Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

60
anno Levanto-jaarmagazine 2010 door de derdejaarsstudenten journalistiek van de Plantijn Hogeschool 10 LEVANTO WERKT aan morgen BRABO schoon en medogenloos EEN RIJBEWIJS voor iedereen VERBREED je wereldbeeld anno 10 -

description

Anno12 is het jaarmagazine van Levanto. Levanto is een sociale onderneming die werknemers en werkzoekenden versterkt in het ontdekken en ontwikkelen van hun arbeidskansen via begeleiding, opleiding, werkervaring en bemiddeling. www.levanto.be

Transcript of Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

Page 1: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

annoLevanto-jaarmagazine 2010 door de derdejaarsstudentenjournalistiek van de Plantijn Hogeschool

10

Ken je mensen met kopzorgen over hun job?

Hun werk kan hen niet meer boeien en ze zijn op zoek naar een nieuwe uitdaging.Dat kan binnen hun huidige job zijn of in een heel andere richting.

Wij helpen hen bij het verkennen van hun mogelijkheden en we begeleiden hen in hunzoektocht naar andere perspectieven.

We zijn er voor iedereen die werkt: arbeiders, bedienden, zelfstandigen, ambtenaren…

Stuur een kandidaat naar ons door.Wanneer hij een loopbaanbegeleiding start,krijg je van ons twee filmtickets cadeau!

telefoon: 03 202 09 [email protected]

Station Antwerpen-CentraalPelikaanstraat 3 postbus 17302018 Antwerpen

LEVANTO WERKTaan morgen

BRABOschoon en medogenloosEEN RIJBEWIJSvoor iedereenVERBREEDje wereldbeeld

anno 10 - LEVA

NTO

JAA

RM

AG

AZIN

E

Page 2: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

Levanto is op zoek naar

bedrijven

LEVANTOClara Snellingsstraat 272100 DeurneT: 03 270 34 [email protected]

Levanto-MechelenHangar SDouaneplein 102800 MechelenT: 015 55 52 [email protected]

• die op zoek zijn naar opgeleide werknemers in knelpuntberoepen. Levanto zorgt voor opgeleide bouwvakkers, logistiek medewerkers, schoonma-kers, groenwerkers of logistiek assistenten die bij uw onderneming passen.• die logistieke, bouw-, renovatie- en schoonmaak-

opdrachten kunnen uitbesteden aan onze leer-werkplaatsen.• die loopbaanbegeleiding aan hun medewerkers

willen aanbieden.

Levanto begeleidt jaarlijks gemiddeld 2200 werk-zoekenden in hun traject naar duurzaam werk. We bieden elk jaar 250 mensen de kans werkervaring op te bouwen in Antwerpen en Mechelen en leiden 220 werkzoekenden op. We zijn ervan overtuigd onze missie beter te kunnen realiseren door bruggen te bouwen naar bedrijven in de reguliere economie.

Kijk op www.levanto.be onder ‘bedrijven’.Aarzel niet ons te contacteren!

Dankaan de studenten ‘journalistiek’, Plantijn Hogeschool:Darah Bertels, Joni Horemans, Nele Lauryssen, Louis Planchenault, Xander Quadens,Sofie Roth, Jannes Schuermans, Jurgen Van de Brande en docenten Inge Van de Venne en Wouter Frateur.

aan onze financiers:Europa (ESF), de Vlaamse Gemeenschap, de Stad Antwerpen,OCMW Antwerpen, Provincie Antwerpen, de Stad Mechelen, de Federale Overheidsdienst Sociale Economie, Migrantenimpulsfonds, cvba de Schoring en vele anderen.

Page 3: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

Edito3 | anno 10

Levanto? Het klonk als een nieuw snoepje op de markt toen we de naam voor de eerste keer hoorden. Wisten wij veel dat Levanto zich inzet voor mensen met minder kansen op de arbeids-markt en hen een duwtje in de rug geeft om een job te vinden.

Vreemd dat Levanto bij ons geen belletje deed rinkelen want de organisatie duikt in het dage-lijkse leven vaak op. De gele fietsen die in Antwerpen rondtoeren, worden onderhouden door Fietshaven, het Centraal Station ziet er elke dag piekfijn uit dankzij de organisatie en de graven en beeldhouwwerken in Antwerpen worden ook onderhouden door Levanto.

Met acht studenten Journalistiek hebben we drie weken gezwoegd om alle teksten en foto’s voor het jaarmagazine Anno 10 op tijd klaar te krijgen. Wat ons het meeste is opgevallen is hoeveel warmte Levanto uitstraalt. Overal waar we kwamen, werden we met open armen ont-vangen, koffie en koekjes lieten niet lang op zich wachten. Altijd werden we verwelkomd met een glimlach en deden de mensen graag hun verhaal. Telkens leek het wel of we thuiskwamen in een vreemd huis.

Interviews regelen was geen probleem dankzij de goede samenwerking. Geert Cortebeeck had voor ons afspraken gemaakt met de clustermanagers om ons wegwijs te maken binnen het bedrijf. De managers van de verschillende afdelingen brachten ons op ideeën en verwezen ons door naar mensen die een opleiding bij Levanto genoten of aan de slag waren dankzij de organisatie. Daarna gaven we het volle pond om invalshoeken te bedenken en leuke verhalen te sprokkelen.

Levanto is een smeltkroes van culturen en nationaliteiten. In het dagelijkse leven botst dat, maar hier niet omdat de mensen hetzelfde doel voor ogen hebben: een job vinden. Wanneer we het jaarmagazine van 2009 lieten zien aan de werknemers doorbladerden ze het enthousi-ast op zoek naar collega’s die hen bekend voorkwamen. Mooier kan je de verbondenheid niet schetsen.

Al is Levanto niet het nieuwe snoepje, het smaakte wel zoet. Het jaarverslag van 2010 maakten we met veel plezier en misschien brengt het de mensen binnen Levanto nog een beetje dich-terbij elkaar.

JURGEN VAN DE BRANDEHOOFDREDACTEUR

WELKOM THUISBIJ LEVANTO

VERANTWOORDELIJKE UITGEVERLevanto vzwClara Snellingsstraat 272100 Deurne

HOOFDREDACTIEJurgen Van de Brande

REDACTIEDarah BertelsJoni HoremansNele LauryssenLouis PlanchenaultXander QuadensSofie RothJannes Schuermans

DOCENTENInge Van de VenneWouter Frateur

FOTOGRAFIEJoni HoremansXander QuadensKoen BroosKoen Duys (Levanto)Levanto-archief

COÖRDINATIEGeert Cortebeeck (Levanto)

VORMGEVINGKoen Duys (Levanto)

DRUKwww.bemagraphics.com

FOTO COVERKoen Broos

Page 4: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)
Page 5: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

03 Edito

06 Levanto werkt aan morgen

08 Fietshaven aan Den Bell

10 Nieuw gebouw versterkt Levanto-gevoel

12 Een klare kijk op de zaak

14 Hangar S, het Mechelse avontuur

16 Profiel van een energiesnoeier

18 Een gemotiveerde en gelukkige ploeg

20 Het ABC van de trajectbegeleider

22 Op de werkvloer van Levanto doet het geslacht er niet toe

25 Geknipt voor jou: bonnen

26 Intervisie beschouw ik als een leerproces

28 Levanto als voertaal op de werkvloer

30 Teambuilding in beeld

32 Een rijbewijs voor iedereen dankzij Mobise

35 Steelcase-project redt de meubelen

36 Brabo: schoon en medogenloos

40 De helden van zorg & schoonmaak balanceren met bezem en blik

42 Ik voel me er als een vis in het water

44 De lievelingetjes van patrimoniumzorg

46 Met de GPS naar nieuwe jobs in de zorg

47 Hier is je persoonlijkheid belangrijker dan je diploma

48 Tonnen voedsel op overschot

50 Wereldbeeld

54 Wereldbeeld: portretten

56 De sollicitatiehoroscoop

57 Ik werd altijd erg verwend

58 De cijfers

Page 6: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

6 | anno 10

JULLIE MOTTO IS ‘IEDEREEN KAN IETS’. PASSEN JULLIE DIE VISIE OOK TOE OP LEVANTO ZELF?Dat is wel de bedoeling, ja. We proberen daarin consequent te zijn. We willen zoveel mogelijk mensen aan werk helpen. Daarom willen we het talentmanagement binnen de organisatie verder uitbouwen. Talentmanagement gaat ervan uit dat mensen zich kunnen ontwikkelen als ze dingen doen die ze graag doen. Ie-dereen kan iets: iedereen heeft talenten die we in de organisatie proberen in te zetten.

JULLIE HEBBEN VORIG JAAR HET STEELCASE-SYSTEEM BEDACHT. GAAN JULLIE DAT SYSTEEMOOK ZELF GEBRUIKEN?Duurzaam ondernemen is een van onze waarden. Ik zal niet zeg-gen dat we daar perfect in zijn, maar we willen stap voor stap ver-beteren. We kopen bijvoorbeeld ons kantoormateriaal centraal aan en kiezen hoofdzakelijk op basis van duurzaamheid. Het be-

LEVANTOWERKTAAN MORGEN

drijf dat hier vroeger gevestigd was, Arcadis, heeft heel wat bruik-baar materiaal achtergelaten. We hebben ook heel wat tweede-handsmateriaal van Alcatel gekregen. We hebben dus niet veel zelf moeten aankopen.

KAN DIT GEBOUW NOG ECOLOGISCHER GEMAAKTWORDEN DOOR DE ENERGIESNOEIERS?Ja, waarschijnlijk wel. We hebben hier een ventilatiesysteem dat Arcadis voor ons heeft geïntroduceerd. Zelfs al zijn we geen ei-genaar, ik denk dat we gaandeweg nog wel wat ingrepen kun-nen doen. Maar we zijn ook geen eigenaar. In het pand hiernaast gaan we ecologischer kunnen werken. De verlichting komt bij-voorbeeld van ETAP Lighting, die gekend zijn voor hun laag ener-gieverbruik. Maar het is niet evident om altijd alles ecologisch te doen. Het is makkelijker om een nieuw pand duurzaam te maken dan om een bestaand pand duurzaam te maken.

2010 WAS EEN BELANGRIJK JAAR VOOR LEVANTO: HET BEDRIJF SLOEG EEN NIEUWE WEG IN MET EEN NIEUWE MISSIE EN VISIE. DIRECTEUR AN-ROSE VANDEWINCKELE LAAT HAAR LICHT SCHIJNEN OVER DE FILOSOFIE EN AANPAK VAN LEVANTO ALS SOCIALE ONDERNEMING.

Page 7: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 7

WAT BLIJFT JE HET MEEST BIJVAN 2010?

Voor mij is het belangrijk dat we vorig jaar met een nieuwe missie en visie begonnen zijn en dat we een strategisch plan heb-ben gemaakt. We hebben bepaald wat onze opdracht is en waarop we de vol-gende jaren willen inzetten. Onze nieuwe ondertitel luidt: “Levanto werkt aan mor-gen”. Het woord ‘werkt’ in cursief omdat bij ons alles rond werk draait: werk creë-ren en duurzaam maken en mensen er-naar leiden. En het woord ‘morgen’ slaat op het toekomstgerichte. Daar zit ook het luik innovatie in.

We willen mensen op verschillende ma-nieren activeren. Mensen kunnen aan een duurzame job geholpen worden maar ze kunnen ook soms door enkele uren per week bezig te zijn terug een opstap krij-gen naar werk. We kiezen ook om meer intensief met bedrijven te gaan samen-werken. Dat is voor mij een belangrijke doelstelling voor dit jaar. Vorig jaar heb-ben we daarvoor de zaadjes geplant.

2010 ONDER DE LOEPWij hebben wel contacten met HR-verant-woordelijken in bedrijven, maar eigenlijk moeten we in staat zijn om met een aantal grotere bedrijven duurzame afspraken te maken rond vacatures die misschien niet op de website van de VDAB verschijnen. We willen kunnen tonen aan bedrijven dat wij op jaarbasis heel wat opgeleide en gescreende mensen hebben die wij goed kennen en waarvan we de competenties heel goed kunnen inschatten.

We kunnen meer doorstroom realiseren als we gerichter op maat van de bedrijven gaan werken, zowel met onze mensen die we opleiden als met onze diensten (van groenonderhoud tot herstellingen in gebouwen tot schoonmaken). Door onze schaalgrootte hebben we heel wat in onze portfolio en daarmee willen de markt op. Bovendien willen we duidelijk maken dat bedrijven die met ons samen-werken op een sociaal verantwoorde ma-nier ondernemen.

ZIJN ER NOG VOORBEELDEN VAN EIGEN IDEEËNDIE JULLIE ZELF TOEPASSEN?Dat van onze bedrijfsfietsen. We proberen het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer te stimuleren. Voor de duurzaam-heid maar ook voor de gezondheid en fitheid van onze werkne-mers. Mensen die fit en gezond zijn kunnen beter werken. Zo

kwam ook het idee om hier in huis een keer per week verse soep te laten maken door iemand die stage loopt bij arbeidszorg. Die persoon is dan een paar uur in de week terug aan het werk en haalt eer uit het maken van lekkere soep. Bovendien legt hij of zij nieuwe contacten. En hier zijn we blij met onze verse soep.

VORIG JAAR KWAM BIJ DE CHOKOTOV-ENQUETE AAN HET LICHT DAT ER PROBLEMEN WA-REN MET PESTEN OP LEVANTO. HOE ZIT HET DAAR NU MEE?

Ik heb daar toen op de nieuwjaarsrecep-tie over gesproken en we hebben er ook een stickeractie rond gedaan. Een van onze waarden is respect tonen. Als soci-ale onderneming moeten we dat probe-ren, maar het is een grote uitdaging. We zijn divers samengesteld: verschillende leeftijden, origine, opleidingsniveaus. In heel de samenleving is dat een van de moeilijkste opdrachten: iedereen goed laten samenwerken. We hebben beslist om dit najaar een nieuwe Chokotov-en-quête af te nemen met een uitgebreidere bevraging rond pesten. Er was maar één algemene vraag. Nu hopen we meer dui-delijkheid te krijgen met gerichtere ant-woorden, zodat we betere acties kunnen ondernemen.

Page 8: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

8 | anno 10

AMBTENAREN STEKEN LOFTROMPET OVER

FIETSHAVEN AANDEN BELL

Page 9: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 9

THE YELLOW BIKERSIn totaal zijn er twaalf medewerkers aan de slag in de ateliers van Levanto aan de stadsdienst Den Bell en het Centraal Sta-tion. Ze doen kleine herstellingen aan de gele fietsen die in Antwerpen rondtoeren. Vier fietsenmakers, die elke fiets met voor- en achternaam kennen, doen het verhaal van het project.

“Antwerpen wil met dit project het fietsen in de stad promoten”, vertelt Jason Tabla.

“Het initiatief heeft veel voordelen voor de mensen die in Den Bell werken. De ambte-naren kunnen na het fietsen gebruik ma-ken van de douches en lockers. Als er iets kapot is aan hun fiets maken wij dat terwijl ze aan het werken zijn, zodat ze ’s avonds met de fiets naar huis kunnen terugkeren. In Den Bell is het heel fijn om te werken. Het is er vrij rustig, alles is er nieuw en heel proper.”

“Onze vroege en late shift klikken in elkaar als een puzzel”, zegt Lucas Schnock. “Ik werk bijvoorbeeld de eerste vier uur in

ANITA stafmedewerkster van stad enontwikkeling

“Elke dag ga ik met mijn elektrische fiets naar het werk. Ik ken de hersteldienst van Fietshaven heel goed. Onlangs vertrok ik hier met de fiets en ik zag dat mijn spatbord los hing. Ik dacht eerst zo naar huis te fietsen, maar vreesde dat ik het zou kwijtspelen. Daarom ben ik even binnengewipt bij de herstel-dienst en daar hebben ze het meteen gemaakt. Ik ben heel tevreden over Fietshaven op Den Bell.”

GISELA verantwoorwelijke voorsport, jeugd en cultuur

“Ik werk nog maar vijf weken op Den Bell, maar heb ondertussen wel de weg ge-vonden met de fiets. Ik heb nog geen beroep gedaan op de hersteldienst van Fietshaven, maar ik heb mijn collega’s er al veel goeds over horen vertellen. Als ik binnenkort een platte band heb, zal ik er zeker eens langsgaan. Het is leuk dat Fietshaven hier is, zo kan ik mijn fiets met een gerust hart achter-laten, want er worden in de stad veel fietsen gestolen.”

DAVE een passerende stadsbeambte“Ik neem elke dag de fiets om naar hier te komen. Bij de hersteldienst heb ik mijn banden al laten oppompen en nu is er iets mis met mijn stuur. Het zit een beetje los en als ik draai, is dat bij-zonder onhandig. De service is vlot en dankzij mijn werkgever ben ik goed-koop gesteld. Voor die prijs kan je niet naar de fietsenmaker gaan. Ik juich het idee van Fietshaven op Den Bell toe.”

ANDRIES vliegende keukenchefvan CAS

“Voor mijn werk moet ik veel rondrijden in de stad. Ik ben vliegende keukenchef en sta elke dag ergens anders. Daarom neem ik steevast de fiets, want met de auto zou dat niet te doen zijn. Van de hersteldienst heb ik nog geen gebruik gemaakt, maar het is natuurlijk wel handig dat hij er is.”

In een verscholen hoekje van Fietshaven aan het Centraal Station staan twee tandems ver-stopt. “Voor de tandems hebben wij twee fietskaders aan elkaar gelast en de kantwielen hebben we er zelf opgezet”, vertelt uitvinder Wout De Vylder terwijl hij trots zijn speeltje toont. “We hebben er bijna een hele week aan gewerkt.” De tandem wordt af en toe uit de kast gehaald. “Als er een grote groep mensen fietsen komt huren, is er altijd wel iemand bij die niet zo goed kan fietsen. Dan is onze tandem ideaal. Het herenmodel is niet echt geslaagd, maar het vrouwenmodel wordt regelmatig verhuurd.”

Den Bell en daarna vertrek ik naar het Cen-traal Station. In de eerste plaats zijn wij fietsenmakers, maar we werken ook voor de NMBS. Dat is een belangrijke bron van inkomsten voor Fietshaven. Wij moeten elke dag de lege plaatsen en de slecht ge-parkeerde fietsen tellen onder het station. Met die gegevens maakt de NMBS statis-tieken. Bovendien houden we een oogje in het zeil in de stationsomgeving.”

“Soms komen mensen hier met een wrak aandraven om te laten herstellen”, lacht Stefan Balaz. “Dat is onze taak niet, want wij repareren enkel de lichten, remmen, banden en de ketting. Wij doen geen grote herstellingen. De regel is: als de fiets er zo erg aan toe is dat je niet meer tot hier kan fietsen, maken we hem niet”, klinkt het kor-daat. “We doen alleen kleine herstellingen omdat we op die manier zo veel mogelijk mensen kunnen helpen”, vult Glenn Vande Velde aan. Het Centraal Station herbergt 1500 fietsen en Den Bell 900.

HET EXPERIMENT VAN FIETSHAVEN

Page 10: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

10 | anno 1010 | anno 10

NIEUWGEBOUW

VERSTERKTLEVANTO

GEVOEL

NAAST HET HOOFDKANTOOR IN DE CLARA SNELLINGS-STRAAT VOERT LEVANTO GROTE WERKEN UIT. “WE BRENGEN ZES PROJECTEN SAMEN ONDER ÉÉN DAK OM ONZE WERKING TE OPTIMALISEREN EN TE PROFESSIONA LISEREN”, ZEGT PROJECTMANAGER WALTER VAN DEN EYNDE. DE WERKNEMERS VAN LEVANTO VOEREN BIJNA ALLE VERBOUWINGSWERKEN ZELF UIT. TEGEN HET EIN-DE VAN 2011 ZOU DE NIEUWE WERKPLAATS KLAAR MOE-TEN ZIJN.

Page 11: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 11

“Op het gelijkvloers voorziet Levanto een ruim onthaal en een inkom. Verder komt er een opslagmagazijn voor de pro-jecten die zich vooral buiten afspelen. Al het werkmateriaal krijgt hier een plaats. Achteraan bouwen we een distributie-magazijn voor het werkervaringsproject Logistiek. Ze krijgen een kantoor op een nog te bouwen tussenverdieping. Over heel het gelijkvloers loopt een doorgang voor de bestelwa-gens. Via een poort komen ze tot bij de twee garages en de parking.”

EERSTE VERDIEPING“De opleiding en het werkervaringsproject Bouw krijgen de volledige eerste verdieping. Vooraan komen er kantoren en één klaslokaal. Die kantoren zijn bedoeld voor de begelei-ders, lesgevers en projectleiders. De overige ruimte is een opleidingsatelier met een reeks simulatiehokjes. De leerlin-gen passen hier de technieken toe op een kleine bouwwerf. Ze leren er metsen, vloeren en bezetten.”

TWEEDE VERDIEPING“Vooraan op de tweede verdieping krijgen de sociale werk-plaatsen van Patrimoniumzorg en Klus & Verhuis hun kanto-ren. Verder komt er een atelierruimte en een klaslokaal. Ach-teraan bevindt zich het kantoor van de werkervaring Groen. Omdat zij altijd buiten werken, hebben ze geen atelier nodig. Daarnaast komt een ruimte voor het project Arbeidszorg. De mensen die daar tewerkgesteld zijn, hebben een specifiek werkregime en hebben nood aan een rustige en open om-geving. Daarom hebben ze via een schuifraam toegang tot een groen dakterras om even op uit te rusten en een luchtje te scheppen. De groenarbeiders zorgen voor de aanleg van het dakterras.”

DERDE VERDIEPING“Achteraan zijn er drie klaslokalen. In de hoek komt ook een computerklas. Op deze bovenste verdieping voorzien we een gezellige, centrale ontmoetingsplaats. Naast de refter is er een verhoogd binnenterras met een koffiehoek, voor gratis thee en koffie, en een infokiosk waar onze klanten vrij gebruik kunnen maken van de acht computers om werk te zoeken. Er is ook een keuken voor uitzonderlijke gelegenhe-den. In de zomer is het aangenaam vertoeven op ons bui-tenterras. Omdat veiligheid boven alles gaat, is er ook op het dak een vluchttrap.”

OOK NOG DIT…“Op elke verdieping voorzien we gesprekskubussen, kleine ruimtes van drie op drie meter, die ideaal zijn voor individu-ele gesprekken.”

“We hebben ook aan de buren gedacht. Naast het gebouw huren we een binnenplein om te parkeren. Zo hoeven onze camionetten niet op straat te staan en veroorzaken ze geen hinder. Bovendien organiseerden we in februari 2011 een buurtoverleg om onze buren in te lichten over Levanto en onze plannen met dit gebouw. Op die manier willen we van in het begin aan een goede relatie werken met onze buren.”

Page 12: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

HOE KOMT EEN BEDRIJF DAT VOOR MULTINATIONALS WERKT ERBIJ OM VOOR LEVANTO EENSYSTEEM TE CREËREN?

“Deloitte steunt Levanto via de Koning Boudewijnstichting. Dat heeft de ban-den gesmeed. Levanto had nood aan een nieuwe managementrapportering, het Management Information System (MIS). Levanto is de voorbije jaren sterk ge-groeid, dan moet je meer organiseren en structuren. Zowel de VZW in haar geheel als elke cluster en project had een goede rapportering nodig, daarom schakelde Levanto ons in.”

EEN KLARE KIJKOP DE ZAAK

WAAR WRONG HET SCHOENTJEBIJ LEVANTO?

“Alles was een beetje verbrokkeld en ver-snipperd. Er waren verschillende tabellen en systemen. Het was de kunst om alles samen te brengen en elke maand te zor-gen voor een rapport. Eén versie van de waarheid in dezelfde taal. Vroeger ge-beurde het wel eens dat er iets dubbel werd geteld of dat er een klein foutje in sloop. Dat zorgde natuurlijk voor verwar-ring.

Dit systeem zorgt ervoor dat zoiets niet meer voorkomt. Iedereen heeft nu de-

zelfde rapporten die voortvloeien vanuit eenzelfde databron. Onduidelijkheid over de juiste versie van de cijfers zorgde voor onzekerheid en vertraging. Dat is bij Le-vanto nu niet meer het geval.”

WAT IS ER PRECIES VERANDERD?“Levanto groeit steeds en daarom was er nood aan meer organisatie en structuur. Iemand die bijvoorbeeld een kruideniers-zaak uitbaat, kan zelf zijn inkopen en ver-kopen in de gaten houden. Als het win-keltje uitbreidt en er komen pakweg vijf filialen bij, heeft die persoon ook nood aan een overzicht. Hetzelfde gaat op voor

SINDS 2010 STAAT LEVANTO IN HET KLANTENBOEKJE VAN DELOITTE. HET CONSULTANCY-BEDRIJF HEEFT VOOR LEVANTO EEN MANAGEMENTRAPPOR-TERING ONTWIKKELD, EEN SYSTEEM DAT ALLE GEGEVENS VAN HET BEDRIJF SAMENBRENGT. DE DRIJVENDE KRACHTEN ACHTER HET RAPPORTERINGSYS-TEEM, TOM VAN CAUWENBERGE EN DENNIS HOUTHOOFD, GEVEN TEKST EN UITLEG.

Page 13: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

DELOITTEIN EEN NOTENDOPDeloitte is het toonaangevende audit- en con-sultingbureau in België. Meer dan 2 400 me-dewerkers verspreid over 12 kantoren in het land leveren diensten aan publieke en private organisaties op het vlak van accountancy, con-sulting, financiële advisering, risk management en belastingadvies. Deloitte werkt onder meer voor Dexia, Belgacom, bpost, de Stad Antwer-pen en het Rode Kruis.

Drie medewerkers van Deloitte hebben hun schouders gezet onder het project voor Le-vanto: Gürkan Yilmaz, Tom Van Cauwenberge en Dennis Houthoofd.

Levanto. Net omdat ze groeien en werken met allerlei clusters, die op hun beurt zijn onderverdeeld in verschillende projecten, is een overzicht geen overbodige luxe. De directie en medewerkers hadden vooral nood aan een duidelijke rapportering. Nu kunnen ze via de rapportering duidelijk zien hoe de organisatie ervoor staat, en zo kan Levanto naar de toekomst kijken.

De afdeling Human Resources kan nu bekijken hoeveel mannen en vrouwen er per cluster en project zijn, van welke ori-gine ze zijn, enzovoort. Daaruit kunnen ze opmaken of er een verschuiving is in de doelgroep, en op die manier kan Levanto zijn doelstellingen aanpassen aan de no-den van de mensen.”

HOE BEGIN JE AAN ZO’NCOMPLEX PROJECT?

“We hebben samengezeten met de di-rectie en het management om te weten te komen wat ze wilden zien in de rap-portering. Vervolgens keken we naar de beschikbare gegevens en de bestaande rapporteringen. Via workshops met de medewerkers hebben we dan afgeleid waar ze naartoe wilden. Het systeem moet ervoor zorgen dat ze in de toe-komst kunnen kijken door het verleden te gebruiken.”

“Het is een beetje zoals het personeelsma-nagement van een ziekenhuis. Daar heb-ben ze een bestand met alle verplegers die ze in dienst hebben. Vervolgens ne-men ze een kijkje op de schoolbanken en komen ze te weten hoeveel nieuwe ver-plegers het volgende jaar hun weg naar de arbeidsmarkt zullen vinden. Op die manier kan het ziekenhuis vooruit plan-nen. Levanto wil hetzelfde doen, maar dan voor zijn activiteiten.”

WAT BETEKENT HET MIS VOORDE MEDEWERKERS?

“De reacties van de medewerkers zijn zeer positief. Als er iets niet duidelijk is, mogen

ze steeds vragen om wijzigingen door te voeren. Dat is tot nu toe nog niet ge-beurd. Het MIS is gemaakt in Excel. Dat is gemakkelijk, want iedereen weet hoe het programma werkt. Bovendien is het op elke computer aanwezig. Bij specifieke vragen van medewerkers organiseerden we meetings om alle problemen de we-reld uit te helpen.”

MERK JE EEN VERSCHIL ALS JELEVANTO BINNENSTAPT INVERGELIJKING MET ANDEREBEDRIJVEN?

“Je voelt dat Levanto zich inzet om men-sen met minder kansen aan het werk te zetten. Het individu staat centraal en mensen worden intensief begeleid. Ze krijgen meer tijd en kansen bij Levanto. In andere bedrijven wordt er meer prestatie-gericht gewerkt.”

HOE VERLIEPEN DE EERSTECONTACTEN?

“De kennismaking verliep in vergelijking met andere bedrijven op een leukere ma-nier, maar daarom niet minder professio-neel. De mensen stonden open voor onze ideeën en werkten goed mee. Wij hebben het gevoel dat we een grote toegevoeg-de waarde aan Levanto konden bieden. Dat maakte het voor ons een aangenaam project en een speciale uitdaging.”

ZIJN ER PLANNEN OM IN DETOEKOMST NOG SAMENTE WERKEN?

“De kans bestaat dat er op termijn nog een nieuw, geïntegreerd systeem komt, maar dat valt nog te bekijken. De directie van Levanto denkt na over een ERP-systeem, voluit Enterprise Resource Planning. Dat is een hele mond vol, maar het valt te vergelijken met de boordcomputer van een auto. Zo moet je bij een defecte oude auto elk onderdeel apart bekijken om te weten of het nog werkt. Bij ERP, de

‘boordcomputer’, kan je via het systeem nakijken waar het probleem zit en sneller

tot een oplossing komen. Het zorgt voor een zekere automatisering.”

WAAROM WERD DAT SYSTEEM DAN NIET METEEN INGEVOERD?

“Vorig jaar al een ERP-systeem introduce-ren, zou niet ideaal geweest zijn omdat het nog niet duidelijk was wat het sys-teem al dan niet moest kunnen. Het hui-dige MIS is een tussentijdse oplossing. Nu kan iedereen nadenken en bepalen wat een ERP-systeem al dan niet moet kun-nen aanbieden. De deur staat op een kier voor een eventueel overkoepelend ERP-systeem. Of het er komt hangt af van de groei en de noden van Levanto. Je koopt ook geen tourbus als je op zoek bent naar een gezinswagen. De mogelijkheid is er nu, de toekomst zal uitwijzen of het no-dig is.”

Page 14: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

FRED VAN GASSE, instructeur Logistiek: “Toen we hier in 2009 toekwamen was de hangar een gigantische puinhoop. Hij was tot in het dak volgestouwd met fietswrakken van het Mechelse fietsatelier. Het was echt onwaarschijnlijk. In vergelijking met twee jaar geleden is het hier nu onherken-baar. We zijn nog steeds in aanbouw en er hangt hier en daar nog wat bedrading los maar we zitten niet stil. In mei dat jaar zijn we hier begonnen met de cluster schoonmaak en in juni volgde de cluster logistiek. In 2010 hebben we vooral ge-werkt aan de infrastructuur, om onze tak uit de startbeugels te krijgen en bekend te maken. Ondertussen is Mechelen uit-gegroeid tot een zelfstandige entiteit.”

Trots toont Fred ‘ons Linde’, de oude heftruck die hij vorig jaar aankocht en waar de twaalf werknemers van het leer-werkbedrijf naar hartelust mee mogen oefenen. De boven-ste rekken van de stellingen in het magazijn zijn volgeladen met lege bananendozen. Als er al eens iets misloopt, blijft de schade gelukkig beperkt...

“Het magazijn is zo’n 800 vierkante meter groot, maar we delen het met andere organisaties zoals Natuurpunt en Ma-nus. Momenteel liggen er hulpgoederen opgeslagen die bestemd zijn voor Marokko: afgedankte rolstoelen en ma-trassen. Ze hebben er een jaar stilgelegen. Ik wil echter dat

HANGAR S,HET MECHELSEAVONTUUR

IN HANGAR S HUIST, ENIGZINS AFGELEGEN VAN DE BEWOONDE WERELD, HET PERSONEEL VAN LEVANTO MECHELEN. LEVANTO ZETTE ER TWEE JAAR GELE-DEN VOET AAN WAL MET EEN CLUSTER SCHOONMAAK EN LOGISTIEK. ALLES LIJKT ER RUSTIG MAAR IMMANENT BRUIST HET MAGAZIJN VAN DE ENERGIE EN IDEEËN.

Page 15: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 15

de goederen zoveel mogelijk doorstromen zodat onze leer-lingen hier, naast hun externe opdrachten, altijd iets te doen hebben. Voortdurend ben ik aan het denken over manieren om meer te doen met ons magazijn en Mechelen te laten groeien. Vorig jaar kwam ik op het idee om kantoorbeno-digdheden centraal aan te kopen. Ik heb de directie kunnen warm maken en we beginnen binnenkort met de uitwerking van mijn idee. Zaken als printpapier gaan de verschillende clusters van Levanto dan niet meer apart bij Pandava bestel-len, maar centraal bij mij. Ik zal dan ecologisch papier in gro-te hoeveelheden aankopen en zo zakt de prijs voor Levanto en moet Pandava maar één keer leveren, hier in Mechelen. Van hieruit zullen mijn mannen de benodigdheden dan ver-der verdelen over de verschillende clusters. Zo leren ze ook bestellingen plaatsen en organiseren. De tijd dat een maga-zijnier enkel met een vrachtwagen moest kunnen rijden is passé. Een magazijnier van vandaag is een manusje van alles! We starten met de centrale aankoop van kantoorartike-len maar eens dit systeem functioneert, kunnen we het in principe voor alles laten werken. Ook voor bouwmateriaal, schoonmaakartikelen, werkkledij,… Zo kunnen mijn men-sen veel oefenen en zal Levanto tegelijk kosten besparen. De hele organisatie heeft er baat bij. Het is een hele uitdaging.”

Sinds kort zijn er vier nieuwe collega’s bijgekomen om de Mechelse delegatie te versterken. De vaste ploeg is daarmee bijna verdubbeld.

FRED “Ik doe voortdurend prospectie om externe opdrach-ten te regelen. Zo gaan we bijvoorbeeld meermaals per jaar naar ruilbeurzen waar bedrijven elkaar wederdiensten kun-nen doen. Om mijn werk wat te verlichten heeft Levanto nu iemand aangeworven die dit in mijn plaats zal doen.”

“Ik geef daarnaast ook theorie- en rijlessen. Ik kan trouwens niet zonder trots zeggen dat tot nu toe al mijn mannen van de eerste keer geslaagd waren voor hun rijexamen en hun VCA-attest binnen hebben! Maar daar houdt mijn job nog niet op. Ik leer mijn mannen ook attitudes aan zoals op tijd komen of dat ze beter een boterham zouden leren smeren in plaats van elke middag een broodje te kopen wanneer ze

klagen over geldproblemen. En ik help hen natuurlijk weg-wijs in de Belgische administratie. Mijn job is heel divers!”

In het magazijn timmerden enkele gedreven werknemers een houten poort en een houten computerhokje. Het is een eenvoudig magazijn vol legbordstellingen en europaletten. De kantoren van het administratief personeel bevinden zich eveneens in de hangar. De muren kregen een verflaagje in fris Levanto-groen en wit.

KRISTIEN VAN DE VEN, verantwoordelijke administra-tie: “Ik werk heel graag in Mechelen. Net als de meeste men-sen hier, ben ik begonnen in Antwerpen. Bij mijn start in ‘98 heette Levanto nog Vitamine W. Het was daar toen ook zo klein, maar op één jaar tijd is het enorm gegroeid. Ik vind het heel leuk om nu terug in een kleine groep te werken. Het is hier heel gezellig en iedereen kent iedereen. Ik schiet goed op met al mijn collega’s. We zijn wel een beetje aan het ver-vreemden van Antwerpen. We zitten hier echt op ons eigen eilandje.”

FRED “Isabel Verhaert is de verantwoordelijke van heel het project. Ze is eigenlijk onze baas, maar toch is ze gewoon één van ons. Ik plaag haar daar weleens mee.”

En ook de verantwoordelijke schoonmaak Walter Geubels klinkt zeer tevreden: “80% van de mensen die hier in 2009 zijn begonnen, zijn uitgestroomd. In juli 2010 hebben de mensen van de eerste ploeg bijna allemaal werk gevonden! We werken hier enigzins anders dan in Antwerpen. Ik pro-beer mijn personeel op kleinere werven te zetten zodat ze meer verantwoordelijkheid krijgen. Door onze kleinschalig-heid kunnen we hen goed individueel begeleiden en ook de klanten voldoende opvolgen. Het accent ligt niet louter op het poetsen, maar op verantwoordelijkheid opnemen. Bij grote werven passen we hetzelfde principe toe: iedereen is verantwoordelijk voor een bepaalde blok of lokaal. Zo krij-gen de mensen een eergevoel en proberen we beroepsfier-heid te creëren. We vragen niet: ‘Poets dit of dat’, maar we zeggen: ‘Jij bent verantwoordelijk voor dit lokaal’.”

Page 16: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

16 | anno 10

PROFIEL VAN EEN ENERGIESNOEIER

RICARDO ALEXANDER DOS SANTOSBij Levanto sinds: 21 september 2010Vorige tewerkstelling: fietskoerier bij LevantoVereiste kwaliteiten: overtuigingskracht en sociale vaardigheden.Je moet mensen kunnen overtuigen dat je de waarheid vertelt.Leukste aspecten van de job: het is elke dag iets anders. Geenenkele scan is hetzelfde.

JULIEN DE BACKERBij Levanto sinds: in opleiding sinds oktober 2010Vorige tewerkstelling: binnenhuisschilderVereiste kwaliteiten: sociale vaardigheden en geloven in wat je vertelt.Leukste aspecten van de job: de afwisseling, je komt altijd op een an-dere plek. Ook leuk is dat je mensen helpt te besparen.

FACTS & FIGURES• In Antwerpen worden jaarlijks zo’n 3000energiescans uitgevoerd•Financierder van het project is Eandis•Opdrachtgever van het project is StadAntwerpen•Er zijn zo’n 11 energiescanners actief bijLevanto•Dagelijks zijn er 4 à 5 teams energie-scanners onderweg•De scans zijn volledig kosteloos

Page 17: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 17

STAP 1Ricardo heeft een gesprek met de scanaanvrager en polst naar zijn be-sparingen op energievlak.

Hij vraagt naar het bouwjaar van de woning, de aanwezigheid van waterboilers, de dakisolatie en veel meer. Terwijl Ricardo samen met de eigenaar van de woning de lijst over-loopt, neemt Julien de stand van de elektriciteitsmeter op. Hij meet de op-pervlakte van elke kamer en bekijkt welke verbeteringen er mogelijk zijn.

HOE SNOEI IK ENERGIE?•Houd alle deuren gesloten

•Controleer ‘s avonds of alle elektriciteitskabels uitgetrokken zijn

•Laad je gsm ’s nachts niet op

•Laat geen onnodig licht branden

•Schilder of behang je kamer in lichte kleuren, zo heb je minder snel kunstlicht nodig

•Kies voor een horizontale diepvriezer, die verbruikt 15% minder energie dan een verticale diepvriezer

•Was katoen op 40° en de witte was die niet vuil is op 60°

•Kook zoveel mogelijk met een deksel op de potten. Zo bereiken vloeistoffen sneller het kookpunt

•Laat de dampkamp niet langer werken dan nodig

•Laat toestellen niet op stand-by staan, maar schakel ze volledig uit

ENERGIE SCANNENIN 1, 2, 3HET LEVEN WORDT ALSMAAR DUURDER, BESPAREN WAAR MOGELIJK IS DUS GEEN OVERBODIGE LUXE. DE ENERGIESCANNERS KRIJGEN DAN OOK STEEDS MEER OPROEPEN OM DE ENERGIE THUIS TE METEN. ZO ZIJN ER DAGELIJKS 4 À 5 TEAMS ENERGIESNOEIERS OP PAD. TEAM RICARDO EN JULIEN TONEN IN DRIE STAPPEN HOE ZIJ JOUW ENERGIE SCANNEN.

STAP 2Stilaan wordt duidelijk welke energie-maatregelen nodig zijn in de desbe-treffende woning.

Julien vervangt gratis een aantal ge-wone lampen door spaarlampen. Indien nodig, brengt hij ook alumi-niumfolie aan achter de radiator. Wie ervoor in aanmerking komt, krijgt gratis een rookmelder en een spaar-douchekop.

STAP 3Als er geen vragen meer zijn, geeft Ricardo nog enkele tips en brochures mee over hoe de eigenaars van de woning verdere besparingsmaatrege-len kunnen ondernemen. Ze krijgen de contactgegevens van de energie-snoeiers zodat ze hen altijd kunnen contacteren als ze vragen hebben.

Page 18: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

“Ik heb bij Levanto gesolliciteerd omdat deze sector me aan-sprak. Levanto zocht iemand die zelfstandig kon werken, die ervaring had in de interactie met bedrijven en die niet bang was van verschillende culturen. Ik mocht op gesprek gaan bij Jan Bal, mijn huidige baas. Zijn geëngageerde en gemoti-veerde woorden gaven mij zin om mee te doen.

Wat mij aansprak in Levanto was het sociale en multicultu-rele aspect, de vrijheid en flexibiliteit. Het bedrijf zit in een groeifase en daar wilde ik graag deel van uitmaken. Boven-dien maakten de mensen die er werkten een gelukkige en gemotiveerde indruk op mij. Er is hier veel aandacht voor het menselijke aspect en ook mijn collega’s werken hier erg graag.”

HET BEGIN“Ik begon mijn loopbaan hier als jobcoach bij Bouw en Mi-lieu. Als mensen van kansengroepen werk vinden, kunnen

EEN GEMOTIVEERDE ENGELUKKIGE PLOEG

TWEE JAAR GELEDEN BEGON GRETE BELLINKX ALS JOBCOACH BIJ LEVANTO. TOEN IN NOVEMBER 2010 DE COORDINATOR VAN HET WERKERVARINGSPROJECT BOUW VAN FUNCTIE VERAN-DERDE, VOLGDE ZIJ HEM OP.

GRETE BELLINKX van jobcoach naar coördinator Bouw

er tijdens de eerste maanden verschillende problemen op. Slechte communicatie, verwachtingen van de werkgever die niet worden ingelost, randfactoren, noem maar op.

Als er op mij beroep werd gedaan, probeerde ik de werkge-ver en -nemer vanaf dag één te begeleiden door bijvoor-beeld samen met de werknemer het arbeids- of huisregle-ment te overlopen. Op die manier maakte ik hen duidelijk wanneer ze waar verwacht werden en wie hun contactper-sonen waren. Aan de werkgever vroeg ik welke punten extra begeleiding vereisten en of hij de huisreglementen kon ver-eenvoudigen, bijvoorbeeld met afbeeldingen.

EEN NIEUWE START“Sinds november 2010 ben ik coördinator van werkervaring Bouw. Ik zat al bij Bouw en ik had veel contacten met bedrij-ven. Ook kende ik het sociale project en had ervaring met leidinggevende functies. Ik ben samen met mijn team ver-

Page 19: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 19

antwoordelijk voor het slagen van het werkervaringsproject. Onze doelgroepmedewerkers voeren opdrachten uit voor lokale overheden en vzw’s. Die medewerkers krijgen bij ons een contract voor een jaar. Eerst krijgen ze van onze instruc-teurs een basisopleiding metsen, bekisten en gyproc van twaalf weken en daarna helpen we hen om hun VCA-attest (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) te behalen. Daarna doen ze praktijkervaring op op onze wer-ven. Naar het einde van hun traject worden ze begeleid bij het zoeken naar een job en krijgen ze sollicitatietraining van onze arbeidsbemiddelaar. We proberen hen maximaal voor te bereiden op de arbeidsmarkt.

In de twee jaar dat ik hier werk, is er binnen Levanto wel wat veranderd. Zo kregen we een duidelijke visie en missie en hebben we per project onze doelstellingen voor 2011 op punt gesteld. We hebben bij Bouw met het hele team een volledige dag gewerkt aan onze project-RGA. Daardoor kunnen we nu veel efficiënter werken. Het wervings- en selectieproces werd een gedeelde verantwoordelijkheid. Na een volledige proevendag, wordt in team beslist welke kandidaten in aanmerking komen. Nierbij wordt gekeken naar hun groeipotentieel en slaagkansen op een nog in de bouwsector na hun traject. Niet iedereen heeft namelijk het juiste profiel voor ons werkervaringsproject. Iemand die niet handig of gemotiveerd is, heeft er weinig baat bij om bij ons te beginnen.

Ons project ‘groeit’ en het team draait echt goed. We wor-den regelmatig geconfronteerd met werven die een uitda-ging zijn voor onze doelgroep of te weinig instructeurs, maar

we slagen er in om met vereende krachten en op een crea-tieve manier om te springen met de beperkte middelen die we hebben.

Dit werk is voor mij bevredigender dan mijn werk als job-coach omdat ik nu meer in teamverband werk. We bieden mensen een nieuwe start. Ze kunnen zich beter integreren, worden financieel sterker, leren Nederlands, hebben meer sociaal contact, enzovoort. Het is zeer prettig werk, mede dankzij mijn geweldige team. Ik hoop hier nog lang te mo-gen blijven.”

Page 20: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

Aanleren van een arbeidsattitudeOm een passende job te vinden, moet je over de juiste arbeids-ingesteldheid beschikken. Op tijd komen, geen ongeoorloofde pauzes, respect voor je collega’s en materiaal,…

Bemiddelen met werkgeversDe trajectbegeleider kijkt welke werkgevers voor jou interessant kunnen zijn. In sommige gevallen belt de trajectbegeleider ook zelf naar de werkgever om jou als toekomstige werknemer voor te stellen.

C v analyserenJij en je trajectbegeleider overlopen samen je cv en hoe dat even-tueel beter kan worden. Indien nodig stellen jullie samen een nieuw cv op.

Doorzettingsvermogen stimulerenEen job krijg je meestal niet zomaar in je schoot geworpen. Je moet er vaak hard voor werken, maar uiteindelijk zal dat harde werk wel lonen. Geef niet op, maar zet door!

Erkenning gevenDe trajectbegeleiders geven de jongeren erkenning. Ze erkennen zowel positieve als negatieve aspecten in hen. Het gaat om de bewustwording van sommige eigenschappen die de jongeren al dan niet bezitten en die relevant zijn voor de job.

Fier zijn op wie je bentIedereen heeft een talent. Wees fier op wat je kan en staar je niet blind op wat je niet kan. Maak een lijstje van de dingen die je goed vindt aan jezelf en waar je trots op bent. Houd dat lijstje bij de hand en kijk er regelmatig nog eens naar. Cijfer jezelf niet weg!

Geloven in jezelfGeloof in jezelf en denk positief. Denk altijd ‘ik kan het!’. Laat de negatieve ideeën voor wat ze zijn en vergeet alle ‘domme’ dingen die je ooit deed of zei. Focus op wat nog komt.

PLUS JOBHIT, EEN ONDERDEEL VAN PLUS UITZENDKRACHTEN, BEGELEIDT JONGEREN NAAR EEN JOB. ER WERKEN OOK ENKELE TRAJECTBEGELEIDERS VAN LEVANTO. ZIJ ZOEKEN SAMEN MET JONGEREN NAAR EEN JOB OP MAAT. SAID, SILVIA EN YASSMINA LEGGEN TRAJECTBEGELEIDING IN ABC UIT.

H ulp bij schrijven van een goede motivatiebriefHet is belangrijk dat je een goede motivatiebrief kan schrijven. Zeker voor jongeren, omdat zij minder relevante ervaring heb-ben. De trajectbegeleider helpt je bij het formuleren van jouw motivatie.

Individuele begeleiding op maatTrajectbegeleiders stippelen voor jou een individueel traject uit. Ze kijken naar wat je nodig hebt en waaraan je nog moet werken. Omdat het traject volledig op jou is afgestemd, krijg je de beste begeleiding.

JobcoachingAls je werk gevonden hebt, kan je nog steeds op de trajectbege-leiders rekenen. In het begin begeleiden ze je op je nieuwe werk-plaats. Ze zorgen voor een goede samenwerking tussen jou, je collega’s en werkgever.

Kansen verhogen op de arbeidsmarktDe trajectbegeleider helpt je een goede cv en motivatiebrief ma-ken, zoekt mee naar vacatures en leert je hoe je te gedragen tij-dens een sollicitatiegesprek. Zo maak je meer kans op een job en lig je beter in de arbeidsmarkt.

Langetermijndenken stimulerenDenk niet te snel dat je er al bent. Een eerste job is niet de eindhal-te. De trajectbegeleiders wijzen erop dat je ook moet nadenken over later. Blijf je altijd inzetten.

MotiverenWerkloos zijn werkt vaak demotiverend. Je stuurt veel motivatie-brieven, maar krijgt vaak geen reactie. Toch moet je niet elk solli-citatiegesprek als een mislukking zien, maar eerder als een middel om je verder te helpen bij andere sollicitatiegesprekken. Zo ben je beter voorbereid op toekomstige gesprekken en kan je dieper inspelen op vragen die je toen gesteld zijn.

Het ABC van de trajectbegeleider

Page 21: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 21

N egatieve eigenschappen positief omzettenLieg nooit op een sollicitatiegesprek. Wees eerlijk als je toekom-stige werkgever naar een slechte eigenschap vraagt. Een nega-tieve eigenschap kan je gemakkelijk in iets positief omzetten. Zeg bijvoorbeeld: “Ik ben slordig, maar houd wel een lijstje bij met wat ik nog allemaal moet doen.”

O riëntering op de arbeidsmarktDe trajectbegeleider luistert naar wat jij wilt. Samen met jou gaat hij op zoek naar een job die bij je past. Uiteraard blijft de traject-begeleider wel realistisch. Je kan geen chef-kok worden als je nog nooit iets met koken deed.

Positieve eigenschappen kunnen benoemenVaak vinden jongeren het moeilijk om hun positieve eigenschap-pen te benoemen. De trajectbegeleider vraagt dan naar hun hob-by’s en wat je daarvoor moet kunnen. Als voetballer ben je bij-voorbeeld flexibel, een teamplayer en heb je een goede conditie.

QuickBe quick, wees snel! Grijp de kansen die je krijgt.

Randvoorwaarden oplossenJongeren die bij de trajectbegeleiders terechtkomen, hebben soms nog andere problemen. Het is belangrijk dat die problemen eerst opgelost worden voor ze naar een job beginnen zoeken.

SollicitatietrainingAls de trajectbegeleider het nodig vindt, zal hij je naar een twee-daagse sollicitatietraining sturen. In groep leer je er hoe je cv en motivatiebrief er uit moeten zien, hoe je je kan voorbereiden op een sollicitatiegesprek en hoe je je best gedraagt tijdens zo’n ge-sprek.

TewerkstellingsmaatregelenIndien nodig neemt de trajectbegeleider tewerkstellingsmaat-regelen. Je krijgt dan een individuele beroepsopleiding (IBO) of

je gaat aan het werk via het Activaplan, een plan om bepaalde doelgroepen, zoals laaggeschoolde 26-jarigen, aan het werk te krijgen. Bovendien krijgt de werkgever een tegemoetkoming in het nettoloon. Het is dus een win-winsituatie.

U itleg geven over instantiesJe krijgt de nodige uitleg over instanties waarmee je als werkzoe-kende te maken krijgt, waaronder de Rijksdienst voor Arbeids-voorziening (RVA), de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) en de vakbonden.

VacatureanalyseDe trajectbegeleider leert je om grondig de hele vacature te ana-lyseren. Lees niet enkel de titel, maar ook de verwachtingen, voor-waarden en taken.

Wegwijs maken op de arbeidsmarktDe arbeidsmarkt is soms groot en onoverzichtelijk. Daarom maakt de trajectbegeleider je graag wegwijs in de arbeidsdoolhof. Zo krijg je een hele bundel job-websites mee waarin je per sector de geschikte websites kan vinden.

X -factor uitspelenIedereen is uniek en heeft een meerwaarde. Toon je toekomstige werkgever jouw meerwaarden en waarom jij diegene bent die hij zoekt.

Yes, we can!Zelfvertrouwen is de sleutel tot succes. Geloof in jezelf en je kwa-liteiten. Speel je troeven uit!

ZelfkennisZelfkennis is het begin van alle wijsheid. Ken jezelf, weet wie je bent. Ken je goede en minder goede eigenschappen.

Yassmina, Said en Silvia begeleiden jongeren in hun zoektocht naar een job

Page 22: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

ER NIET TOE

OP DE WERKVLOER VAN LEVANTO DOET

Page 23: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 23

AZI TEHRANI STAAT AL VIER JAAR HAAR MANNETJE OP DE DIENST INFORMATICA VAN LEVANTO. SAMEN MET HAAR MANNELIJKE COLLEGA’S HOUDT ZE DE COMPUTERSYSTEMEN UP-TO-DATE.

Valt het een beetje mee in de mannen-wereld?

“Ik heb niet te veel last van de mannen. Je hoort me niet klagen over mijn mannelijke collega’s. Het is leuk om met hen samen te werken. Of zij veel rommel maken? Neen, ons lokaal in het oude gebouw was een puinhoop, maar dat was dan ook gewoon te klein.”Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

“Ik help de medewerkers die een IT-pro-bleem hebben. Bovendien werk ik aan CRM en SharePoint. Dat zijn webapplica-ties van Microsoft die geïmplementeerd en beheerd moeten worden naargelang de behoeften van de organisatie. Ik moet verschillende rapporten en workflows ma-ken. Voor mijn eerste opdracht bij Levanto

moest ik een systeem ontwikkelen om vlot alle telefoonnummers binnen het bedrijf te kunnen vinden. Het was namelijk erg moeilijk om de gegevens van de medewer-kers op de verschillende locaties te kunnen opzoeken én beheren. Ik kreeg van mijn collega’s veel positieve reacties op mijn werk. Dat maakte me enorm blij en gaf me vertrouwen.”Wanneer heb je de informaticamicrobe te pakken gekregen?

“Ik ben geboren in Iran en ging er twee jaar naar de universiteit. Die studies had ik nog niet afgemaakt toen ik naar België kwam. Informatica vond ik altijd al boeiend, maar hier is die interesse nog gegroeid. In Iran kiezen vrouwen vaak voor een richting die in België als mannelijk beschouwd wordt.

Toen ik daar nog studeerde, bestond de helft van de klas uit vrouwen, in België was ik de enige vrouw. In Iran vind je niet snel een job, maar ook hier was het niet een-voudig om als vrouw een job in de infor-maticasector te krijgen.”Hoe was de eerste kennismaking?

“In het begin was het een beetje moei-lijk om mijn draai te vinden. Als je ergens nieuw bent, moet je het vertrouwen van je collega’s proberen te winnen en dat heeft soms tijd nodig. Ik ben de enige vrouw bij ICT, maar zo erg vind ik dat niet. Ik werk hier ondertussen vier jaar en het gaat goed.”Ben je in je vrije tijd ook met computers bezig?

“Dat probeer ik zo veel mogelijk te beper-ken want ik zit elke dag minstens 8 uur achter mijn scherm. Ik besteed in mijn vrije tijd veel aandacht aan mijn familie en vrienden.”

AZI “Ik was de enige vrouw in de klas”

Computertips• Gebruik een firewall. Die zorgt ervoor

dat mensen met slechte bedoelingen geen verbinding kunnen maken met je computer. • Download een antivirus, want op het in-

ternet tieren virussen welig. Een goede antivirus spoort die bestanden op, ver-wijdert ze en zorgt ervoor dat je gege-vens veilig zijn. • Installeer regelmatig updates. Een be-

sturingssysteem als Windows wordt via updates steeds bijgewerkt. Door die re-gelmatig te installeren werkt je systeem beter en worden gaatjes in de beveili-ging opgevuld. • Open geen rare e-mails. Virussen ver-

spreiden zich vaak via e-mails. Als je een mail krijgt met een verdachte bijlage is het beter hem meteen te verwijderen.

Page 24: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

24 | anno 10

“Ik werk al mijn hele leven in de schoon-maak. Hiervoor ben ik zeven jaar monitor geweest in een beschutte werkplaats, waar ik gehandicapte meisjes een schoonmaak-opleiding gaf. Die schoonmaakkriebel is er altijd al geweest. Ik ben getrouwd met een man. Misschien verklaart dat iets?” (lacht)Hoe reageren klanten als je als man voor hun deur staat?

“In mijn geval reageren ze altijd goed. Ik poets niet minder goed omdat ik een man ben. In het begin was ik zelfs te perfecti-onistisch. Ik vond het moeilijk om ergens vuil te zien en dat niet te moeten poetsen van de klant. Maar je hebt natuurlijk maar een beperkte tijd. Mettertijd heb ik ge-leerd om me aan te passen aan de wensen van de klant.”

Poetstips• Gebruik enkel wc-blokjes waar azijn in

zit, anders lost de kalk niet op en blijft het vuil in de toiletpot kleven. Door azijn lost de kalk geleidelijk op en wordt je wc weer schoon.• Om vlekken op je terras te verwijderen,

strooi je er wat zout over en dat laat je even intrekken. Voeg een beetje citroen toe aan je water en maak hier vervol-gens alles mee schoon. Pas dit enkel toe op grove steen en spoel goed na.• Werk met gekleurde doeken voor een

goede hygiëne: bijvoorbeeld rood voor het sanitair, blauw voor de keuken en geel voor meubels. Zo kuis je de keuken niet met dezelfde doek als je wc.

JOZEF VAN OPSTAL WERKT SINDS AUGUSTUS 2010 ALS ENIGE MANNELIJKE SCHOONMAKER BIJ WAS & PLAS VAN LEVANTO. DIE VROUWELIJKE SCHOON-MAAKSECTOR ZIT HEM ALS GEGOTEN.

Hoe kuisen mannen anders dan vrou-wen?

“Ik geloof dat vrouwen handiger zijn in het oplossen van sommige praktische proble-men. Ze hebben vaak van thuis uit een he-leboel handige trucjes meegekregen die je als beginnende schoonmaker nog niet kent. Vrouwen zullen dan ook sneller ini-tiatief nemen om bijvoorbeeld bepaalde vlekken te verwijderen terwijl mannen zouden denken ‘dat krijg ik er nooit uit’. Als man los je dan weer vlugger technische problemen op. Daarin durft een man ver-der te gaan dan een vrouw. Zo heb ik eens heel goed moeten lachen toen ik voor het eerst bij een klant kwam die me vertelde dat zijn stofzuiger regelmatig uitviel en daarna automatisch weer even werkte. Ze

wilden zo snel mogelijk een nieuwe kopen. Toen ik de stofzuiger probeerde, viel hij na drie minuten. Toe ik hem openmaakte, zag ik dat de stofzuigerzak op springen stond. Ik heb er een nieuwe zak in gestoken en de stofzuiger werkt nu, anderhalfjaar later, nog steeds perfect.”Hoe is het als enige man tussen al die vrouwen?Ik zie mijn collega’s enkel op vergaderin-gen. In het begin was dat als enige man een beetje vreemd, maar als homo hoor ik eigenlijk gewoon bij hun kliek. Bij een heteroman zou het toch anders zijn omdat vrouwen dan geremder zijn.Nu, ik schiet altijd heel goed op met vrou-wen. Mijn hele leven heb ik met vrouwen gewerkt. Op mijn vorige werkplaats, kwa-men vrouwen altijd naar mij met hun pro-blemen in plaats van naar de sociaal assis-tente, ook een vrouw. Natuurlijk heb ik niet op alle vrouwenproblemen een antwoord. Ik ben en blijf een man, he.” (lacht)

JOZEF “Mijn collega’s beschouwen me als één van hen”

Page 25: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

25 | anno 10

VOOR JOU

V E R R A SS I N GS PAK K E T B I J O P S TAR T VAN S CH O O N M A AK

M E T D I E N S T E N CH E Q U E S

LevantoWas & PlasBiekorfstraat 20-242060 AntwerpenT 03 236 30 86

KO R T I N G B I JZ ACHT E R E I N I G I N G VAN

E E N G R AFS T E E N

E E R S TE 25 K M B I JKO E R I E R O PD R ACHT

G R O E P S KO R T I N G B I J H E T H U R E NVA N M E E R DA N 8 F I E T S E N

G R AT I S N A Z I C H T VA NU W F I E T S BA N D E N S PA N N I N G

O FFE R TE B I JK LUS & V E R H U I S

LO O PBA AN B EG E LE I D I N G

LevantoPatrimoniumzorgAdolf Greinerstraat 122660 HobokenT 03 740 50 40

LevantoLWB MechelenDouaneplein 102800 MechelenT 015 55 52 43

LevantoFietshavenAstridplein2060 AntwerpenT 03 203 06 73

LevantoKlus & VerhuisSint-Andriesplaats 252000 AntwerpenT 03 237 09 61

LevantoLoopbaancentrumPelikaanstraat 3PB 17302018 AntwerpenT 03 202 09 80

Page 26: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

26 | anno 10

Jurgen De Bie bespreekt werkgerelateerdeproblemen bij een kop koffie.

Page 27: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 27

“Intervisie begint bij het jezelf gemakkelijk maken”, vertelt Jurgen De Bie, instructeur van de decoratie-afdeling bij Klus & Verhuis en vaste participant van de viermaandelijkse intervisiesessies. “Je gaat in een gemakkelijke houding zitten met een kop koffie en dan ben je klaar om over werkgerelateerde problemen of posi-tieve aspecten te praten.”

Intervisie kadert binnen Opleiding & Ontwikkeling bij Human Resources. Mensen van verschillende clusters komen samen voor een gesprek dat de kwaliteit van het werkleven moet verbeteren. Daarin is respect een belangrijke factor. “Iedereen kan altijd van A tot Z zijn zegje doen zonder onderbrekingen”, legt Jurgen uit.

“Maar eerst denken we individueel na over cases of thema’s die we graag willen bespreken. Dat kunnen zowel positieve als negatieve dingen zijn. Daarna volgt de vragenronde waarin we gezamenlijk uitzoeken welke cases prioritair zijn. Die schrijven we op het bord waarna de persoon die ze aanbracht zijn zegje mag doen.”

GOOI HET IN DE GROEPAlles wat tijdens intervisie wordt gezegd, blijft binnen die vier muren. “De onderwerpen zijn heel uiteenlopend. Zo kan een in-structeur bijvoorbeeld problemen hebben met een doelgroep-medewerker. Of een doelgroepmedewerker kan zich niet goed voelen bij iets wat gezegd is tijdens een recent gesprek. We lassen naargelang het verhaal een kleine pauze in om even na te denken over hoe we er persoonlijk op zouden reageren. Daarna vormt iedereen afzonderlijk een beeld of een antwoord op wat verteld is. Op het einde van elke sessie, formuleren we een gezamenlijk antwoord. De moderator brengt Human Resources op de hoogte van de uitkomst van elk gesprek”, verklaart Jurgen.

“Intervisie is boeiend omdat het individuen van verschillende lo-caties binnen Levanto bij elkaar brengt. Maar dat is niet de enige reden. Tijdens een vorige sessie zat ik in een groep met twee di-recte collega’s en ook dat leverde een positief effect op. Zo legde

INTERVISIE BESCHOUW IK ALS EEN LEERPROCES

een collega een probleem op tafel waarvan we niet wisten dat hij ermee zat. We bespraken het en dat bleek heel interessant te zijn”, zegt Jurgen.

ENGAGEMENT“Intervisie is gelijk aan engagement. Je schrijft je in en moet dus ook altijd aanwezig zijn. We hebben zo’n drietal sessies per jaar van telkens een drietal uren. Bijlange niet iedereen schrijft zich in, maar ik zou het iedereen aanraden. Je leert andere mensen kennen en bekijkt bepaalde zaken op een andere manier. Leren hoe mensen met problemen omgaan, is heel interessant. Als ik iemand kan helpen, geeft dat een aangenaam en voldaan gevoel”, vertelt Jurgen.

Page 28: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

De naam Levanto laten vallen in het bedrijf aan de Boomsesteen-weg in Wilrijk is meer dan een belletje doen rinkelen. Bedrijfslei-der Stijn Vernieuwe is in de wolken met de samenwerking: “Wij zijn heel tevreden over de mensen die hier via Levanto zijn be-land. Ze zijn enthousiast, willen de mouwen opstropen en zijn heel flexibel. In een klein bedrijf is het belangrijk dat alle werkne-mers overal willen bijspringen. Ze hebben er geen probleem mee om af en toe schoon te maken of koffie te zetten. Dat apprecieer ik enorm.”

Drie van de vijf mensen die bij Vincent Leermiddelen werken, hebben een opleiding of werkervaring bij Levanto achter de rug.

“Levanto screent de mensen heel goed, om te zien of ze wel ge-schikt zijn om in een klein bedrijf te werken. Bovendien hebben ze bij Levanto al een opleiding gekregen. Dat scheelt want dan hebben ze enkel een interne opleiding van de collega’s nodig. Ze doen hun job erg goed en zijn aangenaam in de omgang met klanten en collega’s. Dat is belangrijk, want als er één schakel in de ketting niet mee wil of moeilijk doet dan lukt het niet. Ze vin-den meteen hun draai en ze passen binnen onze bedrijfsstructuur. Daarom proberen we hen zo snel mogelijk een vast contract voor te schotelen.”

HOE KWAM HET BEDRIJF ERBIJ OM EEN BEROEP TE DOEN OP LEVANTO?

“Vincent Leermiddelen is een kleine firma”, vertelt Stijn. “We groei-den de afgelopen jaren heel snel, daarom hadden we enkele nieu-we arbeidskrachten nodig. We zijn naar de VDAB gestapt, maar de mensen die hier langskwamen om te solliciteren, bleken niet echt gemotiveerd. Ik had vaak de indruk dat ze moesten komen sollici-teren en dat het tegen hun zin was. Daarom hebben we Levanto ingeschakeld.” Die keuze heeft het bedrijf dat wereldbollen, cur-sussen, microscopen en kaarten levert geen windeieren gelegd. Stijn sluit niet uit dat er in de toekomst nog meer mensen van Levanto zullen binnenwaaien. “Misschien hebben wij binnenkort opnieuw een vacature en dan zullen we zeker en vast eerst bij Levanto langsgaan.”

IDEALE SPRINGPLANKNans Bresseleers (45) zit even verderop aan haar computer te werken en hoort dat Stijn lovend is over de prestaties van haar en haar collega’s. “Ik ben hier de secretaresse”, zegt Nans. “Ik ver-welkom de klanten, beantwoord de telefoons, voer bestellingen in en klasseer facturen. Dat is in een notendop mijn job, die ik dankzij Levanto heb bemachtigd. Ik was zes jaar werkloos en een

IN GEEN ENKELE ONDERNEMING IS DE INBRENG VAN LEVANTO ZO GROOT ALS BIJ VINCENT LEERMIDDELEN. DRIE VAN DE VIJF WERKNEMERS HEBBEN EEN VERLEDEN BIJ LEVANTO. EEN BEZOEK AAN HET BEDRIJF, DAT GESPECIA-LISEERD IS IN DIDACTISCH MATERIAAL VOOR SCHOLEN, UNIVERSITEITEN EN ZIEKENHUIZEN, TOONT DAT HET DRIETAL TOT EEN VASTE WAARDE IS UITGE-GROEID.

LEVANTO ALS VOERTAALOP DE WERKVLOER

Page 29: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 29

tijdje ziek. Daarna wilde ik terug aan het werk, maar het sollicite-ren verliep niet vlot. Als je zo lang thuis hebt gezeten, word je niet snel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Daarom heb ik bij Levanto werkervaring opgedaan. Ik heb een jaar aan het onthaal bij het werkervaringsproject Bouw gewerkt. Daarna mocht ik hier beginnen bij Vincent Leermiddelen, waar het aangenaam werken is. Ik kom vaak in contact met mensen en de uitdaging is groot. Ik ben altijd bezig.”

Craig Whyte, verantwoordelijke voor de inkoop, komt niet van Levanto. “Ik ben de link tussen magazijn en bureau”, lacht Craig wanneer hij de weg toont van het kantoor naar het magazijn. “Wij zijn heel tevreden over de mensen die hier aan de slag zijn via Levanto. Ze willen heel graag werken. Als we aan hen vragen om boven een doos te halen, doen ze dat meteen en met veel en-thousiasme. In het verleden zijn er hier al geweest die zuchtend de trap op sloften.”

BOEZEMVRIENDEN In het magazijn schalt Arabische muziek door de luidsprekers. Reza Azarniya (37) en Hamid Aknouch (36) zijn van Marokkaanse afkomst en mogen tijdens het werk hun favoriete muziek op zet-

ten. “Samen met Reza werk ik hier in het magazijn. Onze baas staat open voor nieuwe ideeën”, vertelt Hamid. “Wij ontvangen de goederen die elke dag binnenkomen, controleren de paletten, plakken stickers en stockeren alles. Ik heb al een tijdje een vast contract. Mijn opleiding volgde ik bij Levanto. Ik werkte 1,5 jaar in het magazijn aan de Oostkaai. Daar haalde ik mijn brevet voor de heftruck”, aldus Reza. Zijn collega lacht de tanden bloot. “Ik heb een record gevestigd door al na drie maanden een job te vinden dankzij Levanto. Ik heb ook gewerkt aan de Oostkaai en haalde eveneens een brevet voor de heftruck. Ik had al ervaring opge-daan in een magazijn, daarom had ik bij Vincent Leermiddelen slechts een korte opleiding nodig.” Reza en Hamid zijn twee boe-zemvrienden en tijdens het werken zit de luim er goed in. “Het is fantastisch om samen met hem te werken”, vertelt Hamid. “Na het werk gaan we vaak iets eten of drinken. En we rijden elke dag samen met de auto naar het werk.”

Page 30: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

TEAMBUILDING IN BEELDTIJDENS DE JAARLIJKSE LEVANTODAG KUNNEN ALLE PERSONEELSLEDEN KIEZEN UIT DIVERSE ACTIVITEITEN. ZO KRIJGT IEDEREEN DE KANS OM EENS OP UITSTAP TE GAAN.

Page 31: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 31

FOTO 1 & 9Op de havenrondvaart op de Flandria konden de werkne-mers kennismaken met de machtige Antwerpse haven en haar zeereuzen, ophaalbruggen en eeuwigdurende bedrij-vigheid.

FOTO 2 & 8De fietstocht startte aan het Astridplein, was 19 km lang en passeerde het beeldenpark in het Middelheim, waar de col-lega’s van Patrimoniumzorg afgelopen zomer de beelden hebben gepoetst.

FOTO 3 & 7In de namiddag was iedereen welkom op de jaarlijkse barbe-cue die gevolgd werd door een fuif.

FOTO 4 & 6Een gids van Natuurpunt leidde deskundig de wandeling in de Hobokense Polder.

FOTO 5In de Zoo van Antwerpen konden de werknemers kiezen voor een algemene rondleiding, een wandeling rond het thema bedreigde diersoorten of over rovers, prooien, ca-mouflage en voeding.

Page 32: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

EEN RIJBEWIJSVOOR IEDEREENDANKZIJ MOBISE

Page 33: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 33

Het Mobise-project is opgestart door de dienst Innovatie. Het probeert de mobiliteit van kansengroepen te verbeteren en men-sen aan een rijbewijs B te helpen. “Het ontbreken van een rijbe-wijs B is een struikelblok voor veel mensen op de arbeidsmarkt”, vertelt An Dries van de dienst Innovatie. “In 2009 is NT2-lesgever (Nederlands als tweede taal) Sonja Beelaert gestart met de the-oretische opleiding en hiervoor ontwikkelde ze een aangepast lessenpakket. Dit aanvullend materiaal wordt opgenomen in het handboek dat voluit ‘Theorie Rijbewijs B voor Laaggeletterden: Gids voor Lesgevers’ heet en in 2011 verschijnt. In 2010 heeft Sonja vooral gewerkt om daar een aangepaste lesmethode voor te ont-wikkelen die zich specifiek richt op onze doelgroep.”

Het handboek probeert in de eerste plaats leerkrachten technie-ken aan te leren over hoe ze best hun pupillen klaarstomen voor de theoretische en de praktijkexamens. Het bevat ook een deel waarin terminologie met behulp van synoniemen, voorbeelden en foto’s wordt uitgelegd, wat extra hulpvol blijkt voor mensen die het Nederlands nog niet beheersen. “Het visueel woorden-boek bevat eenvoudige en gevorderde termen die je moet ken-nen om je rijbewijs te halen. Met behulp van afbeeldingen trach-ten we de taalbarrière te doorbreken”, vertelt An.

AANVULLEND LESMATERIAALMobise komt niet zomaar uit de lucht vallen. “De vraag naar een dergelijk initiatief leefde al langer. Het traditionele rijbewijs B ha-len is duur, tijdrovend en voor sommige mensen blijkt het een enorme uitdaging. De mensen in onze doelgroep hebben vaak het budget, het netwerk of de taalkennis niet om het rijbewijs te halen. Daarom organiseren we in het gebouw van Zorg en

WAT ALS UW KENNIS VAN HET NEDERLANDS NIET GOED IS EN U GRAAG EEN RIJBEWIJS WIL HALEN? HET KLASSIEK HANDBOEK VOOR HET RIJBEWIJS B BLIJKT VOOR VEEL NIEUWE BELGEN OF LAAGGELETTERDEN ONVOLDOENDE OMWILLE VAN DE MOEILIJKE TERMEN. DAAROM PAKT LEVANTO UIT MET MOBISE, EEN PRO-JECT DAT DRAAIT ROND EEN AANVULLEND HANDBOEK OM ASPIRANT-CHAUF-FEURS AAN HET WAARDEVOLLE ROZE PAPIERTJE TE HELPEN.

Schoonmaak in de Biekorfstraat in Antwerpen ook cursussen in een traditionele klas of een computerruimte waarbij we gebruik maken van het handboek.”

Het Mobise-project wordt gefinancierd door het Vlaams Subsi-dieagenschap voor Werk en Sociale Economie, dat verantwoor-delijk is voor ontwikkelingsfinanciering. In 2010 is ook een subsi-die goedgekeurd voor een oefenwagen die gebruikt zal worden voor praktijklessen vanaf 2011, maar die moet er nog komen. De financiering daarvoor kwam van de Nationale Loterij. Over de toekomst van het project is An Dries duidelijk. “Het is niet de be-doeling om de resultaten van Mobise binnen Levanto te houden. Met het boek als aanvullend materiaal willen we ook andere or-ganisaties ondersteunen om zoveel mogelijk laaggeletterden aan een rijbewijs te helpen. Het Vlaamse Instituut voor Verkeerskun-de in Mechelen steunt het initiatief en vindt het handboek een bruikbare, nuttige aanvulling op bestaande leerstof”, aldus een enthousiaste An Dries.

GEMAKKELIJKER LEREN MET FOTO’SSonja beelaert is de auteur van theorie rijbewijs b voor laaggelet-terden: gids voor lesgevers. Ze geeft zelf cursussen gebaseerd op het aanvullend handboek. “Dit handboek schrijven was één groot experiment.”

Hoewel de dienst Innovatie het project op gang bracht, kan je Sonja gerust de bezieler van Mobise noemen. Ze heeft het boek geschreven, de aangepaste lestechnieken ontworpen en het visu-eel woordenboek bedacht. “Vooral herhaling en het visueel voor-stellen van termen is belangrijk. Mensen die het Nederlands niet

Page 34: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

goed beheersen en niet voldoende geschoold zijn, hebben nood aan visueel materiaal. Ik ben zelf wel geschoold en vind het ook gemakkelijker om te leren met ‘kapstokken’. Bij het theoretisch examen moet je immers ook foto’s interpreteren en een meer-keuzeantwoord aanvinken”, legt Sonja uit.

Dankzij jaren ervaring als NT2-leerkracht blijkt Sonja de geknipte vrouw voor dit project. Ze vereenvoudigt al tien jaar lesmateriaal en pakketten voor doelgroepen. Sonja raakte betrokken bij Mo-bise nadat ze solliciteerde voor een vacature als lesgever-ontwik-kelaar. “Het project hing al drie jaar in de lucht, en Levanto wilde al langer iets doen rond transport.”

Sonja begon anderhalf jaar geleden aan haar research. “Ik kreeg een maand de tijd waarin ik eerst een aantal officiële rijbewijs-handboeken heb gelezen. Ik heb ook lesmateriaal van Open school ingekeken (waar mensen zich bijscholen als ze minder dan tien jaar school hebben gelopen in hun land van herkomst).”Daarna vertrouwde Sonja op haar eigen ervaring en expertise. “Ik gaf al cursussen met uiteenlopende groepen mensen en ik schaafde na elke cursus mijn lesmateriaal bij en verfijnde mijn aanpak.”

Sonja beschreef haar ervaringen in lesschema’s en extra mate-riaal. “Ik wil bovenal mijn cursisten motiveren moeilijke materie door te nemen. Ze moeten inzicht krijgen in de theorie, moeilijke woorden oefenen en zo vol zelfvertrouwen het examen afleggen. Ze mogen zeker niet ontmoedigd raken als het de eerste keer niet lukt. Zes op de tien cursisten studeert niet thuis, omwille van fa-miliale verplichtingen of een gebrek aan zelfstandigheid of ver-moeidheid na een werkdag, dus moet ik ze tijdens de les veel leer-stof laten verwerken. Elke lesdag duurt maar liefst zes uur, daarom

is interactie belangrijk en probeer ik veel variatie te brengen in de oefeningen.” Over het creatieproces Sonja geen twijfel bestaan:

“Toen ik aan het aanvullend handboek werkte, heb ik veel moeten uitproberen moeten zoeken naar een goede structuur. Het was een groot experiment”, blikt ze terug.

IN DE KLAS“Wat betekent over je schouder kijken?”, vraagt Sonja tijdens de les aan haar klas. Sommige cursisten antwoorden, anderen gebrui-ken hun lichaam om de beweging uit te beelden. Christian Pro-ano (31) legt zijn linkerhand op zijn rechterschouder en doet alsof hij achterom kijkt. Christian is afkomstig uit Ecuador en een van de ongeveer dertig huidige. “Drie jaar geleden probeerde ik al mijn theoretisch rijbewijs te halen, maar omwille van problemen met mijn identiteitskaart kon ik niet deelnemen aan het examen. Ik merk dat ik dankzij deze cursus wel grondiger studeer, want vroeger kon ik na een of twee uur studeren mijn aandacht er niet meer bij houden. Ik vind de leermethode van Sonja goed, vooral omdat ze zoveel aandacht besteedt aan termen. Ik geloof dat ik binnenkort zal slagen.”

Ondertussen blijft Sonja terminologie uit haar hoed toveren. “Ie-mand voorrang verlenen, betekent iemand voorrang geven. Dat is een erg belangrijke term voor het examen. Begrijp je het?”, vraagt ze aan Sultan Chigiev (35) uit Tsjetsjenië . Hij knikt. Het is zijn eerste poging om een rijbewijs te halen. “Ik denk dat het zal lukken. Ik wil graag een rijbewijs, omdat ik kans wil maken op een goede job bij een firma. Met de camion en de heftruck wil ik ook graag leren rijden. Ik begrijp nog niet alle termen, maar ben wel dankbaar voor de hulp die ik krijg.”

Page 35: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 35

STEELCASE-PROJECT REDT DE MEUBELEN. LETTERLIJK.

“Toch zonde om zoveel degelijk materiaal gewoon weg te gooi-en?! Dit gaat nog jaren mee!” Rond deze gedachte is het partner-ship ontstaan met Van Gansewinkel, Ecosmart en Steelcase, bij het ophalen, refurbishen en doorverkopen van kantoormeubilair. Het steelcase-project geeft kantoormeubilair op deze manier een tweede leven.

Toen de eerste ‘Cradle-to-Cradle’ stoel van internationale meu-belproducent Steelcase een succesverhaal bleek, wilde ze de groene gedachte verder in het bedrijf opnemen en uitdragen. Ze dachten hierbij aan een service aan klanten, om oud steelcase meubilair op te halen wanneer het enkele jaren gebruikt was. In plaats van de spullen door de shredder te halen, wilde Steelcase aanbieden om ze te laten herstellen of recycleren. Voor deze on-derneming zochten ze partners die op dezelfde golflengte zaten, en kwamen zo terecht bij Levanto om de nodige ‘handen’ te le-veren.

Samen met afvalverwerker Van Gansewinkel en dochteronder-neming Ecosmart is er nu een pilootlijn opgestart. Levanto haalt

het meubilair op en herstelt waar mogelijk. Als de klant het nodig acht, kan er ook geklust worden om het pand helemaal schoon op te kunnen leveren. De sociale werkplaats Klus en Verhuis neemt de ophaling en kluswerken binnen het kantoor voor haar rekening, terwijl de cluster Logistiek het herstel van de meubels op zich neemt. De ‘afvalmanager’ Ecosmart richt zich ondertus-sen op alle andere soorten van afval; vuilnis, planten, vloerbekle-ding… Het partnership richt zich dus op het gehele afvalverhaal binnen een typisch kantoor.

Natuurlijk is de cirkel pas rond zodra het meubilair een nieuwe thuis heeft gevonden. Daarom onderhandelt het partnership sinds begin 2011 met een aantal opkopers op de tweedehands-markt. Deze afzetmarkt wordt momenteel nog verder onder-zocht, om op termijn een grote verzameling potentiele afnemers te hebben die permanent aangesproken kan worden. In de toe-komst zou deze recyclagedienst aangeboden kunnen worden aan elk bedrijf dat van zijn kantoormeubilair afwil.

Page 36: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

Schoon en meedogenloosBRABO

FOTO’s KOEn BROOs

Page 37: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 37

Page 38: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

“DEN BRABO ZIET ER NU VEEL BETER UIT. VOORAL DE SOKKEL AAN DE NOORDKANT HEEFT EEN WARE TRANSFORMATIE ONDERGAAN”, GLIMLACHT LUC HEIR BAUT, INSTRUCTEUR VAN LEVANTO PATRIMONIUMZORG.

Page 39: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 39

Het standbeeld van Brabo op de Grote Markt onderging vorig jaar in november een grondige schoonmaakbeurt. Het standbeeld werd geborsteld met verschillende soorten zachte borstels en ingewreven met speciale zeep uit Engeland. De medewerkers van Le-vanto Patrimoniumzorg zetten alle middelen in om op één maand tijd het standbeeld te ontdoen van alle algen en vuil. Het resultaat mag er zijn: “Den Brabo” is zo proper als maar kan zijn.

PATRICK JANSSENSBURGEMEESTER VAN ANTWERPEN

“Het was wennen toen Brabo plots in de stellingen stond. Veel Antwer-penaars en toeristen waren duide-lijk even de kluts kwijt op de Grote Markt. Maar Levanto heeft heel mooi werk geleverd, het resultaat mag zeker gezien worden. Ik ben blij dat ‘onzen Brabo’ terug staat te stralen en er weer voor een hele tijd tegen kan!”

LUC HEIRBAUT “Tijdens het Brabo-project werkte Levanto Patrimonium-zorg nauw samen met onder andere de Stad Antwerpen en het Middelheim. Dat was de eerste keer en ik moet zeg-gen dat het wonderwel verliep. Het was een aangename samenwerking met een mooi resultaat. Achteraf heeft het Middelheim de werkzaamheden geëvalueerd en het verdict was posi-tief. We kunnen dit project dus alleen maar bejubelen!”

GOEDE SAMENWERKING MET ’T STAD

Page 40: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

DE HELDEN VANZORG & SCHOONMAAK

BALANCEREN METBEZEM EN BLIK

EEN VAK MET RISICO

IN 2010 MERKTEN PENDELAARS DAT HET ONDER DE KOEPEL VAN HET ANTWERP-SE CENTRAAL STATION EEN STUK LICHTER WERD. VIER HELDHAFTIGE MANNEN VAN HET WERKERVARINGSPROJECT GESPECIALISEERDE REINIGING WAAGDEN ZICH DRIE MAANDEN LANG GEWAPEND MET EMMER, SPONS EN FOTOTOESTEL TIENTALLEN METERS HOOG. MUSTAPHA ZAID WAS VERANTWOORDELIJKE VAN HET PROJECT.

Page 41: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 41

MUSTAPHA ZAID “We krijgen heel di-verse opdrachten zoals gevel- en dakgoot-reiniging, carwash, opruim na verbouwin-gen, enzovoort. Daarnaast staan we met een vaste ploeg in het Centraal Station. We poetsen er de liften, de roltrappen en het vele glaswerk. Dat lijkt misschien sim-pel, maar dat is niet altijd het geval. Soms hangen we letterlijk boven de sporen om ergens bij te kunnen. In 2010 hebben we voor de eerste keer de koepel van het Centraal Station schoongemaakt, een hele uitdaging. Ik had zes maanden nodig om alles praktisch voor te bereiden inzake vei-ligheid en training. Het was ook heel moei-lijk om een firma te vinden die het project wou verzekeren.”

Ik werk al zeven jaar bij Levanto als in-structeur van Gespecialiseerde reiniging. k doe alle opdrachten ook zelf mee, al-leen zo verdien je respect.

Het was een memorabele opdracht. Het Centraal Station is een prachtig monu-ment dat iedereen kent. Het is heel leuk om je steentje te kunnen bijdragen aan het onderhoud van zo’n bekend gebouw.

Ik had drie medewerkers. We hebben drie maanden hard moeten werken.

In 2012 geven we de koepel een nieuwe schoonmaakbeurt. We kijken er al naar uit!”

De medewerkers van Zorg & Schoon-maak poetsten de ramen van het glazen huis tijdens Music for Life 2010 op de Groenplaats in Antwerpen

Page 42: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

42 | anno 10

IK VOEL ME ER ALS EEN VISIN HET WATER

Na de opleiding Matroos begon Timothy als sluiswachter.

FOT

O P

HIL

IP V

An

OU

TR

IVE

Page 43: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 43

“Met het brevet van matroos op zak vond ik niet meteen werk in de sector. Daarom ging ik in op het aanbod om binnenvaartbege-leider te worden bij Waterwegen & Zeekanaal nv. Een heel toffe job. Ik neem de touwen aan, controleer de installaties en zorg voor het onderhoud ervan. Meestal sta ik aan de sluis van Win-tam, maar soms help ik aan andere sluizen. Ik werk soms ’s nachts en in het weekend, maar daar heb ik geen enkel probleem mee.”

Aan de indrukwekkende sluis van Wintam voelt Timothy zich als een vis in het water. “De zee en het water zijn mijn tweede thuis. Mijn bompa was kapitein bij het Havenbedrijf Antwerpen waar-door ik van kleins af geboeid was door water en boten. Als kleine knaap ging ik met mijn opa mee op zijn schip. Toen wist ik met-een dat ik later iets met boten wilde doen.

“Mijn tante raadde me aan om bij Levanto de opleiding Matroos te volgen. Met die opleiding wilde ik mij goed voorbereiden op het overheidsexamen voor matroos. Ik had in de middelbare school al een dergelijke opleiding gevolgd, maar dat was al een hele tijd geleden. De praktijk was geen probleem, maar de theorie was een ander paar mouwen.”

“Ik slaagde met glans voor het examen. Op het binnenschip Mer-dok heb ik veel geleerd van mijn instructeur Marco Cools, al had ik de kneepjes van het vak wel al door. Vaak nam ik de taken van Marco over en hielp mijn collega’s waar mogelijk. Ik was zo’n beet-je de tweede instructeur”, lacht Timothy.

OP REUZENAVONTUURIn de zomer van 2010 beleefden de reuzenpoppen De Duiker en de Kleine Reuzin een avontuur in Antwerpen. Levanto droeg achter de schermen zijn steentje bij. De boot waarin de reuzen de stad verlieten, was immers de Merdok, het schip waar de opleiding Matroos plaats-vindt.

“Ik vond het heel leerrijk om daaraan mee te werken”, zegt Timothy. “Ik was nauw betrokken bij de voorbereiding. De samenwerking met

het Franse theatergezelschap Royal de Luxe verliep uitstekend. We hielpen de theatergroep waar we konden, vooral met alles klaar te zetten op het dek.”

ALS DUIMPJE DROOMDE TIMOTHY VANREETH VAN EEN CARRIERE IN DE ZEE-VAART. VIA LEVANTO BEHAALDE DE 23-JARIGE LEVENSGENIETER ZIJN BRE-VET ALS MATROOS EN KON HIJ AAN DE SLAG ALS SLUISWACHTER IN WINTAM.

“Ze repeteerden ontzettend veel en alles werd tot in de puntjes geregeld. Als iemand een fout maakte, moest alles opnieuw.”

Page 44: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

44 | anno 10

DE LIEVELInGETJEs VAn

ANTWERPSE STADSBEELDEN POETSEN EN CONSERVEREN, GRAFSTEENLET-TERS SCHILDEREN… HET IS DAGELIJKSE KOST VOOR PETER, DANI, ABDEL EN LUC VAN PATRIMONIUMZORG. MAAR WELK MONUMENT DRAGEN ZE EEN EX-TRA WARM HART TOE? WIJ VROEGEN NAAR HUN TOP DRIE.

patrimoniumzorg

Page 45: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 45

LUC1 De monumenten van de gesneuvelde

soldaten op het kerkhof van Silsburg2 Het standbeeld van Brabo op de

Grote Markt3 Het militaire ereperk Schoonselhof

ABDEL1 De ‘Madonna’ van Silsburg2 Het monument Jacob Jordaens

op het Antwerpse Oever3 Het militaire ereperk Schoonselhof

PETER1 Het militaire ereperk Schoonselhof2 De twee grafzerken van piloten

Ivanow en Stampe op het kerkhofSint-Rochus in Deurne

3 Alle stadsbeelden in Antwerpen

DANI1 De militaire ereperken in Ekeren2 De begraafplaats en omgeving van

Nieuwkerken-Waas3 De beelden van de Universiteit van

Antwerpen

Page 46: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

‘FOCUSGROEPEN’ KLINKT U IETWAT ONGEWOON IN DE OREN? DAT IS NORMAAL, WANT HET IS DE AANPAK DIE DE DIENST INNOVATIE DIT JAAR HEEFT TOEGEPAST.

MET DE GPS NAAR NIEUWE JOBS IN DE ZORG

GPS, zo luidt de naam van de brainstormmethode die in 2010 ge-bruikt werd om tot nieuwe jobs in de zorgsector te komen. De dienst Innovatie verzamelde enkele werknemers uit verschil-lende clusters binnen Levanto en een grote groep externen uit zorgorganisaties. De bedoeling van de brainstorm was om men-sen uit verschillende hoeken samen te brengen om ideeën uit te wisselen rond één thema. In totaal lieten dertig deelnemers hun creativiteit over vijf trends de vrije loop. Innovatiecentrum Vlaan-deren begeleidde de oefening

De brainstorm draaide dit jaar rond het thema ‘zorg’. De trends waren vergrijzing, individualisering, gemak, comfort, welzijn en zorg. De deelnemers dachten in duo na over de manier waarop Levanto het best op de verschillende trends kon inspelen. Een voorbeeld: door vergrijzing wordt iedereen alsmaar ouder, dus er komen veel nieuwe jobs bij. Welke taken zullen er bijgevolg straks nodig zijn? Hoe kan Levanto daar best op inspelen? Hoe kan Levanto voor sommige kansengroepen nieuwe jobs creëren in deze markt? Elk duo pende problemen en antwoorden neer en gaf het grote blad papier door aan het volgende groepje. Na afloop stonden er niet minder dan 300 ideeën op de GPS. In 2010

werd er een projectaanvraag ingediend om subsidies te krijgen van de Vlaamse minister voor Sociale Economie voor een gebrui-kersbevraging onder de vorm van focusgroepen.

Een belangrijke opmerking kwam immers van de zorggebruikers namelijk “waarom vraag je het niet eens aan de gebruikers zelf?” In 2010 diende Levanto daarom een project in bij de Vlaamse minister voor Sociale economie om een gebruikersbevraging te doen onder de vorm van focusgroepen. Wat is een focusgroep precies? Het is een beperkt aantal mensen – zo’n 8 tot 10 – die een diepgaand debat voeren over een specifieke vraag met name

“zijn er zorgbehoeften waar jullie vandaag gaten in het aanbod ervaren?”. Deze vraag wordt voorgelegd aan senioren, personen met een handicap en mantelzorgers.

Zo krijgt Levanto een beeld van de reële behoeften die er zijn. Te-gelijk wordt het – reeds enorm gevarieerde – aanbod in de zorg in kaart gebracht. Met deze matching van vraag en aanbod zoekt Levanto naar nieuwe niches om haar medewerkers tewerk te stel-len of naar nieuwe opleidingen om te ontwikkelen.

Page 47: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

SAID“Ik heb algemeen maatschappelijk werk gestudeerd en werk sinds 2004 bij Levan-to. Toen ik voor het eerst bij Levanto aan-klopte, kreeg ik de kans om als instructeur aan het werk te gaan. Ik was toen 27 en moest mensen van 40 jaar begeleiden. Dat was helemaal nieuw voor mij, ik werd als het ware voor de leeuwen gegooid. Hoe beangstigend dat ook was, ik heb er uit-eindelijk veel uit geleerd. Na mijn periode als instructeur was ik een tijdje werkzaam bij de cluster Zorg & Schoonmaak. Mijn huidige job als trajectbegeleider is al de vijfde functie die ik bij Levanto vervul en ik doe het met veel plezier. Als je toont dat je flexibel en gemotiveerd bent, krijg je bij Levanto enorm veel doorgroeikansen.”

YASSMINA“Ik heb gestudeerd voor maatschappelijk assistente in Gent, en Levanto was de eer-ste plaats waar ik na mijn studies aan de slag kon. Na mijn sollicitatiegesprek zei-den ze me dat ik een heel sterke kandidate was en ik kreeg een job bij Werkwijzer. On-dertussen werk ik al twee jaar bij Levanto, maar niet meer bij Werkwijzer. Het was niet echt mijn ding en wou meer met jongeren werken. Op die manier kwam ik terecht bij de cluster Trajectbegeleiding.

HIER ISJE PERSOONLIJKHEIDBELANGRIJKER DANJE DIPLOMALEVANTO HERBERGT TALRIJKE CLUSTERS EN BIEDT ZIJN WERKNE-MERS EEN WAAIER AAN MOGELIJKHEDEN. DE GROEIKANSEN LIGGEN ER VOOR HET GRIJPEN EN ER IS AANDACHT VOOR DE MENS ACHTER DE JOB. TRAJECTBEGELEIDERS YASSMINA, SILVIA EN SAID VERTELLEN OVER LEVANTO ALS WERKGEVER.

In het begin voelde ik me wat onwennig omdat ik er niemand kende. Maar ik werd er heel goed opgevangen en kreeg met-een een meter toegewezen bij wie ik met al mijn vragen terechtkon. Ondertussen ben ik al helemaal ingeburgerd als traject-begeleider. Levanto heeft mij een enorme kans gegeven op een goede job.”

SILVIA“Ook ik heb bij Levanto heel wat kansen en mogelijkheden gekregen. In het begin werkte ik bij Werkwijzer. Daarna was ik werkzaam bij Zorg en Activering waar we mensen activeren om hen opnieuw te inte-greren in de maatschappij. Daarna kwam ik terecht bij Plus JobHit als trajectbegeleider.

Levanto is een heel menselijke organisatie die niet meteen kijkt naar je diploma, maar eerder naar je persoonlijkheid. Ik heb op de universiteit gestudeerd en vond de eer-ste twee jaar geen werk omdat ik erg graag in de sociale sector wilde werken. Voor Le-vanto telde mijn motivatie en ze zeiden me meteen dat ik geen toploon zou verdienen. Dat kon me niets schelen. Ik werd aange-nomen en doe het werk enorm graag.”

Page 48: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

48 | anno 10

VOEDSELOVERSCHOTTEN 2010 IN CIJFERS

9500 kg ravioli6500 kg suiker5400 kg rijst7000 kg paella7000 kg couscous10000 kg speculoospasta8800 kg cornflakes10900 kg rijst9400 kg spaghetti5300 kg bloem62300 l melk22000 l chocomelk

TONNEN VOEDSELOP OVERSCHOT

Page 49: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 49

“Twee jaar geleden vroegen de OCMW’s ons om de voedselver-deling over te nemen. Ze konden die op het vlak van logistiek niet meer aan”, vertelt Alain Van Dyck, instructeur van Levanto Logis-tiek waar de voedseloverschotten gestockeerd en verdeeld wor-den. “Ze beschikten over onvoldoende opslagplaats. Wij hebben dan geïnvesteerd in rekken, een heftruck en een reachtruck (een speciale vorklift) waardoor we het werk van de OCMW’s konden opvangen.”

Het distributiecentrum is een tijdelijke opslagplaats voor het voedsel. “Wij leveren melk, rijst, spaghetti enzovoort aan 23 OCMW’s. Zij stellen de pakketten samen en verdelen het verder. Het OCMW van Merksem vroeg ons onlangs om zelf de pakket-ten samen te stellen, zowel een warm als een koud. Als het een succes wordt, zullen we dat voor alle OCMW’s doen. Maar dat is toekomstmuziek.”

De verdeling van de voedseloverschotten loopt nog steeds niet van een leien dakje. “Veel OCMW’s zijn onvoldoende uitgerust om de voedseloverschotten op te slaan.In sommige OCMW’s stocke-ren ze in de kelder en de bureaus. Soms kwamen we ergens aan, en de mensen moffelden de pakken spaghetti, rijst en melk onder hun bureau weg. Ook onder tafels en tussen de kasten wordt er vaak gestockeerd. We brengen een berg voedsel en dat kunnen ze niet allemaal kwijt.”

Ook het distributiecentrum kampt met moeilijkheden wegens de massa producten. “Wij moeten bijna elke dag leveren omdat ons busje slechts 1000 kilo kan vervoeren. Een ton is een peul-schil in vergelijking met wat we moeten leveren. Het heeft geen zin om een grote vrachtwagen aan te schaffen omdat de wegen soms te smal zijn om er met zo’n gevaarte te manoeuvreren.”

Het magazijn, dat uitgerust is met rekken, een heftruck en een reachtruck, is een uitstekende leerschool voor mensen die bij Levanto de opleiding Logistiek volgen. “Wij bieden mensen de kans om gedurende een jaar een opleiding Logistiek te volgen. De mensen die hier werken, komen na een jaar normaal gezien terecht in het gewone economische circuit. Onlangs is er iemand begonnen als klusjesman in een school. Soms stromen mensen door naar de horeca. Als je een opleiding Logistiek volgde, kan je immers ook in de keuken van een restaurant terechtkomen. Wij trachten de mensen te begeleiden naar de functie die ze zelf het liefst willen uitoefenen, al is dat niet altijd mogelijk.”

GESMEERDE SAMENWERKINGDe werknemers van het sociaal centrum van Linkeroever zijn zeer te spreken over de samenwerking met Levanto. Nadine Sleeuwaert, hoofdmaatschappelijkwerker, herinnert zich dat ze in het begin even moesten zoeken om op elkaar afgestemd te geraken: “In 2010 deed Levanto voor het eerst de voedselverdeling aan de verschillende OCMW’s. In het begin wisten wij niet goed hoeveel melk, chocolademelk of rijst ze zouden leveren. Plots stond hier een overvloed aan producten zodat we alles in de gang en de refter moesten stapelen. Toch zijn we heel tevreden over Levanto. Nu de samenwerking op punt staat, verloopt alles vlot.”

Eva Verbuyst deelt de voedselpaketten aan de cliënten uit. Zij plaatst een kanttekening: “Misschien waren we soms iets te krenterig. We wilden niet meteen alles weggeven omdat we bang waren door onze voorraad te raken. Nu doseren we beter en hebben we geen last meer van overschotten. Bovendien konden in 2010 de mensen enkel op vrijdag langskomen voor een voedselpakket. Nu is het loket elke dag open. Dat verlicht het werk. Vroeger stond ik elke vrijdag van ’s ochtends tot ’s avonds aan het loket om melk, ontbijtgranen en rijst uit te delen.

Wie heeft recht op een voedselpakket?Mensen met een laag inkomen die een steunkaart hebben bij het OCMW.

Wat zit er in een pakket?Melk, chocolademelk, ontbijtgranen, confituur, speculaas-pasta, paella, couscous, ravioli, rijst, spaghetti, bloem en suiker behoren tot de mogelijkheden. Er is wel een maximum hoeveelheid opgelegd.

Hoeveel keer mogen mensen een voedselpakket komen afhalen?Eén keer per week. Nadat ze het pakket in ontvangst nemen, moeten ze aftekenen voor ontvangst. Een tweede keer langs-komen binnen dezelfde week heeft geen zin.

JAARLIJKS SJOUWEN MET 62.300 LITER MELK, 10.900 KG RIJST EN 9400 KG SPAGHET-TI: IN HET DISTRIBUTIECENTRUM VOOR VOEDSELOVERSCHOTTEN VAN HET OCMW DRAAIEN ZE ER HUN HAND NIET VOOR OM. LEVANTO LOGISTIEK VER-ZORGT VOOR DE ANTWERPSE OCMW’S DE VERDELING VAN DE VOEDSELOVER-SCHOTTEN.

Page 50: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

WERELDBEELD

FOTO ZAZA BERTRAnD

Page 51: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)
Page 52: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

52 | anno 10

De tentoonstelling werd Wereldbeeld gedoopt en Levan-to zag het groots. Bekende fotografen Lieve Blancquaert en Koen Broos gingen aan de slag, woordkunstenaar Ber-nard De Wulf zorgde voor tekst en Hare Koninklijke Hoog-heid prinses Astrid opende de tentoonstelling in het Paleis voor Schone kunsten. Omdat leren zo belangrijk is, koos Levanto als derde Wereldbeeld-fotografe voor de Gentse studente Zaza Betrand. Het jonge aanstormend talent ver-telt over haar unieke ervaring.

Zaza Bertrand: ‘Ik was heel erg verrast toen een docente van de academie mij vorig jaar opbelde met de vraag of ik wou meewerken aan Wereldbeeld, naast Lieve Blan-cquaert en Koen Broos. Ik had eigenlijk nog nooit een tentoonstelling gehad... Ik had al wel een aantal prijzen gewonnen, onder andere de prijs voor jong talent op het internationale fotofestival in Knokke-Heist, en er heeft al wel eens een foto van mij ergens opgehangen, maar een eigen expositie met 15 werken? Dat was toch nieuw voor mij. En dan meteen in het KMSKA, dat was echt wel te gek...’

HET THEMA VAN WERELDBEELD WASARBEID EN IDENTITEIT. HOE HEB JE DATINGEVULD?

‘We waren volledig vrij om te doen wat we wouden en het was voor mij ook wel vrij snel duidelijk. Ik wou enkele ar-

beiders van Levanto thuis fotograferen en hun levenswijze binnen hun cultuur in beeld brengen. Ik ben dan met en-kele werknemers gaan babbelen en met de vier die mij het sympathiekste overkwamen, ben ik aan de slag gegaan. Het waren vier mensen uit heel verschillende culturen. Er was vrouw uit Ghana, één uit Irak, een man uit Egypte en een man uit België. Dat multi-culturele aspect van de op-dracht vond ik echt heel interessant.’

HOE GING JE TE WERK?Dat kan ik eigenlijk niet goed uitleggen... Wat ik wel kan zeggen is dat het echt veel tijd heeft gekost om de foto’s te nemen. Ik heb de mensen gevolgd bij alles wat ze de-den in hun leven. Gedurende twee maanden ging ik toch wel zeker één keer per week op bezoek bij ieder van hen. Ik wou spontane foto’s, niets mocht in scène gezet zijn. Ze moesten eigenlijk doen alsof ik er niet was, maar dat is na-tuurlijk echt niet gemakkelijk. De eerste keren was het dan ook vooral wennen, en heb ik niet veel kunnen fotografe-ren. Je moet heel veel geduld hebben, subtiel kunnen zijn en zeker ook goed kunnen luisteren naar de mensen. Het was een zware, maar zeer interessante opdracht.

WAT IS JE MOOISTE HERINNERING AANWERELDBEELD?Het eten! (lacht) Vooral bij het Egyptische en Irakese gezin thuis. Ik kreeg bij elk bezoek een echt feestmaal voorge-schoteld. Het was altijd een heel joviaal gebeuren... De ta-fel werd dan volgeladen met allerlei verschillende kleine gerechtjes. Echt onvoorstelbaar hoe gastvrij die mensen waren. Zoiets had ik nog nooit gezien! De mensen die ik erdoor heb leren kennen zijn zeker mijn beste herinne-ring aan Wereldbeeld. Ook de Belgische man, Frank. De

“Het allerleukste aan fotografie is hetsociaal contact”

VOORZITTER EN MEDE-OPRICHTER VAN LEVANTO, JOSSE VAN STEEN-BERGE, LEGDE IN 2010 DE BOEKEN NEER OM TE GAAN GENIETEN VAN EEN ERG WELVERDIEND PENSIOEN. LEVANTO NAM OP EEN ONVERGE-TELIJKE MANIER AFSCHEID. EEN JAAR LANG BROEDDEN DE WERKNE-MERS IN HET GEHEIM OP EEN SPECTACULAIR AFSCHEIDSCADEAU. GEEN BLOEMEN OF COGNAC MAAR EEN AMBITIEUZE FOTOTENTOONSTEL-LING IN HET KMSKA ROND HET THEMA ARBEID EN IDENTITEIT, TWEE GELIEFDE ONDERWERPEN VAN DE INMIDDELS EX-VOORZITTER.

Page 53: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

periode dat ik hem volgde is hij twee keer grootvader ge-worden. Zijn twee dochters, waarvan de oudste nog thuis woont, hebben allebei een eerste kind gekregen in febru-ari. Ik heb de geboortes dus van dichtbij kunnen meema-ken. Het was prachtig om te zien hoe trots hij is. Hij is echt een onwaarschijnlijk trotse bompa. Dit sociale vind ik het allerleukste aan fotograferen. Ik kom in contact met men-sen die ik anders misschien nooit zou ontmoeten.

ZIE JE JE MODELLEN DAN NOG? Met nieuwjaar heb ik nog een keer gebeld maar sindsdien heb ik geen contact meer gehad met hen. Ik heb het ont-zettend druk momenteel maar het staat zeker op mijn lijst-je om hen nog eens te bezoeken. Ik heb het allang beloofd, al vrees ik dat het voor juni niet meer zal lukken.

WAAR BEN JE NU MEE BEZIG?Ik studeer in mijn laatste jaar aan de Koninklijke Academie voor Schone kunsten in Gent en ben bezig met een eind-werk rond jongeren. Ik ben daarvoor naar Panama en Ja-

pan gegaan. In Japan heb ik mijn werk moeten stopzetten. Ik moest vroeger terugkomen omwille van de aardbeving en voorlopig ga ik ook niet meer terug. Ik zou natuurlijk altijd nog beter kunnen en kunnen blijven fotograferen, maar uiteindelijk heb ik wel genoeg materiaal.

HOE ZOU JE JE STIJL VAN FOTOGRAFERENOMSCHRIJVEN?(Denkt na) Ik werk altijd met mensen. Mijn stijl is dyna-misch, intiem en persoonlijk. Ik probeer altijd zo dicht mo-gelijk te komen bij de personen die ik fotografeer.

FOT

O Z

AZ

A B

ERT

RA

nD

WERELDBEELD werd mee mogelijk gemaaktdoor: Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen,Acerta, Curia, Koninklijk Museum voor SchoneKunsten Antwerpen

Page 54: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

54 | anno 10

HECTOR FIGUEROA ARRIAGADAfotograaf op de foto

Is instructeur van de schilders. Werkt zo’n drie jaar bij Levanto.

‘Toen ze me vroegen of ik me wou laten fotograferen voor Wereldbeeld heb ik met-een ingestemd. Ik vond het een heel goed initiatief, het multiculturele aspect sprak me aan. Ik ben van opleiding fotograaf dus dat maakte het nog eens extra interes-sant. Ik was heel benieuwd hoe een professionele fotografe te werk zou gaan.

Lieve Blancquaert legde me eerst goed uit wat ze wilde bereiken. We zijn dan samen mijn huis rondgegaan om ideën te zoeken. De foto maken zelf nam niet veel tijd in beslag. Ik ben natuurlijk geen professioneel model, dus dat was wel even zoeken, maar al bij al heeft het niet langer dan een uurtje geduurd.

Het resultaat kreeg ik pas voor de eerste keer te zien op de vernissage. Ik was erg onder de indruk! Er straalt veel karakter van de foto, ik lijk er erg streng op. Ik geef snel die indruk maar in werkelijkheid valt dat nogal mee, hoor!

Ik heb heel veel positieve reacties gekregen op de foto. Een beetje te veel van het goede want ik hou er eigenlijk niet zo van om in de belangstelling te staan. Ik heb de foto dan ook niet thuis aan mijn muur hangen.

Lieves onderwerpen vind ik heel boeiend. Portretten zijn voor mij veel interessanter dan bijvoorbeeld industriële landschappen. Ik ben gestopt met fotografie omdat ik het te vermoeiend vond. Toen ik nog fotografeerde, gebeurde alles analoog, en dat betekende dat je voor één goede foto soms een hele nacht in de doka moest staan. De digitale fotografie tegenwoordig maakt alles veel gemakkelijker. Misschien moet ik de draad maar weer eens proberen op te pikken...

WERELDBEELD PORTRETTEN

Page 55: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

ALEXANDER GIRCHETServaren model

Werkt sinds septemer 2009 bij Levanto. Stond eerst in de bouw maar is een jaar geleden overgeplaatst naar patrimoniumzorg, waar hij monumenten restau-reert.

‘Twee jaar geleden heb ik met mijn vrouw een huis gekocht in Melsele. Toen Lieve Blancquaert de foto kwam maken waren we volop aan het verbouwen. Nu een jaar later, moet er nog steeds veel gebeuren in ons huis. Het open plafond ziet er nog net hetzelfde uit als op de foto! Ik doe alles zelf en werk er elke zondag in. Dat is best vermoeiend. Het is een oud huis en aan dit tempo zal ik nog wel een heel aantal zondagen weten wat te doen!

Ik vind het een mooie foto, alleen sta ik er een beetje te dik op naar mijn zin... Het was niet de eerste keer dat ik voor Levanto op de foto ging. Ik denk dat ik in totaal al een keer of drie gefotografeerd ben. Deze foto erbij brengt de teller op vier. Ik begin een ervaren Levanto model te worden...’

FRANK PERSYmet kleinzoon op de foto

Begon twee jaar geleden een opleiding bouw. Hij maakte ze niet af maar werkt ondertussen met een vast contract als schilder bij Levanto.

‘De fotoreportage was een fantastische ervaring. Drie maanden aan een stuk kwam Zaza elke week bij mij thuis langs om foto’s te maken. We moesten gewoon onze dagelijkse dingen verderzetten, en net doen alsof ze er niet was. Dat was in het be-gin wel even wennen!

Ik heb twee dochters en die hebben in februari allebei een kind gekregen. Op 10 februari werd ik grootvader van Kiano en twaalf dagen later van Milena! Zaza heeft de geboortes van dichtbij meegemaakt. Op deze foto zie je mij met mijn kleinzoon. Ik vind ze prachtig...

Meewerken aan Wereldbeeld was echt onvergetelijk. De fotografe en ook alle an-dere mensen die eraan meewerkten waren bijzonder vriendelijk. En dan was er natuurlijk als kers op de taart de ontmoeting met prinses Astrid! Ik heb haar met knikkende kniëen een hand gegeven. Ik voelde me echt de koning te rijk.’

Page 56: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

56 | anno 10

DE SOLLICITATIEHOROSCOOP

RAMHoud de tijd in het oog(21 maart - 20 april)Rammen verliezen vaak het uur uit het oog. Bij een sollicitatiegesprek is dat uit den boze en moet je op tijd komen. Wees dus alert en zet je wekker.

STIERNo stress(21 april - 20 mei)De Stier staat ervoor bekend de rust en het comfort op te zoeken. Een sollicitatiegesprek is echter een stresserende sprong in het diepe. Wees niet bang en geloof in jezelf, zo laat je een goede indruk na. Go!

TWEELINGENKennis is alles(21 mei - 20 juni)Een bedrijf grondig kennen is een must. Je wil toch niet met je mond vol tanden staan? Tweelingen weten hoe het moet en zijn enorm goed voorbereid door hun gezonde interesse voor nieuwe dingen.

KREEFTOogcontact(21 juni - 20 juli) Kreeften hebben eerder de neiging verlegen te zijn. Probeer dat tijdens een sollicitatiege-sprek te verdoezelen door oogcontact te ma-ken met je interviewer.

MAAGDRing, ring(21 augustus - 20 september)Maagden hebben alles graag netjes op een rijtje. Wees er zeker van dat je alles bij de hand hebt en zet je gsm af. Niets vervelender dan een rinkelende telefoon tijdens zo’n belang-rijk gesprek.

LEEUWEerste indruk(21 juli - 20 augustus)Er is geen tweede kans voor de eerste indruk. Dat heeft de Leeuw goed begrepen. Aan-dacht voor je uiterlijk is erg belangrijk. Zet je pet of muts zeker af en verzorg je haar, nagels en kledij.

WEEGSCHAALSmile!(21 september - 20 oktober)De Weegschaal is altijd goedgemutst. Een uitstekende kwaliteit! Een glimlach doet im-mers altijd wonderen. Laat je dus van je beste kant zien en lach die witte tanden bloot.

SCHORPIOENGoede voorbereiding is het halve werk(21 oktober - 20 november)Schorpioenen hebben de neiging te veel te piekeren. Bereid enkele vragen en antwoor-den grondig voor, zodat je zeker bent van je stuk.

BOOGSCHUTTERTien voor taal(21 november - 20 december)Het is niet altijd eenvoudig op je taal te letten. Dat weten Boogschutters maar al te goed. Toch is het van groot belang om tijdens een sollicitatiegesprek netjes Nederlands te spre-ken. Het vergroot je kans zienderogen.

STEENBOKYes I can!(21 december - 20 januari)De Steenbok streeft naar perfectie en gaat door het vuur om zijn doel te bereiken. Zelf-vertrouwen is de sleutel tot alles en geeft je de moed om zonder al te veel zenuwen het gesprek aan te gaan.

WATERMANVergeet-mij-nietje(21 januari - 20 februari)Watermannen durven wel eens iets vergeten. Let hierop. Laat je cv en motivatiebrief niet rondslingeren en vergeet hem zeker niet mee te nemen.

VISSENEerlijk duurt het langst(21 februari - 20 maart)Vissen hebben het hart op de tong. En gelijk hebben ze, want eerlijk duurt het langst. Lieg dus niet over gaten in je cv, maar vertel eerlijk hoe het komt.

Page 57: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

anno 10 | 57

HOE BENT U BIJ LEVANTO TERECHT GEKOMEN?“Ik ben bijna mijn hele leven zelfstandige geweest. De laatste tien jaar van mijn loopbaan wou ik echter onder een baas werken om een menswaardiger pensioen te kunnen krijgen. Ik heb eerst in het bedrijf van een vriendin gewerkt, maar daar ben ik zelf opge-stapt wegens onenigheden. Ik ben toen als een gek beginnen sol-liciteren, ik was 62. Op zeven maanden tijd heb ik 67 keer gesollici-teerd maar overal knapten ze af op mijn leeftijd. ‘U kost ons teveel’ kreeg ik een keer letterlijk te horen van iemand die aanvankelijk erg enthousiast over mij was. De overheid maakt het werkgevers heel moeilijk om vijftigplussers aan te nemen. Ik zou desnoods voor de helft minder willen werken, als ik maar kon werken! Maar omdat ik ook nog eens een diploma heb, mogen ze me wettelijk niet onderbetalen. Ik had nooit gedacht dat ik nog zou moeten gaan stempelen... Ik had mij in zeven interimkantoren ingeschre-ven en ging dagelijks met mijn notablok naar de werkwinkel. Op gegeven moment merkte een medewerkster op dat ik er wel héél vaak kwam. De vrouw verwees me toen door naar Levanto en ik

mocht op gesprek komen in de Biekorfstraat. Poetsen was ech-ter uitgesloten met mijn rugproblemen. Ik heb ooit overgewicht gehad en daar draag ik nog steeds de gevolgen van. Wat ik wel heel graag doe is strijken. Er opende een strijkwinkel in het Cen-traal Station en ze vroegen me of ik hem wou openhouden. Ik had moeilijke uren, maar dat kon me helemaal niets schelen. Ik had tenminste werk! Na anderhalf jaar was de depot financieel niet meer houdbaar en moesten we sluiten. Levanto heeft toen iets uitgedokterd. Ik kon naar de mensen toe gaan om bij hen thuis te strijken.”

DEED U UW JOB GRAAG?“Het was voor mij een kwestie van overleven. Als zelfstandige heb ik me altijd geërgerd aan mensen die bewust gaan stempelen. Ik was héél blij dat ik op mijn 62ste bij Levanto kon beginnen én er kon blijven. Het is niet evident om ouderen aan te nemen, voor hetzelfde geld sukkelen ze met hun gezondheid en zijn ze om de drie weken ziek.”

“Mijn klanten waren echt geweldig. Bij één vrouw stond de tafel al-tijd zéér keurig gedekt met een dessertbordje en een plateau met koekjes. Daar lag dan een briefje bij ‘je hoeft maar op het knopje van de koffiemachine te duwen, alles staat klaar!’ Alle klanten wa-ren eigenlijk in die richting. Of ze nu thuis waren of niet, ik werd altijd erg verwend. Ook als ik eens ziek was, leefden ze echt met me mee. Dan werd ik bestookt met sms’jes of belden ze naar het Levanto-was & plaskantoor om te vragen hoe het met me ging. Met kerst en nieuwjaar kreeg ik steevast een kaartje en soms een cadeautje. Ik ben hen echt heel dankbaar. Het waren fantastische klanten.”

HEEFT U EEN AFSCHEIDSFEEST GEKREGEN?“Als ik wegga houden we toch wel een orgie? vroeg ik soms. Ik ben altijd “ne zwanzer” geweest! (serieus) Nee, we hebben er geen groot feest van gemaakt. Levanto kan het geld wel aan nuttigere zaken spenderen denk ik. Toen ik een van de laatste dagen nog enkele papieren in orde kwam brengen, wachtte me een fles uitstekende whisky ‘Glenfiddich’ van 12 jaar. Ik had lang geleden eens laten vallen dat ik daar wel van kon genieten en dat had-den ze toch wel onthouden! Ik ben geen drinker, maar whisky be-schouw ik echt als een snoepje, ik drink het zonder ijs of frisdrank. Ik heb altijd graag voor Levanto gewerkt en ben er ook in schoon-heid weggegaan. Met mijn collega’s heb ik nooit veel contact ge-had, maar wel met de mensen van de bureau. Ik ga er nu soms nog langs om een babbeltje te doen en een koffietje te drinken. Dan wordt er altijd heel wat afgelachen!”

IK WERD ALTIJDERG VERWEND

SIMONNE DOMS (65) WAS EEN GRAAG GEZIENE WERKKRACHT BIJ LEVANTO. ZE BEGON ER OP HAAR 62STE MAAR VERTROK ZOPAS, ALS EERSTE WERK-NEEMSTER IN DE GESCHIEDENIS VAN LEVANTO, OP PENSIOEN.

Page 58: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

RESULTATENREKENING CODE 2010 2009

Bedrijfsopbrengsten 70 tot 74 16.085.210,87 15.936.385,80

Bedrijfskosten 60 tot 64 -15.810.772,20 -15.436.122,85

Grond- en hulpstoffen 60 -442.612,95 -592.729,52

Diensten en diverse goederen 61 -1.916.183,98 -1.669.142,46

Bezoldigingen, sociale lasten omkadering 62 -7.319.005,30 -6.935.750,84

Bezoldigingen, sociale lasten arbeiders 62 -5.877.674,14 -5.395.912,67

Afschrijvingen 630 -293.103,88 -258.447,81

Waardeverminderingen op voorraden 631/4 45.021,13 -122.514,63

Voorzieningen voor risico's en kosten 635/7 177.940,00 -368.578,12

Diverse lasten 640/649 -185.153,08 -93.046,80

Bedrijfsresultaat 274.438,67 500.262,95

Financiële opbrengsten 75 24.011,69 26.223,79

Financiële kosten 65 -58.871,92 -56.602,54

Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening 239.578,44 469.884,20

Uitzonderlijke opbrengsten 76 0,02 0,00

Uitzonderlijke kosten 66 -3.760,76 -14.689,73

Resultaat van het boekjaar 235.817,70 455.194,47

CODE BALANS - ACTIVA 2010

20/28 Vaste activa 2.418.988,23

21 Immateriële vaste activa 43.844,53

22/27 Materiële vaste activa 1.884.567,49

28 Financiële vaste activa 490.576,21

29/58 Vlottende activa 5.478.431,44

29 Vorderingen op meer dan één jaar 0,00

3 Voorraden en bestellingen in uitvoering 38.833,00

40/41 Vorderingen op ten hoogste één jaar 3.717.548,78

50/53 Geldbeleggingen 0,00

54/58 Liquide middelen 1.677.404,51

490/1 Overlopende rekeningen 44.645,15

TOTAAL 7.897.419,67

CODE BALANS - PASSIVA 2010

10/15 Eigen vermogen 2.211.908,25

10 Kapitaal 234.040,49

13 Reserves 986.731,64

140 Overgedragen winst en verlies 495.917,79

15 Kapitaalsubsidies 495.218,33

16 Voorzieningen en uitgestelde belastingen 247.560,00

160/5 Voorzieningen voor risico's en kosten 247.560,00

17/49 Schulden 5.437.951,42

170/9 Schulden op meer dan één jaar 1.268.290,36

42/48 Overige schulden op ten hoogste één jaar 4.043.795,08

492/3 Overlopende rekeningen 125.865,98

TOTAAL 7.897.419,67

CODE BALANS - PASSIVA 2009

10/15 Eigen vermogen 1.949.166,53

10 Kapitaal 234.040,49

13 Reserves 636.731,64

140 Overgedragen winst en verlies 610.100,09

15 Kapitaalsubsidies 468.294,31

16 Voorzieningen en uitgestelde belastingen 425.500,00

160/5 Voorzieningen voor risico's en kosten 425.500,00

17/49 Schulden 4.159.344,39

170/9 Schulden op meer dan één jaar 123.157,16

42/48 Overige schulden op ten hoogste één jaar 3.967.070,24

492/3 Overlopende rekeningen 69.116,99

TOTAAL 6.534.010,92

CODE BALANS - ACTIVA 2009

20/28 Vaste activa 1.282.614,31

21 Immateriële vaste activa 35.320,38

22/27 Materiële vaste activa 826.677,80

28 Financiële vaste activa 420.616,13

29/58 Vlottende activa 5.251.396,61

29 Vorderingen op meer dan één jaar 0,00

3 Voorraden en bestellingen in uitvoering 44.235,32

40/41 Vorderingen op ten hoogste één jaar 3.541.129,36

50/53 Geldbeleggingen 0,00

54/58 Liquide middelen 1.628.097,39

490/1 Overlopende rekeningen 37.934,54

TOTAAL 6.534.010,92

58 | anno 10

Page 59: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

Levanto is op zoek naar

bedrijven

LEVANTOClara Snellingsstraat 272100 DeurneT: 03 270 34 [email protected]

Levanto-MechelenHangar SDouaneplein 102800 MechelenT: 015 55 52 [email protected]

• die op zoek zijn naar opgeleide werknemers in knelpuntberoepen. Levanto zorgt voor opgeleide bouwvakkers, logistiek medewerkers, schoonma-kers, groenwerkers of logistiek assistenten die bij uw onderneming passen.• die logistieke, bouw-, renovatie- en schoonmaak-

opdrachten kunnen uitbesteden aan onze leer-werkplaatsen.• die loopbaanbegeleiding aan hun medewerkers

willen aanbieden.

Levanto begeleidt jaarlijks gemiddeld 2200 werk-zoekenden in hun traject naar duurzaam werk. We bieden elk jaar 250 mensen de kans werkervaring op te bouwen in Antwerpen en Mechelen en leiden 220 werkzoekenden op. We zijn ervan overtuigd onze missie beter te kunnen realiseren door bruggen te bouwen naar bedrijven in de reguliere economie.

Kijk op www.levanto.be onder ‘bedrijven’.Aarzel niet ons te contacteren!

Dankaan de studenten ‘journalistiek’, Plantijn Hogeschool:Darah Bertels, Joni Horemans, Nele Lauryssen, Louis Planchenault, Xander Quadens,Sofie Roth, Jannes Schuermans, Jurgen Van de Brande en docenten Inge Van de Venne en Wouter Frateur.

aan onze financiers:Europa (ESF), de Vlaamse Gemeenschap, de Stad Antwerpen,OCMW Antwerpen, Provincie Antwerpen, de Stad Mechelen, de Federale Overheidsdienst Sociale Economie, Migrantenimpulsfonds, cvba de Schoring en vele anderen.

Page 60: Levanto - jaarmagazine Anno10 (2011-2012)

annoLevanto-jaarmagazine 2010 door de derdejaarsstudentenjournalistiek van de Plantijn Hogeschool

10

Ken je mensen met kopzorgen over hun job?

Hun werk kan hen niet meer boeien en ze zijn op zoek naar een nieuwe uitdaging.Dat kan binnen hun huidige job zijn of in een heel andere richting.

Wij helpen hen bij het verkennen van hun mogelijkheden en we begeleiden hen in hunzoektocht naar andere perspectieven.

We zijn er voor iedereen die werkt: arbeiders, bedienden, zelfstandigen, ambtenaren…

Stuur een kandidaat naar ons door.Wanneer hij een loopbaanbegeleiding start,krijg je van ons twee filmtickets cadeau!

telefoon: 03 202 09 [email protected]

Station Antwerpen-CentraalPelikaanstraat 3 postbus 17302018 Antwerpen

LEVANTO WERKTaan morgen

BRABOschoon en medogenloosEEN RIJBEWIJSvoor iedereenVERBREEDje wereldbeeld

anno 10 - LEVA

NTO

JAA

RM

AG

AZIN

E