Nieuwsbrief BDO Zorg OKT 2011

8
INHOUD OKTOBER 2012 NUMMER 2 JAARGANG 4 WWW.BDO.NL WET- & REGELGEVING FISCALITEIT MARKT NIEUWSBRIEF ZORG Uitgave van BDO Branchegroep Zorg VANAF PAGINA 1 VANAF PAGINA 4 VANAF PAGINA 5 Beste lezer, Weet u waar het heen gaat met de zorgsector? De uitslag van de recente verkiezingen maakt het niet duidelijker. Hoe ziet straks de nieuwe regering er uit? En wat gaat die veranderen aan de koers van de zorgmarkt? U en ik hebben daar weinig directe invloed op. Wat we wél kunnen doen, is samen zorgen dat uw organisatie lean is - slank en flexibel. Zodat u op elke verandering alert kunt reageren. Wij staan klaar om zo ons steentje bij te dragen aan goede en betaalbare zorg. Nu én straks. Chris van den Haak [email protected] Heeft u suggesties voor deze nieuwsbrief of wilt een update doorgeven van uw contactgegevens, mail dan naar [email protected]. MARKT Van alle ziekenhuizen raakt 1 op de 8 steeds dieper in financiële problemen. Middelgrote ziekenhuizen scoren qua financiële fitheid bovengemiddeld hoog. Kleine provinciale ziekenhuizen zijn de zwakste schakel. Het jaar 2011 was voor algemene ziekenhuizen een zwaar jaar, maar over het geheel genomen hebben zij de uitdagende omstandigheden in de zorg met grote veerkracht beantwoord. Dat is de conclusie van de BDO-Benchmark Ziekenhuizen 2012 na analyse van de jaarverslagen van 80 algemene ziekenhuizen. Na enkele jaren van groei is het gezamenlijk resultaat (totale opbrengsten minus totale kosten) weliswaar met € 9 miljoen gedaald tot Verrassende uitkomsten BDO-Benchmark Ziekenhuizen 2012 MIDDELGROTE ZIEKENHUIZEN FINANCIEEL BOVENGEMIDDELD FIT Middelgrote ziekenhuizen financiëel bovengemiddeld fit................................................ 1 Direct zicht op prestaties: BDORendementsmonitor ....................................2 Behoefte aan specifieke expertise doet BDO Branchegroep Zorg groeien............3 Ook ‘kleine’ toezichthouder BTW-plichtig..........................................................4 Beperking medische BTW-vrijstelling per 1 januari 2013..................................................4 Veel besparing mogelijk door fiscaal slimme structuur .......................................5 Vier AWBZ-wijzigingen en de gevolgen.......................................................5 ‘To compete or not to compete - that’s the question!’ ...............................................6 ‘Zit u op koers?’ en ‘Hoe integer bent u?..............................................7 ‘ZONDER DAADKRACHT GEEN TOEKOMST’ ONTWIKKELING VAN DE FINANCIËLE PERFORMANCE VAN DE ALGEMENE ZIEKENHUIZEN IN NEDERLAND BDO-BENCHMARK ZIEKENHUIZEN 2012

description

Nieuwsbrief BDO Zorg OKT 2011

Transcript of Nieuwsbrief BDO Zorg OKT 2011

INHOUD

OKTOBER 2012 NUMMER 2 JAARGANG 4 WWW.BDO.NL

WET- & REGELGEVINGFISCALITEITMARKT

NIeUwsbrIef ZOrgUitgave van BDO Branchegroep Zorg

VANAf PAgINA 1 VANAf PAgINA 4 VANAf PAgINA 5

beste lezer,

Weet u waar het heen gaat met de zorgsector? De uitslag van de recente verkiezingen maakt het niet duidelijker. Hoe ziet straks de nieuwe regering er uit? En wat gaat die veranderen aan de koers van de zorgmarkt?

U en ik hebben daar weinig directe invloed op. Wat we wél kunnen doen, is samen zorgen dat uw organisatie lean is - slank en flexibel. Zodat u op elke verandering alert kunt reageren. Wij staan klaar om zo ons steentje bij te dragen aan goede en betaalbare zorg. Nu én straks.

Chris van den [email protected]

Heeft u suggesties voor deze nieuwsbrief of wilt een update doorgeven van uw contactgegevens, mail dan naar [email protected].

MA

rKT

Van alle ziekenhuizen raakt 1 op de 8 steeds dieper in financiële problemen.

Middelgrote ziekenhuizen scoren qua financiële fitheid bovengemiddeld hoog.

Kleine provinciale ziekenhuizen zijn de zwakste schakel.

Het jaar 2011 was voor algemene ziekenhuizen een zwaar jaar, maar over het geheel genomen hebben zij de uitdagende omstandigheden in de zorg met grote veerkracht beantwoord. Dat is de conclusie van de BDO-Benchmark Ziekenhuizen 2012 na analyse van de jaarverslagen van 80 algemene ziekenhuizen.

Na enkele jaren van groei is het gezamenlijk resultaat (totale opbrengsten minus totale kosten) weliswaar met € 9 miljoen gedaald tot

Verrassende uitkomsten bDO-benchmark Ziekenhuizen 2012 MIDDeLgrOTe ZIeKeNHUIZeN fINANCIeeL bOVeNgeMIDDeLD fIT

Middelgrote ziekenhuizen financiëel bovengemiddeld fit................................................1

Direct zicht op prestaties:BDO Rendementsmonitor....................................2

Behoefte aan specifieke expertise doet BDO Branchegroep Zorg groeien............3

Ook ‘kleine’ toezichthouderBTW-plichtig..........................................................4

Beperking medische BTW-vrijstellingper 1 januari 2013..................................................4

Veel besparing mogelijk door fiscaal slimme structuur.......................................5

Vier AWBZ-wijzigingenen de gevolgen.......................................................5

‘To compete or not to compete - that’s the question!’...............................................6

‘Zit u op koers?’ en ‘Hoe integer bent u?..............................................7

‘Zonder daadkracht geen toekomst’ ontWIkkeLIng Van de FInancIËLe PerFormance Vande aLgemene ZIekenhUIZen In nederLand

BDO-BENCHMARK ZIEKENHUIZEN 2012

Meet en vergelijk uw prestaties ten opzichte van andere instellingen.

Ontdek en benut uw verbeterpotentieel.

Waar zit het rendement in uw organisatie? Hoe presteert u ten opzichte van vergelijkbare instellingen? En hoe kunt u uw rendement verbeteren? De nieuwe BDO Rendementsmonitor Zorg geeft antwoord.

Gezond rendement is voor zorginstellingen steeds belangrijker. Een goed resultaat uit de werkzaamheden geeft een sterke financiële basis. Dit geeft niet alleen mogelijkheden om de positie in de markt te versterken; het zorgt er eerst en

vooral voor dat u uw eerste prioriteit, het leveren van kwaliteitszorg aan uw cliënten, langdurig en stabiel kunt blijven uitvoeren.

Vijf prestatievelden De BDO Rendementsmonitor Zorg is een eenvoudige scan op basis van een aantal vragen die de klant samen met de BDO adviseur kan beantwoorden. Deze vragen gaan over vijf specifieke prestatievelden:

Strategie & BeleidBedrijfsmatig werkenKwaliteit & innovatieOrganisatie & Good governanceInvesteringsstrategie

Monitor toont verbeterpotentieelDe BDO Rendementsmonitor is specifiek toegespitst op de zorgsector. Daardoor geeft hij heel gericht zicht op het verbeterpotentieel binnen de prestatievelden en binnen de verschillende delen van uw bedrijfsvoering. Daar is niks vaags aan: het verbeterpotentieel wordt direct gerelateerd aan de posten in uw winst- en verliesrekening. Zo kan de BDO adviseur op basis van benchmarkcijfers en jarenlange ervaring een nauwkeurige inschatting maken van het verbeterpotentieel in klinkende euro’s.

en dan: aan de slag!Is er ruimte voor verbetering? Dan is het tijd voor de volgende stap: aan de slag ermee. Ook daarbij kan BDO helpen, op basis van jarenlange ervaring met rendementsverbetering op alle niveaus in de zorgsector. Daarbij gebruikt BDO een bewezen aanpak in vier stappen:

stap 1 – Analyse: Samen met de Rendementsmonitor en uw jaarcijfers brengen we het verbeterpotentieel in kaart. De monitor bepaalt hierbij de concrete doelstelling, uitgedrukt in een rendement onder aan de streep.

2 Nieuwsbrief ZorgM

ArK

T

€ 250 miljoen. Maar die geringe daling met 3% ten opzichte van 2010 is toch een prestatie van formaat, vindt co-auteur en BDO-partner Chris van den Haak. “Ondanks een totale budgetkorting van € 342 miljoen en minder voorfinanciering van onderhanden werk door zorgverzekeraars hebben de algemene ziekenhuizen de terugval van opbrengsten tot 1% weten te beperken en bleef de winstmarge dankzij kostenbesparingen zelfs gehandhaafd op 1,9%.”

Optimale schaalgrootteOpvallend zijn de relatief goede financiële prestaties van middelgrote ziekenhuizen. Co-auteur Rob Karlas en BDO-partner: “Zij wisten hun absoluut resultaat gemiddeld met bijna 34,4% te verhogen, tegen een daling van

1,2% en 33,6% voor kleine en grote ziekenhuizen. Daarnaast laten ze ook qua winstmarge (2,4%, tegen 1,6% en 1,5%) en rentabiliteit op het eigen vermogen (15,7% tegen 10,8% en 9,5%) kleine en grote collega’s ver achter zich. Mogelijk is, los van kwaliteitsdiscussies, vanuit financieel perspectief sprake van optimale schaalgrootte van ziekenhuizen.”

Kleine ziekenhuizen in problemenDaarentegen kampt een groeiend aantal kleine ziekenhuizen in de provincie met structurele financiële problemen. Van den Haak: “Zij hebben vaak te weinig volume of kwaliteit in huis om zich succesvol in een niche te nestelen. Ze hebben moeite om talent aan te trekken of te behouden. Cijfers in ons onderzoek wijzen er ook op dat dat een groeiend probleem is, nu de druk om te specialiseren groeit. Er is in toenemende mate sprake van een tweedeling tussen ziekenhuizen die het wel en ziekenhuizen die het waarschijnlijk niet op eigen kracht gaan redden.”

Kijk, vergelijk, analyseer… bDO beNCHMArK-TOOL ZIeKeNHUIZeNMet de BDO BENCHMARK-TOOL ZIEKENHUIZEN kunnen algemene ziekenhuizen online analyses maken van individuele cijfers per ziekenhuis ten opzichte van andere door de gebruikers geselecteerde ziekenhuizen. Vraag nu uw persoonlijke inlogcode aan via [email protected].

Meer weten? De complete BDO-Benchmark Ziekenhuizen 2012 kunt u downloaden op www.bdo.nl/zorg. Wilt u naar aanleiding van dit rapport verder praten, neem dan contact op met Chris van den Haak of Rob Karlas.

Chris van den [email protected]

Rob [email protected]

Direct zicht op prestaties én mogelijke verbeteringensPeCIAAL VOOr ZOrgbrANCHe:bDO reNDeMeNTsMONITOr

‘Mogelijk is er bij middelgrote zieken huizen vanuit financieel perspectief sprake van optimale schaalgrootte’

‘Er is niks vaags aan: het verbeterpotentieel wordt direct uitgedrukt in klinkende euro’s’

1.2.3.4.5.

Zorginstellingen vragen steeds meer om goed advies. wat moeten ze doen, hoe moeten ze inspelen op de vele veranderingen? Daarom heeft de bDO branchegroep Zorg, na jaren van groei op accountancy nu ook de afdeling Advies flink versterkt. Afgelopen zomer kwamen er zes experts bij, elk met eigen specialismen. we stellen ze graag kort aan u voor.

frank van der Lee heeft jarenlange ervaring bij zorgaanbieders. Voor Deloitte leidde hij eerder de zorgpraktijk in de regio’s Midden en Noordoost Nederland. In die functie deed hij veel ervaring op met

advies aan zorgaanbieders in alle takken van de zorg (cure en care). Frank is expert in financiering, organisatie & structuur, risicomanagement en strategie.

rik van brederode is zeer ervaren in strategisch advies en trajecten voor rendementsverbetering. Hij is met name goed thuis in zorginstellingen die te maken hebben met financiering vanuit

de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) en de Wet op de Jeugdzorg. Daarnaast is Rik gespecialiseerd in advieswerk voor gemeenten.

Diederik eggink, specialist in Corporate Finance, richt zich met name op het begeleiden van fusies en overnames, uitbestedingsvraagstuk-ken en het aantrekken van extern kapitaal

(bancair of van investeerders). Ook het uitvoeren van een waardebepaling in het kader van fusies, overnames en toe- of uittreding van een partij behoort tot zijn aandachtsgebied.

gert-Jan Meijerink is de nieuwe expert in Transaction Advisory Services. Hij heeft jarenlange ervaring met controles en due diligence onderzoeken bij zorginstellingen en was nauw betrokken

bij adviestrajecten. Gezien het toenemende aantal investeringen en fusies in de zorg is er veel behoefte aan zulke diepgaande kennis. Daarnaast is Gert-Jan goed ingevoerd in alle vastgoedproblematiek.

robert franken, ondernemingsrecht-jurist, richt zich op alles wat komt kijken bij het kiezen van de juiste juridische structuur. Wat op dit moment veel speelt bij zorginstellingen is de

vraag of (een gedeelte van) de stichting naar een BV moet worden omgezet. Denk daarnaast aan het opzetten van samenwerkingsverbanden tussen zorginstellingen.

3 Nieuwsbrief ZorgM

ArK

T

flinke versterking adviestak met zes specialistenbeHOefTe AAN sPeCIfIeKe eXPerTIse DOeT bDO brANCHegrOeP ZOrg grOeIeN

‘Na flinke groei op accountancy-gebied stijgt nu ook de vraag naar goed bedrijfsmatig advies’

stap 2 - Plan van aanpak: Na de eerste beoordeling voeren we een nadere analyse uit op de concrete verbeteringen die kunnen worden aangebracht in de bedrijfsvoering. Dit leidt tot een adequaat stappenplan dat is voorzien van acties, tijdsplanning en de benodigde inzet om het rendementsdoel te bereiken.

stap 3 – Uitvoering: Samen met u gaan we vervolgens de acties uitrollen. Naar behoefte ondersteunen wij u hierbij met advies, coaching, projectbegeleiding of praktische werkzaamheden.

stap 4 – Voortgang: Gedurende de uitvoering van het project evalueren we de voortgang en meten we het resultaat van de verbeteringen.

Meer weten? Wilt u ook weten hoe u scoort, en waar uw verbeterpotentieel ligt? Vul dan snel de BDO Rendementsmonitor in. Neem vandaag nog contact op met Frank van der Lee of Rik van Brederode.

Frank van der [email protected]

Rik van [email protected]

Martin van ernst is aangesteld om de IT-strategie binnen zorginstellingen vorm te geven. Vraagstukken omtrent de veiligheid van IT-systemen en het samenvoegen van relevante gegevens in

heldere managementrapportages zijn hier een belangrijk onderdeel van.

‘een partner die niet weglooptvoor serieuze uitdagingen’Bij BDO staan mensen voorop. We zeggen niet voor niets ‘omdat mensen tellen’. Dit motto geeft ook precies aan waar de BDO Branchegroep Zorg voor staat: samen met u werken aan het beste zorgresultaat voor uw klanten en voor u. Chris van den Haak en Rob Karlas helpen via de Branchegroep Zorg al bijna tien jaar lang grote en kleine zorginstellingen bij de meest uiteenlopende vraagstukken. Chris: “Onze klanten zien in ons een partner die niet wegloopt voor serieuze uitdagingen. Samen staan we voor de taak om het werk in de branche anders te organiseren, voor goede en betaalbare zorg, ook in de toekomst.”Rob Karlas: “Daarom zijn we heel blij met de extra aangetrokken expertise. Hierbij zit onze kracht met name in de combinatie tussen de diverse vakgebieden binnen de Branchegroep en vooral ook de lokale betrokkenheid vanuit onze 27 vestigingen. Zorg staat immers dicht bij de mens en wordt niet van een afstand geregeld.”

Meer weten? Neem contact op met Rob Karlas of Chris van den Haak van de BDO Branchegroep Zorg.

Chris van den [email protected]

Rob [email protected]

fIsC

ALI

TeIT

Voortaan al bij één toezichthouderschap btw-plicht.

regel geldt sinds 1 juli; overgangsperiode tot 1 januari 2013.

In Nederland hoefde een toezichthouder zich tot 1 juli 2012 niet als btw-ondernemer te registreren als hij/zij hooguit vier commissariaten vervulde. Onder druk van de europese Commissie is dat sinds 1 juli geharmoniseerd: een toezichthouderschap is voortaan altijd een btw-plichtige ondernemersactiviteit.

Er is wel een overgangsregeling getroffen, waarbij de veranderingen feitelijk pas per 1 januari 2013 van kracht gaan. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2013 een toezichthouder (of commissaris) btw-ondernemer is, ook als er maar één toezichthouderschap wordt vervuld tegen een vergoeding. De toezichthouder zal facturen moeten uitreiken met btw en deze btw via de periodieke btw-aangiften moeten voldoen.

De btw moet worden berekend over de totale vergoeding. Dit is inclusief de vergoeding van reiskosten en andere onkosten, maar ook inclusief loonbelasting, premie volksverzekeringen, verschuldigde werknemerspremies en dergelijke. Voor een toezichthouder wordt doorgaans door de instelling/organisatie loonheffing en premies volksverzekeringen ingehouden. Dit blijft ongewijzigd.

Let op! Als u reeds ondernemer bent en naast uw eigen ondernemersactiviteiten als toezichthouder optreedt, kan die functie tot uw

onderneming behoren. Dat is mogelijk het geval als de werkzaamheden als toezichthouder nauw verbonden zijn met of in het verlengde liggen van uw overige ondernemersactiviteiten. Dat was vóór 1 juli 2012 niet anders.

4 Nieuwsbrief Zorg

Harmonisatie met europese regelsOOK ‘KLeINe’ TOeZICHTHOUDer VANAf 1 JANUArI 2013 bTw-PLICHTIg

‘De btw moet worden berekend over de totale vergoeding. Dus inclusief reiskosten, loonbelasting, premie volksverzekeringen en dergelijke’

Acties en tips:Overleg met de instelling/organisatie waarvoor u als toezichthouder optreedt.Bent u nog niet geregistreerd als btw-ondernemer, meldt u dan op tijd aan.Bent u jaarlijks minder dan € 1.883 aan btw verschuldigd, dan komt u in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling en een vermindering op het te betalen btw-bedrag.Bent u jaarlijks minder dan € 1.345 aan btw verschuldigd, dan kunt u verzoeken om algehele ontheffing van administratieve verplichtingen.Als toezichthouder kunt u de btw op kosten en investeringen aftrekken voor zover deze toerekenbaar zijn aan het toezichthouderschap, tenzij u algehele ontheffing hebt gevraagd.

Meer weten? Neem contact op met Matthijs van Ooij of Nika Stegeman.

Matthijs van [email protected]

Nika [email protected]

fIsC

ALI

TeIT

belastingdienst minder scheutig met btw-vrijstelling.

bIg-beroepsbeoefenaars en zorg binnen bIg-opleiding blijven vrijgesteld.

De btw-vrijstelling voor (para)medische diensten wordt per 1 januari 2013 ingeperkt. Vanaf 1 januari 2013 geldt de btw-vrijstelling voor (para)medische handelingen alléén voor:

de gezondheidskundige verzorging van de mens;door beoefenaren van een (para)medisch beroep; die een op dit beroep gerichte opleiding hebben voltooid waarvoor regels zijn gesteld bij of krachtens de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG); ende gezondheidskundige verzorging behoort tot het deskundigheidsgebied van dit beroep; enonderdeel vormt van de erkende BIG-opleiding.

Aanmelden als btw-ondernemerDe medische btw-vrijstelling geldt momenteel ook voor (para)medici zonder BIG-registratie, zoals chiropractors. Ook de diensten die een BIG-beroepsbeoefenaar verricht op grond van een aanvullende opleiding zijn nog btw-vrijgesteld, zoals stoorvelddiagnostiek, orthopedagogiek, acupunctuur, pedagogie, osteopathie en homeopathie. Vanaf 1 januari 2013 zijn deze diensten belast met 21% btw, en zal ook de (para)medicus zich dus bij de Belastingdienst moeten aanmelden als btw-ondernemer. De vrijstelling geldt nog slechts voor diensten van BIG-beroepsbeoefenaars die binnen de BIG-opleiding vallen.

specifiek voor psychologenDe medische vrijstelling voor psychologen is vanaf 1 januari 2013 in beginsel beperkt tot BIG-geregistreerde psychologen en gezondheidskundige verzorging van de mens. Hieronder vallen de GZ-psycholoog en de Wet BIG-psychotherapeut. Verder lijken

big deal: veel zorg straks btw-plichtig, tegen 21%bePerKINg MeDIsCHe bTw-VrIJsTeLLINg Per 1 JANUArI 2013

1.

2.

3.

4.

5.

5 Nieuwsbrief Zorg

andere psychologen vrijgesteld te zijn als hun opleidingsduur en -niveau gelijkwaardig is aan dat van BIG-psycholoog. De parlementaire toelichtingen geven hierover echter tegenstrijdige berichten. Volgens het ministerie van Financiën zijn de kinder- en jeugdpsycholoog, de psycholoog arbeid en gezondheid en de orthopedagoog-generalist gelijkwaardig aan dat van de BIG-psycholoog. Onderzocht wordt of zij zullen worden opgenomen in het BIG-register. Gebeurt dat niet, dan zal ook voor hen de vrijstelling vervallen.

Tip! Als u (deels) btw-belaste activiteiten verricht, kunt u de btw op uw kosten en investeringen (gedeeltelijk) verrekenen. U kunt wellicht ook een gedeelte van de btw op recentelijke grote investeringen aftrekken (de zogenoemde ‘herziening’).

Tip! Mogelijk kunt u bij de berekening van de verschuldigde btw een vermindering toepassen op grond van de zogenoemde kleine ondernemersregeling.

Meer weten? Neem contact op met Matthijs van Ooij of Nika Stegeman.

Matthijs van [email protected]

Nika [email protected]

fIsC

ALI

TeIT

Pas op: onverwachte ‘nieuwe’ btw-heffingen kunnen fusievoordeel teniet doen.

Vooraf sturen op btw-voordeel is mogelijk, corrigeren achteraf meestal niet.

samenwerking of fusies kunnen grote financiële voordelen geven. Maar let op: vaak leidt het ook tot btw-plichtige prestaties over en weer. soms geldt dat zelfs bij interne leveringen, waarbij de btw vaak niet kan worden doorbelast. Daardoor kan veel ‘fusievoordeel’ (of zelfs alle!) verloren gaan. gelukkig: wie goed oplet, kan (dubbele) heffing voorkomen!

De btw-wetgeving biedt een aantal mogelijkheden om btw-heffing (deels) te beperken of te voorkomen. Een aantal voorbeelden:

het toepassen van het leerstuk ‘kosten voor gemene rekening’;het gebruikmaken van de goedkeuringen voor de structurele uitleen van personeel, het ter beschikking stellen van personeel in het kader van een medische beroepsopleiding of in het kader van een fusie;

het vormgeven van de prestatie als vrijgestelde medische dienstverlening; het toepassen van de zogenoemde ‘koepelvrijstelling’;het vormen van een fiscale eenheid voor de btw.

Al deze mogelijkheden zijn aan voorwaarden verbonden. De regelgeving is complex en verandert regelmatig. Schakel daarom tijdig een btw-adviseur in: als u vooraf de juiste samenwerkingsvorm kiest, kunt u daar nog in sturen. Achteraf corrigeren is vaak onmogelijk. De Belastingdienst kan dan de btw naheffen, met rente en eventueel een boete.

Meer weten? Neem contact op met Matthijs van Ooij of Nika Stegeman.

Matthijs van [email protected]

Nika [email protected]

Veel besparing mogelijk door kiezen fiscaal slimme structuursAMeNwerKeN? LeT OP De bTw!

weT

- & r

egeL

geV

INg

Van scheiding tussen wonen & zorg tot tariefsverlaging ggZJAArreKeNINg 2012: VIer AwbZ-wIJZIgINgeN eN De geVOLgeN

De afgelopen maanden is een aantal wijzigingen doorgevoerd in wet- en regelgeving, en zijn beleidsregels voor 2013 bekend gemaakt. In dit artikel bespreken we een aantal wijzigingen en de gevolgen daarvan voor de jaarrekening 2012.

scheiden wonen en zorgwat is de verandering? In 2013 wordt een begin gemaakt met het scheiden van wonen en zorg. Nieuwe cliënten die in 2012 nog in aanmerking zouden komen voor een licht zorgzwaartepakket (ZZP 1-3) en een indicatie hebben voor zorg in een instelling (intramuraal) krijgen in 2013 een indicatie voor zorg thuis (extramuraal).

Bestaande cliënten die op 1 januari 2013 een indicatie hebben voor zorg met verblijf, behouden hun recht op zorg in een instelling.

gevolg voor de jaarrekening? De invoering van de maatregel heeft geen directe gevolgen voor de jaarrekening 2012 tenzij de instelling verwacht dat deze maatregel belangrijke invloed zal hebben op de toekomstige bezettingsgraad van de intramurale plaatsen. In dat geval dient te worden nagegaan of sprake is van een aanwijzing voor een duurzame waardevermindering van de vaste activa (in dat geval dienen nieuwe bedrijfswaardeberekeningen te worden opgesteld) en/of reorganisaties moeten worden doorgevoerd.

1

6 Nieuwsbrief Zorg

Een reorganisatievoorziening mag uitsluitend worden opgenomen in de jaarrekening 2012 als per balansdatum een voldoende concreet reorganisatieplan is opgesteld waarin de financiële effecten zijn gekwantificeerd en dat vóór de datum van de opmaak van de jaarrekening is gecommuniceerd met de betreffende medewerkers.

Tariefsverlaging vervoerwat is de verandering? De NZa heeft de tarieven voor vervoer naar en van dagbesteding op grond van de taakstelling vervoer vanuit het ministerie van VWS met circa 56% verlaagd. Daarnaast is de nacalculatie op vervoer met ingang van 2013 vervallen.

gevolg voor de jaarrekening? De wijziging in de beleidsregels heeft geen directe gevolgen voor de jaarrekening 2012. Wel kan in de jaarrekening een reorganisatievoorziening worden opgenomen indien in 2013 een reorganisatie dient te worden doorgevoerd. De voorwaarden daarvan zijn hiervoor onder punt 1 verwerkt.

Indien sprake is van externe vervoerskosten dient te worden nagegaan welke meerjarige afspraken zijn gemaakt met de externe vervoerder en of door de tariefsverlaging sprake is van een verlieslatend contract. Indien sprake is van een verlieslatend contract dient een voorziening te worden gevormd in de jaarrekening 2012 voor de verliezen gedurende de resterende looptijd van het contract.

Tariefsverlaging ZZP-ggZ en ZZP-gHZwat is de verandering? De tarieven voor de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en de Gehandicaptenzorg (GHZ) zijn per 1 januari 2013 verlaagd tot het basisniveau van vóór de ingezette intensiveringsmiddelen.

gevolg voor de jaarrekening? Deze maatregel heeft geen directe gevolgen voor de jaarrekening 2012. Wel kan in de jaarrekening 2012, onder voorwaarden, een reorganisatievoorziening worden gevormd als in 2013 ten gevolge van deze tariefsverlaging een reorganisatie moet worden doorgevoerd.

wijziging rJ 655wat is de verandering? In het najaar 2012 verschijnt een gewijzigde RJ 655. Voor de AWBZ zijn de belangrijkste wijzigingen:

Zorginstellingen in de Care-sector moeten bij het vaststellen van de opbrengsten over jaar t-1 rekening houden met de definitieve indexering van de diverse componenten van het wettelijk budget voor jaar t mits aan de voorwaarden van hoofdstuk 270 De winst-en-verliesrekening is voldaan.

Zorginstellingen mogen vorderingen en schulden uit hoofde van financieringstekorten en financieringsoverschotten niet langer salderen omdat dit in strijd is met alinea 305 van hoofdstuk 115 Criteria voor opname en vermelding van gegevens.

gevolg voor de jaarrekening? De wijzigingen zijn reeds opgenomen in editie 2012 van de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving en moeten daarom verplicht worden toegepast in de jaarrekening 2013. Eerdere toepassing in de jaarrekening 2012 wordt aanbevolen door de Raad voor de Jaarverslaggeving, maar is niet verplicht. Overigens dient te worden vermeld dat bij doorvoering van de wijziging sprake is van een stelselwijziging die conform Richtlijn 140 van de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving moet worden verwerkt en toegelicht in de jaarrekening.

Meer weten? Neem contact op met Gerda Meijer of Chris van den Haak van de BDO Branchegroep Zorg.

Gerda [email protected]

Chris van den Haak [email protected]

2 3

4w

eT- &

reg

eLg

eVIN

g

Advocaat mr. Marco balhuizen over de NMa en samenwerking‘TO COMPeTe, Or NOT TO COMPeTe - THAT’s THe QUesTION!‘Marktwerking in de zorg’ was één van de thema’s in de afgelopen verkiezingen. en met marktwerking komt ook de verlokking van heimelijke (prijs)afspraken. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) volgt de zorgsector met argusogen en deelde al enkele flinke boetes uit. Dat maakt veel zorgbestuurders kopschuw: Is samenwerking nog wel mogelijk?

Veel commotie ontstond eerder dit jaar over het NMa-besluit om de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) een boete van 7,7 miljoen euro op te leggen vanwege vermeende

ongeoorloofde vestigingsadviezen. De LHV heeft inmiddels bezwaar tegen deze boete aangetekend, maar het signaal was luid en duidelijk: het belang van naleving van de mededingingsregels is ‘top of mind’ bij vrijwel alle partijen in de zorg.

Tarieven en verzorgingsgebiedenIs samenwerking in de zorg daarmee onmogelijk? Welnee. Dat hangt sterk af van het soort samenwerking. Gaat het om prijsafspraken tussen directe concullega’s? Of gaat het om partijen die verschillende diensten leveren? In het eerste geval ligt de verdenking van foute

‘De NMa deelde al enkele flinke boetes uit. Is samenwerking nog wel mogelijk?’

7 Nieuwsbrief Zorg

afspraken op de loer. Sowieso zijn afspraken over tarieven en verzorgingsgebieden natuurlijk eerder ‘over de schreef’ dan afspraken over kwaliteitsbevordering.

NMa teruggeflotenZelfs marktverdelingsafspraken tussen dezelfde zorgverleners zijn niet altijd verboden, zo onder-streepte de Rechtbank Rotterdam eerder dit jaar. Aanleiding was een tweetal boetes die de NMa in 2008 had opgelegd (0,8 en 4 miljoen euro) aan twee thuiszorgstellingen. Reden: de twee hadden marktverdelingsafspraken gemaakt. Wat bleek: beide organisaties boden zorg aan in de regio Kennemerland; de één ten noorden en de ander ten zuiden van het Noordzeekanaal.

De thuiszorginstellingen voerden aan dat zij weliswaar dezelfde zorg leverden, maar niet op dezelfde (geografische) markt, namelijk elk aan de eigen zijde van het kanaal. De rechtbank oor-deelde dat de NMa onderzoek had moeten doen naar de geografische reikwijdte van de relevante markt, en vond dat de NMa onvoldoende had aangetoond dat de thuiszorginstellingen met elkaar concurreerden. En de boetes? Die werden stilletjes geschrapt.

wat betekent dit in de praktijk?Het is duidelijk: niet alle afspraken tussen zorgverleners over zaken als tarieven, openings-tijden en verzorgingsgebieden zijn verboden. Dat is pas het geval wanneer de betrokkenen ook qua product én (geografische) markt concurrenten van elkaar zijn. ‘To compete, or not to compete – that’s the question!’ Tariefafspraken tussen huisartsen die allemaal in een andere stad actief zijn, mogen wel, net als afspraken tussen zieken-huizen die verschillende regio’s bedienen. Dus ja, samenwerking in de zorg is zeker mogelijk. Zelfs nu de NMa de commerciële mededingingsregels ook op de zorg toepast.

Voor meer informatie:

Marco Balhuizen (advocaat)[email protected]

Nieuw van BDO, speciaal voor zorgbestuurders: het BDO Strategie Assessment, een kort en doelgericht programma om de strategie van uw organisatie te ijken én aan te scherpen. In een paar compacte sessies ontdekt u of uw koers nog steeds de beste is, of wat het betere alternatief is. Een must voor elke (zelf)kritische zorgbestuurder.

Zorgbestuurders opgelet: door verscherpte regels rond bestuur en toezicht is integriteit een topprioriteit. Maar hoe integer en fraudebestendig zijn uw mensen en uw protocollen? Zou u uw handen ervoor in het vuur durven steken – of voor u zelf? BDO kan u helpen om integriteit écht onderdeel te maken van het DNA van uw organisatie.

ZIT U OP KOers?Doe het bDO strategie Assessment

HOe INTeger beNT U?(of liever hoe integer zijn uw mensen?)

KIJK VOOr Meer INfOrMATIe OP www.bDO.NL/ZOrg.

BDO STRATEGIE

ASSESSMENT VOOR

ZORGINSTELLINGEN

IN DRIE STAPPEN HELDERHEID

OVER DE JUISTE KOERS

De veranderingen in de zorgsector stellen hoge eisen

aan bestuurders. Te midden van de naderende ver-

grijzingsgolf, stijgende zorgkosten en de switch van

budget- naar output-fi nanciering moeten zij een

heldere koers bepalen. Maar hoe doe je dat? En hoe

weet je of de gekozen richting de beste is? Dit kan

bepaald worden met het BDO Strategie Assessment

voor zorginstellingen.

Wat is het BDO Strategie Assessment?

Het Assessment is een controle-instrument dat be-

stuurders, directeuren en toezichthouders in de zorg

helpt om de juiste strategie voor hun organisatie te

formuleren. Het is ontwikkeld door de BDO Branche-

groep Zorg in nauwe samenwerking met zorgexperts

prof. drs. John van Kollenburg RA, partner BDO en

hoogleraar Accountancy aan Tilburg University en

prof. dr. Theo Poiesz, hoogleraar Economische Psycho-

logie en hoogleraar Management in de Zorg verbonden

aan TiasNimbas Business School. Beide deskundigen

vormen – samen met de partners van de BDO Branche-

groep Zorg - tevens het adviesteam.

Van visie en strategie naar uitvoering

Hun diepgaande kennis van de sector heeft geleid tot

een concreet en doelgericht programma. Het BDO

Strategie Assessment voor zorginstellingen helpt

bestuurders bij:

beoordeling van de huidige positie in de markt;

bepaling van de optimale strategie;

beoordeling van de condities voor de

implementatie van de strategie.

Het assessment behandelt alle voor de strategie belang-

rijke aspecten - visie, waarden, strategie, organisatie

(mensen en middelen), samenwerking, tactische instru-

menten en uitvoering – en hun onderlinge samenhang.

Dit verduidelijkt de gewenste koers, maakt blokkades

zichtbaar die succes in de weg zouden kunnen staan en

slaat de brug van strategie naar implementatie, waarbij

de experts van het BDO Strategie Assessment-team

eveneens concreet kunnen helpen.

Voorbereiding vooraf

Dankzij de gestructureerde aanpak maakt het BDO

Strategie Assessment een vaak abstract proces heel

concreet. Elk traject wordt samen met de bestuurder

als maatwerk opgebouwd. Dit begint met een intake-

gesprek met de opdrachtgever over de wensen en

mogelijkheden, waarna de gespreksleider zich inleest

in het strategisch plan, het meerjarenplan, het koers-

document en eventuele jaardocumenten.

Op basis van deze verzamelde informatie doet BDO

een specifi ek voorstel voor het programma en de

omvang van de groepen, al dan niet in een combinatie

van bestuurders en toezichthouders, van circa 8 tot

15 personen. Ter voorbereiding kunnen alle deelnemers

bij wijze van ‘nulmeting’ de online BDO Quickscan

Marktwerking invullen (via www.bdo.nl/zorg).

De sessies: twee of drie dagdelen

Het benodigde aantal meetings hangt af van de mate

waarin het strategisch proces al consistent is ingevuld.

Met goede voorbereiding en de heldere aanpak zijn

twee of drie sessies meestal voldoende. Deze duren 3

tot 4 uur en kunnen overdag of ’s avonds plaatsvinden.

De gespreksleider begeleidt de strategische besluit-

vorming maar bepaalt uiteraard niet de inhoud van de

strategie – die verantwoordelijkheid ligt primair bij de

deelnemers zelf; hij faciliteert en stimuleert de discussie

met constructief-kritische vragen en observaties. De

sessies zijn kwalitatief van aard, waarbij in principe

het strategisch besluitvormingsproces wordt gevolgd,

met behulp van bestaande strategische modellen, al

dan niet aangepast aan de specifi eke situatie.

STUREN OP INTEGRITEIT IN dE zORGKosten en risico’s beperken door zorg voor integriteit

De toenemende complexiteit van de zorgsector, de

prijsdruk en resultaatgerichtheid zet de integriteit

binnen zorginstellingen onder druk. Dit leidt tot grote

risico’s op financiële en imagoschade.Waarom is het belangrijk om juist nú te sturen op

integer gedrag? Met de meeste recente markt- en politieke

ontwikkelingen neemt de prestatiedruk op

medewerkers steeds meer toe. Prestatiedruk is

één van de factoren die het risico op niet-integer

gedrag sterk beïnvloedt: door toename van druk

op medewerkers stijgt het risico op niet-integer

gedrag. Integriteit is direct verbonden met kostenbe-

heersing: de kosten van integriteitsproblematiek

kunnen namelijk enorm zijn: het Nederlandse

bedrijfsleven lijdt jaarlijks ongeveer 3 miljard euro

schade, door fraude van medewerkers! Dat is nog

exclusief de imagoschade en de negatieve effecten

op de werksfeer en de productiviteit. Het herkennen

en beperken van integriteitsrisico’s kan veel

onnodige kosten voorkomen. Zorginstellingen worden steeds complexer.

Organisatiestructuren en werkstromen worden

daardoor minder transparant wat gelegenheid

biedt: hoe meer gelegenheid, hoe groter het

risico op niet-integer handelen.Sturen op integriteit, hoe doe je dat?In essentie draait integriteit en integriteitsproblema-

tiek om het gedrag van mensen in de organisatie.

Het gedrag wordt beïnvloed door zowel externe

organisatiefactoren als interne individuele factoren.

Effectieve sturing op integriteit is dan ook gestoeld

op twee invalshoeken:

1 Van individu naar organisatie Zoals gesteld: uiteindelijk gaat het om het

gedrag van een medewerker. Zijn of haar gedrag

kan al dan niet bijdragen aan een integere

organisatiecultuur. Het gedrag wordt in belang-

rijke mate gestuurd door individuele kenmerken

als het moreel bewustzijn. De BDO Integriteits -

monitor geeft inzicht in dit cruciale aspect van

moreel bewustzijn. Het is een wetenschappelijk

onderbouwd, online instrument waarmee u

eenvoudig en snel inzicht krijgt in hoe de persoon

omgaat met morele dilemma’s.2 Van organisatie naar individu De medewerkers worden beïnvloed door de

organisatiecultuur. Het is hierbij van belang

om te beseffen dat het gaat om een combinatie

van hard en soft controls. Simpel gesteld: er is

meer nodig dan een boekje met kernwaarden en

een gedragscode. De zachte kant, de soft controls,

is waarschijnlijk de lastigste en in elk geval de

minst grijpbare. In dat kader gaat BDO uit van

drie centrale invalshoeken:1 Voorkomen: Is de cultuur binnen de organisatie erop gericht

om niet-integer gedrag te voorkomen?

2 Signaleren: Is de cultuur binnen de organisatie erop gericht

om niet-integer gedrag te signaleren?

3 Reageren: Is de cultuur binnen de organisatie erop gericht

om te reageren op niet-integer gedrag?Deze wisselwerking tussen organisatie en individu

vormt de basis voor het sturen op integriteit. Met

onderstaande vier stappen kunnen concrete acties

worden ondernomen.

8 Nieuwsbrief Zorg

Colofon Deze publicatie is zorgvuldig voorbereid, maar is in algemene bewoordingen gesteld en bevat alleen informatie van algemene aard. Deze publicatie bevat geen advies voor concrete situaties, zodat uitdrukkelijk wordt aangeraden niet zonder advies van een deskundige op basis van de informatie in deze publicatie te handelen of een besluit te nemen. Voor het verkrijgen van een advies dat is toegesneden op uw concrete situatie kunt u zich wenden tot BDO Accountants & Adviseurs of een van haar adviseurs. BDO Accountants & Adviseurs en haar adviseurs aanvaarden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van handelen of het nemen van besluiten op basis van de informatie in deze publicatie.

BDO heeft een strategische samenwerking met Dijkstra Voermans Advocatuur & Notariaat. Daardoor zijn wij in staat de belangen van de cliënt optimaal te behartigen.

BDO is een op naam van Stichting BDO te Amsterdam geregistreerd merk.

In deze publicatie wordt BDO gebruikt ter aanduiding van de organisatie die onder de merknaam ‘BDO’ actief is op het gebied van de professionele dienstverlening (accountancy, belastingadvies en consultancy).

BDO Accountants & Adviseurs is een op naam van BDO Holding B.V. te Eindhoven geregistreerde handelsnaam en wordt gebruikt ter aanduiding van een

aantal met elkaar in een groep verbonden rechtspersonen, die ieder afzonderlijk onder de merknaam ‘BDO’ actief zijn op een bepaald terrein van de professionele dienstverlening (accountancy, belastingadvies en consultancy).

BDO Holding B.V. is lid van BDO International Ltd, een rechtspersoon naar Engels recht met beperkte aansprakelijkheid, en maakt deel uit van het wereldwijde netwerk van juridisch zelfstandige organisaties die onder de naam ‘BDO’ optreden.

BDO is de merknaam die wordt gebruikt ter aanduiding van het BDO-netwerk en van elk van de BDO Member Firms.

10/2012 – FC11272

Meer INfOrMATIe

Mocht u naar aanleiding van deze publicatie nog vragen hebben en/of meer informatie wensen, neem dan contact op met de BDO Branchegroep Zorg.

Algemeen secretariaatPostbus 4053, 3502 HB UtrechtTelefoon 088 – 236 48 03

E-mail [email protected] www.bdo.nl/zorgTwitter twitter.com/BDOZorg

bDO brANCHegrOeP ZOrg

De specifieke kennis en kunde binnen de zorgsector heeft BDO gebundeld in de BDO Branchegroep Zorg. Deze branchegroep adviseert en ondersteunt diverse zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, privéklinieken, AWBZ-instellingen en eerstelijns zorgverleners, bij onder meer financiële, fiscale en organisatorische vraagstukken. Wij zijn ervan overtuigd dat de basis van het succes van ons en dat van onze klanten ligt in wederzijds vertrouwen. Wij geloven dat alleen vak- en branchekennis, cijfers en regels hiervoor niet de enige uitgangspunten zijn. Het draait om wat onze klanten nodig hebben. Maar ook wie ze nodig hebben. Een betrokken, persoonlijke relatie is voor ons de basis van een bestendige vertrouwensband. Het ontwikkelen van deze relatie staat centraal in alles wat wij doen. Als accountant, als fiscalist of als consultant. Wij richten ons op het verhaal achter de vraag van onze klanten. Omdat wij begrijpen dat het de mensen zijn die er toe doen.

BDO, omdat mensen tellen.