MEE Mantelzorgmagazine nr 22 augustus 2012

16
22 AUGUSTUS 2012 Interview wethouder Wim Kruikemeijer PAGINA 11 Wij staan voor u klaar! PAGINA 10 Pas toen dacht ik: ‘Ik ben mantelzorger’ PAGINA 6 MANTELZORG M A G A Z I N E

description

Magazine uitgegeven door MEE Drechtsteden en MEE Zuid-Hollandse Eilanden voor mantelzorgers uit de regio's.

Transcript of MEE Mantelzorgmagazine nr 22 augustus 2012

Page 1: MEE Mantelzorgmagazine nr 22 augustus 2012

22AUGUSTUS 2012

Interview wethouder Wim Kruikemeijer

P A G I N A 1 1

Wij staan voor u klaar!P A G I N A 1 0

Pas toen dacht ik: ‘Ik ben mantelzorger’

P A G I N A 6

M A N T E L Z O RGM A G A Z I N E

Page 2: MEE Mantelzorgmagazine nr 22 augustus 2012

Om mensen met een beperking en hun mantelzorger(s) zo goed mogelijk te ondersteunen, moeten we goed samenwerken met andere zorgverleners. Beroepskrachten zoeken elkaar dan ook regelmatig op. Echter de samenwerking tussen beroepskracht en mantelzorger krijgt vaak te weinig aandacht of is er helemaal niet. Een vereiste voor goede zorg is goed in te spelen op de wensen van

De mantelzorger komt in gesprekken met

gemeenten en andere organisaties steeds meer

op de voorgrond. MEE komt in haar werk de

mantelzorger dagelijks tegen. De vraag is: wie

zijn deze mantelzorgers en hoe kunnen we hen

ondersteunen?

zowel de hulpbehoevende als mantelzorger. Hiervoor is het dan ook nodig om elkaar te zien, te horen en te begrijpen.

Een mantelzorger vervult meerdere rollen. In eerste instantie is hij of zij partner, ouder, kind of goede vriend. Daarnaast is de mantel-zorger ook expert, hulpvrager en collega in de zorg. De behoefte aan ondersteuning van de mantelzorger hangt af van welke rol er op dat moment het meest sprake is. Als wij beroepskrachten ons bewust zijn van deze rollen en hierop afstemmen, zal de samen-werking optimaal worden.

Met Sociale NetwerkStrategieën (SNS) wil MEE ook de samen-werking tussen degene met de beperking, mantelzorger en het sociale netwerk bevorderen. SNS richt zich op het actief inzetten van het sociale netwerk van een persoon of een gezin. Mensen die belangrijk voor hen zijn, komen bij elkaar. Samen maken zij een plan om diegene en de mantelzorger(s) te ondersteunen. Het sociale netwerk kan een krachtige en natuurlijke hulpbron zijn. Hulpverleners zijn passanten, maar familie en vrienden zijn vaak langduriger bij elkaar betrokken.

Een gelijkwaardige samenwerking met alle partijen moet het uitgangspunt zijn van ons werk. Samenwerken zorgt ervoor dat we allemaal sterker worden en blijven.

Annelien TheeuwesDirecteur MEE Plus

V O O R W O O R D2

’Gelijkwaardige samenwerking moet het uitgangspunt zijn van ons werk’

Inhoud02 Voorwoord

’Gelijkwaardige samenwerking

moet het uitgangspunt zijn

van ons werk’

03 Nieuws en wetenswaardigheden

06 Pas toen dacht ik:

‘Ik ben mantelzorger’

08 Regionaal nieuws

09 Strip Zorg & Zo

10 Wij staan voor u klaar!

11 Interview wethouder

Wim Kruikemeijer

14 Activiteitenrubriek

16 Vrijwilligersvacatures

Page 3: MEE Mantelzorgmagazine nr 22 augustus 2012

3N I E U W S E N W E T E N S W A A R D I G H E D E N

Huisarts en mantelzorger

Mantelzorgers met dezelfde huisarts als hun naaste zijn beter te spreken over het contact met de huisarts, dan mantelzorgers met een andere huisarts dan degene voor wie zij zorgen. Dit blijkt uit het Nationaal Mantelzorgpanel ‘huisarts en mantelzorg’. Het merendeel van deze groep vindt dat de huisarts meer tijd voor ze heeft en dat ze de zorgen en problemen die ze als mantelzorger ervaren beter kunnen bespreken met de huisarts. Lees verder op www.mezzo.nl.

Beheer uw pgb- administratie online

Houdt u de pgb-administratie bij? En vindt u dat een hele klus? Dan is ePGB misschien iets voor u. ePGB is een website waar u de administratie en verantwoording van uw persoonsgebonden budget kunt beheren. Dit gaat eenvoudig, is veilig en de verant-woording is volgens de geldende regels. ePGB is een initiatief van Per Saldo, de belangenvereniging van budgethouders. Leden van Mezzo krijgen 10% korting. Afhankelijk van het aantal zorgverleners kost het u ! 8,95 tot ! 17,95 per maand. Op www.epgb.nl vindt u meer informatie. Voor vragen kunt u bellen met T 020 772 88 26.

Pgb terug in 2013!

Het demissionaire kabinet heeft een streep gezet door de afschaffing van het persoons-gebonden budget (pgb). Een meerderheid van de Tweede Kamer (GroenLinks, D66, ChristenUnie, VVD en CDA) bereikte een akkoord over herintroducering van het pgb in 2013. Het kabinet schafte het pgb eerder af; het zou alleen blijven bestaan voor mensen met een verblijfsindicatie, 10% van de budgethouders. De overige 90% moest voortaan de zorg rechtstreeks van een instelling ontvangen. Dit plan gaat nu dus definitief niet door.

Contactdag staatssecretaris met 100 mantelzorgers succes

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten en haar ambtenaren gingen op 4 juni jl. in gesprek met 100 mantelzorgers. Ze wilden graag weten waar mantelzorgers tegenaan lopen en wat hen bezig houdt. Verschillende onderwerpen als GGZ, dementie, decen-tralisatie van begeleiding en pgb zijn door mantelzorgers vanuit hun eigen ervaring naar voren gebracht. De mantelzorgers waren positief over deze dag en hadden na afloop een goed gevoel over de gesprekken.Het is de derde keer dat de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een ontmoetingsdag met ruim honderd gasten organiseert. Van Zanten zet deze ontmoet-ingsdagen voort. ‘Ik heb deze verhalen nodig om de goede regelingen te kunnen ontwerpen’, stelt de bewindsvrouw. ‘Nu heb ik er honderd stukjes van de zorgpuzzel bij.’Kijk op www.pgb.nl voor meer informatie.

Praten over mantelzorg vermindert werkdruk

Om de werkdruk te verminderen moet mantelzorg meer bespreekbaar worden op de werkvloer, stelt de Raad van Anders van Microsoft naar aanleiding van een serie bijeenkomsten over werk en zorg. De Raad van Anders is een adviesraad voor Microsoft Nederland, waarbij een wisselende groep mensen van binnen en buiten de organisatie in gesprek gaat over actuele vraagstukken. Over dit thema gingen de Arbo Unie, Werk & Mantelzorg, Univé en CNV Zorg met elkaar in gesprek.

Momenteel heeft één op de acht mensen in Nederland te maken met mantelzorg. Verwacht wordt dat dit aantal door de vergrijzing en de toenemende druk op de arbeidsmarkt de komende jaren zal toe-nemen. ‘Als mantelzorg als normaal wordt gezien, zal dit leiden tot minder werkdruk bij mensen met zorgtaken,’ stelt de raad. Er zou dan een beroep worden gedaan op het inlevings- en relativeringsvermogen van de werkgever en werknemer. ‘Mensen hebben een drempel om op het werk over hun mantelzorgtaken te vertellen. Reguliere zorg, als het ophalen van de kinderen van school, is daarentegen meer bespreekbaar. Er heerst dus nog een taboe op mantelzorg. Ik geloof dat als mantelzorg bespreekbaar en vanzelfsprekend wordt, je er een mooiere organisatie met mooiere mensen voor terugkrijgt,’ zegt Gonnie Been, manager communicatie en sociale innovatie bij Microsoft. Bron: Zorg en Welzijn

App helpt ADHD-ers chaos te organiseren

De app ADD8 maakt het voor mensen met ADD/ADHD eenvoudiger om structuur en overzicht aan te brengen in hun leven. De app helpt bij het eigen maken van bepaalde nieuwe persoonlijke routines, omdat hij je er op door jou bepaalde momenten aan herinnert. De app is niet alleen handig voor mensen met ADHD of ADD, maar voor iedereen die behoefte heeft aan structuur en nooit meer iets kwijt wil zijn of vergeten. De app is verkrijgbaar in de App Store van Apple en Android Market.

Page 4: MEE Mantelzorgmagazine nr 22 augustus 2012

H I E R K O M T D E C A T E G O R Y4 N I E U W S E N W E T E N S W A A R D I G H E D E N

Zorg jij of zorg ik?DOOR CORA POSTEMA

Op 10 februari 2009 verandert het leven van Cora en haar partner Wim. Hij krijgt een hersen-infarct. Na drie maanden intensive

care en vier maanden in een revalidatie-centrum, komt Wim weer thuis wonen. Voor beiden een periode van hervinden en ‘vechten’ voor het behoud van eigen regie. In Zorg jij of zorg ik? beschrijft Cora hun ervaringen met de ‘zorg’ die moeite heeft met mensen die graag de eigen regie houden. Ze beschrijft haar worsteling met het vinden van haar nieuwe rol; die van mantelzorger en partner van een gehandicapte man, en de steun die ze daarbij aan elkaar hebben.! 16,95 ISBN: 9789462060623

De Kleine Gids: Werk en Mantelzorg

In de Kluwer Kleine Gids kunnen werkende mantelzorgers, werkgevers, gemeenten en werknemersorganisaties lezen hoe ze de werkende mantelzorgers kunnen onder-steunen, wathet oplevert en wat werkende mantelzorgers zelf kunnen doen. Er staan ook mooie praktijk-verhalen en voorbeelden in. ! 20,- ISBN 9789013102369

Drie nieuwe folders van Mezzo

Deze folders zijn via ons Servicebureau op te vragen en zijn te vinden op onze website www.meedrechtsteden.nl/mantelzorg.

Mantelzorg en even tijd voor uzelfHet is belangrijk dat u af en toe even tijd voor uzelf heeft. Op die momenten moet u de zorg tijdelijk en volledig kunnen overdra-gen. Dit heet respijtzorg. In de folder leest u waarom dat belangrijk is, welke soorten

voorzieningen er zijn, hoe u dit kunt regelen en wat de kosten zijn.

Mantelzorg en wonenIn deze folder leest u wat de mogelijk-heden zijn en waar u op moeten letten, wanneer u en degene voor wie u zorgt dichter bij elkaar willen gaan wonen.

Zorgen voor een ander en geldzakenU kunt als mantelzorger vragen hebben over geldzaken. In deze folder vindt u informatie over vergoedingsregelingen, uitkeringen en het combineren van de zorgtaak met werk.

Oproep voor deelname aan onderzoek over Ik Puber-training bij autisme

Binnen Yulius is de Ik Puber-training ontwikkeld, waarin jongeren met een vorm van autisme leren

over lichamelijke veranderingen tijdens de puberteit, vriendschap, verliefdheid en verkering, (veilig)

vrijen, masturbatie, zwangerschap en grenzen aangeven. De Ik Puber-training bestaat uit 18 lessen

van 45-60 minuten, die wekelijks met een trainer worden gevolgd.

In het Ik Puber-onderzoek onderzoekt Yulius, in samenwerking met het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis, of de Ik Puber-training ervoor kan zorgen dat jongeren met autisme meer kennis krijgen over relaties en seksualiteit en beter weten wat gepast en ongepast gedrag is. Daarnaast onderzoeken ze of het volgen van de training ervoor kan zorgen dat jongeren zich zekerder gaan voelen en ouders en jongeren zich minder zorgen gaan maken over de toekomst.Jongeren van 12 t/m 18 jaar met problemen in het autismespectrum en een IQ van 85 of hoger kunnen meedoen aan het Ik Puber-onderzoek. Ze hoeven niet in zorg te zijn bij Yulius om deel te nemen aan het onderzoek.

Meer informatie over het Ik Puber-onderzoek en de Ik Puber-training is te vinden op

www.ikpuber.nl. Voor vragen kunt u mailen naar [email protected].

Op 10 februari 2009 verandert het leven van Cora en haar partner Wim. Hij krijgt een hersen-infarct. Na drie maanden intensive

care en vier maanden in een revalidatie-

Zorgen voor een ander en geldzakenMezzo helpt u met tips en verwijzingen

Page 5: MEE Mantelzorgmagazine nr 22 augustus 2012

5

Met meer hart minder handen aan het bed

CARLA DE JONG BLOG ZORGVISIE

V O O R U G E L E Z E N

De noodkreet van drie zorgdeskundigen voor meer mantelzorg in de verpleeg-huizen begin mei in de Volkskrant schoot me in het verkeerde keelgat. Er zijn alternatieven. Een ervan dringt zich vandaag op als ik mijn dementerende moeder bezoek in het verpleeghuis.

Door het raampje zie ik dat een jonge verzorgster mijn moeder zwijgend haar avondboterham voert en intussen uit het raam staart. Half vijf, ze is er vroeg bij. Ik begroet mijn moeder met een kus en vraag vriendelijk aan haar verzor-gende of ik het zal overnemen. Bij wijze van antwoord drukt ze het bord in mijn handen. Even later zie ik uit mijn ooghoeken dat ze met dezelfde lege blik in haar ogen een andere bewoner stukjes brood doordrenkt in koffie voert. Ik doe dat laatste ook bij mijn moeder, maar wel anders: ik praat met haar, ik streel haar rug en kijk haar aan. Ze ziet er slecht uit, haar haar zit slordig en ze heeft slaapjes in haar ogen. Na haar boterham en koffie ga ik op zoek naar een washand die ik nergens kan vinden. Ten slotte sloft de

verzorgende traag naar een andere slaap-kamer en komt terug met een lapje. Ik was mijn moeders gezicht en haar handen en vraag of ze dat lekker vindt. Dat vindt ze.

Twaalf handen, twee harten Ben ik boos, verontwaardigd, ontevreden over de verzorging? Ja en nee. Het meisje dat mijn moeder vandaag verzorgt, heeft vermoedelijk nauwelijks nagedacht over haar beroepskeuze. Ze heeft weinig oplei-ding genoten, er is niemand die haar over-tuigt van het grote belang van haar werk en het loon motiveert haar al helemaal niet. Ze heeft kennelijk besloten om hier lijfelijk te zijn, maar haar gevoel thuis te laten. Ik tel het aantal handen dat vanavond op de afde-ling is: ten minste twaalf. Niet slecht voor een afdeling van 23 dementerende ouderen. Met een beetje geluk hebben ze ieder-een rond half negen in bed. Ik tel bij het aanwezige avonddienstpersoneel – puur op gevoel; ik kan er naast zitten – slechts twee harten die warm kloppen voor de mensen die gegijzeld zijn in hun schemerige geest.

Beter belonen Aan twaalf handen hangt een prijskaartje.

Wat als je zou kiezen voor vier harten en acht handen tijdens een avonddienst? Dan liggen de bewoners wat later in bed en spaar je vier handen uit. Het afdelings-hoofd besteedt het vrijkomende geld alléén, en dan ook écht alleen aan de vier overgebleven verzorgenden door ze meer loon te bieden en ze tijdens elke dienst gelegenheid en ruimte te geven stoom af te blazen. Voorts benadrukt ze voortdurend het belang van hun werk. De eerste vraag bij elk werkoverleg en overdracht zou kunnen luiden: ‘hoe hebben we vandaag gewerkt? Als het onze vaders en moeders waren die we verzorgd hebben, zouden we dan tevreden zijn?’ En zo zijn we terug bij mantelzorg, maar net iets anders.

Carla de Jong, schrijfster van romans en consultant in de gezondheidszorg, schrijft een blog op www.zorgvisie.nl

Page 6: MEE Mantelzorgmagazine nr 22 augustus 2012

6 I N T E R V I E W

Al 16 jaar lang heeft René Fontaine een leverziekte en vijfenhalf jaar geleden komt hij op de wachtlijst voor een donorlever. ‘Ik heb mezelf heel lang niet als mantelzorger gezien’, zegt zijn vrouw Ineke, ‘totdat de ziekte erger werd.’ René vertelt: ‘Het is een sluipende ziekte, het ging steeds slechter. Ik moest mijn werk opgeven, het sporten en langzamerhand verlies je je sociale leven. De afgelopen twee jaar konden we niet te ver van huis. Binnen twee uur moesten we bij het ziekenhuis kunnen zijn. Voor het geval ik koorts kreeg of dat er een donorlever beschikbaar was.’

Vanaf vorig jaar zomer is hij bedlegerig en komt er een bed in de woonkamer. ‘Toen dacht ik: ik ben mantelzorger’, zegt Ineke, ‘het sluipt erin. Je hebt er geen erg in dat het gebeurt.’ Dan wordt René ineens erg ziek en komt hij bovenaan de donorlijst te staan. Het is een heel heftige en onzekere tijd. ‘Het was kritiek. We wisten niet of hij zou blijven leven’, vertelt Ineke. Uiteindelijk krijgt René, vier weken geleden, een nieuwe lever. Hij vertelt: ‘Hoe je het ook wilt noemen: een tweede kans, een nieuw leven, een lot uit de loterij. Meer dan dit kan ik niet winnen. Mensen vinden tegenwoordig alles zo vanzelfsprekend, maar je gezondheid is je grootste rijkdom.’

De afgelopen tijd is heftig geweest voor de familie Fontaine uit Spijkenisse. Sinds vier weken heeft

René Fontaine een nieuwe lever. Samen blikken ze terug én kijken vooruit.

Pas toen dacht ik: ‘Ik ben mantelzorger’

Page 7: MEE Mantelzorgmagazine nr 22 augustus 2012

7

Volhouden Op de vraag hoe zij het als mantelzorger heeft volgehouden, antwoordt Ineke: ‘Je gaat erin mee en hoopt dat het goed blijft gaan. Je ziet dat het steeds verder achteruit gaat, maar kunt er niks aan doen. Je voelt je zo machteloos. Door de lange aanloop van de ziekte weet je van tevoren dat je niet in zak en as wil gaan zitten. Je moet met elkaar blijven communiceren. Praten, en niet zeuren. Dat zijn twee verschillende dingen. We hadden er samen vertrouwen in dat het goed ging komen.’ René: ‘Om ons heen zagen we veel zieke mensen die niet meer beter werden. Door kanker bijvoorbeeld. Dan dachten we: “Ik heb nog een kans”. Daar hebben we steeds naartoe gewerkt.’

De buitenwereld‘Misschien dachten sommigen wel dat we erg nuchter waren’, zegt Ineke. ‘Mensen zeiden wel eens tegen me: “Het lijkt wel of het je niks doet, je bent zo koel”, maar ik heb wat afgehuild. Maar wat schiet ik daarmee op? Ik kon het toch niet veranderen.’ Soms had de buitenwereld niet in de gaten hoe erg het is. Ineke vertelt: ‘Pas het laatste jaar, toen René erg achteruit ging en in een rolstoel kwam te zitten, vroegen mensen hoe het met mij ging.’

Ineke vervolgt: ‘Het is anders als je mantelzorger bent voor iemand die bij je in huis woont. Je kunt het moeilijker loslaten. Samen met mijn zussen ben ik mantelzorger voor mijn vader. Maar daar ben je minder mee bezig, je laat het achter. Het laatste half jaar is René ineens heel ziek geworden en kon ik niet zomaar weg. Als ik dan alleen naar een verjaardag ging, was mijn zoon thuis. Toch zat ik niet prettig. In gedachten was ik bij René.’

Zwemgroep‘Al die tijd ben ik mijn eigen dingen blijven doen’, zegt Ineke. Dat is heel belangrijk, anders houd je het niet vol. Ik heb veel steun gehad aan mijn zwemgroep van Careyn. Omdat ik drie hernia’s heb gehad zwom ik iedere woensdagochtend om in beweging te blijven. In die groep zit ook een aantal vrouwen met een man die ziek is of was. Zij begrepen waar ik het over had.’ Ook bij de Leververeniging vinden ze steun en begrip. ‘We gingen naar lotgenotendagen en lezingen toe. We hebben daar ook gesproken met getransplan-teerde mensen. Daar hebben we veel aan gehad.’ René leest in een plaatselijke krant over de mantelzorgcursus van MEE in Spijkenisse. Ineke volgt de cursus en zegt: ‘Het was een fijne cursus. Je kunt met lotgenoten praten en krijgt aanwijzingen om met de situatie om te gaan. Ik raad andere mantelzorgers echt aan om de cursus ook te doen.’

Toen René in het ziekenhuis lag, kon Ineke met haar verhaal bij de verpleegkundigen terecht. ‘Er waren drie verpleegkundigen die ik altijd kon bellen als er wat was’, vertelt Ineke. ‘Ook was er een

maatschappelijk werker om mij, de mantelzorger, te ondersteunen.’‘Eigenlijk merk ik nu pas hoe moe ik ben’, zegt Ineke. ‘Maar we krijgen ook hulp: dit weekend bijvoorbeeld komt familie de tuin opknappen.’

Financieel‘Waar veel mensen geen rekening mee houden zijn de financiën. Men keek wel naar de medische kant, maar niet verder. Eén arts vroeg er wel eens naar. Men beseft niet dat je inkomen terug loopt doordat je een WIA-uitkering krijgt, en dat je tegelijkertijd extra kosten maakt. Bijvoorbeeld de ritten naar het ziekenhuis, we moeten nu nog twee keer per week voor controle naar het Erasmus MC, plus de parkeerkosten aldaar. Ook maakten we veel kosten door het bellen met een mobiele telefoon.’

Tips voor andere mantelzorgers‘Om voor een ander te kunnen zorgen, moet je ook goed voor jezelf zorgen’, aldus Ineke. ‘Daar was ik me wel bewust van, maar toch is dat moeilijk. Zo kon René niet meer goed eten, het lukte niet. Omdat mijn jongste zoon, Guido, nog thuis woont, kookte ik nog. Anders was ik daar mee gestopt. Zo ben je gauw geneigd om jezelf te vergeten. Ook moet je als mantelzorger zorgen dat je genoeg nachtrust krijgt, hoe moeilijk dat soms ook is. Toen René beneden sliep, ben ik boven blijven slapen. Allebei met een telefoon bij de hand. Als ik niet goed slaap, kan ik het niet meer volhouden.’

‘Ook moet je soms keuzes maken: waar steek ik mijn energie in? Ik kende iemand die iedere dag zelf haar elastieken kousen aan wilde trekken. Ze wilde dat per se zelf doen, maar was er wel twee uur mee bezig. Je moet je dan afvragen of je je energie niet in andere dingen moet steken. Je moet je aanpassen aan de omstandigheden. Dat geldt ook voor je huis. Natuurlijk is je huishouden ook belangrijk, maar soms moet je het loslaten. Een mens kan niet alles tegelijk.’

Moederdag Voor Moederdag krijgt Ineke van haar zoon Raimond een blikje met daarin papiertjes met een korte tekst erop. Hij zegt erbij: ‘Als je het moeilijk hebt, pak dan een papiertje uit het blikje. Het zal je een opkikker geven.’ ‘Er staat van alles op’, vertelt Ineke, ‘sommige heeft hij zelf bedacht. ‘Een nieuwe dag heeft altijd nieuwe kansen.’ Omdat je de vogels vredig kan horen fluiten in de morgen.’ Het komt allemaal op hetzelfde neer: je moet doorgaan.’

Toekomst ‘Als je er middenin zit, kijk je naar de toekomst, daar werk je naar-toe. Nu we terugkijken is de tijd snel gegaan en lijkt het wel een nachtmerrie. Maar het was mijn tijd nog niet’, zegt René. ‘Ik heb nu weer energie. Ik wil veel doen, maar dat gaat nog niet. Ze hebben ons gewaarschuwd om de tijd te nemen om te herstellen.Ineke blijft mantelzorger in de toekomst’, zegt René, ’ik houd mijn beperkingen. Zo kan ik bijvoorbeeld niet meer uit eten. Dat is niet anders. Je moet accepteren dat het zo is.’ ‘Maar we zien de toekomst met vertrouwen tegemoet’, vervolgt Ineke, ‘we gaan nu weer opbouwen. Vier weken geleden wist ik niet of ik nu nog een man zou hebben. We gaan genieten van de dingen die wel gaan en zijn blij met kleine dingen. We zijn niet bang voor de toekomst.’

I N T E R V I E W

ja of nee?

Donor:

René over het donorschap: ‘Mensen moeten een keuze maken. Ja of nee. Je moet het niet overlaten aan je nabestaanden, die hebben het al moeilijk genoeg als het zover is. Laat ook aan je omgeving weten dat je donor bent.’ Meer informatie over orgaandonatie of om uw keuze te laten registreren, kijk op www.jaofnee.nl.

Page 8: MEE Mantelzorgmagazine nr 22 augustus 2012

8 R E G I O N A A L N I E U W S

Drechtsteden

Specialistische vrijwilligers voor intensieve thuisbegeleidingDe gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht hebben opdracht gegeven om vrijwilligers te scholen voor het bieden van thuisonder-steuning en begeleiding in kwetsbare gezin-nen. In Dordrecht geeft MEE Drechtsteden deze scholing in samenwerking met DWO en in Zwijndrecht met SWOZ en Vivenz.Deze speciaal opgeleide vrijwilligers bieden hulp aan mensen die door ziekte, verslaving, lichamelijke of psychische beperkingen kwetsbaar zijn en een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De vrijwilligers helpen de mensen het dagelijks leven te ordenen om weer zelfredzaam te kunnen worden.

Voor de gemeente Zwijndrecht zijn we nog op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor hun kwetsbare medeburgers. Wilt u als hulpvrager of als toekomstig vrijwilliger meer weten? Neem dan contact op met het Servicebureau van MEE Drechtsteden.

Even voorstellen Mijn naam is Wilma Pennings en sinds september 2011 werk ik bij de afdeling Mantelzorg- en vrijwilligersondersteuning van MEE Drechtsteden als consulent voor de gemeente Sliedrecht en Dordrecht. Een baan waarvoor ik met veel plezier iedere dag uit Brabant kom rijden. Van huis uit ben ik (wijk)verpleegkundige en inmiddels heb ik al tien jaar ervaring als mantelzorg-consulent. Deze baan is heel erg leuk en uitdagend. Het geeft enorm veel voldoening om samen met de mantelzorger aan de slag

gaan om de zorg zodanig te verlichten dat ze het langer volhouden. Daarnaast ben ik heel blij met de deskundigheid van mijn collega’s binnen onze afdeling en binnen MEE waar ik altijd een beroep op kan doen. In mijn vrije tijd ben ik mijn zwemdiploma’s aan het halen en reis ik graag naar mijn geliefde continent Afrika.

Lagerhuisdebat: Mantelzorgers, vrijwilligers en professionals dichter bij elkaarMantelzorgers, vrijwilligers en professio nals hebben elkaar in deze tijd van bezuinigingen en verschraling in de zorg steeds harder nodig. Het is belangrijk om elkaar als gelijkwaardige partners in de zorg te zien en met elkaar de gevolgen van de veran-derende wetgeving op te vangen. Maar wat weten deze groepen eigenlijk van elkaar en wat is er nodig om elkaar te leren kennen en nader tot elkaar te komen? Wat heb je elkaar te bieden en waarin kun je elkaar versterken?

Op donderdag 13 september organiseert MEE Drechtsteden een bijeenkomst in de sfeer van een Lagerhuisdebat. Professionals als huisartsen, hulpverleners, beleidsmakers van zorg en/of welzijn én mantelzorgers en vrijwilligers uit Zwijndrecht en Hendrik- Ido-Ambacht worden uitgenodigd om aan de hand van stellingen met elkaar van gedachten te wisselen. De kernvraag is: Hoe worden mantelzorgers, vrijwilligers en professionals bondgenoten in de zorg? Het debat begint om 15.00 uur in de Raadzaal van het gemeentehuis in Zwijndrecht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Esther de Meza via T 078 750 89 00 of stuur een e-mail naar [email protected].

Vernieuwde organisatie MEE Drecht-steden in Dordrecht van startOp donderdagmiddag 5 juli vond de onder-tekening plaats van het samenwerkings-besluit van de Dordtse Welzijnsorganisatie (DWO) en MEE Drechtsteden. Per 1 januari 2013 vormen zij een brede eerstelijns organisatie voor maatschappe-lijke ondersteuning. Dordrecht is hiermee één van de eerste gemeenten in Nederland. Deze vernieuwde organisatie, die verder gaat onder de naam MEE Drechtsteden, brengt de expertise bij elkaar op het gebied van de Wmo en AWBZ. DWO houdt in zijn huidige vorm op te bestaan.

Fons Roebroek, bestuurder DWO: ‘MEE Drechtsteden wil gebruik maken van de kracht in de samenleving en zal in toenemende mate burgers onderling en professionals weten te verbinden. Zodoende kan goed gestalte worden gegeven aan de gevraagde maatschappelijke ondersteuning in wijken en buurten voor zij die dat nodig hebben.’Hans Blom, bestuurder van MEE Drecht-steden: ‘We zullen stimuleren dat burgers er in wijken en buurten voor elkaar zijn en onze professionals ondersteunen hen daarbij. Wij zijn er voor iedere kwetsbare burger, mensen met en zonder een beperking, en wij willen een betrouwbare netwerkpartner zijn voor onze klanten, collega-dienstverleners en de gemeenten.’

Zuid-Hollandse Eilanden

Mantelzorgers Spijkenisse er even tussenuit!

De mantelzorgers van Spijkenisse hebben op 13 juni jl. een heerlijk uitstapje gemaakt naar het Planetarium Museum Johannes Post School te Rijsoord. Het museum is gevestigd in het historische schoolgebouw van Rijsoord. Eén van de klaslokalen is in oude glorie hersteld met oude schoolbanken, schoolplaten, lesboekjes, inktpotjes en nog veel meer. Ook namen de mantelzorgers een kijkje in het Planetarium, met o.a. een sterrenprojector. Tot slot maakten de mantelzorgers nog een tochtje met een rondvaartboot over de Waal. Het was een fantastische en ontspannen dag waarop men het zorgen even kon vergeten.

Page 9: MEE Mantelzorgmagazine nr 22 augustus 2012

9R E G I O N A A L N I E U W S

Vanaf september is er voor mantelzorgers uit Spijkenisse op iedere tweede maandag van de maand weer een Mantelzorgsalon. Het duurt van 14.00 – 16.00 uur in ontmoet-ingscentrum Mei.Noteer alvast de volgende data en onderwerpen in uw agenda:• 10 september: Kracht van het eigen

netwerk• 8 oktober: Haptonomie• 12 november: Stichting Mentorschap• 10 december: AstrologieVoor meer informatie kunt u contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg Spijkenisse T 0181 69 52 62

.

Vrijwilligersuitje MEE Zuid-Hollandse EilandenOp 16 mei jl. was het weer zo ver: het jaarlijks vrijwilligersuitje van MEE Zuid-Hollandse Eilanden. Om deze grote groep enthousiaste vrijwilligers in het zonnetje te zetten hebben we dit jaar een actieve dag in Westvoorne georganiseerd. Na ontvangst met een kopje koffie en lekkere muffin

Mantelzorgsalon Westvoorne gaat van startOp 18 april jl. is in de gemeente Westvoorne de Mantelzorgsalon van start gegaan. Hier kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten, vragen stellen en ervaringen uitwisselen. De nadruk van de salon ligt op een moment van ontspanning. De Mantelzorgsalon vindt dit jaar vier keer plaats op verschil-lende locaties in de gemeente en is gratis toegankelijk. U bent van harte welkom op de volgende data en locaties:• woensdag 12 september van 10.00 tot

11.30 uur in de Leemgaarde aan de Patrijzenlaan in Oostvoorne

• woensdag 12 december van 10.00 tot 11.30 uur in de Stuifakkers aan de Briggemandreef in Rockanje

De Mantelzorgsalon is een ontmoetings- plaats voor en door mantelzorgers en wordt ondersteund door de afdeling Mantelzorg- en vrijwilligersondersteuning van MEE Zuid-Hollandse Eilanden. De Mantelzorgsalon wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Westvoorne. Wanneer u meer informatie wilt over de Mantelzorgsalon kunt u contact opnemen met Ellen van Vliet of Miranda Loijens via T 0181 33 35 07 of stuur een e-mail naar [email protected]

bezochten de vrijwilligers de Duinhuisjes in Rockanje. Er werd aandachtig geluisterd naar alle verhalen en wetenswaardigheden van toen. In de middag maakten de vrijwil-ligers samen met een gids een flinke wandeling door het natuurgebied in de gemeente Westvoorne. Tot slot was er in de Meidoorn een heerlijke lunch met voor ieder wat wils. De vrijwilligers van de Zuid-Hollandse Eilanden hebben genoten van een verdiend dagje uit! Lijkt zo’n uitje u ook wat? Wilt u zich als vrijwilliger inzetten? Binnen de Hoeksche Waard zijn wij altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor verschillende activiteiten. Een kopje koffie drinken, wandelen, zwem-men, winkelen, een bezoek aan bioscoop of theater is voor mensen met een beperking of chronische aandoening niet altijd vanzelf-sprekend. Vaak hebben zij hier begeleiding van een vrijwilliger bij nodig. Als vrijwilliger ondersteunt u de cliënt bij activiteiten in het dagelijks leven. De mantelzorger heeft hierdoor even vrijaf. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons Service-bureau T 0181 33 35 07.

Zorg & Zo Djanko

Page 10: MEE Mantelzorgmagazine nr 22 augustus 2012

10

Corrie van der Kraan, (Buddyzorg) in Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht‘Mijn hart ligt bij de vele mensen die aan de rafelrand van onze maatschappij zijn terecht gekomen. Het geeft mij veel voldoening dat ik een bijdrage mag leveren aan een beter bestaan van deze groep mensen.’

Esther de Meza, in Zwijndrecht en Alblasserdam ‘Ik vind het een uitdaging om mensen nieuwe wegen en manieren te laten ontdekken waardoor het leven en het zorgen voor een ander iets makkelijker kan worden.’

Wilma Pennings, in Dordrecht en Sliedrecht‘Het geeft enorm veel voldoening om samen met de mantelzorger aan de slag gaan om de zorg zodanig te verlichten dat ze het langer volhouden.’

Lenie de Pater, in Hendrik-Ido-Ambacht en de Drechtsteden‘Met een kleine moeite kom je tot een verrassend resultaat. Zodoende kun je heel veel voor mensen kunt betekenen op een

... en op de Zuid-Hollandse Eilanden

Miranda Loijens, in Bernisse,Spijkenisse en Westvoorne ‘Ik vind het fi jn om samen met mantelzorgers naar oplossingen te zoeken waar zij zich prettig bij kunnen voelen. Daarnaast ben ik blij dat onze vrijwilligers zich voor de mantelzorgers willen inzetten om hun taken iets te verlichten.’

Annemarie Visser, in alle gemeenten in de Hoeksche Waard en gemeente Bernisse‘Het is altijd weer een uitdaging om met mensen MEE te denken in het zoeken naar een oplossing voor hun wensen of problemen.’

Ellen van Vliet in in de Hoeksche Waard en Spijkenisse en Westvoorne‘Ik vind het belangrijk om de mantelzorger te ondersteunen en op deze manier mijn waardering voor deze belangrijke mensen uit te spreken. De kracht van onze vrijwilligers is voor mij ook een belangrijk en onmisbaar speerpunt in dit werk.’

R E G I O N A A L N I E U W S

Wij staan voor u klaar!de consulenten mantelzorg- en vrijwilligersondersteuning van MEE

eenvoudige manier. Mijn motto is: laten we gewoon doen dan komen we het verst…’

Karin van Vugt, in Dordrecht‘Het is prachtig als je mensen kan helpen in moeilijke tijden en kan proberen om met elkaar de zon weer een beetje te laten gaan schijnen.’

Anne Nagtegaal, in Papendrecht‘Ik vind het fascinerend om te zien wat andere mensen voor elkaar kunnen betekenen in de zorg die ze bieden aan hun naaste of door middel van vrijwilligerswerk, vaak naast een baan of een druk eigen gezinsleven. Daarnaast geeft de ondersteuning die wij als consulent kunnen geven aan cliënten en mantelzorgers mij veel voldoening.’

Chantal Kruithof, in Dordrecht‘De mantelzorgers dioe ik tegenkom zijn allemaal prachtige mensen. Ieder heeft zijn eigen motivatie om een ander te helpen en doet dat op een unieke manier. Ik ben blij dat ik hen kan onder-steunen als dat nodig is.’

Van links naar rechts: Corrie, Esther, Wilma, Lenie, Telma Vos (regiomanager Drechtsteden), Karin en Anne. Chantal ontbreekt op de foto.

Van links naar rechts: Ellen, Annemarie en Miranda.

In de Drechtsteden...

Page 11: MEE Mantelzorgmagazine nr 22 augustus 2012

11U I T G E L I C H T

Interview wethouder Wim Kruikemeier

Gemeente Bernisse

Waarom is ondersteuning van mantelzorgers zo belangrijk?

‘Het ondersteunen van mantelzorgers is belangrijk en wordt steeds belangrijker omdat de professionele zorg zich steeds meer beperkt tot gespecialiseerde en geïndiceerde handelingen, terwijl de zorgvrager zoveel meer nodig heeft. Dat betekent dat de druk op de mantelzorger alleen maar zal toenemen. Die mantelzorger is in wezen de laatste schakel, waarbij die toenemende druk niet alleen een fysieke druk zal zijn en in uren te vertalen, maar juist ook een psychische druk. Hierdoor kan de zorg, die in eerste instantie is begonnen als gebruikelijke zorg in een relationele sfeer, als een steeds beklemmendere verplichting ervaren worden.’

Waar staat de gemeente Bernisse op dit moment op het gebied van mantelzorgondersteuning?

‘De gemeente Bernisse heeft de landelijke en lokale trends vertaald naar doelstellingen die zoveel mogelijk aansluiten bij de behoefte

en beleving van de mantelzorgers uit Bernisse. Aan de hand van de basisfuncties (zie kader) wordt in beeld gebracht wat de gemeente Bernisse al heeft aan mantelzorgondersteuning. In samenwerking met MEE Zuid-Hollandse Eilanden (ZHE) wordt de mantelzorg- en vrijwilligersondersteuning uitgevoerd.

Mantelzorgers ontvangen concrete ondersteuning door het krijgen van informatie en advies. De informatie over de ondersteuning die geboden kan worden is ook gericht op intermediairs zoals huisarts-en. Daarnaast verwijzen ouderenadviseurs en medewerkers van het Wmo-loket mantelzorgers door en wordt er voorlichting gegeven aan professionele en vrijwilligersorganisaties op het gebied van mantelzorg- en vrijwilligersondersteuning in Bernisse.’

Bewustwording ‘Het geven van informatie speelt ook een belangrijke rol voor de bewustwording. Wanneer mantelzorgers niet weten dat zij mantel-zorger zijn, vinden zij hun weg naar de ondersteuning niet of (te)

Page 12: MEE Mantelzorgmagazine nr 22 augustus 2012

12

laat. We trachten de mensen bewust te maken dat zij mantelzorger zijn en dat zij zich bij MEE kunnen aanmelden. Hierdoor is (op tijd) duidelijk of en waarmee een stukje ondersteuning wenselijk is, zodat overbelasting kan worden voorkomen.’

De mantelzorgconsulent van MEE ZHE kan de mantelzorger in een aantal ondersteuningsgesprekken advies en begeleiding geven bij het vinden van de weg in mogelijkheden en verwijst door wanneer nodig. MEE ZHE organiseert themabijeenkomsten waarbij de mantelzorger lotgenoten kan ontmoeten. Jaarlijks wordt de mantel-zorger in het zonnetje gezet bij de Dag van de Mantelzorg. Ook voor praktische hulp en respijtzorg kunnen mantelzorgers terecht bij de mantelzorgconsulent van MEE ZHE. In samenwerking met andere organisaties werven zij doorlopend nieuwe vrijwilligers die zij koppelen aan een mantelzorger. Doel van dit alles is de balans tussen daadkracht en draaglast weer in balans te brengen.

In de gemeente Bernisse neemt de vraag naar (tijdelijke) woon-ruimte bij een bestaande woning toe. Om deze reden heeft de gemeente in de nota Wonen met Zorg de ambitie uitgesproken om het voor mantelzorgers zo eenvoudig mogelijk te maken om extra woonruimte te realiseren om beter mantelzorg te kunnen verlenen aan familieleden. De gemeente maakt zich sterk voor versoepeling van een aantal wettelijke en procedurele vereisten ten aanzien van ruimtelijke regelgeving.’

De bezuinigingen laten zien dat mantelzorgers steeds meer voor hun rekening moeten nemen. Wat moeten mantelzorgers doen om het vol te houden en wat kan de gemeente doen om hen tegemoet te komen?

‘Zoals ik eerder al aangaf, verwacht ik een toename van de mantelzorg, maar ook een verschuiving van wat in de relationele sfeer als gebruikelijke zorg zal worden aangemerkt. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen, die in zo’n situatie geraken, zich bewust worden dat ze mantelzorger zijn. Het is de meest essentiële schakel in de totale keten van langdurige zorg. Dat mantelzorgers nadenken hoe ze die zorg kunnen inpassen in hun leven, nadenken over grenzen die ze daarbij (moeten/willen)

verleggen. Ik weet dat het wat rationeel en afstandelijk klinkt, maar ik denk dat het organiseren van de mantelzorg zodat de mantelzorger het vol kan houden, juist in het belang is van degene die de zorg ontvangt.’

Netwerk mantelzorger ‘Daarbij zal ook vaker het netwerk rondom de mantelzorger inge-schakeld moeten worden. Ik denk dat er weer meer voedingsbodem moet ontstaan waarin zaken als burenhulp en het verlenen van hand- en spandiensten aan elkaar makkelijker wordt. Daarnaast kan de gemeente een bijdrage leveren aan het zichtbaar maken van mantelzorg, de mantelzorger en het belang in de gemeenschap. Specifiek kan de gemeente mantelzorgondersteuning organiseren. De mantelzorger die daar behoefte aan heeft, kan hulp en begelei-ding krijgen. Maar ook hulp bij het inschakelen van vrijwilligers voor de noodzakelijke respijtmomenten als die in het directe netwerk van de mantelzorger niet te vinden is.’

Het aantal mantelzorgers zal in de toekomst toenemen en steeds meer zorg komt neer op de schouders van de mantelzorgers (bijvoorbeeld door vergrijzing, uitkleding AWBZ, Wmo). Hoe ziet de toekomst van mantelzorgondersteuning in Bernisse eruit? Welk ondersteuningsaanbod is volgens u van belang en welke partijen zijn daarvoor nodig?

‘Een lastige vraag op het moment dat er een demissionair kabinet is en verkiezingen op komst zijn waarop niemand een weddenschap durft af te sluiten op de uitkomst. Maar trends als vergrijzing, afbouw van de AWBZ en meer taken op dat gebied naar de gemeente en dergelijke zullen wel doorgaan. Hoewel ik vanuit mijn politieke overtuiging hoop dat dit onder andere randvoorwaarden zal gebeuren dan tot nu toe.Naar mijn idee zullen de gemeenten zich moeten richten op ener-zijds ondersteuning van de individuele mantelzorger met zijn/haar specifieke vragen en behoeften en anderzijds op het faciliteren van een samenleving waarin oog is voor het belang van mantelzorg en er zorg en aandacht is zodat de mantelzorger in zijn/haar specifieke situatie niet geïsoleerd raakt.Ik ben dus niet zo’n voorstander van een soort categoraal collectief aanbod voor mantelzorgers, hoewel dat ongetwijfeld in het verleden zijn nut heeft gehad. Mijns inziens is de groep mantel-zorgers daarvoor te divers en zijn de behoeften aan ondersteuning en compensatie naar mijn idee te verschillend. Ik denk dat we, na een periode waarin mantelzorg politiek en maatschappelijk meer op de agenda is gekomen, toe moeten naar een inclusief denken, waarin alle organisaties in de samenleving zich bewust moeten worden van de mantelzorgers binnen hun gezichtsveld en hun specifieke behoeften’.

Hoe zou het komen dat mantelzorgers zo lastig te bereiken zijn? Heeft u een idee hoe we mantelzorgers nog beter kunnen bereiken?

‘Misschien een dooddoener, maar zoals de Nederlander niet bestaat, bestaat ook de mantelzorger niet. Als ik kijk naar de mantelzorgers die ik bijvoorbeeld op de Dag van de Mantelzorg ontmoet, zijn dat mensen met een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Maar echt jonge mantelzorgers ben ik daar niet tegengekomen, terwijl ik weet dat ze er wel zijn. Ik vraag me vaak af hoe zij hun mantelzorgtaken combineren met de rest van hun leven, zoals school, uitgaan en sporten. Daarom denk ik dat het zo belangrijk is, dat alle geledingen van de samenleving (van vrije tijdssector tot werkgever) in de toe-komst de mantelzorger op de agenda zetten. Want die mantelzorger is niet alleen mantelzorger, maar ook voetballer (of had dat graag

U I T G E L I C H T

Basisfuncties mantelzorg en vrijwilligerswerk

Gemeenten zijn sinds de Wet maatschappe-

lijke ondersteuning (Wmo) verantwoordelijk

voor de ondersteuning van mantelzorgers

en vrijwilligers. Om gemeenten te onder-

steunen en te stimuleren bij het mantel-

zorg- en vrijwilligersbeleid hebben het

ministerie van VWS, de Vereniging van

Nederlandse Gemeenten (VNG) en Mezzo

basisfuncties mantelzorg opgesteld. Meer

informatie over de basisfuncties kunt u

vinden op www.mezzo.nl.

Page 13: MEE Mantelzorgmagazine nr 22 augustus 2012

13U I T G E L I C H T

willen zijn) of creatieveling (of had dat graag willen zijn) of gezellig-heidsmens (of had dat graag willen zijn). Om mantelzorgers beter te bereiken moeten we afstappen van het idee dat we als overheid iedereen willen/moeten bereiken, maar moeten we misschien meer de organisaties in de samenleving faciliteren om de mantelzorgers onder hen te bereiken.

Wel denk ik dat er een belangrijke vindplaats van mantelzorgers bij de eerstelijns gezondheidszorg ligt. Vandaar dat ik MEE heb gevraagd om eens na te denken over de vraag hoe we als gemeente op een betere wijze met die eerstelijns gezondheidszorg op het gebied van mantelzorg kunnen samenwerken.’

Zijn er doelgroepen in uw gemeente die extra aandacht moeten krijgen in de toekomst? Zo ja, welke en hoe?

‘De demografi sche ontwikkeling zorgt voor een toename van het aantal dementerenden. Zij zullen een groter beroep doen op hun mantelzorgers. Daarnaast denk ik dat ook de jonge mantelzorger nog te veel buiten beeld blijft. We zullen extra inspanningen moeten verrichten om ook hen op de hoogte te brengen van het aanbod dat ondersteuningsorganisaties hebben.’

Mantelzorgers lopen vrijstelling voor erfenisbelasting mis

In de uitzending van Nieuwsuur op maandag

23 juli kwamen een gedupeerde mantelzorger

en haar notaris aan het woord. Duizenden

mantelzorgers dreigen een vrijstelling voor de

erfenisbelasting mis te lopen, omdat ze geen

mantelzorgcompliment hebben aangevraagd.

ErfbelastingOm in aanmerking te komen voor de vrijstelling op erfbelasting van 603.000 euro moet er een samenlevingsovereenkomst zijn tussen bijvoorbeeld ouder en kind. Ook moet in het jaar vóór het overlijden van de ouder, de mantelzorger het mantelzorgcompliment hebben ontvangen.

Als een mantelzorger geen aanvraag heeft ingediend voor zo’n compliment is het niet mogelijk om in aanmerking te komen voor de belastingvrijstelling van 603.000 euro over de erfenis. Veel mantel-zorgers zijn hiervan niet op de hoogte. Ook hebben veel mantelzorgers geen behoefte aan het zogenaamde mantelzorgcompliment dat ze van de overheid kunnen krijgen. Ze zien het vaak als teveel gedoe om voor het bedrag van 200 euro in aanmerking te komen.

ProblemenNaar schatting zijn er tussen de vijf- tot tienduizend mantelzorgers die in de problemen kunnen komen. Een groot deel van de erfenis zit vaak in een huis en op het moment is het lastig om een huis

te kunnen verkopen. Hiermee ontstaat een probleem om de erfbelasting te kunnen betalen. Zeker als mantelzorgers een bescheiden inkomen hebben en de soms tienduizenden euro’s niet kunnen betalen.

In de studio van Nieuwsuur reageerde Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid en belasting-woordvoerder voor het CDA.Als mensen zijn vergeten om het mantelzorgcompliment aan te vragen, wil Omtzigt kijken of het mogelijk is om het met terugwerkende kracht aan te vragen. Hij pleit ook voor duidelijkere informatievoorziening door de Sociale Verzekerings-bank, de verstrekker van het mantelzorg-compliment.

Politiek gaat actie ondernemenEen paar dagen na de uitzending werd duidelijk dat de politiek actie zal ondernemen. Het lijkt erop dat er een overgangsregeling voor de mantelzorgers komt.

Tweede Kamerlid en belasting-

Diverse gemeenten werken aan een sterke informele zorgpoot en vervolgens aan meer samenwerking tussen informele en formele zorg. Hoe ziet u als wethouder deze samenwerking en welke rol zou u als gemeente hierin kunnen of willen nemen?

‘Ik ben wethouder van een gemeente met zes kleine kernen. Ons college heeft er nadrukkelijk voor gekozen om, ondanks de terugloop van het draagvlak van een aantal voorzieningen, zoveel als mogelijk te doen aan het leefbaar en vitaal houden van deze kernen. Naast het feit dat de inwoners van de kernen dat graag willen, geloven we dat door het vormen van vitale en leefbare kernen de gemeenschapszin kan worden behouden en verder kan worden ontwikkeld. Dit zal een goede basis vormen voor de aandacht voor informele hulp en ondersteuning aan de mantelzorgers binnen die kernen in Bernisse.’

Artikel Volkskrant 21 juli jl.

Page 14: MEE Mantelzorgmagazine nr 22 augustus 2012

14 A C T I V I T E I T E N R U B R I E K

Regio Drechts!eden

Activiteit Wanneer Waar Contactgegevens

Bijeenkomsten voor de regio Drechtsteden

Landelijke dag voor christelijke mantelzorgers

donderdag 20 september Kerkgebouw, Nieuwe Gouwe O.Z. 2b, 2801 SB Gouda

Voor informatie en/of aanmelden: [email protected] of via T 010 264 07 77 Eigen bijdrage !15,-

Diverse cursussen voor cliënten en familieleden van MEE zie www.meedrechtsteden.nl

divers, waaronder ook cursussen op maat

MEE Drechtsteden, Johan de Wittstraat 40 a, Dordrecht of elders in de regio

MEE DS T 078 750 89 00 of [email protected]

Familievereniging Een Handreiking (voor mensen met pyschiatrie in de familie): Onderwerp: Pastoraat aan psychisch zieken en hun naasten

woensdagavond 3 oktober Lokatie: nog niet bekend Meer informatie T 0180 55 17 99 en www.eenhandreiking.nl

Regionale bijeenkomst voor mantelzorgers van mensen met niet aangeboren hersenletsel en de cliënten (georganiseerd door Steunpunt NAH, Cerebraal)

zaterdag 22 september, onderwerp: Geheugen

Verpleeghuis Waerthove, Kerkbuurt 200, Sliedrecht

MEE DS Lenie de Pater T 078 750 89 00 of [email protected]

Parkinsoncafé voor familieleden van mensen met Parkinson

maandag 3 september van 14.00 - 17.00 uur

Dordrecht of Zwijndrecht, lokatie nog niet bekend

Voor informatie: mevrouw Bakker T 078 654 10 24 (woensdag, donderdag of vrijdag tussen 15-16 uur) of MEE DS T 078 750 89 00

Ondersteuningsgroep voor iedereen die zorgt voor een naaste met dementie

bij voldoende aanmeldingen op woensdagochtend 1x per 2 weken van 10.30 - 12 00 uur

Het Parkhuis, Dordrecht of op locatie bij u in de buurt

MEE DS T 078 750 89 00 of mevr. Pruysen, casemanager dementie, T 078 622 00 00 of [email protected]

Autismecafé voor ouders/verzorgers van kinderen met autisme uit de regio Drecht-steden

maandagavond 10 september van 19.30 - 21.30 uur

Speeltuinvereniging Victorie, Heijsterbachstraat 103, Dordrecht

Renate de Feo, [email protected] of MEE DS T 078 750 89 00 of [email protected]

Dordrecht

Mantelzorgbijeenkomst: Voeding: een lust of een last?

dinsdag 18 september 2012 van 13.30 - 15.30 uur

Het Theehuis, Atmosfeerstraat 1G, Dordrecht

MEE DS Chantal Kruithof T 078 750 89 00 of [email protected]

Themabijeenkomst: Mantelzorg en psychiatrie

oktober 2012, datum nog niet bekend MEE Drechtsteden, Johan de Wittstraat 40a, Dordrecht

MEE DS Karin van Vugt en Chantal Kruithof T 078 750 89 00 of [email protected]

Cursus De Zorg de Baas najaar 2012 MEE Drechtsteden, Johan de Wittstraat 40a, Dordrecht

MEE DS Chantal Kruithof T 078 750 89 00 of [email protected]

Alzheimer Café Dordrecht elke derde maandagavond van de maand van 19.30 - 21.30 uur

Verpleeghuis Het Parkhuis, Haaswijkweg Oost 69a, Dordrecht

Verpleeghuis Het Parkhuis, Irma van Milt T 078 622 00 00

KOPP cursussen voor kinderen van ouders met psychische problematiek

nog niet bekend Yulius, Bijgebouw locatie Amstelwijck, Van der Steenhoven-plein 1, Dordrecht

Yulius, afdeling Preventie T 078 654 50 75 (ma t/m do) of MEE DS T 078 750 89 00 of [email protected] of Optiment Eleos T 088 126 30 00

Brussengroepen voor kinderen, die een broer of zus hebben met een autistische stoornis

nog niet bekend nog niet bekend Yulius afdeling Preventie T 078 654 50 75 (ma t/m do) of [email protected]

Brussengroepen voor kinderen, die een chronisch zieke broer of zus hebben met een psychiatrisch probleem (anders dan autisme), een lichamelijk chronische ziekte of verstand-elijke beperking

nog niet bekend nog niet bekend Yulius, afdeling Preventie T 078 654 50 75 (ma t/m do) of MEE DS T 078 750 89 00 of [email protected]

Cursus Mindfulness data op te vragen Yulius, Bijgebouw locatie Amstel-wijck, Van der Steenhovenplein 1, Dordrecht

Yulius afdeling Preventie T 078 654 50 75 (ma t/m do) of [email protected]

Voorlichting AD(H)D 1 november van 19.30 - 21.30 uur Yulius, Hellingen 21, Dordrecht Yulius afdeling Preventie T 078 654 50 75 (ma t/m do) of [email protected]

Assertiviteitstraining voor vrouwen 9 en 11 oktober van 9.30 - 15.30 uur Yulius, Bijgebouw locatie Amstel-wijck, Van der Steenhovenplein 1, Dordrecht

Yulius afdeling Preventie T 078 654 50 75 (ma t/m do) of [email protected]

Cursus Omgaan met borderline start 22 augustus van 19.15 - 21.45 uur

Yulius, Bijgebouw locatie Amstel-wijck, Van der Steenhovenplein 1, Dordrecht

Yulius afdeling Preventie T 078 654 50 75 (ma t/m do) of [email protected]

Familievoorlichting Omgaan met borderline 27 september van 19.45 - 21.45 uur Yulius, Hellingen 21, Dordrecht Yulius afdeling Preventie T 078 654 50 75 (ma t/m do) of [email protected]

Ondersteuningsgroep voor familieleden van dementerenden

nog niet bekend nog niet bekend Yulius afdeling Preventie T 078 654 50 75 (ma t/m do) of [email protected]

Cursus Omgaan met schizofrenie voor familieleden en naastbetrokkenen van psychotische mensen

nog niet bekend nog niet bekend Yulius afdeling Preventie T 078 654 50 75 (ma t/m do) of [email protected]

Cursus Omgaan met depressie voor familieleden en naastbetrokkenen van mensen met een depressieve stoornis

nog niet bekend nog niet bekend Yulius afdeling Preventie T 078 654 50 75 (ma t/m do) of [email protected]

Cursus Psychiatrie in de familie voor familieleden en naastbetrokkenen van mensen met een psychiatrisch/psychisch probleem

nog niet bekend nog niet bekend Yulius afdeling Preventie T 078 654 50 75 (ma t/m do) of [email protected]

Hendrik-Ido-Ambacht / Zwijndrecht

Inloopactiviteitenmiddagen Psychosociale klankbordgroep (PSK)

elke dinsdag vanaf 15.00 uur tot ongeveer 19.30 uur. Mee-eten is mogelijk mits aangemeld.

Hervormd Jeugdcentrum, Vijverhof 10, Hendrik-Ido-Ambacht

Meer informatie bij PSK Corrie de Jeu T 06 14 58 96 48

Alzheimer Café elke eerste woensdag van de maand

Swinhovegroep, Plantageweg 3, Zwijndrecht

Voor meer informatie Carla van der Slot T 078 625 56 02

Bijeenkomst voor alle mantelzorgers uit Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht, thema: Loslaten

donderdag 13 september van 9.30 uur - 11.30 uur

De Nederburgh, Duivenvoorde 211A, Zwijndrecht

MEE DS Esther de Meza T 078 750 89 00 of [email protected]

Page 15: MEE Mantelzorgmagazine nr 22 augustus 2012

15A C T I V I T E I T E N R U B R I E K

Gespreksgroep voor familieleden van mensen met psychische problemen

elke tweede maandag van de maand van 19.30 - 21.30 uur

Vergaderruimte Bethelkerk, Rotterdamseweg 73, Zwijndrecht

Informatie bij dhr. J. van Liere T 078 610 02 14

Familieavond voor mantelzorgers met psychiatrie in de familie

9 oktober 2012 van 19.30 - 22.00 uur nog niet bekend MEE DS Esther de Meza of Lenie de Pater T 078 750 89 00 of [email protected]

Lagerhuisdebat met mantelzorgers, vrijwilligers, politici, beleidsmakers met thema: Mantelzorgers, vrijwilligers en professionals dichter bij elkaar

13 september van 15.00 - 18.00 uur Raadzaal Gemeentehuis te Zwijndrecht

MEE DS Esther de Meza of Lenie de Pater T 078 750 89 00 of [email protected]

Mantelzorguitje Cedrah, Agathos en MEE 4 oktober 9.30 - 14.00 uur Stad Dordrecht, programma nog niet bekend

MEE DS Lenie de Pater T 078 750 89 00 of [email protected]

Papendrecht

Alzheimer Café elke laatste donderdag van de maand van 19.30 - 21.30 uur

De Waalburcht, Kleine Waal 6, Papendrecht

MEE DS Anne Nagtegaal T 078 750 89 00 of [email protected], zie ook www.swopapendrecht.nl

Mantelzorgbijeenkomst, thema: Omgaan met reuma

13 september van 14.00 - 16.00 uur Stichting Welzijn Ouderen Papendrecht, P.S. Gerbrandystraat 119, Papendrecht

MEE DS Anne Nagtegaal T 078 750 89 00 of [email protected], zie ook www.swopapendrecht.nl

Mantelzorgbijeenkomst, thema: nog niet bekend

22 november van 19.30 - 21.30 uur Stichting Welzijn Ouderen Papendrecht, P.S. Gerbrandystraat 119, Papendrecht

MEE DS Anne Nagtegaal T 078 750 89 00 of [email protected], zie ook www.swopapendrecht.nl

Sliedrecht

Cursus Mindfulness 2 oktober van 19.00 - 21.30 uur Yulius, locatie Gantel, Wilhelmi-nastraat 69 - 73, Sliedrecht

Yulius afdeling Preventie T 078 654 50 75 (ma t/m do) of [email protected]

Alblasserdam

Mantelzorgbijeenkomsten 12 september, 10 oktober, 14 november en 12 december van 10.00 - 12.00 uur

De Alblashof, Alblashof 1, Alblasserdam

Stichting Welzijn Alblasserdam, Jeannette van Wijngaarden T 078 692 16 00

Interkerkelijke praatgroep voor mantel-zorgers van mensen met psychisch zieken

8 x per jaar Lokatie nog niet bekend Informatie: Marja van der Geest T 078 691 83 85

Alzheimer Café elke derde dinsdag van de maand van 19.30 - 21.30 uur , zaal open om 19.00 uur

De Alblashof, Alblashof 1, Alblasserdam

Bert van Oord T 078 692 15 00 of [email protected]

Regio Zuid-Hollandse Eilanden

Hoeksche Waard

Alzheimer Café Hoeksche Waard elke tweede dinsdag van de maand, inloop vanaf 19.00, einde 21.30 uur, wisselende onderwerpen

Verpleeghuis de Egmontshof, Frans Halsstraat 1, Oud-Beijerland

MEE ZHE Annemarie Visser T 0181 33 35 07

MS groep Hoeksche Waard, voor mensen die MS hebben en hun mantelzorgers

elke eerste vrijdagochtend van de maand

Gebouw Maranatha, Kerkstraat 57, Oud-Beijerland

L. Spaans T 078 676 00 77 of A. Barendregt T 078 676 20 08, mshoekschewaard.web-log.nl

Mantelzorgsalon Hoeksche Waard dinsdag 25 september 2012, speciaal voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en hun mantelzorgers, van 19.30 - 21.00 uur

Verzorgingshuis De Buitensluis, Bernhardstraat 25, Numansdorp

MEE ZHE Ellen van Vliet T 0181 33 35 07

Nieuwe vrienden maken Korendijk elke eerste zaterdag van de maand vanaf 19.30 uur

JOR (achter de kerk), Koninginneweg 4, Zuid-Beijerland

MEE ZHE Ellen van Vliet T 0181 33 35 07 of Stimulans T 0186 69 31 23

Spijkenisse

Mantelzorgsalon elke tweede maandag van de maand 14.00 - 16.00 uur

Ontmoetingsruimte MEI (aan de Herman Gorterhof), WinstonChurchillaan 31, Spi-jkenisse

Patricia Voogd T 0181 69 52 55

NAH Café elke eerste maandag van de maand van 19.30 - 22.00 uur

Zorghotel De vier Ambachten, Markt 4, Spijkenisse

Joyce de Lange T 0181 47 60 00

Alzheimer Café elke derde dinsdag van de maand van 19.00 - 21.30 uur

Ontmoetingsruimte MEI, Winston Churchillaan 31, Spijkenisse

MEE ZHE Miranda Loijens T 0181 33 35 07 of Patricia Voogd T 0181 69 52 55

Partnercursus autisme bij voldoende deelname start op woensdagavond 5 september (bi-jeenkomst om de 14 dagen)

Kantoor MEE ZHE, Hoogwerfsingel 2, Spijkenisse

MEE ZHE Servicebureau T 0181 33 35 07

Brussencursus Speciaal voor mij! bij voldoende deelname start in het najaar van 2012

Kantoor MEE ZHE, Hoogwerfsingel 2, Spijkenisse

MEE ZHE Servicebureau T 0181 33 35 07

Oudercursus Autisme bij voldoende deelname start in het najaar van 2012

Kantoor MEE ZHE, Hoogwerfsingel 2, Spijkenisse

MEE ZHE Servicebureau T 0181 33 35 07

Oudercursus ADHD nog niet bekend, bij voldoende aan-meldingen start er een cursus

Kantoor MEE ZHE, Hoogwerfsingel 2, Spijkenisse

MEE ZHE Servicebureau T 0181 33 35 07

Hellevoetsluis

Alzheimer Café elke eerste maandag van de maand van 19.00 - 21.00 uur

Restaurant de Roef (Sporthal de Eendraght), Sportlaan 2, Hel-levoetsluis

Regionale Afdeling Alzheimer Nederland T 06 20 09 99 92

Westvoorne

Dementie contactgroep Vergeet me niet elke derde donderdag van de maand 14.00 - 16.00 uur

Gasterij de Bollaarshoeve, Bollaarsdijk 1a, Oostvoorne

MEE ZHE Ellen van Vliet T 0181 33 35 07

Mantelzorgsalon Westvoorne woensdag 12 september 2012 10.00 - 11.30 uur

De Leemgaarde, Patrijzenlaan 6, Oostvoorne

MEE ZHE Miranda Loijens of Ellen van Vliet T 0181 33 35 07

Page 16: MEE Mantelzorgmagazine nr 22 augustus 2012

16 V R I J W I L L I G E R S V A C A T U R E S

Vrijwilligers gezocht! Bent u geïnteresseerd in één van de vacatures? Neem dan contact op met het Servicebureau van MEE Drechtsteden 078 750 89 00 of MEE Zuid-Hollandse eilanden 0181 33 35 07. Kijk ook op onze websites voor een complete lijst van vrijwilligersvacatures.

COLOFON9e jaargang, nummer 22, augustus 2012Oplage 3.000

MEE Mantelzorgmagazine is een uitgave van de afdeling Mantelzorg- en vrijwilligersondersteuning van MEE Drechtsteden en MEE Zuid-Hollandse Eilanden. Het magazine verschijnt drie keer per jaar en besteedt aandacht aan ontwikkelingen en activiteiten rondom mantelzorg en ondersteuning door vrijwilligers. MEE ondersteunt mensen met een beperking en hun netwerk op alle levensgebieden en in alle levensfasen.

Redactie Ellen van Vliet, Lenie de Pater en Christine Slurink-Schotman (eindredactie)

Met bijdragen van Esther de Meza, Goris van de Langenberg (Zorgbelang Zuid-Holland) en Djanko (copyright Inklinks/Djanko)

Fotografie Mezzo, MEE Nederland, iStock, medewerkers MEE en redactieledenVormgeving, DTP en druk QuantesArtoos www.quantesartoos.nl Copyright Overname van artikelen na toestemming van de redactie.

Contact Voor vragen en opmerkingen voor de redactie: afdeling Communicatie, Postbus 228, 3340 AE Hendrik-Ido-Ambacht, T 078 648 37 77, [email protected] u een abonnement op het Mantelzorgmagazine? Of wilt u ondersteuning van de afdeling Mantelzorg- en vrijwilligersondersteuning? Neem contact op met het Servicebureau van MEE.

MEE Drechtsteden MEE Zuid-Hollandse EilandenT 078 750 89 00 T 0181 33 35 [email protected] [email protected] www.meezhe.nl

Dordrecht (Dubbeldam) • Een actief meisje van 12 jaar zoekt een vrijwilligster die met haar wil komen spelen. Ze houdt van fietsen, computerspelletjes doen en knutselen. Ze vindt het ook leuk om boodschappen te gaan doen in de stad of supermarkt. Woensdag- of zaterdagmiddag. Contactpersoon: Chantal Kruithof

Dordrecht (Staart) • Voor een lief, opgewekt en ondernemend jongetje van twee jaar met een ontwikkelingsachterstand van on-geveer zes maanden zoeken wij een vrijwilligster die op maandag, donderdag of zaterdag eens in de twee weken met hem activiteiten wil ondernemen. Graag iemand die goed Nederlands spreekt, om-dat er thuis veel Portugees wordt gesproken. Contactpersoon: Karin van Vugt

Hendrik-Ido-Ambacht • Voor een alleenstaande moeder zijn we op zoek naar twee mannelijke vrijwilligers die verstand hebben van tuinieren om eenmalig een verwaarloosde tuin op te knappen. Wie helpt haar en haar kinderen? Contactpersoon: Lenie de Pater

Alblasserdam • Een jongeman van 32 jaar met een psychische achtergrond zoekt een vrouwelijk maatje om mee te praten, naar buiten te gaan, te winkelen etc. Contactpersoon: Anne Nagtegaal

Sliedrecht • Mevrouw van 55 jaar met een klein netwerk zoekt een vrouwelijke vrijwilliger om leuke dingen mee te ondernemen: bijvoorbeeld koffie drinken, wandelen of computeren. Graag ’s ochtends. Contactpersoon: Wilma Pennings

Westvoorne • Een jongedame van 18 jaar met een verstandelijke beperking wil graag een maatje om mee naar de sportschool te gaan. Wie wil er mee sporten?Contactpersoon: Ellen van Vliet of Miranda Loijens

Binnenmaas • Man van 66 jaar heeft al jaren een sportwagen voor de deur staan, een oldtimer. Zelf kan hij die niet meer besturen, omdat hij een halfzijdige verlamming heeft. Wie vindt het leuk om af en toe met meneer een ritje te maken?Contactpersoon: Annemarie Visser

Spijkenisse • Een rustige meneer van 60 jaar oud. Wil graag eens een praatje maken met een mannelijke vrijwilliger. Meneer heeft een lichamelijk beperking en heeft niet veel contacten buitenshuis. Wie wil hem af en toe eens bezoeken om samen een kopje koffie te drinken of even naar buiten te gaan om in het zonnetje te zitten? Contactpersoon: Miranda Loijens of Ellen van Vliet

Bernisse • Vrouw van 75 jaar heeft maar weinig contacten in haar woonplaats. Buiten loopt zij met een rollator. Wie wil haar af en toe bezoeken om samen een kopje thee te drinken of even naar het dorp te lopen voor een boodschap?Contactpersoon: Annemarie Visser