KPN Lokale Overheid maart 2015

8
1 .info Lokale Overheid .info Kiezen voor betrouwbaarheid in een hectische tijd Lokale Overheid 21 e jaargang | maart 2015 Op 1 januari werden de gemeenten Spijkenisse en Bernisse samengevoegd tot de nieuwe gemeente Nissewaard. Op die datum moest de kersverse gemeente ook zijn aangesloten op de CORV. “Een hectische periode, maar dankzij de Digitale Deurmat CORV lukte het om op tijd aan de verplichtingen te voldoen”, vertelt Joke den Boer van shared service center Syntrophos. “Gemeenten hebben als gevolg van de drie decentralisaties te maken met een overvloed aan informatie”, vertelt informatiemanagementadvi- seur Den Boer. “De aansluiting op de CORV is nog maar een klein onderdeel. Er gaat veel veranderen maar het is nog niet duidelijk hoe precies. Dat maakt het belangrijk om voor een betrouwbare en bewezen techniek te kiezen.” .Volop in ontwikkeling Het ICT-samenwerkingsverband Syntrophos begeleidde voor onder meer de gemeenten Nissewaard en Brielle de aansluiting op de CORV, de eerste externe bron die gemeenten via een digikoppeling moeten benaderen. .info is een uitgave van KPN Lokale Overheid en brengt nieuws, opinies en achtergronden over elektronische communicatie in de publieke sector. het einde van het jaar maken we een definitieve keuze. En dat zou zomaar KPN Lokale Overheid kunnen worden. De dienstverlening is uitste- kend.” “We verwachten dat in de toekomst ook voor andere bronnen, zoals de BRP, een soortgelijke verplichting geldt. De voorbereiding daarop zijn in onze huidige vaste applicaties nog niet helemaal uitgekristalli- seerd. Voor ons reden om in 2015 voor een neutrale partij te kiezen. We kijken de kat dit jaar nog even uit de boom met een losstaande, web-based oplossing.” .Digikoppeling voor de toekomst En dat is precies wat Digitale Deurmat CORV is, vertelt Hakan Akdogan, Sales Consultant bij KPN Lokale Overheid. “Deze SaaS-oplos- sing, ontwikkeld door GemCloud, is onderdeel van het leveranciersonaf- hankelijke Generieke Berichten Platform dat KPN Lokale Overheid heeft ontwikkeld. Daarmee kunnen gemeenten eenvoudig de beno- digde digikoppeling met externe bronnen maken. Zoals de CORV, maar ook andere bronnen.” .Snel, betrouwbaar en bewezen Voor Syntrophos is Digitale Deurmat CORV in eerste instantie tijdelijk. Den Boer: “We zochten vanwege de tijdsdruk een snelle, betrouwbare én bewezen oplossing. Daarmee hebben we in feite tijd gekocht: aan CORV: Collectieve Opdracht Routeer Voorziening Per 1 januari 2015 is aansluiting op de CORV voor iedere gemeente verplicht. Dit digitale knooppunt zorgt voor de afhandeling van het formele berichtenverkeer tussen justitiële partijen en het gemeente- lijke domein. CORV-berichten worden gestandaardiseerd, geüniformeerd en beveiligd uitgewisseld. domein: // Gemeente domein: // Justitie

description

Onderwerpen in deze uitgave zijn: - Kiezen voor betrouwbaarheid in hectische tijden - IoT Academy - Berichtenverkeer dankzij Gemeentelijk Gegevensknooppunt - Regie op lokale zorg in de cloud met Stipter

Transcript of KPN Lokale Overheid maart 2015

Page 1: KPN Lokale Overheid maart 2015

1 .info Lokale Overheid

.infoKiezen voor betrouwbaarheid in een hectische tijd

Lokale Overheid

21e jaargang | maart 2015

Op 1 januari werden de gemeenten Spijkenisse en Bernisse samengevoegd tot de nieuwe gemeente Nissewaard. Op die datum moest de kersverse gemeente ook zijn aangesloten op de CORV. “Een hectische periode, maar dankzij de Digitale Deurmat CORV lukte het om op tijd aan de verplichtingen te voldoen”, vertelt Joke den Boer van shared service center Syntrophos.

“Gemeenten hebben als gevolg van de drie decentralisaties te maken met een overvloed aan informatie”, vertelt informatiemanagementadvi-seur Den Boer. “De aansluiting op de CORV is nog maar een klein onderdeel. Er gaat veel veranderen maar het is nog niet duidelijk hoe precies. Dat maakt het belangrijk om voor een betrouwbare en bewezen techniek te kiezen.”

.Volop in ontwikkelingHet ICT-samenwerkingsverband Syntrophos begeleidde voor onder meer de gemeenten Nissewaard en Brielle de aansluiting op de CORV, de eerste externe bron die gemeenten via een digikoppeling moeten benaderen.

.info is een uitgave van KPN Lokale Overheid en

brengt nieuws, opinies en achtergronden over

elektronische communicatie in de publieke sector.

het einde van het jaar maken we een definitieve keuze. En dat zou zomaar KPN Lokale Overheid kunnen worden. De dienstverlening is uitste-kend.”

“We verwachten dat in de toekomst ook voor andere bronnen, zoals de BRP, een soortgelijke verplichting geldt. De voorbereiding daarop zijn in onze huidige vaste applicaties nog niet helemaal uitgekristalli-seerd. Voor ons reden om in 2015 voor een neutrale partij te kiezen. We kijken de kat dit jaar nog even uit de boom met een losstaande, web-based oplossing.”

.Digikoppeling voor de toekomstEn dat is precies wat Digitale Deurmat CORV is, vertelt Hakan Akdogan, Sales Consultant bij KPN Lokale Overheid. “Deze SaaS-oplos-sing, ontwikkeld door GemCloud, is onderdeel van het leveranciersonaf-hankelijke Generieke Berichten Platform dat KPN Lokale Overheid heeft ontwikkeld. Daarmee kunnen gemeenten eenvoudig de beno-digde digikoppeling met externe bronnen maken. Zoals de CORV, maar ook andere bronnen.”

.Snel, betrouwbaar en bewezenVoor Syntrophos is Digitale Deurmat CORV in eerste instantie tijdelijk. Den Boer: “We zochten vanwege de tijdsdruk een snelle, betrouwbare én bewezen oplossing. Daarmee hebben we in feite tijd gekocht: aan

CORV: Collectieve Opdracht Routeer Voorziening

Per 1 januari 2015 is aansluiting op

de CORV voor iedere gemeente

verplicht. Dit digitale knooppunt

zorgt voor de afhandeling van het

formele berichtenverkeer tussen

justitiële partijen en het gemeente-

lijke domein. CORV-berichten

worden gestandaardiseerd,

geüniformeerd en beveiligd

uitgewisseld.

domein: // Gemeente

domein: // Justitie

Page 2: KPN Lokale Overheid maart 2015

2 .info Lokale Overheid

Op weg naar het ‘Internet of Things’

Sensoren in straatverlichting zodat uitstoot en geluidsoverlast lokaal gemeten kunnen worden. Monitoring van geparkeerde fietsen om weesfietsen en parkeerproblemen te voorkomen. Slimme prullenbakken die een seintje geven als ze vol zijn. “Zodra stedelijke voorzieningen zijn verbonden met het internet is bijna alles mogelijk”, vertelt Irene de Ruijter, programmamanager van de Internet of Things Academy.

Sensoren in straatverlichting zodat uitstoot en geluidsoverlast lokaal gemeten kunnen worden. Monito-ring van geparkeerde fietsen om weesfietsen en parkeerproblemen te voorkomen. Slimme prullenbakken die een seintje geven als ze vol zijn. “Zodra stedelijke voorzieningen zijn verbonden met het internet is bijna alles mogelijk”, vertelt Irene de Ruijter, programmamanager van de Internet of Things Academy.

Maar hoe maak je de juiste beslissing als alles mogelijk is? “Op die vraag geeft de Internet of Things Academy

een antwoord”, vertelt De Ruijter. “In praktische workshops laten we deelnemers allereerst ervaren wat Internet of Things (IoT) precies is.

Hoe maak je de juiste beslissing als alles mogelijk is? Op die vraag geeft de Internet of Things Academy een antwoord”

Een derde van de eindbeslissers in grootzakelijke bedrijven heeft wel eens van IoT gehoord, maar slechts

een klein gedeelte weet er echt de voordelen uit te halen.

Bij het MKB is dat aantal nog kleiner. Door zelf aan de slag te gaan met IoT-oplossingen zien deelnemers hoe simpel het eigenlijk is en komen de ideeën los voor toepassingen in hun eigen organisatie.”

.Een loods vol middelen en machinesDe Internet of Things Academy is een autonoom platform, geïnitieerd door KPN en RDM Makerspace. De Ruijter: “De Makerspace is een oude

Irene de Ruijter, programmamanager Internet of Things Academy

Page 3: KPN Lokale Overheid maart 2015

.info Lokale Overheid 3

scheepsloods in de Rotterdamse haven die vol staat met machines en middelen om dingen te maken en te testen. Denk aan freesmachines, een grote waterbak om golfslag te simuleren, een flyzone voor drones, 3D-printers en een robotarm. Kortom, een ideale plek voor studenten en ondernemers die zelf niet over deze voorzieningen beschikken maar er hier toch gebruik van kunnen maken. Met de IoT Academy beschikt de RDM Makerspace straks ook over een IoT Lab zodat alle creaties ook een online-toepassing kunnen krijgen.”

.Ervaring als basis voor beslissingenDit soort creatieve broedplaatsen zijn een toepasselijke locatie voor de Academy volgens De Ruijter. “Voor managers en beslissers van grote bedrijven die deelnemen aan onze workshops is het erg inspirerend om te zien hoe hier wordt gewerkt aan de technologie van morgen. Normaal krijgen zij die ontwikke-lingen uitgelegd en moeten ze vervolgens de moeilijke beslissing nemen er in te investeren. Hier doen we het anders: ze zien de Internet of Things-technologie en kunnen er zelf mee werken. Dat geeft een veel betere basis voor een investerings-beslissing. Na de RDM Makerspace willen we daarom ook in andere creatieve broedplaatsen deze IoT Labs oprichten.”

.Een toolkit voor de toekomstNaast de workshops voor managers biedt de Internet of Things Academy ook ondersteuning aan ontwikke-laars van slimme toepassingen. “Daarvoor ontwikkelen we developer kits die hen in staat stellen ideeën te vertalen naar

concrete toepassingen en werkende prototypes te maken”, licht De Ruijter toe. Die toolkits bestaan uit verschillende hardware- en softwaremodules. Zoals de KPN M2M-simkaart, sensoren, modems en toegang tot het nieuwe KPN Low Power Long Range-netwerk. “Bovendien stimuleren we samen-werking vanuit verschillende disciplines waardoor de Academy steeds meer partners krijgt. Alleen met elkaar kunnen we de kennis en toepassingen op dit gebied vergroten.”

Met de Academy geeft KPN een belangrijke impuls aan de praktische toepassing van Internet of Things.

.KPN en Internet of Things Met het initiatief voor de Academy geeft KPN volgens Jasper Snijder, general manager New Business bij KPN, een belangrijke impuls aan de praktische toepassing van Internet of Things. “Het gaat er wat ons betreft niet alleen om dat dingen met elkaar verbonden zijn maar ook om wat mensen en bedrijven daar mee doen. Het doel is dat een grotere verbondenheid en slimme toepas-singen de kwaliteit van leven vergroten. Denk aan ouderen die vrijer kunnen bewegen omdat ze voortdurend in contact staan met hun hulpverleners. Of aan het eenvoudig opsporen van je bagage met behulp van een chip en een app. Internet of Things kan daar aan bijdragen, maar is niet het doel op zich.” De waarde van IoT zit hem volgens Snijder in samenwerking. “Internet of Things is een ecosys-teem van partijen die allemaal een

schakel toevoegen. Wij leveren de connectivity die in combinatie met andere schakels zijn waarde krijgt. De Academy staat dan ook open voor alle partijen die willen aanhaken.”

Juist ook voor lokale overheden biedt deze technologie praktische toepassingen

.Lokaal maar toch verbondenNiet alleen voor commerciële partijen is Internet of Things een interessante ontwikkeling legt De Ruijter uit. “Juist ook voor lokale overheden biedt deze technologie praktische toepassingen. Smart Cities bijvoorbeeld, waarin op afstand bedienbare straatverlichting kan worden opgeschaald als de situatie daar om vraagt. Of waarin connected onderhoudswagens zorgen voor route-optimalisatie, preventief onderhoud en automati-sche chauffeur- en rittenregistratie. Ook het monitoren van dijken en waterstanden kan op afstand met gebruik van sensoren. De mogelijk-heden zijn eindeloos als je eenmaal weet hoe het werkt. En daar dragen we met onze Academy aan bij.”

Internet of Things Academy laat beslissers en ontwikkelaars de kansen ervaren

Meer informatie

De Academy wordt officieel gelanceerd op 16 april, tijdens de Internet of Things Developers Day: www.developersday.nl. Neem voor meer informatie contact op met Irene de Ruijter via [email protected].

Irene de Ruijter, programmamanager Internet of Things Academy

Page 4: KPN Lokale Overheid maart 2015

4 .info Lokale Overheid

De decentralisaties in het sociaal domein leiden ertoe dat gemeenten meer gegevens gaan uitwisselen met een groter aantal partijen. “Zo’n 6.000 zorgaanbieders gaan vanaf nu hun Wmo- en Jeugdwetberichten uitwisselen met gemeenten”, zegt Hans Versteeg, adviseur bij de VNG, de opdrachtgever voor het knooppunt. “Om deze gegevensstromen te faciliteren is een centraal knooppunt nodig. Het voorkomt hoge administratieve lasten, beperkt fouten en scheelt uiteindelijk geld. Dat kan weer ten goede komen aan de zorg.” Inmiddels is al een paar duizend berichten heen-en-weer gegaan, dit zal groeien tot mogelijk een miljoen per jaar.

.Toewijzing en declaratiesPer 1 januari kunnen gemeenten via het Gemeentelijk Gegevensknooppunt zorgaanbieders toestemming geven om zorg te verlenen. Zorginstellingen kunnen op hun beurt facturen en declaraties indienen. Zij doen dat via hun eigen knooppunt, VECOZO. De zender kan zien dat een bericht goed is aangekomen. En anders volgt er een retourbericht met informatie over wat er niet klopte. “Het systeem is nog in ontwikkeling. Later dit jaar komen er extra berichten beschikbaar, zoals een bericht om wijzigingen in de zorg door te geven.”

.Gemeenten kunnen kiezenInmiddels hebben praktisch alle 393 gemeenten zich aangemeld om het Gemeentelijk Gegevensknooppunt te gaan gebruiken. Daarvan zijn er tot nu toe ruim 200 daadwerkelijk aangesloten en werkend, de rest is daarmee bezig. Inloggen gebeurt met eHerkenning op een webportaal via het Gemnet netwerk van KPN Lokale Overheid. Maar, zo voegt Versteeg toe, “gemeenten kunnen er ook voor kiezen het knooppunt te benaderen via webservices, met Digikoppeling. Dan komen de berichten direct in de administratiesystemen van de gemeenten, en hoeven ze niet eerst in te loggen op het webportaal. Het webportaal blijft wel nodig voor beheer

van de webservice”. De webservices zijn al beschikbaar, naar verwachting zijn eind 2015 alle gemeenten hierop aangesloten.

Meer informatieMeer weten over het Gemeentelijk Gegevensknoop-punt? Alle informatie die gemeenten nodig hebben bij het voorbereiden, inrichten en vormgeven van hun informatiehuishouding sociaal domein staat op de website www.visd.nl.

Efficiënt berichtenverkeer dankzij Gemeentelijk Gegevensknooppunt

Om hun nieuwe verantwoordelijkheden in het sociale domein waar te maken, moeten gemeenten blind kunnen vertrouwen op het veilig en gestandaardiseerd uitwisselen van – veelal privacygevoelige – informatie. Zij maken daarvoor inmiddels bijna allemaal gebruik van het Gemeentelijk Gegevensknooppunt. Daarmee wisselen ze snel, veilig en efficiënt berichten uit.

KPN Lokale Overheid biedt met haar Generieke Berichten Platform de mogelijkheid met Digikoppeling aan te sluiten op de webservices van het Gemeentelijke Gegevensknooppunt.

Wilt u meer weten over aansluiten met webservices en Digikoppeling? Neem dan contact op met uw KPN accountmanager en vraag naar het Generieke Berichten Platform.

Page 5: KPN Lokale Overheid maart 2015

.info Lokale Overheid 5

Schoon en voldoende oppervlaktewater, droge voeten en veilige wegen. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) werkt er hard aan om dit voor elkaar te krijgen. “Dat doen we zo veel mogelijk samen met burgers en bedrijven in de regio. Daarom zetten we ons met KPN-partner SIMgroep in voor een digitaal bedrijvenloket”, vertelt Robert Hauwert van het HHNK.

‘Wij zijn straks voor 1,2 miljoen burgers en bedrijven digitaal bereikbaar’

“Toegankelijkheid is de eerste voorwaarde voor goede samenwerking.”

“En zoals alle lokale overheden willen ook wij digitaal goed toegankelijk zijn”, vertelt de projectmanager informatievoorzie-ning. “Burgers en bedrijven moeten digitaal zaken met ons kunnen doen. Een belangrijke stap is een digitaal loket voor bedrijven.” Het nieuwe bedrijvenloket past goed bij de ambitie om te faciliteren. “We hebben een grote diversiteit aan klantcontacten, over uiteenlopende onderwerpen. Bezwaar maken, inspraak, vergunningen aanvragen, heffen van belastingen: het gaat straks allemaal via het digitale bedrijvenloket.”

.Kleine stappenDe realisatie van het loket gebeurt in kleine stappen. “Het basisportaal is naar verwachting medio 2015 gereed. In 2017 willen we ons

complete aanbod digitaal beschik-baar hebben.” Het hoogheemraad-schap heeft al een belangrijke stap gezet om de digitale toegankelijk-heid te verbeteren. Hauwert: “Onze website is compleet vernieuwd, met als belangrijkste verbetering de omslag van zendergericht naar dienstverlenend. Zo hebben we het aantal ‘zendartikelen’ op onze site teruggebracht van 6.000 naar 800 en staat de vraag ‘Waar kunnen we u mee helpen?’ prominent in beeld.” Die omslag – die onderdeel was van een brede organisatieverandering – werd in 2014 beloond met een nominatie voor de Beste Overheids-organisatie van het Jaar.

.VeranderprocesDe keuze voor een uitvoerings-partner bij de realisatie van het bedrijvenloket baseerde het HHNK op de richtlijnen uit de Rijksvisie Digitaal 2017. “De leverancier moest ons kunnen helpen met de nodige basisvoorzieningen zoals DigiD en eHerkenning. Daarnaast zochten we

nadrukkelijk een partij die ons kan helpen in het veranderproces naar digitalisering. SIMgroep voldoet uitstekend aan die wensen. Voor de aansluiting op eHerkenning wordt gebruik gemaakt van de eHerken-ningsmakelaar van KPN Lokale Overheid”. De komende tijd wil het HHNK samen met SIMgroep steeds meer diensten aan hun platform toevoegen. “Met als uiteindelijke doel dat we digitaal maatwerk kunnen leveren. Op basis van eHerkenning krijgen bedrijven straks een gepersonaliseerde pagina met diensten en producten die aansluiten bij hun profiel.”

“Zo zorgen we dat voor de 1,2 miljoen burgers en bedrijven waarmee we samenwerken de juiste informatie via het juiste kanaal en op het juiste moment beschikbaar is.”

PARTNER

Page 6: KPN Lokale Overheid maart 2015

6 .info Lokale Overheid

De lente staat voor de deur en dus gooien we lekker de ramen open, frisse lucht. Thuis genieten we daarvan. Op veel scholen is schone lucht helaas ver te zoeken. Wie er werkt, kan erover meepraten. Maar stelt u zich eens voor: een klaslokaal waarbij de docent op ieder moment van de dag zélf de temperatuur in zijn klaslokaal kan regelen. En met hetzelfde gemak regelt hij óók de ventilatie, het zuurstofgehalte en de luchtvochtigheid. Hij kan de waarden meten, delen en zelfs vergelijken met zijn collega’s, in real time.

Toekomstmuziek? Vandaag misschien nog wel, maar niet voor lang, als het aan mij ligt. Ik heb u op deze plek al eerder verteld over onze smart ambities. Dat het ons menens is laten we zien door daadwerkelijk te gaan proefdraaien in speciale Living Labs. Samen met de gemeente Den Haag en vele partners zetten we in op slimme voorzieningen in het klaslokaal. Maar ook daarbuiten, in de stad, in het verkeer, bij mensen thuis of in het ziekenhuis. Stuk voor stuk plekken die zich uitstekend lenen om smart aan te pakken. En dat doen we dan ook. Omdat we geloven in een toekomst waarin slimmer staat voor mooier en duurzamer.

Misschien dat u nu denkt: wéér zo’n grote stad die zo nodig voorop wil lopen, smart is niets voor een kleine gemeente als de onze. Maar het tegenovergestelde is waar, want juíst middelgrote en kleine gemeenten kunnen veel profijt hebben van de huidige ontwikkelingen. Denk maar aan het lichtgevende fietspad van Daan Roosegaarde. In gemeenten met een groot buitengebied kan zo’n weg op zonne-energie enorm bijdragen aan de bereikbaarheid en veiligheid. De techniek is simpel, de kosten laag. En dus vraag ik: wat houdt u tegen?

Ik wil vanaf deze plek álle 393 gemeenten oproepen om dit jaar smart aan de slag te gaan. Zodat Den Haag Smart City straks kan leren van Alblasserdam Smart City, en andersom. KPN Lokale Overheid helpt u daar graag bij. Met generieke oplossingen en met oog voor wat er al is. En dat vind ik behalve slim, ook nog eens ontzettend wijs.

Heimen VisserDirecteur KPN Lokale Overheid

Wie slim is,gaat smart aan de slag!

CO

LUM

N

Page 7: KPN Lokale Overheid maart 2015

.info Lokale Overheid 7

PARTNER

Regie op lokale zorg in de cloud met StipterMet de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning zijn gemeenten verantwoordelijk voor zorg en hulp voor bewoners. Het belang van goede zorginkoop en grip op administratieve processen neemt daardoor steeds meer toe. Stipter ontzorgt gemeenten in hun front- en backoffice met ICT en extra handen.

Het resultaatgericht uitvoeren en automatiseren van alle gemeente-lijke inkoop- en beheerprocessen binnen het sociale domein. “Dat is de kracht van Stipter”, aldus marketingmanager Claudia Balkhoven. “Met slimme ICT als drijvende kracht en een goede balans tussen kosten en kwaliteit.”

.Marktplaats voor zorgStipter is opgericht in 2004 toen de marktwerking in de zorg zijn intrede deed. “Ons doel was om vraag en aanbod digitaal bij elkaar te brengen. Een soort marktplaats voor zorgaanbieders en mensen met een zorgvraag.” Die marktplaats is inmiddels uitgegroeid tot een gespe-cialiseerde cloud-oplossing voor zorginkoop en -toewijzing en contractmanagement. Dit zoge-noemde Maatschappelijk Ondersteu-ningsplatfom® draait bij

zorgverzekeraars en bij ruim 45 gemeenten. “Met ons platform geven gemeenten eenvoudig, kostenefficiënt en op maat invulling aan hun maatschappelijke taken in het sociale domein. Wat bijdraagt aan het succes is dat gemeenten de regie houden. Zij bepalen op basis van welke criteria een toewijzing plaatsvindt. En door onze voortdu-rende monitoring van de tevreden-heid bieden we waardevolle managementinformatie op basis waarvan onze klanten kunnen sturen.”

.Geautomatiseerd maatwerk De ondersteuning van Stipter begint echter bij het helder krijgen van de benodigde zorg met behulp van een speciaal frontofficesysteem. “Op basis van die analyse publiceert een gemeente anoniem een aanvraag op ons platform. Slimme software

selecteert vervolgens de meest geschikte aanbieder(s) op basis van door de gemeente vastgestelde criteria. Ook de voorkeur (en afkeer) van cliënten voor een aanbieder speelt een cruciale rol in de toewijzing. Bovendien nemen we ook de administratie uit handen, inclusief de controles op facturen en uitbetaling van aanbieders.”

.Waardevolle management­informatieDe digitale koppelingen die nodig zijn om veilig informatie uit te wisselen met gemeenten, organi-seert Stipter zelf. Balkhoven: “Uiteraard draagt het betrouwbare Gemnet-netwerk van KPN Lokale Overheid bij aan onze vlotte dienstverlening.” De Gemnet-verbin-ding hebben gemeenten ook nodig voor identificatie-dienst SesamID van KPN Lokale Overheid. Die stelt gemeenten in staat veilig gebruik te maken het SVB-webportal Mijn PGB, de landelijke voorziening GBA-V en het Gemeentelijk Gegevensknoop-punt van het Inlichtingenbureau. Met behulp van KPN Lokale Overheid geven gemeenten zo invulling aan hun verantwoordelijkheid voor het persoonsgebonden budget (PGB) in het sociaal domein.

Page 8: KPN Lokale Overheid maart 2015

8 .info Lokale Overheid

Volg ons ook viaLokale Overheid

COLOFON Uitgave: KPN Lokale Overheid, Maanplein 110, 2516 CK Den Haag | Telefoon (070) 343 69 00 | Voor reacties en redactionele bijdragen: [email protected] | Vormgeving, illustraties & beeld: Hoogteyling BNO, Schiedam.

De EventCloud is een innovatief concept van KPN, Future Events, Prooost en Incentro en biedt een informatieomge-ving die ad hoc kan worden ingezet bij evenementen in de publieke ruimte. Door data slim te combineren ontstaat een accuraat beeld waarmee de organisator, hulpdiensten en de politie sneller kunnen handelen bij incidenten of bij teveel drukte op bepaalde locaties. Ook voor ondernemers is de beschikbare evenementinfor-matie waardevol als input voor slimme toepassingen.

.De blauwdruk blijft bewaard“De techniek van smart events bestaat al langer”, weet Alex Goedhart van KPN Lokale Overheid. “Maar het is de kunst een structurele aanpak te creëren die herbruikbaar is. Want in het geval van festivals en events wordt vaak ad hoc gewerkt en verdwijnt alle kennis en ervaring na afloop. Het mooie van de EventCloud is dat juist de infrastructuur bewaard blijft en bij een volgend event weer inzetbaar is. Door steeds meer functionaliteiten toe te voegen uit andere ervaringen ontstaat een waardevol pakket van diensten met als einddoel: informatie als een nutsvoorziening. ”

.Grotere veiligheid, betere belevingEen van de toepassingen die al in meerdere steden is getest, is de druktemeter functionaliteit die in verschil-

lende evenement-apps kan worden toegevoegd. Hiermee kunnen bezoekers zien welke plekken zij het beste kunnen mijden. Ook als ergens zakkenrollers actief zijn of een programma wat uitloopt kan de organisator dit laten weten via een pushbericht. Goedhart: “Die toepassing laat zien dat slim gecombineerde data via de EventCloud de veiligheid en beleving voor bezoekers vergroot.”

.Eenvoudig uitbreidenDe EventCloud wordt dit jaar ingezet bij het Haagse Life I Live Festival. “In 2014 hebben we hier al goede erva-ringen opgedaan met het samenbrengen van data”, aldus Goedhart. “Daardoor werd er bijvoorbeeld twee keer zo snel op incidenten gereageerd. Dit jaar kunnen we de functionaliteiten relatief eenvoudig uitbreiden omdat de logboeken en de achterliggende structuur bewaard zijn gebleven. Dat scheelt stakeholders als de gemeente, de festivalorganisatie en de veiligheidsdiensten een forse investering.”

Meer informatieWilt u meer weten over EventCloud? Neem dan contact met ons op via 070–343 69 00 optie 2. U kunt ook de whitepaper EventCloud aanvragen door een e-mail te sturen naar [email protected].

Ieder evenement eenvoudig ‘smart’ dankzij EventCloud

Effectieve hulpverlening, duidelijke communicatie bij calamiteiten en aantrekkelijke kansen voor ondernemers. Slim gebruik van beschikbare data heeft tal van voordelen voor evenementenorganisaties. Maar de investering om een evenement smart te maken vormt vaak een drempel. Met de EventCloud is koudwatervrees niet nodig.