OBA juli/aug. 2013

16
www.oba.nl nr. 11 - juli/aug. 2013 oba juli/aug. Wandelen met de OBA architectuurrondleidingen i.s.m. het Stadswandelkantoor diverse vestigingen Beelden aan Zee aan ‘t IJ beeldenexpositie met rondleiding voor kinderen 29 juni - 30 september Centrale Bibliotheek Rintje op avontuur vertelvoorstelling Ton Meijer 3 juli - 14 augustus diverse vestigingen

description

OBA juli/aug. 2013. De maandelijkse culturele uitgave van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) i.s.m. het Amsterdams Uitburo.

Transcript of OBA juli/aug. 2013

Page 1: OBA juli/aug. 2013

1

www.oba.nlnr. 11 - juli/aug. 2013

obajuli/aug.

Wandelen met de OBAarchitectuurrondleidingen

i.s.m. het Stadswandelkantoor

diverse vestigingen

Beelden aan Zee aan ‘t IJbeeldenexpositie met rondleiding voor

kinderen

29 juni - 30 september

Centrale Bibliotheek

Rintjeop avontuur vertelvoorstelling Ton Meijer

3 juli - 14 augustus

diverse vestigingen

Page 2: OBA juli/aug. 2013

2o

ba

juli/

aug

ustu

s

colu

mn

Zomer bij de OBADe zomer breekt eindelijk weer aan. Een heerlijke tijd om zelf te lezen en niet te vergeten om voor te lezen. Het is immers het jaar van het voorlezen en elke dag 15 minuten voorlezen betekent een extra woordenschat van 1.000 woorden per jaar voor uw kind. In juli en augustus kunt u zowel op de Jeugdpas als op de andere Leenpassen 10 materialen tegelijk lenen, dus genoeg (voor)lees voer!

Daarnaast is er ook deze zomer weer het nodige te beleven in de bibliotheek. Zo is er in de Centrale Bibliotheek de prachtige expositie Beelden aan Zee aan het IJ te bezichtigen. Museum Beelden aan Zee uit Scheveningen, dat zich richt op moderne en hedendaagse inter-nationale beeldhouwkunst, heeft een dependance in de OBA. Op de expositie kunt u werken bezichtigen van uiteenlopende (inter)nationale beeldhouwers zoals de Chapman Brothers, Caspar Berger, Henk Visch, Jan Meefout en Mari Andriessen. Voor kinderen verzorgt Ton Meijer op 19, 23 en 26 juli en 6 en 12 augustus een speciale rondleiding langs de beelden.

De vertelvoorstelling Rintje op avontuur toert deze zomer langs verschillende OBA-vestigingen. Kan een schilderij veranderen in een tuin? Mag je meezingen tijdens een klassiek concert? Rintje beleeft een heleboel in de verhalen van Sieb Posthuma. Zo gaat hij naar het Hondcertgebouw en hoort hij voor het eerst klassieke muziek. Acteur Ton Meijer neemt de kinderen mee in de wereld van beeldende kunst, architectuur en klassieke muziek.

Zaterdag 13 juli organiseert de OBA een Engelstalige grachten- wandeling door de dit jaar 400 jaar bestaande grachtengordel. Zondag 18 augustus is er een wandeling door het Oostelijk Havengebied, dat zich heeft ontwikkeld tot wereldberoemde woonwijk met spraakmakende architectuur en stedenbouw.

De zomer wordt traditioneel afgesloten met het Grachtenfestival dat dit jaar als thema Op reis heeft. Woensdag 21 augustus wordt voor kinderen het miniatuurconcert Gelukkig genoeg uitgevoerd in de Centrale Bibliotheek. Waarbij onder andere het pianostuk Traumerei van Robert Schumann te horen is.

Ik wens u een fijne zomer met veel lees- en voorleesplezier.

Hans van VelzenDirecteur OBA

toegangskaarten kopen voor OBA-activiteitenCentrale BibliotheekVia www.oba.nl/agenda kunt u online kaarten kopen. U ontvangt uw kaarten na betaling direct in uw mail-box. Toegangskaarten voor activiteiten in de Centrale Bibliotheek zijn tevens te koop bij de receptie balie in de Centrale Bibliotheek.

Overige vestigingenToegangskaarten voor activiteiten in de overige OBA-vestigingen kunt u kopen in de betreffende bibliotheek. Reserveren kan telefonisch en per mail, kijk voor de contactgegevens per filiaal op www.oba.nl/vesti-gingen. Gereserveerde kaarten kunt u tot 60 minuten voor aanvang van de voorstelling afhalen.

Voordeel voor OBA-ledenIedereen met een OBA-pas ontvangt 50% korting op toegangskaarten voor OBA-activiteiten.

word lidBoeken, cd’s, dvd’s, internet, e-books, luisterboeken, lezingen, concerten en meer. Kies het abonnement dat bij u past en word lid van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Lid worden kan online, via www.oba.nl/lidworden, en in alle OBA-vestigingen. Neem uw persoons- en adres-legitimatie (niet ouder dan 3 maanden) mee.

abonnementen en tarieven 2013: OBA-pas standaard 19-22 65+ Stadspas

Jeugdpas gratis tot 19 jaarGebruikerspas 17,50 17,50 17,50 17,50 Leenpas 32,50 22,50 22,50 17,50 Leenpas+ 52,50 42,50 42,50 37,50 Vriendenpas 100,- 100,- 100,- 100,- Kijk voor de mogelijkheden van alle genoemde passen op www.oba.nl/tarieven, of vraag er naar in een van de OBA-vestigingen.

www.oba.nl Meer informatie over het OBA-lidmaatschap, tarieven, collectie, toegangskaarten, actuele programmering en meer vindt u op de OBA-website. Hier kunt u tevens materialen zoeken, reserveren en verlengen.

nieuwsbriefWilt u op de hoogte blijven van het OBA-nieuws? Schrijf u dan in voor de e-mail nieuwsbrief via www.oba.nl/nieuwsbrief

www.facebook.com/OBAmsterdamwww.twitter.com/OBAmsterdamwww.youtube.com/OBAmsterdamwww.amsterdamsuitburo.nl/uitapp

Page 3: OBA juli/aug. 2013

3

Ton Meijer is docent drama en acteur. Hij gaf les aan een theaterschool en speelde in films, tv-series en toneelstukken. Door de ontmoeting met kinderboekenschrijver Sieb Posthuma, met wie hij het leven deelt, ontdekte hij het toneel-spelen en werken met kinderen. Zo maakte hij twee voorstellingen over het hondje Rintje, en twee voorstellingen over Aadje Piraatje. Deze zomer komt Rintje terug naar de bibliotheek met wat Ton Meijer zelf ‘Rintje High Brow’ noemt: een voorstelling waarin hij kinderen meeneemt in de wereld van beeldende kunst, architectuur, en klassieke muziek. Deze keer gaat Rintje naar het Hondcertgebouw en hoort hij voor het eerst klassieke muziek. In het museum kijkt hij met grote ogen naar de kleurrijke kunstwerken.Ton Meijer maakt de voorstelling niet in zijn eentje, maar samen met het publiek. De kinde-ren (4 t/m 6 jaar) dragen bij aan de voorstelling door zelf te dirigeren.

Waarom dit onderwerp?De combinatie kunst en kinderen wordt vaak als moeilijk gezien, maar is dat helemaal niet! Kinderen spelen graag. Ik laat ze vrij associëren op de moderne kunst die ze zien. De reacties van de kinderen verwerken we samen tot een performance. Omdat de kinderen geen voor-oordelen hebben reageren ze heel onbevangen op oude of moderne kunst. Ik wil graag mijn eigen liefde voor kunst, architectuur en klassieke muziek doorgeven. Ik kom met deze voorstelling in alle delen van de stad. Ook in Noord, waar ik zelf ben geboren en waar het in mijn jeugd niet

eenvoudig was om met cultuur in aanraking te komen. Ik breng deze zomer wat ik zelf gemist heb! Als vervolg op de voorstelling kunnen de kinderen ook nog aan workshops meedoen bij het conservatorium, het architectuurcentrum Arcam en het Stedelijk Museum. Als ze mij een mailtje sturen maken ze kans op een gratis workshop.

Hoe krijg je kinderen zo ver dat ze mee gaan spelen?Ik behandel kinderen zoals ik iedereen zou behandelen, namelijk serieus en als individu. Op deze manier werken we perfect samen. Ik zie het verschil niet zo met volwassenen. Bij andere voorstellingen laat ik tegenwoordig ook volwas-senen performen. Dat heb ik gedaan met gezin-nen in het Vondelpark tijdens de blauwelampen-tentoonstelling van Steve McQueen en in het Siegerpark met raadsleden uit West. Uiteindelijk vinden ze het allemaal heerlijk!

Waarom baseer je je voorstellingen vaak op kinderboeken?Het werken met boeken geeft een kader en is ook een uitdaging. Soms werk ik met een boek waarvan je denkt: dat heb je toch in vijf minuten uit? Hoe maak je daar een voorstelling van? Dat pakt toch vaak verassend uit, juist omdat het veel van je creativiteit en fantasie vraagt. Ik hoop dat kinderen gaan lezen door mijn voor-stellingen. Ik heb zelf in mijn jeugd al mijn kennis gehaald uit de bibliotheek. Ik wil dat kinderen met mooi gemaakte, goed geïllustreerde en ge-

schreven boeken in aanraking komen en, in het geval van de Rintje-voorstelling, ook nog eens met andere soorten van cultuur. Ook wil ik dat ze hun fantasie en verbeelding bij mij de vrije loop laten. Je kunt nog lang genoeg volwassen zijn!

3 juli, 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, Annie M.G. Schmidttheater (try-out)6 juli, 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, Annie M.G. Schmidttheater (première)10 juli, 14.30 uur, Bibliotheek Hagedoornplein17 juli, 15.00 uur, Bibliotheek Slotermeer20 juli, 14.00 uur, Bibliotheek Bijlmercentrum24 juli, 15.00 uur, Bibliotheek Indische Buurt25 juli, 15.00 uur, Bibliotheek Reigersbos28 juli, 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, Annie M.G. Schmidttheater31 juli, 15.00 uur, Bibliotheek Osdorp1 aug., 14.00 uur, Bibliotheek Cinétol4 aug., 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, Annie M.G. Schmidttheater7 aug., 15.00 uur, Bibliotheek Watergraafs-meer10 aug., 14.00 uur, Bibliotheek Slotervaart14 aug., 14.30 uur, Bibliotheek Nieuwendam16 aug., 14.00 uur, Bibliotheek Ouderkerk

Rintje, het hondje uit de verhalen van Sieb Posthuma, maakt deze zomer een rondreis langs de bibliotheken in Amsterdam. Hij wordt daar gebracht door acteur Ton Meijer, bekend van eerdere Rintje-shows en Aadje Piraatje-voorstellingen. door Ilse Bos

Rintje op avontuur in de OBA

illustratie Sieb Posthuma

Page 4: OBA juli/aug. 2013

4o

ba

juli/

aug

ustu

s

them

a va

n d

e m

aand

de

lene

r Zomer in de OBA

Of u nu verre reizen gaat maken of juist in de stad blijft, alle reden om deze zomer regelmatig een bezoek te brengen aan de OBA. De OBA-collectie bevat reisgidsen voor alle bestemmingen, lekkere leesboeken voor in de hangmat en prettige cd’s en luisterboeken voor in de auto. In juli en augustus kunt u gebruikmaken van de zomerlezen-actie: op elke soort pas mag u extra materialen lenen, in totaal tien items per pas. U kunt de geleende materialen voor u op vakantie gaat verlengen bij de balie in de bibliotheek, zodat u ze langer mag houden. Aanrader voor de thuisblijvers: ontdek uw eigen stad met de speciale zomerse activiteiten van de OBA. Op deze pagina’s een selectie.

Jocelyn Akanba (13) en Büsra Sener (13), 1e klas VMBO Marcanticollege

Lid van de OBAJocelyn: Vanaf 2006. Toen ik net kon lezen.Büsra: Ik weet het niet precies. Al heel lang.

Vaste filiaalBeiden: Bos en Lommer. Andere bibliotheken zijn te ver weg.

BezoekfrequentieBeiden: Een paar keer per week. Bijna altijd gaan we samen.

Laatstgeleende itemsJocelyn: Boeken over Rusland. Daar hebben we samen een spreekbeurt over gehouden.Büsra: Meestal gaan we samen in kookboeken kijken. Dan zien we hoe je iets kunt maken en dat gaan we dan soms thuis uitproberen.Jocelyn: We lenen de kookboeken niet. We gaan gewoon improviseren.

Lenen jullie wel eens iets anders dan een boek?Jocelyn: Toen ik nog maar net lid was van de bibliotheek leende ik wel eens een dvd. Maar nu eigenlijk niet meer.

ZoekmethodeBüsra: We lopen eerst rond. Als we het niet kunnen vinden gaan we op de computer kijken.

Eerste bibliotheekherinnering:Jocelyn: In het begin vond ik de bibliotheek wel saai. Maar toen ging ik dvd’s lenen. En later ook boeken. En toen begon ik het wel leuk te vinden.Büsra: Ik vond het gelijk wel leuk. Ik leende plaatjesboeken.

GeheimtipJocelyn: Het is leuk om met iemand samen naar de bibliotheek te gaan. Maar als je gewoon wilt lezen, is het ook leuk om alleen te gaan.

Page 5: OBA juli/aug. 2013

5

Beelden aan Zee aan het IJ voor kinderenVoor kinderen vanaf 4 jaar organiseert acteur Ton Meijer speciale kinderrondleidingen langs de prachtige beelden uit het museum Beelden aan Zee, die deze zomer te zien zijn in de Centrale Bibliotheek. vrijdag 19 juli, dinsdag 23 juli, vrijdag 26 juli, dinsdag 6 augustus, maandag 12 augustus, 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, expozaal

Wandeling Oostelijk Havengebied De OBA en het Stadswandelkantoor organise-ren een serie rondleidingen met deze keer een wandeling door het Oostelijk Havengebied. Dit deel van de stad heeft zich ontwikkeld van een havengebied in verval tot een wereldberoemde woonwijk met spraakmakende architectuur en stedenbouw. Veel oude havengebouwen bleven staan. De variatie aan nieuwbouw kon niet groter zijn, architectuurtoeristen komen ogen te kort.Hier heeft de grote ommekeer plaatsgevonden in de Amsterdamse woningbouw. Briljante

mensen op sleutelposities, een breed gedragen gevoel dat het dit keer eens helemaal anders moest en een dosis toevalligheden, hebben tot een wijk geleid met een architectuur en steden-bouw die hun weerga nauwelijks kennen.

De ontwerpers werden daarbij geïnspireerd door de desolate schoonheid van een verlaten haven-gebied. Die wonderlijke schoonheid wilden ze vasthouden. Alleen dat al dwong ze te breken met het gangbare bouwen in Amsterdam. zondag 18 augustus, 13.00 uur, Centrale Bibliotheek, verzamelen in Harry Mulischzaal, 6e etage

Fietssafari door NoordNergens in de stad ziet u zoveel natuur als in het groene stadsdeel Noord. Ga mee op fietssafari en ontdek de verrassende flora en fauna onder leiding van Fred Haaijen, stadsdeelecoloog. Daarna weet u waar u moet kijken om bijzondere orchideeënsoorten, ringslangen, bijzondere kik-kers en wie weet een roofvogel te spotten.zaterdag 13 juli, 12.00 uur, start Bibliotheek Banne Buiksloot

Amsterdam, 400 jaar diamantstad Daniel Metz is cultuurhistoricus, gespecialiseerd in de Joodse geschiedenis en cultuur. Hij houdt een lezing over de roemruchte geschiedenis van Amsterdam als dé diamantstad van de wereld. Joodse immigranten brachten rond 1600 de ken-nis van de Portugese zeeroutes met zich mee. Zo vonden ruwe stenen hun weg van Goa (India)

naar Amsterdam. Het slijpen was in eerste instan-tie een huisnijverheid. In de 19e eeuw groeide de productie door invoering van paardenkracht en later door stoomenergie. De Diamantslijperij Maatschappij op het Roeterseiland wist een monopolie op het slijpen te verwerven. Met de vondst van grote diamantmijnen in Zuid-Afrika in 1870 groeide het aantal slijperijen in Amsterdam, die samen werk boden aan meer dan 10.000 slijpers. De arbeidsomstandigheden waren niet altijd even goed. Het is dan ook niet vreemd dat de eerste grote vakbond (de ANDB) is voortge-komen uit de diamantsector.donderdag 1 augustus, 11.00 uur, Bibliotheek Buitenveldert

Beelden aan Zee aan het IJ Deze zomer heeft museum Beelden aan Zee een tijdelijke dependance in de OBA. Terwijl in het museum zelf de grote zomertentoonstelling Russia XXI plaatsvindt, een overzicht van hedendaagse Russische beeldhouwkunst, zijn de meest bijzondere werken uit de eigen collectie tijdelijk in de expozaal van de OBA te zien. De collectie van museum Beelden aan Zee bestaat uit ruim duizend beelden. Het is het enige museum in Nederland dat zich exclusief richt op beeldhouwkunst. De mens - het mensbeeld - staat centraal in de collectie.De tentoonstelling Beelden aan Zee aan het IJ bevat werken van uiteen-lopende internationale beeldhouwers als de Chapman Brothers, Caspar Berger (Singerprijs 2013), Gerhard Lentink, Jaume Plensa, Silvia B., Henk Visch, Jan Meefout en Arthur Spronken. Naast bijzondere beelden worden er ook pen-ningen en gipsen vertoond. Smaakt de tentoonstelling Beelden aan Zee aan het IJ naar meer? OBA-leden kunnen met korting naar museum Beelden aan Zee in Scheveningen! Op vertoon van de OBA-pas krijgt u 50% korting op de entree van het museum. De korting loopt van 29 juni t/m 17 oktober 2013. 29 juni t/m 30 september, Centrale Bibliotheek, expozaal

foto Sylvia B

Page 6: OBA juli/aug. 2013

6o

ba

juli/

aug

ustu

sce

ntru

m …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

centrum

uitg

elic

ht

Twee vrouwen van Harry MulischIn het kader van het culturele programma van Amsterdam Gay Pride vertoont de OBA Twee Vrouwen van George Sluizer (1979), naar de gelijknamige roman van Harry Mulisch. In Twee vrouwen raakt de veertigjarige Laura verwikkeld in een lesbische relatie met de veel jongere Sylvia, waarmee ze zich de woede van haar ex-echtgenoot op de hals haalt. Sylvia verleidt de man en raakt zwanger, om Laura het kind te geven dat ze niet krijgen kon. De verlaten min-naar neemt daarop wraak. In de hoofdrollen Bibi Andersson, Anthony Perkins en Sandra Dumas. Kitty Courbois en Joop Admiraal zijn te zien in een bijrol, muziek door het Willem Breuker Kollektief.dinsdag 30 juli, 20.00 uur, Centrale Bibliotheek, Harry Mulischzaal

Centrale BibliotheekRintje op avontuur. 4-6 jaar (try-out)wo 3 juli, 15.00 uurAnnie M.G. Schmidttheater; € 5,-; met OBA-pas gratisKan een schilderij veranderen in een tuin? Mag je meezingen tijdens een klassiek concert? Kan een huis van glas zijn? Ga mee op avontuur met Rintje en ontdek het! Naar verhalen van Sieb Posthuma. Met Ton Meijer.Rintje op avontuur. 4-6 jaar (première)za 6 juli, 15.00 uurZie wo 3 juliDe Bibliobios. 5-8 jaarzo 7 juli, 15.00 uurAnnie M.G. Schmidttheater; € 5,-; met OBA-pas gratisKom kijken naar een mooie kinderfilm.

Modeshow Gathering met o.a. Horst Couture do 11 juli, 20.00 uurTheater van ‘t Woord; € 10,-; met OBA-pas € 5,-Downtown programma van de Am-sterdam Intenational Fashion Week. Modeshow van de Amerikaanse ontwerper Horst, die furore maakt met avant-gardistische creaties in vilt. In het voorprogramma ook werk van Dorie van Dijk (NL), SheverDUSKA (AUS) en Asia Prusinowska (UK). Vooraf om 19.15 uur Sneak preview vanaf roltrappen in de hal.Amsterdam 2013: Grachten- wandelingza 13 juli, 13.00 uurHella Haassezaal; € 10,-; met OBA-pas € 5,-De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en het Stadswandelkantoor organiseren een bijzondere serie

architectuurrondleidingen in heel Amsterdam. Voorafgaand aan de wan-deling een korte inleiding in de Hella Haassezaal over de geschiedenis, architectuur en stedenbouw van het betreffende gebied. Engelstalig.De Bibliobios. 9-12 jaarza 13 juli, 16.00 uurZie zo 7De Bibliobios. 5-8 jaarzo 14 juli, 15.00 uurZie zo 7Beelden aan Zee aan het IJ voor kinderen. 4+vr 19 juli, 15.00 uurExpozaal; gratis, reserveren verplichtDeze zomer staan er prachtige beelden uit het museum Beelden aan Zee in de expositieruimte. Ton Meijer verzorgt een aantal keer een speciale kinderrondleiding langs de expositie.De Bibliobios. 9-12 jaarza 20 juli, 16.00 uur Zie zo 7

foto Billie Glaser

foto EYE Film Instituut Nederland

Page 7: OBA juli/aug. 2013

7 …

cent

rum

centrumui

tgel

icht

De Bibliobios. 5-8 jaarzo 21 juli, 15.00 uurZie zo 7Beelden aan Zee aan het IJ voor kinderen. 4+di 23 juli, 15.00 uurZie vr 19Beelden aan Zee aan het IJ voor kinderen. 4+vr 26 juli, 15.00 uurZie vr 19Open podiumza 27 juli, 15.00 uurCultuurplein; gratisVoor iedereen die wil voorlezen uit eigen werk en voor iedereen die daar-naar wil komen luisteren.Beelden aan Zee aan het IJ voor kinderen. 4+za 27 juliZie vr 19De Bibliobios. 9-12 jaarza 27 juli, 16.00 uurZie zo 7Rintje op avontuur. 4-6 jaarzo 28 juli, 15.00 uurZie wo 3 juliDe Boekverfilming: Twee vrouwendi 30 juli, 20.00 uurMulischzaal; € 5,-; met OBA-pas gratisFilm van George Sluizer (1979) naar de gelijknamige roman van Harry Mulsich. Moderne tragedie over de liefde tussen Laura en de veel jongere en manipulatieve Sylvia. De Bibliobios. 9-12 jaarza 3 augustus 16.00 uurZie zo 7 juliRintje op avontuur. 4-6 jaarzo 4 augustus, 15.00 uurZie wo 3 juliBeelden aan Zee aan het IJ voor kinderen. 4+di 6 augustus, 15.00 uurZie vr 19 juli

De Bibliobios. 9-12 jaarza 10 aug, 16.00 uurZie zo 7 juliDe Bibliobios. 5-8 jaarzo 11 augustus, 15.00 uurZie zo 7 juliBeelden aan Zee aan het IJ voor kinderen. 4+ma 12 augustus, 15.00 uurZie vr 19 juliHet Verhalenfestival: Sprookjes-vertellingen. 4+wo 14 augustus, 16.00 uur; gratis; reserveren verplichtLuisteren naar professionele vertel-lers, schrijven, schilderen, knutselen of zelfs meespelen met verhalen: alles is mogelijk! Als voorproefje op Het Verhalenfestival op 18 augustus op het Westergasfabriekterrein.De Bibliobios. 9-12 jaarza 17 augustus, 16.00 uurZie zo 7 juliAmsterdam 2013: Wandeling Oostelijk Havengebiedzo 18 augustus, 13.00 uurHarry Mulischzaal; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren verplicht De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en het Stadswandelkantoor organiseren een bijzondere serie architectuurrondleidingen in Amsterdam. Voorafgaand aan de wandeling een korte inleiding in de Harry Mulischzaal over de geschiede-nis, architectuur en stedenbouw van het betreffende gebied.De Bibliobios. 5-8 jaarzo 18 augustus, 15.00 uurZie zo 7 juliGrachtenfestival: Gelukkig genoeg. 3+wo 21 augustus, 16.00 uurTheater van ‘t Woord; € 7,- t/m € 10,-; met OBA-pas € 3,50 t/m € 5,-

Miniatuurconcert. Merkwaardig ver-haal over vreemde landen en mensen. En over een smekend kind en een krijgertje. Door Theater Pantalone.De Bibliobios. 9-12 jaarza 24 augustus, 16.00 uurZie zo 7 juliDe Bibliobios. 5-8 jaarzo 25 augustus, 15.00 uurZie zo 7 juliOpen podiumza 31 augustus, 15.00 uurZie za 27 juliDe Bibliobios. 9-12 jaarza 31 augustus, 16.00 uurZie zo 7 juli

Centrale BibliotheekHet MuizenhuispermanentHet Muizenhuis van Karina Schaapman is te bezoeken op de jeugdetage. Amsterdamse Prentenboekent/m 7 juli De expositie toont o.a. tekeningen, objecten en foto’s die de kinde-ren hiervoor in samenwerking met Stichting Taalvorming en kunstenaars maakten. Op de jeugdetage.Ons leven met Reve - Gerard Reve, Teigetje & Woelratt/m 21 juli Verhalen en foto’s uit de periode waarin Willem van Albada en Hendrik van Manen met de schrijver Gerard Reve samen leefden. Op het IHLIA-plein op de 6e etage.Verloren voorwerpen: transgender beeldproductiet/m 21 juli Een verkenning rondom de politiek bij het scheppen en behouden van trans-gender beelden. Op het IHLIA-plein op de 6e etage.

Miniatuurconcert Gelukkig genoegHet Grachtenfestival, het festival dat klassieke muziek brengt op bijzondere locaties, vindt dit jaar plaats van 16 t/m 25 augustus en het thema is Op reis. In de Centrale Bibliotheek dit jaar het miniatuurconcert Gelukkig genoeg van Theater Pantalone. Gebaseerd op Traumerei, het bekendste pianostuk van Robert Schumann. Op deze mid-dag komt de muziek tot leven. Een muziekvoorstelling met weinig woorden, door pianiste Veerle Peeters en dichter Helena van den Berge. Met eigentijdse fragmenten en beelden uit het rijke archief van museum Het Huis van Alijn in Gent. Voor kinderen vanaf 3 jaar.woensdag 21 augustus, 16.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ‘t Woord

… … m

eer

wet

en, z

ie w

ww

.ob

a.nl

/ag

end

a ex

po

siti

es

foto Huis van Alijn, Gent

Page 8: OBA juli/aug. 2013

8o

ba

juli/

aug

ustu

scentrum

cent

rum

uitg

elic

ht … …

Slavernij verbeeldt/m 26 augustus Slavernij van de oudheid tot en met de afschaffing van de Nederlandse slavernij in 1863. Cabaratier Jörgen Raymann en dochter Melody Ray-mann zijn als gastconservator aan de tentoonstelling verbonden. Op de 5e etage.Beelden aan Zee aan het IJt/m 30 september Een selectie van de mooiste beelden van Museum Beelden aan Zee (Scheveningen). In de expozaal.100 Jaar Volksuniversiteit Amsterdam, 1913-20133 juli t/m 25 augustus Het archief van Volksuniversiteit Am-sterdam ligt opgeslagen bij het Stads-archief, met vele oude programma´s, jaarverslagen en affiches. Deze jubileumtentoonstelling toont hier een kleine selectie uit. Op de 3e etage.

Atelier coverwedstrijd7 juli t/m 25 augustus Atelier magazine, een tijdschrift voor tekenaars en schilders, organiseert jaarlijks een landelijke teken- en schil-derwedstrijd. Een selectie is te zien in vitrines op de 2e, 3e, 4e en 5e etage.De vrolijke dieren van Céline Maat12 juli t/m 28 augustus Céline maakt kleurrijke, vrolijke il-lustraties en werkte al met diverse kinderboekenschrijvers samen. Op de jeugdetage.Video expositie: Altijd al anders24 juli t/m 24 september Altijd al Anders is een webdocumen-taire en vertelt het levensverhaal en persoonlijke strijd van Nanda, een lesbische vrouw op leeftijd. Op het IHLIA-plein op de 6e etage.

Grachtenwandeling (Engelstalig)De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en het Stadswandelkantoor organiseren een wandeling langs de grachtengordel. Precies vier eeuwen geleden werd die aangelegd, toen veruit de indrukwekkendste stadsuitbreiding ter wereld. Aangelegd ‘tot nut’, ‘tot sieraad’ en ‘tot profijt’ van de stad. Tijdens de wandeling en in de inleiding vooraf krijgt u een toelichting over de ontwikkeling van de gordel. U hoort verhalen over bijzondere en waardevolle grachtenpanden, over de stijlontwik-kelingen door de jaren heen, en over het leven en wonen in de Gouden Eeuw. zaterdag 13 juli, 13.00 uur, Centrale Bibliotheek, Hella Haassezaal, 6e etage

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisCentrale Bibliotheek, Annie M.G. Schmidttheaterelke wo en za, 15.00 uur (muv de data waarop er een andere activiteit is, zie agenda)Voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Met knutselen

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopelke ma 18.30 uur, elke di 10.00 uur

Page 9: OBA juli/aug. 2013

9

Banne BuikslootBig Fiveza 13 juli, 12.00 uur; gratisOp ontdekkingstocht op de fiets door groen Noord. Ontdek de verrassende flora en fauna onder leiding van stads-deelecoloog Fred Haaijen.

HagedoornpleinRintje op avontuur. 4-6 jaarwo 10 juli, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisKan een schilderij veranderen in een tuin? Mag je meezingen tijdens een klassiek concert? Kan een huis van glas zijn? Ga mee op avontuur met Rintje en ontdek het! Naar verhalen van Sieb Posthuma. Met Ton Meijer.

MolenwijkVoorlezen op het Diereneiland. 4-10 jaardo 15 augustus, 13.30 uurMarion Zeilstra leest voor aan kinderen.

NieuwendamRintje op avontuur. 4-6 jaarwo 14 augustus, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisKan een schilderij veranderen in een tuin? Mag je meezingen tijdens een

klassiek concert? Kan een huis van glas zijn? Ga mee op avontuur met Rintje en ontdek het! Naar verhalen van Sieb Posthuma. Met Ton Meijer.

Banne BuikslootFred de Jong1 juli t/m 31 augustus Ritmische werken met pijltjes en blokjes.

HagedoornpleinFred de Jong1 juli t/m 31 augustus Ritmische werken met pijltjes en blokjes.

MolenwijkPlantaardige schilderijen1 juli t/m 31 augustus Han Stoof werkt in pastel, kleurpot-lood en olieverf.Viltobjecten1 juli t/m 31 augustus Gemaakt door de zussen Marion Zeilstra en Annemiek Damstra.

NieuwendamKeramiek Van Campen1 juli t/m 31 augustus Andrea Boerman en Inge van Bogerijen maken in hun atelier in de Zamenhofstraat bijzondere keramische objecten.Maaike Koning1 juli t/m 31 augustus Fotografie. Maaike Koning legt Noord anno 2013 op haar eigen manier vast. Zie hierboven.

NieuwendamTaalfestivaldo 12 september, 9.30 uur; vrije inloopDe OBA en DWI organiseren een dag vol taal. Wilt u beter Nederlands leren spreken, lezen en schrijven? Zoekt u werk en is de taal daarbij een probleem? Wilt u meer weten over Nederland en de Nederlandse samen-leving? Kom dan naar het Taalfestival.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisHagedoornplein, Nieuwendamelke wo, 14.30 uur

Service ochtend; vrije inloopBanne Buiksloot, elke vr, 10.00 uurMolenwijk, elke wo, 10.00 uur

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopNieuwendam, elke vr, 10.00 uur

Woningspreekuur; vrije inloopBanne Buiksloot, elke wo, 10.30 uurMolenwijk, elke do, 14.00 uur

Bibliotheek Nieuwendam gaat verhuizen naar het Waterlandplein 302 en Bibliotheek Banne Buiksloot verhuist naar Bezaanjachtplein 249. Daarom zijn beide vestigingen in augustus één week gesloten. Kijk voor actuele informatie op www.oba.nl.

noord m

eer

wet

en, z

ie w

ww

.ob

a.nl

/ag

end

a ac

tivi

teit

en …

Fotografie Maaike KoningMaaike Koning studeerde fotografie aan de Foto Academie in Den Haag. Ze maakt vrij werk en in opdracht van be-drijven, overheden, dag- en weekbladen en magazines. Veelal zijn haar foto’s een mengeling van portret- enn sociaal do-cumentaire fotografie. De foto’s in Nieu-wendam vormen een selectie uit Aan de overkant, een boek met 100 foto’s en acht interviews met bewoners uit Noord. Eerder maakte ze een fotoboek over het leven van twee boeren en hun zonen. 1 juli t/m 31 augustus, Bibliotheek Nieuwendam

vo

oru

itb

lik

uitg

elic

ht

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ex

po

siti

es

noo

rd

Page 10: OBA juli/aug. 2013

10o

ba

juli/

aug

ustu

sIndische BuurtWorkshop Rumoer in de Zomer. 8+wo 10 juli, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisSpelen met klanktaal en typografie. Hoe klinkt jouw zomer? Maak je eigen raamgedicht. Olv schrijver/beeldend kunstenaar Sandra de Weijze.Rintje op avontuur. 4-6 jaarwo 24 juli, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisKan een schilderij veranderen in een tuin? Mag je meezingen tijdens een klassiek concert? Kan een huis van glas zijn? Ga mee op avontuur met Rintje en ontdek het! Naar verhalen van Sieb Posthuma. Met Ton Meijer.Workshop Rumoer in de Zomer. 8+wo 14 augustus, 14.00 uurZie wo 10 juli

WatergraafsmeerRintje op avontuur. 4-6 jaarwo 7 augustus, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisKan een schilderij veranderen in een tuin? Mag je meezingen tijdens een klassiek concert? Kan een huis van glas zijn? Ga mee op avontuur met Rintje en ontdek het! Naar verhalen van Sieb Posthuma. Met Ton Meijer.

Indische BuurtBerty Sieverding en Joost van der Krogt1 juli t/m 29 augustus Twee kunstenaars van De Onafhanke-lijken. Berty Sieverding toont keramiek en Joost van der Krogt linoprints.Rumoer in de taalt/m 29 augustus Kinderen uit groep 5 en 6 van basis-school De Waaier, De Kraal, De Kaap

en Flevoparkschool in Amsterdam Oost verzonnen nieuwe klankwoorden.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis Indische Buurt, elke wo, 13.30 uur.Oosterpark, elke wo 15.00 uur, elke za, 14.30 uur Voor kinderen van 4 tot 7 jaar onder begeleiding van een ouderWatergraafsmeer, elke za, 12.00 uurVoor kinderen van 2 tot 6 jaar

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopOndersteuning bij taal en andere vaardighedenIndische Buurt, elke di, 14.00-17.00 uur

Spreekuur Samenspraak; vrije inloopIndische Buurt, elke vr, 10.00-12.00 uur

oost

uitg

elic

ht

oo

st

Workshop Rumoer in de ZomerEen poëzieworkshop waarin je gaat spelen met klanken en letters. Hoe klinkt jouw zomer? Maak je eigen raamgedicht. Voor kinderen vanaf 8 jaar.woensdag 10 juli, woensdag 14 augustus, 14.00 uur, Bibliotheek Indische Buurt

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

foto Koos Breukel

… …

foto Marjory Haringa

exp

osi

ties

Page 11: OBA juli/aug. 2013

11

OsdorpRintje op avontuur. 4-6 jaarwo 31 juli, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisKan een schilderij veranderen in een tuin? Mag je meezingen tijdens een klassiek concert? Kan een huis van glas zijn? Ga mee op avontuur met Rintje en ontdek het! Naar verhalen van Sieb Posthuma. Met Ton Meijer.

SlotermeerRintje op avontuur. 4-6 jaarwo 17 juli, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisKan een schilderij veranderen in een tuin? Mag je meezingen tijdens een klassiek concert? Kan een huis van glas zijn? Ga mee op avontuur met Rintje en ontdek het! Naar verhalen van Sieb Posthuma. Met Ton Meijer.

SlotervaartRintje op avontuur. 4-6 jaarza 10 augustus, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis

Kan een schilderij veranderen in een tuin? Mag je meezingen tijdens een klassiek concert? Kan een huis van glas zijn? Ga mee op avontuur met Rintje

en ontdek het! Naar verhalen van Sieb Posthuma. Met Ton Meijer.

GeuzenveldSchoolvriendinnen aan de kwastt/m 31 augustus Schilderijen.

OsdorpBuurtbanden1 juli t/m 31 augustus Buurtbanden is een serie van 21 foto’s van ontmoetingen tussen mensen die elkaar kennen doordat ze bij elkaar in de buurt wonen. Fotograaf: Rufus de Vries.

SlotervaartTypografische dwalingen & andere verzinsels1 juli t/m 31 augustus Deze expositie is het gevolg van de vondst van een vooroorlogse stempeldoos met letters en cijfers die gebruikt werden in winkeliers om hun waren aan te prijzen. André Oosthoek speelt met deze tekens en creëert onverwachte en grappige combina-ties, tegenstellingen, spiegelbeelden en omkeringen.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisGeuzenveld, Osdorp, Slotermeer en Slotervaartelke wo, 15.00 uur. Voor kinderen van 4 tot 9 jaar

Geuzenveld Audiotour: Het gevoel van Geuzenveld; vrije inloop tijdens openingsuren

Woonspreekuur; vrije inloopHulp bij het zoeken van een woning op WoningNet. Ism Wijksteunpunt Wonen Nieuw-WestOsdorp, elke vr, 10.00 uurSlotermeer, elke di, 16.00 uur

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopOndersteuning bij taalGeuzenveld, elke di, 14.00 uurOsdorp, elke wo, 10.00 uurOvertoomse Veld, elke vr, 11.00 uurSlotermeer en Slotervaart, elke ma, 14.00 uur

Eind augustus verhuist Bibliotheek Slotermeer naar het nieuwe gebouw aan de Slotermeerlaan 103 e. Tot 18 augustus blijft de bibliotheek open. Vanaf 26 augustus bent u welkom in de nieuwe vestiging.

nieuw west

nieu

w w

est

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

… z

ie w

ww

.ob

a.nl

/ag

end

a ex

po

siti

es

BuurtbandenBuurtbanden is een serie van 21 foto’s van ontmoetingen tussen mensen die elkaar kennen doordat ze bij elkaar in de buurt wonen. Foto-graaf Rufus de Vries woont zelf in Slotervaart en maakte de foto’s in zijn eigen buurt. 1 juli t/m 31 augustus, Bibliotheek Osdorpui

tgel

icht

Page 12: OBA juli/aug. 2013

12o

ba

juli/

aug

ustu

sBos en LommerSpreekuur Internet en Sociale Mediavr 5 juli, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisHulp bij Facebook, Twitter of andere vragen over het internet. Voor beginners.

KinkerbuurtSpreekuur Internet en Sociale Mediavr 9 augustus, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisZie Bos en Lommer vr 5 juli

MercatorpleinSpreekuur Internet en Sociale Mediavr 26 juli, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisZie Bos en Lommer vr 5 Het Verhalenfestival: Sprookjes-vertellingen. 4+wo 14 augustus, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisLuisteren naar professionele vertell-ers, schrijven, schilderen, knutselen of zelfs meespelen met verhalen: alles is mogelijk! Een voorproefje op Het Verhalenfestival op 18 augustus op het Westergasfabriekterrein.Spreekuur Internet en Sociale Mediavr 30 augustus, 10.00 uurZie vr 26 juli

Spaarndammer- buurtSpreekuur Internet en Sociale Mediavr 12 juli, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisZie Bos en Lommer vr 5

StaatsliedenbuurtSpreekuur Internet en Sociale Mediavr 23 augustus, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisZie Bos en Lommer vr 5 juli

MercatorpleinSurinaamse kunst en voorwerpen1 juli t/m 31 augustus Verzameling van bewoners uit de buurt, i.s.m. Historisch Archief De Baarsjes.

Spaarndammer- buurtJuana Guillen1 juli t/m 30 augustus Juana Guillen komt uit Honduras, een land met een grote traditie op het gebied van primitieve kunst.

StaatsliedenbuurtMeera Stenfert Kroeset/m 30 augustus Beelden in de vitrine. Kroese laat zich inspireren door mens en dier in haar ontdekkingsreis naar de kern van het leven.Op straat in Amsterdam1 juli t/m 30 augustus Foto’s van Marjon Bleeker. Bijzondere aandacht voor fietsers in de stad.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisBos en Lommer, Kinkerbuurt, Mercatorplein, Spaarndammer-buurt, Staatsliedenbuurtelke wo, 14.30 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar

Woonspreekuur; vrije inloopBos en Lommer, elke vr, 13.00 uurMercatorplein, elke do, 14.00 uurStaatsliedenbuurt, elke di, 14.00 uur

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopMercatorplein, elke ma, 14.00 uur

Staatsliedenbuurt Audiotour: The Zone; € 12,-; met OBA-pas € 5,-; tijdens openingsuren

Open leercentrum; vrije inloopSpaarndammerbuurt, elke ma, 13.00 uur

Bibliotheek Bos en Lommer is deze zomer een aantal weken gesloten. De bibliotheek wordt in verband met bezuinigingen verkleind. Op dit moment is de exacte sluitings-datum nog niet bekend. Kijk voor actuele informatie op www.oba.nl. We hopen iedereen (vooralsnog) op 2 september te verwelkomen in de verbouwde bibliotheek.

westw

est …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

enui

tgel

icht

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

Het VerhalenfestivalHet laatste weekend van de zomervakantie is het tijd voor de tweede editie van Het Verhalenfesti-val. Als voorproefje op dit festival sprookjesver-tellingen in de bibliotheek. Kom luisteren naar professionele vertellers, schrijven, schilderen, knutselen of zelf meespelen met verhalen. Het Verhalenfestival (18 augustus op het Westergas-fabriekterrein) is een sprookjesachtig festival, waarin de oudste theatervorm, vertellen, centraal staat. Voor kinderen vanaf 4 jaar.woensdag 14 augustus, 14.00 uur, Bibliotheek Mercatorplein

Page 13: OBA juli/aug. 2013

13

BuitenveldertBuitenvelderste Ochtend: Monet in Nederlanddo 4 juli, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisKunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin over het Nederlandse oeuvre van Claude Monet. In 1871 verbleef hij een paar maanden in de Zaanstreek. Buitenvelderste Ochtend: Amster-dam, 400 jaar diamantstaddo 1 augustus, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisCultuurhistoricus Daniel Metz over de joodse geschiedenis van de diamant-industrie in Amsterdam. De eerste grote vakbond (de ANDB) is voortge-komen uit de diamantsector.

CinétolT-Salonvr 26 juli, 14.30 uur; gratisDe T-salon (Taal, Talent en Thee) is een zomerklas met kinderen uit groepen 6 en 7. Ze hebben verhalen in de Dia-mantbuurt verzameld en vertellen er over tijdens de feestelijke afsluiting.Rintje op avontuur. 4-6 jaardo 1 augustus, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisKan een schilderij veranderen in een tuin? Mag je meezingen tijdens een klassiek concert? Kan een huis van glas zijn? Ga mee op avontuur met Rintje en ontdek het! Naar verhalen van Sieb Posthuma. Met Ton Meijer.

Roelof HartpleinGesprek van het hart: Els Kloek, Rutger Bregmando 18 juli, 18.00 uur; gratisTalkshow. Jos Palm gaat in gesprek met bekende en mindere bekende Amsterdammers en vraagt naar wat hun hart sneller doet kloppen. Met Els Kloek en Rutger Bregman (foto) beiden historicus en schrijver. Boek-handel Jimmink schuift ook aan met ‘De boeken van Gert Jan Jimmink’. Muzikaal voorprogramma vanaf 17.00 uur.

Gesprek van het hart: Geralda Jurriaans-Helle, Fik Meijerdo 15 augustus, 18.00 uur; gratisTalkshow. Jos Palm gaat in gesprek met bekende en mindere bekende Amsterdammers en vraagt naar wat hun hart sneller doet kloppen. Met Geralda Jurriaans-Helle, conservator Allard Pierson Museum en Fik Meijer, classicus en schrijver. Boekhandel Jim-mink schuift ook aan met ‘De boeken van Gert Jan Jimmink’. Muzikaal voorprogramma vanaf 17.00 uur.

BuitenveldertSylvia Doeleman1 juli t/m 31 augustus Fotografie.

Olympisch KwartierLot Moorrees1 juli t/m 31 augustus Keramiek.Mieke Unterhorst1 juli t/m 31 augustus Schilderijen.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisBuitenveldert, elke wo, 11.00 uur. Voor kinderen vanaf 3 jaarCinétol, elke wo, 15.00 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Met knutselen Olympisch Kwartier, elke wo, 14.00 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Met knutselenRoelof Hartplein, elke vr, 11.00 uur. Voor kinderen vanaf 2 jaar

Samen lezen. Oefenen met lezen. Voor kinderen vanaf 6 jaar; € 5,-; met OBA-pas gratisCinétol, elke wo, 14.15 uurOlympisch Kwartier, elke wo, 15.00 uur

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopCinétol, elke ma, 14.00 uur

Buitenveldertse Ochtend; vrije inloopBuitenveldert, elke do, 10.00 uur

zuid

zuid

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

Gesprek van het hartOok in de zomervakantie klopt het maandelijkse Gesprek van het hart gewoon door. Jos Palm gaat in gesprek met bekende en min-dere bekende Amsterdammers. In het leescafé in bibliotheek Roelof Hartplein. Boekhandel Jimmink schuift ook aan met De boeken van Gert Jan Jimmink. Muzikaal voorprogramma vanaf 17.00 uur. De gasten van juli zijn Els Kloek (foto) en Rutger Bregman beiden historicus en schrijver. In augustus is het de beurt aan Geralda Jurriaans-Helle, conservator bij het Allard Pierson Museum en Fik Meijer, classicus en schrijver. donderdag 18 juli en donderdag 15 augustus, 18.00 uur, Bibliotheek Roelof Hartplein

uitg

elic

ht

exp

osi

ties …

Page 14: OBA juli/aug. 2013

14o

ba

juli/

aug

ustu

sBijlmercentrumWorkshop illustratie. 8-12 jaarwo 3 juli, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisIn deze workshop leert Marieke van Ditshuizen je alles over illustreren en ga je zelf aan de slag. Je maakt je eigen illustratie. Amsterdam 2013: Wandeling Zuidoost de Bijlmermeerza 6 juli, 13.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en het Stadswandelkantoor organiseren een serie architectuur-rondleidingen in heel Amsterdam.Rintje op avontuur. 4-6 jaarza 20 juli, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisKan een schilderij veranderen in een tuin? Mag je meezingen tijdens een klassiek concert? Kan een huis van glas zijn? Ga mee op avontuur met Rintje en ontdek het! Naar verhalen van Sieb Posthuma. Met Ton Meijer.

OuderkerkRintje op avontuur. 4-6 jaarvr 16 augustus, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisKan een schilderij veranderen in een tuin? Mag je meezingen tijdens een klassiek concert? Kan een huis van glas zijn? Ga mee op avontuur met Rintje en ontdek het! Naar verhalen van Sieb Posthuma. Met Ton Meijer.

ReigersbosRintje op avontuur. 4-6 jaardo 25 juli, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisKan een schilderij veranderen in een tuin? Mag je meezingen tijdens een klassiek concert? Kan een huis van glas zijn? Ga mee op avontuur met Rintje en ontdek het! Naar verhalen van Sieb Posthuma. Met Ton Meijer.

BijlmercentrumHet Porem van Mokum1 juli t/m 31 augustus Groot beeldhouwproject waarbij 15 beeldhouwers 365 portretten maken van Amsterdammers uit alle lagen van de bevolking.

Spoken Slaveryt/m 31 augustus Een verkenning over de afschaffing van de slavernij in Nederland; samen-gesteld door Imagine IC.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis. Voor peuters en kleutersBijlmercentrum, Diemen, Reigersboselke wo, 15.00 uurDuivendrecht, elke wo, 11.00 uurOuderkerk, elke wo, 14.00 uur

Ouderkerkse Ochtend; vrije inloopOuderkerk, elke wo, 10-12 uurGezelligheid en extra service. Voor thema’s zie www.oba.nl/agenda

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopBijlmercentrum, elke vr, 13-16 uurReigersbos, elke ma, 14-17 uur

Spreekuur Woningnet; vrije inloopBijlmercentrum, elke wo, 14-16 uur

Speel-o-theek Speel’s goed; vrije inloop (gesloten 15 juli t/m 9 aug.)Bijlmercentrum, elke ma 14.00-16.00 uur; elke wo 13.30-16.30 uur; elke vr 13.30-16.30 uurDiemen, elke wo 14.00-17.00 uur; elke za 11.00-13.00 uurIngang via de bibliotheek

act

ivit

eite

n

zuidoost

uitg

elic

ht

zuid

oo

st

Wandeling door Zuidoost: de BijlmermeerIn geen wijk van Amsterdam zijn de naoorlogse ideeën over de moderne stad zo extreem doorgevoerd als in de Bijlmermeer. Een wandeling in de Bijlmer is daarom een ronduit fascinerende ervaring. Het is geen grauwe beton-vlakte, wat meestal gezegd wordt. Wat het wel is? Een vaak groots parklandschap, met daarin woningen voor 45.000 mensen, ruim gelegen, met veel licht, lucht en ruimte. Stonden er voorheen alleen hoge honingraatflats rond een soort enorme binnenhoven, sinds het grootste deel van de hoogbouw vervangen is door laagbouw, heeft de wijk meer afwisseling gekregen. Wat mensen betreft, is die afwisseling er al sinds jaar en dag: ruim driekwart van de bevolking wordt in de statistieken geteld als niet-westers allochtoon. Wandel mee en laat u verbazen. zaterdag 6 juli, 13.00 uur, Bibliotheek Bijlmercentrum

w

ww

.ob

a.nl

/exp

osi

tie ex

po

siti

es

Page 15: OBA juli/aug. 2013

cen

trum

nie

uw w

est

no

ord

zui

d

wes

t

zui

do

ost

oo

st

1. Centrale BibliotheekOosterdokskade 143 tel. 523 09 00, [email protected] 7 dagen per week 10.00-22.00In de Centrale Bibliotheek kunt u elke dag boeken, cd’s, dvd’s, blu-rays, eBooks en meer lenen. Ook hebben wij een uitgebreid programma. Hierover leest u meer op www.oba.nl/agenda en in deze uitgave.

2. Banne BuikslootAnkerplaats 18 tel. 631 41 32, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 3. HagedoornpleinRitakerk, Hagedoornplein 2 tel. 636 95 52, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 4. Molenwijk Molenwijk 21 tel. 631 42 12, [email protected] 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 5. NieuwendamAlkmaarstraat 12 tel. 636 58 85, [email protected], do 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

6. Indische BuurtJavaplein 2 tel. 668 15 65, [email protected], wo 14.00-20.00, di, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00 7. Oosterpark 1e Oosterparkstraat 236 tel. 694 07 73, [email protected] 14.00-20.00, di, wo 14.00-17.30, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 8. WatergraafsmeerParadijsplein 6 atel. 665 32 86, [email protected] 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

9. GeuzenveldAlbardakade 3tel. 613 08 04, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 10. OsdorpOsdorpplein 16 tel. 610 74 54, [email protected], do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 11. SlotermeerTuinstadhuis, Plein ‘40-’45 1 tel. 613 10 67, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 12. SlotervaartPieter Calandlaan 87 b tel. 615 05 14, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00

13. Bos en Lommer Bos en Lommerplein 176 tel. 686 74 72, [email protected], do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 14. Kinkerbuurt Nic. Beetsstraat 86 tel. 616 32 75, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 15. Mercatorplein Mercatorplein 89 tel. 612 65 74, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 16. Spaarndammerbuurt Spaarndammerstraat 490 tel. 682 70 26, [email protected] ma, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 17. StaatsliedenbuurtVan Hallstraat 615 tel. 682 39 86, [email protected] ma 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

18. BuitenveldertWillem van Weldammelaan 5 tel. 642 21 00, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 11.00-16.00 19. CinétolTolstraat 160tel. 662 31 84, [email protected] 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 20. Olympisch KwartierLaan der Hesperiden 18 tel. 676 92 20, [email protected] 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 21. Roelof HartpleinRoelof Hartplein 430 tel. 662 00 94, [email protected] ma, di, wo, vr 8.00-17.30, do 8.00-20.00, za 8.00-16.00

22. BijlmercentrumFrankemaheerd 2 tel. 697 99 16, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 23. DiemenWilhelminaplantsoen 126 tel. 690 23 53, [email protected], vr 14.00-20.00, di, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 24. DuivendrechtDorpsplein 60tel. 695 22 82, [email protected] ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00 25. Ouderkerk Koningin Julianalaan 15 tel. 496 13 66, [email protected] ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00 26. ReigersbosRossumplein 1tel. 696 57 23, [email protected] 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

adressen en openingstijden

colo

fon

adre

ssen

U kunt met uw OBA-pas gebruik maken van de faciliteiten in alle OBA-vestigingen. Kijk voor alle mogelijkheden van de OBA-pas op www.oba.nl.

OBA-journaal nr. 11 - juli/augustus 2013 i.s.m. Marketing OBA ® 2013Hoofdredactie Bart van Oosterhout Medewerkers Ilse Bos, Jet Greebe, Mary Smit, Hans van Velzen, Iet WiersmaOntwerp ThonikOpmaak Arjen van den Houten, Miriam TeunissenDruk Corelio Printing Oplage 12.200

152

5

4

9

3

67

8

10

11

12

13

1415

16

17

18

19

20

21

22

23

24

2526

1

Page 16: OBA juli/aug. 2013

Leen deze zomer, van 1 juli t/m 31 augustus, 10 items tegelijk op één OBA-pas.

Kijk op www.oba.nl voor meer informatie.

Bekijk ook de app met eBooks en luisterboeken van de bibliotheek.

Extra veel lezen, kijken en luisteren bij de OBA