Licht op Landen mei 2013

20
Stadsmagazine Landen | Editie mei 2013 Ook Landen fietst met belgerinkel naar de winkel van 4 mei tot 8 juni. Doe mee en win! Meer info over Belgerinkel in Landen vind je op www.landen.be en op onze facebook-pagina.

description

Licht op Landen mei 2013

Transcript of Licht op Landen mei 2013

Page 1: Licht op Landen mei 2013

Stadsmagazine Landen | Editie mei 2013

Ook Landen fietst met belgerinkel naar de winkel van 4 mei tot 8 juni.Doe mee en win!Meer info over Belgerinkel in Landen vind je op www.landen.be en op onze facebook-pagina.

Page 2: Licht op Landen mei 2013

actueeL

2

Heb jij hulp nodig bij het invullen van je belastingsbrief?Kom dan naar de zitdagen in het stadhuis!De medewerkers van de FOD Financiën helpen je op donderdag 30 mei en donderdag 6 juni met het invullen van je belastingsaangifte.

Breng zeker volgende documenten mee:- origineel aangifteformulier- inkomstenfiches (lonen, vakantiegeld, vervangingsinkomen,

werkloosheidsuitkering, …)- fiscale attesten (hypothecaire lening, pensioensparen,

levensverzekering, giften, ...)- eventuele bewijsstukken- identiteitskaart

Waar: collegezaal, eerste verdieping administratief centrumWanneer: op donderdag 30 mei en 6 juni, telkens van 9 tot 14 uur.

Het nieuwe rijbewijs

Landen is gestart met de uitreiking van de elektronische rijbewijzen. Dit nieuwe rijbewijs is in bankkaartmodel en blijft tien jaar geldig. Levertermijn: vijf werkdagenKostprijs: 25 euro

De “oude” rijbewijzen blijven nog geldig tot 2033.

dienst burgerzakentel. 011 88 05 92 - 011 88 03 29e-mail [email protected]

Openingsuren administratief centrum

Elke werkdag van 8.30 tot 12 uur, op woensdag ook van 13.30 tot 16.30 uur.De loketten van Burgerzaken & Bevolking en Ruimtelijke Ordening & Stedenbouw blijven op woensdag open tot 19.30 uur.tel. 011 88 03 00 - www.landen.be

Het administratief centrum is gesloten opdonderdag 9 en vrijdag 10 mei 2013: Hemelvaart en brugdagmaandag 20 mei 2013: pinkstermaandag

Wij zijn [email protected] [email protected]@landen.be [email protected]

Volg ons ook op Facebook (stadsbestuur Landen)

Ken je onze gratis sms-service? Wil jij via sms op de hoogte blijven van onze activiteiten? Wil jij korte dringende nieuwsberichten ontvangen? Schrijf je dan in op deze gratis service via info@landen.

Openingsuren Sociaal Huis

Elke werkdag van 8.45 tot 16.45 [email protected] - 011 69 05 00

Het Sociaal Huis is gesloten opdonderdag 9 mei 2013: Hemelvaart maandag 20 mei 2013: pinkstermaandag

Page 3: Licht op Landen mei 2013

3

actueeL

Mediclowns vieren 15° verjaardag

De Mediclowns zijn professioneel opgeleide clowns die weten hoe ze met de zieke kinderen moeten omgaan. Jaarlijks brengen zij ongeveer 6000 bezoekjes aan kinderen in verschillende ziekenhuizen in Limburg en Vlaams-Brabant. Aandacht en afleiding zijn immers onmisbaar in het genezingsproces van de kinderen. Bovendien bezoeken de Mediclowns ook kids aan huis. Meestal gaat het dan om langdurig zieke en palliatieve kindjes.De Mediclowns hangen volledig af van giften. Zij ontvangen geen enkele subsidie.

Wil jij de Mediclowns steunen?Dat kan door een storting te doen op rekeningnummerBE 81 7350 1030 5024. Alle stortingen vanaf 40 euro en meer zijn fiscaal aftrekbaar. Je krijgt hiervoor een fiscaal attest.

www.mediclowns.be Volg de Mediclowns ook op facebookvoorzitter Mediclowns Hageland Miel Mattheus tel. 0477 400 950 e-mail [email protected]

gratis infoblad van de stad LandenLicht op Landen verschijnt 10 keer per jaar

Werkten mee aan dit nummer:

Campus D’Hek, Tinneke De Ron, Vanessa Donati, Edith De Jonghe, GBS,

GO! Hof Pepijn, Liesbeth Heyns, Els Jammaer, Frank Petitjean, Laure Roussel,

An Sevenants, Nikki Thierie, Leen Van den Heuvel, Ingrid Vandevelde,

Simon Vanrutten

Redactieraad:

Gino Debroux, Iris Vander Schelde, Leon Ignoul, Laure Roussel,

Ingrid Vandevelde

Ontwerp, realisatie, en druk:

CoMMçA - Casters Communications - www.commca.be

Fotografie:

Jan Brouckmans - www.janbrouckmans.be

Verantwoordelijke uitgever:

Iris Vander Schelde, schepen van Communicatie

Stad Landen - Stationsstraat 29 - 3400 Landen - tel. 011 88 03 00

www.landen.be - [email protected]

Aan teksten in “Licht op Landen” kan geen rechtskracht worden ontleend.

Teksten en beeldmateriaal uit deze editie mogen niet gebruikt worden

zonder schriftelijke toestemming van de verantwoordelijke uitgever.

Licht op Landen wordt gedrukt

op fsc-papier.

Wachtdiensten

Dokter van wacht

In Landen kan je de dokter van wacht bereiken via het centrale telefoonnummer 011 88 69 88.

apotheek van wacht

De apotheek van wacht in jouw buurt vind je via www.apotheek.be of bel naar0900 10 500.

tandarts van wacht

Voor de tandarts van wacht in jouw buurt bel je naar 0903 399 69.

Wachtdienst thuisverpleging

Voor meer info rond de wachtdiensten vanthuisverpleging bel je naar 070 222 678.

De praktijk van Dr. taffeiren en Dr. Vander Schelde (tel. 011 88 34 93) is gesloten op zaterdag 25 mei 2013.

Dr. taffeiren en Dr. Vander Schelde zijn afwezig van zaterdag 29 juni tot en met zaterdag 13 juli 2013.

Page 4: Licht op Landen mei 2013

actueeL

4

Met het oog op de aanleg van een wervingsreserve zoekt het stadsbestuur gemotiveerde kandidaten (m/v) voor de voltijdse/deeltijdse betrekking van redder (salarisschaal D1-D2-D3) bij de afdeling Sport van de dienst Vrije Tijd. Na de selectieprocedure wordt een wervingsreserve (voor de duur van drie jaar) aangelegd, waaruit zal geput worden om toekomstige vacatures van redder (in statutair/gesco/contractueel dienstverband) in te vullen.

Functie De redder maakt deel uit van de afdeling Sport van de dienst Vrije Tijd en werkt onder de leiding van het afdelingshoofd (de sportfunctionaris). Hij staat in voor de veiligheid en hygiëne in het stedelijk zwembad, zodat geïnteresseerde burgers en verenigingen in ideale omstandigheden de zwemsport kunnen beoefenen of kunnen genieten van waterrecreatie.

Profiel, o.a.− een grondige kennis hebben van reddings- en EHBO-

technieken− een grondige kennis hebben van de veiligheidsvoorschriften

en van het huishoudelijk reglement m.b.t. het stedelijk zwembad

− basiskennis hebben van zwembadapparatuur en -materieel− initiatief nemen− klantgericht zijn− kunnen samenwerken− communicatieve vaardigheden bezitten, vooral mondeling− flexibel zijn− leergericht zijn− gemotiveerd zijn− bereid zijn om veelvuldig en regelmatig ‘s avonds en in het

weekend te werken

Vereisten, o.a. − voldoen aan de algemene toelatings- en

aannemingsvoorwaarden, alsook aan de volgende diplomavereiste:

• houder zijn van een door Bloso erkend of afgeleverd diploma of getuigschrift van ‘Hoger Redder’

• houder zijn van een door Bloso erkend getuigschrift “bijscholing reddings- en reanimatietechnieken”, dat geldig is voor het lopende kalenderjaar (2013), of dit getuigschrift behalen tijdens het lopende kalenderjaar

− slagen voor de selectieproeven, die vermoedelijk zullen plaatsvinden in de loop van de maand juni 2013; de geslaagde kandidaten worden opgenomen in een wervingsreserve die geldig is voor drie jaar.

Ons aanbod− aanstelling en indiensttreding in geval van een vacature,

een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur of een vaste benoeming (na een proeftijd van zes maanden)

− een brutosalaris van minimum 1.782,64 euro en maximum 2.774,49 euro per maand; naast een eventuele periode van tewerkstelling bij een andere overheid kan max. 10 jaar relevante beroepservaring opgedaan in de privé-sector of als zelfstandige worden meegerekend voor de geldelijke anciënniteit

− een gunstige verlofregeling, recht op een aanvullend pensioen (voor contractanten en gesco’s), maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, fietsvergoeding en gratis openbaar vervoer (woon-werkverkeer), gratis gebruik van stedelijke infrastructuur (zwembad, visvijver), gratis bibliotheekabonnement.

Interesse?Heb je interesse voor deze job, zend dan jouw kandidatuur (met het ingevuld inschrijvingsformulier en een kopie van de vereiste diploma’s/getuigschriften) schriftelijk – per brief – naar het college van burgemeester en schepenen, Stationsstraat 29 te 3400 Landen. Jouw kandidatuur moet toekomen uiterlijk op maandag 13 mei 2013.

dienst personeelsaangelegenhedentel. 011 88 03 06e-mail [email protected]

Aanleg wervingsreserve redder(salarisschaal D1-D2-D3)

Page 5: Licht op Landen mei 2013

5

OnDeRWIjS

Talenten in GBS Landen

auteur Gerda De Preter in de klasIn GBS Walshoutem bracht schrijfster Gerda De Preter een bezoek aan de leerlingen van het 2de leerjaar. Ze vertelde spannende verhalen en las voor uit eigen werk.

junior journalisten tonen schrijftalentIn Landen namen maar liefst 523 jongeren deel aan de Junior Journalist-wedstrijd van het Davidsfonds. Een dikke proficiat aan alle deelnemers en alle winnaars!

GBSTel. 016 78 81 62

Op talentenjacht in GO! Hof Pepijn

Binnen onze schoolpopulatie zijn er veel kinderen die na schooltijd een hobby of een sportactiviteit beoefenen. Als leerkracht of schoolteam komen wij dit spijtig genoeg te laat of zelden of nooit te weten.

Om al deze talenten te ontdekken starten we dit schooljaar nog met een eerste project “het talentenuurtje” dat we op het einde van iedere maand (de laatste vrijdag van de maand) organiseren. Hierop worden de verjaardagen van de voorbije maand gevierd en kinderen die een belangrijke mededeling willen doen rond hun hobby, hun sportbeoefening, hun zang-, dans- of tekentalent, … worden in de kijker gezet!

GO! Hof Pepijntel. 011 88 17 93e-mail [email protected]

Page 6: Licht op Landen mei 2013

SPORt

6

Sluitingsdagen stedelijk zwembad Landen mei - juni 2013donderdag 9 mei Hemelvaartzondag 19 mei Pinksterenmaandag 20 mei pinkstermaandag vrijdag 14 juni tot 17.30 uur sportdag personeel

Sporteldag Vlaams-Brabantdinsdag 28 mei 2013 - universitair Sportcentrum Leuven

De Seniorensportdag van Vlaams-Brabant is al aan de 25ste editie toe. Op deze sportdag kunnen 50-plussers in een gezellige, ontspannen sfeer hun favoriete sport beoefenen of kennis maken met een nieuwe sportactiviteit.

programma9 uur ontvangst deelnemers9.30 uur massaopwarming9.45 uur voorstelling programma10 uur start voormiddagactiviteiten12 uur middagpauze en animatie13 uur massasalsarobics13.30 uur start namiddagactiviteiten15.45 uur afsluiter16.15 uur prijsuitreiking

Wie vóór 17 mei inschrijft, betaalt 6 euro. Op de sporteldag zelf betaal je 8 euro.

De sportdienst zorgt voor busvervoer, vertrek aan het stedelijk zwembad om 8 uur.

info en inschrijvingensportdienstSportlaan 1 - 3400 Landentel. 011 83 20 18e-mail [email protected]

Openingsuren stedelijk zwembad Landen

Zwembad Sauna

maandag 16.30 tot 19 uur na reservatie

dinsdag

15.45 tot 16.30 uur(enkel senioren)

senioren heren

16.30 tot 22 uur heren

woensdag

9 tot 12 uur(enkel trimzwemmen)

dames

14 tot 20 uur dames

donderdag

15.45 tot 16.30 uur(enkel senioren)

senioren dames

16.30 tot 22 uur dames

vrijdag 15.30 tot 22 uur heren

zaterdag10 tot 12 uur heren

14 tot 18 uur dames

zondag

9 tot 9.30 uur(enkel trimzwemmen)

heren

9.30 tot 12.30 uur heren

Page 7: Licht op Landen mei 2013

7

SPORt

“Kijk! ik fiets”

Gedurende vier zaterdagen en één zondag leren wij jouw kind in alle veiligheid fietsen, onder de deskundige leiding van een ervaren monitor.

zondag 5 mei 2013van 9.30 tot 12 uurstadshal Landen Doelgroep: kinderen die kunnen fietsen met steunwieltjes (4- tot 7-jarigen)Kostprijs: 5 euro per halve dag (koek, fruitsap en diploma inbegrepen)Breng je eigen fiets mee, zonder steunwieltjes!De actieve begeleiding van één volwassene per kind is verplicht.Na elke sessie ontvangen de kinderen een ‘Kijk! ik fiets’-diploma.

Je moet wel vooraf inschrijven, het aantal plaatsen is beperkt.

Meer info en inschrijvingen over de activiteiten van de sportregio bij de sportdienst. De andere data en plaatsen vind je op www.landen.be.

Sportregio Getevallei is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen, Zoutleeuw, het Bloso en SVS.

Sportdag voor andersvalidenDe sportregio Getevallei organiseert:donderdag 6 juni 2013 – Sport-aVaLSport- & Cultuurcentrum “De Passant”St.-Truidensesteenweg 1a, 3440 Zoutleeuw

De sportregio’s Getevallei en Dijle & Hageland organiseren een sportdag voor andersvaliden (Sport-AVAL). Alle mobiele personen vanaf 16 jaar met een mentale beperking kunnen in een gezellige en ludieke sfeer hun favoriete sport beoefenen of kennismaken met een nieuwe sportactiviteit.

Programma9.45 uur onthaal met koffie10.15 uur massaopwarming10.30 - 12 uur sportsessies12 - 13 uur middagpauze13 - 14.30 uur sportsessies14.45 - 15 uur medailleuitreiking15 - 16 uur discoparty

Kostprijs: 5 euro (T-shirt, drankje, verzekering, medaille en koffie ‘s morgens inbegrepen)

Inschrijven: Sportregio Getevallei, Provincieplein 1, 3010 Leuven [email protected] vóór 24 mei 2013

Praktisch: Breng je eigen lunchpakket mee. Per groep van 8 à 10 personen moet er

minimum één actieve begeleider aanwezig zijn. Ook individuelen met hun begeleider kunnen

inschrijven.

Leen Cox en Patrick Frederix - regiocoördinatoren - tel. 016 26 76 60/61 [email protected] volledige folder vind je op www.landen.be

Page 8: Licht op Landen mei 2013

8

SPORt

Werken sportcomplex

Eind april zijn de werken rond de aanleg van het kunstgrasveld op het sportcomplex gestart.De toegang tot de werf loopt via de Sportlaan. Een deel van de parking is tijdens de werken niet beschikbaar.

alternatieve (gratis) parkeermogelijkheden zijn - parking Molenbergstraat - parking Fabrieksstraat - parking administratief centrum Bovenpoortstraat

Actuele info over de werken vind je op www.landen.be.Wij informeren je ook graag via Facebook (stadsbestuur Landen) en onze gratis sms-service! Ontvang jij onze sms-jes nog niet? Schrijf je dan snel in via [email protected].

In samenwerking met de sportregio Getevallei worden sportdagen georganiseerd voor jongeren van 12 tot 16 jaar.

Bike, Fun en adventure in de sportregio Getevallei van 26 tot en met 28 augustus 2013 Inschrijven kan vanaf 1 juni 2013!

Patrick Frederixregiocoördinator - sportregio Getevallei tel. 016 26 76 [email protected]

Sportkampen tijdens de zomervakantievan maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli 2013van maandag 19 tot en met vrijdag 23 augustus 2013Het volledige programma vind je op www.landen.be.Inschrijven doe je via de nieuwe website van Sporta: www.springeruit.be!

Opvang voor en na de sportkampenOpvang van 7 tot 9 uur en van 16 tot 18.30 uur (geen opvang voor een halve dag)Locatie opvang: sporthal LandenKostprijs: 3 euro per dagDe opvang wordt vooraf betaald bij de inschrijving van het sportkamp.Inschrijven via het webloket: www.landen.be – webloket – formulieren sport – inschrijving opvang.

sportdienstSportlaan 1 - 3400 Landentel. 011 83 20 18e-mail [email protected]

Page 9: Licht op Landen mei 2013

9

Namiddagactiviteiten Wijkwerking Landen− dinsdag 7 mei: wijkoverleg: ideeën voor de wijkwerking –

wijkrestaurant Laar− maandag 13 mei: infosessie personenalarmsysteem &

klusjesdienst – wijkrestaurant Landen− vrijdag 24 mei infosessie “Hoe gebruik ik mijn GSM?” –

wijkrestaurant Attenhoven− donderdag 30 mei: infosessie “Hoe gebruik ik mijn GSM?” –

wijkrestaurant Waasmont

De namiddagactiviteiten starten om 13 uur. Deelname is gratis voor alle geïnteresseerden.

Het wijkrestaurant is gesloten op donderdag 9 mei en op maandag 20 mei!

dienst welzijntel. 011 69 05 40/41e-mail [email protected]

Veilig thuis met het personenalarmsysteem

Een ongeval of een gezondheidsprobleem kan iedereen overkomen. Alleenstaande bejaarden, zieken of andersvaliden die zich in hun eigen huis veiliger willen voelen, kunnen daarom beroep doen

op OCMW Landen voor een personenalarmsysteem. Deze armband of halsketting laat toe om via één druk op de knop de centrale te verwittigen als je valt of plots ziek wordt. Een medewerker van de alarmcentrale beantwoordt de oproep en contacteert zo nodig een familielid of een buur om hulp te bieden.

Het enige wat je nodig hebt, is een telefoonaansluiting en een vrij stopcontact. De klusjesdienst van het OCMW zorgt voor de installatie en de controle van dit systeem. Je betaalt een eenmalige waarborg voor het toestel en een maandelijkse kost voor de dienstverlening van de privécentrale.

Marleen Celis, verantwoordelijke klusjesdienst OCMW Landentel. 011 69 05 26e-mail [email protected]

De ouderenadviesraad informeert!

culturele uitstap naar Gent

dinsdag 14 mei 2013vertrek per trein in het station van Landen om 9.01 uur.begeleider: Betty Vandormaelvooraf inschrijven bij Tinneke 0475 44 38 46 of bij Nelly 011 88 24 27.

Sociaal telefoontarief

Personen die van een sociaal telefoontarief genieten en ouder zijn dan 75 jaar of een erkende handicap hebben, kunnen van de provincie Vlaams-Brabant een bijkomend bedrag van 40 euro krijgen. De aanvraagformulieren

kan je downloaden van het internet of aanvragen bij de provincie. Voor meer info neem je best contact op met de provincie, Frieda Van Lokeren, tel. 016 26 73 89.

Senioren achter het station

Sinds 4 april staan de deuren van Taverne Infini, Hannuitsesteenweg 171 (tegenover de Aldi) elke donderdag wagenwijd open en kunnen alle senioren er terecht voor een gezellige babbel, rummico, kaarten en andere gezelschapsspelen. Dranken en versnaperingen aan democratische prijzen. Jij wil er toch ook bij zijn?Info Tinneke, 0475 44 38 46

dienst welzijntel. 011 69 05 41e-mail [email protected]

Page 10: Licht op Landen mei 2013

10

‘The Broken Circle Breakdown’ is de nieuwste film van Felix van Groeningen (gekend van ‘Dagen

zonder lief’ en ‘De helaasheid der dingen’) met actrice Veerle Baetens in de hoofdrol. Het is een

intens melodrama, vol passie en muziek. Over hoe liefde het noodlot overwint, en soms ook

niet... Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Johan Heldenbergh en vertelt

het liefdesverhaal tussen Elise en Didier. Zij heeft haar eigen tattooshop, hij speelt banjo in een

bandje. Het is liefde op het eerste gezicht, al zijn de verschillen groot. Hij praat, zij luistert. Hij is

overtuigd atheïst, tegelijk ook een naïeve romanticus. In haar nek staat een kruis getatoeëerd,

toch is ze de nuchterheid zelve. Wanneer dochtertje Maybelle geboren wordt, is hun geluk

compleet. Maar als Maybelle zes is, wordt ze ernstig ziek. Didier en Elise reageren totaal

verschillend. Maybelle laat hen echter geen keuze: Didier en Elise moeten samen voor haar

vechten.

the Broken circle Breakdown & ...

zaterdag 11 mei 2013taverne Rufferdinge • 20 uur • gratis toegang

film & ... muziek

Wij presenteren deze film samen met een swingend

optreden van de countryband ‘The Suncourt Ramblers’.

Deze zeven doorwinterde muzikanten brengen alvast een

flinke portie swingende speelvreugde mee en met hun

akoestische bluegrass en rootsmuziek zullen ze ongetwijfeld

het feest op gang krijgen.

... the Suncourt Ramblers

Page 11: Licht op Landen mei 2013

11

Decoreer je eigen zijden sjaal met je eigen motieven aan

de hand van textielstiften. Er is geen bijzondere tekenkunst

voor nodig en met de meest eenvoudige tekeningen

maken we een leuke en vooral originele sjaal. Vooraf

wordt er per deelnemer een keuze gemaakt tussen een

lange sjaal of een vierkante sjaal en drie kleuren.

Zijden sjaals decoreren

woensdag 15 mei 2013gc Amfi • 19.30 uur • toegang: 15,00 euro

workshop

Economisch verplaatst het zwaartepunt van de wereld zich van west naar

oost (en ook wat richting zuid), van de Atlantische naar de Stille Oceaan.

Maar hoever is dit zwaartepunt al opgeschoven? En hoe snel verplaatst

het zich? En wat is de impact van de verschuiving op migratiepatronen,

op de verdeling van rijkdom en armoede en op het milieu? De strijd

tussen de grootmachten op het wereldtoneel wordt ook strategisch

gevoerd: binnen internationale instellingen, militair en in de ruimte. Is de

economische verschuiving hier ook al zichtbaar? En wie macht verwerft

wil zijn nieuwe status ook tonen: met prestigeprojecten en sportieve

prestaties. Wie voert er op dit vlak het hoge woord?

John Vandaele, onderzoeksjournalist van MO.be, geeft je inzicht in de

veranderende verhoudingen in de wereld. Door goede analyses te

doorspekken met interactieve grafieken, video’s en kaarten, zoeken we

naar de waarheid in de feiten. Er is uiteraard ook plaats voor debat en

vragen. Geef een seintje als je komt.

Shifting Powers, de veranderende wereldeconomie john Vandaele

vrijdag 17 mei 2013 raadzaal stadhuis • 20 uur • gratis toegang

lezingblikopener

Page 12: Licht op Landen mei 2013

12

VRIje tIjD

Sluitingsdagen in de bib in de maand meiDe bib is gesloten op− donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 mei 2013,

Hemelvaartweekend − maandag 20 mei 2013, pinkstermaandag.

De overige dagen staan wij graag tot jouw dienst.

In de kijkerIn mei worden er via een wisselcollectie extra reisboeken met Europese bestemmingen aan onze collectie toegevoegd. Zo komen we tegemoet aan de groeiende vraag naar aanleiding van de grote vakantie.

Wat wij je altijd te bieden hebbenJe kan dagelijks, behalve op zon- en maandag, vijf kranten komen inkijken én verschillende tijdschriften, waaronder Libelle, Humo, Test-Aankoop, Burda, G-Geschiedenis, Home and Garden, Grande, Bodytalk, Eos, Wonen Landelijke Stijl en nog vele andere.

Onze collectie dvd’s is mooi uitgebouwd en

volgt de laatste releases op de voet.Ook onze cd-collectie is zeer uitgebreid en wordt nog aangevuld. Zowel de films als de cd’s worden gratis uitgeleend.

En dan is er uiteraard nog ons boekenaanbod. De collectie wordt regelmatig aangevuld met recente uitgaven. Zo volgen wij de laatste trends op de voet. Daarbij trachten wij ook aan de vraag van de lener tegemoet te komen. Dit doen we onder andere door het aanbieden van wisselcollecties. Zo hebben we momenteel extra Engels-, Frans- en Spaanstalige literatuur en een extra aanbod aan grootletterboeken.

Breng ons gerust een bezoekje, het loont de moeite!

bibliotheek Landentel. 011 88 79 06e-mail [email protected]

De LEADER-gebieden Hageland, Haspengouw en Hesbaye Brabançonne hebben een gemeenschappelijk samenwerkingsproject opgestart onder de titel ‘Ontmoet je buren’. In het kader van dit project hebben de organisatoren van Inc’Rock (Incourt), Rock Landen en het RELEASE! festival (Borgloon) de handen in elkaar geslagen om een gemeenschappelijke Rock Rally-wedstrijd te organiseren. Hiermee willen ze niet enkel lokaal talent opsporen en podiumkansen bieden, maar ook letterlijk elkaars buren ontmoeten via culturele verrijking, uitwisselingen en nieuwe contacten en ontmoetingen.

Ondertussen zijn de drie winnaars van het ‘Ontmoet je buren’-project gekend. In Incourt gingen de power rockers van jane Doe and the Black Bourgeoises aan de haal met de overwinning, in Borgloon waren het My Lai en hun alternatieve rock met een serieuze hoek af die als beste uit de bus kwamen, en in Landen werd Gallan tree de welverdiende winnaar, een puur Landense band die rauwe rock-‘n-roll brengt. Vanaf begin mei starten zij samen aan hun overwinningstoer langs de drie regio’s en festivals: Inc’Rock in Hesbaye brabançonne (3-5 mei), RELEASE! in Haspengouw (12-13 juli) en Rock Landen voor het Hageland (6-7 september)!

Meer info: www.rockhhh.be

“Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”

Page 13: Licht op Landen mei 2013

13

VRIje tIjD

De stad Landen wil dat kinderen volop genieten van hun zomervakantie en zelfs op straat kunnen spelen in alle veiligheid. Daarom zorgen wij voor speelstraten waar de kinderen het voor het zeggen hebben.

Wat is een speelstraat?In een speelstraat is de volledige breedte van de openbare weg voorbehouden om te spelen. De speelstraat wordt afgebakend met hekkens (met daarop de vermelding speelstraat), die de toegang tot de straat zo goed mogelijk afsluiten. Alleen voertuigen van bewoners, bezoekers en garagehouders krijgen toegang tot de straat op voorwaarde dat ze er stapvoets rijden.

Tijdens de speeluren kunnen er eventueel extra speeltoestellen worden geplaatst! Een speelstraat wordt enkel ingericht tijdens de zomermaanden juli en augustus, meestal tussen 13 en 20 uur.

Er bestaan drie formules: - 7 of 14 dagen na elkaar- twee afzonderlijke termijnen van 7 of 14 dagen (één termijn in

juli en één termijn in augustus)- één vaste dag per week.

Kan jouw straat een speelstraat worden?De belangrijkste voorwaarde is dat 50% van de bewoners akkoord gaat met het invoeren van een speelstraat. Bovendien moet je rekening houden met een aantal wettelijke criteria. De speelstraat:- ligt in een wijk met een overheersend woonkarakter- heeft een snelheidsbeperking van 50 km/uur- heeft geen belangrijk doorgaand verkeer- heeft geen doorgaand openbaar vervoer (bijv. de bus van De Lijn).

Gezocht: peters en meters!Elke speelstraat heeft peters en/of meters. Zij staan in voor het plaatsen van de hekkens en halen ze ’s avonds terug weg. Zij zijn ook het aanspreekpunt voor de buurtbewoners en de stadsdiensten. Per straat zijn minimaal drie personen nodig. Zij voeren ook de buurtenquête uit.

Wat met de verantwoordelijkheid?De ouders blijven steeds verantwoordelijk voor de veiligheid van hun eigen kroost. De peters en/of meters zorgen ervoor dat alles goed verloopt en houden een oogje in het zeil tijdens de speeluren. De bewoners blijven aansprakelijk voor eventueel toegebrachte schade door henzelf of hun kinderen aan derden, net zoals dat in het dagelijkse leven het geval is.

Ben jij overtuigd?Vul snel het aanvraagformulier in en bezorg het tijdig (bij voorkeur twee maanden vooraf) aan de dienst openbare werken, planning & mobiliteit. Je vindt de nodige documenten op www.landen.be, zie webloket, formulieren algemeen.

dienst openbare werken, planning & mobiliteittel. 011 88 03 20e-mail [email protected]

Maak van jouw straat een speelstraat!

Page 14: Licht op Landen mei 2013

14

VRIje tIjD

Jongerenorganisatie voor creatieve vakantiesHeb jij zin in een spectaculaire zomervakantie? Ben jij tussen 5 en 16 jaar oud? Heb jij in de maand augustus nog niets gepland?Dan ben je bij jOcReVaK vzw aan het juiste adres!

Van maandag 5 tot vrijdag 9 augustus bieden wij op ons speelplein een echt Cowboy- en Indianenavontuur aan. Wil je liever kapitein Blauwbaard of Jack Sparrow ontmoeten, dan is de Piratenweek van maandag 11 tot vrijdag 16 augustus echt iets voor jou.

Waar:Sportcomplex Landen

Naast het speelplein organiseren wij van zondag 18 tot vrijdag 23 augustus vier themakampen waar je je volledig in kan uitleven. Hier kan je kiezen voor Filmkamp, Cowboy- en Indianen kamp en Mission Invasion kamp. Als laatste hebben we nog de Adventure Days: hier gaan wij gedurende een week naar Walibi, Bobbejaanland, doen we lasershooting, gaan we een touwenparcours opzoeken, karten op een piste en glijbanen opzoeken in het zwembad.

Verdere info [email protected]

Voorstelling nieuw boek over Attenhoven

Paul Kempeneers stelt op vrijdag 24 mei 2013 om 19.30 uur zijn nieuw boek “Attenhoven, plaatsnamen en hun geschiedenis” voor in de raadzaal van het stadhuis.

Het boek is een uitgave in de reeks “Ons Landens Erfdeel” (nr. 83) van de Geschied- en Heemkundige Kring Landen. De leden van de kring ontvangen het boek gratis. Niet-leden kunnen het boek ter plaatse aankopen voor 15 euro. Het is ook mogelijk het boek door de auteur te laten signeren.

Geschied- en Heemkundige Kringtel. 011 88 34 68 e-mail [email protected]

ecOnOMIe

Bedrijf in de kijker

Ramenfabrikant aBK SYSteMS, of de kracht van een professioneel team waar je op kan bouwen.

Wij maken al je wensen en verwachtingen in verband met buitenschrijnwerk waar! ABK SYSTEMS biedt je een rijke waaier aan de meest hoogwaardige ramen en deuren met alle toebehoren in een eigentijds concept. Door een samenwerking met Europa’s grootste en meest toonaangevende profielleveranciers (VEKA – SAPA ) en onze ruime vakkennis sinds 1990, produceert ABK SYSTEMS duurzame ramen en deuren in diverse materiaalsoorten, nl. pvc, aluminium.

ABK SYSTEMS bvbaRoosberg 1 - IZ Landen 31063400 LANDEN tel. 011 88 54 83fax. 011 88 50 20e-mail [email protected]

Stadsbestuur pakt Stationsstraat aanDe slechte toestand van de Stationsstraat is één van de prioriteiten van het Landense stadsbestuur. De erbarmelijke staat van onze winkelstraat was dan ook een hot item bij de besprekingen tussen het college van burgemeester en schepenen en het Agentschap Wegen en Verkeer. Het stadsbestuur heeft er alles aan gedaan om AWV te wijzen op de slechte toestand van onze winkelstraat en is er uiteindelijk in geslaagd het herstel van de Stationsstraat met hoge prioriteit op de planning van het AWV te plaatsen. De Stationsstraat wordt nog voor het bouwverlof grondig aangepakt. De weg wordt volledig afgeschraapt en krijgt een nieuwe toplaag en een nieuwe belijning.De werken worden zodanig ingepland dat de overlast voor inwoners en handelaars beperkt blijft.

dienst openbare werkentel. 011 88 03 20e-mail [email protected]

Page 15: Licht op Landen mei 2013

15

MILIeu

Landense openbare bossen krijgen een FSC-label!Landen is door zijn vruchtbare ondergrond vooral een landbouwgebied, waarbij minder dan 1% van de oppervlakte bebost is. De stad Landen is eigenaar van ongeveer 20% van deze bosoppervlakte oftewel 7,31 ha. Het behaalde FSC-boscertificaat is de kroon op het werk rond het duurzame beheer van onze bossen.Het FSC-label van de Forest Stewardship Council wordt wereldwijd aanzien als dé garantie voor hout- en papierproducten afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Wereldwijd is er al meer dan 170 miljoen hectare FSC-gecertificeerd bos, verspreid over alle continenten. De totale oppervlakte FSC-bos in Vlaanderen bedraagt met deze nieuwe FSC-bossen erbij zo’n 18.873 hectaren.Meer informatie over de FSC-principes krijg je op de milieudienst of kan je nalezen op www.natuurenbos.be

Compost met Vlaco-label Onze intercommunale Ecowerf stelt compost ter beschikking aan onze inwoners. Ook landbouwers kunnen compost afhalen (opgepast: compost valt dan onder de mestwetgeving). Elke weekdag (behalve op donderdag) kan je tussen 8.30 en 12 uur en tussen 13 en 16.30 uur terecht op de site van Ecowerf (Aarschotsesteenweg 210 te 3012 Leuven) voor het afhalen van compost (50 l zakken of 1 m³ bigbag). Voor grote hoeveelheden neem je best vooraf contact op. Voor meer info en prijzen voor composthoeveelheden contacteer je Ecowerf op 016 28 43 00 of surf naar www.ecowerf.be.

DierenwelzijnDe stad Landen wil een diervriendelijke gemeente zijn. Zo loopt er het sterilisatie- en castratiekattenproject. Hierdoor krijgen de zwervertjes geen nakomelingen en wordt de kattenpopulatie efficiënt ingeperkt tot een aanvaardbaar niveau. Ook voor de wilde duivenpopulatie en de overlast van de steenmarter hebben we een diervriendelijke oplossing. Het stadsbestuur werkt samen met het dierenasiel, vzw Dierenvrienden, Bedrijvenstraat 11 te 3800 St.-Truiden (011 69 53 07, [email protected]).Ben je getuige van dierenleed, meld het aan je milieudienst!

Milieu kort

Page 16: Licht op Landen mei 2013

16

MILIeu

Herkeuring van stookolietanks

Opgelet!We stellen vast dat een aantal inwoners door bepaalde firma’s gecontacteerd worden in verband met de herkeuring van hun stookolietank.Je ontvangt een brief met de zogenaamde einddatum van de geldigheid van de laatste keuring. Verder schrijft men dat je zal gecontacteerd worden voor een nieuwe keuring van je tank. Op die manier blijf je in orde met de wetgeving. Vaak worden ook nog kortingen op de kostprijs beloofd. Verder wordt er op een zeer misleidende en foutieve manier verwezen naar de bestaande wetgeving. Daarna volgen de telefoons voor een afspraak.

Hoed je voor het winstbejag van dergelijke commerciële firma’s. We klagen deze misleidende praktijken aan bij het Vlaams Gewest.

Alle bestaande tanks, zowel ondergronds als bovengronds, moeten intussen al een eerste maal gekeurd zijn (groene stop + certificaat). Een bovengrondse stookolietank kleiner dan 5.000 liter moet niet herkeurd worden (geen periodieke controles).Een ondergrondse stookolietank kleiner dan 5.000 liter moet wel om de 5 jaar gecontroleerd worden. Jij bepaalt daarbij zelf wie die herkeuring uitvoert, zolang het maar om een erkende technicus gaat.

dienst leefmilieutel. 011 88 03 23/26e-mail [email protected]

Sluikstort en zwerfvuil … niet in onze stad!Blikjes, papiertjes, plastic zakjes, lege verpakkingen, … hoe klein ook, horen niet thuis in het straatbeeld. Onze arbeiders steken dagelijks heel wat tijd in het opruimen van afval in de bermen en grachten. Het zwerfvuil ontsiert niet alleen onze dorps- en stadskern, het geeft ook een zeer storende indruk aan voorbijgangers. We doen een oproep aan onze inwoners om mee waakzaam te zijn: sociale controle is een belangrijk wapen in de strijd tegen het zwerfvuil. Hou onze stad schoon! De politiecodex voorziet geldboetes voor wie afval weggooit waar het niet thuishoort.

Snoeien van bomen en struiken In de lente komt de tuin terug tot leven. Dit brengt ook heel wat onderhoud met zich mee. Wanneer je te lang wacht met het snoeien van tuinplanten grenzend aan de perceelsgrenzen, kan dit voor strubbelingen zorgen met de buren.

neem daarom volgende tips/regels in acht: − de beplanting tussen percelen mag maximum 2 meter

hoog worden als deze op minder dan 2 meter van de grens staan.

− de beplanting aan de straatkant mag de vrije doorgang van passanten en voertuigen niet belemmeren. Zorg ervoor dat de beplanting, indien ze overhangt, nooit lager dan 2,5 meter boven het voetpad en 4,5 meter boven de rijweg hangt.

− zorg er ook voor dat alle signalisatieborden (straatnamen, wegbewijzering,..) altijd duidelijk zichtbaar zijn.

− distels zijn een echte plaag en zijn bovendien schadelijk voor akkers en velden. Daarom wordt er ook aan alle bewoners van Landen gevraagd om die te bestrijden.

Het voorjaar is ook de periode om wat te klussen. Hou er rekening mee dat steenpuin of ander bouwafval niet langer dan één maand op het perceel aanpalend aan de openbare weg mag worden achtergelaten.

Overtredingen leiden tot boetes die kunnen oplopen tot 250 euro!

uit de politiecodex

Page 17: Licht op Landen mei 2013

MILIeu

17

Workshop grasafval voorkomen en verwerken

Als het weer wat mee wil, dan breng je de volgende maanden heel wat tijd door in de tuin. Maar vind je het ook zo’n gedoe om elke week het gras te maaien? En na die klus is het nog niet gedaan want waar moet je met al dat grasmaaisel naartoe? Naar het containerpark of toch maar in de GFT bak duwen? Je kunt die problemen echter vermijden! Je kunt immers de hoeveelheid grasmaaisel aanzienlijk beperken en zelfs helemaal voorkomen en hiervoor moet je geen doorwinterde tuinier zijn!

Grasbeheer: grasafval voorkomen en verwerkenTips en praktische oplossingen in overvloed tijdens de thema-avond rond grasbeheer op dinsdag 14 mei om 20 uur om 19.30 uur op de demoplaats naast het containerpark te Landen. Je zal er ontdekken dat een tuin geen bron van ongemak moet zijn, maar vooral een plek waarin je samen met familie en vrienden kunt ontspannen. In samenwerking met Ecowerf en Vlaco vzw.

Maak er aan de schoolpoortgeen zootje van!

De stad Landen werkt samen met de vzw Voetgangersbeweging en de Landense basisscholen aan het Octopusplan.Het Octopusplan is een project dat ernaar streeft om zoveel mogelijk kinderen op een actieve manier naar school te laten komen. Hierin staat de Octopus symbool voor een veilige milieu- en kindvriendelijke woon-school- omgeving.Chaos aan de schoolpoort is aan

veel scholen dagelijkse kost. Auto’s, de schoolbus, fietsers, voetgangers, … iedereen probeert tegelijkertijd de schoolpoort te bereiken. Voor kinderen is het dan extra opletten geblazen. Door de verkeersdrukte hebben ze soms weinig overzicht. Auto’s staan regelmatig fout geparkeerd, kinderen steken plots over, fietsers vergeten hun rijrichting aan te geven, …

Hoe minder auto’s, hoe beter!Voor kinderen is er niets leuker dan te voet of met de fiets naar school te gaan. Als we dat allemaal doen, wordt het een stuk rustiger en veiliger aan de schoolpoort. Daarnaast zorgt een fietsrit of wandeling voor een extra portie gezonde energie om de schooldag verder te zetten.De dagactie ”Maak er geen zootje van!” die in de omgeving van de Landense basisscholen doorgaat op dinsdag 14 mei 2013 vestigt op een ludieke manier de aandacht op het belang van het correct toepassen van de verkeersregels.

Octopus Dreamtour komt naar LandenMet de Dreamtour start het Octopusteam praktijkgerichte verkeers- en mobiliteitseducatie voor scholen. Vele scholen hebben een lesprogramma rond verkeers- en mobiliteitseducatie, maar beschikken niet over de nodige middelen om dit om te zetten in de praktijk. Een mooi voorbeeld hiervan is de problematiek van de dode hoek bij vrachtwagens. Op dinsdag 14 mei komt de Octopus Dreamtour naar het Marktplein in Landen. Naast theoretische uitleg krijgen de leerlingen van de zesde klas ook een praktijkles. Door plaats te nemen in de bestuurderscabine van een vrachtwagen, leren de kinderen wat een dode hoek is en ervaren ze zelf wat een chauffeur wel en niet ziet.

Page 18: Licht op Landen mei 2013

MILIeu

18

Page 19: Licht op Landen mei 2013

MILIeu

19

Het meest bijzondere kenmerk van bomen en struiken is zonder twijfel dat ze verhouten. In het voorjaar vormen de takken nieuwe uitlopers en wordt de boom of struik hoger en breder. Groeien de takken te hoog of te ver dan is het tijd om in te grijpen en te snoeien. Creatieve tuiniers verwerken hun snoeihout steeds vaker in nuttige en mooie tuintoepassingen.

TakkenwalEen takkenwal bestaat uit een dubbele rij palen waartussen je snoeihout stapelt. De op te vullen ruimte kan variëren van 30 cm tot 1 m. Een meer ingrijpende snoeibeurt is een ideaal moment om met de bouw ervan te beginnen. Hoe breed, lang of hoog de takkenwal wordt bepaal je zelf.

Wat heb je nodig?− Gepunte houten palen met een diameter van 8 à 12 cm.− Koord, stokjes, grondboor of spade en een voorhamer.

Werkwijze− Markeer de vierhoeken door stokjes in de grond te steken en

span hier een koord rond.− Maak om de 60 cm een gat voor een paal.− Plaats de palen en sla ze vast in de grond. − Vul de takkenwal gelijkmatig met snoeihout.− Bij iedere snoeibeurt bouw je de takkenwal een beetje hoger op.

SnipperwandEen snipperwand is een opvulbare wand, gemaakt van een enkele of dubbele rij palen, waartegen aan weerszijden een afrasteringsdraad of wapeningsnet wordt bevestigd. Met de takken die je hebt versnipperd, kun je opnieuw iets moois maken. Je giet de snippers letterlijk in de vorm die je zelf kiest. En naar analogie hiermee kan je ook herfstbladeren verwerken in een bladwand. Het langzame verteringsproces maakt jaarlijks plaats voor nieuwe snippers en bladeren.

Wat heb je nodig?− Gepunte palen met een diameter van 10 à 15 cm.− Afrasteringsdraad met een maaswijdte van ongeveer 5 cm en

krammen− Koord, stokjes, grondboor of spade, voorhamer, kniptang en

hamer.

Werkwijze− Markeer de uiteinden en span een koord.− Maak elke meter een gat voor een paal.− Plaats de palen en sla ze vast.− Bevestig aan weerzijden van de paal de afrasteringsdraad.− Vul met houtsnippers en bladen.− Ter afwisseling kan je ook enkele houtschijven toevoegen.

VlechtwerkEen vlechtwerk bestaat uit één kleine rij palen, waartussen je lange takken vlecht. Je kunt er echt alle kanten mee uit. Een lage boord van 10 à 20 cm langs een bloemenborder of een groentebed, een keermuurtje of een afsluitscherm zijn enkele suggesties.

Wat heb je nodig?− Gepunte houten palen met een diameter van 6 à 8 cm.− Vers gesnoeide takken van wilg, hazelaar of andere bomen en

struiken met buigzame takken. Ook takken van sierheesters zoals kornoelje en vlinderstruik zijn geschikt.

− Koord, stokjes, grondboor of spade, voorhamer en snoeischaar.

Werkwijze− Markeer de uiteinden en span een koord.− Maak om de 60 cm een gat voor een paal.− Plaats de palen en sla ze vast in de grond. − Verwijder de zijtakjes van de te vlechten takken.− Om te voorkomen dat er onkruid groeit aan de voet van het

vlechtwerk leg je best een laag snippers of karton tussen de steunpalen.

− Vlecht de takken tussen de palen en druk ze naar beneden. Zorg dat de dikste zijde zich afwisselend aan de eerste en de laatste paal bevindt.

Met een kringloopwand maak je niet alleen je tuin voor jezelf aantrekkelijker, het is ook een mooi gebaar voor dieren in nesten. Dieren zoals egels en zangvogels vinden in de meeste tuinen onvoldoende beschutting en nestgelegenheid. Met een kringloopwand help je deze dieren te beschermen.

Wil je meer weten over het verwerken van snoeihout surf dan naar www.kringlooptuinieren.be of vraag één van de volgende gratis brochures aan de dienst Leefmilieu en Landbouw:• Kringloopwanden• Houthakselen• Snoeihout verwerken in de kringlooptuin.

Kringloopwanden

Page 20: Licht op Landen mei 2013

OP StaP In LanDen

Evenementenkalender mei 2013zondag 5 mei 2013 - St.-Gertrudistocht

uur: vertrek 7 - 15 uurplaats: vertrek en aankomst PC Attenhovenorg.: Wandelclub De Leeuwerikinfo: www.wandelclublanden.be, 0476 35 56 67

zondag 5 mei 2013 - Kijk! ik fiets

uur: 9.30 - 12 uurplaats: stadshalorg.: Sportregio Getevalleiinfo: sportdienst, 011 83 20 18

dinsdag 7 mei 2013 - Het nieuwe breien

uur: 19 uurplaats: Gertrudishoforg.: Femma Landeninfo: Arlette Briffoz, 011 88 34 12

dinsdag 7/14/21 mei 2013 - Vrijwilligersacademie “prezi of powerpoint?”

uur: 19.30 - 22.30 uurplaats: gc Amfiorg.: Vormingplusinfo: http://vormingplus.be/vrijwilligersacademie

zaterdag 11 mei 2013 - Vroege vogelwandeling

uur: 7 - 10 uurvertrek: kerk Ezemaalorg.: Natuurpuntinfo: [email protected]

zaterdag 11 mei 2013 - Barbecue

uur: 17 uurplaats: voetbalkantine Standaard Neerwindenorg.: Joggingclub de Chouffeleersinfo: 0478 58 60 90

zaterdag 11 en zondag 12 mei 2013 - Dansshow Serbatoio

uur: zaterdag om 13.30 en 19.30 uur - zondag om 13.30 uurplaats: stadshalorg.: Serbatoio vzwinfo: [email protected]

zaterdag 11 mei 2013 - Film “the Broken circle Breakdown” met swingend optreden van de countryband “the Suncourt Ramblers” - gratis toegang!

uur: 19 uurplaats: Taverne Rufferdingeorg.: Landen cultuurt! info: [email protected]

zondag 12 mei 2013 - Rommelmarkt neerwinden

uur: 6 - 22 uurplaats: Neerwindenstraat - Schoolstraat - Waarbeekstraatorg.: Fanclub Geel-Blauw Rode Duivels Neerwinden-Landeninfo: 0495 47 68 66

zondag 12 mei en zondag 26 mei 2013 - clubwedstrijd Landense Pepijnvissers

uur: 13 - 17 uurplaats: visvijver De Beemdenorg.: Landense Pepijnvissersinfo: www.landensepepijnvissers.be

maandag 13 mei 2013 - Bakken voor zoetebekken

uur: 19 uurplaats: Gertrudishoforg.: Femma Landeninfo: tel. 011 88 34 12

dinsdag 14 mei 2013 - Workshop “grasafval voorkomen en bewerken”

uur: 19.30 uurplaats: demopark naast containerparkorg.: milieudienstinfo: [email protected], 011 88 03 23/26

woensdag 15 mei 2013 - Workshop zijden sjaals decoreren - toegang 15 euro

uur: 19.30 uurplaats: gc Amfiorg.: Landen cultuurt! info: [email protected]

donderdag 16 mei 2013 - avondwandeling 7 km

uur: 19.30 uurplaats: vertrek kerk Neerlandenorg.: Wandelclub De Leeuwerik info: Oscar Lalman, 0476 35 56 67

vrijdag 17 mei 2013 - Lezing blikopener “Shifting powers, de veranderende wereldeconomie”, john Vandaele - gratis toegang!

uur: 20 uurplaats: raadzaal stadhuisorg.: Landen cultuurt!info: [email protected]

zaterdag 18 mei 2013 - Rotarock editie 9

uur: 18 - 04 uurplaats: Aulenhoforg.: Rotary Landen in samenwerking met de Landense preventieraad info: [email protected], www.rotarock.com

zaterdag 18 mei 2013 - 42° editie Landen - trois Ponts - Landen voor wielertoeristen

uur: vertrek tussen 6.30 en 9.30 uurplaats: vertrek sporthal org.: vzw Haspengouw Sportiefinfo: www.haspengouwsportief.be, 0473 95 23 39

zondag 19 mei 2013 - Happening Waasmont (bbq, bal/fuif)

plaats: pastorietuin Waasmontorg.: vzw VPW gewest Landen, afd. Waasmontinfo: [email protected]

maandag 20 mei 2013 - Bedevaart Landen - Scherpenheuvel

uur: vertrek 5.30 uur aan de St.-Gertrudiskerkaankomst Scherpenheuvel rond 14.15 uureucharistieviering in de basiliek van Scherpenheuvel om 17 uurorg.: St.-Norbertus Landen

maandag 20 mei 2013 - Fietstocht

uur: 8.30 uurplaats: OC Wingorg.: Femma Neerwindeninfo: Christiane Arnauts, 016 78 99 61

donderdag 23 mei 2013 - avondwandeling 7 km

uur: 19.30 uurplaats: vertrek station Ezemaalorg.: Wandelclub De Leeuwerik info: Oscar Lalman, 0476 35 56 67

donderdag 23 mei 2013 - ecuadoractiviteit

uur: 14 - 16 uurplaats: De Roos, Stationsstraat 70org.: S-Plus Walshoutem-Neerwindeninfo: Roger Brugmans, 011 88 11 10

vrijdag 24 mei 2013 - Moederfeest

uur: 19 uurplaats: OC Wingorg.: Femma Neerwindeninfo: Christiane Arnauts, 016 78 99 61

zaterdag 25 mei 2013 - Schoolfeest Walshoutem.

uur: activiteiten vanaf 14 uur, gevolgd door een eetfestijn vanaf 17 uur plaats: GBS Walshoutem, Walshoutemstraat 55 org.: GBS Walshoutem, 016 78 81 62

zaterdag 25 mei 2013 - Lentefeest

uur: 18 uurplaats: Gertudishoforg.: Femma Landeninfo: tel. 011 88 34 12

zaterdag 25 mei 2013 - Rozenverwendag

eigen vervoerorg.: KVLV Overwindeninfo: Gilberte Ceuleers, 011 88 16 11

zondag 26 mei 2013 - Reuzenbarbecue

uur: vanaf 11 uurplaats: Tiendschuuurorg.: Reuzengilde Laarinfo: 0479 26 29 40

donderdag 30 mei 2013 - avondwandeling 7 km

uur: 19.30 uurplaats: vertrek kerk Rumsdorporg.: Wandelclub De Leeuwerik info: Oscar Lalman, 0476 35 56 67

zaterdag 1 juni 2013 - Schoolfeest neerwinden

uur: vanaf 15.30 uur ‘Alladin en de wonderlamp’ een mooi spektakel met hapje en tapje.plaats: stadshal org.: GBS Neerwinden, 016 78 81 62

zondag 2 juni 2013 - Rommelmarkt

uur: vanaf 7 uurplaats: Kalsbergstraatorg.: wijkcomité PIKALinfo: 0475 56 03 56

zondag 2 juni 2013 - twiede verhalenwandeling voor attenhoven

uur: 14 uurplaats: pastorieorg.: Bende van Jonker Janinfo: www.jonkerjan.be

maandag 3 juni 2013 - natuurlijke eHBO - kruiden

uur: 19 uurplaats: OC Wingorg.: Femma Neerwindeninfo: Christiane Arnauts, 016 78 99 61