Oost - 18 februari 2016

16
Deze havenkraan is een icoon uit de geschiedenis van Amsterdam en Nederland Havenkraan wordt hotelappartement Restauratie De monumentale havenkraan aan de Surinamekade op het KNSM eiland wordt gerestaureerd en ingericht als hotelappartement. Onlangs is de kraan ontmanteld en over het water vervoerd naar een werf in Friesland. De kraan, een gemeentelijk monument, moest dringend opgeknapt worden om te voorkomen dat hij een gevaar werd voor zijn omgeving. Naar alle verwachting wordt de gerestaureerde kraan in het voorjaar teruggeplaatst op de huidige plek. In 194 4 blies een Duits Sprengcommando alle havenkranen aan het IJ op. De kranen bogen als riet. Na de oorlog kwamen er nieuwe kranen. Deze kraan werd in 1958 geleverd door de firma Figee aan de Koninklijke Nederlandsche Stoom- boot Maatschappij (kortweg KNSM). In 197 7 vertrok de KNSM uit het Oostelijk Havengebied. Buurtbewoner Peter Bekkers nam het initiatief om de kraan een nieuwe bestem- ming te geven. Samen met stadsdeel Oost, Monumentenzorg en Yays Concier- ged Boutique Apartments is afgelopen jaar hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Jaargang 3 nummer 2 18 | 02 | 16 editie Oost Amsterdam Uitgave van de gemeente Amsterdam Jong en oud fotograferen samen 7 Dagelijkse geschiedenis Zeeburgerstraat gezien vanaf de Mauritskade in 1970. Rechts molen de Gooyer | Foto J.M. Arsath Ro'is Wat vindt u van de stad? Doe mee aan de enquête 11 Jaren zestig Elke periode in de geschiedenis heeft zijn eigen kenmerken. Op foto’s staat de tijd stil, alles en iedereen blijft eruit zien zoals op het moment dat het beeld wordt gemaakt. In de jaren zestig lieten jongens hun haar groeien en droegen ze spijkerpakken of ribfluwelen kleding. Vrouwen konden voor het eerst een maillot of panty dragen, onder hun steeds korter wordende rokjes. De vrije zaterdag werd ingevoerd en de tele- visie en auto deden langzaam maar zeker hun intrede. Op de Dam sliepen hippies. In de jaren zestig bestonden er twee op- vattingen over Amsterdam. Is de stad vooral een economische eenheid of staat de woonfunctie voorop? De stad groeide en ontwikkelde zich als plek om geld te verdienen. Maar natuurlijk bleef Amsterdam ook een stad om in te wonen. In dat decennium ontstond ook het ideaalbeeld van Amsterdam als woonplaats, ontmoetingscentrum en broedplaats van ideeën. In de stad anno nu blijft het balanceren tussen deze twee visies. Levend houden In 1960 werd het Anne Frankhuis ge- opend, waar bezoekers anno 2016 nog voor in de rij moeten staan. Het is een icoon in de dagelijkse herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Dagelijks, maar ook op meer specifieke momen- ten in het jaar houden we de geschiede- nis levend. Door te vieren, of door te herdenken. Soms in kleine kring, als het gaat om bijvoorbeeld een overleden familielid. Lees verder op pagina 2 De Februaristaking was een daad van hartverwarmende solidariteit 3

description

 

Transcript of Oost - 18 februari 2016

Deze havenkraan is een icoon uit de

geschiedenis van Amsterdam en NederlandHavenkraan wordt hotelappartementRestauratie De monumentale havenkraan aan de Surinamekade op het KNSMeiland wordt gerestaureerd en ingericht als hotelappartement. Onlangs is dekraan ontmanteld en over het water vervoerd naar een werf in Friesland.

De kraan, een gemeentelijk monument, moest dringend opgeknapt worden omte voorkomen dat hij een gevaar werd voor zijn omgeving. Naar alle verwachtingwordt de gerestaureerde kraan in het voorjaar teruggeplaatst op de huidige plek.

In 1944 blies een Duits Sprengcommando alle havenkranen aan het IJ op. Dekranen bogen als riet. Na de oorlog kwamen er nieuwe kranen. Deze kraan werdin 1958 geleverd door de firma Figee aan de Koninklijke Nederlandsche Stoom-boot Maatschappij (kortweg KNSM). In 1977 vertrok de KNSM uit het OostelijkHavengebied.

Buurtbewoner Peter Bekkers nam het initiatief om de kraan een nieuwe bestem-ming te geven. Samen met stadsdeel Oost, Monumentenzorg en Yays Concier-ged Boutique Apartments is afgelopen jaar hard gewerkt om dit mogelijk temaken.

Jaargang 3

nummer 2

18|02|16editie Oost

AmsterdamUitgave van de gemeente Amsterdam

Jong en oud fotograferensamen

7

Dagelijkse geschiedenis

Zeeburgerstraat gezien vanaf de Mauritskade in 1970. Rechts molen de Gooyer | Foto J.M. Arsath Ro'is

Wat vindt u van de stad? Doe mee aan de enquête

11

Jaren zestig Elke periode in de geschiedenis heeft zijn eigenkenmerken. Op foto’s staat de tijd stil, alles en iedereen blijfteruit zien zoals op het moment dat het beeld wordt gemaakt.In de jaren zestig lieten jongens hun haar groeien en droegenze spijkerpakken of ribfluwelen kleding. Vrouwen konden voorhet eerst een maillot of panty dragen, onder hun steeds korterwordende rokjes. De vrije zaterdag werd ingevoerd en de tele-visie en auto deden langzaam maar zeker hun intrede. Op deDam sliepen hippies.

In de jaren zestig bestonden er twee op-vattingen over Amsterdam. Is de stadvooral een economische eenheid ofstaat de woonfunctie voorop? De stadgroeide en ontwikkelde zich als plekom geld te verdienen. Maar natuurlijkbleef Amsterdam ook een stad om in tewonen. In dat decennium ontstond ookhet ideaalbeeld van Amsterdam als

woonplaats, ontmoetingscentrum enbroedplaats van ideeën. In de stad annonu blijft het balanceren tussen dezetwee visies.

Levend houdenIn 1960 werd het Anne Frankhuis ge-opend, waar bezoekers anno 2016 nogvoor in de rij moeten staan. Het is een

icoon in de dagelijkse herinnering aande Tweede Wereldoorlog. Dagelijks,maar ook op meer specifieke momen-ten in het jaar houden we de geschiede-nis levend. Door te vieren, of door teherdenken. Soms in kleine kring, alshet gaat om bijvoorbeeld een overledenfamilielid.

Lees verder op pagina 2

De Februaristaking was eendaad van hartverwarmende solidariteit

3

2 Amsterdam | 18 februari 2016

Nieuw monument op de Dam:plaats uw steen!

Linnaeushof wordt gemeentelijk monument

7 mei 1945 Amsterdam krijgt een nieuw monument erbij. Alle Am-sterdammers zijn uitgenodigd om mee te doen met het ontwerp.

Watergraafsmeer Het complex Linnaeushofis aangewezen als gemeentelijk monument.

Op 7 mei wordt dit nieuwe monumentop de Dam onthuld, ter nagedachtenisaan de slachtoffers van de schietpartij op7 mei 1945. Bij deze schietpartij, tweedagen na de capitulatie van de Duitse be-zetter, vielen 31 slachtoffers.

Plaats een steenOp het monument komen de namen vande slachtoffers. Het project ‘Plaats eenSteen’ zorgt voor een blijvend gedenkte-

Het complex stond op de nominatie omRijksmonument te worden, maar dat is erdoor de problematiek rond de mogelijkehuurverhoging voor Rijksmonumentennooit van gekomen. Om dit bijzonderecomplex toch te beschermen heeft het da-gelijks bestuur van bestuurscommissie

Oost besloten het aan te wijzen als ge-meentelijk monument. Die status biedtdezelfde bescherming, maar heeft voorbewoners niet het nadeel van een moge-lijke huurverhoging.De Linnaeushof werd tussen 1924 en 1935gebouwd door de katholieke aannemerRozestraten. De kerk en de meeste anderegebouwen werden ontworpen door de ar-chitect Alexander Kropholler, die beïn-vloed was door de soberheid van Berlage.

Burgemeester Van der Laan plaatst zijn steentje op www.plaatseensteen.nl

19 maart 2016 De bezem erdoor! Tij-dens de Landelijke Opschoondag organi-seren mensen door het hele landopschoonacties om samen hun buurt ofstraat schoon te houden. Ook in Amster-

Landelijke Opschoondag 2016

Net als in de Chassébuurt in AmsterdamWest leefde hier in de tijd van de verzui-ling een kleine katholieke gemeenschap,met een kerk, woningen voor gelovigen,winkels en scholen. De nonnen die lesga-ven woonden in het Sint Claraklooster.De woningen zouden tot ca. 1980 in han-

ken, online ontworpen door duizendendeelnemers. Tot 1 maart kunt ook u opwww.plaatseensteen.nl steentjes plaat-sen en verplaatsen, om zo gezamenlijk denamen van de slachtoffers te schrijven.Er zijn al 10.000 steentjes geplaatst. Na 1maart worden alle muisklikken vereeu-wigd in steen, als permanent onderdeelvan het bekendste plein van het land.

www.de-dam-zevenmei1945.nl

den van Rozestraten blijven, die katholie-ken selecteerde voor zijn huurwoningen.Daarna verwaterde het katholieke karak-ter van de Linnaeushof.

www.geheugenvanoost.nl www.oost-online.nl

dam kunt u acties aanmelden of aanslui-ten bij een bestaande actie. Doet u ookmee?

www.amsterdam.nl/afval

Amsterdam is een stad met twee zielen in de borst

Vervolg van pagina 1

Andere keren herdenken we gebeurte-nissen die ons allemaal nog bij staan,die een grote impact op de stad hebbengehad.

De Februaristaking van 1941 is zo’n ge-beurtenis die niet alleen toentertijd be-langrijk voor de stad was, maar die nogsteeds een onvergetelijke mijlpaal inonze geschiedenis is. Daarom is de jaarlijkse herdenking, waarover u meerleest op pagina 3, nog steeds springle-vend.

Twee zielenDe staking was een blijk van medemen-selijkheid, zegt burgemeester Van der

Laan in de speciale herdenkingskrantdie het Comité Herdenking Februari-staking 1941 uitgeeft. Maar we moetenook oog houden voor het onbegrip ende desinteresse waarmee de JoodseAmsterdammers die de Tweede Wereldoorlog overleefden te makenkregen.Ook van de gemeente, blijkt uithet rapport ‘Openstaande rekeningen’van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. De studie toont aan dat de gemeente

zich onnodig kil en formeel heeft opge-steld tegenover Joodse erfpachters dietijdens de oorlog van hun bezit warenberoofd. Dat maakt, zo zegt de burge-meester, Amsterdam een stad met tweezielen in de borst: de Februaristaking ende massale deportaties. Het verzet mágtrots stemmen, als het leed van joden inen na de oorlog maar niet in vergetel-heid raakt.

3 Amsterdam | 18 februari 2016

Staakt! Staakt! Staakt!Jubileum Op donderdag 25 februari wordt bij de Dokwerker de Februaristakingherdacht. Een bijzondere bijeenkomst, want het is 75 jaar geleden dat de stakinguitbrak en vele tienduizenden burgers het werk neerlegden en opkwamen voor devervolgde Joodse bevolking. De staking in Amsterdam kreeg direct gevolg in andereplaatsen. Ook in de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp werdgestaakt. Voor heel veel Nederlanders was de Februaristaking een inspiratiebron.

Solidariteit Op dinsdag 25 februari 1941 - ruim negen maanden na het begin vande bezetting - brak in Amsterdam een algemene werkstaking uit. Het tramverkeerkwam tot stilstand, vele fabrieken en winkels liepen leeg. De Februaristaking waseen daad van hartverwarmende solidariteit.

Februaristaking

De Februaristaking van 1941 heeft nationaal én internationaal grote indrukgemaakt. Het was de enige algemene

politieke staking in Europa tegen deanti-Joodse maatregelen van de nazi’sin bezet gebied. Als blijk van erkenningen waardering verleende Koningin Wil-helmina de gemeente Amsterdam in1946 het devies ‘Heldhaftig, vastbera-den, barmhartig’. Dit is sindsdien toe-gevoegd aan het stadswapen. De Februaristaking is nog steeds be-langrijk. U wordt dan ook van harte op-geroepen om op donderdag 25 februari2016 naar het Jonas Daniël Meijerpleinte komen en deel te nemen aan het de-filé langs de Dokwerker. De herdenkingwordt live uitgezonden op de televisie.Dat gebeurt in een uitzending op NPO1,van 16.00 tot 17.50 uur.

FototententoonstellingOp zondag 21 februari opent voormaligburgemeester Job Cohen om 17.00 uurop het Jonas Daniël Meijerplein een fo-totentoonstelling over de razzia’s die dedirecte aanleiding vormden voor de sta-king.

Alle GVB-vervoer een minuut stilBij deze bijzondere herdenking horenook bijzondere activiteiten. Zo zet hetGVB op 25 februari om 11.00 uur trams,bussen, metro en ponten in heel Am-sterdam een minuut stil om aandacht te

Dokwerker op Jonas Daniël Meijerplein

Twee dagen van strijd en hoop

Stakende trambestuurders in de Sarphatistraat in Amsterdam. Voor zover bekend deenige foto van de Februaristaking | Foto: Verzetsmuseum Amsterdam, P. Krüger

Op deze typemachine is het beroemdepamflet STAAKT!!! STAAKT!!! STAAKT!!!getikt | Foto: Verzetsmuseum Amsterdam

Al in 1940 begonnen de Duitse bezettersde Joodse burgers te discrimineren. Daar-door gesterkt trokken NSB'ers door deJoodse buurten in Amsterdam; ze mishan-delden bewoners en richtten vernielingenaan. Joodse jongens stelden zich ertegen teweer en één van de schermutselingen

leidde tot het overlijden van een NSB'er. Ineen reactie hierop pakten de bezetters op22 en 23 februari 1941 willekeurig 427jonge Joodse mannen op en deporteerdenhen naar concentratiekamp Mauthausen.Geen van hen overleefde het. Deze razziavormde dé aanzet voor de Februaristaking.

OoggetuigenIn de vroege ochtend van 25 februari ver-spreidde Mien ten Dam de ‘Staakt’-ma-nifesten rondom het Nassauplein. Zijspoedde zich daarna naar het naaiatelierin de Sint Willibrordusstraat en slaagdeerin de ongeveer tachtig meisjes en jongevrouwen tot staken te bewegen. "Ieder-een legde het werk neer. Zelfs de cheffin,van wie ik niet wist aan welke kant zestond. We liepen gezamenlijk richtingJordaan. Het leek of de hele stad op padwas. Overal zag je grote groepen Amster-dammers. Het was geweldig."

Harry Verheij, die in 1941 via de Ge-meentelijke Arbeidsreserve gedetacheerdwerd bij de tram, reageert: “Die razzia inde Jodenbuurt maakte diepe indruk. Ditkonden we niet over onze kant latengaan! Met de staking hebben we de Duit-sers een rake klap gegeven. Als je zo'nstaking meemaakt, krijg je het vertrou-wen weer terug in de mensen.”

RemisesBij de ingangen van de tramremises vande Havenstraat en de Lekstraat werd drukgedebatteerd toen het stakingsparool deronde deed. Sommige trams reden noguit, maar keerden vrij snel weer terug.Arbeiders van Publieke Werken, Stads-reiniging en het Gemeentelijk Energiebe-drijf sloten zich aan. Groepjes ervan

namen de pont naar Noord om mee tehelpen de stakingsgolf uit te breiden. Opde scheepswerven en bij bedrijven alsKromhout, Fokker en Verschure ging hetwerk plat.

Ben Sijes: “We pakten de fietsen en gin-gen als de donder de fabrieken uit, wantwe wisten: straks komt de Grüne Polizeien die mept je er weer uit. Eruit, eruit,naar de ponten, terug naar de stad. Daarop die pont, dat was iets schoons, dat iseen van de mooiste taferelen die ik inmijn leven heb meegemaakt. Die pontenstonden hartstikke vol en de Internatio-nale werd gezongen. Het was werkelijkeen grote belevenis.”

Dit artikel is een bewerking van een stukdat Jan de Boo schreef voor de specialeHerdenkingskrant die wordt uitgegevendoor het Comité Herdenking Februari-staking 1941.

De enige algemene politieke staking in Europa tegen de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s in bezet gebied

Het programma van 25 FEBRUARI:

■ 11.00 uur: alle voer- en vaartuigen van GVB staaneen minuut stil

■ 12.00 uur: Dirk van Nimwegencentrum, Borger-straat 52, herdenking Februaristaking door stads-deel West.

■ 12.00-16.00 uur: Mozes en Aäronkerk aan hetWaterlooplein, tentoonstelling van zo’n veertigaffiches die door de jaren heen gemaakt zijn voorde herdenking van de Februaristaking.

■ 15.00 uur, hoek Amstel/Zwanenburgwal, herden-king van het Joodse verzet bij het daarvoor op-gerichte monument.

■ 15.00 uur, Stopera, herdenkingsbijeenkomst voorde Februaristaking, georganiseerd door kaderle-den van de FNV, met sprekers en compilatie vantheatervoorstelling STAAKT.

■ 16.30 uur, Jonas Daniël Meijerplein, start van her-denking van de Februaristaking bij de Dokwer-ker. Toespraak van burgemeester Van der Laan;voordrachten van Joost Prinsen en Thomas Spij-kerman, in aanwezigheid van de koning.

■ 17.00 uur, Jonas Daniël Meijerplein, start defilélangs de Dokwerker, gelegenheid tot het leggenvan bloemen en kransen.

vragen voor de staking en de betekeniservan.

De herdenkingKransen en bloemstukken kunnen tus-sen 12.00 en 15.00 uur worden afgege-ven in de Mozes en Aäronkerk aan hetWaterlooplein. Ophalen is mogelijk tot16.30 uur. De herdenking bij de Dok-werker begint om 16.30 uur. Om 17.00uur start het defilé.

Koninklijke aanwezigheidOok bijzonder is de aanwezigheid vanKoning Willem-Alexander. Zijne Ko-

ninklijke Hoogheid neemt dit jaar deelaan de jubileumherdenking en het de-filé bij de Dokwerker. Met zijn deel-name staat de koning in een 70-jarigetraditie. In 1946 was koningin Wilhel-mina aanwezig bij de eerste officiëleherdenking. In 1952 was koningin Juli-ana bij de onthulling van de Dokwerkeren in 1991 was koningin Beatrix bij deherdenking aanwezig.

Kijk voor meer informatie over de Fe-bruaristaking in 1941, de herdenking enhet volledige programma op www.amsterdam.nl/februaristaking.

4 Amsterdam | 18 februari 2016

Wat gebeurt er in Oost

De borden vertellen het verhaal van deIndische Buurt door de eeuwen heen. Vanvoordat de Indische Buurt werd gebouwdtot de recente geschiedenis. Ze gaan overde gebouwen, straten en pleinen en hoedeze tot stand zijn gekomen. Maar ookover de bewoners die actief hebben bijge-dragen aan de ontwikkeling van de Indi-sche Buurt. Net als nu waren er vroegerook al veel buurtinitiatieven en buurtbe-woners met verschillende achtergrondendie samen in één buurt leefden. Zo leggende borden ook de verbinding tussen hetverleden en het heden.

Informatieve borden Er was al een boekje methistorische wandelingen, nu hangen er ook 23historische informatieve borden verspreid doorde Indische Buurt. Bewoners en bezoekers kun-nen nu ook zonder het boekje interessantewandelingen door de buurt maken.

Buurtmuseum Indische Buurt

Dat is ook wat de initiatiefnemers, hetBuurtmuseum Indische Buurt en RogierSchravendeel, een paar jaar geleden voorogen hadden. Met ondersteuning vanStadsdeel Oost en de corporaties Allian-

tie, Eigen Haard en Ymere werd het pro-ject ‘Historisering Indische Buurt’ ge-start. Het eerste resultaat, het boekje ‘DeIndische Buurt met historische wande-lingen’, kwam in april 2014 uit. Sinds de-

cember 2015 ligt een tweede druk in dewinkel. Een van de auteurs, Huibert Tee-kens, heeft nu ook de borden gemaakt.Het boekje is verkrijgbaar bij Java Book-shop, Javastraat 145.

De borden zijn deze maand in de Indische buurt opgehangen

Oost heeft drie buurtmusea met ieder een eigenprogramma. Daar is ruimte voor verhalen vertellenen schoonheid delen. Dit gebeurt op een heden-daagse manier die veel buurtbewoners aanspreekt.■ Buurtmuseum Indische Buurt:

www.facebook.com/m.indischebuurt ■ Museum zonder muren:

www.museumzondermuren.com ■ Museum Perron Oost:

www.museumperronoost.nl

... en verder in Amsterdam

Amsterdam Museum

Centrum Hét stadsmuseum dat het verhaal van de stadvertelt van toen, nu en straks. Het bestaat sinds 1926, alsdependance van het Stedelijk Museum. Vanaf 1975 zithet museum in het pand van het oude Burgerweeshuis.De bezoekersaantallen zijn in 2015 verdubbeld. Kalverstraat 92. www.amsterdammuseum.nl

Bezoekerscentrum De Dageraad

Zuid Bezoek de dependance van Museum Het Schip,toegewijd aan de Amsterdamse School. De golvendegevel van dit gebouw vormt een hoogtepunt in dezebouwstijl. Het bezoekerscentrum is open op vrijdag, za-terdag en zondag. Ieder uur (tussen 12.00 en 16.00 uur)vertrekt er een rondleiding. Bezoek ook de gratis exposi-tie over Plan Zuid en de Museumwinkel. BurgemeesterTellegenstraat 128. www.hetschip.nl

Meer Bijlmer in Bijlmer Meer

Zuidoost De permanente, gratis tentoonstelling BijlmerMeer, Vitrine van Zuidoost neemt u mee door de rijkehistorie van de Bijlmer. Van het droogleggen van het Bijl-mermeer in de 17e eeuw en de toestroom van Surinaamseimmigranten tot de florerende tijden van AFC Ajax. Deobjecten zijn afkomstig van bewoners en van bestaandearchieven zoals het Ajax Museum en het Stadsarchief. Bi-bliotheek Bijlmer, Frankemaheerd 2. www.imagineic.nl

Van Eesterenmuseum

Nieuw-West Grijp uw kans en bezoek de museumwo-ning in de Freek Oxstraat 27-huis in Slotermeer. Elkevrijdag, zaterdag en eerste zondag van de maand. Ervaarde jaren vijftig in een moderne vijftigerjaren gezinswo-ning. Met kolenkachel, bakelieten telefoon, en Bruyn-zeelkeuken. Geheel ingericht volgens de principes enidealen van stichting Goed Wonen. www.vaneesterenmuseum.nl/museumwoning

Museum Het Schip

West Museum Het Schip heeft haar museale ruimtesverspreid over verschillende plekken in en rond hetprachtige 'Amsterdamse School' gebouw Het Schip. Zovindt u hier het voormalig Postkantoor. De andere bij-zondere binnenruimtes van het museum kunt u bezoe-ken met de rondleiding. Spaarndammerplantsoen 140.www.hetschip.nl

Museum Amsterdam-Noord

Noord Het inzicht dat reinheid infectieziekten helptvoorkomen, bracht het gemeentebestuur ertoe om 21badhuizen te bouwen. Het badhuis in Vogeldorp, het eer-ste Tuindorp, kreeg de vorm van een stolpboerderij omhet landelijk karakter van Noord te benadrukken. In 2009werd het badhuis het Museum Amsterdam-Noord, overheden, verleden en toekomst van het stadsdeel. Zamen-hofstraat 28. www.museumamsterdamnoord.nl

5 Amsterdam | 18 februari 2016

Van Bikoplein tot KramatwegZwarte Riek krijgt een straat In de loopvan eeuwen is een fijnmazig netwerk vanAmsterdamse straatnamen gegroeid, ge-ordend naar thema, zoals kunst, cultuur,natuur, sport, politiek of geschiedenis. Zokonden bewoners en bezoekers zich goedoriënteren in de stad. Hoe komen de stra-ten aan hun naam?

Straatnamen

Floris Thoolen is coördinator en ambte-lijk secretaris van de CNOR. Hij is gebo-ren en getogen in Amsterdam. HansTomson is commissielid en jurist bij Ba-sisinformatie van de gemeente Amster-dam. Hij houdt van de historie vanAmsterdam.

Wie bedenken de namen in de stad?Floris: ”Corporaties, stedenbouwers,projectontwikkelaars en bestuurderskomen met adviezen. En ook stadsdelen- zij zijn de beheerders van de openbareruimte. Niet in de laatste plaats kunnenook Amsterdammers met een idee vooreen naam bij ons terecht.” Hans: “Men-sen houden wel van de historische verha-len en namen, van mensen waarvan zijvinden dat ze een vernoeming verdienenvanwege hun uitzonderlijke prestatiesvoor de stad.”

Welke overwegingen maken jullie?Hans: “We adviseren om namen in deopenbare ruimte te kiezen die passen bijde historie van een buurt of gebied. Alshet om mensen gaat moeten ze natuur-lijk van onbesproken gedrag zijn en min-stens vijf jaar overleden. In heelbijzondere gevallen kan het eerder, zoalsbij Nelson Mandela.”

Je ziet steeds meer namen van vrouwenin het stratenplan van de stad. Floris: ”Vrouwen zijn ondervertegen-woordigd bij straatnamen in Amsterdam.Als straten een vernoeming krijgen naarpersonen met een verdienste in de kun-sten, politiek en sport bijvoorbeeld, dangeven we - waar mogelijk - voorrang aanvrouwen. Uit de vroege geschiedenis vande stad zijn weinig namen van vrouwenbekend of verzameld. Daar is meer ar-chiefwerk voor nodig. Recent is er een be-sluit geweest over de JohannaBorskibrug, vernoemd naar de machtigeweduwe uit de IJzeren Eeuw (18e/19eeeuw). Deze brug ligt over de Keizers-gracht ter hoogte van de Vijzelstraat. Heeltoepasselijk, want zij redde de Neder-landse Handelsmaatschappij, een voorlo-per van de ABN, van een faillissement.”

Stel: Amsterdammers willen een straat-naam veranderd hebben. Hans: “Een straatnaam is in principe voorde eeuwigheid. Soms komen er pijnlijkefeiten naar boven en verandert het beeldvan die persoon. Dan neemt het collegevan burgemeester en wethouders het be-sluit om een naam te veranderen. En bo-vendien, naamswijziging heeftverstrekkende gevolgen. Denk aan post-bezorging en bebording van tramhaltes,en alle wijzigingen in de basisregistratiesdie moeten gebeuren. Dat is ongelooflijkkostbaar.”

Wat is jouw favoriete straatnaam? Floris: “De Bob Haarmslaan op het Zee-burgereiland in Oost. Bob Haarms is ge-boren aan de Middenweg tegenoverstadion De Meer. Hij was oud-Ajaxvoet-baller en assistent-trainer van de Amster-damse club.” Hans: “De Onkelboeren-steeg. Die is vernoemd naar de rijke han-delsman - ‘de bevrachter’ - Dirk Honc-kelboer. De Onkelboerensteeg - tussende Kloveniersburgwal en de Zanddwars-straat - heeft sinds 1605 deze naam. Depersoon zegt mij niks maar een steegmidden in de drukke binnenstad met‘boer’ in de naam vind ik leuk klinken.”

Komt er een Zwarte Riekplein?Voor Jordaanprinses Rika Jansen (1924-2016) - Zwarte Riek - komt beslist eenstraat. Zij stond al op de groslijst metkleinkunstenaars die een vernoeminggaan krijgen.

Een David Bowiestraat? Hans: “We hebben al post van Amster-dammers gekregen.”

Meer informatie over de Commissienaamgeving openbare ruimten:www.amsterdam.nl. (zoeken op: CNOR)

Hans Tomson | Foto: Lenette van der Plas

De voormalige Roomtuintjes buiten de Muiderpoort rond 1880. De uitspanning werd omstreeks 1892 afgebroken | Foto A.T. Rooswinkel

De CNOR (Commissie naamgeving openbareruimte) adviseert het college van burgemeesteren wethouders over namen voor nieuwe stratenen pleinen. De CNOR raadpleegt ook het dage-lijks bestuur van de bestuurscommissie van hetstadsdeel waarin die nieuwe straat zich bevindt.Daarna maakt de commissie de voordracht voorhet college van burgemeester en wethoudersover de vaststelling van de naam.

Het gebeurt ook dat de CNOR een voorstelschrijft om een verdienstelijk persoon te vernoe-men, zonder dat er direct een plaats in de open-bare ruimte beschikbaar is. Bij een positief advieskomt de naam dan op een zogenaamde groslijst.Later in de tijd wordt de naam dan gekoppeld aaneen plek in Amsterdam.

Straatnamen in OostIn Oost is de geschiedenis van Ne-derland en Amsterdam terug te vin-den in de straatnamen vanverschillende buurten. In de Indi-sche buurt zijn de straatnamen ver-noemd naar de eilanden vanIndonesië, ooit een kolonie van Ne-derland.

Namen uit de geschiedenis van ZuidAfrika zijn terug te vinden in deTransvaalbuurt. Bijvoorbeeld hetKrugerplein en het Steve Bikoplein,die op korte afstand van elkaar lig-gen. Kruger (1825-1904) was presi-dent van Zuid-Afrika, Steve Biko(1946-1977) was een antiapartheids-activist. Hij stierf onder verdachteomstandigheden in een Zuid-Afri-kaanse gevangenis.

Ook de geschiedenis van Oost zelfis soms terug te vinden in eenstraatnaam, bijvoorbeeld de Room-tuintjes. De straat kreeg in 1973 zijnnaam en is vernoemd naar een her-berg die er tot 1884 stond. Dezeherberg stond bij de toegang tot destad; na sluiting van de Muiderpoortvonden reizigers er een slaapplaats.Bij de herberg waren stallen voorhet vee van veehandelaren die erovernachtten. Als vergoeding mochtde herbergier de gestalde koeienmelken en de room aan gasten ver-kopen.

6 Amsterdam | 18 februari 20166 Amsterdam | 18 februari 2016

Amsterdammer van het jaar

Asielopvang

‘Ik wil graag iets terugdoen voor Nederland’Gifgas Nasir Higazi groeide op in Iran. Hij

werd kolonel in het leger en raakte gewond

door gifgas tijdens de oorlog met Irak (1980-

1988) In 1987 vluchtte hij naar Nederland.

Nu helpt hij dag en nacht vluchtelingen en

daklozen. In januari werd Nasir uitgeroepen

tot Amsterdammer van het jaar 2015.

Vier locaties Noodopvang Amsterdam vangt sinds september 2015

tijdelijk vluchtelingen en asielzoekers op. Zij zijn hier in afwachting van

hun asielprocedure, die door de grote toestroom uit met name Syrië

vertraging heeft opgelopen. In totaal vangt de gemeente ongeveer

1.300 asielzoekers op, in vier locaties verdeeld over Amsterdam.

Nasir (69) werkt als vrijwilliger voorstichting De Regenboog Groep. De stich-ting helpt mensen die het sociaal moei-lijk hebben, zoals daklozen envluchtelingen. Het hoofdkantoor is aande Droogbak vlakbij het Centraal Station.Daar vindt het interview plaats, om10.00 uur ’s morgens. Nasir is buitenge-woon vriendelijk en bescheiden. Uit zijnhouding, zijn blik en zijn woordenspreekt één ding: hij leeft om anderemensen te helpen.

Het is nu tien uur in de ochtend. U werktook 's nachts. Heeft u vannacht gewerkt?“Ja, ik ben gisterenavond om acht uur be-gonnen. Ik heb vannacht een jongevluchteling opgevangen. Een Afghaansejongen van ongeveer dertien jaar, hij washelemaal alleen. Hij zou uit Afghanistanvertrekken met zijn invalide moeder,maar die ging uiteindelijk niet mee. Mis-schien had ze niet genoeg geld om demensensmokkelaars voor twee mensente betalen. Ik beschouw die mensen-smokkelaars als maffia. Hij werd afgezetbij het Centraal Station. Hij reisde meteen vrachtauto en vertelde dat de reisdertig dagen duurde. Hij spreekt alleenPasjtoe, Afghaans, en kan niet lezen enschrijven. Ik spreek die taal ook endaarom kon ik hem helpen. Hij was bangen huilde. Ik zei hem dat hij in Nederlandniet bang hoeft te zijn. Hij gaat morgenmet de politie naar een opvangcentrum

in Groningen. Hij kan me dag en nachtbellen en ik zal voor hem tolken. Vrijdagga ik naar Groningen om hem te helpen.”

U had een drukke nacht. Bent u moe?“Ik ben niet moe. Ik heb veel energie enwil doen wat ik kan. Ik slaap vier uur perdag: ik wil en kan niet slapen. Ik moetwerken; zonder werk weet ik niet wat ikmoet doen. Ik werk vijf dagen per weekveertien uur per dag voor de Regenboog.Sinds september help ik er vooral vluch-telingen. Er komen rond de twintigvluchtelingen per nacht aan in Amster-dam.”

U bent zelf gevlucht uit Iran. “Ik kom uit Isfahan, uit een grote familie.Ik werd kolonel in het leger en gaf leidingaan tweeduizend soldaten. We vochtenin de oorlog tegen Irak, die begon in1980. Er was een aanval met chemischewapens. Ik deed mijn gasmasker te laatop en raakte vergiftigd. Het gifgas rooknaar komkommer, dat vergeet ik nooit. Ikliep daardoor ernstige schade aan mijnnieren op.

Ik kon niet leven onder het fundamenta-listische regime en vluchtte in 1987 metmijn vrouw naar Nederland. We kwa-men aan in Arnhem. Ik ben nooit terug-gegaan naar Iran. Als ik terugga krijg ikde doodstraf, omdat ik deserteerde uithet leger. Ik kan pas terug als Iran een de-mocratie is. Naar de buitenwereld toe isIran nu een vriendelijk land, maar tegende bewoners is het hard en streng. Dedoodstraf wordt veel toegepast.”

Hoe was het om in Nederland aan tekomen? “Ik vind Nederland een gastvrij land metaardige mensen. Het is een mooi land: dekoeien, de weilanden, de straten. Ik benhier blij. Ook met mijn gezin gaat hethier goed.”

Van oudsher gastvrij

De opvang van vluchtelingen is nietsnieuws voor de stad. Amsterdam is altijdeen gastvrije stad geweest voor mensendie op de vlucht zijn voor oorlog, ofomdat ze in hun thuisland niet zichzelfkunnen zijn. Rond 1700 had bijvoor-beeld ruim tien procent van de inwonersvan Amsterdam de Franse nationaliteit.Meer dan 50.000 Franse protestantenvluchtten naar Nederland omdat ze inFrankrijk gedwongen werden om katho-liek te worden. In de jaren zeventig entachtig van de vorige eeuw moest ervooral noodopvang komen voor mensenuit landen als Chili en Vietnam. In de ne-gentiger jaren waren het Afrikanen, Ira-kezen, Afghanen en mensen uit

voormalig Joegoslavië die naar Amster-dam kwamen. Inmiddels zijn we eenstad waarin we met 180 nationaliteitensamenleven. Divers en gastvrij.

Kijk voor alle informatie over denoodopvang van vluchtelingen enasielzoekers op www.amsterdam.nl/vluchtelingen. Hier vindt u ook con-tactgegevens van de diverse hulpor-ganisaties waar u terecht kunt als uzelf ook iets wilt doen voor de men-sen die onze stad opvangt.

Waarom doet u dit werk?“Nederland heeft mijn familie en mij ge-holpen. Ik wil graag iets terugdoen.Graag wil ik het volgende zeggen: be-

dankt, Nederland. Bedankt Amsterdam.En de Regenboog Groep extra bedankt!Dat is de waarheid.”

‘Het gifgas rook naar komkommer’

Foto De Regenboog Groep

7 Amsterdam | 18 februari 2016

Jong en oud

Foam brengt met ‘Twee keer kijken’ tweeverschillende generaties met elkaar incontact. Door vijf weken lang iedereweek samen te fotograferen, leren ze el-kaar beter kennen terwijl ze in de work-shops meer leren over straat- enportretfotografie. De resultaten en alleverhalen worden in een zelf samenge-stelde tentoonstelling gepresenteerd.

KennismakenHaroon is met de leerlingen van groep 7van de IJdoornschool naar verpleeghuisHet Schouw in Noord gekomen voor deeerste workshop. Samen met Ger gaat hijde komende weken foto’s maken. Omkennis te maken hebben ze elkaar vragengesteld, en elkaar foto’s van vroeger latenzien. Haroon: “Ik heb gevraagd wie zijnheld is, en naar dingen die hij heeft mee-gemaakt.” Ger: “Ik wilde weten of Ha-roon hier in Nederland is geboren, en ofhij broertjes of zusjes heeft. Hij heeft eenjonger broertje en zusje.” Haroon: “Wehebben ook geleerd over foto’s maken,dat je een staande en liggende foto kanmaken, en van dichtbij en van ver. En wehebben elkaar gefotografeerd.”

GeschiedenisGer en Haroon hebben duidelijk allebeiplezier in de workshop. Haroon: “Ik vindhet leuk dat je leert foto’s te maken,maar vooral dat je ouderen leert kennen.Ik hou erg van geschiedenis.” Ger: “Ikvind het ook erg leuk om over mijn eigengeschiedenis te vertellen. Mijn kleinkin-deren wilden altijd veel weten over mijnwerk. Daar heb ik toen een boekje over

gemaakt. Dat beviel zo goed dat ik ooknog een boekje over mijn jeugd heb ge-maakt.” Haroon is erg nieuwsgierig naarwat Ger heeft meegemaakt in de tweedewereldoorlog, of hij ondergedoken heeftgezeten en of er werk was te doen. Ger:“Dat was geen leuke tijd, ik ben mijnvader ook door de oorlog verloren. Toenhet afgelopen was woog ik nog maar 96pond. Gelukkig kwam na de bevrijding

alles langzaam maar zeker weer opgang.”

Deelnemers gezochtMaandag 14 maart start Foam in Oostmet een nieuwe reeks ‘Twee keer kijken’en zoekt nog enthousiaste 60-plussersdie mee willen doen. Interesse? Meld ugratis aan bij [email protected], tel. 020 551 6500

Het perspectief van een andere generatieSamen fotograferen Fotografiemuseum Am-sterdam (Foam) trekt de wijk in met ‘Tweekeer kijken’. Een bijzonder fotografieprojectwaarin ouderen en jongeren samen fotografe-ren. Ger Schuring (89) en Haroon Aslami (10)doen mee en hebben net kennisgemaakt.

Amsterdammers in het nieuws

Het Amsterdammertje van het jaar is… Toby Pérez Vrijwilliger Hij doet niet alleen goed werk, hij

is ook nog eens heel erg aardig: Toby Pérez, dit

jaar gekozen tot Amsterdammertje van het

jaar. We ontmoeten hem samen met zijn vader

Joaquin op het Centraal Station, net voordat

ze samen met een team van vrijwilligers op

pad gaan om vluchtelingen op te vangen.

“Ik zag op televisie hoe de mensen vanuitSyrië in bootjes naar Europa vluchtten.Er waren ook kinderen bij. Kinderen diehuilden omdat ze het koud hadden enomdat ze gewoon in een ellendige situa-tie terecht waren gekomen. Ik vond hetheel zielig voor ze en ik wilde heel graaggaan helpen.”

Zo kwam de veertienjarige Toby terechtbij een groep vrijwilligers die zich inzetvoor de vluchtelingen. Toby: “Als vluch-telingen in Amsterdam aankomen heb-ben ze geen flauw idee waar ze naar toemoeten. Ze hebben een lange en gevaar-lijke reis achter de rug. Ze zijn moe en zehebben honger. Amsterdam zien ze vaakals eindpunt, maar ze kunnen hier hunasielprocedure niet starten. Daarvoormoeten ze naar Ter Apel, een dorp in deprovincie Groningen.”

WelkomZodra er internationale treinen op hetCentraal Station aankomen, gaan Toby

en de andere vrijwilligers er op af. Ophun fel oranje gekleurde T-shirts staat inverschillende talen ‘Vluchtelingen wel-kom’ en ‘Wij zijn hier om jullie te hel-pen’ Toby: “Wij geven de mensen etenen drinken en als het nodig is, geven weze extra kleren. Daarna brengen we zenaar inloophuis Blaka Watra aan deDroogbak 1. Daar krijgen ze een warmemaaltijd. Ze kunnen er douchen en sla-pen. De volgende dag worden ze op detrein gezet naar Groningen.”Toby geeft ons een rondleiding op hetstation. Hij laat ons zien waar de treinenaankomen en waar de vluchtelingen wor-den opgevangen. We zijn allemaal onder

de indruk van wat hij zegt. Hij verteltover de dankbaarheid van de vluchtelin-gen en over de mooie reacties die hij van-uit de omgeving krijgt. Ook vertelt hijhoe sommige mensen hem uitscheldenomdat ze tegen de komst van vluchtelin-gen zijn.

ZwaarToby is tenminste twee avonden in deweek op het Centraal Station te vinden.“In het begin hielpen we soms wel dertigof veertig mensen op een avond. Nu isdat iets minder, maar het aantal vluchte-lingen kan ook zo weer toenemen.” Hoe lang hij dit werk blijft doen? “Zo

lang het nodig is”, antwoordt Toby. “Hetis soms wel zwaar, omdat ik overdag ooknaar school ga. Maar ik moet er niet aandenken dat de vluchtelingen in mijn stadaankomen en dat niemand ze helpt. Hetminste wat ik dan kan doen is ze eenmaaltijd en een bed aan te bieden. Datwil ik nog heel lang blijven doen.”

Dit artikel is gemaakt door kinderenuit Amsterdam Zuidoost. Zij volgende brede schoolactiviteit ‘Buurt-krant’, onder begeleiding van EllenJansen.

Toby (links) met de kinderredactie op het Centraal Station

8 Amsterdam | 18 februari 20168 Amsterdam | 18 februari 2016

Langs de tijdlijn

Amsterdam na de TweeOnze stad ontstond in de dertiende eeuw als een klein vissersdorpje, toen vissers langs de oevers van de rivier de Amstel begon-nen met de aanleg van palissades, een omheining van in de grond geslagen palen. Inmiddels is Amsterdam een wereldstad. Eenstad met een rijke historie, ook in het jongste deel van onze geschiedenis. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de samenstel-ling van de Amsterdamse bevolking snel. Veel oorspronkelijke Amsterdammers vertrokken, daartegenover stond de toestroomvan Surinamers, Turken en Marokkanen. Inmiddels telt Amsterdam ruim 800.000 inwoners uit 180 verschillende landen, die alle-maal Amsterdammer zijn en wonen in een stad vol gebeurtenissen en ontwikkelingen die in ons geheugen staan gegrift.

1958 In dit jaar werd de eerste steen ge-legd van tuinstad Buitenveldert. In 1959werden hier de eerste woningen in gebruikgenomen. Nu wonen er ongeveer 20.000mensen, waaronder veel ouderen, en ookeen grote Joodse gemeenschap. Deze zui-delijke uitbreiding van Amsterdam was,naast de westelijke tuinsteden, onderdeelvan het Algemeen Uitbreidingsplan uit1935. Door WO II werd dit plan pas in de

jaren '50 uitgevoerd. De westelijke woonwij-ken zijn ook aangelegd als tuinsteden: stro-ken met langgerekte flatgebouwen,afgewisseld met groen en sportvelden. Zoverrezen de wijken Slotermeer (1951-1954),Geuzenveld (1953-1958), Slotervaart, (1954-1960), Overtoomse Veld (1958-1963) en Os-dorp (1956-1962). Te midden van dezewestelijke tuinsteden kwam de Sloterplas teliggen.

1965 Op het Spui was het bronzenbeeld Het Lieverdje, een stoer Amster-dams jongetje met een hart van goud,elke zaterdagnacht het middelpunt vaneen happening met Robert JasperGrootveld. Hij protesteerde tegen de si-garettenindustrie. Tegelijk werd de anar-chistische jeugdbeweging Provo

opgericht. Zij provoceerde het gezag,gekleed in spijkerpakken en met langeharen. Die explosie van jeugdcultuurmaakte Amsterdam wereldberoemd.Hippies en rugzaktoeristen kwamen vanheinde en verre naar Amsterdam en slie-pen in het Vondelpark en zelfs op deDam, tot dit in 1970 werd verboden.

1975 De Twintigjarige Stadsoorlogwoedde van 1965 tot 1985. Het waseen opstand van vrijgevochten jongerentegen het gezag. Het begon met Provoen eindigde met ingrijpen door de over-heid in de Staatsliedenbuurt. De rellenrond de Nieuwmarkt vormden eenhoogtepunt. Voor het aanleggen van demetro naar de Bijlmer zou een grootdeel van de Nieuwmarktbuurt geslooptworden. De Weesperstraat zou eensnelweg worden naar de Prins Hendrik-kade. De gemeente had een 'groot-

schalige' visie op de stad, terwijl debuurtbewoners hun oude kleinschaligebuurt wilden behouden. In april 1975waren er grote rellen tussen bewonersen actievoerders en de politie. De pan-den werden ontruimd en de metro ge-bouwd. Maar op de lange duur wonnende 'kleinschaligen'. De snelweg kwamer niet en de brede weg loopt nu doodbij café Tisfris. De visie van het stadsbe-stuur veranderde; er kwamen geennieuwe grote flatwijken, maar de oudebuurten werden opgeknapt.

Ajax Europees kampioen

Foto: Ajax

1950 1960 1970 198

Stadsuitbreiding1970 De gouden tijd van Ajax duurde van1965 tot 1973. 'Voetbal is oorlog' was hetmotto van trainer Rinus Michels, die danook bekend stond als de generaal. Hetteam speelde het revolutionaire 'totaalvoet-bal'. Dankzij de stugge Rinus Michels en hetenorme talent van de spelers bereikte Ajaxde wereldtop. Het seizoen 1970-1971 waseen topjaar voor Ajax. De club had een

bijna onoverwinnelijk team met legendari-sche spelers als Johan Cruijff, Arie Haan enPiet Keizer. Ajax eindigde in de Eredivisiecompetitie op een tweede plaats, maar wonwel de Europacup I en de KNVB beker.In 1995 floreerde Ajax opnieuw in Europadoor onder leiding van Louis van Gaal deChampions League en de Super-Cup te winnen.

Provo

Nieuwmarktrellen

Foto Stadsarchief Amsterdam

Foto ANP

Foto ANP

9 Amsterdam | 18 februari 20169 Amsterdam | 18 februari 2016

ede Wereldoorlog

1980 Op 30 april 1980 werd prinsesBeatrix in Amsterdam beëdigd en inge-huldigd tot Koningin der Nederlanden.De grote ceremonie was in de NieuweKerk op de Dam. Dit vormde voor dekraakbeweging en anarchistische groe-pen aanleiding om protesten en rellen teorganiseren. 'Geen woning geen kro-ning' was het motto. Bij de Blauwbrugover de Amstel was een grote confronta-tie tussen actievoerders en de politie. Deactievoerders gooiden stenen en de po-litie achtervolgde hen te paard op hetWaterlooplein. Aan het eind van de dagveranderde het Rokin in een ongekendslachtveld. Er vielen vele gewonden,maar tot ieders grote opluchting geendoden. Ongeveer twee maanden eerder,op 3 maart, hadden tanks de barricadenbij een kraakpand in de Vondelstraatomver gereden. 1980 was het hoogte-en dieptepunt van de rellen in Amster-dam.

2001 Op 1 april 2001 waren de ogenvan de wereld gericht op Amsterdam. Opdie dag werd in onze stad het eerste ho-mohuwelijk ter wereld gesloten. Vier stel-len stapten die dag in het huwelijksbootje.Zij werden in het stadhuis in de echt ver-bonden door toenmalig burgemeester JobCohen. Het homohuwelijk was een vol-gende bevestiging van Amsterdam als GayCapital, na de eerste Amsterdam Gay

Pride in 1996 en de Gay Games, waarvande stad in 1998 gastheer was. De ge-meente wil nog steeds dat Amsterdameen veilige, open en internationaal aan-trekkelijke roze stad is. Een stad waarin ie-dereen zichzelf mag zijn, een stad waariniedereen in vrijheid kan leven: een zoge-naamde gay destination. Daarom is in april2015 de roze agenda gepresenteerd. www.amsterdam.nl/rozeagenda

1992 Zondagavond, 4 oktober 1992. Hetbord lag bij velen nog op schoot toen deuitzending van Studio Sport werd onder-broken door het bericht dat er in de Bijl-mermeer een vliegtuig was neergestort.Een Boeing van de Israëlische luchtvaart-maatschappij EL AL boorde zich om 18.36uur in de flats Groeneveen en Kruitberg. 43mensen overleefden de ramp niet.

In de dagen, maanden en jaren na de rampbleven er vragen over de lading van hetvliegtuig, de mannen in witte pakken enhet aantal slachtoffers. De Bijlmerrampwordt elk jaar herdacht bij ‘De boom diealles zag’. Tijdens deze herdenking vliegener geen vliegtuigen over de Bijlmer, nor-maal gesproken een drukke aanvliegroutevoor Schiphol.

Geen woning geen kroning

Homohuwelijk

80 1990 2000 20102013 Op 30 april 2013 zijn wederom alle

ogen op Amsterdam gericht, want erwordt een koning ingehuldigd. Na 33 jaardoet Koningin Beatrix afstand van detroon in het paleis op de Dam. Enkele urenlater wordt de nieuwe Koning ingehuldigdin de Nieuwe Kerk. De sfeer in de stad iscompleet anders dan in 1980: nu is

Amsterdam trots en viert de stad uitbun-dig feest. Overal zijn festiviteiten, zoals ophet Museumplein. De dag eindigt met deKoningsvaart op het IJ. De stad ontvangtdie dag zo’n 700.000 bezoekers. In totaalmaken 1.500 journalisten gebruik van hetperscentrum, waarvan 70 tot 80 procentinternationale pers is.

Koning ingehuldigd

Bijlmerramp

Foto ANP

10 Amsterdam | 18 februari 2016

Onderwijs

Vrijwilligers gezocht

Opdracht: zoek een oplossing

Samen op pad Sinds de invoering van deWmo wordt van buurtbewoners met eenlicht verstandelijk beperking verwacht datze steeds meer zelfstandig gaan participe-ren. Om dit te ondersteunen is Prismasinds 2014 gestart met het organiserenvan Buurtmaatjes voor bewoners met eenlicht verstandelijke beperking.

Doel van het Masterplan Techniek Am-sterdam is dat meer jongeren kiezen vooreen hoogwaardige technische opleiding,daar enthousiast over zijn en na afron-ding een technische vervolgopleidinggaan volgen of een technische carrièregaan opbouwen. Dat is nodig om ervoorte zorgen dat het Amsterdamse bedrijfs-leven in de nabije toekomst over vol-doende en goed geschoold technischpersoneel kan beschikken.

Tijmen, Zoe, Mikal, Collins en Feddedoen dit jaar eindexamen vmbo-t op het

IJburg College. Zij hebben de richting ITen Techniek gevolgd. Daar kies je aan heteind van de tweede klas voor. Zoe: ”Ikwilde alle vakken doen die nodig zijn ompiloot te worden, en ik was altijd handigmet computers.” Daniël Siha doet dit jaareindexamen op het Technasium van hetPieter Calandlyceum. Technasium isatheneum plus het vak onderzoeken enontwerpen. Daniël begon ermee in deeerste klas, maar je kunt er tot de 3e klasnog bijkomen.

PraktijkopdrachtenDe leerlingen van IJburg college hebbenelke periode één project. De laatste peri-ode ging het over vliegtuigen. Tijmen:”We gingen met de klas naar Schiphol enkregen in een hangar uitleg over onze op-dracht. Door alle mensen die in een

vliegtuig zitten is er een vochtprobleem,dat is slecht voor het materiaal en demensen.” In groepjes gingen ze werkenaan een oplossing, waar ze een presenta-tie over gaven. Vandaag zijn ze gestartmet een nieuw project. Fedde: ”Er warenpolitieagenten om te vertellen over eenforensisch onderzoek dat we gaan doennaar een verzonnen moord in het Von-delpark.”

TechnasiumOok op het Technasium werken leerlin-gen steeds samen aan een opdracht,meestal een maatschappelijk vraagstukdat een oplossing nodig heeft. Daniël:

Techniek en praktijk Op veel Amsterdamsescholen nemen leerlingen, met ondersteuningvan het Masterplan Techniek Amsterdam, deelaan praktijkgerichte techniekprojecten.

Maatjes actief in Oost

”We moesten iets verzinnen waardoorouderen zelfstandig kunnen blijvenwonen. Eerst zijn we naar een bejaarden-tehuis gegaan om mensen te intervie-wen, daar kwam uit dat jezelf goedkunnen blijven voeden belangrijk is als jeniet zoveel meer kan. Dus wat hebbenwe verzonnen? Een magnetron die destreepjescode van een product scant endan automatisch weet op hoeveel watt enhoe lang het klaargemaakt moet wor-den.”

Meer weten?Ga naar www.amsterdam.nl/masterplantechniek

Daniël Siha volgt het Technasium

Andries en Jennifer zijn een voorbeeldvan een maatjeskoppel. Andries woontzelfstandig en wordt ambulant begeleiddoor Cordaan. Hij is al jarenlang maga-zijnmedewerker via Pantar. ”Mijn bege-leider vroeg of ik het leuk vond om eenswat andere mensen dan op mijn werk tezien. Ja dus!”, vertelt hij.

Duwtje in de rug“Bij ons was de klik er meteen”, zegtvrijwilliger Jennifer. “Andries is erg ge-zellig.” Jennifer is psychologiestudent.“Maar ik heb me beslist niet aangemeldom de psycholoog te spelen. Ik vind hetleuk om mensen te helpen en een duwtjein de rug te geven”, zegt ze. Elke weekgingen Jennifer en Andries naar eenbuurthuis om gezellig te tafeltennissen.Voor het traject staat in principe een halfjaar, al is dat niet in beton gegoten: hetkoppel bepaalt samen wanneer de tijd

rijp is voor de deelnemer om op eigenbenen te staan. Voor Andries was eenhalf jaar toereikend. Hij gaat nu met veelplezier zelfstandig naar het buurthuis.“Ik heb er veel leuke mensen ontmoetmet wie ik nu speel.”

Samen de buurt verkennenAls maatje help je bewoners met eenlicht verstandelijke beperking een pas-sende activiteit te vinden in de buurt. Devrijwilliger gaat mee, net zo lang tot debewoner zelfstandig kan gaan. Samen ga

je bijvoorbeeld een kop koffie drinken ineen buurtcentrum, meedoen aan eenbingo, sporten of iets creatiefs doen. Stapvoor stap helpt de vrijwilliger de buurt-bewoner naar zelfstandige participatie.De vrijwilliger krijgt daarbij training enondersteuning van Prisma.

TopvrijwilligersHet slagen van Buurtmaatjes is afhanke-lijk van goede vrijwilligers. RosanneNoumon, maatjesmakelaar bij Prisma:“We werven vrijwilligers via vrijwilli-

gersbanken, buurtcentra, hogescholen enuniversiteiten. Door de korte tijdsinves-tering en het gerichte doel is het voorvrijwilligers erg leuk om te doen en ookgoed te combineren met andere werk-zaamheden.”

Lijkt het u leuk om als maatje aan de slagte gaan bij Prisma? Neem dan contact opmet [email protected], tel. 020886 6260.

www.stichtingprisma.nl

De leerlingen van het IJburg College, v.l.n.r. Tijmen, Collins, Zoe, Fedde en Mikal

Ook Nathan Lotz heeft een buurtmaatje via Prisma | Foto: Janet de Jong

11 Amsterdam | 18 februari 2016

Gezond In de nabije toekomst krijgen Am-sterdammers alleen nog een parkeervergun-ning als hun auto de lucht in de stad nietontoelaatbaar vervuilt. Het is één van demaatregelen die de stad neemt om de luchtschoon te maken. Ook worden de milieuzonesuitgebreid. De Amsterdamse lucht moet zoschoon en gezond mogelijk worden, met zomin mogelijk stikstofdioxide, fijnstof en roet.

Schone lucht

In een Amsterdam met schone luchtkunt u prettig wonen, wandelen en fiet-sen. Kinderen spelen lekker buiten, zon-der dat u zich zorgen hoeft te maken overuw gezondheid. Te veel luchtverontrei-niging heeft impact op de kwaliteit vanleven en belemmert daarnaast. Op som-mige plekken mogen nu geen scholen ofwoningen gebouwd worden omdat deluchtkwaliteit daar te slecht is. Dat moetanders.

Eerste Europese stadAmsterdam is enorm ambitieus. In 2025moet het verkeer schoon zijn en is onzestad uitstootvrij. Amsterdam is de eerstestad in Europa waar deze ambitie is vast-

gelegd. Daarom worden er niet in de toe-komst, maar nu al maatregelen genomen.Het gemeentebestuur heeft een aantalbelangrijke besluiten genomen, waarmeeeen grote bijdrage wordt geleverd aan deleefbaarheid van onze stad. De gemeenteneemt haar verantwoordelijkheid en sti-muleert u om dat ook te doen. Schonelucht is voor iedereen belangrijk, en be-reiken we alleen door allemaal onze bij-drage te leveren.

Schoon parkerenBenzineauto’s die voor 1992 zijn ge-bouwd krijgen straks geen parkeerver-gunning meer. Voor auto’s die op dieselrijden ligt de grens op 2005. De bedoe-

ling is dat deze regel rond septemberwordt ingevoerd. Het geldt alleen voornieuwe aanvragen, of als u het kentekenop een bestaande vergunning wilt aan-passen.

Amsterdam ElektrischOnze stad is koploper op het gebied vanelektrisch rijden en wil dat ook blijven.Daarom wordt het aantal elektrische op-laadpunten uitgebreid van 1.000 naar4.000. Onlangs zijn ook de eerste tweesnellaadpunten geplaatst bij de taxi-standplaats op het Centraal Station. Opnog een aantal plekken in de stad verrij-zen dit jaar punten waar elektrische voer-tuigen razendsnel kunnen worden

opgeladen, wat vooral voor het beroeps-matige verkeer belangrijk is.

Uitbreiding milieuzonesVoor het vrachtvervoer geldt al sinds 2013een milieuzone. Dit betekent dat vracht-wagens die voor oktober 2005 zijn ge-bouwd, de stad niet meer in mogen. Zijmoeten hun vracht aan de rand van destad afleveren, waarna het met kleinere,schone voertuigen de stad in wordt ge-bracht. De komende jaren wordt de mi-lieuzone uitgebreid. Volgend jaar, in 2017,worden er ook voorwaarden gesteld aanhet bestelvervoer. Bestelauto’s die voor2000 zijn gebouwd wordt dan de toegangtot Amsterdam ontzegd. En in 2018 wordteen volgende stap gezet in het verschonenvan de lucht door vervuilende taxi’s. Metzowel de bestel- als de taxibranche zijn af-spraken gemaakt. Brom- en snorfietsenvan vóór 2011 dragen zo ernstig bij aan deluchtvervuiling dat de gemeente ook dezevoertuigen uit de stad wil weren.

Openbaar vervoerOm in 2025 alleen schoon verkeer in destad te hebben, wordt ook het openbaarvervoer uitstootvrij. Het GVB gaat er-voor zorgen dat de bussen uitstootvrijgaan rijden en er wordt ook gekeken hoebijvoorbeeld de veerponten schoon kun-nen worden gemaakt.

Luchtvervuiling Een belangrijke motiva-tie voor de grote schoonmaak van deAmsterdamse lucht is uw gezondheid.“Luchtverontreiniging scheelt in Neder-land gemiddeld twee jaar op de levens-verwachting”, zegt dr. Van der Zee,longarts in het OLVG. “Het is niet alleenslecht voor de longen, maar luchtveront-reiniging heeft vooral ook effect op hethart- en vaatstelsel. Wanneer ergens eenpiek in de luchtvervuiling wordt geme-

ten, dan merken ziekenhuizen dat er bin-nen 24 tot 48 uur meer mensen wordenopgenomen met hartinfarcten. Het be-treft dan vaak oudere mensen, die alklachten hebben.” De lucht is tegenwoordig al een stukschoner dan dertig jaar geleden. “We sto-ken niet meer op kolen bijvoorbeeld”,aldus dr. Van der Zee. “Auto’s zijn nu ookminder vervuilend dan vroeger. Maar eris nog steeds te veel verontreiniging,

waardoor kinderen een vergroot risicohebben op astma of allergieën. Ook hetverlies van de longfunctie gaat sneller enhet gevaar van longkanker is groter.” Hoewel een groot deel van de luchtver-ontreiniging in Nederland letterlijk komtoverwaaien uit het buitenland, hebbende maatregelen van Amsterdam wel de-gelijk zin, volgens dr. Van der Zee. “Juistlokaal merk je het effect van schone luchtdirect.”

Op weg naar een uitstootvrij 2025

Meer informatieDe weg naar een uitstootvrij 2025 maakt onder-deel uit van de Agenda Duurzaamheid van de ge-meente. De besluiten die zijn genomen gaan nuhet inspraaktraject in. Wilt u meer weten over watde gemeente aan duurzaamheid doet, én wat uzelf kunt bijdragen aan een schone en gezondestad? Kijk voor alle informatie opwww.amsterdam.nl/duurzaam

Twee jaar langer leven met schone lucht

Onderzoek: Wat volgens u beter kan, nemen we graag mee

De gemeente Amsterdam werkt aan een gast-vrije stad. Een stad die leefbaar en duurzaamis, niet alleen voor toeristen en bezoekers,maar vooral voor bewoners en ondernemers.

We willen dan ook graag van u weten hoe u de stad er-vaart. Uw mening willen wij gebruiken om maatregelente treffen om van de stad een plezierige woon-en werk-plek te maken. Uiteraard willen we de goede dingen be-houden. En wat volgens u beter kan, nemen we graagmee in onze maatregelen. U kunt tot eind februari meedoen aan de enquete. Kijkop www.amsterdam.nl/stadinbalans

Enquête

Wat vindt uvan de stad?

Openbaar vervoer, vracht- en bestelvervoer worden allemaal uitstootvrij

12 Amsterdam | 18 februari 201612 Amsterdam | 18 februari 2016

Stadspas

loop binnenmet de stadspasaanbiedingen maart

Van deze aanbiedingen kunt u alleen gebruik maken als op de achterzijde van uw Stadspas het woord “aanbiedingen” in de kleur paars gedrukt staat.

Bijlmer Parktheater

100 Highlights Cruise

In maart kunt u voor € 2 naar een voorstelling in het Bijlmer Parktheater. Met (bekroonde) jeugdvoorstellingen in devoorjaarsvakantie zoals AaiPet en Pokon. En ons paradepaardje: het In The PictureFestival waar jong talent uit Zuidoost laatzien wat het kan! Bekijk het hele aanbod vanmaart op bijlmerparktheater.nl en koop sneluw tickets!

Geldig: 1 t/m 31 maart Stadspasprijs: voor € 2 naar een voorstelling naar keuze (normaleprijzen variëren van € 7 tot € 18,50)

Carré

Koninklijk Theater Carré presenteert Broadway aan de Amstel met PIPPIN, eenduizelingwekkende musical vol buitenge-wone acrobatiek. De voorstelling vertelt hetverhaal van Pippin die op zoek is naar zich-zelf en de zin van het leven. Deze ‘eye-popping razzle dazzle’ is met originele Amerikaanse cast, slechts 5 wekente zien in Nederland. 9 maart tot en met 10april, exclusief in Koninklijk Theater Carré.

Geldig: 9 maart, 11 t/m 31 maart op dinsdag, woensdag en donderdagStadspasprijs: € 5, exclusief € 1 restaura-tietoeslag per kaart en boekingskosten(éénmalig € 4,50 per boeking). Alleen geldig op de tweede rang (normale prijs€ 59,50) Kaartverkoop: aan de kassa van Carré(dagelijks geopend van 16.00 tot 18.00uur en vanaf 1,5 uur voorafgaand aan eenvoorstelling). Niet geldig i.c.m. andereaanbiedingen of op reeds gekochte kaart-jes. Zolang de voorraad strekt

€ 5

De FilmHallen

De FilmHallen vertonen dagelijks debeste films in 9 mooie filmzalen. Van de beste Hollywood films tot kleine arthouse cinema, in de FilmHallen is altijd iets te zien voor jong en oud. In demaand maart mag je voor € 1 één filmnaar keuze bezoeken.

Geldig van: 1 t/m 31 maartStadspasprijs: € 1 (normale prijs € 11)Kaartverkoop: aan de kassaReserveren: kosteloos reserveren opwww.filmhallen.nl en uiterlijk een halfuur voor aanvang van de film uwStadspas tonen bij de kassa Adres: Hannie Dankbaarpassage 12 (inde Hallen-Amsterdam)Meer info: www.filmhallen.nl of 020 820 8122

Gratis

Heb je je eigen stad wel eens bekeken vanaf het water? Niet voor nietsmaken jaarlijks vele bezoekers een rondvaart door het UNESCO Werelderfgoed: de grachtengordel. Vanaf de boot kun je ontspannengenieten van het uitzicht op de grachtenpanden uit de Gouden Eeuw,de vele bruggen en andere highlights. Amsterdam is het mooist vanafhet water, kom varen met de Canal Company!

Geldig: van 1 maart t/m 24 maartStadspasprijs: gratis (normaal € 14,50)Kaartverkoop: pas laten scannen aan de kassa’s van Canal Company(zie website voor verkoopadressen)Meer info: www.canal.nl

Gratis

€ 2

Allard Pierson

€ 1

Adres: Koninklijk Theater Carré, Amstel 115-125 Meer info: www.carre.nl/pippin

Kom je met de Stadspas naar het DWDD Pop-Up Museum dan ont-vang je gratis het boek dat bij de tentoonstelling is uitgegeven. Vanaf 1 maart liggen er 200 boeken klaar voor iedereen die zich meldt met deStadspas. Maar wees er snel bij, want als ze op zijn, zijn ze op.

Geldig: vanaf 1 maart, dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uurStadspasprijs: gratis (normale prijs € 10) Kaartverkoop: aan de kassaAdres: Oude Turfmarkt 127Meer info: www.allardpiersonmuseum.nl

Foto Terry Shapiro

Kaartverkoop: aan de kassaReserveren: 020 311 3933Adres: Anton de komplein 240Meer info: www.bijlmerparktheater.nl

13 Amsterdam | 18 februari 201613 Amsterdam | 18 februari 2016

Schone lucht

Apparaat te leenWitgoedregeling Kunt u zich een dag zonder koelkast voorstellen?Een week zonder wasmachine of gasfornuis? Als een van deze appara-ten stuk gaat, komt dat altijd ongelegen. We hebben ze elke dagnodig, kunnen niet zonder. Als u een laag inkomen hebt is het extravervelend, omdat u niet zomaar eventjes een nieuwe koelkast kuntkopen. Als u de vervanging niet kunt betalen, kan de witgoedregelingvan de gemeente uitkomst bieden.

De witgoedregeling is een noodvoorzie-ning. Een speciaal fonds (Fonds Bijzon-dere Noden Amsterdam) regelt voor u devervanging van een kapotte wasmachine,koelkast of gasfornuis. Amsterdammersdie geen andere mogelijkheden hebbenom aan het apparaat te komen, kunnenvan de regeling gebruik maken. U krijgthet apparaat in bruikleen.

Hoe werkt het?U kunt de witgoedregeling niet zelf aan-vragen. Dit doet een hulpverlener voor u.Gaat uw wasmachine, koelkast of gasfor-nuis stuk en kunt u de kosten echt nietzelf betalen? Ga dan bijvoorbeeld naareen hulpverlener van de Maatschappe-lijke Dienstverlening in uw stadsdeel ofnaar een financieel spreekuur.

U moet kunnen aantonen dat u recht heeftop de witgoedregeling. Neem uw bankaf-schriften, bewijzen van schulden en/ofeen afwijzing van de gemeentelijke Kre-dietbank mee. Hiermee kun u laten ziendat u een laag inkomen en weinig vermo-gen heeft. Vervolgens krijgt u een huisbe-zoek. Daarna hoort u of uw hulpverlenereen aanvraag kan doen. Het fonds laat uw

hulpverlener weten of uw aanvraag wordtgoedgekeurd. Het hele traject kan een paarweken in beslag nemen.

Meer weten?Kijk voor meer informatie en voor allevoorwaarden op www.amsterdam.nl/pakjekans. Op deze site zijn alle regelin-gen verzameld. U vindt daar niet alleen

de hulp die wordt aangeboden in hetkader van armoedebestrijding, maar ookregelingen die daarbuiten vallen. Bij-voorbeeld de kwijtschelding van de ge-meentebelasting, het jeugdsportfonds enwoonlastentoeslag.

U kunt ook contact opnemen via tele-foonnummer 020 252 6000.

Het financieel spreekuurOp veel plekken in Amsterdam zijn financiëlespreekuren. U kunt hier terecht met al uw vragenover geldzaken. De medewerkers helpen u ookmet het aanvragen van extra’s. Zoals geld voorschoolkosten en gratis openbaar vervoer voor ou-deren. De locaties bij u in de buurt vindt u op www.amsterdam.nl/pakjekans

Stadspas

loop binnen met de stadspas

Joods Historisch Museum

Bounz

Amy Winehouse, een van de meest suc-cesvolle artiesten van de afgelopen tijd,staat centraal in Amy Winehouse: A Family Portrait. Deze persoonlijke tentoonstelling, samengesteld doorAmy’s broer Alex Winehouse en The Jewish Museum Londen, belicht Amy’spassie voor muziek en mode, haar joodsefamiliegeschiedenis en schooltijd. Ook iser aandacht voor Camden Town waarAmy lange tijd woonde.

Gratis

Wilt u weten waar u nog meer korting krijgt met uw Stadspas, kijk dan in deStadspas Kortingsgids 2015/2016.Stadspas, Antwoordnummer 47197, 1070 WB AmsterdamTelefoon: 020 252 6000 (8.30-17.00 uur).Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.Wijzigingen voorbehouden.

Gratis

Geldig: t/m 4 septemberStadspasprijs: gratis, (normale prijs€ 15). Op vertoon van de Stadspas bijde Museumshop ontvangt u een postervan de tentoonstelling (1 per Stadspasen zolang de voorraad strekt)Kaartverkoop: aan de kassaAdres: Nieuwe Amstelstraat 1Meer info: www.jck.nl/amy-winehouse

Springen bij Bounz. Bij Bounz gaat trampoline-springen een stapje verder. Lekker een uur langspringen op een veld dat bestaat uit 32 aaneenge-schakelde trampolines en een meterslange tum-blingbaan. In de maand maart mag u 2 keer (!)een uur komen springen. In verband met piektij-den staan hieronder de beschikbare periodes.Reserveren is verplicht. Op maandagen is Bounz gesloten.

Geldig: van 1 maart t/m 31 maart (van dinsdag t/m vrijdag)Stadspasprijs: gratis (normaal € 7)Kaartverkoop: aan de kassaReserveren: 020 611 4481 of per e-mail [email protected]: Willinklaan 5Meer info: www.bounz.nl

Foto Mark Okoh Camera Press London

14 Amsterdam | 18 februari 2016

Europese Unie

Vernieuwing

Grondlegger De eerste helft van 2016 is Nederland voor de twaalfde keervoorzitter van de Europese Unie. Vrijwel alle vergaderingen vinden plaats inAmsterdam, op het Marineterrein. Ook wordt er dertien keer een ministeri-ële vergadering met vakministers georganiseerd in het Scheepvaartmuseum.

Erfpacht 2016 is een belangrijk jaar voor de Amsterdamse erfpacht. De ge-

meente wil eeuwigdurende erfpacht invoeren, als eerste voor nieuwbouw.

Voor mensen die nu al erfpachter zijn, wordt de waarde van de grond nog

maar één keer bepaald na vaststelling van de Overstapregeling. Grote prijs-

stijgingen horen dan tot het verleden. De erfpachtvernieuwing moet zorgen

voor meer zekerheid en duidelijkheid voor de erfpachter. Maar waar komt

erfpacht vandaan en waar gaat het precies naartoe?

Het verdrag van Amsterdam

Ter ere van het voorzitterschap is de stad aangekleed met onder andere deze vlaggen

Nederland is een van de grondleggers vanhet huidige Europa. Na de Tweede We-reldoorlog werd in 1951 het Verdrag vanParijs getekend. Nederland ondertekendemet Frankrijk, West-Duitsland, Italië,België en Luxemburg dit verdrag, dat alsdoel had de vrede in Europa te verzeke-ren. Voor dat doel werd de productie vankolen en staal, die toen golden als de be-langrijkste middelen voor de productievan oorlogswapens, onder het gezag ge-plaatst van een gemeenschappelijkeHoge Autoriteit. De EGKS (EuropeseGemeenschap voor Kolen en Staal) geldtals de eerste aanzet tot de Europese Unie.

Het verdrag van AmsterdamIn de eerste helft van 1997 was Nederlandook voorzitter van de Europese Unie. Op2 oktober van dat jaar, tijdens het voor-zitterschap van Luxemburg, onderteken-den de ministers van Buitenlandse Zakenvan de vijftien lidstaten het Verdrag vanAmsterdam. In dit verdrag zijn afsprakengemaakt over het openen van de grenzenvoor personen, en een Europees beleidvoor asiel en immigratie. De afsprakenvan het Akkoord van Schengen zijn methet Verdrag van Amsterdam binnen de

Europese Unie ondergebracht. Onder-werpen die ook tijdens het huidige voor-zitterschap actueel zijn.

Anno nuEuropa is al eeuwenlang enorm belang-rijk voor Amsterdam. En omgekeerdspeelt de stad ook al heel lang een belang-rijke rol op het continent. Amsterdam istenslotte een internationale, open enbruisende stad en kent een lange geschie-denis wat betreft handel en ondernemen.De ambitie van de stad is om haar positieals Europese vestigingsregio en economi-sche motor te versterken. Qua handels-positie valt Amsterdam in de categorieBrussel, Frankfurt en Chicago. En alsvestigingslocatie van internationalehoofdkantoren staat Amsterdam op devierde plaats binnen de EU. Van oudsheris de welvaart van Amsterdam en deregio verbonden aan de positie als inter-nationaal zaken- en handelscentrum. Ditmaakt de stad in Europa en de rest van dewereld interessant als toegangspoort enverbindende schakel tussen internatio-naal werkende bedrijven, organisaties ensteden. Dat is goed voor de stad én goedvoor Europa.

Het verleden en de eeuwigheid

Meer weten? De Europastrategie van Amsterdamvindt u op www.eu2016.amsterdam. Opdeze pagina is ook alle informatie overhet huidige voorzitterschap te vinden,

zoals de kalender en het culturele pro-gramma. Ook als u meer wilt weten overde eeuwenlange relatie tussen Amster-dam en Europa kunt u op deze site te-recht.

Al in het oude Egypte en in het Ro-meinse rijk werd staatsgrond in erfpachtuitgegeven. In Amsterdam dateren deeerste uitgiften in erfpacht uit de 15e en16e eeuw. De grond binnen de vesting-werken was volledig benut. Het stadsbe-stuur onteigende landbouwgronden

rond de stad om verder te kunnen uit-breiden. Het bestuur slaagde er echterniet in alle grond ook weer te verkopen.Een deel werd daarom in erfpacht uitge-geven voor tuinbouwdoeleinden. Zoontstond in de zeventiende eeuw dePlantagebuurt.

Erfpacht voor de gemeenschapTussen 1850 en 1896 werden terreinenvoornamelijk aan ondernemers in erf-pacht uitgegeven. Zij wilden vaak lieverhun kapitaal in hun bedrijf investeren,dan in grond. Het raadslid mr. M.W.F.Treub - later wethouder en uiteindelijkminister - diende in 1890 een motie inom enkele percelen bouwgrond niet teverkopen. Hij wilde ze ‘in opstal uitge-ven‘. Eind 1896 leidde dit tot de invoe-ring van erfpacht. Het ging om eenerfpachtstelsel met erfpacht op langeretermijn (75 jaar), met een vaste canon(vergoeding voor gebruik). De uitvoe-ring ging langzaam. Bezwaren leidden in1915 tot herziening. Voortaan werdgrond uitgegeven in voortdurende erf-pacht, met de mogelijkheid om de canonen de bepalingen na 75 jaar te verande-

ren, en daarna telkens na 50 jaar. Wehebben vandaag de dag nog voortdu-rende erfpacht. Door de jaren heen zijnde Algemene Bepalingen (de spelregelsvan het stelsel) gewijzigd om aan deeisen van de tijd te voldoen.

Eeuwigdurende erfpacht: meer weten? De gemeente wil voortdurende erfpachtveranderen in eeuwigdurende erfpacht.Binnenkort kunt u inspreken op de Alge-mene Bepalingen van dit nieuwe stelsel.Daarna kan bij nieuwbouw eeuwigdu-rende erfpacht ingaan. Vervolgens komter een overstapregeling. Daarin staat opwelke manier mensen die nu al erfpach-ter zijn, kunnen overstappen naar hetnieuwe stelsel. Ook hierop kunt u reage-ren. Meer weten? Kijk dan op www.am-sterdam.nl/erfpacht.

In de zeventiende eeuw ontstond de Plantagebuurt dankzij erfpacht

15 Amsterdam | 18 februari 2016

In veel buurten in Nederland zijn alBuurtWhatsApp-groepen gestart. On-derzoek toont aan dat de criminaliteit indeze buurten flink daalt. Daarom sti-muleren we ook in Oost BuurtWhat-sApp. We helpen groepen met de starten begeleiden bestaande groepen.

Wat is het?Als één persoon een verdachte situatiemeldt via de BuurtWhatsApp kan iederlid dat in de buurt is meekijken, bij-

voorbeeld door even uit het raam te kij-ken. Als een verdachte zich verplaatst,kunnen andere leden of andere What-sApp-groepen (als die er zijn) meekij-ken.

Een BuurtWhatsApp-groep heeft ledendie in dezelfde buurt wonen of werken.Deelnemers zijn 18 jaar of ouder.BuurtWhatsApp-groepen zijn burger-initiatieven: buurtbewoners zijn eigen-aar en gebruikers.

VoordelenDe kans dat een verdachte aangehoudenwordt stijgt sterk in buurten met eenBuurtWhatsApp. Personen met kwaadin de zin voelen zich bekeken en wor-den minder actief in deze buurten.

BuurtWhatsApp tegen criminelenVeiligheid

Burgerinitiatief Kent u WhatsApp? Dat is een applicatie waarmee u op een

smartphone gratis berichten kunt sturen. Ook naar een groep mensen tege-

lijk. In een BuurtWhatsApp-groep kunt u uw buurtgenoten en de politie infor-

meren over verdachte situaties en onraad in de buurt.

ColofonJaargang 3, nummer 2, 18 februari 2016■ Amsterdam is een uitgave van de gemeente Amster-dam ■ Amstel 1 ■ Postbus 202, 1000 AE Amsterdam ■E-mail: [email protected]■ Internet: www.amsterdam.nl ■ Telefoon: 14 020 (In-gesprektoon of geen toon? Bel 020 624 1111)■ Hoofdredactie: Djoe Lan Tan ■ Eindredactie: JeroenNan ■ Beeldredactie: Edwin van Eis ■ Coördinatie:Thea Bielsma ■ Fotografie, tenzij anders aangegeven:Edwin van Eis, Marjolijn Pokorny en Alphons Nieuwenhuis

Aan dit nummer werkten mee:Thijs de Bruijn (Movement), Rudie van Eijk, Kadir Kusçu,Lenette van der Plas en Edwin Raap (eindredactie)

■ Vormgeving: Floppy Design (Amsterdam)■ Productie: Movement (Amsterdam)■ Druk: Koninklijke Drukkerij Vorsselmans BVZundert ■ Verspreiding: Post NL ■ In deze krant staatinformatie van de gemeente Amsterdam ■ De volgendeeditie van Amsterdam verschijnt op 24 maart ■ Dekrant wordt huis aan huis verspreid, ook bij brievenbus-sen met een JA-NEE of NEE-NEE sticker omdat het omoverheidsinformatie gaat ■ Klachten over de bezor-ging? Bel Post NL via tel. 0900 0990 (€ 0,45 per minuut)

StadsloketVoor burgerzaken, vergunningen, parke-ren, etc.Oranje-Vrijstaatplein 2ma t/m vr: 8.00-18.00 uurTelefoon 14 020 www.amsterdam.nl/stadsloket

Afspraak maken: www.amsterdam.nl/afspraak (huwelijk, inzage documenten,voorbespreken vergunning) Digitale dienstverlening: www.amster-dam.nl/veelgevraagdBekendmakingen: www.amsterdam.nl/bekendmakingen Nieuws gemeente Amsterdam: www.amsterdam.nl/actueel

Sociaal LoketOranje-Vrijstaatplein 2ma t/m vr: 9.00 – 13.00 uur inloopspreekuur, en spreekuur op afspraakTelefoon 14 020

Meldpunt Zorg en WoonoverlastVoor meldingen over buurtbewoners dielangdurige overlast geven of die hulpnodig hebben.ma t/m vr: 8.00 tot 18.00, bel 020 2552914www.amsterdam.nl/zorgenwoonoverlast

Meldingen en hulpvragen■ Meldingen Openbare Ruimte: bel 14 020

of ga naar www.amsterdam.nl/mor ■ Meldingen Horeca-overlast: bel 14 020

(24 uur per dag)■ Overlast te water: bel 0900 9394

(24 uur per dag)■ Veilig Thuis, voor advies of hulp:

bel 0800 2000■ Milieuklachten: bel 14 020■ Zorg en Woonoverlast: bel 020 255 2914

van 08.00 tot 18.00 uur

Stadsdeel Oost - contact en openingstijden

Afvalpunten■ Rozenburglaan 1■ Cruquiusweg 90Open: ma t/m za 8.00-17.00 uurwww.amsterdam.nl/afval

Stadsdeel OostOranje-Vrijstaatplein 2, 1093 NG Amster-damPostbus 94801, 1090 GV AmsterdamTelefoon 14 020www.amsterdam.nl/oost Twitter: @Stadsdeel_Oost

Waar vind ik de Afvalwijzer?U krijgt vanaf dit jaar geen papierenAfvalwijzer in de brievenbus. In2016 verandert er niets aan dedagen en tijden dat huisvuil en grof-vuil worden opgehaald. Alle infor-matie over afval vindt u opwww.amsterdam/afval.

Meer weten of aanmelden?Kijk op www.amsterdam.nl/veiligheidof neem contact op met Lucien Stöpler, veiligheidscoördinator stadsdeel Oost:[email protected] 06 1010 5308

Beste zorg

Slachtoffers seksueel geweld0800 0188 Het Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland (CSG) biedtdag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachtingheeft meegemaakt. Om goede zorg te bieden, wordt door verschillende hulpverle-ners samengewerkt. Het CSG heeft geen locatie die u kunt bezoeken, maar is eensamenwerkingsverband van organisaties met expertise op medisch, psychisch enforensisch gebied. Het Centrum Seksueel Geweld is 24 uur per dag, 7 dagen perweek bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 0188.

Iedereen kan slachtoffer worden van sek-sueel geweld. U verdient na zo’n vrese-lijke gebeurtenis de best mogelijke zorg.Daarom werken artsen, verpleegkundi-gen, politie, psychologen, maatschappe-lijk werkers en seksuologen nauw samen.Alle professionals houden zich aan hunberoepsmatige geheimhoudingsplicht.Als u dat wilt, brengt het CSG u in contactmet de politie. U krijgt dan een gesprekwaarin wordt uitgelegd hoe de procedure

bij de politie werkt. Slachtofferhulp Ne-derland of gespecialiseerde advocatenkunnen u helpen bij het juridische traject.

Ook als u geen aangifte wil doenin Amsterdam werken de verschillendeorganisaties al langer samen om goedezorg te bieden aan slachtoffers van seksu-eel geweld die zich bij de politie melden.Met de komst van het Centrum SeksueelGeweld, per 1 januari 2016, is deze nood-

zakelijke zorg nu ook beschikbaar voorslachtoffers die zich niet bij de politiemelden. Dit is belangrijk, omdat lang nietiedereen na een verkrachting of aanran-ding contact wil met de politie. Naarschatting wordt in slechts 10% van deverkrachtingen of aanrandingen aangiftegedaan.

Cijfers in AmsterdamVanaf 2012 tot mei 2015 hebben 260

mensen aangifte gedaan van een ver-krachting of aanranding. Daarvan was97% vrouw. De daders waren in 54% vande aangiften een onbekende. Een onbe-kende dader betekent meestal dat deidentiteit van de dader wel bekend is,maar dat het slachtoffer en de dader el-kaar korter dan 24 uur kennen.

Wilt u meer informatie, kijk dan opwww.centrumseksueelgeweld.nl

16 Amsterdam | 18 februari 2016

Bijzondere Oosterling

Jamila heeft ruimte nodig voor haar vrouwen

Wat is er te doen in Oost?

Maak jij nooit een fout of zo?7 maart Een voorstelling waarin alles in het

honderd loopt. Acht kinderen schreven overgênante aangelegenheden, vreselijke blun-ders en verwarrende faal-momenten. 9.30 of19.00 uur in de Kleine zaal van het KIT (Lin-naeusstraat 2). Eerste 50 kaarten gratis, dusreserveer snel: 020 331 9139 [email protected]

Straatwijze kunst in CBK t/m 2 april Voor deze bijzondere expositie

kozen 15 straatwijze Amsterdammers uit5.000 werken van de collectie hun 30 favo-rieten. De jonge tentoonstellingsmakershebben in hun leven vaak al veel meege-maakt en bewandelden een ander pad dan demeeste van hun leeftijdgenoten. Via dekunst vertellen zij hun verhaal.www.cbkamsterdam.nl

Fiets meeElke dag Wie zich nu aansluit bij Ring-

Ring, het platform voor overtuigde fietsers,helpt de kinderen van Stichting Omega bij-zondere momenten te beleven bij paardenvan de Boerderij op IJburg. Als de deelne-mers van het platform gezamenlijk 30.000kilometers gefietst hebben ontvangt deBoerderij € 1.000,-. www.ring-ring.nu

Poppentheater Koos KneusElke zondag en woensdag Van ’Kale Opa

gaat op reis’ voor peuters tot ’In de bananen-schijn’ voor de grotere kinderen: onver-valste, vrolijke poppenkastvoorstellingenmet schminken en verkleedkleren. Een jarigemet een partijtje wordt toegezongen en mageen cadeautje uitkiezen! Entree € 8,-, Stads-pas € 6,-. Iepenplein 40 / hoek 2e Ooster-parkstraat. www.kooskneus.nl

Makkie 4 jaar25 februari Wie zich inzet voor de buurt

wordt beloond met een Makkie. Zo blijft hetinteressant om iets te doen voor buurt enmedebewoners. Want met uw verdiendeMakkies kunt u weer leuke dingen doen.Makkie bestaat vier jaar en dat wordt gevierd!Buurthuis Archipel (Makassarplein 1), 17.00-20.00 uur. www.makkie.cc

Gesprek bestuurscommissie29 februari De Flexbieb is een plek om te

ontspannen, ontmoeten en ontdekken.Nieuw! Maandelijks gesprek voor iedereenmet leden van de Bestuurscommissie Oostover een actueel onderwerp. In de Flexbiebop IJburg, Haveneiland West, Talbotstraat46. Aanvang 20.30 uur. www.flexbieb.nl

Kijk voor meer evenementen opwww.amsterdam.nl/evenementen

U kunt hier ook een eigen bericht voor de agenda aanmelden.

BuurtrestaurantsIedere dinsdag Het restaurant van Verzor-

gingscentrum De Gooyer is speciaal voorbuurtbewoners uit de Dapperbuurt geopend.Buurtbewoners koken voor buurtbewoners.Ook buurtrestaurants in de Kraaipan enMenno Simonszhuis. Heerlijk 2-gangen-menu voor € 4,- (met Stadspas € 3,50, kinde-ren € 2,50). Vanaf 17.30 uur, eten om 18.00uur. www.dynamo-amsterdam.nl

Sportief Jamila Bellahcem is een sportieveen stralende vrouw. Ze voelt zich verbondenmet de vrouwen in Oost, geeft er sportlessenaan vrouwen van verschillende culturen en iseen actieve buurtverzorgster.

Jamila is Marokkaanse en Française maaropgegroeid in Schaarbeek, Brussel. Ze isin Nederland gekomen voor de liefde. Zewoont inmiddels vijfentwintig jaar inNederland samen met haar man en hunvier kinderen.

Leider sportieve recreatie“Ik ging in Nederland veel naar de sport-school en de vrouwen daar vroegen of ikinvaller wilde worden voor de sportles-sen. Dat deed ik. In de groep zat een me-dewerkster sportstimulering van hetstadsdeel. Via haar ben ik op het spoorgekomen van de cursus Leider SportieveRecreatie (LSR) en ik volg nu de gevor-derdencursus LSR2.”

Afvallen en pratenJamila geeft les op verschillende plaatsenin Oost. Vooral Zumba, BBB en Step. “Iksjouw met mijn speaker overal naar toe.In mijn tas zit een stick met beats van alleculturen. De vrouwen willen allemaalaan hun conditie werken, wat afvallen enmet elkaar praten. Na zo’n uurtje bewe-gen voelen de vrouwen zich lekker leegen komen de verhalen en de tranen. Als

ik zie hoe blij mensen worden van mijnlessen, dan moet ik zelf huilen van ont-roering en geluk.”

Contact“Na les zitten we altijd met elkaar te pra-ten, in de Nederlandse taal, dat moet vanmij. Ik maak makkelijk contact. De vrou-wen voelen zich veilig en op hun gemakin mijn groepen. Veel vrouwen zittenveel te veel alleen thuis. Ik zeg tegen ze:Ga wat doen, maakt niet uit wat. Dan leerje mensen kennen en ga je de taal beterspreken.”

Buurverzorgster en naschoolse opvangJamila is ook buurtverzorgster. Ze gaatlangs bij mensen in de buurt die veel al-leen zijn. Ze gaat met een oude damesamen boodschappen doen en let eenbeetje op dat een oudere mijnheer zichniet verwaarloost. Jamila: “Verder ben ikbegeleider op een naschoolse opvang. Ikben vooral aan het bewegen met de kinde-ren. Zo heb ik een Turks meisje de koprolgeleerd. Dat had ze nog nooit gedurfd.”

SjouwenDe sportgroepen worden groter en de lo-

caties te klein. En het gesjouw van despeaker van hier naar daar is eigenlijk tezwaar. Er dreigt ruimtegebrek. Maar zewil niet stoppen. Als u een plek weetvoor haar groepen, neem dan contact opmet Jamila ([email protected]). Liefst op een grote plek in Oost, danhoeft ze niet met haar speaker te sjouwen!

Jamila geeft sportlessen I Foto Lenette van der Plas

Meer weten over de cursus LeiderSportieve Recreatie (LSR) in Oost?Kijk op www.amsterdam.nl/sportonder ‘sportopleidingen’.