Vlam Oktober 2015

12
OKTOBER 2015 Nummer 457 Jaargang 44 Maandblad van het GEMEENSCHAPSCENTRUM OP-WEULE Sint-Lambertusstraat 91 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe Afgifte Brussel X Toelatingsnr.: P2A9647 bpost PB-PP | B-14537 BELGIE(N)-BELGIQUE ‘WOLUWE IS WOEST’ Geert Van Istendael over poëzie en landschappen 50 jaar terug in de tijd: Woluwe in eerste klasse Il trio delle Meraviglie jazzt in Op-Weule © Saskia Vanderstichele poëzieavond kinderdag tangolessen

description

Vlam sprak met Geert Van Istendael + Jazz in Op-Weule

Transcript of Vlam Oktober 2015

Page 1: Vlam Oktober 2015

1 Vlam |

OktOber 2015 • Nummer 457 • Jaargang 44Maandblad van het Gemeenschapscentrum Op-WeuLe

Sint-Lambertusstraat 91 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

Afgifte Brussel XToelatingsnr.:

P2A9647 bpost

PB-PP | B-14537BELGIE(N)-BELGIQUE

‘WOLUWE IS WOEST’Geert Van Istendael over poëzie en landschappen

50 jaar terug in de tijd: Woluwe in eerste klasse

Il trio delle Meraviglie jazzt in Op-Weule

© S

aski

a V

and

erst

ich

ele

poëzieavond kinderdag

tangolessen

Page 2: Vlam Oktober 2015

2 | Vlam

PrikbordPetanquen in Op-Weule ?Vanaf heden wordt het terrein naast de loods van GC Op-Weule opengesteld voor mensen die houden van petanque!

W ie graag een spelletje petanque komt spelen, kan dat doen op dinsdag,

woensdag, donderdag en vrijdag tus-sen 11u en 18u. Iedereen is welkom. Voor een goede gang van zaken die-nen wel een paar praktische regels in acht te worden genomen. Zo verwachten wij van jou, als petan-

quespeler, dat je de parkeerregels op de parking respecteert en, indien je een drankje wil consumeren, dat je dat bestelt via de bistro Op-Weule (je brengt je eigen drank dus niet mee), tel. 02/770.20.66, je vraagt naar Laci Meert. Het gebruik van het petan-quespel gebeurt bovendien op eigen verantwoordelijkheid.

Gemeenschapscentrum Op-WeuLe vzwSint-Lambertusstraat 911200 Sint-Lambrechts-Woluwe

T.: 02/775.92.00 - F. 02/779.53.18

[email protected]

www.opweule.be

de balie is open ma/di/wo/do 9u - 12u / 13u - 17u vr tot 15u

Vlam verschijnt maandelijks behalve in augustusV.U. K. Deswert / Sint-Lambertusstraat 91 – 1200 Brussel

Het Gemeenschapscentrum Op-Weule respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u Vlam toe te zenden en u op de hoogte te houden van de activiteiten van het gemeenschapscentrum en van de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

StartJe leert nog maar pas Nederlands.Je begrijpt nog niet zo veel.Er zijn toch activiteiten voor jou.Als je ziet, kan je zeker meedoen.

MakkelijkJe hebt al wat lessen Nederlands gevolgd.Je begrijpt al een beetje Nederlands.Praten is nog moeilijk.Activiteiten met zijn ideaal voor jou.

GevorderdJe volgt al langer lessen Nederlands.Je begrijpt al veel en je kan ook al iets vertellen.Je maakt soms nog fouten of je hebt wat hulp nodig.Je kan meedoen aan activiteiten met

MoeilijkJe hebt al een hoog niveau Nederlands.Je moet weinig moeite doen om de taal te begrijpen.Je kan aan alle activiteiten deelnemen.Vooral activiteiten met zijn geschikt voor jouw taalniveau.

De taaliconen zijn ontwikkeld door het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

GC Op-Weule maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel”

Paspartoe: je sleutel tot Brussel!

Woon je in brussel? Vraag je Paspartoe aan!

Paspartoe is een spaar- en voor-delenpas waarmee je punten kan sparen bij deelname aan vrijetijdsac-tiviteiten bij Paspartoe-aanbieders. Die punten kan je omruilen voor leuke voordelen. Ook GC Op-Weule is Paspartoe-partner: spaar bij elke activiteit je Paspartoe-punt! Paspartoe is er voor alle inwoners van brussel en kost 2 euro tot en met 25 jaar en 5 euro vanaf 26 jaar. bij aankoop ontvang je een welkomst-pakket. bovendien heb je jaarlijks recht op een cultuurbon ter waarde

van 6 euro. Paspartoe is te verkrijgen bij de Vlaamse Gemeenschapscom-missie of Muntpunt. Mensen met een beperkt inkomen hebben recht op een gratis Paspar-toe, waarmee je aan een reductieprijs kan deelnemen aan het vrijetijdsaan-bod. Voor alle activiteiten tot en met 16 euro betaal je dan slechts 2 euro. De nieuwe brochures zijn verkrijg-baar in Op-Weule!

Meer [email protected]/278.11.11

Personalia

T wee nieuwe medewerkers in GC Op-Weule.

Özden Özkezer startte vorig jaar in augustus als onthaalmedewerker in Op-Weule. Özden werd geboren in 1980 te Gent en woont in evere. Zij is van turkse afkomst. Özden heeft 1 zoontje van 8, berkay. Zij heeft nog 2 broers en 1 zus. Voor zij voor Gemeenschapscentrum Op-Weule koos, werkte zij al bij de Vlaamse Gemeenschaps-commissie (op de dienst entiteit, sedert 2009). Özden houdt van reizen en shoppen.

Sandra Amadei ging in mei van dit jaar aan de slag bij de VGC, zij werkte eerst op de dienst entiteit en startte in augustus als onthaalmedewerker in Op-Weule. Sandra werd geboren in 1979 in Sint-Joost-ten-Node en woont in Schaarbeek. Zij is van Italiaanse afkomst. Sandra heeft een zoontje van 5, Luca. Zij heeft nog 1 zus. Voor ze aan de slag ging in Op-Weule, wijdde ze zich aan de opvoeding van haar zoontje; daarvoor werkte ze als verantwoordelijke van een fitness-centrum. Sandra’s hobby’s zijn: bezig zijn met haar zoontje, reizen en lek-ker eten.

Wij wensen aan beide vrouwen veel succes !

Page 3: Vlam Oktober 2015

3 Vlam |

50 jaar terug in de tijd: Eerste Klassevoetbal in onze gemeenteEind augustus vierde de gemeente de zestigste verjaardag van het Gemeentelijk Sportfonds. Op 12 september viel er in het Fallonstadion echter ook een andere sportieve verjaardag te vieren. Die dag was het namelijk exact vijftig jaar geleden dat Racing White debuteerde in de hoogste voetbalklasse. De eerste, en tot nog toe enige voetbalclub uit onze gemeente die ooit op dat niveau aantrad.

Een goede start

De eerste wedstrijd die de fusie-club afwerkte in eerste klasse, was tegen Standard Luik. Ze

eindigde op 1-1. een goede start voor de club die al een lange voorgeschie-denis had in de beide Woluwes. tot in de jaren zestig was het vooral in buurgemeente Sint-Pieters-Woluwe waar ze op voetbalvlak van zich lieten spreken. White Star was een beschei-den, maar gevestigde waarde in het belgisch voetbal. Soms speelde het in eerste klasse, meestal in tweede. De club leverde zes internationals, waarvan Jean ‘Cabiche’ Straetmans en Arsène Vaillant, de latere Ander-lechtspeler en rtbF-commentator de bekendste waren. De geschiede-nis van de club hangt nauw samen met die van de ‘kelle’, de wijk in Sint-Pieters-Woluwe. De buurt ach-ter het bronnenpark begon zich o.a. door de komst van de voetbalclub in 1923 snel te ontwikkelen. toen White Star in 1960, na een conflict met de gemeente naar het Fallonsta-dion uitweek, gingen de commerciële activiteiten in de buurt er sterk op achteruit.

Vervallen grootheid

In 1963 fusioneerde White Star met racing Club de bruxelles. racing, stamnummer 6, was stichtend lid van de belgische voetbalbond, zesvoudig

landskampioen en de allereerste win-naar van de belgische beker; allemaal vóór de eerste wereldoorlog. Het had een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het wereldvoet-bal. In zijn jonge jaren speelde het in het Ganzenvijverstadion in Ukkel. Daar werd, na een interland in 1904 tussen belgië en Frankrijk, besloten tot oprichting van de FIFA. toen het stadion te klein werd, eind jaren ’40, trok racing naar het Drielindensta-dion in Watermaal-bosvoorde. tot op vandaag nog steeds het op één na grootste stadion van ons land, met bijna 40.000 plaatsen. Het stadion werd echter een molensteen rond racings nek. Na enkele jaren al kon het de huur niet meer betalen en ver-huisde het naar de Heizel. Daar zakte racing helemaal weg; in 1961 degra-deerde het naar derde klasse, na een testwedstrijd tegen… White Star.

Nieuw leven

racing werd nieuw leven ingeblazen door een rijke ondernemer, emile Michiels. Die wou in de jaren ’60 een nieuwe topclub oprichten. Hij inves-

teerde zowel in racing als in White Star en dwong de beide besturen tot een fusie. Het nieuwe racing White nam het stamnummer van White Star, nummer 47 over, maar behield racings kleuren, zwart-wit. Jean Straetmans werd aangesteld als sportief adviseur. Het Fallonsta-dion, eigendom van de gemeente, werd klaargestoomd voor grootse dagen. en die kwamen er; geldschie-ter Michiels liet een heuse goudregen neerdalen over de ploeg. De club met spelers als bastijns, Haagdoren en Waseige steeg snel naar eer-ste, aan het einde van het seizoen 1964-1965. Daar zou het jaar na jaar sterker worden. Michiels vertrok na een conflict, maar de ploeg bleef investeren en haalde ook europees voetbal, in 1972. een jaar later won linkerflankspeler Maurice Martens zelfs de gouden schoen. 1973 was ook het jaar van een nieuwe fusie, ditmaal met een andere oude glo-rie van het belgisch voetbal, Daring Molenbeek. De nieuwe fusieclub, rWDM, verkaste naar Molenbeek en zou twee jaar later landskampioen worden, met Jan boskamp. en dat alles begon hier, in Woluwe.

Racing Whitemonumenten Maurice Martens en Nico De Bree in 1972 © ‘Sport 70’

Page 4: Vlam Oktober 2015

4 | Vlam

“Woluwe is woest”Een gesprek over poëzie en landschappen met Geert Van Istendael

Ik ontmoet Geert Van Istendael in café-brasserie ‘La Terrasse’. De uitspanning is Van Istendael niet onbekend. Ze ligt op wandelafstand van zijn voordeur. Hier ontmoette hij in de jaren ’90 Willem Frederik Hermans toen die iets verderop zijn laatste levensjaren kwam slijten. (“Een zeer bescheiden, lieve, verlegen man was dat”)

Van Istendael woont al 35 jaar in onze gemeente. Hij kan bogen op een imposante carrière als BRT-journalist en als publicist. Tijdens zijn journalistieke loopbaan bleef hij altijd poëzie schrijven. Recent verscheen ‘Het was wat was’, een sprankelend dichtbundeltje, waar de taalvirtuositeit van de bladeren af spat. Op 17 oktober komt hij, samen met Jeroen Theunissen en Maud Vanhauwaert naar Op-Weule voor ‘Gedichtengedachten’, een avond in het teken van poëzie. Vanwaar die poëtische aandrang bij een redelijk mens? Een gesprek over poëzie en nog veel meer.

taris-generaal van de Internationale Christelijke Vakbond en raadgever van Duits bondskanselier Adenauer). Dat was een groot offer, heeft hij me wel eens toevertrouwd. Hij heeft het ook nooit kunnen laten. Hij bleef dan poëzie schrijven op papieren servet-ten en randen van kranten. Altijd sonnetten; daar moest hij niet te veel over nadenken. toen hij tachtig werd en nog net helder genoeg van geest was, hebben we een heel dun bundeltje verzameld werk van hem uitgegeven. Ik had daar een voorse-lectie voor gemaakt. We zaten thuis en ik wilde die aan hem voorleggen. Hij kon toen al helemaal wegdeem-steren, maar toen werd hij ineens kristalhelder! buitengewoon kritisch en precies en genadeloos voor zich-zelf. Zeer indrukwekkend. Na een uur was het voorbij.

Valt er een lijn te trekken met wat uw dochter Judith als striptekena-res doet?

VI: Als je een lijn moet trekken, dan gaat het vooral over de werkwijze. er zit een grote component in van ambachtelijke kennis en techniek en oefenen, oefenen, oefenen tot je erbij valt. eigenlijk zou je als beginnend dichter vijf jaar moeten oefenen op het schrijven van sonnetten, kwatrij-nen en andere veeleisende vormen, die in de kachel gooien, verbranden en helemaal opnieuw beginnen. Maar dat doet natuurlijk niemand.

VI: Uiteraard speelt poëzie vandaag een volstrekt marginale rol. Het staat steeds verder af van wat vandaag belangrijk is. Poëzie schrijven is traag en ambachtelijk. Het is niet globaal, maar lokaal, want het is aan een taal gebonden. Het is bovendien elitair, voor een groep die bereid is zich in te wijden. In zekere zin is het te ver-gelijken met topsport. Maar dat is buitengewoon rendabel, terwijl dat bij poëzie uiteraard helemaal niet het geval is.

Uw vader schreef ook poëzie.

VI: Dat is zo. Hij heeft dat wel steeds opzij geschoven voor zijn zeer uitgesproken katholiek-so-ciaal engagement (noot: August Vanistendael was jarenlang secre-

© Saskia Vanderstichele

Page 5: Vlam Oktober 2015

5 Vlam |

“Woluwe is woest”Een gesprek over poëzie en landschappen met Geert Van Istendael

Tijdens uw periode bij de BRT ver-schenen er regelmatig bundels van uw hand. Zijn er raakvlakken tus-sen de poëzie en de journalistiek?

VI: Mijn eerste bundeltje dateert uit 1978, het jaar dat ik op de brt begon. Het werd uitgegeven bij een uitgeve-rij in Leuven. Dat was veel te snel. Ik zou het nu niet meer opnieuw doen. Mijn eerste bundel waar ik nog altijd achter sta was in 1983. Ik was wel een buitenbeentje op de brt-redactie, maar er waren daar wel wat mensen die poëzie lazen. Het grote verschil is de snelheid waarmee beide dingen gemaakt worden. Die is totaal anders. Maar er zijn wel wat vergelijkingspun-ten. De beknoptheid bijvoorbeeld. tijdens de opleiding aan de brt moes-ten we radioberichten leren schrijven. Het centrale feit in de eerste zin zon-der bijzinnen. Daarna, naargelang van het belang: wie wat waar hoe en dan een afsluitende zin. Het hele bericht mocht maar een minuut lang zijn. Net als een sonnet. Ook de precisie is iets dat poëzie en journalistiek gemeen hebben. een verschil dan weer is de helderheid. Journalistiek moet helder zijn, poëzie niet.

In uw boek ‘Arm Brussel’ besteedt u veel aandacht aan de Brusselse Nederlandstalige dichters, maar u toetst vooral onze stad op literair vlak af aan andere steden. Hoe komt Brussel uit die vergelijking tevoorschijn?

VI: In vergelijking met andere steden in europa zijn er geen bekende boe-ken die brussel onmiddellijk voor de geest oproepen zoals berlijn in berlin Alexanderplatz van Döblin. Het Luik in Simenons boeken, het Lübeck in bud-denbrooks van thomas Mann, Praag bij kafka, die steden zijn onmiddellijk herkenbaar. Waarom dat met brussel niet zo is, is een raadsel. Ja, ik heb daar wel een veronderstelling over. Misschien heeft het te maken met de ‘francisation’ van brussel. De schrij-vende elite die vervreemd geraakt is van haar eigen volkstaal. Camille Lemonnier schreef in 1905 La vie belge, waarin hij een andere wereld oproept, het brussel van voor de modernisering van de stad, van voor de overwelving van de Zenne. Maar hij kon niet praten met de mensen zelf!

Het had weinig gescheeld of u was zelf ook een Franstalig schrijver geworden.

VI: Ik ben opgegroeid in Schaarbeek. toen we daar woonden, waren wij overduidelijk aan het verfransen. Mijn moeder was er heilig van overtuigd dat Frans een superieure taal was. Zoals wel meerderen overigens in die tijd. Mijn broer en zus gingen al in het Frans naar school. Maar, door het werk van mijn vader zijn we naar Utrecht verhuisd. Daar werd ik in een mum van tijd een kaaskop! toen we terugkwamen en in Leuven gingen wonen, werd ik er genadeloos mee gepest! (lacht) We zouden toen ook niet meer verfranst raken. Maar mijn nichtje die ook in Woluwe woont en even oud is als ik, die is bijvoorbeeld wel verfranst. In 1980 zijn we terug in brussel komen wonen. Dat was toen nog zeer agressief Franstalig. Mijn vrouw, die nochtans ook een brus-selse is, had gezworen nooit meer in brussel te gaan wonen! (lacht) Maar brussel had toch veel voordelen. Het huis dat we kochten, kostte bijna niets. Het had tien jaar leeggestaan. er was natuurlijk wel wat werk aan, maar nu zou het onbetaalbaar zijn. Vanaf toen ging ik ook elke dag te voet naar mijn werk op de brt.

Eén van de terugkerende thema’s in uw werk is de brute manier waarop Brussel ‘hertekend’ werd door haar beleidsvoerders. U werkte ook een tijd als onderzoe-ker rond ruimtelijke ordening. Vanwaar die interesse?

VI: Dat weet ik niet. Dat is al heel oud. Ik heb altijd al belangstelling gehad voor ruimtelijke ordening en architec-tuur. Maar, ik ben ongeschikt voor het beroep architect. Ik heb geen ruim-telijk inzicht. echt niet! en dan moet je geen architect worden natuurlijk, want dan maak je slechte huizen en kantoren. Ik vind de belgische landschappen heel mooi, onspectaculair, maar heel mooi. Alleen, we hebben ze op een verschrikkelijke manier naar de duivel geholpen! en dat heeft dan ook gevol-gen die ik voorzag omdat ik er dag in dag uit mee bezig was. Zoals het vast- rijden van auto’s. Dat was één van de redenen waarom we naar brussel ver-huisd zijn. toen ik in het begin bij de

brt werkte, reed ik dagelijks van Leu-ven naar brussel. Dat ging netjes; 90 per uur. Maar -dat staat nog kersvers in mijn geheugen- ik dacht toen: dit loopt mis. en dat is ook uitgekomen. Het gaat me er niet zozeer over dat de huizen in belgië zo lelijk zijn. Dat is in veel landen toch zo! Al die rare torentjes en zo, dat stoort me niet zo veel. Als ze beter geordend waren, zou dat helemaal niet storen. Dat zou wel heel interessant zijn, de Nederlandse ruimtelijke ordening, met belgische architectuur of … non-architectuur. Dat zou iets heel fraais opleveren.

En wat vindt u van uw eigen gemeente?

VI: Woluwe is woest! Daar waar al die kantoorgebouwen staan rond de Woluwelaan, dat is een beetje wilder-nis. Je moet eens ‘De Hoed van tante Jeannot’ van eric De kuyper lezen. Hij woonde vlak bij het Daillyplein in Schaarbeek en beschrijft daarin hoe hij samen met zijn moeder naar zijn getrouwde zus ging. Die woonde ergens bij de groeven van Woluwe. Ze hadden geen geld om de tram te betalen en ze liepen dus waar nu de Vrt staat. Door de wildernis, door de velden. een oudleerlinge van het Atheneum van etterbeek vertelde me dat ze, wanneer ze gingen spijbelen, bij de herder op de bemel gingen zitten. eind jaren ’40, begin jaren ’50. Stel je dat voor, bij de herder, in brussel!

Page 6: Vlam Oktober 2015

6 | Vlam

In de bib

Openingsuren Maandag van 15u tot 17u Woensdag van 12u tot 18uDonderdag van 16u tot 21uZondag van 10u30 tot 12u30

De bibliotheek is gesloten op 11 november.

Contact Sint-Lambrechtsbibliotheek0471/344 818bibliotheek@woluwe1200.bewww.sintlambrechtsbib.beSint-Lambertusstraat 911200 Sint-Lambrechts-Woluwe

De herfst is weer in ‘t landWe hebben de zomer nu echt achter ons gelaten en gaan richting winter. Druilerig weer buiten zorgt voor extra gezelligheid binnen. kruip met een goed boek in het hoekje van de zetel en vertrek naar warmere oorden.

De start van een nieuw schooljaarIn de bibliotheek keert de rust wat terug na een werkzomer. In septem-ber kregen we voor de eerste keer een heleboel nieuwe scholen op bezoek. De leerlingen van de klim Op school, de Prinses Paola school en de leer-lingen van de laatste graad van het Angelusinstituut kwamen voor de eerste keer langs om boeken te halen. Na afloop zag de bib er soms uit als een heus slagveld, de rekken leegge-plunderd. Maar we zijn blij ze allemaal welkom te heten. Deze maand staat er voor de scho-len weer iets nieuws op de agenda. In kader van het project “gedachten-gedicht” gaan een aantal klassen op workshop bij het roodebeekcentrum. Ze gaan een sms-gedicht maken en verwerken dat dan op een grafische manier. De eindresultaten zullen te zien zijn in een toonmoment met tentoonstelling op zondag 31/1/2016.

Je hebt er waarschijnlijk al iets over gelezen of gehoord; dit najaar staat voor Op-Weule en voor ons in het teken van poëzie. We warmen het project al een beetje op tijdens de kinderdag op 4 okto-ber maar de echte start is zaterdag 17 oktober om 19u30. Op die dag organiseren verschillende partners een poëzieavond die in het teken van ‘Utopie’ staat. Je kan komen luisteren naar ver-schillende dichters en ondertussen genieten van een hapje en drankje. tussen de teksten verwarmen (jazz)muzikanten je oren met prachtige melodieën. een avondje om niet te missen!

KinderdagOp 4 oktober zet Op-Weule zijn deuren open voor een bijzonder publiek: kin-deren. Op de kinderdag zijn kinderen van alle leeftijd van harte uitgeno-digd om het gemeenschapscentrum te komen ontdekken. Je kan komen kijken naar kindervoorstellingen, er is een heuse kindermarkt en wij doen uiteraard ook mee! Op kinderdag is de bibliotheek extra lang open en kan je komen luisteren naar verhalen. Laat je betoveren door verhalen, vang ze in een boek en neem ze mee naar huis.

Leeskring: de Wondere Pluim Wist je dat de bib ook een leeskring heeft? We komen vier keer per jaar samen, telkens op de derde woens-dag van de maand om ervaringen te delen rond een boek. De leden van de leeskring bepalen wat we lezen.

Zo bespraken we op de vorige samen-komst in april een boek van William trevor: Het verhaal van Lucy Gault. een uitstekend geschreven roman die aanzet tot denken. Het boek is uiter-aard beschikbaar in de bib!

De volgende bijeenkomst vindt plaats op woensdag 21 oktober 2015 van 14 tot 16u in GC Op-Weule. Dan bespreken we Papegaai vloog over de IJssel van kader Abdolah. Met deze roman over de aankomst van de eer-ste asielzoekers in Nederland snijdt Abdolah een erg actueel thema aan.

Wil je zelf ook graag deelnemen? Heb je nog vragen? Neem dan gewoon even contact op met de bib!

VoorleessessiesSinds maart 2015 kunnen kinderen elke laatste woensdag van de maand komen luisteren naar verhalen in de bib tijdens de Verhalenparade.

Vanaf september beginnen we weer met de voorleessessies. Alle kinderen zijn welkom om mee te komen gie-ren van het lachen en bibberen van de schrik. Vrijwilligers vertellen ver-halen op 28 oktober om 14u in de kinderbib.

Page 7: Vlam Oktober 2015

7 Vlam |

In O

p-W

eule

! Za

terd

ag 1

7 ok

tobe

r: G

root

s po

ëzie

-eve

nem

ent!

Zaterdag 24 oktober Tweede streekbierenfestival!Herinneren jullie zich nog het eerste bierfestival van twee jaar geleden ? Voor wie er niet bij was: het was een onvergetelijke gebeurtenis! Meer dan 500 bezoekers kwamen (van heinde en ver) van de aangeboden streek-biertjes genieten.Op zaterdag 24 oktober is het weer zo ver! biergilde Het Lindeke organiseert voor de tweede keer een bierfestival! Het thema dit jaar is ‘bieren van bij

ons’. Wij bieden een 60-tal bieren uit brussel en Vlaams-brabant aan. Mis dit evenement niet! Het is een ‘must’ voor iedere bierliefhebber, kenner of gelegenheidsliefhebber. We kijken er naar uit jullie te mogen verwelkomen in het grootste biercafé van Woluwe!Praktisch:Locatie: GC Op-Weuletijdstip: van 13u-23utoegang: gratis

Page 8: Vlam Oktober 2015

8 | Vlam

Muziek in Op-Weule! Creatie van muzikale wonderen door jazztrio op podium in Op-Weule

Hoe zou je jullie muziek het best kun-nen omschrijven?eigenlijk willen we een totaal nieuw geluid maken door subtiele ver-schuivingen aan te brengen vanuit de vrijheid die we samen voelen. De muziek krijgt daardoor een frisse klankkleur en voelt eerlijk en spontaan. Het is een soort klanklaboratorium geworden, die je in het sprookjesbos naar onverwachte wegen leidt. De muziek krijgt daardoor misschien wel een dromerig karakter. We willen een soort muzikale tovenaars zijn die de mensen naar een andere ruimte en atmosfeer transponeren. De romanti-sche droom van iedere muzikant. Hier komt ook de naam van het trio uit voort, Il trio Delle Meraviglie, het trio dat wonderen creëert.

Wat is jouw connectie met Brussel?Ik ben in brussel terechtgekomen door een erasmus-project en ben gaan spelen als vaste begeleider van Philip Catherine en speel daarnaast in veel combinaties met belgische muzikan-ten. brussel is mijn huidige woon- en werkplaats geworden.

Wat zijn de toekomstplannen van het trio?Ik hoop dat we samen veel muzikale hoofdstukken kunnen schrijven en nog veel edelstenen uit onze muzikale schat-kist zullen toveren. We zijn van plan om op korte termijn een CD op te nemen en hopelijk vloeien daar veel optredens uit in belgië en internationaal gezien.

Praktisch:Vrijdag 9 oktober - 20.30u Locatie: GCW, St. Lambertusstraat 91, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwetoegang: € 10,00Info & tickets: 02/775.92.00 – [email protected] –www.opweule.be

Muzikale namiddag met Rudi Tastenoe op zondag 11 oktober om 14.30uDeze muzikale namiddag staat voor gezellig samenzijn, sociale contacten leggen en muzikale opluistering!

rudi tastenoe trad op 15-jarige leeftijd voor het eerst op in een ‘rusthuis’. Dit greep hem zo emotioneel aan dat hij toen al zeker wist het zijn hele leven te blijven doen. rudi tastenoe heeft dus veel ervaring in het animeren van een divers publiek en zingt vaak voor het goede doel. Nu bijna 40 jaar later zingt hij nog steeds, maar deze keer in Op-Weule!

Wil je er bij zijn? Je bent welkom!De prijs bedraagt € 10,00; je mag een cultuurbon gebruiken.Meer info: GC Op-Weule, 02/775.92.00.

Op vrijdag 9 oktober organiseert het Jazzgeno(o)tschap Op-Weule in samenwerking met het GC Op-Weule in de loods een dubbel jazz-concert. In de hoofdact: Il Trio delle Meraviglie.

Het trio bestaat uit Nicola Andrioli op piano, Marco bardoscia op contrabas en João Lobo op drums. Drie jonge muzikanten die zowel internationaal als op de belgische scène hun sporen hebben verdiend en nu in een nieuwe combinatie een uitdaging aangaan op muzikaal vlak. Voorprogramma: het duo Di(a)phonie, bestaande uit Gonzalo rodriguez (gitaar) en Julien Delbroucq (basklarinet).

We interviewden Nicola Andrioli, pia-nist bij Il Trio delle Meraviglie

Hoe heb je Marco en João ontmoet?Marco ken ik al sinds zijn zeventiende uit Zuid-Italië, waar we allebei van-daan komen. Op mijn initiatief is hij naar brussel gekomen. João, van Portugese afkomst, heb ik 14 jaar geleden ook in Italië ontmoet.

Waarom hebben jullie besloten om een trio te vormen?Vanaf het moment dat we samen zijn gaan spelen, voelden we direct een diepe muzikale connectie. We hebben eenzelfde benadering van de muziek en er is een enorm potentieel op het esthetische niveau van de klankkleur. We hadden het gevoel dat wij door een fijnzinnige, gevoelige en vooral vrije benadering de muziek kunnen laten transformeren.een trio-bezetting is ook een per-fecte combinatie om met alle stijlen te experimenteren zonder je onmid-dellijk te hoeven vastleggen en is zo een manier om je als muzikant uit te dagen. Marco en João zijn twee extreem getalenteerde jazzmusici en artistieke persoonlijkheden met een enorme verbeelding en met wie het moge-lijk is om onverwachte wendingen te maken. Als je wilt blijven creëren dan gaat het altijd over verandering en omdat we ons vertrouwd met elkaar voelen en muzikaal aan elkaar gewaagd zijn is dat mogelijk.

Page 9: Vlam Oktober 2015

9 Vlam |

Van de verenigingenAcademie voor Muziek en Woord - Jazz en lichte muziek, kan het nu echt?Onze academie heeft reeds jaren een volwaardige afdeling waar iedereen pop, rock of jazz kan leren. Je kan er vanaf 12 jaar terecht en je mag direct op het instrument van jouw keuze beginnen. Het is onderwijs op maat. Naargelang je verwachtingen en niveau word je in een bepaalde richting en jaar geplaatst. Je kan allerlei vakken volgen. bijna alle instrumenten kunnen en voor ieder instrument is er een vakspecialist aanwezig. binnen de academie hebben we verschillende bands en zijn er extra vakken mogelijk zoals muziektheorie of begeleidingspraktijk in verschillende combinaties. elk vak wordt gegeven door topmuzikanten die ook een zeer actief bestaan hebben als uitvoerend muzikant. Het is een dynamische afdeling die tal van activiteiten organiseert, ook buiten de academie (‘Flagey’, ‘Jazz Station’, ‘Sounds Jazz Club’…) en deze zijn bovendien nog eens gratis ook. komende activiteiten: vrijdag 13 november om 19u: openingsconcert in de feestzaal van het gemeentehuis, P. Hymanslaan 2. Info kan je verkrijgen bij rudy Croon, 0476/73.98.81.

In het Roodebeekcentrum ben je op de juiste plaats!

Programma KinderwerkingJeugdatelier ’t Frank Modelbegeleiding: Ilse Willebrords en elke Desutter.Op woensdagnamiddag tussen 14u en 16u. ’t Frank Model richt zich tot kinderen tussen 6 en 12 jaar die op vrijwillige basis naar het atelier komen op woensdagna-middag. Hoewel de doelstellingen van het jeugdatelier en schoolateliers elkaar overlappen, heeft dit atelier toch meer een vrijetijdskarakter. Leeftijdsgroepen: van 6 tot 9 jaar en van 10 tot 12 jaar.

Speelweek Herfstvakantietreed mee in de voetsporen van Con-stant Montald. Het roodebeekcentrum was vroeger het atelier van deze zeer getalenteerde schilder. Deze herfstva-kantie treden we in zijn voetsporen. We gaan groter dan onszelf schilderen, ons eigen geld maken en intussen leren de kneepjes van het vak.Samen maken we een echte tentoonstelling.Deze week is IeDereeN een kUNSteNAAr!• van6jtot10j• ma2/11totenmetvrij6/11/2015• van9utot15u(opvangvoorzientot

17u)• 55euro(tweedekinduithetzelfde

gezin 45 euro)• 30euroomnio-statuut

DaguitstappenKinderkunstendag‘Pop-up Pop-art’ Superhelden zijn de max! Wat als je jezelf als superheld zou mogen uitbeelden? Dan maak je geen stilstaande tekening, toch? Samen met anderen maak je een tekening die tot leven kan komen door beweging! Leer over de meest kleurrijke kunstvorm en maak een waarachtig kunstwerk, samen met ons creatief team. Pop-up Pop-art Superhelden zijn de Max!kinderen leren over de kunst van ‘Pop-art’ in combinatie met een ‘pop-up’-techniek.Superhelden springen zo uit hun teke-ning en de felle kleuren van ‘Pop-art’ maken alles nog levendiger. Wat zijn jouw krachten? kan je vliegen of door muren kijken? Wil je de wereld redden? Misschien hebben we wel een dier als ‘partner in crime’ of een mascotte. Datum: zondag 15 november van 14u tot 17u. Prijs: gratis.

Programma Tienerwerking Tienerwerking The Elephanttienerwerker: Lena VerstraeteDe tienerwerking is een ontmoetings-plek voor tieners tussen 12 en 15 jaar. Verschillende activiteiten komen aan bod: creatieve workshops, koken, sport en spel.Openingsuren: elke woensdag van 14 u tot 16u.

SNS (sport na school)HIP HOPelke maandag van 18.30u tot 19.30u en donderdag van 19.15u tot 20.15u.

Tienerspeelplein Elephanttijdens de paas- en zomervakantie kunnen tieners terecht in het roode-beekcentrum voor sport, spel, uitstapjes en nog meer tienerplezier. De animato-ren van dienst zetten al hun kwaliteiten in om de tieners hier de tijd van hun leven te bezorgen. elke maandag tot vrijdag, van 9u tot 16u30.

Programma JongerenwerkingJeugdhuis De Schakel Voor en door jongeren vanaf 16 jaar. Wekelijkse activiteiten gaande van con-certen, gezelschapsspelen, sport en ‘komen eten’.Het jeugdhuis staat open voor nieuwe ideeën en verwelkomt je graag tijdens één van haar activiteiten.Openingsuren:wo : 20u. – 23u.elke woensdag vanaf 19u15:

sportactiviteit ‘SNS (sport na school)’za : 20u. – 01u.De openingsuren kunnen variëren.

Pensenkermis met animatie!kwb SLW nodigt iedereen uit op de ‘Pensenkermis met animatie’.tijdens dit lekkere etentje stelt kWb onder andere het programma van het werkjaar 2015-2016 voor. er kan gepraat worden over de voorgestelde en nog te plannen activi-teiten. Iedereen heeft namelijk inspraak. Ook de kookploegen voor ‘Mannen aan de pannen’ worden samengesteld, thema en data worden vastgelegd. De nodige ludieke, komische en gezellige momenten zullen niet ontbreken! kom kennismaken, zonder enige verplichting, wij verwachten je! Deze avond is vol-ledig gratis voor leden en hun gezin (€ 5,00 voor niet- leden), en je krijgt er nog drank en een etentje bij! Iedereen is wel-kom, breng je vrienden mee!Afspraak in GC Op-Weule, op vrijdag 23 oktober om 19.30u. Meer info bij raf beyns, tel 02/771.58.74.

Page 10: Vlam Oktober 2015

10 | Vlam10 | Vlam

RegioThe Brussels Concertband Zondag 25 oktober om 15umet gastoptredens van Jan De Smet (De Nieuwe Snaar) en billie kawende

the brussels Concertband bestaat uit veertig muzikanten die leven en wer-ken in en rond brussel en een gemeenschappelijke passie hebben voor swing, jazz en populaire muziek. Dit jaarlijkse concert, georganiseerd door het Willemsfonds, gaat dit jaar voor de eerste keer door in onze buurt, in het Cultureel Centrum van Sint-Pieters-Woluwe (Charles thielemanslaan 93, 1150 Sint-Pieters-Woluwe)

the brussels Concertband heeft een breed repertoire: van big band classics en jazznummers, Glenn Miller en Count basie, populaire hits van de jaren ‘70 en ‘80, tot meer moderne muziek. een ongelooflijk concert met andere woorden.

Tickets € 15 - info: [email protected] of 0497/85.25.91.

Programma vtbKultuur- Zaterdag 3 oktober. Daguitstap naar bergen-op-Zoom. Geleide bezoeken. bergen op Zoom, dat wordt cultuur proeven en genieten in een historische ambiance. De smalle straatjes, oude pleintjes en eigenzinnige monumenten vertellen hier het verhaal van een rijk en bewogen verleden. een gids neemt je mee op ontdekkingstocht door het cultuur-historische centrum. Ook een wandelexcursie door park Mattemburgh en een bezoek aan de bijhorende villa staan op het programma. Voor meer info en vertrekuur: contacteer elyane de keyser, tel. 0486/83.42.58.- Zaterdag 24 oktober: europalia (deel 1): ‘Anatolia, Home of eternity’. een expo die een beeld geeft van de cultuur van het gastland en die naar andere tentoonstellingen verwijst; met 250 voorwerpen uit vele turkse musea. Met geleid bezoek. Aansluitend mogelijkheid tot lunch in het ravensteinrestau-rant. Afspraak om 10.20u aan bozar, ravensteinstraat brussel. Voor meer info en prijs: contacteer elyane de keyser, tel. 0486/83.42.58.

Tip voor unieke tentoonstelling in GC De Markten: In Riot-ous Profusion –“ Inkt in de hedendaagse Chinese kunst”Hedendaagse ‘ink art’ vloeit voort uit een nieuwe ontwikkeling in schilde-ren met inkt die zich eerst in taiwan in de jaren 1960 en later in de jaren 1980 op het Chinese vasteland manifesteerde. Het resultaat is een totaal nieuwe aanblik van dit cultureel genre dat de diepgaande veranderingen in de moderne Chinese samenleving onder invloed van de globalisering weerspiegelt. De tentoonstelling loopt nog tot en met 18 oktober, dinsdag tot zondag, 12u-18u en op donderdag van 12u-20u. Meer info bij GC De Markten, tel. 02/512.34.25.

Op-Weule voor kids!Kinderdag op zondag 4 oktober om 9uProgramma:Muzikale voorstelling:Lady Angelina – De stadsboerinOpvoeringen om 10u en 11.30u !LADY ANGeLINA brengt samen met haar gitarist Ivo Haans een vrolijke voorstelling, groener dan gras. In een aaneenschakeling van vertel-sels en liedjes waarbij ook thema’s

als pesten en diversiteit aan bod komen, bewijst Lady Angelina dat er zowel in de stad als op het platteland mogelijkheid is om creatief

te zijn rond natuur, dieren en planten. een heerlijke muzikale voorstelling vol leuke groentenliedjes en zotte instrumenten.

en …Woord- en muziekanimaties in samenwerking met de Muziekacademie:‘geluidenatelier’ en ‘muziekatelier’

Ook de bibliotheek zorgt voor animaties op kindermaat.

Je wordt ontvangen door de leuke, koddige personages van DVC Events

Leuke spelletjes en plezier maken in de ‘kinderstraat’ van kWb!

en in de loods …Tweedehandsbeurs voor kinder-kleding, -speelgoed en –artikelen ingericht door FemmaBeurs van 9u tot 14.30u

PraktischLocatie: GC Op-WeuleDeelnameprijs: GrAtISInfo: GC Op-Weule, tel. 02/775.92.00kom op tijd voor de muzikale voorstellingen!

Page 11: Vlam Oktober 2015

11 Vlam |

AgendaWekelijkse activiteiten (*) = niet in schoolvakanties + niet op feestdagen

bIbMa 15u-17u Sint-Lambrechtsbibliotheek GCWoe 12u-18u Sint-Lambrechtsbibliotheek GCDo 16u-21u Sint-Lambrechtsbibliotheek GCZo 10.30-12.30u Sint-Lambrechtsbibliotheek GCAteLIerDo 9u-12u boekbinden (*)

Pierre Van Nieuwenhove 02/640.22.71 of 0475/83.19.85

rbC

Di 8.30u-12.30u Weven (*) An De Maegd 02/215.06.58 (avond of We)

rbC

ANDereDi 14u bridgeclub bk 2000

J. De Vocht 02/770.68.21GC

JeUGDWoe 14u/15u kleutersport (*)

Op-Weule 02/775.92.00FL

Zo Scouts en Gidsen kruisboog-Hadewijch [email protected]

rbC

Wo 14u-16u Jeugdatelier ’t Frank Model) (*) roodebeekcentrum 02/770.64.48

rbC

Woe 19u Jeugdhuis De Schakel ‘ komen eten’ 02/770.64.48

rbC

Wo 20u-23u Jeugdhuis De Schakel 02/770.64.48

rbC

Za 20u-01u Jeugdhuis De Schakel 02/770.64.48

rbC

Ma 18.30u Sport na School (tieners) 02/770.64.48

rbC

Do 19.15u Sport na School (tieners) 02/770.64.48

rbC

Woe 19.15u Sport na School (jongeren) 02/770.64.48

rbC

Woe 14u tienerwerking 02/770.64.48 rbCSeNIOreNDi 14u De Zonnebloem

Diane Clinck 02/771.53.75SC

Do 14u 3 x 20 Prekelinden Jenny reynders 02/733.63.75

QV

SPOrtWo 19u tai-Ji-Quan I. reyns 02/725.44.31 GCDo 20u Volley Op-Weule

G. De Vocht 02/721.57.03Ae

Woe 20u-21u bbb-fitnesstraining (*) Op-Weule 02/775.92.00

GC

Ma 9.15u/10.30u tai Chi (*) Op-Weule 02/775.92.00 GCDo 14u-15.15u Qi Gong (*)

Op-Weule 02/775.92.00GC

Woe 19u-20u Yoga GCDi 19u tango GCtAALWoe 14u Conversatietafel Italiaans (*)

Op-Weule 02/775.92.00GC

Ma 13.30u Conversatietafel Nederlands (*) Op-Weule 02/775.92.00

GC

Di 14u Conversatietafel engels (*) Op-Weule 02/775.92.00

GC

Di + Do

18u taallessen Nederlands Huis vh Nederlands 02/501.66.60

GC

Za 9.30u taallessen Nederlands Huis vh Nederlands 02/501.66.60

GC

Oktober 2015Vrij 2 9u Scholenveldloop FS

20.45u Optreden the Cornels GC

Za 3 11.30u Spaghetti- en croquefestijn 3

Zo 4 9u kinderdag GC

Di 6 14u bridgeclub GC

20u Jazzgeno(o)tschap Op-Weule GC

Vrij 9 20u Jazzconcert ‘Il trio Delle Meraviglie’

GC

Zo 11 14.30u Muzikale namiddag met rudi tastenoe

GC

Di 13 14u bridgeclub GC

Za 17 19.30u Poëzieavond ‘Gedichtengedachten’

GC

Ma 19 13u Pedicure Zoniënzorg GC

Di 20 14u bridgeclub GC

19u vervolg cursus Creatief Schrijven GC

20u Jazzgeno(o)tschap Op-Weule GC

Woe 21 14u Leeskring ‘De Wondere Pluim’ – bib

GC

Vrij 23 19.30u Startavond mannen aan de pan-nen met pensenkermis-kWb

GC

Za 24 13u Streekbierenfestival GC

Zo 25 15u Optreden the brussels Concertband

2

Di 27 14u bridgeclub GC

Woe 28 14u Lezing ‘Geschiedenis op uw bord’ – Okra

1

19.30u Lezing ‘red je rug’ – Okra 1

1 = kleine kerkstraat 18

2 = CC Sint-Pieters-Woluwe, Ch. thielemanslaan 93

3 = GC kontackt

BISTRO OP-WEULEVoor een snack,

een praatje, een ambachtelijk biertje, …

Openingsuren:zondag: 10.30u.-13u.maandag: 11u.-15u.

dinsdag t.e.m. vrijdag: 11u.-23.30u.Gesloten op zaterdag.

Keuken openvan 12u. tot 14u., van 18u. tot 20u.

(niet op zon- en feestdagen).

Sint-Lambertusstraat 95tel. 02/770.20.66

Optreden ‘The Cornels’ op vrijdag 2 oktober om 20.45 u !COVERS ROCK’N ROLL !

Page 12: Vlam Oktober 2015

12 | Vlam

Van 6 oktober tot 15 december.Op dinsdag van 19u tot 20u.Niet in schoolvakanties.Inschrijven liefst per koppel.Minimum 8, maximum 16Prijs : € 50 (voor 14 lessen)

DDe essentie van de tango is samen dansen. De band met de ander is van belang: tussen

één lichaam en een ander, tussen één persoon en de ander, tussen degenen die leidt en degene die geleid wordt… Het prachtige aan de tango is dat deze dans voor iedereen toegankelijk is. bedoeling van deze cursus is dat elke deelnemer zijn/haar eigen manier van dansen vindt vanuit de eigen ervaring en uitwisseling van ervaring. Lesgever Manu elliah spreekt Frans en engels.

Cursusaanbod Op-Weule

Leer tango-dansen in Op-Weule !

YogaYoga zorgt voor meer soepelheid, kracht en evenwicht en helpt tegen stress, je komt dus meer in balans. Voor wie behoefte heeft aan gezond en bewust bewegen en tegelijk kracht en uithouding wil uitbouwen.

Van 7 oktober tot 16 december.Op woensdag van 19u tot 20u.Niet in schoolvakanties.

Minimum 8, maximum 15 deelnemers per groep.Prijs: € 3 per keer of € 20 voor een 10-beurtenkaart.I.s.m. de VGC-sportdienst.

BBB - Core Stability Trainingbbb is een zogenaamde ‘low impact’-fitnesstraining. er wordt vooral met grondoefeningen gewerkt, waardoor je gewrichten minimaal belast worden. Deze spieroefenin-gen zijn vooral gericht op de dieper liggende spieren van de buik, billen en benen. De basisspanning wordt vergroot en dat heeft zijn effect op je figuur. Verder worden je spie-ren soepel en sterk en zal je leniger worden. Wekelijks op woensdagavond.

Deze cursus loopt sinds begin september maar je kan nog steeds aansluiten. Je kan ter plaatse een tienbeurtenkaart of een proefles betalen.Op woensdag van 20u10 tot 21u10.Niet in schoolvakanties.

Minimum 8, maximum 15 deelnemers.Prijs: € 3 per sessie of € 20 voor een 10-beurtenkaart (€ 17 voor Femma-leden).I.s.m. de VGC-sportdienst en Femma Sint-Lambertus

Bekijk het volledige cursusaanbod van GC Op-Weule op www.opweule.be