Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

65
Natuurherstelplan Gorsselse Heide Werkomschrijving en bestek September 2008 In opdracht van: Dienst Landelijk Gebied Rozendaalsestraat 64 Arnhem t (026) 3 781 200 f (026) 3 781 250 www.minlnv.nl Opdrachtnemer Bosgroep Midden Nederland Postbus 8135 6710 AC Ede t (0318) 67 26 26 www.bosgroepen.nl

description

Deze werkomschrijving en besteksvoorwaarden zijn geschreven door de Bosgroep Midden Nederland als vervolg op het door DLG opgestelde Natuurherstelplan voor het voormalig militair oefenterrein de Gorsselse HeideHeide.

Transcript of Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Page 1: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Natuurherstelplan

Gorsselse Heide

Werkomschrijving en bestek

September 2008 In opdracht van:

Dienst Landelijk Gebied Rozendaalsestraat 64 Arnhem t (026) 3 781 200 f (026) 3 781 250 www.minlnv.nl Opdrachtnemer

Bosgroep Midden Nederland Postbus 8135 6710 AC Ede t (0318) 67 26 26 www.bosgroepen.nl

Page 2: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Colofon

Opdrachtgever: DLG Arnhem

Titel: Natuurherstelplan/ Werkomschrijving en bestek Gorsselse Heide

Status: Definitief

Datum: september 2008

Auteur(s) Ing. G.E. Koopmans / Ing. L. Verkerk

Foto (s) G.E. Koopmans

Contactpersoon: G.E. Koopmans

Projectnummer: 08319999

© Coöperatie Bosgroep Midden Nederland u.a. juni / 2008

Page 3: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 3

Inhoudsopgave

1 Inleiding 4 1.1 Aanleiding 4

2 Uitvoering algemeen 5 2.1 Uitvoering per onderdeel 5 2.1.1 Vellen van Bos en houtgewas in het gehele werk 5 2.1.2 Dempen grenssloten en greppels 6 2.1.3 Dempen interne greppels 6 2.1.4 Dempen grachten (Corduliagracht en Schietbaan) 7 2.1.5 Dempen ontwateringkuilen 8 2.1.6 Vennen 8 2.1.7 Opslag verwijderen en bosranden dunnen 9 2.1.8 Bos verwijderen en omvormen naar natte heide en heischraal grasland 9 2.1.9 Wegen, paden en recreatieve ontsluiting 10 2.1.10 Opruimen oude plagselhoop 10 2.1.11 Diverse werkzaamheden 10 2.1.12 Werkzaamheden buiten het plangebied. 10 2.2 Uitvoering 12 2.3 Criteria voor aanbesteding en gunning 13 2.4 Vergunningen 13

3 Bestek en aanbesteding 14

4 Werkomschrijving 19 4.1 Leggers per vak 19 4.2 Staat van hoeveelheden en grondbalans 20 4.3 Transportplan 21

5 Financiën 22 5.1 Begroting 22 5.2 Kosten vergunningen, nader onderzoek, aanbesteding en directie 23 5.3 Subsidieplan 23

6 Bijlagen 24 6.1 Hydrologische maatregelen. 24 6.2 Maatregelen Heide en Vennen. 24 6.3 Recreatieve maatregelen. 24 6.4 Kwetsbare gebieden. 24 6.5 Analysegegevens 25 6.6 Foto’s 26

Literatuur 27

Page 4: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 4

1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Deze werkomschrijving en besteksvoorwaarden zijn geschreven als vervolg op het door ing. H. Smeenge van DLG opgestelde Natuurherstelplan voor het voormalig militair oefenterrein de Gorsselse Heide. Het Natuurherstelplan geeft gemotiveerd aan welke natuurwaarden hersteld dienen te worden. In dit uitvoeringsplan worden aan de hand van deze doelen de te nemen maatregelen aangegeven. Naast een meer algemene beschrijving van het werk, worden per vak de te nemen maatregelen in detail omschreven. Op basis van deze omschrijving kan het werk als bestek aanbesteedt worden. In deze werkomschrijving zijn naast de te nemen maatregelen ook de te verwerken hoeveelheden en de geraamde financiën weergegeven.

Page 5: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 5

2 Uitvoering algemeen In onderstaande paragraven worden de werkzaamheden in detail per maatregel omschreven. De

hoeveelheden en de eventuele bijzonderheden per uitvoeringslocatie staan vermeldt in de leggers per vaknummer (zie 4.1).

2.1 Uitvoering per onderdeel

2.1.1 Vellen van Bos en houtgewas in het gehele werk

De opruimingswerkzaamheden van het bos en houtgewas bestaan uit drie delen: 1- Verwijderen van bos ten behoeve van het vrijstellen van oevers van sloten en vennen. 2- Het verwijderen van bos ten behoeve van omvorming van bos naar heide of

heischraalgrasland. 3- Het verwijderen van bos op de heide en langs randen als beheermaatregel.

Ad1. Langs en in de te dempen sloten en greppels is houtgewas aanwezig, ten dele bestaat dit uit struweel en ten dele uit opgaande bomen. Het te vellen houtgewas is door de directie geblest. Al het gebleste hout en bomen verwijderen en afvoeren incl. tak- en tophout. Te sparen locaties worden eveneens aangegeven door de directie. Bomen maximaal 5 cm boven het maaiveld afzagen. Hout en takken ook uit sloot en greppels verwijderen. Bij velling langs de venrand de feitelijke venrand ontzien, er mag onder geen beding met machines op de venrand gereden worden. Ad2. De boslocaties waar bos geheel verwijderd wordt ten behoeve van omvorming geheel ontdoen van bomen, struiken en aanwezig dood hout en takken. Door de directie worden te sparen en te handhaven locaties uitgezet. Het werk mag zowel motormanueel als met een harvester worden uitgevoerd. In het laatste geval moet de uitrijwagen dezelfde rijsporen gebruiken als de harvester. In het gedeelte waarin rabatsloten voorkomen, deze ook schonen van hout en takken. Tak-, top- en resthout mag verchipt worden. Ad3. De bosranden worden langs het heideterrein van meer structuur voorzien door plaatselijk bomen te verwijderen. Door de directie zijn de te verwijderen bomen gemerkt. De te verwijderen bomen incl. kronen en takhout opruimen. Op het gedeelte natte heide uitsluitend motormanueel werken en uitslepen met de hand of met licht materieel en kunststof rijplaten. Het vrijkomende houtige materiaal is van geen belang voor de opdrachtgever en komt geheel voor de zorg van de aannemer. Indien de aannemer het tak- en tophout wil verchippen, dan kunnen in overleg met de directie één of meer chipper locaties aangegeven worden. Aan- en afvoerroutes van materiaal en materieel op aanwijs van de directie.

Page 6: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 6

2.1.2 Dempen grenssloten en greppels

Rond vrijwel het gehele gebied zijn afwateringssloten aangelegd; deze sloten liggen direct tussen de openbare weg en het plangebied. De sloten hebben een ontwaterende functie op het plangebied en worden daarom gedempt. Plaatselijk zijn de sloten verland tot een greppel met een dikke laag humus en blad. De sloten zijn op het talud en de insteek veelal begroeid met bomen, opslag en struiken. In het werk dienen de greppels en sloten tot op maaiveldhoogte gedempt te worden met schoon geel zand. De werkzaamheden bestaan uit:

- Het vellen of ruimen van de in het sloot/greppelprofiel staande bomen en struiken. Bijzondere soorten die gespaard moeten blijven, worden door de directie gemarkeerd met lint en/of blesverf.

- Al het vrijkomende materiaal afvoeren. - Na het ruimen van het houtige gewas wordt het profiel ontdaan van aanwezig bladmateriaal en

ruwe humus. Van dit materiaal is conform het BOOM-besluit een analyse uitgevoerd. De resultaten van deze analyse zijn in 6.2 toegevoegd.

- Het vrijkomende materiaal wordt afgevoerd en buiten het plangebied verwerkt. Het vrijkomende materiaal heeft geen waarde voor de opdrachtgever. Na het opnemen vervalt het materiaal voor de zorg van de aannemer.

- Het geschoonde slootprofiel wordt aangevuld met schoon geel zand. In verband met nazakken wordt ca 10% meer materiaal aangebracht. Waar mogelijk mag materiaal gebruikt worden vanuit andere werken binnen het plangebied. Zie hiervoor de grondbalans (4.2). Indien er grond van buiten het project aangevoerd moet worden, moet hiervan een “schoongrondverklaring” overlegd worden.

- Tussen de openbare weg en het terrein blijft een afwateringsgreppel gehandhaafd of wordt aangebracht. Bovenwijdte 1 meter, diepte 50 cm.

Bij de uitvoering van de werkzaamheden langs de openbare wegen moet de aannemer zorg dragen voor correcte waarschuwingsbebording en afzettingen. Dit zonodig in overleg met de gemeente. In gevallen waarin met nat materiaal wordt gewerkt, zal het transport met behulp van vloeistofdichte dumpers plaats vinden. Schade aan de openbare weg wordt direct gemeld en hersteld.

2.1.3 Dempen interne greppels

Binnen het plangebied zijn ten behoeve van de interne ontwatering in het verleden, smalle en relatief diepe greppels gemaakt in de bos en heideterreinen. Ook deze greppels hebben een ontwaterende functie en dus een negatief effect op het omliggende natuurterrein en worden daarom gedempt met schoon zand. De greppels zijn over het algemeen ca. 100 cm breed en ca. 70 cm diep. Er is ca. 20 tot 40 cm organisch materiaal in de greppels aanwezig (ca. 0,20 m³ per m¹).

Page 7: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 7

De werkzaamheden bestaan uit: - In het bos mag aan één zijde van de greppel een werkstrook worden gemaakt van maximaal 2

meter breed. Alle hierbij vrijkomende bomen en struiken mogen in de bosopstand aanwezig blijven.

- Met behulp van een minikraan wordt het aanwezige organische materiaal verwijderd.

- Dit materiaal mag binnen een strook van 10 meter in het bos worden verwerkt en behoeft niet te worden afgevoerd.

- In de heide wordt te verwijderen opslag en al het organische materiaal wel afgevoerd en buiten het plangebied verwerkt.

- Vervolgens wordt het geschoonde profiel gedempt met schoon geel zand. Voorzover mogelijk kan hiervoor zand gebruikt worden dat vrijkomt uit andere werkzaamheden binnen het plangebied. Zie hiervoor de grondbalans in 4.2. In verband met inklinken en nazakken 10% meer zand aanbrengen.

2.1.4 Dempen grachten (Corduliagracht en Schietbaan)

Rond een tweetal locaties zijn ten behoeve van de veiligheid als militair oefenterrein diepe

grachten gegraven. De grachten zijn ca 6 meter breed en 2 – 3 meter diep. De bij het graven vrijgekomen grond is grotendeels benut voor het opwerpen van kogelvangers en is gedeeltelijk als lage wal langs de gracht nog aanwezig. Langs de grachten staat dichte begroeiing. De grachten rond de schietbaan worden geheel gedempt vanwege de wateronttrekkende werking. Werkwijze: In de legger staat aangegeven aan welke zijde een werkstrook gemaakt mag worden. Ten behoeve van de werkstrook mag het aanwezige hout en opslag geveld en verwijderd worden. Vrijkomend materiaal geheel afvoeren. De in de gracht aanwezige bagger niet verwijderen. Op de locaties waar aan de oever een wal aanwezig is, deze gebruiken als materiaal voor het dempen van de gracht. Het in de gracht aanwezige water tijdens het aanvullen met grond afpompen buiten het plangebied. De opdrachtgever draagt zorg voor een vergunning van het waterschap. De gracht na aanvullen licht verdichten. Het totaal aan grond van de wallen zal onvoldoende zijn om het werk geheel uit te voeren. In verband met nazakken ca 10 % extra grond aanvullen. Voor de beschikbaarheid van grond zie hiervoor de grondbalans. Bij de oplevering van het werk dient de gracht op aanliggend maaiveld te zijn geëgaliseerd. De gracht rond de zuidelijke schietbaan (Corduliagracht) wordt op een andere wijze aangepakt. Het zuidelijke deel blijft intact, wel worden op twee plaatsen wallen in de gracht aangebracht. Ten noorden van de wallen wordt de oever geplagd en wordt een plasdrasse situatie gecreëerd. Er wordt uit de Corduliagracht evenmin bagger verwijderd. Voor het vervaardigen van de wallen in de gracht wordt gebruik gemaakt van de in de randen liggende grond. Deze grond is naar aller waarschijnlijkheid opgeworpen tijdens het graven van de gracht. De bovengenoemde werkzaamheden rond de Corduliagracht kunnen pas worden uitgevoerd nadat de gracht, bodem en de kogelvangers door Defensie zijn gesaneerd.

Page 8: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 8

2.1.5 Dempen ontwateringkuilen

Langs de zandwegen zijn op verschillende locaties gaten gegraven om een overschot aan (regen)water af te voeren. De gaten (ca. 12 st.) opvullen met schoon geel zand. In verband met inklinken 10% extra materiaal aanbrengen. Voor de beschikbaarheid van zand zie de grondbalans (4.2). Bij de oplevering van het werk dienen de afwateringsgaten op aanliggend maaiveld te zijn geëgaliseerd. Te sparen bijzondere soorten worden gemarkeerd met lint en/of piketten.

2.1.6 Vennen

De in het plangebied aanwezige vennen kenmerken zich door relatief steile oevers, die begroeid zijn met opgaand bos en struiken. De werkzaamheden bij een vijftal vennen bestaan veelal uit een drietal maatregelen: 1. Het vellen en afvoeren van alle bomen en struiken binnen een strook vanaf de venoever (als regel

30 m breed). 2. Het plaggen van de venoever. 3. Het plaatselijk vervaardigen van een zogenaamde plas/drasberm. 4. Het tijdelijk droogzetten van het Luteaven en het wegvangen van de aanwezige Zonnebaars. In de uitgezette strook wordt alle bos en opslag verwijderd met uitzondering van de door de directie gemerkte exemplaren. De te sparen locaties worden met behulp van lint en/of piketten aangegeven. Er blijven ook enkele stammen liggen voor het creëren van “dood hout” op aanwijs van de directie. Alle hout incl. tak- en tophout, evenals de struiken worden geheel verwijderd en afgevoerd. In een aantal gevallen (zoals omschreven in de leggers) worden struiken met wortel en al met behulp van een sorteergrijper opgepakt zodat deze niet meer uit kunnen lopen. Hierbij mag de ondoorlatende venbodem niet beschadigd worden. De gehele oppervlakte vanwaar het bos verwijderd is, wordt geplagd met de kraan met gladde en zijwaarts kantelbare bak (gemiddeld ca 10 – 15 cm diep, zie leggers). Voorafgaand aan het plaggen mag het terrein geklepeld worden met een bosklepelmaaier, echter niet dieper dan de maximaal te plaggen diepte. Bij het plaggen met de kraan het microreliëf volgen. Eenmaal geplagde terreindelen onder geen beding meer betreden met machines of voertuigen. Van het vrijkomende plagmateriaal zijn door de opdrachtgever analyses uitgevoerd conform het BOOM-besluit. De resultaten van onderzoek zijn in 6.2 van deze werkomschrijving toegevoegd. Het vrijkomende materiaal mag conform de “Vrijstellingsregeling plantenresten en tarragrond” verwerkt worden in de omgeving binnen 1 km van het plangebied. De afvoer en verwerking van het plagmateriaal komt geheel voor de zorg van de aannemer.

Page 9: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 9

Indien van toepassing de steile oever verflauwen, of een plas/drasoever aanleggen. Hiervoor wordt een strook uitgegraven met een bepaalde diepte en een talud 1: 10. Het vrijkomende materiaal zal bestaan uit zand; dit materiaal kan worden benut voor aanvullingen binnen het plangebied. Door Ecogroen advies zijn in het Luteaven grote aantallen Zonnebaars aangetroffen, geadviseerd wordt deze soort weg te vangen. Dit is het beste uit te voeren door de het ven tijdelijk geheel leeg te pompen en de vis handmatig met visnetten weg te vangen. Het is onwaarschijnlijk dat de vis geheel weggevangen kan worden. De voorgestelde maatregel zal vermoedelijk na enige jaren herhaald moeten worden.

2.1.7 Opslag verwijderen en bosranden dunnen

Opslag verwijderen De heide is gedeeltelijk begroeid met opslag van berk en grove den. Op de plankaart zijn locaties aangegeven waar de opslag verwijderd dient te worden. Het vrijkomende materiaal met tak- en tophout afvoeren. Voor het transport van machines worden binnen de locatie transportroutes uitgezet door de directie. Nadat alle opslag van de heide verwijderd is dient de nieuwe bosrand sterk te worden gedund (zie volgend punt). Bosranden dunnen Om de overgang tussen open terrein en bos minder hard te maken, wordt een zogenaamde mantel/zoom gecreëerd. Door de directie wordt over een breedte van ca. 20 meter in de nieuwe bosrand een dunning aangetekend waarbij ca. 40% van het bomenbestand geveld en afgevoerd zal worden. Tak- en kronenhout eveneens afvoeren. De te verwijderen bomen voor de dunningsmaatregel zijn gemerkt met blesverf.

2.1.8 Bos verwijderen en omvormen naar natte heide en heischraal grasland

Op een tweetal locaties wordt bos omgevormd naar heide, waarbij op één locatie ook oude rabatsloten worden geslecht. De bosopstanden bestaan overwegend uit oudere Grove den en Berk. Plaatselijk komt een struiketage voor. De werkzaamheden bestaan uit: - Het verwijderen van de gehele bosopstand inclusief alle tak- en kroonhout. Het vrijkomende hout

komt voor rekening en risico van de aannemer. Doodhout en in de rabatsloten aanwezig houtig materiaal eveneens afvoeren.

- De gehele oppervlakte waar het bos is verwijderd, ca. 10 – 15 cm diep plaggen met de kraan met gladde en zijwaarts kantelbare bak.

- Voorafgaand aan het plaggen mag het terrein geklepeld worden met een bosklepelmaaier, echter niet dieper dan de maximaal te plaggen diepte.

Van het vrijkomende plagmateriaal zijn door de opdrachtgever analyses uitgevoerd conform het BOOM-besluit. De resultaten van onderzoek zijn in 6.2 van deze werkomschrijving toegevoegd. Het vrijkomende materiaal mag conform de “Vrijstellingsregeling plantenresten en tarragrond” verwerkt worden in de omgeving binnen 1 km van het plangebied. De afvoer en verwerking van het plagmateriaal komt geheel voor de zorg van de aannemer. Na het plaggen, de aanwezige rabatten slechten door de koppen af te graven en in de greppels te verwerken. Vrijkomende stobben uitgraven en afvoeren. Geplagde en behandelde terreindelen mogen niet meer betreden worden met machines of voertuigen.

Page 10: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 10

2.1.9 Wegen, paden en recreatieve ontsluiting

Op de kaart is een aantal paden en zandwegen aangegeven welke opgeheven zullen worden voor recreatief gebruik. Hiervoor in de plaats worden enige nieuwe paden aangelegd. De werkzaamheden bestaan uit: - De te verwijderen wegtrace’s worden van de dekzandlaag ontdaan over de volledige breedte en

tot een diepte van ca. 20-25 cm, geleidelijk overgaand naar het niveau van de naastliggende heide. Het vrijkomende zand afvoeren naar het tijdelijke depot of direct gebruiken in nabijgelegen werken waar schoon zand nodig is. Voor het overzicht zie de staat van hoeveelheden en de grondbalans (4.2).

- Na het verwijderen van de zandbovenlaag het vrijgekomen tracé afstrooien met een dunne laag heidemaaisel.

Heidemaaisel kan betrokken worden vanuit het terrein op aanwijs van de directie door ter plaatse zaaddragende heide te maaien ( medio november) en te verspreiden. De nieuw te maken paden worden voorzien van een zandcunet. Over het gehele tracé wordt ca. 20 cm bovengrond uitgegraven en afgevoerd. Het ontstane tracé opvullen met schoon zand vrijgekomen uit de op te ruimen wegen en paden. Zie grondbalans (4.2). De nieuwe paden tonrond afwerken.

2.1.10 Opruimen oude plagselhoop

Aan de rand van de natte heide op locatie 52 is een reeds gecomposteerde hoop (voormalig) plagsel aanwezig. Van het materiaal is een monster geanalyseerd conform het BOOM-besluit. De werkzaamheden bestaan uit het geheel opnemen en afvoeren van het materiaal. Het voormalige maaiveld onder de verwijderde plagselhoop, plaggen en afvoeren. Plagdiepte tot op het minerale zand (ca. 15 cm diep).

2.1.11 Diverse werkzaamheden

Anti auto palen verwijderen. Tussen het wandelpad en de venoever 20 staan een rij anti autopalen, deze worden verwijderd en afgevoerd. Plaggen beschadigde terrein, op diverse locaties zal ondanks de voorzorg insporing ontstaan. Deze delen worden geplagd en afgevoerd. Ter hoogte van het op te heffen wandelpad naast 21 staat een slagboom van goede kwaliteit. Na het opheffen van het wandelpad de slagboom opnemen en verplaatsen naar een nader aan te wijzen locatie binnen het terrein.

2.1.12 Werkzaamheden buiten het plangebied.

Page 11: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 11

Net buiten de begrenzing van het plangebied worden op percelen van derden of nog aan te kopen percelen door DLG inrichtingswerkzaamheden uitgevoerd welke van direct belang zijn voor hydrologisch herstel van de Gorsselseheide. Kort samengevat komt het er op neer dat ten behoeve van het herstellen van heischraal grasland, het dempen van sloten en greppel en het verbeteren van de hydrologie over een oppervlakte van ca 15 ha inrichtingswerkzaamheden zullen worden uitgevoerd. Afhankelijk van de afzetmogelijkheden van de vrijkomende grond zullen de kosten hiervoor ca € 11.000 euro per ha beslaan. De mate van inrichting is voor een deel afhankelijk van de chemische samenstelling van de bovengrond. Op dit moment voert DLG een biogeochemisch onderzoek uit om de hydrologische- en bodemchemische situatie in deze externe percelen in beeld te brengen. Het is de bedoeling dat de inrichtingsmaatregelen buiten het plangebied aansluiten bij de maatregelen binnen het plangebied. Op deze manier kan een veerkrachtig nat heidegebied tot ontwikkeling komen. De financiering van de uitvoering komt uit de reguliere subsidiestromen vanuit de Provincie.

Page 12: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 12

2.2 Uitvoering

• De werkzaamheden vinden plaats in een overwegend nat en kwetsbaar natuurgebied. De aannemer dient hiermee bij de keuze van het materieel rekening te houden.

• Het is niet toegestaan met een wielkraan te werken: er mag uitsluitend met rupskranen gewerkt worden. Voor de plag- en graafwerkzaamheden dient deze tevens voorzien te zijn van een zijwaarts kantelbare gladde bak. Bosbouwmaterieel conform de geldende eisen voor wat betreft carterbescherming en wieldruk.

• Ten behoeve van de afvoer van grondstoffen mogen voor het hout en takken uitrijwagens op wielen of rupsen gebruikt worden.

• Voor de afvoer van plaggen of grond, landbouw dumpers en landbouwtrekkers met verlaagde bandenspanning gebruiken.

• Transport van machines en materiaal uitsluitend over de op kaart en in het veld aangegeven transportroutes.

• Bijzondere locaties die tijdens de uitvoering beslist ontzien dienen te worden, worden zoveel mogelijk op kaart aangegeven. Zij worden in elk geval in het veld met lint en/of piketten gemarkeerd.

• De werkzaamheden dienen te worden uitgevoerd conform de periodes uit de gedragscode natuur en/of bosbeheer of volgens de bepalingen uit de eventueel aan te vragen ontheffing Flora en Faunawet.

• Het gebied wordt tevens gebruikt door recreanten; door middel van bebording worden recreanten op de werkzaamheden attent gemaakt. De aannemer dient tijdens het transport rekening te houden met recreanten en de rijsnelheid hierop aan te passen.

• Werkzaamheden mogen plaatsvinden tussen 07.00 uur en 19.00 uur. • Ten behoeve van het personeel van de aannemer dient een deugdelijke

schaftgelegenheid aanwezig te zijn incl. een toiletgelegenheid. • Op kruisingen en op in- en uitritten is het gebruik van rijplaten verplicht. • Voor de verwerking van het tak- en tophout wordt door de directie een centrale plaats

aangegeven waar het materiaal verwerkt en tijdelijk opgeslagen mag worden. • De rond het terrein gelegen openbare wegen mogen door de aannemer gebruikt worden

voor transport. De wegen dienen echter te allen tijde geschikt te blijven voor openbaar verkeer. Bij regenval of opdooi beslist de directie of gebruik toegestaan is.

Page 13: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 13

2.3 Criteria voor aanbesteding en gunning

De werkzaamheden worden aanbesteed op basis van een onderhandse aanbesteding. Voor het werk worden minimaal 3 aannemers uitgenodigd waarvan bekend is dat zij kennis en kunde hebben van een dergelijk werk. Naam en adres gegevens van de ten tijde van de aanbesteding uit te nodigen aannemers kunnen bij de Bosgroep opgevraagd worden. De genodigden voor de inschrijving kunnen op eigen gelegenheid het werk bekijken. Ook is het mogelijk vooraf een afspraak met een vertegenwoordiger van de opdrachtgever te maken om nadere toelichting in het veld te verkrijgen. Voorafgaand aan de inschrijving wordt ca 1 week voor de datum van inschrijving een Nota van Inlichtingen gehouden. Van de Nota van Inlichtingen wordt een schriftelijk verslag gemaakt en doorgezonden aan de aannemers. Het werk wordt gegund aan de laagste inschrijver, waarbij ook kennis en ervaring wordt meegewogen ( zie hfst 3). De opdracht voor het uitvoeren van het werk wordt gegeven door de eigenaar van de grond. Namens de opdrachtgever voert XXXX de directie over het werk.

2.4 Vergunningen

Voor de voorbereiding en uitvoering van het werk zijn de volgende vergunningen, analyses en ontheffingen van toepassing:

• Dunningswerkzaamheden – Gedragscode bosbeheer • Venherstel – Gedragscode natuurbeheer • Bosomvorming – Ontheffing F&F en Boswet • Dempen sloten buitenrand – Ontheffing waterschap • Afvoer van plagsel en organisch materiaal – BOOM-besluit • Verwerking plagsel in omgeving – Conform Vrijstellingsregeling plantenresten en

tarragrond • Gehele werk – Aanlegvergunning gemeente

Page 14: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 14

3 Bestek en aanbesteding

AANBESTEDENDE DIENST De nieuwe eigenaar van het terrein PROCEDURE Geadviseerd wordt een onderhandse aanbesteding met vooraf geselecteerde kandidaten te houden. Voor het werk worden een aantal gespecialiseerde aannemers uit de regio uitgenodigd. Voor een werk van deze omvang zullen dat er ca 4 zijn. Namen en adressen kunnen te zijner tijd bij de Bosgroep Midden Nederland opgevraagd worden. Ook kan de Bosgroep Midden Nederland de gehele aanbesteding en directievoering over het werk verder verzorgen.

INLICHTINGEN Vragen ten behoeve van de inlichtingen kunnen per mail gesteld worden voor xxx, op het mailadres [email protected] De Nota van Inlichtingen wordt xxxxx aan de bestekhouders toegezonden. INSCHRIJVING De aanbesteding wordt gehouden op xxxxxx om XX.XX uur. Indien de opdrachtgever niet akkoord gaat met de eventuele onderaannemer, krijgt de inschrijver gedurende twee weken de gelegenheid om: een andere onderaannemer te vinden die het betreffende deel in onderaanneming kan uitvoeren; of aan te geven dat hij het betreffende deel alsnog zelf zal uitvoeren. VCA- en/of ISO-certificaat De inschrijver moet minimaal in het bezit zijn van een VCA-certificaat of gelijkwaardig. Dit geldt tevens voor een eventueel in te zetten onderaannemer. Als bewijsstuk dient bij de inschrijving een kopie van het VCA-certificaat (of een gelijkwaardige vervanger daarvan) ingeleverd te worden. Ervaringseis De inschrijver moet in de afgelopen 3 kalenderjaren minimaal 3 werken met een minimale jaaromvang van 60% van de inschrijfsom op het gebied van onderhoud groenvoorzieningen gerealiseerd hebben. Als bewijsstuk dient bij de inschrijving per werk een door de betreffende opdrachtgever ondertekende verklaring ingeleverd te worden. Binnen 7 dagen na een daartoe ontvangen verzoek dienen deze verklaringen van een accountantsverklaring voorzien te worden.

Page 15: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 15

Voor het overzicht het volgende: Bij de aanbesteding dient u een gesloten envelop te overhandigen. In de envelop dienen de volgende stukken te zitten: - inschrijfbiljet; - inschrijfstaat; - plan van aanpak met tijdsplanning; - kopie ISO certifica(a)t(en); - kopie VCA certifica(a)t(en); - minimaal 3 referenties van ervaringswerken. STAAT VAN HOEVEELHEDEN EN INSCHRIJVINGSSTAAT

1. Verwezen wordt naar de als bijlage bij de uitnodiging toegevoegde Staat van Hoeveelheden en Inschrijvingsstaat.

2. Alternatieve aanbiedingen (varianten) zijn bij deze aanbesteding niet toegestaan. OPDRACHT

1. Het gunningcriterium is de economisch meest voordelige aanbieding gelet op: - de prijs (max. 75 punten); - het puntenaantal voor het plan van aanpak (max. 25 punten).

2. De inschrijver met het hoogste puntentotaal, die voldoet aan alle selectiecriteria, krijgt de

opdracht.

3. Alle inschrijvingen worden eerst beoordeeld op de inschrijvingsvereisten. De inschrijvingen die aan alle eisen voldoen, worden vervolgens beoordeeld conform onderstaande procedure.

4. De beoordeling vindt plaats door een inschrijfcommissie van minimaal 3 personen.

5. Het plan van aanpak (van de geldige inschrijvingen) van dit bestek wordt door de inschrijfcommissie getoetst en van een puntentoedeling voorzien.

6. Binnen 24 uur na de aanbesteding maakt de opdrachtgever per mail en desgewenst per telefoon

de uitslag bekend.

Page 16: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 16

OPDRACHTGEVER De eigenaar van het terrein

DIRECTIE De directie wordt aangewezen of uitgevoerd door de opdrachtgever. In de opdrachtbrief worden één of meer personen aangewezen om als directie op te treden. LOCATIE Het uit te voeren werk is gelegen op de Gorsselse Heide in de gemeente Gorssel, de precieze begrenzing van de locatie is op kaart weergegeven. ALGEMENE BESCHRIJVING TIJDSBEPALING Het werk start op XXX Het werk opleveren per xxxx, waarbij de feitelijke uitvoeringsduur - binnen deze ruim aangegeven uitvoeringstermijn - in overleg tussen directie en aannemer wordt bepaald.

ONDERHOUDSTERMIJN De onderhoudstermijn, als bedoeld in paragraaf 11 lid 1 van de U.A.V. 1989, is niet van toepassing. KWALITEITSBORGING Van de aannemer wordt een Plan van aanpak voor het uit te voeren werk verlangd. In het plan staan de volgende zaken weergegeven:

Tijdsplanning. Inzet personeel en materieel. Personele beschermingsmiddelen. Schaftgelegenheid. Verkeersvoorzieningen en waarschuwingsborden. Verwerking chemische middelen. Vakbekwaamheid personeel. Afzet vrijkomende materialen ( hout/plagsel/bagger).

Page 17: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 17

ALGEMENE EN ADMINISTRATIEVE BEPALINGEN

VAN TOEPASSING ZIJNDE BEPALINGEN Op dit werk zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van het Bosschap voor de uitvoering van werken van 17 januari 2007.

De Algemene voorwaarden zijn als bijlage bij de uitnodiging opgenomen. Algemeen

1. Deze offerteaanvraag is geen opdracht, impliceert het niet en kan niet als zodanig worden uitgelegd.

2. Alle informatie dient vertrouwelijk te worden behandeld. 3. Door het uitbrengen van de offerte geeft u blijk akkoord te gaan met het bovenstaande en zich te

conformeren aan de inhoud van alle aanvraagdocumenten. VERTEGENWOORDIGING AANNEMER

1. Indien de aannemer zich in zaken betreffende het werk wil laten vertegenwoordigen, wordt daarvoor een volmacht als bedoeld in paragraaf 4 van de U.A.V. 1989 verlangd.

2. De voertaal in dit werk is Nederlands. Alle schriftelijke en mondelinge communicatie dient in

deze taal te geschieden.

3. Tijdens de uitvoering dient altijd een Nederlandstalig aanspreekpunt op het werk aanwezig te zijn.

Page 18: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 18

BETALINGSREGELINGEN: RISICOREGELING

WIJZIGINGEN IN DE LOONKOSTEN EN KOSTEN BESTANDDELEN

1. De verrekening geschiedt jaarlijks per 1 november. Prijswijzigingen kunnen niet worden verrekend

lopende het bestek. De loonkostencomponent wordt jaarlijks aangepast conform de index van de CAO groenvoorziening. De loonkostencomponent wordt voor dit werk geschat op 80 % van de Aanneemsom.

2. Op wijzigingen in de kosten van brandstofgroepen en kosten van bouwstofgroepen geschiedt geen

verrekening.

BETALINGSREGELINGEN: INDIENEN DECLARATIES De declaraties moeten, in enkelvoud, worden ingediend bij: DE EIGENAAR Op de declaratie het besteknummer vermelden en als bijlage een door de directie goedgekeurde termijnstaat toevoegen. In afwijking van het bepaalde in paragraaf 40, lid 6 van de U.A.V. 1989 zal uitbetaling van een declaratie plaatsvinden binnen 6 weken nadat de declaratie in goede orde bij de opdrachtgever of directie is binnengekomen.

Page 19: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 19

4 Werkomschrijving

4.1 Leggers per vak

Page 20: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 20

4.2 Staat van hoeveelheden en grondbalans

Bij de werkzaamheden komt geel zand en plagsel vrij. Alle plagsel, organisch materiaal en bladresten worden buiten het terrein afgevoerd en verwerkt. De aannemer dient zelf zorg te dragen voor afvoer en verwerking. Vrijkomend zand kan binnen het werk gebruikt worden ten behoeve van het dempen van sloten, watergaten en greppels en het maken van nieuwe wandelpaden. In onderstaande tabel is een indicatie aangeven van de vrijkomende en benodigde materialen.

Globale staat van hoeveelheden Vrijkomend materiaal Plagsel van heide en venranden 4675 m3 Bosgrond 5800 m3 Licht verontreinigd materiaal 7450 m3 Hout en kronen 1055 m3 Zand uit terrein 4600 m3 Materiaal en grondbalans Soort materiaal vrijkomend Benodigd Af te voeren Plagsel van heide en venranden 3925 4675 m3 Bosgrond 5800 5800 m3 Hout en kronen 7450 7450 m3 Geel zand uit terrein 1055 3750 m3 Verontreinigd materiaal 7450 7450 m3 Schoon leemhoudend zand aan te kopen grond

12480 m3

Page 21: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 21

4.3 Transportplan

Voor aanvang van de werkzaamheden wordt in samenspraak met de aannemer een kaart met rijroutes opgesteld. In beginsel mogen alle op het terrein aanwezige zandwegen breder dan 3 meter gebruikt worden voor transport. Op alle kruisingen en bochten rijplaten gebruiken. Buiten de wegen en paden mag uitsluitend op aanwijzing van de directie gereden worden. Schade en verontreiniging van de openbare weg dient direct verholpen te worden. In de terreingedeelten die zijn aangegeven op kaart als “potentieel kwetsbaar” mag in geen geval doorgaand transport plaatsvinden. Voor transport binnen het terrein uitsluitend trekker met dumper gebruiken of knikdumpers. In geen geval mag binnen het terrein met vrachtwagens gereden worden. Indien het transport in de directe omgeving van bomen plaatsvindt, deze individueel beschermen met planken en/of waarschuwingslint. Schade vergoeding conform algemene voorwaarden.

Page 22: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 22

5 Financiën

5.1 Begroting

Page 23: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 23

5.2 Kosten vergunningen, nader onderzoek, aanbesteding en directie

Op verzoek van DLG is door Ecogroen Advies te Zwolle, in augustus 2008, een onderzoek uitgevoerd naar de natuurwaarden in het kader van de Flora en Fauna wet. Op basis hiervan is het voor een aantal soorten noodzakelijk een ontheffing aan te vragen. Een groot deel van de herstelwerkzaamheden kunnen na inventarisatie conform de gedragscode Natuurbeheer worden uitgevoerd, mits de gedragscode Natuurbeheer voor de betreffende maatregel geen ontheffing vereist. De kosten voor de aanvraag van de ontheffing en nader vooronderzoek zijn niet in alle gevallen subsidiabel en zullen naar verwachting voor dit gebied € 3.00,-- - € 1.000,-- beslaan. De overige vergunningen hebben meer een administratief karakter. De belangrijkste zijn de ontheffing van het waterschap en de aanlegvergunning van de gemeente. De kosten hiervoor zullen naar verwachting € 400,- tot € 800,- bedragen. De kosten voor het definitief maken van het bestek met de aanbesteding en de feitelijke directievoering liggen respectievelijk op ca. € 4000,- voor bestek en aanbesteding en ca € 10.000,- tot 15.000 voor toezicht en directie.

5.3 Subsidieplan

Voor een aantal werkzaamheden zal het mogelijk zijn een financiële bijdrage voor de uitvoering van de maatregelen van de overheid te verkrijgen. Of dit mogelijk is hang mede af van de eigendomsvorm en de soort maatregel. Globaal kunnen subsidies aangevraagd worden door particulieren, stichtingen en verenigingen en lagere overheden voor herstel- en inrichtingsmaatregelen in bos en natuurterreinen. De regeling EGM (Effect Gerichte Maatregelen) is een regeling uitgevoerd door het ministerie van LNV en behelst het nemen van maatregelen die de gevolgen van verdroging, verzuring en vermesting in bestaande natuur verminderen of opheffen. In dit project komen vrijwel alle maatregelen die verband houden met het verbeteren van de hydrologie, hiervoor in aanmerking. In detail gaat het hierbij om de locaties waar sloten, grachten, greppels en gaten gedicht worden. Van deze regeling kunnen particulieren, de Landschappen, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer gebruik maken. Het is op dit moment niet zeker of de subsidie regeling EGM de komende jaren zal blijven bestaan. Het ligt in de verwachting dat een aantal anti-verdrogingmaatregelen ook bij de provincie kunnen worden aangevraagd. Ten behoeve van de omvormingen en inrichtingsmaatregelen kan in een aantal gevallen gebruik worden gemaakt van de ILG. Het zal hierbij vooral gaan om de omvormingen van opgaand bos naar heide en het aanleggen van recreatieve voorzieningen. Voor deze laatste regeling is het van belang dat de te nemen maatregelen voorkomen in het Natuurgebiedsplan. Het Natuurgebiedsplan is opgesteld door de provincie Gelderland. Indien de maatregelen niet opgenomen zijn in het Natuurgebiedsplan dient een wijzigingen van voornoemd plan bij de provincie worden aangevraagd. Indien maatregelen subsidiabel zijn, kan een bijdrage verwacht worden van 95% in de werkelijke kosten bij de regeling EGM en ca. 75% bij de ILG ten behoeve van de inrichting.

Page 24: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 24

6 Bijlagen

6.1 Hydrologische maatregelen.

6.2 Maatregelen Heide en Vennen.

6.3 Recreatieve maatregelen.

6.4 Kwetsbare gebieden.

Page 25: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 25

6.5 Analysegegevens

Op elf locaties zijn monsters genomen van het organische materiaal conform BOOM. Op vier locaties zijn overschrijdingen aangetroffen van zware metalen. De overschrijdingen zijn dermate groot dat verwerking van het materiaal op landbouwgrond niet mogelijk is .

Page 26: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 26

6.6 Foto’s

Page 27: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Bosgroep Midden Nederland

Werkplan Gorsselse Heide 27

Literatuur

- Natuurherstelplan Gorsselse Heide, Dienst Landelijk Gebied, januari 2008, Ing. H. Smeenge MSc.

- Saneringplan bodemsanering Gorsselsche Heide te Eefde, Tauw, 21 december 2005, S.

Swenne.

- Flora en faunaonderzoek Gorsselse heide, Ecogroen advies, Augustus 2008.

Page 28: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Gorsselse Heide Begroting sept 2008

Volgnr Omschrijving Eenheid Hoeveelheid Prijs/eenheid Totaalbedrag in € in €1 Voorbereiding

1.1 Uitzetten in het terrein dag 3,00 € 450,00 € 1.350,00Aanvullend bodemonderzoek st 8,00 € 250,00 € 2.000,00Blessen ten behoeve van dunningen dag 2,00 € 450,00 € 900,00Schaftkeet en toillet stelpost 1,00 € 1.500,00 € 1.500,00Rijplaaten stelpost 1,00 € 15.000,00 € 15.000,00Ter beschikking stellen van bebording en afzettingen stelpost 1,00 € 2.000,00 € 2.000,00Inrichten tijdelijke depots en snipper terrein stelpost 1,00 € 2.500,00 € 2.500,00

2 Vellen en ruimen houtgewas2.1.1 Vellen en afvoeren bos en opslag t.b.v. venherstel are 340,00 € 30,00 € 10.200,00

Vellen en afvoeren bos en opslag t.b.v. heideherstel are 370,00 € 10,00 € 3.700,00Schonen ven en venrand effususpoeltje are 50,00 € 25,00 € 1.250,00

2.1.2 Dempen grenssloten en greppelsVellen houtgewas dag 3,50 € 1.200,00 € 4.200,00Schonen van sloten greppels met minikraan dag 3,50 € 900,00 € 3.150,00Aanbrengen en verwerken van zwarte grond in greppels dag 3,50 € 900,00 € 3.150,00

2.1.3 Dempen interne greppelsVellen houtgewas langs greppels als werkpad m1 1,00 € 600,00 € 600,00Schonen van greppels met minikraan dag 3,50 € 900,00 € 3.150,00Aanbrengen en verwerken van schoon zand in greppels dag 2,50 € 900,00 € 2.250,00

2.1.4 Dempen grachten Vellen beplanting incl afvoer dag 4 € 1.200,00 € 4.800,00Aanbrengen schoon zand m3 6820 € 6,00 € 40.920,00Pompen dag 3 € 200,00 € 600,00Verwerken grond uit wal nr 17 m3 700 € 5,00 € 3.500,00

2.1.5 Dempen ontwateringskuilenDempen van watergaten met zand incl glad afwerken dag 2,00 € 900,00 € 1.800,00Aanvoer van zand

2.1.6 Plaggen Venoevers Intensief klepelen terrein are 390,00 € 12,00 € 4.680,00Plaggen Venoevers met kraan. Incl afvoer en verwerking are 265,00 € 60,00 € 15.900,00Plaggen Venoevers met kraan. Incl afvoer en verwerking nr 22b are 150,00 € 75,00 € 11.250,00Aanbrengen plasberm m3 3600,00 € 2,00 € 7.200,00

2.1.7 Verwijderen opslag op heide m3 400,00 € 20,00 € 8.000,00

2.1.8 Bos omvormen naar natte heide en heischraal graslandIntensief klepelen terrein ha 370,00 € 12,00 € 4.440,00Plaggen tot max 25 cm ha 320,00 € 60,00 € 19.200,00Plaggen tot max 25 cm in rabattendeel ha 150,00 € 75,00 € 11.250,00incl afvoer en verwerking vrijkomend materiaal m3Slechten van rabatten ha 150,00 € 45,00 € 6.750,00Verwijderen en afvoer van stobben stelpost

2.1.9 Wegen, paden en recreatieve ontsluiting Afgraven tot 20 cm diep van zandwegen ter breedte van 4 meter m2 4500,00 € 4,00 € 18.000,00Afgraven tot 10 cm diep van paden ter breedte van 2 meter m2 1700,00 € 4,00 € 6.800,00Vervaardigen cunet en aanbrengen zand m2 3800,00 € 6,00 € 22.800,00

2.1.10 Opruimen en afvoeren oude plagselhoop Afgraven en omzetten oude plagselhoop m3 700,00 € 12,00 € 8.400,00Opruimen en afvoeren takhout stelpost 1,00 € 1.000,00 € 1.000,00

2.1.11 Diverse werkzaamheden Verwijderen anti autopalen st 14,00 € 6,00 € 84,00Plaggen op beschadigde terreindelen are 200,00 € 70,00 € 14.000,00Verwijderen slagboom st 1,00 € 200,00 € 200,00Plaatsen slagboom st 1,00 € 250,00 € 250,00Intern transport grond m3 3600,00 € 2,00 € 7.200,00Tijdelijk afpompen Luteaven dag 10,00 € 410,00 € 4.100,00Wegvissen Zonnebaars Luteaven dag 3,00 € 1.100,00 € 3.300,00

3 Grond balansAankoop zand m3 15175,00 € 9,00 € 136.575,00Afvoer en verwerking verontreinigd materiaal m3 7450,00 € 15,00 € 111.750,00

Subtotaal € 531.649,004

4.1 Onvoorzien 2% 10632,98 € 10.632,98

BTW 6 % van Subtotaal Bouwsom BTW 19 % van Overige kosten

ALGEHEEL TOTAAL ex BTW € 542.281,98

Page 29: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide Globale staat van hoeveelheden

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden 4675 m3Bagger 0 m3Bosgrond 5800 m3Licht verontreinigd materiaal 7450 m3Hout en kronen 1055 m3Zand uit terrein 4600

Materiaal en grondbalansSoort materiaal vrijkomend Benodigd OverschotPlagsel van heide en venranden 4675 4675Bagger 0 0Bosgrond 5800 5800Hout en kronen 7450 7450Zand uit terrein 1055 3750 -2695Schoon zand 12480 -12480

Page 30: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel VaknummerOmschrijvingOppervlakte areLengte m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand 12480 m3Zand uit terrein 3750 m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden 4675 m3Bagger 0 m3Bosgrond 5800 m3Hout en kronen 7450 m3Zand uit terrein 1055 m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Materiaal en grondbalansSoort materiaal vrijkomend Benodigd OverschotPlagsel van heide en venranden 4675 4675Bagger 0 0Bosgrond 5800 5800Hout en kronen 7450 7450Zand uit terrein 1055 3750 -2695Schoon zand 12480 -12480

Page 31: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel VaknummerOmschrijvingOppervlakte areLengte m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond m3Hout en kronen m3Zand uit terrein m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaal

€ - € - € - € - € - € - € -

Page 32: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Sloot dempenVaknummer 1 Omschrijving Oppervlakte are Lengte 300 m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand 5000 m3Zand uit terrein 0 m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal 800 m3Hout en kronen m3Zand uit terrein m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalHout/opslag ruimen 2 dag € 1.200,00 € 2.400,00 Opschonen sloot 2 dag € 900,00 € 1.800,00 Aanvullen met geel zand 2 dag € 900,00 € 1.800,00 Geel zand 5000 m3 € - € - BOOM monster 1 st € 250,00 € 250,00

€ - € 6.250,00

Boommonster niet schoon

EGM

Ten oosten van de zandweg loopt de bermsloot, die plaatselijk verbreed is tot een laagte. Op de insteek staan bomen (Zomereik) en het talud is geheel begroeid met opslag en Braam.

De sloot en de laagte hebben een ontwaterende werking op het natuurgebied. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen, worden deze gedempd. De bermsloot is ca 3 m breed, 1,5 m diep en 160 m lang. De laagte is resp. 15 x 2 x 140 m lengte.

De opslag op het talud en het losliggend (tak)hout wordt verwijderd en afgevoerd. De sloot en laagte schonen (resp. ca 0,15 m en 0,40 ) humeus materiaal afvoeren. Sloot en laagte opvullen met geel zand. De bomen op de insteek sparen. Langs de weg afwateringsgreppel maken.

Vellingsploeg en uitrijwagen. Midikraan en dumper.

Page 33: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Greppel dempenVaknummer 4 Omschrijving Elzerdijk Oppervlakte are Lengte 450 m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein 630 m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden 270 m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen m3Zand uit terrein m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalHout/opslag ruimen 0,5 dag € 1.200,00 € 600,00 Opschonen greppel 0,5 dag € 900,00 € 450,00 Aanvullen met zwarte grond/zand 0,5 dag € 900,00 € 450,00

Zand/ zwarte grond 630 m3 € - € - € -

€ - € 1.500,00

EGM

(On)diepe greppel met opgaande bomen op insteek boskant en geheel begroeid met struiken.

De greppel heeft een ontwaterende werking op het natuurgebied. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen, wordt de greppel gedempd. De greppel is ca 2 m breed, 0,7 m diep. Er ligt gemiddeld 0,3 m humeus materiaal in.

Enkele gebleste bomen worden geveld. Hout, opslag en het losliggend (tak)hout worden verwijderd en afgevoerd. De greppel wordt geschoond; (ca 0,30 m dik) humeus materiaal afvoeren. Greppel opvullen met zwarte grond en/of zand. De bomen op de insteek sparen.

Vellingsploeg en uitrijwagen. Midikraan en dumper.

Page 34: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Greppel dempen Vaknummer 5Omschrijving Gerrit slagmanstraatOppervlakte are Lengte 600 m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein 420 m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden 180 m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen m3Zand uit terrein m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalHout/opslag ruimen 0,5 dag € 1.200,00 € 600,00 Opschonen greppel 0,5 dag € 900,00 € 450,00 Aanvullen met zwarte grond/zand 0,5 dag € 900,00 € 450,00

Zand/ zwarte grond 420 m3 € - € - € -

€ - € 1.500,00

EGM of ILG

(On)diepe greppel met opgaande bomen aan beide zijden op de insteek en geheel begroeid met struiken. Plaatselijk staan bomen in de greppel.

De greppel heeft een ontwaterende werking op het natuurgebied. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen, wordt de greppel gedempd. De greppel is ca 1 m breed, 0,7 m diep. Er ligt gemiddeld 30 cm humeus materiaal in.

Enkele gebleste bomen worden geveld. Hout en opslag worden verwijderd en afgevoerd. De greppel wordt geschoond; (ca 30 cm dik) humeus materiaal afvoeren. Greppel opvullen met zwarte grond en/of zand. De bomen op de insteek sparen. Greppel langs weg handhaven.

Vellingsploeg en uitrijwagen. Midikraan en dumper.

Page 35: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Sloot dempenVaknummer 8Omschrijving Gerrit SlagmanstraatOppervlakte areLengte 191 m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein 450 m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal 250 m3Hout en kronen m3Zand uit terrein m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalHout/opslag ruimen 1 dag € 1.200,00 € 1.200,00 Opschonen sloot 0,5 dag € 900,00 € 450,00 Aanvullen met geel zand 1 dag € 900,00 € 900,00 Geel zand 275 m3 € - € - BOOM monster 1 st € 250,00 € 250,00

€ - € 2.800,00

Boommonster niet schoon

EGM

Bermsloot met opgaande bomen aan beide zijden op de insteek en geheel begroeid met struiken.

De sloot heeft een ontwaterende werking op het natuurgebied. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen, wordt de sloot gedempd. De bermsloot is 1,5 tot 2 m breed, 0,7 m diep en 191 m lang.

De opslag op het talud wordt verwijderd en afgevoerd. De sloot wordt geschoond; (ca 30 cm dik) humeus materiaal afvoeren. Sloot opvullen met schoon geel zand. De bomen op de insteek sparen. Haaks op de zandweg een werkstrook schoonzagen van 4 m breed langs de sloot.

Vellingsploeg en uitrijwagen. Midikraan en dumper.

Page 36: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Gracht dempenVaknummer 9Omschrijving SchietbaanOppervlakte areLengte 620 m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand 6820 m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen m3Zand uit terrein m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalVellen beplanting incl afvoer 3 dag € 1.200,00 € 3.600,00 Aanbrengen schoonzand 6820 m3 € 6,00 € 40.920,00 Pompen 3 dag € 200,00 € 600,00

€ - € - € 45.120,00

Enkele oude bomen sparen (lint).

EGM of ILG

De gracht rondom de Schietbaan is tot op de insteek begroeid met bos (bomen en struiken). Langs een deel van de buitenzijde ligt een wal van zand. De afmetingen van de gracht zijn: 5 m breed en 1.50 m diep. Er ligt ca 10 cm slib op de bodem. Dit kan blijven liggen.

De gehele gracht moet worden opgevuld met schoon zand om de verdrogende werking op de aanliggende natte heide tegen te gaan. De berkensingel op de grens met de heide wordt geheel verwijderd en afgevoerd (zie ook 33).

Verwijderen en afvoeren van hout en opslag op de wal en op een werkstrook aan de buitenzijde van de gracht (breedte van 5 m). De gracht dempen met schoon geel zand. Het zand vanuit de wal (ca 200 lang, 2 m breed en 1 m hoog) gebruiken. Voorafgaand aan het dempen gracht leegpompen.

Vellingsploeg en uitrijwagen. Rupskraan en dumper.

Page 37: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Greppels dempenVaknummer 13Omschrijving Natte heideOppervlakte areLengte 550 m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand 310 m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden 250 m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen m3Zand uit terrein m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalHout/opslag ruimen 0 dag € - € - Opschonen greppel 2,5 dag € 900,00 € 2.250,00 Aanvullen met zand 1,5 dag € 900,00 € 1.350,00 Zand 310 m3 € - € -

€ - € - € 3.600,00

Terrein is zeer moeilijk toegankelijk (nat). Het gehele heideterrein is zeer kwetsbaar. Eerst opslag verwijderen uit maatregel 33.

EGM of ILG

Smalle, diepe greppels door de natte heide die geheel begroeid zijn met struikopslag van Grove den, Berk, Vuilboom en Krent. Op veel plaatsen ligt een walletje langs de greppel waar slootvuil verzameld is. De greppel mondt uit in het Obliqua ven.

Om de ontwaterende werking op te heffen wordt het greppelsysteem gedempt met schoon zand. De struikopslag wordt geheel verwijderd (zie ook 33). De afmeting van de greppels is gemiddeld: 0,8 m breed en 0,7 m diep.

Nadat de struiken zijn verwijderd worden de slootkanten en de bodem (ca 0,2 m slib) geschoond. Tevens wordt het organisch materiaal van het walletje meegenomen (ca 165 m3). Aanvullen met geel zand.

Minirupskraan en minirupsdumper.

Page 38: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Greppels dempenVaknummer 14Omschrijving Oppervlakte areLengte 40 m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden 50 m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen m3Zand uit terrein m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalPlaggen kleinschalig incl afvoer 5 are € 70,00 € 350,00

€ - € - € - € 350,00

Kort wandelpad door laagte.

Opheffen pad.

Plaggen pad door opvlakkig en grillig een trace weg te plaggen.

Kraan en dumper

Page 39: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Ontwateringskuilen Vaknummer 15Omschrijving Kuil naast zandpadOppervlakte areLengte 0 m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand 300 m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen m3Zand uit terrein m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalAanvullen met geel zand 2 dag € 900,00 € 1.800,00 Zand 300 m3 € - € -

€ - € - € - € - € 1.800,00

Te sparen bijzondere soorten worden aangegeven met lint en/of piketten.

EGM of ILG

Langs de zandpaden zijn ontwateringskuilen aangelegd om het (regen)water af te voeren. Het betreft 12 stuks met een gemiddelde oppervlakte van 4 x 5 meter en de diepte varieert tussen de 0,5 en 2 m.

De kuilen onttrekken veel water uit de omringende natte heide en worden daarom gedempt met schoon zand. Nabij een aantal kuilen komen bijzondere soorten voor. Zie rapport Ecogroen.

Kuil dempen vanaf het zandpad en glad afwerken. Hierbij wel rekening houden met oppervlakkige ontwatering van de zandweg (tonrond leggen). Gemiddeld wordt 25 m3 schoon zand per kuil gerekend.

Rupskraan en dumper.

Page 40: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Dempen greppelVaknummer 16Omschrijving GreppelOppervlakte areLengte 170 m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand 50 m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen m3Zand uit terrein m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalHout/opslag ruimen 0,5 dag € 600,00 € 300,00 Opschonen greppel 1 dag € 900,00 € 900,00 Aanvullen met zand 0,5 dag € 900,00 € 450,00 Zand 50 m3 € - € -

€ - € - € 1.650,00

EGM

Ten oosten en aan de zuid-oost zijde van het Lutea ven ligt een greppel in het bos die het (kwel)water vanuit de omringende stuifduinen afvoert naar het ven. Deze ontwateringsgreppels hebben een verdrogende werking.

Deze ontwateringsgreppels hebben een verdrogende werking op de omgeving en woorden gedempt. De afmeting van de greppels is gemiddeld 60 cm breed en 40 cm diep. De lengte is ca 150 m respectievelijk 20 m.

Vegetatie en bagger verwijderen van oevers en bodem inclusief verwerking in bos. De greppel met schoon mineraal zand dempen. Voor de bereikbaarheid tijdens de uitvoering zullen enkele bomen worden geveld. Deze kunnen blijven liggen.

Motorzaag. Kleine rupskraan met dumper.

Page 41: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Gracht dempen Vaknummer 17Omschrijving Corduliagracht Oppervlakte areLengte 400 m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand 0 m3Zand uit terrein 700 m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen m3Zand uit terrein m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalVellen beplanting incl afvoer 1 dag € 1.200,00 € 1.200,00

Verwerken grond uit wal 700 m3 € 5,00 € 3.500,00

€ - € 4.700,00

Te sparen elementen worden gemarkeerd met piketten en/of lint, zoals de Rododendron nabij de ingang. Er is weinig tot geen slib gemeten op de bodem van de gracht.

De Corduliagracht bestaat uit een vrij diepe (2 m) watergang met steile oevers; de breedte is ca 6 m. Aan de buitenzijde ligt een grondwal (afkomstig uit de gracht) met een breedte van ca 3 m. Beide oevers zijn begroeid met struweel van Wilg, Vuilboom en Berk (hoogte 6 m).

De gracht heeft een ontwaterende werking op het natuurgebied. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen, worden een tweetal dammen van ca 5 meter breed in de gracht aangebracht.

Verwijderen en afvoeren van het struweel op de wal en op een werkstrook aan de binnenzijde van de gracht (breedte van 5 m). Werkpad klepelen. Vanaf de binnenzijde worden een tweetal grondlichamen aangebracht. Hiervoor kan de aanwezige grond gebruikt worden.

Vellingsploeg en uitrijwagen. Klepelmaaier. Rupskraan en dumper.

Page 42: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Vrijstellen venoeverVaknummer 20aOmschrijving Lutea venOppervlakte 120 areLengte m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen 80 m3Zand uit terrein

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalSchonen venrand 120 are € 30,00 € 3.600,00

€ - € - € - € - € - € 3.600,00

De bosrand wordt "rafelig" uitgevoerd. Te behouden bomen en/of flora/fauna elemen-ten worden gemarkeerd met piket en/of lint. De venoever niet betreden.

n.v.t.

De venranden zijn begroeid met bos bestaande uit Zomereik, Berk en Grove den. De onderetage bestaat uit Krent, Grove den en Lijsterbes. De maximale diameter is ca 35 cm. In de venoever komen bijzondere soorten voor.

Aan de zuid- en oostzijde van het Lutea ven wordt een strook bos geveld van ca 30 meter breed. De nieuwe bosrand wordt geblest en er worden enkele te sparen solitairen aangewezen. Verder worden alle houtige gewassen verwijderd.

Hout vellen en uitrijden; tak-en tophout evenals struikopslag volledig afvoeren. Langs de oever van het ven wordt opslag met wortel en al verwijderd echter langs de oostoever gebeurt dit met handgereedschap en licht materieel.

Vellingsploeg; Sleeptrekker; Uitrijwagen; Sorteergrijper; evt. versnipperen. Voor het werk langs de oever wordt licht materieel gebruikt voor de afvoer van takhout (lichte uitrijwagen).

Page 43: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Plaggen venoeverVaknummer 20bOmschrijving Lutea venOppervlakte 120 areLengte m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden 500 m3Bagger m3Bosgrond 1800 m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen m3Zand uit terrein

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalKlepelen (intensief) 120 are € 12,00 € 1.440,00 Plaggen venrand inclusief afvoer 2 km

120 are € 60,00 € 7.200,00

BOOM 1 st € 250,00 € 250,00 € - € - € - € 8.890,00

Kwetsbare plekken en bijzondere soorten worden afgezet met piketten en/of lint. Deze locaties niet betreden. Enkele stammen dood hout blijven liggen.

EGM of ILG

De venoever en aangrenzende strook van ca 30 meter breed zijn ontdaan (20a) van bomen en opslag. De stobben en licht takhout zijn nog op de bodem aanwezig. Tussen de venoever (zuidzijde) en het bos loopt een zandweg van 4 m breed.

De resterende takken en stobben worden geklepeld tot maximaal de te plaggen diepte. De bovenlaag wordt verwijderd en afgevoerd. Het plagwerk begint aan de zuidzijde van de zandweg.

Klepelen. Plaggen en afvoeren van de organische laag inclusief verrijkte bovengrond buiten het plangebied. Zie BOOM analyse. Verwerking plagsel. De te verwijderen dikte is geschat op 15 tot 25 cm aan de zuidzijde en 10 tot 15 cm aan de oostzijde. Ter plaatste van de locaties waar bosopslag stond extra plaggen

Klepelmaaier ( bosklepel of merychruscher), rupskraan met kantelbare gladde bak en lichte dumper(s).

Page 44: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Verwijderen ZonnebaarsVaknummer 20cOmschrijving Lutea venOppervlakte 120 areLengte m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen m3Zand uit terrein

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaal

€ - € - € - € -

Maatregel is nog niet begroot, nader onderzoek is noodzakelijk.

De venoever en aangrenzende strook van ca 30 meter breed zijn ontdaan (20a) van bomen en opslag. De stobben en licht takhout zijn nog op de bodem aanwezig. Tussen de venoever (zuidzijde) en het bos loopt een zandweg van 4 m breed. In het ven zijn door Ecogroen grote hoeveelheden Zonnebaars gevonden

Op basis van het advies van Ecogroen wordt het ven drooggepomt en worden de aanwezige zonnebaarsen weggevangen.

Tijdelijk afpompen van het ven en het wegvangen van de vissen.

Pomp, lichte kraan

Page 45: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Vrijstellen venoeverVaknummer 21aOmschrijving Obliqua venOppervlakte 70 areLengte m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen 45 m3Zand uit terrein

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalSchonen venrand 70 are € 30,00 € 2.100,00

€ - € - € - € - € - € 2.100,00

De bosrand wordt "rafelig" uitgevoerd. Te behouden bomen en bijzondere soorten zijn met lint en/of piketten in het terrein aangegeven. Struikheide sparen. Let op Kamsalamander ( Ecogroen)

De venranden zijn begroeid met bos, vnl. Grove den en Berk. De onderetage bestaat uit Berk, Grove den en Krent en Lijsterbes. De diameter van de Grove den is 40-50 cm. De struiken staan tot op de insteek. Aan de westzijde komen pollen Struikhei voor.

Aan de zuidwest en noordoostzijde van het Obliqua ven wordt een strook bos geveld van resp. 35 en 15 m breed. De nieuwe bosrand wordt geblest en er worden enkele te sparen solitairen aangewezen. Verder worden alle houtige gewassen verwijderd. Bosranden sterk dunnen.

Hout vellen en uitrijden; tak-en tophout evenals struikopslag volledig afvoeren. Langs de oever van het ven wordt opslag met wortel en al verwijderd. Het hout van de noordoost oever afvoeren naar het oosten (westkant is erg nat).

Vellingsploeg; Sleeptrekker; Uitrijwagen; Sorteergrijper; evt. versnipperen.

Page 46: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Plaggen venoeverVaknummer 21bOmschrijving Obliqua venOppervlakte 70 areLengte m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden 1050 m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen m3Zand uit terrein

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalKlepelen (intensief) 70 are € 12,00 € 840,00 Plaggen venrand inclusief afvoer 2 km

70 are € 60,00 € 4.200,00

BOOM 1 st € 250,00 € 250,00 € - € - € - € 5.290,00

Pollen Struikhei sparen bij plagwerkzaamheden. Aan de zuidwest oever wordt een plasberm aangelegd (zie 21 c).

De strook langs beide oevers is ontdaan (21a) van bomen en opslag. De stobben en licht takhout zijn nog op de bodem aanwezig.

De resterende takken en stobben worden geklepeld tot maximaal de te plaggen diepte. De bovenlaag wordt verwijderd en afgevoerd.

Klepelen. Plaggen en afvoeren van de organische laag inclusief verrijkte bovengrond buiten het plangebied. Zie BOOM analyse. Verwerking plagsel. De te verwijderen dikte is op beide oevers geschat op 10 tot 15 cm.

Klepelmaaier ( bosklepel of merychruscher), rupskraan met kantelbare gladde bak en lichte dumper(s).

Page 47: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Aanleggen plasbermVaknummer 21cOmschrijving Obliqua ven Oppervlakte areLengte 115 m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen m3Zand uit terrein 1100 m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalAanleg plasberm 1100 m3 € 2,00 € 2.200,00 Transport naar locatie binnen plangebied

1100 m3 € 2,00 € 2.200,00

€ - € - € - € - € 4.400,00

Bijzondere soorten worden gemarkeerd met lint en/of piketten.

Na de uitvoering van 21a en 21 b blijven steile oevers achter. Ten behoeve van de natuurwaarde wordt een plasberm aangelegd aan de zuidwest zijde van het Obliqua ven.

In een strook langs de waterlijn van 5 m breed en 2 meter diep wordt een talud 1:10 aangebracht; zie detailtekening. Doel van de maatregel is het verkrijgen van een plasberm net onder de gemiddelde waterlijn.

De wortels, stobben en de organische bovenlaag van 5 tot 20 cm diepte wordt afgeplagd en afgevoerd. Vergraven uitgezette plasberm en afvoeren van vrijkomend zand. Het vrijkomende zand wordt binnen het terrein verwerkt.

Rupskraan met gladde kantelbare bak en (lichte) dumper.

Page 48: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Vrijstellen venoeverVaknummer 22aOmschrijving Cordulia gracht Oppervlakte 150 areLengte m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen 80 m3Zand uit terrein

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalSchonen venrand 150 are € 30,00 € 4.500,00

€ - € - € - € - € - € 4.500,00

De bosrand wordt "rafelig" uitgevoerd. Te behouden bomen en/of flora/fauna elementen zijn herkenbaar met piketten en/of lint in het terrein aangegeven.

n.v.t.

Aan de noord en de zuidzijde van de Corduliagracht wordt een strook bos geveld van ca 30 meter breed. De nieuwe bosrand wordt geblest en er worden enkele te sparen solitairen aangewezen. Verder worden alle houtige gewassen verwijderd.

Hout vellen en uitrijden; tak-en tophout evenals struikopslag volledig afvoeren.

Vellingsploeg;Sleeptrekker; Uitrijwagen; Sorteergrijper; evt. versnipperen.

De randen van de gracht zijn begroeid met bos bestaande uit Douglas, Grove den, Berk, Wilg, Zomereik en Lariks. De vrij steile oevers zijn begroeid met struiken. De hoogte varieert van 2 tot 18 m.

Page 49: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Plaggen venoeverVaknummer 22bOmschrijving Cordulia grachtOppervlakte 150 areLengte m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden 0 m3Bagger 0 m3Bosgrond 0 m3Licht verontreinigd materiaal 2600 m3Hout en kronen 0 m3Zand uit terrein

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalKlepelen (intensief) 150 are € 12,00 € 1.800,00 Plaggen venrand inclusief afvoer 2 km

150 are € 75,00 € 11.250,00

€ - € - € - € - € 13.050,00

De oever van de gracht en aangrenzende strook van ca 30 meter breed zijn ontdaan (22a) van bomen en opslag. De stobben en licht takhout zijn nog op de bodem aanwezig.

De resterende takken en stobben worden geklepeld tot maximaal de te plaggen diepte. De bovenlaag wordt verwijderd en afgevoerd. Tevens wordt de opgebrachte grond aan de noordzijde mee afgevoerd (ca. 6 m breed, 50 m lang en 0,5 m hoog is 150 m3).

Klepelen. Plaggen en afvoeren van de organische laag inclusief verrijkte bovengrond (en de 150 m3 extra) buiten het plangebied. Zie BOOM analyse. Verwerking plagsel. De te verwijderen dikte is geschat op 20 cm aan de binnenzijde gracht en 25 cm aan de buitenzijde.

Klepelmaaier ( bosklepel of merychruscher), rupskraan met kantelbare gladde bak en lichte dumper(s).

Nabij de venrand en in de voormalige bosstrook worden kwetsbare plekken en soorten afgezet met piketten en/of lint. Deze locaties niet betreden.

EGM

Page 50: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Aanleggen plasbermVaknummer 22cOmschrijving Cordulia grachtOppervlakte areLengte 200 m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen m3Zand uit terrein 2500 m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalAanleg plasberm 2500 m3 € 2,00 € 5.000,00 Transport naar greppels aan rand van gebied t.b.v. dempen.

2500 m3 € 2,00 € 5.000,00

€ - € - € - € - € 10.000,00

Bijzondere soorten worden gemarkeerd met lint en piketten.

n.v.t.

Na de uitvoering van 22a en 22 b blijven vrij steile oevers achter. Ten behoeve van de natuurwaarde wordt een plasberm aangelegd aan de buitenzijde (noord zijde) van de gracht.

In een strook langs de waterlijn van 6 m breed wordt een talud 1:10 en 1:5 aangebracht; Doel van de maatregel is het verkrijgen van een plasberm net onder de gemiddelde waterlijn.

Vergraven uitgezette plasberm en afvoeren van vrijkomende grond. De vrijkomende grond wordt binnen het terrein verwerkt.

Rupskraan met gladde kantelbare bak en dumper.

Page 51: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Vrijstellen venoeverVaknummer 23aOmschrijving EffususpoeltjeOppervlakte 50 areLengte m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen m3Zand uit terrein

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalSchonen ven en rand 50 are € 25,00 € 1.250,00

€ - € - € - € - € - € 1.250,00

De bosrand wordt "rafelig" uitgevoerd. Te behouden bomen en bijzondere soorten zijn met lint en/of piketten in het terrein aangegeven. Gagel sparen.

n.v.t.

Het voormalige ven is geheel begroeid met bos en opslag zoals Grove den, Berk, Vuilboom, Amerikaanse eik en Wilg. Aan de rand staan enkele oude Zomereiken. De bodem is bedekt met Pijpenstrootje.

Het gehele terrein en de venranden rondom het Effususpoeltje wordt van opslag ontdaan . De nieuwe bosrand wordt geblest en de te sparen solitairen worden aangewezen. Aansluitend aan het Effususpoeltje worden de bosranden gedund (zie 33).

Hout vellen en uitrijden; tak-en tophout evenals struikopslag volledig afvoeren. In het "natte deel"van het ven de opslag met wortel en al oppakken (met de sorteergrijper).

Vellingsploeg;Sleeptrekker; Uitrijwagen; Sorteergrijper; evt. versnipperen.

Page 52: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Plaggen ven en venoeverVaknummer 23bOmschrijving EffususpoeltjeOppervlakte 50 areLengte m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden 200 m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal 800 m3Hout en kronen m3Zand uit terrein

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalKlepelen (intensief) 50 are € 12,00 € 600,00 Plaggen voormalig ven inclusief afvoer 2 km

50 are € 60,00 € 3.000,00

BOOM 1 st € 250,00 € 250,00 € - € - € - € 3.850,00

Nabij de venrand en in de voormalige bosstrook worden kwetsbare plekken en soorten afgezet met piketten en/of lint. Deze locaties niet betreden. Gagel sparen.Boommonster voldoet niet.

EGM of ILG.

Het voormalig ven is ontdaan (23a) van bomen en opslag. De stobben en licht takhout zijn nog op de bodem aanwezig. In het "natte deel" is de opslag met wortel en tak opgepakt.

De resterende takken en stobben in de venrand worden geklepeld tot maximaal de te plaggen diepte. Het voormalig ven wordt niet geklepeld maar uitsluitend geplagd. De bovenlaag wordt verwijderd en afgevoerd.

Klepelen. Plaggen en afvoeren buiten het plangebied van de organische laag inclusief verrijkte bovengron. Geschat 20 cm gemiddeld afvoeren. Zie BOOM analyse. Verwerking plagsel.

Klepelmaaier ( bosklepel of merychruscher), rupskraan met kantelbare gladde bak en lichte dumper(s)

Page 53: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Vrijstellen venoeversVaknummer 24aOmschrijving Cristatus poeltjeOppervlakte 25 areLengte m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden 375 m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen 10 m3Zand uit terrein

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalSchonen ven en kleinschalig plaggen heideterrein

25 are € 60,00 € 1.500,00

Boommonster 1 st € 250,00 € 250,00 € - € - € - € - € 1.750,00

Bijzondere soorten worden gemarkeerd met lint en/of piketten. Meest westelijk water met veenmos sparen.

n.v.t.

De kunstmatig opgeworpen heuvel aan de westzijde van het Cristatuspoeltje is begroeid met enige zeer fraaie Zomereiken en opslag van Grove den. De heide die rondom het ven ligt, de venoever en het ven zelf zijn begroeid met opslag van Berk, Wilg en Vuilboom.

Op de heuvel wordt de opslag verwijderd en afgevoerd. De heide en het ven aan de zuidwest zijde wordt geplagd, waarbij stukken heide zonder opslag worden gespaard.

Rupskraan met kantelbare gladde bak en lichte dumper(s).

De opslag in het ven en de heide breiden zich snel uit. De afgezette wilgen komen met veel uitlopers terug. Daarom wordt een deel van het ven en de naastliggende heide geplagd. De overige oevers worden na een aantal jaren aangepakt.

Page 54: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Bos verwijderenVaknummer 30aOmschrijving Oppervlakte 70 areLengte 0 m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen 40 m3Zand uit terrein m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalVellen en afvoeren hout 70 are € 10,00 € 700,00

€ - € - € - € - € - € 700,00

Opgaand bos bestaande uit Grove den en Berk; opslag van vnl. Berk en Vuilboom. De bodem is bedekt met Pijpenstrootje. Het bos is gelegen tussen twee heideterreinen.

Door het bos te kappen ontstaat een verbinding tussen de verschillende heideterreinen.

Vellen van de gehele opstand en het verwijderen en afvoeren van het vrijkomende hout, inclusief tak en tophout.

Vellingsploeg; Sleeptrekker; Uitrijwagen; Sorteergrijper; evt. versnipperen.

Page 55: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Plaggen voormalig bosVaknummer 30bOmschrijving Oppervlakte 70 areLengte m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond 1000 m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen m3Zand uit terrein

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalKlepelen (intensief) 70 are € 12,00 € 840,00 Plaggen bosbodem inclusief afvoer 2 km

70 are € 60,00 € 4.200,00

BOOM 1 st € 250,00 € 250,00 € - € - € - € 5.290,00

Te sparen elementen worden gemarkeerd met piketten en/of lint.

Het terrein is ontdaan (30a) van bomen en opslag. De stobben en licht takhout zijn nog op de bodem, die geheel is begroeid met Pijpenstrootje, aanwezig.

De resterende takken en stobben worden intensief geklepeld tot maximaal de te plaggen diepte. De bovenlaag wordt verwijderd en afgevoerd. Hierdoor kan zich een aaneengesloten heideterrein ontwikkelen.

Klepelen. Plaggen en afvoeren buiten het plangebied van de organische laag inclusief verrijkte bovengrond. Geschat 10 cm gemiddeld afvoeren, maximaal 15 cm. Zie BOOM analyse. Verwerking plagsel.

Klepelmaaier ( bosklepel of merychruscher), rupskraan met kantelbare gladde bak en lichte dumper(s).

Page 56: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Bos verwijderen van rabbattenVaknummer 31aOmschrijving Oppervlakte 300 areLengte 0 m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen 400 m3Zand uit terrein m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalVellen en afvoereren hout 300 are € 10,00 € 3.000,00

€ - € - € - € - € - € 3.000,00

Diepe rabatsloten op de westelijke helft van het terrein.

Opgaand bos bestaande uit Grove den, Zomereik en Berk. In de onderetage groeien Vuilboom, Berk en Lijsterbes. Het bos bestaat voor ca. de helft uit een rabattenbos. Het bos wordt omgevormd naar schraal grasland en natte heide.

Kappen en afvoeren van de gehele bosopstand. Daarna worden de rabatten geslecht (zie 31 b).

Vellen van de gehele opstand en het verwijderen en afvoeren van al het vrijkomende hout, inclusief tak en tophout dat op de rabatten en in de rabatsloten aanwezig is.

Vellingsploeg/harvester ;Sleeptrekker; Uitrijwagen; Sorteergrijper; versnipperen.

Page 57: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Plaggen voormalig (rabatten) bosVaknummer 31bOmschrijving Oppervlakte 300 areLengte m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond 3000 m3Licht verontreinigd materiaal 3000 m3Hout en kronen m3Zand uit terrein

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalKlepelen (intensief) 300 are € 12,00 € 3.600,00 Plaggen voormalig bos 150 are € 60,00 € 9.000,00 Plaggen rabattendeel 150 are € 75,00 € 11.250,00 Slechten rabatten 150 are € 45,00 € 6.750,00 BOOM monster 2 st € 250,00 € 500,00

€ - € 31.100,00

SN inrichting

Het terrein is ontdaan (31a) van bomen en opslag. De stobben en licht takhout zijn nog op de bodem aanwezig. De rabatsloten zijn in ca de helft van de oppervlakte aanwezig.

Het bos wordt omgevormd tot een natte heide en/of een heischraal grasland. Hiervoor moet zoveel mogelijk organisch materiaal worden verwijderd (hout en humus). Daarna worden de rabatten geslecht (rabatsloten opvullen met zand van de rabatten).

Takhout klepelen. Plaggen van de rabatten en schonen van de sloten inclusief afvoer en verwerking. Geschatte dikte organische laag 10 tot 15 cm. Zie BOOM analyse. Slechten van de schone rabatten (vrijkomende stobben opnemen en afvoeren).

Sorteergrijper. Klepelmaaier ( bosklepel of merychruscher), rupskraan met kantelbare gladde bak en lichte dumper(s).

Page 58: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Opslag verwijderen Vaknummer 33Omschrijving Oppervlakte 600 areLengte 0 m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen 400 m3Zand uit terrein m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalVerwijderen opslag incl versnipperen en afvoeren

250 m3 € 20,00 € 5.000,00

Plaatselijk plaggen 100 are € 70,00 € 7.000,00

€ - € - € - € 12.000,00

Uitsluitend transport over uitgezette routes. Deels natte heide, Gagelstruwelen sparen. Uitgezette delen sparen.

Heideterreinen met verspreid voorkomende opslag bestaande uit Grove den en Berk.

Kappen en afvoeren van de opslag jonger dan 15 jaar op locaties A op de kaart. De te uit te voeren locaties worden door de directie uitgezet.

Vellen en afvoeren van de opslag met licht materieel. Vooraf worden door de opdrachtgever uitrijpaden uitgezet. Het vrijkomende materiaal wordt op een centrale plekafgevoerd en versnipperd. Bij insporing plaatselijk plaggen. Bosranden dunnen

Vellingsploeg;Sleeptrekker; Uitrijwagen; Sorteergrijper; versnipperen. Ca 50% van de oppervlakte in handkracht uitvoeren.

Page 59: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Opheffen recreatieve ontsluitingVaknummer 40Omschrijving Oppervlakte areLengte m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden 300 m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen m3Zand uit terrein 1000 m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalAfgraven zandige bovengrond 4200 m2 € 4,00 € 16.800,00 Plaggen smalle paden 1500 m2 € 4,00 € 6.000,00 Verwijderen slagboom 1 st € 200,00 € 200,00

€ - € - € - € 23.000,00

In het terrein zijn zandwegen en paden aanwezig en een aantal slagbomen. De wegen en paden bestaan uit een verdichte laag zand. Het zand is optisch schoon.

Opheffen van wegen en slagbomen, gedeeltelijk zullen wegen verplaatst worden.

Afgraven van de bovenste 20 cm van de brede zandwegen, snalle paden afplaggen en fysiek afsluiten door er boomkronen en stammen op te brengen.

Kraan met gladde bak en dumpers.

Page 60: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Aanleggen wandelpadVaknummer 41Omschrijving Oppervlakte areLengte 1550 m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand 0 m3Zand uit terrein 1550 m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden 800 m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen m3Zand uit terrein m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalVervaardigen cunet en aanbrengen zand

3100 m2 € 6,00 € 18.600,00

Plaatsen slagboom 1 st € 250,00 € 250,00 € - € - € - € - € 18.850,00

Trace wordt door directie uitgezet.

Diverse terrein, bestaande uit heide en bosrand

inrichten van wandelpad.

Plaggen van een strook van ca 2 meter breed tot een diepte van 25 cm, aanbrengen van schoonzand in het ontstane cunet.

Kraan met gladde bak en lichte dumpers.

Page 61: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Legger Natuurherstelplan Gorsselse Heide

Hoofdmaatregel Afvoer plagselVaknummer 52Omschrijving Natte heide bij 13Oppervlakte areLengte m

Beschrijving huidige situatie

Omschrijving maatregel uit plan

Wijze van uitvoering

Benodigd materieel

Benodigd materiaal Schoon zand m3Zand uit terrein m3

Vrijkomend materiaalPlagsel van heide en venranden 700 m3Bagger m3Bosgrond m3Licht verontreinigd materiaal m3Hout en kronen m3Zand uit terrein m3

Aandachtspunten voor de uitvoering

Subsidie

Begroting per onderdeel omschrijving aantal eenheid €/ eenh. € totaalOpnemen en afvoeren plagsel 700 m3 € 12,00 € 8.400,00 opruimen en afvoeren takhout 1 stelpost € 1.000,00 € 1.000,00 € -

€ - € - € - € 9.400,00

Bij plagwerkzaamheden in het verleden is het plagsel op een lange “wal” gestort aan de noordwest zijde van de natte heide. Deze wal is begroeid met Pijpenstrootje en opslag van Berk en Vuilboom. Er ligt veel dood hout op de wal.

De verstorende invloed van de grote hoeveelheid organisch materiaal opheffen door afvoer van het oude plagsel.

Vrijzagen van de wal. Afvoer van hout en takken. Plagsel afvoeren buiten het terrein en verwerken. De greppel die naast de wal loopt mag niet worden gedicht met dit organisch materiaal. De afmetingen zijn: ca 6 m breed, 85 m lang en 1,10 m hoog.

Vellingsploeg; Sleeptrekker; Uitrijwagen; Sorteergrijper. Rupskraan met kantelbare gladde bak en lichte dumper(s).

Page 62: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Projectie: Rijksdriehoeksstelsel

Gorsselse Heide - Kwetsbare gebieden

Status: -

Auteur: JTProjectnr.: 083109999

Ondergrond: © Topografische Ondergrond: Dienst,Emmen 2003

25-09-2008

Kaartnr.: 1 van 1

Getekend:

Schaal:

0 200 400100 Meter

1:12.000

Legenda

Kwetsbare gebieden

Page 63: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Projectie: Rijksdriehoeksstelsel

Gorsselse Heide - Hydrologische maatregelen

Status: -

Auteur: JTProjectnr.: 083109999

Ondergrond: © Topografische Ondergrond: Dienst,Emmen 2003

25-09-2008

Kaartnr.: 1 van 1

Getekend:

Schaal:

G.Z.

G.Z.

G.Z.

G.Z.

G.Z.

G.Z.

Z.G.

Z.G.

Z.G.

Z.G.

Z.G.

9

8

4

1

5

1316

8

8

17

15

LegendaKuilen dempenGronddamGracht dempenGreppel dempen/ verondiepenSloot dempen/ verondiepen

0 200 400100 Meter

1:12.000

G.Z. = geel zandZ.G. = zwarte grond

Page 64: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Projectie: Rijksdriehoeksstelsel

Gorsselse Heide - Recreatieve maatregelen

Status: -

Auteur: JTProjectnr.: 083109999

Ondergrond: © Topografische Ondergrond: Dienst,Emmen 2003

10-07-2008

Kaartnr.: 1 van 1

Getekend:

Schaal:

Legenda40 - Op te heffen paden41 - Nieuwe ontsluiting

0 200 400100 Meter

1:12.000

Page 65: Natuurherstelplan Gorsselse Heide: werkomschrijving en bestek september 2008

Projectie: Rijksdriehoeksstelsel

Gorsselse Heide - Maatregelen Heide en Vennen

Status: -

Auteur: JTProjectnr.: 083109999

Ondergrond: © Topografische Ondergrond: Dienst,Emmen 2003

25-09-2008

Kaartnr.: 1 van 1

Getekend:

Schaal:

32

3131

30

22

32

21

32

20

20

32

32

32

31

23

52

24

14

0 200 400100 Meter

1:12.000

Legenda

Plaggen

Bos omvormen naar heideBosopslag verwijderen en dunnenDepot plagsel verwijderenRabattenbos omvormen naar heideVenoever vrijstellen en plaggen