MotoDrive 2 - 2010

92
MANNEN MOTOREN TRENDS FASHION MAROKKO FOOTWEAR NIEUWS GADGETS TEST 3,95 MAART 2010 LIFE-STYLE MOTO-STYLE YOUR-STYLE

description

MotoDrive Magazine, het grootste motormagazine van Nederland, met mannen, motoren, trends, fashion, travel, Marokko, Nepal, footwear, nieuws, gadgets, motor test

Transcript of MotoDrive 2 - 2010

Page 1: MotoDrive 2 - 2010

MANNENMOTOREN

TRENDSFASHION

MAROkkOFOOTWEAR

NIEUWSGADGETS

TEST

€ 3

,95

MA

AR

T 2

010

life-style MOtO-style yOur-style

Page 2: MotoDrive 2 - 2010

Make every day count

OVERTUIG JEZELF. MAAK EEN TESTRIT.

© H-D 2010. Harley, Harley-Davidson and the Bar & Shield logo are among the trademarks of H-D Michigan, LLC.

Boek nu. www.harley-davidson.com/overtuigjezelf

27 maart – 24 april 2010 Een Harley is niets voor jou? Waarom niet? Tussen 27 maart en 24 april dagen wij je uit om op de motor te stappen en zelf Het Gevoel te ervaren. Bij alle Authorized Harley-Davidson Dealers staan de coole cruisers en bad ass bikes voor je klaar om gratis en vrijblijvend een testrit te maken. Snij de bochten scherp aan met onder meer de streetwise XR1200X™ of stap op een Dark Custom bike zoals de nachtzwarte Fat Boy® Special. Overtuig jezelf.

GEAR UP FOR THE RID

E

VOOROORDELEN?OF EEN EIGEN MENING?

Page 3: MotoDrive 2 - 2010

INHOUD

EN VERDERP24 MOTOBOOTS De hipste motorlaarzen en -schoenen voor het komende seizoen; P27 MOTOPROFS Tips van de professional; P30 MOTOTEST Honda CBF1000F; P42 MUST-HAVES De nieuwste gadgets op motorgebied; P44 MOTOBABE Geef je op voor de moto- babeverkiezing 2010; P46 MOTOTECH Hoe werkt een katalysator eigenlijk?; P48 SUzUki V-Strom Adventure - Avontuur in de Pyreneeën; P54 MOTORULES Wegwerkzaam-heden en de motorrijder; P56 MOTOLiFESTYLE Gloednieuwe spullen, en niet alleen voor de motor; P58 MOTOROUTE Routes maken op de PC; P60 MOTOCLUBS De Motorrijders Actie Groep; P62 QUALiTY OCCASSiOn De Triumph Tiger 1050 in de test; P65 MOTOADVEnTURE Nederland - Nepal, deel 2 van dit schitterende avontuur; P70 MOTOLiCEnSE Haal je motorrijbewijs en kies de juiste motor; P81 MOTOPUzzLE Speel mee en win; P84 MOTORACE Ronnie Sterken aan het woord; P89 MOTODiSCOUnTS Knip de voordeelbonnen uit en lever ze in bij je dichtstbijzijnde MotoPort vestiging; P91 MOTOSHOPS Alle MotoPort vestigingen op een rij.

P06 MOTONEWS

P12 MOTOMEN

P20 MOTOFASHION

P36 MOTOTRAVEL

P84 MOTORACE

0203

Page 4: MotoDrive 2 - 2010

Gepassioneerd op weg !

een merk van

TOTAL Nederland N.V. - Postbus 294 - 2501 BC Den Haag Tel. 070 - 318 04 09 Fax 070 - 318 05 25 www.elf.nl

Page 5: MotoDrive 2 - 2010

voorwoord

Groei!

Motorrijden wordt steeds populairder. Vorig jaar groeide het Nederlandse motorpark tot boven de 700.000 motoren! En nu de economie weer uit het dal klimt mogen we verwachten dat er nog meer mensen aan deze fantastische hobby beginnen. Wij van MotoPort Assen zijn er

in elk geval helemaal klaar voor!

Zoals elke MotoPort vestiging hebben wij service, advies en goede keuze-mogelijkheden hoog in het vaandel staan. Om die reden zijn wij van Stads-kanaal verhuisd naar Assen en samengegaan met Olijve Motorsport. Door het samenvoegen van twee toonaangevende bedrijven, die elk hun eigen sterke punten hebben, kunnen we je een nog betere service bieden, terwijl we de klant tevens een grotere keuze aan kleding en motoren kunnen presenteren. Zo hebben we door de samenvoeging bijvoorbeeld het bijzonder fraaie, Itali-aanse motormerk Ducati aan het toch al ruime portfolio kunnen toevoegen!

Ons nieuwe bedrijf is te vinden aan een goed bereikbare, centrale locatie aan de Industrieweg 11, tussen de A28 en de noordkant van het stadscentrum van de grootste motorstad van Nederland, Assen. En wie Assen zegt, zegt motor-sport. We zien uiteraard vol verwachting uit naar de komende TT en naar het WK Superbike, dat van 23 tot 25 april plaatsvindt.

En natuurlijk zijn wij met het MotoPort assortiment goed voorbereid op de sportieve motorliefhebbers. MotoPort heeft daarvoor uitstekende, hoogwaar-dige kleding van DIFI en KUSHITANI in het programma. Daarnaast wordt ook de groeiende groep toerrijders en forenzen bij MotoPort natuurlijk niet verge-ten. Met het DANE en DIFI gamma hebben alle MotoPort vestigingen voor elke portemonnee een passende motoroutfit in huis!

Dus, of je nu een sportieve rijder, een toerrijder of een scooterpiloot bent, bij MotoPort ben je ook in 2010 altijd aan het goede adres!

Jan Huls, MotoPort Assen

colofon

MotoDrive Magazine is is een uitgave van MotoPort Nederland, verschijnt 4 keerper jaar en is onderdeel van het online portal www.motodrive.tvjaargang 12, nummer 2

Uitgegeven doorCoöperatie MotoPortNederland b.a.Postbus 1975460 AD VeghelTel. (0413) 38 58 53Fax (0413) 38 58 [email protected]

Advertentieverkoop MotoDrive Magazine en het online portal www.motodrive.tvRené van KrijlTel. (0413) 38 58 53

Xtra Active Advertising B.V.Chris MeeusenTel. (0165) 523 523www.motodrive.tv

Aanleveren materiaal Xtra Active Advertising B.V.Protonweg 24706 PK RoosendaalTel. [0165] 523 523Fax [0165] 571 [email protected]

Algemene voorwaardenAlle advertentiecontracten worden afgesloten en uitgevoerd conform de voorwaarden van deCoöperatie MotoPort Nederland b.a.

VerspreidingMotoDrive wordt gratis thuisbezorgd bij 132.000 lezers. Daarnaast is dit magazine gratis af te halen bij één van de 21 vestigin-gen van MotoPort. Oplage 140.000 ex.Redactie: René van Krijl, Falco Leijten, Annelie van Berkel, Martijn van Eijk, Jack Kant, Chris Meeusen, Dirk Vink,Peter Wilmink. Tekst: Peter Aansorgh. Beeldmateriaal: Peter Aansorgh, MotoPort, PEEK fotografen, Michael Klinkhamer fotografie. Art Direction & Layout: Dorine Rinkes, Gerard Otto, Xtra Active Advertising BV.

Copyright 2010 MotoPort Nederland b.a. Veghel. Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, worden verveel-voudigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Rechten en druk- en zetfouten voorbehouden. MotoDrive magazine wordt met de grootst mogelijke zorg samengesteld en geproduceerd. De uitgever aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor eventueel in dit magazine voorkomende foutieve gegevens. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor onjuiste verkoopprijzen en/of oude verpakkingen. Aanbiedingen gelden zolang de voorraad strekt.

0405

Page 6: MotoDrive 2 - 2010

MOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWS MOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWS

Vrijdag 10 en zaterdag 11 september is het legendarische TT Circuit Assen hét motorparadijs voor iedere sportieve Suzuki rijder, tijdens de European Suzuki Days! Hier beleef je, onder begeleiding van ervaren instructeurs, de ultieme Supersport ervaring met je eigen Suzuki op het wereldberoemde TT Circuit Assen.

Beide dagen zullen beginnen met een uitgebreide briefing, waarna je onder begeleiding van de professionele marshalls van EYBIS, in vijf sessies van 20 minuten de fijne kneepjes van het circuit-rijden kunt ervaren. Beide dagen zijn geschikt voor zowel de beginnende als de meer ervaren motorrijder. Voor de beginnende circuitrijder is er intensieve begeleiding, de ervaren motor-rijders kunnen vrij rijden. Inschrijven voor de European Suzuki Days in Assen kan simpel via www.europeansuzukidays.com. De kosten voor de unieke cir-cuit-ervaring in Assen zijn € 215,- voor de vrijdag en € 225,- voor de zaterdag. Op deze website kun je ook terecht voor meer info en het laatste nieuws! Let op: het aantal plaatsen is beperkt, dus zorg dat je er op tijd bij bent!

StradaDUCATI’S MULTISTRADA 1200 BIEDT MEER ‘STRADA’ TUSSEN ONDERHOUDSBEURTEN. De komst van de nieuwe Multistrada 1200 vormt een belangrijke mijlpaal in de technische geschie-denis van Ducati, omdat de intervallen tussen de belangrijkste onderhoudsbeurten is verlengd tot een zeer gebruiksvriendelijke 24.000 kilometer. Voor de klepzetels is een nieuw soort materiaal gebruikt, wat samen met een verbeterde verbran-dingsefficiëntie en temperatuurmanagement heeft geleid tot een verdubbeling van het aantal kilome-ters tot de eerste controle van de kleppen van het vernieuwde Testastretta 11° motorblok.

Ontdek het innovatieve design en de hoogstaande technologie van de Multistrada, in combinatie met een topvermogen van 150 pk en het 4-in-1 concept. Met slechts 1 druk op de knop verander je de rij-modus van Sport naar Touring, of van Urban naar Enduro.

EENS EEN SCHUBERTH, ALTIJD EEN SCHUBERTH. Schuberth biedt vanaf he-den een unieke kosteloze uitbreiding op de garantie. Wanneer je gedurende 3 jaar na aanschaf van een Schuberth helm een ongeval krijgt kun je voor 1/3e van de geldende adviesprijs een gloednieuwe Schuberth helm aanschaffen. Als toonaan-gevend fabrikant van “Premium Head Protection”, biedt Schuberth daarom deze extra service zodat je te allen tijde verzekerd bent van een zeer betaalbare, nieuwe en vooral weer veilige helm!

En

su

re

EUROPEAN SUZUKI DAYS 10 - 11 SEPTEMBER OP HET TT CIRCUIT ASSEN. TTTime

Page 7: MotoDrive 2 - 2010

EasterPAASSHOWS BIJ MOTOPORT. MotoPort is op 2e Paasdag geopend en wil je graag uitnodigen voor een kennismaking met de nieuwste modellen motorfietsen van 2010. Bekijk de nieuwste collectie motorkleding, helmen, laarzen en accessoi-res en geniet van alles wat blinkt en ruikt naar avon-tuur.

Pasen vier je bij MotoPort met tal van activiteiten, acties en aanbiedingen. Zet maandag 5 april vast in je agenda.

Kijk voor een overzicht van de vestigingen die geopend zijn op: www.motoport.nl

MOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWS MOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWS

MotoNewsHelemaal op de hoogte zijn van de nieuwste motoren, revolutionaire techniek en modieuze kleding.

Het laatste nieuws lees je hier, in MotoDrive Magazine.

Tough ToolYAMAHA XT660Z TÉNÉRÉ LIMITED EDITION.Met de onthulling van de nieuwe Yamaha XT660Z Ténéré Limited Edition door Dakar-legende Stéphane Peterhansel geeft Yamaha de wereldreiziger een stuk gereedschap om volledig uitgerust op reis te gaan. Geholpen door meer dan 30 jaar ervaring in de ontwikkeling van viertakt, ééncilinder Allroad motoren werd de Yamaha XT voor op-windende reizen gebouwd.

Of de te rijden reis nou het dagelijkse avontuur door de stadsjungle of een wereldreis van jaren is; deze Ténéré is zo compleet opgebouwd dat alleen het omdraaien van de sleutel nog nodig is om altijd klaar te zijn als de gelegenheid zich aandient.

TV RacesWK SUPERBIKE LIVE OP EUROSPORT EN EUROSPORT 2.Op 28 maart vindt op Portimao in Portugal het tweede raceweek-end van het WK Superbike plaats. De zondagse WK-wedstrijd- races - waaraan de teams van Honda, Suzuki, Aprilia, Ducati, BMW, Yamaha, Kawasaki en Suzuki deelnemen - worden live uitgezon-den op Eurosport en Eurosport 2.

Dit jaar telt het WK 13 ronden van elk 2 races en Eurosport en Eurosport 2 doen uitgebreid en recht-streeks verslag van de twee manches op de zondagen.

NEWMOTOPORT CATALOGUS 2010

Hij is gereed: de MotoPort Catalogus 2010. Een prachtig kleurrijk overzicht van maar liefst 340

pagina’s met daarin de actuele kledingcollecties van de merken DANE, KUSHITANI, DIFI en tevens de helmencollectie van BAYARD.

In de catalogus vind je ook zonnebrillen, navigatie, communicatie, sloten en technische accessoires. De catalogus is zolang de voor-raad strekt gratis verkrijgbaar bij de vestigingen van MotoPort.

Page 8: MotoDrive 2 - 2010

BMW maaktrijden geweldig

BMW MotorradS 1000 RR

www.bmw-motorrad.nl

Met zijn 193 pk sterke blok verrast de S 1000 RR vriend en vijand. Zijn ware kracht

schuilt vooral in de moeiteloze beheersbaarheid van deze power. Met het optionele in vier

modi instelbare Race ABS en Dynamic Traction Control verlegt de RR duidelijk de grenzen

in het supersportsegment. Volkomen gecontroleerd aanremmen met maximale

vertraging en volle acceleratie zonder wielspin. Pure performance, die heel aanstekelijk

werkt: daarom staat de eerste superbike van BMW nu bij uw BMW Motorrad dealer.

BMW S1000RR MotoDrive Magazine.i1 1 17-02-2010 16:27:28

Page 9: MotoDrive 2 - 2010

MOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWS MOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWS

MotoNewsHelemaal op de hoogte zijn van de nieuwste motoren, revolutionaire techniek en modieuze kleding.

Het laatste nieuws lees je hier, in MotoDrive Magazine.

BMW S 1000 RR CARBON EDITION.Speciaal voor de Nederlandse markt introdu-ceert BMW de S 1000 RR Carbon Edition. Een exclusief topmodel van de S 1000 RR, speciaal ontwikkeld voor de meest veeleisende super-sportliefhebbers.

Ondanks het gunstige lage gewicht - dat de motor ook geschikt maakt voor rijden op het circuit - is de exclusieve supersporter zeer compleet uitgerust. De meest gewilde opties zitten standaard op de Carbon Edition, zoals Race ABS, Dynamische Tractie Controle (DTC) en diefstalalarmsysteem.

De berijder kan met één druk op de knop uit vier instellingen kiezen om Race ABS, DTC en motormanagement af te stemmen op diverse gebruiksomstandigheden, inclusief het rijden met slicks op het circuit. Voor supersnel op-

schakelen zonder gebruik van de koppeling is deze motor uitgerust met een schakelassis-tent. De gemonteerde slipperclutch zorgt er-voor dat bij krachtig afremmen en terugscha-

kelen de motor geen remmende werking heeft op het achterwiel. De BMW S 1000 RR Carbon Edition word je aangeboden voor € 24.990,-.

BrightGEZIEN WORDEN. Bij MotoPort vind je de DANE jas KORSØR met zijn opvallende Neon gele kleur terug in de nieu-we collectie. Naast deze GORE-TEX® uitvoering van DANE kun je ook in de nieuwe DIFI collectie gezien worden met deze opvallende gele kleur. Prijs € 459,-. Bij MotoPort slaag je altijd!

IconIcIn 2010 begint de motor die een ganse generatie supersportmo-toren heeft be- ïnvloed, aan een nieuw leven. De MV Agusta F4 is vanaf 2010 revo-lutionair nieuw. De vaak gelau-werde vier-in-lijn wordt vanaf dat modeljaar een rasechte 1000 cc.

De F4-1000 zal een cilinderinhoud hebben van 998 cc en een topvermogen van 186 pk.

Het belangrijkste is echter dat deze iconische motor helemaal vernieuwd werd. Het gewicht daalde maar liefst met 15 kg ten opzichte van het vorige model. In combinatie met het volle vermogen dat bereikt wordt bij 13.500 rpm, is dat goed voor een topsnelheid van meer dan 300 km per uur. Advies ver-koopprijs € 21.700,-.

AGUSTA F4-1000. EEN VERNIEUWD ICOON.

Page 10: MotoDrive 2 - 2010

WWW.HOCOPARTS.COM

FROM RACE TO ROAD

THE NEW SPORTMAX QUALIFIER II

> UNIEK MULTI-TREAD COMPOUND ZORGT VOOR EEN SUBLIEME RECHTUIT STABILITEIT EN VEEL MEER GRIP IN DE BOCHTEN

> KORTERE OPWARMTIJD EN EEN OPTIMALE GRIP OP ZOWEL NAT ALS DROOG WEGDEK

> CARCASS TENSION CONTROL SYSTEM (CTCS) VOOR EEN CONSISTENTER CONTACTVLAK EN BETERE STUURPRESISIE

> JLB-ACHTERBAND-CONSTRUCTIE (JOINTLESS BELT) VOOR SUPERIEURE STABILITEIT EN SCHOKDEMPING

45-007C-QUALIFIER II-210x285mm-Motoport.indd 1 23-04-09 11:27

Page 11: MotoDrive 2 - 2010

Hold meSW-MOTECH - GPS COCKPIT MONTAGE MET ANTI-SHOCK.

Voor auto’s zijn er vele montage-mogelijkheden voor een naviga-tiesysteem, maar met de beperkte ruimte op de motor is het vaak lastig een goede plaats te vinden.

SW-Motech introduceert enkele handige nieuwe producten waarmee je de Garmin, Tomtom, PDA’s of andere navigatiesystemen eenvoudig zelf kunt plaatsen.

De nieuwe houder is ontwikkeld voor diverse mo-torfietsen waarbij de GPS in het midden van het stuur op de stuurklemmen kan worden gemon-teerd. Door een anti-shock constructie worden tril-lingen verminderd zodat het beeld onderweg goed afleesbaar blijft.

Adviesprijs GPS Cockpit vanaf € 43,95 (excl. houder). Vraag ernaar bij MotoPort.

Start StopHONDA INTRODUCEERT DE PCX 125, TRENDY STADSSCOOTER MET START/STOP FUNCTIE.

Met de compleet nieuwe PCX 125 speelt Honda trefzeker in op de groeiende interesse in handzame en aantrekkelijk geprijsde stads-scooters. Hij combineert modieuze styling met wendbaarheid, een laag brandstofverbruik en veel rijcom-fort. De stille en zuinige 125cc-mo-tor brengt de PCX 46 kilometer ver op een liter brandstof.

De Honda PCX 125 is dan ook ideaal voor dagelijks woon-werkverkeer in drukke regio’s. Zijn wendbaarheid, trendy looks en gebruiksgemak zorgen voor een verfrissende rij-sensatie. Meer info: www.honda.nl

CommunicateSCALA RIDER G4 - DE GRENS IS VERLEGD NAAR 1,5 KM.

De Scala rider G4 definieert de nieuwe standaard in het topsegment van draadloze motorcommunicatie. In een robuuste designbehuizing zitten de nieuwste bluetooth technologieën verpakt, zodat met een zeer goede geluidskwaliteit tot een afstand van 1,5 km volledig draadloos kan wor-den gecommuniceerd! De Scala Rider G4 is voorzien van ingebouwde FM-Radio met RDS en 6 voorkeurszenders. De Scala Rider G4 biedt een unieke 4-weg communicatiemogelijkheid tussen 2 rijders en 2 bijrijders, of een 3-weg communicatie tussen 3 afzonderlijke motorrijders.

Spreken met elkaar is “full duplex”; je kunt spreken en luisteren door elkaar heen, in tegenstelling tot portofoon waarbij je moet wachten tot de ander is uitgesproken. Adviesprijs € 249,95. De Powerset is verkrijgbaar voor € 429,95.

MOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWS MOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWS

MotoNewsHelemaal op de hoogte zijn van de nieuwste motoren, revolutionaire techniek en modieuze kleding.

Het laatste nieuws lees je hier, in MotoDrive Magazine.

NIEUWE HARLEY-DAVIDSON FORTY-EIGHT. De nieuwe Harley-Davidson Forty-Eight is een nieuwe factory custom, die gebouwd is in de legendarische traditie van de hot rod Sportster. Deze motor heeft zonder meer de rauwe en elementaire uitstraling van een echte Custom. Deze motorfiets heeft met zijn lage zadel en de klassieke 7,95 liter “peanut” brandstoftank het postuur van een bulldog, hetgeen nog eens wordt versterkt door het zwarte, gepolijste Evolution 1200 cc, in rubbers gemonteerde, V-Twin motorblok. Het lage solozadel, de spiegels onder het stuur (under-bar), het spatbord met zijn strakke belijning en de vette ballonbanden benadrukken de gestroomlijnde customisation van de Forty-Eight. Hoewel de Forty-Eight alle records breekt op het gebied van radicale attitude en uitgesproken stijl, is de prijs uiterst interessant vanaf € 11.895,-. Custom 48

Page 12: MotoDrive 2 - 2010

MOTOMEN

Motorrijders. Ze zijn er in alle soorten en maten; kort, lang, dik, dun, op een toermotor of op een racer. Tijd om ons af te vragen: Wie zijn deze motormannen van Nederland? Wat doen ze voor de kost? En bovenal, wat beweegt hen voort? MotoDrive ging langs bij vijf stoere MotoMen.

Page 13: MotoDrive 2 - 2010

1213

MOTOMEN

‘ Bijna iedere motorrijder steekt de hand op. Met een wit pak

én deze motor val ik wel op!’

MOTOMEN

NAAM Tom Beemsterboer, 48 jaar

WERk Timmerman

WHEELS Suzuki B-King 1340cc

RIjDT MOTOR SINDS “ Het officieel mocht, sinds mijn

achttiende dus.”

WAAROM DEzE MOTOR? “ Mijn motor heeft het zelfde

motorblok als een Hayabusa, het is een kanon! Er zit een A en B stand op, dat moet je echt eens proberen!”

MOOISTE OF VREEMDSTE AVONTUUR

“ Vorig jaar een fijne motorreis gemaakt naar het Zwarte Woud met Horizon reizen. Het ene moment zit je op een terrasje in het zonnetje en het andere moment rijd je een berg op tot aan de sneeuwgrens. Het was mijn eerste lange buitenlandse tocht. Geweldig.”

WIL ALTIjD NOG EEN kEER” Naar Denemarken en

Noorwegen. Lijkt me een schitterend motorlandschap.”

CONTACT MET ANDERE MOTORRIjDERS

“ Bijna iedere motorrijder steekt de hand op. Met een wit pak én deze motor val ik wel op.”

kOMT bIj MOTOPORT OMDAT“ Bij MotoPort Wormerveer

denken ze goed mee. Als er iets moet gebeuren, kijken ze meteen wat er verder loos is. Dan bellen ze me eerst en wordt het verder prima geregeld.”

Page 14: MotoDrive 2 - 2010

NAAM Mark Bos, 50 jaar

WERk Operationele Manager bij Golden

Tulip Hotel, Zeegse

WHEELS Aprilia RSV Mille 1000

RIjDT MOTOR SINDS“ Een jaar of twintig.”

WAAROM DEzE MOTOR?“ Voor deze Aprilia had ik ook een

V-blok, een Honda. Maar die was me te braaf. Toen ben ik vier jaar geleden toevallig tegen deze Aprilia RSV aangelopen. Ik was direct verkocht!”

MOOISTE OF VREEMDSTE AVONTUUR

“ Mijn bijnaam is sinds de laatste reis “Salto”. Tijdens een tocht door het Zwarte Woud, miste ik een bochtje en reed zo een greppel in, ik ging daarbij over de kop en kreeg toen mijn bijnaam...“

WIL ALTIjD NOG EEN kEER“ ...naar Italië. Het is vrij ver dus

daar heb ik dan wel de tijd voor nodig. Mijn vrouw wil nu ook gaan motorrijden, dus het zit er wel in dat we gaan, binnenkort!”

CONTACT MET ANDERE MOTORRIjDERS

“ Wanneer ik alleen tour is het vaak leuk om eens een stukje mee te rijden, even de motorgroet en een stukje mee toeren. Dat is toch wel bijzonder.”

kOMT bIj MOTOPORT OMDAT“ Daar laat ik altijd mijn motor

onderhouden. Ik ben tevreden over het niveau van de service en de manier waarop er met je mee gedacht wordt, als horecaman ben ik daar gevoelig voor.”

‘ Ik miste een bochtje en reed zo een greppel in. Vandaar mijn bijnaam...’

Page 15: MotoDrive 2 - 2010

1415

MOTOMEN

NAAM Gerald Schuurman, 39 jaar

WERk Vertegenwoordiger voor Wurth

Nederland, de montagespecialist

WHEELS Kawasaki ZXR-750

RIjDT MOTOR SINDS“ Mijn negentiende jaar.”

WAAROM DEzE MOTOR?“ Het is mijn uitlaatklep en

ontspanning. Deze Kawasaki is voor mij perfect, niet te zwaar. Ik doe graag het korte werk. Dit is mijn vierde ZXR op rij.”

MOOISTE OF VREEMDSTE AVONTUUR

“ Tijdens een tocht in Italië. In Bolzano zag ik een bordje met Venetië 20... wij dachten dus 20 kilometer. Was wel vreemd maar wij toch er naar toe. Uiteindelijk waren we er na zo’n 225 km. door de bergen te hebben gereden. Waardeloos trouwens, Venetië met de motor.”

WIL ALTIjD NOG EEN kEER“ Meer kilometers maken dan

vorig jaar. Vorig jaar heb ik niet genoeg gereden. Ik wil graag weer naar Italië, dat is het mooiste.”

CONTACT MET ANDERE MOTORRIjDERS

“ Je hebt sowieso een band en begrijpt andere motorrijders ook. Ik heb het niet zo op “custom bikers”. Dat is allemaal show. Ik heb geen motor om te poetsen!”

kOMT bIj MOTOPORT OMDAT“ Ik kom af en toe bij MotoPort

Express Hoogezand, maar woon in Hoogeveen, dus ga er niet dagelijks heen. Maar ik werk regelmatig bij Hoogezand in de buurt en dan wip ik wel even langs voor het een of ander, da’s wel gezellig.”

‘ Custom bikes zijn alleen maar voor de show. Ik heb geen motor om te poetsen!’

Page 16: MotoDrive 2 - 2010

‘ Wanneer ik een training geef, zijn er vaak andere motorrijders, dan heb je meteen een band.’

NAAM Erik Mossel, 46 jaar

WERk Zelfstandig ondernemer, trainer

en adviseur op het gebied van veiligheid en milieuregelgeving.

WHEELS Suzuki V-Strom Black Rhino

RIjDT MOTOR SINDS“ Sinds mijn twintigste.”

WAAROM DEzE MOTOR?“ Ik heb allerlei motoren gere-

den, van zwaar tot licht. Deze bevalt me prima, ook voor het werk. Ik kan goed werkspullen meenemen, en hij is allround.

Ik rij veel zakelijk, niet om er sneller te zijn, maar om na afloop van het werk te ontspannen.

En fiscaal is het ook mooi.”

MOOISTE OF VREEMDSTE MOTOR AVONTUUR

“ Samen met mijn dochter, zij ook op een eigen Suzuki V-Strom, heb ik een tocht naar Duitsland gemaakt. Het Harz gebergte in. Dat was wel heel speciaal, zo samen op weg.”

WIL ALTIjD NOG EEN kEER “ Een motorreis van meerdere

weken maken.”

CONTACT MET ANDERE MOTORRIjDERS

“ Ik heb best veel contact met motorrijders, ook op mijn werk. Wanneer ik een training geef, zijn er vaak andere motorrijders, dan heb je meteen een band.’

kOMT bIj MOTOPORT OMDAT“ De laatste jaren hebben we drie

Suzuki V-Strom motoren bij MotoPort Express Hoogezand gekocht. Voor mijzelf én voor mijn zoon én voor mijn dochter. De service is goed en de manier waarop ik mijn oude motor hier heb ingeruild ging heel soepel. ”

Page 17: MotoDrive 2 - 2010

‘ Motorrijden is individuele vrijheid voor mij.’

NAAM Paul Bartels, 46 jaar

WERk Manager bij Drukkerij Habo Da Costa.

WHEELS Kawasaki Z-1000, uit 2008

RIjDT MOTOR SINDS“ Sinds 2004 rijden we samen

tochten.”

WAAROM DEzE MOTOR?“ Een heerlijke ‘bike’ voor de

bochtjes. Voorheen had ik een chopper, maar deze Z-1000 is echt beter. En hij ziet er super uit!”

MOOISTE OF VREEMDSTE MOTOR AVONTUUR

“ Laatste vakantie in Noorwegen, een geweldige tocht gemaakt, vol avontuur. Daar rijd je over vlaktes, tussen sneeuwwallen

en gletsjers.”

WIL ALTIjD NOG EEN kEER “ Dit jaar gaan we op de motor

naar Italië en zeer hoog op de lijst staat dan de beroemde Stelviopas.”

CONTACT MET ANDERE MOTORRIjDERS

“ We rijden nooit in een groep. Groeten op de motor altijd. Wat is er mooier dan zelf de vrijheid op te zoeken? Motorrijden is individuele vrijheid voor mij.”

kOMT bIj MOTOPORT OMDAT“ Ik ben nu nog geen vaste klant,

we komen er wel eens, maar ook bij andere dealers.”

1617

MOTOMEN

Page 18: MotoDrive 2 - 2010

ELKE MAAND TOP GEAR IN DE BUS

WWW.TOPGEARMAGAZINE.NL/MOTOPORTWWW.TOPGEARMAGAZINE.NL/MOTOPORTSpeciaal v

oor bikers

:

50% korting

jaara

bonnement

€ 39,95!

ADV-MotoDrive-feb2010.indd 1 01-02-2010 10:41:35

Page 19: MotoDrive 2 - 2010

Kortom, MOTO POINT geeft uw motor de ultieme verzorging!

De ultieme verzorging voor uw motor

U N I E K I N N E D E R L A N D

U kent ze misschien al van tochten in Frankrijk of Italië. MOTO Points zijn de speciale

benzinepompen voor motoren van TOTAL. Sinds eind juni 2009 vindt u ze ook bij de Nederlandse

TOTAL-stations. Een primeur voor Noord-Europa. Een MOTO Point is voor u als

motorrijder gemakkelijker in het gebruik door de aangepaste pomp en de handige helmhouder.

U tankt er TOTAL Excellium, de brandstof die zuiniger is in het gebruik en beter voor uw motor.

Bovendien is elk MOTO Point uitgerust met een MOTO Wash met zachte borstels,

lagedrukreiniging, schuimglans en luchtdroging.

Kortom, MOTO Point geeft uw motor de ultieme verzorging!

Kortom, MOTO POINT geeft uw motor de ultieme verzorging! Kortom, MOTO POINT geeft uw motor de ultieme verzorging!

TOTAL kies je niet toevallig

Maak snel kennis met de

Nederlandse MOTO Points. Kijk voor

een actueel overzicht van alle MOTO Point

locaties in Nederland op

www.total.nl

TF-100092_nieuw.indd 1 12-02-10 10:13

Page 20: MotoDrive 2 - 2010

Let’s hit town! Met vrienden de stad in. Waar laat ik mijn

motorpak? Of neem ik een outfit waarmee ik gezien mag worden?

MotoDrive selecteerde de perfecte motorkleding voor je, te dragen als stoere vrijetijdskleding én op de motor. Modieus maar stoer, veilig èn comfortabel met alle veiligheid netjes verborgen! De afgebeelde kleding en motorlaarzen zijn exclusief verkrijgbaar bij MotoPort.

1. DIFI AVIATION jAck in zwart en/of bruin. Klassieke hoogwaardige rundlederen toerjas in pilotenstijl met afneembare bontkraag. Maten: 48-62 € 269,95 2. kUSHITANI HANDScHOeN MITSUO GORe-TeX® X-TRAFIT™ Sportieve grip, comfortabel en functioneel – ook bij zwaar weer. Kleuren: zwart, zwart/zilver. Maten: S-XXXL € 119,- 3. DIFI MOTOMAN AX lAARS. Cruiser boot van Hollandse makelij! Voor jarenlang cruise plezier en 100% waterdicht. Mogelijkheid tot maat 50 of groter! € 139,95. 4. DIFI jAck AURORA AeROTeX® Textiel damesjack, elastisch polyamide materiaal met elastische binnenmachet. Op het eerste gezicht al bijzonder, bewegingsvrijheid en understatement voor de vrouwelijke motorrijder. Kleur: zwart. Maten: 36-50 € 159,95 5. kUSHITANI ZYlON® jeans. (ook op rechterpagina) Omdat veel motorrijders graag in jeans rijden, introduceert KUSHITANI de jeans die veilig is. Kleur: denim. Maten: dames 28-31 inch. heren 28-34,36,38 inch. € 149,-

1

3

2

4 5

Page 21: MotoDrive 2 - 2010

motoFASHIoN

merk DIFI www.difi.eu Boots DIFI NEVADASolide customlaars vervaardigd uit Spaans rundleer. Olie- en benzinebestendige zool; enkelprotectie; verstelbaar met gesp op de wreef en de kuit; sterk en robuust. Maten: 36-46 € 89,95

merk DIFI www.difi.eu

Pants DIFI SHANNoN

Rundlederen motorjeans speciaal voor mode-bewuste dames. Met

klein muntzakje; lengte individueel aan te passen;

Maten: 36-48€ 179,95

merk DIFI www.difi.eu

JacketDIFI mILANo cityjack aan de buiten-kant, bikerjack van binnen. Winddicht, waterdicht en ademend door AeRO-TeX® z-liner Maten: XS-XXXl€ 189,95

2021

Page 22: MotoDrive 2 - 2010

merk DANE www.difi.eu

JacketDIFI mILANo

cityjack aan de buiten-kant, bikerjack van binnen. Winddicht,

waterdicht en ademend door AeRO-TeX® z-liner

Maten: XS-XXXl€ 189,95

merk KUSHItANI www.kushitani.eu Boots KUSHItANI AIR RIDE De ideale combinatie van motor- en vrijetijdsschoen. loopt perfect en biedt

toch de nodige veiligheid. Maten: 38-46 € 139,-

merk DIFI www.difi.eu

Boots DIFI motomAN AXRundlederen motorlaars voorzien van waterdicht en ademend AeRO-TeX®

membraan. Wind- en waterdicht.Maten: 37-47€ 139,95

Page 23: MotoDrive 2 - 2010

motoFASHIoN

1. DANe BROek RØRVIG GORe-TeX®. Opvallend anders. Moderne streetwear-look met GORE-TEX® membraan. Wind- en waterdicht. Kleur: zwart. Maten: dames 36-46, heren 48-60, 98-114. € 279,- 2. DIFI jAck TAllINN AeROTeX®. Sportief het hele jaar door tot in het kleinste detail. Winddicht, waterdicht en ademend. Kleuren: zwart/antraciet/zilverwit, zwart/rood/zil-verwit, zwart/blauw/zilverwit. Maten: M-4XL € 229,95. 3. DIFI FellOW AeROTeX®. Rechtlijnig en straight – weerbescherming voor de beginner. Winddicht, waterdicht en ademend. Kleur: zwart. Maten: XS-XXXL € 99,95. 4. DANe jAck NIGRA GORe-TeX® Modern design en origineel 1000D Cordura®: een combinatie voor motorrijders die exclusiviteit en bescherming zoeken. Kleur: zwart. Maten: dames 36-46, heren 48-60. € 399,-. 5. DIFI HANDScHOeN lUANA lS. De handschoen uit de DIFI Lady LeatherStyle collectie voor stijlvolle vrouwen die houden van gas geven. Kleuren: zwart, zwart/wit. Maten: XS-XXL. € 59,95. 6. DIFI cHAMP AX lAARS. Kleine maat? De nieuwe DIFI Champ AX is leverbaar vanaf maat 35! Waterdicht. Leer. € 129,95

1

2

3

4 5 6

Page 24: MotoDrive 2 - 2010

1

Urban & City use:1. kUSHITANI Air Ride schoen. € 139,- Veilig, luchtig en hip. Ideaal in combinatie met jeans. Verkrijg-baar in zwart en wit.

2. DIFI laars Nevada. € 89,-. Robuuste worker boot van volnerf spaans rundleer. Misstaat niet onder jeans.

Kilometervreter:3. DANe Vesborg WP. € 179,-. Vol- nerf rundleer met 100% waterdicht membraan. Tevens perfecte loop- eigenschappen.

4. DIFI Trail AX. € 149,95. Robuus-te tourbuffel van sterk rundleer. 100% waterdicht en ademend door Aero-Tex® membraan. Voor jaren-lang rijplezier.

Waterdichte tour laars:5. DIFI journey AX II. € 119,95. Prima prijs/kwaliteit verhouding. Kom je toevallig in een regenbui te-recht? Geen punt. De Journey AX II houdt je voeten droog.

6. DIFI Motoman AX. € 139,95. Cruiserboot van Hollandse makelij! Vakmanschap uit de Langstraat! Voor jarenlang cruise plezier en daarbij 100% waterdicht! Mogelijk-heid tot maat 50 of groter!

perfect

Wij stellen je voor aan de 10 meest populaire motorschoe-nen en -laarzen van dit mo-ment. een aantal modellen zijn voorzien van het AeRO-TeX® membraan. Dit mem-braan is ademend, waterdicht en biedt bovendien een hoog draagcomfort en een prima prijs/kwaliteitverhouding. Iedere schoen of laars uitge-rust met AeRO-TeX®, heeft de toevoeging AX of AeRO-TeX®.

2

3

4

5

Page 25: MotoDrive 2 - 2010

7. DIFI Freedom AX. € 129,95. Brede kuiten en altijd problemen om een motorlaars te sluiten? Neem de Freedom AX. Deze lage laars biedt goede bescherming en is 100% waterdicht.

For ladies: 8. DIFI Donna AX. € 119,95. Extra verstelbare kuitwijdte. Vanaf maat 35.

Kleine maat? De nieuwe DIFI champ AX (9) is ook leverbaar vanaf maat 35! Waterdicht. Leer. € 129,95

Lekker plat door de bocht:Ook op sportief gebied tref je bij MotoPort een ruim assortiment aan:

10. DIFI Bilbao laars. NIEUW! De kunststof protectiestukken bieden extra bescherming en met de teen slider kun je veilig het teentje aan de grond houden in de bocht. € 149,95. Ook leverbaar in maat 48. De afgebeelde laarzen zijn van-zelfsprekend slechts een kleine greep uit het totale assortiment dat je vindt bij MotoPort. Ga naar een winkel bij jou in de buurt voor ruime keuze en deskundig advies op maat.

perfect

910

foot6

7

8

motoBootS

2425

Page 26: MotoDrive 2 - 2010

ULTRA STRONG 6 PLYFIBER SHELL

HIGH PERFORMANCEVENTILATION

ADVANCEDINTERIEUR

THE PREMIUM SPORTS TOURING HELMET.www.shoei.com

OPTIMIZEDPROTECTION

SELF ADJUSTINGVISOR Q.R.S.A.

EPS DUAL LINER

XR11-21x285-VGb.qxd 21/09/09 11:11 Page 1

Page 27: MotoDrive 2 - 2010

motoPRoFS

2627

TIPS VAN de MOTOPROF Hans Schakenraad van MotoPort Den Bosch.

Als ik bij MotoPort Den Bosch een busje remolie kom kopen en vertel dat ik de remvloeistof van een BMW wil ver-

versen, vraagt werkplaatschef Hans Schakenraad of ik even mee wil komen. Want zelfs sleutelen aan een BMW, dat

gaat zomaar niet…

Zelf sleutelen wordt lastig…

Hans neemt mij mee naar een BMW R1200GS Adventure die net een flinke trip naar Irak heeft gemaakt (!). Die staat net bij het

diagnose-apparaat. “Heb je zo’n computer”, vraagt Hans? “Zo niet, dan zal ik je laten zien waarom je zelf geen remvloeistof moet

vervangen.”

Als de diagnosekast wordt aangesloten logt deze in op het elektronische can-bus-systeem van de motor, kijkt of er software-

updates voor de boordcomputer zijn en kijkt of er meldingen in het foutgeheugen staan, die op problemen duiden. Het diagnose-

apparaat leest alle gegevens van de motor automatisch in. “Zo neemt hij bijvoorbeeld de kilometerstand over uit de computer. Als

iemand ooit de teller heeft teruggezet, dan ziet de erkende dealer dat meteen”, lacht Hans.

Tweetrapssysteem

Het ontluchten van de remmen is een hoofdstuk apart. Remvloeistof moet af en toe worden ververst, omdat het water aantrekt. Maar bij een moderne motor kan dat niet zomaar, zeker niet bij het integrale remsysteem van BMW.

Dat bestaat namelijk uit twee delen. Met de remhendel aan het stuur bedien je niet de remmen, maar de remservo. Die bedient

de remmen en heeft daarvoor een eigen reservoir. De vloeistof in de remklauwen komt dus niet uit het reservoir op het stuur!

De dop van het servoreservoir kan er niet zomaar af en dat heeft een reden, want dit systeem wordt gecontroleerd en bestuurd

door de boordcomputer. Voor het controleren en ontluchten heb je een diagnoseapparaat nodig. Die bedient de servo, zodat het

remsysteem wordt doorgepompt en via ontluchtingsnippels kan worden afgetapt of ontlucht.

Troubleshooting

Het diagnoseapparaat blijkt ook een onmis-

bare hulp bij het zoeken naar de oorzaak van

klachten. In het apparaat klink je het soort

klacht aan, bijvoorbeeld een onregelmatige

stationairloop. Het diagnoseapparaat geeft

een hele lijst van mogelijke oorzaken en te

controleren sensoren en actuatoren. En hij

controleert deze desgewenst. “Een amateur

zoekt zich rot of vervangt in de wilde weg

componenten”, aldus Hans. “Dat kost tijd en

onnodige onderdelen. Dat betaal je als klant.

Een officiële dealer werkt sneller en efficiënter.

Dus goedkoper en beter. En dat geldt niet al-

leen voor BMW. Elk merk heeft tegenwoordig

gecompliceerde boordsystemen en bijbeho-

rende diagnoseapparaten. Een band oppompen kan nog zelf, maar veel verder komt je tegenwoordig niet als je niet over de juiste

apparatuur beschikt. Je kunt zelfs schade aanrichten als je zonder juiste apparatuur aan motor sleutelt.

Dus bij twijfel: ‘Contact your dealer.’

Page 28: MotoDrive 2 - 2010
Page 29: MotoDrive 2 - 2010

2829

‘De grootste van Nederland’

BIG BIGGERBIGGESt

Tijdens de MotorBeurs in Utrecht was bij de MotoPort-stand de grootste van Nederland te bewonderen. Samen met de promodames van MotoPort kon je daarmee op de foto. Met een unieke code kun je via de site www.motoport-actie.nl jouw foto downloa-den. Daarnaast maak je kans op een MEGA grote print van die foto! Ga dus snel naar www.motoport-actie.nl en download je foto!

motoBEURS

Page 30: MotoDrive 2 - 2010

Wil je een proefrit maken op de nieuwe Honda cBF1000F? Ga naar www.motodrive.tv/proefrit en geef je op voor een onvergetelijke ervaring. (beperkte deelname)

Page 31: MotoDrive 2 - 2010

HoNDA CBF1000F MOTODRIVe TeST

“Voorzichtig zet ik de motor rechtop als ik vanuit de gladde

hairpin verder de bergpas op stuur. Het is glad, maar gelukkig laat de nieuwe Honda cBF1000F

goed voelen wat er onder de wielen gebeurt. en dat is heel

wat, zeker als je het gas van deze dikke vierpitter open trekt!

Wil je een proefrit maken op de nieuwe Honda cBF1000F? Ga naar www.motodrive.tv/proefrit en geef je op voor een onvergetelijke ervaring. (beperkte deelname)

Met de nieuwe CBF1000F brengt Honda haar budget sport-toerma-chine weer helemaal up to date. Het uiterlijk is flink gemoderniseerd en verbeterd. Maar gelukkig is één ding gelijk gebleven: het enorme, strepentrekkende koppel van de dikke vierpitter is nog altijd feno-menaal! Deze krachtbron is oor-spronkelijk afkomstig van Honda’s machtige wapen in de Superbike klasse, de Fireblade. Voor toepas-sing in de CBF1000 werd dit blok destijds heel anders getuned, zodat het hoogtoerige karakter werd in-geruild voor een gigantisch, bruik-baar koppel bij lage toerentallen. Daarmee werd de betaalbare, veel-zijdige CBF1000 zowel bij sportieve rijders als toerenthousiasten uiter-mate geliefd! Goede zitDe CBF1000F, die Honda voor 2010 op de markt brengt, is in feite een wat sportievere versie van de CBF1000, die gewoon leverbaar blijft. De CBF1000F onderscheidt zich van de gewone CBF door een prachtige klassiek ogende 4-in-1 uitlaat en een leuk, modern ogend dashboard. Ook nieuw is de stijlvolle bovenkuip met geïntegreerde knip-perlichten. Deze tophalf is voorzien van een zwarte kunststof midden-spijl en twee “line beam “koplam-pen, alsmede van een in hoogte verstelbare ruit, die zorgt dat elke rijder een prettige, turbulentievrije zit kan vinden. En het handige is, dat er geen gereedschap nodig is om de ruit te verstellen! Dat is wel het ge-val wanneer je de zadelhoogte wilt aanpassen. De zithoogte is stan-daard 795 mm, waardoor de mees-te mensen goed met de benen bij de grond kunnen. Het zadel kan naar wens echter 15 mm hoger of lager worden gezet. Zo kan iedereen een lekkere, comfortabele zit vinden, die dankzij de goede polstering uren vol te houden is! E

3031

Page 32: MotoDrive 2 - 2010

Technisch verbeterdOok onderhuids is de nieuwe CBF1000F flink onder handen genomen. Zo is het ruggengraatframe nu van aluminium vervaardigd en niet meer van staal. De monoschokdemper kreeg een directe bediening en een instel-mogelijkheid voor de uitgaande demping, terwijl de 41 mm voorvork nu is voorzien van instelknoppen voor de veervoorspanning. Ook verbeterd is het voor Honda kenmerkende C-ABS remsysteem. Bij dit gecombineerde rem-systeem bedient de handrem alleen de voorrem. Maar als je de voetrem gebruikt, doet de voorrem ook een beetje mee. Je kunt daardoor met de voetrem alleen al een aardige vertraging behalen. Pak je de handrem erbij, dan kun je helemaal stevig ankeren. De dubbele remschijf in het voorwiel pakt goed aan, even bijremmen gaat met twee vingers. Daarna bouwt de remkracht niet al te fel op, zodat ook de wat minder ervaren motorrijder er met een vertrouwd gevoel mee op pad kan. Zeker omdat de motor is voor-zien van een antiblokkeersysteem!

BrulboeiMaar, om de legendarische woorden van wijlen Ettore Bugatti te gebruiken: “Je moet niet remmen, maar gas geven!” En dat doet de CBF1000F nog imponerender dan voorheen. Alsof de dikke 998cc krachtbron nog niet sterk genoeg was, kreeg hij van Honda andere nokkenassen, een hogere com-pressieverhouding en een anders afgeregeld injectiesysteem, alsmede een tuning-valve in de uitlaat. Het maximum vermogen steeg daardoor met 9 pk naar 107 pk (79 kW) bij 9.000 tpm. De trekkracht bij lage toeren bleef prak-tisch ongewijzigd. En dat is maar goed ook, want dat maakt deze CBF tot een gigantische brulboei, die voor pure fun zorgt! De vierpitter pakt al onder de 2000 tpm aan als een Hongaarse gewichtheffer met epo en brult daarna als een kruisraket richting horizon. Het blok wordt gaandeweg steeds sterker, vooral boven de 6.000 tpm. Gelukkig is al dat geweld perfect te controleren omdat de gasreactie uitstekend te doseren is. Datzelfde geldt voor de kop-peling, die een erg duidelijk aangrijptraject heeft. Zo kun je perfect gebruik maken van de zeer soepel schakelende versnellingsbak, waarvan de zesde versnelling een overdrive karakter heeft. Daar wordt ie lekker zuinig van, een verbruik van 1: 20 is haalbaar als je rustig aan doet…

HoNDA CBF1000F, waar voor je geldMaak je veelvuldig gebruik van het enorme koppel, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. En dat doe je al gauw, want de CBF1000F stuurt enorm gemakkelijk op de Bridgestone BT57 banden. Alleen in snel opeenvolgende bochten voel je dat hij toch 245 kg weegt, maar normaal merk je daar weinig van. Hij laat zich gemakkelijk op één oor vleien en blijft heerlijk neutraal

HoNDA CBF1000FType 4-cilinder lijnmotor

Kleppen per cilinder 4

Koelsysteem Vloeistof

Cilinderinhoud 998 cc

Maximum vermogen 79 kW (107 pk)

@ 9.000 tpm

Maximum koppel 98 Nm @ 6.500 tpm

Aantal versnellingen 6

Frame Aluminium

ruggengraatframe

Wielbasis 1.495 mm

Zithoogte 795 +/- 15 mm

Rijkaar gewicht 245 kg

Tankinhoud 20 liter

Prijs €12.250,-

en stabiel in doorlopende boch-ten. Zelfs wanneer je remmend de bocht in wilt, luistert hij feilloos naar de commando’s. De vering geeft daarbij veel vertrouwen. De veerka-rakteristiek is vrij stug, waardoor je goed voelt wat er onder je gebeurt. En toch is de vering soepel genoeg om het uitstekende rijcomfort te verzorgen. En dat maakt het plaatje helemaal af! De CBF1000F is enorm comfortabel, lekker wendbaar, supersnel en hij heeft goede rem-men, en is standaard voorzien van ABS. En dat alles staat voor slechts €12.250,- bij de dealers. Als dat geen waar voor je geld is…!

HoNDA CBF1000F MOTODRIVe TeST

Page 33: MotoDrive 2 - 2010

Met de SP-61 presenteert BAYARD de helm van detoekomst. Het brede kinstuk en de scherpe profiel-lijnen in de helmschaal geven de helm een eigen-tijdse, sportieve look. Maar het draait bij deze fraaie,betaalbare BAYARD helm niet alleen om de looks! Zo heeft de SP-61 een uitstekende pasvorm bij elkemaat, dankzij twee maten buitenschalen. En ook hetdraagcomfort is optimaal door de huidvriendelijke bin-nenvoering, waarin je h et hoofd koel houdt middelseen uitgekiend ventilatiesysteem. Ook bij felle zon,

want daarvoor heeft de SP-61 een ingebouwd, weg-klapbaar zonnevizier!

Materiaal: Polycarbonaat • Bijzonderheden: geïntegreerd afsluitbaar ventilatiesysteem voor optimaal comfort • uit-neembare huidvriendelijke binnenvoering • vizier eenvoudigte verwisselen • voorzien van ECE-22/05 keurmerk • Pinlockprepared anti-kras vizier • Maten: XS-XXL

€ 149,-

BAYARD exclusief bij

SP-61

ww

w.b

ayard

helm

ets

.eu

geïntegreerde (wegklapbare) zonnebril

Anzeige1_Bayard.qxd:Anzeige_Bayard2.qxd 01.03.2010 10:13 Uhr Seite 1

Page 34: MotoDrive 2 - 2010
Page 35: MotoDrive 2 - 2010

Al geruime tijd kijk ik uit naar een lek-kere, betaalbare toermotor met een beetje pit. Dus toen Suzuki de nieuwe GSX1250F presenteerde, wist ik genoeg. Ik toog gelijk naar MotoPort Echt om te kijken of het haalbare kaart was. Want de GSX1250F mag met een prijskaartje van € 11.999,- zeer scherp geprijsd zijn, toch heb ik dergelijke bedragen niet zo-maar in de la liggen. En een persoonlijke lening voor 12 mille heb je niet zomaar terugbetaald, dat kost al gauw € 390,- per maand. Drie jaar lang…

Flexplan maakt het mogelijk Gelukkig bleek er een betere manier om een motor te financieren: het MotoPort Flexplan. Dit plan heeft MotoPort samen met Sygma Finance ontwikkeld zodat je voor een vast, laag maandbedrag toch de motor van je dromen kunt kopen. In principe gaat dit plan er van uit dat het helemaal niet nodig is om de hele motor in korte tijd helemaal af te betalen. Want na vijf jaar is de dagwaarde van de mo-tor doorgaans nog altijd meer dan 50% van de nieuwwaarde. Zou je hem op dat moment inruilen, dan krijg je dus ruim de helft terug! En dus hoef je in die vijf jaar eigenlijk ook maar de helft van de waarde van de motor af te betalen. En dan ziet de maandlast er ineens heel anders uit! Met het Flexplan betaal je voor een Suzuki GSX1250F bijvoorbeeld maar € 174,- per maand!

Meer mogelijkhedenHet Flexplan heet niet voor niets Flex-plan. Want je kunt er nog veel meer kanten mee op. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kortere looptijd of een hogere slottermijn, tot 85% aan toe. In dat laatste geval zou je maandlast voor een Suzuki GSX1250F zelfs maar € 119,- bedragen! Of je kiest juist voor een wat hogere maandlast. Dan los je dus eigenlijk meer af dan je motor afschrijft en hou je geld over als je de motor na vijf jaar zou inruilen. Met een

slottermijn van 25% zou je maandlast € 213,- zijn, terwijl er een slottermijn van slechts € 3.000,- overblijft. En dat ter-wijl de motor het dubbele waard is! Die € 3.000,- verschil kun je dan gebrui-ken om een nog mooiere motor te kopen, zonder dat je maandlast daar-van omhoog gaat. En natuurlijk hoef je het Flexplan niet voor het hele bedrag van de motor af te sluiten. Je kunt bij-voorbeeld een motor inruilen. Zo reed ik de afgelopen twee jaar op een Suzuki SV650RS van 2007. Daar wil Kenny nog best € 4.900,- voor geven. Met een slot-termijn van 50% en een plantermijn van vijf jaar daalt mijn maandbedrag dan in-eens naar € 105,-!

De motor is van jouHet MotoPort Flexplan lijkt op een leaseplan, omdat je voor een vast be-drag per maand motor rijdt. Maar het grote verschil is, dat de motor bij het MotoPort Flexplan direct jouw eigen-dom is. Het Flexplan is gebaseerd op jouw motor, maar staat daar verder los van. Je kunt dus ook besluiten om je motor eerder in te ruilen als je dat zou willen. Het Flexplan kun je dan boetevrij ineens afbetalen. Maar het hoeft niet… Of je ruilt je motor in op een nieuwe. Het Flexplan kun je daar dan direct op aan-passen. Want het Flexplan is echt reuze flexibel…

Meer weten over het Flexplan? Ga naar www.motoportfinance.nl of je MotoPort dealer en reken uit hoe weinig jouw droommotor per maand kost!

Soms zie je een motor waar je meteen helemaal weg van bent.. Maar aan al wat mooi is, hangt een prijskaartje. Toch hoeft dat helemaal geen probleem te zijn, want met het MotoPort Flexplan bepaal je zelf je maandlast!

3435

Werkelijkheid!

Page 36: MotoDrive 2 - 2010
Page 37: MotoDrive 2 - 2010

3637

MototRAVEL

[Moroccan Adventure]

Arno en Roel hadden het idee opgevat om weer eens naar Marokko te gaan op hun BMW Adventure. Erik kondigde zich al snel aan met de tekst: “Als ik tegen die tijd een GS Adven-ture heb, ga ik mee”. Drie maanden later kwam het antwoord: De GS is geregeld, ik ga mee. Peter, de vierde man, woont in La Nucia (Spanje) wat de ideale uitgangsplek is om de motoren daarheen te laten transporteren en de reis te beginnen. De import Spanjaard mocht bij hoge uitzondering mee met zijn Varadero onder het mom ‘we trekken je wel door de bergen heen’, nietsvermoedend dat dit ook nog eens op waarheid zou berusten...

Besloten werd om naar Alicante te vliegen en de motoren enkele reis te transporteren per vrachtwagen. Vanuit het normaal zonovergoten Alicante vertrekken we met zijn vier-en op de motoren naar Algeciras. Aangezien het de gehele dag regent besluiten we om de nachtboot van Almeria naar Melillia te nemen.

370 km van La Nucia naar Almeria geeft onze GPS aan. In de loop van de middag klaart het op, jasje aan, helm op en rijden maar, de reis per motor is begonnen! Het laatste kwartier richting de boot krijgen we nog flink wat hemelwater over ons heen. Maar dit is dan ook de enige regen gedurende onze gehele reis van drie weken door Marokko en de terugweg naar Nederland.

Aangezien ons ‘last-minute’ besluit om de nachtboot te nemen, ziet het er naar uit dat er geen hutten meer vrij zijn en dat we veroordeeld wor-den om op de gangvloer onze slaap-plek te zoeken. Een erg prettig voor-uitzicht voor de komende 7 uur. Niet dus. De hele nacht mensen die over ons heen struikelen omdat we daar

zo nodig moesten liggen met onze tanktassen en helmen.

Na aankomst in de Spaanse en-clave Melillia wacht ons een paar kilometer verderop de grens met Marokko. Hier in de grensstad Na-dor moeten we eerst de motoren invoeren en wat papieren invullen. En na een bureaucratisch ‘gevecht’ van ongeveer 2 uur staan we met onze papieren en stempels buiten en zijn we eindelijk in Marokko! Na een kwartier rijden nemen we ons eerste terrasje en genieten van een heerlijke Marokkaanse muntthee. Het vakantiegevoel dient zich met-een aan. Lekker weer, compleet andere cultuur, gave sfeer, grote lol en zin in het adventure wat is be-gonnen.

Na overleg, de kaarten op tafel en de navigatie ingesteld te hebben, houden we vervolgens oostelijk aan richting Plateau du Rekkam. Ons middagmaal wordt bereid door een import Marokkaanse uit de Pyreneeën. We worden hier verwend met lekkere mergeuz en verse groenten. Via de schitterende

hoogvlakte van Plateau du Rekkam wordt de reis voortgezet naar het stadje Missour. Deze afgelegen re-gio staat ook bekend als de ‘poort van de woestijn’ en is de provin-ciehoofdstad. Hier nemen we onze welverdiende nachtrust.

We hebben onze motoren allen voorzien van noppenbanden omdat we vooral veel pistes willen rijden. De meest heftige piste ‘de vuur-doop’ krijgen we op dag twee voor onze kiezen. Arno weet deze nog te liggen op de route naar Er Rachidia. Het begint met een oversteek door een 25 meter brede rivierbedding met in het midden nog een klein stroompje water. Het water is geen probleem, maar de ‘grindbak’ er-voor en erna roept maar om 1 ding zodat je niet omvalt: gas, gas en nog meer gas. Dat lukt, wonderbaarlijk gepaard gaande met heftige slin-gerbewegingen aan het stuur. Bij het uitkomen van de rivierbedding zijn we gestopt. We worden al direct onthaalt door een aantal herders die ons vriendelijk en lachend tegemoet komen. We maken we een praatje en roken gezamenlijk een siga-

retje. Onze tocht wordt voortgezet over zanderige vlaktes waar je met enige moeite af en toe een pad kunt ontdekken. Onze senioren, Arno en Peter, hadden ons al gewaar-schuwd dat er nog een zwaar stuk piste zou komen. Toen de omgeving wat rotsachtiger werd, was er in-eens een pad redelijk stijl omhoog, wat al snel overging naar een stuk van 3 meter breed helemaal vol met keien. Keien van 10 cm tot 50 cm hoog, opstapjes en afstapjes, 200 meter lang omhoog en hetzelfde stuk weer omlaag. Dankzij onze trial ervaringen komen we perfect door dit bijna onberijdbaar stuk; als we te voet hadden moeten gaan hadden we veel meer moeite moeten doen om er doorheen te komen.

Na te zijn aangekomen in het stadje Er Rachidia zijn we toe aan een omelet Berber en het bekende rode blikje fris wat je over de hele wereld kunt krijgen. Binnen no time heb-ben we veel aandacht van de lokale giechelende schoolkinderen en de schooljuf. Onze fotograaf, Erik, die deze reis ook beroepshalve maakt ziet zijn kans schoon als hij door

Page 38: MotoDrive 2 - 2010

de juf zowat naar binnen wordt gesleurd om een kijkje te komen nemen in de klas. Door de kinde-ren worden liedjes gezongen en ze laten zien wat ze allemaal geleerd hebben tijdens de lessen. Erik laat de camera overuren maken en het resultaat mag er zijn. Als je naar de foto’s kijkt proef je meteen de sfeer.

Na een goede nachtrust in Er Ra-chidia gaan we vol goede moed door de Hoge Atlas via Cirque du Jaffar naar ons beoogd einddoel van die dag, Imilchil. Het eerste stuk gaat redelijk goed met asfalt, vervolgens in aanbouw zijnde wegen met veel strakgetrokken grind waar je nog behoorlijke snelheden kunt halen. Een beetje snelheid is wel een must vanwege betere stabiliteit op de motor.

Via heerlijke pistes met verschil-lende ondergrond slingeren we ons steeds hoger tussen de bergen tot op hoogtes van bijna 3000 meter volgens onze GPS. Hoog boven in de bergen wordt het ook een stuk koeler. Op de bergflanken zie je de eeuwige sneeuw liggen waar ons

pad zich tussendoor slingert. Koud wordt het wel, 5 graden. Dat is even afkicken na de 25+ temperaturen die we eerder op de dag hebben gehad. De afdaling wordt ingezet en door het stof van de voorganger is het noodzakelijk om onderling de nodige afstand te houden. Opeens staan we allemaal stil, een rivier kruist ons pad. We kijken overal om ons heen maar er is geen weg

meer te herkennen. Een aantal graafmachines staan een stuk ver-derop vlakbij een bergwand waar zo te zien ooit de weg verder zou gaan. Tja, omdraaien is geen optie of we moeten slapen in de bergen, waar we wel op voorbereid zijn, dus er wordt maar eens voorzichtig een stukje door de rivier gelopen om te kijken hoe diep het is en of we er met onze motoren doorheen kun-nen zonder water in onze luchtinlaat te krijgen. Aan de andere zijde gaat

de weg gelukkig verder, althans dat denken we op dat moment. De diepte van de rivier valt mee dus gaan we voorzichtig verder. Aan de andere zijde blijkt ook maar een klein stukje weg te liggen met als gevolg dat we deze rivier zo’n 5 keer oversteken alvorens we onze route weer kunnen oppikken. De marok-kaanse vrouwen die hoog en droog op de ezels ook de rivier oversteken

kijken ons meewarig aan als ze ons zien stuntelen in het ijskoude water dat bijna tot onze heupen staat.

Op een gegeven moment moeten we de rivier oversteken waar aan de andere zijde een vrouw demon-stratief takken neerlegt zodat we niet over “haar” grondstuk heen gaan zonder “tol” te betalen. Na onderhandelen, een euro en een paar pennen armer, gaat onze tocht verder.

Onze zware inspanningen worden beloond en we arriveren ‘s avonds laat in Imilchil. Bij een hotelletje waar we in 2007 ook al eens waren, checken we in. Hartelijk verwel-komd door de eigenaar, drinken we gezamenlijk een lekkere Marok-kaanse muntthee.De reis wordt voortgezet via Tam-tatouchte naar Ouarzazate waar we Nederlander Peter Buitelaar een bezoekje brengen. Peter runt daar al enige jaren Bikershome en organiseert en verzorgt adventure reizen met offroad-motoren. Hij is een perfecte hulplijn mocht je in de buurt in problemen komen. Boven-dien kun je er goed overnachten, eten en gebruik maken van zijn ga-rage. Onder het genot van lekkere koffie en heerlijke koeken praten we gezellig met Peter en zijn vrouw. We krijgen goede en leuke tips waarna we met een gerust hart onze reis voortzetten.

Vanuit Ouarzazate gaat onze reis eerst in noordwestelijke richting om vervolgens af te buigen richting het zuiden. Ons doel is Marrakech want daar komen 2 van onze vrouwen

‘ Na onderhandelen en een euro en een paar pennen armer, gaat onze tocht verder.’

Page 39: MotoDrive 2 - 2010

3839

MototRAVEL

Lina en Monique aan om een week met ons mee te reizen. We beslui-ten, nu het nog kan, een leuke piste te doen, want dat wordt een stuk lastiger als we de dames achterop hebben. De piste die we uitkiezen zal ons door mooie landschappen leiden met technische slingerpaad-jes. Dat hebben we geweten, er komt geen einde aan. We zijn blij als we af en toe even kunnen zitten op de motor, het was een grote trial. Bergpaadjes omhoog en weer om-laag. Paden met grote keien, weer andere met los zand en gravel. Op een gegeven moment geeft onze navigatie geen pad meer aan en zijn we genoodzaakt onze route te be-palen op ‘verse’ sporen en elektri-citeitsmasten die ons waarschijnlijk naar een dorpje leiden. Met andere woorden, we zijn verdwaald. Na wat overleg, en de moed niet opgevend gaat het verder, vooral met veel plezier en lekker genietend van het offroad rijden. We steken nog een riviertje over en komen in een mooi dorpje aan. We vinden al snel een asfaltweg die ons weer op de route brengt om op tijd in Marrakech aan te komen. Wat een dag en wat een

mooie overweldigende omgevingen, dat hebben we thuis niet!

In Marrakech rijden we door het drukke chaotische verkeer naar het vliegveld, waar de twee dames na een uurtje ook aankomen. Even bijgekletst, bagage op de motoren en meteen de eeuwige spits van Marrakech in. We rijden nog onge-veer 200 km tot ons volgende hotel Afourer.

De volgende dag was bedoeld als rustdag. Even lekker relaxen, ware het niet dat de drang om toch weer te gaan rijden erg groot is. Eerst maar eens de motor gepakt om het dorp te verkennen en op zoek te gaan naar een kapperszaakje. Roel en Erik lieten zich professioneel ontdoen van de stoppelbaard van een week. De jonge ondernemer van de kapperszaak is vereerd met ons bezoek en doet zijn werk met grote zorg en een groot vlijmscherp kappersmes. Toen we fris en ge-schoren vroegen wat de kosten wa-ren, zei hij dat we dat zelf mochten bepalen. En we werden bij de buren uitgenodigd om koffie te drinken.

Terug in het hotel worden we door onze reisgenoten bijna niet her-kend, zo glad geschoren zien we eruit. We besluiten een rondtrip te maken door de bergen achter het hotel. Mooie slingerweggetjes om-hoog door de Midden-Atlas brengen ons bij een restaurantje met een ge-weldig uitzicht. Je kunt precies zien waar we het laatste uur gereden hebben. In de verte zien we donkere wolken naderen en we besluiten door te rijden om de buien voor te blijven. Het is nog een half uurtje rijden om de top over te komen. Via de achterzijde van de berg en erom-heen, langs schitterende omgevin-gen en diepe afgronden. Wel even goed uitkijken voor de overstekende schapen, ezels en geiten die hier in de meerderheid lijken te zijn. Na een heerlijk etentje worden we ‘s avonds in het hotel getrakteerd op livemuziek en buikdanseressen.

Met de dames achterop is ons reis-doel de welbekende duinen van Erg Chebbi via verharde wegen, wat niet wil zeggen dat het allemaal asfalt is. Eerst maar eens richting Er Ra-chidia. We vergissen ons een beetje

in de afstand van de route via de bergpassen zodat we 450 kilometer later ‘s avonds daar pas aankomen. De volgende dag gaat het door naar Erfoud en Erg Chebbi. Deze hoge zandduinen blijven indruk maken. Erik is nog nooit in dit losse zand geweest met zijn GS Adventure dus die wil graag een poging wagen. Nadat de rest hem een paar keer losgetrokken heeft, houden we het voor gezien. Dat valt tegen met zo’n zware motor en temperaturen van rond de 30 graden.

De reis gaat verder naar Zagora via de Vallee du Draa. De weg erheen is geweldig met palmbomen aan weerszijden. Zo stel je je een echte vallei voor. Langs de route staat overal jeugd om dadels te verko-pen. Na een overnachting in Zagora gaat het in westelijke richting naar Taroudant, een stadje met een gro-te overdekte Souk (markt).

De volgende dag zetten we lang-zaam koers richting Marrakech om de vrouwen weer op het vliegtuig te zetten, maar niet voordat we de schitterende pas richting Asni heb-

MototRAVEL

Page 40: MotoDrive 2 - 2010

Er Rachidia

ErfoudOuarzazate

Marrakech

Essaouira

Casablanca

Rabat

Ceuta

Melilla

Spanjeben gereden. De pas is bekend om zijn duizend bochten en grote hoog-tes. Asni is een zeer bekende win-tersportplaats voor de Marokkanen. We willen een hotel in Marrakech zoeken zodat we de volgende dag daar nog een beetje kunnen rond-struinen, maar helaas zijn alle hotels volgeboekt vanwege autoraces (ja in Marokko) en zijn we genoodzaakt om 30 kilometer buiten de stad iets te zoeken. Het rijden met de motor in Marrakech heeft ook niemands voorkeur, we zitten veel liever op de pistes in het Atlasgebergte.

De volgende ochtend rijden we naar het vliegveld van Marrakech zodat Lina en Monique via Casablanca de reis naar huis kunnen voortzetten. We zijn mooi op tijd en kunnen nog even afscheid nemen.Het reisgezelschap gaat vanaf nu zonder de dames verder in weste-lijke richting, naar Essaouira. Dit is een vissersstad aan de kust van Marokko vooral bekend om zijn blauwe kleur met een rijk verleden. Beroemdheden zoals Jimy Hendrix hebben hier een huis gehad. Deze stad is zeer zeker de moeite waard

om te bezoeken met zijn mooie kraampjes en prettige sfeer. Na hier nog 1 dag doorgebracht te heb-ben, is het tijd voor de terugreis en gaat de route in 2 dagen langs de kust om de snelle boot te nemen van Cueta naar Algeciras.

De veerboot ligt klaar bij onze aan-komst. Het is lekker rustig, we zijn zowat de enige motorrijders en mo-gen onze motoren helemaal voor-aan zetten bij de uitgang. De mo-toren worden door het personeel goed vastgezet en wij begeven ons naar het buitendek om lekker van de zon en de laatste blik op het con-tinent Afrika te genieten. Het voelt als een soort afscheid maar ook als een snel wederzien. Na een boot-reis van een uurtje komen we aan in Algeciras en rijden we in 4 dagen naar huis. Dit stuk van bijna 2500 km hebben we voor een heel groot gedeelte binnendoor gedaan. Het was een heerlijke tocht met mooie stukken waar we nog vaak aan terugdenken, maar abso-luut niet te ver-gelijken met Marokko.

Marokko is bij uitstek een prachtig motorvakantieland waar we ze-ker nog terug zullen komen. Een echte aanrader als je van adventure houdt!!!

Meer foto’s van de reis kun je be-kijken op www.motoport.nl (bij het onderdeel “on the road”)

Story by: Peter, Arno, Lina, Erik, Monique en

Roel. Photography by: www.eye-catch.net

MototRAVEL

Page 41: MotoDrive 2 - 2010
Page 42: MotoDrive 2 - 2010

De DANE rugzak GORLEV heeft een geïnte-greerd drinksysteem, comfortabele padding bij de rug, buikriem, reflectiebies rondom en verstevigde bodemplaat. De buikriem is in de achterplaat op te bergen. Bovendien heeft deze rugzak twee zijvakken, waarvan een geïsoleerd flescompartiment met extra netsluiting. Adviesprijs € 69,-

DANE shirts met lange of korte mouw, de perfecte onderkleding voor iedere motorrit.

Nu verkrijgbaar met 30% korting bij MotoPort. Profiteer nu van de scherpe prijs. 4 seizoenen-gebruik! Een comfortabele bodem voor een nieuw fris motorseizoen. Kleur: grijs. Advies-prijs Long-Sleeve € 54,95 Short Sleeve € 39,95

Volume

Action!

De Kushitani reistas is de ideale waterdichte motortas die door het unieke ontluchtings-ventiel na sluiting tot een minimaal formaat terug gebracht kan worden. Grote opening voor optimaal bedieningsgemak.

Inhoud: 40 liter.Adviesprijs € 99,-

Bol D’or handschoen tourstar. Waterdichte allround toerhandschoen. Textiel aan de bovenzijde en leer in de handpalm voor extra veiligheid. Verstelbare schacht. Profiteer van dit unieke aanbod van MotoPort en sla je slag met deze Europese prijsknaller!

Licht gevoerd. Maten XS-XXXL. Adviesprijs € 39,-

Film je rit! MotoPort heeft het assortiment point of view (POV) camera’s uitgebreid met de ATC 5000. De sportscamera is compatible met een 4 Gb geheugenkaart. Hiermee kun je twee uur lang filmen. De ATC 5000 komt met compleet bevestigingspakket voor helm of stuur en is waterdicht. Opnamekwaliteit: 640x480 VGA, 30 frames per seconde. Adviesprijs € 199,-

MustWij zochten de laatste nieuwe gadgets voor je uit!

NIEuW! De Philips XP Moto Racing per-formance lamp; voor wie alleen genoegen neemt met maximale (race)kwaliteit. De XP Moto koplamp verlicht de weg verder dan alle andere lampen in de markt. Het racedesign van de XP Moto koplampen geven je motor een unieke, opvallende look ongeacht met welke snelheid je rijdt. Verkrijgbaar in H4 of H7. Prijs € 22,95

Grip

Thirsty? Allseason

BrightNU MEt ExtRAVooRDEEL

(zie p. 89)

NU MEt ExtRAVooRDEEL

(zie p. 89)

NU MEt ExtRAVooRDEEL

(zie p. 89)

NU MEt ExtRAVooRDEEL

(zie p. 89)

Page 43: MotoDrive 2 - 2010

Met een gesmeerde ketting rijdt de motor beter, de ketting gaat tot driemaal zo lang mee en de tandwielen zijn ook minder snel aan vervanging toe.

Omdat het smeren van de ketting een tijdro-vend karweitje is, heeft Osco een smeersys-teem ontwikkeld dat vrij is van ongemakken en ongewenste neveneffekten.

Een systeem zonder ingewikkelde electro-nica en dus ongevoelig voor storingen. Zeer eenvoudig in gebruik en zeer hoogstaande kwaliteit. Nu ook leverbaar in zwart. Inclusief 100ml speciale Osco olie. (tevens los verkrijg-baar) Adviesprijs € 139,-

DANE Reflectievest Start het nieuwe seizoen met een opvallend en veilig nieuw reflectievest. DANE biedt je een topmodel voor een super scherpe prijs.Adviesprijs € 54,-

WHAT? Anchor

Smooth

EasyWaar laat je je spullen als je eens lekker een toertocht gaat maken? Ook hier heeft KUSHITANI de oplossing voor de sportieve motorrijder: Een professionele heuptas die speciaal is ontwikkeld voor snelheidsduivels. Er zijn 2 vakken waarin je kostbaarheden opgeborgen kunnen worden. Tevens zit er een aansluitpunt voor je sleutelbos, zodat je die in ieder geval nooit kunt verliezen. Ook is er een doorvoeropening voor de headset van je MP3 speler. De reflectiebiezen zorgen voor extra veiligheid. Adviesprijs € 34,-

HavesAl deze musthaves zijn verkrijgbaar bij MotoPort!

Regelmatig rijden in windruis kan na een tijdje leiden tot gehoorschade, vermoeid-heid en concentratieverlies. Gebruik daarom de gehoorbescherming van Alpine. Alpine gehoorscherming is uitgevoerd met speciale windruisfilters. Dit dempt windruis, het voor-komt gehoorbeschadiging en je bent minder snel moe. Bovendien hoort je alles rondom

beter zoals motorgeluid, verkeer, duopassagier,

portable telefoon en intercom. Alpine verhoogt de veiligheid.

5 paar earplugs met hygiënische travelbox. € 6,95.

SunnyDe Solar Charger is bij uitstek geschikt voor het opladen van je mobiele telefoon, iPhone/iPod, PDA, portable game console, MP3/MP4-speler en GPS/navigatiesystemen.

De A-Solar Power Charger is extra krachtig tijdens het opladen. Je mobiele telefoon is bijvoorbeeld in 1,5 uur opgeladen. De A-Solar Power Charger is licht in gewicht (140gr) en de connectoren voor de meeste populaire telefoons worden bijgeleverd. Adviesprijs € 45,-

Reflect NU MEt ExtRAVooRDEEL

(zie p. 89)

NU MEt ExtRAVooRDEEL

(zie p. 89)

Het elektronische schijfremslot Granit Detecto 8000 van ABuS schrikt dieven op twee manieren af: met een degelijke mecha-nische constructie en een gevoelig alarm. Met het afsluiten van het slot wordt de positie automatisch elektronisch bepaald. Vanaf dat moment gaat bij elke beweging van de motor en/of verandering van de stand van het slot het alarm af (ruim 100 db). Ook het nevenef-fect is handig: je vergeet nooit meer vóór het wegrijden je schijfremslot te verwijderen. De Granit Detecto kan gecombineerd worden met een door ART goedgekeurde loopketting en een viersterren ABuS vloeranker.Prijs slot € 145,- Slot incl. ketting € 199,-

Page 44: MotoDrive 2 - 2010

MotoBABE

Page 45: MotoDrive 2 - 2010

Babe

NAAM Yvonne Feddema

LEEFTIJD 21 jaar

STuDEErT Fotografie

WHEELS Suzuki GSX-600F

rIJDT MOTOr OMDAT“ ...ik graag sportief wil

rijden, en dat kan goed op deze motor. Laatst zomaar naar Duitsland gereden, gewoon even lekker blazen en hup, weg!”

WAT vOND JE vAN DE SHOOT

“ Interessant om eens mee te maken en leuk om te zien hoe het is om aan de andere kant van de camera te staan! Het leek mij gaaf om eens te zien hoe een professionele fotograaf werkt. Ik heb me voor de grap opgegeven via de MotoDrive site, en nu sta ik in het magazine!”

OOk MOTObAbE WOrDEN?

WWW.MOTODrIvE.Tv

Page 46: MotoDrive 2 - 2010

SCHooNRI JDENEen motor verbrandt benzine. Als hij dat heel netjes zou doen, zouden er geen schadelijke gassen ont-staan. Alleen maar kooldioxide en water. Want benzine is gemaakt van koolstof en waterstof. De afkorting daarvan is C (Carbon) en H (Hydro-gen). En als dat volledig verbrandt met de zuurstof uit de lucht (O van Oxygen), ontstaat dus kooldioxide (CO2) en water (H20). En dat is goed, want kooldioxide is onschadelijk en volledige verbranding betekent dat alle energie uit de brandstof is ge-haald. Dan rijd je dus het zuinigst. Maar waarom is er dan zoveel te doen over het terugdringen van de CO2-uitstoot? Het schijnt dat CO2 de warmte in de atmosfeer vasthoudt. Dat zou Global Warming veroor-zaken. Waar of niet? Wie weet… In elk geval moeten we dus zo zuinig mogelijk rijden. En dat doen motor-fietsen veel beter dan auto’s. Vooral in de stad, want motorfietsen we-gen minder. En dus kost optrekken minder energie. Maar motorfietsen zijn niet zo schoon als auto’s. Daar wordt echter aan gewerkt. Sinds vorig jaar moeten alle motoren vol-doen aan de zogenaamde Euro III emissienormen. En over een paar jaar moeten ze net zo schoon zijn als auto’s.

UitlaatgasWaarom is een motorfietsmotor niet “schoon”? Omdat het in de praktijk heel moeilijk is om benzine in een motorblok volledig te ver-branden. De benzine wordt in het inlaatspruitstuk bij de aangezogen lucht gespoten, maar krijgt weinig tijd om goed te verdampen. In de motor wervelt het mengsel wild en het komt het allerlei hete en kou-dere delen tegen. Vaak is er ook nog “oud” uitlaatgas aanwezig. En dan moet het supersnel verbran-den. Dat lukt niet helemaal. Dan verbrandt de koolstof maar half, tot koolmonoxide (CO). En dat is wel schadelijk voor de mens. Koolmo-noxide hecht zich in het bloed aan hemoglobine, dat normaal zuurstof door het lichaam transporteert. En dat gebeurt dan niet meer. Nog erger is het als delen benzine hele-maal niet verbranden. Dan blijven er “onverbrande koolwaterstoffen” (HC) en roetdeeltjes over. Die zor-gen voor ademhalingsproblemen en kunnen longkanker veroorza-ken. Koolwaterstoffen breken ook de ozonlaag af. En ook dat geeft global warming. Onvolledige verbranding kun je grotendeels voorkomen door iets te weinig benzine in te spuiten. Er is

dan meer zuurstof voor de verbran-ding. Maar dat heeft ook nadelen. Want in de lucht zit ook nog stikstof, afgekort N (van Nitrogen). En als er zuurstof te veel is, kan die stikstof ook verbranden. Dan ontstaan stik-stofoxiden (NOx). En dat willen we ook niet, want dat zijn irriterende gassen die longproblemen en zure regen veroorzaken.

KatalysatorenGelukkig is er een methode uitge-vonden om de vervuilende gassen af te breken: de katalysator. Dan denken we meteen aan zo’n dikke uitlaatpot onder de motor, of een dikke uitlaatdemper. Maar dat is eigenlijk niet de echte katalysator. Een katalysator is eigenlijk meer een materiaal, dat een chemische reactie kan veroorzaken, zonder dat het daarbij zelf verloren gaat. Als een stuk gereedschap dus. Zo wor-den koolmonoxide en onverbrande koolwaterstoffen “naverbrand” als ze in contact komen met palladium of platina. uiteraard is daar wel extra zuurstof voor nodig. Stikstof-dioxide wordt afgebroken als het in contact komt met Rhodium, dat zuurstof kan vasthouden. Ook dat is handig, maar willen deze om-zettingen werken, dan moet je wel

zorgen dat al dat uitlaatgas goed en lang genoeg in contact komt met deze materialen. Daarom wordt het uitlaatgas door een heel fijn maas-werk van kanaaltjes geblazen, waarvan het oppervlak is voorzien van deze katalysatormaterialen. Dat maaswerk kan een poreus-achtig gesteente zijn. Dit gesteente - ook wel monoliet genoemd - is echter zwaar. Voor motorfietsen worden daarom vaak metaalkataly-satoren gebruikt. Hierbij zijn de ka-talysatormaterialen op een lange, gegolfde staalplaat aangebracht. Die wordt vervolgens opgerold, zodat een ronde buis vol kanaaltjes ontstaat. Het werkzame oppervlak hiervan is veel kleiner dan van een monoliet, maar omdat motorfiet-sen minder uitlaatgas maken dan een auto en omdat de milieueisen minder streng zijn, is het vaak vol-doende.

tweewegkatalysatorToen de katalysatoren voor het eerst werden toegepast, hadden motoren nog carburateurs. Een carburateur geeft een motor in principe altijd hetzelfde brandstof-mengsel, dus een vaste verhouding tussen de hoeveelheid benzine en de hoeveelheid lucht. Er zijn wel

Tegenwoordig heeft elke motor een katalysator. Die maakt vuile uitlaatgassen schoon.

Ingewikkeld? Eigenlijk niet...

MototECH

Page 47: MotoDrive 2 - 2010

0000

SCHOONRI JDENwat correctiesysteempjes bedacht om hem bij volgas, bij acceleratie of bij de koude start iets meer benzine te geven, maar in principe doet het ding wat hij doet, je kunt er van bui-tenaf niets aan bijsturen. Daarom kregen motoren, die een katalysa-tor hadden, meestal net iets teveel benzine. Als er te weinig zuurstof is, ontstaan er namelijk weinig stik-stofoxiden, maar wel veel koolmo-noxide en onverbrande koolwater-stoffen. Die worden vervolgens in de katalysator “naverbrand” met behulp van platina en palladium. De extra lucht, die daarvoor nodig is, wordt na de motor pas bij het uit-laatgas gepompt. Vandaar dat zo’n lucht pompsysteem ook wel een “secundair luchtsysteem” wordt genoemd.Omdat deze katalysator maar twee van de drie schadelijke stoffen om-zet, heet hij ook wel een “tweeweg-katalysator”. De nadelen van een tweewegkatalysator zijn, dat hij niet erg nauwkeurig werkt en dat hij geen stikstof afbreekt. En om-dat het mengsel altijd te rijk staat, verbruikt hij meer brandstof dan nodig.

DriewegkatalysatorHet kan dus zuiniger en schoner.

Bijvoorbeeld met een katalysator, die alle drie de schadelijke gassen kan omzetten. Het mooie van deze “driewegkatalysator” is dat deze de zuurstof, die van de stikstofoxiden af komt, gebruikt om de koolmo-noxide en de koolwaterstoffen na te verbranden. Daarvoor moet de mo-tor wel beurtelings stikstofoxiden en koolmonoxide/koolwaterstoffen produceren. Eerst moet hij stiksto-foxiden maken, zodat die worden afgebroken en er veel zuurstof in de katalysator achterblijft. Dan mag de koolmonoxide komen om de zuurstof weer op te maken. Het mengsel moet dus om en om te arm en te rijk staan. Dat is met een carburateur niet mogelijk. Daarom zijn praktisch alle nieuwe motoren nu uitgerust met een computer-gestuurd injectiesysteem. Bij dit systeem bepaalt een computer hoeveel brandstof er wordt inge-spoten. Dan meet de computer met een zuurstofsensor in de uitlaat of er nog onverbrande zuurstof in het uitlaatgas zit. Is dat zo, dan is het mengsel arm en krijgt de motor meer brandstof. Is er geen zuur-stof, dan is het mengsel rijk. Dan vermindert de boordcomputer de ingespoten hoeveelheid brandstof. Zo schommelt de mengselverhou-

ding altijd op en neer tussen net te arm en net te rijk en kan de kata-lysator zijn werk optimaal doen. En daarom gaan de meeste Euro III motoren ook een stuk zuiniger en efficiënter met de dure brandstof om dan hun voorgangers!

4647

Page 48: MotoDrive 2 - 2010
Page 49: MotoDrive 2 - 2010

Eindeloze bochten, de mooiste uitzichten en smalle, soms zelfs onverharde bergwegen, die je naar plaatsen brengen waar zelden een sterveling komt. Avontuur waar de meeste mensen alleen van dromen. Maar het werd werkelijkheid voor de deelnemers aan de Suzuki V-Strom Adventure, die een prachtige tocht door de ruige Spaanse Pyreneeën beleefden. En komend jaar is er weer een nieuwe Adventure…”

Suzuki V-Strom AdVenture Avontuur in de Pyreneeën

Een Suzuki V-Strom is een perfecte motor voor woon-werkver-keer en dagelijks gebruik. Maar met zijn brede zadel, zijn goede bescherming en zijn uitstekende bagagemogelijkheden is het ook een ideale tourmotor. De V-Strom biedt met zijn lange veerwe-gen een aangenaam veercomfort en een goede wegligging, zelfs als er een keer geen asfalt ligt. Dan gaat de V-Strom door waar gewone motoren de handdoek in de ring gooien. Want met zijn grote bodemvrijheid en zijn grove allroadbanden kan deze lek-kere, vlotte allroad elk gravelpad de baas! De V-Strom is dan ook de ideale motor voor motorrijders, die dromen van avontuurlijke toertochten. En om motorrijders de kans te geven dat avontuur maximaal te ervaren organiseerde Suzuki de afgelopen drie jaren een heuse Adventure tocht door de Spaanse Pyreneeën, waarbij rijders optimaal konden genieten van het rijden in een ruig, avon-tuurlijk gebied.

Cultuur snuivenTijdens de V-Strom Adventure ging het om heerlijk motorrijden en om kennis maken met de Spaanse cultuur en de prachtige natuur. De bagage werd daarbij in de bus van hotel naar hotel gebracht, zodat rijders maximaal konden profiteren van de reis. Die begon in Gerona, een typisch Catelaans dorp in de buurt Barcelona. Van-daar voerde de route langs adembenemende bergdorpen als Cas-telfollit de la Roca langs de voet van de Pyreneeën naar de Col de Puymorens, een Eldorado voor motorrijders. Bochten en nog eens bochten, het ideale werkterrein van de V-Strom. Hij verslond ze en voerde de deelnemers via prachtige uitzichtpunten over de indruk-wekkende Pas de la Casa, die in het prinsdom Andorra uitmondt. En dan weer Andorra uit via oude, smalle smokkelroutes, >>

4849

Page 50: MotoDrive 2 - 2010

Supercool uitzicht op de lorum ipsum

dolor sid amet lorum ipsum dolor

Spectaculaire splash door de rivierrivieren

voor de lunch aan

plezier.

die niet eens op de kaart staan. En dat was slechts een voorbode voor de volgende etappe, waarbij de V-Stromrijders zelfs lichte rivierdoorwadingen kregen voorgeschoteld. Gevolgd door een schitterend parcours over Port de la Bonaiga, die de rijders op de laatste rijdag wederom trakteerde op schitterende slingerwegen, prachtige offroadsecties en spectaculaire uitzichten. Precies wat je jezelf voorstelt bij het woord “Adventure”.

SuzukI V-StROm ADVENtuRE 2010Een nieuwe uitdaging in de Eifel

Avontuur betekent, dat je keer op keer nieuwe uitdagingen aan-gaat, nieuwe gebieden verkent en nieuwe vaardigheden uit-probeert. Gaan waar je nog niet eerder bent geweest, waar alles nieuw en anders is. Om die reden vond Suzuki het tijd om voor 2010 een geheel nieuwe V-Strom Adventure Tour op te zetten. Een Adventure Tour waarop alle V-Stromrijders weer eens echt aan het avontuur kunnen ruiken!

Ditmaal koos Suzuki voor de Duitse Eifel, een prachtig heuvel-gebied dat bekend staat om haar romantische bossen, haar schilderachtige dorpjes met vakwerkhuizen en vooral om de ontelbare bochtige stuurweggetjes. Daar zette Suzuki Travel samen met Crom Event Management en Freebike wederom een aantal prachtige routes uit, waarop je als motorrijder he-lemaal aan je trekken komt. Slingerende heuvelwegen, vlijm-scherpe haarspelden en adembenemende natuurgebieden, ze wachten erop om ontdekt te worden. Door jou en je Suzuki V-Strom!

De V-Strom Adventure Tour 2010 vindt plaats van vrijdag 11 tot en met zondag 13 Juni 2010. En het wordt een onvergetelijke tocht, waaraan iedereen met een Suzuki V-Strom kan deelnemen. En voor een spectaculaire prijs. Want voor slechts €99,- kun je drie dagen lang de lucht uit je longen rijden in een van de mooiste stuurgebieden van Europa. Suzuki-voorrijders zullen daarbij de route aangeven, zodat je zelf optimaal kunt genieten van de om-geving en het intensieve bochtenwerk. Tussen de rijdagen in over-nacht je op een echte motorcamping, waarbij zelfs voor het nodige entertainment is gezorgd. Uiteraard zijn ontbijt, lunches, diners en entertainment voor deze dagen bij de prijs inbegrepen.

Kun je niet zo lang van huis? Geen nood! Je kunt ook alleen voor de zaterdag en de zondag inschrijven. Zo’n kort weekend kost maar €69,-. Een duopassagier is ook welkom, die betaalt slechts €50,- voor een lang of €30,- voor een kort weekend! Doe mee en kies voor het avontuur. Jij en je V-Strom!

‘ Slingerende heuvelwegen en adembenemende natuurgebieden. Klaar om ontdekt te worden.’

Supercool uitzicht op de lorum ipsum

dolor sid amet lorum ipsum dolor

Welke kant we opmoesten. de vele borden de Suzuki de weg

Adembenemend uitzicht op de Pas de la Cassa, bijna in Andorra!

Klaar om weer op

pad te gaan,

de bergen van

de Pyreneeën in!

......hier was het spatbord nog s

choon!

Schitterend bergdorpje Castelfollit de la Roca op weg naar de Col de Puymorens.

Page 51: MotoDrive 2 - 2010

Enthousiast geworden? Kijk dan meteen op www.vstromadventure.nl en schrijf je in!

Tour de eifelOp zoek naar avontuur? Dan is de V-Strom Adventure Eifel Tour iets voor jou! Na het doorslaande succes in de Pyreneeën organiseert Suzuki nu een tour door het mooiste bochten- paradijs van Duitsland!

De 2010 V-Strom Adventure Eifel Tour vindt plaats van 11 tot 13 juni in de Duitse Eifel, het gebied dat ligt ingesloten in de driehoek Aken, Koblenz en Trier. Wil je profiteren van deze avon-tuurlijke reis, boek dan een driedaagse toer voor €99,- of een tweedaagse trip voor €69,-. Duo-passagiers kunnen ook mee, die betalen €50,- respectievelijk €30,-. In het kader van het avon-tuur wordt overnacht op echte motorcampings. Beschik je zelf niet over kampeerspullen, dan kun je profiteren van een speciale aanbieding voor een tent, mat en slaapzak.

5051

Page 52: MotoDrive 2 - 2010

De V-Strom 650 is een immens populaire motor. En met recht, want deze allroad kop-pelt fabuleus rijgemak aan een heerlijke, le-vendige V-Twin. Daardoor is het een bijzon-der veelzijdige motor, die zich net zo perfect thuis voelt in steden als op lange, avontuur-lijke tochten. En daarbij draait hij zijn hand niet om voor onverharde passages!

Speciaal voor echte, avontuurlijke rijders ontwikkelde Suzuki de V-Strom 650A “Ad-venture”. Deze uitvoering is voorzien van diverse functionele reisaccessoires zoals handkappen, zwarte valbeugels, een ro-buuste carterbeschermer en brede voet-steunen. En voor 2010 is deze Adventure nog veelzijdiger geworden. Hij kreeg onder-meer een aluminium enduro topkoffer, een fraaie mistlampenset en stuurverhogers, waarmee de V-Strom Adventure nog meer controle biedt in ruig terrein. De V-Strom Adventure staat bij je dealer voor €10.599,-.

Met de V-Strom Black Rhino biedt Suzuki de ultieme reismotor voor echte globetrotters. Het idee voor deze uitvoe-ring ontstond tijdens een dealertrip in Tanzania, waar werd bedacht met welke accessoires de Suzuki V-Strom van een fantastische reis-motor tot de ultieme Adventure Sport motor kon worden gepromoveerd.

De Black Rhino biedt alles wat je tijdens een lange reis kunt wensen, zoals handkappen, een middenbok, een vario-touringscherm, een carterbeschermplaat en valbeugels. En voor 2010 is de Black Rhino ook nog uitgerust met aluminium enduro-zijkoffers. Met deze handige bovenladers heb je al-tijd genoeg ruimte voor je reisbagage, of je nu naar Tanzania gaat, of naar de nieuwe V-Strom Adventure Tour in de Eifel. De V-Strom 650A Black Rhino biedt ultiem reis-comfort. Nu verkrijgbaar voor €10.599,-. Er is al een V-Strom 650 vanaf €7.999,-.

Kijk voor meer informatie op www.suzuki.nl en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, actie’s en evenementen!

Page 53: MotoDrive 2 - 2010

De tests, uitgevoerd door een onafhankelijk testcenter, zijn duidelijk. In zijn categorie biedt de nieuwe MichelinPilot Road 2 zowel de beste grip op een nat wegdek als de langste levensduur*. Het geheim van de Michelin 2CT

technologie: 2 naast elkaar geplaatste rubber compounds, waarvan 1 zachter op de schouders en de ander harderop het loopvlak. Bovendien is deze technologie rechtstreeks afgeleid van de MotoGP, ze is ontwikkeld voor,

verfijnd met advies van, en goedgekeurd door de beste motorpiloten ter wereld. Deze 2CT technologie is, met zijndubbele werking, een revolutie in de wereld van de sport-GT en de roadsterbanden.

*De tests op grip en levensduur van de MICHELIN Pilot Road 2 zijn gerealiseerd in 2008 door DEKRA Test Center op de afmetingen 120/70 ZR 17 en 180/55 ZR 17t.o.v volgende concurrenten (in alfabetische volgorde): Bridgestone BT-21, Continental Road Attack, Dunlop Roadsmart, Metzeler Roadtec Z6, Pirelli Diablo Strada.

cha.f

r- F

oto

: A

do

lfo

Fio

ri &

La

sou

ris

sur

le g

âtea

u

PR2-210x285-NL_MICHELIN 15/02/10 15:27 Page1

Page 54: MotoDrive 2 - 2010

In Nederland wordt hard gewerkt om de doorstroming van het verkeer te verbeteren. In 2009 heeft toenmalig minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat aangekondigd dat de komende twee jaar dertig knelpunten extra worden aangepakt. Wat betekent dat voor de motorrijder? Erik Kantelberg van VekaBest praat je bij.

Van A naar ‘Best ingewikkeld’

Page 55: MotoDrive 2 - 2010

5455

Verkeersborden en matrixbordenWanneer er gewerkt wordt, wordt dat aangegeven met verkeersbord J16. Er kan dan ook een inhaalverbod gelden, algeheel of alleen voor vracht-wagens. Dat zie je aan bord F1 of F3. Wanneer het wegdek oneffenheden vertoont of wanneer er sprake is van opspattend grind, dan wordt dat aan-gegeven door het bord J1 of het bord J25. Meestal geldt er ook een lagere maximum snelheid, aangegeven door bord A1. Vaak worden beperkingen ook aangegeven door elektronische verkeersbor-den (matrixborden). Deze borden hangen meestal boven de weg. Vroeger waren snelheden op matrixborden adviessnelheden, maar tegenwoordig hebben deze borden dezelfde status als gewone verkeersborden. De snel-heden die deze borden aangeven zijn dus maximaal toegestane snelheden! Als er een vast verkeersbord staat dat een maximumsnelheid aangeeft en er staat ook een tijdelijk bord of een matrixbord dat een andere maximum-snelheid aangeeft, dan geldt altijd de laagste aangegeven snelheid!

Tijdelijke tekensBij wegwerkzaamheden staan er vaak tijdelijke verkeerstekens op het weg-dek. Deze gaan altijd boven bestaande, andere verkeerstekens. Zo worden versmalde rijstroken of ombuigingen met gele strepen aangegeven. Die hebben een tijdelijk karakter, maar dat maakt ze niet minder rechtsgeldig. De tijdelijke rijstrook is meestal smaller dan de oorspronkelijke. Houd daar rekening mee. Vaak word je via deze strepen ook naar een andere rijstrook gedirigeerd. Je moet dan vooral bedacht zijn op plotseling remmende voor-liggers, op overstekende wegwerkers en op intensief bouwverkeer. Op au-tosnelwegen worden wegwerkzaamheden vaak al 2 km van tevoren aange-geven. Verminder op tijd snelheid, haal zelf de laatste 500 m niet meer in en laat anderen veilig invoegen.

Einde beperkingen Verkeersborden gelden tot ze worden herroepen. Als de beperkingen voor-bij zijn, moet dat worden aangegeven door een bord “einde door alle borden gegeven verboden” (F8) of een ander “einde verbod” (bord F2, F4 of A2). Of er staat een bord met een andere beperking, die de vorige vervangt. Totdat je een van deze borden tegen komt, moet je je aan de beperkingen houden. Soms staan die borden er echter niet. Dan gelden de beperkingen tot de vol-gende afslag, op snelwegen tot de volgende oprit. Worden de beperkingen daarna niet herhaald, dan gelden ze niet meer. Verkeer dat hier invoegt zou er anders immers niet van op de hoogte zijn. Beperkingen bij wegwerkzaam-heden gelden ook ’s nachts en in het week-

end, ook al wordt er op dat moment niet gewerkt. De situatie is immers nog altijd gevaarlijk, omdat de rijstroken smaller zijn en er puin, modder of omgereden afzetpaaltjes op de rijbaan kunnen liggen.

Mobiele bebakeningBij tijdelijke werkzaamheden aan de weg wordt vaak gebruik gemaakt van mobiele bebakening en rijdende afzettingen. Het gaat dan meestal om werkzaamheden van korte duur over een beperkte afstand, zoals spoedre-paraties aan het wegdek of de vangrail. De noodzakelijke borden en de roodwitte bakens met knipperende verlichting staan dan op een aanhang-wagen, die steeds wordt verplaatst. Als een weggedeelte klaar is, schuift de wagen steeds op om een volgend gedeelte van het werk te beveiligen. Als je de werkzaamheden voorbij bent moet er een roodwit baken met het bord F8 staan om het einde aan te geven van de snelheidsbeperking en/of het verbod om in te halen.

Inhalen in filesBij filevorming mag je op gewone snelwegen onder bepaalde voorwaarden tussen de rijen auto’s door rijden. Bij wegwerkzaamheden geldt echter vaak een inhaalverbod. Staan er geen borden die een inhaalverbod aangeven en is sprake van een onderbroken (gele) streep, dan mag je van rijbaan wisse-len. Je zou kunnen verdedigen dat het gedoogbeleid, dat motoren toestaat tussen twee rijen auto’s door in te halen, dan ook zou moeten gelden. Van-wege de versmalde rijstroken is er echter minder ruimte om in te halen. Het is dus gevaarlijker. Gevaarlijke gedragingen zijn altijd verboden, zodat je op grond van artikel 5 (het in het gevaar brengen van het verkeer) toch bekeurd kunt worden als je bij wegwerkzaamheden inhaalt. De beste manier om geen last van wegwerkzaamheden te hebben is dan ook om ze helemaal te vermijden. Zoek een alternatieve route, dat is met de motor vaak nog leuk ook!

Wil je weten waar de wegwerkzaamheden zijn? Kijk op www.rijkswaterstaat.nl/wegen of op www.vananaarbeter.nl

mOtORuLES

Van A naar ‘Best ingewikkeld’

J25

F4

F3 F2

F8

F1

J16

A1

A2

J1

Nederland heeft een prachtig wegennet. Dat blijft echter alleen zo als ze goed worden onderhouden. Gaten moeten gedicht, oud asfalt vervangen, rij-stroken uitgebreid en bermen moeten worden gemaaid. Dat brengt echter ongemakken en gevaren met zich mee. Rijstroken zijn smaller of verlegd, het wegdek kan gevaarlijke overgangen of sleuven vertonen en er kan rommel op de rijbaan liggen. Ook is er sprake van in- en uitvoegend werkverkeer en er zijn wegwerkers die hun werk vlak langs het voortrazende verkeer moeten doen. Vandaar dat er op plaatsen waar aan de weg wordt gewerkt beperkende maatregelen gelden. En vanwege het extra gevaar zijn boetes voor overtredingen van deze beperkingen ook fors hoger!

Page 56: MotoDrive 2 - 2010

COOl NIEuW SPEElGOED VAN APPlE.De nieuwe Apple iPad is de ideale kruising tussen een laptop en smartphone. Een revolutionair nieuw apparaat om op het web te surfen, te mailen, van foto’s te genieten, video’s te kijken, muziek te luiste-ren, games te spelen en eBooks te lezen. Het scherm is uiteraard volledig touchscreen en meet maar liefst 9.7 inch. De batterij gaat 10 uur mee. Programma’s zijn te verkrijgen in de iTunes app-store van Apple. De games en andere applicaties die al op je iPhone stonden, synchroniseer je eenvoudig met de iPad, waar ze fullscreen werken. Vanaf eind maart leverbaar. Prijzen naar verwachting vanaf €499,-

GARMIN lIFETIME uPDATE CARD.Garmin biedt het nüMaps Lifetime programma aan. Hiermee kunnen gebruikers van Garmin nüvi’s en zümo’s zich voor één bedrag abonneren op de laatste wegenkaarten en nuttige punten & adressen gedurende de levensduur van hun navigatietoestel. Met behulp van de meest recente wegenkaarten kunnen gebruikers optimaal profiteren. Een paar muisklikken met een nüMaps Lifetime abonnement en de laatste wegenkaarten zijn beschikbaar. Het nüMaps Lifetime pakket kost €119,95. Eén enkele kaart (Onetime) kost slechts €79,95. Verkrijgbaar bij MotoPort.

Boytoy

mOOI VOOR PASEN.Met een overhemd van Eton word je een man van de wereld. Het heeft namelijk de perfecte pasvorm, is mooi afgewerkt en gemaakt van katoen. Aan de binnenkant van de kraag en mouwen zijn chique zwarte en roze bloemen te zien. Eton heeft tevens een stropdas die qua kleur en patroon erg goed past bij dit blauw met wit-geblokte overhemd. Dit shirt behoort tot de Spring/Summer Collection 2010 van Eton. Voor andere overhemden en bijpassende accessoires, en store-locator kijk je op: www.etonshirts.com. Prijs; overhemd €159,-. De stropdas is verkrijgbaar vanaf €69,- .

VOOR DE DAmES..... EN DE HEREN kIJkEN ERNAAR uIt!Het merk Freya is door de Salon International de la lingerie verkozen als ‘Createur de l’année 2010’, wat vertaald kan worden als ‘lingeriemerk van het jaar 2010’. De winnaar is gekozen uit de gehele lingerie-industrie. Freya probeert altijd haar grenzen te verleggen om een grappige, flirterige en modi-euze lingeriegarderobe te creëren. En dat zonder compromissen te hoeven sluiten met het belang van de vorm en ondersteuning voor de grotere cupmaten. Nu nog afwachten wanneer het in Nederland te koop is heren! Kan je niet wachten? www.freyalingerie.com

Easter

Hot

Drive

Page 57: MotoDrive 2 - 2010

Lifestyle

IPHONE BESTuuRT PARROT AR.DRONE HElIKOPTER.Misschien wel de meest coole gadget op de CES 2010 in Las Vegas is de Parrot AR.Drone helicopter die je kunt besturen met je iPhone. De AR.Drone is voorzien van vier propellers en twee camera’s. Een leuk speeltjes om eens bij de buren over de schutting te kijken. Eén camera wordt gebruikt om de helikopter in balans te houden, de andere stuurt beelden vanuit de helikopter naar je iPhone. De software is open source zodat ontwikkelaars aan de slag kunnen om hun eigen applicatie rondom deze vliegende gadget te maken.

Connect

Drone

OLYmPuS E-PL1: mOOIE FOtO’S VOOR IEDEREEN.Deze fraaie in retrostijl uitgevoerde camera staat niet alleen garant voor geweldige digitale opna-men, maar is ook een perfecte tool voor iedereen die eigenlijk wel een spiegelreflex wil, maar een dergelijke camera veel te ingewikkeld vindt. Met geweldige opties als een HD-filmfunctie en crea-tieve filters maakt iedereen moeiteloos de mooiste foto’s. Dankzij de 100% gestabiliseerde behuizing zijn de opnamen bovendien altijd scherp, ongeacht het gebruikte objectief. De PEN E Pl1 brengt professionele fotografie binnen ieders bereik. Verkrijgbaar vanaf maart 2010.

Retro

Stylish

MotoDrive Magazine selecteerde speciaal voor jou deze prachtige, gloednieuwe lifestyle spullen!

5657

ONlINE TElEVISIE VAN PANASONIC.Panasonic heeft drie series VIERA Plasma en LCD HDTV’s geïntroduceerd die geschikt zijn voor internet en online video content kunnen weergeven in de huiskamer, zonder dat daarvoor een computer nodig is. VIERA Cast biedt content via een internetverbinding. Omschakelen van een gewoon TV programma naar VIERA Cast is eenvoudig: je drukt gewoon op de VIERA Cast knop van de afstandsbediening. Voor VIERA Cast is geen aan-vullende registratie of abonnement nodig. Meer info: www.panasonic.nl

tISSOt t-RACE mOtOGP LImItED EDItION 2010.Winnende details en een ontwerp dat is geïnspireerd op motorrijden, vormen het karakter en het design van de Tissot T-Race MotoGP limited Edition. Het horloge heeft een carbon wijzerplaat. De achterplaat van de kast verwijst naar de remschijven van Grand Prix motoren. De onvoorspelbaarheid en de opwin-ding van MotoGP races komen terug in de zwarte rubberen band die de textuur heeft van motorban-den. De tijdsaanduiding is Zwitsers (chronograaf quartz uurwerk). Waterdicht tot op 100 meter diepte. Meer info: www.tissot.ch

Page 58: MotoDrive 2 - 2010

Aflevering 2: Gedetailleerd rou-tes samenstellen op de PC.

Met een Garmin Zumo kun je leuke motorroutes maken. Maar het kan nog veel mooier. Garmin levert namelijk ook “Mapsource”, een pc programma waarmee je eenvoudig gedetailleerde routes samenstelt. We laten zien hoe dat werkt.

Wanneer je gaat toeren, wil je het liefste over leuke, kleine stuurweg-getjes rijden. Dat zul je Mapsourse moeten vertellen. Klik daarvoor in de bovenste menubalk op “bewerken” kies “voorkeuren”. Selecteer het tabblad “route voorkeuren” en se-lecteer “kortere afstand, “voorkeur overige wegen” en geef aan welk soort wegen je wilt vermijden. Klik op toepassen en vervolgens op “ok”.

Nieuwe routeOm een nieuwe route te beginnen klik je weer op “bewerken”, dan op “nieuwe route”. Je ziet een menu met een lege lijst waypoints. (afb. 1) Waypoints zijn de punten waar je langs wilt en waartussen Map-source de route berekent. Om het startpunt te bepalen klik je op het eerste verrekijkertje. In vol-gende menu kun je een waypoint selecteren. Je kunt onder “ken-merken” kiezen voor standaard aanwezige “points of interest”, of je kiest voor een adres, een plaats, een kruispunt, een postcode of voor

zelf aangemaakte waypoints. Je wilt natuurlijk eerst tanken, dus zoek je een benzinepompen in je dorp. Vul daarvoor je plaatsnaam in bij “plaats”. Dan klik je op “categorie-brandstof” en “zoeken” en selec-teert een pomp. Vervolgens klik je op “toevoegen aan route”. (afb. 2) Op dezelfde manier zoek je meer-dere points of interest om langs te rijden. Zoals een restaurant in Ba-tenburg, de molen in Bergharen en, in dit geval, als eindpunt nogmaals de Shell pomp. Dan vink je “kaart concentreren op geselecteerde kaart” aan en klikt op “opnieuw be-rekenen”. Mapsource tekent dan de route voor je uit en geeft deze auto-matisch de naam van het begin naar het eindpunt: Shell to Shell1.

Route aanpassenBen je niet tevreden met de route, dan kun je die wijzigen. Zo wil je misschien ook nog over het leuke dijkweggetje bij Appeltern en de wijngaard (!) van Horssen rijden. Voor de wijngaard is al een waypoint (afb. 3) , voor de dijk kun je die zelf maken. Klik daarvoor op het groene vlaggetje in de bovenste menubalk. Met de cursor kun je het vlagge-tje op de dijk planten. Klik daarna links op het scherm op het tabblad “routes” en dubbelklik op de aange-maakte route. Het routemenu opent zich. Je wil de nieuwe waypoints invoegen tussen Batenburg en de molen. Selecteer dan de molen

almostafb. 1 afb. 5

Een adres vinden en er naartoe navigeren, dat kan iedereen. Maar een leuke route maken, uploaden en delen met anderen, dat vergt wat meer kennis. MotoDrive laat in drie afleveringen zien hoe het moet.

afb. 2 afb. 6

afb. 3 afb. 7

afb. 4 afb. 8

Page 59: MotoDrive 2 - 2010

en klik op “Waypoints toevoegen”. Voeg de Appelternse maasdijk toe via het tabblad “waypoints”. Doe hetzelfde met de wijngaard via het tabblad “kenmerk”. Klik daarna op “opnieuw berekenen” en “weerge-ven op kaart” en de aanpassingen zijn klaar. (afb. 5)Voor de tweede aanpassing kiezen we een snellere aanpasfunctie: slepen. Selecteer het muispijltje in de menubalk. Klik daarmee een-maal op de route. De route wordt nu geel in plaats van paars. Klik nu nogmaals op de route, op het punt dat je wilt verleggen. Ga dan naar de weg toe waarover je wel wilt rijden. Je ziet twee “draden” meegaan met de muispijl. Klik op de bedoelde weg en de route past zich aan. (afb. 6)

De routeknopEr is een snellere manier om een route te maken: De routeknop. Die vind je weer in de bovenste menu-balk. Het is de knop met het paarse zig-zagje. Als je die aanklikt, kun je op de kaart een serie punten aan-klikken waar je langs wilt rijden. Mapsource zet er een vlaggetje bij (viapunt) en tekent de route uit. (afb. 7) Dat gaat snel, maar er zijn risico’s. Zo moet je er voor zorgen dat de vlaggetjes echt op de wegen terecht komen, anders zal de Gar-min Zumo je later het weiland in-sturen. Klik je net aan de verkeerde kant van een kruispunt, dan stuurt de Zumo je braaf de verkeerde

kant op en laat je vervolgens omkeren of omrijden. Je kunt dus beter op de bedoelde weg ná het kruispunt klikken, dat voorkomt problemen. Zet je het vlaggetje per ongeluk op de verkeerde weghelft van een snelweg, dan zal de Zumo je via allerlei afslagen naar die weghelft toesturen en daarna via afslagen terugleiden naar de juiste route. Inzoomen en secuur werken voorkomt dat soort problemen.

Opslaan en uploadenOm de route later te kunnen oproepen en bewerken, moet je hem even op-slaan via “bestand” en “opslaan”. Dan is het tijd de route over te brengen naar de Zumo. Sluit de Zumo daarvoor met een USB-kabel op je computer aan. De Zumo maakt eerst een backup en gaat dan over in de communica-tie modus. Dan klik je in Mapsource op “overdragen” en “verzenden naar”. Mapsource zoekt de Garmin Zumo en geeft een menu waarin je kunt opge-ven wat je wilt verzenden. (afb. 8) Vink “routes” en “waypoints” aan en klik op “verzenden”. Is dat gebeurd, klik dan op “hardware veilig verwijderen” en verwijder de USB-kabel. De Zumo gaat uit. Als je hem weer aan zet, vindt de Zumo de nieuwe gegevens en vraagt of je die wilt verwerken. (afb. 9) Klik op “ja”, dan op “routes”, vink de bedoelde route aan en klik op importeren. (afb. 10) Klik “ok” als de Zumo zegt dat het importeren succesvol is verlopen. Doe hetzelfde met de waypoints. Klik dan op OK. Om de route te starten klik je in het standaard navigatievenster naar “waarheen”, selecteer “routes” en selecteert de route. (afb. 11) Druk dan op “ga”! (afb. 12)

Om alles uit je Garmin Zumo te halen worden er bij diverse MotoPort vestigingen cursussen gegeven. Informeer hier eens naar bij jouw vestiging of ga voor meer info naar www.motoport.nl

almostafb. 9

5859

there!mOtOROutE

afb. 10

afb. 11

afb. 12

Page 60: MotoDrive 2 - 2010

Dankzij de MAG zie je op steeds meer plaatsen vangrails met extra beschermende onderbeplating.

Wij hechten sterk aan vrijheid en willen dat motorrijders als volwassen burgers worden behandeld.”

Page 61: MotoDrive 2 - 2010

6061

mOtOCLuBS

De Motorrijders Actie Groep is een belangenorganisatie, waarin actieve vrijwilligers de belangen van motorrijders op de weg en in de politiek verdedigen. En met prachtige resultaten, zo weet voorzitter Nico Perk te vertellen!

“In 1988 vond een groep motorrijders dat de over-heid zich soms te veel en soms juist te weinig met motorrijders bemoeide. Een echte belangenver-eniging voor motorrijders was er niet, en dus be-sloot deze groep het heft in eigen hand te nemen. De Nederlandse MAG was daarmee een feit.”

“In die tijd sloten steeds meer landen zich aan bij de Europese Unie, die van-uit Brussel over onze nieuwe wet- en regelgeving beslist. Daarom formeer-den diverse nationale belangenverenigingen een overkoepelende, Europese belangenorganisatie, die tegenwoordig onder de naam FEMA opereert. De MAG maakt hier al jaren deel van uit.”

Geen betuttelingDe MAG is een onafhankelijke vereniging die al 22 jaar zon-der subsidie functioneert. “Daarom hoeven we niet bang te zijn om hier en daar op tenen te trappen”, aldus Nico Perk.

“Daar kunnen sommige politici van meepraten! Wij hechten sterk aan vrij-heid en willen dat motorrijders als volwassen burgers worden behandeld. We willen niet dat de overheid zich tot in detail met het motorrijden bemoeit. Vaak wil de overheid meer verplichtingen en beperkingen opleggen omdat ze motorrijden gevaarlijk vinden. Ze kunnen beter de oorzaken van die on-veiligheid onderzoeken en aanpakken. Wij proberen daarover met diverse instanties te overleggen, zodat het motorrijden aantrekkelijk blijft. Ons uit-gangspunt is dat we beter met de overheid kunnen samenwerken dan dat ze zomaar over ons beslissen. Het Nederlandse motorpark is vanaf 1988 gegroeid van 132.000 tot bijna 700.000 geregistreerde kentekens. Dat aantal rechtvaardigt serieuze, maar geen overbodige aandacht.”

EiersnijderDe inspanningen van de MAG zijn niet zonder resultaat gebleven. “De ver-beterde vangrails zijn daar een goed voorbeeld van”, legt Nico uit. “In 1999 startten de FEMA en de hierbij aangesloten organisaties een campagne, waardoor veel vangrails langs de Europese wegen nu worden voorzien van een extra afschermende onderbeplating. Dat scheelt een groot aantal do-den en zwaargewonden. In Nederland besloot minister Karla Peijs in 2005 dat de vangrails op onze snelwegen moesten worden aangepast en gaf de MAG bij de behandeling in de Tweede Kamer diverse complimenten voor hun professionele aanpak. Bovendien verbood ze de door ons verfoeide ca-ble barrier, ook wel “eiersnijder” genoemd. Dit is een vangrail, bestaande

uit staalkabels op stalen paaltjes. Die is uiteraard alleen met auto’s getest. Er wordt nu gewerkt aan een nieuwe Europese Standaard, waarbij dit soort voorzieningen ook met motoren getest moet worden.”

Meer successenDe MAG heeft in de loop der tijd meerdere successen behaald: “Geen APK. Geen 100 PK limiet. Geen elektronisch aangestuurde verkeersdrempels”, somt Nico op. “Vrije keuze van kleding. Een verbod op het gebruik van glad-de wegenverf. We mogen nog steeds zelf bouwen en sleutelen. Motoren hoeven niet als auto’s officieel gesloopt en afgevoerd te worden. We kun-nen mede door onze inbreng tussen de files doorrijden. We blijven voorlopig buiten de kilometerheffing. De 100% extra importheffing op producten van o.a. Harley Davidson, Buell en Honda (Goldwing) in de staaloorlog tussen Europa en de USA is vervallen. Een aantal toeristische routes is ondanks vergevorderde plannen hiertoe niet afgesloten voor motoren. En heel be-langrijk: onze klachten over gevaarlijke wegsituaties worden sneller dan ooit erkend en aangepakt!”

Samen sterk“We zouden graag zien dat meer motorrijders beseffen dat wij voor hun be-langen opkomen en lid worden. De MAG wordt steeds bekender en krijgt steeds meer taken. We kunnen dan ook best meer actieve vrijwilligers gebruiken! Verder valt het ons op dat de motorindustrie niet of nauwelijks iets bijdraagt aan onze vereniging, terwijl ze veel profijt heeft van ons werk. Zolang motorrijden aantrekkelijk is, hebben importeurs en motorzaken omzetmogelijkheden. We stellen het dan ook bijzonder op prijs dat klanten van MotoPort een MAG-folder meekrijgen als ze een aankoop doen”, besluit Nico Perk. “Want ik denk dat de rol van de MAG als waakhond noodzakelijk blijft. We gaan gewoon door en hopen dat wegbeheerders en overheden in de komende jaren op een positieve manier motorbewust worden.

Meer weten? Kijk op www.mag-nl.org

Wil je jouw motorclub ook opgeven om eens uitgebreid belicht te zien in motoDrive magazine? Stuur een mailtje naar [email protected] en de redactie neemt contact met je op!

IN DE BRES VOOR DE MOTORRIJDER

De Motorrijders Actie Groep

Page 62: MotoDrive 2 - 2010

MotoPort Quality Occasion, tekst: Peter Aansorgh.

MotoPort Den Bosch is dealer van diverse merken, waaronder BMW en Triumph. Je vindt er naast een ruim assortiment fraaie Japanners dan ook hele aantrekkelijke occasions. MotoDrive koos de Triumph Tiger 1050 voor een korte test.

“Nee, het moet een occasion zijn”, protesteer ik als Hans Verwei een gloednieuwe Triumph Tiger 1050 naar buiten duwt. “Draai de contact-sleutel maar eens om”, grijnst Hans. 23.709 km, verschijnt op het display. Daar heeft iemand flink zijn best mee gedaan, want deze fiets is van 2009! En je ziet het niet, want de Tiger lijkt helemaal nieuw. Het is natuurlijk ook niet voor niets een Quality Occasion. Want dat betekent nogal wat. Een Quality Occasion wordt op meer dan 70 punten gecontroleerd, waar-bij twijfelachtige onderdelen zonder pardon worden vervangen. Daarbij krijg je op een Quality Occasion geen zes, maar twaalf maanden garan-tie, waarbij de motor voor het einde van de garantie ook nog gratis voor je wordt nagekeken. En dat terwijl je de motor binnen veertien dagen na aanschaf ook nog mag omruilen voor een motor uit dezelfde prijsklasse, als hij je niet mocht bevallen.

SportiefOoit was de Tiger een echte allroad, met lange veerwegen en grote spaak-wielen. De Tiger is echter steeds meer naar sportieve straatmotor geëvo-lueerd. Tegenwoordig heeft hij korte veerwegen en 17 inch wielen, omdat de meeste allroadrijders toch het terrein niet ingaan. Dan heb je meer aan een motor die perfect stuurt op asfalt dan één die een compromis biedt op elk terrein. En dat is te merken, want de Tiger stuurt enorm sportief. Hij is gemakkelijk de bocht in te werken en blijft goed op zijn lijn. Wel is er in hele snelle bochten iets beweging in het rijwielgedeelte voelbaar doordat de vering erg comfortabel is afgesteld. Met deze afstelling absorbeert hij alle oneffenheden, maar laat nog steeds goed voelen hoe het wegcontact is. Geen overbodige luxe, want inmiddels is het flink gaan regenen…

krachtpatserVoor dat regenweer is de Tiger een heerlijke fiets. Hij heeft een hoge ruit die goed beschermt en is erg comfortabel doordat het zadel goed gevormd is. Ook de uitstekende doseerbaarheid van de krachtbron helpt bij dit weer. De 113 pk sterke driecilinder lijnmotor loopt trillingsvrij en is verschrikke-lijk soepel. Hij trekt al vanaf 2.500 tpm probleemloos weg en zit bijna direct op zijn maximum koppel. En dan trekt hij met een fraaie snerp razendsnel door naar de 10.000 tpm. Wat een sportieve krachtpatser! Natuurlijk is hij daarom ook voorzien van radiale vierzuigerremtangen en ABS. Dat werkt prima, al kan ik merken dat de remblokken net vernieuwd zijn. Die moeten nog even inlopen. Want natuurlijk heeft MotoPort Den Bosch deze Quality Occasion er perfect bij gezet. Nieuw kost deze Tiger € 12.540,- exclusief af-leveringskosten, deze Quality Occasion staat voor € 9.999,- in de showroom. Dat is misschien wat pittig, maar hij is dan ook wel heel erg mooi…

DE zEkERHEDEN VAN EEN mOtOPORt QuALItY OCCASSION- Op meer dan 70 punten gecontroleerd.- 14 dagen omruilgarantie.- Banden hebben een profiel van minimaal

60% van de nieuw conditie.- Nationaal MotoPort Service Netwerk.- MotoPort Quality Occasion certificaat.- 12 maanden garantie volgens BOVAG voorwaarden.- Gratis check-up aan het einde van de garantieperiode.

Page 63: MotoDrive 2 - 2010

mOtOtESt

6263

triumph tiger 1050 (2009)

Motor Vloeistofgekoelde drie-cilinder lijnmotor

Klepbediening Dubbele bovenliggende nokkenassen

Kleppen per cilinder 4

Cilinderinhoud 1050 cc

Aantal versnellingen 6

Vermogen 83 kW (113 pk) @ 9.400 tpm

Koppel 98 Nm @ 6.250 tpm

Frame Aluminium Twin Spar brugframe

Zithoogte 835 mm

Drooggewicht 228 kg

Tankinhoud: 20 liter

Km-stand: 23.705 km

Nieuwprijs in 2009 € 12.540,-

MotoPort QualityOccasionprijs € 9.999,-

MotoPort FlexPlan prijs/mnd* v.a. € 40,-

Page 64: MotoDrive 2 - 2010

contact: Splash Design, +31 (0)413 389089 - www.splash-design.com

MP3-Player

Built-in FM radioVolledig geïntegreerde FM radio met 6 voorkeuze zenders

GPS-Navigation

Multi-Device connectionVerbind uw systeem met meerdere accessoires tegelijk

Bike-to-Bike 300m

Mobile Phone Bluetooth®

Schuberth mobility program

Een nieuwe Schuberth voor slechts 1/3 vd prijs bij ongeval binnen 3 jaar. Een unieke gratis service bij aankoop van een Schuberth. Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

De Schuberth C-3 is de stilste, kleinste en lichtste systeemhelm op de markt. Uit te rusten met het gepatenteerde SRC Bluetooth communicatisysteem. Eenvoudig te monteren en doordacht weggewerkt in de nekrand.

Page 65: MotoDrive 2 - 2010

motoadventure

6465

deel 2Nepal

in 4 weken naar

Eerder in MotoDrive Magazine heb je deel één van deze prachtige reis kunnen lezen, waarin Marcel en Joop hun reis begonnen in Europa. Ze doorkruisten Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Turkije. Inmiddels is de grens met Iran gepaseerd en vervolgen zij hun weg naar het einddoel Kath-mandu, Nepal.

Page 66: MotoDrive 2 - 2010

...na Esfahan rijden we over de saaie hoogvlakte van Iran naar Yazd. Deze hoogvlakte is enorm weids, leeg en verlaten. Het enige wat je urenlang ziet, zijn dorre zandvlaktes met af en toe een vervallen fort of vesting. Yazd is beroemd vanwege zijn smalle steegjes en de ondergrondse watergangen waarmee men water vanuit de bergen naar de stad laat lopen. We rijden verder naar Bam waar een opiumgebied begint wat omschreven staat als niemandsland. Bij een tankstop krijgen we dan ook openlijk de vraag of we opium willen ruilen tegen sigaren. Welcome in “The wild, wild, east!”

In 2003 is er een grote aardbeving bij Bam geweest waarbij 30.000 mensen zijn gestorven en de halve stad is verwoest. Zelfs nu ligt nog overal puin. We parkeren onze motoren in een hotel; op het marmer van de lobby. Het hotel heeft 200 kamers en nadat wij zijn ingecheckt zijn er 5 kamers vol. Als we de dag daarna willen vertrekken heeft het hotel een politie escorte geregeld die ons door het opiumgebied zal begeleiden. Vier gewapende mannen in uniform achterin een pick-up begeleiden ons ruim 200 km. door de woes-tijn. Daarna komt er een berglandschap waar we weer alleen mogen rijden. We genieten van prachtige maanlandschappen en regelmatig overstekende wilde kamelen. Vlakbij de Pakistaanse grens zien we bij een militair check-point 100 man op hurken achter een hek in de volle zon zitten. Ze roepen om sigaretten en water en we begrijpen dat het Afghaanse vluchtelingen zijn. We beseffen hierdoor extra goed dat we de komende dagen dicht langs een oorlogsgebied zullen rijden. De grensovergang naar Pakistan duurt net als de Iranese overgang onge-veer twee uur en doet middeleeuws aan. Een paar houten hokjes ongeor-ganiseerd bij elkaar gezet. De douaneman noteert statig met vulpen alles in zijn grote import/export boek. Aangezien het donker wordt, blijven we slapen bij het grensplaatsje Taftan. We slapen in een vies onopgemaakt bed met een badkamer die gelijk staat aan een open riool. Het gordijn in

de slaapkamer wappert op en neer door de ratten die rondkruipen en de “hotel” eigenaar zal vannacht bij onze motoren slapen zodat ze niet gestolen worden. We hebben echt het gevoel in een getto terecht gekomen te zijn. Bij zonsopkomst stappen we op de motor en rijden met een gelukzalig gevoel strak naar de opkomende zon in het oosten.

Tegelijkertijd rijden we gelijk op met de Afghaanse grens en voelen de oor-logsspanning bij elke stop. Respect voor onze mannen en vrouwen in Af-ghanistan! Benzinepompen zie je hier in West Pakistan niet. Hier wordt de benzine met een slangetje uit een ton gezogen en met maatbekers in de motor gegooid. Als je geluk hebt doen ze er een doekje tussen als filter. De weg is duidelijk al jaren niet meer onderhouden en we rijden regelmatig stukken onverhard of op single-roads. Het enige verkeer wat je af en toe tegenkomt zijn mooi gekleurde vrachtwagens, die echter een motor zien als doelwit en dus altijd recht op je af zullen rijden. We moeten dan ook regel-matig de berm in duiken om te overleven. De natuur is indrukwekkend leeg. We rijden door grind en zandwoestijnen waar je letterlijk kunt kijken tot aan de horizon. Uiteindelijk vinden we rond 19:00 uur in het donker een hotel in Quetta. Deze stad is bekend als uitvalsbasis naar Afghanistan, voor zowel de VN als de Taliban. We zitten dan ook in een hotel dat zwaar wordt bewaakt en besluiten om maar verder in het hotel te blijven.

Tot onze grote schrik krijgen we te horen dat de Taliban serieuze plannen heeft om ons op de volgende route te gaan kidnappen. Het hoofd beveiliging van het hotel - een ex-majoor uit het leger- geeft ons zijn GSM nummer en tekent een veilige route op papier. De volgende dag is dan ook een span-nende dag. We rijden wederom door verlaten stukken woestijn, maar zien nu bij elk groepje mensen ook wapens liggen. Er gebeurt gelukkig niets, dus rond het middaguur vergeten we de kidnapdreiging. De volgende uit-daging is 65 km. onverharde weg, waarbij we regelmatig door fesh fesh (los woestijnzand) rijden. We leggen beiden de motor een keer op één oor maar komen bij schemer ongedeerd weer in de bewoonde wereld. Bij een politie-post, net voor de Indus rivier, krijgen we te horen dat de kidnapdreiging nog niet voorbij is. Men wil geen risico lopen en we moeten met politie escorte doorrijden naar Multan. Dit betekent dat we nog ruim vier uur in het donker moeten rijden. We hebben geen keuze en komen na totaal vijftien(!) uur uit-geput aan in Multan. Een onvergetelijke en bizarre dag!

‘ Het hotel heeft een politie escorte geregeld die ons door het opium-

gebied zal begeleiden.’

Page 67: MotoDrive 2 - 2010

6667

motoadventure

De volgende ochtend staat de politie al weer klaar voor het volgende traject. Alleen maar snelweg en we bereiken dan ook eenvoudig de laatste stad in Pakistan: Lahore.

Bij de grensovergang naar India wordt dagelijks een toneelspel gehouden waarbij militairen van Pakistan en India strijden om het meeste machts-vertoon. We moeten de voorstelling helaas missen omdat deze pas om 16:00 uur begint. We rijden het immens drukke India in en proberen met de motor de Gouden Tempel in Amritsar te bereiken. We worden opge-slokt door duizenden bedevaarders die te voet naar de heilige Sikh tem-pel lopen. De mensen vinden het geweldig en roepen allemaal vriendelijk, maar op een gegeven moment is er echt geen doorkomen meer aan. Zelfs het omdraaien in de mensenmassa duurt ruim 5 minuten. We vluchten de stad uit en nemen een hotel vlak voor Ludhiana. De ochtend begint om 5:00 uur met vuurwerk en luide Bhajan muziek waarmee de Sikhs hun goden eren. Naast mijn motor is een mooie Royal Enfield komen staan, dé mo-tortrots van India. Helaas spreekt de eigenaar geen Engels, dus het blijft bij handje schudden. De wegen zijn redelijk, maar het verkeer is werkelijk moordend. Ook heeft men duidelijk andere normen als het over vuil gaat. Zo zien we onderweg iemand kotsend uit het raam van een bus hangen. De brommer die achter de bus rijdt, kan het braaksel nog net ontwijken.

De wegen door de uitlopers van de Himalaya zijn indrukwekkend mooi. Re-gelmatig zitten er grote groepen apen langs de weg en zijn er bruggen over brede uitgedroogde rivierbeddingen. Helaas zie je er ook dat kinderarbeid heel normaal is hier. Grote rotsblokken uit de rivier worden door kinderen met hamers in kleine blokken gehakt. Hier geen Arbowet.

We rijden via Dehra Dun richting Haldwani en zien duizenden pelgrims in het water van de heilige Gangus rivier. De route loopt dan ook strak tussen de Indus-Gangus vlakte aan de zuidkant en het Himalaya gebergte aan de noordkant. De grensovergang naar Nepal is schitterend. Het ene moment in het drukke en hectische India, een half uur later in het rustige Nepal. De grens is niets meer dan een brug en een paar douanehutjes op een on-verharde weg. De douanebeambten doen vrolijk hun werk. We rijden 200 km. naar het Bardia National Park en komen in totaal zo’n vijf auto’s

tegen. De laatste vijftien kilometer het park in zijn onverhard waarbij ook nog een rivier van dertig meter overgestoken moet worden. Ge-lukkig is het motorblok waterdicht. Als enige gasten komen we bij een hotelletje, bestaande uit 3 huisjes zonder warm water of stroom. Er is wel een mooi kampvuur en we praten tot laat in de avond met 5 Nepalezen ter-wijl er op de achtergrond olifanten trompetteren.

Schitterend!Na pannenkoekjes en een gebakken ei als ontbijt is het doel vandaag Pok-hara. Met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond rijden we eerst een stuk naar het oosten, waarna de Himalaya volgt. We genieten van de ontel-bare bochten en schitterende vergezichten. Al dit moois zorgt er wel voor dat er weinig kilometers gemaakt worden. Bij schemer zitten we nog hoog in de bergen. Een brommerrijder met een dikke jas rijdt een gehucht uit, waarschijnlijk naar Pokhara. In het donker proberen we zo dicht mogelijk achter hem aan te rijden en na een uur rijden staan we bij een goed hotel in Pokhara. Na een paar foto’s gemaakt te hebben van het Annapura ge-bergte vervolgen we de weg naar Kathmandu. De weg loopt alweer schit-terend door het Himalaya gebergte. Je kunt hier wel foto’s blijven maken! Net voor Kathmandu is de weg afgesloten omdat er twee bussen op elkaar zijn geklapt. Eén van de chauffeurs is dood... Het wordt weer oppassen in het drukke verkeer van Kathmandu. Zonder verdere problemen rijden we de toeristische Thamel wijk in en vinden wederom een prima hotel. Na we-kenlang bijna geen westerling gezien te hebben, is Kathmandu ineens erg westers. We drinken heerlijke cappuccino en eten zelfs een hamburger met friet! De volgende dag regelen we de terugvlucht en nemen we contact op met de expediteur die de motoren terugvliegt. Bij de expediteur aangeko-men, staan er vijftien mannen klaar. Binnen drie uur wordt er een kist om de motor getimmerd en tillen ze deze met veel gekreun met de hand op een vrachtauto. Even later zien we de kist verdwijnen naar het vliegveld en is de motorreis voorbij. Het was een groot, geweldig avontuur; een droom die is uitgekomen.

Meer info en een complete film van deze geweldige reis, vind je op: www.lifeisjoy.nl en www.goingeast.nl.

Het eerste deel van dit avontuur vind je op www.motoport.nl.

motoadventure

Page 68: MotoDrive 2 - 2010

Granit Sledg 77. Het Schijfremslot.COMPACT. STERK. COMFORTABEL.

www.abus.com

4118

Slide

inkl. BTW

Page 69: MotoDrive 2 - 2010

WD-40: slim, slimmer, Smart Straw™ !

De multispray met de geïntegreerde sproeikopMultifunctioneel: De veelzijdige hulp voor uw gereedschapskist

Betrouwbaar: Lost uw problemen in werkplaats en bedrijf op

Tijdsbesparend: In slechts één klik nauwkeurig of ruimtelijk spuiten

WD-40 Company • Telefoon 030-2107 955 • [email protected] • www.wd40.nl

1. Nauwkeurig 2. Ruimtelijk

slim, slimmer, Smart Straw™ !

WD40017-01_WD40Anz_194x130_NL_1202_RZ2.indd 1 11.02.10 10:48

Page 70: MotoDrive 2 - 2010

motolicense

Page 71: MotoDrive 2 - 2010

7071

How to?Get your motor drivers license...

In 2004 zijn de eisen voor het motorrijbewijs veranderd. Er worden hogere eisen gesteld aan de voertuigbeheersing. Roel Oldenkamp van motorrijschool Selling legt uit hoe het nu zit. ‘De motorrijopleiding kent drie onderdelen. Theorie, voertuigbeheersing (A-VB) en verkeers-deelneming (A-VD). Daarmee kun je het rijbewijs A “beperkt” en het rijbewijs A “onbeperkt” halen. Ben je jonger dan 21, dan kun je alleen lessen op een lichte motor met meer dan 120cc en een vermogen van maximaal 35 kW. Ben je ouder, dan mag je ook op een sterkere motor lessen. Haal je het rijbewijs op een lichte motor, dan krijg je een “beperkt” rijbewijs voor een motor met – vreemd genoeg - maximaal 25 kW. Na twee jaar mag je dan pas overstappen op een sterkere motor. Als je inmiddels 21 bent, tenminste. Je kunt ook op een automaat lessen. Dan krijg je een rijbewijs voor een automaat en moet je opnieuw het A-VB- en A-VD-examen doen als je wilt overstappen.’

Theorie. Het theorie-examen kost € 32,50. Voor dit examen hoef je niet perse naar een rijschool toe. Je kunt het examen doorgaans ergens bij je in de buurt doen. Op de homepage van het CBR kun je kijken welke datum en locatie voor jou handig zijn en een afspraak boeken. Heb je het autorijbe-wijs, dan mag je zonder theoriecertificaat aan alle praktijklessen deelnemen en zelfs het examen voertuigbeheersing afleggen. Voor deelname aan het examen verkeersdeelneming moet je het certificaat wel hebben. Heb je geen B-rijbewijs, dan moet je het certificaat eigenlijk hebben voordat je aan de praktijklessen of examens deelneemt. Eigenlijk, want als de lessen voertuigbeheersing op een afgesloten “eigen” terrein plaatsvinden, mag je er wel zonder certificaat aan deelnemen.

VoerTuigbeheersiNg. Bij veel rijscholen worden alle lessen voertuigbeheersing op een afgesloten terrein gegeven. Bij motorrijschool Selling gaat dat anders. Daar doe je twee tot drie lessen op zo’n terrein, daarna ga je elke les ook de weg op, mits je de theorie hebt gehaald, natuurlijk: “een aap kun je ook kunstjes leren”, aldus Roel. “Maar je moet het geleerde ook in de praktijk kunnen toepassen. Ook op de weg moet je een kort bochtje kunnen draaien en goed kunnen remmen.” En dat werkt, want na 10 tot 15 uur lessen slaagt 90% direct voor het A-VB-examen, dat bij Selling € 150,- kost, inclusief huur van de motor en 60 minuten rijles voorafgaande aan het examen.

VerkeersdeelName. Na het halen van het A-VB examen ga je trainen voor het examen verkeersdeelname. Dat gebeurt uiteraard op de weg. Om je ervoor klaar te stomen heb je ook 10 tot 15 uur les nodig. Die lessen worden doorgaans met twee cursisten tegelijk gegeven en kosten € 64,- euro per les van anderhalf uur. Dat is inclusief motorhuur en het gebruik van een complete motoroutfit, bestaande uit een helm, handschoenen, laarzen, en een motorbroek met jas. “Vanaf 30 september 2003 is het verlicht naast een helm en handschoenen ook hoge schoenen te dragen. Maar bij mij gaat niemand zonder complete, beschermende kleding op pad”, aldus Roel. Het examen A-VD kost € 250,- all in.

iNTroducTieles. Denk je er over om het motorrijbewijs te halen? Bij veel rijscholen kun je een introductieles volgen om te kijken of het wat voor je is. Zo’n introductieles kost bij Motorrijschool Selling € 25,-. Meer info vind je op: www.motorrijschoolselling.nl of www.cbr.nlLet op: Bovengenoemde prijzen kunnen per regio uiteenlopen.

A

B

C

D

Page 72: MotoDrive 2 - 2010

Of heb je eindelijk je eigen motor gevonden?Het is zo gemakkelijk. Zeg maar wat je wilt: MotorTrader.nl

“Wil je nu wéér achterop?”

g

Page 73: MotoDrive 2 - 2010

Je ziet jezelf al met de knie over het asfalt schuren, of met een dikke custom naar verre oorden roffelen. Maar wat voor motor is nu een goede motor om mee te beginnen als je het rijbewijs hebt gehaald?

Een zware is een ware, luidt het gezegde onder de motorrijders. ONZIN, roep ik dan als ervaren rot. Vaak heb ik het veel beter naar mijn zin op een lichte, wendbare motor, waarmee ik moeiteloos overal tussendoor kan la-veren. En dat is helemaal prettig als je nog maar net je rijbewijs hebt. In moeilijke situaties moet je de motor de baas kunnen. Een zware custom of dikke toerbuffel leg je nu eenmaal wat moeilijker op één oor dan een lichte motor.

niet te snelNatuurlijk lijkt het gaaf, zo’n 1000cc machine met 180 pk! Maar je moet hem wel de baas kunnen. Heb je nog maar net je rijbewijs, dan heb je nog niet de ervaring, de beheersing en de geautomatiseerde reflexen om een motor die heel fel optrekt of snoeihard remt goed beheersen. Dan ben je beter af met een motor waarmee je wat meer je best moet doen om hard te rijden en die wat meer handkracht vraagt bij het remmen.

Wat dan wel?Het liefst een motor met genoeg, maar niet te veel vermogen. Er zijn zat leuke 600cc-motoren met een pk of 75. Die lopen ook al dik tweehonderd! Let ook op het gewicht, een kilo of 200 rijklaar is nog goed te doen, bij 250 kg wordt het een kluif. Verder zul je merken dat een rechte zitpositie en een breed stuur het leven veel gemakkelijker maakt. En natuurlijk is het wel belangrijk om te bedenken wat je met een motor gaat doen: Bij woon-werkverkeer of vakantie zijn bagagemogelijkheden belangrijk, bij lange af-standen zorgt een kuip of windscherm dat je veel minder gauw moe wordt. Mijn persoonlijke aanrader voor de beginner: een Suzuki Gladius of Bandit, een Kawasaki Versys, een Honda CBF600F of een Honda Transalp…

Which one?

motochoice

christiaan driessen: een suzuki m1800Ik weet het, het is wel een beetje groot om mee te beginnen. Maar ik vond hem mooi en hij is niet zo heel wild. Bovendien was mijn vrouw gerustgesteld dat ik geen kanon wilde. Haal dan je rijbewijs maar, zei ze. En dus staat-ie al in de schuur. Nu mijn rijbewijs nog…

stag van laer: een nakedIk ga voor de Suzuki Gladius naked bike. Ik studeer in Utrecht. Daar wil ik met de motor heen, lekker tussen de files door. Nakeds zijn wendbaarder dan sportmotoren. En de prijs/kwa-liteitsverhouding ligt doorgaans hoger. Later komt er wel een supersport…

7273

Page 74: MotoDrive 2 - 2010

WWW.motodrive.tv

www.motodrive.tv - alleen voor motorrijders

Page 75: MotoDrive 2 - 2010

MotoDrive, helemaal nieuw, helemaal voor jou! Deze site zit propvol informatie waarvan je niet eens wist dat je het wilde weten. Lees het nieuwste nieuws, geef je eigen mening over een actueel thema of drop je MotoErvaringen in het forum. Passende motorkleding bekijk je bij MotoFashion. Motor recensies lees je overal, maar op www.motodrive.tv vind je brochures van alle bikes, netjes geordend op merk en lees je ze als e-brochure op je computer. Verder stem je natuurlijk op de MotoBabe van de maand, en als je een toermaatje zoekt of de liefde van je leven wil ontmoeten, maak je je eigen profiel aan bij MotoDating.

www.motodrive.tv - alleen voor motorrijders

Page 76: MotoDrive 2 - 2010

Het is een bonte verzameling van motorfi etsen die in het tour/

sport segment thuis horen. Van de bescheiden Honda NT 700

Deauville met zijn 65 pk tot een 160 pk sterke BMW K1300GT.

Is het niet moeilijk om voor zo’n diverse groep motoren een

band te maken waar iedere motorrijder blij van wordt? Joost

van Zonneveld lacht: “Klopt. Dat is zeker niet eenvoudig en

gemakkelijk al helemaal niet. We maken bij Bridgestone dan

ook dankbaar gebruik van de jarenlange ervaring die we in dit

segment hebben opgebouwd. Waarbij we voor de sportieve

eigenschappen het geluk hebben dat we van de raceafdeling

enorm veel knowhow krijgen.”

VERTROUWEN

Al jarenlang is Bridgestone een gevestigde naam in het tour/

sport segment. De BT-020 was erg succesvol en werd 3 jaar

geleden opgevolgd door de BT-021. Ook zo’n succesnummer?

Van Zonneveld aarzelt even. “Het was niet eenvoudig om

alle eigenschappen van de BT-020 ingrijpend te verbeteren.

De BT-021 bracht verbeteringen, maar de accenten zijn niet

altijd op de juiste eigenschappen en karakteristieken gelegd.

Kort samengevat verwacht een motorrijder vertrouwen,

grip en levensduur van zijn banden. Vertrouwen is enorm

belangrijk, omdat je alleen echt kunt genieten van het

Wereldwijd is Bridgestone toonaangevend

in het premium bandensegment. En niet

alleen in het sportieve deel (het merk is

huisleverancier in de MotoGP en F1), maar

ook in het belangrijke tour/sport segment is

het Japanse merk een erkende grootmacht.

Een nieuwe tour/sport band van Bridgestone

betekent dan ook groot nieuws. Joost van

Zonneveld, product manager motorbanden

van Bridgestone heeft hoge verwachtingen

van deze nieuwe band. “De motorrijder wil

vertrouwen, grip en levensduur.”

BRIDGESTONE introduceert nieuwe BT-023 TOUR/SPORT BAND

“Full Spec Sport Touring’’ noemt Bridgestone de nieuwe BT-023 zelf en zeker niet ten onrechte.

motorrijden, wanneer je weet dat je blind op je banden

kunt vertrouwen. Grip is noodzakelijk voor de sportieve

eigenschappen en levensduur is een economische afweging.

De BT-021 functioneerde erg goed op veel modellen, maar

op sommige andere waren de resultaten niet zodanig dat wij

lui achterover konden leunen. De techniek staat niet stil en

inmiddels heeft Bridgestone technologie en productiemethoden

ontwikkeld die het concept van de tour/sport band op een veel

hoger plan kunnen zetten. En dat is precies wat er met de

BT-023 gebeurd is’’.

NUMMER ÉÉN POSITIE

Of mag je ook zeggen dat de BT-021 simpelweg aan vervanging

toe was? “Het is juist om te stellen dat het niet meer de aller-

modernste band is die er binnen het tour/sport segment te koop

is’’ zegt Van Zonneveld. “Maar we hebben ook te maken met de

wet van de remmende voorsprong. Wanneer je als eerste nieuwe

bandentechnologie biedt, dan ben je ook de eerste die op dat

gebied ingehaald kan worden! Vandaar dat er Bridgestone veel

aan gelegen was om met de BT-023 de nummer één positie bij de

tour/sport banden opnieuw te verzekeren’’.

En dat is gelukt? “ Ja. Daar kan ik kort in zijn. Ik heb persoonlijk

met de verantwoordelijk ingenieurs kunnen en mogen spreken.

Page 77: MotoDrive 2 - 2010

Daarbij waren ze heel open met de data van onder meer hun

vergelijkende tests met andere bandenmerken. En in dit geval

werkt die eerder genoemde wet in ons voordeel. Dan zie je de

nuchtere cijfers, zo’n ontwikkelingsafdeling heeft er absoluut

niets aan om met gefl atteerde data te werken, integendeel

zelfs, en dan kun je niet anders dan concluderen dat ze heel

goed en degelijk werk hebben verricht: de BT-023 is een topper

geworden.

Zijn er voorbeelden te noemen van de technologische

vooruitgang die hierbij een rol hebben gespeeld? “Dan

ontkom ik er niet aan om in technische details te treden’’ stelt

Van Zonneveld. “ Maar eerst wil ik graag de twee belangrijkste

uitdagingen noemen die moesten worden opgelost. De eerste is

de grip en tractie op nat wegdek, dus bij het rijden in de regen.

Daarvoor is een compound nodig die zich perfect naar het asfalt

voegt. Dat leidt gewoonlijk tot hogere slijtage. En daarmee komen

we gelijk op de tweede uitdaging: een zeer lange levensduur.

In deze opzichten moést de BT-023 leidend gaan worden, en

met de conventionele technieken is dat moeilijk en duur. Er

moest dus een doorbraak komen en die werd voor de nieuwe

BT-023 gevonden in de toepassing van Silica Rich Ex in

combinatie met RC-polymeren in de compound, zeg maar de

rubbersamenstelling. Het is bekend dat silica op zich de nat weer

eigenschappen al enorm verbetert. De nieuwe Silica Rich Ex

compound heeft een nog verder verhoogde dosis silica, maar dat

is lang niet alles. Door een andere nieuwe Bridgestone-uitvinding,

Reactive Cell Polymer, is het silica nu op een revolutionair

andere manier met de rubbermoleculen verbonden. Daardoor

werkt het rubber beter dan ooit samen met de silica zodat de grip

onder koude en natte omstandigheden enorm wordt versterkt.

Het resultaat is een voelbaar hogere grip en ook nog eens een

stuk meer kilometers” legt Van Zonneveld uit. “Merkbaar beter

dan banden die op dit moment nog als toonaangevend worden

gezien”.

LINEAIR HANDLING & “OLD SCHOOL”

Niet voor niets wordt de klasse van dit type motoren “tour/sport’’

genoemd. Hoe zit het met de sportieve eigenschappen van de

BT-023? “Er is geen ander bandenmerk dat op zo’n hoog niveau

actief is in de motorsport als Bridgestone. Natuurlijk maken

we volop gebruik van de ervaringen die op het circuit opgedaan

worden. Een van de belangrijkste eigenschappen die de nieuwe

band moest krijgen, was een optimale verhouding tussen de tour-

en sporteigenschappen. Niet voor niets heeft bij de ontwikkeling

steeds nadrukkelijk het “Full Spec Sport Touring’’ voor ogen

gestaan. We wilden een tour/sport band ontwikkelen waarvan

zowel de toeristische als de sportieve eigenschappen op een

eenzaam hoog niveau staan. Daarbij hebben we ons onder meer

gericht op “linear handling’’, een begrip dat inhoudt dat de motor

eigenlijk ongemerkt soepel met je lichaam meestuurt. Sleuren

en duwen om de motor de bocht in te dwingen is hiermee “old

school’’ geworden, net als het plotseling in de bocht vallen van

de motor zodat je ‘m juist moet tegenhouden. Rijder en motor

vormen één geheel en gaan licht en makkelijk sturend door de

bocht terwijl wobbles en shimmies onbekend zijn. Een licht en

zeker stuurkarakter is dan ook kenmerkend voor de BT-023 en

daarmee brengen we het plezier van een sportieve rijstijl op een

hoger plan. Simpel gesteld: je zult verbaasd zijn hoe fi jn, strak en

zeker je motor stuurt’’.

TEN KOSTE VAN?

“Niks ten koste van’’, zeg Van Zonneveld bijna fel. “Uitgangspunt

bij de BT-023 was juist dat de sportieve eigenschappen moesten

samengaan met een verbetering van het comfort en de levensduur

van de band. Ik zei toch al dat het geen eenvoudige klus was?

We wilden persé die superieure grip in de regen en tóch veel

kilometers. Daar zijn ongeloofl ijk veel testkilometers in gaan

zitten, met als resultaat dat deze nieuwe band ook op het gebied

van de levensduur, en nu ga ik het bescheiden zeggen, gemakkelijk

De nieuwe BT-023 is helemaal perfect voor uitgesproken tour/sport modellen zoals de Honda VFR 800.

Page 78: MotoDrive 2 - 2010

met de allerbesten mee kan komen. Om dat te bereiken is o.a.

gekozen voor een maximaal contactoppervlak. Dankzij bewezen

Bridgestone-technieken als de inmiddels bekende MS-Belt en de

3LC (3 Layer Compound) zijn de prestaties heel hoog. De MS-Belt

constructie zorgt niet alleen voor een prima absorptie van kuilen

en hobbels in de weg, maar ook voor een uitstekende stabiliteit bij

hoge snelheden. Door de marketing van andere merken hebben

sommige motorrijders het idee dat multi-compound rubber door

een andere fabrikant is uitgevonden, maar niets is minder waar.

Bridgestone is uitvinder van deze techniek en past ze al meer dan

25 jaar toe in motorbanden. Uiteraard ontbreekt deze nu nog verder

verfi jnde techniek in de BT-023 dan ook niet. De 3LC compound

combineert een zachte compound aan de zijkant voor veel grip met

een hardere compound in het midden voor een lange levensduur

en dus veel kilometers’’.

SPECIALE “GT” VERSIE

Eerder hebben we al het probleem aangestipt dat het tour/sport

segment heel divers is. Hoe heeft Bridgestone dat opgelost?

“Door twee uitvoeringen uit te brengen.’’ legt Van Zonneveld uit.

“Het kan wel hoor, dezelfde band op een lichte en op een zeer

zware motor. Vroeger

deden wij dat ook. Maar

het kan beter. Daarom is

een speciale uitvoering

voor zware motoren met

veel downforce door een

volle kuip noodzakelijk.

En met zwaar hebben we

het dan over kilo’s, niet

over cc’s. Dat is de “GT’’

versie van de BT-023

geworden, die uitsluitend

als 120/70ZR17 voorband

en als 180/55ZR17

achterband leverbaar is. Speciaal voor die superdikke tour/sport

beulen als de Yamaha FJR1300, BMWK1300GT of R1200RT. En

voordat je het vraagt, de GT versie is niet geschikt voor de Honda

Pan European ST1300 want die gebruikt afwijkende bandenmaten

en daarvoor is nog steeds de BT 020 in de speciale “-F” uitvoering

het meest geschikt. Juist omdat we hier over “gewichtige’’ motoren

spreken, hebben de GT banden een ander en stijver karkas

gekregen. Op zijn beurt maakte dat bij de GT voorband een afwijkend

profi el met meer groeven in de lengterichting noodzakelijk. De GT

achterband ziet er aan de buitenkant gewoon hetzelfde uit’’.

Maar “GT’’ klink wel lekker, mag je die banden niet op een

lichtere motor gebruiken? Een Bandit 1250 of zo? “Het mag wel,

maar het is beslist af te raden’’ stelt Van Zonneveld. “Doordat

het karkas stijver is, blijft het contactoppervlak te klein bij een

lichtere motor en dat gaat onherroepelijk ten koste van de

rechtuitstabiliteit en de grip, met name in de regen. Beter van

niet dus!”

TERUG

Bridgestone is dus weer helemaal

terug in de kopgroep van het tour/

sport segment? “Sterker nog, met

de BT-023 gaan we het peloton

leiden’’ meldt Van Zonneveld

strijdvaardig. “Dit is een tour/

sport band die echt een stap

verder gaat waar de anderen

zijn blijven staan. Dat is geen

grootspraak, maar een feit en

ik ben er absoluut zeker van

dat iedereen die de BT-023 laat

monteren dat volmondig met me

eens zal zijn’’.

Speciaal voor de hele dikke toerkanonnen zoals de bijvoorbeeld de BMW R1200RT is er de BT-023 “GT’’ variant.

BT-023 MATEN

VOORBAND ACHTERBAND

110/70ZR17 150/70ZR17

120/60ZR17 160/60ZR17

120/70ZR17 160/70ZR17

110/80ZR18 170/60ZR17

120/70ZR18 180/55ZR17

120/70ZR17 GT* 180/55ZR17 GT*

190/50ZR17

160/60ZR18

* GT versie voor zware motoren

Page 79: MotoDrive 2 - 2010

SURF VOOR MEER INFORMATIE OVER DE NOLAN 2010 COLLECTIE NAAR: WWW.NOLAN.IT

KIJK VOOR EEN UITGEBREIDE TOELICHTING OP HET N-COM COMMUNICATIESYSTEEM OP WWW.NOLAN-N-COM.NL

N85

- S

tylis

h N

-CO

M -

22

No

lan

N85

van

af €

189,

95 t

ot €

299,

95N

90 -

Cla

ssic

N-C

OM

- 1

0N

ola

n N

90 v

anaf

€24

9,95

to

t €

299,

95

IMPORTEUR: NERONS BENELUX, TELEFOON: 036-5471577, INTERNET: WWW.NERONS.NLNOLAN, PROUD SPONSOR OF CASEY STONER

AND MARCO MELANDRI

NOLAN, PROUD SPONSOR OF CASEY STONER

...N90

...N85

Page 80: MotoDrive 2 - 2010

www.forte-nwe.com

Schoon presteert beter Begin met een schone lei!

Olieverversing is een belangrijk onderdeel van goed onderhoud van een mo-torfiets. Motorolie veroudert en neemt vervuiling op waardoor de additieven uitgewerkt raken. Motorolie verzuurt door verbrandingsproducten en blow-by gassen en kan uiteindelijk de motor niet meer de bescherming bieden die no-dig is. Om schade te voorkomen verversen we de motorolie. De meeste vervui-ling zoals verbrandingsresten, brandstof, vocht en slijtagedeeltjes kunnen we aftappen. Er blijft echter altijd een gedeelte vervuilde en verzuurde olie in de motor achter.

Als een motor vóór de olieverver-sing gereinigd wordt met Forté Motor Flush zullen lakafzettingen op zuigers en cilinderwanden, kool-afzettingen op zuigerveren en in zui-gerveergroeven verwijderd worden. Het hele smeersysteem, inclusief hydraulische klepstoters, nokken-asverstellingen en olienevelaars voor inwendige zuigerkoeling in het blok, wordt ontdaan van vervuiling. We bereiken zo snel en zo dicht mogelijk de staat zoals bedoeld door de fabrikant/constructeur. Na reiniging zal bij het aftappen van de oude olie de maximale hoeveelheid vervuiling verwijderd worden en de achterblijvende verzuurde motor-olie zal door de Forté Motor Flush geneutraliseerd zijn. De olie blijft veel schoner dan als er niet gerei-nigd zou zijn, ook na een paar dui-zend kilometer.

Als aan de nieuwe motorolie Forté Top End Treatment toegevoegd wordt zal het additievenpakket van de motorolie ondersteund worden. De reinigende capaciteit van de mo-torolie wordt vergroot waardoor de smeerfilm beter kan hechten aan de oppervlakken waardoor de sme-ring nog meer verbeterd wordt.

Voordelen Forté End Treatment •Eeninwendigschonemotor.•Superieure smering van hoog-

belaste motordelen.•Stabiliseringvandecompressie-

einddrukken.•Herstelvandecilindervulling.•Verminderingvanhetolieverbruik.•Optimalemengselbereiding.•Verbeterdegasrespons.•Rustigerstationairdraaien.•Optimaalbrandstofverbruik.•Maximalebescherming.

Na de olieverversing hebben we dus alle voordelen van een scho-ne motor, de additieven van de nieuwe motorolie zullen langer meegaan en de motorolie zal de maximale bescherming bieden.

“ De motor loopt veel rustiger en maakt ook aanmerkelijk minder nokkelende geluiden na de reiniging .” Peter van Emmerik, MotoPort Breda

Page 81: MotoDrive 2 - 2010

Een sudoku bestaat uit een matrix van 9x9 hokjes.•In9vlakkenvan3x3hokjes.•In9rijenvanlinksnaarrechts.•In9kolommenvanbovennaar

beneden.

Dan komt het belangrijkste:•Iniedererijmoeterééngetalvan1t/m9wordeningevuld.

•Iniederekolommoeterééngetalvan1t/m9wordeningevuld.

•Iniedervlakmoeterééngetalvan1t/m9wordeningevuld.

D E S E B A B O T O M S T A R A D I

T V A N E R E O T R A V E L D I E N

H E T S W U E I N N I E U N F O W E

W I N T E R S L A A P N O I H S A F

M I M O T O D R I V E H O S T O R B

H S N O Z E I C O L L E C T I E S A

Z A C A O S T E G D A G D E Z L S N

B H N H T T R I U M P H A O E E K D

T R L D E I T A G I V A N B R N A E

B E I E S L H G A I N N E I S R W N

I I F D T C M S B J E I O S A H A S

K G E I G D H E U B R S L A R E S P

U U S L R E C O R K S O J J R A A A

Z O T A U I S I E E T R O M E D K N

U B Y A V O L T C N O T O V T S I N

S A L R E P N C O O R D O P P E N I

B O E S X E A R V N I M R A G T T N

R S N I L E H C I M E L E N T E S G

accessoires

bandenspanning

bayard

bougie

bridgestone

collectie

dane

difi

fashion

gadgets

garmin

handschoen

headset

helm

honda

kawasaki

kushitani

laars

lentes

lentekriebels

lifestyle

michelin motobabes

motodrive

navigatie

nieuws

oordoppen

rol

service

shoei

slot

suzuki

terras

toeren

toertocht

travel

triumph

uvex

voorjaar

voorjaarszon

winterslaap

zonnebril

PuzzlE 1–Streepallewoordeninhetgridweg.Woordenkunneninallekanten worden gevormd. De overgebleven letters vormen een zin. De op-lossing vul je voor 1 mei 2010 in op www.motodrive.tv/puzzle. Prijswinnaars ontvangen automatisch bericht.

PuzzlE 2 – Bij de sudoku puzzle schrijf je de de cijfers op, die in de rode balk verschijnen. De oplossing vul je voor 1 mei 2010 in op www.motodrive.tv/puzzle. Prijswinnaars ontvangen automatisch bericht.

motoPuzzlE

2 5

61

9 889

14

39

18

2 58

99 3

85

41

7 8

65

41

8081

SPEEl mEE EN WIN!

Winnaars ontvangen een kuShItaNI Rugzak kakeru (2x), t.w.v. € 79,-of een kuShItaNI Reflectievest Neon (2x) t.w.v. € 45,-

www.forte-nwe.com

Schoon presteert beter Begin met een schone lei!

Page 82: MotoDrive 2 - 2010

ww

w.u

vex-

spor

ts.d

e

Bluetooth connectedT H E P E R F E C T C O M M U N I C T I O N

H A N D Y / G P S / M P 3 P L A Y E R / P I L L I O N R I D E R

uvex boss 525 btBluetooth®

uvex_boss525bt_210x285.indd 1 27.01.10 12:52

Page 83: MotoDrive 2 - 2010

8283

motoaGENDa25 - 28 maart 2010life-style VoorjaarsshowMotoPort Hippolytushoef

26 - 28 maart 2010SeizoensopeningMotoPort Echt

27 maart 2010open house harley-DavidsonMotoPort Goes

27 maart 2010aprilia / Suzuki demo-dag inclusief helmen inruilactieMotoPort Leeuwarden

28 maart 2010Jaarlijkse open DagMotoPort Zelhem

1 april 2010Ducati multistrada 1200 Preview introductie aanvang 20.00 uurMotoPort Hippolytushoef

03 - 06 AprilPaasweekendProefrijden op verschillende Suzukiquads.Opdewegenin de modder. Paasmaandag geopend van 10.00 - 16.00 u.MotoPort Express Heerenveen

5 april 2010 2e Paasdag (motorshow)Diverse vestigingen; zie www.motoport.nl voor meer info

16 & 17 april 2010 BmW Riding Event Proefrijden met alle demo’s MotoPort Zelhem

17-18 april 201020e landelijke motordagen TT Circuit Assen

18 april 2010toertocht met BBQ (aanmelden tot 15 april)MotoPort Leeuwarden

23 April 2010ladiesnight (van18.30-21.00u)MotoPort Wormerveer

23-25 april 2010Wk SuperbikeTT Circuit Assen

24 April 2010Suzuki demo-dagProefrijden op diverse Suzukimotorfietsen.MotoPort Express Heerenveen

1 mei 2010honda demo-dagtestbank aanwezig. Maak een gratis run!MotoPort Leeuwarden

2 mei 2010 ladies Day MotoPort Zelhem

2- 5 juni 2010multiculturele reis en bezoek aan de BMW motoren fabriek te BerlijnMotoPort Zelhem

05 Juni 2010toerrit zuidwest Friesland en DrentheAanmeldenom9.00u.Startisom9.30u.MotoPort Express Heerenveen

24-26 juni80e tt assenTT Circuit Assen

kijk voor een actueel overzicht van alle acties en activiteiten bij motoPort op www.motoport.nl

Page 84: MotoDrive 2 - 2010
Page 85: MotoDrive 2 - 2010

8485

motoRaCE

SindsRonnieSterkenmetracenisbegonnen,

is hij behoorlijk fanatiek geworden. Hij doet

nietslieverdanmetzijnYamahaR6zohard

mogelijk over de racecircuits jagen. En daar

gaat hij nog wel even mee door. Want als het

snelheidsvirus eenmaal in je bloed zit…

Bij veel coureurs is het racen er met de paplepel ingegoten. Bij Ronnie Sterken lag dat anders. Hij was wel geïnteresseerd in motoren, maar de echte racepassie kwam bij de 26-jarige man uit Luyksgestel pas later: “Mijn kameraad, Twan van Poppel, die racete. Dat heeft me ertoe aangezet het ook te proberen. We zijn toen samen een team begonnen, waarbij mijn vader zich als teameigenaar en manager aanbood. Hij heeft er eigenlijk een echtteamvangemaakt.Met“SterkenRacing”hebbenwedriejaarsamengeracet.VorigjaarisTwannaareenanderteamgegaanenhebbenweeenseizoen met Marcel van Nieuwenhuizen gereden. Nu is ook hij naar een ander team overgestapt. Het komend jaar hebben we geen tweede rijder meer, maar we gaan er gewoon weer een leuke tijd van maken met alle mensenvanonsteam.Wanthetiseenleuke,gezelligeploeg!”

RitmeRonniestarttezijncarrièreindeSupercup600endeSuperstock600.In2007 behaalde hij een fraaie 7e plaats in het eindklassement. De twee vol-gendejarenreedhijmetzijnYamahaR6inhetSupersport600kampioen-schap,maarhadmeteen29een35eplaatsindeeindklasseringduidelijkmeer moeite met het tempo: “Het zat de afgelopen twee seizoenen niet mee”,geeftRonnietoe.“Ikhebveelvalpartijengehadenhebblessuresop-gelopen.IkwerdinSpanjevanhetcircuitgeredenenbrakmijnpols.Danisje seizoen kapot. Het afgelopen jaar had ik een ontstoken bot en veel last van opgepompteonderarmen.Ikbendaarhalverwegehetseizoenaangeope-reerd. Da’s niet goed voor de eindklassering, maar het had wel effect. Aan het eind van het seizoen waren mijn rondetijden zo’n anderhalve seconde sneller. De laatste wedstrijden kwam ik weer goed in mijn ritme en werd ikvijftiende!”

KushitaniOpdebaangenietRonnieergvandesnelheid:“Datdoetmegewoonwat,steeds harder gaan, sneller dan een ander. Als dat lukt is het fantastisch, maar ik weet wat het is als het tegen zit. Er zitten risico’s aan snelheids-sporten. Wat dat betreft ben ik blij met mijn Kushitani maatpak. Het is lekker soepel en relatief veilig. Dat heb ik vaak genoeg uitgeprobeerd… Gelukkig is deveiligheidopdegewonecircuitstegenwoordigerggoed.Stratencircuitszijn naar mijn mening niet veilig genoeg. Er is maar één lijn, er staan bomen enhetistesmal.Opdeechtecircuitsisdebaanveelbreder.Daardoorkunje een andere lijn pakken. En er is veel uitloop en ruimte om zonder gevol-geneenschuivertemaken.”

HobbyVoorlopigwilRonnienogeenpaar jaardoormetracen,maaralleenopnationaal niveau: “Er zijn in Nederland maar een of twee rijders die goed genoeg zijn om er echt geld mee te verdienen. De rest moet erbij blijven werken, zelfs op EK- en WK-niveau. Dan moet je echt helemaal alleen voor hetracengaanenerallesvooropofferen.Dieintentiehebikniet.Ikwoonnudrie jaar samen met Anneke en ik werk bij mijn vader in de meubelfabriek. Die toekomst is ook belangrijk. Het racen moet een hobby blijven. Binnen die mogelijkheden wil ik proberen het beste eruit te halen. En dat gaat ko-mend seizoen lukken, want we hebben het goed voor elkaar. We hebben redelijkwatsponsors,waaronderMotoPortVeldhovenenwehebbeneennieuw datalogsysteem om de prestaties te analyseren. Komend seizoen wil ikbijdeeerstevijftienrijden!”

DE SNELHEID IN HET BLOED

Interview met Ronnie Sterken

Page 86: MotoDrive 2 - 2010

* Gemiddeld gewicht van een set 120/70 ZR 17 en 190/50 ZR 17 MICHELIN Power Pure t.o.v het gemiddeld gewicht van volgende concurrenten (in alfabetische volgorde): Bridgestone BT-016, Dunlop Qualifier 2, Metzeler Sportec M3, Pirelli Diablo Rosso.

VOOR120/60 ZR 17 120/70 ZR 17

ACHTER160/60 ZR 17 180/55 ZR 17 190/50 ZR 17 190/55 ZR 17

De MICHELIN Power Pure is beschikbaar in volgende afmetingen:

MICHELIN Power Pure, de lichtste dual compound sportband ooit gemaakt!

1 kg verliezen op een sportieve motor van 200 kglijkt weinig?

Fout! Want deze kilo wint MICHELIN op de onaf ge -veerde motoronderdelen, het bekende onafgeveerdegewicht. Hoe lichter dit gewicht, hoe gemakkelijker demotor van de ene hellingshoek naar de andereovergaat. Meer nog, door het gyroscopisch effect is 1 kg winnen op de banden gelijk aan 3 kg winnen opde velgen of 4 kg op de remschijven.

De MICHELIN technologieën LTT en 2CT zijn recht -streeks afgeleid van de competitie, dankzij hetMICHELIN Power Research Team, het snelst rijdendelaboratorium ter wereld en dankzij de MICHELINpartner teams. MICHELIN werd 14 keer werldkampioenin Endurance en schreef 360 overwinningen en 26wereldtitels in GP500/Moto GP op haar naam sinds1973. Maar voor MICHELIN heeft de competitie, naastde overwinningen, één belangrijk doel: de voordelenvan de competitie doorgeven aan de dagelijkse rijder.

www.michelinpowerpure.com

Kevlar ©

Het is een wereldpremière! Michelin presenteert de gloednieuwe MICHELIN Power Pure voorsportieve motoren; de lichtste band in zijn categorie.

De Michelin Power Pure, die sinds januari 2010wereldwijd beschikbaar is, is revolutionair omverschillende redenen. Hij integreert in de eersteplaats de MICHELIN 2CT Dual CompoundTechno logy van de laatste generatie. Debekende MICHELIN 2CT technololgie werd voordeze band verder ontwikkeld: nog meer zachtrubber op de zijkanten, sneller beschikbaar.Maar de belangrijkste nieuwe eigenschap is deMICHELIN LTT (Light Tyre Technology): MICHELINPower Pure weegt dankzij de integratie vansynthetische vezels DuPont™Kevlar©, ookgebruikt in de ruimtevaart, 1 kg minder dan zijnconcurrenten*!

Hardheid van het rubber

322

1 12

50% 20%25% 25% 40% 40%

Hardheid van het rubber

Dual Compound 2CT technologie bij MICHELIN Power Pure

Dual Compound 2CT technologie bij MICHELIN Pilot Power 2CT

Power Pure Advertorial_MICHELIN 19/02/10 16:11 Page1

Page 87: MotoDrive 2 - 2010

AIR PUMP SYSTEMDe HJC FS-11 is met het nieuwe gepatenteerde pompsysteem uitgevoerd. Door middel van een geïntegreerde pomp kunnen de wangkussens de contouren van de wangen aannemen. Dit zorgt voor extra comfort en stilte.

www.hjchelmets.nl - www.splash-design.com, Tel.: +31 (0)413-389089

De geïntegreerde donkere zonnebril is in een handomdraai om te wisselen voor een amber-zichtverhogende zonnebril.

...YOUR HELMET!

FS-11 AIR PUMP SYSTEM

PUMPprepared

Page 88: MotoDrive 2 - 2010

aDRESWIJzIGING? Ga naar www.motoport.nl

ViadeinternetpaginavanMotoPortkun je je adreswijziging doorgeven. Jouw nieuwe adresgegevens worden dan verwerkt in zowel de verzendlijst van het MotoDrive Magazine als in het adressenbestand van jouw eigen MotoPort vestiging.

Ookkunjeschriftelijkjeadreswijzi-gingdoorgeven.Stuurditnaar:RedactieMotoDriveMagazine,Postbus197,5460ADVeghel.

LET OP! MotoPort kaarthouders en MotoPortVisaCardhoudersdienenook schriftelijk hun adreswijziging door te geven aan Laser Nederland B.V.,voorzienvaneenkopielegiti-matiebewijs. Je kunt dit sturen naar LaserNederlandB.V.Postbus3369,5203DJ,‘s-Hertogenbosch. www.motodrive.tv

Motoren, nieuws, dating, fashion en meer...

Zoek jij een date of een toermaat?De weg kwijt door de vele datingsites die Nederland kent? Op de com-munity www.motodrive.tv vind je nu niet alleen een date, maar ook het perfecte toermaatje, zodat je nooit meer alleen op pad hoeft!

Bij motoDating zijn we van mening dat liefde en vriendschap niet beperkt wordt door inkomen of beroep. het zoeken wordt eenvoudiger wanneer één of meerdere voorkeuren, zoals bijvoor-beeld de gezamenlijke liefde voor motoren en toertochten al bepaald zijn.

motorrijders van Nederland; ga dus naar www.motodrive.tv en geef je op. Wie weet vind je de juiste persoon om samen te gaan toeren en nieuwe mo-toravonturen te beleven of vind je er zelfs de liefde van je leven. heb je een leuke anekdote over een toerverhaal of date, stuur deze dan per e-mail naar [email protected]

ALPINE otoplastieken kosten normaal € 125,- inclusief aanmeten en 5 jaar garan-tie op het materiaal. Voor otoplastieken zijn afdrukken van de oren nodig. Er zijn meer dan 250 dealeradressen waar je hiervoor terecht kunt. Kijk voor verkooppunten op www.alpine.nl of bel 0346 33 33 50.

ALPINE OORDOPPEN MET FILTERS DEMPEN WEL WINDRUIS, NIET JE MOTORGELUID

Alpine. Je blijft er van horen!!!NU € 36,-

SUPER MOTOPORT KORTING

BIJ AANSCHAF VAN ALPINE OTOPLASTIEKEN OP MAAT

Je kunt de otoplastieken aan laten meten voor slechts

€ 89,- (ook op zaterdag) op het

hoofdkantoor van ALPINE te Soesterberg. Bel

ALPINE 0346 33 33 50 en maak een afspraak voor het aanmeten.

Neem vervolgens deze pagina uit het MotoPort Magazine mee.

Deze actie geldt niet in combinatie met andere acties!

NIEUW! PLUG&GO®

€ 6,95! Plug&Go® disposable earplugs zijn makkelijk in het oor te plaatsen en beschermen voldoende tegen overmatig lawaai. Plug&Go®

wordt in een verpakking van 10

stuks geleverd, compleet met

een travelbox met sleutelring.

VERKRIJGBAAR BIJ ALLE

MOTOPORT WINKELS.

PLUG&GO

beschermen

overmatig lawaai. Plug&Go®

Bij aanschaf van een set MotoSafe® oordoppen ontvangt u een

GRATIS TRAVELBOX!MotoSafe® is bij elke MotoPort vestigingverkrijgbaar voor € 24,50. De oordoppen wordencompleet geleverd met etui en extrafi lters.

ontvangt u een

verkrijgbaar

€ 24,50. De oordoppen

alpine_motoporta5 kopie.indd 1 08-02-10 15:15

Page 89: MotoDrive 2 - 2010

100% waterdicht.Licht gevoerd. MatenXS-XXXL.

DANE shirts met lange en korte mouw.Kleur: grijs.Vanaf€29,95

Hoge kwaliteit elastisch reflectievest.

Scherpgeprijsd!

Bol D’or hanDschoen ToUrsTar KUshiTani reisTas

Dane onDerKleDing MoToPorT solar charger

Dane reflecTievesT

Geldig tot 1 mei 2010 / zolang de voorraad strekt

Waterdichte Kushitani reistas.Inhoud:40liter

KORTING

30% GRatIS*

van54,-Nu

39,-

Dane rUgZaK gorlev

Inclusiefwaterdichtebinnentas en drinksysteem.

SUPERDEAL!

van99,-Nu 79,-

*Bij aankoop van een motorhelm vanaf €69,-ontvangjeGRATISeenuniekeMotoPortSolarChargert.w.v.€45,-.

VooRDEEl SCoREN BIJ motoPoRt; NEEMDEzEBONNENMEENAARDEWINkEL!

!

van39,-Nu 24,95

van69,-Nu 39,-

Geldig tot 1 mei 2010 Geldig tot 1 mei 2010 / zolang de voorraad strekt

Geldig tot 1 mei 2010 / zolang de voorraad strekt

Geldig tot 1 mei 2010Geldig tot 1 mei 2010 / zolang de voorraad strekt

Page 90: MotoDrive 2 - 2010

VooRDEEl SCoREN BIJ motoPoRt; NEEMDEzEBONNENMEENAARDEWINkEL!

Ja, ik maak graag gebruik van deze actie.

Naam: M v

Straat:

Huisnummer: Postcode:

Woonplaats:

Telefoonnummer:

E-mailadres:

Ontvang je MotoDrive Magazine thuis? Ja Nee

Geldig tot 1 mei 2010

Ja, ik maak graag gebruik van deze actie.

Naam: M v

Straat:

Huisnummer: Postcode:

Woonplaats:

Telefoonnummer:

E-mailadres:

Ontvang je MotoDrive Magazine thuis? Ja Nee

Geldig tot 1 mei 2010 / zolang de voorraad strekt

Ja, ik maak graag gebruik van deze actie.

Naam: M v

Straat:

Huisnummer: Postcode:

Woonplaats:

Telefoonnummer:

E-mailadres:

Ontvang je MotoDrive Magazine thuis? Ja Nee

Geldig tot 1 mei 2010 / zolang de voorraad strekt

Ja, ik maak graag gebruik van deze actie.

Naam: M v

Straat:

Huisnummer: Postcode:

Woonplaats:

Telefoonnummer:

E-mailadres:

Ontvang je MotoDrive Magazine thuis? Ja Nee

Geldig tot 1 mei 2010 / zolang de voorraad strekt

Ja, ik maak graag gebruik van deze actie.

Naam: M v

Straat:

Huisnummer: Postcode:

Woonplaats:

Telefoonnummer:

E-mailadres:

Ontvang je MotoDrive Magazine thuis? Ja Nee

Geldig tot 1 mei 2010 / zolang de voorraad strekt

Ja, ik maak graag gebruik van deze actie.

Naam: M v

Straat:

Huisnummer: Postcode:

Woonplaats:

Telefoonnummer:

E-mailadres:

Ontvang je MotoDrive Magazine thuis? Ja Nee

Geldig tot 1 mei 2010

!

Page 91: MotoDrive 2 - 2010

motoPort almereRandstad22-411316BRAlmere036-53464663 - 5

motoPort amsterdamSpaklerweg911099CXAmsterdam020-46566673 - 6 - 7 - 8 - 17 (quads)

motoPort assen(VoorheenStadskanaal) Industrieweg119402NPAssen0592-4060611* - 2 - 3 - 6 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 18*

motoPort BredaSpinveld294815HRBreda076-51422401 - 2

motoPort Den BoschReitscheweg335232BXDenBosch073-64805901 - 2 - 3 - 4 - 5 - 16

motoPort EchtEdisonweg336101 XJ Echt0475-4853001 - 2 - 3 - 4 - 7 - 12 - 13

motoPort GoesNobelweg44462GkGoes0113-2316401 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6* 12 - 13 - 14 - 15 - 16

motoPort hengeloEnschedesestraat 210 7552 CL Hengelo074-24383761 - 3 - 13

motoPort hillegomArnoudstraat 22182 DZ Hillegom0252-5152291 - 2 - 5 - 12 - 13

motoPort hippolytushoefMolenveld 7 1777 HN Hippolytushoef0227-5916391 - 2 - 3 - 9

motoPort leekZernikelaan 6a9351VALeek0594-5113491 - 2 - 3 - 4 - 6 - 12 - 13

motoPort leeuwardenJupiterweg198938ADLeeuwarden058 - 28001001 - 2 - 3 - 6 - 12 - 13

motoPort RockanjeMoolhoek 63235XkRockanje0181-4024551 - 2 - 3 - 4 - 6 - 12 - 13

motoPort RotterdamStrickledeweg1123044ELRotterdam010-46255561 - 2 - 3 - 4 - 12 - 13 - 16

motoPort uithoornA. Philipsweg 5 - 7 1422ALUithoorn0297-5401631 - 2 - 3 - 4 - 17 motoPort VeldhovenDeRun52025504DCVeldhoven040-20125421 - 2 - 3 - 5

motoPort Wateringen‘s-Gravenzandseweg29-302291PEWateringen0174-2974623 - 6 - 7 - 8 - 12 - 13 - 17

motoPort WormerveerIndustrieweg181521 ND Wormerveer075-64213921 - 2 - 3 - 5 - 12 - 13

motoPort zelhemBrinkweg 15a7021BVzelhem0314-6218491 - 2 - 3 - 4 - 5 - 12 - 13

1 Yamaha 2 Honda 3Suzuki 4 Kawasaki5 BMW 6 Aprilla 7 Moto Guzzi 8 Moto Morini 9 Ducati 10MVAgusta11 Cagiva 12Vespa13 Piaggo 14 Harley Davidson 15 Buell 16 Triumph 17 Kymco*18 Peugeot*

* bromscooters

motoPort EXPRESS heerenveenMars248448CPHeereveen0513-6847003

motoPort EXPRESS hoogezandA. Plesmanlaan 119615TJHoogezand0598-4919193 - 17*

motoShoPS

9091

MotoPort Leek

Page 92: MotoDrive 2 - 2010

LAAT JE VERRASSENBIJ MOTOPORT!LAAT JE VERRASSENBIJ MOTOPORT!

Je vindt MotoPort in Almere, Amsterdam, Assen, Breda, Den Bosch, Echt,

Goes, Hengelo, Hillegom, Hippolytushoef, Leek, Leeuwarden, Rockanje,

Rotterdam, Uithoorn, Veldhoven, Wateringen, Wormerveer en Zelhem.

Je vindt MotoPort Express in Hoogezand en Heerenveen.

We’ve got more in storewww.motoport.nl

2e PAASDAGPAASSHOW*

TAL VAN ACTIVITEITEN, ACTIES EN AANBIEDINGEN

DE NIEUWSTE MODELLEN MOTOREN

DE NIEUWE KLEDING- EN HELMENCOLLECTIES

KORTOM: PASEN VIER JE BIJ MOTOPORT!*KIJK OP WWW.MOTOPORT.NL VOOR DE VESTIGINGEN DIE GEOPEND ZIJN.