Newsflash oktober 2015

3
NEWSFLASH Oktober 2015 Het is alweer een tijdje geleden dat we de laat- ste IDleaks Newsflash publiceerden. Geen wonder ook: we hebben het zo druk gehad met alle evenementen, vergaderingen, borrels, quickscans en pubquizzen, dat er voor andere zaken gewoon te weinig tijd over bleef! Maar daarom komen we nu met een extra lange update. Veel leesplezier! IDleaks Awards Paneldiscussie tijdens IDleaks Awards Op 29 juni vond de eerste editie van de IDleaks Awards plaats in Pakhuis de Zwijger, Amster- dam. Met de Awards wilden we graag een podi- um geven aan campagnes van ontwikkelingsor- ganisaties die op een aansprekende, genuan- ceerde en respectvolle manier hun werk in beeld brengen. Een vakjury bestaande uit ex- perts op het gebied van communicatie en ont- wikkelingssamenwerking beoordeelde tien ge- nomineerde campagnefilmpjes. Daarnaast mocht het Nederlandse publiek in de weken voorafgaand aan de IDleaks Awards stemmen op hun meest en minst favoriete filmpje. De winnaars van de Hoogvlieger-Award zijn: AMREF Flying doctors, voor ‘Alternatief Ritueel Masaï’ - Publieksprijs Schone Kleren Campagne, voor ‘Who runs the world? Girls!’ – Vakjuryprijs De Vlieg-in-het-Oog Award, voor campagnes die nog wel wat verbetering kunnen gebruiken, ging naar: Dorcas, voor ‘In actie voor de allerarmstenPublieksprijs Cordaid Kinderstem, voor ‘Kyra en Trijntje bezoeken Myriam voor Cordaid KinderstemVakjuryprijs Zo’n 200 geïnteresseerden waren aanwezig bij de show met interessante sprekers en vele in- spirerende ideeën rondom communicatie over ontwikkelingssamenwerking. Het is duidelijk dat de discussie leeft en daar zijn we als IDleaks ontzettend blij mee! IDleaks-actiegroepen Fact & Connect Bij Fact & Connect staat deze maanden de ID- leaks Pubquiz centraal. Na succesvolle edities bij Young & Fair en de masterclass Storytelling van Lokaalmondiaal wordt momenteel hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de Afrikadag- editie van zaterdag 7 november. Daarnaast werkt de groep aan straatinterviewfilmpjes over framing en doen we verkennend onderzoek naar de langetermijneffecten van eenzijdige stereotypering. Binnenkort meer informatie daarover! Pubquiz door Roline en Joost bij Young & Fair Imaging in Aid De Imaging in Aid-groep is de afgelopen periode druk bezig geweest met het voorbereiden van een QuickScan bij UNICEF Nederland. UNICEF legde een aantal verschillende communicatie- uitingen uit de campagne ‘Kindertijd’ voor aan ons team. Aan de hand van de IDleaks Commu- nicatiecode hebben we een rapport met aanbe- velingen opgesteld, dat we op 14 september bij UNICEF mochten presenteren.

description

 

Transcript of Newsflash oktober 2015

Page 1: Newsflash oktober 2015

NEWSFLASH Oktober 2015

Het is alweer een tijdje geleden dat we de laat-ste IDleaks Newsflash publiceerden. Geen wonder ook: we hebben het zo druk gehad met alle evenementen, vergaderingen, borrels, quickscans en pubquizzen, dat er voor andere zaken gewoon te weinig tijd over bleef! Maar daarom komen we nu met een extra lange update. Veel leesplezier!

IDleaks Awards

Paneldiscussie tijdens IDleaks Awards Op 29 juni vond de eerste editie van de IDleaks Awards plaats in Pakhuis de Zwijger, Amster-dam. Met de Awards wilden we graag een podi-um geven aan campagnes van ontwikkelingsor-ganisaties die op een aansprekende, genuan-ceerde en respectvolle manier hun werk in beeld brengen. Een vakjury bestaande uit ex-perts op het gebied van communicatie en ont-wikkelingssamenwerking beoordeelde tien ge-nomineerde campagnefilmpjes. Daarnaast mocht het Nederlandse publiek in de weken voorafgaand aan de IDleaks Awards stemmen op hun meest en minst favoriete filmpje. De winnaars van de Hoogvlieger-Award zijn: AMREF Flying doctors, voor ‘Alternatief

Ritueel Masaï’ - Publieksprijs Schone Kleren Campagne, voor ‘Who runs

the world? Girls!’ – Vakjuryprijs De Vlieg-in-het-Oog Award, voor campagnes die nog wel wat verbetering kunnen gebruiken, ging naar: Dorcas, voor ‘In actie voor de allerarmsten’

– Publieksprijs

Cordaid Kinderstem, voor ‘Kyra en Trijntje bezoeken Myriam voor Cordaid Kinderstem’ – Vakjuryprijs

Zo’n 200 geïnteresseerden waren aanwezig bij de show met interessante sprekers en vele in-spirerende ideeën rondom communicatie over ontwikkelingssamenwerking. Het is duidelijk dat de discussie leeft en daar zijn we als IDleaks ontzettend blij mee!

IDleaks-actiegroepen

Fact & Connect Bij Fact & Connect staat deze maanden de ID-leaks Pubquiz centraal. Na succesvolle edities bij Young & Fair en de masterclass Storytelling van Lokaalmondiaal wordt momenteel hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de Afrikadag-editie van zaterdag 7 november. Daarnaast werkt de groep aan straatinterviewfilmpjes over framing en doen we verkennend onderzoek naar de langetermijneffecten van eenzijdige stereotypering. Binnenkort meer informatie daarover!

Pubquiz door Roline en Joost bij Young & Fair Imaging in Aid De Imaging in Aid-groep is de afgelopen periode druk bezig geweest met het voorbereiden van een QuickScan bij UNICEF Nederland. UNICEF legde een aantal verschillende communicatie-uitingen uit de campagne ‘Kindertijd’ voor aan ons team. Aan de hand van de IDleaks Commu-nicatiecode hebben we een rapport met aanbe-velingen opgesteld, dat we op 14 september bij UNICEF mochten presenteren.

Page 2: Newsflash oktober 2015

QuickScan bij UNICEF Nederland Dit leverde interessante discussiepunten op, zoals: ‘hoe kun je nuance aanbrengen in een campagnespot van 30 seconden?’ en ‘leveren verschillende handelingsperspectieven verschil-lende resultaten op als het gaat om betrokken-heid van de achterban?’ Deze punten willen we graag binnenkort verder uitwerken in een spe-ciale IDleaks-bijeenkomst. Wil je met ons mee-denken, houd dan de IDleaks-agenda in de ga-ten. Ook zijn we altijd blij met hulp bij nieuwe QuickScans. Ten minste twee organisaties heb-ben aangegeven dat we binnenkort met hun campagnes aan de slag kunnen! Imaging in Media Het Imaging in Media-team is vóór de zomer vooral druk geweest met het organiseren van de IDleaks Awards. Nu iedereen weer terug is van vakantie, wordt er nagedacht over nieuwe manieren om journalisten te betrekken bij eer-lijke en genuanceerde communicatie over ont-wikkelingssamenwerking. Heb je leuke ideeën en wil je graag bijdragen? Neem dan contact op met Kirsten: [email protected].

IDleaks bestuur

De Core Group heeft samen met de community een 2-pager ontwikkeld, waarop IDleaks in een notendop wordt uitgelegd. Handig als je snel wil opzoeken waar IDleaks voor staat, wat we doen en hoe je kunt bijdragen! Bij de 2-pager is ook een activiteitenoverzicht opgesteld, waarin onze ‘producten’ zoals de QuickScans en de Pubquiz verder worden beschreven. In de strategische sessie van afgelopen april is overeengekomen dat IDleaks een meer officiële status zal gaan krijgen, door het oprichten van

een stichting. We zijn bezig met het geld hier-voor bijeen te brengen. Bijdragen zijn natuurlijk altijd welkom! We verwachten nog voor het eind van 2015 bij de notaris langs te gaan. Verder wordt er achter de schermen druk ge-werkt aan contacten en partnerschappen, bij-voorbeeld met het DevReporter Netwerk, Par-tos en het Partnerships Resource Center. Omdat een stichting vraagt om meer geformali-seerde rollen en ook omdat het voor elkaar handig is te weten wie wat doet binnen IDleaks, hebben we een lijstje samengesteld van perso-nen en taken binnen de Core Group en Actie-groepen:

Core Group Siri Lijfering Voorzitter/ Partnerschappen

Kirsten van Reisen Secretaris/ Liaison Imaging in Media

Hans van der Zwan Penningmeester/ Liaison Fact & Connect/ IDleaks Twitter

Janneke Nijmeijer Interne communicatie/ eve-nementen

Lieke Willemsen Interne communicatie/ ver-sterken community & HR

David Trap Externe communicatie/ Partnerschappen

Vera Hendriks Externe communicatie/ Websitebeheer/ Liaison Imaging in Aid

Imaging in Aid

Eva Huson Teamcoördinator

Vera Hendriks Coördinatie QuickScans

Nicky Buizer Teamlid

Janneke Rijnart Teamlid

Bernadette van Heel

Teamlid

Imaging in Media

Kirsten van Reisen Teamcoördinator

Janneke Nijmeijer Teamlid

Nicky Buizer Teamlid

Pim de Ridder Teamlid/ IDleaks Facebook

Fact & Connect

Hans van der Zwan Teamcoördinator

Eline Vos Teamlid

Roline van Schaijk Teamlid

Joost Beckhoven Teamlid

Shahrzad Nourozi Teamlid

Annabel Goth Teamlid

Page 3: Newsflash oktober 2015

Community events

Dit jaar hebben er al weer veel events plaatsge-vonden voor en door IDleaks, van borrels tot strategische sessies. Hier een greep uit de fo-to’s:

Presentatie bij ‘Reframing the message’-event, 5 maart

Strategische sessie, 18 april

‘500 leden op Facebook!’ IDleaks borrel, 19 juni

IDleaks weekend, 11-13 september Verder is IDleaks bezig met het organiseren van een aantal nieuwe events: Werkgroepenmeeting en borrel, Laurier-

gracht 116c (Amsterdam), 29 oktober Afrikadag: quiz en stand, Koninklijk Instituut

voor de Tropen (Amsterdam), 7 november Filmavond Framing the Other (film, discus-

sie en borrel), 10 december, Pakhuis de Zwijger (Amsterdam)

Events verschijnen ook op onze website en Facebookpagina!

Hartelijke groeten vanuit de Core

Group!

Siri Lijfering Hans van der Zwan Kirsten van Reisen Janneke Nijmeijer Lieke Willemsen David Trap Vera Hendriks