Licht op Landen oktober 2012

20
Stadsmagazine Landen | Editie oktober 2012 Alles over de verkiezingen pag 4 en 5 Wateroverlast? Dit kan je zelf doen pag 8

description

LOL oktober 2012

Transcript of Licht op Landen oktober 2012

Stadsmagazine Landen | Editie oktober 2012

Alles over de verkiezingen pag 4 en 5

Wateroverlast?

Dit kan je zelf doen pag 8

ActueeL

2

gratis infoblad van de stad LandenLicht op Landen verschijnt 10 keer per jaar

Werkten mee aan dit nummer:

Beter Wonen aan de Gete, Antoon Bronckaers, Johan De Rocker, Vanessa

Donati, Marjan Hofmans, Edith De Jonghe, Liesbeth Heyns, Els Jammaer,

Nelly Lenaerts, Gert Marchoul, Jacques Mathijs, Frank Petitjean,

Politiezone LAN, Laure Roussel, Leen Van den Heuvel, Ingrid Vandevelde

Redactieraad:

Gino Debroux, Rik Gysemberg, Josseline Pansaerts, Ingrid Vandevelde

Ontwerp, realisatie, en druk:

CoMMçA - Casters Communications - www.commca.be

Fotografie:

Jan Brouckmans - www.janbrouckmans.be

Verantwoordelijke uitgever:

Gino Debroux, schepen van Communicatie

Stad Landen - Stationsstraat 29 - 3400 Landen - tel. 011 88 03 00

www.landen.be - [email protected]

Aan teksten in “Licht op Landen” kan geen rechtskracht worden ontleend.

Teksten en beeldmateriaal uit deze editie mogen niet gebruikt worden

zonder schriftelijke toestemming van de verantwoordelijke uitgever.

Licht op Landen wordt gedrukt

op fsc-papier.

Openingsuren administratief centrumElke werkdag van 8.30 tot 12 uur, op woensdag ook van 13.30 tot 16.30 uur.De loketten van Burgerzaken & Bevolking en Ruimtelijke Ordening & Stedenbouw blijven op woensdag open tot 19.30 uur.

Het administratief centrum is gesloten op1 en 2 november15 en 16 november.

www.landen.be - [email protected] - 011 88 03 00

Nieuw! Volg ons ook op Facebook (stadsbestuur Landen)

Openingsuren Sociaal HuisElke werkdag van 8.45 uur tot 16.45 [email protected] - 011 69 05 00

Het Sociaal Huis is gesloten op 1 en 2 november15 november.

Op 17 oktober is de sociale dienst gesloten en is er ook geen zitdag in Neerwinden en Walshoutem. De overige diensten van het Sociaal Huis zijn die dag wel geopend.

Wil je in het weekend nog gauw naar het containerpark maar je hebt geen kaart meer in huis?

Géén nood, containerparkkaarten zijn voortaan ook te koop in volgende winkels: − Decoratie Vandevelde, Stationsstraat 44, 3400 Landen− Colruyt (vragen aan de kassa!)− Dierenvoeding St.-Gitter, St.-Gittersplein 1, 3400 Landen− Boekenwinkel Press-shop, Stationsstraat 128, Landen− Buurtwinkel Bollen, St.-Lambertusstraat 37, 3401 Walshoutem− Suman dag- en nachtwinkel, Stationsstraat 123, 3400 Landen. − ATT-Foodstore, A. Robijnsstraat 14, 3404 Attenhoven− AVEVE, Hannuitsesteenweg 109, 3400 Landen − Wendy Vanermen, Neerwindenstraat 13, 3400 Landen

In deze winkels kan je trouwens ook GFT-stickers, huisvuilzakken en PMD-zakken aankopen.Ook de GB in Landen verkoopt huisvuilzakken en PMD-zakken (vraag ernaar aan de kassa).

dienst burgerzakentel. 011 88 03 27e-mail [email protected]

ActueeL

3

Stel: je friteuse vat vuur, je moeder valt van de trap of je ziet iemand inbreken in het huis van je buurman. Je belt het noodnummer omdat je dringend hulp nodig hebt van de brandweer, een medisch team of de politie.

Noodnummers in België In België zijn er twee belangrijke noodnummers voor dringende hulp:− 112 voor ambulance en brandweer− 101 voor politie.112 is bovendien het Europese noodnummer. Als je in Europa reist, kan je 112 bellen voor zowel de brandweer, een medisch team als de politie.

Wat zeg je als je een noodnummer belt?Als je een noodnummer moet bellen, bevind je je meestal in een stressvolle situatie. Toch is het belangrijk dat je precieze en juiste informatie kan meedelen aan de operator en dat je zijn vragen beantwoordt. Dit wil de operator van je horen:− de juiste locatie− wat er gebeurd is− of er gewonden zijn− wie je bent.

Wat is een dringende oproep? Enkele voorbeelden Je belt naar 112 of 101 als je dringend de brandweer, een medisch team of de politie nodig hebt. Als het niet dringend is, bel je beter de lokale brandweer, je huisarts (buiten de uren de wachtdienst van huisartsen) of de lokale politie. Er zijn ook andere noodnummers voor specifieke problemen, zoals de zelfmoordlijn of het antigifcentrum.

Wanneer bel je 112/101? − Als een gebouw, bos of auto in brand staat.− In geval van een ernstig ongeval met gewonden of doden.− Wanneer je slachtoffer of getuige bent van een gevecht.− Als je iemand ziet inbreken in een huis.

Wanneer mag je 112/101 niet bellen?− Om te kijken of 101 of 112 wel echt werkt.− Om een grap uit te halen.− Als je algemene informatie nodig hebt, zoals iemands

telefoonnummer of adres.

Nog enkele tips− Wacht rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor kom je

opnieuw aan het begin van een eventuele wachtrij te staan.− Als je bij vergissing een noodnummer hebt gebeld, hang dan

niet op, maar zeg de operator dat alles in orde is. Zo is de operator er zeker van dat er geen sprake is van een noodgeval.

Wat als je geen dringende hulp nodig hebt en je toch een noodnummer belt?Als je de hulpdiensten zonder geldige reden opbelt, kan de operator in de noodcentrale de oproepen van mensen die echt in nood zijn, niet aannemen. Mensen in nood moeten dan langer wachten op een antwoord en dus ook op de hulpdiensten. Wie opzettelijk - voor de grap - naar noodcentrales belt, stelt zich bloot aan gerechtelijke vervolging, wat kan leiden tot een strafrechtelijke veroordeling. Met andere woorden: “Noodoproepen, geen gezever”.

De federale overheidsdiensten Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid en de geïntegreerde politie lanceren dit jaar een informatiecampagne over het juiste gebruik van noodnummers. Ook onze politiezone doet hieraan mee.

Meer informatie? Surf naar www.sos112.be.

De politie controleert!

- dinsdag 2 oktober 2012: snelheid- donderdag 11 oktober 2012: gordel

politiezone LANtel. 011 884 884e-mail [email protected]/5390

ActueeL

4

Verkiezingenop 14 oktober 2012

Op zondag 14 oktober 2012 gaan we met zijn allen naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad en provincieraad te kiezen. De leden worden om de zes jaar verkozen.

Misschien heb jij nog vragen rond de verkiezingen. Voor wie kan ik stemmen? Hoe geef ik volmacht en wat heb ik nodig? Welke regels gelden? Waarop moet ik letten? Ik heb geen oproepingsbrief gekregen, wat nu?

VolmachtIn België is iedere kiezer bij wet verplicht zijn stem uit te brengen. Kan je om één van de hieronder opgesomde redenen niet zelf gaan stemmen, dan kan je toch voldoen aan de kiesplicht door volmacht te geven. Opgelet! Je kan maar aan één persoon volmacht geven en je kan maar van één persoon volmacht krijgen.

Redenen Attest voor te leggen

Ziekte of invaliditeit Medisch attest

Beroeps- of dienstredenen (voor het buitenland: ook de leden van het gezin en de entourage)

Attest van de werkgever of van de militaire overheid

Beroep van schipper, marktkramer of kermisreiziger (ook de gezinsleden)

Attest uitgereikt door de dienst burgerzaken van de stad Landen

VrijheidsberovingAttest van de directie van de inrichting

GeloofsovertuigingAttest van de religieuze overheid

Studieredenen Attest van de schooldirectie

Tijdelijk verblijf in het buitenland omwille van persoonlijke redenen

Bewijsstuk waaruit blijkt dat je op 14 oktober 2012 niet in België bent en dat je laat valideren op de dienst burgerzaken. Indien je geen bewijsstuk hebt, kan je ook een verklaring op eer afleggen.

De volmachtdrager moet de eigen identiteitskaart, eigen oproepingsbrief en het volmachtformulier met het vereiste attest meebrengen. Hij/zij stemt in het stembureau van de volmachtgever.

FormulierenDe volmachtformulieren zijn gratis beschikbaar. Je kan ze downloaden via www.landen.be.Je kan deze blanco formulieren ook aanvragen via:− telefoon: 011 88 03 27; − e-mail: [email protected]; − per brief: dienst burgerzaken, Stationsstraat 29 – 3400 Landen.

Opgelet!Wanneer je tijdelijk naar het buitenland vertrekt om niet-professionele redenen (vakantie, familiaal, ...), dan moet het bewijsstuk van afwezigheid ten laatste op 12 oktober 2012 op de dienst burgerzaken gevalideerd zijn. Dit bewijsstuk kan zijn: huurcontract, reisovereenkomst, factuur, vliegtuigticket, ... Indien er geen bewijsstuk voorhanden is omdat de kiezer bijvoorbeeld met de eigen wagen of een motorhome reist of niet in een hotel maar bij vrienden logeert, wordt als bewijs van afwezigheid ook een schriftelijke verklaring op erewoord aanvaard. Dit document moet in het Nederlands worden opgesteld, maar is verder aan geen vormvereisten verbonden.

ActueeL

5

Het is reeds enkele jaren geleden dat de Landense bedrijven hun deuren hebben opengezet voor het grote publiek.Dit jaar is het weer zover. Samen met de stad Landen en VOKA organiseren de bedrijven op zondag 7 oktober een lokale open bedrijvendag van 13 tot 17.30 uur op het industrieterrein.

Wij verwelkomen je graag op het Stationsplein waar je alle uitleg krijgt en een folder over de deelnemende bedrijven. Om de 10 minuten pendelt er een pleziertreintje tussen het station en het industrieterrein, waar je vrij kan op- en afstappen.

Na een boeiende dag word je ten laatste om 18.30 uur naar het stationsplein terug gebracht, waar je van 17 tot 18.30 uur gratis kan proeven van een hapje en een drankje van een aantal streekproducten, aangeboden door de deelnemende handelaars van Landen.

Wij hopen jou op zondag 7 oktober aan het station van Landen te mogen begroeten!

dienst lokale economietel. 011 88 0 327e-mail [email protected]

Nieuwe openingsuren archief

Het stadsarchief staat open voor iedereen die onderzoek wil verrichten naar bijvoorbeeld de geschiedenis van zijn/haar gemeente of zijn/haar voorouders. Ben jij op zoek naar de wortels van je eigen familiegeschiedenis, of vraag je je af wie je ouders, grootouders en voorvaderen waren en hoe ze hier terechtgekomen zijn, dan moet je zeker eens langskomen bij het archief.

Opgelet! Nieuwe openingsurenelke maandag van 8.30 tot 12 uurelke dinsdag van 8.30 tot 12 uur

Je maakt best even een afspraak voor je langskomt!

dienst archieftel. 011 88 03 17e-mail [email protected]

Opgelet!Als kiezer krijg je een oproepingskaart om te gaan stemmen. Heb je deze kaart niet ontvangen of ben je ze kwijtgespeeld, dan kan je een duplicaat afhalen bij de dienst burgerzaken.

Het administratief centrum is op zondag 14 oktober 2012 uitzonderlijk open van 10 tot 12 uur, enkel en alleen voor de verkiezingen.

Voor alle informatie over de verkiezingen kan je ook terecht op www.vlaanderenkiest.be, de

officiële verkiezingswebsite van de Vlaamse Overheid.Je vindt er ook alle definitieve kandidatenlijsten. Zo weet je zeker wie kandidaat is voor de gemeenteraad of provincieraad, voor welke partij en voor welke plaats.

Op 14 oktober 2012, de verkiezingsdag, kan je op www.vlaanderenkiest.be ook terecht voor de officiële uitslagen. De website vernieuwt dan voortdurend, je ziet de uitslag letterlijk evolueren naarmate er meer resultaten binnenkomen.

Heb je nog vragen? Stuur een mailtje [email protected] of bel gratis naar 1700, het nummer van de Vlaamse overheid. Je kan uiteraard ook terecht bij de dienst burgerzaken van de stad Landen.

dienst burgerzakentel. 011 88 03 27 e-mail [email protected]

6

Vacature

Magazijnmeester

(salarisschaal c1-c2-c3)

Het stadsbestuur zoekt gemotiveerde kandidaten (m/v) voor de voltijdse betrekking van magazijnmeester in contractueel dienstverband en voor onbepaalde duur. Er wordt een wervingsreserve aangelegd voor de duur van drie jaar.

FunctieDe magazijnmeester is verbonden aan de dienst Technische Uitvoering & Logistieke Ondersteuning (cel magazijnbeheer) en werkt onder de directe leiding van het diensthoofd. Door uitvoering van vooral ondersteunende activiteiten (magazijnbeheer) draagt hij bij tot de realisatie van een verzorgde en veilige stedelijke infrastructuur en accommodatie(s).

Profiel, o.a.− een grondige kennis hebben van: - de organisatie, werking en beheer van een magazijn - het (juiste) gebruik van toestellen, materialen en producten

die aangewend worden tijdens werkzaamheden− basiskennis hebben van: - toepassingsprogramma’s inzake magazijnbeheer - algemene veiligheidsvoorschriften - functie en werking van de stadsdiensten− zin hebben voor initiatief: oplossingen en voorstellen

formuleren en adequaat reageren op problemen en onverwachte situaties

− klantgericht zijn: een correcte service verlenen en klachten ernstig nemen

− nauwkeurig kunnen werken: correct werk afleveren met oog voor details

− kunnen samenwerken− doorzettingsvermogen hebben: zich blijven inspannen tot het

doel bereikt is

− loyaal en gemotiveerd zijn− flexibel zijn.

Vereisten, o.a.:− voldoen aan de diplomavereiste: - een diploma van het secundair onderwijs (of

hieraan gelijkgesteld), behaald in een richting van het TSO of BSO, bezitten of

- een diploma van het secundair onderwijs (of hieraan gelijkgesteld) bezitten, aangevuld met een attest van bijscholing of opleiding inzake magazijnbeheer, of gelijkwaardig, of

- een diploma van het secundair onderwijs (of hieraan gelijkgesteld) bezitten, aangevuld met een tewerkstellingsattest, waaruit blijkt dat de kandidaat over een beroepsrelevante ervaring van minimum 3 jaar beschikt op het vlak van magazijnbeheer

− een rijbewijs B hebben of dit behalen binnen de 12 maanden (vanaf de datum van indiensttreding). De proeftijd wordt eventueel verlengd tot op de datum van het behalen van dit rijbewijs.

− een uittreksel van het strafregister (model 1) kunnen voorleggen

− slagen voor de selectieproeven, die vermoedelijk zullen plaatsvinden in de loop van de maanden november en/of december 2012; de geslaagde kandidaten worden opgenomen in een wervingsreserve die geldig is voor drie jaar.

Ons aanbod− een boeiende voltijdse betrekking in een stabiele omgeving,

met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur en een proeftijd van zes maanden

− spoedige indiensttreding (na afloop van de selectieproeven)− een brutosalaris van minimum 1.780 euro en maximum

3.260 euro per maand; naast een eventuele periode van tewerkstelling bij een andere overheid kan max. 10 jaar relevante beroepservaring opgedaan in de privé-sector of als zelfstandige worden meegerekend voor de geldelijke anciënniteit

− een gunstige verlofregeling, recht op een aanvullend pensioen, maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, fietsvergoeding en gratis openbaar vervoer (woon-werkverkeer), gratis gebruik van stedelijke infrastructuur (zwembad, visvijver), gratis bibliotheekabonnement.

Interesse?Heb je interesse voor deze voltijdse job, zend dan jouw kandidatuur (met het ingevulde inschrijvingsformulier én een kopie van het vereiste diploma of eventuele andere bewijsstukken) schriftelijk – per brief – naar het college van burgemeester en schepenen, Stationsstraat 29 te 3400 Landen. Jouw kandidatuur moet toekomen uiterlijk op maandag 15 oktober 2012.

ActueeL

7

ActueeL

Aanleg wervingsreserve (salarisschaal e1-e2-e3)

Het stadsbestuur zoekt gemotiveerde kandidaten (m/v) voor de voltijdse/deeltijdse betrekking van hulparbeider.Na de selectieprocedure wordt een wervingsreserve (voor de duur van drie jaar) aangelegd, waaruit zal geput worden om toekomstige vacatures van hulparbeider in te vullen.

Functie De hulparbeider is verbonden aan de cel magazijnbeheer of aan één van de secties van de dienst Technische Uitvoering & Logistieke Ondersteuning. Hij werkt onder de directe leiding van de magazijnmeester of van een ploegbaas (sectie Technische Ondersteuning, sectie Onderhoud Groenpatrimonium of sectie Openbare Werken). Door uitvoering van diverse werkzaamheden staat hij er mede voor in dat burgers en stadspersoneel gebruik kunnen maken van een verzorgde en veilige stedelijke infrastructuur en accommodatie(s).

Profiel, o.a.− kennis hebben van het (juiste) gebruik van werktuigen,

toestellen, materialen en producten die aangewend worden tijdens de werkzaamheden

− basiskennis hebben van diverse vakgebieden (groenonderhoud, openbare werken/bouwsector, magazijnwerk) en algemene veiligheidsvoorschriften

− initiatief kunnen nemen− klantgericht zijn: een correcte service verlenen en klachten

ernstig nemen− op een georganiseerde en efficiënte manier kunnen werken− kunnen samenwerken− leergierig zijn: nieuw opgedane kennis en vroeger opgedane

ervaring toepassen in de praktijk− loyaal en gemotiveerd zijn− flexibel zijn− bereid zijn om bij gelegenheid te werken buiten de normale

arbeidsuren (’s avonds en in het weekend).

Vereisten, o.a. − geen diplomavereiste, maar wel voldoen aan de algemene

toelatings- en aannemingsvoorwaarden − voor een gesco-betrekking: op datum van aanwerving voldoen

aan de voorwaarden om als gesubsidieerde contractant (“gesco“) tewerkgesteld te worden; dit kan nagevraagd worden bij het regionaal kantoor van de VDAB (voor het arrondissement Leuven: VDAB, Diestsepoort 6 bus 63 te 3000 Leuven - tel. 016 29 86 14)

− een uittreksel van het strafregister (model 1) kunnen voorleggen

− slagen voor de selectieproeven, die vermoedelijk zullen plaatsvinden in de loop van de maanden november en/of december 2012; de geslaagde kandidaten worden opgenomen in een wervingsreserve die geldig is voor drie jaar.

Ons aanbod:− een brutosalaris van min. 10,57 euro en max. 13,21 euro

per uur, of van min. 1.745 euro tot max. 2.175 euro per maand voor een voltijdse job. Naast een eventuele periode van tewerkstelling bij een andere overheid kan max. 10 jaar relevante beroepservaring opgedaan in de privé-sector of als zelfstandige worden meegerekend voor de geldelijke anciënniteit.

− aanstelling en indiensttreding in geval van een vacature, een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur of een vaste benoeming (na een proeftijd van zes maanden)

− een gunstige verlofregeling, recht op een aanvullend pensioen (voor contractanten en gesco’s), maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, fietsvergoeding en gratis openbaar vervoer (woon-werkverkeer), gratis gebruik van stedelijke infrastructuur (zwembad, visvijver), gratis bibliotheekabonnement.

Interesse?Heb je interesse voor deze job, zend dan jouw kandidatuur (met het ingevulde inschrijvingsformulier) schriftelijk – per brief – naar het college van burgemeester en schepenen, Stationsstraat 29 te 3400 Landen. Jouw kandidatuur moet toekomen uiterlijk op maandag 15 oktober 2012.

dienst personeelsaangelegenheden tel. 011 88 03 06e-mail [email protected]

Vacature

Hulparbeider

8

ActueeL

Individuele maatregelen tegen wateroverlast

De strijd tegen wateroverlast is al jaren een prioriteit van het Landense stadsbestuur.

Bij wateroverlast komen kelders en gelijkvloerse ruimten vaak onder water te staan. Inwoners die naast een waterloop wonen, zijn meestal de grootste slachtoffers van deze overstromingen.

Het bezoekerscentrum Rufferdinge is ook gelegen in een overstromingsgebied. Ondanks de technische maatregelen die werden getroffen door de provincie Vlaams-Brabant en de stad Landen om meer ruimte te creëren voor dergelijke overstromingen (zoals het bouwen van bekkens op de waterlopen), blijft het risico op overstromingen bestaan.

Individuele maatregelen tegen wateroverlast kunnen een oplossing bieden en hoeven niet duur te zijn om een efficiënt resultaat op te leveren.Zandzakjes kunnen helpen, maar ze moeten nog gevuld en geplaatst worden wat soms veel tijd kost. In de meeste gevallen kan je beter alle deur- en keldergaten afsluiten met een schot: een stevig paneel dat voor de opening wordt geplaatst in twee U- profielen.

Voorbeeld van een afsluiting tegen wateroverlast in het bezoekerscentrum Rufferdinge te Landen.

Hier een voorbeeld van een schot dat in de handel wordt aangeboden.

Voor grote percelen die te laag liggen en ondergrondse garages, kan je hetzelfde principe toepassen.

Het afsluiten van openingen kan ook gebeuren door een zelfsluitende keerwand, die in de grond wordt ingebouwd. Deze wand stijgt uit de bodem door de waterdruk en heeft geen stroom nodig. Deze installatie wordt door firma’s aangeboden en is duurder maar heel efficiënt.

Een andere oplossing kan geboden worden door een uitrolbare mat, die zich ontvouwt bij de waterdruk en een barrière vormt zoals bij zandzakjes. Deze werkmethode gaat zeer snel en is veel efficiënter dan het plaatsen van zandzakjes.

Ondergrondse garagesOndergrondse garages zijn niet aangewezen in gebieden die regelmatig overstromen of op plaatsen waar je wateroverlast kan verwachten. Wie toch bouwt met een ondergrondse garage moet wel rekening houden met enkele belangrijke voorschriften. Zo mag de helling van de inrit naar de ondergrondse garage nooit beginnen vanaf de borduur van de weg, maar vanaf de perceelsgrens met het openbaar domein (rooilijn genoemd). Je moet ook rekening houden met de mogelijke helling van de stoep die altijd vanaf deze rooilijn moet afhellen naar de straat, met een hellingspercentage van min. 1,0 à 1,5 cm/meter. Deze helling mag nooit hoger zijn dan 5,0 cm/meter, omwille van het comfort van de voetgangers en de rolstoelgebruiker op de stoep. Op die manier vermijd je dat het water in de straat onmiddellijk kan binnenlopen naar de ondergrondse garage.

Voorbeeld van een goede uitvoering

dienst openbare werkentel. 011 88 03 20e-mail [email protected]

9

Ouderenadviesraad Memorandum 2013-2018

De ouderenadviesraad (OAR) stelde een memorandum op dat overhandigd werd aan de voorzitters van de verschillende Landense politieke partijen. Met haar “Memorandum 2013 - 2018” wil de OAR aan de beleidsmakers aandacht vragen voor prioriteiten met betrekking tot senioren. De OAR heeft zeven thema’s gekozen die van cruciaal belang zijn voor een seniorenvriendelijk beleid. Aan elk thema werden verschillende doelstellingen gekoppeld. Deze thema’s zijn:

- Armoede en eenzaamheid

- Mobiliteit, toegankelijkheid, preventie en veiligheid

- Huisvesting en energie

- Structuren voor en ondersteuning van de senioren

- Informatie en communicatie

- Cultuur en vorming

- Sport en beweging.

Het volledige memorandum vind je terug op www.landen.be, onder de rubriek Welzijn - senioren of kan je aanvragen bij de dienst Welzijn.

dienst welzijntel. 011 69 05 40e-mail [email protected] OARNelly Lenaertstel. 011 88 24 27

10

Zo ziek als een hond? Liever niet!

Laat je tijdig vaccineren tegen seizoensgriep

Griep is een heel besmettelijke ziekte die elke winter opnieuw opduikt. Gemiddeld krijgt ongeveer één op tien personen griep. Meestal genees je vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan griep ernstige gevolgen hebben. Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep en (vooral) de gevolgen ervan te beschermen.

Griepvaccinatie, ook voor jou belangrijk?Voor mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren is het belangrijk om extra waakzaam te zijn voor de griep. Ook voor 65-plussers wordt vaccinatie sterk aangeraden. Veel 65-plussers die zich gezond en fit voelen, denken dat griepvaccinatie voor hen niet nodig is, maar niets is minder waar. Omdat de natuurlijke weerstand met de leeftijd afneemt, is griepvaccinatie heel belangrijk voor iedereen ouder dan 65 jaar.

Wie in nauw contact leeft met mensen uit deze risicogroepen, doet er eveneens goed aan zich te laten vaccineren. Ook als je beroepshalve voor risicogroepen zorgt, bijvoorbeeld in een ziekenhuis, woonzorgcentrum of als thuisverpleegkundige, kan een vaccinatie jou en de mensen voor wie je zorgt tegen de griep beschermen.

Het griepvaccin wordt terugbetaald aan risicogroepen De ideale vaccinatieperiode ligt tussen half oktober en half november. Met een voorschrift van de huisarts kan je bij de apotheker een

vaccin kopen. Bewaar het vaccin in de koelkast, anders wordt het waardeloos. Ga naar je huisarts om je te laten vaccineren.Het griepvaccin kost maximaal tien euro, maar wordt voor de helft terugbetaald aan mensen uit de risicogroepen. Sommige mutualiteiten betalen het zelfs volledig terug.

toch griep?Bij heel wat mensen leven misvattingen over griepvaccinatie. Het is een veel gehoorde uitspraak dat het vaccin griep veroorzaakt. Het griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken. Door het spuitje maakt je lichaam wel verdedigingsstoffen aan. Dit kan soms lichte ongemakken geven. Als je kort na de inenting toch ziek wordt, kan het zijn dat je kort vóór of na de inspuiting besmet werd. Het griepvaccin werkt pas na twee weken en helpt alleen tegen de “echte” griep, veroorzaakt door het influenzavirus. Het heeft helemaal geen invloed op het al dan niet krijgen van een gewone verkoudheid of een bronchitis. Een griepvaccinatie sluit niet volledig uit dat je griep kan krijgen, maar de kans op griep is aanzienlijk kleiner en ook de kans op complicaties neemt drastisch af.

Behoor je tot de doelgroep, vraag dan zeker raad bij je huisarts of apotheker.

www.griepvaccinatie.bewww.influenza.be

11

Welke werken en facturen komen in aanmerking?Voorwaarden facturen:- geldige facturen voor minstens het dubbele van de premie- facturen op aanvraagdatum niet ouder dan 1 jaarVoor volgende verbeteringswerkzaamheden:- dakwerkzaamheden: premie 1 250,00 euro- buitenschrijnwerk: premie 1 250,00 euro- werkzaamheden aan gevels: premie 1 500,00 euro- optrekkend vocht behandelen: premie 750,00 euro- sanitaire installatie plaatsen: premie 750,00 euro- nieuwe elektrische installatie: premie 750,00 euro- risico op CO-vergiftiging bestrijden: • warmwatertoestel op gas (type C): premie 250,00 euro • verwarmingstoestel op gas (type C): premie 250,00 euro • hoogrendementsverwarmingsketel: premie 250,00 euro • centrale verwarmingsinstallatie: premie 1 000,00 euro • rookkanaal bouwen, aanpassen: 500,00 euroVoor verbouwingswerkzaamheden:- vergroten of herbouwen woon-, kook- of slaapvertrekken- premie bedraagt 50% van voorgelegde facturen - premiebedrag minimum 600,00 euro en maximum 1 250,00 euro

Wie komt er in aanmerking?− eigenaar-bewoners− huurders

InkomensvoorwaardenVoor aanvragen in 2012 wordt er gekeken naar het gezamenlijk belastbaar inkomen van 2009 (aanslagjaar 2010):− inkomen (van aanvrager en eventuele partner) is niet hoger is

dan 28 030,00 euro− bedrag te verhogen met 1 460,00 euro per inwonende persoon

ten lasteDeze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd.

Voorwaarde voor de woning − Het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen is maximum

1 200,00 euro. − De woning moet minstens 20 jaar oud zijn (enkel voor

verbeteringswerkzaamheden).

Meerdere aanvragen mogelijk?− Verbeteringspremie: 3 x binnen de periode van 10 jaar voor

verschillende bouwonderdelen.

Opmerking− Als je facturen kan voorleggen voor minstens 10 000 euro

excl. btw kom je misschien in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie (oa. minder strenge inkomensgrenzen). Informeer je hierover …

Wens je meer informatie?Je vindt alle informatie, gedetailleerde voorwaarden en aanvraagformulieren:− op de website www.beterwonenaandegete.be of op

www.wonenvlaanderen.be − of je kan langskomen op het wooninfopunt in het Sociaal Huis,

op woensdag- en dondervoormiddag (van 8.30 tot 12 uur).

Beter Wonen aan de GeteWooninfopunt LandenSociaal Huis woensdag- en donderdagvoormiddag (8.30-12 uur)tel. 011 69 05 45e-mail [email protected]

Met de steun van Wonen Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant

Heb jij verbeteringswerken of kleinere verbouwingswerken uitgevoerd aan je woning?

Dan heb je misschien recht op de Vlaamse verbeteringspremie!

12

VRIje tIjd

Wij starten onze bibliotheekweek al op vrijdagavond 19 oktober met een lezing door de alom gekende en geprezen Jan Verheyen om 19.30 uur in de raadzaal van het stadhuis. De toegang is gratis!

Blikopener - de Vlaamse film, een stand van zakenDe Vlaamse film beleeft een hoogtepunt. Ieder jaar verschijnen er meer prenten van eigen makelij die de kassa’s stevig doen rinkelen. Met een speelse en humoristische lezing staat Jan Verheyen stil bij die stijgende populariteit. Van waar komt die

boost? Is er plots een opflakkering van creativiteit? Krijgen filmmakers meer kansen? Is er meer geld?Als vaste waarde van de Vlaamse filmwereld doet Verheyen zijn boekje open.

Op zaterdag 20 oktober 2012 is er dan onze traditionele verwendag. We trakteren onze bezoekers op een hapje en een drankje. Iedereen is van harte welkom. Nieuwe leden krijgen, alléén die dag, het lidmaatschap voor één jaar (waarde 6,00 euro) helemaal gratis. Hiermee kan je een heel jaar gratis boeken, cd’s en dvd’s uitlenen.

Tijdens de bibliotheekweek van 20 tot 28 oktober verzamelen wij ook jouw dromen, suggesties, ideeën over de toekomst van de bibliotheek. Wat verwacht jij van de bib? Wat mag er veranderen, wat moet er zeker blijven? Jouw verzuchtingen kunnen gebruikt worden bij het opstellen van het nieuwe gemeentelijke beleidsplan.

Je kan ons jouw dromen op verschillende manieren laten weten!− via de kakelverse site www.bibstevanhetland.be − door je dromen te noteren op een kaartje en het in onze

‘Dromenbox’ te steken − door in de bib een ‘Wensbriefje’ in te vullen en het in onze

‘Wensboom’ te hangen − door je gedachten in ons ‘Dromenboek’ te noteren.

Wij hopen dat jullie massaal op deze uitnodiging ingaan. Hoe meer dromen wij binnen krijgen, hoe concreter wij kunnen werken aan de uitbouw van onze bib.

de bib is gesloten op 1 en 2 november 2012.

bibliotheek Landentel. 011 88 79 06e-mail [email protected]

Wie wordt “De Bibste” van het land?

Bibliotheekweek van 20 tot 28 oktober 2012

BIBWEEK2012_advA4.indd 1 2/04/12 15:18

Evenementen tijdig aanvragen!

Organiseer je een loopwedstrijd, een feest in je straat of een andere activiteit? Wil jij toelating om muziek spelen tot ’s avonds laat? Heb je tafels of stoelen of afvalbakken nodig voor een evenement? Zou je graag een tijdelijke parkeerverbod willen aanvragen of heb je nadarhekken nodig?

Voor de organisatie van al deze evenementen in Landen bestaat er het evenementenformulier! Dit werd onlangs herwerkt en ook de lijst van de uitleendienst werd aangevuld met nieuw materiaal. Je vindt het terug op de website van de stad Landen (www.landen.be) onder de rubriek vrije tijd, evenementen.

Voor een vlotte verwerking van alle aanvragen en de correcte beoordeling van de politie en brandweer is het erg belangrijk dat uw aanvraag via het formulier minstens 8 weken op voorhand wordt ingediend via [email protected]. Een goede voorbereiding is al het halve werk… Veel succes!

dienst feestelijkhedentel. 011 88 34 68e-mail [email protected]

13

VRIje tIjd

Een uur cultuur…

De cultuurdienst organiseert in het najaar heel wat interessante en leuke verschillende activiteiten, voor jong en oud, met voor elk wat wils! Hierbij alvast een overzichtje van de activiteiten voor oktober en november.

Lezingenreeks “Blikopener”

Vrijdag 5 oktober 2012 om 20 uur raadzaal stadhuis Op zoek naar het beest… door Jeroen Denaeghel

Vrijdag 19 oktober 2012 om 19.30 uur raadzaal stadhuis De Vlaamse film: een stand van zaken door Jan Verheyen

Woensdag 14 november 2012 om 20 uur raadzaal stadhuis Snel en gezond koken door Lien Willaert

Filmvertoningen

Woensdag 10 oktober 2012 om 14 uur raadzaal stadhuisThe Iron Lady toegang: 2,50 euro

Zondag 4 november 2012 om 10.30 uur raadzaal stadhuisPhineas and Ferb – Winterspecial toegang: 2,50 euro

Workshops

Donderdag 18 oktober 2012 om 19.30 uur raadzaal stadhuisVoetreflexologie toegang: 6,00 euro

Dinsdag 20 november 2012 om 19.30 uur GC Amfi Lekkere cupcakes versieren toegang: 10,00 euro

Woensdag 21 november 2012 GC Amfivan 14 - 17 uurKoken 4 kids toegang: 5,00 euro

Vrijdag 30 november 2012 om 19 uur raadzaal stadhuisOude films op DVD zetten vrije toegang

Muziek en theater

Vrijdag 12 oktober 2012 om 20 uur St.-AldegondiskerkRipartita: Bach in Venetië Ezemaal VVK: 8,00 euro kassa: 10,00 euro

Zondag 21 oktober 2012 om 15 uur - St.-LambertuskerkUitreiking Poëzieprijs Julia Tulkens Walshoutem Vrije toegang

tentoonstelling

Vrijdag 19 oktober tot BC Rufferdingemaandag 5 november 2012 vrije toegangTentoonstelling ‘Op grond van Sint-Trudo’

info, inschrijvingen, ticketsdienst cultuurtel. 011 88 03 16e-mail [email protected]

98-jarige bewoner WZC Oleyck schenkt gedicht aan cultuurdienst

Henri Plevoets, één van de oudste bewoners van het woonzorgcentrum Oleyck, heeft een zelfgemaakt gedicht overhandigd aan de cultuurdienst van stad Landen. Het gedicht werd ingediend voor de Julia Tulkens poëziewedstrijd die tweejaarlijks georganiseerd wordt in Tienen, Landen en Linter. De winnaars van de wedstrijd worden in oktober bekend gemaakt, toevallig ook de maand waarin Henri zijn 98ste verjaardag viert.

Sinds Henri Plevoets - een voormalig staalarbeider - in woonzorgcentrum Oleyck woont, heeft hij de schrijfkriebels te pakken. Al drie jaar schrijft hij gedichten over uiteenlopende onderwerpen zoals de ruimte, op reis gaan, de liefde, …

Toen hij in Licht op Landen over de Julia Tulkens-wedstrijd las, trok Henri zijn stoute schoenen aan en vroeg hij de animatieverantwoordelijke om een gedicht in te dienen. Voor de categorie volwassenen werden er in Landen 105 gedichten ingezonden, waarvan zelfs enkele uit Frankrijk en Nederland. Hoewel de winnaars van de wedstrijd pas op 21 oktober bekend gemaakt worden, houdt de competitie Henri al twee maanden in de ban en schrijft hij bijna dagelijks een nieuw gedicht.

Naar aanleiding van deze aangewakkerde passie voor poëzie, wil Henri een kader met zijn favoriete zelfgemaakte gedicht schenken aan de cultuurdienst van de stad Landen. Het ingekaderde gedicht heeft hij enkele jaren geleden geschreven en zal binnenkort een plaatsje krijgen in het stadhuis van Landen.

Op zondag 21 oktober worden de laureaten van de tweejaarlijkse Poëzieprijs Julia Tulkens bekendgemaakt en de prijzen uitgereikt aan de winnaars.Afspraak om 15 uur in de St.-Lambertuskerk van Walshoutem, vrije toegang.

Katrien Landuyt, deskundige animatie & activatie WZC Oleycktel. 011 88 02 37e-mail [email protected]

14

VRIje tIjd

Ga je mee “UIT-in-Landen”?

De stad Landen heeft een nieuwe evenementenkalender. Samen met “UIT in Vlaanderen” vind je op de homepagina van onze website, www.landen.be, een overzicht van alle activiteiten die plaatsvinden in Landen.

Wat is uIt in Vlaanderen?uItinVlaanderen.be is dé digitale gids en agenda bij uitstek over alles wat er aan cultuur en vrije tijd in brede zin in Vlaanderen te beleven valt. Alle informatie die wordt ingegeven komt automatisch in deze databank. Het grote voordeel is dat al deze informatie rechtstreeks uit de UiTdatabank gehaald wordt en ook op onze website, www.landen.be, verschijnt.

De UiTdatabank is een invoerplatform voor opname van een zo volledig mogelijk cultuur- en vrije tijdsaanbod op publiekskanalen als UiTinVlaanderen.be, stedelijke en gemeentelijke websites, cultuuragenda’s, kranten, magazines, media- en portaalsites,…

Waarom is dit belangrijk?Organiseer jij iets in of rond Landen? Voortaan kunnen alle organisatoren van socio-culturele activiteiten hun evenement zelf aankondigen en promoten via www.uitdatabank.be. De activiteit verschijnt dan niet alleen op www.landen.be, onder Uit in Landen maar ook op UiTinVlaanderen.be en tal van digitale en gedrukte kalenders.

Hoe doe ik mee?Om de gegevens in te voeren van je activiteiten moet je eerst surfen naar de UiTdatabank om je aan te melden en te registreren:

https://www.uitdatabank.be/uitportal/home.aspx?check=1

De eerste maal registreer je je door een login met paswoord te creëren. Daarna voer je login-gegevens in om te starten. Na goedkeuring kan je jouw activiteit ingeven via de eenvoudige 1-, 2-, 3-invoer of de uitgebreide invoer.

Er bestaat een handleiding die gedownload worden kan, evenals een kort demo-filmpje.

Vragen over de uitdatabank?Heb je een vraag over de UiTdatabank, surf dan eerst naar www.allesoverUiTdatabank.be. Deze site is zo opgebouwd dat je heel eenvoudig het antwoord vindt op al je vragen. www.allesoverUiTdatabank.be is ingedeeld in korte artikels met heel gerichte informatie. Het is een dynamische site, wat betekent dat deze continu up to date gehouden wordt.

festival+ LANDEN

Vrijdag 12 oktober Landen: St.-Aldegondiskerk ezemaalRIPARtItA: BAcH IN VeNetIËensemble ApsaraTomma Wessel, Ines Rasbach blokfluiten Bernard Woltèche cello Guy Penson klavecimbel

In Ripartita neemt Apsara je mee op reis door Italië. Bach bestudeerde gretig de muziek van zijn Italiaanse collega’s en dat verruimde zijn Duitse muzikale horizon. In zijn triosonates ontspinnen zich geanimeerde muzikale discussies regelrecht uit de Italiaanse huiskamer. In

tegenovergestelde richting vonden ook heel wat Italiaanse componisten inspiratie bij Bach. Zelfs de hedendaagse componist Giorgio Tedde treedt met een compositie als Ripartita nog in de voetsporen van de Duitse grootmeester.Je hoort hier sprankelende Italiaanse muziek op cello, blokfluiten en klavecimbel. Het fijne professionele spelplezier krijg je er bovenop.

Bij Apsara staat de blokfluit centraal. Het ensemble is voortdurend op zoek naar nieuwe klanken, uitdagingen en verrassingen en wisselt flexibel van bezetting. Drijvend kracht van het ensemble is Tomma Wessel. Ze stond al op heel wat podia met allerlei ensembles: Champ d’Action, Ex Tempore, Ictus, Musica Antiqua Köln, Letter Piece Company, Prometheus Ensemble, Spectra Ensemble, het Symfonieorkest van de Munt en het Symfonieorkest Vlaanderen. Ze geeft blokfluitles in nieuwe muziek.

tickets10,00 euro (vvk: 8,00 euro)

Een organisatie van de stad Landen en het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant

Ticketverkoop en infodienst cultuurtel. 011 88 03 16 - 011 88 03 43e-mail [email protected]

15

SPORt

Kleuterhappening Woensdag 31 oktober 2012 van 14 tot 16 uur Praktische info:- Voor kleuters van ± 3 tot 6 jaar onder begeleiding van een

ouder- Sportschoenen verplicht! Waar:Turnzaal gemeenteschool, Laarstraat 21 - 3400 Neerwinden Kostprijs:Deze happening word je gratis aangeboden door de sportdienst.

sportdiensttel. 011 83 20 18e-mail [email protected]

Een samenwerking tussen de Landense sportdienst en de provincie Vlaams-Brabant

Sluitingsdagen zwembad oktober – novemberdonderdag 1 november 2012Vrijdag 2 november 2012Zondag 11 november 2012donderdag 15 november 2012

Ontbijtzwemmen

Zondag 21 oktober 2012 van 9.30 tot 13 uurElke zwemmer krijgt een heerlijk, gratis ontbijt!Je moet wel voor 18 oktober inschrijven (tel. 011 83 20 18, [email protected])

Sportnamiddag voor senioren

donderdag 11 oktober 2012Stedelijk sportcomplex, Sportlaan 1 te 3400 Landen

Praktische info− vanaf 12.30 uur:

ontvangst deelnemers− 13 uur: start activiteiten (lijndansen; fitball;

spinning; aquagym; zwemmen; seniorenfitness; pilates; petanquetornooi; wandeling; begeleide wielertoeristentocht; begeleide recreatieve fietstocht; massagetechnieken; fittest )

− 15.30 uur: afsluiting met taart

− inschrijven vóór 5 oktober 2012− deelnameprijs: 3 euro een halve dag sporten, drankbonnetje, stuk taart en

verzekering inbegrepen)

Info en inschrijvingen:sportdienstSportlaan 1 te 3400 Landentel. 011 83 20 18e-mail [email protected] - webloket

Openingsuren stedelijk zwembad Landen tijdens de herfstvakantie

ZWEMBAD GEBRUIK SAUNA

Maandag 29 oktober 10 tot 12 uur na reservatie

14 tot 19 uur na reservatie

Dinsdag 30 oktober 10 tot 12 uur heren

14 tot 22 uur heren

Woensdag 31 oktober 9 tot 12 uur dames

14 tot 20 uur dames

Donderdag 1 november gesloten

Vrijdag 2 november gesloten

Zaterdag 3 november 10 tot 12 uur heren

14 tot 18 uur dames

Zondag 4 november9 tot 9.30 uur(enkel trimzwemmen)

heren

9.30 tot 12.30 uur heren

Op maandag en woensdag zorgen we voor speelmateriaal inhet water.Op dinsdag worden tussen 16 en 17 uur twee banen voorzien voor de senioren.

16

MILIeu

Ongewenst bezoek in de tuin

Let op voor uitheemse planten!Uitheemse planten of exoten zijn planten die in onze biotopen van nature niet thuishoren maar er toch op een of andere manier terechtgekomen zijn. Gelukkig kunnen niet al die

nieuwkomers hier overleven en degene die dat wel kunnen, zijn ook niet altijd schadelijk.Maar sommige gaan de concurrentie aan met soorten van bij ons die gelijkaardige leefomstandigheden nodig hebben. Op die manier komt onze eigen biodiversiteit in het gedrang met alle gevolgen van dien.

exoten komen niet vanzelfDe planten en dieren die we als ‘exoten’ bestempelen zijn niet door hun eigen toedoen in onze contreien beland. Toeval kan een rol spelen, maar ook opzet – of een combinatie van beide.Heel wat soorten worden doelbewust ingevoerd, bijvoorbeeld als cultuurgewas (zoals de Amerikaanse vogelkers), als biologisch bestrijdingsmiddel (zoals het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje) of als voedselbron (stierkikker, Californische rivierkreeft, ...) en maken het daarna op eigen houtje bonter dan voorzien. Andere komen eerder toevallig mee, bijvoorbeeld met een lading tropisch fruit of, zoals de blauwband (forellenvisje), met goudvissen uit kwekerijen. Niet zelden gaat het ook om planten of dieren die voor sier of plezier zijn ingevoerd en daarna ontsnappen uit tuinen (reuzenberenklauw), tuinvijvers (grote waternavel), parken (Canadese gans), aquaria (roodwangschildpad), enz.

exotische problemenNiet alle dier- en plantensoorten die bij ons terechtkomen, groeien uit tot een probleem, gelukkig maar. Voor een aantal is het hier te koud (bijv. voor spinnen die met tropisch fruit in de haven belanden), soms zelfs te warm. Andere vinden hier niet het voedsel dat ze nodig hebben. Ook zijn er soorten die hier rustig overleven zonder een probleem te vormen.Andere soorten worden op de duur problematisch, in een aantal gevallen is het woord ‘plaag’ niet overdreven: we spreken dan van invasieve exoten. Ze kunnen bijvoorbeeld parasieten of ziektekiemen meebrengen, schadelijke of allergene stoffen afscheiden en daardoor een gevaar vormen voor de menselijke gezondheid. Economische schade veroorzaken soorten die oogsten aantasten of woekeren in waterwegen en daardoor de bevaarbaarheid of de vlotte afvoer (overstromingen!) in het gedrang brengen. Ook de bestrijding kan een dure aangelegenheid worden, net als eventuele herstellings- of reinigingskosten.

enkele Be’s of bekende exoten zijn:− Amerikaanse vogelkers: werd in de jaren 1920 ingevoerd

als vulhout en humusverbeteraar in bossen maar zaaide zich spontaan uit tot een plaag; ook wel ‘bospest’ genoemd …

− Halsbandparkiet: ontsnapte en opzettelijk vrijgelaten volièrevogel die natuurlijke boomholten inpalmt en daardoor spechten, boomklevers e.d. beconcurreert.

− Reuzenberenklauw: ontsnapte tuinplant die heel vroeg uitloopt en heel groot wordt en daardoor kleinere en later uitkomende planten kansen ontneemt; zijn sap veroorzaakt brandwonden.

− Roodwangschildpad: het typische ‘babyschildpadje’ dat je op de kermis kon winnen maar dat na verloop van tijd groeit en dan vaak werd gedumpt in sloten of poelen.

− Stierkikker: ingevoerd vanwege zijn forsere (kikker)billetjes; verovert ondiep stilstaand water en eet er o.m. inheemse kikkers en hun larven, libellen, vissen en kleine watervogels.

− Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje: ingevoerd om onder meer blad- en schildluizen te bestrijden. Produceert stoffen die allergie kunnen veroorzaken, heeft zeer vraatzuchtige larven en valt ook andere vijanden van bladluizen aan, zoals inheemse lieveheersbeestjes.

− Zomerganzen: Canadese ganzen en andere ‘wilde’ ganzen die uit parken ontsnapten of als jachtwild werden uitgezet en hier niet wegtrekken voor de zomer maar tot broeden komen. Ze kunnen agressief zijn en veroorzaken schade.

tips:Laat je informeren bij het kopen van planten. Koop enkel inheemse (water)planten en breng zeker geen planten mee uit het buitenland.Laat uitheemse (water)planten uit een aquarium, terrarium of tuinvijver niet ontsnappen naar de vrije natuur. Gooi planten of plantenafval uit je vijver of aquarium bij het GFT of op de composthoop, nooit in een vijver, gracht of waterloop.

Wanneer je een goede fauna- en florakennis hebt, kan je exoten melden op www.waarnemingen.be (waarschuwingssysteem invasieve exoten).Meer informatie op www.alterias.bewww.natuurenbos.be/autochtonebomen

17

MILIeu

Laat een gratis energiescan uitvoeren, bespaar geld en energie

Een energiescan kan je een handje helpen als je de kosten van water en energie wil aanpakken.

Wat is een energiescan?Een energieadviseur komt bij je thuis langs en zoekt samen met jou naar mogelijkheden om energie te besparen. Hij maakt een doorlichting van de woning, de verwarmingsinstallatie, het waterverbruik, de verlichting, elektrische apparaten, ... Hij stelt een overzicht op van plaatsen of toestellen waar er “energieverlies” is. Op basis van deze gegevens krijg je een aantal praktische tips op maat gemaakt voor jouw woning. Je kan flink wat energie besparen als je de tips toepast en zo druk je ook de energiekosten. En dat alles zonder grote of dure ingrepen!

Gratis spaarpakket!De energieadviseur kan tijdens de rondgang of bij een later bezoek ook enkele energiebesparende maatregelen uitvoeren zoals het vervangen van gloeilampen door spaarlampen, het installeren van een spaardouchekop, het aanbrengen van reflecterende folie achter de radiatoren, ...Zowel de energiescan als de geplaatste materialen zijn helemaal gratis!

Ben jij geïnteresseerd? Vul dan de onderstaande strook in en bezorg ze aan de dienst leefmilieu of surf naar www.energiescans.be en schrijf je online in.

Antwoordstrook

ja, ik wil gratis energieadvies op maat!

Naam: ................................................................................

Voornaam: .........................................................................

Straat: ................................................................................

Nr: ............................ Bus: ................................................

Tel. (tijdens kantooruren): ..............................................

deze inschrijvingsstrook moet je terugbezorgen aan de dienst Leefmilieu.

uit de politiecodexEr groeit een haag op mijn wandelpad!Een wandeling maken is altijd fijn. Wat niet fijn is, is dat je tijdens je wandeling om de haverklap van het voetpad moet afwijken omdat een haag of een boom over het voetpad groeit. Wij vragen iedereen dan ook hagen en bomen te snoeien conform de politiecodex.

Wat zijn de regels?De politiecodex schrijft dat hagen en bomen tot minstens 2,50 m boven het voetpad moeten gesnoeid zijn en tot minstens 4,50 m boven de straat. Verder schrijft de politiecodex ook dat er geen beplanting over het voetpad mag groeien. Art. 1.5.1.Iedere aangelande van een openbare weg is gehouden ervoor te zorgen dat de begroeiing van zijn perceel zodanig wordt gesnoeid, dat geen enkele tak of deel ervan:a) op minder dan 4,50 m van de grond boven de rijweg hangt;b) op minder dan 2,50 m van de grond boven de gelijkgrondse

berm of boven het voetpad hangt.Daarenboven mogen beplantingen geen hinder vormen voor de openbare nutsvoorzieningen of de zichtbaarheid bij of op kruispunten of van signalisatieborden beperken.

en wat als ik dit niet doe?Als je weigert je hagen en/of bomen te snoeien, zal je eerst een vriendelijk verzoek krijgen van de gemeenschapswachten. Als je daarna nog steeds weigert om hagen en/of bomen te snoeien, zullen de gemeenschapswachten overgaan tot het schrijven van een proces-verbaal. De boete die daarop volgt, kan oplopen tot en met 250 euro. Het spreekt voor zich dat de gemeenschapswachten het liefst niet zo ver laten komen!

Wees dus een echte Landenaar en denk aan de medemens, hij zal je dankbaar zijn!

dienst leefmilieutel. 011 88 03 23/26gemeenschapswachten 0495 8125 01, 0495 81 25 02e-mail [email protected]

MILIeu

18

“De Duurzaamste gemeente 2012” bekroont voor het eerst gemeentelijke initiatieven op het gebied van duurzaamheid, in de eigen organisatie, maar

ook in de ruimtelijke ordening, op het gebied van energie, afval, mobiliteit, het bedrijfsleven of in de sociale sector.

“duurzaamheid” is het ideale evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen. Alle ontwikkelingen die op technologisch, ecologisch, politiek of sociaal vlak bijdragen aan een gezonde aarde met welvarende bewoners en een goed functionerend ecosysteem, zijn duurzaam.

Ook de milieudienst van Landen nam deel aan deze wedstrijd. Voor Vlaams-Brabant werden er zes projecten weerhouden, waaronder het project van Landen met het hergebruik van het afvalwater in het zwembad. Uiteindelijk werd voor Vlaams-Brabant de gemeente Londerzeel genomineerd.

een korte voorstelling van het project van de Landense milieudienstHet zwemwater van het stedelijk zwembad wordt regelmatig gezuiverd. In een groot zwembad gebeurt dit door het water over grote zandfilters te sturen. Het vuil blijft dan in het zand achter. Na

een tijdje worden ook deze filters te vuil zodat ze niet meer kunnen werken. De filters moeten dan worden gespoeld met water.

Het spoelwater van het stedelijk zwembad bevat allerlei opgeloste en onopgeloste verontreinigingen. In principe is dat spoelwater echter te “zuiver” (lees te laag organisch belast) om de naar de riolering te sturen. De riolering mondt uit in het RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie) te Rumsdorp, waar het zuivere water zorgt voor een rendementsverlaging van de biologische zuivering van alle huishoudelijke afvalwaters. Anderzijds is dat spoelwater te fel verontreinigd met chloor (absorbeerbare, organische halogeen verbindingen of AOX) om te lozen in de nabijgelegen Molenbeek.

De Landense milieudienst zocht naar een oplossing om de waterverspilling tegen te gaan. Na een grondige milieutechnische en economische afweging werd geopteerd voor een filterinstallatie met recuperatie van het spoelwater op basis van membraamfiltratie door omgekeerde osmose. De bedoeling van deze installatie is het spoelwater van de zwembadfilters op te vangen en te behandelen zodat dit spoelwater terug bij het zwembadwater gevoegd kan worden. Op die manier wordt niet alleen bespaard op (veel) water maar ook op stookoliekosten want er moet geen koud leidingwater worden toegevoegd aan het zwembad.

Landen nam deel aan “De duurzaamste gemeente van België”

MILIeu

19

Gemeentelijk RuP “domein van Brustem 3”Doelstelling is de voormalige militaire basis van Brustem te ontwikkelen tot een dynamisch en open activiteitenpark. Het domein als geheel zal hierbij een hoofdrol vervullen inzake (luchtvaart)bedrijvigheid en recreatie, waarbij de focus ligt op het mogelijk maken van cultureel-recreatieve massa-manifestaties in open lucht.

Dit uitgebreide dossier ligt tot en met 23 oktober 2012 ter inzage op de milieudienst van de stad Landen, iedere werkdag toegankelijk van 8.30 tot 12 uur, en woensdag ook vanaf 13.30 tot 19.30 uur. Ook de gemeenten Alken, Borgloon, Geetbets, Gingelom, Hasselt, Heers, Linter, Nieuwerkerken, St.-Truiden, Tienen, Wellen en Zoutleeuw worden betrokken in het project.

Het plan-MeR (milieueffectrapportage) voor het ruimtelijk uitvoeringsplan “domein van Brustem 3” is eveneens raadpleegbaar op de website www.mervlaanderen.be. Hierop vind je een standaardformulier waarop je eventuele opmerkingen kan formuleren.Op basis van het plan MER worden alle betrokkenen uitgenodigd om hun visie te geven op de volledigheid van het geplande onderzoek in het MER. Dit betekent dat het publiek en alle betrokkenen de officiële en wettelijk opgelegde mogelijkheid hebben om aanvullingen te formuleren bij de benodigde inhoud van het MER en in het bijzonder over de noodzakelijk te onderzoeken effecten, alternatieven en maatregelen.

De inspraakreacties en opmerkingen kunnen worden bezorgd :- via een brief gericht aan Vlaamse Overheid, departement Leefmilieu, Natuur en

energie; dienst Mer Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 Brussel met de vermelding “Publieke inspraak plan

–MeR GRuP domein van Brustem 3 te Sint-truiden” in de titel;

- via een e-mail aan de dienst Mer naar [email protected] met vermelding “Publieke inspraak plan –MeR GRuP domein van Brustem 3 te Sint-truiden” in de titel;

- via het stadsbestuur van Landen, dienst Leefmilieu en Landbouw, Stationsstraat 29 te 3400 Landen

- via een e-mail naar het stadsbestuur van Landen via [email protected]

Opmerkingen kunnen bezorgd worden op de wijze vermeld in de publicatie. Heb je vragen over dit plan of over de inspraakprocedure? Neem dan contact op met de gemeentelijke milieuambtenaar.

dienst leefmilieutel. 011 88 03 23/26e-mail [email protected]

Kennisgevingsnota van het Plan-MERvoor het gemeentelijk RUP Domein van Brustem 3 in St.-Truiden

OP StAP IN LANdeN

Evenementenkalender oktober 2012

Postzegelclub Attenhoven

iedere 2° maandag van de maandUur: 19.30 - 23 uurPlaats: pc AttenhovenInfo: Gilbert Clabots, A. Robijnsstraat 2, 3404 Attenhoven

Woensdag 3 oktober 2012 – Seniorenfeest

Uur: 13 uurPlaats: stadshalOrg.: gepensioneerden WalshoutemInfo: Gino Debroux, 0495 514 564

Woensdag 3 oktober 2012 – Kookles

Uur: 19 uurPlaats: OC WingOrg.: KAV afdeling NeerwindenInfo: Christiane Arnauts, 016 78 99 61

Woensdag 3 oktober 2012 – Kookles

Uur: 19 uurPlaats: LindenhofOrg.: KVLV OverwindenInfo: Gilberte Ceuleers, 011 88 16 11

Vrijdag 5 oktober 2012 – 6° party van de Politievriendenkring LAZOLI – dj Gilio

VVK 4 euro, kassa 6 euroPlaats: gc AmfiOrg.: De Bobbies

Vrijdag 5 oktober 2012 - Lezing “Op zoek naar het beest” door journalist jeroen denaeghel

Uur: 20 uurPlaats: raadzaal stadhuisGratis toegangorg. en info: cultuurdienst, [email protected], 011 88 03 16

Zondag 7 oktober 2012 - Bedrijf in de Kijker

Uur: van 13 tot 17.30 uurPlaats: industriezone Landengratis pendeldienst voorzien tussen het station en de industriezoneOrg.: stad Landen ism VOKA, de bedrijven en de Landense handelaarsInfo: dienst lokale economie, [email protected], 011 88 03 27

Woensdag 10 oktober 2012 - Film & Vlaai “the Iron Lady”

Uur: 14 uurPlaats: raadzaal stadhuisToegang: 2,5 euro (koffie en taart inbegrepen)Org., info en inschrijvingen: cultuurdienst, [email protected], 011 88 03 16

Woensdag 10 oktober 2012 - Wandeling (2, 4, of 6 km)

Uur: 14 uurPlaats: vertrek café De Wolk, WangeOrg.: OuderenadviesraadInfo: Nelly Lenaerts, 011 88 24 27

Vrijdag 12 oktober 2012 - Ripartita: Bach in Venetië

VVK: 8,00 euro - kassa: 10,00 euroUur: 20 uurPlaats: St.-Aldegondiskerk EzemaalOrg.: Stad Landen en het Festival van Vlaanderen Vlaams-BrabantInfo en tickets: cultuurdienst, [email protected], 011 88 03 16

dinsdag 16 oktober 2012 - Lijndansen

Uur: 19.30 uurPlaats: OC WingOrg.: KAV St.-GertrudisInfo: Arlette Briffoz, 011 88 34 12

donderdag 18 oktober 2012 - Workshop voetreflexologie

Uur: 19.30 uurPlaats: raadzaal stadhuisToegang: 6,00 euro (2 kleine handdoeken meebrengen!)Org. en info: cultuurdienst, [email protected], 011 88 03 16

Vrijdag 19 oktober 2012 - Lezing “de Vlaamse film: een stand van zaken” door jan Verheyen

Uur: 19.30 uurPlaats: raadzaal stadhuisToegang: gratisOrg. en info: cultuurdienst, [email protected], 011 88 03 16

Van zaterdag 20 tot zondag 28 oktober 2012 - Bibliotheekweek “Wie wordt de Bibste van het land?”

Org. en info: bibliotheek, [email protected], 011 88 79 06

Zondag 21 oktober 2012 - uitreiking Poëziewedstrijd julia tulkens

Uur: 15 uurPlaats: St.-Lambertuskerk WalshoutemOrg. en info: cultuurdienst, [email protected], 011 88 03 16

Maandag 22 oktober 2012 -Bloemschikken

Uur: 19 uurPlaats: GertrudishofOrg.: KAV St.-GertrudisInfo: Arlette Briffoz, 011 88 34 12

Woensdag 24 oktober 2012 - Wandeling (2, 4 of 6 km)

Uur: 14 uurPlaats: vertrek parochiezaal, EliksemOrg.: OuderenadviesraadInfo: Nelly Lenaerts, 011 88 24 27

Zondag 28 oktober 2012 - Wandel-mee tocht, afstanden 4, 7, 12 en 21 km

Uur: van 8 tot15 uurPlaats: start en aankomst GC AmfiInfo en inschrijvingen: Oscar Lalman, 0476 35 56 67, www.wandelclublanden.be

Zondag 4 november 2012 - Film & koekjes “Phineas and Ferb” winterspecial

Uur: 10.30 uurPlaats: raadzaal stadhuisToegang: 2,5 euro Org. en info: cultuurdienst, [email protected], 011 88 03 16

Van zondag 4 tot en met zondag 11 november 2012 - tentoonstelling “Paracommando 1942-2012, 70 jaar rode en groene mutsen”

Uur: van 14 tot 18 uurPlaats: EMI22Randactiviteiten:zondag 4/11 om 19.30 uur:filmavond “Theirs the glory”woensdag 7/11 om 19.30 uur:gespreksavond rond de opleiding van een paracommandovrijdag 9/11 om 19.30 uur:gespreksavond rond buitenlandse missiesOrg.: Landense Militariavrienden ism de Geschied- en Heemkundige Kring en stad Landen