Op Weg / Underweis juli-aug 2012

28
41 e jaargang nr 5 - juli / augustus 2012 Contactblad voor de Protestantse gemeente AKKRUM “VAKANTIE – RUST EN ONTSPANNING?” De zomervakantie is voor veel mensen een belangrijke periode van rust en ontspanning om op adem te komen en nieuwe energie op te doen. We nemen even afstand van ons werk of studie en proberen ons op ver- schillende wijze los te maken van de dagelijkse beslommeringen. De één kiest voor een actieve vakantie naar verre landen en prachtige steden. Er valt van alles te zien, te ontdekken en ook te doen. Er is tijd voor sport en spel, cultuur en muziek of uitgebreide wandelingen of fietstochten door de na- tuur. Anderen zoeken ontspanning aan het strand, in de tuin of op een rustige plek om te genieten van een boek, het landschap of momenten van stilte. Stilte is in onze tijd een schaars goed geworden. We worden in onze samen- leving voortdurend ondergedompeld in allerlei lawaai, blootgesteld aan ver- schillende prikkels en overspoeld door een berg aan informatie. We hebben in veel opzichten verleerd hoe weldadig Stilte om jezelf te zien! Een man ging op bezoek bij een monnik, die zich had teruggetrokken in de stilte. Hij vroeg: ‘Wat is de zin van een leven in stilte?’ Nu was de monnik juist bezig met het ophalen van een emmer water uit een put. Hij vroeg hem om dichterbij te komen. ‘Kijk eens in de put en vertel me: wat zie je daar?’ De man keek in de put en zei: ‘Helemaal niets’ Even later hernam de monnik: ‘Kijk nog eens in de put.’ Gehoorzaam boog de man zich over de rand van de put. ‘Wat zie je nu?’, vroeg de monnik. ‘Nu zie ik mezelf’. Daarop zei de monnik: ‘Toen ik net mijn emmer had gevuld, was het wateroppervlak in beweging en onrustig. Nu is het tot rust gekomen. Dat gebeurt er in de stilte: je ziet jezelf. En als je in jezelf tot rust gekomen bent en jezelf ziet zoals je bent, zie je de hele wereld en ook God met heel andere ogen”.

description

Contactblad Protestantse Gemeente Akkrum

Transcript of Op Weg / Underweis juli-aug 2012

Page 1: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

41e jaargang nr 5 - juli / augustus 2012

Contactblad voor de Protestantse gemeenteAKKRUM

“VAKANTIE – RUST EN ONTSPANNING?”

De zomervakantie is voor veel mensen een belangrijke periode van rust en ontspanning om op adem te komen en nieuwe energie op te doen. We nemen even afstand van ons werk of studie en proberen ons op ver-schillende wijze los te maken van de dagelijkse beslommeringen. De één kiest voor een actieve vakantie naar verre landen en prachtige steden. Er valt van alles te zien, te ontdekken en ook te doen. Er is tijd voor sport en spel, cultuur en muziek of uitgebreide

wandelingen of fietstochten door de na- tuur. Anderen zoeken ontspanning aan het strand, in de tuin of op een rustige plek om te genieten van een boek, het landschap of momenten van stilte.

Stilte is in onze tijd een schaars goed geworden. We worden in onze samen-leving voortdurend ondergedompeld in allerlei lawaai, blootgesteld aan ver-schillende prikkels en overspoeld door een berg aan informatie. We hebben in veel opzichten verleerd hoe weldadig

Stilte om jezelf te zien!

Een man ging op bezoek bij een monnik, die zich had teruggetrokken in de stilte. Hij vroeg: ‘Wat is de zin van een leven in stilte?’ Nu was de monnik juist bezig met het ophalen van een emmer water uit een put. Hij vroeg hem om dichterbij te komen. ‘Kijk eens in de put en vertel me: wat zie je daar?’De man keek in de put en zei: ‘Helemaal niets’ Even later hernam de monnik: ‘Kijk nog eens in de put.’ Gehoorzaam boog de man zich over de rand van de put. ‘Wat zie je nu?’, vroeg de monnik. ‘Nu zie ik mezelf’. Daarop zei de monnik: ‘Toen ik net mijn emmer had gevuld, was het wateroppervlak in beweging en onrustig. Nu is het tot rust gekomen. Dat gebeurt er in de stilte: je ziet jezelf. En als je in jezelf tot rust gekomen bent en jezelf ziet zoals je bent, zie je de hele wereld en ook God met heel andere ogen”.

Page 2: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

2 Contactblad voor de

Underweis

echte stilte kan zijn om echt te kunnen luisteren naar onze intuïtie en de stem van God. We moeten de stilte in deze tijd op-nieuw leren. En dat is evengoed genade als beproeving. Aan de ene kant kan de stilte ongemakkelijk en eng voelen, je kunt schrikken van wat er allemaal in je omgaat of naar boven komt. Aan de andere kant leert stilte ons aandachtig luisteren en helder zien. Zo kan ik in de stilte tot bijzondere inzichten komen over mijn leven en geloven.In de stilte kan nieuwe ruimte ontstaan voor jezelf, je naaste en God. Je hoeft niets te doen, maar je mag er zijn zoals je bent. Alle oordelen en verwachtingen mogen worden losgelaten. We worden niet meer bepaald door onze behoeften of stemmingen of door al die prikkels die op ons afkomen. Het gaat om een stil en aandachtig aanwezig zijn voor God, waarbij alle zintuigen kunnen worden betrokken en niets “moet” maar alles “er mag zijn.”

En daarvoor hoef je niet het klooster in of een meditatietraining te volgen. Die kostbare momenten van stilte kun je ervaren als je met aandacht leeft. Bijvoorbeeld als je langs het strand loopt en de uitgestrektheid van de zee ervaart. Je kunt stil worden als je naar de prachtige sterrenhemel kijkt, als je de mooie bloemen in de tuin ziet en ruikt, als je de vogels hoort zingen of bij een wandeling door het bos. Stilte kan er zijn bij het aanschouwen van een schilderij, een kunstwerk, iets dat je echt raakt. Stilte kan je overkomen als je even verwijlt in een mooi kerk-gebouw of kapelletje onderweg, waar je misschien een kaarsje aansteekt. Het eeuwenoude ritueel dat als vanzelf om een moment van stilte vraagt. Een aandachtige stilte die gevuld wordt met

een gedachte, een herinnering, een wens of een gebed.

Dan voel je dat je leeft en niet geleefd wordt en dat er meer is dan de drukte van werk, studie en de beslommeringen van elke dag. Je voelt je opgenomen in een groter geheel. Stilte geeft rust, een gevoel van vrede die ons voorstellings-vermogen overstijgt.En dat maakt dat je weer nieuw naar jezelf, naar deze wereld en naar God kunt kijken.

“Voor wie gedurigstilte zoekt,gaat het leven spreken,komt aan het licht wat verborgen is.”

Ik wens u allen een fijne zomer en vele momenten van rust en ontspanning om volop van te genieten.

Ds. Reinhart Wollenberg

Page 3: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

3Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

KERKDIENSTEN IN DE TERPTSJERKEOpp: Oppasdienst tijdens de kerkdienst in de Lantearne, voor de allerkleinsten

Knd: Kindernevendienst tijdens de kerkdienst in de Lantearne voor: 1/4 Groep 1 t/m 4 van de basisschool 5/8 Groep 5 t/m 8 van de basisschool

Auto: Autorijden Kerk. Iedere zondagmorgen staat er een chauffeur klaar om u naar de kerk te brengen. Alles wat u hoeft te doen is op zondagochtend voor 9.00 uur het juiste nummer te bellen. Bij geen gehoor kunt u bellen met G.H. de Bos, tel.: 652833.

15 juli 9.30 uur Ds. M. Gaastra, ZwolleCollecte: diaconie en kerk.Oppas: Petra en Jantsje.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: A. Strooisma.Auto: G. Hiemstra, tel. 652113.

22 juli 9.30 uur Ds. J.D. Kamerling, FranekerCollecte: diaconie en kerk.Oppas: Jeltsje Hiemstra en Jeltje Hoekstra.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: M. Verhoef.Auto: A. Strooisma, tel. 652431.

29 juli 9.30 uur Ds. C.P. Meijer, HeerenveenCollecte: diaconie en kerk.Deurcollecte: Hongarijecommissie.Oppas: Jetske en Nanneke.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: A.Strooisma.Auto: G. de Bos, tel. 652833.

05 augustus

Koffiedrinken

9.30 uur Ds. T. v.d. Schaaf, GorredijkCollecte: diaconie en kerk.Oppas: Daniëlle en Sjoukje.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: J.Schilstra.Auto: J. de Vos, tel. 650628.

Page 4: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

4 Contactblad voor de

Underweis

12 augustus 9.30 uur Ds. M.T. v.d. Vlugt, DelfstrahuizenCollecte: diaconie en kerk.Oppas: Francis en Mirjam.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: A.v.d.Berg.Auto: J. Schilstra, tel. 652702.

19 augustus 9.30 uur Ds. R. WollenbergCollecte: Kerk in Actie – Zending.Oppas: Jeltje Hoekstra en Nanneke.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: A. Strooisma.Auto: F. Heerschop, tel. 652291.

26 augustus 9.30 uur

19.00 uur

Ds. R.WollenbergCollecte: diaconie en kerk.Oppas: Jeltsje Hiemstra en Jetske.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: G. de Jong.Auto: Tj. v/d Heide, tel. 651462.

LeppehiemMw. B. BosschaCollecte: Raad van Kerken.

02 september

Koffiedrinken

9.30 uur Heilig AvondmaalDs. R. WollenbergCollecte: diaconie.Oppas: Petra en Jantsje.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: M. Verhoef.Auto: G. Hiemstra, tel. 652113.

09 september 9.30 uur Ds. S. Sijtsema, HeerenveenCollecte: diaconie en kerk.Deurcollecte: Help de nieuwe kerk in Moerwijk.Oppas: Francis en Daniëlle.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: B. Sieperda.Auto: A. Strooisma, tel. 652431.

Page 5: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

5Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

16 september 9.30 uur VredeszondagBevestiging ambtsdragersDs. R.WollenbergCollecte: diaconie en kerk.Deurcollecte: vredeswerk.Oppas: Sjoukje en Nanneke.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: A. v.d. Berg.Auto: G. de Bos, tel. 652833.

VOORUITBLIK

Vooruitblik op de erediensten van 15 juli t/m 16 september 2012

15 JULI

Vierde zondag van de zomer

Liturgische kleur: groen

Schriftlezingen: Jes. 52: 1-6 Marcus 6: 6b-13

22 JULI

Vijfde zondag van de zomer

Liturgische kleur: groen

Schriftlezingen: Jer. 23: 1-6 Marcus 6: 30-44

29 JULI

Zesde zondag van de zomer

Liturgische kleur: groen

Schriftlezingen: Jes. 63: 7-14 Marcus 6: 45-52

5 AUGUSTUS

Zevende zondag van de zomer

Liturgische kleur: groen

Schriftlezingen: Deut. 10: 12-21 Marcus 7: 1-23

12 AUGUSTUS

Achtste zondag van de zomer

Liturgische kleur: groen

Schriftlezingen: 2 Koningen 4: 8-18 Marcus 7: 24-30

19 AUGUSTUS

Negende zondag van de zomer

Liturgische kleur: groen

Schriftlezingen: Jesaja 35: 1-10 Marcus 7: 31-37

Page 6: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

6 Contactblad voor de

Underweis

19 AUGUSTUS

Negende zondag van de zomer

Liturgische kleur: groen

Schriftlezingen: Jesaja 35: 1-10 Marcus 7: 31-37

Collecte: Zending, “Haar talent komt tot bloei”.Het kerkelijk vrouwencentrum, P3W, van de Evangelisch Christelijke Kerk in Papua geeft trainingen aan vrouwen en meisjes. De vrouwen worden toegerust in het leiden van bijbelstudies, het organiseren van kerkelijke activiteiten, ze krijgen voorlichting over gezond-heid, gezonde voeding en hiv/Aids en doen praktische vaardigheden op zoals naaien en verwerken van landbouw-producten om in eigen inkomsten te kunnen voorzien.

26 AUGUSTUS

Tiende zondag van de zomer

Bezoek van onze Hongaarse vrienden uit Tiszainoka.

Schriftlezingen: Zach 8: 4-8. 20-23 Marcus 8: 22-26

2 SEPTEMBER

Elfde zondag van de zomer

Maaltijd van de Heer (lopend).

Liturgische kleur: wit

Schriftlezingen: 2 Kon. 4: 42-44 Marcus 8: 1-21

9 SEPTEMBER

Twaalfde zondag van de zomer

Liturgische kleur: groen

Schriftlezingen: Deut. 4: 1-20 Marcus 8: 27-9:1

Collecte: Help de nieuwe kerk in Moerwijk.De Protestantse Kerk wil plaatselijke-gemeenten uitdagen om “kerk naar buiten te zijn”. Die uitdaging nam ook Hette Domburg aan, missionair ker-kelijk werker in de Haagse Moerwijk, een “gekleurde”wijk waar nauwelijks binding is tussen mensen. Hette is verbonden aan de protestantse pio-niersplek MarcusConnect, die zich richt op een intensievere verbinding tussen de gemeente en de wijk.

16 SEPTEMBER –

Eerste zondag van de herfst

Bevestiging en afscheid ambtsdragers

Liturgische kleur: rood

Schriftlezingen: Jes. 45: 20-25 Marcus 9: 14-29

Collecte: VredesweekKerk in Actie zet zich samen met IKV Pax Christi in voor de vrede. Ver weg en dichtbij worden projecten onder-steund, die zich sterk maken voor het verbeteren van verstoorde relaties en het bijstaan van mensen in noodsitu-aties. Jaarlijks tijdens de vredesweek komen Kerk in Actie en IKV Pax Christi samen in actie.

Page 7: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

7Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

UIT DE KERKENRAAD

De vakanties staan voor de deur. Velen van jullie zullen de komende weken op weg gaan. Even helemaal uit de sleur van alle dag.Andere landen bezoeken en contacten opdoen met mensen uit heel andere culturen.Onderweg komen soms spontaan ge-sprekken tot stand met mensen die toevallig je pad kruisen. Tijdens mijn eigen vakantie in juni, liepen we een deel van het pieterpad in Limburg. Een man kwam bij ons op een rustbankje zitten. Hij bleek uit Groningen te ko-men en was economisch filosoof van beroep. Hij maakte lange wandelingen om na te denken over het leven en de ontwikkelingen van de hedendaagse maatschappij. Dit rustig nadenken kon hij dan weer gebruiken om met goede adviezen op de markt te komen

Er ontstond tussen ons een leuk ge-sprek over houding en gedrag van mensen in de huidige maatschappij. Een paar meningen van deze filosoof zijn bij mij blijven hangen. Hij zei dat veel mensen het tegenwoordig zo druk hebben met van alles en nog wat dat ze geen tijd meer hebben om zelf rustig na te denken over de beslissingen die

ze nemen. Daardoor nemen ze steeds vaker verkeerde beslissingen, al of niet geadviseerd door derden, die negatief uitpakken om hen heen. Deze mening sprak mij aan omdat ik deze herkende uit mijn jeugd en ouderlijk huis.Het deed mij denken aan de uitspraak van mijn vader bij beslissingen: laat ons er eerst nog maar een nacht over slapen. Hij nam rust om een goede be-slissing te nemen. De vakantie is zo’n periode om rustig na te denken over te nemen beslissingen.

De andere mening die onze filosoof er op na hield was dat er heel weinig mensen tegenwoordig nog verant-woordelijkheid nemen voor hun daden. Ons maatschappelijk netwerk is zo complex geworden dat er altijd wel een reden is om verantwoordelijkheid af te schuiven op een ander. Mensen zitten op verkeerde stoelen en moeten advies inkopen om een besluit te nemen. Als dit verkeerd uitpakt dan is de reactie: ja maar hij of zij… Besluiten worden zonder verantwoordelijkheid holle klanken. Vandaag dit en morgen zo. Onze regering is zo langzamerhand een sprekend voorbeeld. En dat is toch een afspiegeling van onze maatschappij?

En wat doen wij dicht bij huis? Durven we nog verantwoordelijkheid te nemen en dat ook uitspreken. De gemeente maakt zich zorgen, dat bleek op de gemeenteavond, over de Bijbelkennis van veel mensen. Als kerk willen we een boodschap brengen, maar dan moeten we er wel kennis over bezit-ten om deze te brengen. Ook moet een dominee te volgen zijn in zijn woord en dat vereist toch enige Bijbelkennis. Do-minee preekt steeds “moeilijker” is een bekende kreet. Loopt hij te ver voor de muziek uit en leeft hij in zijn eigen geleerde godswereld, zodat de Bood-schap mensen niet meer aanspreekt.

AFWEZIGHEID PREDIKANT

Van vrijdag 20 juli tot maandag 13 augustus heeft ds. Wollenberg zomervakantie. In dringende gevallen kunt u contact opnemen met de voorzit-ter van de kerkenraad, dhr. Joh. Terpstra, tel. 652507 of de scriba, mw. M. v/d Meer, tel. 651367.

Page 8: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

8 Contactblad voor de

Underweis

Dan haken we maar af voor de dienst op zondag. Ligt dit alleen aan de do-minee of moeten we de hand ook in eigen boezem steken? Wat is onze eigen verantwoordelijkheid in dezen? Lezen we nog in de Bijbel en doen we kennis op? Geven we feedback en zoeken we mee naar de Boodschap of laten we het maar wat aanmodderen? Veel om het komende winterseizoen samen over te debatteren. Ken-nis is een speerpunt voor ons allen.

Eerst rustig nadenken en dan pas beslissingen nemen. Verantwoordelijk zijn voor waar je mee bezig bent en de rug recht door dik en dun. Zomaar wat meningen onderweg en toch heel veel om over na te denken. Misschien is er in de vakantie even tijd voor. Ik wens jullie prachtige ontmoetingen de komende tijd en weer een behou-den thuiskomst. En de mensen die thuisblijven, om wat voor reden ook, wens ik mooi zomerweer toe. Fryslân is prachtig als we de tijd en rust maar nemen om daar van te genieten. Al-len een fijne vakantie toegewenst.

Groeten uit de kerkenraad,Joh. Terpstra.

UIT DE GEMEENTE

Het is de zomerperiode waarin allerlei plannen voor vakanties of ontspanning zijn gemaakt. De dagelijkse werk-zaamheden en studies even vergeten. Even er tussen uit en genieten van andere dingen. Rust en ontspanning om de accu van ons drukke leven weer te voeden met nieuwe energie. Uiteraard ben ik mij ervan bewust dat dit niet voor iedereen van toepassing kan zijn, wegens omstandigheden van ieder persoonlijk. Echter rust en kalmte hebben we nodig in ons le-ven. En de hoop om gemoedsrust te krijgen bij onze zorgen en verdriet, hoe klein of groot ze ook mogen zijn.

Tijdens het schrijven van dit stukje voor Op Weg, werd ik geïnformeerd dat Linda, een kleinkind van mw. G. Braad, een ernstig auto ongeval heeft gehad en met zware verwondingen in het ziekenhuis is opgenomen. Wij wen-sen mw. Braad en haar dochter Durkje en familieleden veel sterkte toe in deze omstandigheden en hopen en bidden dat er genezing mag zijn voor Linda.

Er zijn binnen onze gemeente de af-gelopen tijd ook blijde gebeurtenissen gevierd, zoals de huwelijksjubilea van:

Bertus en Alida Sieperda, W.J. Koop-mansstrjitte 30, die hun 25-jarig huwe-lijk op d.d. 15 mei j.l. hebben gevierd. Samen lief en leed meegemaakt, maar de kracht ontvangen om door te gaan.

Oebele en Albertje de Ruiter, U. Twijnstra-wei 34, die op 16 mei van dit jaar hun 60-jarig huwelijk hebben gevierd. Heel lang bij elkaar, waar zij dankbaar voor zijn. Gezegend door de tijd, waarin veel is meegemaakt.

WA ?

De tillefoan gie. In lyts famke naam op.“Ja, it is mei Herre Heeres. Is jim heit der ek?”“Nee”, sei famke, “heit is net thús”. “O, sis dan mar, dat ik om sân oere noch wol eefkes wer skilje.”Heit kaam thús. It famke sei: “Heit, de Heare Jezus hat ek skille en hy bellet om sân oere wer!”

Page 9: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

9Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

En Tjisse en Pytsje van der Heide, It Hiemsté 2, die hun 50-ja-rig huwelijk gevierd hebben op 1 juni van dit jaar. Ook zij zijn, ondanks moeilijke perioden, maar ook mooie momenten in het huwelijk, dankbaar voor hun samenzijn. Zij hebben dit op 2 juni j.l. met de gemeente tevens herdacht in een kerkelijke dankdienst. Alle jubilea zijn op eigen manier en wijze gevierd. Gods zegeningen, hoop en liefde toegewenst in de toekomstige tijd.

Op zondag 27 mei, in de pinkster-dienst, hebben Hielke v.d. Gaast en Antsje v.d. Gaast-Westerdijk, hun belijdenis van geloof afgelegd. Wij wensen hen beiden met deze gebeur-tenis Gods kracht en zegen toe en ho-pen als gemeente hen hierin te kunnen ondersteunen.

Dan zijn er tevens nog de gelukwensen voor de kandidaten die zijn geslaagd voor hun examen, en daardoor aan hun vervolg en verdere toekomst kun-nen werken. Van harte gefeliciteerd.Maar ook de kandidaten die hun exa-men niet haalden, willen we een hart onder de riem steken.

Natuurlijk is dit een teleurstelling, maar blijf positief denken en geef jezelf de kans om het opnieuw te proberen.

Ook de gemeenteleden onder ons die door ziekte of andere tegenslagen, of door het ouder worden, onze aandacht nodig hebben wensen wij de kracht toe om verder te gaan en de hoop niet te verliezen. Ook hier is rust van belang; moge Gods aanwezigheid ook bij hen zijn.

De pastorale raad en overige raden binnen onze kerkenraad hebben hun vergaderingen even stil gelegd om een rustige vakantieperiode tegemoet te gaan.In september gaat alles weer als van-ouds verder en hopen we er weer te zijn voor de gemeente.Dat wil niet zeggen dat we helemaal niets meer doen tijdens de rustige periode.Wij blijven paraat en bereikbaar.

Allen een goede zomertijd en ontspan-ning toegewenst in deze periode.

Namens de Pastorale Raad,Heerke Willemsma

BLOEMEN UIT DE DIENST

De bloemen van de zondag gingen als groet van de gemeente naar:

6 mei dhr. C. Meijers, Boarnsterdyk 10113 mei dhr. D. Beimers, Melkerspaed 420 mei fam. de Jong-Folkertsma, Heechfinne 1127 mei fam. H. Akkerman, Boarnsterdyk 85 3 juni dhr. J. Oosterhoff, Sinnebuorren 5910 juni mw. G. Otten, Melkerspaed 217 juni mw. G. Braad, Leppedyk 21B.

Page 10: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

10 Contactblad voor de

Underweis

FERSLACH BOATREISKE, OAN-BEAN TROCH DE DIAKONY

Tiisdei 5 juny wie it wer safier; it jier-likse útstapke foar de 65- plussers út ús gemeente. It bysûndere lykwols wie dat njonken de ‘eigen minsken’ ek de leden fan de Soos Akkrum/Nes foar dizze middei noege wiene. Hjirtroch waarden sa’n hûndert persoanen wol-kom hjitten oan board fan v/d Zweep út Grou. It waar wurke tige mei. Nei in rûntsje Akkrum fearen wy troch de Hearesyl-brêge, rjochting Snits. Dêr waard in slach makke om ‘it Starteilân’ en gie de reis fierder troch it Prinses Margrietkanaal op Jirnsum oan. Under-weis wie gauris te hearren: Wêr binne wy no, fanôf it wetter sjocht alles der sa oars út. Mochten jimme tinke dat Jirnsum net sa fier fan Akkrum leit;- oan board die bliken dat net ien fan ús hjir earder west hie! Doe troch de Kromme Knillis wer op hûs oan. Yn’t koart sein: In tige slagge middei. De sfear oan board wie yn ien wurd ge-weldich en der is hiel wat ferhannele. En dêr gie it fansels om, om mei elkoaryn petear te reitsjen. In goed idee fan de diakony om ek ris minsken fan ‘bûten’ hjirby te belûken! En dan de fersoarging oan board. Wat binne wy bedoarn mei kofje/tee mei oranje-koeke en hapkes en drankjes. It wie fiersten-te-gau foarby, mar de reaksje fan beide kanten wie : “Wat ha wy in moaie middei hân!” Diakenen, hertlik tank foar jimme ynset om ús op dizze wize sa’n noflike middei te besoargjen.

Ut namme fan alle gasten,Cor en Janny Oosterhoff

AKKRUMER TERPTSJERKE OOK DEZE ZOMER WEER TE BEZICHTIGEN

De Terptsjerke In Akkrum is de komen-de maanden weer op de zaterdagmid-dag open, ook zij doet weer mee aan de actie Tsjerkepaad.Bovendien is de Terptsjerke ook op de andere middagen (m.u.v. zondag) open.De periode van openstelling is van maandag 25 juni t/m zaterdag 15 sep-tember 2012.In deze periode vallen de Fryske Dei (4 augustus), de Shantydag (1 septem-ber), de Nationale Monumentendag en de Orgeldag (8 september).De kerk is op de zaterdagmiddag open van 13.30 tot 17.00 uur en op de ande-re middagen van 14.00 tot 17.00 uur.De Terptsjerke dateert uit 1759, het Van Oeckelen-orgel is in 1856 vervaar-digd en is in 2010 grondig gerestau-reerd. Verder zijn te bezichtigen: de preekstoel (1722), een herenbank met 8 uitgesneden wapens (1620), 4 ge-brandschilderde ramen uit 1760 en eenaantal grafzerken van adellijke families uit de 16 en 17e eeuw.In de kerk zijn ongeveer 20 tot 25 ico-nen tentoongesteld van Dimitri Feen-stra die woont en werkt in Heerenveen. Hij is in 1977 geboren in Hommerts. Was Dimitri eerst geïnteresseerd in de schilderkunst van de vroege Renais-sance en de Late Middeleeuwen, in 2009 begon hij met het schilderen van iconen. Voor hem een manier om kunst en religie te combineren.

De Doopsgezinde Kerk in Akkrum is in gebruik als bloemenwinkel en doet dus niet meer mee aan de actie Tsjerkepaad.

Page 11: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

11Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

HONGARIJECOMMISSIE

Zoals we u al eerder meldden, is het -na het vertrek van Pidu Pfeffer als co-ordinator- lange tijd onzeker geweest of er dit jaar weer een groep mensen uit Tiszainoka naar Akkrum zou komen.Dit keer kunnen we u melden, dat er inderdaad een groep komt.De komst van deze groep is vooral mogelijk geworden door de enthousi-aste inzet van de 30-jarige Annamaria Szatmari, voor velen van u inmiddels geen onbekende meer. Zij regelde, deels vanuit haar woonplaats Londen, van alles en nog wat; tijdens de viering van haar 30e verjaardag -eind mei in Tiszainoka- zette zij de puntjes op de i.Het resultaat:*er komen ongeveer 10 mensen naar Akkrum (aantal is nog niet definitief)*het betreft voor ongeveer de helft mensen, die niet eerder in Akkrum waren*er komen naar verhouding veel jon-geren (5 of 6)*de predikant (ook de nieuwe coördina-tor van de Holland-club in Tiszainoka), zijn vrouw en een kleinzoon komen ook mee.*de groep komt per vliegtuig aan in Eindhoven.*ze komen van 23 t/m 28 augustus (terugvlucht op 29 augustus).

Onze commissie is op dit moment druk bezig met een aantal zaken: er moet een programma georganiseerd wor-den, er moeten gastgezinnen gezocht worden, vervoer van en naar Eindho-ven regelen enz. enz. Dat geregel en georganiseer zal allemaal wel lukken.Bovenal zijn we blij, dat er -gestimu-leerd door jongeren- weer een groep

BLOEMENMARKT

Afgelopen 9 en 10 mei hebben we weer onze jaarlijkse bloemen-markt gehouden in de Lantearne.Op dinsdagmiddag begonnen we al met het klaarzetten van de tafels en ‘s avonds werden de bloemen gebracht door Hans de Koning uit Rohel, die ons ieder jaar weer een prachtig assortiment planten brengt. De dames van de bloemencommissie zorgden vervolgens voor fraaie bloem-stukjes, geschikt voor moederdag.Zo was aan het eind van de avond de Lantearne omgetoverd in een ware bloemenmarkt en kon de verkoop woensdagmiddag van start gaan.Ondanks dat we dit jaar op andere dagen de bloemenmarkt hielden en het weer ook niet zo bijzonder was, wisten we toch een prachtige op-brengst te halen, nl. € 1059,35, incl. een verloting met telefoonnummers.Dit is bestemd voor een trans-portabele beamer voor de Lante-arne, die nu aangeschaft kan worden.Iedereen, die hier een bijdrage aan heeft geleverd, op welke ma-nier dan ook, hartelijk bedankt.

Tevens willen we alle vrijwilligers be-danken voor hun inzet, met o.a. op-bouwen, verkopen, het maken van de bloembakjes en opruimen. Zonder hen hadden we niet zo’n gezellige bloemen-markt kunnen houden. Geweldig!!!

Namens de bloemenmarktcommissie: Willy Feenstra,

Liesbeth van ‘t Blik en Gerrie Bouwer.

naar Akkrum komt. Daardoor kan de relatie met onze medebroeders en zus-ters een nieuwe impuls krijgen.

Hongarijecommissie.

Page 12: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

12 Contactblad voor de

Underweis

KINDERARBEID IN DE KLEDINGINDUSTRIE

Heeft u een t-shirt uit India? Grote kans dat dit afkomstig is uit Tirupur, een grote stad in Zuid-India waar één miljoen mensen in de textielindustrie werken. Kinderarbeid komt hier veel voor ook al is het officieel verboden. Kinderen zijn niet te vinden in fabrieken waar westerse inkopers komen. Ze werken vaak onder erbarmelijke omstandigheden bij de toeleveranciers: de spinnerijen, ververijen, drukkerijen en fourniturenleveranciers. Dit voorjaar verscheen nog een alarmerend rapport van de Landelijke India Werkgroep en SOMO over kinderarbeid in de kledingindustrie. Ook in Guatemala in de provincie Chimaltenango werken veel kinderen in bedrijven die kleding ex-porteren. In Guatemala mogen kinderen vanaf 14 jaar 7 uur per dag werken. Maar vaak werken ze langer, onder slechte arbeidsomstandigheden of zijn ze jonger dan 14 jaar. Kerk in Actie steunt organisaties die kinderarbeid be-strijden. Om deze misstanden aan te pakken is niet alleen actie nodig in de exporterende landen, maar ook hier in Nederland. Vanaf half juni kunt u gratis exemplaren van deze nieuwsbrief van Kinderen in de Knel bestellen. Bestel ze via de webwinkel, via [email protected] of bel (030) 880 13 37. Meer informatie over dit thema en over Kinderen in de Knel vindt u op: www.kerkinactie.nl/kinderenindeknel.

DUURZAAMHEID /KLIMAATBEWUSTE JONGEREN GEZOCHT

Lagere energierekening van de kerkVorig jaar zijn goede resultaten geboekt door kerken die deelnamen aan het project ‘Jongeren geloven in duurzaamheid’. De energierekening ging op sommige plaatsen met 30% omlaag, koffie werd ‘fair trade’, avondmaalwijn werd biologisch en ook gemeenteleden gingen thuis bewuster om met energie en water.‘Jongeren geloven in duurzaamheid’ is een initiatief van Kerk in Actie, uitge-voerd door Togetthere en JOP. Jongeren krijgen een training waarbij ze leren hoe ze in hun eigen gemeente en kerkgebouw een lager energieverbruik kun-nen bereiken. De basis voor dit project ligt in de Noach-verklaring: de zorg en verantwoordelijkheid voor mens en aarde.Het tweede seizoen gaat in het najaar 2012 van start en voor dat komende seizoen zoekt Togetthere nieuwe klimaatbewuste jongeren in een leeftijd tussen de 17 en 35 jaar en nieuwe gemeenten om aan de slag te gaan met duurzaamheid in de kerk. Na de training die de jongeren krijgen, worden ze gedurende vijf maanden gecoacht. De gemeente verleent medewerking aan het inspirerende werk van de jongeren en ondersteunt hen. Aanmelden voor de training kan bij Ruth Haakman: tel.: 06 – 5062 2017, e-mail: [email protected]. Zie ook: http://www.togetthere.nl onder ‘jongeren geloven in duurzaamheid’.

Page 13: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

13Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

VISIE EN UITGANGSPUNTEN VAN KERKINACTIE

Kerk in Actie is van en werkt namens de plaatselijke gemeenten en de landelijke kerkKerk in Actie werkt namens de plaatselijke gemeenten van de Protestantse Kerk in Nederland, de andere aangesloten kerken en vele duizenden particu-liere donateurs. Plaatselijke gemeenten zijn de opdrachtgevers van Kerk in Actie.

Kerk in Actie vindt haar motivatie in de bijbelHet uitgangspunt is dat ieder mens recht heeft op respect en een menswaar-dig bestaan, ongeacht geloof, politieke overtuiging, ras, sekse of nationaliteit. De motivatie voor het werk vindt Kerk in Actie in de Bijbel, Gods Woord dat oproept tot getuigenis, tot naastenliefde, tot dienstbaarheid en tot het be-vorderen van gerechtigheid, in navolging van Jezus. Getuigen en dienen zijn twee kernwoorden in het werk van Kerk in Actie: het vertolken en vertalen van de boodschap van de Bijbel en het verbeteren van levensomstandigheden van de allerarmsten. Kerk in Actie werkt met partnerorganisatiesKerk in Actie maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van kerken, organi-saties en mensen. Zij vragen ons om meeleven, gebed en financiële steun. Als Kerk in Actie zendingsprojecten of diaconale projecten steunt of noodhulp geeft, doet zij dit altijd via en in nauwe samenwerking met plaatselijke kerken en organisaties, op basis van gelijkwaardigheid. Onze partners kennen de lokale situatie van binnen uit en zijn daarom het beste in staat om de hulp op de juiste plek terecht te laten komen. Wij mogen aansluiten bij mensen die hun eigen keuzes maken, die zelf initiatieven ontplooien. Kerk in Actie wil

FRJEMD

Dûmny moast op in jûn troch de wike noch eefkes nei tsjerke ta. In buorjonkje frege: “Mei ik eef-kes mei?” “Jawis wol.” Se kamen yn de lege tsjerke.It jonkje seach om him hinne en sei: ”Net ien thús, dûmny!”

Page 14: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

14 Contactblad voor de

Underweis

STARTZONDAG 23 SEPTEMBER 2012

Ook dit jaar neemt de Jeugdraad de organisatie van de Startzondag op zich.Na het volle (weekend)programma van vorig jaar (fancy fair en brunch) houden we het dit jaar wat rustiger. We richten ons dit jaar op de kerkdienst op zondag-morgen in de Terptsjerke.Het thema van de dienst is: ‘Geloof, Hoop en Liefde’. We willen er een interac-tieve, vrolijke dienst van maken. Een dienst voor jong én oud. Een idee dat naar boven kwam bij de eerste brainstormsessie over de dienst is om een gelegenheidskoor en muziekgroep voor deze dienst samen te stellen. Als u/ je houdt van zingen en/ of muziek maken meld je dan aan!!! Vanaf begin september zullen we een paar keer oefenen met zijn allen. De liede-ren gaan –uiteraard- over het thema ‘Geloof, Hoop en Liefde’ en zullen gevarieerd zijn.Alie van Velthuizen (dirigente) en Maaike Andringa (pianiste) hebben al toege-zegd hun medewerking te verlenen, dus lijkt het je ook wat? Stuur dan een mail naar [email protected] of bel 0566-652260. Schroom niet en doe mee!! Iedereen is van harte welkom, kinderen (vanaf 6 jaar) en ouderen! Laat het weten en zegt het voort, zodat we er een mooi geheel en optreden van kunnen maken!!!

Geloof, hoop en liefde…de grootste is de liefde,de liefde is het grootst.(uit musical Paulus)

Groeten,de Jeugdraad

WAT IN HET VAT ZIT VERZUURT NIET

Op vrijdagavond 8 juni werd er een vrijwilligersavond georganiseerd in “de Lantearne”. Onze kerk kent wel 160 vrijwilligers, welke bij diverse activiteiten betrokken zijn. Maaike Verhoef en Eke Bosma zorgden voor koffie en thee met gebak en later op de avond voor een verrukkelijk warm en koud buffet. Onder het genot van een hapje en een drankje kon men relaxed bijpraten.Heerke Willemsma en Bertus Sieperda spraken op enthousiaste wijze de vrijwil-ligers kort toe. We kunnen spreken van een zeer geslaagde avond. Oorspronkelijk zou de avond uit een wijnproeverij bestaan; de wijn was er wel maar de leider niet. Was dit erg? Nee, we mochten nu op eigen kracht toasten. Wat in het vat zit verzuurt niet, misschien volgend jaar een wijnproeverij.Christiaan Haanstra, Bertus Sieperda, Eke Bosma en Maaike Verhoef hartelijk dank voor de sfeervolle en goed verzorgde avond.

Namens alle vrijwilligers, Immy.Op de volgende pagina een fotoimpressie van deze avond >>

Page 15: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

15Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

Page 16: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

16 Contactblad voor de

Underweis

“VAKANTIE BESTEMMING” ONTWIKKELINGSWERKERS AKKRUM4OEGANDA EN NYNKE NAAR TANZANIA

Op het moment dat u dit leest is Nynke van der Veen al in Tanzania om daar met de organisatie World Servants mee te werken aan een project.

Doel van het project is om op een duurzame manier de armoede te bestrijden. Dit wordt niet alleen gedaan door het bouwen en opknappen van woningen en de aanleg van waterleidingen en sanitaire voorzieningen, maar ook door een trainingsprogramma voor de bevolking. De mensen worden gewezen op de mo-gelijkheden op gebied van landbouw, door bijvoorbeeld het gebruik van droog-tebestendige gewassen. Ook wordt er veel aandacht besteedt aan het geven van voorlichting over hiv/aids, gezondheid en hygiëne, omdat hierover nog weinig bekend is. Dit project organiseert World Servants in samenwerking met Dorcas Aid Inter-national. Deze organisatie heeft dit brede programma opgezet in samenwerking met de lokale kerk. De kerk heeft als doelstelling dat er 20 woningen en 20 latrines worden gebouwd in 2012. World Servants zal bijdragen aan de bouw van 10 woningen in het Handeni district (Noord-Oost Tanzania).

Nynke is met nog 3 scholieren van het Bornego College uit Heerenveen in Tan-zania van 13 juli tot 3 augustus.

Page 17: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

17Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

De deelnemers van Akkrum4Oeganda vertrekken 5 augustus a.s.Riemke, Lucia, Nanneke, Mette, Mathilde, Amarenske, Ankje, Jens, Rick, Caroline, Freerk, Peter en Bertus zijn er na maandenlange voorbereiding klaar voor om het grote, mooie, avontuur aan te gaan.

Deze groep gaat zich dienstbaar maken op een project van de Stichting Living-stone en de lokale organisatie Children’s Sure House.Dit project is op en rond een school voor de veelal kwetsbare en arme (wees)kinderen in het dorpje Kiwangala in het zuiden van Oeganda. Ruim 880 kinderen en tieners komen dagelijks naar de Children’s SURE House Acadamy toe. Het doel van dit project is om gratis educatie aan te bieden aan zoveel mogelijk kwetsbare (wees)kinderen.In 1993 is men begonnen les te geven onder een boom en nu wordt er lesgege-ven in door vrijwilligers van Livingstone gebouwde lokalen.De Akkrum4Oeganda groep gaat helpen door te klussen, mee te helpen met koken, met de was, lessen te verzorgen, sport- en spelactiviteiten te organiseren en de lokale bevolking te bezoeken. Belangrijk is niet alleen werken maar ook aandacht geven aan de kinderen en ouderen.De deelnemers verblijven in Oeganda van 5 tot 23 augustus.

In de dienst van zondag 29 juli zal er aandacht gegeven worden aan en een zegen gevraagd worden voor de reis naar Oeganda.

De groep wil alle sponsoren heel hartelijk dank zeggen voor alle bijdragen in welke vorm dan ook die het mogelijk hebben gemaakt dat deze groep kan deel-nemen aan dit project. (kijk voor meer info op www.akkrum4oeganda.nl en www.worldservants.nl)

Page 18: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

18 Contactblad voor de

Underweis

I N T H E P I C T U R E Veel mensen zijn betrokken bij de activiteiten in en om onze gemeente. Wie zijn ze en wat beweegt ze?

Immy van der VeenWat doe je in de gemeente? Jeugdkerk leiden en de preekvoorziening.Waarom doe je dit werk? Jongeren zijn enthousiast, eerlijk en gezellig en ik hoop dat we met de jeugdkerk deze groep nog wat langer aan boord mogen houden.Wat voor werk doe je? En wat vind je het leukst van je baan? Al heel veel jaren werk ik aan de ds. Hasperschool. Het leukste is de band die je met elk kind krijgt, kinderen ontwikkelen zich, als het normaal is, in een hoog tempo en je bent daar dan toeschouwer van. Met mijn collega’s kun je op het erf van de school regelmatig even bijpraten en ergens de humor van inzien, ook niet onbelangrijk.Waar zie je jezelf over 5 jaar? Hopelijk blijven mijn dierbaren en ik gezond, verder zie ik wel wat er op mijn pad komt. Wat zijn je hobby’s? Koken, bakken en lezen maar graag zorg ik voor mijn gezin - mijn grootste hobby. Ook mijn werk doe ik met veel plezier en verder ligt er altijd een mooi boek op mijn nachtkastje.Wat doe je graag in je vrije tijd? Zingen bij de cantorij die binnenkort 25 jaar bestaat, met dank aan Alie van Veldhuizen die ons in de stokken houdt, tussen de bedrijven door delen we lief en leed.Je kunt genieten van? Een zomerse zondagmiddag in de achtertuin met Binne en dan iets lekkers bij de koffie, een stukje pure chocolade en aan het einde van de middag een glaasje rosé. Dan is het leven goed. Wat betekent familie voor jou? In de wetenschap dat ook mijn broers en zus ditzelfde antwoord geven, zeg ik dat mijn jongste broer Pieter, uit “Borneroord”, Beetsterzwaag de belangrijkste plaats inneemt. Ook mijn schoonmoeder van 85, neemt een speciale plek in, je kunt met haar een goed gesprek voeren - ze is helemaal met haar tijd meegegaan.Favoriete vakantiebestemming? We zijn een aantal jaren geleden naar het Griekse eiland Rhodos geweest, met wind van zee, een prima vakan-tiebestemming, maar het allerliefste ben ik thuis.Mooiste verhaal uit de bijbel/ of welke verhaal intrigeert jou/ wie uit de bijbel inspireert jou. Zelf geloof ik in een God van liefde, waar het leed van deze wereld niet aan voorbij gaat. Welke boek heb je het laatst gelezen? ‘Tonio’ van A.F.Th. van der Heijden, een aanrader.

Page 19: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

19Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

BEDANKT!

Hierbij willen wij iedereen bedanken die onze 60-jarige huwelijksdag onver-getelijk hebben gemaakt

Oebele de Ruiteren

Albertje de Ruiter - de Vos

BEDANKT!

Lyanne kreeg dit mandje zondag 13 mei en vond het prachtig om te krijgen! Kinderen en leiding kindernevendienst nog-maals bedankt!

Groetjes, Lyanne Bouwer & fam.

BEDANKT!

Akkrum 1 juni 2012

Beste mensen,50 jaar getrouwd! Je beseft het pas als het feest voorbij is.Er is in die jaren heel wat de revue gepasseerd. Mooie, maar ook minder mooie momenten.Er is een tijd van……om even met Prediker in zee te gaanDingen zijn bewust ingevuld maar ook vele gingen zoals het ging.Sommige gepland of het overkomt je.

Bedankt voor de aandacht die we kregen op onze uitnodiging op de 2e juni.Bedankt voor jullie financiële bijdrage voor Mission Possible, tijdens de feestelijke herdenking in de Terptsjerke. (€ 261,--)

Lieve mensen, bedankt dat velen van jullie in onze omgeving zijn geweest en die dat nu nog steeds willen zijn.Want…. door je omgeving word je gevormd.

Tjisse en Pytsje

BEDANKT!

Hierbij bedank ik de PKN-gemeente hartelijk voor het prachtige bloemstuk dat ik mocht ontvangen op 13 mei j.l. vanwege mijn ziek zijn.Inmiddels heb ik drie chemokuren gehad.Nogmaals mijn dank.

Douwe Beimers

NET NEDICH

Dûmny kaam op húsbesite. Fer-line wike wiene se krekt fan ‘e pleats gien en wennen no yn ‘e buorren.Se sieten eefkes noflik byelkoar. Doe’t dûmny fuort soe, sei er: “Ik sjoch jimme moarntejûn wol yn tsjerke by de ‘Bidstond voor gewas en arbeid’. Oan’t dan!”“No nee”, sei de âld boer, “dat wie ’t doel net om der hinne, wy ha no noch mar sa’n lyts túntsje, dat is de muoite net mear wurdich om dêr foar nei tsjerke ta.”

Page 20: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

20 Contactblad voor de

Underweis

GEZEGEND!

Ik heb heerlijke kinderen en ik loop echt wel eens op ze te mopperen maar ze doen het verder super goed. Ze redden zich prima als ik weer eens later thuis ben van mijn werk. Maken eten voor zichzelf en laten de hond uit. En hun kleren liggen wel allemaal over de grond verspreid in hun eigen kamer (geluk-kig) maar dan kan ik hun kamerdeur dicht doen. We hebben

het ontzettend leuk met zijn drieën. Ik heb een fantastische lat-partner; we wonen niet samen maar doen verder wel veel leuke dingen. Als het nodig is zijn we ervoor elkaar. We kunnen samen heerlijk lachen etc. en als ie dan weer een weekend is geweest zijn overal in mijn huis de klusjes weer gedaan. En nee, dat is absoluut niet het belangrijkste, maar het is heerlijk dat er zo voor je gezorgd wordt. Ik heb fantastische vriendinnen (waaronder mijn eigen zus) en vrienden. Laatst was ik een week ziek en onmiddellijk komen de hulptroepen in werking. Wat een warme deken! Maar ook de uitstapjes die we met elkaar doen. En dan weer even heerlijk bijkletsen! Gezellig! Ik heb een heerlijk huis. Iedere keer als ik met de auto mijn oprit oprij geniet ik ervan. Mijn eigen huis! Ingericht zoals ik het zelf wil. Oh wat is dat toch fijn. Ik heb een leuke baan. Eentje waar ik iedere keer weer energie van krijg. Ook heb ik weleens dagen dat ik geen zin heb om te werken, maar dat heeft iedereen wel. Lijkt me ook normaal. Maar ik kan mijn eigen tijd indelen. Moet daarnaast ook vaak ‘s avonds op pad, maar daar tegenover staat dat ik overdag wel weer thuis ben. Vooral dat je in grote lijnen zelf je tijd kan indelen is fijn als je, zoals ik, alleen met kinderen woont. Als ik met één van de kids ergens naar toe moet kan dat! Verder heb ik ook nog een super hond. Af en toe is het een watje, hij schrikt soms van een brievenbus of iets anders onschuldigs, maar hij lijkt stoer! En altijd blij als er weer iemand thuis komt. Al kom je twintig keer per dag binnen, altijd roffelt zijn staart de welkomstgroet. De haren die af en toe in bossen over de grond waaien vergeet je dan al snel. Gisteren zijn we met vrienden van mijn ouders op stap geweest. Mijn eigen ouders zijn alweer een tijdje aan het koffiedrinken met God ( zie vorige column) en inmiddels is er met hun vrienden een hechte band ontstaan. Zij zijn een beetje de opa en oma van mijn kinderen. Eén keer in de zoveel tijd gaan we met zijn allen op stap zoals gisteren. Mijn zus en ik hadden een verrassingsdag georganiseerd en zij genieten daar enorm van. En wij dan weer van hen. Het feit dat je dan zo de hele dag met elkaar optrekt in een ongedwongen sfeer is onbetaalbaar.Eerst een brunch, daarna lammetjes knuffelen met een leuke markt als

Page 21: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

21Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

onverwachts cadeautje, daarna onverwacht op een terrasje beland omdat het weer zoveel lekkerder is dan voorspeld. Samen nog lekker eten en als laatste naar een paasvuur. Echt weer een topdag! Verder ligt er thuis nog een stapel boeken op me te wachten om gelezen te worden, ook altijd zo’n rijk gevoel! En ik ben gezond! Misschien had dat wel vooraan moeten staan!

Tel je zegeningen, tel ze één voor één! (Kreet van mijn schoonmoeder!)Ik ben een gezegend mens!

Groet van Annette / [email protected]

LEDENACTIE

Nog steeds is er een aantal visites af te leggen bij degene die een verzoek hebben ontvangen van het NBG om lid te worden.Door omstandigheden is een aantal niet bezocht en ook een aantal hebben we vaak niet thuis kunnen treffen.De zomer is in aantocht en het plan is deze bezoeken terloops nog uit te voeren of na de vakantie te hervatten.

De werkgroep van het NBGPetra en Tjisse

PUZZEL : ALLEMAAL VROUWEN

Welke negen vrouwen uit de Bijbel wor-den hieronder cryptisch omschreven?(Tussen haakjes het aantal letters van de oplossing).

1. De vrouw van Jakob is een smalle plank tussen de schroten. (6)2. De vader van de ondernemingsraad komt uit Moab. (4)3. Rustige slee van Juda’s schoondoch-ter (5)4. Met een tia wordt de abt gemixt tot een opgewekte vrouw. (6)5. 68 centimeter zijn de twee eerste letters en Frans voor de moeder van Johannes. (8)6. Deze vrouw lijkt alles verloren te hebben, maar in de Bijbel juist niet! (4)7. De koude valwind als profetes onder een palm. (6)8. De koningin consumeerde reeds, inderdaad. (6)9. De vrouw van het kaakje. (5)

De eerste letters vormen de naam van een stad waar op 5 april een bijzonder evenement heeft plaatsgevonden.

Page 22: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

22 Contactblad voor de

Underweis

7 oktober..... PROVINCIALE KERKENDAG IN HEERENVEEN7 oktober..... een datum om te noteren!

Thema:

Het thema van de provinciale kerkendag 2012 in Heerenveen is niet toevallig “Fryslân in beweging”. Beweging past bij Heerenveen als sportstad, maar beweging past ook bij mensen die inhoud willen geven aan hun leven. De kerkendag richt zich op zaken die binnen en buiten de kerk in beweging zijn en is bedoeld als dag van inspiratie en bemoediging voor jong en oud. In dit verband biedt de kerkendag een inspirerend programma voor mensen die willen nadenken over geloof, kerk en wereld.

De centrale vraag op de kerkendag is:“Waarvoor kom jij in beweging?”

Beweging wil ook zeggen dat er uit een breed scala van activiteiten / voor-drachten / workshops gekozen kan worden. We zullen u hiervan via de kerk-bladen op de hoogte houden, maar u kunt nu al enig idee van het programma krijgen via de site: www.Fryslaninbeweging.nlU kunt ons ook volgen op facebook: Fryslân-in-bewegingen twitter: https://twitter.com/#!/FryslanBeweging

MEDITATIEF WANDELEN

Dinsdag 22 mei gingen zeven dames en twee heren naar de Veenhoop om daar bij het vallen van de avond me-ditatief te wandelen. Het weer was prachtig en met de zon in de rug liepen we naar het oosten langs de Wijde Ee. Na het gebruikelijke gebabbel verzocht Reinhart ons om nu eens in stilte de omgeving op ons te laten inwerken. Dat kostte ons geen enkele moeite, want de schoonheid van het water, het land en de bloemen om ons heen nodigde alleen maar uit om er stil van te worden.Halverwege de tocht kwam er nog een man in ons midden. Het was de profeet Haggai. Hij sprak tot ons en wij lazen zijn woorden uit 2:3-6, die hij precies

2532 jaar geleden gesproken had, toen hij na de ballingschap de Joden aanspoorde om de verwoeste tempel te herbouwen. Nu liepen we terug naar het westen. En met de warme lage zon in ons gezicht en de woorden van de profeet in ons hart, kreeg de stilte een nieuwe dimensie. Toen we na afloop rond de picknicktafel zaten, vertelden we elkaar hoe en wat we hadden er-varen. Het was of door de natuur en door de profeet Haggai God tot ons gesproken had: “Houd vol, werk door, Ik zal steeds in jullie midden zijn, wees dus niet bevreesd”.En zo was het voor ons allen een inspi-rerende avondwandeling, die we niet graag gemist zouden hebben.

Jogchum Dijkstra

Page 23: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

23Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

ALLES KAN MUZIEK WORDEN

Een verhaal van lang geleden toen de wereld nog zo goed als nieuw was.Er was toen een Akkrumer in de Boarn gaan roeien, omdat hij vond dat dat een goeie plek was om eens rustig met God te praten.“Goede God”, zei hij: “Je wereld is prachtig, ik geniet er elke dag van. Daarom vind ik het zo jammer dat er iets niet klopt”.“Wat kan dat nou zijn?”, zei God.“Nou kijk”, zei de Akkrumer, ”als iemand mij een mop vertelt, dan lach ik, maar toen mijn kind geboren werd, lachte ik ook. Ik doe twee dezelfde dingen en dat terwijl ik honderdduizend keer blijer ben met de baby dan met de mop.Ik zal het nog sterker vertellen. Ik ben eens in de boot gevallen en dat deed zo’n pijn, dat de tranen mij over de wangen rolden. Ik huilde of ik wou of niet. Maar stel je nu voor dat mijn kind zou sterven, dan huil ik ook.Twee dezelfde dingen terwijl mijn verdriet zo groot is dat ik iets anders zou moeten doen dan alleen maar huilen”.“Lieve Akkrumer”, zei God, ”je hebt gelijk, ik ben iets vergeten. Maar ik zal het goed maken. Ik zal jou en alle mensen, die echt willen leven op aarde, muziek geven. Daarmee zul je een stem kunnen geven aan je grootste vreugde en aan je diepste verdriet.”.Van toen af aan konden mensen, jong en oud, zingen en zij ontdekten wat een groot geschenk dat was. Want al je gevoel, al je wensen, al je vragen, alles kan muziek worden.

Zo is het nu nog, als je bang bent dan neurie je zachte liedjes. Ben je boos, dan schreeuw je harde liedjes. Ben je verliefd dan fluister je liefdesliedjes. Wil je vrede, dan geef je elkaar de hand en zing je, dan komt de vrede van-zelf, en wil je Gods blijde boodschap uitdragen dan kom je bij het Christelijk Gemengd koor Euphonia zingen.

Kun je je vinden in het bovenstaande, dan nodigen wij je, beppe of pake – oma of opa, mem of heit – moeder of vader, famke of jonge – meisje of jongen (want bij voldoende belangstelling denken we aan een jongeren koor, immers de kampioenen van de Ds. Hasperschool moeten hun stem niet verloren laten gaan) uit om maandag 3 september om 19.45 uur onze repetitie bij te wonen in de Lantearne te Akkrum.

Tot 3 september!

het bestuur van Euphoniap/a De Oper 15, Nes

tel. 0566-750808

Page 24: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

24 Contactblad voor de

Underweis

25-JARIG AMBTSJUBILEUM DS. F.W. VERBAAS

Op 1 juli werd het 25-jarig ambtsjubileum gevierd van ds. F.W. Verbaas te Schoonhoven. Ds. Verbaas is van 1987 tot 1992 predikant geweest in Akkrum.Een kleine delegatie uit onze gemeente is bij de feestelijke dienst aanwezig geweest. Na de dienst waren er enkele sprekers en werd o.a. onderstaand lied gezon-gen op de melodie van: “Er ruist langs de wolken”.

Jubeljaar – een feestlied

Een lied voor Frans Willem, dat zingen wij graag,want hij viert zijn ambtsjubileum vandaag.De helft van zijn leven, getrouwd en onverstoord,heeft hij zich gegeven als dienaar van het Woord.Vijfentwintig jaar predikant,naar eer en geweten oprecht protestant.

Als domineeszoon, door de Geest aangespoord,werd hij voor het eerst in oud Akkrum gehoord;vandaar naar Abcoude, dat dorpje aan het Gein;het heeft hem gevormd tot wat hij voor ons mag zijn:Vijfentwintig jaar predikant,naar eer en geweten oprecht protestant.

De warmte van Afrika werd hem te koud;hij vluchtte terug; dat heeft hem niet berouwd,want Schoonhoven riep hem; hier zocht hij en hervondvoor leven en werken geluk en goede grond.Vijfentwintig jaar predikant,naar eer en geweten oprecht protestant.

Met spreken en schrijven verwierf hij zich faam,er staan duizend preken – of meer- op zijn naam.Maar soms ging het kerkelijk leven aan de kant,want drie dikke boeken verschenen van zijn hand.Vijfentwintig jaar predikant,naar eer en geweten oprecht protestant.

Vol dankbaarheid vieren wij samen met hemdit zilveren feest. Wij verheffen de stemtot glorie van God, die ons aan elkaar verbond,en nemen vol vreugde Zijn woorden in de mond:Wees gezegend, houd goede moed,de Eeuwige is het, die jou steeds behoedt!

Page 25: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

25Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

KERK OP VAKANTIE

Al eens eerder hebben er in Op Weg bijdragen gestaan over kerken, die gemeenteleden tijdens hun vakantie bezochten. Soms zijn die kerken heel bijzonder, soms gebeuren er bijzondere dingen in zo’n kerk.Tijdens onze recente vakantie in Italië bezochten wij (Aris en Loes Hardeman) een wel heel bijzondere kerk, nl. de HH. Michael en Magnus te Rome, beter bekend als de Kerk van de Friezen.We moesten een Zwitserse lijfwacht vragen, waar de kerk precies stond: net buiten het Sint Pieterplein.De kerk is 1200 jaar geleden gesticht door Friezen, die er verbleven gedu-rende hun bedevaart naar Rome. Vanaf 1658 heeft de Aartsbroederschap van het HH. Sacrament haar vieringen in deze kerk, waarvan de leden hun taak hebben in de St.Pieter.Sinds 1989 heeft de Nederlandse (Rooms Katholieke) geloofsgemeen-schap hier haar samenkomsten.In 1995 heeft Paus Johannes Paulus II in het Willibrordjaar het altaar gewijd.In de kerk is de verbondenheid met Friesland duidelijk aanwezig: er hangt een Nederlandse en een Friese vlag, er ligt een Friese Bijbel, een schilderij van Bonifatius, in 754 vermoord in Dokkum, een borstbeeld van Titus Brandsma in de naar hem genoemde zaal (een plaats van ontmoeting, con-tact en verwelkoming van pelgrims en bezoekers).

Bovenaan de in 2000 in ere herstelde Heilige Trap is een muur gemetseld van kloostermoppen. Deze kloostermoppen zijn gedurende een reeks van jaren verzameld door Loadewyk Damsma; hij verzamelde deze uit verdwenen middeleeuwse abdijen en kerken in Friesland.

En inderdaad: de muur heeft ook een steen uit Akkrum!Meer informatie over deze kerk kunt u vinden op de website van deze kerk: www.friezenkerk.nl.

Aris en Loes Hardeman

TOGETTHERE

In de laatste Op Weg las ik het verslag van de Paaslunch, georganiseerd door de CJV. Aan ons, ouderen, de vraag mee te denken hoe de jongeren zich kunnen inzetten voor hun naasten, dichtbij en ver weg. Toen ik daarna op de site van Kerk in Actie onderstaande oproep las, moest ik aan dit verzoek denken.

Muzikale jongeren gezocht voor reis naar Israël en Palestina

Kerk in Actie zocht muzikale jongeren tussen de 18 en 25 jaar die in oktober 2012 een week naar Israël en Pales-tina willen reizen. Via muziek laat je in Nederland horen wat je daar hebt meegemaakt. Aanmelding voor deze reis kan helaas niet meer, maar er zijn elk jaar soortgelijke projecten. Lees meer over deze projecten op www.togetthere.nl.

Met vriendelijke groet,Adrie Minnaard

Page 26: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

26 Contactblad voor de

Underweis

CURSUS THEOLOGISCHE VORMING SNEEK 2012 – 2013

In theologie gaat het om God en om mensen. Om vertrouwen en ontmoeten. Over nieuw leven, hoop, toekomst en liefde. Theologie is ook een kring van mensen, samen lezen, samen studeren en leren. Theologie die ons iets te zeggen heeft!De cursus in Sneek wordt gegeven in Bogerman, Hemdijk 2, op de dinsdag-avond van 19.00 tot 22.00 uur (uitgezonderd twee gastcolleges die om 20.00 uur beginnen).

De cursus bestaat uit een cyclus van drie jaar waarin jaarlijks in september kan worden ingestapt.De kosten bedragen € 210,-- per cursusjaar. Op dinsdag 25 september a.s. vindt de startavond plaats voor het seizoen 2012-2013, aanvang 20.00 uur. Er wordt op deze avond kennis gemaakt met de docenten en de vakken en ook wordt er een college gegeven door een gastdocent. Hierbij zijn belangstel-lenden van harte welkom. Van hen wordt een bijdrage gevraagd van € 5,--.Vanaf dinsdag 2 oktober worden er per dinsdagavond twee lessen gegeven: van 19.00 tot 22.00 uur, met tussendoor een pauze. Tot Kerst gaat het om tien avonden en in het nieuwe jaar eveneens om tien avonden, met daarna nog een slotavond. Tijdens de schoolvakanties zijn er geen lessen.

De vakken en de docenten:Oude Testament: drs. Janna WesselinkNieuwe Testament: dr. Hans JonkerJodendom: mw. Hanne Hein-van der HoekDogmatiek, ethiek, filosofie: dr. Sytze YpmaGeschiedenis van kerk en kunst: dr. Jan Henk HamoenWereldgodsdiensten, spiritualiteit: drs. Gerrie SchievinkLiturgie, symbolen en rituelen: Jan Romkes van der WalPresentie, diaconaat en communicatie: drs. Cees Glashouwer.

Nadere informatie: mw. P. Meijer-Torenstra (e-mail: [email protected])

FAKÂNSJE

Foar de fakânsjetiid ha we hjir en dêr yn dit nûmer in pear stikjes opnommen út it boekje ”Kom Jan, wy geane op bêd, dûmny wol nei hûs ta” fan dûmny Marten de Boer.

FISKJE

Jehannes moast preeklêze. Ynstee fan dat er lies, dat dy wûnderlike fiskfangst 153 fisken opsmiet, fersinde er him; it waar-den 351. Nei ôfrin sei immen tsjin him: “No Jehannes, it woe fan ‘e moarn mar knap bite, net!”

Page 27: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

27Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

KERKELIJKE STAND

HuwelijkKerkelijke inzegening op 11 mei van Gosse Wielinga en Gepke Witteveen, It Finlân 6.

Openbare belijdenisOp 27 mei door Hielke en Antsje van der Gaast, Lange Miente 9.

DoopGedoopt op 1 juli: Rutmer, zoon van Eric Abma en Anna Marie Terpstra, Dr. Idzerdastrj.10.

FINANCIËN - OPBRENGST COLLECTENBijzondere

Datum: Diaconie: Kerk: Collecte: Doel: 22 april 2012 € 108,12 € 71,85 06 mei 2012 € 140,67 Jeugdwerk 06 mei 2012 € 82,95 Nieuwe Kerk 13 mei 2012 € 85,62 € 84,25 17 mei 2012 € 33,91 € 28,95 20 mei 2012 € 61,35 € 59,24 27 mei 2012 € 327,90 ZWO 03 juni 2012 € 149,12 Werelddiaconaat ZWO

Overige: Trouwdienst Wielinga/Witteveen 11 mei € 201,23 Nagekomen paascollecte € 101,50

Allen hartelijk dank voor uw giften en collecten !

Page 28: Op Weg / Underweis juli-aug 2012

Contactblad voor de Protestantse Gemeente te Akkrum

Algemene gegevensPredikant: Ds. R. Wollenberg, Feansterdyk 3, 8491 BT Akkrum

Tel 0566 - 840101, [email protected] predikant: U heeft de meeste kans mij telefonisch te be-reiken op iedere werkdag tussen 9.00 - 9.30 uur en 18.30 - 19.00 uur (840101). Donderdag is mijn vrije dag.

Voorzitter: Johannes Terpstra, W. J. Koopmansstrjitte 7a, Akkrum. tel. 652507Scriba: Mw. W. v.d. Meer-v.d. Wolf, It Finlân 10, 8491 GR Akkrum, tel. 651367Koster: Contactpersoon: Sytse Kroes : tel: 650509Verhuur de Lantearne Cor Oosterhoff, Ljouwerterdyk 57-B, tel. 652483 of 06-44916481.Kerkelijk Bureau: Mw. W. v.d. Meer-v.d. Wolf, It Finlân 10, 8491 GR Akkrum, tel. 651367Administratie: S.P. Hannema, Adam Hurdriderstrjitte 2, 8491 DR Akkrum, tel. 652393Op Weg: Administratie: Mw. M. de Jong-de Bruin, Sake Visserstrjitte 6, tel. 652753Hongarijecommissie: Mevr. Loes Hardeman (voorzitter), It Weidlân 36, tel. 652392Collectebonnen Collectebonnen kunnen worden besteld door het overmaken van het

gewenste bedrag ( € 10 per vel) op bankrekening 34.83.02.584 t.n.v. Pro-testantse Gemeente Akkrum o.v.v. collectebonnen.

BankgegevensDiaconie: bankrekening 34.83.07.411

t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente AkkrumZending: bankrekening 348318995

t.n.v. ZWO Commissie PKN AkkrumJeugdraad: bankrekening 34.83.15.635

t.n.v. Jeugdraad AkkrumUnderweis: Postbank 697845

t.n.v. Administratie Op WegCollege van Kerkrentmeesters

bankrekening 34.83.02.584, Postbank 831771t.n.v. Protestantse Gemeente Akkrum

Hongarijecommissie: bankrekening 34.83.27.129t.n.v. Hongarijecommissie

Projectenfonds bankrekening 34.83.02.207 t.n.v. Projectenfonds Protestantse Gemeente Akkrum

Redactie

E-mail / Website

Aris Hardeman, tel.: 652392 Janny Oosterhoff, tel.: 652483Johannes Terpstra, tel.: 652507 Adri Stevens, tel.: 841007Jan Schilstra, tel.: 652702Mail : [email protected] Internet : www.pgakkrum.nl

It kommende nûmer fan Underweis komt út op 14 septimber.(kopij ynleverje uterlik 2 septimber)