Personal Touch Travel

68
www.personaltouchtravel.nl Lees het leukste vakantieblad van Nederland!

description

Personal Touch Travel

Transcript of Personal Touch Travel

 • www.personaltouchtravel.nl

  Lees het leukste vakantieblad van Nederland!

 • Zelf een reis boeken kan heel tijdrovend zijn. Toegegeven, een kamer boeken via het internet kan heel snel. Maar je weet niet met wie je zaken doet en je bent meestal gebonden aan de standaard. Wat als je later wilt uitchecken of een kinderbedje nodig hebt? Of een rustig gelegen kamer wilt? Ook het reisbureau kost tijd. Je moet er naartoe en lang niet altijd ben je meteen aan de beurt.

  De zelfstandig reisadviseurs van Personal Touch Travel bieden je de oplossing. Zij komen bij je thuis of werken via mail of telefoon. Op de momenten dat het je uitkomt. Je hoeft niet langer op het internet te zoeken of de deur uit naar een reisbureau. Het kost niets extra en je bent verzekerd van deskundige klachtafhandeling mocht er onverhoopt toch iets fout gaan. Dit is de nieuwe manier van reizen boeken!

  Wat zijn zelfstandig reisadviseurs?De zelfstandig reisadviseur is, zoals het woord al zegt, een zelfstandig ondernemer. Personal Touch Travel is een franchiseformule. Dat wil zeggen dat er centraal wordt gewerkt aan zaken als marketing, reclame en administratie. De aangesloten ondernemers zijn echter zelfstandig. Zij sluiten zich aan bij een succesvolle keten met alle voordelen van dien.

  Wie is Personal Touch Travel?Personal Touch Travel is de eerste Nederlandse franchiseformule voor reisadviseurs. Het motto van Personal Touch Travel is ondernemen doe je samen. De zelfstandige reisadviseurs van Personal Touch Travel zijn ondernemers die kunnen terugvallen op een netwerk van kennis en reiservaring. Overigens kunnen reisadviseurs alleen als Personal Touch Travel adviseur aan de

  De Personal Touch Travel Reisadviseur

  De nieuwe manier om reizen te boeken!

  Vul je postcode in op www.personaltouchtravel.nl

  en je vindt direct een reisadviseur in de buurt!

 • De nieuwe manier om reizen te boeken!

  Het gemak van een reisbureau aan huis

  slag wanneer ze over een gedegen opleiding en de nodige reis- en werkervaring beschikken. Je krijgt dus niet zomaar de eerste de beste aan de lijn of in huis.

  Hoe komt u in contact met een zelfstandig reisadviseur?Op de website www.personaltouchtravel.nl kun je jouw postcode invoeren en dan krijg je een overzicht van de dichtstbijzijnde reisadviseurs. Op de website hebben alle zelfstandige reisadviseurs bovendien een eigen webpagina waarop ze zich aan je voorstellen. Zo kun je zelf bepalen bij wie je de reis wilt boeken. Uiteraard staan op de persoonlijke paginas alle contactgegevens van de adviseurs, zoals telefoonnummers en e-mailadressen.

  En verder?Bij een Personal Touch Travel zelfstandig reisadviseur kun je alle reizen boeken die je ook bij een stenen reisbureau kunt boeken, inclusief extra services als verzekeringen en autohuur. Je betaalt exact dezelfde prijzen als in het reisbureau. Bovendien is Personal Touch Travel lid van ANVR, SGR en calamiteitenfonds, wat inhoudt dat je het recht hebt om verhaal te halen mocht er onverhoopt iets misgaan met of tijdens de reis.

  KortomDe onafhankelijke Personal Touch Travel reisexperts regelen elke reis tot in de puntjes. Omdat zij hun brood verdienen met het boeken van reizen, halen ze steeds opnieuw alles uit de kast om je zo goed mogelijk van dienst te zijn.

  Voor meer info, surf je naar www.personaltouchtravel.nl

 • Iedereen droomt er van: zon reis die je maar n keer in je leven maakt. Zon reis waar je met alle liefde voor spaart omdat zon reis veel meer oplevert dan de huidige rente op je bankrekening. Onvergetelijke herinneringen bijvoorbeeld, en onbetaalbare avonturen. Voor de n gaat het om de reis zelf, voor de ander om de bestemming, maar het gaat altijd om de ervaring van het tot dan onbekende, niet wetend wat er achter de horizon te beleven is. Dat is het ware reizen en zo zou je het tenminste n keer in je leven moeten doen. Je komt namelijk gegarandeerd rijker terug dan je bent weggegaan.

  Wat dat betreft verdient de Personal Touch Travel Challenge veel respect. De baas van de gelijknamige organisatie van reisadviseurs rijdt op dit moment in een door hem zelf verbouwde vrachtwagen van Nederland dwars door Afrika naar Kaapstad op de zuidelijkste punt van het continent. Waarom? Juist omdat hij nu eens helemaal op zichzelf aangewezen wilde zijn tijdens een onzeker avontuur waar hij geconfronteerd kan worden met onvermoed ongemak. Hij doet het samen met zijn zoon, waardoor deze werkvakantie niet alleen een droomreis is maar ook een middel om de familiebanden nog sterker aan te halen. Dat is wat reizen namelijk ook doet; het brengt mensen dichter bij elkaar, het verbroedert, al was het maar vanwege gedeelde ervaring. Dat is immers wat verbroedering en vriendschap oplevert; gedeelde geschiedenis. En waar kun je geschiedenissen nu beter delen dan op mooie verre onbekende plekken in den vreemde. Onbetaalbaar dus.

  Natuurlijk heeft niet iedereen de gelegenheid om enkele maanden weg te gaan op zoek naar het grote onbekende, maar dat hoeft ook niet. Het gaat immers niet om de duur van een droomreis, maar om de plekken die je ziet en de mensen die je ontmoet. Ondergetekende was onlangs bijvoorbeeld relatief kort, maar zeer krachtig in Ecuador, een uniek land dat op elk vlak verrast. Een land ook dat gemaakt is voor een droomreis; in zeer korte tijd kun je daar je vakantie naar grote hoogte brengen, letterlijk en figuurlijk. Vlak na aankomst kun je al op 4100 meter hoogte in de Andes uitkijken over hoofdstad Quito, een dag later vaar je in een kano door de jungle van de Amazone en weer 24 uur later scheer je boven een rivier aan een kabel over een 200 meter diepe kloof. Om de reis vervolgens af te sluiten tijdens een boottocht langs de Galapagos Eilanden, misschien wel de mooiste toeristische bestemming ter wereld.

  Toegegeven, het is niet iedereen elk jaar gegeven, maar het is wel zon reis die je eens in je leven zou kunnen maken en je hoeft er heus niet failliet van te gaan. Een goede voorbereiding, een goede reisorganisatie of een goede reisadviseur kunnen je wat dat betreft een heel eind op de goede en voordelige weg helpen. En als het er nu nog

  niet meteen inzit, dan kun je dit jaar natuurlijk ook gewoon dichter bij huis blijven. Ook in Praag of Biarritz liggen de avonturen namelijk voor het oprapen en ook in Innsbruck of San Sebastian kun je de lokale geschiedenis delen. Zorg er alleen wel voor dat je de juiste vrienden tegenkomt of meeneemt. Veel reisplezier!

  Maurice HeijnenHoofdredacteur

  Eens in je leven Baskenland - Van Biarritz naar San Sebastian

  Reisnieuws - Weetjes voor de volgende vakantie

  Ideaal Innsbruck - Stedenreis n skivakantie

  Gadgets - Hebben voor op reis

  8

  16

  22

  29

  6

 • Praag - De goed bewaarde gouden dame

  Combineren - Ga naar Boedapest n Wenen

  Vergelijkenderreis - Ver is vaak voordeliger

  Ecuador - Hoogtepunten in 4 windrichtingen

  Gezond op reis - Pas op voor de hond!

  Cruise - Alles over vaarvakanties

  32 46

  34 54

  42 56

  Hoofdredactie Maurice HeijnenRedactieVictoria FarkasJan HazevoetNick Klaessens

  Volg de redactie ook op Twitter: @neemvakantie

  FotografieJan HazevoetMaurice HeijnenShutterstockVormgevingLesley Kievit

  Colofon Partners & adverteerdersPersonal Touch TravelTransaviaGWK Travelex Glaxo Smith KlineRotterdam The Hague AirportSundays ZonnestudiosDagblad SpitsLeesland Holland America Line

  Costa CruisesTAROMJordan Tourist BoardTMC MarketingSunnycarsTourquaz TravelSunairSud America ToursBolderman Reizen

  7

 • Rondje Baskenland

  8

 • Het is nog best fris in het vroege voorjaar. Het zwembad van het statige Hotel du Palais in het Franse Biarritz is zelfs nog gesloten en op de chique boulevard van de voormalige Koninklijke badplaats lopen mensen nog met dikke jassen uit te waaien. Toch ligt de zee al helemaal vol met surfers die zich niet uit het lood laten slaan door de ijskoude golven. Weer of geen weer, hier moet gesurft worden. Welkom in de Europese hoofdstad van het golfsurfen, al claimt het even verderop gelegen Spaanse San Sebastian die titel ook.

  De ruige Atlantische Oceaan die hier in de Golf van Biscaje op de kust slaat blijkt ideaal voor de sport die ooit op Hawa ontstond maar tegenwoordig ook in Europa extreem populair is. Het mag hier dan een groot deel van het jaar een stuk frisser zijn dan in Californi of aan de Australische Gold Coast, het weerhoudt met name veel jongeren er niet van om de sprong op de plank te wagen. En vrijwel nergens op het Europese vasteland zijn de omstandigheden beter dan hier in de bocht tussen Spanje en Frankrijk.

  Biarritz is dan ook uitgegroeid tot n groot surfersparadijs in de afgelopen decennia. Het begon allemaal in 1957 met de komst van de Amerikaanse scriptschrijver Peter Viertel die opnames kwam maken voor een nieuwe film. Hij had zijn surfboards mee genomen en stond hier als eerste op de golven tot grote verbazing van de lokale bevolking die nog nooit zoiets gezien had. Maar ze volgden al snel zijn voorbeeld, net als mensen vanuit heel Europa die op het nieuwtje afkwamen.

  Al in 1964 was er een surffederatie opgericht in het tot dan vooral chique Biarritz dat voornamelijk door adel en royalty werd bezocht. Maar surfen bleek een blijvertje en tegenwoordig is de sport zelfs op de scholen een vast onderdeel van het vak Lichamelijke Oefening. De gymles vindt dan ook niet zelden plaats op het uitgestrekte Grand Plage van Biarritz waar de schooljeugd bij wijze van spreken op de planken staat in het schooluniform dat hier dan een wetsuit is.

  Biarritz combineert het beste van twee werelden

  9

 • 10

 • Hoewel de sport het uiterlijke aanzien van het klassieke ogende Biarritz nauwelijks heeft aangetast, is de sfeer wel veel jonger en hipper geworden. De grandeur van het verleden wordt hier nog altijd vertegenwoordigd door onder meer het mondaine casino op de boulevard en het uiterst luxueuze Hotel du Palais, een hotel in de voormalige zomerresidentie van Napoleon de derde, maar de kronkelige straatjes aan het einde van het pittoreske centrum hebben een bijna hippieachtige atmosfeer. Daar wemelt het van de kleine, maar kleurrijke barretjes en restaurants, zijn de goedkope appartementen en hostels te vinden en kun je boards laten waxen terwijl je een nieuw wetsuit uitzoekt in de surfshop of nieuwe hippe sneakers koopt bij n van de vele winkeltjes in de straat.

  Het bizarre van Biarritz is dat het echt twee werelden combineert. Hoewel de stad met om en nabij 25.000 inwoners feitelijk niet meer dan een kustdorpje aan de oceaan is, heeft het ter hoogte van de boulevard en het Paleis de grootstedelijke uitstraling van Parijs, terwijl het even verderop weer gewoon een gewezen vissersdorp met een paar verdwaalde surfers is. Die contrasten zorgen voor een bijzondere ambiance die Biarritz de moeite van een bezoek waard maakt.

  Het is een bestemming die zich bovendien heerlijk nonchalant slenterend laat verkennen. De toeristische bezienswaardigheden liggen praktisch allemaal op loopafstand van elkaar en het centrum met chique n hippe winkels is compact. Begin bijvoorbeeld s ochtends op de uitstekende kliffen waar de vuurtoren staat voor een prachtige panoramafoto van de hele stad. Dan via de kustweg terug naar de boulevard om vanaf Hotel du Palais langs het casino richting beschermheilige Maria te wandelen, die vanaf de kliffen toezicht houdt op de kust en de vissers beschermt. Die vissers zijn vooral te vinden in het kleine natuurlijke haventje dat tegenwoordig ook dienst doet als jachthaven. Uiterst fotogeniek zijn de karakteristieke vissershuisjes die daar op de kade staan en waar tegenwoordig enkele van de beste visrestaurants van Biarritz gevestigd zijn. Maar daarachter wonen ook nog echt mensen in de zogenaamde Crampottes langs een paar oplopende kleine straatjes die zo uit een sprookje lijken te komen. Sta dan ook niet raar te kijken als Popeye the Sailorman ineens de hoek om komt wandelen met Olijfje aan zijn arm

  11

 • 12

 • Vanaf de kliffen met het standbeeld van de Maagd Maria loop je vervolgens via de kleine pier terug naar het vaste land, licht omhoog langs het Muse de la Mer, het aquarium van Biarritz waar je onder meer haaien en zeehonden kunt bekijken. Walvissen hebben ze er niet, want die zijn volgens de lokale autoriteiten in de vorige eeuw om volstrekt onduidelijke redenen vertrokken uit de Golf van Biskaje. Daar heeft de walvisjacht die in deze streek honderden jaren heeft geduurd dan ook echt niets mee te maken...

  Een overblijfsel van dat wrede verleden is nog wel te bezichtigen aan de voet van de klif waar het zeemuseum op staat. Het is een kleine natuurlijke baai met een heel licht oplopend strand. Vroeger was dit de ideale plek om walvissen aan land te trekken om ze vervolgens met chirurgische precisie te ontleden. Die praktijken zijn echter voorbij en nu is het een strandje waar de zeezwemmers te water gaan voor een tochtje langs de kust. Op de kop van het strand staat nu een mooi etablissement waar het goed lunchen is met zicht op zee. Om daarna linksaf de hoek om te gaan en door de leuke winkelstraatjes terug te wandelen

  De meeste Nederlandse toeristen komen zelden aan deze kant van Frankrijk, of ze nu naar Spanje gaan of in Frankrijk vakantie vieren. En toch is dit een prachtig toeristisch gebied dat zich uitstrekt over twee landen maar dat toch onlosmakelijk bij elkaar hoort. Dit is Baskenland, het land van de mannen met de platte baretten, waar de peper het nationale symbool is. De regio begint zon beetje ter hoogte van Bayonne en Biarritz en loopt door tot San Sebastian en Bilbao in Spanje. Het is een gebied met een eigen identiteit die chauvinistisch is maar de laatste jaren gelukkig ook een stuk minder militant.

  Waar vroeger vooral met bomaanslagen in Spanje afscheiding afgedwongen dacht te kunnen worden, is er tegenwoordig meer nadruk op het eigen karakter en de authentieke pluspunten van de regio die steeds meer bezoekers trekt. Het is Frankrijk, het is Spanje, maar toch ook net weer niet. Dat komt ook wel omdat onderling het Baskisch gesproken wordt, hoewel je overal natuurlijk ook gewoon Spaans en Frans hoort.

  In het land van platte baretten en rode pepers

  13

 • posted by julia - 6 minutes ago

  net lekker gesurft, nu tijd voor een #drankje

  biarritzvanaf

  65enkele reis

  wijziginge

  n on

  der v

  oorbeh

  oude

  n.

 • Hoewel Baskenland ook een flink stuk van het achterland beslaat, zijn veel toeristische hoogtepunten aan of dichtbij de kust te vinden. Het is dan ook zeker de moeite waard om bijvoorbeeld een auto te huren, de snelweg letterlijk links te laten liggen en vanuit Biarritz via Route National D810 naar het zuiden te rijden. Door een glooiend landschap kom je dan door kleine dorpen om vervolgens te stoppen in Saint-Jean de Luz. Zeker op een luie zondag de moeite waard, want in tegenstelling tot elders in de regio, zijn hier de winkeltjes dan wel open. En dus komt iedereen uit de streek hier wandelen door de middeleeuwse aandoende straatjes vol kleinschalige shops en boetieks. Om vervolgens aan het einde van die straat bij de Rue Mazarin en Quay de lInfante aan het haventje op n van de vele terrassen van zon en wijn te genieten. In Saint Jean de Luz is trouwens ook het Baskische Ecomuseum, al is dat dan vreemd genoeg weer alleen op zondag gesloten. Kijk voor meer info over het museum op www.ecomusee-basque.com

  Vanaf Saint-Jean de Luz leidt de weg vervolgens naar Hendaye, nog zon typisch Baskisch vissersplaatsje, dat praktisch op de officile grens tussen Frankrijk en Spanje ligt. Vlak buiten het dorp is Chateau Abbadia de belangrijkste bezienswaardigheid. Dit is een typisch Frans slot uit de negentiende eeuw, met echter een fenomenale ligging in een moeras op de kliffen die fantastisch uitzicht bieden. Nog beter is het uitzicht vanaf de berg La Rhune, iets meer in het binnenland, nabij het dorp Sare. Hier kun je een boemeltreintje pakken die in een half uurtje naar de top puft. Eenmaal boven sta je tussen de geiten en de wilde ponys en kijk je op de Pyreneen en ligt de Frans-Spaanse kuststreek aan je voeten. Een indrukwekkend uitzicht!

  Na Hendaye zit je meteen in Spanje en is het imposante San Sebastian niet ver meer. Dit is echt een heerlijke stad met een prachtig historisch hart. Vlak achter het strand, waar te allen tijde minstens zoveel surfers bezig zijn als in Biarritz, ligt dat centrum met een wirwar van stegen en smalle straten die telkens uitkomen op verborgen pleinen vol terrassen en barretjes waar de pintxos klaar staan, de Baskische tapas. Gewoon aanwijzen wat er lekker uitziet op de toonbank, glaasje vino tinto erbij en alleen nog maar mensen kijken en straatartiesten luisteren, bijvoorbeeld op het imposante Plaza Constitucion, het historische zenuwcentrum van de stad. Mochten de tapas niet culinair hoogstaand genoeg zijn, dan kun je trouwens altijd nog je gastronomische hart ophalen in n van de toprestaurants van San Sebastian. Nergens op aarde namelijk is er namelijk een grotere concentratie restaurants met Michelin-sterren dan hier. Echt een plek om te genieten dus, van in de regel mooi weer, een prachtige oude binnenstad, smakelijke lekkernijen en moderne architectuur! Want dat is ook n van de dingen waar de steden in Spaans Baskenland bekend om staan. En vind je het niet in San Sebastian, rij dan even door naar Bilbao voor een bezoekje aan het letterlijk en figuurlijk oogverblindende filiaal van het Guggenheim Museum in die stad!

  ReisinformatieTransavia.com vliegt van april tot oktober op de internationale luchthaven van Biarritz. Vanaf de luchthaven ben je vervolgens met bijvoorbeeld een taxi binnen 10 minuten in de stad. Op het vliegveld zijn ook autos te huren, maar de ervaring leert dat dit ter plaatse aan de balie van de verhuurbedrijven vrij prijzig kan zijn. Verstandiger is het dan ook om dit al voor vertrek vanuit Nederland te regelen. Wil je op eigen gelegenheid de Baskische kust gaan verkennen, ga dan om te beginnen naar www.macotebasque.com. Dit is en website en een app voor tablet of smartphone met alle informatie over de streek. Met n flink minpunt echter: bij het ter perse gaan van dit magazine was de enige beschikbare taal waarmee het informatieplatform communiceert nog altijd Frans. Hetzelfde minpunt is te melden over de website van de lokale VVV van Biarritz: www.tourisme.biarritz.frIn Spanje doen ze het wat dat betreft beter. Op de website van San Sebastian is de toeristische informatie over de stad beschikbaar in het Spaans, Frans, Engels, Baskisch en zelfs Catalaans: www.sansebastianturismo.com

  15

 • Een voorproefje nemen op een vakantie in Zuid-Afrika of alle handige wetenswaardigheden bij de hand hebben tijdens een reis door het prachtige land? Ga dan naar www.mijnzuidafrika.nl en kom meer te weten over de nieuwe Zuid-Afrika app voor de iPad.

  De app staat boordevol wetenswaardigheden over het land en via films en videos kun je bijvoorbeeld de wildparken al ervaren alsof je er zelf in een jeep doorheen rijdt tijdens een safari. De app geeft een overzicht van de belangrijkste en mooiste nationale parken, maar biedt ook tips op het gebied van winkelen en uitgaan in de belangrijkste steden als Johannesburg, Durban en vanzelfsprekend Kaapstad. Lees ook alles over de geschiedenis, de verschillende stammen en uiteraard Nelson Mandela en ga virtueel mee naar de haaien en walvissen voor de kust bij Hermanus.

  Alles over dit prachtige vakantieland is te vinden in de nieuwe eenvoudig te downloaden applicatie die je snel installeert op je iPad zodat je alle belangrijke informatie over Zuid-Afrika altijd in de palm van je hand hebt.

  Geen tijd om zelf maanden in een verbouwde vrachtwagen door Afrika te rijden? Neem dan een kijkje op http://challenge.personaltouchtravel.nl/ en volg de avonturen van reisbaas Harry Aarsse en zijn zoon tijdens hun tocht van Amsterdam dwars door Afrika naar Kaapstad op de zuidelijkste punt van het continent. De directeur van Personal Touch Travel die vanuit zijn professie zo gewend is aan goed georganiseerde vakanties, gaat dit avontuur aan om met eens in zijn leven met het grote onbekende (en zichzelf) geconfronteerd te worden. Een uitdaging die lof verdiend want de toeristische professional gaat hiermee feitelijk terug naar de ware essentie van reizen, waarbij niet per definitie de bestemming maar vooral de reis zelf het doel is. Een trip waarbij ongemak en pech op de loer liggen en onverwachte gebeurtenissen overwonnen moeten worden. Niet voor niets

  is daarom ook gekozen voor een reis door Afrika want daar kan werkelijk alles gebeuren waar je vooraf nooit rekening mee hebt gehouden. Een confrontatie met de elementen dus, maar ook een reis om banden met familie en vrienden aan te halen, want dat gebeurt onherroepelijk tijdens een reis waarbij gedeelde smart halve smart is.Het is overigens geen ellende troef, zo blijkt op de website waar het duo in woord en beeld verhaalt over alle belevenissen. Naar voren komt vooral een beeld van een onvergetelijke reis vol exotische ontmoetingen, overweldigende landschappen en schitterende verhalen. Precies zoals zon reis zou moeten zijn en uiteindelijk bijna altijd ook is als je eenmaal de stoute schoenen aan hebt gedaan. Een prachtig voorbeeld dus van een trip zoals je die eigenlijk eens in je leven zou moeten maken.

  Een avontuur dwars door Afrika

  Zuid Afrika interactief in de palm van je hand

  16

 • Sunair Vakanties, d specialist voor w stedentrip. Keus uit ruim 70 steden wereldwijd!

  New York5 dgn, v.a. 760,-Incl. retourvlucht en twee overnachtingen in Hotel The Beacon.

  Voor persoonlijk reisadvies gaat u naar uw Personal Touch Travel reisadviseur!

  New York

  Gratis* 100% stadsgids en entree Top of

  the Rock!

  SUN-2012172 WT adv PersonalTouch.indd 1 19-12-2012 16:24:20

  Hippe Duitse hotspots in nieuwe app voor jongeren

  Duitsland in 2013 ook in teken van

  muziek Wagner en sprookjes van Grimm

  Jongeren moeten massaal naar Duitsland komen volgend jaar. Dat is de insteek van het Duitse Verkeersbureau en daarom wordt in maart een hypermoderne app gelanceerd met daarin alle hippe hotspots van de Duitse steden. De selectie van die hotspots is gedaan door Duitse jongeren die het afgelopen jaar genquteerd zijn over hun favoriete plekken. 100% jong dus, deze coole app, die bovendien toont waar in Duitsland alle gratis wifi locaties zijn te vinden. Altijd handig natuurlijk, om je Duitse ervaringen gratis via Whatsapp te delen met je vrienden thuis of op Facebook. Maar het is in Duitsland niet alleen jong wat de klok slaat. Liefhebbers van componist Richard Wagner zijn bij de Oosterburen ook aan het juiste adres. In 2013

  wordt namelijk uitgebreid stilgestaan bij de 200e geboortedag van de componist. Die verjaardag wordt gevierd met bijzondere concerten in Dresden, Bayreuth en Leipzig. Bovendien wordt in de buurt van Dresden een nieuw Wagner museum geopend waar komend jaar talloze tentoonstellingen te zien zullen zijn over leven en werk van n van de grootste componisten van Duitsland. Tenslotte is 2013 voor jong en oud het jaar van de sprookjes van Grimm die precies twee eeuwen geleden gepubliceerd werden. Dat viert Duitsland uiteraard ook met tentoonstellingen en een bijzondere sprookjesroute. Meer over alle Duitse toeristische themas in 2013 is te vinden op de website van het verkeersbureau: www.germany.travel

  Advertentie

 • AntarcticaArgentini

  BelizeBolivia

  BraziliChili & Paaseiland

  ColombiaCosta Rica

  CubaEcuador & Galapagos

  GuatemalaHonduras

  MexicoNicaragua

  PanamaPeru

  Venezuela

  SUDAMERICATourswww.sudamericatours.be

  Sudamer

  ica

  Tours 23 Jaar

  LabelofQuality

  U eiis O Ma vo Lan-Ak

  pub 2012.indd 1 12/21/2012 10:19:37 AM

  Historici en cultuurliefhebbers hadden een goed jaar in 2012 in Jordani. De Verborgen Stad Petra vierde namelijk een jubileum het was 200 jaar na de herontdekking van Petra - en dat werd gevierd met tal van onvergetelijke evenementen in het prachtige rode gebied van rotsen, kloven en kliffen. Na klassieke concerten onder de sterrenhemel en wandelingen in het licht van duizenden waxinelichtjes zou datzelfde prachtige landschap in 2013 nu wel eens het territorium van avonturiers kunnen worden. Jordani heeft namelijk komend jaar en aantal bijzondere sportevenementen op de kalender staan en zet bovendien flink in op actieve buitensporten die gemaakt lijken te zijn voor het ruige landschap dat zo typerend is voor deze oase van rust en stabiliteit in het Midden-Oosten.

  Ultra MarathonEr zijn om te beginnen twee op zijn zachts gezegd zeer bijzondere evenementen voor hardlopers. Allereerst in april de Dead Sea Ultra Marathon, waarbij je overigens wel kunt kiezen uit diverse afstanden: van een fun run van 10 kilometer tot een halve en een hele marathon en de ultra marathon van 49 kilometer. Kinderen kunnen ook meedoen die moeten dan 4,2 kilometer rennen in het gebied rond de Dode Zee, het laagste punt op aarde waar in de hitte in elk geval wel genoeg zuurstof voorradig is. Kijk voor meer informatie op www.deadseamarathon.com

  Dead 2 RedNog extremer is de Dead 2 Red Marathon van 242 kilometer. Hoewel de afstand in estafette door een team van lopers afgelegd is dit natuurlijk het summum van extreem hardlopen. Van de overs van de bizar zoute Dode Zee tot badplaats Aqaba aan de Rode Zee, dwars door de woestijnachtige gebieden van de beroemde oase Wadi Rum en kampend met flinke hoogteverschillen: van 412 meter onder zeeniveau naar 120 meter hoogte om uiteindelijk aan zee te eindigen. Bizar en bijzonder deze wedstrijd, maar voor echte liefhebbers natuurlijk de ultieme uitdaging om ooit aan mee te doen. Kijk voor meer informatie op www.dead2red.com

  Rallye raceLukt het steeds maar niet om mee te doen aan de Dakar Rallye? Dan biedt de Discover Jordan Rallye Tour misschien uitkomst. Iedereen met een geldig rijbewijs mag mee doen in teams van twee personen met een eigen auto. Er zijn verder geen speciale eisen, de enige voorwaarde is dat iedereen de publieke veiligheid in acht neemt. Meedoen is belangrijker dan winnen, het is dan ook niet echt een wedstrijd maar meer een leuk actief evenement die je op een hele bijzondere manier langs alle natuurlijke en historische hoogtepunten van Jordani brengt. De Rallye duurt drie dagen en wordt in 2013 gehouden van 18 tot en met 20 april. Meer informatie over de Rallye wordt verstrekt via de eigen Facebookpagina: www.facebook.com/DiscoverJordanRallyTour

  Extreme sportenLos van de genoemde grote evenementen, kun je in Jordani als gezegd ook perfect terecht voor individuele beoefening van extreme sporten. Ga bijvoorbeeld hiken rondom Petra, je kan er dagenlang door de kloven en woestijnen trekken en genieten van de meest fascinerende uitzichten. Ook erg in opkomst is Canyoning in Wadi Muyib.

  Bijzonder actief in Jordani

  Rennen naar de Rode Zee

  Deze oase vrij dicht bij de Dode Zee, biedt het ultieme avontuur en plezier, als je klauterend, klimmend, glijdend en zwemmend het unieke landschap bedwingt. En ja, de echte waaghalzen kunnen ook bijvoorbeeld nog gaan parachute springen boven Wadi Rum. Dat is een vrij surrealistische evaring temeer deze regio er van bovenaf uitziet als een maanlandschap en het dus vanuit het vliegtuig lijkt of je aan een parachute gaat landen op de maan

  Is dit allemaal wat te extreem, dan kun je natuurlijk in 2013 ook nog gewoon op vakantie in Jordani, bijvoorbeeld in badplaats Aqaba aan de Rode Zee, een van de mooiste duiklocaties ter wereld. Diep hoef je niet te gaan, want met simpelweg en snorkel en een duikbril openbaart het mooiste wat de onderwaterwereld te bieden heeft, zich hier simpelweg aan iedereen!

  Kijk voor meer info op: www.visitjordan.com

  18

 • AntarcticaArgentini

  BelizeBolivia

  BraziliChili & Paaseiland

  ColombiaCosta Rica

  CubaEcuador & Galapagos

  GuatemalaHonduras

  MexicoNicaragua

  PanamaPeru

  Venezuela

  SUDAMERICATourswww.sudamericatours.be

  Sudamer

  ica

  Tours 23 Jaar

  LabelofQuality

  U eiis O Ma vo Lan-Ak

  pub 2012.indd 1 12/21/2012 10:19:37 AM

  Frankrijk zet dit jaar stevig in op fiets- en wandelvakanties. Langs de Franse Atlantische kust is namelijk een prachtig nieuw routenetwerk ontwikkeld dat er bijna om schreeuwt om door wielrenners en fietsers ontdekt te worden: de Vlodysse zoals de welluidende naam klinkt. Dit is een traject van zon 1200 kilometer dat vrijwel de gehele westkust van Frankrijk beslaat.

  ,,Frankrijk is voor veel Nederlanders de ideale bestemming voor een fietstocht of fietsvakantie. Zware cols uit de Tour de France, de kust, grote rivieren, pittoreske dorpjes, een uitstekende keuken en cultuur: het is er allemaal te vinden, vertelt Diana Klinkenberg van Atout France, het Frans Bureau voor Toerisme.

  Hoewel de absolute uitschieter onder de nieuwe routes dus de Vlodysse is, wordt er daarnaast ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van nog veel meer nieuwe fietsroutes. ,,Het Franse netwerk van autoluwe, recreatieve fietsroutes wordt elk jaar gestaag uitgebreid. Steeds meer jaagpaden langs rivieren en voormalige spoorbanen veranderen in voies vertes, zogenaamde groene wegen die autovrij zijn zodat iedereen onbezorgd en rustig door de natuur kan peddelen. Daarnaast groeit het aantal bewegwijzerde vloroutes ook sterk, besluit Klinkenberg.

  Scan de QR code en lees meteen meer over de nieuwe fietsroute Vlodysse

  Frankrijk opent unieke nieuwe fietsroute: VlodysseMet de wind in je haren langs de hele Atlantische kust!

  Advertentie

 • Ontdek JordaniTijdreizen in wereldwonder Petra. Rondtrekken door het mysterieuze Wadi Rum. Overnachten in traditionele bedoeenententen of luxe 5-sterren hotels. Shoppen in bruisend Amman. Relaxen en dobberen in de Dode Zee. Duiken, snorkelen en zonnebaden aan de Rode Zee. Het kan allemaal in Jordani. www.visitjordan.com

 • advertorial

 • Draaien, keren, dalen, stijgen en weer draaien; de aanloop naar de landing in het Oostenrijkse Innsbruck is voor piloten n van de moeilijkste en meest bijzondere ter wereld en voor passagiers zonder twijfel n van de mooiste. Zeker met helder weer is het bochtenwerk en het overweldigende panorama uit het vliegtuigraam indrukwekkend. Links en rechts Alpenreuzen tot meer dan 3000 meter hoogte, in de diepte kleine besneeuwde dorpen en immense gletsjers en aan de horizon de opkomende zon die de sluierwolken doorbreekt. En dan tenslotte na al dat manoeuvreren n lange, zachte glijvlucht naar de landingsbaan waar je in de schaduw van Europas hoogste bergen op de grond gezet wordt. Dan kun je bijna meteen de skis op of gaan genieten van al het moois dat Innsbruck zelf te bieden heeft. Dit is namelijk niet alleen een eldorado voor sneeuwliefhebbers, de stad timmert ook aan de weg als veelzijdige stedenreisbestemming.

  Stedenreis n skivakantie

  Ideaal Innsbruck

  23

 • Innsbruck is de toegangspoort tot Tirol en op de luchthaven arriveren tijdens het sneeuwseizoen miljoenen mensen die meteen doorreizen naar verderop gelegen populaire skiresorts als Ischgl, tztal en Solden. Dat is een bijna traditionele keuze, die echter eigenlijk steeds minder gemaakt hoeft te worden. Innsbruck zelf timmert namelijk ook steeds meer aan de weg als epicentrum van een sneeuwvakantie. Met als groot voordeel dat deze stad zelf na het skin of snowboarden voor toeristen veel meer te bieden heeft dan die paar aprs-ski gelegenheden die een standaard wintersportdorp in huis heeft en waar je altijd dezelfde Anton aus Tirol tegenkomt.

  ,,Het is iets wat wij ons in Innsbruck steeds meer realiseren en waar we ons op de internationale markt ook steeds meer mee profileren, vertelt Manuel Lampe van Innsbruck Tourismus, zeg maar de lokale VVV. ,,Niet iedereen wil immers alleen maar op latten in de sneeuw staan en s avonds los gaan in een aprs-ski hut. Voor iedereen die wat meer variteit in dag en nachtbesteding wil hebben, is een hotelletje in Innsbruck tegenwoordig een geweldig alternatief. Voor de skiliefhebbers hebben we daarom onze dienstverlening ook sterk verbeterd. Zo rijden er vanuit het centrum veel gratis skibussen die toeristen

  voor de deur van hun hotel oppikken en afzetten in de meeste skigebieden in de nabije regio. Ook de skischolen en verhuurders van materiaal doen meer en meer hun best om het bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken. Zo kun je na aankomst in je hotel bijvoorbeeld gratis opgehaald worden om bij een verhuurder het juiste materiaal te passen en te huren en dat wordt dan in je hotel afgezet. Dat materiaal kun je vervolgens tijdens je hele vakantie houden en als je vertrekt laat je het gewoon achter bij de receptie. Dat is toch veel makkelijker en gebruiksvriendelijker dan ergens in zon winkel achteraan in de rij aan te sluiten en met nog tien anderen geduldig te moeten gaan zitten passen. Ik heb het onlangs zelf ook nog uitgeprobeerd samen met een vriendin uit het buitenland die op bezoek kwam en het werkt echt perfect hier in Innsbruck tegenwoordig. Ik stond er zelf bijna verbaasd van te kijken, lacht hij over zoveel klantvriendelijkheid van zijn plaatsgenoten.

  Maar zijn verhaal klopt, zo leert de ervaring. De volgende ochtend om 09.00 uur staat inderdaad de gratis skibus voor de deur van het hotel en die rijdt je in pakweg drie kwartier naar Khtai, n van de modernste skigebieden vlak buiten Innsbruck met pistes in alle kleuren van de regenboog en afdalingen van bergen als

  24

 • Pirchkogel en Acherkogel van respectievelijk 2828 meter en 3007 meter hoogte. Het kan ook nog hoger, maar dan is het gebied rond de Stubaier Gletsjer een beter optie, en bovendien iets dichterbij het centrum van Innsbruck. De hoogste afdalingen beginnen daar op maar liefst 3340 en 3333 meter hoogte. Het kan echter nog makkelijker vanuit Innsbruck. Letterlijk vanuit het historische, middeleeuwse hart van de stad, vertrekt namelijk de Innsbrucker Nordkettenbahnen. Feitelijk gewoon de metro die vanonder de rivier de Inn waar de stad zijn naam aan te danken heeft, in n ruk doorklimt naar Seegrube op 1905 meter hoogte pal boven de stad. Daar pak je vervolgens de kabelbaan die je afzet op de top van de Nordkette op 2324 meter hoogte waar een klein maar fijn skigebied te vinden is. Ideaal voor een paar uurtjes lokale sneeuwpret in de ochtend!

  De perfecte ligging van Innsbruck in het dal met daar omheen op maximaal een uur reizen een handvol goed geoutilleerde skigebieden, maakt ideale combinatiereizen en korte sneeuwtrips mogelijk. In de winter wordt er vanaf vrijwel elke luchthaven in Nederland meerdere keren per week en soms zelfs meerdere keren per dag voordelig gevlogen op deze zelfbenoemde hoofdstad van de Alpen. En dat maakt zelfs tripjes van 24 uur

  of een lang weekeinde mogelijk. Vanaf Rotterdam the Hague Airport duurt de vlucht bijvoorbeeld maar iets meer dan een uur. In combinatie met de gunstige vertrektijden vroeg in de ochtend n de snelle incheckprocedures die zo kenmerkend zijn voor regionale luchthavens, kun je dus al om 08.30 uur in de ochtend in Innsbruck arriveren en een uur later op de piste staan. De redactie van dit magazine heeft het geprobeerd en het is echt te doen. Te meer ook, dankzij de gunstige ligging van de luchthaven; binnen een kwartier ben je in de stad en zit je in de metro richting Nordketten of je stapt op het vliegveld meteen in een bus naar bijvoorbeeld Khtai, wat vanaf daar nog maar een half uurtje rijden is.Kies je voor de Nordketten in combinatie met bijvoorbeeld een hotel in de stad, dan kun je s middags en s avonds de stad verkennen en heb je eigenlijk een stedenreis. Innsbruck zelf is namelijk ook bijzonder moeite waard. Het stadje is ontstaan halverwege de Middeleeuwen en herbergt talloze straten, stegen en pleinen van meer dan 800 jaar oud. Niet te missen in elk geval is het oude centrum, de Altstad met de belangrijkste bezienswaardigheden aan de Herzog Friedrichstrasse. Op de kop van die straat is het wereldberoemde balkon met het Gouden Dak te vinden, ooit als een soort ereterras gebouwd

  25

 • posted by nicole - 7 minutes ago

  om 10 uur van huis, om 14 uur op de piste #welovesneeuw

  innsbruckvanaf

  55enkele reis

  wijziginge

  n on

  der v

  oorbeh

  oude

  n.

  vlieg voordelig

  MEER

  TIJD MEER ENERGIE M

  EER FU

  N

 • posted by nicole - 7 minutes ago

  om 10 uur van huis, om 14 uur op de piste #welovesneeuw

  innsbruckvanaf

  55enkele reis

  wijziginge

  n on

  der v

  oorbeh

  oude

  n.

  vlieg voordelig

  MEER

  TIJD MEER ENERGIE M

  EER FU

  N

  Als je 24, 48 of 72 uur naar Innsbruck gaat, is de aanschaf van de Innsbruck Card een hele verstandige keuze. De kaart kost dan respectievelijk 31, 39 en 45 en biedt voor dat geld volop voordeel. De deuren van de meeste musea en belangrijkste bezienswaardigheden gaan dan gratis voor je open en je kunt zelfs met een bergtrein n keer gratis naar boven en beneden, naar n van de negen skigebieden in de omgeving, zoals bijvoorbeeld de Nordketten. Ook inbegrepen is de officile Sightseeing Bus langs de belangrijkste bezienswaardigheden. De kaart is verkrijgbaar bij n van de filialen van de lokale VVV herkenbaar in de stad als Innsbruck Information. Skirs en snowboarders die kiezen voor een verblijf in Innsbruck kunnen daarnaast een skipas aanschaffen die geldig is in alle negen skigebieden rondom de stad. Naar die gebieden rijden dus dagelijks diverse ski-bussen die gratis zijn voor iedereen die zijn skipak aanheeft. Het mooie van deze goede infrastructuur is dus dat je elke dag van je vakantie in een ander skigebied afdalingen kunt maken, met n pas en n bus vanaf de voordeur van je hotel.

  ReisinformatieVanaf vrijwel alle luchthavens in Nederland vliegt transavia.com deze winter veelvuldig naar het Oostenrijkse Innsbruck. Tickets zijn al boekbaar vanaf 55,-. Kijk voor meer informatie, vluchttijden en luchthavens op www.transavia.com. Voor meer informatie over de toeristische mogelijkheden van de stad Innsbruck en de negen skigebieden in de nabije regio kijk je op www. innsbruck.info. Daar is ook alles te vinden over de Innsbruck Card.

  voor de machthebbers die vanaf deze blinkende locatie op hun onderdanen beneden op het plein neer konden kijken. Dit plein, waar jaarlijks ook de traditionele kerstmarkt wordt gehouden, is trouwens ook een plaatje dankzij prachtige panden met rijk gedecoreerde gevels uit verschillende periodes en bouwstijlen. Op de Herzog Friedrichstrasse komen verder alle middeleeuwse stegen en overdekte promenades uit, waar tegenwoordig vrijwel alleen maar leuke winkels, bars en restaurants zijn te vinden. Een heerlijk gebied om doorheen te dwalen, te meer de Altstad van Innsbruck bijzonder compact en voetgangervriendelijk is. Eigenlijk kun je hier in het centrum alles wel te voet doen, maar wil je eerst een snelle globale indruk van de stad hebben, pak dan de Sightseeing Bus die je in een handomdraai alle bijzondere hoogtepunten van de stad laat zien. Deze bus waar je zo vaak in en uit mag stappen als je wilt, is een uitstekende optie om in n middag de stad te zien en te leren kennen. Kun je s avonds dus moeiteloos je weg vinden in de oude binnenstad en bijvoorbeeld heerlijk uit eten gaan of ergens een borrel drinken. Daarna wel een beetje op tijd naar bed natuurlijk want als je Innsbruck in 24 uur wil doen - stedenreis n skivakantie - dan wacht de volgende ochtend rond een uur of negen het vliegtuig om je een beetje moe maar voldaan weer naar huis te brengen.

  27

 • HEBBENvoor op reis

  Loc8tor Lite

  Als je van huis gaat voor twee weken, dan stop je de huissleutels goed weg in de koffer. Je zou ze anders maar verliezen daar tijdens het surfen in Biarritz. Veertien dagen later terug voor je huis in Den Bosch blijkt echter dat je ze weer eens t goed hebt weggestopt. Ha, dat gebeurde je vorig jaar ook al en daarom heb je nu de Loc8tor aangeschaft. Die vindt alles (tot op 122 meter afstand) terug. Let wel op dat je de Loc8tor zelf ook op een plek legt waar je m terugvindt www.megagadgets.nlAdviesprijs: 79,95

  Delsey trolleyAls je niet zo vaak reist, heeft het weinig zin om zon dure koffer met wieltjes en sportvelgen te kopen. Het slepen doe je wel met die bagagedragers die overal op Schiphol staan. Aangezien parkeren op s lands grootste luchthaven ongeveer het maandsalaris van Christiano Ronaldo kost, reis je misschien wel per trein. Bij de NS hoef je niet op bagagedragers te rekenen, maar met deze Delsey maak je toch van je hutkoffer een trolley.www.delsey.comAdviesprijs: 67,-

  Nikon COOLPIX S800c

  De grootste concurrent van de compact camera is de smartphone. Dus wat doe je dan als je voornaam Nikon is? Juist: een social media-camera maken. Fotos delen van de toffe plekken waar je komt, is immers het nieuwe zwart. De lichtomstandigheden zijn niet altijd optimaal voor de camera van je telefoon, daar heeft de flitser van deze S800c geen last van. En hij heeft Android onder de kap, dus zodra je in de buurt van Wi-Fi bent, deel je die 16 megapixel prenten van de grotten van Han.

  www.nikon.nlAdviesprijs: 399,-

  29

 • HEBBENvoor op reis

  VW Camper Van Tent

  Je kunt van die Duitsers zeggen wat je wil, maar bier drinken kunnen ze. En doelpunten maken in blessuretijd, kuilen graven op het strand van Scheveningen, schnitzels bakken en als er n ding gaaf is als je aangeschoten bent op een festival, dan is het wel camping-Duits praten met je vrienden. Als je dan echt niet meer uit je woorden komt, kruip je deze Volkswagen-tent in om te schlafen.

  www.firebox.comAdviesprijs: 369,-

  Sony HDR-AS15

  We houden allemaal wel van een avontuurtje. En het liefst herbeleven we het later nog een keer thuis op de bank met een ijskoude chocomel. Deze nieuwe actiecamera van Sony is ook altijd in voor een avontuurtje. Full HD, steady shot, Wi-Fi, waterdichte behuizing voor bescherming tot 60 meter diepte. En met die handige hoofdband heb je ook nog eens allebei je handen vrij om aan dat touwtje van de parachute te trekken.

  www.sony.nlAdviesprijs: 300,-

  Umbra DressAls mooie dame wil je over de grens je schoonheden ook accentueren. Het liefst neem je al je accessoires mee, maar dat wordt altijd zon gefriemel en geharrewar in de beautycase waardoor manlief altijd van ellende maar alvast in de hotelbar gaat zitten. Wees dat voor! Zon handig (en ok, niet supermooi) accessoirerek met vakjes is toch helemaal cool? In n met mascara opgeleukte oogopslag vind je de perfecte sieraden voor dat etentje bij Fred Kroket. Grapje. www.voor-thuis.nlAdviesprijs: vanaf 12,50

  31

 • PraagDe goed bewaarde gouden dame

  32

 • Praag is met recht d toeristische hoofdstad van alle Oost-Europese hoofdsteden. De Gouden Stad is

  een dame met stijl: statig, romantisch, klassiek en - voor haar leeftijd - nog bijzonder goed bewaard.

  33

 • De Hradcany, de Burchtwijk van Praag, is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de stad. Kijkend vanaf de onneembare buitenmuur ligt de stad van de honderd torens aan je voeten. Beneden glinstert de rivier in de zon en over de Karelsbrug zie je drommen voetgangers de Moldau oversteken. Het is n van de mooiste stadsgezichten van Europa. Of de bouwers het voor het panorama deden is niet bekend, maar zeker is dat de Burchtwijk de plek is waar Praag ontstond. Het complex, op een steile heuvel boven de rivier, breidde zich vanaf de negende eeuw steeds verder en verder uit. Inmiddels is dit het grootste paleizencomplex ter wereld: alleen al de voorzijde is een kilometer in lengte.

  De hoofdingang ligt aan de Hradcanske namesti. Omdat de Praagse Burcht ook nog steeds de plaats is waar de regering zetelt, wordt de poort bewaakt door wachters in uniform. Ieder uur vindt daar een sobere wisseling van de wacht plaats. En keer per dag, om twaalf uur, heeft de ceremonile wisseling een officiler tintje en wordt het opgefleurd met muziek en een heuse vlaggenparade. Je kan makkelijk een dag rondlopen in de burcht zonder twee keer dezelfde dingen te zien. Er zijn drie binnenpleinen met gebouwen, paleizen en kerken, uit periodes die eeuwen uit elkaar liggen. In de imposante St. Vitus kathedraal liggen Tsjechische beroemdheden begraven, zoals Vaclav Havel.

  KafkaMaar in het paleiscomplex woonden niet alleen hoogheden en edelen. In het Gouden Straatje leefden ook gewone burgers. Hun huisjes zijn vakkundig gerestaureerd en ingericht zoals ze eeuwen geleden waren. Voor onze moderne gestaltes zijn ze zo klein, dat vaak niet meer dan twee bezoekers naar binnen kunnen om te kijken. Er woonden allerlei soorten mensen, zoals goudsmeden en alchemisten, die het geheim van het eeuwige leven probeerden te ontdekken. Later, begin vorige eeuw, werkte op nummer 22 de beroemde Tsjechische schrijver Franz Kafka. Zijn woning is nu een kleine expositieruimte annex boekwinkeltje.

  5 x wereldberoemd1. De Praagse Burcht2. Oude Stadsplein en Astronomische Klok3. De Karelsbrug4. De Joodse Wijk5. De straatjes van de Oude Stad

 • 1. Het Weneclasplein was het middelpunt van politieke demonstraties. Hier begon ook het protest tegen de Sovjet-bezetting en verscheen Vaclav Havel op een balkon om zijn aanhang te begroeten.2. Het Strahovklooster heeft n van de oudste bibliotheken van Europa.3. Het Sternbergpaleis herbergt de collectie oude meesters van de Nationale Galerie.4. In de nieuwe wijk Nove Meso net onder de oude stad vind je mooie voorbeelden van Art Nouveau-architectuur.5. Mala Strana is een wijk aan de voet van de Burcht. De buurt valt op door zijn groene tuinen en boomgaarden, aangelegd door aristocraten die hier hun paleizen bouwden.

  Beneden leidt de Karelsbrug naar de Oude Stad. Een bezoek aan Praag is niet compleet zonder dat je een keer over deze beroemde Middeleeuwse brug geslenterd bent. Aan elke oever bewaakt een massieve toren de toegang, en over de hele lengte kijken beelden van heiligen uit over de mensen. s Avonds werpt het lantaarnlicht een gouden gloed over de kinderhoofdjes. Heb je geluk dat het ook nog mist en je je geliefde bij je hebt, dan is romantiek gegarandeerd.

  Vanaf de Karelsbrug gaat de wandeling verder naar het Oude Stadsplein, dwars door het oude gedeelte van de stad. Het is een doolhof van gezellige winkelstraatjes, cafeetjes, restaurants en theehuizen. Het Oude stadsplein is zo groots opgezet, dat zelfs de toeristen erin opgaan. Iedereen waaiert als vanzelf uit over het indrukwekkende plein. Aan de linkerkant ligt het Oude Raadhuis, waar zich in de gevel de Astronomische Klok bevindt. De beroemde klok geeft niet alleen de tijd, maar ook dagen, seizoenen, maanstanden, tekens van de dierenriem en christelijke feestdagen aan. Ieder uur verzamelt zich hier een grote menigte om getuige te zijn van een korte voorstelling. De Dood luidt dan de klok, waarna er twee kleine deuren openen en Jezus tevoorschijn komt, gevolgd door zijn apostelen. Daarna blaast een wachter bovenop de toren drie keer zijn hoorn.

  Via de smalle straatjes kun je doorslenteren naar Josefov. In deze wijk woonden al vanaf de twaalfde eeuw Joden. En hoewel ze vaak vervolgd werden, waren er ook lange periodes van vrede waarin ze een beschermde status genoten. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan de rijke Joodse geschiedenis van de stad. Terwijl de nazis alle Joodse inwoners afvoerden, lieten ze hun gebouwen met opzet staan. Adolf Hitler wilde de wijk namelijk intact houden, als museum van een uitgestorven ras. Het vroegere getto is daardoor cynisch genoeg n van de best bewaarde van Europa. Je vindt er zes synagogen, zoals de Staronov synagoga, n van de oudste van

  Europa, een Joodse begraafplaats met 12.000 grafstenen en het stadhuis. Inmiddels is de wijk ook gelukkig weer vol leven: links en rechts zijn mooie boetieks, restaurants, antiekzaakjes en

  hippe lunchrooms te vinden.

  5 x vrij onbekend

 • Loop naar de oevers van de Donau en je ziet waarom Boedapest het Parijs van het Oosten wordt genoemd. Aan de Donau - ja, die is echt blauw - tekent zich het enorme witgele parlementsgebouw af. Bootjes varen af en aan en massieve bruggen verbinden Buda met Pest. Aan de brede boulevards staan statige gebouwen en in de ruime parken vind je alle types die je in een grote stad zoal tegenkomt, van yuppies tot zwervers en van schuifelende oudjes tot hipsters.

  Geen andere stad in Oost-Europa heeft die onmiskenbare sfeer van een metropool zoals Boedapest. Omdat de stad zo uitgestrekt is, zijn ook de toeristen verspreid. Alleen op de sprookjesachtige burcht van Buda wil het nog wel eens druk worden. Boedapest kende zijn glorietijd rond de vorige eeuwwisseling. In hoog tempo werden er toen prestigieuze gebouwen en projecten neergezet. Zo had de stad de eerste metrolijn van het Europese vasteland. Hij rijdt nog steeds en voor n euro word je een eeuw teruggeworpen in de tijd. Ook in de paleisachtige zwembaden waan je jezelf in de vorige eeuw. In het thermale water - badmuts verplicht - zwem je tussen deftige dames, terwijl aan de waterkant de heren een spelletje schaak spelen. De baden verschillen in temperatuur, van lauw tot bloedheet. De natuurlijke warmwaterbronnen worden nog altijd als medicinale kuurbaden gebruikt.

  Het meest opvallende is echter de frisse wind die door Boedapest waait. Een eeuw lang stond Boedapest stil. Eerst kwam de Eerste Wereldoorlog, toen de Tweede, en daarna de communisten. Het lijkt alsof Boedapest die verloren tijd nu in n keer wil inhalen. Oude wijken worden in rap tempo opgeknapt en ingenomen door jonge ontwerpers, hippe winkeltjes en cafs. En om de smaak van het Oostblokvoedsel te vergeten, stikt Budapest inmiddels van de fantastische restaurants. Net zoals Parijs, maar gelukkig zonder het prijskaartje. Het nachtleven is spetterend en Boedapest is uitgegroeid tot d partytown van Oost-Europa, vooral in de zomer rondom het muziekfestival Sziget.

  BoedapestParijs van het Oosten

 • De binnenstad van Wenen is n groot decor van statige gebouwen en smetteloos geklede mensen, waar je jezelf moeiteloos kan voorstellen dat dit de

  stad is van de operas van Mozart. Vanaf de top van de gothische Stephansdom kun je het hele toneel overzien en in het huis van het muzikale genie zelf kun je zien waar

  Wolfgang Amadeus zijn meesterwerken schreef.

  Ook een bezoek aan een banketbakker mag niet ontbreken als je in Wenen bent. Internationaal staat Viennoiserie bekend als de lekkerste bakkersproducten die er zijn. De croissant? Een Weense

  uitvinding, gemaakt om de overwinning op de Turken te vieren: in hun vlag zat een halve maan. Of neem een Wiener Melange met een stuk Sacher Torte in het Sacher Hotel, recht achter de Opera.

  Deze chocoladetaart met abrikozenjam is zonder twijfel de lekkerste ter wereld. Ook een begrip in banketbakkersland is Demel. Deze conditorei zit vlakbij de Spaanse Rijschool, waar de beroemde Lipizaner

  paarden worden getraind. De deftige cultuur is een overblijfsel uit de tijd dat Wenen de hoofdstad was van het uitgestrekte Oostenrijk-Hongarije.

  Midden in de stad ligt het winterpaleis van de keizerlijke familie, de Habsburgers. Hier in de Hofburg is ook het museum gevestigd voor het beroemdste lid: Sissi. Nog steeds denken de Oostenrijkers met weemoed

  terug aan de tijd waarin zij leefde. De films over de keizerin uit de jaren vijftig zijn zo zoet als chocoladetaart: in werkelijkheid was haar leven dramatischer. In de vertrekken waar de keizerin woonde, is een permanente

  expositie aan haar gewijd, die het echte verhaal achter deze bijzondere vorstin realistisch weergeeft. Even verderop is haar graftombe, waar nog regelmatig bloemen worden neergelegd. Buiten de stad ligt het zomerpaleis, Schnbrunn. Hier trok de familie zich terug als het te heet werd in het centrum. Rondom dit slot ligt een uitgestrekt park met overal doorkijkjes naar romantische plekjes, fonteinen en marmeren beelden. Eind achttiende eeuw werd er ook een dierentuin neergezet, inmiddels de oudste ter wereld.

  WenenHet decor van een opera

 • posted by bruno - 5 minutes ago

  klaar om de stad te verkennen!

  budapestvanaf

  55enkele reis

  praagvanaf

  45enkele reis

  wijziginge

  n on

  der v

  oorbeh

  oude

  n.

 • ReisinformatieEen snelle stedenreis maken of een prachtige rondreis? Ten oosten van Nederland liggen vier magistrale hoofdsteden, relatief op korte afstand van elkaar. Vier steden met allemaal hun eigen charme en dus ook vier steden die allemaal individueel een bezoek meer dan waar zijn. Veel langer dan een uur zit je meestal niet in het vliegtuig, dus dit zijn allemaal ideale bestemmingen voor een snel week-einde tussendoor. Vanaf Schiphol en/of Rotterdam The Hague Airport zijn Berlijn, Boedapest, Praag en Wenen eenvoudig bereikbaar. Op transavia.com is meer informatie te vinden.

  Deze steden liggen echter ook relatief dicht bij elkaar en delen zelfs in sommige gevallen geschiedenis. Vier steden dus die goed te com-bineren zijn tijdens een reis. Pak dit voorjaar dus de auto en doe een rondje Oost Europa of boek bijvoorbeeld een busreis naar n van de steden apart of maak in twaalf dagen ontspannen kennis met het beste en mooiste van deze vier bruisende Europese hoofdsteden. Meer informatie over deze en andere busreizen is bijvoorbeeld te vinden op www.bolderman.nl

  Jong bloed voor het oostelijke deelAlhoewel de Berlijnse Muur al meer dan twintig jaar geleden viel, is er nog steeds een tweedeling in de stad te zien. En deze keer gelukkig in positieve zin. Ga daarvoor maar eens kijken in Oost-Berlijn, want daar wordt tegenwoordig echt geleefd. Het begint al meteen aan de rechteroever van de Spree. Hier tegenover de kop van het Museeninsel worden elke zomer aan de kade palmbomen en strandstoelen neergezet. Deze Strandbar Mitte is een prima beginnetje voor een ontdekkingstocht door het oostelijke deel van de stad. Omdat na de val van de Muur de huur- en koopprijzen in Oost-Berlijn stukker lager waren dan in West-Berlijn, zijn hier jongeren, jonge gezinnen en kunstenaars neergestreken. De grijze, vervallen wijk kreeg een ware bloedtransfusie. Nog steeds is dit n van de levendigste wijken van stadsdeel Mitte.

  Neem daarna de U-Bahn naar de Senefelderplatz, het hart van die andere levendige wijk: Prenzlauer Berg. Als je dacht dat Duitsers alleen maar grndlich en serieus kunnen zijn, dan kan je die mening na een bezoek aan deze wijk wel even bijstellen. Half hip Berlijn strijkt hier namelijk op zaterdagmorgen neer voor een kop koffie op de terrassen aan de Kate Kollwitz Platz. Op dit parkplein staat ook elke zaterdag een markt met designkleding van aanstormend talent en wordt er ook supervers biologisch voedsel verkocht van boeren uit de directe omgeving van de stad.

  Omdat Prenzlauer Berg behoorlijk chic is geworden en niet meer zo goedkoop is als twintig jaar geleden, heeft een nieuwe generatie het naburige Friedrichshain ontdekt. De wijk, die net als Prenzlauer Berg in het voormalige Oost-Berlijn ligt, heeft weer een totaal ander karakter. Waar Prenzlauer Berg vooral uit charmante vooroorlogse gebouwen bestaat, hebben de communistische architecten in Friedrichshain flink huisgehouden. Je vindt hier dus nogal wat betonnen nieuwbouw uit de jaren zeventig. Op de n of andere manier is het allemaal z lelijk dat het weer mooi wordt.

  Knooppunt van Friedrichshain is het Volkspark, dat met mooi weer een soort Vondelpark wordt. De halve wijk ligt er dan te zonnen en te picknicken, te skaten en te joggen. Alhoewel het de buurt nog ontbreekt aan een gezellig kloppend hart (zoals de Kate Kollwitz Platz van Prenzlauer Berg), moet je in Berlijn altijd goed opletten. Voor je het weet, is er iets ontstaan. Schijnbaar uit het niets, maar altijd vol levenslust.

  Berlijn

  39

 • bolderman.nl bolderman.nl U REIST COMFORTCLASSU REIST COMFORTCLASS

  Voor brochure en boekingen

  (0318) 58 09 58www.bolderman.nl

  Bij Bolderman aanbetalen niet

  verplicht!

  K

  WALITEIT

  MET

  :

  bestestedentripaanbieder

  populairstestedentripaanbieder

  Voor brochure en boekingen

  (0318) 58 09 58www.bolderman.nl

  Bij Bolderman aanbetalen niet

  verplicht!

  K

  WALITEIT

  MET

  :

  bestestedentripaanbieder

  populairstestedentripaanbieder

  4 dagen PraagPraag, Gouden Stad aan de Mol dau, was eens de zetel van de goudmakers. Eeuw en lang behoorde Praha, zoals de Tsjechen het noemen, tot de belangrijkste Europese steden. Prach tige ge-bouwen en mo numenten ge tuigen van de rijke historie. De stad wordt gedomineerd door de Praagse Burcht. Al in de 9e eeuw werd met de bouw van deze vesting begonnen. Heel oud is ook de Karels brug over de Moldau, nu een prachtige wandelpromena-de. Veel wijken hebben door smalle straatjes, steegjes, trappen, winkeltjes en terrassen een eigen en gezellig karakter. U kunt in de stad ook gezellig winkelen en het is goed toeven in n van de gezellige bierkelders, waar u kunt genieten van het beroemde Tsjechische bier. Tij dens het afwisselende excursieprogramma laat onze Ne derlands talige gids u kennismaken met de be langrijkste bezienswaardigheden.

  BIJ DE PRIJS INBEGREPEN: 3 nachten in Hotel Globus, comfortabele kamer met bad of douche, toilet, tel., tv en lift. Dagelijks goed verzorgd ontbijtbuffet Excursies met bus (excl. entreegeld) Touristclass touringcar

  Voor deze 4-daagse reis naar Praag hebben wij voor u een speciaal excursiepakket samengesteld, voor de prijs van slechts 49,- p.p.

  Stadstour o.l.v. Nederlandstalige gids Wandeling bovenstad o.l.v. Neder lands talige gids Wandeling benedenstad o.l.v. Nederlandstalige gids Dinerpakket Boottocht Moldau met dinerbuffet

  v.a. slechts

  79,-v.a. slechts

  599,-12 dagen rondreis Berlijn, Praag,Boedapest en WenenWeer zon prachtige rondreis bij Bolderman Excursiereizen. Wij nemen u mee naar de absolute highlights van midden Europa. De vier hoofdsteden van formaat: Berlijn, Praag, Boeda pest en Wenen. Een reis boordevol roemrijke historie en oude cultuurschatten die deze steden met elkaar gemeen hebben. Berlijn, een stad met een turbulent verleden. Waar vroeger de Ber lijnse muur heeft gestaan, vinden we nu moderne gebouwen. Praag, de Gouden stad, zoals de hoofdstad van Tsjechi vaak wordt genoemd. In tween gespleten door de rivier de Moldau met zijn imposante Praagse Burcht en haar pittoreske straatjes mag zij zeker op deze reis niet ontbreken. Ook de stad Boe dapest krijgen we met deze reis te zien. In de stadsdelen Boeda en Pest, gelegen aan weerszijden van de oevers van de Donau en met elkaar verbonden door fraaie bruggen, vinden we vele bezienswaardigheden. Tot slot staat de hoofdstad van Oos tenrijk, Wenen, op ons programma. De stad van de Habs burgers en de wereldberoemde componisten Strauss en Mozart. Niet alleen de stad maar ook het Donaudal met de plaatsjes Krems en Melk krijgen we te zien. Ook is het mogelijk om op n van de avonden een concert in n van de prachtige gebouwen van Wenen bij te wonen (bij onze chauffeur te reserveren).

  BIJ DE PRIJS INBEGREPEN: 2 overnachtingen in de omgeving van Berlijn, 2 overnachtingen in de omgeving van Praag, 3 overnachtingen in het **** hotel Boedapest, 3 overnachtingen in de omgeving van Wenen 1 overnachting in Zuid-Duitsland Dagelijks goed verzorgd ontbijt en 3-gangendiner Excursies met de touringcar (excl. entreegelden) In de steden Nederlands sprekende stadsgids Luxe comfortclass touringcar met chauffeur/reisleider Goed verzorgd afscheidsbuffet

  Voor deze 12-daagse stedenreis hebben wij een speciaal excursie-pakket samengesteld, voor de prijsvan slechts 39,- p.p.

  Nederlandstalige gids Berlijn Nederlandstalige gids Praag Nederlandstalige gids Boedapest Nederlandstalige gids Wenen Excursie Donautocht, incl. gids Estergom basiliek, Visegrad kasteel Boot Donau Boedapest

  Vertrekdata en prijzen 2013Donderdag 8, 15, 22 februari 79,-Donderdag 14, 21, 28 maart 89,-Donderdag 4, 11, 18 april 99,-Donderdag 3, 10, 17, 24, 31 oktober 99,-Donderdag 7, 28 november 89,-Donderdag 14, 21 november 79,-Donderdag 5, 12, 19 december 99,-

  Toeslag 1-persoonskamer 35,-

  prijzen per persoon

  Vertrekdata en prijzen 2013

  Maandag 15 april 599,-Maandag 13 mei 629,- Maandag 10 juni 629,- Maandag 8 juli 599,- Maandag 5 augustus 599,- Maandag 2 september 629,- Maandag 30 september 599,- Maandag 14 oktober 599,-

  Toeslag npersoonskamer 165,-

  prijzen per persoon

 • bolderman.nl bolderman.nl U REIST COMFORTCLASSU REIST COMFORTCLASS

  Voor brochure en boekingen

  (0318) 58 09 58www.bolderman.nl

  Bij Bolderman aanbetalen niet

  verplicht!

  K

  WALITEIT

  MET

  :

  bestestedentripaanbieder

  populairstestedentripaanbieder

  Voor brochure en boekingen

  (0318) 58 09 58www.bolderman.nl

  Bij Bolderman aanbetalen niet

  verplicht!

  K

  WALITEIT

  MET

  :

  bestestedentripaanbieder

  populairstestedentripaanbieder

  4 dagen PraagPraag, Gouden Stad aan de Mol dau, was eens de zetel van de goudmakers. Eeuw en lang behoorde Praha, zoals de Tsjechen het noemen, tot de belangrijkste Europese steden. Prach tige ge-bouwen en mo numenten ge tuigen van de rijke historie. De stad wordt gedomineerd door de Praagse Burcht. Al in de 9e eeuw werd met de bouw van deze vesting begonnen. Heel oud is ook de Karels brug over de Moldau, nu een prachtige wandelpromena-de. Veel wijken hebben door smalle straatjes, steegjes, trappen, winkeltjes en terrassen een eigen en gezellig karakter. U kunt in de stad ook gezellig winkelen en het is goed toeven in n van de gezellige bierkelders, waar u kunt genieten van het beroemde Tsjechische bier. Tij dens het afwisselende excursieprogramma laat onze Ne derlands talige gids u kennismaken met de be langrijkste bezienswaardigheden.

  BIJ DE PRIJS INBEGREPEN: 3 nachten in Hotel Globus, comfortabele kamer met bad of douche, toilet, tel., tv en lift. Dagelijks goed verzorgd ontbijtbuffet Excursies met bus (excl. entreegeld) Touristclass touringcar

  Voor deze 4-daagse reis naar Praag hebben wij voor u een speciaal excursiepakket samengesteld, voor de prijs van slechts 49,- p.p.

  Stadstour o.l.v. Nederlandstalige gids Wandeling bovenstad o.l.v. Neder lands talige gids Wandeling benedenstad o.l.v. Nederlandstalige gids Dinerpakket Boottocht Moldau met dinerbuffet

  v.a. slechts

  79,-v.a. slechts

  599,-12 dagen rondreis Berlijn, Praag,Boedapest en WenenWeer zon prachtige rondreis bij Bolderman Excursiereizen. Wij nemen u mee naar de absolute highlights van midden Europa. De vier hoofdsteden van formaat: Berlijn, Praag, Boeda pest en Wenen. Een reis boordevol roemrijke historie en oude cultuurschatten die deze steden met elkaar gemeen hebben. Berlijn, een stad met een turbulent verleden. Waar vroeger de Ber lijnse muur heeft gestaan, vinden we nu moderne gebouwen. Praag, de Gouden stad, zoals de hoofdstad van Tsjechi vaak wordt genoemd. In tween gespleten door de rivier de Moldau met zijn imposante Praagse Burcht en haar pittoreske straatjes mag zij zeker op deze reis niet ontbreken. Ook de stad Boe dapest krijgen we met deze reis te zien. In de stadsdelen Boeda en Pest, gelegen aan weerszijden van de oevers van de Donau en met elkaar verbonden door fraaie bruggen, vinden we vele bezienswaardigheden. Tot slot staat de hoofdstad van Oos tenrijk, Wenen, op ons programma. De stad van de Habs burgers en de wereldberoemde componisten Strauss en Mozart. Niet alleen de stad maar ook het Donaudal met de plaatsjes Krems en Melk krijgen we te zien. Ook is het mogelijk om op n van de avonden een concert in n van de prachtige gebouwen van Wenen bij te wonen (bij onze chauffeur te reserveren).

  BIJ DE PRIJS INBEGREPEN: 2 overnachtingen in de omgeving van Berlijn, 2 overnachtingen in de omgeving van Praag, 3 overnachtingen in het **** hotel Boedapest, 3 overnachtingen in de omgeving van Wenen 1 overnachting in Zuid-Duitsland Dagelijks goed verzorgd ontbijt en 3-gangendiner Excursies met de touringcar (excl. entreegelden) In de steden Nederlands sprekende stadsgids Luxe comfortclass touringcar met chauffeur/reisleider Goed verzorgd afscheidsbuffet

  Voor deze 12-daagse stedenreis hebben wij een speciaal excursie-pakket samengesteld, voor de prijsvan slechts 39,- p.p.

  Nederlandstalige gids Berlijn Nederlandstalige gids Praag Nederlandstalige gids Boedapest Nederlandstalige gids Wenen Excursie Donautocht, incl. gids Estergom basiliek, Visegrad kasteel Boot Donau Boedapest

  Vertrekdata en prijzen 2013Donderdag 8, 15, 22 februari 79,-Donderdag 14, 21, 28 maart 89,-Donderdag 4, 11, 18 april 99,-Donderdag 3, 10, 17, 24, 31 oktober 99,-Donderdag 7, 28 november 89,-Donderdag 14, 21 november 79,-Donderdag 5, 12, 19 december 99,-

  Toeslag 1-persoonskamer 35,-

  prijzen per persoon

  Vertrekdata en prijzen 2013

  Maandag 15 april 599,-Maandag 13 mei 629,- Maandag 10 juni 629,- Maandag 8 juli 599,- Maandag 5 augustus 599,- Maandag 2 september 629,- Maandag 30 september 599,- Maandag 14 oktober 599,-

  Toeslag npersoonskamer 165,-

  prijzen per persoon

 • Nice

  Canarische Eilanden

  Kaapverdische Eilanden

 • Een verre vakantie lijkt op het eerste gezicht altijd een stuk duurder dan een reisje naar een plek dichterbij huis. Toch blijkt de praktijk vaak anders en kun je in sommige gevallen beter zo ver mogelijk reizen om uiteindelijk goedkoper uit te zijn. In elk geval relatief goedkoper en in veel gevallen zelfs in absolute bedragen. Dit magazine deed de proef op de som en vergeleek in eerste instantie vluchtprijzen op of rond dezelfde datum naar drie verschillende bestemmingen aangedaan door Transavia.com, de luchtvaartmaatschappij die vooral in en net over de randen van Europa opereert. Daarnaast worden ter vergelijking ook globaal nog wat bestemmingen verder buiten Europa genoemd in dit verhaal om duidelijk te maken dat er veel plekken in de wereld zijn waar uw euro veel meer koopkracht heeft dan in Europa zelf.

  Ver is vaak voordeligerPrijs per kilometer naar verre bestemming veel lager

  Om te beginnen zijn vluchten geselecteerd in de eerste week van maart, traditioneel laagseizoen waarin vrijwel altijd scherpe prijzen gelden naar vrijwel alle bestemmingen. Uiteraard kunnen prijzen na publicatie van deze reportage inmiddels gewijzigd zijn, maar tijdens het onderzoek begin december, golden onderstaande tarieven. De afstand is berekend met behulp van website Travelmath.com die de rele vliegroute en dus de daadwerkelijke afstand door de lucht toont. Deze is veel korter dan de reisafstanden gecalculeerd op basis van het aardoppervlak, ook al is het verdraaid lastig om over de grond naar de gekozen eilanden te gaan.

  Wie de prijs per kilometer berekent, ziet dus dat vliegen naar de Kaapverdische Eilanden verreweg het voordeligst is: praktisch twee keer zo goedkoop als een vluchtje naar Nice en 4 cent per kilometer voordeliger dan de vlucht naar de Canarische Eilanden. De daadwerkelijke ticketprijs is in vergelijking met Nice slechts 2,5 keer zo duur terwijl de afstand bijna 5 keer zo ver is.

  Relatief is het dus een stuk goedkoper om naar de Kaapverdische eilanden te gaan, maar ook daadwerkelijk in de portemonnee is daar winst te halen ten opzicht van Nice en de Canarische Eilanden. In Zuid Frankrijk kan de prijs van een biertje op de boulevard soms zo maar richting een tientje gaan, terwijl ze op de populaire Canarische Eilanden

  ook wel raad weten met speciale toeristenprijzen. En hoewel ze in Cabo Verde ook snel bijleren, zijn er nog maar weinig echt grote toeristische gebieden en dus doe je vaak een hapje of een drankje op plekken waar ook de lokale bevolking komt. En dan kost een koud biertje bij zonsondergang maximaal een euro of twee, al heeft de redactie van dit magazine daar vrijwel altijd minder betaald tijdens een bezoek afgelopen jaar. Overigens is Kaapverdi niet op elk vlak goedkoop. Het land is relatief arm, dus het lokale prijsniveau is op veel plekken weliswaar laag, maar het gaat hier wel om een eilandengroep flink ver in de Atlantische Oceaan. De archipel moet derhalve veel producten importeren en die moeten over zee of door de lucht aangevoerd worden, hetgeen de prijzen opdrijft.

  Wat dat betreft is het financieel wellicht nog interessanter om te kiezen voor een vakantie in Gambia,dat ongeveer net zo ver is. Transavia.com vliegt daar ook naartoe voor diverse touroperators en pakketreizen inclusief hotel zijn al boekbaar vanaf zon 400 euro. Maar dan ben je wel op het Afrikaanse continent waar je het zo duur of zo goedkoop kunt maken als je zelf wilt. Blijf je in de toeristische gebieden, dan betaal je internationale prijzen, maar ga je iets meer tussen de locals zitten dan zakken de prijzen aanzienlijk. De maaltijd van de dag is op de markt aan te schaffen voor onder een euro en een biertje zal niet vaak duurder dan een euro zijn.

  Prijs per kilometer - bestemmingen op 1 route van Schiphol Amsterdam in zuidelijke richtingGemiddelde prijzen eerste week maart - vliegmaatschappij Transavia.com

  Prijs per km 12 cent 10 cent 6 cent

  Bestemming Nice Canarische Eilanden Kaapverdische Eilanden

  Vliegafstand 980 3180 4770

  Duur vlucht 2 uur 4,5 uur 6 uur

  Prijs ticket 115 euro 310 euro 295 euro

  43

 • Reken maar mee. Aan de Franse Rivira gaat een alcoholisch drankje - hl laag ingeschat - voor 5 euro en - net zo laag ingeschat - op de toeristische Canarische Eilanden voor 4 euro gemiddeld. In Gambia daarentegen doet diezelfde versnapering slechts 1 euro gemiddeld en op de Kaapverdische eilanden maximaal twee. Tel uit je winst of verlies op basis van een paar cocktailtjes op het strand, een paar wijntjes bij het eten en een paar biertjes s avonds in een bar of club. Laten we zeggen acht drankjes per dag tijdens deze feestvakantie. In Nice kost dat weekje je dan al snel 280 euro extra en het nachtleven van Gran Canaria trekt op die manier ook al snel 224 euro uit de portemonnee. Gambia vraagt echter slechts over de hele week een eigen bijdrage van 56 euro, een bedrag dat je met een beetje pech in Nice op n avond kwijt bent.

  De Canarische Eilanden zijn zo bezien vooralsnog het duurst en de Kaapverdische eilanden het goedkoopst. Echter in Gambia is het

  hotel erbij inbegrepen en bij de andere drie niet. Hoewel kamerprijzen uiteraard overal kunnen variren, durft dit magazine de stelling wel aan, dat een hotel op de Canarische eilanden ongeveer voor hetzelfde geld geboekt kan worden als op de Kaapverdische Eilanden.

  De hotelprijzen liggen in Nice echter beduidend hoger, dus daarmee wordt het huidige financile voordeel ten opzichte van de andere bestemmingen binnen een paar nachten teniet gedaan. En dan is er bovendien op geen van de bestemmingen nog gegeten. Als we van hoog tot laag hetzelfde prijsniveau aanhouden als bij de drankprijzen afhankelijk uiteraard van ieders persoonlijke uitgavenpatroon - dan zou de reis naar Nice uiteindelijk wel eens de duurste van allemaal kunnen worden, op de voet gevolgd door de vakantie op de Canarische Eilanden en komen de Kaapverdische Eilanden en Gambia als winnaars uit de bus! En dan ben je bovendien ook nog op meer bijzondere en zeker exotischer landen geweest!

  Ga je dus een feestweekje met vrienden of vriendinnen op stap in Gambia dan kost je dat niet al je spaarcen-ten, terwijl een weekje stappen aan de Franse Rivira of op een Canarisch Eiland bij wijze van spreken voor een persoonlijk faillissement kan zorgen.

  Totale kosten feestweek, vliegticket en drankjes

  Nice 8x5=40x7=280 (+115 ticket) totaal 395 (exclusief hotel en eten)

  Canarische Eilanden 8x4=32x7=224 (+310 ticket) totaal 534 (exclusief hotel en eten

  Kaapverdische Eilanden 8x2=16x7=112 (+295 ticket) totaal 407 (exclusief hotel en eten)

  Gambia 8x1=8x7=56 (+400 pakketreis) totaal 456 (inclusief hotel, exclusief eten)

  Met de bus naar de Costa of met het vliegtuig naar de SambaHet is ook een rekensom die het leuk kan doen ten aanzien van echte jongerenreizen. Geslaagd voor het diploma van de middelbare school kan de gemiddelde schoolverlater niet wachten om met vrienden af te reizen naar een Spaanse Costa waar de prijzen in het hoogseizoen net zo hoog zijn als de lelijke appartemententorens achter de boulevards. Natuurlijk is die busreis spotgoedkoop, net als dat minuscule appartementje waar je met nog drie vrienden in verblijft, maar een avondje stappen kost inclusief entreegelden en drankjes als snel per keer minimaal 100 euro. Een weekje feesten met je maatjes komt je dus op een duizendje te staan. Voor veel minder dan dat totaalbedrag kun je in een iets andere periode ook naar het Caribisch Gebied of bijvoorbeeld Brazili waar je niet zelden voor dat geld verblijft in een hotel waar de drankjes zijn inbegrepen. Op stap in de stad kosten de drankjes een fractie van de Europese prijzen en hier schijnt de zon bovendien nog feller op mooiere stranden en is het ook altijd feest. Alleen dus veel goedkoper tussen vaak aantrekkelijker mensen!

  44

 • Het geld in een vliegtuig wordt voorin verdiend

  Het is overigens geen toeval dat een gemiddelde vlucht naar een verre bestemming qua prijs per kilometer lager is dan een ticket naar een vakantieplek dichterbij huis. In veel gevallen wordt immers op langere of intercontinentale vluchten van grotere en zuinigere vliegtuigen gebruik gemaakt, dus de lagere kosten worden door meer passagiers samen gedeeld.

  Bovendien beschikken grotere vliegtuigen ook over een (veel) grotere Business Class waar passagiers veel meer betalen voor hun daarom ook ruimere stoel dan de mensen in de Economy Class. In de luchtvaart is het dan ook niet voor niets een gevleugelde uitspraak dat het geld vooral voorin verdiend wordt. Bij reguliere vliegmaatschappijen als KLM of British Airways betalen de passagiers in de dure klassen (Business & First) van het vliegtuig tot wel 60% van de totale kosten van de vlucht. Dat is misschien toch iets om bij stil te staan als er op websites weer eens geklaagd wordt over de zogenaamde veevervoerders in de lucht. Veel gehoord is dat zij veel te veel geld vragen voor veel te weinig beenruimte en dat terwijl mensen voor in het vliegtuig wel in de watten gelegd worden. Als die rijke of zakelijke reizigers er echter niet zouden zijn en de duurdere klassen met gemiddeld zon 24 stoelen dus geschrapt zouden worden, dan zou 60 procent van de inkomsten van de vlucht wegvallen. Met andere woorden, dan zouden de mensen in de Economy Class dus minimaal het dubbele moeten gaan betalen om naar een verre bestemming te kunnen vliegen. De redactie van dit tijdschrift denkt dat niemand dat wil of kan betalen en neemt die wat krappere stoel dan ook graag voor lief in ruil voor een vriendelijker tarief om de mooiste plekken van de wereld te kunnen zien.

 • ECUADORQuito

  Er zijn weinig landen in de wereld zo gevarieerd als het voor Latijns Amerikaanse begrippen kleine Ecuador, gelegen midden op de evenaar, gedrapeerd over de majestueuze Andes. Het land is slechts zes keer zo groot als Nederland, maar beschikt over s werelds beroemdste natuurgebieden en enkele van de meest opzienbarende natuurverschijnselen. Met de Amazone aan de ene kant van de Andes en de Galapagos eilanden aan de andere kant in zee zijn twee van de meest aansprekende toeristische bestemmingen ter wereld meteen genoemd. En dan hebben ze op 2800 meter boven zeeniveau ook met Quito nog n van de hoogst gelegen hoofdsteden op aarde, waarboven dan nog n van de hoogste actieve vulkaan ter wereld uitstijgt: de Cotopaxi! Ecuador is kortom echt zon land waar je eens in je leven naar toe zou moeten gaan op vakantie. En waarom dan niet dit jaar, precies op het moment dat reisgids Lonely Planet het land boven aan de ranglijst van belangrijkste en mooiste toeristische bestemmingen van 2013 heeft geplaatst. En dat is volkomen terecht, zo heeft de redactie van dit magazine zelf ter plaatse geconstateerd!

  47

 • ECUADOR

  AmazoneZeg Amazone en iedereen denkt aan Brazili. Het grootste gedeelte van dit magistrale regenwoud ligt dan ook in het grootste land van Zuid-Amerika, maar de jungle beslaat ook andere delen van het Latijns Amerikaanse continent. De rivier ontspringt namelijk op de hellingen aan de oostkant van de Andes en het stroomgebied leidt dan ook door Peru en ook Ecuador dat een prachtige stuk Amazone binnen de landsgrenzen heeft. En die jungle

  is makkelijk bereikbaar bovendien! Vanuit het hooggelegen Quito is het eigenlijk een lange autorit de Andes uit. Die rit alleen, is al adembenemend vanwege het continue veranderende landschap. Van 2800 meter hoogte in Quito, eerst naar dik 4000 meter waar de lucht ijl en de temperatuur laag is, om vervolgens via schitterende nevelwouden langzaam de overweldigende warmte van het regenwoud in te rijden. In dik vier uur trekt een wereld aan landschappen voorbij en sta je ineens vlak voorbij het provinciestadje Tena aan de oevers van de rivier de Napo, n van de vele zijtakken van de grote rivier, die pas veel later op de route officieel Amazone gaat heten. Dit gebied is echter niet minder indrukwekkend dan elders op het continent. Regenwouden zo ver het oog reikt en vooral s nachts een kakofonie van geluid die bewijst dat er flink wat leeft op de oevers van de rivier die hier praktisch onder je hotelraam doorstroomt. Mocht je daar trouwens aan twijfelen, maak dan maar eens na zonsondergang een wandelingetje door de tuin van je hotel, want de kans is groot dat je op zijn minst wat apen, leguanen en gekkos ziet en met een beetje geluk ook verschillende slangen, vogelspinnen en tarantulas

  49

 • ECUA

  DOR

  Cotopaxi

 • Ecuador is het land van de vulkanen, actieve vulkanen wel te verstaan. Alleen al in de regio rondom Quito liggen er meer dan tien, in hoogte oplopend tot wel zes kilometer. Deze streek wordt dan ook de Vallei der Vulkanen genoemd en vanuit de auto door het gebied zie je ze telkens aan alle kanten van de weg opdoemen met hun karakteristieke kegelvorm. Hoewel de meeste al jaren geen grote uitbarstingen te zien hebben gegeven, is maar al te vaak waar te nemen dat deze giganten van binnen nog flink rommelen: regelmatig zijn flarden witte, vulkanische rook zichtbaar tegen het blauw van de zonovergoten lucht. De Vallei der Vulkanen is ronduit indrukwekkend zeker voor mensen uit de lage landen die gewend zijn aan een landschap zo plat als een dubbeltje. Letterlijk hoogtepunt in de streek is de Cotopaxi, met 5897 meter de hoogste vulkaan van Ecuador die via de entree van het gelijknamige nationale park te bezoeken is. Vergeet daar niet een kopje cocathee te nemen - ja inderdaad gemaakt van de bladeren van de plant waar ook cocane van geproduceerd wordt want de thee is niet verboden en helpt goed tegen hoogziekte die hier op de loer ligt. Je kunt de Cotopaxi met de auto op tot een kilometer onder de top, al is dat afhankelijk van de weersomstandigheden. Met helder weer is het goed te doen, maar in de regel is het hier grauw, guur en ijskoud en hult de krater zich in nevelen en onweerswolken die het onmogelijk maken om zo hoog de berg op te rijden. Wil je toch tenminste een eigen hoogterecord vestigen, dan is het wellicht makkelijker om vanuit Quito de Pichincha op te gaan, de prachtige vulkaan pal boven de stad. Voor een paar dollar mag je de kabelbaan in en binnen een kwartier sta je dan op ruim 4100 meter boven zeeniveau met een surrealistisch uitzicht op de Ecuadoriaanse hoofdstad die met 2800 meter hoogte toch zelf ook niet al te laag gelegen is. Doen, want het is letterlijk en figuurlijk adembenemend.

  51

 • Gala

  pago

  sECUADOR

 • Reisinformatie

  Darwin ging je voor naar de Galapagos Eilanden waar hij zijn evolutietheorie kon ontwikkelen. De gesoleerd gelegen archipel in de Grote Oceaan bleek de ideale omstandigheden te hebben voor een onderzoek naar flora en fauna dat in evolutie nauwelijks door externe omstandigheden benvloed is geweest. Daardoor zijn op de Galapagos volstrekt unieke planten en dieren tot wasdom gekomen die nergens anders voorkomen. De grappige Blue Footed Booby bijvoorbeeld of de legendarische Marine Iguana die alleen hier voorkomt. Die laatste is pas echt indrukwekkend als je al snorkelend ineens een leguaan van bijna twee meter lengte op twee meter diep onder water op zijn gemak ziet grazen en zeewier ziet verorberen. Te bizar! Verder huisvesten de Galapagos de enige kolonie pinguns op het noordelijke halfrond en is het verder vanzelfsprekend n grote grandioze dierentuin waar je letterlijk op het land kan struikelen over reuzenschildpadden en kolossale zeeleeuwen die op de kade van vissershaven Puerto Ayora vechten om stukken vis. De Galapagos Eilanden zijn met recht een echte Once in a lifetime bestemming. Volstrekt uniek, nergens anders mee te vergelijken en daardoor compleet onvergetelijk!

  KLM vliegt rechtstreeks naar Quito, maar tickets zijn vanaf ongeveer 1100 vrij prijzig. Voordeliger is het vliegen met het Spaanse Iberia, rechtsreeks vanaf Madrid. Voordelig naar Madrid vlieg je met transavia.com of ironisch genoeg met KLM, vanaf zon 70 voor een retourtje met bovendien perfecte aansluitingen op de vlucht naar Ecuador. Wil je zeker ook naar de Galapagos Eilanden dan is het verstandig om het binnenlandse ticket vanaf Quito meteen te boeken in combinatie met het internationale ticket. De vlucht naar de Galapagos Eilanden is in combinatie namelijk honderden euros goedkoper, dan wanneer je het ticket in Ecuador los koopt. Ecuador is een echt reizigersland. Dat betekent dat je ter plaatse bij lokale reisbureaus eenvoudig dingen zelf kunt regelen. Wel is het verstandig om vooraf een reisschema te maken, want eenmaal in het land blijkt er zoveel te doen te zijn, dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Hier kun je kortom weken op de bonnefooi van het ene naar het andere hoogtepunt reizen. Heb je echter wat minder tijd en wil je zeker weten dat je de belangrijkste bezienswaardigheden bezoekt, boek dan een georganiseerde rondreis. Doe dat bijvoorbeeld bij SUDAMERICA TOURS, een specialist in reizen naar Ecuador en Zuid-Amerika zoals de naam aangeeft. Kijk voor meer informatie over hun reizen op www.sudamericatours.be

  53

 • Pas op voor de hond!

  Maar de zucht naar beleving is onmiskenbaar een trend waar veel reisorganisaties op inspelen. Een mooie trend ook, want het kan een verrijkende ervaring zijn om enkele dagen lief en leed te delen met bijvoorbeeld de bewoners van een township in Zuid-Afrika of met de lokale gids/pensionhouder op de fiets langs de khlongs van Bangkok te rijden. Niks mis mee en superleuk bovendien, al dien je wel een paar kleine voorzorgsmaatregelen te nemen voor vertrek en ter plaatse een beetje op je hoede te zijn. De hygine en leefomstandigheden zijn immers in de meeste gevallen op zijn zachtst gezegd niet vergelijkbaar met die in Nederland. Dat is voor de lokale bevolking vaak geen enkel probleem, maar voor de tere maag van een Nederlander kan het dat wel zijn. Met andere woorden, dat helder uitziende water dat gisteren op tafel werd gezet, had je inderdaad beter niet kunnen drinken, zo wordt de volgende ochtend maar al te snel duidelijk bij de rennende gang naar het toilet. En je had ook beter af kunnen blijven van dat op het eerst gezicht zo lieve hondje dat zich daarna tot een monster ontpopte en zelfs naar de baas hapte.

  Over honden gesproken: In veel verre landen lopen er niet alleen veel zwerfhonden vrij rond met allerlei ziektes onder de leden, ook de waakhonden die hun territorium met hun leven verdedigen kunnen bijvoorbeeld hondsdolheid hebben, net als trouwens sommige aapjes en vleermuizen in tropische landen. Daar sta je meestal niet bij stil als je lekker ontspannen op de fiets van de omgeving aan het genieten bent, maar je zal niet de eerste zijn die tijdens een fietstocht door een overactieve viervoeter gebeten wordt. Bij dit soort reizen kan het dus heel verstandig zijn om van tevoren deze risicos te bespreken en je, als dat nodig is, te laten vaccineren tegen hondsdolheid.

  Waar je je ook van te voren op kan voorbereiden is hepatitis, of geelzucht zoals dit in de volksmond heet. Hoewel je dat in grote delen van de wereld bij wijze van spreken ook gewoon in een hotel kan oplopen vanwege bijvoorbeeld ijsklontjes in je cola die van het verkeerde water gemaakt zijn, is de kans op hepatitis wel groter naarmate je avontuurlijker op reis gaat en de gebaande paden verlaat. Je komt dan immers in totaal andere omstandigheden en eet vaak totaal andere dingen dan je gewend bent en die zijn ook nog eens volstrekt anders bereid en meestal niet volgens West-Europese normen.

  First Minute reiziger gaat voorbereid op reis

  Beleven en ontmoeten, het zijn steeds belangrijkere voorwaarden van vakantiegangers bij de keuze van hun reis en bestemming. Als je niet tenminste een maaltijd bereid hebt samen

  met de lokale bevolking dan is sprake van een verloren dag en anders moet je toch minimaal bij die mensen thuis hebben geslapen. Voor een groeiende groep toeristen moet een beetje reis

  tegenwoordig dus erg bijzonder zijn en bij voorkeur plaatsvinden buiten de gebaande paden, al zijn er uiteraard ook nog genoeg mensen die gewoon kiezen voor een ontspannen zonvakantie in tent of hotel.

  Doe de Hepatitistest en kom te weten of en waar je risico loopt op de ziekte.Ga naar www.gezondopreis.nl en klik op vakantievoorbereiding om de Hepatitistest te doen.

  54

 • Checklist van de First Minute reiziger

  Gezondopreis.nl stelt zich ten doel om reizigers bewust te maken van mogelijke gezondheidsrisicos op reis en het belang van een goede voorbereiding, bijvoorbeeld door het inwinnen van persoonlijk gezond op reisadvies. Gezondopreis.nl is een initiatief van GlaxoSmithKline en wordt ondersteund door experts op het gebied van infectieziekten op reis.

  Hiermee wordt absoluut niet gezegd dat het te allen tijde gevaarlijk is om dit soort avontuurlijke reizen te maken; integendeel. Dergelijke vakanties zijn onvergetelijk en in veel gevallen steun je ook de lokale, vaak armlastige bevolking, dus ga vooral zo door. Maar wees alleen wel altijd goed voorbereid zodat je gezond op reis gaat, maar ook gezond weer thuis kan komen. Gezondopreis.nl is daarom begonnen met een nieuwe campagne: First Minute Reiziger, een naam met een knipoog naar het concept van goedkope last minutes die de reiswereld vaak aanbiedt en waardoor mensen soms binnen de kortste keren een vliegtuig in stappen zonder zich te realiseren waar ze eigenlijk heen gaan en wat de gezondheidsrisicos ter plaatse zijn. De First Minute Reiziger doet dat niet zo maar,

  die weet dat het verstandig is om zon zes tot acht weken voor vertrek een gezond op reisadvies in te winnen, zodat er nog voldoende tijd is voor soms noodzakelijke vaccinaties. De First Minute Reiziger weet bijvoorbeeld ook of er malaria is op zijn vakantiebestemming en als dat zo is, dan heeft hij de juiste middelen bij zich om besmetting met de ziekte te voorkomen.

  Wil je ook een First Minute Reiziger worden, zorg dan dat je altijd ruim voor vertrek de elders op deze pagina afgebeelde checklist afwerkt en kijk op gezondopreis.nl waar per land alle gezondheidsrisicos vermeld staan. Probeer ook een persoonlijk gezond op reisadvies in te winnen bij GGD, deskundig huisarts of vaccinatiecentrum. Zo zorg je ervoor dat je in elk geval goed voorbereid en met kennis van zaken op vakantie gaat. Al kun je nooit helemaal uitsluiten dat Bello de beste waakhond van Bangkok is. Maar je weet dan tenminste wel wat je te doen staat, als hij je kuit voor een kluif aanziet

  Dit artikel is mede tot stand gekomen dankzij informatie verkregen van GlaxoSmithKline.

  55

 • Cruisevakanties stomen op!

  56

 • Cruisevakanties zijn aan een onweerstaanbare opmars bezig. Dat is volstrekt begrijpelijk want een compleet verzorgde vaarvakantie biedt totale ontspanning en je ziet nog eens wat van de wereld. Cruisevakanties zijn er dan ook over de hele wereld in alle soorten en maten. Je kan mee op expeditie naar Antarctica of kiest voor een grote rederij en scheept als het ware in op een varend hotelresort. Dichterbij huis of kleinschaliger kan ook. Boek dan een riviercruise en dobber de Donau af of stap bijvoorbeeld aan boord van een Gulet, een traditioneel Turks zeilschip waarbij je op het dek onder de sterren