Nieuwsbrief Oktober 2015

download Nieuwsbrief Oktober 2015

If you can't read please download the document

description

Nieuwsbrief oktober 2015 van ANBO afdeling Vries e.o.

Transcript of Nieuwsbrief Oktober 2015

  • Nieuwsbrief afdeling Vries en omgeving

    Oktober 2015

  • Nieuwsbrief ANBO Vries e.o. Pagina 2

    Bestuursleden Functie Naam Telefoon E-mailadres Voorzitter Rink van Rijn 0592-541715 [email protected] Secretaris vacature Penningmeester vacature Ledenadministratie Gina Dolfing 0592-541617 [email protected] Public relations vacature Webmaster Henk Drenth 050-3010308 [email protected] Lid Renske Kobus 0592-854869 [email protected]

    Serviceverlening Functie Naam Telefoon E-mailadres Belastingconsulent A.H. Faber 0592-541570 [email protected] Bezorging nieuwsbr K. Kuipers 0592-543183 [email protected] Consulent wonen H.J. Baalmans 0592-541481 [email protected]

    Nieuwsbrief informatie De nieuwsbrief van onze afdeling verschijnt 9-10 keer per jaar. Kopij voor ons blad kunt u bij voorkeur per e-mail indienen bij de webmaster Henk Drenth. Onze nieuwsbrieven staan ook op internet. Surf naar www.anbo.nl/afdelingen/vries (tab Nieuwsbrieven). Actuele informatie vindt u op onze website: www.anbo.nl/afdelingen/vries Bezorging nieuwsbrieven: Omstreeks de 15e van de maand Inzending kopij: Einddatum is laatste week van de maand voor het volgende nummer. Ieder lid kan kopij inleveren. Deze wordt gratis geplaatst. Digitale nieuwsbrief: Wilt u de nieuwsbrief voortaan digitaal ontvangen? Dat kan! Stuur uw verzoek aan [email protected].

    mailto:[email protected]:[email protected]:[email protected]:[email protected]:[email protected]:[email protected]:[email protected]://www.anbo.nl/afdelingen/vrieshttp://www.anbo.nl/afdelingen/vriesmailto:[email protected]
  • Nieuwsbrief ANBO Vries e.o. Pagina 3

    Inhoudsopgave Bestuursleden 2

    Serviceverlening 2

    Nieuwsbrief informatie 2

    Van de voorzitter 4

    Wij lazen voor u 5

    Wij lazen voor u (vervolg) 6

    Advertenties 7

    Puzzelhoekje 8

    Vervolg puzzelhoekje 9

    Advertenties 10

    Reisgezelschap Rolde e.o. 10

    Swing mee met Shuman & Angel-Eye 11

    Enqute 12

    Lekker en gezond 13

    Opzegging lidmaatschap 13

    Advertenties 14

    Ziekenboeg 14

    Samen eten in de Kornoeljehof in Vries 15

    Rijbewijskeuringen 15

    Adreslijst sponsors 16

    Belangrijke datums:

    Samen eten in de Kornoejehof zondag 18 oktober Aankomst tussen 11.15 en 12.15 uur

    Concert Ren Shuman en Angel-eye zondag 15 november

  • Nieuwsbrief ANBO Vries e.o. Pagina 4

    Van de voorzitter

    Een belangrijk onderdeel van de laatste bestuursvergadering betrof alle media-aandacht voor de ANBO en een aantal afdelingen van de ANBO waarvan het bestuur bezig is zich los te maken van de ANBO. Deze bestuursleden zoeken aansluiting bij andere ouderenbonden of zijn bezig zich zelfstandig te organiseren. Het hoofdbestuur van de ANBO heeft daarom de toegang tot de ledenadministraties, de website en de financin geblokkeerd. Dit om te voorkomen dat besturen die die zich willen losmaken van de ANBO de ledenadministratie gebruiken om hiervoor reclame te maken bij hun leden. De afdelingen die hebben laten weten dat ze doorgaan met de ANBO hebben inmiddels weer toegang tot deze diensten. Wij hebben als ANBO Vries een ander probleem op te lossen. Een gedeelte van het vorige bestuur is mede afgetreden doordat de belangstelling bij door hen georganiseerde activiteiten nihil was. Ook dit jaar zijn de 2 fietstochten uiteindelijk afgelast wegens gebrek aan belangstelling. De jaarlijkse bustocht is wel doorgegaan maar ook hiervoor moest in de laatste weken voorafgaand aan de vertrekdatum nog veel extra werk verzet worden om de bus vol te krijgen. Het probleem is dus: Waar hebben de leden behoefte aan? Om hier achter te komen hopen wij dat u de enqute verderop in dit nummer invult en opstuurt/inlevert. De 2 leden die namens ANBO Vries in de Werkgroep Senioren Gemeente Tynaarlo hun advies werk verrichten hebben ons laten weten hiermee te willen stoppen. Hiervoor zoeken wij dan ook actieve ouderen die dit willen voortzetten. De komende maanden staan er een overleg tussen de ANBO afdelingen Eelde Zuidlaren en Vries op het programma en een Regio-overleg van de ANBO. Wij houden u op de hoogte.

  • Nieuwsbrief ANBO Vries e.o. Pagina 5

    Wij lazen voor u

    Tienduizenden ouderen in Nederland worden onnodig chronisch ziek doordat hun beschermende vaccins worden onthouden. Preventieve inenting, die beschikbaar is tegen verschillende infectieziekten, blijkt al jarenlang niet actief te worden aangeboden. Het gaat daarbij onder meer om vaccins tegen gordelroos, longontsteking, kinkhoest en hepatitis-A. Een groep artsen wil dat daarin nu snel verandering komt. Patienten worden dom gehouden, onwetend van de vaccins die vaak gewoon voorhanden zijn, zegt klinisch farmacoloog prof. Dr. Koos Brouwers verbonden aan het Expertisecentrum Pharmacotherapie bij Ouderen (Ephor) van het UMCG Utrecht.

    Zon 70 procent van de Nederlanders van 65 jaar en ouder heeft chronische aandoeningen. Zij zijn daardoor extra vatbaar voor tal van infectieziekten. Van de 75-plussers kampt 63 procent met twee of meer ziekten. Een derde van hen (32 procent) heeft er zelfs drie of meer.

    Volgens professor Brouwers krijgen ouderen vaak medicatie voorgeschreven die lang niet altijd even zinvol is en waar dus mee gestopt moet worden. Vaccinaties die kunnen voorkmen dat ouderen ziek worden, krijgen ze meestal niet.

    Professor Koos Brouwers

  • Nieuwsbrief ANBO Vries e.o. Pagina 6

    Patinten worden dom gehouden

    Wij lazen voor u (vervolg) Gordelroos Als voorbeeld noemen de onderzoekers gordelroos, veroorzaakt door het herpes zoster-virus. Een uiterst pijnlijke huidaandoening die optreedt bij verminderde weerstand. De hevige napijn (die ontstaat door schade aan de zenuwuiteinden) hindert patinten vaan weken of maanden, soms zelfs jaren. Veel ouderen worden daar chronisch mee geconfronteerd: in de leeftijd 50-60 jaar gaat het om 7000 tot 8000 mensen, boven 70 jaar zelfs ruim tien per duizend.

    Brouwers: Het vaccin kun je in ons omringende landen krijgen, maar k in Nederland, hoewel het hier bijna nooit wordt aangeboden. Bovendien moet de patint het hier zelf betalen: 150 euro. Het is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het geeft echter wel minstens tien jaar bescherming. In andere landen Europese landen, zoals Engeland en Frankrijk, zo zeggen de kritische artsen, worden deze vaccins tegelijk met de griepprik toegediend. Daardoor zijn ouderen in die landen vaak gezonder en hebben ze een betere kwaliteit van leven. Nederland blijft met het inzetten van vaccins voor ouderen achter bij deze landen. In het overheidsbeleid is duidelijk gekozen voor het vaccineren van kinderen, omdat daarmee de totale bevolking wordt beschermd. De ouderen staan daarin buitenspel.

    moet niet zo zijn dat alleen de rijkere ouderen zich de vaccins kunnen

  • Nieuwsbrief ANBO Vries e.o. Pagina 7

    Advertenties Henny van Voorn Kunstgalerie Brink 7 9494 PG Yde

    Wilt u een computercursus volgen? Dat kan bij Medior Computing! Wij verzorgen tegen betaalbare prijzen diverse computercursussen en workshops. Ook voor privles kunt u bij ons terecht. Vraag vrijblijvend een folder bij ons aan of neem contact op.

    Computerproblemen? Bel direct en vraag gratis advies! URL: www.mediorcomputing.nl Telefoon: 06-50297344 E-mail: [email protected]

    Open: Zondag, maandag, woensdag en donderdag van 13.00-17.00 uur

    http://www.mediorcomputing.nl/mailto:[email protected]
  • Nieuwsbrief ANBO Vries e.o. Pagina 8

    Puzzelhoekje De juiste oplossing van de puzzel van het Septembernummer was: Hotel Uit de inzendingen hebben wij mevr. Nel Fortuin uit Yde geloot. Zij ontvangt binnenkort een tegoedbon ter waarde van 10,00. De puzzel in deze nieuwsbrief is een windrichtingenpuzzel. U begint in het vakje Start (pagina 9) en beantwoordt daarna 11 vragen. Achter elk antwoord staat een windrichting. Volg elke keer de richting van het goede antwoord (n vakje). Noteer onderweg de letters en maak van deze letters een woord dat met de zorg te maken heeft. Stuur dat woord op naar de webmaster Henk Drenth, Uiver 2, 9494RR, Yde. Mailen mag ook naar: [email protected] De vragen: 1. Hoe heet het beroemde park in New York?

    Hyde Park = Z, Central Park = ZO, Yellow Stone Park = O 2. Welk sterrenbeeld ben je als je jarig bent op 28 maart?

    Ram = ZO, Maagd = O, Leeuw = Z 3. Wie heeft de telefoon uitgevonden?

    James Watt = ZW, Graham Bell = O, Denis Papin = ZO 4. Hoe was de naam van de vrouw van Adolf Hitler?

    Sofia Loren = Z, Marlene Dietrich = ZO, Eva von Braun = NO 5. Wie speelde de vrouwelijke hoofdrol in de Nederlandse film `Turks Fruit`?

    Monique van der Ven = O, Ingrid Bergman = ZW, Gonneke Huizing = Z

    N

    NO NW

    O W

    Z

    ZW ZO

    Hiernaast ziet u een voorbeeld van de windrichtingen. N betekent in de puzzel een vakje naar boven, O betekent een vakje naar rechts, enz. enz.

    mailto:[email protected]
  • Nieuwsbrief ANBO Vries e.o. Pagina 9

    Vervolg puzzelhoekje

    6. Hoe heet een bekende James Bondfilm met goud in de titel?

    Goldenfire = Z, Goldfinger = O, Goldenring = ZO 7. Wie werd verliefd op zijn eigen spiegelbeeld?

    Tetanus = ZO, Narcissus = Z, Crocussis = ZW 8. Welke regisseur van thrillers maakte de film `the birds`?

    Alfred Hitchkok = ZW, Woody Allen = Z, Carine Adler = W 9. Wie werd verbannen naar het eiland Sint Helena?

    Adolf Hitler = Z, Napoleon = ZW, Alexander de Grote = W 10. Wie schreef `Alleen op de wereld`?

    Hector Malot = ZO, Appie Baantjer = O, J. Bernlef = N 11. Wie zong het lied ` Non, je ne regrette rien`?

    Edith Piaff = O, Ramses Shaffy = W, Julien Clerc = Z

    Start

    F

    A R

    M A C

    O

    L

    O

    O G

    R

    E

    C H

    E R

    C

    H

    E

    U R

    I N T E R G

    A

    R M N E E

    T

    B

    R K K O

    S T U C

    H R I A

  • Nieuwsbrief ANBO Vries e.o. Pagina 10

    Advertenties

    Reisgezelschap Rolde e.o.

    Geachte lezers, Wij zoeken voor ons reisgezelschap Rolde E.O. nog een aantal medereizigers voor onze busreis in juni 2016. We vertrekken op zondag 5 juni en komen terug op vrijdag 10 juni. Lijkt het u een leuk idee om dit ook eens te proberen meldt u dan aan voor deze prachtige reis naar Luxemburg. Wij bezoeken gedurende deze dagen o.a. de watervallen van Coo, Vianden, Stad Luxemburg, Trier, Diekirch , Larochette, Mullertal, Echternach, Klein Zwitserland,Bastogne, La Roche, en Ardennes incl. een boottocht over de Moezel. Wij reizen met Dalstra reizen. Voor meer info kunt u contact opnemen met Willem 0592-241407,Margje 0592-542868 of Roel 06-51989333.

  • Nieuwsbrief ANBO Vries e.o. Pagina 11

    Swing mee met Shuman & Angel-Eye Ook dit najaar swingt ANBO met Mr. & Mrs. Rock n Roll Ren Shuman en Angel-Eye. Speciaal voor leden organiseren we in het najaar vier spetterende concerten in Breda, Assen, Amersfoort en Rotterdam.

    Om u te bedanken dat u lid bent, trakteert ANBO op een heerlijke theatershow met showband, inclusief violen, blazers en dansers. U kunt gratis naar deze theatershow! Leden mogen gratis naar deze theatershow. Bestel direct uw kaarten op de website van ANBO on Tour. http://www.anbotour.nl/2015/#tickets Daar vindt u ook meer informatie over locaties en tijden. In Assen is de show te zien op zondag 15 november 2015 in de Nieuwe Kolk. Heeft u geen internet? Geen nood, wij helpen u graag verder. Bel 0592-541617. Neem iemand mee! Neem uw man, vrouw, vriend(in) of buren mee naar de show. Voor slechts 15 Euro kunnen ze lid worden voor de rest van het jaar.

    http://www.anbotour.nl/2015/#tickets
  • Nieuwsbrief ANBO Vries e.o. Pagina 12

    Enqute

    Tijdens ontmoetingen met leden van onze vereniging kwamen geluiden naar voren om wat activiteiten te organiseren. De suggesties liepen sterk uiteen. Het bestuur heeft daarom gemeend een enquteformulier te maken en u allen uit te nodigen deze in te vullen en op te sturen of in de bus te gooien bij n van de volgende adressen:

    Rink van Rijn, Kerspel 1,9481GS, Vries Renske Kobus, Grote Kampen 37,9481JB, Vries Gina Dolfing, Bouwakkers 16, 9482RG, Tynaarlo Henk Drenth, Uiver 2,9494RR, Yde

    Geeft u liever uw wensen per telefoon door? Dat kan ook. Bel n 17.00 uur naar Gina Dolfing tel. 0592-541617. We denken daarbij eerst aan n middag in de maand. Activiteiten:

    Soort activiteit Doe ik graag aan mee

    Doe ik misschien aan mee

    Doe ik beslist niet aan mee

    Bingo

    Filmmiddag

    Spelletjes (kaarten, etc.)

    Uitstapje

    Samen uit eten

    Eigen ideen? Vul het hieronder in!

    Maak uw wensen wel kenbaar! Ook als u geen belangstelling hebt.

  • Nieuwsbrief ANBO Vries e.o. Pagina 13

    Lekker en gezond Kwartshorloges: als je veel last van hoofdpijn of andere pijnen in b.v. je linker schouder of arm, dan kan een kwartshorloge daar een slechte invloed op hebben. Doe hem een poosje af en kijk of de pijn minder wordt. Langer leven: eet zo weinig mogelijk bewerkte voeding, beter voor het lichaam, je leeft er langer door, tenminste als je dat wilt. Light producten: deze producten geven vaak een hongergevoel. Aspertaan (E951) wat er vaak in wordt verwerkt, geeft een hongerimpuls en zo raak je van de regen in de drup. Lijnzaadolie: een goed middel voor de darmen, maar ook voor je huid, zoals eczeem en een lichte vorm van huidkanker. Zowel inwendig als uitwendig te gebruiken, het vermindert pijn in de gewrichten, het zorgt voor een beter afweersysteem, het bestrijdt een te hoog cholesterolgehalte, een te hoge bloeddruk en het gaat allergien tegen.

    Opzegging lidmaatschap Wilt u uw lidmaatschap van de ANBO opzeggen, dan moet u dat doen vr 1 december 2015! Af en toe komt het voor dat leden die hun lidmaatschap hebben opgezegd bellen, dat ze nog steeds een ANBO magazine ,onze nieuwsbrief en natuurlijk de rekening krijgen. Deze leden hebben dan hun lidmaatschap na 1 december opgezegd en zijn dan tot 1 januari het volgend jaar nog lid en hebben dan natuurlijk ook nog een jaar lang recht op de activiteiten v.d. ANBO. Dus om misverstanden te voorkomen: Wilt u uw lidmaatschap opzeggen doe dat dan vr 1 december 2015 via [email protected] ( tel. 0348 466690) of via onze ledenadministratie: [email protected] (tel.0592 541617 (wel graag bellen na 17.00 uur) Terugbetaling van de contributie is niet mogelijk omdat het ANBO lidmaatschap een jaar lidmaatschap is dat loopt van 1 januari t/m 31 december! Let op: Wanneer u geen lid meer bent vervalt ook de ANBO korting op uw zorgverzekering, schadeverzekering en energiecontract (als u die hebt afgesloten)!!

    mailto:[email protected]:[email protected]
  • Nieuwsbrief ANBO Vries e.o. Pagina 14

    Advertenties Wilt u een heerlijk stukje kaas, worst of nootjes in huis? Bel de kaasbus! Telefoon: 06-5344 7487 (geen bezorgkosten).

    Ziekenboeg Onlangs vernamen wij uit betrouwbare bronnen dat zowel Lies Gruizinga als Klaas Kuipers zijn opgenomen. Lies verblijft in de Boshof in Assen en Klaas is opgenomen in Beatrixoord in Haren.

    We wensen allebei langs deze weg een spoedig herstel toe!!

  • Nieuwsbrief ANBO Vries e.o. Pagina 15

    Samen eten in de Kornoeljehof in Vries

    Wilt u de maaltijd met uw lotgenoten nuttigen? Dat kan op elke 3e zondag van de maand, dus nu op 18 oktober. Tussen 11.15 en 12.15 uur wordt u opgehaald en na afloop om ca. 13.00 uur weer thuis gebracht.

    Kornoeljehof in Vries biedt een warme maaltijd in buffetvorm voor ongeveer 7,00. De kosten voor vervoer bedragen 4,00. Aanmelden of meer informatie kan onder telefoon: 0592-338938 of e-mailadres: [email protected]

    Rijbewijskeuringen

    Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs gekeurd moeten worden, kunnen ook terecht bij:

    Dr. S. van de Veen Grafenmaat 17 in Roden. Telefoon: 050-5014666. Maandag-donderdag 8-12 uur. De kosten voor ANBO-leden bedragen 30,00. Medici van Regelzorg Elke 1e maandag van de maand in dorpshuis de Pan aan de Nieuwe Rijksweg 4 in Vries. Kosten ANBO leden: 35,00.

    mailto:[email protected]
  • Nieuwsbrief ANBO Vries e.o. Pagina 16

    Adreslijst sponsors Naam Adres Telefoon Apotheek Vries Veltenburgerdijk 2, Vries 0592-541674 Assurantieadviseurs Numan Vriezerweg 14B, Vries 0592-333633 Auto-aanpassingen Bever Pottenbakkerstraat 4, Assen 0592-343411 Autobandenhal Tynaarlo Ambachtsweg 7, Tynaarlo 0592-421534 Autobedrijf Hazenberg Oude Asserstraat 32, Vries 0592-541212 Autobedrijf Wekema Nijverheidsweg 13, Tynaarlo 0592-542125 Caf Onder de Linden Brink 4, Vries 0592-541224 Drogisterij Max Dekker Raadhuisplein 5, Vries 0592-541303 Eetcaf het witte huis Schipborgerweg 7, Zeegse 0592-541618 Emt Supermarkt Oude Asserstraat 2, Vries 0592-542240 Formido Bouwmarkt Onlandweg 5, Tynaarlo 0592-541714 Groencentrum Arbo Asserstraat 207, Rhee 0592-341207 Henny van Voorn Kunstgalerie Brink 7, Yde 050-4061580 Hoveniersbedrijf Carpe Diem Tipkampenstraat 23, Vries 06-22961958 Kapper MJ Veenkampen 1, Vries 0592-269672 Klus- en montagebedrijf Baving Volmachten 37, Vries 06-43533050 Medior Computing Uiver 2, Yde 06-50297344 Mode Takens Westerstraat 11, Vries 088-5405401 Notariaat Vries Vriezerweg 8A, Tynaarlo 0592-541219 Odink Keukens Vriezerweg 6, Tynaarlo 0592-580999 Optiek Slot Westerstraat 2, Vries 0592-544393 Podologiepraktijk Roelofs Transportweg 9, Tynaarlo 0592-580588 Schildersbedrijf Bert Hardenberg Asserstraat 25, vries 0592-559310 Schoenmode Ruchti Stationsweg 14/16, Zuidlaren 050-4091262 Slagerij Zielstra Nieuwe Rijksweg 13, Vries 0592-542298 Vakantie-experts Vries Oude Asserstraat 1, Vries 0592-544599 Vegter van Slooten Nostalg. Muziek Noordesstraat 12, Yde 050-4061864 Vries Tweewielers Koen Pepping Brinkstraat 2A, Vries 0592-580270 Welkoop Asserstraat 9, Vries 0592-541234 Woonborg Vries Tynaarlosestraat 1, Vries 0592-303600 Wilt u ons ook sponsoren of bij ons adverteren in de nieuwsbrief of website? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.