Off Course maart 2011

32
Off Course! Off Course! 23e jaargang no. 1 MAART 2011

description

Off Course maart 2011

Transcript of Off Course maart 2011

Page 1: Off Course maart 2011

Off Course!Off Course!23e jaargang no. 1

MAA

RT 20

11

Page 2: Off Course maart 2011

byfrank vormgeving bno

www.byfrank.nl

t +31(0)519 29 71 21

oostersingel 5 / dokkum

Interieur- en meubelontwerp.

Kring Apotheek, Zwaagwesteinde.

Architectuur, Adema Architecten.

Page 3: Off Course maart 2011

Off Course! 1

VoorwoordHet nieuwe golfjaar werd weer ingezet met een goed bezochte en gezellige nieuwjaarsreceptie in het clubhuis. Ondanks dat Koning Winter nog heerste was de Woelwijk vrij van sneeuw.Na mijn speech mocht ik de winnaars van de jaarprijzen 2010 in de bloemen zetten. Bij de Ringerscore had Ineke Kijlstra de hoogste score bij de dames; Ed van ’t Westende was de hoogste bij de heren en werd overall-winnaar met 51 punten (een evenaring van het in 2009 door René Niepold gevestigde record). Ed van ‘t Westende werd ook winnaar van de Maandbeker! De Jaarbekers werden gewonnen door Elly den Hollander en onze “rising star”: Sije Visser.Als dit clubblad verschijnt is het gerestylde clubhuis reeds in gebruik genomen. Ik ben zeer ingenomen met de nieuwe uitstraling. We hebben weer een zeer representatief clubhuis. In dit verband moet worden genoemd dat we van Pranger en Rosier (installaties) en Lippe Wonen (raambekleding) een substantiële sponsorkorting hebben ontvangen op de leveranties.Eén wens blijft wat mij betreft nog bestaan: een vriendelijker entree aan de noordzijde. Wellicht laten de fi nanciën in de nabije toekomst het toe dat ook dit wordt verbeterd.Een goed bericht: er is weer een Jeugdcommissie geformeerd! Er wordt naar gestreefd in de eerste helft van dit jaar een nieuw beleidsplan gereed te hebben, waarin ambitieuze doelstellingen zullen zijn opgenomen. Een belangrijke doelstelling zal zijn een aanmerkelijke uitbreiding van het aantal jeugdleden en een degelijk plan voor training en wedstrijden. Dit is een zeer goede zaak. “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”. Maar dit alles heeft alleen kans van slagen als de jeugdcommissie kan steunen op de medewerking van de seniorleden, onder andere door zich beschikbaar te stellen als jeugdmentor of -coach. Ik vertrouw op een positieve instelling van de seniorleden!Twee leden van het Algemeen Bestuur zullen hun functies in mei a.s. neerleggen. Tjitske de Heij, die dan 6 jaar een zware portefeuille (alle commissies die met de golfsport hebben te maken) heeft beheerd en ik zelf. Na negen jaar, waarvan vier als secretaris en vijf als voorzitter, ben ik op grond van de Statuten niet meer herkiesbaar. Los daarvan acht ik het na een zo lange periode ook van belang dat “het stokje” door een nieuwe voorzitter wordt overgenomen. Het bestuur is er in geslaagd twee kandidaten voor deze a.s. vacatures te vinden: Ineke Kijlstra voor de portefeuille “Sportzaken” en Ben Ruijs als voorzitter. Dit voorstel zal worden geagendeerd voor de ALV van 18 mei a.s. Uiteraard is er gelegenheid om tegenkandidaten te stellen.Ik hoop van harte dat onze greenkeepers de strijd met de schimmel “Dollarspot” op de diverse greens zullen winnen. De baancommissie heeft een nieuw maaiplan opgesteld waarvan we verwachten dat de uitvoering de kwaliteit van onze baan en het spelplezier ten goede zal komen.

Ik wens onze competitieteams al vast veel succes toe in de komende NGF-competitie. In het bijzonder het 1e

Herenteam dat de ambitieuze doelstelling heeft om zich te handhaven in de zware 1e klasse. De sponsoring door 3-Angle Groep en Jan Terpstra Cycling World zal daar zeker toe bijdragen.

Tot slot wens ik alle leden een plezierig golfjaar en gezondheid toe.Leeuwarden, 20 februari 2011.

Nico van der Wal, voorzitter.

N.B.: Graag nog aandacht voor het volgende:De werkzaamheden op het secretariaat van fi nancieel-administratieve aard zijn behoorlijk toegenomen. Dat vraagt om grote nauwkeurigheid en ongestoord kunnen werken. Het secretariaat is daarom op woensdag vanaf 12.30 uur gesloten voor bezoekers.

Page 4: Off Course maart 2011
Page 5: Off Course maart 2011

Inhoud1 Voorwoord

3 Colofon

4 Nieuwe leden, mededelingen en secretariaat en redactie

5 Bewegen

6 Businessclub

7 Businessclub

8 De Florida trip

9 De Florida trip

10 Wedstrijdprogr. en alg.richtlijnen dameswedstrijden

11 Het nieuwe GVB en de eerste certifi caathouders

13 Intervieuw Jitze Monsma

14 Nieuwjaarsreceptie

15 Nieuwjaarsreceptie

16 Heren 4 Costa Blanca

17 Heren 4 Costa Blanca

18 In memoriam mevr. Cesar van Nijenhuis, Einde winterregel

19 Boom van verdienste Freerk de Boer

21 “One hand only”

23 Baanbrekend

25 Fore

26 Damesdagen 2011 en 2012 en Jaarprijs herendag 2010

27 Wedstrijduitslagen

28 Grenzeloos & Sudoku

Foto’s : Marja Nagelhout, Marten Wedema, Alie Saakstra, redactieteam e.a.

Off Course!is het offi ciële 4x per jaar verschijnendverenigings-orgaan van LeeuwarderGolfclub De Groene Ster

Redactie:Dick SaakstraFrits van der MeerThea DijkstraSjoerd Pelder

Redactieadres:Woelwijk 101, 8926 XD Leeuwarden(0511) 43 22 99e-mail: [email protected]

Wedstrijdinformatie:telefoon (0511) 430446

Bestuur:voorzitterNico van der Waltelefoon (058) 2881801vice-voorzitterTjitske de Heijtelefoon (058) 2160493secretarisAukje Tiemersmatelefoon 06 54372987penningmeesterThys Tjalmatelefoon (0511) 476166André Verbuystelefoon (0511) 469515Johan H.M. Vostelefoon (058) 2 33 60 06

Professional:Martin Wedema06 53 57 67 96

LedenadministratieCharles de Wolfftelefoon (058) 2573367e-mail: [email protected]

off course!is geproduceerd op een pers van

opgericht 26 - 09 - 1988Golfterrein gelegen in het recreatiegebiedDe Groene Ster,Woelwijk 101, 8926 XD LeeuwardenTelefoon (0511) 43 22 99Fax (0511) 43 00 13e-mail: [email protected] 34.08.28.161www.leeuwardergolfclub.nl

3Off Course!

8 - 9

14 - 15

16 - 17

19

Page 6: Off Course maart 2011

Mededelingen van het secretariaat

Nieuwsbrieven en e-mailadressenNa elke verzending van een nieuwsbrief komen er bij het clubsecretariaatgemiddeld zo’n 30 meldingen binnen dat de geadresseerden niet bereiktkonden worden. Soms omdat de mailbox vol is. Een andere reden is eenwijziging van het e-mailadres.Het secretariaat verzoekt leden die een ander e-mailadres hebben gekregen dat aan het secretariaat te melden: [email protected]. Maakt u gebruik van Telegolf dan moet u het nieuwe e-mailadres zelf invoeren Onder Gebruikersinstellingen. Dat vindt u boven de wedstrijdagenda in Telegolf.Er verschijnt dan een nieuw scherm waarop u het gewijzigde e-mailadres kunt invoeren.

NGF pasje en jaarsticker 2011Het secretariaat verzoekt vriendelijk voor degene waarvoor dit nog van toepassing is, het NGF pasje en jaarsticker 2011 af te halen bij het secretariaat.In het weekend kan dit bij de horeca.

LockersVoor het huren van een locker bestaat geen wachtlijst meer.Heeft u belangstelling voor het huren van een locker, neem dan contact op met het clubsecretariaat. De huur van een bovenlocker bedraagt € 80,- per jaar en voor een benedenlocker € 90,- per jaar.Bij aanvang van de huurovereenkomst betaalt u €. 15,- borg voor de sleutels.

Openingstijden secretariaatDe werkzaamheden van fi nancieel-administratieve aard zijn behoorlijk toegenomen. Dat vraagt om grote nauwkeurigheid en ongestoord kunnen werken. Het secretariaat is daarom op woensdag vanaf 12.30 uur gesloten voor bezoekers.

Mededelingen van de redactieDe redactie van de Off Course prijst zich gelukkig met een uitbreiding vanhet redactieteam. Sjoerd Pelder versterkt het team met ingang van 2011.Hij is gepokt en gemazeld binnen de Leeuwarder Golfclub De Groene Steren onder andere een niet onverdienstelijk lid van De GVB-commissie.

Nieuwe leden Uit Leeuwarden: Mevr. Smid-Pot, Mevr. D. Klaver en Mevr. M.J. RotteveelUit Hempens: Mevr. Langius en J.W. LangiusUit Franeker: Mevr. Zandveld en F. ZandveldUit Drachten: Mevr. J. de Vries en B. de WolfUit Reduzum: de jeugdleden Melissa en Chantal Paassen Uit Kollum: Mevr. A.G. van Bezu-HaringsmaUit Burgum: M. Douwes

Sluitingsdatum kopij voor de volgende Off Course! -

15 mei 2011Aanleveren kopij bij voorkeur via [email protected] een van de redactieleden of de postkast van de redactie in de hal mag ook.

Off Course!4

Tel.: 06 - 26850525Fax: 0519 - 561041www.sh-multiklus.nl

SH Timmer- & onderhoudsbedrijf is een bedrijf dat een hoogwaardige dienstverlening nastreeft

voor particulier en bedrijf.

U kunt bij ons terecht voor alle kluswerkzaamheden in en rondom uw woning, bedrijf of instelling.

DESKUNDIGE EN VEELZIJDIGE VAKMANNEN VOOR:

* Timmerwerk * Badkamers* Onderhoudswerk * Keukens* Houtenkozijnen * Electra* Kunststofkozijnen * Installatie werk* Houtrot reparaties * Daken* Schilderwerk * Vloeren* Behangen * Gevelreiniging* Plafond en wanden* Glas zetten

TIMMER- & ONDERHOUDSBEDRIJF

Page 7: Off Course maart 2011

Off Course! 5

BewegenLichamelijke inspanning blijkt een prima middel om allerlei lichaamsfuncties te regulieren en te verbeteren

Sport als geneesmiddelSporten is erg gezond voor het hart, de bloedsomloop en de geest. Normale lichamelijke activiteit zorgt voor een betere doorbloeding van de hartspier en organen. De bloedvaten verwijden en er ontstaan meer haarvaten, waardoor het hart minder weerstand ondervindt en het bloed gemakkelijker door het lichaam kan pompen. Het gevolg is een lagere bloeddruk. Geen enkel geneesmiddel heeft zo’n positief effect op de bloedstroom en bloedvaten als sport.En doordat de bloeddoorvoer naar de hersenen ook beter is, zijn mensen die meer bewegen alerter en weten zij beter om te gaan met psychische stress. Lichamelijke inspanning blijkt een prima middel om allerlei lichaamsfuncties te reguleren en te verbeteren. Ook overspannen mensen en ouderen hebben veel profi jt van actieve lichaamstraining.

Hart- en vaatziektenDe oorzaak van (niet aangeboren) hart-en vaat-ziekten is vaak een gebrek aan lichaamsbeweging en een overdaad aan voedsel. Meer bewegen kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar ook de ernst ervan sterk verminderen. Na een hartinfarct kunnen mensen zich door gericht te trainen, fi tter voelen dan voorheen. De littekens die het infarct heeft nagelaten verdwijnen niet, maar de conditie van het hart verbetert wel sterk. Daarom is het juist voor hen heel belangrijk om een stukje beweging aan hun leven toe te voegen.

OverspannenheidZwaar gestreste en overspannen mensen hebben vaak de neiging om helemaal niks meer te doen of te willen, terwijl ook zij juist gebaat zouden zijn bij lichamelijke inspanning. Door de fysieke inactiviteit gaan zowel hun conditie als immuunsysteem sterk achteruit. De aanmaak van hersenhormonen, die zorgen voor een gevoel van welbehagen, wordt minder en zo raken deze mensen steeds dieper in de put. De fysieke opkikker die je van sporten krijgt

kan bij iemand die overspannen is het gevoel van ‘’zin’’ in het leven terugbrengen en maakt hem of haar een stuk weerbaarder. Dit betekent overigens niet dat het verder alle therapie kan vervangen. Het blijft van belang dat mensen de oorzaak van hun overspannenheid leren kennen en begrijpen. Een overspannen persoon moet actief gestimuleerd worden om aan sport te doen.De huisarts of psycholoog speelt daar een belangrijke rol bij. Helaas bestaan er op dit moment nog te weinig sportprogramma’s speciaal gericht op mensen met stress of een burn-out. Maar zeker is dat ook bij deze groep beweging een zeer positieve invloed heeft op de geestelijke gezondheid.

Bewegingsprogramma’sAl vaak genoeg is aangetoond dat beweging een belangrijk middel is om ziekten te voorkomen en reeds bestaande klachten te verminderen. Wel zal er een fl inke investering nodig zijn voor het ontwikkelen van extra sportfaciliteiten en programma’s. Bovendien zal men fl ink aan de weg moeten timmeren om ongezonde mensen zover te krijgen, dat zij ook bereid zijn hun levensstijl aan te passen. Op lange termijn wint ook de maatschappij daar medisch en fi nancieel gezien alleen maar bij. Waarmee natuurlijk niet gezegd is, dat medicijnen en andere behandelmethoden overbodig worden. Maar sport vormt wel een factor die steeds belangrijker wordt bij de behandeling van patiënten.

NB. Tekst met toestemming overgenomen uit het blad ‘’Apotheek en gezondheid’’. Het oorspronkelijke artikel benadrukt het bewegen als medicijn tegen diabetes. Door de redactie is de nadruk wat meer gelegd op bewegen, sporten en gezondheid. Het woord golf is niet genoemd, maar als wij spreken over sportief bewegen, kan dat maar een ding betekenen.

Het redactieteam

Page 8: Off Course maart 2011
Page 9: Off Course maart 2011

S p o n s o r s h e r e n 1• 3.Angle Groep• Jan Terpstra Cycling World

Page 10: Off Course maart 2011

Off Course!8

Op vriendelijk verzoek van Dick Saakstra, al winke-lend in V&D, hebben wij toegezegd een stukje te schrijven over onze golfervaringen in de States.

Op eerste kerstdag zijn wij vertrokken naar Orlando. Eigenlijk wel een beetje vreemd op eerste kerstdag te reizen. Het kerstgevoel was dan ook ver te zoeken. Vanuit Orlando zijn we per huurauto vertrokken naar onze villa in Inverness. Onze villa bleek aan de golfbaan te liggen. We keken uit op de tee van hole 15 van de Lakeside Country Club. Dit was één van de vier banen, waarop we gratis mochten golfen. De andere 3 waren de Silver Springs Shores the Country Club, Citrus Springs Golf & Country Club en Miona Lake Golf & Country Club.

Gratis betrof alleen de greenfee. We mochten namelijk niet lopen op de banen, golfcart verplicht en daarvoor moest wel gewoon betaald worden. Na een paar keer de charmes in de strijd gegooid te hebben (mogen wij toch niet lopen) hebben wij de hoop opgegeven om te mogen lopen. Jammer, dan maar met de golfcart.

Lakeside Golf & Country ClubNatuurlijk hebben wij op tweede kerstdag gegolfd, maar het was koud in Florida. Dus dan maar met de dunne broek en polo met trui en jasje de baan in. Echt koud hoor, met zes graden. Dus de eerstvolgende gelegenheid die zich voor deed voor het kopen van een thermoshirt toch maar aanpakken. De Lakeside Golf & Country Club was een leuke baan, niet echt spectaculair, maar toch genoeg

uitdaging. Met heerlijk snelle greens, die elke keer weer tot nieuwe uitdagingen leidden. Er waren twee holes met een ravijn waar je overheen moest slaan. Af en toe lukte dat, maar die ravijnen hebben ook aardig wat van onze ballen gegeten. Het mooie van deze baan was dat je ook echt de green kon aanvallen. De bal bleef mooi op de green liggen. Al met al een goede thuisbaan.

Citrus Springs Golf & Coutry ClubNa een stevig ontbijt gaan we met goede moed de baan van Citrus Springs (in Dunnelon, op 20 min rijden, lekker dichtbij dus) op. Deze baan ligt toch wat meer in de bossen met veel hoogteverschillen. Moet het nu een club meer of een club minder zijn. De fairways waren heel kort, dus je kon de bal lekker clean raken. Ook hier waren de greens snel maar wel goed aan te vallen. Vandaag de ronde begonnen in een korte broek en een polo. Ja, het wordt al wat warmer. Maar helaas aan het einde van de ronde toch maar weer een trui aan. We mogen niet klagen, want het vriest fl ink in Nederland!!!!!

Tussen de golfdagen door werd er fl ink op los geshopt. Natuurlijk een aantal thermo’s gekocht, maar ook golfballen, t-shirts, schoenen en jasjes. De malls waren groot met veel verschillende winkels. En natuurlijk met grote eetgelegenheden met héle grote porties.

Silver Springs Shores the Country ClubDeze baan was het verste weg van Inverness (van de vier gratis banen). Ongeveer drie kwartier rijden met de auto. Eerst de golfcart maar afrekenen dan wat drinken in het clubhuis. Bij binnenkomst in het clubhuis was het ons opgevallen dat er niet één vrouw zat. Alleen maar een groep oudere mannen. Wij gaan zitten aan een tafel met onze bestelling, komt er één van de mannen op ons af. Weten jullie wel dat hier geen vrouwen in het clubhuis mogen komen (gniffel, gniffel op de achtergrond)? Wij antwoorden: nee hoor en wat is dat trouwens ouderwets. Toch schrok de man een beetje en zei hij lachend, jullie Europeanen kan ik niets meer wijs maken. Veel plezier op onze baan. Deze baan was tot nu toe zeker de mooiste, veel

De Florida TripDe Florida Trip

Page 11: Off Course maart 2011

bunkers op de fairways en hele snelle greens. Tot nu toe de snelste. Nu begrijpen wij ook echt wat er wordt bedoeld met tegen de grain in putten. Als je dat op deze baan doet en je slaat de bal niet door dan rolt hij misschien een paar centimeter recht en gaat vervolgens een compleet andere richting op. Ook waren er waterpartijen op deze baan, maar dat zijn wij gewend. Als je bij de tweede negen komt, dan kom je langs hele mooie woningen die op de baan gebouwd zijn. Het was die dag ook erg warm. Lekker!!!!!

Miona Lake Golf & Country ClubNa een half uurtje rijden vanaf Inverness kwamen wij aan bij Miona Lake Golf & Country Club. Een klein clubhuis met een shop er naast. De baan was niet al te uitdagend, maar wie van mooie woningen houdt gelegen aan de golfbaan kan zijn geluk op. De baan was vrij open met weinig obstakels. De greens waren redelijk snel en zacht, dus goed aan te spelen. Deze baan was de minst uitdagende van de banen waar je gratis op mocht spelen.

World Woods Golf Club Pine BarrensTja, als je toch in de US bent en je hebt de gelegenheid, dan moet je ook op een exclusieve baan spelen. Dat zeiden wij tegen elkaar. En na enig speurwerk samen met de receptie van Van der Valk, kwamen wij op de World Woods Golf Club. Daar kon je spelen op twee banen, Pine Barrens en Rolling Oaks. Pine Barrens was volgens de kenners de meest uitdagende van de twee. Dus daar maar een greenfee reserveren. Het clubhuis was niet al te modern en ook niet al te groot, maar de ingang vanaf de highway naar de baan was indrukwekkend. Wat een oprijlaan. Misschien valt het clubhuis wel tegen omdat je er heel wat van verwacht. Bij de eerste tee stond de marshall ons op te wachten. Hij ging eerst uitleggen hoe de baan is en wat de plaatselijke regels zijn. De etiquette wordt ook nog even genoemd. Wat een plaatje vanaf de eerste tee. Nu kun je zien waar je extra voor betaalt. De baan lag er voortreffelijk bij. De greens waren snel, maar niet te snel. En wat een hindernissen onderweg, of het nou een bunker is of een green die niet zichtbaar is voor je tweede slag. Wat was dat genieten. Helaas werd het vroeg donker en moesten wij ons haasten naar het clubhuis. Gelukkig konden wij die nog net vinden.

Florida was prachtig, soms een beetje koud en soms een beetje warm. Maar al met al een vakantie om niet te vergeten.

Groeten,Dick & MarijkeNicky & Agnes

Off Course! 9

Page 12: Off Course maart 2011

Off Course!10

Na het succes van onze “nieuwe” damesdagen in 2010-2011, zien we met enthousiasme het komende seizoen 2011-2012 tegemoet. Er zijn tevens een paar aanpassingen die wij hierbij vermelden:

Welkom zijn alle dames met een EGA- en clubhandicap, die, afhankelijk van het aantal deelneemsters, naar sterkte in twee of drie categorieën zullen worden ingedeeld. Dames, die dit jaar géén actieve handicap hebben, zijn ook van harte welkom. Je kunt echter pas een prijs winnen, indien je weer een actieve handicap hebt.

Inschrijven:Op de computer, thuis of in de hal van het Clubhuis, tot één dag van tevoren tot een aangegeven tijd. In geval van nood kun je altijd de wedstrijdleiding van de desbetreffende wedstrijd bellen. Het telefoonnummer staat vermeld op de inschrijfl ijst.

Afmelden:Via de computer kun je jezelf ook altijd weer afmelden. Eventueel telefonisch indien de afmeldtijd is overschreden.

Starttijd:Op een paar uitzonderingen na starten we iedere woensdagochtend, vanaf 09.30. We spelen een3-bal tenzij wedstrijdvorm anders voorschrijft. Start vanaf Geel.Graag een half uur voor de wedstrijd of eigen starttijd aanwezig zijn. Aan de wedstrijdtafel kunnen de scorekaarten worden opgehaald en het inschrijfgeld voldaan.

Wedstrijden:Per maand zijn er een aantal qualifying wedstrijden: stableford of strokeplay. Voor belangstellenden hebben we een wedstrijdkaartje gemaakt

waarop alles staat vermeld. Tevens vind je alle wedstrijden op de site van de Club, als je klikt op “Wedstrijdagenda”. De laatste woensdag van de maand spelen we een andere, telkens wisselende, wedstrijdvorm.

Bepalen einduitslag:Bij strokeplaywedstrijden wint degene met de laagste netto-score. Bij stablefordwedstrijden wint degene met het hoogste aantal stablefordpunten (per categorie). Bij gelijke uitslag wordt er gekeken naar de scores van de holes 10 t/m 18. Is die gelijk, dan kijken we naar 13 t/m 18. Levert dat ook geen beslissing op, dan kijken we naar de laatste 3 holes. Tenslotte evt. kijken we naar scores van hole 18. Dit geldt ook voor shotgun-wedstrijden.

Prijsuitreiking:Na elke wedstrijd volgt er een prijsuitreiking. Er is pas sprake van een wedstrijd als er minimaal 7 deelneemsters zijn. Q-kaarten worden altijd ingeleverd bij de Handicap- en Regelcommissie. Indien men niet bij de prijsuitreiking kan zijn, gelieve dit aan de wedstrijdleiding te melden.

Inschrijfgeld:€ 3,50 per wedstrijd. Bij een instuif is dat € 1,00 en een nieuwe golfbal.

Wedstrijdprogramma:Aan het begin van het seizoen wordt een wedstrijdprogramma uitgereikt. Wij houden ons het recht voor wijzigingen aan te brengen indien de omstandigheden hiertoe aanleiding geven.

We wensen jullie allen een sportief en gezellig seizoen.

De damescommissie.

Wedstrijdprogramma enalgemene richtlijnen voor de Woensdagdameswedstrijden

Page 13: Off Course maart 2011

Deze praktische onderdelen zijn met ingang van 1 januari 2011 door de NGF ingevoerd en bestaan uit:

De Vaardigheidstest:- slagen 5 slagen waarvan ten minste 4 binnen een

landingsgebied van 30 meter breed.Dames minimaal 80 meter en heren minimaal 100 meter ver.

- approaches (chippen) 5 approaches vanaf ca. 20 meter van de hole en ruim

buiten de green. Tenminste 3 slagen dienen binnen 6 meter van de hole

te eindigen.- putten 5 holes putten op de green over een afstand van ca. 8

meter van de hole. In maximaal 15 slagen.

Proeve van Bekwaamheid:Je speelt 4 holes. De minimum lengte van de te spelen holes is voor dames 240 meter en voor heren 280 meter. De score mag maximaal 10 boven Par (d.w.z maximaal 22 slagen) zijn over de 3 beste holes. De score van de slechtste hole vervalt dus.Bij dit onderdeel let de examinator op de naleving van de etiquette en de golfregels. De score wordt door de examinator bijgehouden.Je mag maximaal 4 fouten maken.

Voor het aanmelden en vastleggen van de examenresultaten wordt door de NGF een centraal registratiesysteem ingevoerd en beheerd. Met ingang van 1 maart is dit beschikbaar.De examendata in 2011 voor bovenstaande 2 onderdelen (Vaardigheidstest en Proeve van Bekwaamheid), die aansluitend op dezelfde dag worden afgenomen: zaterdag 26 maart 09.30 uur zaterdag 23 april 09.30 uur zaterdag 28 mei 09.30 uur zaterdag 18 juni 09.30 uur zaterdag 23 juli 09.30 uur zaterdag 27 augustus 09.30 uur zaterdag 17 september 09.30 uur zaterdag 22 oktober 09.30 uur

De GVB-commissie.

Het nieuwe GVB en de eerste certifi caathoudersZoals al eerder gemeld heeft de NGF de eisen bijgesteld voor het behalen van het GVB. Vanaf 2011 is het niet meer mogelijk om bv via een aanbieding het GVB in één week te kunnen halen.

Wanneer men regelexamen wil doen moet men 13 dagen van te voren aangemeld zijn bij de NGF. Dit gaat uiteraard via internet. Ook voor de Vaardigheidstest en de Proeve van Bekwaamheid moet men 13 dagen van te voren aangemeld zijn bij de NGF.De volgorde is dus: Regelexamen, Vaardigheidstest en daarna de Proeve van Bekwaamheid.T.b.v. het afnemen van de Vaardigheidstest en de Proeve van Bekwaamheid eist de NGF dat de examinatoren gecertifi ceerd zijn. Daarvoor organiseert de NGF in 2011 een aantal dagen om iedereen, die examens wil afnemen, in de gelegenheid te stellen dit certifi caat te behalen. Alleen gecertifi ceerde examinatoren mogen examens afnemen. De NGF doet controles, aangekondigd of niet aangekondigd.De eerste cursusdag werd georganiseerd op 28 januari en voor de Groene Ster werden de eerste 3 “examinatoren in spé” afgevaardigd om zich in het Rijk van Nunspeet te bekwamen in het afnemen van de examens. Om kwart voor 7 startte Jan Dijker zijn auto om eerst ondergetekende en daarna Donald Visscher op te halen en richting Nunspeet te rijden. We werden daar tussen 9 en 9.30 uur verwacht samen met nog 147 (!) andere deelnemers. Daar werden we in 3 groepen verdeeld om in de zalen Wood, Iron en Putter de nodige informatie tot ons te nemen.

De eerste workshop ging over een aantal stellingen. Eén van die stellingen was bv: wat doe je als de kandidaat bij de laatste hole net 5 cm tekort putt om het felbegeerde GVB te halen. De meningen waren zeer verdeeld, maar de regel is dat de kandidaat NIET is geslaagd, hoe sneu dat ook is. Nieuw is dat er ook geëxamineerd wordt op etiquetteregels. Je mag 4 keer een etiquetteregel overtreden. Bij de 5e keer ben je onherroepelijk gezakt, ook al heb je de holes in 16 slagen gedaan. Er wordt dus (terecht) ook nadrukkelijk gelet op naleving van de etiquetteregels. De 2e workshop ging onder leiding van een sportpsycholoog. Daar kwamen zaken aan de orde zoals je eigen gedrag ten opzichte van de kandidaat. Wat doe je als iemand heel erg zenuwachtig is? Hoe stel je hem op z’n gemak? Wat doe je als een kandidaat je provoceert? Het was heel nuttig om ervaringen van anderen te horen.Na de lunch kwam er voor onze groep nog een saai stukje: hoe werkt het nieuwe computerregistratiesysteem? Het systeem heeft nogal wat autorisatiemogelijkheden en wij zullen dit intern nog verder moeten uitwerken en afspreken.Om 15 uur konden we ons certifi caat ophalen. De eerste examinatoren zijn gecertifi ceerd. Bij het lezen van dit stukje zullen ongetwijfeld al meerdere mensen de cursus hebben gevolgd, zodat ook dit jaar het GVB op een goede wijze wordt afgenomen.

Wanny Buikema

Het GVB examen:onderdelen (na het Regelexamen)onderdelen (na het Regelexamen)

Off Course! 11

Page 14: Off Course maart 2011

Off Course!12

U gelooft niet in reclame. Wel in uzelf.

CO2 uitstoot 139-244 gr/km, verbruik 5.3-10.6 L/100 km. (Prijs)wijzigingen voorbehouden.

De nieuwe Saab 9-5 staat nu in onze showroom. Wij vinden het de beste Saab ooit en het mooiste bewijs dat het nieuwe Saab tijdperk aangebroken is. Dat kunnen we toelichten met uitgebreide cijfers, statistieken en omschrijvingen. Die vindt u wellicht interessant, maar wij weten ook dat deze voor u niet doorslaggevend zijn. Het gaat om uw eigen mening. Wat vindt ú van de nieuwe Saab 9-5? Kom langs, ga de uitdaging aan en maak een proefrit. Om zelf te ervaren of Saab erin ge-slaagd is om aan uw wensen en verwachtingen te voldoen.

De nieuwe Saab 9-5, vanaf € 42.950,-

Autobedrijf Wassenaar Leeuwarden B.V.James Wattstraat 21, 8912 AS Leeuwarden, telefoon 058 - 2122122

www.saab-leeuwarden.nl

Page 15: Off Course maart 2011

Het is zondag. Er is een oefenwedstrijd gepland tussen het eerste en het tweede herenteam. Ik mag invallen in het tweede. In de singles speel ik tegen Jitze Monsma en ik vraag hem of ik hem tijdens de wedstrijd mag interviewen voor het clubblad. Hij vindt het goed.

Hoelang golf je al?Ik golf nu zes jaar en ben begonnen op GC Zwolle. Ik ontdekte al vrij snel dat ik talent voor het spel had, want na een jaar had ik handicap 10. In mijn tweede jaar vroegen ze me of ik competitie wou spelen…… in het eerste. Dat is dus allemaal snel gegaan. Op de Groene Ster golf ik nu drie jaar en speel daar ook in het eerste. Ik moest hier eerst wel wennen, want daar waar Zwolle negen relatief makkelijke holes heeft en negen lastige, heeft de Groene Ster bij wijze van spreken 18 lastige holes.

Zijn jullie fanatiek in het eerste?Best wel. We fi tnessen met een aantal één keer in de maand bij Ed Rausch, dan trainen we met de Steropleiding mee. Ik speel twee keer in de week, één keer voor mezelf en één keer met het team. Eens in de maand hebben we golfl es van Martin Wedema.

Hoe bijzonder is het dat jullie de eerste klasse hebben gehaald?Tsja, de hoofdklasse bestaat uit twee poules van zeven teams, daarna komt de eerste klasse met vier poules van ieder vijf teams. Dat is net zo iets als eredivisie en eerste divisie. Best bijzonder dus. Die competitie bestaat uit vijf zondagen, van die vijf zondagen ben je één keer gastheer. Wij zijn de eerste keer gastheer en dat is mooi, want dan kunnen we nog even de kat uit de boom kijken (hieronder het speelschema red.)

Zo 03 apr De Groene Ster Amelisweerd 1-Goyer 1/ De Gelpenberg 1 - Sallandsche 1

Zo 10 apr Sallandsche Goyer 1-De Gelpenberg 1/ De Groene Ster 1- Amelisweerd 1

Zo 17 apr Amelisweerd

De Gelpenberg 1-De Groene Ster 1/ Sallandsche 1- Goyer 1

Zo 01 mei Goyer De Groene Ster 1-Sallandsche 1/ Amelisweerd 1-De Gelpenberg 1

Zo 08 mei De Gelpenberg Sallandsche 1-Amelisweerd 1/ Goyer 1-De Groene Ster 1

(Zondag 3 april is er dus een mooie kans om topgolf te zien! red.)

Hoe is dat, spelen in het eerste?Daarin heb je natuurlijk ook te maken met wedstrijd-spanning. Kijk, hoe mooi een baan ook is, op de eerste tee slaat mijn hart nog wel eens op hol, ben ik eenmaal weg dan word ik rustig. Als het er echt om gaat, dan kan ik het goed opbrengen om me voor zo’n slag te concentreren,

Kun je je een hele mooie slag herinneren?Zeker, een slag die ik nooit zal vergeten was tijdens mijn eerste clubkampioenschap op GC Zwolle. Een hole in one. Veel mooier kan het niet worden natuurlijk. Wat ik wel raar vind is dat je daarna eigenlijk het hele clubhuis moet gaan trakteren. Een mooie beloning zou zijn dat jij daarna getrakteerd wordt. Nou ja, ik ben er nu voor ingedekt, want ik heb een hole in one verzekering afgesloten.

Is er een golfer die je inspireert en heb je nog een leuke golftip voor de gemiddelde amateur?Ik vind David Duval mooi om naar te kijken, jammer dat hij niet zo consistent is. En wat de golftip betreft.... ik ben zelf ook maar een gemiddelde amateur vind ik, maar als ik toch iets zou noemen: ik zie veel mensen op gevoel putten. Mijn tip zou zijn het lijntje van de golfbal te gebruiken voor het oplijnen.

We zijn op de 18e hole aangeland. Al dat gepraat heeft me denk ik een beetje geholpen, want de stand eindigt gelijk. We drinken nog een colaatje in het clubhuis en zijn blij binnen te zijn, na een dag buiten met windkracht 6.

Frits v.d. Meer

Off Course! 13

Interview met Jitze Monsma

Page 16: Off Course maart 2011

14 Off Course!

Nieuwjaarsreceptie 2011

Page 17: Off Course maart 2011

15Off Course! 15

Winnaars jaarbeker:dames: Elly den Hollanderheren: Sije Visser

Winnaars Ringerscore:dames: Ineke Kijlstraheren: Ed van ‘t Westende

Page 18: Off Course maart 2011

Off Course!16 Off Course!16

Na een mislukte poging op 17 december (we liepen vast in de sneeuw en het verkeer op weg naar Schiphol), togen de knapste mannen van Heren 4 in de nacht van donderdag 6 januari met hernieuwde moed richting Schiphol voor een intensieve golftrip naar Denia in het hart van de Spaanse Costa Blanca. Deze keer verliep de reis vlot en landden we keurig op schema in Valencia. Vervolgens nog een uurtje in de gehuurde bus (chauffeur Johannes voelde zich met zo’n uitgelaten stel achterin al direct als Jack Nicholson in de fi lm One fl ew over the Cuckoo’s nest) op weg naar ons appartement aan onze “home course” La Sella Golfresort.Veel tijd voor verkenning was er niet, want al direct moesten we omkleden voor onze eerste ronde van 18 holes op La Sella. Van de oorspronkelijke baan waren de eerste negen holes gesloten voor het jaarlijkse groot onderhoud, maar sinds september 2010 kent het complex 27 holes, dus konden we gewoon 18 holes lopen en kennismaken met de nieuwe 9. Het zou de eerste ronde worden van de in totaal 108 holes die Johannes voor ons had uitgestippeld. In 5 dagen wel te verstaan, dus was het ook niet verwonderlijk dat deze trip was aangekondigd als een uitputtingsslag. Captain Jaap had reeds geconstateerd dat het culturele element van de trip zich zou beperken tot de autoritten van de ene baan naar de andere.

Anders was het met het culinaire gedeelte van de reis. Neem alleen al de ontbijtjes die met name Tinus (hoe kan het ook anders als horecaondernemer) en Rienk ons voorschotelden. Tinus presteerde het zelfs om een fraaie gevulde omelet in de vorm van een Pizza op tafel te zetten. Was hier soms sprake van beroepsdeformatie…? Rienk kookte af en toe een eitje teveel, maar hielp ons daar ook weer eigenhandig van af (….).

’s Avonds nestelden we ons in diverse eetgelegenheden in Denia en aan de boulevard van het nabijgelegen Xavia. Bij gebrek aan een cultureel deel in ons programma presteerden we het zelfs nog om voorafgaand aan het diner een winkelcentrum te bezoeken. Zulks ongetwijfeld tot verbazing van de thuis bivakkerende ega’s.

De volgende ochtend vroeg op, want om 09.00 uur moesten we afslaan op de Levante course in Benidorm. Daar speelde we de tweede negen van de championship course waarna een stevige pastalunch volgde op het fraaie terras onder de al even fraaie weersomstandigheden. Terwijl in Nederland de meeste banen dicht waren en de golfers verstoken bleven van hun hobby, werkten wij ons strakke schema af in polo onder strak blauwe luchten. Na de lunch 18 holes op de Poniente course, een zeer avontuurlijke Par 62 baan, die ook al eens door Henk Jager is beschreven in de rubriek Grenzeloos. Ben je ooit in de buurt, dan is het zeer de moeite waard om deze uitdagingen eens aan te gaan. Vergeet hier even de score, maar geniet van de vergezichten, ravijnen, up-hill en down-hill slagen en onleesbare greens.

Zaterdags werkten we als opwarmertje even 9 holes af op La Sella, waarna we ons verplaatsten naar het nabijgelegen Oliva Nova. Daar eerst weer een heerlijke pastalunch in de zon op het wederom fraaie terras, alvorens we begonnen aan de 18 holes baan, ontworpen door Seve Ballesteros. Een redelijk vlakke baan met veel waterhindernissen. Een vergelijking met De Groene Ster is wel op zijn plaats.

Zondag was “the big day”, want El Saler in Valencia stond op het programma. Deze deels linksbaan wordt algemeen beschouwd als een van de topbanen in Europa. Voor wat de baan zelf betreft kunnen we het daar mee eens zijn, anders is het met het clubhuis dat erg steriel en ongezellig aandoet. Het uitzicht vanaf het terras is overigens wel zeer de moeite waard.

Het baanrecord op El Saler staat nog steeds op naam van Bernard Langer met 62 slagen. Wij kwamen daar (net) niet aan toe, maar de op deze dag uitstekend spelende Rienk liet desalniettemin een onuitwisbare

Heren 4 aan de Costa Blanca

Binnenkort verkrijgbaar in Pizzeria ‘d Angelo: Omeletpizza Tinus

Page 19: Off Course maart 2011

Off Course! 17

indruk achter. Ten eerste door een longest drive te slaan waar Bernard Langer jaloers op zou zijn geweest. Ons markeringsvlaggetje voor de longest drive werd meteen omgedoopt tot “Bernard Langer Fahne”, dus als u die eens ergens tegenkomt weet u waar het vandaan komt. De tweede onuitwisbare indruk die Rienk achter liet was een al even fantastische drive die echter via het trapbordes van de verhoogde teebox 40 meter achter deze teebox in de greenside bunker van de vorige hole terechtkwam. De daar nog aanwezige Reinder dankt zijn leven slechts aan de onzuiverheid van Rienk’s poging zijn belangrijkste tegenstander in het algemeen klassement voorgoed uit te schakelen……

Op maandag sloten we af met nog eens 18 holes op La Sella. Naast de dagprijsjes op elke baan (longest, neary, leary en stableford) hadden we de netto strokeplay scores bijgehouden en die strijd moest op de laatste dag beslist worden. Sterker nog, uiteindelijk ging het nog slechts tussen Rienk en Reinder en die beslissing moest vallen op de allerlaatste hole van de 108 door ons gespeelde holes. Kan het spannender!? Ook een nieuwe poging van Rienk om middels een via een boom geslagen bal Reinder uit te schakelen mislukte, omdat Reinder net op tijd weg kon duiken. Na 107 holes stonden de

kemphanen precies gelijk. De laatste Par 3 hole moest de beslissing brengen. Beiden vonden de bunker pal voor de green. Rienk sloeg zijn tweede bal over de green in de rough en Reinder belandde met een fl ufje op de green. Rienk holede uit met een bogey 4, waarna Reinder de winnende putt voor Par maakte en de Denia cup voor zich opeiste. Na wederom een pastalunch en de laatste douchepartij in het appartement van onze gastheer (en gastvrouw Anneke), volgde de prijsuitreiking voor alle gedurende het gehele weekend gespeelde prijsjes. Rienk bleek grootverdiener, want hij mocht maar liefst 10 keer in de pot graaien. Maar de felbegeerde hoofdprijs ging naar onze kopman Reinder met netto 491 slagen over 108 holes. En gezien de moeilijkheidsgraad van de banen en met name van de greens (de 3-putts vielen als rijpe sinaasappeltjes van de bomen..) was dat beslist geen slechte score.

De terugreis van Valencia naar Amsterdam verliep voorspoedig. Slechts de afwikkeling van de bagage op Schiphol zorgde voor irritante vertraging, waardoor we uiteindelijk pas na 02.00 uur ’s nachts weer thuis arriveerden in Friesland. Maar wel met vele mooie herinneringen aan een prachtige golfreis naar de Costa Blanca.

Reinder in de problemen in de diepe potbunker voor de green van hole 16 op La Sella

De Denia cup is voor Reinder.

Op het terras bij El Saler. Vlnr: Reinder Storm, Rienk Bikowski, Johannes Woudstra, Tinus Folkertsma en Jaap de Ruiter.

Tinus slaat af op de Par-3 hole 9 van El Saler. Reinder en Jaap kijken toe.

Page 20: Off Course maart 2011

Off Course!18

In Memoriam Ali Cesar-van Niejenhuis

Wanneer je verdrietig bent, kijk dan in je hart.En je zult zien dat je huilt om wat je vreugde schonk.

Deze prachtige spreuk stond boven het overlijdensbericht van ons lid Ali Cesar, echtgenote van Eildert. Ali overleed op 29 januari jl. op de leeftijd van 80 jaar.Tijdens de indrukwekkende uitvaartplechtigheid in de “Wâldhôf” te Opeinde hebben zeer velen afscheid genomen van Ali. Het heeft Eildert vast goed gedaan dat er ook veel leden van onze golfclub aanwezig waren.Ali, die sinds 1993 lid was van de club, maakte deel uit van een “vaste”groep leden die speelde op de maandag- en donderdagochtend. Toen het clubhuis op de maandagochtend nog gesloten was zorgde Ali bij toerbeurt voor de koffi e met haar beroemde boterkoek met gember op het terras.Ali stond bekend om haar grote liefde en kennis van bloemen en haar kunstzinnigheid die zij onder meer uitte in het maken van schilderijen. Wij verliezen in Ali een gewaardeerd lid en wij wensen Eildert, zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Namens het bestuur,Nico van der Wal, voorzitter.

Einde winter en winterregels

In de Off Course van december heb ik een uitleg gegeven over het hoe en waarom van de winterregels.Bij het schrijven van dit stukje is het nog koud, zelfs de wintertees zijn nog nodig op de bevroren grond.Maar bij het uitkomen van de volgende Off Course is het volgens de kalender voorjaar en we kijken er weer naar uit om lekker in een shirtje te spelen in plaats van die dikke winterkleren.Ook de winterregels zullen dan weer ingetrokken worden (uiterlijk 30 april).De luxe van het plaatsen van de bal op de fairway en het ‘gratis’ droppen door de baan van een ingebedde bal is dan weer voorbij.Daarom hier even een uitleg wat de ‘normale’ regel is voor een ingebedde bal.Regel 20-5: Op elk kort gemaaid gedeelte door de baan (fairwayhoogte of lager) mag een bal die in de grond is ingebed in zijn eigen pitchmark, zonder straf worden opgenomen, schoongemaakt en gedropt zo dicht mogelijk bij de plek waar hij lag, maar niet dichter bij de hole.De bal moet dus gedropt worden. Zou je de bal plaatsen i.p.v. droppen en dan spelen, dan heb je 2 strafslagen te pakken (reg 20-6).En wat nu als je bal ingebed ligt op een andere plaats dan de fairway, bv. in de rough?Dan heb je de keuze: of de bal spelen zoals hij ligt of de bal onspeelbaar verklaren.Kunnen we meteen ook even doornemen wat je mag doen als je je bal onspeelbaar verklaart.Volgens reg. 28 heb je 3 opties:Met één strafslag:a. een bal spelen zo dicht mogelijk bij de plek waar de

oorspronkelijke bal het laatst werd gespeeld, ofb. een bal droppen achter het punt waar de bal lag, waarbij je dit

punt op een rechte lijn moet houden tussen de hole en de plek waar de bal wordt gedropt. Je mag zover achteruit lopen als je wilt, of

c. een bal droppen binnen 2 stoklengten van de plek waar de bal lag, maar niet dichter bij de hole.

Je mag de bal schoonmaken.

Ik wens jullie een fi jn golfseizoen.Namens de regelcommissieYfke v.d. Schaaf

Page 21: Off Course maart 2011

Off Course! 19

Tijdens een gezellige informele bijeenkomst op donderdag 24 februari jl, heeft de onthulling van het bordje ‘’boom van verdienste’’ voor Freerk de Boer plaatsgevonden. Hoewel slecht ter been heeft Freerk samen met zijn vrouw Wiep zelf de onthulling kunnen verrichten. De Amerikaanse Eik bij de green van hole 5 is een bijzondere boom, staat op een bijzondere pleken staat symbool voor een bijzonder iemand aldus de voorzitter.

Freerk is lid vanaf de pionierstijd op Woelwijk en vele jaren actief bij de club, o.a.In de archiefcommissie en meer in het bijzonder de wedstrijdcommissie.Freerk was jarenlang ‘’de man’’ achter de Ringer-score en voorzitter van de wedstrijdcommissie herenwedstrijden.

Afnemende gezondheid noodzaakt Freerk een stap terug te doen.

Boom voor Freerk de Boer

Page 22: Off Course maart 2011

Off Course!20

Page 23: Off Course maart 2011

Op de Zontagolfdag 2006 won ik de clinic voor niet-golfers. Tijdens de prijsuitreiking zei iemand “Dit is je eerste golfprijs, maar niet je laatste” op een toon dat het waar was. En mede-Zontian Anna Gaaikema sprak “je moet lid worden van de Groene Ster!” Ging dit over mij? Moest ik gaan golfen? En zo geschiedde. Sinds 2007 ben ik golfer bij de Groene Ster en inmiddels heb ik in 2010 de Bibbercompetitie gewonnen, zoals u al eerder hebt kunnen lezen. Op de beker zal mijn naam prijken, zodat ik het geweldig gevoel heb dat ik als golfer al een beetje onsterfelijk ben.

Zonta is een internationaal georganiseerde serviceclub voor vrouwen. We brengen geld bij elkaar voor niet-subsidiabele doelen. Vorig jaar hebben we met een fi etstocht geld bij elkaar gebracht voor “Fier Fryslân”, een opvanghuis voor vrouwen. Tien jaar geleden hebben we met een benefi etconcert van het Fries Jeugdorkest 25.000 gulden opgebracht om de Muziekotheek als startkapitaal mee te geven. De Muziekotheek leent aan-gepaste muziekinstrumenten uit en verleent fi nanciële steun voor het aanpassen van muziekinstrumenten. Ze is opgericht door een vraag van muziektherapie van Revalidatie Friesland te Beetsterzwaag. Veel vraag is er naar éénhandig bespeelbare fl uiten. Het lustrumcon-cert op zondag 17 april 2011 zal bijvoorbeeld worden ge-geven door een fl uitiste op een éénhandig bespeelbare concertfl uit: zie de website www.Muziekotheek.nl.

Voor de eerste uitwedstrijd in mijn golfcarrière toog ik afgelopen september naar de Zontagolfdag 2010 op Harderwold. Bij de ontvangst stond de koffi e klaar met appelgebak, slagroom, lunchzakjes en een geweldig prijzenpakket ter aanmoediging. Van alle kanten uit het land kwamen Zontagolfers aangereden met verschrik-kelijke verhalen over veel regen, maar de buienradar gaf aan dat het deze middag rond Harderwijk toch echt droog zou blijven. Ik verheugde me er op te spelen op een onbekende baan, want daar sta je onbevangen tegenover waardoor je ontspannener slaat. Tijdens het gezellige eten werd ik zelfs uitgeroepen tot winnaar en ontving de zilverglanzende schaal samen met de Zonta Golf trofee waarop gegraveerd de namen van illustere voorgangers. Mag ik me nu “Zontagolfer van het jaar” noemen? Wauw, dat klinkt prachtig!

Bij het winnen van de trofeee hoort, dat je het jaar daarop de Zontagolfdag op je thuisbaan mag orga-niseren. Speciaal om dat te kunnen, heb ik me aangemeld als wedstrijdleider. De bedoeling van de Zontawedstrijd is, naast een gezellig dagje golfen, geld bij elkaar te slaan voor een goed doel. Ik koos als goede anbi-doel de jubile-rende Muziekotheek. Gedachtig de Muziekotheek met zijn vele one hand only fl uiten, is er bij de golfwedstrijd naast de gebruike-lijke longest en neary ook een prijs voor degene die de langste afstand kan uitholen met gebruikmaking van slechts één hand: de one hand only.

Wellicht ziet u op de Zontagolfdag dinsdag 30 augustus 2011 golfers one hand only uitholen of ziet u ons al eer-der zo oefenen. U begrijpt nu dat we niet gek zijn, maar dit doen om de Muziekotheek te sponsoren. Mocht u ook enthousiast zijn de Muziekotheek via deze golfdag te sponsoren, dan nodig ik u van harte uit Anna Gaai-kema of mij op de baan aan te spreken of een email te sturen. We zijn bijvoorbeeld op zoek naar aanmoedigen-de prijzen. En bij het mogen gebruiken van één van uw baanvouchers gaat bij mij niet one hand only juichend de lucht in, maar beide handen.

Ik verheug me er op de Zontagolftrofeeën te mogen verdedigen op mijn thuisbaan de Groene Ster.

Elise Boltjesemail [email protected] Anna Gaaikema [email protected]

“One hand only”

21Off Course!

Page 24: Off Course maart 2011

Sluitingsdatum kopij voor de volgende Off Course!

15 mei 2011

Off Course!22

”4-daags golfarrangement”3 nachten genieten in een kasteel, 2 dagen

golfen op golfbaan aan zee!!

(355 € p.p)Het Hotel Château de la Vérie heeft 21 kamers en is gelegen in een prachtig park van 17 hectare met zwembad en tennisbaan, in de streek de Vendee, een uitloper van het Loire gebied, op 1050 km van Leeuwarden. De streek staat bekend om z’n vele zonne-uren en de prachtige uitgestrekte zandstranden, op slechts een kwartier rijden

van Château de la Vérie. U wordt er hartelijk ontvangen door het oorspronkelijk uit Leeuwarden komende echtpaar Nienke Jansen en Aad van Hoeven.

Het arrangement bestaat uit :- 3 overnachtingen in een prachtige kasteelkamer- Iedere ochtend een Frans ontbijt- 2 avonden een heerlijk meergangen menu

- 2 maal greenfee 18 holes op de Golfbaan van St Jean-de-Monts aan de Atlantische Oceaan!!- arrangement op basis van 2 personen

Wilt u meer weten of reserveren??Stuur een mail naar [email protected] bel met Nienke 0033251353344www.chateau-de-la-verie.com

Château de la Vérie

Page 25: Off Course maart 2011

Off Course! 23

De Baancommissie is al weer bezig met het baanonderhoud voor het nieuwe seizoen. Er is gekozen voor een duidelijk maaibeeld binnen de baan, waarbij de onderstaande waarden en uitgangspunten zijn afgesproken. Wij geven ook aan wat de NVG als maaihoogte adviseert. Wij menen dat we met deze openheid veel vragen kunnen voorkomen, maar bovenal een stuk duidelijkheid geven.Volgens de huidige planning zal er in week 10 of 11 gestart worden met het maaien van de fairways, de datum is afhankelijk van de groei van het gras. Afhankelijk van de gesteldheid van de greens worden die ook gemaaid, maar in eerste instantie meer met de intentie om de greens weer vlak te krijgen.Uitgangspunt voor de maaihoogte/frequentie van de greens zal vanaf nu de stimpsnelheid zijn. Wij streven onder normale omstandigheden naar een stimpsnelheid van 8, hetgeen wil zeggen dat de bal, komend van een scheef gehouden V-balk, een afstand bereikt van ± 2.60 meter over een vlak stuk op de greens. Vanaf het begin van het seizoen willen we proberen de greens dezelfde snelheid te geven. Dit zal een gedifferentieerd onderhoud van de greens vragen, wat inhoudt dat er soms extra verticaal gemaaid, gerold moet worden of dat de maaihoogte aangepast moet worden. De NVG geeft als richtlijn de volgende waarden aan: zomers 5-6 mm en bij belangrijke wedstrijden 4-5 mm. Met ons uitgangspunt van stimpsnelheid 8, zullen we aan die richtgetallen voldoen. Tot mei wordt 2x per week gemaaid en daarna 6x per week, tot medio september.De tee’s, fore-greens en aprons worden gemaaid op een hoogte van 12 mm. Dit zal een verschil van ± 7 mm geven met de greens. De NVG geeft als richtgetal voor deze baanonderdelen een maaihoogte van 10-12 mm en bij belangrijke wedstrijden 6-8 mm voor de fore-green en apron. Omdat we bij het maaien van deze baanonderdelen dezelfde machine gebruiken, kunnen we moeilijk dagelijks de maaihoogte aanpassen. Daarom handhaven we de maaihoogte van alle onderdelen op 12 mm. Vanaf begin april worden deze onderdelen 2x per week gemaaid.De fairways worden het hele jaar gemaaid op 15 mm. Dit is voor ons de minimale maaihoogte, omdat we het gras nog zoveel mogelijk willen beschermen tegen ziektes en we tevens het risico willen vermijden dat de machine het gras op plaatsen gaat scalperen omdat er nogal wat oneffenheden in de baan zitten. De NVG geeft als richtlijn voor de maaihoogte van de fairways zomers 20-24 mm aan en bij belangrijke wedstrijden

12-18 mm. Mocht tijdens het seizoen blijken dat het gras toch te kwetsbaar wordt, dan gaan we de maaihoogte naar boven bijstellen. Begin april, afhankelijk van de groei, wordt 1x per week gemaaid en in mei 2x per week. Vanaf juni t/m september wordt 3x per week gemaaid, daarna weer terug naar 2x per weekDe semi-rough en de surroundings worden op 40 mm gemaaid. Dit is de minimale hoogte van de richtlijnen van de NVG. Zij geven 40-50 mm aan. Op deze maaihoogte blijft minimaal 1 cm van de bal boven het gras uitsteken. Vanaf medio april worden deze 2x per week gemaaid.De rough wordt gemaaid op 75 mm. Ook dit is de minimale hoogte van de NVG richtlijn. Zij geven 75-100 mm aan. De rough wordt 1x per week gemaaid.

KapbeleidDe hoofdgreenkeeper is de beheerder van het groen in en rondom de baan, met de daarbij behorende verantwoordelijkheden, en is alleen verantwoording verschuldigd aan de baancommissie.De eerste 3 á 4 gangen van de bosvakken, grenzend aan de rough, worden zodanig onderhouden dat er solitaire bomen ontstaan met fraaie kruinen. Voorts moeten de gangen met de machine onderhouden kunnen worden.Dieper de bosvakken in wordt een natuurlijk onderhoudsbeleid gehanteerd, waarbij bomen met een mooie opbouw in ieder geval blijven staan en periodiek gesnoeid.Een variatie in de leeftijdsopbouw blijft een aandachtspunt, met als consequentie dat er ook nieuwe bomen geplant kunnen worden.De greens moeten voldoende licht en wind ontvangen.Ten aanzien van het snoeien van de wilgen, worden het gele en rode parcours om en om aangepakt. Hierbij de opmerking dat er dit jaar enkele grote wilgen bij hole 10 en 11 voor de eerste maal zijn geknot. Binnen afzienbare tijd zijn de kruinen weer mooi in de groei. Tot zover het kapbeleid.Voorts zijn er vragen gesteld over het gebruik van de zomergreens in het winterseizoen. Hierbij is de stelregel dat er zo lang mogelijk gebruik gemaakt kan worden van de zomergreens. De natuur is echter zeer bepalend in de duur van het gebruik er van. Zoals dit winterseizoen werden we al heel vroeg geconfronteerd met sneeuw en koudere nachttemperaturen en hogere dagtemperaturen. Zodra er opdooi ontstaat, gaan de zomergreens dicht. Indien de bovenlaag zachter wordt maar de vorst nog in de grond zit, waardoor de holes niet opnieuw gestoken kunnen worden, blijven de zomergreens ook dicht. Ook hadden we dit seizoen te maken met ziekte in de greens waardoor we voorzichtig zijn geweest met het gebruik van de zomergreens. De hoofdgreenkeeper heeft bij de beslissing over het gebruik van de zomergreens een adviserende rol, waarna de baancommissie het defi nitieve besluit neemt.

De Baancommissie.

Maaiplan 2011

Baanbrekend

Page 26: Off Course maart 2011

Nicolai & Tabak Drachten | Groningen | Hurdegaryp

www.nicolaitabak.nl

accountants voor ondernemers met visie

ONZE BEHANDELINGEN:

GENIETEN VAN: Beleef Thermen & Beauty

LeeuwerikHoeve

Off Course!24

Page 27: Off Course maart 2011

Illustratief voor bovenstaand artikel is bijgaande foto.Op een ochtend in februari vond de pro een deel van de drivingrange in deze toestand aan.Onbegrijpelijk, onvoorstelbaar

Goede voornemens in een nieuw golfseizoen.

Er wordt in ons kikkerland veel gesproken over het weer,maar vooral ook veel gemopperd.In golfl and gaat het mopperen meestal over de conditie van de baan.• De greens zijn te traag of juist te snel• Het gras op de fairway is niet op de goede hoogte

gemaaid• De rough is veel te langMaar onder deze mopperaars zijn ook velen die zelf niet zo vriendelijk met de baan omgaan.Hoe vaak wordt niet ‘’vergeten’’ een plag terug te leggen of om een pitchmark te repareren.En als je op de baan loopt en je ziet al die uitgeslagen plaggen liggen, dan heb je weleens te neiging om iets anders met je club te doen dan de bal te slaan.Het goede voornemen;‘’ Verbeter de wereld (baan) en begin bii jezelf’’

Pietje Plag

Anoukgeboren 19 januari 2011Mooie dochter van trotse ouders Stefhan en Sylvia Menger.Ja, ‘’de Sylvia’’.De redactie wenst de trotse ouders alle geluk van de wereld.

Landelijke Zonta Golfdagdinsdag 30 augustus 2011 op de Leeuwarder Golfclub De Groene Ster

Programma;12.00 uur inloop: ontvangst met koffi e13.00 uur start 18 holes golfwedstrijd, daarna clinic17.00 uur aperitief,aansluitend soep en dagschotel met prijsuitreiking.Dit arrangement inclusief een bijdrage voor de jubilerende muziekotheek kunnen we aanbieden voor € 85,-- per persoon.

De muziekotheek werd 10 jaar geleden opgericht door Zontaclub Friesland met als doel het uitlenen van aan-gepaste muziekinstrumenten, zie www.Muziekotheek.nl. Veel vraag is er naar éénhandig bespeelbare fl uiten.Vandaar dat bij de golfwedstrijd naast de gebruikelijkelongest en neary, ook een ‘’one hand only’’ prijs is, voordegene die de langste afstand kan uitholen met één hand.

Inschrijven uiterlijk 15 augustus 2011:• E-mail naar [email protected] met vermelding van naam, adres, handicap/gvb/clinic, homecourse en speciale wensen t.a.v bijvoorbeeld dieet, handicart e.d.• Inschrijfgeld overmaken naar banknummer 58.14.46.046 ten name van Elise Boltjes te Aldtsjerk onder vermelding van Zontagolfdag 2011Na 15 augustus 2011 is annnulering niet meer mogelijk.

”Harlingen golft” op maandag 9 mei 2011

Speelde Harlingen vorig jaar tegen Dokkum, op 9 mei a.s. wordt de handschoen opgenomen tegen golfers uit Leeuwarden e.o.Dat er sprake zal zijn van een eerlijke strijd staat al vast, immers we spelen een matchplay toernooi, waarbij gelijke handicappers zoveel als mogelijk gekoppeld zullen worden en er dus zo weinig mogelijk handicap verrekening is. Niettemin is dat laatste wel opgenomen, omdat zeker is dat er links en rechts van ‘’het midden’’ sterspelers meedoen, maar ook ‘’fris van de lever‘’ golfers.Ook al is op de tiende hole duidelijk dat er sprake is van een gewonnen partij, u speelt 18 holes, want ….uit de totaalscore moet blijken welke stad zich in 2011 ‘’Golfstad van Friesland‘’ mag noemen.Van de winnende stad neemt de hoogst scorende speler met de laagste handicap de wisseltrofee mee naar huis.Na afl oop een copieus diner in het clubhuis. Oh ja, naast de wisseltrofee voor de winnaar (m/v) uiteraard geen gewone prijzen, maar…….reis-prijzen.U kent dat wel ‘’I move to you, you move to me’’. Leuk?? Reken maar!!Meedoen? Info + inschrijving op https://sites.google.com/site/harlingergolftoernooi/home

Off Course! 25

Page 28: Off Course maart 2011

Off Course!26

Damesdagen 2011-2012Vorig seizoen hebben we voor het eerst iedere woensdag een damesdag gehouden en dat is goed bevallen. Daarom gaan we op dezelfde voet voort. Af en toe, zul je merken, vallen onze damesdagen samen met de herendagen. In verband met werkzaamheden aan de baan of reeds geplande andere activiteiten op de donderdag, is hiervoor gekozen. Dan spelen we ook een aantal keren op een andere dag: donderdag 4 augustus samen met de heren; dinsdag 16 augustus damesdag en dinsdag 20 september de Frisian Ladiescup. Op 4 mei en 22 juni staan er geen damesdagen gepland. Dit heeft eveneens te maken met andere, reeds geplande, activiteiten of werkzaamheden aan de baan. Het neemt echter niet weg dat je niet kunt spelen.Desalniettemin is er van regelmaat sprake.Met onze commissie zijn we weer enthousiast aan de slag gegaan om een gevarieerd programma samen te stellen en hebben we, wegens groot succes vorig jaar, dit seizoen 2 x een Matchplay-wedstrijd op het programma staan. Ook meenden we traditie in te moeten bouwen en daarom vind je de “oude” wedstrijdvormen aan het eind van de maand weer terug. Wij hebben ons als doel gesteld van de damesdagen voor iedereen een succes te maken en hopen dit jaar nog meer deelneemsters welkom te mogen heten.Er zijn in het seizoen 2011-2012 geen wedstrijden meer op middagen gepland omdat hiervoor geen animo was. Shotgunwedstrijden staan eveneens niet op het programma. De dames die 9-holes willen spelen kunnen vanzelfsprekend ook aan de damesdagen deelnemen.Dan willen wij je er meteen op attenderen dat we op 18 mei de Omadag houden en 7 september de Damesinvité. Dus noteer dat alvast in je agenda!Wij hopen dat ons enthousiasme overslaat op de damesleden en dat we weer een succesvol seizoen tegemoet zullen gaan.

Namens de damescommissie,

Bea de Ruiter

Jaarprijs Herendag 2010Op donderdag 20 januari 2011 is na gedwongen winterstops door baansluitingen weer een vervolg gegeven aan de reeks van -bijna- wekelijkse herendagen. Onder een stralende winterzon zijn om 11.00 uur 24 deelnemers van start gegaan op een licht bevroren golfbaan,die gezien de omstandigheden van de afgelopen vorstperiode goed bespeelbaar was.Onder de deelnemers bevonden zich vier wedstrijd-teamleden, die zich een week geleden in Spanje al hebben voorbereid op de komende competitie. Dat teamspirit ook op de herendagen tot betere resultaten kan leiden hebben deze mannen laten zien. Reinder Storm kwam met 45 stableford punten van de baan met Klaas Dijkstra als goede tweede met 40 punten. Ware kampioenen en een voorbeeld voor menig ander team.

Na afl oop van de wedstrijd is onder het genot van een drankje en een hapje de Jaarprijs Herendagen 2010 uitgereikt. Deze jaarprijs is bedoeld als waardering voor degene die aan veel herendag wedstrijden heeft meegedaan. De winnaar wordt als volgt bepaald: Van het aantal qualifying herendag wedstrijden in enig jaar worden per speler de hoogste stableford punten (zonder CSA verrekening!) van de beste wedstrijden bij elkaar opgeteld. Het aantal beste wedstrijden is vastgesteld op de helft van de totaal gespeelde Q-herendag wedstrijden plus twee. Dit om zoveel mogelijk recht te doen aan veel deelnames. Hij die de meeste punten heeft verzameld is winnaar. De Jaarprijs Herendagen is een wisseltrofee. In 2010 zijn er 26 Q-herendag wedstrijden gespeeld. Hiervan hebben 162 heren een of meer wedstrijden gespeeld. 16 heren hebben 15 of meer wedstrijden gespeeld met een totaal score oplopend van 357 tot 493 stableford punten. Overall winnaar met 26 gespeelde wedstrijden-hiervan tellen dus de beste resultaten van 15 wedstrijden- is geworden Roy Mesken met 493 punten gevolgd door goede tweede Eric Hoogterp met 488 punten en 15 gespeelde wedstrijden en als derde is geëindigd Harry Steggerda met 479 punten en 17 gespeelde wedstrijden.

Jan Schijfwedstrijdleiding subcommissie herendagen.

Wedstrijdleider Jan Schijf en de trofee voor winnaar Roy Mesken

Page 29: Off Course maart 2011

Off Course! 27

Tijdens de laatste wedstrijd van het afgelopen jaar waren wij met 36 spelers op de baan. Ik was ingedeeld samen met Coby en Hildegard. We speelden shotgun en de bezielende leidingwas in handen van Coosje en Truus. Bij binnenkomst werden we getrakteerd op (volgens Coosje) verrrrrrukkkkkelijke oliebollen.Jacob v.d. Meij had, met assistentie van Hilde en Sjoerdje, overheerlijke oliebollen gebakken; grote, kleine, gevuld met abrikoos, appel en ananas.De baan lag onder een licht sneeuwdek, dus oppassen voor gladheid, gelukkig bleef het wel droog.Het spel werd door de omstandigheden wel beïnvloed, zo heb ik geput met een ijzer 7.Uitholen was niet mogelijk omdat de meeste holes vol ijs zaten.Afgesproken was; een kaartlengte van de hole + 1 slag = uitgeholed.Tijdens de turn kwam Truus met oliebollen, heerlijk.Na de wedstrijd kwam iedereen praktisch gelijktijdig binnen (het mooie van shotgun),en werden we onder meer verwelkomd door Yvonne MacDonald; een hele verassing.Ook Kelvin MacDonald had zijn plekje gevonden in het clubhuis.Dankzij Truus, Coosje, Jacob, de mensen van de horeca en mijn fl ightgenoten ging Ik na een geslaagde dag goedgemutst als winnaar naar huis met een lekkere fl es bubbels onder de arm. Spelen onder deze omstandig-heden was een hele ervaring; enorm leuk om te doen!

Arda v.d. Wal

2 februariDe WatermantrofeeWoensdag 2 februari j.l. is er gestreden om de ‘’Watermantrofee’’.Slechts 8 dames deden mee aan de wedstrijd, die wederom met 66netto is gewonnen door Yfke v.d. Schaaf. Tweede met 68 netto werd Gre Spaan en derde met 69 netto Coosje Nicolai.Er zijn ook drie birdies gescoord en wel door Gre Spaan, Coby Bouwes en Bea de Ruiter.Aanvankelijk nodigde het weer niet uit om eens lekker 4 uren buiten te bivakkeren, maar warm gekleed en met een dikke muts op merkten we er eigenlijk weinig van.Van de wedstrijdleiding mocht door de baan geplaatst worden wat een prettige bijkomstigheid was.Het ijs was ons af en toe goed gezind, de ballen schoten zomaar op de kant.De regen is uitgebleven en we konden vaststellen dat we een fi jne dag hadden gehad.

Bea de Ruiter

MAANDWEDSTRIJDEN12 december 2010In verband met weersomstandigheden wedstrijd niet gespeeld.16 januariHcp. 0-18.4 1. Femke Hoogeveen 35 pnt. 2. Henk Koetje 37 pnt.Hcp. 18.5-26.4 1. H. Steggerda 41 pnt. 2. S. v.d. Berg 41 pnt.Hcp. 26.5–45 1. Hildegard Bijker 34 pnt. 2. Margriet Kooiker 37 pnt.Winnaar parkeerplaats?26 februariHcp. 0-18.4 1. Johan v.d. Meer 37 pnt. 2. Ineke Kijlstra 35 pnt.Hcp. 18.5-26.4 1. Donald Visscher 35 pnt. 2. Elly den Hollander 32 pnt.Hcp. 26.5–45 1. Anneke Faber 38 pnt.Alle nummers 1 ontvangen een maandbordje.Winnaar parkeerplaats Johan v.d. Meer

DIVERSEN26 januariGolf bridge dames en heren

1e prijs golf Hildegard Bijker en Bea de Ruiter1e prijs bridge Philo Bleeker en Magda Gast

Prijs Overall Eveline v. Wayenburg en Koos Rademakers20 januariHerendagHcp. 0-21.0 1. Reinder Storm 45 pnt. 2. Klaas Dijkstra 40 pnt.Hcp. 21.0-45.0 1. Sietse Kooiker 36 pnt. 2. Roy Meskens 36 pnt.Longest Frans VerhageNeary Klaas Dijkstra3 februariHerendag (vossenjacht)

John Bos +101. Harry Steggerda +82.

Vos: Herman Mulder

BIJZONDERE WEDSTRIJDEN30 decemberOliebollenwedstrijd

Arda v.d. Wal 18 pnt.1. Jikke Koster 18 pnt.2. Harry Daemen 17 pnt.3. Maarten Bijker 16 pnt.4. Sietse Smedes 15 pnt.5. Douwe Koster 15 pnt.6. Tjeerd v.d. Kooi 14 pnt.7.

WedstrijduitslagenDecember 2010, januari en februari 2011

Page 30: Off Course maart 2011

Off Course!28

Sudoku

Makkelijk Moeilijk

GRENZELOOS

WIEAnneke Pelder, Sjoerd Pelder, Alie Saakstra, Dick SaakstraWAARKaya Eagles Golf Club, Belek Turkije

WANNEER28 januari/4 februari 2011

WAAROMDe “accu” opladen

WETENSWAARDIGHEDENPerfecte golftrip.Verhouding prijs-kwaliteit goed tot zeer goed.Prima hotel aan de Middellandse Zee.Prachtige 18 holes golfbaan op ‘’drive’’ afstand.Moeilijke/snelle greens, ‘’blij’’ met een 3-put.De vorm bij het klaverjassen was soms beter dan op de baan.Ook nog gespeeld op nabij gelegen TAT course, met zeer luxe ‘’clubhuis’’. Opvallend was de prima service in het hotel en op de baan.Een aanrader en voor ons zeker voor herhaling vatbaar.

WIE VOLGTOnlangs ook een leuke baan bezocht.Neem even contact op met iemand van de redactie.

Page 31: Off Course maart 2011

31Off Course!

Page 32: Off Course maart 2011

32 Off Course!