Mkb subsidieflits maart 2012

2

Click here to load reader

Transcript of Mkb subsidieflits maart 2012

Page 1: Mkb subsidieflits maart 2012

MKB Subsidieflits U i t g a v e m a a r t

Verlenging en uitbreiding regeling MobiliteitsvouchersMet de regeling Mobiliteitsvouchers kunnen MKB-ers (maar ook een stichting, vereniging, regionaal opleidingscentrum, museum etc.) gratis laten onderzoeken hoe hun medewerkers slimmer kunnen reizen en werken. Met een mobiliteitsvoucher betaalt de onderneming een adviseur die een mobiliteitsscan maakt. Het bedrijf kan ook advies krijgen bij de invoering van de maatregelen Het budget van de regeling is verruimd van € 5.000.000 naar € 8.000.000, de aanvraagperiode is verlengd tot 20 december 2012 en meer kosten kunnen nu onder de voucher gebracht worden.

Een mobiliteitsvoucher is een soort tegoedbon waarmee twee verschillende soorten advies verkregen kunnen worden. Er zijn twee verschillende vouchers:

Kleine voucher ter waarde van € 1.500. Met de kleine voucher kan een adviseur uitzoeken hoe de mobiliteit in de • onderneming kan verbeteren. De onderneming krijgt een gratis mobiliteitsscan op maat ter waarde van € 1.500. De adviseur wordt voor de scan betaald met de kleine voucher.Grote voucher ter waarde van maximaal € 4.500. Hiermee kan een mobiliteitsadviseur de onderneming helpen bij • het invoeren van de geadviseerde verbeteringen. Deze voucher bedraagt tweederde van de advieskosten met een maximum van € 4.500.

Er is voor gekozen om de soort te subsidiëren kosten behorende bij grote mobiliteitsvouchers te verruimen. Implementatie van het advies in de mobiliteitsscan in de onderneming wordt vergemakkelijkt als de grote voucher ruimer ingezet kan worden. De mobiliteitsonderneming kan nu naast adviesuren ook geadviseerde producten gaan toepassen. Een voorbeeld hiervan is een probeerpool voor e-bikes of het deelnemen aan de campagne rij 2 op 5 van de Fietsersbond. De verruiming van het soort kosten die de mobiliteitsonderneming gesubsidieerd kan krijgen geldt voor grote mobiliteitsvouchers die na 1 december 2011 worden afgegeven.

De termijn waarbinnen aanvragen van vouchers moeten zijn ontvangen is verlengd tot en met 20 december 2012 (12.00 uur).

GO-Regeling nog € 540 miljoen beschikbaarMet de regeling tijdelijke garantie ondernemingsfinanciering (GO) wil de overheid gezonde bedrijven de mogelijkheid geven investeringen te blijven financieren. Ondernemingen ondervinden sinds enkele jaren moeilijkheden bij het aantrekken van bankleningen en het verkrijgen van bankgaranties, hier wil de overheid iets aan doen. De regeling is bestemd voor ondernemers die krediet willen aantrekken en is gericht op (middel)grote ondernemingen met substantiële activiteiten in Nederland.

DeelnemersPer onderneming kan minimaal 1,5 miljoen en maximaal 50 miljoen euro aan leningen en/of bankgarantiefaciliteiten onder de GO-regeling uitstaan. Het garantiepercentage is 50 procent. Het garantiebedrag is dan dus maximaal 25 miljoen euro. Om deel te nemen kunt u zich wenden tot één van de tot de GO-regeling toegelaten banken. De bank bepaalt of de kredietaanvraag in behandeling wordt genomen.FinanciersDe deelnemende banken hebben in ruim twee jaar tijd voor meer dan € 2 miljard verstrekt aan zogenoemde GO-leningen. Dit betekent dat de overheid ruim € 1 miljard aan garanties heeft afgegeven. Op dit moment is er voor de regeling tijdelijke garantie ondernemingsfinanciering (GO) nog € 540 miljoen beschikbaar. Van dit bedrag is € 270 miljoen staatsgarantie (50%).ProjectontwikkelingOok de bouwrealisatie in de projectontwikkeling valt onder de GO-regeling. Voorwaarde is dat deze financiering wordt verstrekt door gespecialiseerde banken met zeer ruime ervaring in financiering op het gebied van projectontwikkeling.

Page 2: Mkb subsidieflits maart 2012

Nieuwe prijs ingesteld: Stop de Overvaller!Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de Stop de Overvaller Prijs ingesteld. De prijs, die afgekort StOP! gaat heten, wordt uitgereikt voor het beste nieuwe idee om vermogenscriminaliteit met geweld (overvallen en straatroof) tegen te gaan.

StOP! is een initiatief van de Taskforce Overvallen, ondersteund door het programma Gewelddadige Vermogenscriminaliteit van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Met het programma wil de overheid het aantal overvallen terugdringen. Voorbeelden van ideeën die in aanmerking kunnen komen voor de prijs zijn:

Een technische innovatie, zoals de DNA-spray die in veel winkelstraten wordt gebruikt om overvallers sneller op te • sporen.Bestaande middelen die op een nieuwe manier worden gebruikt. Bijvoorbeeld door pizzakoeriers uit te rusten met • een mobiel pinapparaat.

De hoofdprijs bestaat uit een bronzen sculptuur en een cheque ter waarde van € 50.000. De tweede en derde prijs bestaan elk uit een cheque van € 5000. De geldprijs moet besteed worden aan de ontwikkeling van het idee of de nieuwe werkwijze.

Individuele personen, groepen personen of instellingen kunnen meedoen. De inzendtermijn loopt tot en met 1 juli 2012. De prijs zal in het najaar van 2012 worden uitgereikt.

EurostarsDe Eurostars regeling tracht het Europees ondernemerschap te stimuleren en de time to market van de nieuw te ontwikkelen producten, processen of diensten te verkorten. Met de regeling kan samen met tenminste één buitenlandse partner een innovatief technologisch ontwikkelproject gestart worden. Binnen het project kunnen de partijen een nieuw product, proces of dienst ontwikkelen.

EurostarsEurostars beperkt zich niet tot bepaalde thema's, maar verwelkomt technologisch innovatieve projecten uit alle vakgebieden. De regeling ziet veel aanvragen in met name de volgende vakgebieden: biowetenschappen en biotechnologie, elektronica, ICT en telecom en industriële productie, materialen en transport. De projectduur is maximaal 3 jaar en binnen 2 jaar na afloop van het project moet marktintroductie worden voorzien.DoelgroepDe regeling richt zich op innovatieve MKB’ers. Aanvragers dienen minstens 10% van de omzet of 10% van hun FTE’s in te zetten voor onderzoek of ontwikkeling. Andere organisaties, zoals kennisinstellingen en grote ondernemingen, mogen onder voorwaarden ook participeren. De regeling volgt de Europese MKB definitie: minder dan 250 medewerkers én minder dan € 50 miljoen jaaromzet of minder dan € 43 miljoen balanstotaal. AanvragenOm subsidie aan te vragen moeten twee stappen worden genomen:

Het consortium kan gedurende het hele jaar in Brussel een projectvoorstel indienen. In september 2012 is de • volgende deadline waarna de voorstellen worden beoordeeld.Wanneer het project positief is beoordeeld dient de Nederlandse partij bij het Agentschap NL een • subsidieaanvraag in. Het project wordt door het Agentschap NL niet inhoudelijk beoordeeld.

De projectvoorstellen worden in een ranking gezet op basis van drie criteria: algemene opbouw (samenstelling consortium, capaciteit etc.), technologie en innovatie en markt en concurrentievermogen.BijdrageDe subsidie bedraagt:

45% voor onderzoeksactiviteiten en 35% voor ontwikkelingsactiviteiten door een MKB bedrijf.• 35% voor onderzoeksactiviteiten en 25% voor ontwikkelingsactiviteiten door niet-MKB bedrijven.• 50% voor onderzoeksactiviteiten en 25% voor ontwikkelingsactiviteiten door een kennisinstelling.•

De maximale subsidie per project bedraagt € 500.000.

MKB Subsidieflits is een uitgave van Brouwer & Oudhof, in samenwerking met subsidieadviesbureau Plus Projects. Bij de samenstelling van deze uitgave is naar uiterste betrouwbaarheid en zorgvuldigheid gestreefd. Onze organisatie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden en de gevolgen. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande toestemming van Brouwer & Oudhof worden vermenigvuldigd. ©Brouwer & Oudhof