Meridian Travel Magazine

164
DE MOOISTE REIZEN TER WERELD IJSLAND - BULGARIJE - JAPAN - GRAN CANARIA - EGYPTE - OMAN MYANMAR - TANZANIA - ZUID-AFRIKA - ANTARCTICA - INDONESIË CARNAVAL IN BARBADOS DE DAG BEGINNEN IN DE SINAÏ DROOMPLEK ANTARCTICA BP EDITIE 2 2012- € 6,95 MERIDIANTRAVEL.NL Fotoreportage Libanon - Droomhuis op Lefkas CRUISEN: INSCHEPEN EN WEGDROMEN - HOME SWEET HOME BHUTAN meridian travel meridian travel REIZENPROEVENBELEVEN REIZENPROEVENBELEVEN NU 164 PAGINA’S

description

Meridian Travel, editie 2, 2012

Transcript of Meridian Travel Magazine

Page 1: Meridian Travel Magazine

DE MOOISTE

REIZEN TER WERELD

IJSLAND - BULGARIJE - JAPAN - GRAN CANARIA - EGYPTE - OMANMYANMAR - TANZANIA - ZUID-AFRIKA - ANTARCTICA - INDONESIË

CARNAVAL IN BARBADOSDE DAG BEGINNEN IN DE SINAÏ

DROOMPLEK ANTARCTICA

BP

EDITIE 2 2012- € 6,95MERIDIANTRAVEL.NL

Fotoreportage Libanon - Droomhuis op LefkasCRUISEN: INSCHEPEN EN WEGDROMEN - HOME SWEET HOME BHUTAN

meridiantravelmeridiantravelREIZENPROEVENBELEVENREIZENPROEVENBELEVEN

NU164 PAGINA’S

Page 4: Meridian Travel Magazine

4 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 5: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 5

OKAVANGO DELTA, BOTSWANA

GROOTSTEBINNENLANDSEDELTA TERWERELDDe Okavango Delta in Botswanais een unieke plek. Dit midden inde Afrikaanse Kalahari‑woestijngelegen moeras is de grootstebinnenlandse delta ter wereld.Elk jaar stroomt er elf kubiekekilometer water vanuit deOkavangorivier naar deze plek.Het water stroomt niet verder,omdat de rivier hier stopt. Dedelta stroomt echter niet over.Het meeste water verdamptdankzij de verzengende hitte.

Page 6: Meridian Travel Magazine

6 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 7: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 7

NAMIBIË

JACHTLUIPAARD IN GEVAARAan het eind van de negentiendeeeuw leefden er honderddui‑zend jachtluipaarden op aarde.Op dit moment zijn er nog maartienduizend cheeta’s – zoalsjachtluipaarden ook wel wordengenoemd – en wordt het diermet uitsterven bedreigd.Hoofdoorzaak is het inkrimpenvan leefgebieden en conflictenmet de mensen. Afrikaanse boe‑ren schieten de dieren vaakdood, omdat ze hun vee opeten.Vijfentwintig procent van dehuidige tienduizend jachtlui‑paarden leeft in Namibië. HetCheetah Conservation Fund(CCF) zet zich in voor deze die‑ren. Kijk voor meer informatieop www.cheetah.org.

Page 8: Meridian Travel Magazine

8 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 9: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 9

MAROKKO

KASBAH AITBENHADDOUEen kasbah met op de voorgrondde Ounila River in middenMarokko. Een kasbah is eenwoonburcht van geschakelde engestapelde huizenblokken,gemaakt van klei en stro. De dor‑pen gaan daardoor op in deomgeving. Deze kasbah, deKasbah Ait Benhaddou, gelegenaan de oude karavaanroute tus‑sen de Sahara en Marrakech, iszeer geliefd bij filmproducenten.Zo werden scènes van de filmsThe Mummy (1999), Gladiator(2000), Prince of Persia (2010) envele andere films hier opgeno‑men. Het is ook niet voor nietsdat deze kasbah, waar momenteelnog maar een paar gezinnenwonen, is opgenomen op deWerelderfgoedlijst van UNESCO.

Page 10: Meridian Travel Magazine

50347662

Page 11: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 11

Kopenhagen

Finland

34 De dag beginnen in de SinaïMet mijn mobieltje probeer ik het pad te verlichten. Of beter gezegd trap. Of nog betergezegd ‘op elkaar gestapelde stenen’. Terwijl ik hijgend omhoog ploeter word ik inge‑haald door een groep zingende Nigerianen. Of ik door wil lopen vraagt gids Memetme vriendelijk doch dringend. Het is vier uur in de ochtend en ik ben in de Sinaï,Egypte.

50 Barbados; tropische verrassing in de zonOmarmd door de onstuimige Atlantische Oceaan en de warme Caribische Zee ligt inhet azuurblauwe water Barbados, de groene parel van de bovenwindse eilanden. Eenbeschrijving van alleen twee van de mooiste stranden ter wereld doet geen recht aanwat het eiland te bieden heeft aan cultuur en culinair genot.

62 De waterwereld van OmanVredige stranden, evenwicht tussen oude tradities en modern leven en een onderwater‑wereld met een beschermde status. En dat alles in een land waar de temperatuur nooitonder de twintig graden Celsius zakt. Meridian Travel bezocht Oman, sprak met traditio‑nele Omani en Nederlanders die er werkzaam zijn en maakte een portret van een landdat zowel boven als onder water meer dan de moeite waard is.

88 Inschepen en wegdromenLeven in een ritme van varen, ontdekken, onthaasten in de spa of het zwembad, luierenop een dekstoel terwijl de kustlijn van de Verenigde Arabische Emiraten en Oman voor‑bijglijdt. Acht dagen duurt de reis langs de sprookjeswereld van Duizend‑en‑een‑nachtvan Dubai via Fujairah, Muscat in Oman en Abu Dhabi terug naar Dubai.

98 Home sweet home BhutanChristel van Bree keerde terug naar het Koninkrijk Bhutan. Ze leerde de ware aard vanhet land kennen door te wandelen en bij de mensen thuis te laten slapen. Ze beleefde eenreis die bol stond van cultuur en natuur.

108 LibanonCynthia Ashof reisde voor Meridian Travel naar Libanon. Door de wijze waarop hettegenwoordig in het nieuws komt zou men bijna vergeten dat het land bol staat van culturele schatten uit een rijk verleden.

RUBRIEKEN16 Traveltainment | 22 Going Back | 28 Dutch Locals: Jan uit Bhutan | 76 Droomplek: Antarctica | 120 Leven in de poolgebieden|122 Wildlife | 124 Lezersreizen |142 Droomvilla: Monodentri Villas, Lefkas | 146 Cuisine | 150 Accessoires | 158 Dichtbij |160 Adverteerdersindex

\Ç{Éâw LibanonEgypte

BarbadosOman

Bhutan

Antarctica

MERIDIAN SELECTIONSMeridian heeft voor deze editie weer de

mooiste reizen voor haar lezers

geselecteerd.

15 Dagse Myanmar Special...................124

Romantische privésafari in Tanzania ......125

Met Kuoni naar Indonesië......................126

15 Daagse groepsreis Japan .................127

Natuurreizen van Hamba Kahle..............128

8 Daagse Sharm el Sheikh.....................129

7 Nachten verblijf Gran Canaria .............130

Cruise: een bijzondere verrassing ..........131

7 Daagse kampeersafari door Tanzania .132

17 Daagse rondreis Tanzania.................134

15 Daagse flydrive Bulgarije ..................135

Een beetje heimwee bij thuiskomst.......136

11 Daagse selfdrive door Oman.............137

Volg de orca’s in IJsland........................138

Caribbean, Midden- & Zuid-Amerika ......139

De Afrikaanse braai,barbecuen zoals het

bedoeld is (P. 146)

Page 13: Meridian Travel Magazine

In Amsterdam vraagt een Japanse man mij namens een groep met foto‑toestellen behangen landgenoten de weg naar de Nightwatch en thewindmills. Hij is verbaasd als ik niet snel met een antwoord op de prop‑pen kom? “It's your culture, very famous?”, hakkelt hij. In Japan haddenze er zoveel over gelezen, dat het wel zo moet zijn.

Japanners die thuis vertellen dat ze in Nederland zijn geweest en deNederlandse cultuur hebben opgesnoven, orakelen over groene houtenhuisjes in de Zaan, de tulpen en de molens. In Amsterdam varen ze met eenrondvaartboot door de grachten en wordt hen verteld over de GoudenEeuw. En hoe wij in Nederland zo rijk zijn geworden. Nederlandse cultuurop klompen.

In Kenia bezoek ik een Masaidorp. We worden door de vrouwen van hetdorp ontvangen met zang en dans. We zien hoe een van de mannen eenvuurtje weet te stoken en we mogen in een van de hutten kijken. Niet omvrolijk van te worden: het is een donker hol van klei en takken en door eenkleine opening komt wat licht binnen. “That's how we live”, maakt een gidsmij wijs. Kinderen zijn wat dat betreft eerlijker. Die hebben ze niet in kle‑derdracht weten te hijsen en rennen rond in oude vodden. Het dorp kunnenwe slechts via één route verlaten en die leidt langs een stuk of twintig tafels,waar allerlei houtsnijwerk staat uitgestald. Alsof ik in de Efteling uit dewildwaterbaan kom en via de winkel met prullaria de attractie kan verlaten.Er zit prachtig spul bij, dat ik in een oogopslag herken. Enkele dagen terugwas ik namelijk in Mombasa en bezocht een markt, waar honderden man‑nen bezig waren met het maken van houtsnijwerken die kennelijk door hethele land worden verspreid.

Natuurlijk is het interessant om te weten en te zien hoe men vroeger leefde.Maar ik wil ook weten hoe het nu met deze mensen gaat. Waar leven zevan? Wat krijgen ze betaald voor het feit dat wij met een stuk of twintig toe‑risten hun dorp binnen komen banjeren? Het woord opperhoofd valt ook.Het opperhoofd. We mogen zo direct het opperhoofd een hand geven. Wemoeten even wachten. “He is almost ready”, roept de gids. Uit een van dehutjes komt een uitgedoste man. Hij mist twee tanden, duidelijk zichtbaarwant hij grijnst van oor tot oor. Hij heeft een soort verenkleed aan. Net ietste kort want onder dit ‘kostuum’ is een rafelige joggingbroek zichtbaar. Hijgaat op de troon zitten en we mogen foto's maken. De vrouwen uit het dorpstaan te giechelen. Als we hen aankijken, proberen ze serieus te zijn. “Staanze nou hun opperhoofd uit te lachen?” vraagt een man naast me.“Misschien lachen ze ons wel uit”, kaats ik grappig bedoeld terug, maar kanmijn verloren gevoel niet helemaal onderdrukken. Heel, heel even voel ikme die Japanner in Amsterdam.

Goede reis!Harald KolkmanHoofdredacteur Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 13

www.facebook.com/redactiemeridian

www.twitter.com/MeridianMag

iÉÉÜãÉÉÜw

BEKIJK AL ONZE FOTO’SIn Meridian Travel Magazine staan bij de

reportages slechts een beperkt aantal

foto’s afgebeeld. Wil je al het materiaal

zien? Kijk dan in ons online magazine op

magazine.meridiantravel.nl.

Laat het via tell-a-friend aan al je vrienden

en bekenden weten en maak kans op een

weekendje Parijs!

Page 14: Meridian Travel Magazine

Cynthia Ashof nam hetvliegtuig naar het onbe-kende Libanon.

Christel van Bree reis-de door Bhutan enschreef een persoonlijkverslag.

Marjolein Westerterpging twee maal op pad.Naar Barbados en ver-volgens op een cruise.

Martin Schäfer schreefdriftig door aan zijnnieuwe boek ‘WildSouth’.

Corno van den Berggenoot volop van de kouop de Falkland Eilandenen Antarctica.

Lars van Soest bleef ditkeer achter z’n bureauzitten, maar selecteerdede mooiste fotospreads.

Ronald Loriaux schrijftin zijn nieuwe column‘Wildlife’ over delippenbeer.

Jonneke van Eijsdenbezocht rendierherdersin Rusland.

Harald Kolkman beklomtijdens een nachtelijkewandelijk Mount Mosesin de Egyptische Sinaï.

14 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Wie Was Waar

Uitgever/Hoofdredacteur

Tekstbijdrages

Fotografie

Sales

Distributie

Abonnementenservice

MERIDIAN TRAVEL VERSCHIJNT VIER MAAL PER JAAR EN IS EEN UITGAVE VAN:

dORIZON MEDIAPOSTBUS 1351900 AC CASTRICUMT +31 (0)251 67 21 36F +31 (0)251 65 45 [email protected]

HARALD KOLKMAN

CYNTHIA ASHOF, ANNE BAKKER, CORNO VAN DEN BERG, CHRISTEL VAN BREE, JONNEKE VAN EIJSDEN, RONALD LORIAUX, MARTIN SCHÄFER, LARS VAN SOEST, MARJOLEIN WESTERTERP

CYNTHIA ASHOF, CORNO VAN DEN BERG, PETER BOSHUIJZEN, JONNEKE VAN EIJSDEN, WIM VAN GINKEL, LARS VAN SOEST

DORIZON MEDIA T +31 (0)251 67 21 36 F +31 (0)251 65 45 78 [email protected]

BETAPRESS (NL), IMAPRESS (BE)

AbonnementenlandPostbus 201910 AA UITGEESTwww.bladenbox.nl (nieuwe abonnementen)www.aboland.nl (wijzigingen en vragen)Tel.: 0900-ABOLAND (0900-22 65 263 , 10 ct/min)Fax: 0251-31 04 05

Cadeauabonnementen Cadeauabonnementen stoppen automatisch nahet ontvangen van het aantal aangegeven nummers. De ontvanger ont-vangt een aanbieding voor een nieuw abonnement aan het einde vanhet cadeauabonnement.

De eerste abonnementsperiode De eerste abonnementsperiode gaatu aan voor bepaalde tijd en kunt u ook niet tussentijds beëindigen.Indien u het abonnement aan het einde van deze periode wilt beëindi-gen, dan dienen wij uiterlijk 3 maanden voor het einde van de abonne-mentsperiode uw opzegging in ons bezit te hebben.

Abonnementen na de eerste abonnementsperiode Abonnementenworden na de eerste abonnementsperiode omgezet naar een jaarabon-nement welke telkens voor een jaar wordt gefactureerd, tenzij u tenmin-ste 3 maanden voor het eindigen van de geldende abonnementsperiodeheeft opgezegd. Na de omzetting geldt een opzegtermijn van 3 maan-den.

Langlopende abonnementen omzetten Abonnementen die u aangaatmet een looptijd van meer dan 12 maanden, worden na het einde vande geldende abonnementsperiode omgezet naar een abonnement dateens per jaar wordt gefactureerd. Voor verdere informatie over dezeomzetting, zie Abonnementen na de eerste abonnementsperiode. Ubent gehouden voor de volledige duur van de abonnementsperiode enwordt beloond voor uw loyaliteit door middel van een korting of een wel-komstgeschenk.

Opzeggen Opzeggen kan via www.aboland.nl, per post of per telefoon.De opzegtermijn vindt u in de voorwaarden hierboven. Als opzegdatumgeldt de datum waarop uw opzegging door Abonnementenland is ont-vangen. Indien u hierom verzoekt, ontvangt u een bevestiging van uwopzegging met daarin de definitieve einddatum van uw abonnement.

Adreswijzigingen Adreswijzigingen kunt u doorgeven via www.abo-land.nl, per post of per telefoon.

Overige vragen Overige vragen kunt u stellen op www.aboland.nl ofneem telefonisch contact met Abonnementenland op.Abonnementenland, Postbus 20, 1910 AA UITGEESTwww.bladenbox.nl (nieuwe abonnementen)www.aboland.nl (wijzigingen en vragen)Tel.: 0900-ABOLAND (0900-22 65 263 , 10 ct/min)Fax: 0251-31 04 05

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen, vermenigvuldigd ofgekopieërd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. © 2012 dORIZON Media Meridian Travel! Magazine www.meridiantravel.nl

COLOFON

Lees ook ons online magazine op magazine.meridiantravel.nl

Page 15: Meridian Travel Magazine

2 jaar lezen1 jaar betalen!

Kijk snel op www.meridiantravel.nl/aanmelden

Page 16: Meridian Travel Magazine

16 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Gek van motoren én de songs die Amerika in

de vorige eeuw als muziekland op de kaart

zetten? Voor degenen die zich hierin in kun-

nen vinden is er nu de Mississippi Blues

Motor Challenge. Een motortocht die onder

meer voert langs Jazz-hoofdstad New

Orleans en Graceland, het huis van Rock and

Roll-legende Elvis Presley in Memphis.

Deze avontuurlijke reis gaat op zoek naar de

roots van de muziek in de zuidelijke staten van

de Verenigde Staten: Alabama, Tennessee,

Louisiana en Georgia. Een gebied van eindeloze

katoen- en maïsvelden, houten huisjes, grote

plantages, de bergen van het Smokey

Mountains National park en kleine dorpjes met

vriendelijke inwoners.

In grote lijnen ziet de reis er zo uit. In Nashville

gaat men op zoek naar de country en western

muziek. In de Smokey Mountains wordt de Tail

of the dragon highway afgereden. In Tupelo

wordt het geboorte huis van Elvis Presley met

een bezoek vereerd. In Memphis wordt gezocht

naar Graceland, het huis van Elvis en sporen van

Rock and Roll en in de Mississippi Delta mag

een rit over de Blues Highway, met diverse

musea (onder meer over B.B. King), Clarksdale

en the Crossroads, niet ontbreken. Terwijl afge-

sloten wordt in New Orleans en Louisisana,

waar respectievelijk jazz en cajun-muziek cen-

traal staan. De reis is zowel individueel te doen

als in groepsverband.

Kijk voor meer info op

www.travel2explore.com of bel met 0346

769003.

BRULLEND OP DE MOTOR LANGS AMERIKAANSE MUZIEKHISTORIE

gÜtäxÄàt|ÇÅxÇà

Page 17: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 17

Kuala Lumpur heeft een nieuwe highlight toe-

gevoegd in het aanbod van haar vele attrac-

ties. Namelijk authentieke en persoonlijke

Food Tours, georganiseerd door het jonge

Nederlands/Maleisische bedrijf Simply Enak.

Maleisië staat bekend om het geweldige, diver-

se aanbod aan eetmogelijkheden. Van authentiek

Maleis tot Chinees, Indiaas, of, gezien de diver-

siteit aan bevolkingsgroepen in het land, combi-

naties hiervan. Voor bezoekers aan het land is

het een uitdaging om te kiezen uit de vele moge-

lijkheden. Daarnaast zien de eetstalletjes er niet

altijd even uitnodigend uit en is het lastig als

leek om de kwaliteit in te schatten.

Simply Enak (vertaald naar het Nederlands ‘sim-

pelweg heerlijk’) heeft hier een oplossing voor

gevonden en leidt haar gasten gedurende twee

en een half uur te voet langs authentieke eetge-

legenheden, door de smalle straten van

Chinatown in Kuala Lumpur. Het bedrijf doet dit

op een andere manier dan andere aanbieders,

want de tours zijn kleinschalig, hebben maxi-

maal zes deelnemers en zijn daarmee persoonlijk

en minder toeristisch. Door de kleinschaligheid

verlopen de tours ontspannen en is er genoeg

tijd om de locals met hun cultuur en ‘eet-weet-

jes’ te leren kennen.

Eigenaar en ‘Food Experience Captain’ Pauline

Lee is geboren en getogen in Kuala Lumpur.

Tijdens haar studententijd en haar werkzaamhe-

den voor verschillende internationale bedrijven

heeft zij jarenlang buiten Maleisië gereisd en

gewoond, ondermeer in Australië, de Verenigde

Staten en Nederland. De liefde zorgde ervoor dat

ze wat langer in Nederland bleef. Doch, samen

met haar Nederlandse man, Maarten van Rijn,

besloot ze vorig jaar het leven voort te zetten in

Kuala Lumpur en reisden ze samen terug naar

haar stad.

Beiden zegden hun drukke banen als IT specia-

listen op om hun hart te volgen: het delen van

de cultuur en passie voor Maleisisch eten met

buitenlandse toeristen. Zo ontstond Simply Enak.

Pauline heeft een uitstekende kennis van de ver-

schillende producten en laat al lopende door

Chinatown haar gasten van alles proeven. Zaken

die je als toerist anders niet zo gauw zou probe-

ren, omdat je het niet kent. Daarnaast hecht

Pauline er veel waarde aan dat gerechten en tra-

dities worden doorgegeven van de ene generatie

naar de volgende. Vandaar dat de gasten van

Simply Enak eetgelegenheden (restaurants en

eetstalletjes) bezoeken die al decennia bestaan

en al zo lang tot dezelfde familie behoren.

Indien geweest is het organiseren van een thee-

ceremonie of een privé Food Tour op maat ook

mogelijk. De combinatie van haar warme karak-

ter, humor en internationale ervaring maakt dat

Pauline iedere buitenlandse gast zich welkom

kan laten voelen in haar stad.

Recentelijk heeft Simply Enak een nieuwe tour

toegevoegd, namelijk ‘Dine with a Local’. In deze

tour genieten de gasten van een traditionele

maaltijd van hoge kwaliteit bij een uitstekende

kok thuis. Simply Enak is trots de eerste te zijn

in Maleisië met deze ‘private home-dining expe-

rience’. Kijk voor meer informatie op

www.simplyenak.com.

PERSOONLIJKE ‘FOOD TOURS’ IN KUALA LUMPUR

Page 18: Meridian Travel Magazine

18 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Geboorteplaats van Amerika en Grieks voor

‘brotherly love’; Philadelphia is een stad

gebouwd op onafhankelijkheid, soul en een mix

van geschiedenis en innovatie. Dankzij de

oprichter William Penn, is de stad aangelegd in

een eenvoudig stratenraster. Hierdoor word je

al snel wegwijs en stippel je met gemak je ide-

ale reisroute uit. Laat je verrassen en ontdek

wat Philadelphia jou te bieden heeft.

HIP PHILLYDe dinercultuur, het uitgaansleven, de vele winkel-

mogelijkheden, de hotels en de attracties zorgen

ervoor dat Philadelphia wordt gezien als één van

de hipste steden in de VS. Bezoekers houden van

het centrum, met groene parken, cafés, de brede

straten, het historische district en de ‘Old City’

(oude stad) gecombineerd met moderne wolken-

krabbers, het dynamische business en financiële

district en de karakteristieke en vriendelijke wijken.

Op een kleine afstand vind je de Philadelphia coun-

trysite (platteland) met glooiende heuvels, histori-

sche plekken, tuinen, musea en natuurlijk shop-

pingmalls, waar je tax free je slag kunt slaan!

CITYTRIP OF COMBIREIS? Met de dagelijkse directe vliegverbinding van

Amsterdam naar Philadelphia per US Airways is

Philly een perfecte bestemming voor een citytrip.

Vanwege de gunstige ligging tussen Washington,

D.C. en New York City aan de oostkust van de VS,

biedt de stad ook een ideale uitvalsbasis voor een

gecombineerde reis. Denk bijvoorbeeld aan een

‘meer-steden-reis’ met de Amtrak trein (het spoor-

wegennetwerk van de VS) die alle grote steden

van centrum tot centrum met elkaar verbind. Of

plan een ‘stop over’ in Philadelphia voor een paar

dagen om vervolgens door te vliegen naar het

westen van de USA. Ook wordt Philadelphia vaak

bezocht tijdens culturele rondreizen langs het

noordoosten van de Verenigde Staten.

Voor meer informatie en reisinspiratie kijk op

www.philadelphiausa.travel en voor de winkellief-

hebbers is er: www.taxfreephilly.nl

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuw-

tjes en tips van onder andere kenners en ‘locals’?

Volg Philadelphia dan op Facebook

www.facebook.com/PhiladelphiasGeheimen

en Twitter via @Philadelphia_nl.

gÜtäxÄàt|ÇÅxÇà

PHILADELPHIA LAAT JE VERRASSEN

Page 19: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 19

Page 20: Meridian Travel Magazine

20 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 21: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 21

SIMIEN MOUNTAINS, ETHIOPIË

GELADA BABOONDe Gelada baboon komt alleen inde hooglanden van Ethiopië voor.Vooral in het Simien‑gebergtehouden veel van deze apen zichop. De Griekse naam voor deGelada baboon is ‘Theropithecusgelada’. Theropithecus betekentzoveel als beest. Geen gekke naamals je naar zijn hoofd kwijt. Maareigenlijk doen de dieren geenvlieg kwaad. Alhoewel, ondanksdat ze de enige primaten zijn diehoofdzakelijk gras en planteneten, komt het heel soms voor datde Gelada baboon een insect ver‑orberd. Of ze eten akkers vanEthiopische boeren kaal.

Page 22: Meridian Travel Magazine

Reisfotografen gaan terug in de tijd en presenteren hun mooiste beeld,

gemaakt op de mooiste bestemmingen. Over het ene beeld is lang nage-

dacht, het andere is spontaan tot stand gekomen. Wie ook met zijn mooiste

foto en het verhaal erachter in Meridian Travel wil staan, kan op onze websi-

te www.meridiantravel.nl een foto plus tekst uploaden onder de link ‘

Plaats een foto’

Going Back

22 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 23: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 23

Over de foto“Vroeg in de morgen liep ik in de smallesteegjes van de Medina van Marrakech.Plotseling klonk er een prachtige stemmet het geluid van een bass. Dit kwamvanuit een poortje, waar een man bij dedeur stond die ons vrolijk naar binnenvroeg. Om de hoek zat op een bedje dezeman op zijn Guembri (marokaanse bass)te spelen. Met de pluim van zijn mutsdraaide hij vrolijk mee, naast hem zat zijnvriend op een qraqeb (soort van reuzecastagnetten, red.) mee te spelen. Indezelfde ruimte bevonden zich de ketelsvan de Hamman. Hij bleek hiervan destoker te zijn, en dit was zijn huisje. Eenonvergetelijk moment.”

Over de fotograaf“Mijn naam is Sylvia Overkamp en ikwoon in het prachtige Delft. Ik ben werk‑zaam geweest als freelance modestylisteen heb veel fotografen aan het werkgezien. Nu wil ik zelf achter de camerastaan. Vorig jaar heb ik de basisopleidingfotografie afgerond op de fotoacademiein Rotterdam en ik wil mijzelf graag ver‑der ontwikkelen in de fotografie.”

< Priester in Lalibela, EthiopiëOver de foto“De rotskerken van Lalibela, Ethiopië zijn een complex van elf monolithische kerken.Het werd begin dertiende eeuw volledig uit de rotsen gehouwen in opdracht van detoenmalige koning Lalibela. Het wordt soms ook wel het achtste wereldwondergenoemd. De kerken staan sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op defoto zie je een priester van een van de kerken.”

Over de fotograaf“Mijn naam is Grietje Buisman en Ethiopië heeft als reisbestemming op mij een onuit‑wisbare indruk gemaakt. Het groene noorden, het droge en dorre zuiden, beide heb‑ben ze hun charmes. Maar ook de diverse bevolkingsgroepen en hun tradities kom jedoor het hele land tegen.”

Steegje inMarrakech,Marokko

Page 24: Meridian Travel Magazine

24 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Niyamgiri heuvels, IndiaOver de foto“De Dongria’s wonen in de Niyamgiri heuvels in de Indiase deelstaatOrissa. Tijdens de wekelijkse marktdag komen de vrouwen en mannenmet hun zelfgekweekte producten de heuvels af om deze te verkopen envan de opbrengst zelf weer inkopen te doen. De vrouwen zijn het meestbijzonder. Zij dragen hun haar in een rol naast het hoofd die wordt vast‑gezet met allerlei haarpinnen. Ook dragen zij in het haar een pipli, eenklein vlijmscherp mesje. De oren zijn versierd met vele ringen. De vrou‑wen dragen drie neusringen, de mannen twee. Deze foto is ‘s morgensvroeg gemaakt. Een groep Dongria’s komt de berg af met manden vol pro‑ducten op weg naar de markt in Bissamcuttack.”

Over de fotograaf“Mijn naam is Willemien Jongman. Ik houd van avontuurlijke reizen,zowel in Europa als ver daarbuiten. De gemaakte foto’s zijn altijd eenpracht herrinnering. “

Page 25: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 25

The Wave, Verenigde StatenOver de foto“The Wave is een bijzondere locatie op de grens van Arizona en Utah die jealeen kunt bereiken door zes kilometer te wandelen door ruigwoestijnachtig terrein. Er loopt geen pad. De route wordt aangeven dooreen folder die je ontvangt bij het aanvragen van een permit, welke een ver‑eiste is als je wilt wandelen in North en South Coyote Buttes en The Wavewil bezoeken. Tien plekken worden vier maanden van te voren aangewe‑zen door middel van een loterij. De andere tien plekken (er mogen name‑lijk maar twintig personen per dag The Wave bezoeken) worden op de dagzelf toegewezen. Deze foto werd rond het middaguur genomen zodat dezon loodrecht aan de hemel stond en er geen schaduwpartijen waren. Eendroomlocatie voor een landschapfotograaf.”

Over de fotograaf“Mijn naam is Ben Töller en ik ben vooral geïnteresseerd in reis‑ en land‑schapsfotografie. Fotografie doe ik semi‑professioneel en verschillendefoto’s zijn gepubliceerd in foto‑ en reisbladen. Er zijn ook regelmatig expo‑sities waar mijn landschapsfoto’s op groot formaat te bezichtigen zijn. Mijnideale combinatie is reizen en fotograferen; het genieten van het onbeken‑de en dat proberen vast te leggen. Super.”

Page 26: Meridian Travel Magazine

Essaouira, MarokkoOver de foto“Deze foto is genomen in Essaouira, aan de Atlantische kust van Marokko,in mei 2011. Het is tegen zonsondergang. In de haven van Essaouira is devis binnen gebracht en schoongemaakt. Dit trekt de aandacht van de velemeeuwen die in de buurt rondvliegen en hopen een stukje vis te scoren. Ikvond het verwerken van de vis door deze mannen, met als achtergrond devesting van de oude stad in het avondlicht, een mooi onderwerp voor eenfoto. Ik heb een tijdje gewacht totdat er een meeuw door het beeld zou vlie‑gen. En dan is het een kwestie van goed geluk en afdrukken.”

Over de fotograaf“Mijn naam is Lione Kolsteren. Ik ben 55 jaar, werkzaam in het onderwijs.Mijn echtgenoot en ik zijn fanatieke reizigers. Gemiddeld twee maal jaarproberen we een verre reis te maken. Op reis fotografeer ik met veel pas‑sie; mijn man schrijft graag reisverhalen. Voor een goede foto heb ik veelover; ik fotografeer het liefste in het ochtend‑ en avondlicht. Onze grotewens is om, als we stoppen met werken (binnen enkele jaren), een wereld‑reis van een jaar te maken. Meer info is te vinden op onze websitewww.dewereldopdefoto.nl” n

26 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 27: Meridian Travel Magazine

Beluga

AD

VE

NT

UR

ES

www.be lugare i zen .n lBeluga Expeditions & Adventures

Page 28: Meridian Travel Magazine

“Mijn oorsprong ligt in de biologie enecologie”, zegt Jan. Hij was onder‑zoeker voor de Ecologische HoofdStructuur, het netwerk van natuurge‑bieden in Nederland. Jan heeft alsspecialist op het gebied van natuur‑verbindingen bijgedragen aan deEHS. “De snelwegen voor beestjes enplantjes”, legt Jan uit. Sinds 2000 is hijfull‑time reisjournalist en ‑fotograaf.“Daarnaast had ik al een reisorgani‑satie en was drie maanden per jaaronderweg met groepen in onder meerIJsland, de Himalaya en Ma rokko.Het reizen beviel me erg goed.”

Sinds een half jaar woont Jan inBhutan, na anderhalf jaar India. “Je inBhutan vestigen is zo goed als onmo‑gelijk. Ik werkte tot voor kort als exe‑cutive director van een reisorganisa‑tie in Assam, vlakbij Bhutan in Indiaen van daaruit samen met een

Bhutanese partner. Mijn vrouw isIndiase en kan makkelijk Bhutanbinnen, waardoor het voor mij ookmogelijk werd om in Bhutan tewonen. Zij heeft nu een baan gevon‑den als eindredacteur bij een week‑blad. Ik heb een baantje als trainer bijeen management instituut. Ik heb eenwerkvergunning voor een jaar enwerk als partner samen met eenBhutanese reisorganisatie. Daar naastdoe ik advieswerk als freelance advi‑seur ecotoerisme voor de regering enNGO's. Tegenwoordig komt hetwerk voor m’n reisorganisatie op deeerste plaats want ik ben ook actief inLadakh, Sikkim en Noord‑OostIndia, kortom de Himalaya.”

Koninkrijk“Bhutan is het enige Boeddhistischekoninkrijk ter wereld en, afgezienvan Nepal, de enige voormalige

Himalayastaat die aan de Chinezenof Indiërs wist te ontsnappen. “Zehebben een eigen cultuur, die lijkt opde Tibetaanse maar net even andersis. In de zestiende eeuw heeft eenTibetaanse monnik ‑ de Shabdrung ‑een soort van eenheid in het gebiedgebracht en een eigen cultuur ‘geïn‑stalleerd’. Het waren voorheen alle‑maal kleine koninkrijkjes met eigengebruiken, administratie en dracht.Ze hebben een eigen taal (Dzongka,een 'dialect' van het Tibetaans, red.),ceremonies en rituelen die half boed‑dhistisch, half van voor die tijd, zegmaar animistisch, zijn”, vertelt Jan.

“De reizen die ik organiseer zijnofwel sportief en milieuvriendelijk,ofwel meer met meer luxe maar dannog steeds milieuvriendelijk. Datlaatste zit hem in de accommodatiesdie ik kies en bijvoorbeeld richtlijnen

Wâàv{ ÄÉvtÄá

Jan Knaapen woont sinds twee jaar met zijn Indiase vrouw in Bhutan. Daar

runt hij een reisorganisatie en werkt als freelance adviseur op het gebied van

ecotoerisme voor de regering.

Jan uit Bhutan

Misschien kent u ze ook wel. Mensen die op reis gaan om vervolgens niet meer terug te keren. Ze kiezen ervoor om te gaanwonen op hun droombestemming. Wie zijn deze mensen en watheeft ze doen besluiten alles achter zich te laten om in het buitenland opnieuw te beginnen?

28 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 29: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 29

Page 30: Meridian Travel Magazine

30 - Kijk op www.meridiantravel.nl

voor het behandelen van afval optreks. Ik vind dat heel belangrijk”.

ToeristentaxOm Bhutan als toerist te bezoekenbetaalt men vooraf 250 dollar keer hetaantal dagen van de reis aan eenBhutanese reisorganisatie. Vervol ‑gens is alles geregeld: de accommo‑datie, het vervoer, maaltijden,entrees. Dus wat je doet maakt nietuit. Je betaalt dat vaste tarief, nietmeer en niet minder. De dollars perdag zijn de bekende ‘toeristentax’.“Toch werkt het anders dan demeeste mensen denken”, wil Jan dui‑delijk maken. “ Het is een toeristen‑tax, maar deze komt niet bovenop dereguliere uitgaven zoals elders.Bhutan heeft dus voor elke bezoekereenzelfde prijs. Of je nu gaat rond‑trekken met je tent of dat je tweeweken in een hotel doorbrengt.”“Dankzij dit high volume, low numbers

beleid krijgen ze in Bhutan wel delusten, zoals geld, maar veel minderlasten als vervuiling, wegenaanleg,ontbossing en culturele problemendie je bijvoorbeeld in Nepal ziet. Hetis dus niet zo dat de hotels zeg maar250 dollar per dag 'waard' zijn. Hetgeld gaat deels naar de regering, diehet gebruikt voor onderwijs, gezond‑heidszorg, cultuur‑ en natuurbe‑scherming. Het openbaar veroer ishier prima maar als toerist gebruik jedat meestal niet omdat je voor de 250dollar een Toyota Landcrusier metchauffeur en gids kunt krijgen.”

Bemiddelen“Ik ben geen Nederlandse reisorga‑nisatie die inkoopt bij lokale reisclubsmaar ontwikkel bijna allles zelf insamenwerking met lokale partners.De klant werkt eigenlijk direct met delokale reisorganisator maar ikbemiddel, zorg dat dingen naar

Nederlandse maatstaven in orde zijn.Ik mag soms gelukkig nog mee alsreisleider “, lacht Jan. “Ik ga bijvoor‑beeld binnenkort een nog niet open‑gesteld gebied in het zuiden verken‑nen, in opdracht van de regering.Daar verwachten ze geen hogebezoekersaantallen en heeft het wei‑nig zin om grote hotels neer te zetten.We gaan korte trektochten uitzettenen een infrastructuur van eenvoudi‑ge maar propere guesthouses.”“In de hoofdstad Thimpu is veelkeuze, maar in afgelegen dorpjes hebje soms maar twee hotels. Daar is hetletterlijk ‘wie het eerst komt, wie heteerst maalt’. De meeste bezoekerszijn aangenaam verrast door hetniveau van de accommodatie en debediening. De accommodaties zijnschoon, hebben prima badkamers enhet eten hier is goed. Wist je trouwensdat roken hier, als eerste land terwereld, verboden is?” n

“Er wonen in Bhutan slechts 750.000 mensen terwijl het net zo groot is als Nederland. Ruim 100.000

mensen wonen ook nog eens in de hoofdstad Thimpu. Er loopt een drieënhalve meter brede asfaltweg

van oost naar west en op drie plaatsen naar het zuiden naar India en that’s it. Er wordt overigens wel

hard gewerkt om dit allemaal te verbreden; veel dorpjes hebben sinds kort onverharde toegangswe-

gen. Maar er is hier dus veel ruimte en natuur, zaken waar ik veel waarde aan hecht.”

“Wat ik totaal niet mis zijn de stress, het overgeorganiseerde en aangeharkte klimaat, de druilerige

winterdagen en het verkeerslawaai. Wat ik wel eens mis aan NL is de nuchtere zakelijkheid, dito

humor en het feit dat ‘we’ de meeste dingen gewoon goed aanpakken waardoor zaken snel te regelen

zijn. Het duurt hier soms wel even voordat je iets geregeld hebt.”

Meer over Jan Knaapen, Bhutan en de reizen die hij organiseerd vind je op z’n websites

www.janknaapen.nl en www.jantreksandtravels.com

Nederland vs Bhutan volgens Jan

Page 32: Meridian Travel Magazine

32 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 33: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 33

SAHARA, ALGERIJE

AFSCHRIKKENVAN GEESTENDOOR DETOEAREGDe Toeareg is een Berbers noma‑denvolk dat vooral leeft in hetnoordwestelijke deel van deAfrikaanse Sahara‑woestijn inlanden als Niger, Mali, Algerije,Libië en Burkina Faso. Ze trekkenmet hun kamelen, geiten, runde‑ren, yaks, lama's en schapen vanwaterbron naar waterbron. DeToeareg worden ook wel KelTagelmoust en Mulathimingenoemd, wat allebei ‘gesluier‑den’ betekent. In tegenstelling totwat gebruikelijk is in de islam,zijn het bij de Toeareg de mannenen niet de vrouwen die hungezicht bedekken. Het verhullenvan het gezicht komt voort uithet geloof dat kwade geestendaarmee worden afgeschrokken.Een meer praktisch belang is dathet de mannen beschermt tegenhevige zandstromen in dewoestijn. De gezichtssluier wordtalleen gedragen door volwassenmannen.

Page 34: Meridian Travel Magazine

34 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 35: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 35

Met mijn mobieltje probeer ik het pad te verlichten. Of beter gezegdtrap. Of nog beter gezegd ‘op elkaar gestapelde stenen’. Terwijl ik hij‑gend omhoog ploeter word ik ingehaald door een groep zingendeNigerianen. Of ik door wil lopen vraagt gids Achmed me vriendelijkdoch dringend. Over enkele minuten begint de zonsopgang en als wedie missen is de hele tocht voor niks geweest. Het is vier uur in deochtend en ik ben in de Sinaï, Egypte.TEKST & FOTOGRAFIE HARALD KOLKMAN

DE DAG BEGINNEN IN DE

SINAÏ

Page 36: Meridian Travel Magazine

T

36 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Afgelopen nacht ben ik met Achmed rond twee uur vertrokken vanaf het St.Catharinaklooster, aan de voet van Mount Moses. Dit zou de berg moetenzijn waar Mozes de tien geboden heeft ontvangen. Reden voor Byzanthijnsemonniken om eeuwen geleden het klooster te stichten. De eerste urenbestaat de tocht uit een geleidelijke klim, het laatste stuk bestaat uit een stei‑le trap van 750 treden. Een lang lint van verlichte displays beweegt zichomhoog. Onderweg wordt me diverse malen aangeboden om de tocht perkameel voort te zetten maar dat sla ik af. Ik ben hier niet naartoe gekomenom al wiebelend naar boven te worden gebracht.

Bidden en zingenRond vijven bereiken we de top. Achmed heeft overdreven. Het duurt nogeen half uur voordat de zon op komt. We installeren ons op de grond vaneen hutje waar ze warme dranken verkopen en dekens uitdelen, geen over‑bodige luxe. Na de warme onderbreking verplaatsen we ons naar het kerk‑je op de top; de deken mogen we meenemen. Het is dringen geblazen. Enkoud, vooral heel koud. De rappe Nigerianen staan vooraan en zingen nogsteeds.

In de duisternis worden de eerste contouren van de Sinaï zichtbaar. Samenmet Achmed, enkele Orthodoxe Russen, Duitsers, Amerikanen, een groep

Boven Na een tocht van twee uur zijn we bij het kerkje boven op Mount Moses getuige van de zonsopgang. Rechterpagina Er wordt gebeden, gezongen en genoten van het uitzicht

Page 37: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 37

‘Langzaam wordt het spectaculaire berglandschapvan de Sinaï zichtbaar. Er wordt gebeden,

gezongen en genoten’

Page 38: Meridian Travel Magazine

38 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Japanners en de Nigerianen zie ik hoe de lucht rood kleurt en hoe het lichtuiteindelijk tussen de bergen tevoorschijn komt. Langzaam wordt het spec‑taculaire berglandschap van de Sinaï zichtbaar. Er wordt gebeden, gezon‑gen en genoten.

De beloningAllemaal prachtig, maar het hoogtepunt van deze ochtend moet nogkomen. De tocht naar beneden is namelijk een ware beloning. Tijdens deafdaling zie je het licht tussen de rotsen door schieten en langs de berg‑wanden omhoog kruipen. Als een lichtgevende saus die over de Sinaïwordt uitgegoten, kleurt het ruige landschap langzaam oranjerood en besefje wat voor krankzinnige klim dit geweest is in het donker. Waar op de wegomhoog nog enige haast geboden was om vooral niet te laat te komen,neem ik voor de afdaling alle tijd. Wat een uitzicht. Eenmaal beneden is hetpas negen uur in de ochtend. De dag kan wat mij betreft beginnen.

Rechterpagina Het zonlicht baant zich een weg door de SinaïOnder Je kan ook per kameel de berg bedwingen

Page 39: Meridian Travel Magazine
Page 40: Meridian Travel Magazine

40 - Kijk op www.meridiantravel.nl

De Sinaïwoestijn

Page 41: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 41

Page 42: Meridian Travel Magazine

42 - Kijk op www.meridiantravel.nl

KatharinakloosterDe Mozesberg is voor christenen een van de meest heilige plaatsen opaarde. Hier verscheen God aan Mozes in het brandende braambos engaf hem de tien geboden, die ook nu nog voor honderden miljoenengelovigen als levensleidraad gelden. Daaraan kunnen we eventueeleen elfde toevoegen: Gij zult het Katharinaklooster bezoeken. Aan devoet van de 2.285 meter hoge Gebel Moesa herbergt dit klooster alzeventien eeuwen lang monniken, die hun leven wijden aan hetgebed en de opvang van ontelbare aantallen pelgrims en geïnteres‑seerde bezoekers. Het gefortificeerde complex biedt spirituele schat‑ten van formaat, variërend van eeuwenoude documenten tot adembe‑nemend mooie iconen. En natuurlijk de relikwieën van de heilige SintKatharina van Alexandrië, de naamgeefster van deze indrukwekken‑de plek. Haar hoofd en linkerhand rusten hier al sinds de vierdeeeuw in een prachtig gedecoreerde tombe en worden op specialegelegenheden aan pelgrims getoond.

Page 43: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 43

Colored CanyonDe schitterende grilligheid van de Sinaï bereikt haar hoogtepuntin een van de mooiste valleien ter wereld: Colored Canyon. Opiets meer dan tien kilometer van Nuweiba splijt de aarde diep enmysterieus open, en onthult een door erosie en pure magiegeschapen natuurwonder. Miljoenen jaren geleden was de Sinaïniet meer dan een anoniem stuk zeebodem, onder meer bewezendoor de vele fossielen, die hier voor eeuwig in de sierlijk gelaagdeen kleurrijk getekende kalk‑ en zandsteenwanden gevangen zitten.De relatief eenvoudige hike op de bodem van de ongeveer 800meter lange canyon is een must do voor zowel beginnende alservaren avonturiers. Ga zo vroeg mogelijk, want deze uniekepracht is zonder ellenlange files kletsende en klikkende toeristenop zijn allermooist. Hier en daar zijn de doorgangen claustrofo‑bisch smal, maar iedereen met een beetje soepelheid in de heupenzal zonder al te veel problemen de Desert Rose‑bar aan het eindebereiken.

Page 44: Meridian Travel Magazine

44 - Kijk op www.meridiantravel.nl

De tocht naar beneden is schitterend

Page 45: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 45

Page 46: Meridian Travel Magazine

46 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Leven in de SinaïDe Bedoeïenen, de inheemse bewoners van de Sinaï, zijn thuis in het even wonderschone als meedogenlozebinnenland, waar horizonbreed zinderende zandvlaktes afsteken tegen majestueuze, verrassend veelkleurigebergen. Hier trekken ze, verdeeld over ongeveer vijftien stammen, met hun kudde geiten en kamelen van oasenaar oase en houden ze hun trotse cultuur levend door hun liederen te zingen en hun verhalen te vertellen,zoals ze dat al meer dan duizend jaar gewend zijn. Tenminste... De moderne tijd heeft in de afgelopen vijftig jaarook op deze woestijnnomaden vat gekregen – fourwheeldrives en mobiele communicatie zijn tegenwoordig heelnormaal. Het traditionele leven wordt daarnaast sterk bedreigd door een steeds droger wordende woestijn,waardoor de Bedoeïenen zich ook op toerisme moeten toeleggen. En dus trekken ze tegenwoordig veelal in hetgezelschap van belangstellende wereldreizigers die wonderschone woestijn in. Zonder al te veel moeite, want deBedoeïenen staan bekend om hun ongekende gastvrijheid en interesse in andere mensen.

Page 47: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 47

ELEKTRICITEITDe netspanning in Egypte bedraagt 220 Volt.

HYGIËNEIn Egypte kan het water niet uit de kraan worden

gedronken. Wij adviseren om mineraalwater uit

flessen te drinken. Dit is overal te koop.

KLEDINGLuchtige kleding en comfortabele schoenen,

geschikt voor wandelen.

KLIMAATDe Sinaï kent een warm en droog klimaat. Overdag

is het erg warm. De nachten zijn koel. De kans op

neerslag is nihil. Wind kan de gevoelstemperatuur

soms flink laten zakken en daarom word er geadvi-

seerd warme kleding mee te nemen voor tijdens de

avonden.

PASPOORTEen geldig paspoort is vereist en dient bij terug-

komst nog minimaal zes maanden geldig te zijn.

Tevens is er een visum nodig. Dit kan bij aankomst

op de luchthaven van Egypte worden aangeschaft

en kost ca. 25 euro.

TAALDe officiële taal in Egypte is Arabisch. Daarnaast

spreekt men over het algemeen goed Engels en/of

Duits.

TELEFONERENOm te bellen naar Egypte: 0020 draaien, dan het

kengetal zonder 0, gevolgd door het abonneenum-

mer. Om vanuit Egypte naar Nederland te bellen:

0031, dan het kengetal zonder 0, gevolgd door het

abonneenummer. Uw mobiele telefoon functioneert

in Egypte.

TIJDSVERSCHILHet is in Egypte een uur later dan in Nederland.

VALUTAHet pond is de munteenheid van Egypte. Eén pond

is honderd piaster. De Arabische naam is هينج

(dschunaih, in het Egyptisch-Arabisch als gineh uit-

gesproken). U kunt met uw pinpas geld opnemen

bij de verschillende banken. Met een creditcard

kunt u in Egypte bijna overal betalen. Een Euro is

ongeveer zevenenenhalve Egyptische Pond.

Sinaï, Egypte

SI

NA

Ï

SHARM EL SHEIKH

DAHAB

ST CATHARINAKLOOSTER

CAÏRO

E G Y P T E

BEKIJK AL ONZE FOTO’SIn Meridian Travel Magazine staan bij de reporta-

ges slechts een beperkt aantal foto’s afgebeeld.

Wil je al het materiaal zien? Kijk dan in ons online

magazine op magazine.meridiantravel.nl.

Je vind er overige foto’s van onze tocht van het ST.

Katharinaklooster van de top van Mount Moses,

maar ook van ons bezoek aan Colored Canyon, een

autorit door de Sinaï en ons verblijf in Sharm el

Sheikh.

Page 48: Meridian Travel Magazine

48 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 49: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 49

SOWETO, JOHANNESBURG

DE GROOTSTESLOPPENWIJKVAN ZUID-AFRIKASoweto is de armste en grootstewijk van Johannesburg en mis‑schien wel van heel Zuid‑Afrika.De wijk ligt ten zuidwesten van destad, wat ook de naam Sowetoverklaart. Dat is namelijk eenafkorting van South WesternTownships. De sloppenwijk wasvroeger de plek waar de zwartemijnarbeiders van Johannesburgwoonden. Zij leefden in houtenhuizen die nog werden gebouwddoor de mijnmaatschappijen enoverheid. Na de Soweto‑opstandin 1976, toen de inwoners van dewijk in opstand kwamen tegen hetbesluit van het Apartheids‑regimeom Afrikaans in plaats van Engelste verplichten op school, stopte deoverheid met het financieren vanhuizen, waardoor grote krotten‑wijken ontstonden. Volgens delaatste meting in 2008 wonen erzo’n 1,3 miljoen Afrikanen inSoweto. Sommige bronnen bewe‑ren zelfs dat er meer dan tweemiljoen mensen wonen.

Page 50: Meridian Travel Magazine

50 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 51: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 51

Omarmd door de onstuimige AtlantischeOceaan en de warme Caribische Zee ligt in

het azuurblauwe water Barbados, de groeneparel van de bovenwindse eilanden. Zon, zeeen zand, met wereldster Rihanna als beeld‑schone ambassadrice. Een beschrijving van

alleen twee van de mooiste stranden terwereld doet geen recht aan wat het eiland tebieden heeft aan cultuur en culinair genot.

TEKST MARJOLEIN WESTERTERP FOTOGRAFIE PETER BOSHUIJZEN

BarbadosTROPISCHE VERRASSING

IN DE ZON

Page 52: Meridian Travel Magazine
Page 53: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 53

TAls enige van de Caribische eilanden is Barbados vanaf1627 alleen onder Engels bewind geweest tot het eilandzich in 1966 onafhankelijk mocht noemen. KleinEngeland is het koosnaampje voor een bestemming diewerkelijk in niets lijkt op de grote zuster, die wel groenmaar niet tropisch is, en waar uitbundigheid en levens‑vreugde niet de levenshouding van de bewoners type‑ren zoals die wel bij het karakter van de ‘Barbadians’horen. Een mooie mix van Afrikaanse en Engelse invloedenzorgt voor een interessant cultureel erfgoed dat jeeigenlijk niet verwacht bij een Caribisch eiland waar degrootste attracties toch meestal zon, zee en zand zijn.Goed beschouwd is Barbados niet meer dan een gol‑vende groene rots van ongeveer vierhonderd vierkan‑te kilometer die uitsteekt boven azuurblauw water.Wuivende palmbomen omzomen de zo idyllische gou‑den zandstranden.Op straat wiegen de chauvinistische bewoners van detropische parel voorbij kleurrijke houten huisjes metuitnodigende veranda’s, uitermate trots op hun eigeneiland in de zon. Ooit verjoegen de Barbadians in 1665met maar één kanonschot de drieste Hollanders diemeenden ook een voet in het warme zand te kunnenzetten. Een dolle, dwaze poging die tot niets heeftgeleid.

Zwemmen met paardenOm zes uur ’s ochtends is het doodstil op het strandvan de Island Inn, een voormalige rumopslag die isomgetoverd tot een tropisch hotel. Ik laat de transpa‑rante golfjes in de baai over m’n voeten rollen. In deverte liggen voor de haven van Bridgetown een paarvissersboten. Achter me, op het witte zand van CarlisleBay loopt een man in korte broek op en neer tussen deVictoriaans ogende pier en het moderne Hilton hotel. ‘Wacht je op de paarden?’ vraagt hij me. ‘They will arri‑ve within ten minutes.’Paarden?Inderdaad, tien minuten later verschijnen de eerstepaarden op het strand. Renpaarden in gezelschap vanhun verzorgers die de dieren geroutineerd de zee inleiden, waar ze door te zwemmen hun spieren trainen.Loom stappen ze even later weer uit het warme wateren mogen droogstappen in de koesterende zon.Het is een spektakel dat zich bijna elke ochtend vroeg

voltrekt, waarna ze voor hun verdere training naar deracebaan in Hastings worden gebracht.

De mooiste stranden ter wereldBarbados heeft maar liefst zestig stranden. Sandy Laneaan de westkant en Crane Beach aan de zuidkust wor‑den in allerlei polls geroemd als horend bij de tienmooiste stranden ter wereld. Het zand is goudkleurig,de zee romantisch blauw en statige koningspalmenbieden een wuivende waaier van schaduw.Bountystranden waar talloze beroemdheden zichgraag koesteren in de statige hotels die aan deze stran‑den liggen. Justin Bieber veroorzaakte een ware sensa‑tie toen hij met vriendinnetje zijn entree maakte in hetluxueuze The Crane Resort. Hij verbleef in een van dehistorische suites die ingericht zijn met kostbaarantiek, en net als ‘gewone mensen’ lag hij aan hetzwembad dat een ongeëvenaard uitzicht biedt op hetlager gelegen strand dat via een glazen lift bereiktwordt. In het Sandy Lane Hotel dat verscholen ligt tussen eenuitbundige tropische vegetatie, logeren vaak Engelseroyals, topsporters en het is het favoriete hotel van bij‑voorbeeld Mick Jagger, Joan Collins en Raquel Welch.Gasten kunnen zich in een witte Rolls Royce van hetvliegveld naar het hotel laten vervoeren.Aan de andere kant van het eiland, aan de veel ruigereoostkust, beuken torenhoge golven van de AtlantischeOceaan op granieten rotsen. Waar bruidsparen,beroemdheden en zonaanbidders kiezen voor de lief‑lijke west‑ en zuidkust, vormt de oost‑ en noordkustjuist een paradijs voor surfers en wandelaars.

Bajan CuisineZelfvertrouwen kan de Barbadians niet ontzegd wor‑den. Vol trots noemen ze hun eiland de culinairehoofdstad van het Caribisch gebied. Hun belangrijkstetroefkaarten zijn de rum en de vermaarde Bajan PepperSauce met als belangrijkste ingrediënten de zonge‑stoofde paprika’s en geelwortel. Vers gevangen viswordt op vrijdagavond in een open markt settinggepresenteerd in het kleurige vissersdorpje Oistins.Cutters, salt fish cakes en flying fish staan op de school‑borden die het menu van de avond in de naast elkaargelegen restaurantjes aangeven. Maar natuurlijk zijn erverspreid over het eiland talrijke restaurants die de

Linkerpagina boven Zwemmen met renpaarden in Carlisle Bay Onder rechts Markt in hoofdstadBridgetown Onder links Verse vis eten inhet kleurige vissersdorpje Oistins

Page 54: Meridian Travel Magazine

54 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Het jaarlijkse Crop Over festival iseen orgie van kleur, muziek, dans,drank en verleiding die maar liefst

drie dagen duurt en waarbij het heleeiland op z’n kop staat

Page 55: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 55

Page 56: Meridian Travel Magazine

56 - Kijk op www.meridiantravel.nl

bajan cuisine presenteren. In Brown Sugar zit je naasteen kabbelende waterval onder verkoeling brengendeventilatoren. Fisherpond Great House is een achttien‑de eeuws huis met een spectaculaire tuin. De eigenaarsverzorgen elke zondag een uitgebreide lunch waarbijje kennismaakt met heerlijke wijnen, rumruchte cock‑tails en een uitgebreide selectie gerechten uit de Bajankeuken. Geserveerd met een glimlach en een zee aanbloemen.St. Nicholas Abbey is de hemel voor rumliefhebbers. Ineen van de naar zeggen oudste gebouwen van heteiland, word je in een werkelijk hilarisch leuke filmmee teruggenomen naar de tijd waarin de huidigeBritse eigenaren een wankele voet op het eiland zettenen van het vervallen huis een vermaarde rumstokerijmaakten. Een proeverij van hun acht en twaalf jaaroude vloeibare goud, bevestigt de klasse.

PartytimeEenmaal per jaar, begin augustus, vindt in de hoofd‑stad Bridgetown het beroemde Crop Over festivalplaats, een orgie van kleur, muziek, dans, drank enverleiding die maar liefst drie dagen duurt en waarbijhet hele eiland op z’n kop staat. Vroeger gaf dit festival

het einde aan van de suikerrietoogst, nu is het eenmuziekwedstrijd voor jong en oud, vindt er een marktplaats, en op de laatste dag is er een stomende paradedie zich door de stad heen slingert en uiteindelijk uit‑mondt in het stadion. Tijdens het festival noemen de Barbadians zich sixthir‑ty’s, de tijd waarop de feesten zijn afgelopen en defeestgangers hun bed kunnen opzoeken.Zangeres en wereldster Rihanna, ambassadrice van heteiland, is het populairste exportproduct en laat stran‑den, rum en kokosnoten ver achter zich. Op Facebookis ze zelfs groter dan lady Gaga, zeggen haar eilandge‑noten trots. Op vrijdagavond gonst het: ‘Rihanna ishier, wie weet krijgen we haar te zien.’ En jawel, tijdenshet grote Cohobblopotfeest in het stadion treedt zeonverwacht midden in de nacht op met een van debands.

Tijdens de afsluitende parade, de Grand Kadooment,vloeit de rum rijkelijk. Heupen wiegen en draaien, voe‑ten stampen, monden lachen. Op dat moment weten zehet zeker; het leven is goed in dit tropische hof vanEden, dit paradijs tussen hemel en aarde waar God zelfmoet wonen; want ‘God is a Barbadian!’ n

Page 57: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 57

Linkerpagina Het idyllische Island Inn Hotel Rechterpagina met de klok mee Arlington House Museum in Speightstown; Fisherpond Great House is eenachttiende eeuws huis met een spectaculaire tuin. De eigenaars verzorgen elke zondag een uitgebreide lunch waarbij je kennis maakt met heerlijke wijnen,roemruchte cocktails en een uitgebreide selectie gerechten uit de Bajan keuken; De oost- en noordkust zijn een paradijs voor surfers; Sandy Lane

Page 58: Meridian Travel Magazine

58 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 59: Meridian Travel Magazine

Fo

to:

Ash

ley

Wh

itw

ort

h

Kijk op www.meridiantravel.nl - 59

BEREIKBAARHEIDBritish Airways, Virgin Atlantic, American, Iberia en

KLM bieden vluchten aan naar Barbados. Vanuit

Amsterdam zijn er geen rechtstreekse vluchten.

British Airways met een korte tussenstop in

Gatwick is vaak de voordeligste en comfortabele

optie. Aangeraden wordt een package deal te boe-

ken, vlucht en hotel in een.

PASPOORT EN VISUM:Voor Barbados is geen visum nodig, het paspoort

moet nog drie maanden na vertrek van het eiland

geldig zijn.

GELDDe Barbados dollar is verbonden met de koers van

de Amerikaanse dollar, er gaan twee Bds$ in een

US$. Er zijn pinautomaten beschikbaar en credit

cards worden overal geaccepteerd.

BIJZONDERE REGELSEr is een streven het hele eiland rookvrij te krijgen.

In ieder geval is het verboden, op straffe van flinke

boetes, in openbare gelegenheden te roken. En...

het is verboden kleding met camouflageprint te dra-

gen.

Op de luchthaven op de weg terug, haalt de doua-

nier met een sardonische grijns twee aanstekers uit

m’n handtas en gooit ze weg. ‘Zo, dat doen wij

hiermee,’ zegt ze. Op mijn vraag waarom ze dan

wel sigaretten verkopen en daar geld aan willen

verdienen, zwijgt ze en kijkt me minachtend aan.

‘Je moet niet roken.’

MOOISTE EN BESTEBarbados heeft naast zijn twee wereldberoemde

stranden Sandy Lane en Crane Beach met de bijbe-

horende hotels, www.sandylane.com en www.the-

crane.com ook de mooiste golfcourses ter wereld:

Sandy Lane heeft de Country Club en de Green

Monkey, allebei ontworpen door Tom Fazio, daar-

naast zijn er de Royal Westmoreland en de

Barbados Golf Club.

LEUKE ACTIVITEITENDe Barbados Concorde Experience: alles over de

vermaarde Concorde, Segway Barbados; op een

segway een deel van het eiland verkennen, catama-

ran cruises waarbij je kunt snorkelen en zwemmen

met zeeschildpadden. Aan boord is natuurlijk

muziek, drank en barbecue! Met de Atlantis subma-

rines maak je kennis met de onderwaterwereld. En

met glasbottom kano’s peddel je over de kleurrijke

koralen en zie je de vissen zwemmen. Verder zijn er

cricketwedstrijden en een heus cricketmuseum,

polo, paardenrennen, oude plantagehuizen, tuinen

en musea te bezichtigen. Ga in ieder geval een keer

naar Bridgetown met z’n victoriaans aandoende hui-

zen en de vrolijke Waterfront.

NUTTIGE ADRESSENwww.visitbarbados.co/nl ook voor online boekingen

en www.MyDestination.com/Barbados

Barbados

CARIBBEAN

Sa

nd

y L

an

e

Cr a

ne

Be

ach

BA

RB

AD

OS

Bridgetown

St Nicholas Abbey

Oistins

BARBADOS

V E N E Z U E L A

Crane Beach

Page 60: Meridian Travel Magazine

60 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 61: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 61

NOUAKCHOTT, MAURITANIË

NOSTALGISCHVIS KOPENMet een ligging aan zee en eennaam die in het Berber ‘stadvan de wind’ betekent, is hetniet gek dat Nouakchott, dehoofdstad van Mauritanië,vroeger veelal leefde van devisserij. Tot 1960 was het ooknog daadwerkelijk een kleinvissersdorpje. Mauritaniëmaakte tot die tijd deel uit vande kolonie Frans West Afrika enhad zodoende ook geen hoofd‑stad. Die eer hadden deFransen aan het in Senegal gele‑gen stadje Saint‑Louis gegeven.Tegenwoordig kan men op deFish Market op een van dewestelijk gelegen stranden vanNouakchott nog zien hoe het erin de nostalgische periode voorhet hoofdstadschap aan toeging. De vissen wordenonmiddellijk na het aanmerente koop aangeboden, zoals opde foto te zien is.

Page 62: Meridian Travel Magazine

ex|éxÇ

62 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 63: Meridian Travel Magazine

Vredige stranden, evenwicht tussen oude traditiesen modern leven en een onderwaterwereld met eenbeschermde status. En dat alles in een land waar detemperatuur nooit onder de twintig graden Celsius

zakt. Meridian Travel bezocht Oman, sprak met tradi‑tionele Omani en Nederlanders die er werkzaam

zijn en maakte een portret van een land dat zowelboven als onder water meer dan de moeite waard is.

TEKST & FOTOGRAFIE HARALD KOLKMAN (ONDERWATERFOTOGRAFIE: SHUTTERSTOCK)

OKijk op www.meridiantravel.nl - 63

man

Page 64: Meridian Travel Magazine

a64 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Boven De schitterende onderwaterwereld van Oman Rechterpagina met de klok mee vanaf linksboven De Italiaanse duiksintstructeur Daniele di Federico;Duikpakken worden aangetrokken en flessen worden omgehangen. Een voor een verdwijnen de duikers onder water; Naam; Naam; Op volle snelheid varenwe naar onze duiklocatie Inzetje Een onderwatercamera

“No shopping please”, zegt RoshanSugath (35) afkomstig uit Sri Lankaen al zes jaar duikinstructeur inOman. Zijn klanten knikken bevesti‑gend. Hij heeft na een uur varen zijnboot van vijftien meter op zo’n vijftigkilometer uit de kust van Barka vooranker gelegd. Met zijn opmerkingdoelt hij op het koraal. “So please don’ttouch”, voegt hij eraan toe. Niets aan‑raken en al helemaal niets meenemendus. De rust op het bootje verandertbinnen enkele seconden in een chao‑tische drukte. Duikpakken wordenaangetrokken, flessen worden omge‑hangen en een voor een verdwijnenRoshans passagiers de diepte in. Deonderwaterwereld van Oman iswereldberoemd en sommige delenzijn dan ook beschermd. Italiaan

Daniele di Federico (33) uit Rome isduikinstructeur en de nieuwe collegavan Roshan. Het is zijn eerste werk‑dag in Oman. Hij heeft enkele maan‑den in Zanzibar gewerkt en hoordedaar dat het in Oman geweldig dui‑ken is. “Het is hier veel rustiger en eris veel meer vis”, legt Daniele uit. “Devissen zijn niet bang voor ons dus iser veel meer te zien.” Hij blijft totdecember in Oman en reist dan terugnaar Italië om de feestdagen met zijnfamilie door te brengen.Vadim Ovsepyan (52) komt uit SintPetersburg en heeft daar een eigenduikschool. Hij komt al zeven jaar inOman. Elk jaar. “Best place in the midd‑le east”, jubelt hij. Hij is al een paar jaarbezig met het maken van een docu‑mentaire over inktvissen, getiteld

Aquarium without glasses. Van in totaaltien uur materiaal wordt een film vanveertig minuten geproduceerd dieingezonden wordt naar festivals overde wereld. Een uur onder waterlevert twintig minuten grof materiaalop. Als hij na een uur duiken weeraan boord klautert, stroopt hij z’n pakaf en steekt een sigaar op. “O, man!Het was prachtig, maar er was dezekeer geen inktvis te zien”, moppert

Page 65: Meridian Travel Magazine
Page 66: Meridian Travel Magazine

66 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 67: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 67

hij. De onderwaterwereld laat zichniet regisseren zo blijkt maar weer.

IJsklontjeDe Omaanse kust is een paradijs vooronderwaterfotografen. Vanaf hetstrand zijn vele eilandjes zichtbaar,maar onder water zijn er nog veelmeer. Rotsformaties die net nietboven de zeespiegel uitsteken.Begroeid met koraal is dit het leefge‑bied van inktvissen, murenen, haai‑en, zeepaardjes en schildpadden. IsOman boven water een van de kaal‑ste landen ter wereld, onder water isde begroeiing weelderig. Voor eenland waar het zo warm is, is het mis‑schien een vreemde vergelijking,maar de schoonheid van Oman is hetbeste te vergelijken met een drijvendijsklontje; het grootste deel bevindtzich onder water.Voor de kust van Muscat ligt voorhotel The Chedi een veertig meter

lange catamaran afgemeerd, klaarvoor vertrek. Hotelgasten kunnen hetgevaarte met de naam Azurra hurenom onder het genot van hapjes,drankjes en muziek een tocht langsde kust te maken. De internationalebemanning bestaat uit kapiteinMarcel (53) uit Frankrijk, Fabrice (48)eveneens uit Frankrijk, Anna (35) uit

Polen en tot slot ‘Uncle’ (53) uit SriLanka. Zijn naam is zo onuitspreek‑baar dat iedereen hem ‘Uncle’ noemt.Hij vindt het prima. De Azurra glijdt tijdens een mooiezonsondergang door het water metuitzicht op de telkens van kleur ver‑anderende rotskust. De gasten verga‑pen zich aan het uitzicht, terwijlFabrice de glazen bijvult. Omani zijn trots op hun kustlijn enwaterwereld. Veel beroemde zeilersen navigators komen er vandaan. Erwordt zelfs beweerd dat Sinbad inSohar geboren is. Oman heeft sinds2008 een eigen zeilteam dat aan allegrote wedstrijden ter wereld mee‑doet. Het ultieme doel is deelnameaan de Olympische Spelen van 2020.Sinds enkele jaren bestaat er eenCommunity Sailing Program. Teamsvan jongens en meisjes racen daarintegen elkaar. Voor vrouwen is er eenapart programma opgezet.

In de hotels heeft men een uitgebreide kaarten is het eten prima. Maar ga ook eens ineen lokaal restaurant eten, ‘Omani style’. Zeserveren bijvoorbeeld kip met (Arabisch)brood of rijst met daarnaast diverse salades.Eten doe je met je handen. Enkele tafelszijn afgeschermd met een wandje. Dit zijnfamilietafels waar een gezin kan plaatsne-men. Na het eten kunnen de handen wor-den gewassen in de zogenaamde handwasharea.

Linkerpagina met de klok mee vanaf linksboven Het nieuwe, honderd meter lange zwembad van The Cheddi; Simone Broekhaar, salesmanager van The Cheddi; De Azurra ligt klaar voor vertrek; Zonsondergang; Souvernirwinkel in The Cheddi; Anna, matroos op de Azurra

‘Oman boven watereen van de kaalstelanden ter wereld,

onder water is de begroeiing

weelderig’

Page 68: Meridian Travel Magazine

68 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Een soukh bestaat uit veelal overdekte straatjes met kleine winkeltjes waar allerhande producten worden aangeboden. Naast de kruidenier zitde kleermaker, vervolgens een winkel met souvenirs, een snoepwinkel, een drogist of kledingzaak

Sultan QuabooshWeg van al het watergeweld rijdtgids Yaqoob al Siyabi (41) met zijngasten richting een wadi (droogrivierdal) voor een rondje wadi bas‑hing: crossen met een vierwiel aan‑gedreven auto . “Vroeger”, verteltYaqoob onderweg, “werkten devrouwen niet. Ze bleven thuis omvoor het gezin te zorgen. Er was veelmeer respect. Voor mijn neefjes benik tegenwoordig geen ‘oom’ meer,maar gewoon ‘Yaqoob’. Maarbegrijp me niet verkeerd. Het levenis goed in Oman”, lacht hij. Yaqoobheeft elf kinderen waarvan de oud‑ste zestien jaar en de jongste net vijfmaanden is. Oman is een modern Arabisch landwaar mannen en vrouwen tegen‑

woordig gelijke kansen hebben.Omani betalen geen belasting enscholing en medische verzorgingworden door de staat betaald. SultanQuaboosh is, sinds hij in 1970 methulp van de Britten zijn eigen vaderonttroonde, aan de macht en heeft ervoor gezorgd dat het land zich heeftweten te ontwikkelen. Hij laat zichinformeren over waar er hulp nodigis, bezoekt vervolgens zelf een paarlocaties en maakt op NationalHoliday (zijn verjaardag) bekendwelk project er ontwikkeld gaatworden. Denk hierbij aan een zie‑kenhuis, brug of school.

Vissende nomadenDe drie miljoen inwoners wonenvoornamelijk aan de kust. In het

binnenland leven de Bedoeïnen,maar ook die trekken vanwege deoprukkende woestijn meer en meernaar de kust. “Het is een misverstanddat Bedoeïnen nog steeds in dewoestijn wonen”, aldus Yaqoob. “Inde woestijn is niks. Niets. Geenbegroeiing, geen beschutting envooral geen water. In de droge gebie‑den leven nog wel herders. Zij volgenhun geiten en slapen onder bomen,maar de Bedoeïnen zoals wij die ken‑nen gaan gewoon met hun tijd mee.Ze hebben auto’s, hun kinderen gaannaar school en ze leven vaak van dehandel in dadels. Ze leven echt nietmeer zo teruggetrokken als vroeger.Sommigen hen werken in de visserij.Woestijnnomaden die leven van dezee”, lacht Yaqoob.

Page 69: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 69

Page 70: Meridian Travel Magazine

70 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Yaqoob draagt een traditionele dishidasha. Het klosje aan de kraag van de dishidasha is een sharabia.Deze wordt gebruikt om parfumolie op aan te brengen. Op zijn hoofd draagt Yaqoob een qumahRechterpagina De portier van Fort Nakhal, op 120 kilometer van Muscat; Stilleven in Fort NakhalMeer over Fort Nakhal in ons online magazine magazine.meridiantravel.nl

Page 71: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 71

Page 72: Meridian Travel Magazine

72 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Hitte went nooitHarry Buitelaar is Nederlander enwoont al dertien jaar in Oman. “Hetleven is hier fijn. Alleen de hitte wentnooit”, puft Harry. “Vooral juli enaugustus kunnen verzengend heetzijn. En dan heb ik het over tussen deveertig en vijftig graden Celsius. Vaneen wandeling van je huis naar deauto breekt het zweet je al uit”.Harry is getrouwd met eenOmaanse en heeft twee kinderen.“Er is hier een mooi evenwicht tus‑sen oude tradities en het moderne

leven”, zegt hij. Simone Broekhaar(37) beaamt dat. Simone is sinds2010 werkzaam als sales manager bijThe Chedi. “Als buitenlander dien jeje altijd extra te bewijzen en alsvrouw helemaal. Maar ik ondervindhier eigenlijk weinig problemen. Enik heb op heel wat plekken in dewereld gewerkt. Wat ik wel jammervind is dat er ’s avonds geen sport‑school is waar ik naartoe kan gaan.Alles speelt zich overdag af.Gelukkig heeft ons hotel sinds korteen eigen fitnesszaal.”

Vijftig kilometer uit de kust klimmende laatste duikers terug aan boord bijRoshan. Hier heeft niemand last vande hitte. De kustwateren van Omanhebben een heerlijke temperatuur.“In Sint Petersburg moet ik duiken inwater van vier graden”, verteltVadim. “Dit is een stuk aangenamer.”Roshan start de motor en het gezel‑schap vaart terug naar de kust.“Misschien kom ik morgen m’n inkt‑vis tegen. Nu eerst wat drinken”,lacht Vadim. “Met een ijsklontje”,voegt Daniele er aan toe. n

WADI’SIn Oman is een groot aantal wadi's te vinden.

Het water in deze rivierbeddingen zorgt voor

een weelderige groene oase met kleurrijke

vogels. Een ideale bestemming voor bijvoor-

beeld een rustige picknick, een duik in het hel-

dere water, trekking en ‘canyoning' (de loop van

een rivier door een canyon volgen, door middel

van een combinatie van wandelen, klimmen,

springen, zwemmen en abseilen)

of het zgn. ‘wadi bashing' met een terreinwagen

door de rivierbedding. Er zijn verschillende wadi-

's, waarvan Wadi Bani awf, Wadi Bawshar en

Wadi Ghul enkele bekende zijn.

Page 73: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 73

LIGGING & BEREIKBAARHEIDOman ligt aan de Omaanse Golf aan de zuidoost

kant van het Arabisch schiereiland en wordt

begrensd door de Verenigde Arabische Emiraten,

Saoedi Arabië en Jemen. Vanaf Schiphol kun je via

onder andere Dubai naar Muscat vliegen. Oman Air

vliegt vanaf Frankfurt rechtstreeks naar Oman.

Frankfurt Airport is goed te bereiken met NS

Hispeed. Je bent in drie uur vanaf Amsterdam

Centraal op Frankfurt Airport. Naast Amsterdam kan

er opgestapt worden op Utrecht Centraal en

Arnhem. Een vlucht naar Oman duurt ongeveer

zeven uur.

KLIMAATHet klimaat in Oman verschilt per regio, aan de kust

in het noorden heerst een subtropisch klimaat en in

het binnenland heerst een woestijnklimaat. Het zui-

den van Oman heeft een tropisch klimaat met een

gemiddelde temperatuur van 35ºC in de zomer en

ongeveer 25ºC in de winter. De zomer staat daar in

het teken van de zuidwestmoesson, die naast veel

neerslag en nevel ook enige verkoeling brengt.

MUNTEENHEID1 Oman Rial (OMR) bestaat uit 1000 baizas dat is

ca. €1,65

TAALIn Oman is Arabisch de officiële taal, in hotels, ban-

ken, musea, restaurants is Engels de meest

gebruikte taal. De bewegwijzering is zowel in het

Arabisch als in Engels.

ALCOHOLWordt geschonken in hotels, niet in openbare gele-

genheden.

INENTINGENNiet verplicht, DTP en Hepatitis A worden wel aan-

bevolen.

TIJDSVERSCHILIn de winter is het in Oman drie uur later, in de

zomer is het twee uur later.

REISDOCUMENTENPaspoort dient nog minimaal zes maanden na ver-

trek geldig te zijn. Voor reizen naar Oman is een

visum verplicht. Nederlanders kunnen op het vlieg-

veld van Muscat, Seeb International Airport een

visum aanschaffen voor € 45,-. Het visum is geldig

voor dertig dagen en kan met een maand worden

verlengd door de Royal Oman Police:

www.rop.gov.om/english/dg_passport_visas.asp

Voor reizigers die een reis naar Oman willen combi-

neren met bijvoorbeeld de Verenigde Arabische

Emiraten of die een bezoek aan Musandam willen

brengen, kunnen het beste een 'multiple entry

visum' aanschaffen. De kosten hiervoor bedragen

circa €100,-.

WEEKENDMet vrijdag als belangrijkste religieuze dag voor

moslims, valt het weekend voor Omani op donder-

dag en vrijdag. Op zaterdag gaat iedereen weer aan

het werk.

KLEDINGOman is een Arabisch land, maar is niet conserva-

tief, luchtige zomerkleding voldoet. Zwemkleding,

korte broeken of rokken en mouwloze shirts kunnen

prima bij het hotel en aan het zwembad of strand

worden gedragen. In het openbare leven voldoet

luchtige kleding die bij voorkeur schouder, bovenar-

men en knieën bedekt. Voor vrouwen geldt dat zij

bij een bezoek aan een moskee gesluierd dienen te

zijn en in gebedshuizen is bedekkende kleding (tot

enkels en polsen) voor mannen én vrouwen ver-

plicht.

TOERISMEIn Oman komt geen massatoerisme voor, maar het

land staat zeker open voor iedereen en biedt ieder

wat wils. Zee? Bergen? Woestijn? Geschiedenis en

cultuur? Avontuur? Actie? Het Sultanaat is een bij-

zondere authentieke bestemming voor een vakantie

op maat.

ACCOMMODATIESMeridian Travel verbleef in de volgende hotels:

Al Sawadi Beach Resort & Spa in Barka

www.alsawadibeach.com

The Chedi in Muscat

www.chedimuscat.nom

DUIKENOok de actieve waterliefhebber voelt zich helemaal

thuis in Oman dankzij de uitstekende snorkel- en

duikmogelijkheden. Unieke koraalriffen, bijzondere

onderwaterflora en -fauna en verschillende moge-

lijkheden tot wrakduiken zorgen ervoor dat Oman

terecht sterk in opkomst is als duikbestemming.

Met name rond Musandam, in het noorden van

Oman, Salalah in het zuiden en rond de hoofdstad

Muscat zijn talrijke duik- en snorkelspots te vinden.

Hier treft u ook veel duikscholen aan waar zowel

duik- als snorkel trips worden aangeboden. Oman is

een uitgelezen bestemming om uw PADI duikbrevet

te halen, vrijwel alle duikorganisaties bieden lessen

aan. De meeste duiklocaties liggen op nog geen uur

varen en tijdens dit ritje loopt men ook nog grote

kans dolfijnen te zien.

Er kan het gehele jaar door worden gedoken maar

vanwege de extreme temperaturen is de beste

reistijd van begin oktober tot begin mei, gedurende

die maanden is zowel de temperatuur ( 24 - 33 gra-

den) als de luchtvochtigheid ideaal om te reizen.

OP HET WATEREen dagje vertoeven op het water is nooit een straf,

maar een zeiltocht langs de ongerepte kustlijn van

Oman zorgt toch wel voor de ultieme vakantie-erva-

ring. Of je nu voor een sportieve boot of luxe cata-

maran kiest: zeilen is dé manier om Oman vanaf het

water te ontdekken. Voor de liefhebber: diepzeevis-

sen is een populaire sport in Oman.

Ook surfers kunnen uistekend terecht in Oman, met

name rondom Masirah Island (ca. 500 km ten zui-

den van Muscat) zijn goede golven te vinden.

BEKIJK AL ONZE FOTO’SIn Meridian Travel Magazine staan bij de reportages

slechts een beperkt aantal foto’s afgebeeld. Wil je

al het materiaal zien? Kijk dan in ons online

magazine op magazine.meridiantravel.nl.

Oman

OM

ANS A U D I

A R A B I E

J E M E N

M U S C A T

Page 74: Meridian Travel Magazine

74 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 75: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 75

WHITE DESERT, EGYPTE

POOLGEBIED INAFRIKAHeel Afrikaans ziet het er niet uit,maar toch ligt de White Desertecht in Egypte. De witte kalkfor‑maties in deze woestijn in hartjeEgypte zorgen voor een surrea‑listisch beeld. Door de wind heb‑ben ze allerlei vreemde vormenaangenomen die nog steeds ver‑anderen. De Egyptenaren hebbenze koosnamen als paddenstoel,ijshoorntje, tent en krekel gege‑ven. Heel vroeger was de WhiteDesert de bodem van een zee.Toen die opdroogde werd hetgebied weelderig groen en dank‑zij de zwervende kuddes olifan‑ten, giraffen en gazellen en demeren vol met vis een ideaaljachtgebied voor de prehistori‑sche mens. Door de striemendewind‑ en zandstormen verander‑de de White Desert in een‘Afrikaans poolgebied’.

Page 76: Meridian Travel Magazine

76 - Kijk op www.meridiantravel.nl

WÜÉÉÅÑÄx~~xÇ

ANTARCTICADE MOOISTE REIS TER WERELD

Page 77: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 77

Page 78: Meridian Travel Magazine

78 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Droomplekken.nl toont de mooiste bestemmingen op aarde.Speciaal voor reizigers. Met veel bijzondere tips, foto's, achtergron‑den en meer. Meridian Travel werkt samen met reisjournalist Cornovan den Berg die de website heeft opgezet. In elke editie gaat hij op

zoek naar de achtergronden bij een Droomplek. Deze keer drie abso‑lute droomplekken: Antarctica, Falklandeilanden en Zuid‑Georgia.

TEKST & FOTOGRAFIE CORNO VAN DEN BERG

Page 79: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 79

Het wordt wel de mooiste reis ter wereld genoemd.Zeeolifanten komen nieuwsgierig op mijn knie liggenen pinguïns snuffelen aan mijn kleding. Alsof je inFrozen Planet zit, inclusief het bijbehorende kippenvel.

De filmpjes op YouTube zijn verbazingwekkend.Toeristen die door jonge zeeolifanten worden geknuf‑feld. Zuid‑Georgia is dé plek als de dieren op hetstrand liggen te rusten. De tactiek is simpel. Je gaat opzo’n vijf meter van een jong dier liggen en wacht. Groteogen kijken me aan. Hij niest. En nog een keer.Langzaam komt hij dichterbij en legt zijn kop op mijnbovenbeen. Dit kan dus een 3.000 kilo wegend man‑netje worden met zo’n vreemde slurf aan zijn kop.

‘Blaffen’Wat een verschil met de hitsige Kerguelenzeebeer ietsverderop. Deze mannetjes eisen allemaal luidruchtighun territorium op, over een paar weken arriverenimmers de vrouwtjes. Hij blaft naar me, althans zoklinkt het. Als hij nog dichterbij komt moet ik me grootmaken en ook ‘blaffen’. Wat enkele seconden laternodig blijkt. Met wat gemor accepteert hij dat dit stuk‑je strand van mij is.

Het strand staat vol koningspinguïns. Duizenden, zelfstienduizenden. Mijn laarzen staan in het water, de pin‑guïns gaan het water in om zich te wassen in zee. Zeduiken de golven in, om met veel geweld enkele minu‑ten later massaal weer het strand op te ‘vliegen’. Vlakvoor mijn voeten. De waterspetters vliegen me om deoren.Verbazing alom. Net als bij de wonderlijke Falk ‑landeilanden, die ik alleen kende van de oorlog in1982. Een waar natuurparadijs, waar slechts duizendenmensen wonen. Hier vind je maar liefst vijf soorten

pinguïns. Het is een ideale start van de tocht. Eenopwarmertje waar je u tegen zegt.

Eén van mijn helden is Ernest Shackleton; een beroem‑de Britse ontdekkingsreiziger. Hij liep vast in het ijsvan Antarctica in een poging om als eerste de Zuidpoolover te steken. Hij moest noodgedwongen met zijnbemanning overwinteren. Zijn eenentwintigdaagseovertocht in een bootje van nog geen zeven meter vanAntarctica naar Zuid‑Georgia (zo’n 1.500 kilometer)was heroïsch. Om daarna het eiland over te lopen,zoals ik ook gedeeltelijk doe.

FotogeniekIJsbergen zo groot als complete dorpen. Dit is hetmeest bizarre landschap dat je op Antarctica kunt zien.IJsbergen, overal. In alle vormen en maten. Honderdenflatgebouwen, maar dan gekanteld. Sommige kaars‑recht, andere in de meest bizarre vormen door de winden het zeewater. Ze zijn allemaal fotogeniek blijkt als iklater de foto’s bekijk.

Extreem blauwe ijsbergen, overal. Door de kracht vanhet ijs is het zuurstof er uit geperst. De lucht heeft allekleuren grijs, af en toe breekt de zon door. Niet slecht,deze kennismaking met het koudste continent terwereld. Land is nog niet in zicht, maar dit is IcebergAlley. In het bovenste deel van de Weddellzee lijkenalle ijsbergen zich te verzamelen, om in een soort para‑de voorbij te trekken.

Maar er zijn meer bizarre beelden. Rimpelloos water,op de ruigste plek ter wereld. In een baai schijnt de zonvolop en alles om me heen reflecteert in het water. Enhet blauwe water is extreem helder. Miljoenen minus‑cule diertjes zwemmen voorbij. Het is warm, de jas

Openingspagina Drie koningspinguïns komen nieuwsgierig dichtbijLinkerpagina De cruiseboot en het landschap van Antarctica vanaf de brug gezienOnder van links naar rechts Zodiaccruise tussen het ijs; een zeehond rust uit op een ijsschots; een weddelzeehond

Page 80: Meridian Travel Magazine

80 - Kijk op www.meridiantravel.nl

gaat open, de muts af en handschoenen uit. ‘InAntarctica moet je je erg warm aankleden’. Ja, maarvandaag niet.

StuiterenPinguïns proberen iets verderop aan land te gaan,maar dat is anderhalve meter hoger. Je ziet ze onderwater vaart maken om met volle kracht uit het water tespringen. Ze vallen op de sneeuw; op hun voeten,maar vaker op hun buik. Soms stuiteren ze nog evendoor. Dit zijn de meest guitige dieren ter wereld.Ongewild. Ik ken dit alleen van de televisie; een gevoeldat vaker voorkomt hier.Wie dit soort reizen maakt wil graag zoveel mogelijk

zien. Het lijstje staat op zeven: Magelhaenpinguïn,ezelspinguïn, rotsspringer, koningspinguïn, adéliepin‑guïn, macaronipinguïn en kinbandpinguïn. Onderwegkwamen talloze andere diersoorten als Antarctischedwergvinvis, zuidelijke zwarte dolfijn, bultrug engewone vinvis voorbij. En Weddellzeehonden, krab‑beneters, zeeluipaarden en orka’s. Vogels tellen is bijnaondoenlijk. Dieren kijken in het wild is mooi. Op de lange reis viade Falklandeilanden, Zuid‑Georgia en Antarctica zie jeopvallend veel dieren en diergedrag. Welk momentvan het seizoen je ook gaat. Je moet het zelf zien, hetvalt bijna niet te beschrijven. Het is dan ook net ietsteveel informatie voor de harde schijf in mijn hoofd. n

Onder IJsbergen nemen soms bijzondere vormen aan Rechterpagina Een koningspinguïnouder met veel jongen op een 'rookery'

Page 81: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 81

Page 82: Meridian Travel Magazine

82 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Twee zeldzame Falklandcaracara'sbij een dode pinguïn

Page 83: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 83

Page 84: Meridian Travel Magazine

84 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 85: Meridian Travel Magazine

Linkerpagina De ruige Drake Passage bij zonsondergang Boven Sneeuwschoenwandelen

DOENTIPSKIJK NAAR PARENDE PINGUÏNSWie in november of december gaat, kan zien hoe

pinguïns paren. Zowel kinbandpinguïns als macaro-

nipinguïns bijvoorbeeld. Het mannetje benadert het

vrouwtje en ze maken gelijksoortige bewegingen.

Het mannetje springt op het vrouwtje en klappert

wat met zijn vleugels. Ook raakt hij haar snavel

met zijn snavel aan. Een mooi jaarlijks terugkerend

ritueel.

KAJAK TUSSEN PINGUÏNS EN ROBBENHet is een bijzondere belevenis: kajakken tussen de

diverse pinguïn- en robbensoorten. De dieren zien

weinig mensen en zijn niet bang. Sterker nog, zo'n

felgekleurd object in het water trekt hun aandacht.

En dus kan je opvallend dichtbij komen en mis-

schien wel de mooist mogelijke foto's maken. Niet

veel cruiseschepen die hier komen hebben zulke

kajaks aan boord, vraag er dus vooraf naar.

ZIE DE VECHTENDE ZEEOLIFANTENElk jaar komen de mannetjes zeeolifanten in okto-

ber en november aan land om hun harem samen te

stellen. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot.

Veel mannetjes moeten vechten met andere man-

netjes om hun vrouwtjes. Waarbij tot bloedens toe

wordt gestreden. Een waar spektakel waar je als

bezoeker stil van wordt. De heersende mannetjes

('beachmasters' genoemd) moeten andere mannet-

jes ('satellite bulls' genoemd) op afstand houden.

Deze proberen keer op keer dichterbij de vrouwtjes

te komen; via land en via zee.

GAAN!Naar Antarctica reizen kan grofweg op twee

manieren. Bij de korte versie ga je vanuit Ushauia

direct naar het Antarctische schiereiland. Dit kan in

tien dagen (heen en weer). Wie veel dieren wil

zien kan beter de langere versie nemen. Dus via de

Falkland-eilanden en Zuid-Georgia; alleen per boot

te doen in achttien tot twintig dagen. Veel men-

sen denken: Hoe zuidelijker, hoe meer dieren. Maar

de sneeuw en kou vormt voor veel dieren een te

grote barrière. Op Antarctica kom je veel zeehon-

den alsook walvissen tegen. Maar de meeste soor-

ten pinguïns leven niet op Antarctica, maar juist op

eilandengroepen als Zuid-Georgia en de Falklands.

Lees meer overdeze Droomplekken en andere bij-

zondere bestemmingen op www.droomplekken.nl

Kijk op www.meridiantravel.nl - 85

AR

GE

NT

IN

FALKLAND EILANDEN

ZUID-GEORGIA

Page 86: Meridian Travel Magazine

Tijdens deze reis bezoekt u het indrukwekkende Antarctica, een droombestem-

ming voor velen. Na aankomst in de Argentijnse hoofdstad, vliegt u naar het zui-

delijkste puntje van Argentinië. Op Vuurland wordt u één dag meegenomen naar

het nationale park Tierra del Fuego. En dag later vertrekt u op een Antarctica

expeditie cruise aan boord van de MV Plancius. U zult aan boord niets tekort

komen en prachtige ervaringen opdoen! Na afloop van de cruise verblijft u nog

een paar nachten in de mooie Argentijnse hoofdstad.

DAG 1: AMSTERDAM – BUENOS AIRESIn de ochtend vertrekt u met een rechtstreekse vlucht van KLM naar Buenos

Aires. Na aankomst in de avond, wordt door een plaatselijk medewerker welkom

geheten en naar uw hotel gebracht.

DAG 2: BUENOS AIRES – USHUAIAVandaag vertrekt u vanuit Buenos Aires naar Ushuaia. U wordt in uw hotel opge-

haald en naar het vliegveld van Buenos Aires gebracht voor een binnenlandse

vlucht naar Ushuaia.

DAG 3: USHUAIAHet nationale park Tierra del Fuego, dat u vandaag gaat bezoeken, is het meest

zuidelijk gelegen voorbeeld van een Patagonisch oerwoud. Het landschap wordt

gekenmerkt door ruige bergtoppen, gletsjermeren en groene valleien. De bossen

in dit deel van het land bestaan voornamelijk uit typische lenga en guindo bomen.

Onderweg passeert u de berg Susana, waar bij de helling vroeger een gevangenis

stond en waar nu het spoor is gelegen. U rijdt door de vallei naar de Ensenada

baai vanwaar u aan de ene kant de eilanden Redonda en Estorbo kunt zien liggen

met aan de andere zijde de met sneeuw bedekte bergen van de Sampaio bergke-

ten. U gaat een wandeling maken langs de oevers van het Roca meer en de

Lapataia river. Onderweg heeft u uitzicht op de Condor Hill, de natuurlijke grens

met Chili. Aan het einde van de tocht door het park komt u bij de groene en de

zwarte lagune, waarbij u uiteindelijk bij de beverdam komt. Het pad voert u uitein-

delijk weer terug naar de Lapataia baai.

DAG 4: USHUAIA – ANTARCTICA- PLANCIUS De voormiddag kunt u vrij besteden. In de namiddag wordt u per transfer naar de

haven gebracht om vanuit de haven van Ushuaia te vertrekken met het expeditie-

schip de Plancius. Zodra u welkom bent geheten door de bemanning en u naar

uw hut bent gebracht, zal uw tocht naar Antarctica beginnen. In de avond ver-

trekt u richting Antarctica.

DAG 5 EN 6: PLANCIUSGedurende deze twee dagen vaart het schip door de Drake Passage. Bij het

binnengaan van het Poolgebied, komt u in een gebied waar vele soorten albatros-

sen leven. Daarnaast leven er diverse andere vogelsoorten, zoals Kaapse duiven,

blauwe stormvogels en Antarctische stormvogels. Bij de Zuidelijke Shetland

Eilanden ziet u de eerste ijsbergen.

DAG 7 T/M 11: PLANCIUS Na aankomst in antarctische wateren wordt er direct koers gezet naar ‘Hoog

Antarctica’, waarbij we de Melchior eilanden passeren en door het Schollaert

ARGENTINIË MET ANTARCTICA EXPEDITIEAAN BOORD VAN DE PLANCIUS

Vanaf€8.981,-

86 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 87: Meridian Travel Magazine

kanaal varen. Hierbij passeren we Brabant en Anvers Eiland. Op Curverville Eiland,

een klein eiland, vinden we grote koloniën Gentoo Pinguïns en Jagers (vogels-

oort). Bij een landing op Danco Eiland is een zeer grote kolonie Kinband Pinguïns

te vinden. Ook is de kans heel groot dat u hier zeeleeuwen ziet. In Neko Harbour

heeft u de gelegenheid om voet aan wal te zetten op het antarctisch continent.

De reis wordt vervolgd richting Paradise Bay, een prachtige baai met enorme ijs-

bergen en diepe fjorden. Hier is de kans groot op het spotten van bultruggen en

dwergvinvissen. Nadat het schip door het Neumayer kanaal is gevaren, brengen

we, indien mogelijk, een bezoek aan één van de vele onderzoeksstations, die er

op Antarctica te vinden zijn.

De toch volgt verder het Lemaire kanaal en er wordt een bezoek gebracht aan

Pleneau en Petermann Eiland, waar onder meer Adelie pinguïns en aalscholvers te

vinden zijn. Ook is dit wederom een plek waar diverse walvissoorten leven. In

deze regio vindt u daarnaast onder meer het Oekraïense onderzoeksstation

Vernadsky.

DAG 12 EN 13: PLANCIUSHet schip zet via de Drake Passage koers richting thuishaven Ushuaia, begeleid

door vele zeevogels. Tijdens de gehele reis worden er diverse lezingen georgani-

seerd.

DAG 14: ANTARCTICA – USHUAIA In de ochtend komt het schip aan in de haven van Ushuaia. Na aankomst wordt u

opgehaald en naar uw hotel gebracht. De rest van de dag heeft u vrij.

DAG 15: USHUAIA – BUENOS AIRESU wordt vandaag naar het vliegveld gebracht waar u met een binnenlandse vlucht

terugvliegt en na aankomst wordt naar uw hotel in Buenos Aires gebracht.

DAG 16: BUENOS AIRESVandaag wordt u op een speciale manier meegenomen langs de belangrijkste

bezienswaardigheden van de boeiende Argentijnse hoofdstad. U vertrekt per fiets

samen met uw gids naar de karakteristieke volkswijk La Boca met haar gekleurde

huizen en thuishaven van één van de grootste voetbalclubs ter wereld; de Boca

Juniors. U bezoekt het echte stadshart met het Plaza de Mayo en het presidentië-

le paleis Casa Rosada. Deze stadsexcursie is daarnaast niet compleet zonder een

kennismaking met de oude wijk San Telmo, de bakermat van de tango. ’s Avonds

wordt u meegenomen naar de wijk San Telmo. Onder het genot van een heerlijk

diner wordt u hier getrakteerd op uitvoeringen van de beste tangodansers bij de

show van Esquina Carlos Gardel.

DAG 17: BUENOS AIRES Deze dag is vrij gepland. U heeft dus alle tijd om deze prachtige metropool op

eigen gelegenheid verder te gaan ontdekken.

DAG 18: BUENOS AIRES - AMSTERDAMIn de namiddag wordt u in uw hotel opgehaald en naar het internationale vlieg-

veld gebracht.

DAG 19: AMSTERDAMVandaag komt u aan in Nederland. Einde van een fantastische reis.

EXCLUSIEF VOOR LEZERS MERIDIAN TRAVEL

Wanneer u via Sapa Pana Travel een op maat samengestelde reis boekt, waarin

een Antarctica expeditiecruise met de Plancius is opgenomen, dan krijgt u tijde-

lijk per persoon een exclusieve Swarovski Companion 8 x 30 verrekijker cadeau,

ter waarde van € 990,- per stuk!

De actie is alleen geldig voor boekingen gemaakt vóór 1 augustus 2012 en

geldt alleen voor de volgende Antarctica expeditie cruises:

PLA 22 vertrek / aankomst Ushuaia: 22 nov. 2012 / 03 dec. 2012

PLA 23 vertrek / aankomst Ushuaia: 03 dec. 2012 / 13 dec. 2012

PLA 24 vertrek / aankomst Ushuaia: 13 dec. 2012 / 22 dec. 2012

PLA 25 vertrek / aankomst Ushuaia: 22 dec. 2012 / 02 jan. 2013

BELANGRIJK: Sapa Pana Travel is gespecialiseerd in individuele maatwerkrei-

zen. Een reis wordt volledig op uw wensen afgestemd en alles hebben we tot

in detail voor u verzorgt. Deze reis is nog helemaal naar wens aan te passen. Zo

kunt u er voor kiezen om nog meer dagen in Argentinië te verblijven en om ook

nog andere gebieden, voorafgaand of na afloop van de Antarctica reis te bezoe-

ken.

Voor meer informatie

Sapa Pana Travel

Capucijnenpoort 6, 5211 EC 's-Hertogenbosch

Tel.: +31(0)73 610 62 04, www.sapapanatravel.nl, [email protected]

Kijk op www.meridiantravel.nl - 87

Swarovski

verrekijker

cadeau

t.w.v.

€990,-

Page 88: Meridian Travel Magazine

Leven in een ritme van varen, ontdekken, onthaasten inde spa of het zwembad, luieren op een dekstoel terwijl dekustlijn van de Verenigde Arabische Emiraten en Oman

voorbijglijdt. Acht dagen duurt de reis langs de sprookjes‑wereld van Duizend‑en‑een‑nacht van Dubai via Fujairah,

Muscat in Oman en Abu Dhabi terug naar Dubai. TEKST & FOTOGRAFIE MARJOLEIN WESTERTERP

ex|éxÇInschepen en wegdromen

88 - Kijk op www.meridiantravel.nl

WDe glanzende zeereus Brilliance of the Seas glijdt kalm overde Arabische Golf, passeert de Straat van Hormuz enmeert af bij steden die als fata morgana’s aan de horizonopdoemen. Wij aan boord van het cruiseschip worden ont‑dekkingsreizigers die elke dag een nieuw avontuur bele‑ven, terwijl we ’s avonds genieten in een entourage die pastbij een vier‑ of vijfsterrenhotel. Het moge duidelijk zijn dateen cruisevakantie dé nieuwe vorm van reizen is. Mateloospopulair omdat je geen enkele inspanning hoeft te plegen,geen koffer in en uit hoeft te pakken. De cabin is geduren‑de de reis je thuis, de cabin steward je gastheer, Dubai debestemming. We varen acht dagen lang tussen zand ensteen en zien duizelingwekkende beelden van mensen,zeeën van zand, torens van steen en staal en tradities van‘oud’ tot nieuw.

All aboardEenmaal aan boord is de eerste indruk overweldigend.Het atrium dat zich over negen verdiepingen uitstrekt, isadembenemend. Glazen liften schieten heen en weer tus‑sen de dekken die uitzicht bieden op bars, een winkelga‑lerij en gezellige zitjes. Dertien dekken hoog dompel je je

onder in een wereld van vertier. Met een spa, whirlpoolsoverdekte en open zwembaden, een klimmuur, gezelligezit‑ en leeshoeken, een champagne bar, poolbar, hetCasino Royale, een winkelgalerij, een theater met showsdie gezien moeten worden. Natuurlijk is er bijna 24/7 ietste eten en drinken, krijg je dagelijks een vijfgangendinervoorgeschoteld en reis je voor de lunch langs de wereld‑keuken, uitnodigend uitgestald op diverse counters. Bijna driehonderd meter lang en dertig meter breed is hetdrijvende hotel dat ruimte biedt aan meer dan tweedui‑zend gasten die met een stralende glimlach verzorgd wor‑den door achthonderdvijftig bemanningsleden. Op desalontafel in de cabin wacht een schaal assorti canapés enfruit. Er ligt het scheepsjournaal en uitnodigingen voor eencocktail en galadiner. Alles is er op gericht dat wij ons thuisvoelen, ontspannen en genieten.

Groot, groter, grootstVertrek en aankomst vinden plaats in Dubai, een zestigkilometer lange stad langs de Arabische golf. De stad vanrecords. De hoogste toren ter wereld, sneeuw in dewoestijn, de wereldkaart opgespoten in frêle zandbanken

Page 89: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 89

in zee, de grootste shopping mall waar gouden duikers ineen sierlijke vlucht van een waterval zweven en ga zo maardoor.Bouwwerken staan als schaakstukken in de stad die vero‑verd is op de woestijn. Sheik Mohammed bin Rashid AlMaktoum zegt het: “Het woord onmogelijk komt niet voorin het woordenboek van leiders.”En dus verrees Burj Kalifa, met 828 meter het hoogstegebouw ter wereld en de eerste verticale stad op dezeaarde. Een vertoon van macht, geld, dadendrang en de wilom vanaf de aarde te hemel te bereiken, wat zeg ik: tebestormen… te bedwingen. Bij de entree staat een pinau‑tomaat waar je goud kunt kopen, gold to go als je je credit‑card aan de machine toevertrouwt. En is er de Burj AlArab, het enige zelfverklaarde zevensterren hotel terwereld dat als een schip met volle zeilen uit de zee verrijst.Maar er is ook een ander Dubai, een leven rond de Creek,de rivier die de oude stad splijt. Hier vind je de soeks en detraditionele houten dhows die goederen per schip langs deemiraten vervoeren. De geur van kruiden vult je neus,goud blinkt je in de winkels tegemoet, want hé, we zijn welin Dubai. In een dans van zwart en wit lopen echtparen

door de stad, zij in een gitzwarte, hij in een spierwitteabaya. De rood‑witte geblokte shumagh is een frivole touchin de outfit van de heren.

Schoonheid in steenFujairah vormt een schril contrast met het moderne Dubai.Bijna verlegen, oude forten zij aan zij met de eerste nieuwesteden, veroverd op de onbuigbare bergketens die vanafde kuststreek oprijzen. In plaats van de grootheidswaan,vinden we hier het authentieke: een marktje, een stadje,een oase, verscholen voor het oog in een ruig berggebieden… de kleinste moskee van de emiraten, de BidyaMosque. Het is een verademing en een welkome opmaatnaar Oman, het best bewaarde geheim van het Midden‑Oosten, waar onze Brilliance of the Seas twee nachten ligt.De gelegenheid om het land nader te bekijken en te slapenonder de sterrenhemel in het rozeoranjerode zand van dewoestijn. De man met macht is hier Sultan Qaboos. Tegen het decor van scherp afgetekende rotsen sprankeltMuscat, de hoofdstad van Oman, wit in de zon. Prominentin de haven ligt het jacht van de sultan. Er langs loopt eenpromenade die ons brengt naar de Muttrah soek waar je

Page 90: Meridian Travel Magazine

ex|éxÇ

Onder Grand Mosque in Abu Dhabi Rechterpagina met de klok mee vanaf linksboven Uitzicht over Dubai vanuit Burj Al Kalifa; Dubai Mall; Burj Al Arab; Downtown Dubai

90 - Kijk op www.meridiantravel.nl

wandelt door een wereld van goud, wierook en mirre, vansouvenirs, gesluierde vrouwen, dolken en schreeuwendehandelaren.Verborgen in een buitenwijk ligt het paradijs van de ver‑leidelijke geur, Amouage dat deduurste parfums ter wereld ver‑vaardigt. Gift of the Kings, hetgeschenk van de koningen wordt hetdaarom genoemd. In tonen vancitrus, wolken van agar, een snufjevan rozen en jasmijn haast een ver‑koopster zich door het luxueuzeassortiment. Het is nu of nooit, wathaar betreft.De moskee is het letterlijk schitterende pronkstuk van destad, met het duurste tapijt ter wereld en een Swarovski‑kroonluchter, die door de sultan zelf is betaald, aldus degids. Buiten de stad die zorgvuldig gemanicuurd wordt door

glimlachende arbeiders begint, nee, verrijst hetHajargebergte. Een wereld van stenen wanden, ravijnenen wadi’s. De bergketen eindigt daar waar de WahibiSands beginnen, zand en duinen, scherp afgetekend tegen

de blauwe lucht, soms meer dan hon‑derd meter hoog. Geribbeld, metstrakgesneden toppen die alleenbedwongen worden door de 4 x 4jeeps en een eenzame rustzoeker diein de opgaande zon het antwoord opalle levensvragen vindt. Zonsop‑ enzonsondergang zijn de momentendat de woestijn stilvalt, de wind eenfluistering is, de lucht kleurt en de

wereld zo luid zwijgt dat je de stilte in je oren hoort. In de woestijn woont nog een aantal bedoeïenenfamilies.Ze leven tussen de her en der verrijzende pleisterplaatsenvoor avontuurlijke reizigers die bijna een caravan serailvormen voor gidsen, kamelendrijvers en jeeprijders.

‘Tegen het decor vanscherp afgetekende

rotsen sprankelt Muscat’

Page 91: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 91

Page 92: Meridian Travel Magazine

92 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Boven met de klok mee vanaf linksboven Oase in Fujairah; Shopping mall in Abu Dhabi; De woestijn van Oman; De kleinste tempel in Fujairah

Kunstenaars die met hun 4x4’s de duinen bashen, bedwin‑gen in wolken van opstuivend zand.

Cultuur snuivenNa een ontspannen dag op zee legtde Brilliance of the Seas aan in AbuDhabi, de hoofdstad van deVerenigde Arabische Emiraten. Eenstad die zich wil meten met dehoogmoedswaanzin van het nabu‑rige Dubai. De Sheikh Zayed GrandMosque is de grootste van de emi‑raten met tachtig marmeren koe‑pels en vier honderd meter hogeminaretten. Er zijn hier voor derecordzoekers twee hoogtepunten:het grootste handgeknoopte vloer‑kleed en de grootste kroonluchter ter wereld. Daarmee zijnhet tapijt en de kroonluchter van de moskee van SultanQaboos in Oman verslagen. Gebouwen rijzen hoog enhoger naar de hemel, de Marina mall herbergt natuurlijkook een overdekte schaatsbaan en in de stad staat tussen

de torenflats een reuzengroot Arabisch koffieservies tepronken. Wat ontbreekt er dan nog? Juist, kunst en cul‑tuur. Hoe lossen we het op: we bouwen een Guggenheimmuseum en het Louvre, zomaar in het zand. Het kan, want

we willen het. De twee prestigieu‑ze musea openen in 2012 hun cul‑turele deuren. Zoals ze het zelf zeg‑gen: Saadiyat eiland wordt degrootste culturele concentratie vaneersteklas kunst ter wereld.

En dat brengt ons automatischterug naar Dubai. Het mekka vanhet kapitalisme, de les tegen delogica, een vat vol tegenstrijdighe‑den, een land waar water duurderis dan benzine, de droom in steen

en staal, in water en sneeuw van een leider met eenonschatbaar vermogen aan oliedollars en een onstuitbaredadendrang. Zoals zijn collega’s van de VerenigdeArabische Emiraten. Mogen zij vanuit de woestijn dehemel bestormen. n

‘We bouwen eenGuggenheim museum en het Louvre, zomaar in het zand. Het kan,want we willen het’

Page 93: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 93

BESTEMMINGDe zeven Verenigde Arabische Emiraten, met Abu

Dhabi als hoofdstad zijn in het begin van de jaren

zestig met hun onstuitbare opmars begonnen toen

er olie gevonden werd.

CRUISEDeze winter doet het cruiseschip Serenade of the

Seas de mooiste bestemmingen in het Midden-

Oosten aan. Een cruise die bij uitstek ook geschikt

is voor vrouwen. Want in tegenstelling tot alles wat

men misschien denkt, is deze bestemming zeer vei-

lig en worden vrouwen met respect behandeld.

Op alle bestemmingen waar wordt aangelegd, kun

je landexcursies boeken. In Oman zelfs een twee-

daagse tocht die je de parels van het land laat zien

en de mogelijkheid biedt om te slapen in de

woestijn.

VERBLIJFJe maakt je cruise zo goedkoop of duur als je zelf

wilt aan de hand van de keuze van het type hut. Bij

de prijs zijn alle maaltijden en snacks, koffie, thee

en water inbegrepen.

FOOIENDe hele reis heb je een vaste groep ‘gastheren’ die

ervoor zorgen dat het je aan niets ontbreekt. Houd

er rekening mee dat je ze daarvoor beloont (elf euro

per person per nacht).

GELDOp het moment dat je aan boord gaat krijg je een

plastic pas, het is je identificatie, de sleutel van je

cabin en je creditcard aan boord.

INTERNETCruise: www.amca.nl.

Kijk voor alle actuele informatie ook op

www.facebook.com/RoyalCaribbeanNederland

Oman:

www.visitoman.nl en www.desertadventures.com

Cruising the Middle East

DUBAI

ABU DHABIFUJAIRAH

MET WIE?Ik deed de cruise met vriendin Wilma en we

maakten er een ‘girls just wanna have fun’ trip

van. We discussiëren nog over onze eigen hoogte-

punten. Voor mij bestaan ze naast de hele cruise-

ervaring uit de Dubai Mall met een ‘vlucht naar de

top’ in de Burj Al Kalifa, de zonsopgang in de dui-

nen in Oman en de grandeur van de moskee in

Abu Dhabi. En ja, ik heb een fles Amouage

gekocht.

Voor Wilma was ook de zonsopkomst in de

woestijn van Oman een van haar hoogtepunten.

Tegen half zeven ’s ochtends stonden we met zijn

tweeën in een zee van goud zand en verder alleen

rust. Als aandenken nam ze een klein zakje rood

woestijnzand mee voor haar zandcollectie thuis.

Voor haar was deze reis ook het ultieme plezier

om bijna dagelijks op een terras in een andere

wereldstad samen met je vriendin te genieten van

een lokale lekkernij. Tot slot: het welkom terug

aan boord, na twee dagen in de woestijn te heb-

ben gereisd, was warm en vertederend. De cabin-

steward had in haar hut een welkom-thuis -dier

gemaakt van handdoeken.

Page 94: Meridian Travel Magazine

94 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 95: Meridian Travel Magazine

ETOSHA, NAMIBIË,

DRINKENDE ZEBRA’SDe zebra is een zeer sociaal dier.Ze leven met verschillendeharems in grote kuddes bij elkaarin voornamelijk het midden enzuiden van Afrika. Ze kunnenongelooflijk goed zien en horenen kunnen dus met een redelijkgerust hart wat drinken bij eenwaterbron of gras happen in destruiken. Dat komt ook door hunpaniekinstinct bij onraad. Dat zitzo diepgeworteld dat de menshet dier, in tegenstelling totpaarden en ezel, nooit heeft kun‑nen temmen. Waar de twee tin‑ten van de zebra voor dienen, isniet helemaal duidelijk. Expertszeggen dat de kleuren de kleu‑renblinde leeuw, de grootste vij‑and van de zebra, zouden ver‑warren. Anderen zeggen dat hetde tseetseevlieg afschrikt. Dievlieg draagt ziektes met zich mee.

Kijk op www.meridiantravel.nl - 95

Page 98: Meridian Travel Magazine

98 - Kijk op www.meridiantravel.nl

HOME SWEET HOME

BHUTAN

ex|éxÇ

Page 99: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 99

Christel van Breekeerde terug naarhet KoninkrijkBhutan. Ze leerde deware aard van hetland kennen door tewandelen en bijde mensen thuis teslapen. Ze beleefdeeen reis die bol stondvan cultuur en natuur.

TEKST CHRISTEL VAN BREE FOTOGRAFIE

CHRISTEL VAN BREE & JACOMIEN SNEL

Page 100: Meridian Travel Magazine

100 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 101: Meridian Travel Magazine

Een kleine stupa van keien, omringd door groene strui‑ken en planten met fris roze en gele bloemen staat voorhet traditionele huis van een boerenfamilie in Gaselo,een dorp op een bergwand in het centraal gelegendistrict Wangdue. Deze familie heeft een prachtigehuisvan twee verdiepingen en kleine akkers vol groeneasperges, chilipepers, rode rijst en bananen. Ze stellenhun huis open voor individuele reizigers die doorBhutan reizen. De woning is bijna helemaal van hout,alleen de muren zijn van leem. De buitenkant isprachtig beschilderd met kleurrijke motieven en boed‑dhistische symbolen. Een schildering van een grotegekleurde fallus met een strikje om de eikel mag nietontbreken. Het is een vruchtbaarheidsteken en tevenshet symbool van de morele vrijheid die DrukpaKunley genoot, een zeer populaire boeddhistischedichter uit Bhutan.

Slapen-bij-de-boer Met trots laat de zoon me de velden zien, de koeienstal,de kleine graanmolen waarmee ze rijstmeel maken enhet houten bad dat door middel van hete stenen vanwarm water wordt voorzien. Ik word uitgenodigd ombinnen te komen. Gretig stap ik naar binnen. De bega‑ne grond dient als voorraadschuur en keuken. Op deeerste verdieping woont de familie. In een kleine gezel‑lige kamer mag ik gaan zitten op een matrasje op degrond. De muren zijn mild blauw geverfd met daaropvrolijke Bhutanese bloemversieringen in zachte kleu‑ren. Er wordt zoute melkthee geserveerd en gepofte maïsmet een flinke hoeveelheid boter er doorheen. Ik hapzonder nadenken enthousiast in de gepofte maïs enheb daarna grote moeite de vette boter van mijn gehe‑melte te krijgen. Een slok thee redt mij. De man deshuizes komt bij ons zitten en vertelt via de gids (entevens tolk) wat ze verbouwen, wat ze zelf opeten enwat ze over houden om te verkopen op de markt.Terwijl hij vertelt kijkt hij me met fonkelende en trotseogen aan. Zijn lippen en tandvlees zijn rood van dedoma. Wat koffie is voor westerlingen, is doma voor deAziaten. Sigaretten roken is strikt verboden in heelBhutan en dus is de consumptie van betelnoot des temeer gestegen. Ik mag hier komen slapen, mee lopen op het veld, zienhoe de koeien worden gemolken en ervaren hoe de

pepers te drogen worden gelegd op het dak van hethuis. Ik mag meehelpen met koken. En genieten vanhet pure boerenleven in Bhutan! Dit slapen‑bij‑de‑boer‑idee is nog maar net ontwaakt en voor mij voelthet als een heerlijke vondst. Dit heb ik tijdens een vorigbezoek aan Bhutan zo gemist: het echte leven. Een con‑tact dat langer duurt dan een vluchtige glimlach opweg naar de zoveelste prachtige Dzong (boeddhistischfort). Je zou je er bijna thuis gaan voelen: home sweethome.

Yes!Ik word wakker in een blauwe tent. Niet op een matje,maar op een heus bed. Ik ben in Limuckha in centraalBhutan. Het kampement bestaat uit vier tenten. De tentvoor de keuken en de kok, de eettent, een slaaptentvoor mijn Bhutanese begeleider en general managervan het reisagentschap en dan de slaaptent voor mijnmaatje en mij. Ik heb heerlijk geslapen met de geluidenuit de velden en de bossen om het kamp heen.Koebellen, het fluiten van tientallen vogels, kikkers uitde rijstvelden. Giechelende kinderstemmen. Ik steekmijn hoofd uit de tent en word blij verrast. Wat eengeweldig vergezicht vanaf hier. Ik kijk uit over kleine rijstvelden en akkertjes metandere gewassen. De kleurschakeringen wisselenelkaar geleidelijk en een beetje schoorvoetend af. Vanfel lichtgroen naar donker, van middelgroen naarzachtgeel. Op de achtergrond figureren de prachtigeBhutanese houten huizen, twee verdiepingen hoog.Het decor wordt afgemaakt met bergen als coulissen.De contouren worden waziger hoe verder de berg zichbevindt. Ze worden versierd door witte uitgetrokkenwolkslierten die als een aureool doodstil hangen om devlakke bergtoppen. Ik kijk, zwijg en sta op. Ik mag van‑daag van Limucka naar Samtengang wandelen. Yes!

WegenDeze omgeving is nog niet zo lang geleden ontsloten.Tot tien jaar geleden waren er nog maar enkele wegenin Bhutan. Sinds een jaar of vijf, vooral na het aantre‑den van de vijfde koning van Bhutan in 2006 is erenorm gewerkt aan het verbeteren van de infrastruc‑tuur. Het plan is om binnen korte tijd door het bouwenvan wegen de meeste dorpen in Bhutan op elkaar aante sluiten. Zo krijgen de dorpen toegang tot de buiten‑

Openingsfoto Uitzicht Samtengang trekLinkerpagina Deuropening in Dzong Yundropcholing

Kijk op www.meridiantravel.nl - 101

Page 102: Meridian Travel Magazine

102 - Kijk op www.meridiantravel.nl

wereld en kunnen zij zich verder ontwikkelen. Denieuwe wegen zijn een enorme vooruitgang vergele‑ken met de smalle wandelpaden waar men eeuwen‑lang over trok om ergens te komen. Het bouwen vande wegen verloopt gestaag. Samtengang is zo’n dorpdat sinds twee jaar is ontsloten door een zandweg. Hetoude voetpad is echter gewoon nog in tact en wordtnog steeds gebruikt. Dit voetpad volgen we op dezetrek.

Lord of the RingsEn daar gaan we dan. Met zijn vijven. Drie Bhutanen,mijn reismaatje en ik. Vier puppies uit het dorp waarwe gekampeerd hebben, hobbelen triomfantelijk metons mee. Ze rennen zo hard als ze kunnen en buitelenover elkaar heen wanneer ze de helling op moeten. Zezijn nog jong en met hun kleine pootjes is het hoge stij‑gingspercentage al gauw te veel gevraagd.We laten Limucka achter ons. Naarmate we stijgenstaan de bomen en planten steeds dichter op elkaar.Overal bladeren in de meest prachtige vormen. Bomenmet parasietplanten die zich om hun bemoste takkenslingeren, ze zien er een beetje angstaanjagend uit.Alsof ik in een Lord of the Rings‑film beland ben.

De stokDe klim is pittig. Ik zigzag voor mijn gevoel verticaalomhoog. Het pad dat ik volg is een pad dat al eeuwenbestaat en gewoon dwars over een bergkam gaat. Geenpas te bekennen. Zo te zien lopen er maar weinig men‑sen, want het pad is regelmatig moeilijk te vinden enbegroeid met de meest prachtige planten, grondbedek‑kers en mooie bloemen. De weg stijl omhoog is een uit‑daging, omdat het net heeft geregend en de grond glib‑berig is. Ik schuif regelmatig weg en glij dan een stuk‑je naar beneden. Gelukkig heb ik een jungle van takkenom me heen om me aan vast te grijpen als het dreigtmis te gaan. Ik glibber lekker door. Dan zie ik een stok liggen die voor mij lijkt gemaakt.Deze stok, begroeid met witgroene mossen, wordtmijn vriend. Hij helpt me op glibberige stukken enwordt voor deze korte tijd dat ik deze steile helling gaoverwinnen letterlijk mijn steun en toeverlaat. Ik houdvan mijn stok. Maar is dit eigenlijk wel leuk? Welke idi‑oot rent een verticale helling op in hartje Bhutan? Ikherpak me als ik een stem hoor. “Hoehoe!”, klinkt het

door de wildernis. Vanwege de dikke vegetatie zie ik de roepende niet. Ikzie helemaal niemand trouwens, maar door haar opge‑wekte stem die aangeeft welke kant ik op moet, kan ikweer verder. De weemoed verdwijnt voorgoed en meteen opgewekt gevoel en een ferme stap steven ikomhoog, vertrouwend op mijn vriend de stok.

Blaffend hertIk hoor het zingen van een vreemde vogel en bootshem na. Dan hoor ik geblaf in de verte. Ah, een hond!We geraken weer in de bewoonde wereld. Maar hè, iksta hier op een steile helling in de middle of nowhereen de bewoonde wereld komt op me af? Hier klopt ietsniet. De knappe begeleider die met me mee sloft opgympen zonder sokken, mompelt ergens van achterme vandaan: “It 's a barking deer”. Wat? Een blaffendhert? Wow! En ik hijg vrolijk mijn weg omhoog. Ik hoor de stem weer. “Ik ben er”, zegt deze. Hoezo ikben er? Waar ben je dan? Ik kijk omhoog en zie tussende bomen de blauwe lucht. Het betekent een einde aande vegetatie en dus ook aan de verticale grond waar ikopsta. Ik ben bijna boven!Boven aangekomen staan we tussen verbleekte engerafelde gebedsvlaggen omhuld door dunne sliertenmist. We staan hier boven op de berg middenin de wol‑ken. We drinken thee. Hete thee. Uit een immense ther‑mosfles die een van onze begeleiders helemaal heeftmeegesjouwd van beneden. Ik dacht al, wat heeft dievent een grote rugzak mee voor een dagtocht als deze.We mogen trouwens op een grote boomstronk gaanzitten. Dat mag omdat die vrij zal zijn van bloedzui‑gers. Ik gilde toen ik de beestjes voor het eerst mijnschoenen op zag kruipen. Kleine en grote wormpjes dieeigenaardig hun lijf opzetten als een stokstaartje en danrond bewegen en voelen of ze ergens een stukje huid tepakken kunnen krijgen. Om eens lekker toe te happen.Bloedzuigers dus. Help! Het verhaal van RedmondO’Hanlon dringt zich bij me op. Ik heb toen ik zijn boekIn the heart of Borneo las, smakelijk gelachen om het ver‑haal van het plassen door een theezeefje, omdat‑ie bangwas dat de parasieten in de jungle via zijn plasstraalrechtstreeks zijn jongeheer in zouden kruipen. Slik!De afdaling gaat als een speer. Dat is een groot feestmet om je heen het mooiste groen en de vrolijkste bloe‑men die je maar kan bedenken. En dan plotseling is het

Rechterpagina vanaf linksboven met de klok meeSanskriet op man; Kamperen bij Limucka tijdens

Samtengang Trek; Ara drinken; Steen bij tempel inBhumtang; Fallus op huis bij Gaselo

Page 103: Meridian Travel Magazine

OVER BHUTANBhutan is een koninkrijk in het Himalaya gebergte. Bhutan is vanaf 2006 een

constitutionele monarchie. De vorige koning, vader van de huidige koning

Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, heeft zijn macht vrijwillig ingeleverd. De

huidige Bhutanese koning is in oktober 2011 getrouwd. In 2008 waren de eer-

ste vrije verkiezingen in Bhutan. Er is een parlement waar twee partijen zijn

vertegenwoordigd. De Bhutanese koning en het parlement propaganderen het

Bruto Nationaal Geluk: Duurzaamheid in ontwikkeling. Er zijn hier zelfs parame-

ters voor opgesteld om het BNG te meten.

Page 104: Meridian Travel Magazine
Page 105: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 105

bos verdwenen. En sta ik oog in oog met een schitte‑rend decor. Ik kijk uit over de meest sprookjesachtigevallei die ik me maar kan voorstellen: de SamtengangVallei. Missie voltooid!

Met potten en pannenHet is ongeveer zeven uur rijden naar Mongar, depoort van onbekend Oost‑Bhutan. En dat is niet erg,want het landschap is heel bijzonder. Het is alsof jedoor een sprookje rijdt. Hoge cipressen begroeid metmossen als enge monsters op stelten die je tegemoetkomen lopen. Zigzag wegen langs steile kliffen. Enkleine groene weilanden met een nietig houten onder‑komen en een gevlochten dak. Hier slapen de boerenom hun gewassen ‘s nachts te beschermen tegen wildebeesten. Ik stel me de boer voor die midden in de don‑kere nacht door met potten en pannen te slaan dewilde zwijnen van zijn land houdt. Maar hoe wordt hijwakker als er eentje het veld nadert? We klimmen over een kleine Shertang La pas (3590meter) en komen in de Ura‑vallei. De vallei is breed,maar het dorpje is klein en ligt er adembenemendmooi bij. De Ura Lakhang Tempel steekt dominantboven de rest van de huizen uit. Ik kan niet aan degedachten van een hoog gelegen dorp in Zwitserlandontkomen. Maar dan wel een dorp met een rare kerk inhet midden. Een half uur rijden van Ura ligt het dorp Shinghar.Volgens gids Karma is dit de plek om in oktober naartoe te gaan. Dan wordt een bijzonder festival gehou‑den waar de inheemse yak‑dans wordt opgevoerd. Ditdorp met zijn festival en het mooie lakhang (klooster)wordt door nog maar weinig toeristen bezocht en datdoet mijn hart sneller kloppen! Het festival in het ver‑derop gelegen Ura is tegenwoordig veel bekender endaar komen al bijna meer toeristen naar toe dan lokalebezoekers. Het festival in Shinghar is dan toch ietsindrukwekkender. In oktober dus op naar Shinghar!

Kronkelende wegenNa Ura begint het spectaculaire stuk pas echt. We rij‑den met de neus van de landcruiser fier in de luchtomhoog en komen dan in het Thrumshing NationaalPark. Deze omgeving is ongrijpbaar. Hoge cipressendie ver boven de andere vegetatie uitsteken, geven derit een majesteitelijke sfeer. Watervallen en rododen‑

drons omringen de kronkelige weg. Is dat nou een vosdaar die over de weg vlucht en de bossen inschiet.“Adum!?”, vraagt Karma zich verbaasd en hardop afterwijl hij een halve meter uit zijn stoel opveert.Adum? Hevig gebarend en grommend draait Karmazich naar chauffeur Kensang. Kensang knikt. Een wolfdus. Ik heb het dier zo snel als hij ging nog net kunnenzien. Al was het alleen zijn achterste. Een grijs en beigeachterste. De vegetatie is ook hier weer prachtig. Lianen en mos‑sen slingeren zich om enorme hoge bomen met blade‑ren zo groot als dienbladen. Wilde orchideeën die alsaapjes aan een tak hangen. Bomen met wijd bloeienderode bloemen. Trompetplanten hangen aan de kantvan de weg. Her en der sjokken er zwart‑wit gevlektekoeien met enorme hoorns langs de weg. Hybridekoeien waarvan ik me niet zou verbazen als het eenkruising betreft tussen fries stamboekvee en eenIndiase trekos.

Ik kijk mijn ogen uit en probeer te vergeten dat ik langssteile kliffen rijd, waar diep beneden een wilde rivierstroomt. Dan rijden we het Thrumsing Park uit endalen via cipressenbossen tot aan een groene valleiwaar het werkelijk bloedheet is. Citroenen, bananen enmango's groeien hier volop. In de verte hoog in de ber‑gen zien we onze bestemming Mongar al liggen. Nogeen paar uur rijden en we zijn er. Vanuit de tropischevallei klimmen we omhoog. De vegetatie verandertvan het ene op het andere moment. De hellingen aande overkant van de rivier worden kaal en rotsig metenkel naaldbomen. De vegetatie aan deze kant wordtminder tropisch. De weg draait en kronkelt omhoog endan plotseling zijn we in Mongar. Wat een rit. Wat eenreis. n

U kunt uw reis naar Bhutan boeken bij Dimsum Reizen in Utrecht. Zij bieden

ook wandelingen en slapen-bij-de boer (homestays) aan. Dimsum Reizen is

een bekende Azie-reisspecialist en organiseert bijzondere groepsreizen en

individuele reizen naar Azië en dus ook Bhutan.

Websites: www.dim-sum.nl en www.reizen-naar-bhutan.nl

SGR, ANVR en calamiteitenfonds

Linkerpagina Het indrukwekkende landschap van Bhutan

Page 106: Meridian Travel Magazine

106 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 107: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 107

VICTORIA FALLS

DUIZENDEN KUBIEKE METERSDONDERENDEROOKOndanks dat de Victoria Falls nietde langste of de hoogste watervallenvan de wereld zijn, zijn het wel degrootste. De breedte (708 meter) enhoogte (108 kilometer) zijn gecombi‑neerd zo groot dat geen enkel andernatuurlijk ‘watergordijn’ er aan kantippen. Per seconde stroomt er 1088kubieke meter water naar beneden.Het water dat de Victoria Fallsvoedt, komt van de Zambezi‑rivier,de op drie‑na‑langste rivier vanAfrika. De rivier vindt zijn oor‑sprong in Zambia waarna hij doorAngola, langs de grens van Namibië,Botswana, opnieuw Zambia,Zimbabwe en Mozambique uit‑mondt in de Indische Oceaan. Denaam van de vallen is bedacht doorDavid Livingstone. De Schotse ont‑dekkingsreiziger gaf Victoria Fallsde naam van zijn koningin mee. Deuitheemse naam is Mosi‑oa‑Tunya,wat zoveel betekent als ‘Rook diedondert’.

Page 108: Meridian Travel Magazine

108 - Kijk op www.meridiantravel.nl

LIBANONCynthia Ashof reisde voor Meridian Travel

naar Libanon. Door de wijze waarop hettegenwoordig in het nieuws komt zou men

bijna vergeten dat het land bol staat van culturele schatten uit een rijk verleden.

TEKST & FOTOGRAFIE CYNTHIA ASHOF

Rechterpagina Visnetten in de haven van Beiroet

Page 109: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 109

Page 110: Meridian Travel Magazine

110 - Kijk op www.meridiantravel.nl

ex|éxÇBeiroet is de hoofdstad van Libanon, het kleine landje in het MiddenOosten, gelegen aan de Middellandse zee. Beiroet werd voorheen ook wel‘de Parel van het Midden Oosten’ of ‘Parijs van het Midden Oosten’genoemd vanwege de chique levensstijl en uitstraling. Bij verschillendeaanvallen vanuit Israël in de jaren tachtig werd het historische deel van destad verwoest, waarna het geheel in de afgelopen decennia in originelestaat weer opnieuw werd opgebouwd. Het geeft het gevoel in een gezand‑straalde stad te lopen met de sfeer van het verleden.

De stad heeft met name in de avond een mystieke en zeer relaxte uitstra‑ling. In tegenstelling tot veel andere grote steden in de wereld stralenBeiroet en zijn bewoners een ontspannen sfeer uit. Kinderen spelen tot laatop straat ‑ die in de avonduren autovrij zijn ‑met bellenblaas die wordt ver‑kocht door straatverkopers. De zeepbellen geven de lichtjes rond het pleinnog een extra romantische en antieke dimensie. Onder het genot van eendrankje kijken bezoekers hun ogen uit naar de bevolking die om hen heengeniet van een laat diner op de vele terrasjes.

Beiroet

Page 111: Meridian Travel Magazine

De Qadisha vallei ‑ ook wel de Heilige Vallei genoemd ‑ ligt tussen dekust en de Cedars in het noorden van het Libanongebergte en staat op delijst van Werelderfgoederen. De Qadisha vallei is een diepe, groene kloofmet eeuwenoude kloosters en vele grotten die al bewoond werden in devijfde eeuw na Christus. De vallei leent zich geweldig voor mooie wan‑delingen in verschillende gradaties waarbij men zelfs een meerdaagsewandeling van klooster naar klooster kan maken, er kan overnacht wor‑den in enkele van deze kloosters.

Kijk op www.meridiantravel.nl - 111

Qadisha

Page 112: Meridian Travel Magazine

112 - Kijk op www.meridiantravel.nl

De Bekavallei staat bekend om zijn vruchtbare grond en oogsten. Midden in het oude stadje liggen drie tempelsdie stammen uit de tijd van de Feniciers. De tempel van Venus, de tempel van Jupiter Heliopolitanus en de tem‑pel van Bacchus. Alle drie totaal verschillend. De tempels zijn te herkennen van de schilderijen die deNederlandse kunstenares Gerti Bierenbroodspot maakte tijdens de twee jaar die zij hier werkte. Dag in dag uitmet een geweldig resultaat. Ogen te kort om alle mooie restanten te bekijken.

Na uren dwalen over de oude plaveisels en ons vergaapt te hebben aan alle kunstwerken, niet begrijpend hoe zede tonnen wegende stenen ooit op zijn plaats hebben kunnen krijgen, bezoeken we nog even het hotel waarGerti twee jaar heeft geleefd. Het Palmyra hotel staat schuin tegenover de tempel en is 130 jaar oud. Ook vanbinnen ademt het de sfeer van een eeuw geleden. We nemen er een kijkje en worden gelijk verwelkomd dooreen gerimpeld mannetje dat echt bij het meubilair hoort. Ze hebben geen telefoon, geen tv alleen maar antiek. Ofje een boek van Agatha Christie binnenwandelt, geweldig! De kamers zijn antiek ingericht, maar enorm mooi.Ook de badkamers zijn goed en schoon, wat een prachtig hotel om te verblijven als je van authenticiteit houdt.

Baalbek

Page 113: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 113

De CedarsEen rit vanaf de kust over kronkelwegen en over bergen brengt ons naar de Cedars. Wat ons verbaasd is dat hetland enorm groen is, iets wat je in het Midden Oosten niet verwacht. De Cedars is een klein bos ‑ wij zouden dit eigenlijk een park noemen ‑ hoog in het Bacherragebergte gelegen.Het bestaat uit honderden jaren oude Cederbomen die wel tot 50 meter hoog zijn. Het is helaas nog het laatstestukje waar deze woudreuzen te vinden zijn. De eens met Cedars begroeide bergen zijn door de mens helemaalkaalgekapt. Het stukje bos is een waar paradijs vol lavendel, vlinders en kleine hagedissen.

Vanaf hier kunnen we de skipistes in de bergen zien. In het voorjaar is het mogelijk om te skiën in Libanon. Erzijn 6 prachtige plaatsen die verschillende skipisten hebben. Zo kan men in februari bijvoorbeeld skiën in deochtend en zonnen en zwemmen in de Middellandse zee in de middag. Het land is zo klein dat dit qua afstandprima te doen is.

Page 114: Meridian Travel Magazine

114 - Kijk op www.meridiantravel.nl

AnjarBijna op de grens met Syrië vinden we Anjar, een kleine archeologische site uit de Omajjaden periode waar nog enkelemooie ruïnes te bewonderen zijn. De ruïnes zijn mooi gelegen en grenzen aan een groen dennenbos. De restanten vantwee oude paleizen, een hamam en een moskee zijn in de afgelopen jaren door opgravingen blootgelegd. Het meestkenmerkende van deze site is een ‑ met de voor Ommajjaden periode bekende bouwstijl ‑ uit verschillende kleuren ste‑nen opgetrokken muur die nog fier overeind staat.

Page 115: Meridian Travel Magazine

Beit Ed-DineBeit ed‑Dine betekend in het Nederland ‘Huisvan het Geloof’ en is het hoofdstadje in hetbergachtige Chouf‑district. In het dorpje staathet beroemde Beit ed‑Dine paleis dat inopdracht van de Emir Bechir II Chehab in deperiode 1804‑1840 werd gebouwd. Het paleiswordt vandaag de dag als zomerresidentie vande Libanese president gebruikt. Vol verwonde‑ring lopen we van vertrek naar vertrek enbewonderen we de vele mozaïek muren, volle‑dig met hout en bladgoud ingelegde plafondsen lichtkoepels waar het licht in gekleurdebundels door kleine openingen valt.

ByblosEen prachtig antiek stadje verbergt een historie dat tot 7000 jaar terug te traceren is. Tastbare bewijzen hiervoorzijn te vinden bij de ruïne van het kasteel en de omliggende opgravingen. De ligging aan de Middellandse Zeezorgt er voor dat het allemaal nog net iets mooier is dan opgravingen in het binnenland. Een echte aanrader iseen lunch in een van de restaurantjes die langs de eeuwenoude haven te vinden zijn. Goedkoop is het niet, maarde locatie en de verse zeevruchten in combinatie met de Libanese Mezze maken het tot een onvergetelijke bele‑venis. Mezze is typisch Libanees, kleine verschillende gezonde gerechten van veelal groente en vleesgerechtendie met brood gegeten worden. De Libanese Mezze is zo beroemd dat deze door de gehele Arabische wereld isovergenomen.

Page 116: Meridian Travel Magazine

116 - Kijk op www.meridiantravel.nl

SidonTen zuiden van Beiroet ligt een prachtige oude stad met een eeuwen‑oud zeekasteel dat nog voor een groot deel overeind staat. Vanaf hier

heeft men een mooi uitzicht over de Middellandse zee, een antiekevuurtoren op een piepklein eilandje en de oude stad. Na het kasteel

lopen we door de oude Soukh en kijken onze ogen uit in de piepkleinewinkeltjes met allerhande waren. Wat enorm opvalt is dat de bevolking

je vriendelijk groet, maar niet lastig valt met het opdringen van koop‑waar. Echt overal waar we komen maar de relaxte sfeer indruk. In de

Soukh bezoeken we het Audi zeepmuseum welke in een oude zeepfa‑briek gevestigd is. De familie Audi heeft het prachtige antieke gebouw

omgetoverd tot een mooi museum waar men na afloop kan genietenvan een heerlijk vruchtensapje en een lekkernij.

Na Sidon rijden we verder naarhet zuiden en bezoeken de stadTyre, ofwel Sour. Hier zijn de ruï‑nes te vinden uit de tijd van deFeniciërs en Romeinen. De restan‑ten van een oude tempel uit deRomeins‑Byzantijnse periode lig‑gen op een bijzondere locatie: deruim 175 meter lange met marme‑ren geplaveide straat die tot aande Middellandse zee voert. Hierwas in de oudheid de haven vanTyre. Af en toe zien we de restenvan de nog oudere mozaïekenvloer die onder het marmer ver‑dwenen is.Aan de andere kant van de stadvinden we een indrukwekkendenecropolis met ontelbare tombesen sarcofagen. Zelfs de menselijkeresten liggen er nog in. De necro‑polis gaat na een immens hogepoort over in een antieke stad metde restanten van een hippodroom.In Tyre kunnen cultuurfanatenhun hart ophalen. Voor wie nietalleen van cultuur maar ook vanzon, zee en strand houdt, is destad een geweldige plaats om tegenieten van een paar dagenstrandvakantie.

Tyre

Page 117: Meridian Travel Magazine

Caves de KsaraWe bezoeken een oude wijnproeverij Caves deKsara welke op korte afstand van de plaatsChtaura gelegen is. De omgeving van Chtauramet zijn enorme Cipressen en de besneeuwdebergtoppen doen ons denken aan een mix vanGriekenland en Zwitserland en laten ons hetMidden Oosten even helemaal vergeten. Dewijnproeverij herbergt in een twee kilometerlange grot ontelbare vaten en flessen wijn. Ineen lager geleden galerij bewaren ze de wijndie over de datum is als een soort erfenis, puuruit sentiment. Meer dan 10.000 (!) flessen lig‑gen als erfenis te wachten om nooit gedronkente worden. Een must voor de ware wijnliefheb‑ber om deze proeverij te bezoeken.

Hadja El GoubleOp korte afstand van Baalbek in de Beka‑vallei ligt een beetje verlaten de Hadja el Gouble, ofwel ‘de Steen vande Zwangere Vrouw’, de grootste uitgehakte megaliet ooit. Het gevaarte weegt meer dan tien ton. In de tempelsvan Baalbek zijn nog verschillende van deze megalieten terug te vinden, de Hadja el Gouble heeft nooit deel uit‑gemaakt van de Baalbek tempels, maar is bijzonder genoeg om een kort bezoek aan te brengen.

Page 118: Meridian Travel Magazine

118 - Kijk op www.meridiantravel.nl

BESTE REISTIJDLibanon heeft een heerlijk mediterraan klimaat met

zachte vochtige winters en lange droge zomers.

Het regent hoogst zelden in de periode tussen juni

en oktober en men kan rekenen op driehonderd

dagen zon per jaar. In de zomer is er aan de kust

een vochtige hitte en is het in de bergen ideaal

weer, echter in de winter kan het in de bergen erg

koud zijn en kan er sneeuw liggen.

REISDOCUMENTEN Voor Libanon heeft u een paspoort nodig dat bij ver-

trek in Libanon nog minimaal zes maanden geldig is

en een visum, dat verkrijgbaar is bij aankomst. Let

op: Wanneer in je paspoort een Israëlische stempel

staat wordt de toegang tot Libanon geweigerd.

GEZONDHEID EN VACCINATIESVoor informatie omtrent vaccinaties raden wij aan

contact op te nemen met plaatselijke GG&GD of

huisarts.

GELDZAKENDe munteenheid van Libanon is de Libanese Pond,

onderverdeeld in biljetten van 50, 100, 250, 500,

1000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000

pond. 100 Pond is € 0,05 (aug. '09). Het beste is

om travellercheques in U.S.$ mee te nemen. De

meest gangbare creditcards worden geaccepteerd,

met uitzondering van DinersCard.

Pinnen met pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is

alleen mogelijk op de luchthaven en in de grotere

plaatsen.

Creditcards als Visa, Mastercard, American Express

en Diners Club worden steeds meer geaccepteerd

in met name de grotere hotels. In Libanon zijn rei-

scheques moeilijk inwisselbaar. Het is gebruikelijk

om fooi te geven in Libanon. In restaurants is een

fooi van zo’n tien procent van de rekening gebruike-

lijk. Ook een fooi voor de gids wordt zeer op prijs

gesteld.

OPENINGSTIJDEN In Libanon zijn de winkels geopend van 9.00 - 18.00

uur, van maandag t/m vrijdag. ‘s Zomers zijn de

winkels op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur geo-

pend. De openingstijden van de musea variëren. Ze

zijn meestal alleen ‘s ochtends geopend en geslo-

ten op dinsdag en feestdagen. Banken zijn geopend

van maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 12.30

uur, op zaterdag van 8.30 uur tot 12.00 uur.

TAALDe officiële taal van Libanon is het standaard

Arabisch. Naast het standaard Arabisch wordt er in

Libanon ook Frans gesproken. In Libanon kun je

bijna overal goed terecht met Engels en vooral de

oudere generatie begrijpt en spreekt Frans. Een

Arabisch woordenboekje kan desondanks toch erg

handig zijn.

VOLTAGEIn Libanon komt een laag voltage voor van 110 en

komt een hoog voltage voor dat varieert van 220

tot 240 volt. Wanneer je elektrische apparatuur wilt

meenemen, moet je controleren of deze werkt op

110 volt. Er zijn transformatoren te koop die 110

volt omzetten in 230 volt. Deze zijn echter zwaar en

het is niet raadzaam deze mee te nemen. In

Libanon vind je stopcontacten voor stekkers met

platte pinnen. Je hebt daarom een adapter (reis-

stekker) nodig. Ook komt hier een type stopcontact

voor met randaarding voor stekkers met ronde pin-

nen. Hiervoor heb je eveneens een adapter nodig.

Daarnaast komen er in Libanon stopcontacten voor

die geschikt zijn voor de in Nederland gebruikelijke

platte stekkers zonder randaarding met twee dunne

ronde pinnen.

TIJDSVERSCHIL In Libanon is een uur later dan in Nederland.

KLEDINGWij raden aan om katoenen of linnen kleding te

dagen, niet te strak om het lichaam. Daarnaast

moet je je beschermen tegen de zon en insecten.

Neem ook wat warme kleding mee, aangezien het

in het binnenland in de avond erg af kan koelen.

Houd rekening met de gewoonten van de bevolking,

te ‘blote’ kleding wordt niet op prijs gesteld. Voor

vrouwen geldt dat men het liefst de armen en

benen bedekt zie als je je in het openbaar begeeft.

HANDIGE ADRESSENAmbassade van Libanon in Nederland

Frederikstraat 2

2514 LK Den Haag

Tel.: (070) 365 89 06/7

Ambassade van Libanon in Brussel

Guillaume Stocqstraat 2, 1050 Brussel

Tel: +32 (2) 645 7760 - 649 7397

MEER INFORMATIETreasury Travel

[email protected]

www.treasurytravel.nl

Tel.: +31 (0)111-650904

Libanon

LI

BA

NO

N

BEIROET

Saïda

Beit Ed Dine

Sour

BaalbekHadjar

Byblos

Qadisha Valley

Cedars

Grotten van Ksara

Anjar

Page 120: Meridian Travel Magazine

120 - Kijk op www.meridiantravel.nl

COLUMN LEVEN IN DE POOLGEBIEDEN

Page 121: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 121

Steeds vaker zijn er documentaires over afgelegenNoordpoolgebieden op TV te zien. Tijdens inter‑views met lokale mensen wordt duidelijk hoe dezemensen, nog meer dan wij, dagelijks in een spagaatstaan tussen de moderne westerse wereld en dewereld van hun (groot)ouders. Het is niet voor ieder‑een weggelegd om lange reizen naar deze gebiedente maken en deel uit te maken van de kleine gemeen‑schappen. Maar ook tijdens een verblijf van eenweek, of soms zelfs een paar uur, in een gemeen‑schap kun je door de mensen en hun gebruiken terespecteren, echt persoonlijk contact maken.

Wie nog nooit het spel Risk gespeeld heeft, zalKamtsjatka niet bekend in de oren klinken. Tsjoektsjenis voor velen al helemaal abracadabra. Beide gebiedenzijn districten in het Russische Verre Oosten en liggendichter bij Alaska en Canada dan bij Moskou.Hier in het hoge noorden leven nog verschillende ren‑dierherdersvolken. In Kamtsjatka zijn het de Even dievoornamelijk in het berggebied rond Esso leven. InTsjoektsjen leven voornamelijk de Chukchi op de toen‑dra in het binnenland.Opmerkelijk is dat er bij de oorspronkelijke inwonersvan beide districten niet veel van de Sovjettijd terug tevinden is. De rendierherders leefden ook in die tijdzoals hun voorouders deden: op nomadische wijze metrendieren. In tegenstelling tot de Russen die hier onderhet Sovjetregime naartoe werden gedeporteerd, danwel als bewaker werkten, hadden de rendierherderseen goed leven. Zij hadden bijvoorbeeld een gegaran‑deerd inkomen, omdat de staat grote hoeveelheden

vlees tegen een vaste prijs van hen kocht. Tegenwoordig is het inkomen uit de rendierhouderijveel lager. Net als in andere landen trekken jongerennaar de steden, weg van het platteland. Dit betekentniet dat de rendierherders nog in het verleden leven.Zeker in Kamtsjatka draagt men veelal gewone kle‑ding en rubberen (lies)laarzen zijn ook voor deze men‑sen standaard uitrusting geworden. De traditioneletenten (yurts in Kamtsjatka en yaranga’s in Tsjoektsjen)zijn gemaakt van een frame van berkentakken metdaarover in de zomer een laag katoen en in de wintereen laag rendierhuiden. Zeker in Kamtsjatka gebruiktmen daarover nog een laag plastic. De mannen verblijven het merendeel van het jaar bij dekudde. Als de kinderen schoolvakantie hebben, komenze met hun moeder enkele weken naar het kamp. Zeleren dan spelenderwijs de oude technieken envaardigheden.

In het verre oosten van Rusland is het nog niet zo datde moderne samenleving in de steden de jongeren ingroten getale weghaalt uit de traditionele manier vanleven. De opwarming van de aarde is de grootstebedreiging voor de traditionele manier van leven. InTsjoektsjen ontdooit de permafrost bodem onder detoendra steeds eerder in het seizoen. Ook dringt dedooi steeds dieper door in de bevroren onderlaag.Hierdoor wordt het in de zomer voor mens en diersteeds moeilijker om zich te verplaatsen. Ook de toe‑nemende hoeveelheid muggen maakt het zeker ookvoor de rendieren onaangenamer en ongezonder omop de toendra te verblijven. n

Om te kunnen (over)leven in de poolgebiedenhebben mens, dier en plant zich moeten

aanpassen. In deze column vertelt Jonneke vanEijsden - eigenaar van Beluga Adventures -

over de verschillende aspecten van het leven inde poolgebieden die zij is tegengekomen

tijdens haar reizen in de poolgebieden.

Rendierherders in hetRussische Verre Oosten

Page 122: Meridian Travel Magazine

“So sorry Sir, but we have to walk back to the river, the parkcloses at 18.00 hours” zegt Yawar mijn Indiase gids. Aanmijn gezicht ziet hij dat ik baal. Nog steeds geen lip‑penbeer of luipaard gezien en het is mijn laatste dag inSatpura. Het enige park in India waar je naast safari’sper jeep, olifant en boot ook met een gids door de wil‑dernis mag wandelen. Verse sporen genoeg en nietalleen van lippenberen maar ook van luipaarden enzelfs een paar dagen oud spoor van een tijger op eenzandpad. Ook hebben we gaurs, Indiase bizons,beslopen en tegen de wind in van dichtbij gefotogra‑feerd. Heerlijk, de spannende wetenschap dat ‘gevaar‑lijke dieren’ in de wildernis om je heen leven en er eenkans bestaat dat je ze tegenkomt. “Eenmaal per maandkom ik een tijger tegen. Ze kijken je aan en lopen danweg”, lacht Yawar op mijn vraag of hij wel eens een tij‑ger tijdens het wandelen tegenkomt. Een vraag diewaarschijnlijk elke toerist hem stelt. Ik ben ook nietnaar het afgelegen en weinig bezochte Satpura geko‑men om tijgers te zien. Het park met haar vele rotspar‑tijen, steile kliffen en dichte bossen is een ideaal leefge‑bied voor lippenberen en luipaarden. Twee roofdierendie ik heel graag eens te voet wil tegenkomen. “You notlucky”, grijnst Yawar “I see leopard and bear every week”.Of ik hier nu blij mee moet zijn weet ik niet. We komenaan bij de Satpura rivier waar ik in het bootje stap datme naar mijn jeep op de andere oever brengt. Als wede rivier oversteken kijk ik met gemengde gevoelensnaar de prachtige Satpura bergketen die langzaamroodbruin kleurt door de ondergaande zon. Als weaankomen bij de jetty stappen we in de open jeep en rij‑den over een verharde weg naar de in een bosrijkgebied gelegen Reni Pani lodge waar ik verblijf. Een

paar honderd meter voor de lodge stopt er een motor‑fiets midden op de weg. Twee mannen stappen af enzwaaien druk naar onze chauffeur. We stoppen en zewijzen druk de wildernis in. Ik hoor balu, wat Hindi isvoor beer. Mijn hart begint te kloppen. “Er zijn tweeberen gesignaleerd”, zegt Yawar. Yawar parkeert deauto langs de kant en ik pak mijn camera met telelens.Ik moet hollen want Yawar is de wildernis al in envolgt het spoor van de beren op de zanderige bodemvan een drooggevallen rivier. In een bocht van derivierbedding gaat hij op zijn hurken zitten en gebaartme stil te zijn. Ik kom naast hem zitten en Yawar wijstin de richting van een paar dichte struiken “Ze zittenin die struik”. Ik kijk en zie niets. “We wait” … en naeen paar minuten hoor ik wat geritsel in het drogestruikgewas. “Ze hebben ons gezien en wachten nu afof het veilig is”. Weer klinkt er geritsel en ineens komteen zwarte lippenbeer, voorzichtig om zich heen kij‑kend uit het struikgewas gelopen. Ik ben helemaalgelukkig … n

Ronald Loriaux is oprichter van reisorganisatie

Sundowner Wildlife Holidays. Uit passie reisde hij

de hele wereld rond op zoek naar wilde dieren in

de meestuiteenlopende gebieden. Voor MeridianTravel schrijft hij deze column over wildlife met in

deze editie de zoektocht naar lippenberen in India.

Op zoek naar lippenberen in Satpura, India

122 - Kijk op www.meridiantravel.nl

j|ÄwÄ|yx

Page 123: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 123

MERIDIANSELECTIONS

De mooiste reizen, geselecteerd door de redactie van Meridian Travel Magazine. Meer over deze reizen vind je

in ons online magazine op magazine.meridiantravel.nl

I J S L A N D

J A PA N

TA N Z A N I A

Z U I D - A F R I K A

M YA N M A R

O M A N

E G Y P T E

I N D O N E S I Ë

G R A N C A N A R I A

B U L G A R I J E

C A R I B B E A N

Page 124: Meridian Travel Magazine

124 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Myanmar, het staat bij steeds meer reizigers op het verlanglijstje. En terecht,

want het is een prachtig land. Jaren van isolement hebben ervoor gezorgd dat

Myanmar een nog ongerepte bestemming is. Tijdens onze lezersaanbieding

nemen we u mee naar de mooiste steden en natuurgebieden van dit land. U

reist per auto met privé-chauffeur, maar verruilt de auto ook voor de boot, de

fiets, de lokale bus of voor een wandeling. Op deze manier is er veel contact

met de lokale bevolking.

De reis begint in hoofdstad Yangon. Hier bezoekt u in ieder geval de Shwedagon

Pagoda, een stupa van goud die boven de stad uittorent. Een spirituele tour,

waarin u niet alleen de Pagoda bezoekt maar door een gids wordt meegenomen

naar plekken rondom de Pagoda.

In Mandalay bezoekt u de Mahamuni Pagoda, bekend om de grote boeddha

bedekt met een dikke laag bladgoud. Ook maakt u een wandeling door het

weversdorp Amarapura waar u het klooster bezoekt waar iedere morgen 1000

monniken in de rij staan om hun lunch te ontvangen.

Bagan, met zijn honderden boeddhistische tempels, is het Angkor van

Myanmar. Deze stad verkent u per fiets. Ook maakt u een mooie boottocht over

de Ayeyarwaddy rivier tijdens zonsondergang onder het genot van een hapje en

een drankje.

Door een schitterend berglandschap met adembenemende uitzichten rijdt u ver-

volgens naar Kalaw, het vroegere Hillstation van de Engelse kolonisten.

Vanwege het koelere klimaat in de bergen was dit voor hen dé plek om de hete

zomers te ontvluchten. Hier maakt u een korte trekking door omliggende dorpen

en bezoekt u een opvangcentrum voor olifanten.

Tot slot kunt u een aantal dagen genieten van het Inle Lake, gelegen op 1320

meter boven zeeniveau en bekend vanwege de unieke methode van vissen,

drijvende dorpen en kleurrijke bergstammen. Tijdens één van de boottochten

vaart u door een kleine kreek naar Indein, een gebied met duizenden oude stu-

pa’s ten zuiden van het meer. Dit gebied wordt nog maar zelden door toeristen

bezocht en straalt een mystieke sfeer uit.

Deze reissom is geldig voor boekingen tot en met 30 november 2012 onder

voorbehoud van beschikbaarheid. Vertrekken kan t/m 31maart 2013. De reis-

som is inclusief intercontinentale vluchten, binnenlandse vlucht, luchthavenbe-

lastingen, overnachtingen met ontbijt in goede middenklasse hotels, vervoer per

auto met privé-chauffeur en lokale bus, fietstochten, boottochten en trekking

onder begeleiding van een engelssprekende gids.

Voor meer informatie of het volledige programma neemt u contact op met onze

Myanmar-Specialist Edwin Qualm, [email protected]

Meer informatie?

Namasté Reizen, Nieuwe Langendijk 39, 2611VH Delft

Tel.: +31(0)15 257 18 03, www.namaste-reizen.nl, [email protected]

15 DAAGSE MYANMAR SPECIAL

Vanaf€2.795,-

Page 125: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 125

Onze gids gebaart dat we muisstil moeten zijn. Hij heeft met zijn geoefende

gehoor het gegrom van de parende leeuwen al gehoord en wijst in de richting

waar het geluid vandaan komt. Wij kijken verschrikt en vragen ons af of we wel

veilig zijn. De gids lacht en gebaart ons om heel zachtjes mee te lopen naar een

grote rots waar we ons achter kunnen verschuilen om zo het parende stel te

kunnen observeren. Met ingehouden adem kijken we toe, maar het leeuwenpaar

heeft onze aanwezigheid bemerkt en maakt zich uit de voeten.

Wij nemen u graag mee op deze prachtige safari langs de mooiste parken van

Noord-Tanzania, waarbij u logeert op bijzondere locaties, weg van het massatoe-

risme. Houdt u van avontuur, maar wilt u comfort en een goede verzorging niet

ontberen, dan is deze reis u op het lijf geschreven.

Na een comfortabele vlucht per KLM landt u op Kilimanjaro Airport en geniet u

van een goede nachtrust in uw comfortabele lodge. De volgende ochtend zet u

koers naar Oliver’s Camp in Tarangire NP. Hier proeft u de safarisfeer van weleer

en gaan avontuur en comfort hand in hand. Tijdens uw verblijf maakt u game dri-

ves in het park, evenals een boeiende wandelsafari.

Uw reis wordt vervolgt naar Lake Manyara NP voor een zoektocht naar de boom

klimmende leeuwen. De wereldberoemde Ngorongoro Crater, waar u een onge-

kende variatie aan landschappen en wild aantreft wordt eveneens bezocht. Om

in de krater te komen moet er 600 meter stijl worden afgedaald.

Een safari door Tanzania is niet compleet zonder een bezoek aan Serengeti NP.

Dit park dat zo tot de verbeelding spreekt heeft zo’n drie miljoen grotere dieren

binnen haar grenzen. U logeert in het romantische Dunia Camp, gelegen in een

van de mooiste delen van de Serengeti, de Moru Kopjes. Grillige rotsformaties

rijzen boven de savannen uit en vormen een perfect uitkijkpunt voor de

katachtigen op zoek naar een prooi.

Tenslotte vliegt u naar Zanzibar, waar u deze indrukwekkende reis afsluit. Als een

juweeltje ligt Matemwe Bungalows, verhoogd op een klif, met aan beide zijden

een prachtig wit zandstrand. De slechts twaalf bungalows tellende lodge is de

meest relaxte en privacy biedende accommodatie op het eiland.

Reissom o.b.v. twee personen voor de reisperiode 1/11 tot 19/12 2012: €

4.999,- per persoon

Inbegrepen: alle internationale en binnenlandse vluchten, luchthavenbelastingen,

alle transfers, 8 daagse privé safari per 4WD safarivoertuig, met verblijf in Onsea

House, Olivers Camp, Plantation Lodge, Dunia Camp, alle game drives, wandel -

safari en alle maaltijden. Bij Olivers en Dunia Camp zijn tevens de huisdranken

(wijn, fris, bier en water) inclusief. 3 Nachten Matemwe Bungalows o.b.v. vol-

pension. Niet inbegrepen: overige drankjes, fooien, visum, verzekeringen.

Meer informatie?

Milorho Travel, Maaseikerweg 45, 6005 AA Weert

Tel.: +31(0)495 52 66 82, www.milorhotravel.nl, [email protected]

ROMANTISCHE PRIVÉ SAFARI IN TANZANIA

Vanaf€4.999,-

Page 126: Meridian Travel Magazine

Indonesië, in dit gastvrije land worden al uw zintuigen geprikkeld. De uitgestrek-

te rijstvelden, het heerlijke eten en de vriendelijke bevolking zullen u betoveren.

De Nederlanders hebben een belangrijke rol in de geschiedenis van Indonesië

gespeeld. Het is interessant om hier overblijfselen en herinneringen van tegen

te komen en zo meer over de geschiedenis te leren tijdens uw reis.

Kuoni heeft al meer dan honderd jaar ervaring met het organiseren van de

meest bijzondere reizen voor de meest uiteenlopende reizigers. Wij bieden voor

ieder wat wils, van stadsarrangementen, actieve arrangementen en korte reizen

die u kunt combineren tot complete rondreizen. Ook bieden wij maatwerk en

kunnen daarmee uw persoonlijke reiswensen in vervulling laten gaan. Zet ons

aan het werk, dan kunt u straks in alle rust genieten van een onovertroffen

vakantie ervaring!

ONTDEK ALLE HOOGTEPUNTEN VAN INDONESIË

Best of Indonesië – 16-daagse privé-reis

Alle hoofdeilanden van Indonesië komen aan bod tijdens deze reis. U ‘hopt’ van

het ene naar het andere eiland om overal de hoogtepunten te bezichtigen. De

rondreis begint op het weelderige Sumatra met haar regenwouden en vulkanen,

gevolgd door het grootste eiland Java, met de prachtige tempelbouwwerken. U

heeft de keuze of u daarna doorreist naar Gili Trawangan, een eiland nabij

Lombok, of naar Bali voor een zonovergoten strandvakantie.

WAAROM DEZE REIS?

• Hoogtepuntenreis van de hoofdeilanden van Indonesië

• Regenwouden en vulkanen op Sumatra

• Prachtige tempelbouwwerken op Java

• Cultuur en natuur op ieder eiland afzonderlijk

• Voldoende vrije dagdelen om de mooie indrukken rustig op u in te laten werken

• Heerlijk strandverblijf op Bali waar u desgewenst een paar nachten strand

kunt toevoegen

WILT U PERSOONLIJK ADVIES OVER EEN VERRE REIS OP MAAT?

Hiervoor biedt Kuoni u meerdere mogelijkheden.

Wij informeren u zoals u het beste uitkomt.

• Kom langs bij een van de Kuoni Travelshops in Amsterdam,

Haarlem of Den Haag. Of bij een ANVR reisbureau bij u in de buurt.

• Neem telefonisch contact op via +31(0)20-398 93 98.

• Vraag een gratis reisplan aan op www.kuoni.nl/reisplan.

• Laat een van onze persoonlijk reisadviseurs bij u thuis komen.

MET KUONI NAAR INDONESIË

Vanaf€1.773,-

126 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Page 127: Meridian Travel Magazine

Maak kennis met de extremen van modern en traditioneel Japan: hypermoder-

ne steden, maar ook authentieke dorpjes en bijzondere plaatsen die nog weinig

toeristen hebben ontdekt. VNC Asia Travel biedt een 15-daagse groepsreis van

hoge kwaliteit waarin de Japanse cultuur en architectuur centraal staan.

BRUISEND TOKYO

Tokyo is een fascinerende stad vol wolkenkrabbers, ultra moderne showrooms

en gelikte designwinkels. Dit is bij uitstek de stad om kennis te maken met de

creatieve jongerencultuur. Een bezoek aan de visveiling, Tsukiji, waar het gonst

van de bedrijvigheid mag u niet missen. ’s Avonds, wanneer de stad getooid

gaat in neonverlichting, kunt u zich culinair laten verwennen in één van de vele

sushi-bars.

IN DE JAPANSE ALPEN

Per supersnelle kogeltrein reist u richting Takayama dat zijn authentieke karakter

heeft weten te bewaren. Het straatbeeld wordt bepaald door de traditionele

houten koopmanshuizen en werkplaatsen. Het slapen in een Japans familiepen-

sion, een minshuku, is een ervaring op zich. Op slippers en in kimono ziet u de

Japanse binnenhuisarchitectuur met haar karakteristieke tatami matten en

papieren schuifdeuren.

KLASSIEK KYOTO

Kyoto was eeuwenlang de keizerlijke hoofdstad. Het keizerlijk paleis, het

beroemde Gouden Paviljoen en de talrijke tempels zijn de getuigen van deze tijd.

Kyoto is bekend om haar Zen-tuinen; deze typisch Japanse rots- en grindtuinen

zijn ontworpen als rust en meditatiepunt voor de monniken. Bezoek de wijk

Gion, waar u kans heeft een glimp van een geisha op te vangen.

HIROSHIMA: BOM EN TEMPELEILAND

In Hiroshima viel op 6 augustus 1945 de eerste atoombom. Een bezoek aan het

Peace Memorial Park en het bijbehorende museum, is een indrukwekkende

ervaring. Vanuit Hiroshima bezoekt u Miyajima. Dit tempeleiland met zijn Shinto

heiligdommen geldt als een van de mooiste plekken van Japan en de rode torii

in de zee is een van de iconen van het land.

Meer informatie?

VNC Asia Travel, Catharijnesingel 70, 3511 GM Utrecht

tel.: +31(0)30 2311500, www.vnc.nl/jap, [email protected]

15-DAAGSE GROEPSREIS JAPAN

Kijk op www.meridiantravel.nl - 127

Vanaf€3.295,-

Page 128: Meridian Travel Magazine

Afrika, je moet er eens geweest zijn. Hier liggen de roots van Hamba Kahle

Natuurreizen. Alleen de naam zegt het al: ‘welkom’ of ‘goede reis’, dat is wat

Hamba Kahle wil bieden. Gespecialiseerde reizen voor de veeleisende natuur-

liefhebber die de gehele wereld al gezien heeft maar nu nog op zoek is naar de

lovebirds van Namibië of ‘die veldblomme’ van Namaqualand en de Kaap.

Samen met EcoAfrica, Birding Africa en Bobo Campers biedt Hamba Kahle indi-

vidueel maatwerk. Groepsreizen speciaal voor vogelaars worden echter ook

aangeboden, bijzondere bestemmingen als Sao Tomé, Ethiopië, Gambia-Senegal

en Madagascar staan op de agenda.

Met Hamba Kahle gaat u vaak buiten de gebaande paden. Kruger, Etosha of

Serengeti worden natuurlijk niet vergeten maar we willen u ook graag unieke

plekjes met bijzondere natuur laten zien. Vaak is een vierwiel voertuig geen

overbodige luxe om er te komen maar als je er eenmaal bent wil je nooit meer

weg. In Zuid-Afrika is dat bijvoorbeeld het noordelijkste deel van ‘die ou

Transvaal’ was nu Limpopo heet. Ver van de druk bezochte nationale parken lig-

gen vier unieke locaties waar je Zuid-Afrika kunt ervaren zoals je verwacht.

Betoverende landschappen, een ongelooflijke rijke natuur en een unieke cultuur.

Met ‘Parels van Limpopo’ reist u langs een kralenketting van de mooiste loca-

ties waar rust en ruimte samengaan met bijzondere en zeer comfortabele

accommodaties. Kololo biedt een kans om de Big Five bijna vanaf uw terras te

zien, Mopane Bush Lodge ligt aan de rand van het Mapungubwe Reservaat,

Leshiba is als een verborgen, romantische vallei in het hart van de

Soutpansberge en in Mahdi a Thava maakt u kennis met de Venda en Tsonga

cultuur (13 dagen vanaf € 1.661).

In Zambia hebben we Peter Geraerts gevonden, een allervriendelijkste

Nederlander met een fantastische lodge in South Luangwa. Als natuurfotograaf

in hart en nieren is het zijn grootste hobby om samen met de gasten de meest

bijzondere vogels en zoogdieren haarscherp in beeld te krijgen.

In Namibië gaan we zelfs ondergronds om onze gasten kennis te laten met de

bijzondere natuur van de Namib woestijn. Samen met Chris Nel komt u oog in

oog te staan met de Little Five, van Dancing Widow tot Namaqua Kameleon.

Bizar maar oogverblindend mooi.

Hamba Kahle Natuurreizen beperkt zich niet tot Afrika. Camperreizen in

Australië, comfortabele reizen door de Pantanal en de zuidelijke Amazone, voge-

len in Kirgizië of voorjaarsflora op Cyprus, uw bestemming bepaalt ons werkge-

bied.

Meer informatie?

Hamba Kahle Natuurreizen

Tel.: +31(0)6 19 78 20 91, www.hambakahlenatuurreizen.nl,

[email protected]

HAMBA KAHLE NATUURREIZEN

128 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Vanaf€1.661,-

p.p.

Page 129: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 129

Oriental Resort (vijf sterren) in Sharm el Sheikh is een heerlijk All Inclusive hotel

en beschikt over alle denkbare faciliteiten die passen bij een All Inclusive Hotel.

Er zijn drie zwembaden met ligbedden, parasols en er is een apart kinderbad.

Voor de jonge vakantiegangers is er een kidsclub en een speeltuintje. Het ani-

matieteam verzorgd een keur van activiteiten met spelletjes voor jong en oud,

zowel op het strand als in het zwembad. In de avonduren verzorgt men tevens

internationale shows of live music. De Hot Spot discotheek opent om 22.00 uur

en daar kunt u tot 02.00 uur lekker dansen. In de Shisha corner kunt u zelfs

waterpijp roken. Oriental Resort ligt direct aan het strand van Sharm el Sheikh.

Het gezellige Naama Bay ligt op een kleine twintig minuten en is makkelijk te

bereiken.

UW HOTELKAMER

De kamers hebben een prachtig uitzicht over de zee, het eiland Tiran of kijken

uit over het zwembad of de tuin. Uw kamer is voorzien van een balkon en een

twee persoonsbed of twee losse bedden. U beschikt over een airconditioning

en een televisie met internationale kanalen. Uw kamer heeft een kluisje en een

minibar (tegen betaling).

SPORT & ONTSPANNING

In Oriental Resort kunt u volop bewegen. Er is een volley- en basketbal veld op

het strand. U kunt verder gebruik maken van darts, biljart, tennis (gratis gedu-

rende daglicht) en een indoor squashbaan. Het hotel beschikt over een Health

Club met een fitnessruimte en tafeltennis. De jacuzzi, sauna en stoombad zijn

tegen betaling, alsmede heerlijke massages en behandelingen. Nabij het strand

wordt door derden een aantal watersport activiteiten aangeboden tegen beta-

ling. Ook heeft het hotel een duikschool.

VERZORGING

All Inclusive; vroeg ontbijt (05.00-07.00), ontbijt (07.00-10.00), laat ontbijt

(10.00-11.00). Brunch (10.00-11.00), lunch (13.00-15.00). Bij de Water Edge

pool bar lunch tot 16.00 uur. Koekjes, cake, kofiie & thee ( 15.00-16.00), ijs

(10.00-15.00), snacks (17.00-19.00), diner (19.00-22.00U kunt tussen 10.00 -

00.00 uur in de diverse bars drankjes verkrijgen. Thee, koffie, frisdranken, sap-

pen, lokaal bier, wijn en alcoholische lokale sterke dranken zijn inbegrepen.

Verse sappen, Turkse koffie, Irish Coffee, drankjes in disco en alle drankjes na

00.00 uur zijn tegen betaling.

EXCURSIE ST. CATHARINE KLOOSTER EN DE BERG VAN MOZES

Na het diner in uw hotel komen de gids u halen en rijdt u in drie uur tijd naar

het St. Catharine klooster. Samen met de gids beklimt u de berg van Mozes tot

een hoogte van circa 2295 meter en aanschouwt u de betoverde zonsopgang.

Na een bezoek aan het St Catharine klooster en ontbijt wordt u terug gebracht

naar uw hotel, waar u rond lunchtijd zult arriveren.

INCLUSIEF

vlucht, transfer, zeven nachten verblijf in Oriental Resort in Sharm el Sheikh op

basis van All Inclusive en de excursie naar het St. Catherine Klooster en de berg

van Mozes. Exclusief: administratiekosten, calamiteitenfonds en eventuele ver-

trektoeslag. Voor boekingen en meer info kunt u kijken op

www.corendon.nl/meridian of bellen met 023-751 06 06.

8 DAAGSE VLIEGVAKANTIE NAAR SHARM EL SHEIKH + EXCURSIE NAAR ST. CATHERINAKLOOSTER EN MOUNT MOSES

Vanaf€399,-

Page 130: Meridian Travel Magazine

Het prachtige Sheraton Salobre Golf & Spa op Gran Canaria is ideaal gelegen

aan de 36-holes golfbaan Salobre Golf. Sheraton Salobre is met zijn luxe

kamers, vele recreatieve faciliteiten en zijn culinaire hoogstaande restaurants

een neusje van de zalm voor elke golfer.

Het hotel heeft een prachtig uitzicht op de fairways van Salobre Golf en de

omliggende bergen en is gelegen in het zuiden van Gran Canaria op korte

afstand van Maspalomas. Alle kamers zijn voorzien van de nodige luxe waarbij

de inrichting modern en eigentijds is en hebben uitzicht op de golfbaan Salobre.

DELUXE KAMER

Uw Deluxe kamer is ruim en modern ingericht, voorzien van airco, kluisje, mini-

bar, telefoon, thee- en koffiezetfaciliteiten, lcd-tv, Sheraton "Sweet Sleeper"

bed, badkamer met bad en aparte douche, toilet, balkon met zitje.

FACILITEITEN

Het hotel beschikt over veel faciliteiten, waaronder zeven buitenzwembaden

(verwarmd in het winterseizoen), Beach House en Bar bij Maspalomas strand,

fittnesruimte, 36-hole golfbaan Salobre, Golf Academy, Adventure Club voor kin-

deren van 5 t/m 12 jaar (incl. begeleiding), speeltuin, kinderzwembad, Teenz Club

met tafelvoetbal, air hockey etc., uitgebreid Spa centrum en vier restaurants.

GOLFBANEN

Vier greenfees naar keuze op de volgende banen Real Club de Golf Bandama, El

Cortijo, Maspalomas Golf, Meloneras Golf, Salobre South en Anfi Tauro.

EXTRA'S BIJ DEZE AANBIEDING

- gratis shuttle service tussen het hotel en golfbaan Salobre South;

- gratis shuttle service tussen het hotel en de beach club Maspalomas;

- gratis welkomstdrankje bij check-in;

- mogelijkheid voor vroege check-in en late check-out

AANVULLENDE INFORMATIE

Voor aanvullende informatie over deze aanbieding (vanaf € 619 p.p.)

vindt u op onze website www.topgolfreizen.nl/landen/spanje/sheraton-salobre-

golf-resort-spa of via telefoon 0880 660 884

Meer informatie?

Topgolf Reizen, Middenwaard 16, 1703SE Heerhugowaard

Tel.: +31(0)880 660884, www.topgolfreizen.nl, [email protected]

7 NACHTEN VERBLIJF SHERATON SALOBRE GRAN CANARIA+DELUXE KAMER, GREENFEES & ONTBIJT

130 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Vanaf€619,-

p.p.

Page 131: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 131

Verwonder u over de ongerepte wildernis van de Noorse fjorden, waan u in het

paradijs in de Caribbean of ontdek de culturele schatten van de Middellandse

Zee. Zoveel cruises, zoveel bestemmingen voor ieder budget!

Cruisen is een bijzondere ervaring: geniet van de wind in de haren tijdens de

zeedagen en word iedere ochtend wakker op een nieuwe bestemming. Tel

daarbij op de luxe schepen met zwembad, spa, verfijnde maaltijden en enter-

tainment voor iedere leeftijd aan boord en u hebt alle ingrediënten voor een

geslaagde vakantie. En dat alles terwijl u maar één keer uw koffer uit hoeft te

pakken in uw drijvende hotel.

De ongerepte wildernis, de middernachtzon en de imposante Noorse fjorden.

Boek een cruise naar deze bijzondere bestemming en stap ‘gewoon’ in

Nederland aan boord, al vanaf € 699,-*.

Tijdens een cruise door de Middellandse Zee lijkt het alsof de tijd heeft stilge-

staan. Het cruiseschip brengt u langs eilandjes, cultuurrijke steden en roman-

tisch Venetië. Al vanaf € 634,-* inclusief vlucht.

Zonovergoten, witte zandstranden, cocktails en prachtige koraalriffen. Welkom

in de Caribbean! Een cruise in dit tropische paradijs boekt u al vanaf € 1.245,-*

inclusief vlucht en hotel.

Dit is slechts een greep uit al onze bijzondere reizen. Cruise Travel heeft name-

lijk het grootste aanbod wereldwijde cruises en helpt u graag bij het samenstel-

len van uw ideale vakantie. Wilt u alvast iets van die cruisesfeer opsnuiven?

Kom dan naar de Cruise Travel Cruise Dagen. Tijdens dit unieke evenement kunt

u in de haven van Amsterdam een kijkje nemen aan boord van een heus cruise-

schip. Lunch en een showimpressie is inbegrepen. Kijk op www.cruisedagen.nl

voor alle data en informatie.

Cruise Travel garandeert de laagste prijs en is zeven dagen per week

bereikbaar. Kijk voor meer informatie en acties op

www.cruisetravel.nl/stuntaanbiedingen of neem telefonisch contact

met ons op via 0341-371137 of mail naar [email protected].

* Getoonde prijzen zijn per persoon, inclusief havengelden, alle maaltijden en faciliteiten. De prijzen kunnendagelijks variëren en zijn onder voorbehoud van beschikbaarheid en (koers)wijzigingen. De uiteindelijke prijskan daarom zowel hoger als lager worden dan vermeld.

CRUISES: EEN BIJZONDERE VERRASSING

Vanaf€634,-

Page 132: Meridian Travel Magazine

132 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Tanzania, het land van de hoge bergtoppen, uitgestrekte savannen, vele dieren

en kleurrijke mensen. Het is een absolute must voor iedere reiziger die van

natuur en cultuur houdt. En terwijl dit prachtige land vaak als dure bestemming

bekend staat, wordt het met deze kampeersafari wel heel aantrekkelijk om te

gaan!

DAG 1 ARUSHA - LAKE MANYARA

Vanuit Arusha, brengt een privé gids u naar Lake Manyara National Park,

bekend om de boomklimmende leeuwen en de grote zwermen roze flamingo’s.

Volledige dag safari in het park met picknick lunch.

DAG 2 LAKE MANYARA - SERENGETI NATIONAL PARK

Na het ontbijt vertrekt u naar het Serengeti National Park, het grootste en

meest beroemde park van Tanzania, waar de jaarlijkse migratie van gnoes

plaats vindt.

DAG 3-4 SERENGETI NATIONAL PARK

Twee dagen safari in het Serengeti National Park. Hier kunt u de Big Five (de

leeuw, de luipaard, de buffel, de neushoorn en de olifant) spotten.

DAG 5 SERENGETI - NGORONGORO KRATER

Na een ochtendsafari en ontbijt vertrekt u naar de Ngorongoro krater, een inge-

storte vulkaan waarin het bulkt van de wilde dieren: leeuwen, olifanten, lui-

paarden, zebra’s, neushoorns, etc. Safari onderweg met een picknick lunch.

DAG 6 NGORONGORO KRATER - TARANGIRE NATIONAL PARK

Na het ontbijt vertrekt u voor een excursie in de Ngorongoro krater. Nadien rij-

den we naar het Tarangire National Park, bekend om de duizenden olifanten en

reusachtige Baobab bomen.

DAG 7 TARANGIRE NATIONAAL PARK - ARUSHA

Volledige dag safari in het Tarangire National Park. In de namiddag rijden we

terug naar Arusha. U komt op tijd aan in de luchthaven om in te checken voor

de terugvlucht, of u kunt uw vakantie verlengen met een strandverblijf op het

exotische Zanzibar!

Meer informatie?

Live to travel, Xenonstraat 167, 1362 GH Almere

tel.: +31(0)36 54 88 277, www.livetotravel.nl, [email protected]

7-DAAGSE KAMPEERSAFARI DOOR TANZANIA

Vanaf€1.195,-

Page 134: Meridian Travel Magazine

Ontdek Tanzania tijdens deze complete rondreis: een perfecte combinatie van

de prachtige parken in het noorden van Tanzania en de heerlijke stranden van

het eiland Zanzibar!

Na twee dagen Arusha begint je privésafari van zeven dagen met een verblijf in

het Tarangire Nationaal Park rijdt. Dit park heeft een uniek landschap en er is

veel wild te zien. Daarna reis je naar Lake Manyara om kennis te maken met dit

park en haar wild. Ook in het beroemde Serengeti Nationaal Park zul je volop

genieten van het wildleven. Tot slot overnacht je in het Ngorongoro Nationaal

Park met als hoogtepunt een bezoek aan de Ngorongoro krater. De safari eindigt

in Arusha, van waaruit je de volgende dag naar Zanzibar vliegt. Hier verblijf je

eerst twee dagen in het gezellige Stone Town, waarna je de laatste vijf dagen

van de reis op een van de paradijselijke stranden van Zanzibar verblijft.

OVER OUTSIGHT

Deze rondreis door Tanzania is op individuele basis en kent dus geen vaste

vertrekdata, geen grote groepen en geen verplichte dagprogramma’s!

Wil je langer of korter naar Tanzania, maak je liever een lodgesafari, wil je ook

nog een paar dagen naar Kenia of misschien op Zanzibar verblijven in een luxer

resort? Deze aanbieding is slechts een 'voorbeeldreis'! Bepaal je graag zelf wan-

neer je vertrekt, met wie je reist en hoe lang je wegblijft? Alles kan! OutSight

werkt met losse reisblokken, die je als bouwstenen zelf kunt combineren tot je

een eigen droomreis hebt samengesteld!

WAT IS INBEGREPEN?

- retourvlucht per KLM Amsterdam-Arusha/Zanzibar-Amsterdam incl.

luchthavenbelastingen

- binnenlandse vlucht Arusha - Zanzibar

- 7-daagse kampeersafari incl. vervoer per privé landrover met

Engelssprekende gids/chauffeur

- alle maaltijden tijdens de safari, eigen kok.

- alle gamedrives tijdens de safari

- 6 overnachtingen in tent & gebruik van kampeeruitrusting

- entreegelden van de Nationale Parken

- 9 overnachtingen in middenklasse hotels op basis van logies en ontbijt

*Vanaf-prijs is inclusief retourvlucht per KLM, bij vertrek op diverse data in

augustus, september, oktober, november en december 2012, op basis van

beschikbaarheid. Vertrek op alle andere data natuurlijk ook mogelijk, toeslag op

aanvraag!

Meer informatie?

OutSight Travel

tel.: +31(0)20 670 26 56, www.OutSight.nl, [email protected]

17- DAAGSE INDIVIDUELE RONDREIS TANZANIA (MET KLM)

134 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Vanaf€2.838,-*

Page 135: Meridian Travel Magazine

Beleef Bulgarije! Ontdek haar verborgen schatten, maak kennis met de vriendelijke

bevolking, geniet van de adembenemende natuur, doe mee met bijzondere tradi-

ties en treed in de voetsporen van de vele oude volkeren, die hier hebben geleefd.

Rondreizen door het land, individueel of in groepsverband, is de beste manier

om kennis te maken met Bulgarije. Het samenstellen van de mooiste routes en

het kiezen van de leukste logeeradressen vereist echter veel kennis over de

vakantiebestemming. Rodina Travel, de Bulgarije specialist, helpt u graag hier-

mee. Gaat u mee met ons op reis dan komt u gegarandeerd op plekken die in

geen enkele reisgids beschreven staan.

Deze 15-daagse fly-drive leidt u langs vrijwel alle hoogtepunten van Bulgarije. U

begint de reis in de hoofdstad Sofia en eindigt aan de kust. U bezoekt o.a. het

prachtige Rila klooster, het kuuroord Sandanski, het kleinste stadje van Bulgarije

– Melnik, het imposante Pirin gebergte, het historische centrum van Oud

Plovdiv. U kruist het prachtige Balkan gebergte over en komt aan in de tsaren-

stad Veliko Turnovo. Vanaf daar rijdt u richting de Noordelijke Zwarte Zee kust,

waar u de volgende dagen alle bezienswaardigheden langs de kust kunt bezoe-

ken, zoals het rotsklooster Aladzha, kaap Kaliakra of de mooie stad Varna.

Natuurlijk kunt ook een paar dagen heerlijk niets doen, aan strand liggen en

genieten van zon en zee. Deze route kan gemakkelijk aangepast worden, zodat

het ook aan de Zuidelijke Zwarte Zee kust eindigt.

PRIJZEN EN REISDATA

Vanaf € 1035,- per persoon. Dagelijks vertrek mogelijk.

WAT IS BIJ DE PRIJS INBEGREPEN?

De prijs is gebaseerd op twee-pers. kamer incl. vluchten, transfers, autohuur en

overnachtingen. In het binnenland verblijft u in leuke, kleinschalige landelijke

hotels, waar u optimaal kunt genieten van het dorpsleven, het eten, de cultuur,

de natuur en de gastvrije bevolking. In de steden verblijft u in goede midden-

klasse hotels met voldoende parkeergelegenheid en, waar mogelijk, op loopaf-

stand van alle bezienswaardigheden en het gezellige centrum. Upgraden naar

vier- of vijfsterren hotels is altijd mogelijk tegen toeslag. Bij uw reispapieren

ontvangt u een gedetailleerde routebeschrijving, een reisbrochure over

Bulgarije en een taalgidsje.

De volledige beschrijving van deze en al onze andere reizen kunt u vinden op

onze website. Vanzelfsprekend is het mogelijk om van deze route af te wijken. U

kunt bijvoorbeeld een andere route of reisduur kiezen of op een bepaalde plek

wat langer of juist korter blijven. Aarzelt u daarom niet om gebruik te maken

van onze kennis, want er is geen betere reis dan een reis speciaal voor u

gemaakt en exact afgestemd op uw wensen.

Meer informatie?

Rodina Travel, Schapendrift 32, 8091 GW Wezep

tel.: +31(0)38 3769297, www.rodinatravel.nl, [email protected]

15 DAAGSE FLYDRIVE BULGARIJE

Kijk op www.meridiantravel.nl - 135

Vanaf€1.035,-

Page 136: Meridian Travel Magazine

136 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Gemsbok Reizen is een kleine, gespecialiseerde reisorganisatie op Zuidelijk

Afrika & Zuid Amerika. Onze reizen kenmerken zich door aandacht voor details,

bijzondere routes en sfeervolle accommodaties. Hoog in het vaandel staat de

kennismaking met onbekende plaatsen en ontmoetingen met mensen.

Reis met ons mee naar Zuid-Afrika met de Geur & Kleur reis. Een afwisselende

reis van Kaapstad tot Johannesburg (of andersom) met bekende hoogtepunten

als Kaapstad, de Tuinroute, St. Lucia en Krugerpark afgewisseld met onbekende

pittoreske dorpjes en bijzondere excursies op minder bekende plaatsen als

Clanwilliam en De Rust. Bijzonder is ook de dagtocht in Zululand waar onze

locale gids u meeneemt naar een (niet toeristische) kraal. U overnacht in sfeer-

volle, kleinschalige lodges waar aandacht voor detail en gastvrijheid belangrijk

zijn. Bovendien passen de lodges in hun natuurlijke

omgeving en zijn ze (zeer) comfortabel. Upgrades naar (zeer) luxe

accommodatie is mogelijk.

U krijgt uitgebreide route-informatie mee met bijzonder veel tips. Een prachtige

reis met een beetje heimwee bij thuiskomst!

Boek nu uw 25-daagse Geur & Kleur reis via internet en ontvang 10% korting op

de reissom. U kunt dan al de reis van uw dromen boeken vanaf € 2.294,00.

Vertrek is in principe dagelijks mogelijk.

Meer informatie?

Gemsbok Reizen, Uilecotenweg 47, 5324 JT Ammerzoden,

tel.: +31(0)73 599 72 83, www.gemsbok.nl, [email protected]

EEN BEETJE HEIMWEE BIJ THUISKOMST

Vanaf€2.294,-

Page 137: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 137

Deze reis is met zorg samengesteld zodat u kennis kunt maken met het veelzijdi-

ge Oman. Na een bezoek aan hoofdstad Muscat maakt u per 4WD een rondrit

langs de hoogtepunten van dit verrassende vakantieland. Ontdek de schitterende

kustlijn met weelderig groene wadi's en geniet van een avontuurlijke overnachting

in een diep tussen de roodgouden zandduinen verscholen tentenkamp, waarna u

uitgebreid het imposante berggebied kunt verkennen. Onderweg bezoekt u for-

ten, schilderachtige dorpjes, kleurrijke souqs en een indrukwekkende natuur. Als

afsluiting verblijft u de laatste dagen in een heerlijk comfortabel strandresort.

DAG 1 Vlucht Amsterdam – Muscat. Aankomst en privé transfer naar hotel.

Overnachting in budgethotel te Muscat in de wijk Muttrah.

DAG 2 Ontvangst huurauto bij hotel. Selfdrive Muscat (Grote Moskee, Souq,

Museum, Paleis Sultan). Overnachting in budgethotel te Muscat.

DAG 3 Omruilen huurauto voor 4WD bij het hotel. 4WD selfdrive Muscat –

Quriyat – Bimah – Wadi Shab – Wadi Tiwi – Sur – Ras Al Hadd. Overnachting

in 3* hotel in Ras Al Hadd. Avondbezoek aan schildpaddenstrand.

DAG 5 4WD selfdrive Ras Al Hadd – Wadi Bani Khalid – Wahiba Sands. Escorte

vanaf Mintirib naar woestijnkamp in de Wahiba Sands (u rijdt in uw eigen auto

achter de gids aan). Overnachting in authentiek woestijnkamp o.b.v. halfpension.

DAG 5 4WD selfdrive Wahiba Sands – Ibra – Sinaw – Nizwa.

Overnachting in 3* hotel te Nizwa.

DAG 6 4WD selfdrive Nizwa – Jebel Shams (Grand Canyon) – Al Hamra –

Misfah Al Abreen – Nizwa. Overnachting in 3* hotel te Nizwa.

DAG 7 4WD selfdrive Nizwa – Birkat Al Mauz – Jebel Akhdar (Saiq Plateau) –

Nizwa. Overnachting in 3* hotel te Nizwa.

DAG 8 4WD selfdrive Nizwa – Bat/Amla – Ibri – Rustaq – Nakhl – Sawadi.

Overnachting in 4* strandresort o.b.v. halfpension.

DAG 9 Dag ter vrije besteding. Overnachting in 4* strandresort o.b.v. halfpension.

DAG 10 Dag ter vrije besteding. 4WD selfdrive naar Muscat Airport (’s avonds),

inleveren huurauto. Terugvlucht.

DAG 11 Aankomst Amsterdam.

INCLUSIEF

• Privé transfer op dag 1

• Accommodatie zoals in het programma beschreven

• Verzorging o.b.v. logies/ontbijt tenzij anders vermeld

• 8 dagen 4WD huurauto incl. 200 km vrij per dag

• 1 dag huurauto incl. 200 km vrij per dag

• Pers. Accident Insurance (PAI) en Collision Damage Waiver (CDW) tot 199 US$

• Pick-up/drop-off kosten voor huurauto’s bij hotel/vliegveld

• 2 bestuurders voor de huurauto

• Informatiepakket inclusief Dominicus Reisgids Oman en landkaart Oman

EXCLUSIEF

• Retourvlucht naar Muscat

• Visumkosten Oman (ter plekke op het vliegveld 5 OR ≈ 10 euro p.p.)

• Brandstof en extra kilometers voor de huurauto‘s

• Consumpties en maaltijden tenzij vermeld in het programma

• Reis- en/of annuleringsverzekering

• Persoonlijke uitgaven, entreegelden en fooien

• Bijdrage Stichting Calamiteitenfonds (2,50 euro per boeking)

Aladin Travel organiseert alle reizen als individueel maatwerk. Deze reis kan dus

geheel aan uw wensen aangepast worden en kan ook (deels) met privé

gids/chauffeur uitgevoerd worden. Dagelijks vertrek mogelijk.

Meer informatie?

Aladin Travel

Tel.: +31(0)594 611 980

www.aladintravel.nl, [email protected]

11 DAAGSE SELFDRIVE OMAN

Vanaf€945,-

Page 138: Meridian Travel Magazine

138 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Als we het hotel uitlopen zien we de Grundarfjördur baai al liggen. Vol gezonde

spanning lopen we naar de haven waar we in de excursie boot stappen. Met

onze water- en winddichte jassen aan en camera in de hand, zijn we helemaal

klaar voor onze eerste orka safari. De motor van de boot begint te ronken en we

varen het haventje uit. Al na twintig minuten is het raak! We zien twee zwarte

vinnen boven het water uitsteken en de kapitein zet koers richting deze plek.

Als we dichterbij komen blijkt het een familie van drie orka’s te zijn! De motor

gaat uit zodat we de orka’s niet storen. Ze blijven in de buurt van de boot ter-

wijl we allemaal ademloos toekijken en fotograferen. Na anderhalf uur varen we

terug naar de haven en is de excursie voorbij. Ik kan nu al niet wachten om

morgen weer het water op te mogen…

DE REISNa aankomst op IJsland kunt u de bekende Blue Lagoon bezoeken waar u in de

warme baden heerlijk kunt bijkomen van de vlucht. Op ongeveer 3,5 uur rijden

vanaf de luchthaven van Reykjavik verblijft u in een klein maar comfortabel fami-

liehotel dat ligt aan de Grundarfjördur baai. U maakt op uw 5-daagse reis drie

keer een orkasafari van ongeveer anderhalf uur in deze baai. In de middagen

kunt u er met de huurauto op uit trekken om de prachtige natuur te bekijken of

u kunt in de buurt van de baai blijven om zo, met een beetje geluk, nog meer

orka’s te spotten. Door de uitstekende ligging van het hotel maakt u in de avond

een goede kans op het zien van het Noorderlicht. Op de vijfde dag rijdt u terug

naar de luchthaven van Reykjavik, om vanaf daar weer naar Amsterdam te vlie-

gen.

PRIJSVanaf € 922,- per persoon. Wanneer u deze reis voor 1 oktober 2012 boekt ont-

vangt u € 25,00 Meridian korting.

INCLUSIEFRetourvlucht Amsterdam - Reykjavik met Icelandair op basis van het laagste

tarief, huurauto Toyota Auris, vier nachten in een tweepersoonskamer in een

comfortabel hotel op basis van logies en ontbijt, drie orkasafari’s, informatiepak-

ket en het boek Orca.

EXCLUSIEFBrandstof, reis- en/of annuleringsverzekering, verplichte bijdrage aan het

Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).

MAATWERKDeze reis kunt u uitbreiden met een verblijf in Reykjavik en/of haar bijzondere

omgeving. U kunt vanaf hier bijvoorbeeld de Golden Circle tour maken of walvis-

sen spotten. Bel ons op 020 – 641 86 97 of stuur een email naar

[email protected] indien u gebruik wilt maken van de Meridian korting.

VOLG DE ORCA’S IN IJSLAND

Vanaf€922,-

Fo

to:

Wo

ute

r Ja

n S

trie

tma

n

Page 139: Meridian Travel Magazine

ARA Tours organiseert individuele rondreizen naar bestem mingen in de

Caribbean en Midden- en Zuid-Amerika. Klanten die kiezen voor flexibiliteit en

net iets anders willen zijn bij ons aan het juiste adres.

CUBA, SWINGENDE SALSAHet land van de salsa muziek, koloniale gebouwen, prachtige natuurparken, idyl-

lische stranden en baaien. De 1250 km lange bestemming is uitstekend

geschikt voor het maken van een tweeweekse rondreis per auto. Hoogtepunten

daarbij zijn de Viñales Vallei, Havana, Trinidad en het Escambray gebergte,

Camaguëy, Santiago de Cuba en Baracoa. Bij de Flexi Self Drive heeft u een

auto ter beschikking en kunt u ter plaatse kiezen uit meer dan 120 veelal klein-

schalige hotels. Reissom 9 dagen v.a. €1.096,- p.p. (incl. vluchten),

€365,- p.p. exclusief vluchten.

COSTA RICA, PURA VIDA!Pura Vida, het ‘echte leven’ zoals de Costaricanen zeggen. Een intens groene

bestemming met veel natuurparken en actieve vulkanen. Met het Flexi voucher

systeem (auto + hotels) bezoekt u een groot aantal Nationale Parken en over-

nacht u in lodges en familiaire hotels.

Reissom p.p. 14 nachten v.a. € 745, - (incl. 2 n. Tortuguero / excl. vluchten)

NICARAGUA, KOLONIALE SCHOONHEIDOnbekend maakt onbemind, maar dat zou voor Nicaragua niet mogen gelden.

Koloniale hoogtepunten zijn Granada en León. Het eiland Ometepe met twee

vulkanen, gelegen in het meer van Nicaragua, is uniek en rustig. Bezoek nabij

Matagalpa de tropische omgeving en de schitterende koffieplantages. Voor een

strandverlenging raden wij Corn Islands en San Juan del Sur aan. Denk eens

aan de 8-daagse Fly Drive Nicaragua Hoogtepunten.

Reissom p.p. € 585, - (excl. vluchten)

BELIZE, DE TROPISCH GROENE PAREL IN MIDDEN-AMERIKAAls een van de kleinste landen van Midden-Amerika biedt dit land een wonder-

schone natuur en veel Maya cultuur. Voor de kust kunt u ontspannen op een

van de paradijselijke eilanden Cayes. Bent u een duiker dan is de Blue Hole dé

uitdaging. Bekijk onze 10-daagse Fly Drive Belize.

Reissom p.p. v.a. € 974,- (excl. vluchten)

ARA Tours biedt ook reizen aan naar de Nederlandse Antillen, Panama,

El Salvador, Honduras, Guatemala, Suriname, Ecuador, Peru en Argentinië.

Meer informatie?

ARA TOURS BV, Lindenhof 7, 3442 GT WOERDEN

Tel.: +31(0)348 49 90 00, www.aratours.nl , [email protected]

CARIBBEAN, MIDDEN- EN ZUID-AMERIKA

Vanaf€365,-

Kijk op www.meridiantravel.nl - 139

Page 142: Meridian Travel Magazine

c142 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Panos Skliros, de eigenaar, is een echte Griek met eenhart van goud. Hij is apetrots op zijn werk. En metrecht, want in een prachtig en groen berglandschap datgesierd wordt door fruitbomen en olijven, heeft hij eenvan de fijnste en rustigste oorden gecreëerd.Na een dag rondtoeren op het eiland of een lomestranddag op een van de vele witte stranden is hetheerlijk ‘thuiskomen’ op het landgoed. Je eigen villa,op traditionele wijze gebouwd van hout en natuur‑steen, een zwembad en vergezichten om bij weg te dro‑men. Dit is echt zo’n pareltje dat je zelden tegen komt. Panos is een echte levensgenieter. Een man met passie

en liefde voor zijn eiland. Dit zie je terug in zijn villa’s.De manier waarop hij omgaat met zijn gasten is bij‑zonder, hij is zeer vriendelijk en behulpzaam en zorgter persoonlijk voor dat het je aan niets ontbreekt. Bijaankomst staat er een flesje lokale likeur met wat tra‑ditionele zoetigheden klaar. Een echte Griekse startvan je vakantie!Alle zeven villa’s zijn luxe ingericht en volgens lokaletraditie gebouwd waardoor ze feilloos in het schitte‑rende landschap passen. De villa’s liggen verdeeldover het landgoed. Allen op verschillende hoogte nive‑aus, waardoor je vanuit iedere villa een schitterend uit‑

Monodentri VillasEen pareltje op Lefkas

Lefkas, een charmant Grieks eiland met idyllische folkloristische berg‑dorpjes. Dat is hoe je na een heerlijke vakantie terug zult kijken op diteiland! Reisorganisatie Eliza was here heeft namelijk een neus voor ditsoort prachtige plekjes. Altijd op zoek naar onontdekte plaatsen waar jeverblijft in de stijl van het land, weg van de massa! Monodentri Villas opLefkas is zo’n ontdekking.

WÜÉÉÅä|ÄÄtËá

Page 143: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 143

Page 144: Meridian Travel Magazine

144 - Kijk op www.meridiantravel.nl

zicht hebt op de vallei. De villa’s zijn omgeven doorfruit‑ en olijfbomen en beschikken over een eigen tuinmet privézwembad en heerlijke ligbedjes.Panos heeft twee typen 2‑kamervilla’s gebouwd. Ben jemet zijn tweeën, dan is de knusse villa genaamd Rodiade perfecte keuze. Wil je iets meer ruimte dan kun jeverblijven in Villa Dafni of Levanda. Dafni en Levandazijn net wat ruimer en speciaal ingericht om met jegezin of vrienden in te vertoeven. De villa’s hebben eenopen keuken met een ruime zithoek. Vanuit de woon‑kamer stap je via de openslaande deuren zo je verandaop om een duik te nemen in je privézwembad. In de omgeving van het landgoed is van alles te ont‑dekken. Het plaatsje Vassaliki heeft een knus centrummet een gezellig haventje. Ook de 'liefdesklippen' aande zuidwestkant van het eiland mag je tijdens je vakan‑tie op Lefkas niet missen. De woeste rotskust is hierwerkelijk spectaculair. Verder biedt het eiland een

kustlijn met paradijselijke stranden aan de westkust.Het binnenland is ook zeker de moeite waard, hiervind je authentieke dorpjes, bloemenpracht en dehoofdstad Lefkada. Ondanks dat het de hoofdstad vanhet eiland is, is het een heel gezellig en gemoedelijkstadje waar je tijdens een wandeling of een bezoek aande winkeltjes en restaurantjes kunt proeven van deechte couleur locale!

Ook tot rust komen op jouw eigen vakantieplekje zon‑der toeristen om je heen? Een vakantie naarMonodentri Villas op Lefkas, inclusief vlucht en huur‑auto op verblijf van logies, boek je bij Eliza was here.De meest prachtige plekken in Zuid‑Europa. Nooithetzelfde, maar altijd ongerept en écht. Voor informa‑tie en reserveringen ga je naar www.elizawashere.nl ofneem je telefonisch contact op via 030‑7890170.

WÜÉÉÅä|ÄÄtËá

Page 145: Meridian Travel Magazine
Page 146: Meridian Travel Magazine

146 - Kijk op www.meridiantravel.nl

“We love braaivleis, rugby, sunnyskies and Chevrolet.” In een jarenzeventig spotje van General Motorslaten de Zuid‑Afrikanen er geengras over groeien. Ze zingen datbraaivleis voor hen het favorietemaaltje is, rugby de favoriete sport,zonneschijn het lekkerste weer enChevrolet – het paradepaardje vanGeneral Motors – de beste auto. Aande liefdesverklaring van toen, wateten betreft, is weinig gelogen,want nog steeds vinden Zuid‑Afrikanen hun vlees het lekkerstals het van de braai komt.

‘Braaien’ is voor inwoners van Zuid‑Afrika eigenlijk hetzelfde als barbe‑cueën voor Amerikanen enNederlanders. Ware het niet datbraaien volgens traditie echt alleenmaar wordt gedaan met houtskool ofhout. En niet met gas, zoals in deVerenigde Staten en Europa steedsgebruikelijker is. De term braaien komt van hetNederlandse woord braden. Nietgek, want vanwege de Nederlandse

invloeden lijkt de Afrikaanse taalveel op het Nederlands. Met de term braaivleis bedoelenAfrikanen het vlees van de braai,maar specifiek de ‘boerewors’, hetmeest geliefde stukje vlees. Deze spi‑raalvormige worst van ongeveer eenhalve kilo is gemaakt van rund‑ envarkensvlees en wordt meestal opsmaak gebracht met ui, azijn en krui‑den als korianderzaad, zwarte peper,nootmuskaat, kruidnagel en piment.Samen met de worst wordt traditio‑neel mielie‑meal (een maïspapje) eneen zelf gemaakte saus geserveerd. Naast de bekende worsten wordenook vaak kebab, kip, spareribs, var‑kens‑ en lamsvlees koteletten, bief‑stukken en sosaties op de braaigelegd. Sosaties zijn spiesen metrundvlees of lamsvlees, gemarineerdmet uien, knoflook, peper en curry.In de kustgebieden zijn ook vis enkreeft graag geziene gasten op hetrooster. Braaien is in Zuid‑Afrika vooral eensociale bezigheid met allerlei oudetradities en gewoonten. Zo is het de

taak van de mannen om buiten hetvlees te braden, terwijl de vrouwenbinnen de pap, salades, groenten endesserts klaarmaken. Over het alge‑meen is er één man die de leidingheeft over de braai en alles contro‑leert. Hij ontsteekt het vuur, legt dekolen of houtblokken goed neer enhanteert de vleesvork. Andere man‑nen assisteren hem, maar zijn ervooral om gezellig te ouwehoerenrond het vuur. Wanneer het vleesklaar is, wordt het buiten opgegeten.

Jaarlijks vindt er op 24 september deNational Braai Day plaats. Zuid‑Afrikanen over de hele wereld halendan hun braai uit de schuur omgezellig te dineren. De dag werdvoor het eerst in 2005 georganiseerdmet als doel alle verschillende bevol‑kingsgroepen van Zuid‑Afrika nadertot elkaar te brengen. De Braai‑dagvalt niet geheel toevallig samen metNational Heritage Day. Op die dagstaat Zuid‑Afrika stil bij het feit dathet land van iedereen is: blank énzwart. n

DE AFRIKAANSE BRAAIBARBECUEN ZOALS HET BEDOELD IS

Vâ|á|Çx

Page 147: Meridian Travel Magazine

INGREDIËNTEN- Boerewors

- Maïspap

- Suiker

- 2 Teentjes knoflook

- 1 Appel

- 1 Ui

- 1 Tomaat

- 1 Eetlepel suiker

- 1 Potje tomaatsmoor

- Tomatensaus

- Soja saus

Hoe maak ik Boerenwors?

Kijk op www.meridiantravel.nl - 147

BEREIDINGBij een echte boerewors horen pap en een saus. Hieronder de uitleg hoe je deze drie gerechten het lekkerst klaarmaakt:

BOEREWORS Een boerewors hoort medium gebakken te zijn. Bijna al het vocht moet er nog inzitten, maar het vlees moet

niet nog rood zijn. Om dit te bereiken moet het vlees ongeveer drie tot vijf keer omgedraaid worden. Om het draaien gemak-

kelijk te maken, kunnen het best twee spiesen in een hoek van negentig graden in de worst vastgezet worden. Zorg dat de

uiteinden uit het vlees steken, zodat ze makkelijk vast te pakken zijn.

PAP Voeg drie kopjes maïspap samen met een kopje koud water in een pan totdat het glad getrokken is, herhaal dit en voeg

suiker toe. Plaats de pan op het fornuis en verwarm het tot de pap heet is. Voeg indien nodig meer water toe. Zet vervol-

gens het vuur iets lager, blijf er in roeren. Laat het langzaam doorkoken en voeg elke tien minuten nieuw water toe. Serveer

de pap met de saus.

SAUS Rasp een appel, snipper een ui, pers teentjes knoflook fijn, hak een tomaat en bak deze allemaal samen in olijfolie.

Voeg één eetlepel suiker, tomatensaus en twee eetlepels sojasaus toe aan het mengsel. Voeg vervolgens tomatensmoor toe.

Laat het koken totdat de ui gaar is en je hebt een dikke saus. Breng tot slot de saus op smaak met zout en peper.

Page 148: Meridian Travel Magazine

148 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Samen met de Spaanse enPortugese kolonisten trokkenempanadas halverwege deMiddeleeuwen de hele wereld over.Hoewel het gerecht tegenwoordigvooral met Zuid‑Amerika – en danmet name Argentinië en Chili –vereenzelvigd wordt, zijn de kleinehartige gebakjes in de loop der eeu‑wen op bijna elk continent terechtgekomen: in Midden‑Amerika, inAzië en zelfs in sommige landen inAfrika worden empanadas door delokale bevolking regelmatig gege‑ten. Maar elke regio heeft zijneigen bereidingswijze en dus zijnze overal net even anders.

De term empanada (niet te verwarrenmet het Spaanse empeñada, wat ‘toe‑gewijd’ betekent) komt voort uit hetSpaanse werkwoord empanar, wat inde Middeleeuwen zoveel betekendeals ‘in brood wikkelen’. Dat de naamvan de taartjes Spaans is, wil nog nietzeggen dat het gerecht daadwerkelijkvan de Spanjaarden komt. Zij hebbenhet gerecht overgenomen van de

Arabieren en Berbers, die tussen dezevende en achtste eeuw na Christusheersten op het Iberisch schiereiland.De Moren, zoals de ‘Spaanse’Arabieren en Berbers ook welgenoemd werden, aten in de vormvan samosa al langere tijd een soortdeegtaartje met vulling. De vorm vandit gerecht was echter net evenanders. Waar de Spanjaarden hetdeeg in een soort halve maan rolden,maakten de Arabieren driehoekjes. Gekeken naar de Spaanse manier vanbereiden, zou je kunnen stellen datde empanada het kleine broertje isvan de dichtgevouwen Italiaanse cal‑zone pizza.

De meest bekende empanadas zijn dekleine apart bereide pasteitjes. Vaakzijn ze individueel bereid en in deoven gebakken. Soms worden ze ookgefrituurd (dit in tegenstelling tot cal‑zone pizza’s). Wanneer een empana‑da op traditionele Portugese wijzebereid wordt, ziet hij er heel andersuit. Dan wordt er eerst een groteempanada‑taart gemaakt, die pas na

het bakken in stukjes wordt gesne‑den. In de meeste landen worden empana‑das niet als hoofdgerecht gegeten,maar als voorgerecht of snack opfeestjes en festivals. Ze kunnen koudof warm geserveerd worden. NaastArgentinië en Chili staan empanadasook in andere landen en continentenop de menukaart: van Bolivia totCuba en van Ghana tot Indonesië. Inal deze landen verschilt de inhoudvan een empanada enigszins. Hetkomt erop neer dat elk land zijn eigengangbare vorm(en) heeft. In principezijn de basisingrediënten wel hetzelf‑de. Natuurlijk is er het deeg, maarvoor de rest wordt er gevarieerd metvis, vlees, kip, ham, kaas, ei, maïs,spinazie, ui, paprika, appels enperen. Eigenlijk kan alles in eenempanada! n

Vâ|á|Çx

EMPANADASKLEINE BROERTJE VAN DE CALZONE PIZZA

Page 149: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 149

INGREDIËNTEN- 1 Eetlepel olijfolie

- 1 Ui, fijngesnipperd

- 150 Gram rundergehakt

- 1 Teentje knoflook, geperst

- 5 Plakjes chorizoworst , in reepjes

- 1 Blikje tomatenpuree (70 g)

- Half zakje verse peterselie fijn gehakt

- 1 Theelepel gemalen komijn (djinten)

- 1 Theelepel kaneel

- Hot peppersauce (flesje a 85 ml)

- 6 Plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid

- Paprikapoeder

Hoe maak ik empanadas?BEREIDINGDe bereidingstijd van dit gerecht is ongeveer 45 minuten. Het gerecht is geschikt voor acht per-

sonen. Verhit in een koekenpan de olie. Laat de ui en het gehakt vervolgens drie tot vier minuten

bakken, blijf omscheppen tot het gehakt rul is. Voeg knoflook, chorizo, tomatenpuree, peterselie,

komijn en kaneel toe: twee minuten meebakken. Doe vervolgens ook zout en hot pepper sauce in

de pan om het geheel op smaak te brengen. Verwarm de oven op 200°C voor. Leg de plakjes

deeg op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven aanrecht uit tot dunne lapjes. Snij de deeg

in rondjes van ongeveer acht centimeter doorsnede. Leg twee eetlepels van het gehaktmengsel

in het midden van het deegrondje. Bestrijk de randen van het deeg met een beetje water. Vouw

het deeg vervolgens en druk de randen aan met een vork. Leg de empanadas op een ingevette

bakplaat, bestrooi ze licht met paprikapoeder en laat ze vervolgens tien tot vijftien minuten gaar

bakken in de oven.

Page 150: Meridian Travel Magazine

ALTIJD LICHT MET DE SUN JAR

Duurzaam en veilig. Dat is waarin de

Sun Jar Zonnewekpot zich onder-

scheidt van kaarsen, lampjes en

andere sfeerverlichting. In het zon-

licht laadt de Sun Jar zich op, zodat

hij ’s avonds tijdens het eten, een

potje kaarten of een goed gesprek

voor gezellige en risicoloze verlich-

ting kan zorgen. Geen gedoe met

batterijen, draden of lucifers. Dankzij

de ingebouwde sensor begint de

Sun Jar vanzelf te schijnen wanneer

de zon ondergaat en de nacht het

overneemt. De lamp kan met een

knopje handmatig uitgezet worden,

waardoor hij ook zeer geschikt is als

nachtlampje in de slaapkamer.

Adviesprijs €19,95.

KOKEN ALS JAMIEKlein in formaat en handig in gebruik.

Niet alleen op reis is de Flavour

Shaker van Jamie Oliver van toege-

voegde waarde, ook thuis is hij

super handig. In feite is de Flavour

Shaker een kleine vijzel, of zoals de

Engelsen zeggen: een muddler. Met

het apparaatje – net even groter dan

een computermuis – kun je specerij-

en, kruiden, knoflook, noten, eigenlijk

alles, pletten, malen, pureren en

mengen. In het werktuigje zit een

keramisch balletje, dat bij het schud-

den van de shaker al kneuzend, plet-

tend en malend zijn werk doet.

Heerlijke aroma's en smaken komen

hierdoor vrij. De Flavour Shaker is

ook geschikt voor het maken van

dressings en marinades. Alleen wat

olie of room toevoegen en klaar.

Adviesprijs €19,95.

150 - Kijk op www.meridiantravel.nl

gÜtäxÄàt|ÇÅxÇà

Page 152: Meridian Travel Magazine

152 - Kijk op www.meridiantravel.nl

KOFFER OP ROLLETJESEen volwassene zien we er niet zo

snel mee rijden –al behoort dat

natuurlijk ook gewoon tot de moge-

lijkheden – , maar de Micro Luggage

Stepkoffer van Samsonite is desal-

niettemin heel handig. Op vliegvel-

den, vooral die van grote steden,

moeten passagiers soms veel en ver

lopen en met kinderen is dat natuur-

lijk een crime. Met de Micro

Luggage Stepkoffer hoef je als ouder

de bagage niet te tillen en kunnen de

kinderen zich vermaken, want deze

koffer is naast bagagedrager ook een

step. Om u alvast gerust te stellen:

het maakt niet zo veel uit als de kids

een schuiver maken, want de koffer

is van hard plastic. Bovendien zit er

een rem op het achterwiel. De step

is in te klappen waardoor de koffer

ook te gebruiken is als trolley en als

handbagage het vliegtuig in kan. De

Micro Luggage Stepkoffer heeft een

gewicht van vijf kilo en een kofferin-

houd van 26 liter. Verkrijgbaar vanaf:

€299,95.

ONDERWEG FILM KIJKEN Draagbare dvd-spelers? Wie gebruikt

die tegenwoordig nou nog? Nu de

iPad officieel zijn intrede heeft

gedaan in menig huishouden, is de

tablet niet meer weg te denken uit

het dagelijks leven. Op reis zal hij

dus ongetwijfeld ook mee gaan.

Aangekomen op de plaats van

bestemming kun je met een iPad je

mail checken en allerlei andere han-

dige en leuke dingen doen, maar

onderweg komt hij ook goed van

pas. Met de nu verkrijgbare Tablet

Car Clip kan de iPad gemonteerd

worden op een van de voorste stoe-

len van een auto, zodat medereizi-

gers en/of kinderen tijdens de reis

kunnen genieten van een filmpje.

Verkrijgbaar vanaf: €19,95.

WATERDICHTEIPADCASEMet een iPad kun je werkelijk alles,

maar toch kun je er niet altijd mee

werken. Soms is het heerlijk (of han-

dig) om even in bad, naast het

zwembad, op een luchtkussen ín het

zwembad of op het strand met je

iPad te stoeien, maar dan loop je

altijd tegen hindernissen der elemen-

ten op. Want water en zand zijn nou

niet bepaald bevorderlijk voor een

elektronisch apparaat. De

Waterdichte iPad Case neemt deze

barrière weg en zorgt ervoor dat je

waar dan ook kunt ‘iPad-en’. Helaas

is het niet mogelijk om met het spe-

ciale beschermapparaat onderwater

foto’s te maken. Die functie is uitge-

schakeld door de Case. Daarbij komt

dat hij slechts waterdicht is tot één

meter diep. Verkrijgbaar vanaf:

€ €69,95.

gÜtäxÄàt|ÇÅxÇà

Page 154: Meridian Travel Magazine

154 - Kijk op www.meridiantravel.nl

LEZENWilfried de Jong Kop in de wind Dat Wilfried de Jong als televisie-

man mooie verhalen kan vertellen,

bewees hij jarenlang in zijn show

Holland Sport. Dat de presentator

ook mooie verhalen uit anderen

kan krijgen, liet hij zien in het pro-

gramma 24 uur met…. Met zijn

boek ‘De man en zijn fiets’ (2010)

toonde De Jong aan ook uitste-

kend met de pen over weg te kun-

nen . In zijn nieuwste uitgave Kop

in de wind herhaalt hij dit kunst-

stukje. Hij reisde voor het boek

met zijn fiets naar Limburg,

Frankrijk, New York en Italië en

bundelde de meest aanstekelijke,

ontroerende en bevreemdende

avonturen die hij onderweg mee-

maakte. Een boek over fietsen

door wereldsteden, bergketens en

Hollandse polders, onverwachte

situaties en wonderlijke ontmoetin-

gen. Zo wordt De Jong gemas-

seerd door een Franse wielerwedu-

we en fietst hij tegen zijn zin een

stukje met een invalide oorlogsve-

teraan op.

ISBN 9057595206

176 pagina’s, €17,50

Kitty van Zanten & Mireille SpaasJippie naar ItaliëMet het nieuwe boek Jippie naar

Italië brengen Kitty van Zanten &

Mireille Spaas een boek op de

markt dat reizen naar Italië voor

kinderen een extra dimensie geeft.

Het rugzakje Jippie neemt op zijn

reis door Italië de cultuur, gewoon-

tes, bezienswaardigheden en taal

op een vrolijke en simpele manier

onder de loep. Het maakt de reis-

en taalgids voor de reislustige en

nieuwsgierige kinderen tot een

prachtige bron van informatie. En

het mooiste is natuurlijk dat de

kids aan het eind van de vakantie

zelf een ijsje kunnen bestellen.

ISBN 902155139X

128 pagina’s, €12,95

Floortje Dessing 365 dagen onderwegAls presentatrice van het reispro-

gramma 3 op Reis zullen vrienden

ongetwijfeld honderden keren

tegen Floortje Dessing hebben

gezegd: ‘Kan ik niet mee in je kof-

fer?’ Misschien dat Dessing speci-

aal voor deze mensen het boek

365 dagen onderweg wel heeft

geschreven, want nu kunnen zij

allemaal een beetje bij Dessing

zijn tijdens haar reizen.

Logischerwijs maakt ze tijdens

haar reizen van alles mee. Ook

dingen die niet met de camera

worden vastgelegd. En juist dit

maakt van haar niet alledaagse

dagboek een heerlijke reconstruc-

tie van een jaar reizen. Zo gaat

Dessing mediteren in Arizona, kite-

surfen op Sint-Maarten, slapen in

een Australische boomhut, shop-

pen in Oslo en trekkend door

Bhutan op zoek naar de mooiste

kloosters van de globe. Het boek

werd al in 2010 uitgebracht, maar

kwam in maart van dit jaar

opnieuw op de markt. Ditmaal als

paperback.

ISBN 9044620630

416 pagina’s, €12,50

Meridian Travel wijst u op essentieel reisentertainment, voor in de koffer, op de

koffietafel of gewoon voor lekker languit op de bank. Inpakken en wegdromen!

gÜtäxÄàt|ÇÅxÇà

Page 155: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 155

Annemieke Hendriks,Wouter Meijer e.a.Berlijn voor GevorderdenWat maakt Berlijn nou tot zo’n

mooie, leuke en fascinerende

wereldstad? In het boek Berlijn

voor Gevorderden leggen acht

Nederlandse journalisten uit wat

hen zo fascineert aan de miljoe-

nenstad. Zo verklaren ze onder

meer waarom kunstenaars en

internetondernemers vanuit de

hele wereld naar de stad trekken

om in de verlaten fabriekshallen

aan het werk te gaan. Daarnaast

laten de kenners oude bunkers

zien waar de geschiedenis tast-

baar is en balzalen waar het

nachtleven swingt. Omdat het

‘stadexperts’ betreft – een van de

schrijvers is NOS-correspondent

Wouter Meijer – is het boek meer

geschikt voor mensen die het

‘andere Berlijn’ willen zien. Niet

het Berlijn van de traditionele

bezienswaardigheden, zoals de

Rijksdag en Checkpoint Charlie.

Andere journalisten die meewerk-

ten zijn naast Meijer en

Annemieke Hendrinks: Merlijn

Schoonenboom (de Volkskrant),

Antoine Verbij (Trouw), Vincent

Kompier, Linda Huijsmans, Jaco

Boer en Bram Vermeer.

ISBN 9789491481000

223 pagina’s, €19,50

KIJKENBabiesVier baby’s die allemaal opgroeien

in totaal verschillende milieus. Het

is alleraardigst om dat eens een

keer naast elkaar te leggen. En dat

is precies wat de makers van de

dvd Babies hebben gedaan.

Ponijao, Bayarjargal, Mari en

Hattie groeien respectievelijk op in

Namibië, Mongolië, Japan en de

Verenigde Staten. De camera volgt

ze tijdens de meest ontroerende,

grappige, zorgeloze, unieke en uni-

versele momenten van hun eerste

levensmaanden. De grote smaak-

maker is Bayarjargal uit Mongolië.

Zijn ouders zijn druk met van alles,

behalve met hun baby en dus gaat

Bayarjargal zelf op avontuur uit. En

zo belandt hij in situaties waar in

Nederland de kinderbescherming

voor zou uitrukken. Ondanks dat

de makers niet echt hebben geke-

ken naar de overeenkomsten tus-

sen het opgroeien in verschillende

culturen, is Babies een hartver-

warmend avontuur vol actie en

humor.

Duur: 1 disk, 79 minuten

Prijs: €11,99

Fotografie- Hoe Maak JeDe Mooiste Foto'sWie wil nou niet leren fotograferen

van de beste fotografen ter

wereld? In de zesdelige serie

Fotografie – Hoe Maak Je De

Mooiste Foto's laten zes fotogra-

fen je kennis maken met verschil-

lende takken binnen de fotografie.

In elk deel wordt een ander onder-

deel aangesneden: portret, huwe-

lijk, landschap, actie, dieren en

vakantie. Waar in boeken nog wel

eens verwarring ontstaat, doordat

de lezer niet mee kan gaan in bij-

voorbeeld de jargon, wordt met

deze dvd-serie alles via beeld en

geluid duidelijk over gebracht.

Wereldberoemde fotografen laten

in elk deel twee mensen zien hoe

ze hun fotografie vaardigheden

kunnen verbeteren en hoe ze de

mooiste foto's kunnen maken. Je

leert dus als het ware met het

groepje mee.

Duur: 2 disks, 138 minuten

Prijs: €22,99

Page 156: Meridian Travel Magazine

Flikken Maastricht seizoen 6Misschien komt het omdat

Maastricht gewoon een grotere

stad is dan welke plaats in

Friesland dan ook, maar we

mogen toch wel stellen dat Flikken

Maastricht en niet Moordvrouw de

opvolger is van de succesvolle

politieserie Baantjer. Waar Wendy

van Dijk en consorten in Friesland

de meest ongewone dingen mee-

maken, zijn de zaken die Victor

Reinier en Angela Schijf in Zuid-

Limburg krijgen voorgeschoteld

een stuk geloofwaardiger en

daardoor ook spannender. In dit

zesde seizoen trekt de

Amerikaanse president naar het

zuiden van ons land om de militai-

re erebegraafplaats in Margraten

een bezoek te brengen.

Tegelijkertijd wordt een aanslag op

de president beraamt en moeten

rechercheurs Eva van Dongen en

Floris Wolfs alle zeilen bijzetten

om het gevaar af te wenden. En

dat alles in het decor van de schit-

terende landschappen van Zuid-

Limburg.

Duur: 3 disks, 450 minuten

Prijs: €27,99

Jamie Oliver30 minutenNatuurlijk waren er al de kookboe-

ken van Jamie Oliver, maar in deze

moderne tijd volstaat een kook-

dvd misschien eigenlijk wel meer.

En dus heeft The Naked Chef het

bereiden van een aantal van zijn

makkelijkste maaltijden vastgelegd

en gebundeld op vijf disks die

meer dan 600 minuten aan materi-

aal bevatten. Makkelijke maaltij-

den wil trouwens niet zeggen dat

het standaard maaltijden betreft.

Oliver geeft recepten die binnen

dertig minuten klaar gemaakt kun-

nen worden, maar evengoed spe-

ciaal en uniek zijn. De kwaliteit

blijft ondanks de korte berei-

dingstijd onverminderd hoog. Het

geheim van Oliver zit 'm in een

goede organisatie, een snelle

manier van werken en slimme

trucjes om de gerechten in een

mum van tijd op tafel te toveren.

Koken wordt op deze manier net

zo leuk als eten! De schitterende

close-ups van de prachtige maal-

tijden maken de serie tot een visu-

ele traktatie voor de kijker. En

daarna natuurlijk zelf aan de slag!

Duur: 5 disks, 600 minuten

Prijs: €27,99

156 - Kijk op www.meridiantravel.nl

gÜtäxÄàt|ÇÅxÇà

Page 158: Meridian Travel Magazine

158 - Kijk op www.meridiantravel.nl

Genieten krijgt een heel andergezicht op Vlieland. Op het schit‑terend natuurlijke Waddeneilandtussen Texel en Terschelling heer‑sen rust en ruimte en krijgt destress van alledag geen centimeterruimte. Van de adembenemendekustnatuur tot de hartelijke eilan‑ders; Vlieland is een bestemmingbij uitstek om de boel eens evenlekker de boel te laten.

Dat Vlieland autoluw is, blijft eengroot goed. Geen zorgen, het noggeen veertig vierkante kilometergrote eiland is met de fiets, wan‑delschoenen en bus 110 prima teverkennen. Ook als u van plan bentom geen stap te veel te verzetten, is

het goed om te weten dat vrijwelalle vakantie‑accommodaties enfietsverhuurbedrijven zich opstruikelafstand van de veerbootbevinden. Wie wel zin heeft in eenpaar dagen actief genieten, kan zijnborst natmaken voor een breedscala aan indrukwekkende panora‑ma’s en verstilde plekjes. Alleen alde klim naar de karakteristiekevuurtoren op het Vuurboetsduin –met veertig meter het hoogste vanNederland – is een echte belevenis.Met uitzondering van Oost‑Vlieland is de natuur hier in han‑den van Staatsbosbeheer, en datbetekent dat de vele wandel‑ enfietspaden door een nagenoegongerept, florerend landschap

kronkelen. En omdat de meesteexcursies in samenwerking met denationale boswachterij wordengeorganiseerd, blijft dat ook zo. Zokunnen onder meer de vele vogel ‑soorten in het uitsluitend onderbegeleiding toegankelijke vogel‑spotparadijs Kroon’s Polders onge‑stoord gedijen.

Zon, zee en SaharaVlieland meet op zijn breedstslechts twee kilometer, dus ligt deruisende branding op elk gewenstmoment binnen handbereik. Denaam van het eiland betekentzoveel als ‘overstroomd land’, watdoor de onverdroten getijden vier‑maal daags treffend geïllustreerd

Vlieland

W|v{àu|}

Page 159: Meridian Travel Magazine

Kijk op www.meridiantravel.nl - 159

wordt. Het is de kern van de char‑me van deze plek, die ondanks diehemelse vrede geen moment het‑zelfde is. De noordkant bestaatgrotendeels uit stranden, die totaan de horizon uitkijken op deNoordzee. In het westen gaat heteiland na restaurant het Posthuysover in de immense zandplaat deVliehors, ook wel de Sahara vanhet Noorden genoemd. Deze 25vierkante kilometer grote zandbakis op weekdagen het oefenterreinvan de Nederlandse Luchtmacht,maar gaat in de weekendengewoon open voor publiek. Dat inde Hors naar hartenlust wandelt,geniet van de vele vogels en zee‑honden en even langsgaat bij het

juttersmuseum in het meer danhonderd jaar oude Reddingshuisje.Geen zin om te lopen? De grotegele vrachtwagen van de VliehorsExpress rijdt u met alle liefde rondlangs de mooiste plekjes. Wel zomakkelijk!

HalsoverkopCultuur en historie spelen temidden van het natuurgeweld wel‑iswaar een bijrol, maar zijn niet uitte vlakken. Ondanks zijn groottetelt het enige dorpje Oost‑Vlielandbijvoorbeeld maar liefst 37 monu‑menten, waaronder het prachtigeArmhuys (anno 1662), het museumin Tromp’s Huys (anno 1575) en demooie Nederlands Hervormde

Kerk (1647). En hipper kan het hierook: elk jaar in het tweede weekendvan september wordt Vlieland driedagen lang op beschaafde wijzeovergenomen door het razendpopulaire muziek‑ en cultuurfesti‑val Into The Great Wide Open.Geen probleem voor de eilanders,die de koffie sowieso altijd bruin lij‑ken te hebben. Hun hartelijke gast‑vrijheid is geworteld in diezelfderust en ruimte, die ervoor zorgendat meer dan zestig procent vanalle jaarlijkse bezoekers de over‑tocht vanuit Harlingen voor detweede of zoveelste keer maken.Volledig begrijpelijk, want het ismoeilijk om niet halsoverkop ver‑liefd te worden op Vlieland. n

Page 160: Meridian Travel Magazine

160 - Kijk op www.meridiantravel.nl

ARA TOURS

Lindenhof 7

3442 GT Woerden

Telefoon +31(0)348 49 90 00

[email protected]

www.aratours.nl

ATMA ASIA TRAVEL

Lepelaar 44

9728 XD Groningen

Telefoon +31(0)50 527 41 83

[email protected]

www.atma-asia.nl

BBI TRAVEL

Groningen Airport

Machlaan 8b

9761 TK Eelde

Telefoon +31(0)50 313 60 00

[email protected]

www.bbi-travel.nl

BELUGA EXPEDITIONS EN

ADVENTURES

Van Byemontsingel 3

3195 TA Pernis

Telefoon +31(0)10 295 01 26

[email protected]

www.belugareizen.nl

BRAZILTOURS

Leidekkersweg 14

3449 JH Woerden

Telefoon +31(0)348 48 40 84

[email protected]

www.braziltours.nl

DIMSUM REIZEN

Kromme Nieuwegracht 12

3512 HG Utrecht

Telefoon +31(0)30 230 08 47

[email protected]

www.dim-sum.nl

ELIZA WAS HERE

Biltstraat 190

3572 BR Utrecht

Telefoon +31(0)30 789 01 70

[email protected]

www.elizawashere.nl

ETRURIA TRAVEL

Postbus 1411

6201 BK Maastricht

Telefoon +31(0)43 361 93 51

[email protected]

www.etruria.nl

IMPALA TOURS

Herengracht 495

1017 BT Amsterdam

Telefoon +31(0)20 623 00 08

[email protected]

www.impalatours.nl

LIVE TO TRAVEL

Xenonstraat 167, 1h

1362 GH Almere

Telefoon +31(0)36 54 88 277

[email protected]

www.livetotravel.nl

MILORHO TRAVEL

Maaseikerweg 45

6005 AA Weert

Telefoon +31(0)495 52 66 82

[email protected]

www.milorhotravel.nl

NORSKE TURIST SERVICE

Noorwegenhuis

Herenweg 64

2101 ML Heemstede

Telefoon +31(0)23 528 98 56

[email protected]

www.norske.nl

OUTSIGHT TRAVEL

Telefoon +31(0)20 670 26 56

[email protected]

www.outsight.nl

PACIFIC ISLAND TRAVEL

Herengracht 495

1017 BT Amsterdam

Telefoon +31(0)20 626 13 25

[email protected]

www.pacificislandtravel.nl

QAS HOLIDAYS

Vijzelgracht 13

1017 HM Amsterdam

Telefoon +31(0)20 683 80 81

[email protected]

www.qasholidays.nl

RONDREIS.NL

[email protected]

www.rondreis.nl

SOUTH AMERICA TOURS

Herengracht 495

1017 BT Amsterdam

Telefoon +31(0)20 205 02 09

[email protected]

www.southamericatours.nl

SUNDOWNER WILDLIFE

HOLIDAYS

Koningslaan 4

1182 AV Amstelveen

Telefoon +31(0)20 641 86 97

[email protected]

www.sundowner.nl

TRAVEL2EXPLORE

Pauwenkamp 97

3607 GG Maarssen.

Willinkbeek 8

1509 HV Zaandam

Telefoon +31(0)346-76 90 03 /

+31(0)75 614 90 59

[email protected]

www.travel2explore.nl

TREASURY TRAVEL

Meekrapstraat 11

4318 EZ Brouwershaven

Telefoon +31(0)111 65 09 04

[email protected]

www.treasurytravel.nl

WRC REIZEN

Gijsbrecht van Amstelstraat 261-

263

1215 CL Hilversum

Telefoon +31(0)88 01 01 100

[email protected]

www.wrc.nl

ADVERTEERDERSINDEX

2 jaar lezen1 jaar betalen!

Kijk snel op www.meridiantravel.nl/aanmelden

Page 162: Meridian Travel Magazine

162 - Kijk op www.meridiantravel.nl

In het volgende nummer Herfst zoals het hoort in WalesDe bossen en bladeren kleuren allemaal anders; van groen totoranje, van rood tot geel en eigenlijk alle kleuren daar tussenin.De regen druppelt net zo onherroepelijk als de wind waait. In deplattelandsdorpjes loopt amper iemand op straat. We zijn inWales.

Natuurlijk CuraçaoLuxe resorts, parelwitte stranden en de azuurblauwe CaribischeOceaan: dat is voor veel mensen Curaçao. Ontspannen en ont‑haasten op een strandstoel. Heerlijk. MaarCuraçao is een tropische bestemming, met een daarbij beho‑rende natuur en eigenlijk het is zonde om dat links te laten lig‑gen. Meridian Travel ging op zoek en belandde in een ruignatuurpark, reed quad door het ‘wilde oosten’ en voer percatamaran naar een onbewoond eiland.

Meer info over Meridian Travel Magazine, verschijnings‑data, onderwerpen etc. vind je op www.meridiantravel.nl