Kwartaalblad Kunstcentrum

of 7 /7
voor kunstliefhebbers 2011-nr2 Kunstkatern pagina 2: Column en kunstenaar uitgelicht pagina 3: Expositie: Koetjes en Kalfjes pagina 4: Vijf vragen voor: Peter de Rijcke pagina 5: Nieuw in De Winkel pagina 6: Nieuw in onze collectie pagina 7: Maandaanbiedingen Expositie Ruud Spil Koetjes en Kalfjes Ruud Spil 'Catootje'

Embed Size (px)

description

Vier keer per jaar maakt het Kunstcentrum een Kunstkatern. Hierin staat alle informatie over de lopende tentoonstelling, acties, nieuwtjes en aanbiedingen. Maar ook nieuwe aanwinsten en interviews met kunstenaars.

Transcript of Kwartaalblad Kunstcentrum

Page 1: Kwartaalblad Kunstcentrum

v o o r k u n s t l i e f h e b b e r s 2 0 1 1 - n r 2

Kuns

tkat

ern

pagina 2: Column en kunstenaar uitgelichtpagina 3: Expositie: Koetjes en Kalfjespagina 4: Vijf vragen voor: Peter de Rijckepagina 5: Nieuw in De Winkel pagina 6: Nieuw in onze collectiepagina 7: Maandaanbiedingen

Expositie Ruud SpilKoetjes en Kalfjes

Ruud Spil 'Catootje'

Page 2: Kwartaalblad Kunstcentrum

Kuns

tena

ar u

itgel

icht

Col

umn

Isabe

lla En daar is de zon!Gisteren heb ik voor het eerst weer op een terrasje een broodje kunnen eten, in de eerste week van maart, na dagen van kou en mist ineens de zon. Heerlijk is het om de warmte van de zon te voelen en om de wereld weer te zien opbloeien in het licht. In de lente start de nieuwe cyclus van het leven, een wonder, ieder jaar opnieuw. Knoppen in de struiken en bomen, bolletjes komen boven de grond en nog even dan komt er weer jong vee. Is het niet een prachtig jaargetijde om de werken van Ruud Spil te exposeren? Twee winters heb ik hem bezocht, in het Gooi waar hij woont en werkt.

Vorig jaar door een geheel ingesneeuwd landschap in de stilte die je hebt door een dik pak sneeuw. Adembe-nemende schoonheid. Ook dit jaar was ik bij hem in januari, ijzig koud en terwijl ik koffie met hem dronk bij de warmte van de kachel spraken wij over de koeien en de stallen die voor hem het thema zijn in zijn werk. Naast dat Ruud Spil veel verstand heeft van schilderen is hij een ware kenner van de Blaarkop. Het is boeiend om te luisteren naar zijn verhalen. Dat iemand zo verweven is met het onderwerp dat hij vastlegt, is te voelen in zijn schilderijen. Prachtige koeien, van allemaal kent hij de naam, licht dat door de stallen in stralen naar binnenschijnt.

Nogmaals wordt voor mij onderstreept hoe belangrijk licht is in de kunst. Juist door het spelen met licht krijgt een kunstwerk die dimensie die het tot krachtig en aansprekend maakt. Zo kan ik ook nog steeds enorm geraakt worden door de portretten van Kerstens. Eenvoud, sfeer en een zo prachtig licht dat je direct geboeid bent en een associatie hebt met schilderijen van oude meesters. Wat is kijken naar kunst toch een heerlijke bezigheid!

Isabella de Jong, directeur Kunstcentrum

Hans Kanters schilder, lithograaf en beeldhouwerHans Kanters (Amsterdam, 1947) is schilder, lithograaf en beeldhouwer. Zijn werk is tentoongesteld op exposities in diverse Europese landen en daarnaast in Amerika en Japan. Het Museum Jan van der Togt in Amstelveen heeft een vaste collectie van Kanters' schilderijen. Kanters zegt over zijn werk: "De mensen moeten er meer uit kunnen halen dan ik erin heb gestopt, anders heb ik gefaald. Het gaat niet alleen om de betekenis, het is ook het gevoel, de humor, de tederheid, de frustratie en de woede zelfs die ik probeer over te brengen."Deze serie 'Balans der Muzen' bestaat uit vier lithografieën. Kopers van dit werk ontvangen een prachtig boek met werk van Hans Kanters! (Zolang de voorraad strekt.)

Balans der muzen I-II-III-IVKleurlitho - 51 x 44cm - oplage 200

prijs €290,- / huur €9,- p/m

k u n s t k a t e r n p a g i n a 2

Page 3: Kwartaalblad Kunstcentrum

Expo

sitie

‘De

Koei

ensc

hild

er’

k u n s t k a t e r n p a g i n a 3

Expositie Koetjes en kalfjesTe zien van 14 mei tot 18 juni Veeschilder Ruud Spil (1961) exposeert vanaf 14 mei in het Kunstcentrum met schilderijen. Hij schildert het liefst koeien endaarnaast soms paarden, geiten en schapen.

Spil studeerde aan de Wackers Academie in Amsterdam en volgde daarna de docentenopleiding Tekenen en Schilderen aan de Hogeschool van Amsterdam. Tegen-woordig is hij regelmatig te vinden in stallen, weilanden en op veemarkten en keuringen om de dieren op het doek te zetten. In de stallen observeert Spil de koeien van dichtbij. Daar schetst hij met houtskool op een plankje of papier de eerste indrukken. In zijn atelier verwerkt hij deze schetsen daarna tot olieverfschilderijen. De kunstenaar is gefascineerd door de aardsheid van de koe. 'De koe is gewoon, hij preten-deert niets'. Oudekoeienrassen, zoals de Groningse Blaarkop, hebben de voorkeur van de schilder. Ruud Spil voelt zich verwant aan de negentiende-eeuwseschilders van de Haagse School. Spil vindt, net als zij dat een schilder erop uit moet om in de natuur een onderwerp te vinden, te observeren en vast te leggen. Er is één groot verschil tussen Spil en de Haagse Schoolschilders. Zij gebruikten koeien meestal als invulling van landschappen, terwijl de koeien voor Spil hoofdonderwerp zijn.

Expo-opening op 14 mei met film en muziek! Bij de opening van de expositie hoort een bijzonder programma:14.30 uur: Vertoning documentaire 'De Koeienschilder' van Pelle Koornstra. Koornstra heeft Spil en zijn werk gedu-rende anderhalf jaar gevolgd met een Super8 camera.15.00 uur: Officiële opening expositie. Aansluitend een optreden van oldtime stringband band Ruud Spil.

U bent van harte welkom om de opening op 14 mei bij tewonen! Uiteraard gaat de opening gepaard meteen hapje en een drankje, geheel in het teken van het werk van de kunstenaar!

Extra: Ruud Spil komt de komende maanden ook workshops op ons kunstcentrum geven. Houd hiervoor onze website in de gaten!

Titel: Broche Tube 2011Materiaal: Plastic tube met spelden

In de Vitrine: sieraden van Loet Gescherte koop en te zien van 1 mei t/m 29 juni

Van 1 mei t/m 29 juni is in de vitrines in ons Kunstcen-trum werk te zien van Loet Gescher. Gescher maakt vrolijk gekleurde sieraden. Zij maakt daarbij gebruik van materialen die ze in haar dagelijks leven tegenkomt. Zo maakte ze bijvoorbeeld oorbellen van doppen van stiften en broches van plastic tubes.

In de Vitrine: sieraden van Wiard te koop en te zien t/m 29 april

Wiard Heijenga is al vanaf 1973 werkzaam als zelfstandig edelsmid onder de naam Wiard. Zijn sieraden kenmerken zich door hun eenvoudige, vaak mathematische vormen.

Wiard gebruikt goud, zilver, witgoud en roodgoud als materialen voor zijn werk. De sieraden worden soms bezet met edelstenen als amethist of onyx.

linksboven: 3 ringen amethist / citrien / onyxrechtsboven: twee armbanden met slot

linksonder: hanger met karneoolrechtsonder: spang met klem armband

Titel: Broche Tube 2011

Nieuwsgierige koeien

Page 4: Kwartaalblad Kunstcentrum

Vijf

vra

gen

aan

de k

unst

enaa

rk u n s t k a t e r n p a g i n a 4

Peter de Rijcke

Wie of wat geeft je inspiratie?"Leven, liefde, licht. Dat zijn de grote inspiratiebronnen. Als die aanwezig zijn kan ik altijd overal alles schilde-ren als er maar verf en doeken beschikbaar zijn. Aan het werk zijn is voor mij op zich al inspirerend. Het schilderij van gisteren is de uitdaging voor vandaag. Erkenning is ook belangrijk. Weten dat je werk gewaardeerd en gewild is. De weten-schap van een goede galerie of kunstuitleen aan het eind van de rit activeert mij ook behoorlijk."

Wat wil je met jouw werk laten zien? "Dat hangt af van waar ik mee bezig ben. In mijn portretten zoek ik, behalve naar gelijkenis, vooral psychologische diepgang. Mijn schilderijen en tekeningen met menselijke voorstellingen laten raadselachtige verhalen zien met daarin autobiografische elementen rond thema’s als erotiek, passie, angst en geluk.

Toch ben ik meestal een klassieke kleurige landschapschilder. In mijn landschappen, stadsgezichten en maritieme werken vind je stijlken-merken terug van impressionisme, fauvisme en expressionisme.

Ik streef naar herkenbaarheid en levensvreugde. Maar er kan ook emotionele beleving in sluipen. Dat kan te maken hebben met onder-werpkeuze en compositie. Vaak is een combinatie van heftige penseel-voering met kleurkeuze en toonzet-ting een emotionerende factor. Meestal zie ik in terugblik pas wat er in dat opzicht gebeurd is. Tijdens het schilderproces zit ik in een flow en denk ik alleen maar met ogen en handen."

Voor welke kunstenaar heb je bewondering?"Monet, Picasso, Gertjan Scholte Albers. En er zijn er veel meer…"

Wat is je grootste frustratie tijdens het maken van nieuw werk?"Het hebben van maar 1 lichaam. Als ik er meer lichamen zou hebben zou ik tegelijkertijd kunnen fotograferen, buiten een landschap kunnen schilde-ren en een doek maken in m’n atelier."

Wat wil je over 10 jaar doen?"Een lieve muze hebben, schilderen en 'Still on the Road' zijn."

Schoonmaakbedrijf SpectrumVoor een persoonlijke en adequate aanpak

info@schoonmaakbedrijfspectrum - schoonmaakbedrijfspectrum.nl

Zaanse Schans - olieverf op doek 85 x 105 cmprijs: €2000,- / €35 per maand

Krommeniedijk - acryl 80 x 100 cmprijs: €920,- / €21 per maand

Watermolen de Koker, Wormerolieverf op doek 100 x 120 cm

prijs: €2750,- / €45 per maand

Oostzaan - olieverf 40 x 50 cmprijs: €600,- / €15 per maand

Spijkerboor - olieverf 40 x 50 cmprijs: €600,- / €15 per maand

Page 5: Kwartaalblad Kunstcentrum

Kuns

tcad

eauw

inke

l art

ikel

enk u n s t k a t e r n p a g i n a 5

Kunst op uw werkplek!

Steeds meer bedrijven en instellingen ervaren de voordelen van beeldende kunst in de werkomgeving. Kunst stimuleert de creativiteit, werkt positief op de werksfeer en zegt iets over de identiteit van de onderneming! Het Kunstcentrum verzorgt voor ruim 275 bedrijven de kunstcollectie.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw kantoor en ontvang een unieke attentie.

• gratis intakegesprek • fiscaal aftrekbaar • selecteren via website • proefaanbieding mogelijk

Servies van Droom een LampDeze keer onder de aandacht: het servies van droomeenlamp.nl. Droom een Lamp is een project van kunstenaar Floor Bos. Na haar afstuderen in 1994 aan de academie van Arnhem begon Floor Bos met het maken van lampen voor haar eigen interieur. Inmiddels kennen meer mensen haar waarschijnlijk van haar servies dan van haar lampen!

Wij hebben een uitgebreide collectie van dit servies in de winkel. Het servies is kleurrijk en beschilderd met verschillende vormen, zoals vissen, blaadjes en hartjes.

Prijzen vanaf €11,50

Pimp je handtas met Bouwjaar ’63!Ben je op zoek naar een handtas maar vind je net niet wat je wil hebben? Doe het dan zelf!

Prijs basismodel €17,95

Bouwjaar ’63, het populaire merk van de kunstenaars Janna Middendorp en Lia Kroon heeft een eenvoudig doe-het-zelf-pakket ontworpen voor een basismodel handtas. Zit de tas eenmaal in elkaar dan kun je hem helemaal naar je eigen smaak beplakken of beschilde-ren. Enkele voorbeelden vind je hier. Ook leuk om cadeau te doen!

Mighty WalletDe Mighty Wallet is een kleine, lichte, waterafstotende portemonnee die gemaakt is van het materiaal Tyvek. Er is ruimte voor zestien credit cards, twee vakken voor geld en twee voor visitekaartjes.

De Mighty Wallet is bijzonder, omdat hij gevouwen is uit één vel Tyvek, hierdoor zijn er geen stiksels nodig. Stiksel is namelijk de achilleshiel van elke portomon-nee, als de stiksels los raken dan valt hij zo uit elkaar.Verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

KeecieDe collectie bestaat onder andere uit boodschappentas-sen geïnspireerd op het bekende nylon model dat moeders vroeger gebruikten. Nu gemaakt van mooi stevig leer met een geweldige print aan de binnenkant: een zeefdruk van een woonkamer. Naast de tassen zijn er ook etuis in onder andere de vorm van teckels, vogeltjes en varkens. Alle Keecie-producten zijn van echt leer, echt handgemaakt en echt leuk!

Prijzen etuis vanaf €27,50

Windowshopper €149,-

verkrijgbaar voor €14,00

Page 6: Kwartaalblad Kunstcentrum

Nie

uw in

col

lect

ie

Gert Strengholt

Gert Strengholt (Utrecht, 1948) volgde de opleiding A.B.K. monu-mentaal en lithografie in Utrecht. Wonen, werken, leven is het hoofd-thema, dat in allerlei vormen terug-keert in het werk van Strengholt. Die thematiek verbeeldt hij veelal symbolisch in vormgegeven steden, mensen en dieren.

Bernard Pras

Bernard Pras (Roumazières-Loubert en Charente, 1952) wordt voor een deel grootgebracht door zijn groot-moeder die hem later in aanraking zal brengen met de kunstwereld.

In 1994 gaat hij zich bezig houden met het vervaardigen van materiële opstellingen bestaande uit een verzameling van voorwerpen en het maken van fotografische afbeeldin-gen hiervan. Zijn opstellingen vinden hun inspiratie de kunstgeschiedenis (Van Gogh) maar ook in de huidige maatschappij (portretten van Mickey Mouse en Catwoman). Pras vervangt kwast en kleur door voorwerp en materie en geeft een eigen interpre-tatie aan kunst. Uit een verzameling van de gekste voorwerpen zoals toiletpapier rollen, bakjes en zout-potjes komen zijn uitzonderlijke portretten tot stand.

Refuse veil - C-print - 100 x 80 cm - oplage 6€12.000,- / huur €205,- per maand

Refuse cap - C-print - 100 x 80 cm - oplage 6€12.000,- / huur €205,- per maand

Het Kunstcentrum heeft twee nieuwe aanwinsten bemachtigd waar we trots op zijn! Het gaat om werken van fotograaf Hendrik Kerstens (Den Haag, 1956). Bijzonder, want het werk van Kerstens was in Nederland tot nu toe alleen te vinden in de Amsterdamse Witzenhauzen Gallery. Het werk van Kerstens bestaat voor een groot gedeelte uit foto’s van zijn dochter Paula, die op de meest uiteenlopende manieren geportret-teerd is. Hendrik Kerstens fotogra-feert zijn dochter nu al zo’n 18 jaar. Naast de fotograaf zelf hebben de inmiddels 23-jarige Paula en Kerstens’ vrouw beiden een belang-rijk aandeel in de portretten.

Cat Caddy - fotoprint - 99 x 76 cm - oplage 8/40prijs: €1425,- / huur €30,- p/m

Nasty dogs - zeefdruk - 80 x 100 cm - oplage 25prijs: €525,- / huur €12,- p/m

Wist u dat ...• wij u graag en gratis deskundig advies geven over uw kunstkeuze, zowel voor thuis als in een bedrijf?• wij samenwerken met scholen om kinderen van verschillende leeftijden met kunst in aanraking te laten komen?• wij met de verkiezingen van de Provinciale Staten stemlokaal zijn geweest?• wij al uw kunstwerken op maat kunnen inlijsten?• wij professionele ophangsystemen verkopen die eenvoudig te monteren zijn?• u altijd welkom bent om naar onze kunst te komen kijken onder het genot van een kopje koffie?• u bij een lidmaatschap vanaf 10 jaar 5% korting krijgt op al uw aankopen?

k u n s t k a t e r n p a g i n a 6

Page 7: Kwartaalblad Kunstcentrum

Maa

ndaa

nbie

ding

enKu

nsta

ctie

Kunstcentrum

T: 075 - 614 12 10

F: 075 - 614 12 11

E: [email protected]

W: www.kunstcentrum.nl

Vincent van Goghweg 40 a|b

1506 JC Zaandam

Openingstijden:

dinsdag tot en met zaterdag

10.00-17.00 uur

eerste en laatste zondag v/d maand

13.00-17.00 uur

Volg ons via:

k u n s t k a t e r n p a g i n a 7

Aanbieding april

NUD lampen

De populaire NUD lampen zijn deze maand afgeprijsd van €34,50 voor €27,50! De simpele hanglampen zijn voorzien van een stevig gekleurd koord en zijn verkrijgbaar in verschillende vrolijke tinten. De NUD wordt geleverd met porseleinen lamphouder aan 3 meter textielkabel en wit afdekplaatje voor het plafond (excl. gloeilamp).

Aanbieding mei

Op alle vazen 15% korting

Wij hebben een uitgebreide collectie vazen in onze winkel. In mei krijgt u bij ons 15% korting op alle vazen. U kunt kiezen uit ontwerpen van verschillende designers. De vazen zijn gemaakt van onder andere glas, keramiek en plexiglas. Wij hebben al vazen vanaf €8,95. Leuk idee om cadeau te doen, bijvoorbeeld voor Moederdag!

Aanbieding juni

Zeefdrukken voor maar €25,-

Deze kleine zeefdrukken (beeld is 8x8 cm) van Wim van Willegen zijn in juni maar €25,-. U krijgt hier een gratis lijst bij! Van Willigen schildert stads- en landschapsgezichten van onder andere Zaandam en Amster-dam. Er zijn 8 verschillende zeefdruk-ken in 2 kleurstellingen. Ook leuk om in een serie bij elkaar te hangen!

Omruilactie: boek cadeau!

Bent u toe aan iets nieuws? Als u in april of mei uw geleende kunstwerk komt terugbrengen en direct een nieuw werk leent, krijgt van ons een prachtig kunstboek cadeau! Wij zien u graag in ons Kunstcentrum!

x

tipmoederdagtip