Ooms Financieel + november 2011

2

Click here to load reader

description

Ooms Financieel + november 2011

Transcript of Ooms Financieel + november 2011

Page 1: Ooms Financieel + november 2011

Ooms Financieel Adviseurs010-4248810www.ooms.com

Ooms FINANCIEEL+November 2011

w hypotheekrente wordt afgeleid van de rente op de kapitaalmarkt. De rente op de

kapitaalmarkt stijgt en daalt vaak gelijk met de aandelenbeurzen. En aandelenbeurzen zijn weer afhankelijk van het vertrouwen van beleggers.

Nadat de Europese politici woensdag 26 oktober hun crisisplan presenteerden en beleggers hier positief op reageerden, steeg de AEX in één dag met 3,8%. De kapitaalmarktrente reageerde direct en steeg mee. Als het vertrouwen blijft, zal de hypotheekrente absoluut gaan stijgen – juist nu deze vrij laag staat. Óf het vertrouwen blijft is afhankelijk van de verdere ontwikkelingen in Griekenland, Italië en de rest van Europa. Allemaal zaken waar u geen directe invloed op heeft. U heeft wel invloed op uw eigen ‘staatsschuld’:

uw hypotheek en de rente die u daarover betaalt.Staat uw rente nog vier tot vijf jaar vast, is het twijfelachtig of het nut heeft de hypotheek over te sluiten. Behalve als u de rente weer voor minimaal tien jaar vast wilt zetten - dus wanneer u voor de lange termijn zekerheid wenst. Staat uw rente nog maximaal drie jaar vast? Dan is het zeker raadzaam de opties om te kunnen profiteren van de lage rentestand door uw hypotheek te verlengen of over te sluiten door uw financieel adviseur op een rij te laten zetten.

Meer advies over het beste aankoopmoment voor een woning of de kansen die het oversluiten van de huidige hypotheek nu biedt? Maak een afspraak met uw adviseur om te kijken hoeveel uw woonlasten per maand verlaagd kunnen worden.

Tot voor kort gaf de code aardig wat bewegingsruimte aan de hypotheekverstrekkers en konden ze grotendeels zelf bepalen hoeveel ze bereid waren aan u te lenen. Om hier paal en perk aan te stellen en de consument tegen zichzelf in bescherming te nemen is de Gedragscode Hypothecaire Financieringen met ingang van 1 augustus 2011 aangescherpt. Wie nu een hypotheek afsluit, mag nog slechts de helft van de waarde van de woning aflossingsvrij lenen. Deze regeling was al van kracht voor onder NHG-garantie gesloten hypotheken en geldt nu dus voor álle

hypotheken. Een andere belangrijke aanpassing is dat maximaal 104% van dewoningwaarde plus de overdrachtsbelasting van momenteel 2% geleend mag worden. Daarnaast zijn de mogelijkheden voor de hypotheekverstrekkers om van deze code af te wijken ingeperkt.

Ondanks dat de code aangescherpt is, ziet Ooms Financieel Adviseurs voldoende mogelijkheden. Omdat wij als onafhankelijke partij een goede verstandhouding hebben met alle belangrijke

hypotheekverstrekkers weten we precies wie van hen welke mogelijkheden biedt en hoe we deze optimaal voor u kunnen benutten. De aangescherpte code maakt het moeilijker maar zeker niet onmogelijk om een naadloos op uw situatie afgestemde hypotheek af te sluiten!

Namens Ooms Financieel Adviseurs,André Slager

Bericht van uw adviseur: Aangescherpte Gedragscode Hypothecaire Financieringen

n de Gedragscode Hypothecaire Financieringen zijn de regels vastgelegd waaraan u moet voldoen om een hypotheek te kunnen krijgen. Een mond vol. Maar wat houdt deze

zogenaamde code eigenlijk in? De code is een verzameling van regels die verantwoord lenen ook op lange termijn waarborgt. Hypotheekverstrekkers werken al jaren met deze code.

Eurocrisis opgelost? Wat zijn de gevolgen voor uw hypotheekrente?

I

U

verlengen?oversluiten?

Ooms weet wat er leeft. Wij houden u graag van de laatste actualiteiten op de hoogte via deze nieuwsbrief.

Page 2: Ooms Financieel + november 2011

Ooms Financieel Adviseurs010-4248810www.ooms.com

e kennen allemaal de statistieken. Twee op de drie huwelijken eindigt

door echtscheiding: zo’n 35.000 gevallen per jaar. Bijna 95.000 als het aantal ongehuwd samenwonenden dat uit elkaar gaat wordt meegeteld. Voor de meeste mensen is een scheiding emotioneel zwaar.

Mevrouw Mr J.J.M. Schlicher, van het gelijknamige advocatenkantoor in Den Haag, is gespecialiseerd in familierecht met een focus op financiële echtscheidingen. Qua expertise mag het kantoor zich tot de top van Nederland rekenen. Schlicher: “Hoezeer het ook de bedoeling is een echtscheiding harmonieus te laten verlopen, zeker indien kinderen in het spel zijn, kan helaas niet altijd voorkomen worden dat de echtscheiding uitmondt in een financieel gevecht tussen de echtgenoten. Dit kan het geval zijn als er sprake is van een eigen woning, die al dan niet verkocht moet worden, of wanneer er partneralimentatie wordt verzocht ter compensatie van inkomensverschillen. Zo’n financieel gevecht had wellicht voorkomen kunnen worden indien de partners voorafgaand aan de echtscheiding hadden laten onderzoeken of bijvoorbeeld één van

ls u in het verleden een beleggings-verzekering heeft afgesloten, is de kans

groot dat u deze heeft afgesloten met als doel uw hypotheek af te lossen, te sparen om eerder te stoppen met werken of als (aanvulling op) uw pensioen.

Een aantal jaar geleden werden bij deze beleggingsverzekeringen via de verzekeraar voorbeeld rendementen gehanteerd die de afgelopen jaren niet behaald zijn en waarschijnlijk in de toekomst niet

behaald gaan worden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de verzekering een zogenaamde ‘woekerpolis’ is.

Ooms Financieel Adviseurs start vanaf deze maand grootschalig met de Polischeck. Via de Polischeck kunnen wij met u nagaan of u een woekerpolis heeft en u uw doelen gaat halen. Aan de hand van de Polischeck lopen we met uw polissen een gedegen stappenplan door. Hierna krijgt u van ons een afgewogen en passend advies en eventuele vervolgacties.

Ooms Financieel Adviseurs zal de Polischeck voor polissen die via ons kantoor zijn afgesloten kosteloos met u doorlopen. Maar we adviseren u ook graag bij polissen die niét via ons zijn afgesloten. In dat geval zijn de kosten voor een eerste vrijblijvend advies € € 195,- inclusief BTW.

Graag benadrukken wij de relevantie van de Polischeck. U wilt immers in de toekomst niet voor verrassingen komen te staan!

Verhuizen of verbouwen?Voor veel mensen is de keuze om te verhuizen te rigoureus: zij zijn nog heel tevreden over hun woning maar komen bijvoorbeeld ruimte tekort. Of knappen het hele huis op zodat zij

de komende jaren met veel plezier op hun vertrouwde stek kunnen blijven. Bij sommigen is de situatie weer anders: zij overwegen om een verbouwing uit te voeren om de woning verkooptechnisch aantrekkelijker te maken. Bij een verbouwing komt heel wat kijken. Er moeten bijvoorbeeld betrouwbare vakmensen ingeschakeld worden. Daarnaast

spelen de financiën een belangrijke rol. Vóór een ingrijpende verbouwing moet er een financiering geregeld worden in de vorm van een hogere of extra hypotheek. Heeft u bouw- of verbouwplannen? Ooms Financieel Adviseurs geeft u graag een vrijblijvend advies over de financiering hiervan. U kunt tevens bij Ooms terecht voor een taxatie van uw woning.

De Polischeck: hoe om te gaan met een beleggingsverzekering of woekerpolis?

Financieel advies voorafgaand aan een scheiding: vergroot de kans op een soepel traject

OOMS FINANCIEEL+ November 2011

A

W

Ja, ik wil een gratis Polischeck.

hen voldoende aantoonbaar inkomen heeft om na de echtscheiding de financiering van de woning op eigen kracht te dragen. Helaas blijkt vaak achteraf dat wat bij de scheiding bepaald is, door de strakke normen van hypotheekbanken na de scheiding praktisch niet te realiseren is. Door dit vooraf te laten toetsen kan toegewerkt worden naar een oplossing die praktisch ook uitvoerbaar is.”

Eric van Veen, directeur van Ooms Financieel Adviseurs licht toe: “Wij helpen koppels voorafgaand aan de daadwerkelijke scheiding de financiële situatie te beschrijven door de uiteenlopende mogelijkheden na de scheiding op voorhand in kaart te brengen. Omdat wij ervaren zijn op het gebied van de financiële en fiscale aspecten van een echtscheiding kunnen wij dus helpen om antwoord te krijgen op vragen zoals: kan ik in ons huis blijven wonen? Moet ik mijn ex uitkopen en kan ik dit financieren? Als ik weg ga, moet ik dan gaan huren of kan ik alleen ook nog een hypotheek afsluiten? Wat gebeurt er met mijn pensioen?”.

Alle financiële en fiscale vragen worden beantwoord in een advies: de Scheidingsscan. Tijdens een scheiding komen al genoeg

emoties kijken. Een advies door middel van de Scheidingsscan zorgt ervoor dat op zo’n moment in ieder geval de financiële zaken voor beide partijen goed in kaart zijn gebracht.

Maar hoe gaat het daarna? Van Veen legt uit: “Als alles in kaart gebracht is, verwijzen wij voor de juridische aspecten door naar Schlicher Advocaten of komt één van de advocaten naar ons kantoor. Onze scan wordt als uitgangpunt voor het eerste gesprek genomen om het overige traject zo soepel mogelijk te laten verlopen.”

Voor meer informatie over Schlicher Advocaten: www.schlicheradvocaten.nl

V.l.n.r.: Hilde Dreesmann-Bruijntjes, Pauline Montanus, Marlies Tuinman, Josée Schlicher

www.facebook.com/makelaars.ooms www.linkedin.com/pub/ooms-makelaars

www.twitter.com/Ooms_Makelaars