Op Weg - September/Oktober 2011

20
40 e jaargang nr 09 - September / Oktober 2011 Contactblad voor de Protestantse gemeente AKKRUM ONVOORWAARDELIJKE LIEFDE. (Friesch Dagblad, “De gedachte”, R. Wollenberg) Liefde - een versleten woord vaak een cliché, maar ook een woord dat verder reikt dan heel ons denken kan bevatten. Ooit ging de hemel open boven ons, toen klonk slechts liefde in de stem van God de Vader: “Jij bent mijn kind, Ik hou van jou”, je bent een parel in Mijn hand. God sluit zijn liefdevolle armen om ons heen, de deur daar thuis staat altijd open ook al zijn we weggevlucht om te gaan dwalen. Bij thuiskomst wordt er feest gevierd, het welkom klinkt bemoedigend…. de tafel wordt royaal gedekt. Zoals een kind geborgen in de ‘aura van zijn moeder’ mag jij je veilig weten in Gods hand. Liefde is dan alles wat nog telt, een liefde die ons leven doet en over hoogten en door diepten draagt. Onvoorwaardelijke liefde die ons in mildheid opent voor elkaar.

description

Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Akkrum, September en Oktober 2011

Transcript of Op Weg - September/Oktober 2011

40e jaargang nr 09 - September / Oktober 2011

Contactblad voor de Protestantse gemeenteAKKRUM

ONVOORWAARDELIJKE LIEFDE.

(Friesch Dagblad, “De gedachte”, R. Wollenberg)

Liefde - een versleten woordvaak een cliché, maar ook een woord

dat verder reiktdan heel ons denken kan bevatten.

Ooit ging de hemel open boven ons,toen klonk slechts liefde

in de stem van God de Vader:“Jij bent mijn kind, Ik hou van jou”,

je bent een parel in Mijn hand.God sluit zijn liefdevolle armen om ons heen,

de deur daar thuis staat altijd openook al zijn we weggevlucht om te gaan dwalen.

Bij thuiskomst wordt er feest gevierd,het welkom klinkt bemoedigend…. de tafel wordt royaal gedekt.

Zoals een kind geborgen in de ‘aura van zijn moeder’mag jij je veilig weten in Gods hand.

Liefde is dan alles wat nog telt,een liefde die ons leven doet

en over hoogten en door diepten draagt.Onvoorwaardelijke liefde

die ons in mildheid opent voor elkaar.

2 Contactblad voor de

Underweis

Dit jaar is ‘Liefde’ het thema dat vanuit de landelijke kerk voor de startzondag wordt aangereikt. Het is het derde thema uit het motto van de Protestantse Kerk ‘geloof, hoop, liefde’. In de eerste brief van Paulus aan de gemeente in Korinte kunnen we het beroemde loflied op de liefde lezen, waarin de liefde als de belangrijkste gave en op-dracht voor ons mensen wordt beschreven. “Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde.”

In de bijbel komt de liefde tussen God en mensen en de liefde tussen mensen on-derling uitvoerig en op verschillende wijze ter sprake. Ook wij willen in het komende seizoen bij dit belangrijke thema stilstaan…. op startzondag, in de verkondiging , maar ook in het groepswerk en bij verschillende gemeenteactiviteiten.

Het woord liefde heeft een heel breed betekenisspectrum. In het Hooglied wordt de liefde tussen man en vrouw in alle toon-aarden bezongen. Herhaaldelijk wordt in de bijbel ook over de liefde tussen God en zijn volk gesproken. God heeft een liefdesver-bond met ons mensen gesloten. Zijn liefde

is doortrokken van trouw en genade en weet van geen wijken. De mens wordt opgeroe-pen om van God, zijn naaste en van zichzelf te houden.

Johannes, ‘de apostel der liefde’, spreekt in het Nieuwe Testament veelvuldig over ‘liefde’ en ‘liefhebben’. God zelf wordt als liefde beschreven. God is liefde zoals het op bijzondere wijze in de openbaring van Chris-tus zichtbaar geworden is. In Jezus Christus heeft God ons al zijn liefde geschonken…een eeuwige en onvoorwaardelijke liefde die bruggen bouwt en vergeving schenkt. “Want God heeft Zijn eigen Zoon in deze wereld ge-zonden, opdat wij door Hem zouden leven.” Die alles overstijgende liefde van God zal nooit meer vergaan. Gods liefde blijft tot in eeuwigheid, zij is de essentie van ons leven en draagt ons hele bestaan.

Moge de onvoorwaardelijke liefde van onze Vader ons steeds opnieuw vervullen en zichtbaar worden in onze woorden en daden.

Ik wens u allen veel liefde en zegen voor het nieuwe seizoen.

Ds. Reinhart Wollenberg

3Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

KERKDIENSTEN IN DE TERPTSJERKEOpp: Oppasdienst tijdens de kerkdienst in “de Lantearne”, voor de allerkleinsten

Knd: Kindernevendienst tijdens de kerkdienst in “de Lantearne”, voor: 1/4 Groep 1 t/m 4 van de basisschool 5/8 Groep 5 t/m 8 van de basisschool

Auto: Autorijden Kerk. Iedere zondagmorgen staat er een chauffeur klaar om u naar de kerk te brengen. Alles wat u hoeft te doen is op zondagochtend voor 9.00 uur het juiste nummer te bellen. Bij geen gehoor kunt u bellen met G.H. de Bos, tel.: 652833.

18 september 9.30 uur Vredeszondag / Bevestiging ambtsdragers.Ds. R. Wollenberg.Collecte: Diaconie en kerk.Deurcollecte: Vredeswerk.Oppas: Hilda en Daniëlle.Knd.: voor groep 1/4 en voor groep 5/8.Koster: A. v.d. Berg.Auto: Tj. v.d. Heide, tel. 651462.

25 september 9.30 uur

19.00 uur

StartzondagDs. R. WollenbergCollecte: Jeugdraad.Deurcollecte: JOP – Jeugdzondag.Oppas: Jeltje Hiemstra en Jantsje.Koster: A. Strooisma.Auto: G. Hiemstra, tel. 652113.

Leppehiem. Mw. S.Boukema – KoopmanCollecte: Raad van Kerken.

2 oktober

“Koffie-drinken”

9.30 uur Kerk - School - Gezinsdienst / Israël zondagDs. R. WollenbergCollecte: Diaconie en kerk.Deurcollecte: Kerk en Israël.Oppas: Jetske en Jeltje Hoekstra.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: B. Sieperda.Auto: A. Strooisma, tel. 652431.

4 Contactblad voor de

Underweis

9 oktober 9.30 uur

16.00 uur

Ds. T. v.d. Vlugt, DelfstrahuizenCollecte: Diaconie en kerk.Oppas: Francis en Sjoukje. Knd.voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: K. v.d.Schaaf.Auto: G. de Bos, tel. 652833.

Speciale dienst door “groep Israëlgangers”. (zie elders in dit nummer.)

16 oktober 9.30 uur DoopdienstDs. R. WollenbergCollecte: Kerk in Actie – Werelddiaconaat.Oppas: Jitske, Daniëlle en Nanneke. Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: A.Visser.Auto: J. Schilstra, tel. 652702.

BLOEMEN UIT DE DIENST

De bloemen van de zondag gingen als groet van de gemeente naar:

17 juli : dhr. H. v/d Bosch, Ombocht 20; 24 juli : mw. P. v/d Heide, It Hiemsté 2; 31 juli : mw. F. v/d Meulen, De Reak 28; 7 augustus : dhr. H. de Jong, Leechein 20; 14 augustus : mw. H. Oenema, Leppedyk 19c; 21 augustus : dhr. W. Herder, It Weidlân 22; 28 augustus : dhr. O. de Ruiter, UT.wei 34; 4 september : dhr. H. de Boer, De Seine 22.

SCHRIFTLEZINGEN IN DE DIENST

Ook in het nieuwe seizoen willen we weer zoveel mogelijk mensen bij de liturgie van de eredienst betrekken. Als u ook af en toe een schriftlezing wilt doen dan bent u van harte welkom in ons lectorengroepje. Op dinsdagavond 4 oktober komen we om 19.30 uur in de Lantearne samen om het nieuwe rooster in te vullen.U kunt zich ook via e-mail of telefoon bij mij aanmelden.

Ds. Reinhart Wollenberg

5Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

16 oktober – Vijfde zondag van de herfst.DOOPDIENST

Liturgische kleur: Wit

Schriftlezingen: Jes. 45: 1-7 Matteüs 22: 15-22Alternatief: 1 Tess. 2: 1-8

STILTEKRING met ds. Wollenberg.

Bij deze nodig ik u hartelijk uit voor een wekelijks moment van stilte en bezinning. Tijdens de stiltekring luisteren we samen naar Bijbelteksten en oefenen we ons in een-voudige vormen van christelijke meditatie. Midden in de week laten we de drukte even los en maken we bewust ruimte voor God en stilte in onszelf.

Start: 28 september.Tijd: elke woensdag van 19.00-19.45 uur.Plaats: pastorie Feansterdyk 3.Info en opgave bij ds. Wollenberg.

KLOOSTERREIS

Stilte - Rust - Gebed - Bezinning Meditatie - Ontmoeting

20 - 22 januari 2012

Heel hartelijk wil ik belangstellenden uitno-digen om zich zo snel mogelijk op te geven voor de geplande kloosterreis in januari 2012. Het gastenhuis van de Emmaüspri-orij te Maarssen (Utrecht) biedt ruimte voor een groep van max. 15 gemeenteleden De kosten zijn € 117 p.p. voor twee overnachtin-gen, alle maaltijden en koffie. We volgen de gebedstijden van het klooster en er zijn mo-menten van bezinning, meditatie, gesprek en ontmoeting. Een bijzondere ervaring om samen te delen!

Info en opgave bij ds. Wollenberg.

VOORUITBLIK

Vooruitblik op de erediensten van 18 september t/m 16 oktober 2011 :

18 september - Eerste zondag van de herfst.VredeszondagBevestiging en afscheid ambtsdragers.

Liturgische kleur: Rood

Schriftlezingen: Jona 3:10-4:11 Matteüs 20: 1-16

25 september - STARTZONDAG met als thema : LIEFDE.Dit jaar is ‘Liefde’ het thema dat vanuit de landelijke kerk wordt aangereikt voor de startzondag. Het is het derde thema uit het motto van de Protestantse Kerk ‘geloof, hoop, liefde’.

Liturgische kleur: Groen

Schriftlezingen: 1 Kor. 13: 1-13 1 Joh. 4: 4-17

2 oktober - Kerk - School - Gezinsdienst.Deze bijzondere dienst wordt samen met het team van de Ds. Hasperschool voorbereid.

9 oktober- Vierde zondag van de herfst.

Liturgische kleur: Groen

Schriftlezingen: Jesaja 25: 1-9 Matteüs 22: 1-14Alternatief: 1 Tess. 1: 1-10

6 Contactblad voor de

Underweis

BIJ DE COLLECTES

18 september:Collecte Kerk in Actie – Vredeswerk.

Kerk in Actie en IKV Pax Christi ondersteu-nen over de hele wereld vredesinitiatieven die tot doel hebben bruggen te slaan, begrip te kweken en verstoorde relaties in conflict-gebieden te verbeteren.

25 september:Collecte JOP – Jeugdzondag.

Een zondag om aandacht te schenken aan de geloofsbeleving van kinderen en jongeren De Protestantse kerk hoopt met de jeugdzondag het belang van jeugdwerk in alle plaatselijke gemeenten te markeren. Met deze collecte kan het jeugdwerk van de Protestantse kerk dit werk in de toekomst voortzetten.

2 oktober:Collecte: Kerk en Israël.

Israëlzondag met als thema Tijd voor Vrede. Dit jaar is er extra aandacht voor de leefomstandigheden van ( onder meer de christelijke) Palestijnen in Israël en omge-ving. Tevens ondersteunt Kerk & Israël de internationale Christelijke nederzetting Nes Ammin, waar dialoog tussen de Joodse en Arabische mensen mogelijk wordt gemaakt. Een plaats waar men kan werken aan vrede.

16 oktober:Collecte Kerk in Actie – Werelddiaconaat.Bonen zaaien, toekomst oogsten.

Oorlog heeft in Zuid-Kivi in Congo diepe wonden geslagen, vooral bij vrouwen.Voor de oorlog leefden zij van de opbrengstvan hun land, mais en bonen. Maar in de oorlog is alles verwoest, hun landbouwbedrijfjes, hun gezin, hun leven. Veel vrouwen zijn mis-handeld en verkracht. SARCAF, partneror-ganisatie van Kerk in Actie helpt vrouwen om hun leven na de oorlog weer op te pakken,

met het verstrekken van zaden en hulp om hun producten op de markt te verkopen. Uw steun is hierbij onmisbaar.

UIT DE KERKENRAAD

De zomervakantie is weer voorbij. Ik hoop dat iedereen een plezierige tijd heeft gehad. Zelf je eigen tijd indelen, geen druk voelen en doen wat jezelf aanspreekt. Dat kan een geweldig bevrijdend gevoel geven. Echter na een tijdje ga je soms toch weer een stuk werkspanning en structuur in je leven mis-sen. Dan is het fijn dat je uitgerust weer naar je werk gaat. Soms moet jezelf weer aanzetten om te beginnen. Eenmaal over de drempel komt het plezier in wat je doet weer terug. Vaak kunnen anderen je daarbij hel-pen. Dit kan met een vrolijke lach, een goed gesprek en fijne collega’s. Tijdens het werk ben je vaak hele dagen bij elkaar. Je leert el-kaar goed kennen. Dat kan een goede band geven tussen personen. Men kent elkaar en dat kan vertrouwen geven en bereidheid om voor elkaar op te komen. Het spreekwoord geeft het al aan: “Onbekend is onbemind”. Voor een goede gemeenschap, waar dan ook, is elkaar kennen en wat je beweegt in het leven, belangrijk.

Ook het kerkelijk verenigingsleven gaat weer beginnen. Hoe zit het hier met boven genoemde voorwaarde om een goede gemeenschap te vormen? Ik denk dat we tegenwoordig hier nog wel een vraagteken kunnen plaatsen. Hoe goed kennen we el-kaar binnen ons kerkelijk leven? We werken door de week en zien elkaar soms alleen in het voorbijgaan. Voor velen is de dienst op zondag ook geen vaste ontmoetingsplek meer. De kans is dan groot dat we als eiland-jes naast elkaar leven en moeilijk bereikbaar zijn. Dat bevordert onze kerkelijke gemeente vast niet. We kunnen er gelukkig gezamenlijk iets aan doen. Met belangstelling en inzetzijn er vele bruggen te bouwen.

De afgelopen zomer mocht ik wat reizen

7Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

Voor de vacature van diaken wordt nog iemand gezocht. Bent u dat? Meldt u dan spontaan aan. We wensen alle nieuwko-mers een fijne en inspirerendeperiode in de kerkenraad.

Groet uit de kerkenraad,Joh. Terpstra.

VERZOEK VAN DE REDACTIE

Per jaar brengt de redactie van Op Weg 9 nummers uit. Dat brengt nogal wat werk met zich mee; werk, dat we overigens met plezier doen.Toch kunt u ons het werk iets makkelijker maken als u kopij instuurt, nl. door uw tekst, spreadsheet of wat dan ook, altijd als bij-lage bij de mail te voegen. Dus geen tekst e.d. in de mail zelf typen, maar als bijlage toevoegen. Heeft u meerdere onderwerpen te melden? Maak dan per onderwerp een aparte bijlage.Datzelfde geldt ook voor illustraties of foto’s; deze zijn altijd welkom, want ze kunnen de tekst verlevendigen of versterken.Een tweede punt is: graag op tijd inleveren ! Helaas moeten we constateren, dat steeds meer mensen de hand lichten met de in-zendtermijn. Dit legt op ons –met name wat betreft het correctiewerk- een extra tijdsdruk, wat vervolgens het gevaar van onnauwkeu-righeden met zich meebrengt.Wij rekenen graag op uw medewerking.

Namens de redactie,Aris Hardeman, voorzitter

GEFELICITEERD

Nanne de Jong mocht 12 september j.l zijn verjaardag vieren.Ook vanaf deze plaats nog van harte gefeliciteerd.

maken met verschillende gemeenteleden.Eerst in mei naar Israël en in augustus naar Hongarije. Tijdens deze reizen leer je elkaar beter kennen. Vooral de jeugd kwam bij mij positief over. We hebben fijne gesprekken gehad en pret gemaakt. Dat zijn bouwstenen voor de toekomst. We gaan nu makkelijker het gesprek aan wat ons echt beweegt. La-ten we daarom het komende seizoen elkaar weer zoveel mogelijk ontmoeten. Ga elkaar leren kennen op welke ontmoetingsactiviteit dan ook. Voor die inzet krijg je heel veel terug.Ik wens allen een fijn en inspirerend winter-seizoen toe.

Groeten vanuit de kerkenraad,Joh. Terpstra.

WISSELING KERKENRAADSLEDEN

Tijdens de dienst op zondag 18 september is het weer de wisseling van kerkenraadsleden.Elk jaar gaan er weer een aantal personenvertrekken uit de kerkenraad omdat hun ambtsperiode er op zit. Het is fijn dat we elk jaar weer nieuwe mensen vinden die dan de kerkenraadskar verder willen trekken. Op deze manier blijft het een frisse club met telkens weer andere geluiden en werkwijzen.

Dit jaar gaan Geert de Jong, Ale Strooisma, (kerkrentmeesters) Julia Hettinga (diaken) en Annie Dijkstra (ouderling) het bestuur van de kerk verlaten. Op zondag 18 september zullen we tijdens de dienst bij hun afscheid stilstaan. Namens de gemeente willen we hen in dit kerkblad alvast bedanken voor al hun inzet in de afgelopen jaren. Geniet van de vrije tijd die jullie nu krijgen en Gods ze-gen toegewenst op jullie verdere levenspad.

Het werk gaat door en nieuwe kerkbestuurs-leden zullen de lege plaatsen weer invullen. Dat zijn dit jaar Christel Muitjens, Maaike Verhoef, Wiebe Klein, (kerkrentmeesters) en Albert Kars (ouderling).

8 Contactblad voor de

Underweis

MANNENPRAATCAFÉ

De naam zegt het al: na de startzondag be-ginnen allerlei activiteiten weer; zo ook het mannenpraatcafé.Elke eerste vrijdag van de maand komen we bij elkaar in de Lantearne, voor de eerste keer dus op 7 oktober a.s. We beginnen om 20.00 uur.Wat we doen?Och, zo’n beetje wat onze hand of verstand ons ingeeft te doen: we nemen vaak het laat-ste nieuws even door, we discussiëren over een “hot item” (binnen of buiten de kerk) of over iets, dat iemand is opgevallen of dwars zit en soms “OH-en” we ook gewoon wat. Dus geen vaste agenda, maar open en vrijuit praten.Alles onder het genot van een “bakkie” en later een hapje en een drankje.Kortom: bere-gezellig.Ben je man (het enige selectiecriterium)? Kom dan ook!Graag tot ziens op 7 oktober om 20.00 uur in de Lantearne.

Cor OosterhoffAris Hardeman

UIT DE GEMEENTE

Na een korte rustperiode is het moment daar dat wij de activiteiten van vergaderen, overleg, bezoeken en al wat er meer in onze gemeente te doen is, weer oppakken.Het nieuwe seizoen staat weer voor de deur en dat vergt weer de nodige werkzaamheden en organisatie.Wij hopen weer met de nodige inspiratie onze werkzaamheden voor de PG Akkrum te kunnen hervatten.

Zoals gebruikelijk in deze ‘Uit de Gemeente’ weer een kort overzicht van de afgelopen gebeurtenissen.

Allereerst een correctie van een eerder be-richt in de vorige Op Weg/Underweis :

Een geplaatste geboortenaam is niet cor-rect door mij doorgegeven. De familienaam is Van der Gaast i.p.v. Gaastra. Tevens is het niet Watze Hylke maar Watse Hylke. Vandaar nu deze correctie en via deze weg mijn excuus.

Op 13 september, was het 50 jaar geleden dat de heer en mevrouw Wedzinga, Leechein 17, in het huwelijk traden. Wij wensen hen nog vele liefdevolle jaren en Gods zegen toe.Daar de gezondheid van mevrouw Wedzinga nog niet optimaal is, hopen we dat dit zich spoedig weer zal herstellen.

Tevens vierden deze maand op 6 septemberde heer en mevrouw Vellinga, UT.wei 60, hun 55- jarig huwelijk. Ook voor hen nog liefdevolle jaren en Gods zegen toegewenst.

Door ons zomerreces hebben we niet alle informatie en nieuwtjes binnen de pastorale eenheid compleet. Dit is dan ook de reden van een kort stukje “Uit de Gemeente”.Uiteraard zijn we onze zieken en anderen met zorgen niet vergeten. We hopen en bid-den voor hen om verlichting.Allen wensen we vanuit de Pastorale Raadeen goede nieuwe start in ons nieuwe ker-kelijk jaar.

Namens de Pastorale Raad,Heerke Willemsma

OMZIEN NAAR ELKAAR

Tijdens mijn ziekte mocht ik veel kaarten ontvangen, kaarten die spraken van sterkte en van hoop.Daarnaast niet te vergeten de bezoekjes en telefoontjes. Hartelijk dank voor al dat meeleven.Na het goede resultaat van de behandelin-gen en uitslag van de scan ben ik in rustiger vaarwater gekomen en komt het herstel in zicht. Nogmaals erg bedankt.

Seerp Bruinsma

9Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

KAPSALON TENBIPEReisverslag vanuit Bolivia van “onze“ ambassadrice Olga Peek uit Nederland.

(18 Juli 2011) Groene heuvels, grazende koeien, varkens in de modder, de rondscharrelende kalkoen, dieprode aarde, adobe huizen, ma-darijnenbomen, de moestuin, cocakauwende mannen en gespierde vrouwen die hun land bewerken met hun machete. Dat is Tembipe, een Guaranigemeenschap vlakbij Yacuiba waar ik maar al te graag kom.In Tembipe ga ik vandaag interviews afnemen samen met Zulma. We inventariseren wat de families consumeren, welke producten ze ver-bouwen, wat ze moeten kopen en in hoeverre de droogte de afgelopen jaren de oogst heeft beinvloed. Dit zijn altijd mooie gelegenheden

om uitgebreid met de bevolking te praten en ik kan meteen kijken hoe het met de watervoor-zieningen gesteld is.Van oudsher zijn de Guaranies geheel zelfvoorzienend en het is voor het behoud van hun cultuur essentieel dat dit zo blijft. Vrijwel al hun voeding is afkomstig van kleinschalige land-bouw binnen de gemeenschap. Elke familie heeft een stukje land waar hoofdzakelijk mais wordt verbouwd. Ook voor hun drinkwater is Tembipe niet afhankelijk van anderen. Jarenlang hebben de inwoners van Tembipe het gebruik om water via de daken op te vangen en op te slaan.

Tijdens het afnemen van de interviews eten we mote (gekookte mais) bij Doña Reyna, lun-chen we met bonen en rijst (uiteraard van eigen land afkomstig) bij Marina en drinken we mate bij Doña Epi. Die middag hebben de vrouwen in Tembipe een kapperscursus. Wij gaan natuurlijk nieuwsgierig een kijkje nemen en zetten onze interviews voort in de peluqueria Tembipe, de kapsalon van Tembipe. Lange zwarte haren worden ingevlochten, een ander is druk in de weer met krulspelden en ook oma moet eraan geloven en krijgt een permanentje. Ik besluit spontaan dat het ik ook wel weer toe ben aan een knipbeurt en vraag aan Doña Reyna of ze de cursus knippen al heeft gehad. Nee nog niet. Maar ze moet het toch een keer leren, zeg ik. Voorzichtig begint ze met knippen en de profesora geeft af en toe instructies. Langzaam aan krijgt ze er meer vertrouwen in. De hele middag praten we vrolijken verder en tussendoor vullen we onze interviews in. Om ons heen spelen kinderen en af en toe komen de varkens kijken of er nog wat te eten valt. Er gaat weer een bekertje mate rond, mmm. Oma komt langslopen met een grote bos grijze krullen achtervolgt door haar giechelende kleinkinderen die het permanentje hebben gezet. Doña Reyna laat trots het eindresultaat zien in een spiegelscherf en ik ga vragen wanneer haar kapsalon officieel geopend wordt. Tot zover weer het verslag van Olga vanuit Bolivia.

10 Contactblad voor de

Underweis

DE KLOK

Hij staat er al weer een aantal maanden. Onze oude luidklok. Het is de z.g.n. kleine klok, toch heeft deze een gewicht van 667 kg. Samen met de grote klok, die 1005 kg weegt, heeft deze kleine klok tot 25 maart 1943 in de toren gehangen en daar haar klanken over Akkrum laten horen. Op genoemde datum zijn beide klokken door de bezetter opgeëist en met vele andere klokken opgeslagen in Meppel. De bedoe-ling was dat ze omgesmolten werden tot kanonnen.Na de oorlog stond alleen de grote klok daar nog en kwam terug naar Akkrum. Hij is in 1946 weer in de toren gehangen. De kleine klok was zoek. Al naar Duitsland vervoert? Nee, jaren later vond iemand hem ergens in Harlingen. En aan het feit dat hij vol aan-groeisel uit de zee zat kon men afleiden dat deze klok uit zee was opgevist. Vlak voor de haven van Harlingen zijn na de oorlog een aantal klokken opgevist. Hoe, wat en wan-neer is mij niet bekend. Door het opschrift concludeerde men dat deze klok uit Akkrum

kwam. Zo is hij pas in 1958 overgedragen aan de toenmalige kerkvoogdij van de Ne-derlandse Hervormde Kerk. De klok was zo beschadigd dat men hem niet meer durfde te laten luiden. Daarom is hij toen “voorlopig” achter in de kerk geplaatst. Toch miste men een klok, een kleine klok. Die heeft men gevonden en in 1974 pas is deze in de toren gehangen. Al die tijd heeft Akkrum het alleen met de grote klok moeten doen. De nieuwe (tweedehands) kleine klok, hij weegt toch ook nog 570 kg, is afkomstig uit de voormalige H. Jozefkerk van Den Haag. Ik heb er geen idee van of de toenma-lige kerkenraad wist wat voor opschrift deze klok heeft. Daar lezen we, verstopt aan de achterzijde van de klok: Maria’s stemme wil ik zijn / en nodig allen groot en klein / tot lof-gezang en Godsvertrouwen / op Hem alleen toch moet men bouwen / a.d. 1950.Zouden alle kerkgangers van die jaren zich gerealiseerd hebben dat er een dergelijke roomse tekst in de protestantse toren hing? De geschiedenis vertelt het niet.Tijdens de laatste restauratie van het kerk-gebouw heeft men gemeend dat deze, oude, kleine klok toch weer een prominente plaats moest krijgen. Er werd een houten stellage gemaakt bij de ingang van de kerk met de klok erin. Prachtig, daar stond hij. Maar hout is toch niet zo duurzaam en het begon te rot-ten. Toen daar op een keer kinderen onder speelden schrokken de kerkrentmeesters. Dit kon niet langer. De klok is weggehaald. En op idee en initiatief van Geert de Jong en Ale Strooisma is er aan wat nieuws begonnen.De buurman Jan Kalsbeek maakte het ontwerp. Het staalwerk verzorgde Grietzen Hiemstra. Marten Boersma deed steeds het vervoer. Ja, 667 kg verplaats je niet zomaar. Er moest een fundatie gemaakt worden waarbij onder andere Andries Wedzinga werd ingezet. De schelpen werden geschon-ken door de gebroeders van ‘t Blik. Klaas Dijkstra maakte het geheel af. Geweldig.Natuurlijk zijn er kosten geweest. Die heb-ben we mogen dragen uit de opbrengst van de bloemenmarkt (hoofdsponsors) Dames nogmaals dank daarvoor.

11Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

Daar staat hij dan weer, onze kleine klok. Ondermeer met daarop het wapen van de familie van Sminia, voor wie ernaast een bank is geplaatst ter herinnering aan één van de nazaten van deze familie, burgemeester in de oorlogsjaren.Een klok met het opschrift:

“SOLI DEO GLORIA”alleen aan God de eer.

Namens de kerkrentmeesters,Anne van den Berg

NIEUWS VAN DE REGENBOOGCLUB

Hallo (aanstaande) regenbogers!

De zomervakantie is weer voorbij en dat betekent dat de start van de regenboogclubs weer voor de deur staat. We zijn gewend om met de knutselclubs te beginnen in de week na de startzondag (25 september). De clubs beginnen dus in de week van 26 september. Op het moment van dit schrijven is nog niet helemaal bekend welke leiders er bij welke clubavond zullen zijn; daarover volgt later meer nieuws in een nieuwsbrief en in de volgende Op Weg.

We hopen jullie weer in grote getale te mo-gen begroeten!

Namens de leiding van de regenboogclub,Robert en Mirjam Blaakmeertel: 0566-651931e-mail: [email protected]

KINDERNEVENDIENST Op 17 juli hebben we in de jeugddienst af-scheid genomen van de volgende kinderen die na de zomervakantie naar het V.O. gaan. Een hele grote groep deze keer namelijk: Maryon Ouwehand, Niesjen Ipema, Linda, Jeanine en Daniëlle Bosma, Jorrit Kroes, Marten de Boer, Pytrik van der Heide, David Wollenberg en T.J. Velstra. Het thema deze keer was “Hoe loopt je levensweg” Wat door de jeugddienstcommissie prachtig werd uit-gelegd als een labyrint of een doolhof. Ook wij, de leiding van de kindernevendienst, hopen dat deze kinderen hun weg zullen volgen met naast hen God. Die hen soms draagt wanneer zij het moeilijk hebben, zoalsdat zo mooi beschreven staat in het gedicht “voetsporen in het zand”....Ze weten ze gaan niet alleen, want wij gaan graag met hen mee en hopen en bidden dat ook zij later zeggen, “Ik leef met je mee” Wij zien jullie allemaal graag weer heel en gezond terug tijdens de startzondag op 25 september.

Leiding kindernevendienst

12 Contactblad voor de

Underweis

PROGRAMMA STARTWEEKEND

Zaterdag 24 september

HEITJE VOOR EEN KARWEITJE vanaf 10.00 uur tot 12.00 uur

We rekenen op heel veel kinderen die ons hierbij willen helpen!!! (opbrengst Burkina Faso)

FANCY FAIR in en rond de Lantearne vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur.

Zondag 25 september

STARTDIENST om 09.30 uur, vervolgens: BRUNCH in en om de Lantearne

Kosten: € 5,00 (volw.) € 2,50 (kinderen)

De opbrengst van al deze activiteiten is voor jeugdprojecten in Burkina Faso

(meer informatie over dit project komt in de eerst volgende “Op Weg” en is elke zondag via de beamer te lezen.)

Opgave: [email protected] [email protected]@chello.nl

13Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

STARTWEEKEND

In het weekend van 24 en 25 september a.s. organiseren wij, de Jeugdraad, een fancy fair en een brunch met als doel geld op te halen voor Stichting Buiten de Grenzen, voor een project in Burkina Faso. Het project dat wij specifiek willen steunen is het project “opvang jongeren Burkina Faso”.

In Burkina Faso worden veel kinderen en jongeren letterlijk aan hun lot overgelaten. Het Nederlandse echtpaar Sjon en Peggy van Ee en hun dochter wonen sinds 1999 in Burkina Faso. Peggy geeft o.a. les en Sjon is monteur en vandaar uit doen ze veel goed werk. Ze hebben o.a. een bibliotheek opge-zet en zendmasten voor een radiostation gerealiseerd. Op dit moment zijn ze bezig om een opvanghuis te realiseren. Verstoten kinderen en jongeren en wezen kunnen hier worden opgevangen en er wordt een thuis voor hen gecreëerd onder leiding van Mar-leen Sluijmer, uit Nederland.

Tijdens de fancy fair, die gehouden wordt op zaterdagmiddag 24 september a.s., worden er verschillende activiteiten gehouden in en om ‘de Lantearne’, het kerkelijk centrum. Met deze activiteiten willen we dus geld ophalen voor het project ‘opvang jongeren Burkina Faso’. Eén van de activiteiten is o.a. het succesvolle Rad van Fortuin. Onze vraag aan u is of u artikelen, producten e.d. aan ons beschikbaar wilt stellen, die wij als prijzen kunnen gebruiken. Te denken valt aan relatiegeschenken, een zelfgebakken taart, een waardebon, zelfgebreide sokken etc. De producten die u beschikbaar stelt, kunt u brengen bij Jitske Schippers, De Seine 21, Nes.

Zondagochtend 25 september organiseren wij een brunch in (de tuin van) de Lantearne. Hiervoor vragen we de deelnemers een kleine vergoeding en de volledige opbrengst gaat naar het project in Burkina Faso. Deelname voor volwassenen is € 5 per per

soon en voor kinderen € 2,50 per persoon. U kunt u opgeven via de intekenlijsten in de hal van de Terptsjerke of via mail of telefoontje naar hier ondergenoemde personen.

Voor verdere vragen en/of het laten ophalen van de producten kunt u ook bellen met één van hen.

Alvast hartelijk dank voor uw bijdrage en we zien u en jullie graag in het weekend van 24 en 25 september a.s.!

Met vriendelijke groeten, namens de jeugdraad PG Akkrum-Nes :

Jitske Schippers-Buruma, De Seine 21, Nes, tel: 652260, [email protected]

Wilma Hooghiemster-Kwant, De Wurdze 9, Nes, tel: 650650, [email protected]

PS: de website van Sjon en Peggy van Ee is: www.coolwaterforyou.com. Hier wordt het nieuwe project echter nog niet op vermeld.

14 Contactblad voor de

Underweis

AKKRUM - TISZAINOKA

25 augustus t/m 1 september 2011

Op donderdagochtend 25 augustus staan er twee witte busjes voor de Lantearne waarmee we met 18 personen naar Hongarije gaan. Wanneer alle bagage, eten en drinken voor onderweg is ingeladen, worden we na een gezamenlijk gebed in een kring, uitgezwaaid door familie en andere belangstellenden. We zullen twee dagen onderweg zijn voor we in Hongarije aankomen. Maar het is gezellig in de bus, er wordt gepraat, gelachen, ge-snoept, geslapen, gelezen en genoten van de omgeving. Zo nu en dan een stop om te tanken en te plassen. Op de eerste dag heb-ben we een hele lange stop welke we bij een Mercedes garage doorbrengen, omdat een van de bussen moeite heeft met de steeds steiler wordende wegen. Dat schiet niet op. Het overnachtingsadres in Pleinting bereiken we pas om tien uur ’s avonds en na de sa-lade en schnitzel is er niet eens meer zoveel tijd om gezellig te zitten. De volgende ochtend rijden we weer vroeg. Naarmate we oostwaarts rijden word het steeds warmer. Wanneer we bij de Hon-gaarse grens uitstappen, waait daar een hete wind en is het bijna 40 graden. Bij aan-komst om 18.00 uur in Tiszainoka worden we allen hartelijk begroet, gekust en omhelsd en staan we al gauw, met een ietsepietsie Palinka in de hand, te toasten op een goede aankomst. Iedereen krijgt te horen in welk gezin of welk huis hij of zij de komende drie dagen te gast is. De ene komt terecht in een met Ikea- meubelen ingericht vakantiehuisje, met airco! Een ander komt in een stoffig huis met harde bedden en een inrichting die we hier in de jaren vijftig hadden. Sita en ik komen samen terecht bij een jong gezin. Paul en Christina hebben twee zoons van 12 en 11 jaar en een dochtertje van 2 jaar. De commu-nicatie is eerst moeizaam. Christine spreekt alleen Hongaars en Paul een beetje Duits. We gebruiken gebaren en het woordenboek. Het huis waarin ze wonen is vrij klein, we

kunnen hier niet slapen. We eten deze avond wel bij hen. Met vier personen slapen we in het huis ach-ter de kerk. Dit huis is van Pidu en Ferry Pfef-fer. Zij wonen elders in het dorp en hebben dit huis gekocht vanwege de grote wijnkelder onder dit huis en verhuren het. Eerst ruikt het vreemd in het huis, de bedden zijn hard en de badkamer/WC deur sluit je door er een steen voor te leggen. Het ontbijt wordt ’s ochtends gebracht door Paul maar door de gebrekkige communicatie zijn we er niet altijd zeker van dat het komt. Maar we hebben het er goed. De koelkast is al gauw gevuld. De tomaten, paprika’s en druiven smaken hier erg lekker. We eten ’s ochtends buiten op de veranda of op het grasveld en de anderen van de groep komen allemaal een keertje langs om het huis en de wijnkelder te bewonderen.

De dagen dat we in Tiszainoka zijn is er een druk programma. Op zaterdag worden we al-lemaal meegenomen naar de stad Szeged. Deze plaats ligt aan de Tisza in het zuiden van Hongarije dicht bij de Servische en Roe-meense grens. De dominee van Tiszainoka, Norbert, heeft zijn vrouw Dory daar leren kennen. Zij beiden laten ons de mooiste plekjes van de stad zien. Het is heet in de stad en in het restaurant aan de rivier de Tisza waait een iets koeler windje en worden we volgestopt met vissoep en een flink bord Hongaarse pasta. Wanneer we op terugweg stoppen in een klein dorpje om een in de steigers staande kerk te bewonderen, komt er een oud zigeuner vrouwtje naar ons toe. Wat ze zegt begrijpen we niet. Er worden foto’s gemaakt en wanneer er verderop meer zigeunervrouwen en kinderen aan komen lopen moeten we snel in de auto gaan en rijden we weg om de confrontatie met hen te voorkomen. Ferry heeft bij hem thuis voor het avondeten een grote ketel goulash gemaakt die we met zijn allen mogen komen opeten.

Op zondagochtend bezoeken de meesten een ietwat onfrisse palinka-stokerij, een

15Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

sodawater-bottelfabriekje, een vliegtuigmu- seum en bewonderen we een door Ferry gebouwde brug over de Tisza in Solnok. De anderen plukken druiven op een wijngaard en kijken in een wijnkelder hoe de druiven verwerkt worden. ’s Middags om 3 uur is de kerkdienst. Zo-wel Norbert als Reinhart Wollenberg zijn predikant in deze dienst. Jan Hidzert leest een gedicht voor en Aris Hardeman bied de gemeente een aquarel aan met daarop de Akkrummer kerk en de Lantearne, gemaakt door Harm de Jong. Na de dienst wandelen we door het dorp en brengen we een be-zoekje aan het bejaardenhuis. Bij Janosch thuis staan er verschillende oude tractoren in de tuin, die we moeten bewonderen. Binnen in zijn huis komt al gauw de Palinka en de wijn op tafel.

’s Avonds hebben een aantal vrouwen een grote kookpot vol goulash met pasta klaargemaakt.

Op maandag is het nog steeds warm wanneer we naar het badencomplex in

Czerkezölö gaan. Heerlijk zwemmen, dui-ken, plezier maken en lekker van het zon-netje genieten. De laatste avond is er door een kok een lekker buffet klaargemaakt. Na het eten zijn er Hongaarse en Nederlandse afscheidstoespraken en worden er cadeau-tjes uitgedeeld. Het samenzijn is gezellig en spontaan breekt er gezang uit, waarna we om beurten Hollandse en Hongaarse liedjes zingen. We eindigen met het Fries volkslied.

Voor we dinsdagochtend vertrekken, wordt er uitgebreid afscheid genomen. Er vloeien enkele tranen en men beloofd elkaar gauw weer te zien. Toeterend rijden we weg. Op een boete in Oostenrijk na verloopt de reis naar Pleinting voorspoedig en arriveren we daar in de namiddag. Alleen hadden ze die dag nog niet op ons gerekend. We krijgen al-lemaal een slaapplek, al is dat dan ook in het hotel bij de buren en in een hotel een dorp verderop.

De woensdag gaan we met zijn allen naar Passau, een stad waar de rivieren de Donau, de Inn en de Ilz samenkomen. Na een boot-tocht door de stad en het luisteren naar een orgelconcert in de grote Domkerk, verken-nen we ‘s middags de winkels en terrasjes van Passau. Na het eten ’s avonds verrast de eigenaresse van het hotel ons door ons mee te nemen naar de kerk van Pleinting waar zij het orgel bespeelt en samen met haar dochter voor ons zingt. Hierna mogen wij met haar bij het orgel zingen.De laatste reisdag belooft nog vele kilometers in de bus. Al na anderhalf uur rijden staan we aan de kant van de snelweg. Een vracht-auto heeft de rechter spiegel van één van de busjes gereden. We zitten allen geschrokken achter de vangrail te wachten op de politie. Helaas is de boete voor ons. De rest van de reis maken we korte stops om tijd in te halen en proberen we de stemming erin te houden. Niet eens zoveel later dan gepland zijn we weer terug in Akkrum aan de Boarn.

Froukje Schilstra

16 Contactblad voor de

Underweis

EVEN EEN UPDATE

Inmiddels is de langdurige longrevalidatie al weer een paar maanden geleden afgesloten en hadden we de hoop dat die voor een grote verbetering zou zorgen van de gezondheids-situatie van Ineke. Maar we moeten leven met de constatering dat de gezondheid van Ineke niet beter zal worden. Haren heeft erg geholpen met het aanvaarden daarvan, ook al blijft dat een moeilijk punt zoals u zich ongetwijfeld zult kunnen voorstellen. Van-wege deze situatie verblijft Ineke meestal in Winterswijk, al moeten we vanwege verder onderzoek etc. met een zekere regelmaat ook terug naar Leeuwarden. Zondag 29 au-gustus kon ik daardoor gelukkig weer eens een dienst in Akkrum bijwonen, maar voor Ineke was dat jammer genoeg niet mogelijk; het leek ons goed u daarvan even op de hoogte te stellen.

Met hartelijke groet voor u allen en veel dank voor uw meeleven,

Ineke Peters en Cees de With, Verlengde Morsestraat 5,

7101 ND Winterswijk.

ISRAËL IN WOORD EN BEELDZondag 9 oktober a.s. in de Terptsjerke.

Het programma ziet er als volgt uit:

15.45 uur: Ontvangst met koffie/thee.

16.00 uur: Reisverslag door middel van een beamerpresentatie.

16.30 uur: Vesper met beelden van de plaat-sen die bezocht zijn.

M.m.v.:Ds. T.T. Osinga - reisleiderDhr. Tjisse v/d Heide - beamerpresentatieDhr. Age Wijnia - orgel.

Iedere belangstellende is van harte welkom !

GESPREKSGROEP 50-PLUS

De gespreksgroep 50-plus onder leiding van Truus de Graaf gaat in dit komende seizoen ook weer van start.

Het zou leuk zijn ook u te ontmoeten!

Naar elkaar luisteren en samen in gesprek gaan is leerzaam en schept een band met elkaar.

Kom eens langs en doe mee.U bent van harte welkom.

Datum: Donderdag 6 oktober a.s.Tijd: 9.30 uur.Plaats: It Hiemsté 2.

Namens de 50-plus-groep,P. van der Heide-Ekema

It Hiemsté 2Tel: 651462

Nu de zomer bijna voorbij is gaan we ons richten op ons verenigingsseizoen.Er is een mooi jaarprogramma gemaakt.Onze eerste bijeenkomst is op 28 septem-ber. Dan komt mevr. A. Peenstra uit Beetgu-mermolen met een lezing over haar boek : “Yn pyama de dyk oer”.Het gaat over een beppe die begint te de-menteren. Dit zorgt voor verdrietige en ook komische situaties. Deze avond is in “de Lantearne” in Akkrum en begint om 19.45 uur. Ook gasten zijn van harte welkom.

Woensdagmiddag 19 oktober is er een excursie in Aldeboarn. Om 13.45 uur is er o.l.v. een gids een dorpskuier, die afgesloten wordt met koffie of thee. Nadere inlichtingen bij o.a. Adriana van der Meer, tel. 652136.Ook dit jaar hopen we weer op een goed seizoen.

I. de Groot-Hoekstra

17Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

DE LEVENSWEG

Hoe vaak kom je niet mensen tegen die ergens onderweg in hun leven bezig zijn (of zijn ge-weest) met de vraag welke bedoeling het leven nu heeft. Menig predikant, menig ouderling, menig contactpersoon zal met die vraag zijn geconfronteerd. Of iemand van hen ooit een passend en afdoend antwoord heeft gevonden, is voor mij nog altijd niet duidelijk. Misschien dat zij zich door dit artikeltje voelen aangesproken en er in komende nummers van het kerk-blad eens over willen schrijven. Het zou mooi zijn als we van elk der genoemde “kerkelijke werkers” tenminste iemand bereid zouden vinden om daar eens wat over te vertellen.

Een mensenleven is maar kort en de invloed daarvan op de eeuwigheid lijkt dan ook maar een zeer geringe. We leven inmiddels meer dan 2000 jaar na Christus en nog altijd is de Nieuwe aarde en de Nieuwe hemel er niet. Dus wat zou het uitmaken als iemand zijn leven verprutst met nietsdoen of een ander door zich uitermate goed in te spannen? Het lijkt al-lemaal nergens om te gaan.

Maar toch..... Enkele maanden geleden overleed er iemand die nu niet bepaald een gemak-kelijk leven achter zich had liggen; veel mensen vanuit de kerk met wie hij diep verbonden was bezochten hem tijdens zijn leven, maar nooit kon iemand echt merken dat de bezoeken hielpen, dat er wat van bleef hangen, de bewuste persoon bleef even mistroostig als daar-voor en diens leven werd er niet bepaald vrolijker op, het ging door zoals het al zovele jaren was gegaan.

Na diens overlijden bleek echter hoe belangrijk al die bezoeken toch voor die persoon waren geweest; overal in huis vond men aantekeningen van gebrachte bezoeken, of gedichten of gedachten die bezoekers hadden achtergelaten. Overal in huis bleek hoe waardevol de be-zoeken toch waren geweest, ook al hadden de bezoekers daar zelf geen enkele notie van....

Voor niemand is de levensweg duidelijk; soms kom je op je levensweg de meest moeilijke situaties tegen, maar al te vaak ook nog eens door eigen toedoen en zonder kans dat on-gedaan te maken, soms wordt je plotseling geconfronteerd door ernstige ziekte van iemand die je lief is of nog erger: de dood. Een ander moment beleef je grote vreugde als je je eerst-geborene in je handen houdt, een volgend moment lopen weer de tranen over je wangen.Alles maakt deel uit van die levensweg, die je weliswaar grotendeels zelf kunt bepalen door de richtingen die je inslaat, maar die tegelijkertijd ook de kenmerken draagt van iets wat voor je lijkt te zijn weggelegd.

Bij alles wat we op onze levensweg tegenkomen kunnen we niet zonder mensen om ons heen die het goed met ons voor hebben, die er voor ons willen zijn, bij moeite en bij lasten, maar ook als het ons goed gaat. Door naar elkaar om te zien, volgen we de weg van Jezus, die ons voorleefde met het geven van alle aandacht aan kinderen, armen van geest, gehan-dicapten, bejaarden, zondaren en tollenaren. Niet misschien altijd ónze keus, maar wél de keus van Jezus en zo ook de richtinggever voor ons.Omzien naar elkaar, het is misschien wel het belangrijkste werk van de kerk, en weet u? De kerk, dat bent u, dat ben ik, dat zijn wij samen. Lid zijn van die kerk is soms erg moeilijk, want soms wordt er veel van je gevraagd, tegelijkertijd is het fantastisch om lid te zijn van de kerk en te proberen anderen te helpen en op andere momenten je geholpen te weten....

Cees F. de With, Winterswijk

18 Contactblad voor de

Underweis

BIJBELCAMPAGNE IN HET KADER VAN DE BIJBEL-10DAAGSE 2011.

“Wijs met de Bijbel”

Deze woorden zult u de komende jaren va-ker zien of horen.Het thema voor de komende 3 jaar bij het NBG.

In het najaar start de Bijbelcampagne. Tien dagen lang vinden er in het hele land activiteiten plaats die te maken hebben met de Bijbel en het Bijbelwerk. Op televisie is de Grote Bijbelquiz te zien en in tientallen plaatsen in Nederland worden quizavonden georganiseerd.De laatste zondag van oktober is de Natio-nale Bijbelzondag, een fenomeen met een lange geschiedenis.

Herhaald verzoek: In het kader van deze Bijbel-10daagse wordt in Heerenveen een Bijbelquiz gehoudenWe kunnen ons indenken dat u vanwege de vakantie deze oproep hebt gemist.Daarom opnieuw de volgende oproep.

Voor ons rayon is een Bijbelquiz gepland opdinsdag 8 november in de Fonteinkerk aan de President Kennedylaan te Heerenveen.En….wij zoeken deelnemers voor deze Bijbelquiz. Durft u de uitdaging aan?Het is goed uw Bijbelkennis ietwat te verrijken!!Wilt u ook meedoen aan een aantal “trai-ningsavonden” vooraf?Laat het ons weten.

We denken weer aan een eenvoudige opzet waar ieder aan mee kan doen.Want …… we hebben toch allemaal wat met de Bijbel?

Mocht het voor u en naar uw mening de quiz toch te hoog gegrepen zijn dan kunt alsnog afhaken.Een beetje Bijbelstudie is noodzakelijk, onze inziens.Wij horen of zien graag uw reactie.

De Werkgroep van het NBG Petra Adema Tj. van der [email protected]

BOEKEN, BOEKEN, BOEKEN.....

Dankzij de mooie boeken, die wij van u mochten ontvangen, konden wij succesvol op de Friese dag en de Shantydag deze boeken verkopen !Ook zijn er boeken aan handelaren verkocht.Dit alles bracht ( tot nu toe) een bedrag op van € 830,=.De boekverkoop tijdens de “Open-kerk-dagen’’ komt daar nog bij ! Wij willen daarom een ieder, die hieraan heeft meegewerkt, hartelijk bedanken voor hun inzet.We kunnen nu weer tweedehands boeken gebruiken om de voorraad op peil te houden.

Klaas en Annie Dijkstra, tel.: 652027

19Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

KERKELIJKE STAND

Vertrokken:Fam. C.M. Severijn, De Slachterij 24, naar Heerenveen.Mw. A.K. Witteveen, Sinnebuorren 29, naar Zwolle.

Gedoopt op 10 juli:Maebh Benthe Annique Floren, dochter van Folkert en Antje Hooghiemster, De Harke 2, Nes.

KAARTEN EN POSTZEGELS

Na de vakantieperiode brengt u uw vakantiepostzegels natuurlijk naar de Zending brievenbus(ton) achter in de Terptsjerke. Deze zijn voor het Zen-dingwerk n.l. heel waardevol, en uw ZWO commissie beleeft er bovendien weer een gezellig “sorteeravondje”

FINANCIËN - OPBRENGST COLLECTENBijzondere

Datum: Diaconie: Kerk: Collecte: Doel: 19 juni 2011 € 135,45 3 juli 2011 € 95,59 € 82,57 € 70,45 Jeugdwerk PKN 10 juli 2011 € 141,90 € 102,50 17 juli 2011 € 138,18 Jeugdraad 24 juli 2011 € 103,20 € 68,90 31 juli 2011 € 493,93 Noodhulp Hoorn Afrika 7 augustus 2011 € 110,95 € 102,41 14 augustus 2011 € 93,03 € 87,20 21 augustus 2011 € 103,43 € 74,23 Hongarije commissie 28 augustus 2011 € 143,20 Zending Gift Diaconie € 50,00 Noodhulp Hoorn Afrika 31 juli - Raad v. Kerken € 156,30 Noodhulp Hoorn Afrika

Boekenmarkten 2011 Fam. Dijkstra € 800,00

Allen hartelijk dank voor uw giften en collecten.

Contactblad voor de Protestantse Gemeente te Akkrum

Algemene gegevensPredikant: Ds. R. Wollenberg, Feansterdyk 3, 8491 BT Akkrum

Tel 0566 - 840101, [email protected] predikant: U heeft de meeste kans mij telefonisch te be-reiken op iedere werkdag tussen 9.00 - 9.30 uur en 18.30 - 19.00 uur (840101). Donderdag is mijn vrije dag.

Voorzitter: Johannes Terpstra, W. J. Koopmansstrjitte 7a, Akkrum. tel. 652507Scriba: Mw. W. v.d. Meer-v.d. Wolf, It Finlân 10, 8491 GR Akkrum, tel. 651367Koster: Contactpersoon: Sytse Kroes : tel: 650509Verhuur ‘de Lantearne’ Cor Oosterhoff, Ljouwerterdyk 57-B, tel. 652483 of 06-44916481.Kerkelijk Bureau: Mw. W. v.d. Meer-v.d. Wolf, It Finlân 10, 8491 GR Akkrum, tel. 651367Administratie: S.P. Hannema, Adam Hurdriderstrjitte 2, 8491 DR Akkrum, tel. 652393Op Weg: Administratie: Mw. M. de Jong-de Bruin, Sake Visserstrjitte 6, tel. 652753Hongarijecommissie: Mevr. Loes Hardeman (voorzitter), It Weidlân 36, tel. 652392Collectebonnen Collectebonnen kunnen worden besteld door het overmaken van het

gewenste bedrag ( € 10 per vel) op bankrekening 34.83.02.584 t.n.v. Pro-testantse Gemeente Akkrum o.v.v. collectebonnen.

BankgegevensDiaconie: bankrekening 34.83.07.411

t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente AkkrumZending: bankrekening 348318995

t.n.v. ZWO Commissie PKN AkkrumJeugdraad: bankrekening 34.83.15.635

t.n.v. Jeugdraad AkkrumUnderweis: Postbank 697845

t.n.v. Administratie Op WegCollege van Kerkrentmeesters

bankrekening 34.83.02.584, Postbank 831771t.n.v. Protestantse Gemeente Akkrum

Hongarijecommissie: bankrekening 34.83.27.129t.n.v. Hongarijecommissie

Projectenfonds bankrekening 34.83.02.207 t.n.v. Projectenfonds Protestantse Gemeente Akkrum

Redactie

E-mail / Website

Aris Hardeman, tel.: 652392 Janny Oosterhoff, tel.: 652483Johannes Terpstra, tel.: 652507 Adri Stevens, tel.: 841007Jan Schilstra, tel.: 652702Mail : [email protected] Internet : www.pgakkrum.nl

It kommende nûmer fan Underweis komt út op 14 oktober.(kopij ynleverje uterlik 2 oktober)