aktiviteiten kalender september-oktober 2015

8
ACTIVITEITEN PROGRAMMA Elementenkalender van Het terras aan de Maas September - Oktober 2015

Transcript of aktiviteiten kalender september-oktober 2015

Page 1: aktiviteiten kalender september-oktober 2015

ACTIVITEITENPROGRAMMA

Elementenkalender van Het terras aan de Maas

September - Oktober 2015

Page 2: aktiviteiten kalender september-oktober 2015

Elementenkalender September en Oktober 2015 Iedere dag is er een vast programma!

De Elementenkalender is een kalender met activiteiten in Het Terras aan de Maas die voor buurtbewoners is ont-wikkeld. Door samenwerking met het gezondheidscentrum de Elementen en Stichting Welzijn ouderen worden er verschillende activiteiten aangeboden. In de Elementenkalender staan vaste activiteiten, die op vaste dagen en tijden aangeboden worden. De aangeboden activiteiten vinden plaats in het ontmoetingscentrum, de brasserie, het activiteitendek van het Terras aan de Maas en de praktijkruimte van You Can Be.

Activiteiten in het ontmoetingscentrum Het ontmoetingscentrum van Het terras aan de Maas bestaat 1 september 2015 1 jaar.Er zijn verschillende activiteiten gerealiseerd zoals beweeg-, creatieve en culinaire activiteiten. Zo kunt u o.a. line- dansen, zingen in een zangkoor, bloemschikken of genieten van een culinaire activiteit zoals een high tea of pannenkoekenmiddag.

Ontmoetingscentrum met de begeleidinggroepWat is nu precies een ontmoetingscentrum?Een ontmoetingscentrum is een laagdrempelige voorziening voor mensen met (beginnende) geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Anders dan bij voorzieningen als dagbehandeling en dag-verzorging biedt een ontmoe-tingscentrum, naast programma onderdelen voor mensen met beginnende geheugenproblemen en dementie, ook ondersteuning aan mantelzorgers. Er worden ook mantelzorggespreksgroepen georganiseerd, evenals infor-matiebijeenkomsten en is er ruimte voor lotgenotencontact en ook voor ontspanning.Het belang van het ondersteunen van mantelzorgers is groot, omdat juist zij het belangrijkste deel van de zorg voor de thuiswonende mensen met geheugenproblemen op zich nemen.Verschillende onderzoeken wijzen uit dat het bezoeken van een ontmoetingscentrum tot positieve effecten leidt bij zowel mensen met geheugenproblemen als mantelzorgers. Er werken vaste vrijwilligers in het ontmoetings-centrum o.l.v Trusia Geerman die coördinator dagbesteding is. Het ontmoetingscentrum heeft drie dagen in de week een begeleidinggroep die voor dagbesteding naar het ontmoetingscentrum komt. Dit zijn (licht) demen-terende bewoners en ook bewoners uit de wijk met een hiervoor geldende indicatie. Er is een vast programma voor de begeleidinggroep, maar er zijn ook andere activiteiten die ook geschikt zijn voor de begeleidinggroep én wijkbewoners zonder indicatie. De brasserie is een onderdeel van het ontmoetingscentrum. Hier zijn dan ook activiteiten waar aan men als buurtbewoner kan deel nemen. De speerpunten van het ontmoetingscentrum zijn activiteiten op het gebied van (en in samenwerking met) de brasserie (eten/ drinken), “dagbesteding”, mantelzorgondersteuning, “informatie en advies” en “individuele”- en “clubactiviteiten”. Per 14 september 2015 a.s. zal de coördinator ontmoetingscentrum een kantoor betrekken in de ruimte van het ontmoetingscentrum. Hierdoor zal zij op de begane grond meer aanwezig en duidelijker zicht-baar zijn. Toegankelijkheid is voornaam, echter wel op afspraak. De inloop tijden voor vrijwilligers van 9.00- 9.30 uur en 13.00-13.30 uur op werkdagen blijft gehandhaafd. Op deze tijden kunt u langs komen voor vragen en/ of inlichtingen zonder afspraak.

WENSBOOMOp 1 september 2015 zal, in samenwerking met de SWO (Stichting Welzijn Ouderen) een WENSBOOM worden neergezet in de brasserie van Het Terras aan de Maas. Op officiële wijze zullen we hier aandacht aan schenken. In de wensboom kunnen wensen worden opgehangen. U kunt voor een buurtbewoner een wens aanvragen. De hele maand september heeft u hier de tijd voor!! De vijf meest origineelste, ontroerendste, grappigste of bijzonde-re wensen zullen we in de “Week tegen de eenzaamheid” (eind september) gaan vervullen!! Dus kent u iemand die in het zonnetje gezet dient te worden of iemand die een bijzondere wens heeft, schroom dan niet om de wens op te schrijven en op te hangen in de boom. Misschien wordt uw wens wel uitgekozen!!Wethouder Dirk van der Schaaf zal de eerste wens komen ophangen in de wensboom

Page 3: aktiviteiten kalender september-oktober 2015

MaandagWegwijs op uw computer09.30 – 12.00 uur Heeft u vragen over uw computer, laptop of iPad? Kom dan met uw laptop of iPad naar onze brasserie en stel al uw vragen!

Koffieochtend10.00 – 12.00 uur In de brasserie ontvangen vrijwilligers u graag om uw bu-ren te ontmoeten onder het genot van een kop koffie.

De boekenclub10.00 – 12.00 uurIn de brasserie kunt U bij onze boekenclub gratis boeken lenen en ruilen. Vrijwilligers geven u de mogelijkheid om een boek uit te zoeken. Als u uw boek heeft uitgelezen kunt u deze kosteloos omruilen. Jeu de Boules13.30 – 16.00 uur Deze activiteit vindt plaats op het activiteitendek (alleen bij mooi weer).

Kaarten maken13.30 – 15.30 uurIn de brasserie onder leiding van vrijwilliger Corrie Tol.

Klaverjassen/jokeren aanvang 7 septemberInloop 19.00 uur / aanvang 19.30 uurIn de brasserie kunt u samen met andere geïnteresseer-den klaverjassen/jokeren. Voor deelname en/of inlichtin-gen via e-mail: [email protected]

WoensdagSchilderen10.00 – 12.00 uurIn het atelier onder leiding van een ervaren schilder, krijgt u schilderles. Kosten €5,- per keer. U krijgt als startpakket een palet, verf en canvas of tekenpapier. Voor deelname en/of inlichtingen via e-mail: [email protected]

Bingo ( in de oneven weken)14.00-16.00 uurVoor €6,00 kunt u 6 rondes meespelen

Time2 Line dance (vanaf 2 september)18.45 – 20.15 uur ( beginnersgroep)20.30 – 22.00 uurErica van der Noll geeft les aan de MAASdancers.Deze activiteit vindt plaats in het ontmoetingscentrum.Kosten €2,- per keer. Voor deelname en/of inlichtingen via e-mail: [email protected]

DonderdagKaarten maken ( vanaf 5 oktober )10.00 – 12.00 uurIn de brasserie onder leiding van vrijwilliger Corrie Tol.

Zangkoor 19.00-21.00 uurIn het ontmoetingscentrum o.l.v. een dirigent worden er zowel Engelstalige als Nederlandse liederen gezongen.Iedereen die mee wil doen met het zangkoor is van harte welkom. Voor alle leeftijden, voor zowel mannen als vrouwen. Voor deelname en/of inlichtingen via e-mail: [email protected] Er wordt wekelijks gerepeteerd. Kosten €12,50 per maand.

VrijdagBiodanza (vanaf 16 oktober)10.00 – 12.00 uurDe lessen worden gegeven door Monique Sajet. Zij is af-gestudeerd bij de Biodanza School Rotterdam. De lessen worden gehouden in het ontmoetingscentrum. De eerste (losse) les kost €7,50. Informatie, inlichtingen en aanmel-dingen kunnen via de email: welkom@moniquesajet

Sjoelen14.00 – 15.30 uurU kunt zich inschrijven voor deze activiteit die 18 septem-ber van start gaat. In het ontmoetingscentrum wordt in competitie verband het gezelschapsspel sjoelen geor-ganiseerd. Deelname is € 1,50 per keer ( inclusief kopje koffie/thee). Voor deelname en/ of inlichtingen via e-mail: [email protected] activiteit vindt alleen doorgang bij voldoende aan-meldingen.

Time2 Line dance (vanaf 18 september)19.30-21.00 uur Countryline dansen 20.30 – 22.00 uur Non-countryline dansenErica van der Noll geeft countryline dansles aan de KEY-dancers.Joran van der Noll geeft non-country dansles aan de KEYdancersDeze activiteit vindt plaats in het ontmoetingscentrum.Kosten €2,- per keer. Voor deelname en/of inlichtingen via e-mail: [email protected]

DinsdagKlaverjassen/jokeren13.30 –16.00 uurKom gezellig klaverjassen of jokeren in de brasserie!

Wekelijkse vaste activiteiten

Page 4: aktiviteiten kalender september-oktober 2015

Dinsdag 1 SeptemberVandaag is het ontmoetingscentrum een jaar open voor de begelei-dinggroep !! (5 oktober a.s een feestelijke dag . Ontmoetingscen-trum is dan officieel 1 jaar geopend voor de wijk!)

Officiële opening van de WENSBOOM

13.15 uur- 14.15 uurIn samenwerking met de SWO (Stichting Welzijn Ouderen) wordt er een WENSBOOM neergezet in de brasserie van Het Terras aan de Maas. Wethouder Dirk van der Schaaf zal officieel de eerste wens in de boom hangen. Iedereen kan voor een buurtbewoner een wens aanvragen. De hele maand september staat de WENSBOOM in de brasserie op een zichtbare plaats. De vijf meest origineelste, ontroerendste, grappigste of bijzonde-re wensen zullen we in de “Week tegen de eenzaamheid” (eind september) gaan vervullen!! Dus kent u iemand die in het zon-netje gezet dient te worden of iemand die een bijzondere wens heeft, schroom dan niet om de wens op te schrijven en op te hangen in de boom. Misschien wordt uw wens wel uitgekozen!

Dinsdag 8 SeptemberWorkshop Waxinehouder van knikkers9.30 – 11.30 uurIn de brasserie onder leiding van Caroline vander Burg - van der Waal. Deze workshop is voor jong en oud en er wordt een waxinehouder gemaakt. Kosten € 12,50 inclusief alle materialen en benodigdheden en een kop koffie/thee. Voor deelname en/of inlichtingen via e-mail: [email protected]. Aanmelden is noodzakelijk en kan tot de vrijdag voor deze datum!

Dinsdag 22 SeptemberWorkshop Vogelhuis van theepot9.30 – 11.30 uurIn de brasserie onder leiding van Caroline vander Burg - van der Waal. Deze workshop is voor jong en oud en er wordt een vogelhuisje gemaakt.Kosten € 15,00 inclusief alle materialen en benodigdheden en een kop koffie/thee. Voor deelname en/of inlichtingen via e-mail: [email protected]. Aanmelden is noodzakelijk en kan tot de vrijdag voor deze datum!

Woensdag 23 SeptemberDe Langste eettafel17.00-19.00 uur In samenwerking met Stichting Welzijn Ouderen Spij-kenisse organiseert Humanitas Spijkenisse Het terras aan de Maas, de langste eettafel. De week tegen de eenzaamheid wordt op deze dag geopend met een lange eettafel waarbij u uw buren kunt ontmoeten en groeten. U krijgt een drie gangen verrassingsmenu van €10,00 p.p.Zowel in het ontmoetingscentrum Het terras aan de Maas als in ontmoetingscentrum MEI wordt er een diner geor-ganiseerd. In het ontmoetingscentrum Het Terras aan de Maas is er tijdens het diner live muziek.Voor deelname en/of inlichtingen via e-mail: [email protected] Aanmelden is noodzakelijk en kan tot de vrijdag voor deze datum!

Donderdag 10 SeptemberWorkshop Waxinehouder van knikkers19.00 – 21.00 uurIn de brasserie onder leiding van Caroline vander Burg - van der Waal. Deze workshop is voor jong en oud en er wordt een waxinehouder gemaakt.Kosten € 12,50 inclusief alle materialen en benodigdhe-den en een kop koffie/thee. Voor deelname en/of inlichtin-gen via e-mail: [email protected]. Aanmelden is noodzakelijk en kan tot de vrijdag voor deze datum!

Vrijdag 18 SeptemberMosselavond (UITVERKOCHT)17.00-19.30 uur met aansluitend een optreden het shantykoor “de Vlaerdingse Maatjes”Aanmelden is noodzakelijk en kan tot de vrijdag voor deze da-tum bij Mirjam Jungblut via email: [email protected]. U kunt vanaf 19.30 uur genie-ten van het Shantykoor! Een eetreservering voor deze avond is niet meer mogelijk, maar u kunt wel genieten van het optreden ( 9 en 23 oktober zijn er nog plaatsen beschikbaar. VOL=VOL)

Donderdag 24 SeptemberWorkshop Vogelhuis van theepot19.00 – 21.00 uurIn de brasserie onder leiding van Caroline vander Burg - van der Waal. Deze workshop is voor jong en oud en er wordt een vogelhuisje gemaakt.Kosten € 15,00 inclusief alle materialen en benodigdhe-den en een kop koffie/thee. Voor deelname en/of inlichtin-gen via e-mail: [email protected]. Aanmelden is noodzakelijk en kan tot de vrijdag voor deze datum!

Zaterdag 26 SeptemberBurendag , Kaartdag9.30 uur-17.00 uurEr wordt een kaartdag ( klaverjassen en jokeren) georga-niseerd . Deze start in de brasserie van Het Terras aan de Maas om 9.30 uur. Voor deze kaartdag is inschrijving noodzakelijk.

Maandag 28 SeptemberLuxe koffie tafel10.00-12.00 uurIn het kader van de “Week tegen de eenzaamheid” wordt er een “ aangeklede koffie” aangeboden. U kunt u uw buurtbewoners ontmoeten met een kop koffie of thee! Winkeliers van Nissewaard sponsoren vullen de etagères met allerlei lekkernijen. Deelname gratis.Aanmelden via e-mail: [email protected]

Dinsdag 29 SeptemberWorkshop bloemschikken19.30 – 21.30 uurIn het ontmoetingscentrum onder leiding van RowenaGroeneweg. Kosten € 20,- per persoon. Voor deelnameen/of inlichtingen via e-mail: [email protected]

Extra Activiteiten in het kader van ontmoetingscentrum SEPTEMBER

Opening van”de week tegen de eenzaamheid”

Page 5: aktiviteiten kalender september-oktober 2015

Zaterdag 10 OktoberWelzijns- vitaliteitsbeurs11.00- 16.00 uurIn het ontmoetingscentrum en het gezondheidscentrum wordt er een markt gehouden met lezingen, workshops en proeverijen en zullen standhouders hun producten verko-pen! Apart programma volgt nog!

O.a. Een tuinderij uit Rockanje die biologische groenten, kruiden en bloemen telen. Workshops van Biodanza, Qigong, energetische massa-ges, pedicure, manicure, voeltreflexologie stoelmassages, proeverijen en nog veel meer!! Maak kennis met verschillende producten en manie-ren van leven! Er is van alles te beleven!

Dinsdag 6 OktoberTekst op canvasdoek maken9.30-11.30 uur In de brasserie onder leiding van Caroline van der Burg - van der Waal. Tekstbord maken met verschillende mate-rialen. Kosten €12,50 inclusief alle materialen en beno-digdheden en een kop koffie/thee. Voor deelname en/of inlichtingen via e-mail: [email protected] Aanmelden is noodzakelijk en kan tot de vrijdag voor deze datum!

Maandag 5 OktoberFeestelijke dag van 1- jarig bestaan van het ontmoe-tingscentrum! U ondervindt dat tijdens de activiteiten deze dag!

Vrijdag 23 OktoberMosselavond17.00-19.30 uur met aansluitend een optreden van Arie de Graaf, accordeonistAanmelden is noodzakelijk en kan tot de vrijdag voor deze datum bij Mirjam Jungblut, in de brasserie van het Terras aan de Maas of via email [email protected]

Donderdag 1 OktoberMuseum Plus BusVertrek 10.00 uur vanaf Regenboogplein in SpijkenisseMuseum Plus Bus is een bijzonder leuk initiatief voor ou-deren in Nederland. De bus rijdt elke dag gratis een groep senioren van 70 jaar en ouder naar één van de twaalf deelnemende musea. Het gaat om senioren die écht niet meer zelfstandig een museum kunnen bezoeken. En dit is allemaal dankzij de bijna 600.000 deelnemers van de BankGiro Loterij! Deze dag gaan we naar het Stedelijk-museum in Den Haag. U kunt zich opgeven bij Stichting Welzijn Ouderen. (kaartverkoop start 14 september) Bewoners uit de Elementenwijk die mee willen, mits u voldoet aan bovenstaande criteria, kunnen zich opgeven bij Astrid Langstraat via de mail: [email protected] (VOL=VOL)

Dinsdag 27 OktoberLichtgevende pompoen maken voor Halloween9.30-11.30 uur In de brasserie onder leiding van Caroline van der Burg - van der Waal. Een pompoen wordt bewerkt om deze te kunnen gebruiken voor Halloween. (zie foto) Kosten €12,50 inclusief alle materialen en benodigdheden en een kop koffie/thee. Voor deelname en/of inlichtingen via e-mail: [email protected] Aanmelden is nood-zakelijk en kan tot de vrijdag voor deze datum!

Donderdag 29 OktoberLichtgevende pompoen maken voor Halloween19.00-21.00 uur In de brasserie onder leiding van Caroline van der Burg - van der Waal. Een pompoen wordt bewerkt om deze te kunnen gebruiken voor Halloween. (zie foto) Kosten €12,50 inclusief alle materialen en benodigdheden en een kop koffie/thee. Voor deelname en/of inlichtingen via e-mail: [email protected]

Zaterdag 31 OktoberHalloween HororbingoAanvang: 20.00 uur Er worden 6 rondjes bingo gespeeld voor € 6,00 in de brasserie van het Terras aan de Maas. U kunt ook twee kaarten kopen voor €10,00. Met mooie prijzen en horror-hapjes tijdens de bingo. Voor de griezeligste deelnemer is er een etentje te winnen. Deze prijs wordt gegarandeerd uitgereikt.

Dinsdag 20 OktoberWorkshop bloemschikken19.30 – 21.30 uurIn het ontmoetingscentrum onder leiding van RowenaGroeneweg. Kosten € 20,- per persoon. Voor deelname en/of inlichtingen via e-mail: [email protected]

Vrijdag 9 OktoberMosselavond17.00-19.30 uur met aansluitend een optreden van het koor “de Vrolijke Noot”Aanmelden is noodzakelijk en kan tot de vrijdag voor deze datum bij Mirjam Jungblut, in de brasserie van het Terras aan de Maas of via email: [email protected]

Vrijdag 2 Oktober“Happen en trappen” ( fiets-scootmobieltocht)11.00-16.30 uur Een smakelijke fietsroute door Nissewaard“Happen en Trappen” combineert uw scootmobiel of fiets en eten. Een dagvullende activiteit waarbij de highlights in Nissewaard de rode draad vormen. Een recreatief initia-tief voor iedereen.U start in de brasserie van het Terras aan de Maas met koffie met gebak en wordt hier tussen 16.00- 17.00 uur weer terug verwacht, waar u ontvangen wordt met een versnapering. Tijdens de tocht krijgt u een driegangendiner en zijn verschillende stands met ver-snaperingen. U fietst (of rijdt met uw scootmobiel) steeds naar de volgende gang van het diner.Kosten zijn: € 17,50 p.p.( inclusief driegangen diner en versnaperingen) Aanmelden is noodzakelijk en kan tot de vrijdag voor deze datum.Voor deelname en/of inlichtingen via e-mail: [email protected]

Extra Activiteiten in het kader van ontmoetingscentrum OKTOBER

Page 6: aktiviteiten kalender september-oktober 2015

Maandag10.00- 12.15 uur Creatieve activiteit ( o.a. schilderen )Geheugentraining

14.00- 15.30 uur Bingo

Dinsdag10.00-12.15 uurBewegen ( 1 keer per maand met kleuters )Mandala kleurenSjoelen

14.00-15.30 uur BeautyactiviteitBiljarten/SjoelenBordspelen

Zet alvast in uw agenda!!!!Dinsdag 10 november 19.00 u Dag van de mantelzorger Theatervoorstelling voor mantelzorgers in de brasserieDinsdag 10 november 09:30-11:30 u Sieraden workshop € 12,50Dinsdag 10 november 19.30-21.30 u Bloemschikworkshop €20,00Donderdag 12 november 19:00-21:00 u Sieraden workshop € 12,50Dinsdag 24 november 09:30-11:30 u Sinterklaaskrans € 15,00Donderdag 26 november 19:00-11:30 u Sinterklaaskrans €15,00Dinsdag 15 december 09:30-11:30 u Kerstboom fruitkist €17,50Dinsdagdag 15 december 19.30-21.30 u Bloemschikworkshop €20,00

Donderdag 17 december 19:00-21:00 u Kerstboom fruitkist € 17,50

Donderdag10.00- 12.15 uur Bewegen/ gymnastiek Geheugentraining

14.00-15.30 uur Creatieve activiteit ( o.a. schilderen )Bingo

Wekelijkse vaste activiteiten begeleiding groep ontmoetingscentrum

OP DE WELZIJNS EN VITALITEITSBEURS EEN WORKSHOP Qigong

Wat is Qigong:

Qigong is een zeer oude Chinese bewegingsleer die bestaat uit oefeningen waarbij de ademhaling en het vrij bewegen een zeer belangrijke rol speelt. Het is gebaseerd op het regelen, behouden en herstellen van energie, volgens de energieleer van de vijf elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal. De vrije vertaling van het woord Qigong, betekent feitelijk “de weg van de energie”. Door regelmatig beoefenen van Qigong stellen we ons open voor de Universele Chi en kunnen blokkades in ons lichaam worden opgeheven, waardoor de Chi weer onbelemmerd door ons lichaam kan stromen. Hierdoor krijgt men meer vitaliteit en weerstand. Het lichaam zal zichzelf herstellen, met als gevolg dat men ook beter gaat functioneren.

Stress is de grootste oorzaak van uitputting van onze energie.

Stress is bovendien de belangrijkste oorzaak van veel ziekten en ongemakken, dit omdat stress energie aan ons lichaam onttrekt. Ook het vasthouden van negatieve emoties kan dusdanige vormen aannemen, dat het ons lichaam en onze geest uitput. Qigong is eenvoudig aan te leren en is gericht op verschillende delen van ons lichaam zoals spier/pezen,organen, ledematen, rug, nek, schouders en het openen van de meridianen. De energetische oefeningen zijn rustig, sierlijk en vloeiend, ongedwongen en speels. En wat vooral belangrijk is, het is voor iedereen en door een ieder te leren.

Wat is Tai Chi:

Tai Chi is één van de vele vormen van “Wushu / Kung Fu”, hetgeen letterlijk “krijgskunst” betekent. Oorspronkelijk is Tai Chi een vechtsport. Tegenwoordig wordt het echter meer gezien als bewegingskunst. Vaak wordt onze innerlijke balans verstoord door het dagelijks leven.

We kunnen hierbij denken aan een overspannen gevoel, rugpijn, een stijve nek, enzovoort. Tai Chi streeft naar een balans tussen lichaam en geest, om zo deze kwalen te bestrijden. In het Tai Chi zijn de bewegingen, de lichaamshouding en de ademhaling zeer belangrijk. De bewegingen worden continue op langzame en vloeiende wijze uitgevoerd, waarbij alertheid en ontspanning centraal staan. Hierdoor wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en wordt de lichaamsenergie in balans gebracht. Bij regelmatige training werkt Tai Chi effectief tegen vermoeidheid, stijfheid en stress, en helpt het de gezondheid in balans te brengen. Daarom is Tai Chi ook uiterst geschikt voor oudere mensen en mensen met een ziekte. Tai Chi heeft een positieve invloed op de gezondheid en is dus kort samen gevat ideaal voor zowel jong en oud als voor gezonde en minder gezonde mensen. Tai Chi is in China volkssport nummer één, maar krijgt momenteel steeds meer bekendheid in Nederland. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met;

Fonchi Tai Chi Fons Beerden Telefoon 06-51094987 [email protected] www.fonchitaichi.nl Wij verzorgen workshops en lessen in Tai Chi Chuan en Qigong, ook in Spijkenisse. Op de welzijns- en vitaliteitsbeurs kunt u een proef les nemen!!

Woensdag 9 september, Donderdag 10 september en vrijdag 11 september wordt in het ontmoetingscentrum een kantoor gerealiseerd voor de coördina-tor ontmoetingscentrum. Dit zal enige overlast veroorzaken in de plint van Het terras aan de Maas. Op donderdag zal de begeleidinggroep de hele dag in de brasserie verblijven.

Page 7: aktiviteiten kalender september-oktober 2015

Zaterdag 3 oktober 2015Seniorendag wordt uitgebreid gevierd in Zadkine Zuid-Hollandse Eilanden. Leerlingen van de Zadkine zetten zich in voor senioren in Spijkenisse!

09:30 uur Zaal open10:00 uur Koffie/ thee 10:30 uur Opening Thema: Kom erbij!

Tijdens het ochtendprogramma vindt u door het schoolgebouw verschillende activiteiten. Zo kunt u o.a. kennis maken met Social Media, een knoppenterras waar u met al uw vragen over een apparaat terecht kunt. Informatie over maatjes, Nissewaard voor elkaar, enz.

Aaneensluitend is er Bingo met toepasselijke prijzen.

12.30 uur Lunch en aaneensluitend een optreden van “De Losbandigen” Zij zingen liedjes uit de bekende televisieserie” Ja zuster, nee zuster”. De liedjes worden, afgewisseld met kolderieke teksten over Rusthuis Klivia en de personen die daar wonen, ten gehore gebracht.

Rond 16:00 uur afsluiting

Kaartjes voor deze goedgevulde dag kosten € 10,00 en zijn vanaf maandag 14 september vanaf 10:00 uur te koop bij de SWO, Goudenregenplein in Spijkenisse. (max 4 p.p.)

Seniorendag 2015Deze dag wordt mogelijk gemaakt door:Stichting Humanitas Spijkenisse Het Terras aan de MaasStichting Welzijn Ouderen (SWO)Zadkine Zuid-Hollandse Eilanden

BINGOMiddag 14.00 uur

9 september23 september

30 september (let op: AVONDBINGO!!)

aanvang 20.00 uur

7 oktober21 oktober

31 oktober Halloween Horror bingo

( Let op: AVONDBINGO!! )aanvang 20.00 uur

Leeuw van PuttenMaasdeltaWoonbronANBOPCOBToko Thanhhung

Page 8: aktiviteiten kalender september-oktober 2015

“Linedansen aan de Maas” wordt “LINE2DANCE”

NIEUW!!! Biodanza

Brasserie en het ontmoetingscentrumHet Terras aan de MaasHongerlandsedijk 1106

3201 LZ Spijkenisse

Aanmelden en/of vragen, ideeën over activiteiten: Astrid Langstraat

Telefoonnummer: 010 419 04 00 email:[email protected]

Aanmelden en/of vragen over de brasserie of wil u reserveren : Mirjam Jungblut

Telefoonnummer: 010 271 31 06 email:[email protected]

Wilt u het weekmenu van de brasserie en/of de Elementenkalender van Het Terras aan de Maas digitaal ontvangen, laat het ons dan weten!

Week tegen de EenzaamheidWeek tegen de EenzaamheidVan woensdag 23 september t/m zaterdag 3 oktober 2015 is de nationale ” Week tegen de Eenzaamheid”. Ook Humanitas Spijkenisse, het Terras aan de Maas heeft in samenwerking met Stichting Welzijn Oude-ren weer vele activiteiten gepland voor (wijk) bewoners. U vindt in deze Elementenkalender een uitgebreid overzicht met activiteiten van deze week. In en rondom Het Terras aan de Maas, maar ook met Stichting Welzijn Ouderen, zullen diverse activiteiten worden georganiseerd. Er zal een gezamenlijke folder worden uitgebracht voor inwoners van Nissewaard met daarin de activiteiten.

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. En al loopt de één meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan op enig moment in zijn leven met eenzaamheid geconfronteerd worden.

Daarom is het belangrijk dat we samen een vuist maken tegen eenzaamheid. Dat doen we met de cam-pagne Samen tegen Eenzaamheid. Daarmee willen we het onderwerp eenzaamheid bespreekbaar maken. Eenzaamheid vraagt bovenal om aandacht.Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Met ‘Samen tegen de Eenzaamheid’ roepen wij iedereen op geen toeschouwer te zijn, maar de eenzaamheid aan te pakken. Door ‘kom erbij’ te zeggen. Door een ander uit te nodigen iets leuks te gaan doen. In de Week tegen Eenzaamheid organiseert Humanitas, tezamen met honderden vrijwilligers in het land, verschillende concrete activiteiten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. En dan specifiek mensen die te maken hebben met eenzaamheid of voor wie eenzaamheid op de loer ligt.

NIEUW!!! BiodanzaBiodanza betekend letterlijk “De dans van het leven”. Het is een systeem ontwikkeld door de Zuid Ameri-kaanse psycholoog/ antropoloog Rolando Toro en heeft een positief effect op je energie, zelfvertrouwen en relaties. Je gaat je energieker en vitaler voelen. Het bevordert een goede gezondheid van je lijf en geest. Het helpt je bewuster in het leven te staan en je komt meer in balans, Het is een weg naar een gelukkiger en vrijer leven. Een les Biodanza les duurt vijf kwartier. Leren dansen is niet het doel, het zijn geen dans-pasjes, je danst je eigen dans. De lessen worden gegeven door Monique Sajet. Aanmelden kan via email: [email protected] Iedere vrijdag om 10.00 uur in het ontmoetingscentrum vanaf 16 oktober. Een proefles kan ook op de welzijns en vitaliteitsbeurs op 10 oktober!!

“Linedansen aan de Maas” wordt “LINE2DANCE”Al ruim een jaar is er een line dance groep, de Maasdancers, in het ontmoetingscentrum aan het dansen op de woensdagavond. Linedancer in hart en nieren Erica van der Nol geeft hier twee groepen les in coun-try line dance. Tevens geeft zij ook elders in Nissewaard les. Sinds 1 augustus heeft Erica de naam van alle line dance groepen onder één noemer geplaatst. De line dancegroepen heten voortaan LINE2DANCE, onderverdeeld in De MAASdancers, NORTHdancers en de KEYdancers. Erica geeft de mogelijkheid om uw eigen meegenomen zwarte T shirt met het logo van LINE2DANCE , MAASdancers, tegen een vergoe-ding laten bedrukken.LINE2DANCE start weer op woensdag 2 september. Voor € 2,00 p.p. per keer kunt u komen dansen. Vanaf 18 september 2015 starten ook de KEYdancers op vrijdag in het ontmoetingscentrum van Het Terras aan de Maas.