Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

48
EDITIE 04 2014 VAN ‘T GOOI & EEMLAND Sturen op onderscheidend vermogen en de toekomst Ook online moeten we persoonlijk blijven ‘Met internet ligt de wereld aan je voeten’

description

Hét Ondernemersbelang is een platform dat regionale ondernemers met elkaar verbindt. Online, fysiek en via het magazine. Het platform is daarmee dé verbindende factor naar kennis en nieuwe contacten voor ondernemers. Wij geloven in de kracht van verbinden. Door te verbinden versterken wij de regionale economie, elke dag opnieuw! Om dit credo te ondersteunen organiseren wij masterclasses, rondetafelgesprekken en speed-dates voor regionale ondernemers. Via het magazine laten we bedrijven vervolgens kennis maken met het grote publiek.

Transcript of Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

Page 1: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

E D I T I E

042014

VAN‘T GOOI & EEMLAND

Sturen op onderscheidend vermogen en de toekomst

Ook online moeten we persoonlijk blijven ‘ Met internet ligt de wereld aan je voeten’

Page 2: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

ALLES BEHALVE BUSINESS AS USUAL...

Heeft u binnenkort tussen de bedrijven door even tijd voor een “Break”? Bij Broekhuis Naarden hebben wij de Peugeot 308 (de nieuwe Break van Peugeot) voor u klaarstaan om bewonderd te worden. Bewonderingswaardig om zijn design, zijn effi ciëntie, zijn ruimte en zijn comfort. Kortom, een auto waarbij bijna alles buitengewoon is. Bent u op zoek naar de juiste drive voor uw zaak. Dan zien wij u graag bij Broekhuis. U bent van harte welkom!

DE NIEUWE PEUGEOT 308 SW, BIJ BROEKHUIS VANAF € 24.400,-

vanaf 14% Bijtelling

broekhuisgroep.nl

Broekhuis Peugeot NaardenGooimeer 151411 DE Naarden(T) 035 - 694 76 14

Page 3: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

LEES VERDER OP PAGINA 26

MEER MAAKWERK VOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING

De Participatiewet vraagt werkgevers de komende jaren extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Sociaal werkvoorzieningsbedrijf Tomingroep ziet kansen om in samenwerking met bedrijven meer in Nederland te produceren, assembleren, monteren en te verpakken. Tijdens netwerkbijeenkomsten, zoals laatst voor de metaalindustrie, worden gezamenlijk de mogelijkheden verkend.

REPORTAGE

5 Column / Colofon6 Nieuws11 Voortdurend bezig met verbeteren van de

kwaliteit17 Creativiteit nodig?19 Hoe integreert u offline en online marketing?23 De schilders van Pover leggen ook mooie vloeren

28 Complexe operatie met militaire precisie29 Fit in 20 minuten per week31 Flexibel tot in de vezels van het

huurcontract33 ‘Totaaloplossingen’ met toegevoegde

communicatiewaarde35 Broekhuis Naarden steekt zich in nieuw jasje37 Dinkla & Dinkla verkast naar Huizen

38 iLocator wil activiteiten verbreden39 ‘Met Marktplaats staat mijn webwinkel op

een A1-locatie’43 ‘Het is gaaf om ondernemers te kunnen

verbazen met innovatie’44 ‘Je komt als bedrijf echt niet meer weg

zonder social mediastrategie’46 Energieakkoord raakt mkb: last of lust?

LEES VERDER OP PAGINA 12

OOK ONLINE MOETEN WE PERSOONLIJK BLIJVEN

Als online ondernemer was het al niet eenvou-dig bij de tijd te blijven, door de zich steeds sneller evoluerende ontwikkelingen op het vlak van online marketing wordt dat de ko-mende jaren alleen maar ingewikkelder. Waar de landing page kortgeleden nog een bijkans zaligmakend antidotum tegen onvindbaarheid op internet leek, werkte het SEO-evangelie hem weinig later met veel tamtam uit het web, en ook dat geroezemoes verstomde aanstonds.

RONDE TAFEL

LEES VERDER OP PAGINA 20

DE LANGE ADEM VAN DE LEEGSTANDGeen stad of dorp is tegenwoordig immuun voor het fenomeen leegstand. Kantoor- maar vooral winkelpanden raken niet langer ver-huurd of verkocht en tasten met hun lege eta-lages de vitaliteit van het centrum aan. Sommige ondernemers denken dat de vast-goedcrisis vanzelf verdwijnt met de economi-sche, andere vinden dat de overheid het probleem moet oplossen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger is van mening dat het niet vanzelf verdwijnt en dat de markt en de overheid de leegstand enkel succesvol kunnen terugdringen met elkaars hulp.

REPORTAGE

STUREN OP ONDERSCHEIDEND VERMOGEN EN DE TOEKOMSTDe traditionele accountant is op zijn retour. Tegelijkertijd hebben mkb-ondernemers meer be-hoefte aan een sparringpartner en bedrijfsadvies. Met hun DNA Management-methodiek helpen de accountants en adviseurs van De Coop en Haegen in Bussum ondernemers echt vooruit door onderscheidend te zijn.

MET INTERNET LIGT DE WERELD AAN JE VOETENHij is wellicht uitgegroeid tot de meest bekende online ondernemer van ons land. De 29-jarige Ben Woldring introduceerde in 1998, toen hij 13 jaar was, één van de eerste vergelijkingssites op internet, namelijk Bellen.com. Inmiddels vergelijkt zijn bedrijf Bencom Group niet alleen prijzen van telefoontarieven, maar ook van bijvoorbeeld energie, internet, digitale televisie, breedband en hotels.

LEES VERDER OP PAGINA 8

LEES VERDER OP PAGINA 40

PLUS

COVERINTERVIEW

EN VERDER...

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 3

INHOUD

Page 4: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

alphaplus creatieve media...altijd een goed idee

Wij zetten uw bedrijf, dienst of product op de juiste manier in de

markt. Zo verzorgen wij naast de vormgeving van huisstijlen,

brochures en magazines ook websites, e-mailmarketing, SEO en

webshops. Door het directe contact met u als klant houden wij de

lijnen kort. Dat is voor zowel u als voor ons bijzonder effectief.”

“Als full-service reclamebureau ligt onze focus op reclame in de breedste zin van het woord”A

AlphaPlus B.V. creatieve media Koninginneweg 4 / 1217KX / Hilversum telefoon 035-6422049e-mail [email protected] www.alphaplus.nl

Servicesfull service reclamebureaumarketing & communicatiebureauwebdesign bureausociale media

Drukwerk en Printlogo ontwerphuisstijl ontwerpadvertenties / brochuresspecial products

Multimedia/eCommercewebsite / webapplicatieswebsite optimalisatie (SEO)CMS website beheerFlash animaties / banners

Crossmediaoffline campagnesonline campagnes

Wij hebben heel wat in huis en alles onder één dak

@alphaplusbv

• Klimaatsystemen voor o.a. kantoren, winkels,

hotels, woonhuizen en zorginstellingen

• Computer-airconditioning t.b.v. serverruimtes

• Close Control units t.b.v. data, schakel

en computerruimtes

• Warmtepompinstallaties voor utiliteitsgebouwen

• Warmte en koude-terugwin systemen

• Luchtbehandeling

• Luchtgordijnen

• Energie prestatie adviezen

(EPA-U) voor utiliteitsgebouwen

• Service en onderhoudscontracten

• Eigen montage, service en onderhoudsdienst

• Bedrijfscertificering voor F-gassen, NVKL, PED en VCA

Flevolaan 661382 JZ Weesp

T (0294) 255 406 F (0294) 255 276

E [email protected] I www.klimaatconcept.nl

verwarmen • ventileren • koelen

Page 5: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland verschijnt vijf keer per jaar.

Tiende jaargang, nummer 4, 2014

Oplage: 4.000 exemplaren

Coverfoto De Coop en Haegen (DC&H)Fotografie: Ruud Voest

UitgeverNovema Uitgevers BV / Jelte HutPostbus 30, 9860 AA GrootegastWeegbree 1, 9861 ES GrootegastTelefoon 0594 – 51 03 03Fax 0594 – 61 18 [email protected]

EindredactieNovema Grootegast Jørg van Caulil [email protected]

Regionale verbinderNovema GrootebroekHerman KoremanTelefoon 0228 - 32 12 [email protected]

Websitewww.ondernemersbelang.nl

VormgevingVDS Vormgeving, Drachten

DrukD+L Printpartner GmbH, Bocholt

Aan deze uitgave werkten meeWillem BakeringGerrit BoerJasper van den BovenkampMaarten FeenstraLuuk GosewehrLaura de HaanPeter van HuijkelomJeroen KuypersRien LinthoutHenk PokerWendy van SchieTekstbureau VakmatenRuud VoestAndré Vermeulen (column)

AdreswijzigingenAdreswijzigingen, verandering van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, [email protected]. Vermeld s.v.p. ook de editie er bij, die vindt u aan het begin van deze colofon.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uit gever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

COLOFON

DE KLANT ALS UIT TE PERSEN CITROEN

Een ondernemer met een heren- modezaak in Woerden stond 240 euro rood op zijn rekening

courant. Gedurende zes uur. Een nachtelijke, automatische afschrijving was hier debet aan, de pinbetalingen van de dagomzet werden twaalf uur later bijgeboekt. De plaatselijke Rabobank sommeerde hem het bedrijfskrediet van 20.000 euro onmiddellijk af te lossen. De winkelier kon dat niet meteen, doordat hij kort daarvoor twee keer een ramkraak voor zijn kiezen had gekregen, waarna de verzekeraar telkens nieuwe veiligheidseisen had gesteld. Daarvoor en voor de inkoop van nieuwe voorraad had hij het krediet gebruikt. De bank kende geen pardon en eiste het geld per direct. De onfortuinlijke ondernemer kreeg zes weken de tijd om zijn huis te verkopen. De koopwoningenmarkt was net aan het instorten doordat de banken de westerse wereld in een financiële crisis hadden gestort van nooit eerder vertoonde weerga. Na die zes weken bracht de bank de onverkochte woning van de herenmodeman naar de veiling, waar – zo bleek later – een besloten vennootschap van de Rabobank het huis voor een appel en een ei opkocht. Ongeveer een half jaar nadien ging het huis tegen de marktwaarde weer de deur uit. De bank maakte een mooie winst, de ondernemer zat privé met een restschuld van 32.000 euro. Zijn zaak moest hij sluiten. Wekelijks maken banken en ook verzekeraars nieuwe slachtoffers in Nederland met hun niets ontziende, misselijk makende maatschappelijk onverantwoord gedrag. Bij het nieuwe meldpunt Mores liggen stapels voorbeelden van ondernemers en ook

particulieren die - op vergelijkbare wijze zoals beschreven - gemangeld zijn. Daar zitten twee voorbeelden bij van zogenaamd chique banken die het vermogen van klanten met onverantwoord speculeren hebben vergokt en dat proberen toe te dekken met geantidateerde documenten voorzien van vervalste handtekeningen van hun ‘cliënten’. De rechtszaken lopen. Recent heeft een voormalige topbankier van de Rabobank, die zich al tien jaar ergerde aan de mateloze geldzucht van zijn collega’s, de stichting Mores opgericht waar gedupeerden hun verhaal kwijt kunnen. Samen met een team van deskundigen beoordeelt hij de klachten en spreekt de verantwoordelijken bij financiële instellingen erop aan. Als dat niet werkt, zoekt hij de publiciteit. Bankiers zijn maar voor één ding bang: negatieve publiciteit. Bij de geringste rimpeling grijpt een financiële instelling naar haar machtswapen om ‘de klant’ eens even kopje onder te dompelen. Banken kunnen zich dit wangedrag veroorloven omdat zij weten dat niemand hen een strobreed in de weg legt. In 2009 en 2010 hebben we kunnen zien hoe de toenmalige regering ABN Amro en ING met tientallen miljarden van de totale ondergang heeft gered. Inmiddels compenseren ABN Amro en Rabobank de door kabinet en parlement aan banden gelegde bonussen van topmanagers – het systeem dat feitelijk heeft geleid tot de financiële crises sinds 2008 - met salarisverhogingen van 20 respectievelijk 13 procent. Omdat die topmanagers het zo geweldig doen. Anders gaan ze naar het buitenland, luidt dan steevast het hypocriete commentaar. Lekker laten gaan, zou ik zeggen. «

André Vermeulen // [email protected]

COLUMN

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 5

Page 6: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

KORT NIEUWS

Wanneer u als ondernemer gaat scheiden, is het verstandig u goed te laten informeren wat de gevolgen van een scheiding zijn.

Bent u in gemeenschap van goederen gehuwd of onder huwelijkse voorwaarden? Of woont u samen en heeft u al dan niet een samenlevingscontract? Of is er sprake van een geregistreerd partnerschap? Als u in gemeenschap van goederen bent gehuwd, dient uw vermogen bij helfte te worden verdeeld in geval van een echtscheiding. De waarde van de bv moet aldus ook worden verdeeld. De waarde is vaak moeilijk te bepalen. En als deze is bepaald, hoe gaat u dat financieren? Wat zijn de mogelijkheden? Als u onder huwelijkse voorwaarden bent gehuwd, dan hangt het af van de inhoud van de voorwaarden hoe een en ander moet worden verrekend en/of verdeeld. Zeker 90 procent van de mensen weet niet wat er in de huwelijkse voorwaarden staat en weet al zeker niet wat deze voor gevolgen hebben in geval van een scheiding. Het is dan ook zeer verstandig om de huwelijkse voorwaarden voor en tijdens het huwelijk te laten checken of het nog in overeenstemming is met wat beide partijen wensen en met de inmiddels ontstane situatie.

Heeft u kinderen? Dan moet u samen een ouderschapsplan opstellen. Wat wordt de kinderalimentatie? Hoe gaat u de zorg over de kinderen verdelen?

Moet er partneralimentatie betaald worden? En, zo ja, hoeveel? Met uw wisselend inkomen is ook dit vaak lastig te bepalen.Wat gebeurt er met het opgebouwde pensioen?Hoe zit het met alle fiscale gevolgen die een echtscheiding ook met zich meebrengt?

Gaat u naar een advocaat of naar een mediator? Of naar een overlegscheidingsadvocaat (collaborative divorce lawyer, zie hiervoor www.overlegscheiden.nl)?

Kortom, een (echt)scheiding van een ondernemer kan een ingewikkelde zaak zijn. Laat u goed informeren en adviseren. Neem hiervoor gerust contact op met Spaans Advocaten. «

ECHTSCHEIDING KAN VOOR ONDERNEMER INGEWIKKELDE ZAAK ZIJN

MILEEN QUISPELSpaans Advocaten, HuizenTelefoon 035 - 526 27 80E-mail [email protected]

COLUMN

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 20146

INVENTDESIGN PRIKKELT ZINTUIGEN MET LED-VERLICHTING Creatieve LED-specialist InventDesign uit Amsterdam is verant-woordelijk voor de LED-verlichting én aansturing in de nieuwste show van Sensation ‘Welcome to the Pleasuredome’, die de hele we-reld over gaat. InventDesign prikkelt de zintuigen met dynamische LED verlichting en zeer warme LED spots. Een enorme constructie met 800 LED 17 Watt sources, 600 meter LED Pixel Strip en 150 Ethernet LED-controllers. De warm witte LED-spots (2300 Kelvin; zo warm als kaarslicht) verblinden het publiek door de enorme licht-spreiding. De LED-spots kunnen vloeiend dimmen waardoor het pu-bliek alleen op de hoogtepunten worden verblind met licht. InventDesign is een toonaangevende speler in de wereld van crea-tieve LED-verlichting. De innovatieve LED-oplossingen die zij be-werkstelligen gaan steeds een stapje verder en zijn overal en in elke ruimte toepasbaar. Meer informatie over de LED-oplossingen van InventDesign: www.inventdesign.nl

MONI VOOR DE MKB-ONDERNEMER VAN NUMONI biedt de mogelijkheden om geautomatiseerd administratieve taken over te nemen en realtime de financiële situatie van een onderneming te bekijken, al-tijd en overal. Scan simpelweg bonnen en facturen in en MONI doet de rest! “MONI is uniek”, zegt Harold Klein Swormink, initiatiefnemer van MONI. Administratie in de cloud op een simpele, veilige en effectieve manier. Onze klanten ervaren de voordelen, zo geven zij aan dat zij factureren alleen nog maar hoeven in te scannen en te mailen. Ook hebben zij met twee klikken inzicht in de uitgaven, inkomsten en openstaande posten.” MONI levert geen informatie achteraf (jaarrekening of tussentijdse rapportages) maar actuele management-informatie in de cloud, verkregen op een zo efficiënt mogelijke wijze. Dit be-spaart de ondernemer tijd (en dus geld) en levert altijd en overal inzicht op tegen een vaste prijs per maand. MONI kijkt vooruit door hulp bij het opstellen van prognoses en budgetten. De administratie in de cloud biedt ideale mogelijk-heden tot samenwerking tussen adviseur en ondernemer. Een persoonlijke coach of controller helpt de ondernemer met het MONItoren en interpreteren van de cijfers maar ook met het efficiënt en optimaal inrichten van de financiële processen en benodigde stuurinformatie. www.mo-ni.nl.

ONDERNEMERSVRAAG

HOE BEREIDT U ZICH VOOR OP DE ARBEIDSMARKT VAN DE TOEKOMST?Door zo min mogelijke vaste arbeidscontracten aan te beiden (19%)

Ik laat mij eerst goed voorlichten (62%)

Door de vele veranderingen kun je je niet of nauwelijks voorbereiden (19%)

Kijk op www.ondernemersbelang.nl voor de nieuwe ondernemersvraag.

Page 7: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

U heeft er vast wel over gehoord en gele-zen: de belastingvrije eigenwoningschen-king van maximaal 100.000 euro. Onlangs

heeft de regering besloten om deze vrijstelling niet te verlengen waardoor zij nog maar tot het eind van dit jaar gebruikt kan worden. Ik zet voor u de belangrijk-ste aspecten nog even kort op een rijtje.

De vrijstelling geldt tot en met 31 december 2014. Bij de Belastingdienst dient via een aangifte voor 1 maart 2015 aanspraak gemaakt te worden op de vrijstelling.

De schenking moet aangewend worden voor de aan-koop van een eigen woning, verbouwing van de eigen woning, aflossing van de eigen woning schuld of de af-lossing van een restschuld ontstaan door verkoop van de eigen woning (dit betreft een vervreemding na 29 oktober 2012).

Voor de eigenwoningschenking is geen familierechte-lijke verhouding vereist. Dat betekent dat ook door een derde een dergelijke schenking gedaan kan wor-den. Indien echter in het verleden door ouders reeds aan hun kinderen een verhoogde vrijgestelde schen-king is gedaan dan wordt het vrijstellingsbedrag van 100.000 euro verminderd met die eerdere schenking.

Bij aflossing van een hypotheekschuld rekent de bank in de regel een boete. Een aantal banken heeft bij de invoering van de belastingvrije eigenwoningschenking echter aangegeven dat ze voor dit geval geen boete in rekening zullen brengen bij de hypotheekaflossing. Het is echter aan te raden vooraf bij uw bank te infor-meren of boetevrij kan worden afgelost.

Bij de schenking is het mogelijk om te bepalen dat het niet toekomt aan een eventuele schoonzoon/dochter.

Door de schenking vermindert het vermogen van de schenker. Dit kan voordelig zijn voor de eventueel later verschuldigde erfbelasting maar ook voor het box 3 vermogen wat onder andere kan resulteren in een lagere AWBZ-zorgpremie. «

SCHENK NU HET NOG KAN

DAVINA & PARTNERSPostbus 8 1200 AA Hilversum Telefoon 035 - 629 91 22 E-mail [email protected] www.davina.nl

COLUMN

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 7

KOM NAAR DE MTH WERKGEVERSDAGEN 2014 EN WEET WAT ER SPEELT IN 2015 Tijdens de MTH Werkgeversdagen brengen wij werkgevers, HR-functionarissen en salari-sadministrateurs op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van personeel en sala-ris. Wij zullen aansluiten bij uw dagelijkse praktijk waardoor u een goed werkgever kunt zijn, die vanzelfsprekend ook goede werknemers om zich heen verzameld. De wijzigingen van Prinsjesdag en het belastingplan 2015 zullen uiteraard ook aan de orde komen. Voor meer informatie of aanmelden: www.mthwerkgeversdagen.nl

EFFECTIEVE TOOL OM MEDEWERKERS TE ONTWIKKELENVeel organisaties willen de mobiliteit van medewerkers stimuleren. Logisch, want rollen die vroeger ‘netjes’ waren afgebakend, veranderen snel. En dus worden er ineens andere compe-tenties van medewerkers verlangd. Bovendien zijn er uiteraard bedrijven die afslanken. Steeds meer mensen moeten dus – in of extern – op zoek naar een nieuwe uitdaging. Maar hoe zet je medewerkers aan tot beweging? E-coaching blijkt in veel gevallen het perfecte startschot. “We evalueren de effecten van onze loopbaanbegeleidingstrajecten continu”, ver-telt Focus Business Development Manager Gé Oerlemans. Opvallend is dat de ontwikkelvra-gen sterk verschillen. Oerlemans: “Uiteraard zijn er mensen die deelnemen omdat ze boventallig zijn of vrezen dat te worden. Maar er melden zich ook een groeiend aantal profes-sionals met meer algemene ontwikkelvragen.” Organisaties die loopbaanbegeleiding overwe-gen, hikken vaak tegen de tijdsinvestering op. “Met e-coaching is dat niet nodig”, zegt Oerlemans. “Gemiddeld genomen besteden we nog geen anderhalf uur aan een e-coaching traject. Dat blijkt voldoende te zijn om prangende vragen te beantwoorden en medewerkers echt verder te helpen. Daarmee is e-coaching dus ook nog eens bijzonder kostenefficiënt!”

NEDERLANDSE GROEIBEDRIJVEN OPGELET Groeiondernemers uit alle branches kunnen ook dit jaar weer mee-dingen voor de High Growth Award. Op woensdag 19 november vindt deze verkiezing voor Nederlandse on-dernemingen met flinke omzetgroei in de afgelo-pen drie jaar voor de

achtste keer plaats. Bij de High Growth Awards speelt niet alleen kwantitatieve groei een be-langrijke rol. Ook de kwaliteit van die groei is van belang. Deelnemende ondernemers strij-den om de titel van beste regionale groeionderneming in zes regio’s. Daarnaast worden er drie thema-awards uitgereikt; ‘Financieel gezonde groei’, ‘Meest innovatieve financierings-vorm’ en ‘Innoveren, maken en groeien’. Deelnemende groeiondernemers krijgen tijdens deze verkiezing niet alleen erkenning voor hun inzet, maar hebben ook volop gelegenheid persoonlijk ideeën en ervaringen uit te wisselen met groeiondernemers uit andere branches. www.port4growth.nl

Page 8: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

DNA MANAGEMENT HELPT ONDERNEMER ECHT VOORUIT

Sturen op onderscheidend vermogen en de toekomst

De traditionele accountant is op zijn retour. Tegelijkertijd hebben mkb-ondernemers meer behoefte aan een sparringpartner en bedrijfsadvies. Met hun DNA Management-methodiek helpen de accountants en adviseurs van

De Coop en Haegen in Bussum ondernemers echt vooruit door onderscheidend te zijn.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 20148

Page 9: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

“Deze accountant is geen noodzakelijke kostenpost meer, maar voegt waarde toe”

“Banken bevestigen het in hun rapporten: driekwart van de mkb-on-dernemers stuurt niet op zijn onder-

scheidend vermogen richting klanten ten opzichte van concurrenten. Zelfs niet als ze actief zijn op een verdringingsmarkt of een sterk veranderende markt.” Aan het woord is Koos Woltjes, associated partner bij De Coop en Haegen (DC&H), met jaren ervaring in consultancy. “Ondernemers leven vaak in de waan van de dag, maar doen er beter aan structureel met de toekomst bezig te zijn.” Op een seminar ‘De accountant van de toekomst’ ontmoette hij vorig jaar Kees Koopmanschap, partner van DC&H, dat al 25 jaar bestaat. “We zijn begonnen als een administratiekantoor, en hebben ons altijd doorontwikkeld. Al ben ik meer een ondernemer dan accountant. Je moet je altijd afvragen: waar kan ik echt waarde toevoegen voor mijn klanten.” Voor Koopmanschap was dat dui-delijk: het boekhoudloze tijdperk creëren en een bedrijfsadviserende rol voor de accountant.

SAMEN VOORUITKIJKENAutomatisering van de boekhouding geeft klanten van DC&H inmiddels real time inzicht in cijfers. Koopmanschap: “Klanten scannen facturen. Verder doen wij alles online; boekhouden in de cloud. Klanten hebben er nauwelijks omkijken naar, maar worden er tegelijkertijd wel wijzer van. Je kunt zien hoe je onderneming er nu voor staat.” Dat onderscheidt DC&H van traditionele accoun-tants, die vooral in de achteruitkijkspiegel kijken. Of zoals Koopmanschap het verwoordt: “Pas in mei bij de jaarcijfers horen klanten dan wat ze een jaar daarvoor beter anders hadden kunnen doen.” Koopmanschap zag samen met Woltjes meer

mogelijkheden om ondernemers vooruit te helpen: niet alleen op de jaarcijfers

terugkijken, maar samen vooruitkijken. Dat betekent toekomstprognoses en meer strategisch bedrijfsadvies. Woltjes,

bedenker van het DNA-bedrijfsmodel: “Door twee bestaande zaken met elkaar te verbinden, ontstond iets nieuws: DNA Management. Strategisch bedrijfsadvies gecombineerd met

toekomstgerichte accountancy. Voor een prijs die is afgestemd op mkb’ers.” Zo is deze accountant geen noodzakelijke kostenpost meer, maar voegt waarde toe.Het Bussumer kantoor met accountants en fiscalisten maakt ook zijn eigen transitie door naar een hybride dienst-verlening van accountants en adviseurs. Koopmanschap: “Daarom herkennen we veel van waar onze klanten ook

tegenaan lopen. We praten uit eigen ervaring over DNA Management.”

Woltjes: “We zijn de dokter die zijn eigen medicijn inneemt.” Sinds oktober 2013 begeleiden Koopmanschap en Woltjes zo’n 25 ondernemingen volgens het DC&H DNA-concept.

HOE WERKT DNA MANAGEMENT? “We bieden klanten een DNA-sessie in één dag”, legt Woltjes uit. “Een intensieve dag. Voor hen én voor ons, ook omdat we de dag gedegen voorbereiden. Wij bestuderen rapportages en trendanalyses van banken en kennisinstituten over de branche en markt waar de klant actief is. Aan de hand van tien tot twaalf stellingen per thema, discussiëren we met de klant over zijn markt, klanten, concurrenten, stakeholders en de samenleving. De buitenwereld beïnvloedt immers je bedrijfsmodel.”Haarwerkspecialist in Balans is zo’n onderneming die de buitenwereld zag veranderen. Met DC&H ging ze een DNA-traject in om scherp te krijgen hoe onderscheidend te blijven. Woltjes: “Haar business zat vooral in de medische hoek, maar de vraag liep terug door preciezere chemobe-handelingen met minder kaalheid tot gevolg. Daarentegen komt mannelijke kaalheid steeds vaker voor bij vrouwen. Die nieuwe doelgroep zit in de esthetische hoek, wat vraagt om een andere uitstraling en aanpak als bedrijf.” Dankzij deze focus heeft eigenaar Monique van Zijtveld inmid-dels nieuwe klanten en kosten bespaard.Tijdens de DNA-sessie worden de sterkten, zwak-ten, kansen en bedreigingen in kaart gebracht. Woltjes: “Als we de klant kennen, bereiden we de analyse voor. Samen kijken we vervolgens maxi-maal drie jaar vooruit, afhankelijk van hoe veran-derlijk de markt is.” Bij die toekomstvisie horen ook een bepaalde bedrijfsidentiteit en kernwaar-den. Voor het bepalen daarvan bevat het DNA-model een specifieke en gedetailleerde aanpak. Binnen DNA bepaalt uitsluitend de ondernemer de uiteindelijke keuzen waar hij precies met zijn bedrijf moet staan, inclusief het type relatie met zijn klanten. “Voor die bewustwording maken we gebruik van een metafoor”, legt Koopmanschap uit. “Wat wil je zijn voor je kernklant? Met DC&H kwamen we zo uit op ‘dubbelpartner’. We bieden niet alleen financiële expertise maar ook bedrijfs-advies. En we staan, net zoals bij tennis in het dubbelspel, aan hetzelfde kant van het net; naast de ondernemer.” In het vervolg van de DNA-sessie faciliteren Woltjes en Koopmanschap de discussie over wat nodig is om de transitie te maken. Welke toegevoegde waarde bied je klanten en welke pro-ducten, mensen, cultuur, processen en financiën zijn daarvoor nodig. Koopmanschap: “Dat geeft focus. Ineens heeft de ondernemer een meetlat om zijn organisatie en beslissingen langs te leg-gen.” Woltjes geniet wanneer ondernemers na zo’n intensieve dag vol energie het pand verlaten. “Even los van de waan van de dag, hebben ze een integraal beeld van hun bedrijf. Zo ontstaat regelmatig een productvernieuwing of innovatie. Mooi om mee te maken.”

Binnen een week ontvangt de klant zijn DNA-sessie samengevat op één A4-tje. Dit is zijn focus voor de komende paar jaar; zijn DNA Managementagenda, met daarbij nog een tweede pagina voor de te nemen stappen. “Zo begint het sturen op onderscheidend vermogen en de toekomst”, legt Koopmanschap uit. “Nu bespreken we elk kwartaal de cijfers en lopen de DNA Managementagenda met activiteiten door. Op deze manier helpen we ondernemers ook hun eigen keuzes na te leven.” Bij DC&H hebben klanten altijd een klankbord op niveau. Woltjes: “Je hoeft ons niets uit te leggen, want we kennen de visie van je bedrijf. Jaarcijferbesprekingen combineren we met een jaarlijkse bedrijfsprognose. Daarbij kijken we ook financieel vooruit, naar bijvoorbeeld keuzes van investeringen of kostenbesparingen.” Dat dat effect heeft, blijkt wel uit de getuigenissen van ondernemers op de site van DC&H.

GRATIS FISCALE CHECKNormaliter werken consultants en traditionele accountants op basis van een uurtarief. De maand waarin de jaarrekening wordt opgemaakt is ineens een dure voor de klant. Bij DC&H is bedrijfsadvies integraal onderdeel van de dienstverlening voor een vast maandbedrag. Voor mkb-ondernemers is er het DC&H DNA Compleet pakket. Op die manier vraagt zo’n DNA-sessie, waar je als ondernemer jaren mee vooruit kunt, geen voorinvestering. Het vaste maandbedrag is inclusief kwartaalbesprekingen, de jaarlijkse be-drijfsprognose, aangiftes en de boekhouding. Ook voor zelfstandige professionals heeft DC&H een aangepast Compleet pakket. En natuurlijk kan elke ondernemer een maatwerkpakket samenstellen uit de expertise die DC&H biedt. Koopmanschap geeft voorbeelden: “Een fysiopraktijk gebruikte het DNA-traject als brug om een bedrijfsoverdracht te versoepelen. En Hockey Republic onderscheidt zich nu met winkels en personeel die klanten een belevenis bieden, die online shoppen nooit geeft.” “Kom kennismaken”, nodigt Koopmanschap lezers van Hét Ondernemersbelang uit, “dan voeren we een gratis fiscale check voor je uit.” DC&H biedt ondernemers zelfs een overstapservice om koste-loos en binnen 48 uur van accountant te wisselen. Woltjes: “Consumenten en ondernemers wisselen tegenwoordig makkelijk van leverancier, behalve als het hun accountant betreft. Zelfs als ze ontevre-den zijn.” Koopmanschap knikt: “Na al die jaren heb ik de top tien redenen op onze site genoemd waarom ondernemers niet van accountant wis-selen. Ik geef er één om het wel te doen: u wordt er echt beter van.” «

www.decoopenhaegen.nl

COVERINTERVIEW Tekst: Miriam Vijge // Fotografie: Ruud Voest

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 9

Page 10: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

Al 25 jaar het ideale verlengstuk vaniedere organisati e, en nu ook op

juridisch gebieduitgebreid!

De kracht van ReMind is:Alti jd bereikbaar zijn voor

de klant en alles regelen van A to Z met

één aanspreekpunt.

ReMindAllround Offi ce SupportAnne Franklaan 301, 307 & 3091403 HP BussumT 035 693 67 [email protected]/ReMind RAOS

ReMindLegal Offi ce SupportAnne Franklaan 301, 307 & 3091403 HP BussumT 035 692 60 12www.legaloffi cesupport.nlinfo@ legaloffi cesupport.nlwww.facebook.com/legaloffi cesupport

Nanda Kreuning, Directeur

Page 11: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

De klanten van Holwerda Top Movers waarderen de verhuisdien-sten met een gemiddelde van een

8,6. “Wij weten dat we ons werk goed doen, maar zijn toch blij verrast met de Award. Het is een erkenning voor het voortdurend verbeteren van de kwaliteit”, zegt directeur Jaap Holwerda. De PPV Award (Professioneel Project Verhuizen) is uniek omdat niet een jury, maar het klantoordeel beslissend is. Het bedrijf met de meeste tevreden klanten wint de Award. “Dit betekent dus dat de klanten ons hebben uitge-roepen tot dé projectverhuizer van Nederland”, zegt Cees Arxhoek, manager verhuizingen bij Holwerda Top Movers.

Op de website van Holwerda Top Movers staan reacties van klanten die hun projectverhuizing met Holwerda Top Movers hebben gedaan: ‘Meedenken in resultaatgerichte oplossingen.’ ‘Snel beschikbaar en zonder poespas de klus klaren.’ ‘Geweldig professioneel team dat in op-lossingen denkt en niet in problemen.’ Het ge-heim van een goede verhuizing zit volgens Jaap Holwerda en Cees Arxhoek in een gedegen voorbereiding. “Als je de zaken van te voren goed met de opdrachtgever op een rijtje zet en duidelijke afspraken maakt, weten beide par-tijen precies waar ze aan toe zijn. Bovendien kunnen wij in een vroeg stadium op basis van onze deskundigheid vertellen wat er allemaal mogelijk is. We nemen onze verantwoordelijk-heid en halen op deze manier een stuk onzeker-heid bij de klant weg. Tijdens de verhuizing zijn er eigenlijk nooit verrassingen. We beginnen op

tijd en weten wanneer de klus klaar is. Hiervoor zetten we het juiste aantal medewerkers in en hebben we de benodigde materialen bij ons.”

LID VAN TOP MOVERSHolwerda is al ruim twintig jaar lid van Top Movers, een franchise organisatie met een lan-delijke dekking. Het lidmaatschap betekent dat de verhuisactiviteiten op een hoog niveau wor-den uitgevoerd. Door de goede geografische spreiding in het land kan Top Movers de per-fecte oplossing bieden voor bedrijven die lande-lijk opereren of interregionale vestigingen hebben.

KLANT LEREN KENNENMarkten veranderen en daar speelt Holwerda Top Movers nadrukkelijk op in. Onder meer in de zorgsector, waar grootschalige tehuizen plaats maken voor kleinschalig huisvesting van hulpbehoevende ouderen. Cees Arxhoek geeft het voorbeeld van de verhuizing bij Sherpa Baarn, een organisatie die mensen ondersteunt met een verstandelijke en lichamelijke beper-king op het gebied van wonen, werken, leren en ontwikkelen en vrije tijd. Het ging om 48 cliënt-verhuizingen in een beperkt tijdsbestek. “Daar hebben we ook heel veel tijd in de voorbereiding gestopt. Bovendien leer je de klant goed ken-nen. Juist omdat de groep mensen om wie het gaat zo kwetsbaar is, is het belangrijk dat zo’n verhuizing in alle rust en zonder problemen verloopt. Op die manier worden je opdrachtge-vers je ambassadeurs. Zo’n klus voeren we samen met andere collega Top Movers uit.”

ONTZORGENProjectverhuizingen, zowel klein als groot, wor-den uitgevoerd voor gemeenten, semi-overheid, scholen en bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. “Wij lossen het verhuisprobleem van de klant op. Het is eigenlijk een kwestie van ontzor-gen”, vult Marco te Brake, logistiek manager, aan. Zo worden regelmatig projectverhuizingen uitge-voerd voor verschillende ministeries, Rijkswaterstaat, UWV en het RIVM.

“Onze mensen zijn vriendelijk, dragen bedrijfskle-ding en werken accuraat, netjes en schoon”, zegt Cees Arxhoek. “Daarnaast hebben we de beschik-king over het modernste materiaal en beschikken we over de benodigde certificaten op het gebied van Erkende verhuizer, PPV, ISO, VCA en BHV. We werken met gediplomeerde projectleiders, die het aanspreekpunt voor de klant zijn.”

Holwerda Top Movers is in een vergevorderd sta-dium als het gaat om online berekenen en reser-veren van particuliere verhuizingen. Klanten bepalen hierbij zelf hoe sober of luxe ze willen verhuizen, kunnen de prijs afstemmen en recht-streeks een verhuisdatum boeken: efficiënt en passend in deze tijd. «

HOLWERDA TOP MOVERS WINNAAR PPV AWARD ‘ERKENDE PROJECTVERHUIZER’ 2014

Voortdurend bezig met verbeteren van de kwaliteitEen paar maanden geleden heeft Holwerda Top Movers - met vestigingen in Almere, Amersfoort en Lelystad - de PPV Award ‘Erkende Projectverhuizer’ 2014 gewonnen. De prijs is toegekend op basis van de resultaten van onafhankelijk klanttevredenheidsonderzoek onder opdrachtgevers van verhuizingen van kantoren, bedrijven en instellingen.

HOLWERDA TOP MOVERSDe Steiger 139, 1351 AM Almere Telefoon 036 - 531 50 44E-mail [email protected]

REPORTAGE

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 11

Page 12: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

NICO BULATOFF is ondernemer en marketeer van Concentus Marketing in Hilversum. De meerwaarde van zijn bureau: tijd- en kos-tenbesparing realiseren met een integrale internet-, marketing- en communicatie-dienstverlening voor mkb en mkb-plus.

DEELNEMERS

DOMINIQUE HOMMES is online marketeer bij Concentus Marketing, een fullservice (internet)mar-ketingcommunicatiebureau dat van vormgeving tot strategie meedenkt en uitvoert, voor zowel offline als online ui-tingen.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201412

Page 13: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

Voor klanten van online marketingbureaus zijn de ontwikkelingen soms nauwelijks bij

te benen. Dan moeten de internetondernemers zich weer storten op Search Engine Optimization (SEO), even later is een social media-strategie je van het en vervolgens kunnen alle theorieën de prullenbak in, want social sharing heeft de toekomst. Verliezen klanten op die manier het vertrouwen in hun opdrachtgevers niet? Als online marketeers een consistent beleid voeren en oplossingen presenteren die de tands des tijds weten te doorstaan, doet de branche aan slimme en duurzame image building. Toch?

Vooral richting klanten geef je een belangrijk signaal af, vindt Jan Bloeme. “In die gigantische hoeveelheid van mogelijkheden wil je ze ervoor beschermen dat ze hun richtinggevoel verliezen. Daarom geven wij duidelijk het hoe en waarom van nieuwe ontwikkelingen aan. Wat doen we wel, waarom en wanneer? En wat doen we niet?”

Maar hoe maak je die afweging als online marketeer of reclamebureau dan? Het is een beetje in de glazen bol kijken, toch? “Tja”, zegt Bloeme, “voor een groot deel doe je dat

gevoelsmatig. Je volgt ontwikkelingen en bepaalt op basis daarvan of je iets afwijst of verwelkomt. Daar is geen formule voor.”

OVERAL EEN APP VOORNu het toch over hypes gaat, volgens Nico Bulatoff is dé hype van 2014 de appificatie van het online domein. “Het lijkt wel alsof niets meer zonder app kan. Maar dat is natuurlijk onzin. Sterker nog, er zijn relatief weinig écht succesvolle apps.” “En verder”, zegt hij, “natuurlijk buitelen ontwikkelingen over elkaar heen. En natuurlijk probeer je voor je klanten

keuzes te maken die een langere levensduur lijken te hebben. En natuurlijk loop je liever niet achter hypes aan. Maar de houdbaarheid van online concepten wordt nu eenmaal steeds korter. Als wij klanten een strategie voorleggen, kijken we hooguit anderhalf jaar de toekomst in.”

Dat blindelings achter hypes aan rennen geen goed idee is, kan collega Dominique Hommes beamen. Wel vindt hij het belangrijk trends in de gaten te houden. “Je moet ze kunnen beoordelen; in hoeverre kan een merk hier iets mee? Aan de andere kant: zorg vooral voor een sterk merk, voor merkbekendheid. Het middel om het te promoten is van ondergeschikt belang.”

Mee eens, knikt Joost Bruining. “Je had destijds gemakkelijk de fout kunnen maken helemaal op Hyves in te zetten – en dan bestaat Hyves ineens niet meer.” En Jeroen Kamminga: “Ik voel me wel aangesproken tot wat Hommes zegt over merkbekendheid. Wie of wat bepaalt nu of een koper bij ons komt en niet bij een concurrent koopt? Een opdrachtgever moet jou natuurlijk eerst vinden, maar hij moet je ook als betrouwbare partner zien. Het is de kunst online marketing op de juiste manier in te zetten.”

ONLINE MARKETEERS EN ONDERNEMERS OVER DE TOEKOMST VAN HUN VAKGEBIED

Ook online moeten we persoonlijk blijven

Als online ondernemer was het al niet eenvoudig bij de tijd te blijven, door de zich steeds sneller evoluerende ontwikkelingen op het vlak van online marketing wordt dat de komende jaren alleen maar ingewikkelder. Waar de

landing page kortgeleden nog een bijkans zaligmakend antidotum tegen onvindbaarheid op internet leek, werkte het SEO-evangelie hem weinig later met veel tamtam uit het web, en ook dat geroezemoes verstomde aanstonds. “Het

blijft uiteindelijk om de kwaliteit van je business gaan”, relativeren ondernemers aan tafel in Hotel NH Naarden.

JEROEN KAMMINGA is directeur-eigenaar Van Beusekom in Baarn. Het veilinghuis functioneerde voorheen analoog, maar is al ruim een decennium volledig online en sinds een paar jaar ook via de mobiele telefoon te bezoeken.

JERRY KLEINMAN is directeur-eigenaar van de L’Unite Groep in Huizen. De organisatie levert sinds 1991 een breed pakket van hard-ware, diensten en hosting. Met 27 men-sen in dienst is het bedrijf een middelgrote speler op de ict-markt.

JOOST BRUINING is directeur-eigenaar van GSMWeb, een van de grootste internetretailers van Nederland. Sinds 1998 schaffen via de online winkel jaarlijks duizenden consu-menten en zakelijke bellers een mobiele telefoon inclusief abonnement aan.

JAN BLOEME is directeur-eigenaar van Alpha Plus, een creatief fullservice reclamebureau in Hilversum. De onderneming wordt inge-schakeld voor een brede range aan acti-viteiten, variërend van branding, drukwerk en teksten tot vormgeving, SEO en het bouwen van webapplicaties.

“Het gaat om beleving. Creëer een sfeer waarin mensen zich goed

voelen”

RONDE TAFEL Tekst: Jasper van den Bovenkamp // Fotografie: Ruud Voest

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 13

Page 14: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

ZOEKTOCHTDat is voor sommige bedrijven een hele zoektocht, reageert Bulatoff. “Een van onze expertises is e-mailmarketing. Daarin sturen we altijd op inhoudelijke relevantie. Hoe vaak krijg je in je mailbox niet een nieuwsbrief die je zonder te lezen wegklikt? Vaak gaat het nergens over. Wij vinden dat je onder meer door ‘interessant te zijn’ bouwt aan de autoriteit van je merk. Het hangt allemaal met elkaar samen.”

Is het zo dat marketingbureaus vanwege de hypegevoeligheid van sommige ontwikkelingen een groeiende verantwoordelijkheid hebben richting hun klanten? “Het is allerminst de bedoeling dat we bakken met geld verdienen aan misleidende adviezen”, reageert Bloeme. “Je bent er vooral op uit dat jouw klant meer geld gaat verdienen. In zijn belang denk je dan ook. Hoe kunnen we z’n productie vergroten, z’n afzetgebied verruimen, werken aan z’n naamsbekendheid? Je probeert daarbij telkens de juiste methodes aan te wenden.”

“Maar”, zegt Bruining, “om de zoveel weken dient zich wel weer wat nieuws aan. Dan is het weer remarketing x en dan weer y. ‘t Gaat soms wel erg snel. Neem onze webshop. Nu zo’n 60 procent van de consumenten via z’n mobiel aan het internetten is, moeten we onze website weer helemaal omgooien: van een groot scherm naar een klein scherm. En, er komt nog veel meer bij kijken. Uiteindelijk moet je je product ook op een heel andere manier aanbieden.” Laat je je daarin begeleiden?, wil Kamminga weten. “Nee”, zegt Bruining, “het is mijn vak hè.

Ik heb tien mensen aan het werk die er de hele dag mee bezig zijn.”

Voor Jerry Kleinman ligt die switch van computer naar smartphone anders, zegt hij. “Een groot verschil met Bruining is dat wij geen particuliere klanten hebben. Particulieren zitten inderdaad veel op hun mobiel, maar bij de directeur-grootaandeelhouder ligt dat anders. Tenminste, ik krijg er maar weinig binnen op die manier. Voor onze organisatie gelden dan ook andere routes om potentieel cliënteel te bereiken.”

E-mailmarketing is een route die Kleinman van z’n leven niet zal bewandelen. “Pff, het eerste wat ik ‘s morgens doe als ik m’n mailbox open: weg ermee. Ik léés ze niet eens.” Social media misschien? “Weet je, een Facebookpagina is leuk, maar ik zou me niet aan allerlei bedrijven linken. Ik vind het een privéding. Er is recent onderzoek uitgevoerd, waaruit bleek dat wanneer je mensen zeven keer per jaar benadert, ze jou vanzelf gaan vragen als ze een dienst of product van je nodig hebben. Daar gaat het om, om die concrete benadering, zodat je in de hoofden gaat zitten.”

ONLINE EN OFFLINEHet gaat hier wel de hele tijd over online, merkt Bulatoff op, maar waarom hebben we het ook niet over offline? “Misschien is het vloeken in de kerk, maar of je met een online of offline strategie aan de gang gaat, bepaal je toch aan de hand van je doelgroep en het doel van een campagne?

Ik bedoel: een 80+-publiek ga je bij voorkeur niet online benaderen.”

Inderdaad, beaamt Kleinman. “Als je iets tastbaars aanbiedt, is het leuk. Maar op onze website vind je niks over prijs als het gaat om hardware. Mensen moeten vertrouwen in ons hebben en komen voor kwaliteit. Ze kennen ons merk. De prijs is ondergeschikt. Daarbij geloof ik in een persoonlijke benadering. Nee, niet in marketingtelefoontjes. Als mijn privételefoon gaat, neem ik pas bij de vijfde keer op. Ik heb gewoon geen zin in een robotstem.”

Om het persoonlijke contact draait het inderdaad, beaamt Bulatoff. “We organiseren om die reden ook live events voor klanten. Daarmee bieden we een

faciliteit aan waarbinnen klanten relaties fysiek kunnen ontmoeten. Dat blijft gewoon belangrijk.” Zijn collega haakt aan: “Je moet echter niet vergeten dat iedere ondernemer thuis ook een particulier is. Het lijkt me daarom kort door de bocht om die scheiding tussen b2b en privé zo strikt te maken.” “Maar natuurlijk”, reageert Kleinman. “Het gaat mij alleen hierom, dat klanten bij ons komen op het moment dat er iets speelt. Ik zoek daarom naar die zeven echte contactmomenten.”

PRIVATE SHARINGHoe je dat contact zoekt, daarover bestaan geen eenduidige opvattingen. Neem alleen al de talloze manieren van online adverteren die er zijn of waren. Google Adwords is alweer passé; Facebook is nu weliswaar hot and happening, maar de toekomst ligt open voor private sharing. Toch? “Als ik dat zou kunnen voorspellen, zou

“Ook in dit online tijdperk hebben we behoefte aan respect en persoonlijke

aandacht”

RONDE TAFEL

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201414

Page 15: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

ik miljonair worden”, lacht Hommes. “Maar ter relativering: Google is zeer beslist niet uit. De manieren waarop je het inzet, die veranderen continu, dat klopt. Facebook is nu een goede ondersteuning bij Google. En, zonder meer, het is minder bulk-achtig dan private sharing, maar ook bij Facebook kun je gericht een doelgroep selecteren.”

Bruining: “De vraag blijft steeds: hoe maak je je boodschap zo relevant mogelijk en breng je haar op het juiste moment? Ik wil op mijn website mensen die vandaag geïnteresseerd zijn in een iPhone, die het liefst via internet kopen en niet in een winkel. Op die manier probeer je je doelgroep voor te sorteren.”

MIX ONLINE EN FYSIEKAls iets hot and happening is, werpt Hommes op, dan is het vooral de mix tussen online en fysiek. “Neem iBeacon, een apparaatje dat werkt via wifi. Je hangt ‘m op in je winkel en je trekt mensen die bijvoorbeeld langer dan vijftien seconden voor je etalageruit staan naar binnen met een verleidelijke aanbieding op hun smartphone.”

Kamminga denkt dat de trend ‘m vooral zit in het begrip ‘ontzorging van de opdrachtgever’. “Het basismodel van onze organisatie is dat je het klanten zo makkelijk mogelijk wilt maken en dat je zo volledig mogelijk voor ze probeert te zijn. Je core business moet blijven bestaan uit stevige kwaliteit en goede service. Neem warenhuis Maison de Bonnetrie in Amsterdam. Ze bestonden 125 jaar en zijn nu gesloten. Waarom? Ze waren niet meegegaan in het verwachtingspatroon van de klant. Je kunt nog zo’n mooie website hebben en

iBeacons in de winkel hebben hangen, maar als je basis niet klopt, ga je onderuit.”

Bij iedere campagne-activiteit die je ontplooit, moet je dat in de gaten houden, reageert Bloeme. “Als jouw uitstraling naar buiten toe op de werkvloer niet gevolgd wordt, zakt je strategie in elkaar. Dan stel je iets voor dat er niet is. Als je zegt ‘Kom naar mij toe want hier is het feest’ en vervolgens treft de klant een wanvoorstelling aan, dan is het afgelopen. Je hoeft nooit meer te zeggen – in de krant niet, op je website niet, op social media niet – dat het bij jou feest is, want het was helemaal geen feest. Online en offline moeten met elkaar matchen.”

PERSOONLIJKBehalve dat online en offline moeten matchen op het vlak van uitstraling, wordt ook de persoonlijke notie uit het fysieke domein in toenemende mate gevraagd. Zakelijke websites moeten vooral persoonlijk zijn. Wie dit tijdperk van individualisering wil overleven, doet er goed aan van zijn bedrijf een menselijke organisatie te maken. “Dat vind ik wel wat cru”, reageert Kleinman. “Natuurlijk, laat zien wie je bent. Maar dat je niet zou overleven, dat lijkt me nog wat onwaarschijnlijk.”

Vooral voor kleinere ondernemingen liggen op dit vlak veel kansen, denkt Bruining. “Klanten vinden het plezierig dat ze via je website gewoon de gegevens van de accountmanager kunnen vinden.” Maar wil je ook echt van elke organisatie weten met wie je te maken hebt, vraagt Hommes zich af. “Als ik iets bij bol.com koop, interesseert het mij echt niet wie

de eigenaar is. Terwijl ik het inderdaad bij een kleine ondernemer wel interessant vind.”

Het lijkt Bulatoff goed als bedrijven – bijvoorbeeld in filosoferende zin – iets over hun producten of diensten zouden delen. “Dat vinden klanten interessant, je biedt een beetje context en stijgt als het ware boven je aanbod uit. Je kunt uitleggen waarom je iets aanbeveelt bijvoorbeeld. Zo creëer je een umfeld voor mensen die op dit moment niet koopklaar of koopbereid zijn.” “Maar”, zegt Bruining, “ik ben gewoon een ‘simpele winkelier’. Is het dan niet een tikje arrogant om over je telefoons te gaan filosoferen? Wat mij betreft kies je een focus. Mijn focus is dat ik winkelier ben.” Bulatoff: “Inderdaad, dat is een keuze van positionering.” Kleinman: “Dat denk ik ook. Bij het ene product is zo’n umfeld interessanter dan bij het andere product.”

Toch is dat gevoel eromheen echt wel belangrijk, benadrukt Kamminga. “Terwijl wij onze hele veiling online regelen, organiseren we nog steeds kijkdagen. Om die manier geven we mensen dat persoonlijke gevoel. Snap je? Iedereen kan telefoons via internet verkopen. Maar als je het goed doet, dan kopen ze bij jou. Het gaat om beleving. Creëer een sfeer waarin mensen zich goed voelen.”

We blijven wat dat betreft allemaal mensen, zegt Bulatoff. “Ook in dit online tijdperk hebben we behoefte aan respect en persoonlijke aandacht. De manier waarop we elkaar daarmee bedienen verandert continu. Of, beter gezegd: de weg ernaartoe verandert – en dat is logisch. Het is alleen wel de uitdaging die weg goed bij te houden.” «

“Als je zegt ‘Kom naar mij toe want hier is het feest’ en vervolgens treft de klant een wanvoorstelling aan, dan is het afgelopen”

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 15

Page 16: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014
Page 17: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT» Drukwerk, website- en opmaaktechnologie is tegenwoordig veel breder beschikbaar. Daardoor gaan klanten op onderdelen zelf aan de slag of huren verschillende leveran-ciers in. Vaak komt dat het eindresultaat en de stijl van reclame-uitingen niet ten goede.

ONZE VISIE» Mochten klanten, om welke reden dan ook, een ander bureau kiezen, dan houd je ze niet tegen. Onze betrokkenheid blijven we wel tonen door hun merk en het ont-werp met goed advies zoveel mogelijk te beschermen. Dan is ‘onze plus’ in het hele traject meer dan duidelijk: korte lijnen en niet alleen heel creatief, maar ook technisch erg vakbekwaam.

UW OPLOSSING» AlphaPlus Creatieve Media is een full-service bureau voor print- en onlinereclame. Voor kleine ondernemers of winkeliers kan hun budget een drempel zijn om reclamewerk uit te besteden en een bureau in te huren. Dan is het zaak om voor een bureau te kiezen dat value for money levert.

QUICK SCAN

ALPHAPLUS CREATIEVE MEDIAKoninginneweg 41217 KX HilversumTelefoon 035 - 642 20 49E-mail [email protected]

“We doen alles op het gebied van reclame en media”, zegt Jan Bloeme, directeur en mede-eigenaar van AlphaPlus, samen met

compagnon Bert Wezenberg. “Van logo-ontwerp en huisstijl, tot brochures, websites en advertenties voor zowel landelijke als lokale klanten. Uitgangspunt is communicatie/vormgeving en daaromheen organiseren we de uitvoering.” Het bureau bestaat sinds 1996 en heeft vijf medewerkers.

Steffen van Bergenhenegouwen is allround grafisch ontwerper en voegt toe: “Klanten komen ook bij ons voor complete campagnes. Wij geloven in de mix van online en offline. Als je een actie hebt en die op je website of in print aankondigt, moet die boodschap overal doorklinken; dus ook in je showroom of via medewerkers op de werkvloer.”

Aan de wand presenteren ze recent werk, zoals nu de compleet nieuw ontwikkelde huisstijl van HilverZorg en onder andere materiaal voor Van Gestel Optiek. AlphaPlus maakt bijna alle uitingen, van vlaggen en lenzendoosjes tot webshops en CityRun-shirtjes. “Wij komen zelf met reclame-ideeën”, typeert Van Bergenhenegouwen de werkwijze. “Dat is hetgeen Van Gestel ook van hun reclamebureau verwacht; zij hebben een optiekzaak te runnen.” Die betrokkenheid kenmerkt AlphaPlus. De lijnen zijn kort. Klant en vormgever hebben direct contact; daar zit geen account- of bureaumanager tussen.

De reclamebranche is enorm veranderd door breed beschikbare technologie. Opmaken, drukken en websites bouwen lijkt gemeengoed geworden. Bloeme: “Klanten denken dit werk makkelijk of goedkoper zelf of met meerdere éénpitters te kunnen doen. Recht hebben ze er niet op, maar we geven klanten de bronbestanden wel mee. Vaak komen ze na een moeizaam proces met verschillende leveranciers en een stijlbreuk van een koude kermis thuis. Wij hebben van A tot Z alles in één hand, werken zo veel mogelijk met lokale partners en zijn niet alleen creatief in vormgeving, maar ook technisch goed in de uitvoering.”

Voor kleine ondernemers heeft AlphaPlus zijn expertise slim gebundeld in web templates. Van Bergenhenegouwen: “De prijs van bijvoorbeeld een flyer of website moet commercieel verantwoord zijn, ook voor het mkb. Daarom bieden we naast maatwerk ook eenvoudige websites voor een kleiner budget. Die pasklare formats voor onlineverkoop of –naamsbekendheid zijn ook gebaseerd op de meest recente internettechnologieën en combineert onze expertise in typografie, stijl en de laatste trends in vormgeving. Geen overdaad aan 3D- en schaduweffecten maar een strakke effectieve vormgeving.” Bloeme pakt de twee nieuwe jaarverslagen 2013 in waaiervorm van Tomingroep erbij, in de herkenbare groen-witte kleuren. “Kijk, een strakke, simpele vormgeving in hun huisstijl maar dan wel in een verrassende vorm.” «

CREATIVITEIT NODIG?

AlphaPlus is er voor uOp tafel ligt vers van de pers het jaarverslag van een klant. Geen traditioneel magazine, maar een jaarverslag vormgegeven als waaier. Welkom bij full-service reclamebureau AlphaPlus Creatieve Media in Hilversum.

REPORTAGE Tekst: Miriam Vijge // Fotografie: Ruud Voest

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 17

Page 18: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

Partners voor bedrijven, (semi-) overheidsinstellingen & particulieren.

Onze advocaten zijn gespecialiseerd in Arbeids-, onderne-mings-, contracten-, straf-, huur-, buren-, erfrecht en incasso’s.

Daarnaast staan onze advocaten particulieren bij in het personen- en familierecht niet alleen als advocaat maar ook

als gespecialiseerd vFAS mediator.

De Ruyterstraat 4, 1271 SV HuizenPostbus 1139, 1270 BC HuizenTel. +31 (0) 35 - 5262780Fax + 31 (0) 35 - 5263275E-mail: [email protected]: www.spaansadvocaten.nl.

KGU, opgericht in 1969, is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op de (regionale) Arbeidsmarkt.

KGU streeft naar ultieme, op maat gesneden, flexibele envaste arbeidsbemiddeling.

n Werving & Selectien Uitzendenn Detachering n HR-consultancy:

• HR advies en ondersteuning voor MKB• bemiddeling van ZZP specialisten• verzuim management• assessments• exclusieve recruitment trajecten

KGU bemiddelt als complete HR Dienstverlener tussenwerknemers en werkgevers in een scala aan branchesen segmenten in m.n. de regio ’t Gooi en omstreken.

www.kgu.nl | [email protected] | 035 - 624 86 45

Dé complete HR-dienstverlener in ’t GooiWerving & Selectie | Uitzenden & Detacheren | HR-consultancy

Veilig en vertrouwd uw verhuizingsnel geregeld door vakmensen

WINNAAR PPV AWARD 2014Keurmerk ErkendeProjectverhuizers

Bel ons 036 531 50 44

VERHUIZEN

Page 19: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

DAVINA & PARTNERS NOTARISSEN HILVERSUM

De wereld verandert snel en dat heeft ook zijn invloed op de marketingstrategie van bedrijven en ondernemingen. Echter kern-waarden zoals betrouwbaarheid, deskun-digheid en kwaliteit zullen altijd belangrijk blijven. De manieren om dat over te bren-gen worden steeds diverser. Waar voorheen mond-tot-mondreclame volstond is nu meer nodig. Er is zoveel aanbod dat je er-voor moet zorgen dat je gevonden wordt. Een goede aansluiting van online en offline marketing is dan onontbeerlijk. Maar bo-venal zal de dienstverlening onberispelijk dienen te zijn om een en ander tot een suc-ces te maken. «

HANS RUIJGROK

TUNDUN COMMUNICATIE & PR

De integratie van online en offline marketing-middelen biedt kansen maar ook bedreigin-gen. Via de verschillende kanalen kun je andere doelgroepen benaderen, verschillende doelen bereiken door andere boodschappen uit te zenden. Boodschappen die via meerdere kanalen jouw doelgroepen bereiken, beklijven meer. Bedenk wel dat online communicatieka-nalen vluchtiger zijn. Binnen drie seconden besluit een bezoeker of hij op jouw website vindt wat hij zoekt. Twitter-berichten worden vaak doorgestuurd zonder dat ze gelezen zijn. Bepaal in jouw marketingstrategie welke ka-nalen voor jouw onderneming van belang zijn, voor welk doel en welke doelgroep. En moni-tor regelmatig of jouw online zichtbaarheid jouw ondernemersimago niet schendt. Kunnen klanten bijvoorbeeld ook jouw vakan-tieverhalen op jouw persoonlijke Facebook-pagina lezen? Zorg dat je privacyinstellingen goed staan en benut jouw marketingkanalen optimaal, dan bieden ze toegevoegde waarde in plaats van onverwachte verrassingen. «

VAN WIJNEN MIDDEN

Bij Van Wijnen maken we veel gebruik van online communicatiemiddelen, eenvoudig-weg omdat ook klanten zo communiceren. Veel van wat op papier verschijnt, is ook online beschikbaar. Wat we allemaal online doen, neemt bovendien alleen maar toe. Op onze website staan filmpjes, we zijn met ons bedrijf actief op Twitter, Facebook en LinkedIn. Ook in onze bouwprojecten com-municeren we steeds meer digitaal: de tra-ditionele brochure die we met makelaars maken, gaat bijvoorbeeld gepaard met spe-ciale projectwebsites met aanvullende infor-matie. Verder hebben veel van onze woningbouwprojecten een eigen Facebook-pagina. Bij ons is online marketing niet meer weg te denken om opdrachtgevers en andere betrokkenen te ‘bedienen’. Ze vormt samen met de offline marketing één onlos-makelijk geheel. «

CAROLINE HULSMAN CEES VAN VLIET

“Het biedt kansen maar ook bedreigingen”

“Wat we allemaal online doen neemt alleen maar toe”

“Goede aansluiting van online en offline is onontbeerlijk”

Hoe integreert u offline en online marketing?

De tijd dat advertenties niets te maken hadden met uw website, ligt ver achter ons. Als ondernemer zoekt u constant naar mogelijkheden om meer bezoekers op uw website te krijgen.

Slim gebruik van nieuwe technologieën als QR-codes & Layar kan ervoor zorgen dat online marketing naadloos aansluit op offline marketing en andersom. Ook het inzetten van social media als Facebook en Twitter wordt onlosmakelijk onderdeel van marketingstrategie. Hoe ziet u het belang van de integratie van online en offline marketingmogelijkheden voor uw onderneming? De mening van ons panel.

ONDERNEMERSPANEL

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 19

Page 20: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

DE LANGE ADEM VAN DE LEEGSTAND

Aanpak vereist alliantie tussen markt en overheidGeen stad of dorp is tegenwoordig immuun voor het fenomeen leegstand. Kantoor- maar vooral winkelpanden raken niet langer verhuurd of verkocht en tasten met hun lege etalages de vitaliteit van het centrum aan. Sommige ondernemers denken dat de vastgoedcrisis vanzelf verdwijnt met de economische, andere vinden dat de overheid het probleem moet oplossen. De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger is van mening dat het niet vanzelf verdwijnt en dat de markt en de overheid de leegstand enkel succesvol kunnen terugdringen met elkaars hulp.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201420

Page 21: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

Willem Dudok is een van de beroemdste Nederlandse architecten en stedenbouwkundigen. In

Hilversum staat zijn bekendste gebouw, het raadhuis, maar de Gooische tuinstad is vele jaren de favoriete bouwplek voor Dudok geweest. In totaal zette hij 75 ontwerpen voor Hilversum op papier. Enkele werden nooit gerealiseerd, andere zijn reeds verdwenen maar het merendeel van de panden die aan de hand ervan werden gebouwd staat er nog steeds. Daarom heeft Hilversum 2015 uitgeroepen tot ‘Dudokjaar’, een prachtige gelegenheid de bijzondere architectuur van de gemeente, van de Old School tot de wijk Liebergen, in de schijnwerpers te zetten. “De band met Dudok verplicht ons met respect om te gaan met het verleden”, aldus Wimar Jaeger, wethouder namens D66 voor onder meer Media, economie en cultuur. “Helaas is dat in het verleden niet altijd gebeurd. Hilversum heeft de afgelopen dertig jaar stedenbouwkundige fouten gemaakt en veel ‘gemold’; we kunnen bezoekers een stuk beter ontvangen in het centrum als we de schoonheid van de stad beter naar voren brengen.”

DE MARKT ALS SLEEPANKEROok de toegenomen leegstand in de winkelstraten maakt bepaald geen welkome indruk. Hoewel Hilversum er in dit opzicht beter voor staat dan veel andere steden loopt de leegstand voldoende in het oog om de politieke gemoederen al enkele jaren bezig te houden. Dat resulteerde onder meer in het programma ‘Leegstand te Lijf’. De lokale overheid kan het probleem verlichten, meent Wimar Jaeger maar niet oplossen. “Wij kunnen minder rigide zijn in onze bestemmingsplannen en bijvoorbeeld meer horeca en wonen toestaan in de winkelstraten. We kunnen soepeler zijn in het verlenen van tijdelijke vergunningen, sneller en enthousiaster onze medewerking verlenen aan plannen om het centrum te verlevendigen. Maar wat we ook doen, het is altijd slechts ‘een’ bijdrage van ‘een’ speler. De leegstand substantieel terugdringen is een werk van alle betrokken partijen. Detaillisten die de overheid verwijten te ‘stroperig’ te zijn hebben geen ongelijk, maar vergeten dan wel gemakshalve dat de markt evengoed een sleepanker is. Deze vastgoedcrisis zingen we niet zomaar uit. Door financieringsconstructies is de flexibiliteit van vastgoed soms ver te zoeken.

Het aankoopgedrag van de consument is door het internet definitief veranderd. Hij zal niet langer voor elk artikel naar het centrum gaan, maar wil daar nog wel funshoppen. De etalage blijft dus belangrijk, maar zodra we als gemeente een webshop toestaan in een winkelstraat een etalage in te richten en daarachter een ruimte voor

opslag en verzending, beginnen andere detaillisten te protesteren. Datzelfde

gebeurt als we te veel woningen of horeca toestaan in dat gebied.”

VERSTOORD EVENWICHT Het besef dat overheid en ondernemers

de leegstand met vereende krachten te lijf moeten gaan is er inmiddels wel, meent Peter Meinsma, directeur van De Koster cs Makelaars in Hilversum en lid van het overlegpatform Economische Zaken. “Wij beheren tientallen winkels in het centrum en zogenaamde ‘aanloopstraten’, dus we kennen het probleem uit de eerste hand. Ik denk echter dat het meer omvat dan enkel de retail. We zien wel een opleving van de vastgoedmarkt, maar dan voornamelijk in de woonsector. De inwoner van Hilversum woont toch graag ‘grondgebonden’ - misschien een erfenis uit de tijd dat we nog een dorp van schaapscheerders waren – maar de gemeente heeft tot voor kort niet voluit gekozen voor het realiseren van (grondgebonden) woningbouw ten opzichte van het uitbreiden van bedrijfs- en kantoorlocaties. Dat wreekt zich nu. Schaapscheerders denken bovendien in driehoeken. Ik denk dat de gemeente ook voor een aantal prachtige panden aan de drie zijden van het centrum, zoals Gooiland, plannen zou moeten initiëren om te renoveren, respectievelijk uitbreiding mogelijk te maken.”

HET CENTRUM BEZOEKERSVRIENDELIJKER MAKENWimar Jaeger treedt hem daarin bij. “Ik ben me ervan bewust dat we ook zoiets als de ‘groene long’ van Amsterdam zijn en dat het evenwicht tussen wonen en werken verstoord is geraakt. De leegstand op het Mediapark is goed onder controle maar de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen, bijvoorbeeld op Crailo, lijkt me overbodig. Als we er dan toch toe besluiten, kies ik voor de minst ‘versteende’ oplossing.” Een groot deel van de kantorenleegstand wordt binnenkort opgelost door het Lucentcomplex te transformeren en geschikt te maken voor startende bedrijven en nieuwe woningen.

Belangrijker is volgens de wethouder de komende jaren het centrum toegankelijker en bezoekersvriendelijker te maken, niet alleen rond het station. “Ik pleit voor een directe toegang vanaf de A-27 tot het centrum. Direct aansluitend op de parkeergarages, dan hoeven bezoekers niet via een eindeloze rondweg en allerlei straten met éénrichtingverkeer een parkeerplaats te zoeken, maar kunnen ze onmiddellijk gaan winkelen. De regionale winkelfunctie hebben we ondanks de toegenomen leegstand wel behouden.”

GELDKRAAN OPEN HOUDENEen voor de funshoppende consument toegankelijker centrum zal zeker helpen om de omzetten van de detaillisten te verhogen en het aanbod aan winkels en waren te vergroten. Dat laatste zal op zijn beurt weer méér passanten in de winkelstraten brengen. Leegstand leidt tot een negatieve spiraal, maar een opleving heeft het omgekeerde effect. Wimar Jaeger betwijfelt echter of die nieuwe winkels een kopie zullen zijn van de zaken die er verdwenen zijn. “We zien nu branchevreemde maar hoopvolle initiatieven als een Salad-bar, die heeft kunnen openen omdat de ondernemer via crowdfunding een fors bedrag voor de inrichting bij elkaar ‘leende’. Of een boekhandel die ook koffie serveert, zodat de kopers er tevens kunnen lezen. Wat wij als gemeente dan vooral niet moeten doen is het deze ondernemers die hun nek uitsteken moeilijk maken met de strikte toepassing van regeltjes. Wat wij hoe dan ook niét kunnen is de kern van het vastgoedprobleem oplossen. Veel panden staan financieel onder water. Als de eigenaar een

lagere huur accepteert gaat de bank moeilijk doen over de hypotheek en draait de

kraan dicht. Een aanpassing van de huurprijs omlaag geeft aanleiding voor de bank om de hypotheek open te

breken. Dan kiest de huurder eigenaar liever voor geen huurinkomsten dan voor

een lagere huurinkomst. Dat perverse mechanisme krijg ik op straat niet uitgelegd. Dat veranderen is een zaak voor Den Haag, en als die in staat is geweest twee banken overeind te houden en een derde te schragen met miljarden aan krediet zie ik niet in waarom ze van diezelfde banken niet méér meedenken kan vragen om het mogelijk te maken, althans tijdelijk, leegstaande panden voor lagere gelden te verhuren, zonder dat de financiering meteen wordt opgezegd. Als dat veranderde zouden we de leegstand pas werkelijk kunnen aanpakken.” «

“Het evenwicht tussen wonen en

werken verstoord is geraakt”

“We kunnen bezoekers een stuk beter ontvangen in het centrum als we de schoonheid van de stad beter naar

voren brengen”

REPORTAGE Tekst: Jeroen Kuypers // Fotografie: Ruud Voest

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 21

Page 22: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014
Page 23: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

SCHILDERS- EN GLASBEDRIJF POVER B.V.Pampuslaan 104, 1382 JR WeespTelefoon 0294 - 41 24 72E-mail [email protected]

In 1928 startte grootvader Pover zijn schildersbedrijf, vertelt Han Pover, de derde generatie Pover-schilders. Hij geeft

nu samen met Edwin Ferwerda leiding aan het be-drijf. “Jarenlang waren mijn vader en grootvader huisschilder, tot in de jaren zestig de doe-het-zelver zijn intrede deed. Ze besloten hierop in te spelen door een winkel te beginnen in schildersartikelen. Dat liep heel goed, totdat hun markt werd overgenomen door de grote bouwmarkten.” Schildersbedrijf Pover con-centreerde zich weer op het schilderwerk. “Toen ik het bedrijf eenmaal had overgenomen, heb ik in de jaren negentig het roer omgegooid en zijn we ons gaan fo-cussen op het onderhoudswerk bij bedrijven, zorgin-stellingen en appartementencomplexen. Voor dit werk hebben we indertijd ook de ISO-9001- en VCA-certificaten gehaald. Deze omschakeling is heel suc-cesvol geweest en het is nog steeds de voornaamste klantengroep voor onze circa 25 medewerkers.”

VLOKKEN- OF FLAKESVLOERENNaast het schilder- en glaswerk heeft Pover het dien-stenpakket in de loop van de jaren uitgebreid met het leggen van industriële en bedrijfsvloeren. “We leggen onder andere gietvloeren en rolcoatings in bedrijfs-hallen”, vertellen Pover en Ferwerda. “We zagen in-tussen in de panden die we onderhouden, dat met name de betonvloeren van trappenhuizen, entrees en galerijen in de loop van de jaren achteruitgaan. Je kunt ze nog zo goed schoonhouden en onderhouden, er ontstaan altijd beschadigingen en ze verkleuren door het vuil dat ze opnemen. Wij ontdekten toen dat flakes- of vlokkenvloeren een goede oplossing zijn voor dit probleem en zo’n drie jaar geleden zijn we ons ook daarin gaan specialiseren.”

De vlokkenvloeren kunnen zowel op een betonnen als op solide houten ondergrond worden gelegd. Zelfs op bestaand linoleum. “Het is buitengewoon decoratief en onderhoudsvriendelijk en ideaal voor het gebruik op drukbelopen trappen. Het is snel te leggen volgens een één-dag-systeem van schuren, gieten en aflakken. Je kunt beschadigingen ermee maskeren en de vloer zelf is goed te repareren. Dankzij de blanke seallaag die eroverheen gaat, is de flakesvloer snel, goed en makkelijk schoon te maken. De vloer is vlak maar toch stroef. Bovendien is het materiaal oplosmiddel-vrij, zodat er bijvoorbeeld geen geuroverlast ontstaat en dit vloersysteem dus ook binnenshuis toepasbaar is.”

Pover en Ferwerda zijn heel blij met deze aanvulling op hun dienstenpakket. “Het leggen van deze vloeren past heel goed bij het schildersvak. Een schilder is ge-wend geduldig en secuur te werken.” «

De schilders van Pover leggen ook mooie vloerenOok voor een schilders- en glaszettersbedrijf betekent stilstand achteruitgang. Nieuwe ontwikkelingen signaleren en mogelijkheden benutten is belangrijk. Zo legt Schilders- en Glasbedrijf Pover nu ook prachtige, onderhoudsvriendelijke flakesvloeren.

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT» De vloeren van de entree en gangen en het trappenhuis van een bedrijfsgebouw of appar-tementencomplex hebben altijd veel te lijden. Met name materialen als hout en beton vragen extra aandacht bij schoonmaak en onderhoud. Toch valt vrijwel niet te voorkomen dat de re-presentativiteit afneemt, terwijl de staat van de entree, gangen en trappen wel de eerste in-druk bepaalt voor de bezoekers en voor de ge-bruikers van het (bedrijfs)gebouw bijdraagt aan hun woon- of werkplezier.

ONZE VISIE» Schilders- en Glasbedrijf Pover b.v. in Weesp is al meer dan 85 jaar actief in het onderhoud van bedrijfspanden en woningen. Daarnaast is Pover ook altijd bezig nieuwe technieken en toepassingen te vinden om de (bedrijfs)panden in goede staat te houden.

UW OPLOSSING» Een van de mogelijkheden om de vloeren van entree, gangen en trappen in goede staat te brengen en te houden is de flakes- of vlokken-vloer. Pover is een van de weinige bedrijven in Nederland die deze vloer kan leggen. De vlok-kenvloer is niet alleen buitengewoon decoratief en in veel kleuren verkrijgbaar, hij is boven-dien onderhoudsvriendelijk, reduceert de reinigingskosten, is snel te leggen en maskeert beschadigingen.

QUICK SCAN

REPORTAGE Tekst: Wendy van Schie // Fotografie: Luuk Gosewehr

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 23

Page 24: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

SVALA AUTO WEESP OMARMT VOLVO’S INNOVATIEVE KOERS

Premium rijcomfort met een knipoog van de fiscus

Bij aftersales manager De Jong en verkoopadviseur Heemskerk kun je er niet omheen. Het Volvobloed

stroomt de beide heren van kindsbeen af door de aderen. “En daar is dan ook alle reden toe”, zegt De Jong. “We verko-pen een prachtig premium product dat maximale vei-ligheid belooft zonder con-cessies te doen aan design en comfort.”

“Weet je wat het is”, haakt Heemskerk in, “Volvo zet de bestuurder, de mens centraal sinds 1927, de start van Volvo. Dat is het vertrekpunt van ieder ontwerp.” Toen de Zweedse fabrikant in 1959 de auto-gordel ontwikkelde, hebben ze hierop geen patent aangevraagd omdat ieder mens ervan

zou moeten kunnen profiteren. In alle model-len zie je innovaties terug die ontwikkeld zijn om de mens van dienst te zijn, zeggen Heemskerk en De Jong. “Ze gaan zelfs zo ver”, aldus De Jong, “dat ze de ambitie uitspreken

dat er geen doden of gewonden meer zullen vallen in en rondom nieuwe Volvo-auto’s vanaf 2020.”

Dat is nogal een ambitie. “En dat tekent Volvo”, zegt Heemskerk. “Ze zijn niet bang

doelen te stellen waarvan ze soms nog niet precies weten hoe ze ze zullen bereiken. Maar die mentaliteit brengt de markt wel ongedachte vernieuwingen.” De rijk uitge-ruste nieuwe modellen van Volvo met

Scandinavian Line (995 euro) zijn al even met een smartphone-applicatie te bedienen. “Je kunt je wagen op afstand openen en sluiten, je kunt real time data inzien over ver-bruik, brandstof, tempera-

tuur et cetera en – ook niet onbelangrijk – je kunt de auto laten voorverwarmen voor ver-trek op een koude ochtend. Dat is aange-naam voor de passagier én goed voor de levensverwachting van de motor in de Volvo.”

“In alle modellen zie je innovaties terug die ontwikkeld zijn om de

mens van dienst te zijn”

Svala Auto in Weesp behoort al jaren tot de top-10 Volvo Dealers in Nederland. Heeft dat van doen met de persoonlijke, kleinschalige, directe en snelle aanpak van de Weespse autodealer? Dat zeker. Maar, zo geven Remco de Jong en Wim Heemskerk van het dealerbedrijf graag toe, het zit ‘m vooral in dat prachtige product in de showroom: de Volvo.

REPORTAGE Tekst: Felix de Fijter // Fotografie: Luuk Gosewehr

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201424

Page 25: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

Ook schakelt het Volvo-on-call systeem de hulpdiensten in als de bestuurder door een ongeval of wat dan ook daartoe zelf niet meer in staat is.

BIJTELLINGDe Jong en Heemskerk merken dat de Volvo – onder meer door de introductie van nieuwe en tegelijkertijd vertrouwde model-len zoals de V40 – goed in de markt ligt. “En de gunstige bijtelling speelt daarin natuur-lijk ook een belangrijke rol”, zegt De Jong. “De nieuwe XC90 is daar bij uitstek een voorbeeld van. Het is een comfortabele ze-venzitter, maar dankzij z’n zuinige motoren en lage uitstoot vraagt de fiscus maar 14 pro-cent bijtelling. In het premium-segment is dat absoluut uniek.” Niet voor niets was de first edition van de nieuwe editie jongstle-den september in twee dagen volledig uit-verkocht. Maar niet getreurd, over een paar maanden rolt de nieuwe XC90 al weer van de band.

Svala Auto merkt ook dat de V40, terug van eigenlijk nooit weggeweest, het goed doet bij zakelijke gebruikers.

“Zorgeloos rijden in een premium, fiscaal aantrekkelijke en zuinige auto”, vat Heemskerk samen. “Dat is toch wat onder-nemers in deze tijden van een auto verwach-ten.”

En die lijn zetten De Jong, Heemskerk en de werkplaatsmonteurs van Svala Auto in Weesp voort. “We zijn niet voor niets een top-10 Volvo-dealer”, zegt De Jong. “We zet-ten in op ervaren monteurs met een brede expertise. Op Volvo-vlak – uiteraard – maar ze zijn ook op het vlak van andere merken ruim ervaren. En of je hier nu komt om een auto te kopen of vanwege een haperend remlicht; iedere klant moet hier met een ge-lukkig gevoel vandaan gaan. Aan dat streven zullen we nooit concessies doen.” «

SVALA AUTO WEESPNijverheidslaan 1 1382 LE WeespTelefoon 0294 - 41 82 00www.svalaauto.nl

“We zijn niet voor niets een top-10 Volvo-dealer”

ZWEDEN ZIJN STERKVolvo V40

*Bij 42% inkomstenbelasting

Volvo V40 D4 v.a. € 26.995 incl. 21% btw en bpm. Raadpleeg voor additionele kosten de verkoopvoorwaarden op www.volvocars.nl. Leasen v.a. € 559 p.m., excl. btw en brandstof, o.b.v. Full Operational Lease, 60 mnd, 20.000 km p.j., Volvo Car Lease: 020-65 873 10 (kantooruren). Wijzigingen voorbehouden.Gem. verbruik: 3,3 - 6,1 l/100 km (30,0 - 16,4 km/l), gem. CO2-uitstoot resp. 85 - 143 g/km.

Wie wil er nu niet een auto met veel pk’s en toch een lage bijtelling? De nieuwe Volvo V40 is de énige auto in zijn klasse waarin u van beide kunt profiteren. Zo rijdt u de V40 D4 met maar 14% bijtelling (vanaf € 133 netto bijtelling per maand*). Door deze nieuwe Drive-E D4 motor geniet u van 140 kW (190 pk) en een acceleratie van 0 tot 100 in slechts 7,4 seconden.

Daarnaast beschikt de V40 D4 over maar liefst 400 Nm koppel vanaf 1.750 toeren per minuut. Deze indrukwekkende getallen maken ook nog een trekgewicht van 1.500 kilogram mogelijk. Kies dus niet alleen met uw hoofd, maar ook met uw hart.

€ 26.995 €559 P/M

vanaf Leasen vanaf

• 140 kW (190 pk)• 85 gr/km CO2-uitstoot• 0 – 100 km/u in 7,4 seconden• 1.500 kg trekgewicht• Euro NCAP: veiligste auto ooit getest• O.a. standaard voetgangersairbag

v.a. € 133 netto bijtelling p/m*

140 kW (190 PK)

svalaauto.nlSvala Auto Weesp - Nijverheidslaan 1 - Weesp - 0294-418200

Page 26: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

Meer maakwerk voor mensen met een arbeidsbeperkingDe Participatiewet vraagt werkgevers de komende jaren extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Sociaal werkvoorzieningsbedrijf Tomingroep ziet kansen om in samenwerking met bedrijven meer in Nederland te produceren, assembleren, monteren en te verpakken. Tijdens netwerkbijeenkomsten, zoals laatst voor de metaalindustrie, worden gezamenlijk de mogelijkheden verkend.

Algemeen directeur Frank Oskamp van Tomingroep legt uit waarom zijn organisatie gastheer was voor

de eerste netwerkbijeenkomst op 5 juni in Hilversum: “Sw-bedrijven zoals Tomingroep kunnen voor werkgevers op de reguliere ar-beidsmarkt een partner zijn bij de uitvoering van de Participatiewet.” Dan moet voor werk-gevers wel eerst duidelijk zijn wat de Participatiewet inhoudt. “En daar zijn veel be-drijven nog nauwelijks bekend mee”, merkte Paul van Wijk op. Hij is directeur van de divisie Industrie, Retail en Externe plaatsingen van Tomingroep. “Terwijl de wet al over enkele maanden in werking treedt. Voorlichting over

de Participatiewet en wat daar voor werkgevers bij komt kijken, is hard nodig.”

Kort samengevat moet per 1 januari 2015 ieder-een met een arbeidsbeperking die kan werken, dat zoveel mogelijk bij een reguliere werkgever doen. Bedrijven en overheden hebben 125.000 extra banen voor hen beloofd. Lukt dat niet, dan dreigt een quotum voor werkgevers met 25 of meer medewerkers van 5% mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, op straffe van 5.000 euro per niet vervulde werkplek. Tomingroep heeft ruim tachtig jaar ervaring in het organiseren en begeleiden van werk voor mensen met een arbeidsbeperking. Van Wijk

en Oskamp weten uit de praktijk wat werkge-vers te wachten staat. Van Wijk: “Om door be-drijven als partner te worden gezien, moeten we beter uitleggen wat deze mensen doen en kunnen.” Dan geeft een rondleiding op de pro-ductieafdelingen van Tomingroep letterlijk een beeld van het werk, de mensen en de mogelijk-heden. Zo ontstond het idee om met werkge-versorganisaties (FME, Uneto-VNI, Koninklijke Metaalunie, WNT), arbeidsmarktopleidings-fondsen (A+O Metalektro, OOM, OTIB) en ad-viesbureau Nosem+Partners een speciale netwerkbijeenkomst voor de metaalindustrie te organiseren. Op locatie bij Tomingroep in Hilversum.

REPORTAGE Tekst: Miriam Vijge // Fotografie: Ruud Voest

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201426

Page 27: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT» Na goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer gaat op 1 januari 2015 de Participatiewet in. Daarbij is in het sociaal akkoord afgesproken dat bedrijven en over-heden 125.000 extra banen scheppen voor mensen met een afstand tot de arbeids-markt. Toch weten veel werkgevers niet wat de wet inhoudt en welke gevolgen het soci-aal akkoord heeft voor hun bedrijf en perso-neelsbestand.

ONZE VISIE» Tomingroep heeft ruim tachtig jaar erva-ring in het letterlijk organiseren van werk voor mensen met een arbeidsbeperking. Van die kennis en expertise kunnen overheden en werkgevers in de regio Almere, Gooi en Vechtstreek en Eemnes gebruik maken nu de invoering van de Participatiewet op hen af-komt.

UW OPLOSSING» Steek uw licht eens op bij het sociale werk-voorzieningsbedrijf over wat de Participatiewet betekent en wie de mensen met een arbeidsbeperking zijn voor wie die extra banen er moeten komen. Onderzoek de mogelijkheden van samenwerking met be-drijven van Tomingroep om bijvoorbeeld uitbesteed handwerk uit lagelonenlanden terug te halen naar Nederland. Dat kan con-currerend, levert extra werk in de regio op en geeft invulling aan zowel de Participatiewet als maatschappelijk verant-woord ondernemen.

QUICK SCAN

TOMINGROEP BVFranciscusweg 121216 SK HilversumTelefoon 035 - 671 81 11 E-mail [email protected]

een afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden.” Dat is dan ook het doel van de partnerships die Tomingroep voor ogen heeft: samen meer in Nederland produceren met mensen die anders langs de lijn staan.

Van Wijk geeft als voorbeeld de onderdelen van las-karren die momenteel door zijn divisie worden ge-maakt. “Dat werk is teruggehaald uit Oost-Europa. De gestegen kosten voor transport en arbeid plus de lange doorlooptijden en grote series speelden ons in de kaart. Het bleek lucratief voor de klant, het is extra werk voor Nederland en mensen met een arbeidsbe-perking zijn aan de slag.” Zelfs op een markt vol con-currentie uit lagelonenlanden, kan produceren lonend zijn. Dat bewijst volgens Van Wijk zijn klant wel, die de onderstellen voor zonnecellen via Tomingroep produceert. Niet alleen wordt bestaand productiewerk terugge-haald, ook nieuw productiewerk verdwijnt niet langer automatisch over de grens. Hydrorock is een regen-waterbuffer met een metalen rooster. Oskamp en Van Wijk typeren dat onderdeel als ‘goed in lage- lonenlanden te produceren’. Toch koos deze ondernemer bewust voor Tomin Metaal vanuit de duurzaamheidsgedachte people planet profit; dichter-bij geproduceerd en door mensen met minder kansen vanwege hun afstand tot de arbeidsmarkt.

Meer dan twintig bedrijven bezochten de netwerkbij-eenkomst, vaak met meerdere mensen. De reacties waren positief. Van Wijk noemt RAVO Fayat Group, dat straatveegmachines produceert die het groenbe-drijf van Tomingroep overigens ook gebruikt: “De metaalonderdelen worden in Oost-Europa en China gemaakt. De HR-manager was enthousiast om te on-derzoeken wat wij daarin kunnen doen.” De komende periode staan verschillende vervolggesprekken ge-pland om verder te onderzoeken of en hoe bepaalde werkzaamheden in de metaalbewerking zo op te knip-pen zijn dat mensen met een arbeidsbeperking het handwerk kunnen doen. Oskamp: “Mooie bedrijven als Heesen Yachts uit Oss hebben zich inmiddels aan-gemeld voor de volgende netwerkbijeenkomst. Best speciaal dat zo’n luxeproduct interesse in ons toont.” Werkgevers in de maakindustrie zien door de vergrij-zing tekorten ontstaan. Ze starten eigen ambachts-scholen, zoals NedTrain deed, om kennis en arbeidskracht op peil te houden. Oskamp: “Zoals de arbeidsmarktopleidingsfondsen zich toeleggen op de vakvaardigheden, zijn wij er voor het agogische deel om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden als werknemer. Daarmee kom je werkge-vers tegemoet om daadwerkelijk met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag te gaan. Die Participatiewet alleen verandert mensen niet.”

Lezers die ook meer willen weten over de Participatiewet en zelf willen zien wat de mogelijk-heden zijn met Tomingroep als partner voor mon-tage-, assemblage- en productiewerk, kunnen zich aanmelden via www.tomingroep.nl/netwerkbijeen-komst voor de volgende netwerkbijeenkomst op 15 oktober. «

Nederland is in de loop der jaren veel maakwerk en productiewerk kwijtgeraakt aan lagelonenlanden in Oost-Europa en aan China. Oskamp: “Met het uitbe-steden, offshoring, verdween ook veel knowhow uit Nederland. Sw-bedrijven hebben die expertise wel vastgehouden en ontwikkeld, maar dat weet de bran-che niet.” Van Wijk vult aan: “Voor bedrijven met en-gineeringswerk van metaalonderdelen kan het repeterende, licht-industriële handwerk dat onze mensen uitvoeren, een prima aanvulling zijn. Dat werk kunnen we op locatie bij klanten organiseren, een externe plaatsing, maar ook intern uitvoeren bij ons metaalbedrijf.”

Bij offshoring is kwaliteitsmanagement een probleem gebleken. “Vaak lijkt de stuksprijs in Polen of China lager”, legt Oskamp uit, “maar voor kwaliteit zijn vele controles en reizen nodig. Dat tikt aan in tijd en geld. Dan kunnen de totale kosten weleens lager uitpakken wanneer je het in Nederland produceert, bij een sw-bedrijf als Tomingroep.” Het terughalen van werk uit het buitenland, reshoring, creëert bovendien extra werk in Nederland. Daarbij kan samenwerking met een sw-bedrijf meer dan alleen financieel interessant zijn, be-argumenteert Oskamp. “Je geeft tegelijkertijd invulling aan je maatschappelijke verantwoordelijk-heid als bedrijf en als ondernemer, door mensen met

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 27

Page 28: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

Het NMM laat de bezoeker de Nederlandse krijgsmacht in het verle-den, het heden en in de toekomst be-

leven. In het nieuwe Nationaal Militair Museum zijn onder andere de collecties van het voormalige Legermuseum in Delft en het voormalige Militaire Luchtvaartmuseum opgenomen. Het NMM komt op een 45 hectare groot terrein, waar de expositieruimte/museumhal, met een opper-vlakte van 20.000 vierkante meter, het middel-punt van de voormalige vliegbasis is. Nemico BV, Transport and Lifting Solutions uit Weesp kreeg in januari van dit jaar een aanvraag om binnen het projectteam ‘Hang ‘em High’ een coördinerende rol te spelen bij het maken van hijsplannen en het hijsen van de vliegtuigen en helikopters van het NMM. Nemico is een specia-list in industriële verhuizingen, machine(ver)-plaatsingen en exceptioneel transport en in het hijsen van onder andere roltrappen, treinwagons, etc.

MUSEUMVLOER BESCHERMENTwintig toestellen moesten aan de dakconstructie van het museumgebouw opgehangen worden. De specialisten van Nemico hadden al de nodige er-varing opgedaan bij een soortgelijk project bij het Aviodrome in Lelystad, inclusief het impo-sante transport van de Boeing 747 vanaf Schiphol naar Lelystad. Tijdens de voorbe-reiding van het omvangrijke project in Soesterberg en in de gesprekken met de andere betrokken partijen kreeg Nemico het verzoek ook de uitvoering van de hijs- en transportactiviteiten voor zijn rekening te nemen. Nemico heeft in opdracht van het mu-seum de museumvloer beschermd met circa 3000 vierkante meter vilt en honderden kunststof rijplaten. Smart Constructions had de opdracht om de engineering en uitvoering van de

hijsconstructies aan de vliegtuigen te doen en om de vliegtuigen aan het plafond te bevestigen. Dit bedrijf uit Heerenveen heeft in de voorbereiding van het project een beroep gedaan op Nemico om de vliegtuigen in de hoge museumhal te hijsen en aan de kabels van de dakconstructie van de muse-umhal te bevestigen. De inrichting van het nieuwe museum is een complexe operatie, die met mili-taire precisie wordt uitgevoerd en vanwege deze strakke planning kwam Nemico ook in beeld om de militaire voertuigen onder de vliegtuigen te plaatsen. Op de museumvloer is plaats voor tanks, rups- en wielvoertuigen en ook voor nog enkele vliegtuigen.

SPECTACULAIR GEZICHTVoor het hijsen van de vliegtuigen en de lichte mi-litaire voertuigen stonden meerdere vrachtwagens met zware autolaadkranen (85 ton/meter) ter be-schikking, waarvan de uitlaatgassen in de nieuwe museumhal met lange slangen en afzuigunits naar buiten geleid werden. Nemico had een 10 tons elektrische heftruck ingezet om de lichtere objec-ten in de hal te vervoeren en te plaatsen. Het hij-sen van de vliegtuigen was een spectaculair gezicht. Zo werd de Lockheed F-104G Starfighter hangend in twee autolaadkranen gedraaid en on-dersteboven, vlak onder het dak opgehangen.

Ook de grotere toestellen, zoals de Mc Donnell Douglas F15A Eagle en de DC-3 Dakota, werden met precisie met drie zware autolaadkranen gehe-sen en aan de dakconstructie bevestigd.

Ondertussen reden de TROPCOS (trekker/opleg-ger combinaties) van Defensie af en aan met tanks en wielvoertuigen, die bij het museum werden ge-lost. Met behulp van de zware hefportalen van Nemico werden deze zwaargewichten van soms wel 50 – 60 ton exact op hun plek onder de opge-hangen vliegtuigen geplaatst, een precisieklus om alle objecten op de centimeter op de vloer te plaatsen. Nemico heeft dit project samen met de andere partijen succesvol en tot volle tevreden-heid van opdrachtgever NMM afgerond. «

BELANGRIJKE ROL NEMICO BIJ NATIONAAL MILITAIR MUSEUM IN OPBOUW

Complexe operatie met militaire precisie Op de voormalige Vliegbasis Soesterberg wordt op dit moment nog hard gewerkt aan een Nationaal Militair Museum, het NMM, dat eind 2014 zijn deuren voor het publiek zal openen.

REPORTAGE

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201428

Page 29: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

FIT20 HILVERSUM personal trainer Diana ReijgwartMarathon 11 L, 1213 PG HilversumTelefoon 035 - 773 29 39 E-mail [email protected]

“Een fit20-training duurt ook echt twintig minuten”, zegt Diana Reijgwart. “En het effect heb ik zelf ervaren toen ik bij fit20

Almere trainde: sterkere spieren, een fitter lijf en meer energie.” Ze zit aan de bartafel in haar lichte stu-dio, waar zes fitnessapparaten ruim staan opgesteld. “Meer is niet nodig”, verzekert ze. “Zes oefeningen in twintig minuten één keer per week.”

fit20 is een fitnesstraining gebaseerd op een Amerikaanse High Intensity Training, een intense krachttraining zonder explosief te zijn, legt de perso-nal trainer uit. “Je beweegt zwaar gewicht in slow mo-tion, totdat je spier zegt: ‘ik kan niet meer’. Dat moment, tijdelijk spierfalen, geeft je hersenen een sig-naal dat je spieren de volgende keer sterker moeten zijn. Met behulp van gewichtsweerstand zoeken we dat moment elke training elke oefening op tussen de 1.30 en twee minuten. Dat maakt fit20 uniek.”

De franchiseformule, die nu vijf jaar bestaat, slaat aan. Tegen de veertig studio’s zijn al geopend. Naast ondernemers met weinig tijd, die wel hun lichaam in conditie willen houden, trekt fit20 ook werknemers die in hun pauze ‘even’ komen. Vandaar de locatie op het Arena-kantorenpark. De plek is makkelijk bereik-baar, schoon en fris; letterlijk want de ruimte is ge-koeld tot 18 graden. Diana: “Je transpireert niet, dus omkleden in sportkleding is niet nodig. Zo blijft twin-tig minuten ook echt twintig minuten.”

‘’Je traint alleen of als duo en altijd op afspraak onder begeleiding van mij. Voor veel mensen is dat een stok achter de deur om vol te houden en in je eentje berei-ken de meeste mensen dat moment van tijdelijk spierfalen niet. Ik motiveer en corrigeer om blessures te voorkomen.” Op haar iPad houdt ze in een fit20-app de apparaatinstellingen en vorderingen van elke klant bij. Klanten kunnen hun overzicht ook gemaild krijgen. Voor de trainingsmethode en de fit20-app won de organisatie de innovatieprijs 2014 voor fran-chiseformules.

Mensen vinden die persoonlijke begeleiding prettig, merkt Diana. fit20 is geen sportschool; spiegels, harde muziek en tv’s ontbreken. Afhankelijk van je gekozen abonnement kost fit20 tussen de 59 en 89 euro per maand. Dat is meer dan een goedkope fit-nessketen maar beduidend minder dan een personal trainer per uur. Bedrijfsabonnementen of in-company trainingen zijn ook mogelijk.

fit20 Hilversum is sinds april open; tientallen klanten trainen er al. “Ik had weliswaar mijn eigen ervaring”, geniet Diana, “maar het is zó leuk om nu van mijn eigen klanten te horen, dat ze het verschil merken. Hoe sceptisch ook, ik nodig mensen van harte uit voor een gratis kennismakingstraining.” «

Fit in 20 minuten per weekHoe hou je je lichaam fit en sterk, als je nauwelijks tijd hebt om te sporten? Ondernemer Diana Reijgwart ontdekte fit20, was zo enthousiast over de methode dat ze personal trainer werd en haar eigen fit20-studio in Hilversum opende.

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT» Mensen, ondernemers in het bijzonder, hebben weinig tijd en energie om te sporten, terwijl ze daar wel baat bij zouden hebben. Veel sporten kosten ook de nodige tijd, zoals twee, drie keer per week een uur in de sport-school. De motivatie om het vol te houden ontbreekt vaak, ook vanwege de beperkte begeleiding of uitblijven van resultaat. Hoe houd je dan je lichaam gezond en fit?

ONZE VISIE» Sport en bewegen is essentieel om in goede conditie te blijven; ook als je ondernemer bent en wel wat meer energie kunt gebrui-ken. Niets doen betekent met de jaren een af-braak van je spieren en botintensiteit. Een korte maar krachtige training zorgt voor een fit, sterker en gezonder lijf en dat kan in twintig minuten per week.

UW OPLOSSING» fit20: dat betekent één keer per week twin-tig minuten intensief trainen met volle aan-dacht en begeleiding van uw personal trainer, en zonder transpireren of omkleden. In een ruimte die schoon en fris is en rust uitstraalt, terwijl uw spieren hard aan het werk gaan. U traint uw lichaam, zodat u ge-zonder, fitter, sterker en energieker wordt.

QUICK SCAN

Een

med

ewer

ker

van

Info

rmor

e B.

V. u

it H

ilver

sum

tijd

ens e

en fi

t20-

trai

ning

REPORTAGE Tekst: Miriam Vijge // Fotografie: Jan Koetsier

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 29

Page 30: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

W Ppersoneel en salaris

Oostergracht 48 T: 035 - 58855753763 LZ Soest F: 035 - 5885737

.

..Geen zorgen meer overde salaris- en personeelsadministratie

Altijd inzicht in

Nieuwsgierig naarwat W P voor u kan doen?

uw loonkosten en overzicht van uw uitgaven

www.wpps.nl

W Ppersoneel en salaris

Oostergracht 48 T: 035 - 58855753763 LZ Soest F: 035 - 5885737

.

..Geen zorgen meer overde salaris- en personeelsadministratie

Altijd inzicht in

Nieuwsgierig naarwat W P voor u kan doen?

uw loonkosten en overzicht van uw uitgaven

www.wpps.nl

W Ppersoneel en salaris

Oostergracht 48 T: 035 - 58855753763 LZ Soest F: 035 - 5885737

.

..Geen zorgen meer overde salaris- en personeelsadministratie

Altijd inzicht in

Nieuwsgierig naarwat W P voor u kan doen?

uw loonkosten en overzicht van uw uitgaven

www.wpps.nl

W Ppersoneel en salaris

Oostergracht 48 T: 035 - 58855753763 LZ Soest F: 035 - 5885737

.

..Geen zorgen meer overde salaris- en personeelsadministratie

Altijd inzicht in

Nieuwsgierig naarwat W P voor u kan doen?

uw loonkosten en overzicht van uw uitgaven

www.wpps.nl

W Ppersoneel en salaris

Oostergracht 48 T: 035 - 58855753763 LZ Soest F: 035 - 5885737

.

..Geen zorgen meer overde salaris- en personeelsadministratie

Altijd inzicht in

Nieuwsgierig naarwat W P voor u kan doen?

uw loonkosten en overzicht van uw uitgaven

www.wpps.nl

Ook toe aan een nieuwe huisstijl?

Anna Meursstraat 2, 1411 SM Naarden035 6941194, [email protected], www.lexmaat.pro

MTH Een goed gevoel!Lt. Gen. Van Heutszlaan 10, 3743 JN Baarn T: (035) 526 22 64 E: [email protected] www.mth.nl

Bussummergrindweg 1, 1406 NZ Bussum T: (035) 691 46 76 E: [email protected] www.mth.nl

MTH wil uw beste onafhankelijke partner zijn. Dat lijkt een onbescheiden

doelstelling. Maar MTH is van mening dat het in ieders bereik moet lig-

gen om van iemand anders ‘de beste partner’ te zijn. Met zoveel verschil-

lende getalenteerde collega’s in huis denken wij dat het mogelijk is om voor

iedere ondernemer en bestuurder een optimaal team samen te stellen.

Elke relatie moet bij zijn besluitvorming kunnen steunen op een veel-

kleurig MTH-team waarin kennis, vaardigheden en connecties optimaal

zijn vertegenwoordigd. We horen ondernemers vaak zeggen bij essen-

tiële beslissingen: “daar heb ik wel een goed gevoel bij”. U kunt echter

alleen op ‘een goed gevoel’ beslissen als u over de juiste informatie en

adviezen beschikt. Als partner voorzien wij u graag van deze waarde-

volle basis. Als we beseffen dat wij niet de juiste kennis aan boord heb-

ben dan brengen wij u in contact met goede adviseurs uit ons netwerk.

Dat doe je als partner!

Samenwerken met een goed gevoel!

Page 31: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

COOL INVESTEinsteinweg 33B, 3752 LW BunschotenTelefoon 033 - 298 04 31E-mail [email protected]

Al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw houdt Cool Invest zich bezig met de verhuur van kantoren en bedrijfsruimte.

Van enige ervaring kan men derhalve wel spreken. In Bunschoten, Leusden en Zeewolde beschikt Cool Invest over zo’n 20.000 vierkante meter in diverse bedrijfspanden die worden verhuurd aan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.

OPLOSSINGSGERICHTBarbera Bos en Willem Koelewijn benadrukken graag dat hun dienstverlening is geënt op een filosofie van flexibiliteit. Koelewijn zegt het zo: “Als je een doeltreffende invulling van kantoren en bedrijfspanden wilt, kun je beter direct oplossingsgericht meedenken met de bedrijfsvoering van de huurders dan stug vasthouden aan huurcontracten.”

De Bunschoter verhuurder doet er dan ook van alles aan om huurders het gevoel te geven dat er met Cool Invest te praten valt. “We zitten er kort op – en dat kan ook, omdat we kleinschalig opereren. Als je een pand huurt van een grote partij, zijn de lijnen vaak lang. De beheerder is niet in de buurt, dus bij een lekkage mag je hopen dat er via het hoofdkantoor misschien wat geregeld wordt. We voeren hier parkmanagement, zorgen voor onderhoud, zijn altijd bereikbaar en hebben vaste partners die bij storingen snel in actie kunnen komen.”

VEEL RUIMTEKantoren en bedrijfsruimtes zijn bij Cool Invest afzonderlijk en in combinatie te huren. Niet alleen in de service wil de Bunschoter onderneming flexibel zijn, ook in de praktische uitvoering geeft ze er gevolg aan. “Metrages variëren bij ons van zo’n vijftig tot ruim elfhonderd vierkante meter”, zegt Bos. Daarbij hebben klanten keuze uit zowel eenvoudige als luxe kantoren. Qua inrichting laten we huurders ook veel ruimte.”

Ter illustratie een voorbeeld van een klant die voor vijf jaar had getekend. “Er was op hun verzoek namelijk grondig verbouwd”, zegt Bos. “Na twee jaar bleek dat zij te ruim in hun jasje zaten en het voor hen niet haalbaar was de vijf jaar vol te maken. Ondanks de forse kosten die gemaakt waren en het lopende contract, hebben we dit opgebroken. In goed overleg hebben we met elkaar een oplossing gevonden. Ze zitten nu kleiner in hetzelfde pand en het gaat goed. Zo willen wij werken.”

De werkwijze werpt z’n vruchten af. Hoewel veel kantoren in Nederland leegstaan, weet Cool Invest nog altijd een bezetting van 75 procent te realiseren. “Het is de laatste jaren wel lastiger geworden op de kantorenmarkt”, erkent Koelewijn. “Het jaar 2008 betekende wat dat betreft echt een kantelpunt. De nieuwe werkelijkheid laat zich typeren door korte contracten aanbieden, flexibel zijn en telkens samen naar oplossingen zoeken.”

Flexibel tot in de vezels van het huurcontract

OP ZOEK?Voor ondernemingen die nog op zoek zijn naar een plezierige kantooromgeving: aan de Amersfoortseweg 12 in Bunschoten, op steenworp afstand van de A1, is een luxueuze kantoorruimte (penthouse) beschikbaar van 433 vierkante meter. Twee jaar geleden is het kantoor volledig gerenoveerd. De ruimte is modern en transparant ingericht, beschikt over alle standaardfaciliteiten zoals airco en glasvezel, en heeft een eigen kantine, een directiekantoor en een pantry. Meer informatie op de website van Cool Invest. «

Waar huurcontracten voor kantoren en de daaruit voortvloeiende dienstverlening niet zelden aan starheid onderhevig lijken, treffen klanten in Cool Invest een verhuurder die zich op flexibiliteit laat voorstaan. “Als het moet, proberen we er altijd een mouw aan te passen.”

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT» Huurders lopen niet zelden stuk op een starre en onpersoonlijke benadering van veelal grote verhuurders.

ONZE VISIE» Cool Invest wil daarom liever oplossingsge-richt meedenken met de bedrijfsvoering van huurders dan stug vasthouden aan huurcon-tracten. Op die manier creëren we een weder-zijdse loyaliteit.

UW OPLOSSING» We zitten letterlijk en figuurlijk dicht op onze huurders. Ons kantoor in Bunschoten is geves-tigd op het terrein waar een deel van de door ons verhuurde panden staat. Dankzij gedegen parkmanagement en een adequaat beleid op het vlak van onderhoud, ervaren huurders ons als een betrouwbare en flexibele partner.

QUICK SCAN

REPORTAGE Tekst: Jasper van den Bovenkamp // Fotografie: Ruud Voest

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 31

Page 32: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

BusinessPlazaNederland Partner voor het lokale bedrijfsleven

Pro

fess

ione

el v

oor

de d

ag k

omen

Baa

nbre

kend

voo

r uw

pre

sent

atie

Mul

tiCop

y D

iem

en b

iedt

u e

en c

ompl

ete

beur

sinr

icht

ing,

voo

r el

ke b

eurs

, met

uw

ei

gen

uits

tral

ing.

Com

pact

, mob

iel,

mee

rder

e ke

ren

te

gebr

uike

n en

in e

en h

ando

mdr

aai

gepl

aats

t.

Geh

eel i

nkla

pbaa

r en

doo

r éé

n pe

rsoo

n m

ee te

nem

en.

Mul

tiC

opy

Die

men

Snie

p 7

711

12 A

J D

iem

enTe

l. 0

20-6

98

16 0

0Fa

x 0

20-6

90

56

09

die

men

@m

ult

icop

y.n

lm

ult

icop

y.n

l/d

iem

en

ADV

Mob

iele

beu

rsst

and

MC

D 2

16x1

56.in

dd

128

-08-

14

10:0

4

Autobedrijf Poll Hilversum B.V.Zeverijnstraat 2, 1216 GK Hilversum

Tel. 035 - 624 78 41

Dick Visser’s Autobedrijf B.V. Rijksweg 1, 1411 GD Naarden

Tel. 035 - 694 78 13

Autobedrijf Poll Huizen B.V.

Nijverheidsweg 21, 1271 EA HuizenTel. 035 - 526 28 88

Let op! dit beeld heeft geen magazine profiel

“Intelligent, krachtig en zuinig”

Alle bedragen in euro’s. Prijzen zijn incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden. Zie voor kosten en voorwaarden ford.nl/verkoopvoorwaarden. Afgebeelde auto kan afwijken van standaardspecificaties. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 18,8 - 21,7; liter/100 km: 4,6-5,3; CO2 g/km: 120-125.

De Ford EcoSport is intelligent, behendig, krachtig en zuinig. De geavanceerde motoren en transmissies geven u de perfecte combinatie van prestaties, trekkracht en buitengewoon laag brandstofverbruik. Hij is tevens uitgerust met SYNC incl. AppLink, een technologie waarmee u onderweg niet alleen toegang heeft tot de apps op uw smartphone, maar ook kunt telefoneren en uw muziek bedienen, simpelweg door uw stem te gebruiken.

Nu vanaf 24.595,-

De nieuwe Ford EcoSport• Lichtmetalen velgen • Automatische airco • SYNC smartphone koppeling met Applink • Parkeersensoren achter • ABS/ESP • 7 airbags

powered by Ford EcoBoost

Page 33: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT» Elke ondernemer krijgt te maken met marke-ting en communicatie. Bijvoorbeeld als het gaat om het ontwerpen van een (nieuwe) huis-stijl of bij evenementen en acties, die - soms zeer ad hoc - vragen om professionele marke-ting- en communicatieoplossingen en promoti-onele hulpmiddelen. Tal van bedrijven kunnen hierbij ondersteunen, maar vaak gaat het dan om één specifiek onderdeel. Dat kost onderne-mers tijd en veroorzaakt nogal eens stress, ook doordat zij niet altijd de kennis in huis hebben om de juiste oplossing te kiezen én de kosten daarvan te beoordelen.

ONZE VISIE» MultiCopy Diemen vindt dat ondernemers zich moeten kunnen concentreren op hun core business en neemt ze graag de zorgen uit han-den voor hun marketing- en communicatieac-tiviteiten. Niet voor niets is MultiCopy The Communication Company.

UW OPLOSSING» Of het nu gaat om de huisstijl, de complete productie en verspreiding van gepersonali-seerde mailings, het ontwerpen en produceren van posters, vlaggen en complete beursstands, websites, relatiegeschenken, bewegwijzering, raamdecoratie of sponsorborden… MultiCopy Diemen regelt het van begin tot eind volgens het principe van one-stop-shopping.

QUICK SCAN

MULTICOPY DIEMENSniep 77, 1112 AJ DiemenTelefoon 020 - 698 16 00E-mail [email protected]/diemenwww.detafelvanwim.nlwww.facebook.com/DiemenMulticopy

Bij MultiCopy in Diemen komt nog wel eens een student binnenlopen die zijn scriptie wil laten printen. Als daar

gelegenheid voor is, willen directeur Wim Gerritsen of een van zijn vijf medewerkers dat graag doen, maar de core business is het niet. “Kopiëren doen we óók, maar wij richten ons vooral op ondersteuning van het bedrijfsleven”, legt Gerritsen uit. “Wij bieden ondernemers totaaloplossingen voor hun marketing en communicatie en nemen ze graag alle zorgen uit handen.”

MARKETING- EN COMMUNICATIEONDERSTEUNINGGerritsen is al heel lang actief in deze sector. Eerst met zijn drukkerij Erla in Oud-Zuid en later de Bijlmer. “Elf jaar geleden ben ik verhuisd naar Diemen en zeven jaar geleden heb ik me aangesloten bij MultiCopy | The Communication Company. We bieden marketing- en communicatieondersteuning aan bedrijven en organisaties in de regio Groot Diemen, waaronder naast Diemen onder andere ook IJburg, Muiden, Weesp, Hilversum en Bussum vallen. Veel doen we in eigen huis, zoals digitaal printen en drukken in offset, maar we hebben daarnaast een netwerk opgebouwd met gespecialiseerde bedrijven.” Snelheid, flexibiliteit en betrokkenheid; zo typeert Gerritsen de inzet van MultiCopy Diemen. “Of het nu gaat om de complete productie en verspreiding van mailings in print of digitaal, het ontwerp van een huisstijl, de productie van vlaggen, posters, steigerdoeken,

relatiegeschenken, promotieartikelen of zelfs complete beursstands, we verzorgen het van begin tot eind en volgens de afspraken. We voeren niet alleen uit, maar we willen ook toegevoegde waarde leveren, zodat de opdrachtgever totaaloplossingen krijgt, waarmee hij of zij het beoogde doel bereikt.” MultiCopy Diemen kan tot heel grote formaten aan en van enkelstuks tot zeer grote oplagen.

FLEXIBELE STATAFELS EN VITRINEKASTENBinnen de MultiCopy-organisatie brengt Gerritsen twee eigen producten exclusief op de markt. “Wij hebben een heel leuk en opvallend product ontwikkeld: de Do the Twist(table), een flexibele statafel van karton, waarmee je je boodschap op een speciale manier uitdraagt. Hij is makkelijk opvouwbaar, snel op te zetten en meerdere keren te gebruiken. We kunnen de tafel bedrukken in de huisstijl van de opdrachtgever of bijvoorbeeld afstemmen op een speciale actie. Ideaal tijdens evenementen of als beursinrichting. Sinds kort hebben we ook een flexibele vitrinekast, die net zo eenvoudig is in gebruik en net zo makkelijk kan worden afgestemd op de doelstelling van de opdrachtgever.” Zie voor voorbeelden: www.detafelvanwim.nl.

Wim Gerritsen van MultiCopy Diemen wil ondernemers graag helpen hun communicatie slimmer, efficiënter, completer, mooier en effectiever aan te pakken. «

‘ Totaaloplossingen’ met toegevoegde communicatiewaardeNaamsbekendheid is belangrijk, maar een naam kan - hoe sterk ook - soms achterhaald raken. Vandaar dat MultiCopy graag duidelijk maakt dat de toevoeging The Communication Company veel meer zegt over de dienstverlening.

REPORTAGE Tekst: Wendy van Schie // Fotografie: Luuk Gosewehr

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 33

Page 34: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

Wij doen gericht onderzoek onder uw klanten, relaties, burgers en/of medewerkers. Bieden praktische sturingsin-formatie. Maatwerk, niet bulk. Wij helpen u om klantfocus en klantgerichte cultuur te versterken.

Begrijpen Beleven Bouwen steda.nl

De voordelen van poedercoating op hout:

veel ontwerpvrijheid

robuuste kwaliteit

duurzaam en veilig

interessante prijs

INNOVATIEVE KRACHTPATSER IN POEDERCOATING OP HOUT

Innovatieve oplossingen voor: badkamer- en keukenbouwers

maritieme en medische sector

icoan.nl

Staal

Roest vast staal

Aluminium

Hekwerken

Poortautomatisering

Hoge Eng-West 18

3882 TR Putten

T: 0341-492239

F: 0341-492455

E: [email protected]

I: www.brinkbv.nl

PoedercoatenStralen

SchooperenVerzinken

ChromaterenRenovatie

Hoge Eng West 20 - Putten

T: 0341 - 47 07 77

[email protected]

www.brcoatings.nl

www.fockslabels.nl

De Naam- en Typeplaten Specialist

Focks LabelsWaterscheerling 1013824 GB AmersfoortTel: 033 - 285 04 77Email: [email protected]

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Advertentie Ondernamen.pdf 1 03-07-13 14:53

Ontslag? Reorganisatie? Arbeidsconflict? Concurrentiebeding? Wij zijn gespecialiseerde advocaten en mediators die altijd streven naar het beste resultaat.

Wij begeleiden u als ondernemer bij al uw arbeidszaken tegen eerlijke tarieven.

Bel 030-6993030 of kijk op www.labor-advocaten.nl

Woudenbergseweg 5, 3701 BA Zeist ’t Zand 17, 3811 GB Amersfoort

Page 35: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT» Sommige consumenten laten zich gemak-kelijk verleiden door de tarieven die univer-sele garages rekenen voor reparaties, onderdelen, beurten en controles.

ONZE VISIE» Als dealer van Peugeot en Hyundai loopt Broekhuis Naarden voorop in specialisatie van deze merken. Dat betaalt zich vroeg én laat terug. Ons doel is dan ook: enthousiaste klanten. Met die belofte halen wij het beste uit onszelf naar boven, zodat u - onze klant - onbezorgd mobiel blijft.

UW OPLOSSING» De tarieven die Broekhuis Naarden rekent, zijn scherp en transparant. Ervaar het zelf en kom binnenkort eens langs, de koffie staat klaar!

QUICK SCAN

BROEKHUIS NAARDENGooimeer 15, 1411 DE NaardenTelefoon 035 - 694 76 14E-mail [email protected] www.eenbroekhuisauto.nl

Broekhuis Naarden, dat in 2008 met de merken Peugeot en Hyundai in de Noord-Hollandse vestingstad neerstreek, koesterde

al langere tijd plannen voor een verbouwing, laat Bob van Stempvoort weten. Sinds vorig jaar heeft Van Stempvoort de leiding over de Naardense vestiging, die onderdeel is van de Broekhuis Groep. “De wens om het pand eens grondig te herzien, leefde al jaren; ik had de eer om er gevolg aan te geven”, lacht hij. En de vestigingsdirecteur pakte het meteen goed aan. Gedurende een periode van drie maanden ging het hele gebouw op de schop. Showroom, werkplaats, toiletten, kantoren en zelfs het buitenterrein ondergingen een enorme metamorfose. Met een openingsweekend biedt Broekhuis Naarden klanten en relaties binnenkort de gelegenheid het vernieuwde pand te komen bewonderen.

PEUGEOT 308 SWIs er eigenlijk wel reden voor een feestje, nu het de autobranche bepaald niet voor de wind gaat?Van Stempvoort: “Daar hebben we goed over nagedacht. Nu de verbouwing is afgerond, is het ook tijd om dit samen met onze klanten te vieren. Daarnaast hebben wij met de Peugeot 308 SW, met 14 procent bijtelling voor de zakelijke rijder, en de nieuwe Peugeot 108, twee producten in huis die wij extra aandacht willen geven.”En, het moet gezegd, met zo’n achthonderd perso-neelsleden, tien automerken en 38 dealervestigingen is de Broekhuis Groep een speler van formaat. “We zijn gelukkig gezond. Dat heeft ook te maken met onze brede spreiding van activiteiten. Behalve verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte auto’s hebben we onder meer een eigen leasemaatschappij, Broekhuis Lease, en acht schadeherstelbedrijven. Verder verzorgen wij bedrijfswagenaanpassingen en regelen wij voor onze

klanten verzekeringen en financieringen. Doordat wij continu sturen op kwaliteitsverbetering, door onder meer processen te monitoren en reviews van klanten te vragen, presteren wij ook daadwerkelijk beter. Wij proberen onszelf op deze manier voortdurend te ontwik-kelen.”

LOYALITEITDie progressie heeft zonder meer te maken met de goed doordachte filosofie van Broekhuis, waarin wederzijdse loyaliteit een begrip is. Vanuit de dagelijkse praktijk kent het bedrijf de noodzaak van gedegen onderhoud en reparatie. “Als specialist van onze merken verzorgen wij dat natuurlijk met verstand van zaken. Toch laten consumenten zich soms gemakkelijk verleiden door tarieven voor onderdelen, controles of beurten bij de universele garages. Niet zelden ontstaat er vervolgens een probleem, waarmee ze dan uiteindelijk weer bij ons terechtkomen. Wij vinden het belangrijk dat onze klanten een duurzame relatie met ons opbouwen. Ze profiteren dan van ons specialisme en mogelijkheden van coulance vanuit de fabrikant. We komen op voor hun belang en gaan tot het uiterste om hun probleem op te lossen.”

EEN DIKKE ACHTIntussen focust Broekhuis Naarden zich op de verdere tevredenheid van haar klanten en aanscherping van de dienstverlening.” Met het aantrekken van extra personeel is ook de receptie van Broekhuis Naarden vernieuwd en sluit deze nog beter aan bij de klant-verwachting. En die ambitie wordt beloond. Op de website van Broekhuis Naarden beoordelen klanten hun mobiliteitspartner as we speak gemiddeld met een dikke acht. «

Broekhuis Naarden steekt zich in nieuw jasjeHet pand van Peugeot- en Hyundai-dealer Broekhuis Naarden is afgelopen zomer ingrijpend verbouwd. “Alles wat je hier ziet – van vloer tot plafond – is eruit geweest”, zegt de nieuwe vestigingsdirecteur Bob van Stempvoort.

REPORTAGE Tekst: Jasper van den Bovenkamp // Fotografie: Ruud Voest

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 35

Page 36: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014
Page 37: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT» De Belastingdienst wekt de schijn onderne-mers en particulieren te helpen, bijvoorbeeld met vooraf ingevulde aangiften.

ONZE VISIE» Als de Belastingdienst mensen gaat helpen, is dat een hele goede reden voor wantrouwen. Bij een hongerige leeuw kruip je toch ook niet zijn kooi binnen om te vragen of hij honger heeft? De fiscus dient zich op te stellen als een partij die de fiscale wetgeving uitvoert. Niet minder, maar vooral niet meer.

UW OPLOSSING» Wij kleden onze service zo aan, dat cliënten ervan overtuigd zijn dat de fiscus er niet is om hen te helpen. Derhalve trekken wij, met onze cliënten, een eigen plan. Ten bate van de cliënt.

QUICK SCAN

DINKLA & DINKLA BEDRIJFSADVISEURS B.V.Huizermaatweg 1, 1273 NA HuizenTelefoon 035 - 694 35 55 / 06 - 549 065 01E-mail [email protected] www.dinkla.nl

Wie in het dogma gelooft dat de financiële sector wordt gedomineerd door saaie horken, moet gewoon eens een vrijblijvend

kennismakingsgesprek met Eric Dinkla plannen. Op zijn splinternieuwe kantoor in Huizen zal hij met dat geloof korte metten maken.

Terwijl achter hem, op de oude locatie in Naarden, de boekenplanken puffen van dertig jaargangen Vakstudie Nieuws – “die lees ik meestal op zondagochtend, en nee, dat zijn niet de meest enerverende momenten van mijn leven” – vertelt Dinkla over de zaken die hem bezighouden. Ontspannende zaken, zoals bijvoorbeeld motorrijden. Heerlijk vindt Dinkla dat. Op z’n BMW R 1200 RT heeft hij geen last van de telefoon, denkt hij niet aan werk en aan mooie vrouwen. Hij kijkt om zich heen en geniet. En golfen, dat doet hij ook graag. Meestal zaterdags. “Kijk, ik werk zes dagen in de week – nou, dat is niet helemaal waar, alhoewel, het scheelt maar weinig. En weet je, dan is het fantastisch om op zo’n vrije dag een balletje te slaan.”

VAN HOT NAAR HERNiet dat Dinkla z’n werk niet leuk vindt. Nee, integendeel. Het bedrijf, dat hij ruim 34 jaar geleden begon, runt hij met veel plezier. Dinkla pakt z’n agenda van tafel. “Kijk, nog ouderwets van papier. Hij staat bol van de afspraken, ik vlieg de hele dag van hot naar her. Van cliënten naar de bank, van collega’s naar de Belastingdienst.”

Zo was Dinkla eergisteren in Den Haag voor een cliënte die gebruik gaat maken van de inkeerregeling om zwart spaargeld aan te geven, pakte hij daarna de motor naar Rotterdam waar hij een lunchafspraak had met de eigenaar van een Dordtse kledingzaak, en reed hij vervolgens met z’n scheurijzer “veel te hard” weer terug naar kantoor voor de volgende meeting.

HANDEL VOL Dinkla & Dinkla Bedrijfsadviseurs telt een cliënteel van zo’n 125 ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. En met de drieënhalve fte heeft het Huizense bedrijf daar zijn handen vol aan. “Ik trek geregeld in het weekend door, we draaien goed.” Het kantoor verzorgt administratieve trajecten, de samenstelling en controle van jaarrekeningen en de begeleiding bij fusies en overnames. Het is niet voor niets dat Dinkla zich liever geen specialist, maar een generalist noemt. “Ik vind het allemaal interessant.”

Toch raakt hij het meest opgewonden van het fiscale speurwerk, waarbij hij telkens zoekt naar de fiscale mogelijkheden voor zijn cliënten. “Je wilt er voor zorgen dat ze niet meer belasting betalen dan strikt noodzakelijk is. Dat is een leuke zoektocht. Niet langs de afgrond, nee, je gebruikt de mogelijkheden die de wet biedt optimaal. We doen hier niet aan belastingontduiking, maar aan belastingontwijking.” «

Dinkla & Dinkla verkast naar HuizenPer 19 september is het kantoor van Dinkla & Dinkla Bedrijfsadviseurs gevestigd aan de Huizermaatweg 1 in Huizen. Zeer diepe redenen gaan er achter de verhuizing niet schuil. “Ik heb het hier wel gezien”, zegt eigenaar Eric Dinkla, terwijl hij in een stoel van zijn voormalige Naardense kantoor achteroverleunt.

REPORTAGE Tekst: Jasper van den Bovenkamp // Fotografie: Luuk Gosewehr

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 37

Page 38: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT» Veel uitdagingen die op het pad van on-dernemers of gemeenten komen, zijn te groot of te gecompliceerd om individueel aan te vliegen.

ONZE VISIE» Door gemeenten en ondernemers met el-kaar te verbinden en samen te blijven wer-ken aan structurele vernieuwing, werkt de regio Gooi en Vechtstreek op een eigentijdse en slimme manier aan behoud en verster-king van zijn economische en maatschappe-lijke positie.

UW OPLOSSING» iLocator is de verbindende schakel tussen gemeenten en ondernemers en beschikt over de kennis en ervaring om gezamenlijk resul-taten te boeken.

QUICK SCAN

ILOCATORHarmonieplein 121A3603 BS MaarssenTelefoon 0346 – 28 37 11E-mail info@ilocator-gooienvechtstreek.comwww.ilocator-gooienvechtstreek.com

Een jaar of vier geleden stond Ed Heijstee als een van de founding partners aan de wieg van iLocator. De stichting werd opgericht om

bedrijfsterreinen in de regio te behouden en te verster-ken, onder meer door overheden, bedrijven en private partijen aan elkaar te verbinden. Ook vandaag wordt hierop nog volop gefocust, “maar de activiteiten gaan zich in de toekomst wat ons betreft verbreden”, zegt Heijstee.

MET LOF ONTVANGENEen belangrijke ontwikkeling in dat kader is de rol die iLocator speelt onderweg naar de Floriade 2022 in Almere. Nadat de (regio)gemeenten een propositie ontwikkelden om te bekijken op welke manier ze een bijdrage kunnen leveren, is iLocator gevraagd samen met de platforms iZovator, iMMovator en iTrovator die ver-der uit te werken. Het voorstel dat daarop is gelanceerd, werd met lof ontvangen, liet voorzitter van de Economic Board Jan van Run, tevens gedeputeerde Economische Zaken van Noord-Holland weten. Wethouders van de negen gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek nemen in september een besluit over de toekomstige bemoeienis van iLocator met de Floriade. Daarna wordt het voorstel verder geconcretiseerd en worden private partijen gecommitteerd.

Onder de paraplu van het Floriade-thema Growing Green Cities wil de regio op drie topics specifiek inspelen. “Het gaat in de kern om het goed faciliteren en managen van de gezondheid van inwoners van de stad. Denk aan thema’s als Healthy Urban Living, Healthy Leisure en

Healthy Aging. De boodschap is: creëer een leefomge-ving in de haastigheid van het leven waar het rustig en veilig is, een gemeenschap waar voorzieningen aanwezig zijn, maar waar je bijvoorbeeld ook gewas-

sen kunt verbouwen. Natuurlijk willen we daarmee

ook mensen naar de Gooi- en Vechtstreek lokken. De regio heeft veel te bieden als het gaat om innovaties, de prachtige natuur en kenmerkende Gooise tuinen.”“We zoeken ook naar andere manieren om onze activi-teiten te verbreden, door ons uitstekende netwerk met het regionale bedrijfsleven te gebruiken en partijen te verbinden aan een gezamenlijke opgave”, aldus Heijstee. “Hopelijk kunnen we daar binnenkort meer over vertel-len.”

FOCUS BLIJFT OP WERKGEBIEDENHeijstee benadrukt dat de kernactiviteiten van iLocater evenwel blijvende prioriteit hebben. En daar lijken de ontwikkelingen over elkaar heen te buitelen. Terwijl de stichting samen met adviesgroep STEC gaat werken aan een visie en strategie voor ‘t Plaveen in Huizen, verneemt iLocator het fijne nieuws dat de HIRB-subsidies die voor de bedrijventerreinen zijn aangevraagd – in totaal zo’n 488.000 euro – goeddeels zijn verstrekt. Intussen wordt de monitor werkgebieden gemigreerd naar een nieuw systeem, waardoor nog meer informatie beschikbaar is. Op een groots evenement eind november wordt de nieuwe monitor met de eerste resultaten gepresenteerd. Dan zijn er ook de resultaten van de training ‘Hoe courant is uw pand?’ om zakelijke vastgoedeigenaren bewust te maken van de vele aspecten die meespelen bij de waardebepaling van hun pand.

“We zijn volop bezig onze activiteiten te intensiveren en te verbreden”, zegt Heijstee. “Niet als doel op zich, maar omdat we de afgelopen vier jaar hebben gemerkt hoeveel dynamiek in samenwerking opbloeit. Het is de moeite waard onze scoop te verbreden, denken we. Daarnaast is er financiële noodzaak om zelf omzet te genereren, omdat de publieke bijdrage de afgelopen jaren drastisch is afgenomen.” «

iLocator wil activiteiten verbredenOntwikkelingsmaatschappij iLocator wil met haar activiteiten de breedte in, zegt directeur Ed Heijstee. iLocator gelooft dat ze iets te bieden heeft.

REPORTAGE Tekst: Jasper van den Bovenkamp // Fotografie: Ruud Voest

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201438

Page 39: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

ZAKELIJKE HELPDESK MARKTPLAATSTelefoon 088 - 008 26 26Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur, zaterdag 10.00 tot 16.00 uurwww.admarkt.nl

Ook Peter van Rossem ontwikkelde zijn handelsgeest verder via Marktplaats. “Ik kom uit een ondernemersgezin en heb, naast

een vaste baan, eigenlijk altijd van alles verhandeld via Marktplaats. Toen ik 45 was, ben ik een hbo-opleiding gaan volgen. Voor mijn afstudeeropdracht heb ik Buitenkado.nl opgezet, een webwinkel voor tuin- en vrijetijdsartikelen. Mijn afstudeercoach adviseerde me om deze online winkel ook echt te realiseren. Toen ik mijn vaste baan kwijtraakte, ben ik op mijn vijftigste serieus gestart.” Van Rossem vindt dat Marktplaats wordt onderschat als verkoopkanaal. “Ik heb ook andere

on- en offline kanalen ingezet, maar Admarkt van Marktplaats Zakelijk levert de beste resultaten. Mijn markt is een vechtmarkt, waar de prijs een belangrijk criterium is. Daarom moet ik de kosten zo laag mogelijk houden. Via mijn Admarkt-account kan ik heel dicht op de bal zitten. Je ziet precies hoeveel kliks je advertentie heeft gehad, wat het kost en wat het resultaat is. Per dag kun je bepalen wat je per klik wilt betalen en zo houd je de kosten in eigen hand. Uiteraard moet je webwinkel wel goed op orde zijn. Met Marktplaats staat mijn webwinkel op een A1-locatie, maar je moet er zelf voor zorgen dat je winkel uitnodigt om binnen te komen.” «

“ Met Marktplaats staat mijn webwinkel op een A1-locatie”

MARKTPLAATS.NL: KATALYSATOR VAN ONDERNEMERSCHAPMarktplaats blijkt een katalysator te zijn voor ondernemerschap, vertelt Stanja Mau-Sjoe, strategie & marketing manager mkb bij Marktplaats Zakelijk. “Er zijn veel mooie verhalen over ondernemers die dankzij Marktplaats een (web)winkel zijn gestart en succesvol hebben uitgebouwd.” Marktplaats heeft nu zo’n 6,5 miljoen unieke bezoekers per maand. “Dat zijn vrijwel allemaal mensen die iets willen kopen.”Via Admarkt Topadvertenties van Marktplaats Zakelijk kunnen ondernemers in de zoekresultaten op Marktplaats op de beste plekken zichtbaar zijn. Er wordt betaald per klik op de advertentie. “Zo kan de ondernemer de controle houden over de hoogte van de klikprijs én de maximale dagelijkse kosten.”Niet alleen de prijs bepaalt het succes en de plaats op de resultatenpagina op Marktplaats. “Het gaat om een combinatie van de klikprijs en de populariteit van de advertentie. Daarom is het ook belangrijk dat je jezelf goed profi leert door de advertentie zo volledig en aansprekend mogelijk op te stellen. De Zakelijke Helpdesk van Marktplaats kan daarbij helpen. Bij ons kunnen ondernemers nog adverteren zoals zij dat willen, met de foto’s en tekst waar hun aanbod het best mee naar voren komt.” Marktplaats maakt online ondernemen toegankelijk voor alle ondernemers en biedt op een simpele manier direct toegang tot een koopgericht publiek.

Marktplaats, gestart als verkoopplatform voor tweedehands artikelen, is inmiddels ook een serieus verkoopkanaal voor professionele (web)winkels, met zo’n 6,5 miljoen kooplustige bezoekers per maand: een winkelstraat vol potentiële klanten!

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT» Ondernemers begeven zich via internet op een wereldwijde markt met vele miljoenen potentiële klanten. Hoe vind je de juiste weg naar je doelgroep en hoe leid je die naar je (web)winkel? Welke marketing- en verkoopkanalen werken in de wereld van e-commerce? Wat heeft resultaat en hoe kun je je marketingbudget het meest effectief inzetten?

ONZE VISIE» Marktplaats biedt ondernemers via Admarkt Topadvertenties de mogelijkheid om snel en gemakkelijk een koopgericht publiek te bereiken, waarbij ze de kosten in eigen hand kunnen houden en de resultaten direct kunnen beïnvloeden.

UW OPLOSSING» Marktplaats heeft zo’n 6,5 miljoen koop-lustige bezoekers per maand. Dat zijn lang niet meer alleen kopers van tweedehands artikelen. Marktplaats heeft in alle productgroepen ook een groot aanbod aan nieuwe artikelen. Advertenties op de resultatenpagina’s van Marktplaats leiden bezoekers naar de (web)winkels van professionele verkopers. Deze bepalen zelf de prijs die zij per klik op hun advertentie willen betalen. Deze klikprijs en de populariteit van de advertentie vergeleken met andere aanbieders (het aantal kliks) bepalen samen de positie op de pagina. Admarkt adviseert ondernemers desgewenst over de opmaak, inhoud en kosten van hun advertenties.

QUICK SCAN

Peter van Rossem van Buitenkado.nlPLUS Tekst: Wendy van Schie // Fotogra� e: Peter van Huijkelom Peter van Rossem van Buitenkado.nlPLUS Tekst: Wendy van Schie // Fotogra� e: Peter van Huijkelom

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 39

Page 40: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

‘Met internet ligt de wereld aan je voeten

INTERNETONDERNEMER BEN WOLDRING KIJKT ALTIJD NAAR DE LANGE TERMIJN

’Hij is wellicht uitgegroeid tot de meest bekende online ondernemer van ons land. De 29-jarige Ben Woldring

introduceerde in 1998, toen hij 13 jaar was, één van de eerste vergelijkingssites op internet, namelijk Bellen.com. Inmiddels

vergelijkt zijn bedrijf Bencom Group niet alleen prijzen van telefoontarieven, maar ook van bijvoorbeeld energie, internet,

digitale televisie, breedband en hotels.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201440

Page 41: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

Meest opvallend, of niet, bij alle vergelijkingssites van marktleider Bencom staat de onafhankelijkheid

voorop. “Wij zijn ongevoelig voor bedrijven die bovenaan in de lijstjes willen staan, daar zijn we heel duidelijk in. Pas als je met een aantrekkelijker en goedkoper product voor de consument komt, maak je daar kans op”, zegt Ben Woldring.Befaamd is in dat verband inmiddels de ‘price fighting Friday’, wanneer talloze aanbieders, nog voor het weekend, een gooi naar een toppositie in de vergelijkingslijstjes willen doen. “Die competitie is spontaan ontstaan en eindigt elke vrijdagmiddag strikt om vijf uur. Bedrijven vinden het interessant en belangrijk om nog voor het weekend in de top vijf te komen, want juist dan gaan veel mensen vergelijken.”

IDEALE UITVALSBASISHet hoofdkantoor van de Bencom Group staat in het Groningse Usquert, geen plek waar je op het eerste gezicht een toonaangevend internetbedrijf zou verwachten. Woldring hecht aan zijn roots, Bencom is gevestigd in zijn ouderlijk huis. “Ik ben destijds letterlijk in het kleinste kamertje van dit huis op de familiecomputer met Bellen.com begonnen.” Maar er liggen vooral andere redenen ten grondslag aan het feit dat Bencom op het Noord-Groningse platteland is gevestigd. “Een internetbedrijf kan overal beginnen, mits de infrastructuur goed is en er voldoende gekwalificeerd personeel voorhanden is. Beiden zijn in Usquert aanwezig. De verbindingen zijn hier niet anders dan in Amsterdam en met de stad Groningen om de hoek zijn we verzekerd van een ruim aanbod gekwalificeerde medewerkers. Ja, Groningen is de ideale uitvalsbasis voor internetbedrijven.”

Bij dit alles past ook de noordelijke nuchterheid van Ben Woldring. “Vanaf het begin van mijn bedrijf heb ik de stelregel gehanteerd dat ik niet afhankelijk wilde zijn van een bank. Dat is anno 2014 wellicht een logische gedachte, maar voor die tijd best bijzonder. En dus investeer ik ook pas als de revenuen er naar zijn.”“Een andere wijze les uit die beginjaren kreeg ik mee van mijn accountant. Hij vond dat ik met name in het eerste jaar zelf de boekhouding moest doen, waaronder ook de BTW-aangifte. Want, zo vertelde hij, omzet en winst zijn twee totaal verschillende zaken. Veel ondernemers gaan daarmee de mist in. En ja, ook voor mij was het in dat eerste jaar slikken toen ik dacht een aardig bedrag te hebben verdiend, totdat de belastingaanslag nog even langs kwam. Een betere leerschool kon ik mij niet wensen. Deze accountant heeft mij ook bijgebracht dat je altijd naar de langere termijn moet kijken en die visie heeft ons bedrijf ver gebracht.”

LANGE ADEMIn 2000 deed de internetbubbel zich voor en gingen ontzettend veel internetbedrijven over de kop. Woldring: “Vooral omdat ze alleen maar bezig waren met omzet en niet met het maken van winst, dat kwam later wel, zo dachten ze. Dure A1-locaties, lease-auto’s, het kon allemaal niet op, maar aan die gekkigheid hebben wij nooit meegedaan.” Bencom had een lange adem, wat nodig was in een markt die niet zo snel liberaliseerde, terwijl andere bedrijven vooral naar adem hapten. Dat is volgens Ben Woldring van doorslaggevend belang geweest bij de groei die de Bencom Group vervolgens doormaakte. Daarin paste het opzetten van nieuwe vergelijkingssites, maar ook een overname in 2005 van een concurrent. “Een mooie stap, waarbij we alle beslissingen zelf konden nemen. Bij zo’n proces betrek ik altijd mijn collega’s hier op kantoor. Je deelt de afwegingen, verzamelt goede adviseurs om je heen en met elkaar werk je naar een climax toe. Dat gebeurt in een ontspannen sfeer, omdat je alles goed voorbereidt. Ik zie de champagnefles nog open gaan toen alles rond was, een prachtig moment.”

KANSENWoldring vindt dat we in een prachtige tijd leven. “Ik heb onlangs eens nagedacht over hoe het leven was voordat we internet hadden. Dat kun je toch niet meer vergelijken met de huidige tijd. Wie internet goed inzet heeft nu letterlijk de wereld aan zijn voeten. Als ik bijvoorbeeld in een nieuwe markt wil stappen, dan moest ik daar voorheen veel onderzoek voor doen. Nu kan ik me via internet een beeld vormen, voordat je in gesprek gaat met partijen.

Dat biedt ook voor jongeren enorm veel kansen. Alleen de factor tijd kan daarin een vijand zijn.”

De kracht van de Bencom Group zit hem volgens Woldring in de techniek achter de websites, maar vooral ook in de deskundige, vakkundige en nieuwsgierige medewerkers. In dat kader prijst Ben Woldring het meedoen aan allerlei verkiezingen aan. “Dat levert publiciteit op en trekt talenten aan.” Maar, het opent ook deuren die anders wellicht gesloten zouden blijven. Zo werd hij in 2006 door het Amerikaanse zakenblad Business Week uitgeroepen tot Europees ondernemer van het jaar onder de 25. Woldring: “Dat werkte als katalysator om bij alle grote hotels binnen te komen, waaruit LookingforBooking.com is ontstaan. Nee, ik geloof niet in het opdoen van inspiratie als ondernemer op kantoor. Het gebeurt buiten de deur. Daarom hou ik ook vaak lezingen en presentaties, de reacties die je terugkrijgt vanuit de zaal heeft mij en ons bedrijf in de afgelopen jaren enorm veel gebracht.”

Buiten de deur is waar Ben Woldring nieuwe ideeën en inspiratie opdoet. Zo zag hij in Silicon Valley de voordelen van Cloud Computing, al ruimschoots voordat het in ons land echt groots zijn intrede deed. “De Bencom Group was één van de eerste ondernemingen die in the cloud is gaan werken. Min of meer noodgedwongen, omdat onze vorige provider het moeilijk had. Dankzij cloud computing kunnen we nu pieken in onze bezoekersaantallen uitstekend opvangen. Daarnaast hoeven we niet meer te investeren in servers, we betalen naar gebruik. Ik kan dat iedereen die bezig is met internet aanraden.” «

PLUS Tekst: Henk Poker // Fotogra� e: Rien Linthout

“Een internetbedrijf kan overal beginnen, mits de infrastructuur goed is en er voldoende

gekwalifi ceerd personeel voorhanden is”

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 41

‘Met internet ligt de wereld aan je voeten

INTERNETONDERNEMER BEN WOLDRING KIJKT ALTIJD NAAR DE LANGE TERMIJN

’Hij is wellicht uitgegroeid tot de meest bekende online ondernemer van ons land. De 29-jarige Ben Woldring

introduceerde in 1998, toen hij 13 jaar was, één van de eerste vergelijkingssites op internet, namelijk Bellen.com. Inmiddels

vergelijkt zijn bedrijf Bencom Group niet alleen prijzen van telefoontarieven, maar ook van bijvoorbeeld energie, internet,

digitale televisie, breedband en hotels.

Page 42: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

Welke bedrijven hebben uw website bezocht?

Slechts 2 á 3% van uw online-bezoekers neemt daadwerkelijk contact met u op. Wie zijn die andere 97% en hoe bereikt u die alsnog? Het antwoord is even simpel als doeltreffend: Website-Leads.

Onderdeel van:

Website-Leads

Voor meer informatie (0800-2028)

www.websiteleads.nl

Voorbeeld overzicht Website-Leads

Geachte heer Rademaker,

De heer W.S. Leads van DATA collectief B.V. heeft vandaag om 15:53 uur uw website bezocht. Hierbij een overzicht van het bezoek.

DATA-collectief B.V.Coltbaan 4 C/D3439 NG NieuwegeinT: 0800-2028

De heer W.S. LeadsE: [email protected]: 06-21231892

Met vriendelijke groet,Ineke PeppelenboschUw Personal Sales Assistant

home | reclame- en marketingbureau Utrecht15:53:41 18s

AdWords: (Google: “reclamebureau utrecht“)

Donderdag 3 januari 2013

referenties | diverse projecten15:53:59 28sklanten | overzicht van alle klanten15:54:27 17snieuws | nieuwsberichten reclamebureau15:54:44 29sContact | contactgegevens15:55:13 10sWerkzaamheden | reclame utrecht15:55:23 58sOver ons | Reclamebureau binnenstad Utrecht15:56:21 98sAlgemene voorwaarden

Totale tijd: 00:04:18 Pagina’s bezocht: 8 Score: 40

15:57:59 34s

Bezochte pagina’s

Hoe werkt het:

1

2

3

4

5

Een potentiële klant bezoekt uw website

De bezoeker wordt geïdentificeerd via zijn

IP-adres (Internet Protocolnummer)

Aan de hand van het verkregen IP-adres

wordt het bijbehorende bedrijf opgezocht in

de database van het DATA-collectief

Alle relevante informatie wordt nu vast-

gelegd, zoals hoe uw bezoeker op uw

website gekomen is, welke pagina’s hij

heeft bezocht, hoe lang hij op die pagina’s

is gebleven en waar hij is afgehaakt

Het DATA-collectief maakt een bezoek-

rapport van het websitebezoek en stuurt

u een e-mail met alle informatie zodat

u direct contact kunt opnemen met uw

websitebezoeker

Page 43: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

“We hebben geluisterd naar de wensen van de klant”, zegt Robert Tijdhof. “Met Simmpl

bieden we nu een nieuwe innovatieve online telefooncentrale voor de zakelijke markt, een communicatieplatform op basis van state-of-the-art technologie, waarbij betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en continue aansluiting bij de klantbehoefte centraal staan.”

9+Tijdhof: “De verbazing die we zien bij onder-nemers als we een demonstratie van de mogelijkheden geven, is erg motiverend. Het is onze uitdaging om de verwachting van de klant de overtreffen: de 9+ benadering. Met name actieve gebruikers hoeven we nauwelijks te wijzen op de voordelen die Simmpl biedt. Maar ook nieuwe klanten ontdekken dat het aantrekkelijk is om niet meer zelf een centrale te hoeven aanschaffen en dat geen ingewikkelde apparatuur hoeft te worden onderhouden. De ongekend

overzichtelijke interface en het feit dat Simmpl onbeperkt schaalbaar is, doen de rest.”Dat het bedrijfsleven de voordelen van ICT en internet inmiddels heeft ontdekt, behoeft geen nader betoog. CallvoipTelefonie kan de klant alle vraagstukken omtrent internetverbindingen en telefonie uit handen nemen. “In 2007, toen wij begonnen, moesten we de klant nog overtuigen van de betrouwbaarheid van VoIP, maar het heeft z’n waarde inmiddels bewezen.”

PERSOONLIJKE BENADERINGAls middelgrote onderneming is Callvoip-Telefonie van alle markten thuis. “Wij onderscheiden ons met een persoonlijke benadering. We zijn heel direct en efficiënt en het persoonlijke karakter past daarbij. CallvoipTelefonie biedt meerwaarde en onze klanten stellen het op prijs dat ze bij ons snel worden geholpen.” Bovendien, en dat is wel zo aantrekkelijk, krijgen klanten bij CallvoipTelefonie het advies er gratis bij.

“We zijn trots op elke klant, groot of klein. Hij gooit z’n vraag bij wijze van spreken bij ons over de schutting en wij creëren een passende oplossing.”

Als voorbeeld noemt Tijdhof het Infoversum (een 3D-koepeltheater) in Groningen, waarvoor CallvoipTelefonie de internet en telefonie verbindingen mocht aanleggen. “Infoversum is een vernieuwend concept, waar met de techniek van tien jaar vooruit wordt gewerkt. Dat past perfect bij ons en bij de filosofie van ons nieuwe platform Simmpl.”

Op de vraag of Simmpl is uitontwikkeld, antwoordt Tijdhof : “Nee, de techniek staat nooit stil. CallvoipTelefonie zal daar te allen tijde op inspelen en klanten op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen. Ons doel is namelijk een tevreden klant, die altijd en overal kan werken met de meest moderne oplossingen in telefonie en ICT.” «

SIMMPL:

‘ Het is gaaf om ondernemers te kunnen verbazen met innovatie’Toen VoIP, oftewel bellen via internet, haar intrede deed, was kostenbesparing vaak de belangrijkste reden voor bedrijven om over te schakelen op deze nieuwe manier van bellen. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en komt CallvoipTelefonie onder de naam Simmpl met een nieuwe online centrale, die net zo eenvoudig te bedienen is als een smartphone of tablet.

CALLVOIPTELEFONIEKoldingweg 19-1, 9723 HL GroningenTelefoon 050 – 820 00 00www.tijdhof.nl en www.simmpl.nl

V.l.n.r. Shawn Laatsch (Directeur Infoversum),

Marieke Timmer en Robert Tijdhof

Tekst: Henk Poker // Fotogra� e: Rien LinthoutPLUS

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 43

Page 44: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

Iedere maand een nieuw marketingevangelie preken is ongeloofwaardig, zegt Tonny Loorbach van de Internet Marketing Universiteit (IMU) over de haastig evoluerende trends in zijn vakgebied. “Maar als online marketingexperts ontdekken we natuurlijk wel telkens opnieuw een holy grail. En dan moet je ‘m ook direct effectief inzetten voor je klanten. Want morgen is er iets nieuws. Zo werkt dat op internet.”

GEVIERDE INTERNETMARKETEER TONNY LOORBACH OVER SEO, PRIVATE SHARING EN EMOTIE

Eeuwige zoektocht naar de heilige graal van internetmarketing

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201444

Page 45: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

Toen ondernemer Tonny Loorbach (27) in 2010 van start ging met de Internet Marketing Universiteit had

hij er al heel wat jaren in de internetmarketing op zitten. Bij zijn toenmalige werkgever hielp de internetmarketeer, zoals hij dat zelf zegt, ondernemers succesvol te worden op internet. Met adviezen, workshops, gastlezingen en wat zich allemaal niet aandiende. “Ik vond dat gaaf om te zien, dat je op mensen kennis overdraagt en ze zo inspireert dat ze succes gaan boeken, meer verdienen, een beter leven krijgen.”

KRIEBELENMaar na luttele honderden klanten begon het bij Loorbach te kriebelen. In de loop van zijn nog prille werkzame leven had hij zo zijn eigen visie op het vak van internetmarketing gekregen, en in zijn job bleef hij een beetje steken bij ‘het uitruilen van uren voor euro’s’. “Het ging mij niet om het geld. Ik was gewoon benieuwd of mijn visie steekhoudend was, of ik er een bedrijf van kon runnen.”

En óf hij dat kon. Nu, vier jaar later, heeft Loorbach een stevige reputatie opgebouwd op het vlak van internetmarketing. Behalve dat hij het gezicht bepaalt van de IMU, is hij veelgevraagd spreker en schrijver voor webinars, live seminars, gastlezingen, blogs en video’s. Zo organiseert hij geregeld een soort sweatpants Friday-webinar – inderdaad, lekker informeel,

in je sweatpants – en is hij in oktober dit jaar de centrale spil bij het Wondernemerschap

Seminar. Zijn speeches gaan over zoekmachineoptimalisatie (SEO), website-

effectiviteit, marketingpositionering, salespsychologie, neuromarketing

en verder alles wat ook maar ergens raakvlakken met internetmarketing

heeft.

Benieuwd hoe met een effectief gebruik van het voegwoordje

‘maar’ de sluizen van online marketing zich als op een

toverwoord openen? Bijgepraat worden over de

wetmatigheden van search engine optimization? Of

meer weten over het verschil in resultaat tussen winst- en verliestaal? Loorbach trekt volle zalen.

HET WINSTMODELDat de Amsterdamse ondernemer zijn kennis en expertise geregeld

pro Deo het publieke domein in slingert, mag overigens opmerkelijk

heten. Ze bepalen namelijk allesbehalve de core business van de Internet Marketing Universiteit.

Die richtte Loorbach destijds op om Het Winstmodel op de markt te brengen. Het Winstmodel is een systeem voor ondernemers die zonder marketingachtergrond en technische kennis toch eenvoudig een succesvolle, zoekmachineoptimale website willen kunnen maken. Het programma, dat binnenkort verdergaat

onder een nieuwe, internationale naam, bepaalt vandaag nog steeds de kern van

IMU’s dienstverlening. Maar met het delen van free content middels tal van online en offline lezingen laat de

onderneming zien ook op abstracter niveau te acteren. Daarmee creëert ze bij

kijkers en potentiële klanten een gevoel van relevantie. De IMU is up-to-date. “We zijn geen productverkoper”, zegt Loorbach, “maar een autoriteit op het vlak van internetmarketing.”

SYMPTOMENOp dat terrein voorop te blijven lopen is bepaald geen sinecure. De ontwikkelingen buitelen over elkaar heen, geeft Loorbach toe. Symptomen noemt hij ze. “Als ondernemer wil je elke dag bezoekers naar je website of online shop. Maar het kan zijn dat je dat morgen op een andere manier moet doen dan vandaag. De symptomen veranderen voortdurend; telkens opnieuw vinden we als internetmarketeers een nieuwe holy grail. Neem adverteren met Facebook, dat op het moment vele malen interessanter is dan Google Adwords. Op Facebook kan en mag nu alles nog, en het kost nauwelijks wat, terwijl adverteren via Google ingewikkeld is geworden en je er bovendien flink voor moet betalen. Dat soort kansen moet je nu pakken, want morgen is er iets nieuws.”

En zo haalt het ene symptoom het andere in. Upcoming fenomeen is nu bijvoorbeeld private sharing, een service die is ontwikkeld doordat steeds meer mensen gebruikmaken van mobiel internet, legt Loorbach uit. “Als we nu een webpagina, bedrijf, product of dienst bij anderen willen aanbevelen, kiezen we de ‘Vind ik leuk’-knop van Facebook. Vanaf binnenkort krijgen mobiele internetters er een WhatsApp-symbooltje bij. Door die aan te tikken, versturen ze gericht een persoonlijke link naar iemand uit hun adresboek. Dat is qua marketing vele malen effectiever.”

HUMMINGBIRDEen andere noviteit is Hummingbird, de semantische zoekmachine van Google die bij een zoekopdracht niet meer sec naar de ingetikte woorden kijkt, maar ook de betekenis erachter meeneemt. Zoekt men bijvoorbeeld op ‘Wat is de dichtstbijzijnde sushibar?’ dan vormt het algoritme een lijst met sushi-verkooppunten in de nabije omgeving, in plaats van websites weer te geven die de zoekopdracht als titel dragen. “Het wordt daarmee allemaal wat specifieker en persoonlijker”, zegt Loorbach.

Wat dat laatste betreft, opvallend is de comeback van het persoonlijke element in de online marketingwereld. “Sociale invloeden winnen aan kracht. Je komt als bedrijf echt niet meer weg zonder social mediastrategie. Positionering vanuit het bedrijf of het product alleen wordt niet meer geaccepteerd. Dat is te statisch en te kil. Je website moet een ziel hebben. Die geef je hem bijvoorbeeld door als directeur of eigenaar blogs te publiceren, webinars te geven, actief te zijn op social community’s, echt contact te zoeken en een band op te bouwen met mensen. Interview gebruikers over je product of dienst, laat hen vertellen waar het hen gebracht heeft en publiceer een video op je website. Persoonlijke emotie wordt steeds belangrijker.”

ZINGEVINGLoorbach duidt die ontwikkeling als een verschuiving van informatie- naar entertainmenttijdperk. “Het gaat niet meer om het zenden van informatie in de eerste plaats. Mensen zoeken toegevoegde waarde op internet, ze willen er een bepaalde zingeving vinden. Weten ze van zichzelf niet waarom ze bestaan, dan zijn ze geneigd de zingeving van anderen over te nemen. Als wij zeggen: honderden tevreden gebruikers van ons product zien in ons een succesvolle internetmarketeer, hier heb je een blauwdruk, lees, kijk, luister en geloof, dan zul je zien dat iemand bereid is je visie te adopteren. Zo leid je potentiële klanten via een persoonlijke benadering, met blogs, webinars, social media of wat dan ook naar je product of dienst.”

Kleine relativering: zo leiden we klanten nú naar ons product. Het Ondernemersbelang dekt zich in, want morgen, als deze inkt amper droog is, heeft de onconventionele internetmarketeer wéér een heilige graal ontdekt, een nieuwe. In die voortdurende zoektocht moeten ondernemers alert zijn, dicht bij de online ontdekkingsreizigers blijven en zorgen dat ze de boot niet missen. Nu niet en morgen niet. «

Meer informatie op tonnyloorbach.nl en internetmarketinguniversiteit.nl.

Toen ondernemer Tonny Loorbach (27) in 2010 van start ging met de Internet Marketing Universiteit had

hij er al heel wat jaren in de internetmarketing op zitten. Bij zijn toenmalige werkgever hielp de internetmarketeer, zoals hij dat zelf zegt, ondernemers succesvol te worden op internet. Met adviezen, workshops, gastlezingen en wat zich allemaal niet aandiende. “Ik vond dat gaaf om te zien, dat je op mensen kennis overdraagt en ze zo inspireert dat ze succes gaan boeken, meer verdienen, een beter leven krijgen.”

KRIEBELENMaar na luttele honderden klanten begon het bij Loorbach te kriebelen. In de loop van zijn nog prille werkzame leven had hij zo zijn eigen visie op het vak van internetmarketing gekregen, en in zijn job bleef hij een beetje steken bij ‘het uitruilen van uren voor euro’s’. “Het ging mij niet om het geld. Ik was gewoon benieuwd of mijn visie steekhoudend was, of ik er een bedrijf van kon runnen.”

En óf hij dat kon. Nu, vier jaar later, heeft Loorbach een stevige reputatie opgebouwd op het vlak van internetmarketing. Behalve dat hij het gezicht bepaalt van de IMU, is hij veelgevraagd spreker en schrijver voor webinars, live seminars, gastlezingen, blogs en video’s. Zo organiseert hij geregeld een soort sweatpants Friday-webinar – inderdaad, lekker informeel,

in je sweatpants – en is hij in oktober dit jaar de centrale spil bij het Wondernemerschap

Seminar. Zijn speeches gaan over zoekmachineoptimalisatie (SEO), website-

effectiviteit, marketingpositionering, salespsychologie, neuromarketing

en verder alles wat ook maar ergens raakvlakken met internetmarketing

heeft.

Benieuwd hoe met een effectief gebruik van het voegwoordje

‘maar’ de sluizen van online marketing zich als op een

toverwoord openen? Bijgepraat worden over de

wetmatigheden van search engine optimization? Of

meer weten over het verschil in resultaat tussen winst- en verliestaal? Loorbach trekt volle zalen.

HET WINSTMODELDat de Amsterdamse ondernemer zijn kennis en expertise geregeld

pro Deo het publieke domein in slingert, mag overigens opmerkelijk

heten. Ze bepalen namelijk allesbehalve de core business van de Internet Marketing Universiteit.

“Je komt als bedrijf echt niet

meer weg zonder social media-

strategie”

PLUS Tekst: Jasper van den Bovenkamp // Fotogra� e: Laura de Haan

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 45

Iedere maand een nieuw marketingevangelie preken is ongeloofwaardig, zegt Tonny Loorbach van de Internet Marketing Universiteit (IMU) over de haastig evoluerende trends in zijn vakgebied. “Maar als online marketingexperts ontdekken we natuurlijk wel telkens opnieuw een holy grail. En dan moet je ‘m ook direct effectief inzetten voor je klanten. Want morgen is er iets nieuws. Zo werkt dat op internet.”

GEVIERDE INTERNETMARKETEER TONNY LOORBACH OVER SEO, PRIVATE SHARING EN EMOTIE

Eeuwige zoektocht naar de heilige graal van internetmarketing

Page 46: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

Verplicht besparingsonderzoek, investeren in energiebesparende maatregelen; als ondernemer krijgt u de komende tijd te maken met de gevolgen van het Energieakkoord voor duurzame groei. Een onwelkome extra kostenpost, of juist een kans? Door nu te anticiperen op de nieuwe eisen, slim te verduurzamen en gebruik te maken van subsidieregelingen kan energiereductie in uw voordeel werken. De adviseurs van Antea Group bieden hierbij brede ondersteuning.

Het kost vandaag veel tijd, kennis en energie om alles wat uw onderneming raakt op het gebied

van bouwkunde, constructies, werktuigbouw en elektrotechniek te volgen en af te zetten tegen alle normen en verplichtingen. U wilt er gewoon vanuit kunnen gaan dat uw onderkomen, installaties en andere machines voldoen aan de eisen van vandaag en die van de toekomst. En niet alleen dat ze voldoen aan de eisen, maar ook dat u gedane investeringen terugziet in uw energienota.

STROOMVERSNELLINGHet Energieakkoord brengt een stroom-versnelling in de eisen die de overheid stelt aan energiezuinig ondernemen. Een goede zaak voor het milieu. Maar wel een ontwikkeling die uw onderneming raakt. Bedrijven met een energienota van meer dan € 7.000,- per jaar hebben al de plicht om een beperkt energiebesparingsonderzoek uit te voeren. Bij een nota van meer dan € 45.000,- worden de onderzoekseisen nog strenger. Ook geldt er een verplichting om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. De komende jaren krijgt controle hierop prioriteit.

Kunt u dat voor zijn, liggen er subsidies die u hiervoor kunt aanwenden. Is uw bedrijf wellicht al zuiniger dan u denkt? Goed om te weten dat er mogelijkheden zijn om de eisen uit het Energieakkoord in uw voordeel te laten werken. Door nu al rekening te houden met de gevolgen van de veranderingen in wetgeving en het in kaart te brengen waar uw bedrijf staat, kunt u slimme maatregelen nemen en wellicht gebruik maken van subsidieregelingen. Kortom, de terugverdientijd beperken.

SPECIALIST IN BOUW & ENERGIEDe adviseurs en ingenieurs van Antea Group ondersteunen u bij deze opgave. Dit bureau is gespecialiseerd in Bouw & Energie. “We hebben inzicht in wetten en regels, maar ook in de nieuwste energietechnieken en -concepten. We vertalen deze kennis naar de inrichting van gebouwen en gebouwgebonden installaties. We bieden duurzame meerjaren-onderhoudsplannen en werken met Breeam, een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestaties van gebouwen te meten. We voeren scans uit met het oog op energiezuinigheid en adviseren over hoe u slim kunt verduurzamen. Bij renovatie kijken we bijvoorbeeld verder dan het vervangen van de vraag. We zorgen daar waar het kan voor een passende herbestemming.

Zo is in Rotterdam meegewerkt aan het ombouwen van een kantoorcomplex tot schoolgebouw”, lichten Chris van der Veen (businesslijndirecteur) en Tanja Lendzion (adviesgroepmanager) toe. Duurzaamheid of voldoen aan wetten en eisen is voor de specialisten van Antea Group daarom nooit een doel op zich. “We denken in de continuïteit van uw onderneming. Klein of groot.” «

ANTEA GROUPTolhuisweg 57, 8443 DV HeerenveenTelefoon 0513 - 63 45 58E-mail [email protected]

“Kunt u al die eisen voor zijn, liggen er subsidies die u kunt aanwenden of is uw bedrijf wellicht al zuiniger dan u denkt?”

OVER ANTEA GROUPVan stad tot land, van water tot lucht; de ingenieurs en adviseurs van Antea Group dragen al zestig jaar bij aan onze leefomge-ving. In Nederland groeiden we onder de naam Oranjewoud uit tot een allround en onafhankelijke partner voor bedrijfsleven en overheden. Onder meer op het thema Bouw & Energie. We bieden specialistische kennis en dienstverlening op het gebied van bouwkunde, constructies, energie, elektro-techniek en bouwfysica. Wij dragen met on-afhankelijke vakmensen hoogwaardige en duurzame oplossingen aan. Met onze kennis van techniek en uitvoering leveren we meerwaarde in het hele bouwproces: van ontwerp tot en met beheer en onderhoud.

PLUS Fotogra� e: Gerrit BoerPLUS Fotogra� e: Gerrit Boer

Energieakkoord raakt mkb: last of lust? Ta

nja

Lend

zion

en

Chr

is v

an d

er V

een

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201446

Page 47: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

Verplicht besparingsonderzoek, investeren in energiebesparende maatregelen; als ondernemer krijgt u de komende tijd te maken met de gevolgen van het Energieakkoord voor duurzame groei. Een onwelkome extra kostenpost, of juist een kans? Door nu te anticiperen op de nieuwe eisen, slim te verduurzamen en gebruik te maken van subsidieregelingen kan energiereductie in uw voordeel werken. De adviseurs van Antea Group bieden hierbij brede ondersteuning.

Het kost vandaag veel tijd, kennis en energie om alles wat uw onderneming raakt op het gebied

van bouwkunde, constructies, werktuigbouw en elektrotechniek te volgen en af te zetten tegen alle normen en verplichtingen. U wilt er gewoon vanuit kunnen gaan dat uw onderkomen, installaties en andere machines voldoen aan de eisen van vandaag en die van de toekomst. En niet alleen dat ze voldoen aan de eisen, maar ook dat u gedane investeringen terugziet in uw energienota.

STROOMVERSNELLINGHet Energieakkoord brengt een stroom-versnelling in de eisen die de overheid stelt aan energiezuinig ondernemen. Een goede zaak voor het milieu. Maar wel een ontwikkeling die uw onderneming raakt. Bedrijven met een energienota van meer dan € 7.000,- per jaar hebben al de plicht om een beperkt energiebesparingsonderzoek uit te voeren. Bij een nota van meer dan € 45.000,- worden de onderzoekseisen nog strenger. Ook geldt er een verplichting om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. De komende jaren krijgt controle hierop prioriteit.

Kunt u dat voor zijn, liggen er subsidies die u hiervoor kunt aanwenden. Is uw bedrijf wellicht al zuiniger dan u denkt? Goed om te weten dat er mogelijkheden zijn om de eisen uit het Energieakkoord in uw voordeel te laten werken. Door nu al rekening te houden met de gevolgen van de veranderingen in wetgeving en het in kaart te brengen waar uw bedrijf staat, kunt u slimme maatregelen nemen en wellicht gebruik maken van subsidieregelingen. Kortom, de terugverdientijd beperken.

SPECIALIST IN BOUW & ENERGIEDe adviseurs en ingenieurs van Antea Group ondersteunen u bij deze opgave. Dit bureau is gespecialiseerd in Bouw & Energie. “We hebben inzicht in wetten en regels, maar ook in de nieuwste energietechnieken en -concepten. We vertalen deze kennis naar de inrichting van gebouwen en gebouwgebonden installaties. We bieden duurzame meerjaren-onderhoudsplannen en werken met Breeam, een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestaties van gebouwen te meten. We voeren scans uit met het oog op energiezuinigheid en adviseren over hoe u slim kunt verduurzamen. Bij renovatie kijken we bijvoorbeeld verder dan het vervangen van de vraag. We zorgen daar waar het kan voor een passende herbestemming.

Zo is in Rotterdam meegewerkt aan het ombouwen van een kantoorcomplex tot schoolgebouw”, lichten Chris van der Veen (businesslijndirecteur) en Tanja Lendzion (adviesgroepmanager) toe. Duurzaamheid of voldoen aan wetten en eisen is voor de specialisten van Antea Group daarom nooit een doel op zich. “We denken in de continuïteit van uw onderneming. Klein of groot.” «

ANTEA GROUPTolhuisweg 57, 8443 DV HeerenveenTelefoon 0513 - 63 45 58E-mail [email protected]

“Kunt u al die eisen voor zijn, liggen er subsidies die u kunt aanwenden of is uw bedrijf wellicht al zuiniger dan u denkt?”

OVER ANTEA GROUPVan stad tot land, van water tot lucht; de ingenieurs en adviseurs van Antea Group dragen al zestig jaar bij aan onze leefomge-ving. In Nederland groeiden we onder de naam Oranjewoud uit tot een allround en onafhankelijke partner voor bedrijfsleven en overheden. Onder meer op het thema Bouw & Energie. We bieden specialistische kennis en dienstverlening op het gebied van bouwkunde, constructies, energie, elektro-techniek en bouwfysica. Wij dragen met on-afhankelijke vakmensen hoogwaardige en duurzame oplossingen aan. Met onze kennis van techniek en uitvoering leveren we meerwaarde in het hele bouwproces: van ontwerp tot en met beheer en onderhoud.

PLUS Fotogra� e: Gerrit BoerPLUS Fotogra� e: Gerrit Boer

Energieakkoord raakt mkb: last of lust? Ta

nja

Lend

zion

en

Chr

is v

an d

er V

een

Ook in uw sector is specialistische kennis nodig om een idee tot een concreet eindresultaat te brengen. Dus is het belangrijk dat u met een bank praat die niet alleen naar de cijfers kijkt. Een bank die adviseurs in huis heeft die weten wat er speelt in uw business en tot het uiterste gaan om voor u de best passende fi nanciering te regelen. ABN AMRO heeft die adviseurs. Zij praten graag met u over een concreet project, maar denken net zo graag mee over uw toekomstplannen. Bijvoorbeeld over de mogelijkheden om zaken te doen met Qatar, in aanloop naar het WK Voetbal in 2022. Zodat u onze specialistische kennis optimaal kunt benutten voor concrete oplossingen. Op abnamro.nl/fi nancieren kunt u zelf zien hoe wij onze denkkracht omzetten in daadkracht.

DENKKRACHT OMZETTENIN DAADKRACHT

Dat is fi nancieren anno nu.

Advertentie_Advertisement_A4_4A_Split_Stadion_38069_1.indd 1 11-06-12 17:54

Page 48: Magazine Hét Ondernemersbelang Gooi en Eemland 4-2014

NO

GU

TS N

O G

LORY

Reclamebureau HollandNieuwstraat 131402 AR Bussum 035 - 53 11 800 www.ReclamebureauHolland.nl

Identiteit, Visie en MissieStrategie en MarketingConcept en CreatieUitvoering en ProductieCampagne én Champagne

In het oog springende Designs

Allround, full-service, doeltreffend. We zijn trots op onze opdrachtgevers en verwachten ook het omgekeerde. We zijn immers partners in een gezamenlijke missie; mooi en in het oog springende campagnes, die hun werk doen.

We hebben alle denkbare disciplines in huis of binnen vertrouwd handbereik. Daarbij hanteren we één credo: ‘het moet gewoon perfect zijn’, of het nu een corporate identity, een advertentie, een logo, huisstijl of webdesign is. In relevantie, tekst, vormgeving, materiaal, planning en eindresultaat.

Campagne - Advertentie - Persbericht Mailing - Logo - Huisstijl - WebsiteBrochure - Folder - Flyer - JaarverslagVerpakking - Label DVD - Social Media Belettering - Fotogra� e - Bedrijfs� lmTelevisie - Evenement - Drukwerk en nog veel meer.

Veel van onze klanten lopen gewoon even binnen. Bellen kan natuurlijk ook.Welkom bent u altijd!