Kerkblad november 2015

15
KerkBlad 35e jaargang I nummer 8 I november 2015 Protestantse Gemeente Sint-Catharijne Brielle I Zingen en bidden in huis en kerk I Levende adventskalender I Kerstnachtdienst I Sint-Catharijnekerk in den vreemde I Klein en groot in de kinderkerk I Beroep en ethiek I

Transcript of Kerkblad november 2015

Page 1: Kerkblad november 2015

KerkBlad35e jaargang I nummer 8 I november 2015

Protestantse Gemeente Sint-Catharijne Brielle

I Zingen en bidden in huis en kerk I Levende adventskalender I Kerstnachtdienst ISint-Catharijnekerk in den vreemde I Klein en groot in de kinderkerk I Beroep en ethiek I

Page 2: Kerkblad november 2015

M Meditatieds. Anke Dekker

GedachtenisOp 22 november gedenken we wie ons zijn ontvallen aan de dood. We staan stil in de tijd, denken terug aan wie er niet meer zijn, aan alle mensen die ons zijn voorgegaan. Voor een aantal van ons komt dit heel dichtbij. Zij hebben iemand die ze lief hadden als geen ander, verloren. Iemand die een onuitwisbare plaats in hun leven innam, onvervangbaar. Anderen leven al langer met een verlies dat zo’n dag zwaar maakt en dat roept veel herinneringen op. Wat kun je zeggen, woorden schieten te kort en passen nooit precies bij jouw emotie, jouw verdriet. Soms is het beter om naar muziek, die je samen mooi vond, of zelf mooi vindt te luisteren. Of afhankelijk van je stemming ben je gewoon maar stil om herinneringen en beelden die je dierbaar zijn te koesteren.Een andere keer helpen dichters haarscherp te verwoorden hoe je je voelt. En hoe het is je gemis te moeten dragen, of je wilt of niet. Soms word je op een onverwacht moment getroffen door herinneringen aan dingen die je samen deed, samen deelde, aan het veel te vroege afscheid, aan het onvervangbare van diegene, die je zo lief is. Het verdriet dat ons overvalt na een overlijden kent een dubbele kant, van aanwezigheid en afwezigheid. De geur van zijn of haar kleren, het handschrift in een notitieboekje, de foto’s aan de muur en op de schoorsteenmantel, de stoel waar hij altijd zat, de schilderijen die zij maakte, ze roepen de blijdschap van aanwezigheid op en tegelijk val je in de leegte van een onnoembaar gemis.Ida Gerhardt zegt het als volgt in haar gedicht ‘Genesis’.

Oud worden is het eindelijk vermogenver af te zijn van plannen en getallen;een eindelijke verheldering van ogenvoordat het donker van de nacht gaat vallen.

Het is een opengaan van vergezichten,een bìjna van gehavendheid genezen;een aan de rand der tijdeloosheid wezen.Of in de avond gij de zee ziet lichten.

Het is, allengs, een onomstotelijk wetendat gij vernieuwd zult wezen en herschapenwanneer men van u schrijven zal: ‘ontslapen’.Wanneer uw naam op aarde is vergeten.

De Eeuwige wordt eindelijk zichtbaar, een onomstotelijk weten van niet verloren gaan, ook al is je naam op aarde vergeten, of je nu nog leeft of al overleden bent. Je gaat niet verloren, dat idee, dat visioen helpt je dan door de hel van pijn, verdriet en eenzaamheid heen. Dat te geloven, daarop te vertrouwen moet angst en vrees wegnemen, maar eenvoudig is dat niet. Want waar is God als wij lijden, als ons onrecht wordt aangedaan? De wanhoop kan toeslaan, de depressie ligt op de loer.In Psalm 93 staat: ‘De Heer is koning.’De Psalm zegt: ‘Niet twijfelen, niet bang zijn, God is er bij, zijn ge-tuigenissen zijn betrouwbaar.’ ‘God zal ons redden.’ Die gedachtegang verschaft ons moed en kracht om te leven, vooral niet op te geven in zware tijden. Het leven kan er nog zo zwart uitzien, God is erbij en draagt ons, bewaart ons. Want boven al die tegenslagen die ons overkomen in

het leven is Hij, geweldig, sterk en hoog verheven. Dwars tegen de dreiging van de elementen in blijven we in leven.Dat wordt in menig psalm bezongen, maar niet elk mens heeft in levensbedreigende situaties een uitweg gevonden. Met name waar onschuldigen en rechtvaardigen getroffen worden, komt de vraag naar voren hoe God tegenover hen staat.Soms lijkt de vraag naar Gods aanwezigheid ‘opgelost’ te worden door te stellen dat wie een ramp overkomt wel een zondaar geweest zal zijn. Mij lijkt dat geen antwoord. Het geloof dat het leven volgens Gods leefregels, de Thora, zegen meebrengt blijkt in de realiteit geen automatisme te zijn. Brengt een goed en rechtvaardig leven wel een volheid van dagen met zich mee, en goddeloosheid een voortijdig einde?Staat ook die gedachte niet haaks op de feitelijke werkelijkheid? Gods rechtvaardigheid lijkt vaak ver te zoeken, maar een ding weten we wel: overledenen vallen niet buiten Zijn barmhartigheid. God is sterker dan de dood.Als je probeert goed te leven leef je met God, elke dag.Zoiets als: ‘Mens wie ben je, Adam, Eva, waar ben je … en hoe leef je je leven?’God is waakzaam en zorgzaam, hij omgeeft ons hele leven.Wij blijven herinneringen ophalen aan diegene die ons zo lief was en is.Sterk als de dood is de liefde, een vlam van de Heer.God zal onze ziel bewaren in Zijn eeuwigheid.We hoeven niet bang te zijn, niet voor de dubbelzinnigheid van het leven en ook niet voor de dood, bij God is alles goed, in eeuwigheid.

(illustratie: Edvard Munch, Licht)

2

Page 3: Kerkblad november 2015

NL Uit het nieuwe liedboek

Zingen en bidden in huis en kerk

Een onderdeel van het winterwerk is dit jaar de Levende Adventskalender. En wie weet is het zo’n succes dat we er een jaarlijks festijn van kunnen maken. Tien enthousiaste gemeenteleden hebben zich gemeld om u, jou te ontvangen.

Wat er dan binnen gaat gebeuren is een ver-rassing. Het gaat om ontmoeting en bezin-ning voor jong en oud. Het duurt een half uur en is gepland op een tijdstip dat iedereen daarna nog verder kan met de eigen bezig-heden. Op zondag van 16.30 tot 17.00 uur, op an-

dere dagen van 19.00 tot 19.30 uur. Weet u welkom achter één of meer deuren.

Op de volgende data staat de deur in decem-ber open: woensdag 2 decemberOnny en FreekVoskamp, Ommeloop 550 (Vlinderhof 3)zondag 6 decemberTrudy Morgenstern, Boterstraat 7woensdag 9 december Gerry en Karl Rex, Nicolaas Pieckstraat 23donderdag 10 december Els Geldof, Kolk 36

zondag 13 decemberHanneke en Henk Klootwijk, Landvoogdes 116dinsdag 15 decemberJeannette en Theun Klein, Clarissenstraat 5donderdag 17 december Corry de Prieëlle, Reede 61zondag 20 decemberMarrijan en Wim Osseweijer, Krammer 50dinsdag 22 decemberCoby en Wim van Ommeren, Reede 139woensdag 23 decemberEls en Ton Menkveld, Maarland ZZ 93

De ondertitel van deze bundel spreekt mij aan, want dat is precies wat ik nu al meer dan 45 jaar in onze mooie Catharijnekerk heb mogen doen.Voor mij is dit liedboek, net zoals de bijbel-vertalingen, al weer de derde op rij. Afgezien van Zingend Geloven en Tussentijds waren dat de Hervormde Bundel 1938 en het Lied-boek voor de Kerken.

Gelukkig zijn behalve de psalmen ook vele andere liederen uit het voorgaande liedboek hierin teruggekeerd. Opvallend is het grote aandeel van de hand van dominee-dichters zoals Jan Wit, Willem Barnard, Huub Oos-terhuis.Een grote bijdrage in deze bundel is geleverd door ds. Sytze de Vries (1945). Maar liefst 120 bijdragen, waarvan 40 eigen liederen, 20 vertalingen en vele gezongen gebeden (zoals Koester de namen ... lied 199). Vele teksten op muziek van Willem Vogel met wie hij lang samenwerkte in de Oude Kerk in Amsterdam. Teksten en muziek zijn volledig op elkaar afgestemd.Zijn bewoordingen spreken mij bijzonder aan. Ze beslaan niet alleen de verschillende jaargetijden, maar ook en vooral de diverse stadia in het leven. Voor mij erg aansprekend is lied 657.

Duidelijk wordt hier aangegeven wat de Ge-meente van de Heer is, en moet zijn, namelijk veelkleurig en toch eensluidend in haar lofprijzing.

Aanvankelijk zag ik als oudere op tegen de invoering van weer nieuwe liederen en vooral ook melodieën. Gelukkig zijn er echter in dit liedboek ook vele bekende, of goed in het gehoor liggende melodieën te vinden. Lied 657 is daarvan een voorbeeld.In het tweede couplet, dat vaak wordt geciteerd bij overlijden, wordt weergegeven dat de sterkere in moeilijke tijden de zwakke ondersteunt. Toch mag in zo’n periode de lofzang niet ontbreken, zegt vers 3.In het slotcouplet dat de eindfase van ons le-ven beschrijft, wordt onze hoop en verwach-ting prachtig verwoord.

Gijs Versluis

Zo lang wij ademhalenschept Gij in ons de krachtom zingend te vertalenwaartoe wij zijn gedacht:Elkaar zijn wij gegeventot kleur en samenklankde lofzang om het levengeeft stem aan onze dank.

Al is mijn stem gebroken,mijn adem zonder kracht, het lied op andere lippendraagt mij dan door de nacht.Door ademnood bevangenof in verdriet verstild:het lied van uw verlangenheeft mij aan ’t licht getild.

Het donker kan verblekendoor psalmen in de nacht.De muren kunnen vallen:zing dan uit alle macht!God, laat het nooit ontbreken aan hemelhoog gezang, waarvan de wijs ons tekentdit lieve leven lang.

Ons lied wordt steeds gedragendoor vleugels van de hoop.Het stijgt de angst te bovenom leven dat verloopt.Het zingt van vergezichten,het ademt van Uw Geest.In ons gezang mag lichtenHet komend bruiloftsfeest.

3

Levende adventskalender

Page 4: Kerkblad november 2015

Heel lang geleden, zeker meerdere jaren, heb ik eens geschreven een leeftijd bereikt te hebben waarop het hoog tijd wordt eens na te denken over wat ik later worden wil. Nu ben ik weliswaar reeds druk doende plannen te smeden en idealen te creëren, maar ontdek ik ook, terug denkende, dat sommige daarvan reeds zijn uitgevoerd of verwezenlijkt. Een goede zaak, dat wel. Toch vind ik dit ook zorge-lijk. Het schrikbeeld dat je in de verre toekomst meer bezig bent met plannen en idealen die al passé zijn dan aan nieuwe verontrust mij in hoge mate. Oude mensen, zij die niet meer aan het arbeidsproces mogen deelnemen, hoor je dan ook spreken over ervaringen uit hun werk in de wetenschap dat daaraan geen nieuwe elementen worden toegevoegd. Uiteindelijk kom je dan in een fase terecht waar nieuwe plannen en idealen ontbreken, een situatie waarin de begrafenison-dernemer brood ziet. Onbereikbare idealen kunnen je daarentegen ook opbreken. Al heel lang loop ik met de gedachte een pelgrimstocht te ondernemen. Vooreerst heb ik volstaan met het lezen van ‘fietsen met God’. Het boek beschrijft een pelgrimstocht van Canterbury naar Rome, uitgevoerd door drie vrouwen; Agnes Amelink, Monic Slinger-land en Alja Tollefsen. De bedevaart had niet alleen tot doel Rome met de fiets te bereiken, maar vooral om met elkaar in gesprek te raken over wat hen in het geloof bindt en scheidt.

Pelgrimeren is niet voorbehouden aan christenen. Bedevaarten naar Mekka zijn berucht.

Pelgrimeren is de laatste jaren mateloos ‘in’ geworden en de schare pelgrims stijgt sneller dan dat het aantal kerkgangers afneemt. We hoeven niet ver, immers in Nederland kennen we het Pieterpad, vooral populair bij profane pelgrims. Over de grenzen kennen we uiteraard het vermaarde pelgrimspad naar Santiago de Compostela. Het is file lopen geworden en binnenkort krijgen we wellicht naast een opsom-ming van vertragingen op onze autowegen informatie over files op pelgrimspaden. Vermoedelijk zullen de uitzendrechten daarvan worden opgekocht door de KRO of de IKON. Pelgrimeren is niet voorbehouden aan christenen. Bedevaarten naar Mekka zijn berucht. Eenmaal daar aangekomen wordt de duivel verdreven door het stenen gooien, terwijl anderen zich door de drukte beperken tot het loodje leggen. Het is niet zo vreemd dat sommigen naar alternatieve manieren zoeken om een pelgrimstocht te ondernemen, namelijk per fiets. Niet nieuw. Ik herin-ner mij een verhaal van Godfried Bomans over een bedevaart naar Heiloo, die zijn school per fiets ondernam. Een leerling uitte onderweg zijn twijfels over de kerkelijke betekenis van het persoonlijk door Sint Jeroen gegraven heilige putje. “Rechts houden en niet kletsen”, antwoordde de pater die de kinderen begeleidde. “Deze behandeling van kerkelijke problemen werd toen wel toegepast,” aldus Bomans, “tegenwoordig gaat dat niet meer.”Met het doel mij direct onder te dompelen in de pelgrimage van het drietal maakte ik dankbaar gebruik van de leesmethode die ik van mijn vader heb geleerd en die hij toepaste bij romannetjes. Kort samengevat, je leest de eerste bladzijde, één halverwege en de laatste bladzijde en je kent de inhoud. Het toeval wilde dat ik juist het hoofd-stuk trof over de beklimming van de Simplonpas. Aangrijpend hoe

Agnes deze krachtsinspanning beschrijft. Psalmverzen schieten haar te kort. Zij is gereformeerd opgevoerd en gereformeerd gebleven, dus ze weet van doorzetten. Eindelijk op het hoogste punt aangekomen vliegt Monic haar om de nek. “Je hebt het gehaald.” Zij was al anderhalf uur boven, maar ja, zij was weliswaar ook gereformeerd opgevoed, maar rooms geworden en dan vlieg je ongecompliceerd de berg op. Een typisch katholieke souplesse, die kan leven met en-en, waar het voor gereformeerd of-of is. Alja, een anglicaanse priester, was niet aan de beklimming begonnen, maar had eenvoudig de trein genomen. Toch was de Simplonpas voor haar het moeilijkste gedeelte. Ontvangen en niet kunnen geven is zwaarder dan het leveren van een lofwaardige lichamelijke prestatie. Een pelgrimstocht maakt geen einde aan ver-schillen in geloof. Stagnatie in het oecumenische proces wordt er niet door opgeheven en het land van zekerheid niet bereikt. Integendeel, twijfel over de juistheid van je eigen vastgeroeste en vooringenomen standpunten neemt toe. Het is juist deze twijfel die je ontvankelijk maakt voor het standpunt van de ander.

File op het pelgrimspad

K KerkkronkelsJan van Duivenvoorde

4

Page 5: Kerkblad november 2015

BangIn de dienst van zondag 4 oktober werd onderstaand gedicht voor-gedagen bij de collecte voor Vluchtelingenwerk.

Jij bent bang. Ik ben bang. Jij bent bang om dood te gaan in de oorlog in jouw land. Ik ben bang dat je die oorlog meeneemt naar het mijne. Jij bent bang dat de grenzen voor je neus zullen worden gesloten. Ik ben bang dat er veel mensen met verkeerde bedoelingen hier naar toe komen. Jij bent bang dat je niet welkom bent in Europa. Ik ben bang dat jij mijn cultuur niet zult begrijpen. Jij bent bang dat je nooit meer terug naar je huis kunt. Ik ben bang dat je nooit meer terug naar huis wilt. Jij bent bang dat wij je niet willen helpen. Ik ben bang dat jij de hulp niet zult waarderen. Jij wilt vast niet dat ik bang ben. Ik wil ook niet dat jij bang bent. Laten we er dan samen voor zorgen dat onze angsten ongegrond zijn.

Sandra Gorwill-Lissenberg(sandra-gorwill.tumblr.com)

D van deDiaconie

Het WereldhuisDe protestantse diaconie van Amsterdam opende in 2008 het Wereldhuis, een plek waar mensen zonder verblijfspapieren hulp krijgen en een luisterend oor vinden. In het Wereldhuis komen veel arbeidsmigranten, maar ook uitgeprocedeerde asielzoekers en slachtoffers van mensenhandel. In het Wereldhuis kunnen zij even op adem komen. Ook kunnen ze er terecht voor juridisch advies of medische zorg. Er zijn fietscursus-sen en taaltrainingen. Het Wereldhuis wil de mensen zo helpen dat ze op eigen kracht verder aan hun toekomst kunnen bouwen. De collecte op 15 november is bestemd voor het Wereldhuis en andere diaconale projecten in Nederland van Kerk in Actie (www.kerkinac-tie.nl).

Help de nieuwe kerk in AlmereDe collecte van 29 november is bestemd voor Missionair Werk en Kerkgroei. Een groeistad als Almere biedt veel nieuwe mo-gelijkheden op kerkelijk gebied. Er ligt nog weinig vast. Tegelijk is Almere een jonge stad waar samenhang ontbreekt en veel armoede en werkloosheid voorkomt. De diaconieën van de verschillende wijkgemeenten verzet-ten veel werk, maar diaconaal vermogen is er nauwelijks. De protestantse gemeente vraagt steun voor een vernieuwende aanpak om armoede effectief te bestrijden. Zo heeft de

diaconie het voedselloket omgebouwd naar een ‘sociale supermarkt’. In plaats van een standaard voedselpakket kunnen klanten met een pasje zelf voedsel uitzoeken en ‘kopen’.

Mooie opbrengst voor VluchtelingenwerkDe collecte van 11 oktober voor Vluchtelin-genwerk heeft € 678,26 opgebracht.Namens de diaconie hartelijk dank voor uw gulle bijdrage!

Supermarktactie voor de VoedselbankDe noodvoorraad van de voedselbank slinkt. Daarom organiseert de Activiteitencommis-sie van de Voedselbank op vrijdag 11 en zaterdag 12 december 2015 weer een grote

supermarktactie. In tal van supers in Brielle, Heenvliet, Spijkenisse en Zuidland zijn op die dagen vrijwilligers aanwezig om lang houdbare levensmiddelen in te zamelen. Om deze actie tot een succes te maken zijn er 200 vrijwilligers nodig. U kunt helpen door het uitdelen van Flyers of het in ontvangst nemen van goederen. Ook zoeken we mensen die in het bezit zijn van een bestelbus om bij het vervoer te helpen.Denkt u, dit is echt iets voor mij (tijdinves-tering 2,5 uur), meldt u dan aan per mail: [email protected]. Bellen mag natuurlijk ook: 06 27146876 (graag na 18.00 uur).Bij voorbaat dank voor uw hulp!

Verantwoording diaconale collecten en giften over derde kwartaal 2015Collecten voor eigen werk € 1.396,91Plantage 150,83Gasthuis 320,60Werelddiaconaat 220,60Missionair werk 185,71Stichting Uitvlucht 251,73Zomerzending 270,31KND project 50,45Ommeloopkring 170,40Vrijwillige bijdrage 85,00Kerkradio 189,70

Totaal € 3.292,24

5

Page 6: Kerkblad november 2015

Deze oproep is bestemd voor zangeressen en zangers met koorervaring die met de cantorij van de Sint-Catharijnekerk kerstliederen wil-len meezingen in de kerstnachtdienst op 24 december aanstaande.

De repetities zijn op de volgende dinsdag-avonden:• 1 december vanaf 21. 00 uur

• 8, 15 en 22 december van 20.00 tot 22.00 uur

Wilt u meezingen met de cantorij in de kerst-nachtdienst of wilt u meer informatie: Janneke Schoemaker, (0181) 415412 [email protected] ofTine Wolters (0181) 415774 [email protected]

Vrijwilligerin beeld

Kerstliederen zingenin kerstnachtdienst

Op maandagmiddag komt wekelijks een groepje dames in het Zalencentrum bij elkaar om te handwerken en vooral ook om elkaar te ontmoeten. Praten en breien gaat namelijk heel goed samen. Het is Lydia Kamerling die dit mogelijk maakt. En onder haar leiding wordt er twee maal per jaar toegewerkt naar een verkoopdag ten bate van onze Sint-Catharijnekerk. Zo wordt het nuttige met het aangename verenigd. Op zaterdag 28 november is het weer zo ver. Gaat u dan ook eens kijken in het Zalencentrum. En mis-schien krijgt u wel zin om mee te gaan doen met deze gezellige club. Bijna alles wat je handen kunnen maken is te realiseren bij de crea-doe-middagen. Inbreng van eigen ideeën is ook zeer welkom.Voor zulke gezellige ontmoetingen moet er wel iemand zijn die het organiseert. Lydia, dank je wel voor je inzet bij dit stukje gemeente-zijn.

Wat de meesten van u niet weten is dat Lydia ook jaren de kopij voor het kerkblad heeft ge-corrigeerd. Type- en taalfouten werden door haar vroegtijdig opgespoord. Sinds we een kerkblad in kleurendruk hebben is er minder tijd om te corrigeren en doen we dat als redactieleden zelf in het weekend voor onze vergadering. Lydia, dank je ook voor dit werk dat je de afgelopen jaren gedaan hebt.

7

Zaterdag 28 november is de jaarlijkse Crea-doe-najaarsmarkt in het Zalencentrum aan de Langestraat van 10.00 tot 15.00 uur.Er zijn weer prachtige handwerken te koop, gebreid, geborduurd en gehaakt. Ook zijn er wenskaarten, adventskransen, bloemstukjes, sieraden en intekenlijsten voor allerhande artikelen. En natuurlijk voor de inwendige mens, koffie, thee en soep!Bovendien hebben enthousiaste bakkers en baksters hun best gedaan op overheerlijke

appeltaart, kruidkoek, speculaaskoek, cake en zo meer. Daarnaast kunt u huisgemaakte jam, appeltjes en stoofpeertjes op onze najaars-markt kopen. Kortom, alles de moeite waard om een kijkje te komen nemen en een koopje te wagen, misschien voor Sinterklaas of Kerst. U komt toch ook? Namens de crea-doe-dames: tot ziens op 28 november aanstaande.

Lydia Kamerling

Kom naar de najaarsmarkt

Geluidsinstallatie aangepastOp 20 oktober hebben Ina van Veen en Ad van Wingerden samen met dominee Anke Dekker de geluidsinstallatie en de microfoons getest in de kerk. Om het beste geluid te krijgen voor de mensen in het houtwerk wor-den voortaan de speakers van de noordbeuk bijgezet. Hiermee hopen we u tegemoet te komen en goed verstaanbaar te zijn. Maakt

u gebruik van een gehoorapparaat dan is er ringleiding aanwezig in het middenschip u kunt het beste plaatsnemen op de stoelen. De zitplaatsen in de houten banken kunt u beter vermijden. Misschien is het leuk om eens een keer op een andere plek gaan zitten, zodat u zelf kunt ondervinden waar u het fijnst zit en alles goed kunt volgen.

Page 7: Kerkblad november 2015

KM van deKerkrentmeesters

ToeristenbezoekEen zomer lang stonden er maar liefst veertig toeristenmedewerkers bij toerbeurt achter de balie. Dagelijks ontvingen ze een stroom bezoekers. Zorgden voor een warm welkom, wezen de weg naar de toren en vertel-den over belangwekkende details van het kerkgebouw. Zo leverden ze een belangrijke financiële bijdrage - dit jaar een slordige zestienduizend euro - aan het behoud van de Sint-Catharijnekerk.Graag willen we al die medewerkers hartelijk danken voor hun enorme inzet en enthousi-asme. In het gedicht ‘De toeristenmedewerker’ op deze pagina geven we henzelf het - zin-gende - woord.

RommelmarktOok rommelmarkt De Coppelstock kent een vaste groep vrijwilligers. Dertig vrouwen en mannen, waarvan de jongste net geen 60 en de oudste bijna 90 jaar (!), zijn elke woensdag in touw om afgedankte huisraad te verkopen. Dat begint al ‘s morgens. Met twee auto’s wordt dan rondgereden in Brielle en Vier-polders om spulletjes bij u thuis op te halen. Vervolgens wordt alles in de Coppelstock verdeeld over de afdelingen: huishoudelijke artikelen, elektrische apparaten, speelgoed en puzzels, boek en plaat, schilderij en lijstwerk, meubilair.En dan begint om half twee de verkoop. Het heeft soms wat weg van de Dolle Dwaze Da-gen bij de Bijenkorf. Dat zien we terug in de opbrengst. Tot eind oktober was al een bruto bedrag van 37.500 euro binnen. Een fantas-tisch resultaat waarvoor we al die helpende handen graag hartelijk bedanken.Tot slot en niet in het minst belangrijk: de komende weken is er een speciale afdeling

met de meest uiteenlopende kerstartikelen waar u voor Sint of Kerst uw slag kunt slaan. Daarna gaan de Coppelstock-vrijwilligers van 16 december tot 12 januari met kerstreces.

NajaarsactieTot 1 oktober was er aan vrijwillige bijdra-gen, collectes en financiële activiteiten zo’n 110.000 euro voor het pastoraat ontvangen. Daar stonden tot die datum 136.000 euro aan uitgaven tegenover. Voor zaken als:• kosten voor de zondagse eredienst en

evangelieverkondiging;• kosten rondom de diensten als de gesten-

cilde liturgieën, kerkomroep, website en vervoer minder validen of ouderen;

• jeugdwerk, zieken- en ouderenpastoraat.Een tekort tot nu toe van 26.000 euro. Verdeeld over onze bijna 650 bijdragende lid-maten is dat 40 euro per lid. Daarom dus ook dit najaar een vraag om een extra bijdrage. In de week van 16 november bezorgen we u een brief en acceptgiro. We hopen en verwachten voor (een deel van) dat bedrag een beroep op u te mogen doen.

8

De toeristenmedewerker

Komt vrienden in de ronde,minnaars van deze kerk.Ik zal u gaan verkonden,hoe ik door simpel werk,een zomer lang bezoekers nooden zo verlicht der kerke (financiële) nood.

refrein:Hieperdepiep hoerawelkom, kom weléén euro graag, voor toren en de kerk.Hoera, hoera, hoera

De rentmees telt de muntenen schudt dan streng het hoofd.De kosten zijn steeds hoger,dan baten zoo beloofd.Maar ik ontvang met vreemdelingmeer euro’s, ja ‘t is niet gering.refrein

De diaak zorgt voor d’armen,dat is een schone zaak.Maar wil zij die zaak kwijten:bedelzakkend rij na rij.Dan ik, ik open slechts de deuren volk stroomt in, geld geen malheur.refrein

Domina in d’ houten broekroept: “Hemels kapitaal!”Verhalen voor wie zijn op zoektroost als ‘t veel is allemaal.Maar ik leid groot en klein in ’t rond:krijg alom ohs, ahs en open mond.refrein

Ons kossie steekt de kaarsen aanzorgt tevens voor ’t geluid.Ook koffie wordt door haar gezetgeld vliegt er zo breed uit.Maar ik, ik steek ook kaarsen aanen open zo weer een geldkraan.refrein

Dus mensen voor het lesteal werkers hier zijn goed.Maar ik ben toch de besteschoon ik soms wijken moet,voor trouw of rouw of andere diensten dan niks beur, weg zo mijn winst.refrein

Page 8: Kerkblad november 2015

9

Op zaterdag 31 oktober en zondag 1 november jl. organiseerde de Sint-Catharijne cantorij in samenwerking met de Cantorij van Oost-voorne een Nederlandse Evensong.

Er werd de hele dag geoefend in de Sint-Catharijnekerk waarna om 17.00 uur de Evensong klonk. Op zondag 1 november om 17.00 uur vond deze Evensong in de Dorpskerk van Oostvoorne plaats. De avondgebeden werden uit het liedboek gezongen en ook waren het Magnificat & Nunc Dimittis van J.B. Dykes horen.De collecte bij de uitgang heeft het mooie bedrag van 308 euro opge-bracht.

Afgelopen zomer bezochten wij Bad Bentheim, net over de grens bij Oldenzaal. Deze plaats heeft een burcht - Burg Bentheim - waarin ook een burgkerk is opgenomen. Deze burgkerk heet Katharijnenkirche en is ook genoemd naar Sint-Catharijne.In de kerk worden geen diensten meer gehouden (denk ik). Er staat namelijk geen meubilair in. De kerk maakt deel uit van het hele burg-complex en staat niet op zich zelf. Volgens het bordje is de burgkerk tussen de twaalfde en zeventiende eeuw gebouwd. In de kapel bevin-den zich grafplaten en dodenschilden. De kerk heeft niet veel indruk op mij gemaakt, maar deelt wel de naam van onze indrukwekkende kerk.

Klaas Jut

Wandelend door Parga, een plaats aan de Griekse Westkust, zagen we een klein bruin bordje dat verwees naar de Agia Aikaterini of wel Catharijnekerk. Het bleek een heel onopvallend gebouwtje in een verloren hoekje. Zoals gebruikelijk was de deur open. Binnen was alles eenvoudig maar netjes, de ikonostase, (wand samengesteld uit iconen in de orthodoxe kerken) wat stoelen en een brandend olielampje.Het contrast met onze Catharijnekerk was groot. Geen stadsbeeldbepa-lend monument, maar een veredelde loods, van buiten en van binnen tot het minimale teruggebracht, maar toch in stand gehouden, de lamp bijgevuld, de deur open. Het laat zien, dat een geloofsgemeenschap niet bijeen wordt gehouden door een gebouw, maar door de toewij-ding van de leden. Bij het stellen van prioriteiten wellicht iets om over na te denken.

Dick Boogaard

Mooie Nederlandse Evensongtrekt veel bezoekers

Sint-Catharijnekerkin den vreemde

Katharijnenkirche

Agia Aikaterini

Page 9: Kerkblad november 2015

Leesroosteronder voorbehoud22 november Jesaja 55, 6-9 Matteüs 25, 1-1329 november Zacharia 14, 4-9 Lucas 1, 5-25 6 december Lucas 1, 26-3813 december Sefanja 3, 14-20 Lucas 1,39-5620 december Micha 5, 1-4a Lucas 1,57-8024 december Jesaja 8, 23b-9,7 Lucas 2, 1-1425 december Jesaja 52, 7-10 Lucas 2,15-20

Lied van de maandnovember lied 772december projectlied

Kerkdiensten Plantagezaterdagavond 18.30 uur14 november r.k. voorganger28 november ds. Anke Dekker5 december pastor Bea Poortvliet12 december mevr. K. Rentmeester19 december ds. Lianne Wolters

Rooster Plantage15 november dhr. Deur Gerdientje Kramer22 november mevr. Oudenes mevr. Hogeweg fam. Fortuin 29 november mevr. Van Woerden mevr. Luijendijk 6 december mevr. Oudenes mevr. Hofstede dhr. De Ridder13 december dhr. Deur dhr. De Bruin20 december mevr. Van Erkelens dhr. Van Erkelens dhr. Bouter

Rooster kinderoppasonder voorbehoud van ruilingen15 november Joke van Rees22 november Maartje van Erkelens29 november Elise van der Oost 6 december Brenda Jut13 december Arina Bergman20 december Emma van Duijvenbode

D Bij deDiensten

In de dienst van zondag 22 november ge-denken we de gemeenteleden die het afgelo-pen jaar gestorven zijn. Vlak voor de tijd van Advent begint, van toeleven naar de komst van het licht in de wereld, nemen we de tijd om stil te staan bij wie we missen. In deze dienst lezen we uit Mattheüs 25, een verhaal over geloof, over moed vinden en volhouden.Na de overdenking noemen we de namen van gemeenteleden die zijn overleden en steken we een kaars aan voor hen. Daarna is er voor ieder die dat wil ook de gelegenheid om een kaarsje aan te steken voor iemand die zo dierbaar was en die je nu moet missen. Zo is er tijd voor gedachten en herinneringen.Na het aansteken van de kaarsen komen we met al onze herinneringen - mooie en verdrietige en moeilijke - voor God, in het vertrouwen dat Hij ons kent en ons draagt. Naaste familie krijgt een persoonlijke uitno-diging voor deze dienst. De cantorij onder leiding van Rinus Verhagen werkt mee aan deze dienst.

ds. Tineke Flim

Tijd van bezinning, van ommekeer en voor-bereiding op kerst. De vier weken voor kerst ontbreekt daarom het loflied, de dienst is meer ingetogen. Het Antependium is paars. We denken na over onszelf en onze relatie met God.Deze weken lezen we met de kinderen mee in de traditionele teksten uit Lukas. Bij het woord voor de kinderen vertellen we over hun project en ook steken zij weer de

In de late avond van 24 december vieren we de geboorte van Jezus Christus; een teken van hoop en licht in een donkere wereld. God maakt als het ware een scheur in het donker, die ons uitzicht biedt.Vorig jaar was er in de kerstnachtdienst een bijzondere samenwerking tussen organist Marco ’t Hart en TMB Sounds met een licht- en geluidshow. Dit leidde tot een prachtig en indrukwekkend gebeuren. Velen hebben er-van genoten. Wel kwamen er wat aandachts-

punten naar voren voor een nog beter sa-menspel. Daarom wordt die samenwerking dit jaar voortgezet. De combinatie van kerkorgel, moderne muziek en bijzondere lichteffecten voegt iets toe aan hoe we het wonder van deze nacht vieren. Verder is er veel ruimte om vertrouwde kerstliederen te zingen.Het projectkoor en de cantorij onder leiding van Rinus Verhage zongen enkele beroemde Christmas Carols. De dienst begint om 22.30 uur; de kerk is open vanaf 21.30 uur.

Gedenkenoverledenen

10

Bijzondere kerstnachtdienst

kaarsen van de adventskrans aan. Dit jaar gaat het om tijd. Tijd om te verwachten met Elisabeth, tijd om te luisteren naar de Engel, die Maria vertelt dat de toekomst gaat begin-nen. Tijd om op weg te gaan met Maria en tijd om te zingen. Op vierde advent wordt er bovendien gedoopt. Op kerstmorgen is het dan tijd voor het licht, dat midden in de nacht naar de aarde komt. De kinderen ron-den hun project af, de klok die inmiddels elke week mooier geworden is geeft de tijd aan, aan de hand van de verhalen: ‘Toen Herodes koning was’, ‘in de zesde maand’, zo leven we naar kerst toe. Wat dat nou precies voor tijd was en is, gaan de kinderen ontdekken.Dit jaar hebben we daarnaast op Kerstmor-gen gasten uit Den Haag die u al kent van de zangdienst van 11 oktober. Dirigent John Bakker van het American Protestant Concert Choir komt met één sopraan, Amanda Key, kerstmorgen opluisteren. Zij werken mee aan deze klassieke feestelijke viering.

ds. Anke Dekker

Op de tweede zondag van Advent, 6 decem-ber, is er een dienst van Schrift en Tafel. We lezen uit Lucas 1: 26-38. Het thema voor deze zondag is ‘Tijd om te luisteren’. De engel Gabriël komt op bezoek bij Maria met een heel bijzonder bericht. Maria neemt alle tijd om te luisteren - en is zo open voor God. Een mooie tekst voor een dienst waarin we samen de Maaltijd van de Heer vieren. Ook in deze dienst krijgen we bij het zingen ondersteu-ning van de cantorij.

ds. Tineke Flim

Advent

Dienst van Schrift en Tafel

Page 10: Kerkblad november 2015

KD KerkdienstenSint-Catharijnekerk

Collecten

15 november 24e zondag na Trinitatis Eredienst10.00 uur liturgische kleur is groen KIA diaconaatds. S.M. Dekker Onderhoud

22 november laatste zondag kerkelijk jaar Eredienst10.00 uur liturgische kleur is wit Diaconieds. C. Flim liturgisch bloemschikken Onderhoud

29 november 1e zondag van Advent Eredienst10.00 uur liturgische kleur is paars Missionair werkds. S.M. Dekker liturgisch bloemschikken Onderhoud

6 december 2e zondag van Advent Werelddiaconaat10.00 uur dienst van Schrift en Tafel Onderhoudds. C. Flim liturgische kleur is paars liturgisch bloemschikken

13 december 3e zondag van Advent Pastoraat10.00 uur liturgische kleur is paars Diaconieds. S.M. Dekker liturgisch bloemschikken Onderhoud

20 december 4e zondag van Advent Eredienst10.00 uur doopdienst Diaconieds. S.M. Dekker liturgische kleur is wit Onderhoud liturgisch bloemschikken

19.30 uur kerstzangdienst Kosten zangdiensten

11

Page 11: Kerkblad november 2015

J van deJeugd

Strandwandeling met eten en drinken

Klein en groot inde kinderkerk

Opbrengst Sponsorloopvoor Buddy Netwerk

Het waren er bijna 30(!) jongelui uit Oostvoorne, Rockanje, Hel-levoetsluis en Brielle. Gelukkig waren ze warm aangekleed op zaterdagavond 17 oktober. Het was een frisse avond, maar gelukkig met weinig wind.Vanaf de 2e Slag bij Rockanje zijn we naar het Oostvoornse Meer bij de Duinrand gelopen. Terwijl wij het gevoel hadden steeds dichter bij huis te komen, liepen de Rockanjezen verder van huis vandaan! De groep viel in allerlei groepjes uiteen en hier en daar hoorden we bijzondere gesprekken… Zo’n anderhalf uur hebben we gelopen met onder andere de heerlijke kruidkoek van Simon. Zo was hij er toch een beetje bij! De vuurkorf was snel voorzien van een groot vuur en lekker warm. De knakworstjes werden opgewarmd en smaakten heerlijk op een vers wit broodje. Net als de chocomel, warm toch het lekkerst! Het kostte wel twee oude pannetjes, maar ach… Om half elf braken we van lieverlee de boel op en werd het stel weer thuis afge-leverd. Een gezellige avond, zeker weer voor herhaling vatbaar!

In het vorige kerkblad zijn twee bedragen genoemd. Het bedrag van 277 euro (kinderpagina) had 415 euro moeten zijn. Later is de opbrengst van de collecte van de jeugdkerk er nog bijgekomen. Dat maakte het totaalbedrag € 458,30. Dit geld gaat naar Stichting Buddy Netwerk. Het is op zondag 4 oktober in de vorm van een cheque overhandigd aan burgemeester Gregor Rensen van Brielle. Hij is al ruim twee jaar onbezoldigd ambassadeur van Buddy Netwerk. In zijn dankwoord gaf hij aan geraakt te zijn door de wijze waarop de jeugd van de kerk in het bijzonder, zo zijn betrokkenheid heeft laten zien bij het lot van ernstig zieke men sen (zowel ouderen als jongeren) in onze directe omgeving, die het helaas minder goed hebben getroffen. De opbrengst wordt onder andere besteed aan het project Buddy voor Bikkels. Buddy Netwerk vraagt hierbij speciale aandacht voor ernstig zieke kinderen en hun gezin. Nadat de zieke kinderen zijn ontslagen uit het ziekenhuis om thuis te revalideren kunnen ze een beroep doen op een getrainde vrijwilliger (buddy) om een dagdeel per week onder-steuning te krijgen wat het hele gezin ten goede komt.

Rianne Fortuin

Op zondag 1 november was er kinderkerk. Het thema was David en Goliath, klein en groot. Wanneer je klein bent, kun je ook heel slim of sterk zijn. Als je groot bent, hoef je niet persé de beste te zijn. Het verhaal van David en Goliath werd voorgelezen en ook nagespeeld. We hebben met elkaar gezongen en gebeden. Laurie, Lisa en Lisa la-zen een gedicht voor. Het prentenboek Goed zo kleine beer werd aan de hand van de platen op de beamer voorgelezen. Daarna gingen de kinderen op een rij staan van klein naar groot. Aan het einde van de dienst hebben de kinderen een kroon versierd. Het geld van de collecte wordt besteed aan spullen voor actie Schoenmaatjes en de verzending van de schoenendozen. Er werd 46 euro opgehaald. De volgende kinderkerk is op zondag 13 maart.

Activiteiten14 november Clubavond (12+)24 december Walking Dinner (12+)16 januari Clubavond (12+)

12

Page 12: Kerkblad november 2015

God maakt wonderlijk nieuw begin (Lucas 1: 8 en verder)

13

Op een keer was de priestergroep van Zacharias aan de beurt om in de tempel te werken. De priesters gingen met elkaar loten wie het offer mocht brengen. Het lot wees Zacharias aan. Terwijl Zacharias het offer bracht stonden buiten veel mensen te bidden.Opeens zag Zacharias een engel van de Heer. Zacharias schrok en werd bang. Maar de engel zei: “Je hoeft niet bang te zijn, Zacharias. God heeft naar je gebed geluisterd. Je vrouw Elisabet zal een zoon krijgen. Je moet hem Johannes noemen. Zijn geboorte zal veel mensen blij ma-ken.”Zacharias zei tegen de engel: “Hoe weet ik of het waar is? Ik ben al oud en mijn vrouw ook.” Toen zei de engel: “Ik ben de engel Gabriël. Ik ben altijd dicht bij God en God heeft mij gestuurd om je dit goede nieuws te vertellen. Maar jij gelooft niet wat ik je verteld heb. Daarom zul je niet meer kunnen praten tot de dag dat het

gaat gebeuren.De mensen die buiten op Zacharias ston-den te wachten vonden dat hij heel lang in de tempel bleef. Toen hij eindelijk naar buiten kwam, kon hij niet meer praten. Hij kon alleen maar gebaren maken met zijn handen. Daardoor begrepen de mensen dat hij iets bijzonders had meegemaakt.Het moment kwam dat Elisabets kind geboren werd. Een zoon. Haar buren en familie waren blij en zeiden tegen elkaar: “Wat is God goed geweest voor Elisabeth!”Een week later werd het kind besneden en de mensen die erbij waren, wilden hem Zacharias noemen net zoals zijn vader. Maar Elisabeth zei: “Nee hij moet Johan-nes heten.” De mensen zeiden: “Johannes? Zo heet niemand in jullie familie!” Met gebaren vroegen ze Zacharias hoe hij het kind wilde noemen. Toen pakte Zacharias een schrijfbordje en schreef daarop Het kind heet Johannes. Meteen daarna kon Zacharias weer praten en hij dankte God.

De geboorte van Johannes

Als er een kind geboren is, krijg je een geboortekaartje. Vaak staat daarop dat de ou-ders hun kindje heel bijzonder vinden. Vraag aan je ouders waarom zij jouw speciale ge-boortekaartje hebben gekozen en hoe ze lieten zien dat ze jouw geboorte heel bijzonder vonden. Maak daarna zelf een geboortekaartje voor de komende geboorte van Jezus. Hoe kun je laten zien dat Jezus heel bijzonder is?

De engel Gabriël is een belangrijke boodschapper van God. Zijn naam komt uit het Hebreeuws en betekent sterke man van God. Hij komt een paar keer voor in de bijbel. In het Oude Testament in het bijbelboek Daniël en twee keer dus ook in het Nieuwe Testament bij Zacharias en bij Maria, de moeder van Jezus.

• Waarom kan Zacharias niet meer praten?• Hoe zou Zacharias zich gevoeld hebben toen hij niet

meer kon praten?• Heb jij ook wel eens iets heel bijzonders meege-

maakt? Iets dat niemand verwacht had? Wanneer was dat?

Bron: Samenleesbijbel

GOED NIEUWS Gabriël

Heelbijzonder

Page 13: Kerkblad november 2015

De achterkant van de kanselDe Protestantse KerkDe Protestantse Kerk in Nederland is niet lan-ger een volkskerk. Het zijn roerige tijden en de kerk komt steeds meer in de marge van de samenleving. De kerk moet meer terug naar de basis wordt gezegd. Maar hoe vul je dat in, wat versta je daar onder? Wat betekent het eigenlijk om kerk te zijn, om lid te zijn van een kerkgemeenschap?Kerk zijn is gezonden zijn in de wereld, door de Eeuwige, in het voetspoor van Jezus.De kerk is een teken van Gods verbondenheid met onze wereld als een duurzame factor. En daar kun je vervolgens op heel veel manieren vorm aan geven, samen, en ook alleen. Op je plaats in de samenleving of samen in en vanuit de kerk. Door het verschil te maken, door je leven te leven vanuit je geloof. Door bewust met God te leven. God is er altijd, ook als wij het laten afweten. Wat doen wij in de kerk? Elke zondag kun je er op verhaal komen, letterlijk en figuurlijk. Je gaat in gesprek met tijdgenoten, je leeft even in de liturgie. Het geheim van God krijgt vorm voor gelovigen en voor de samenleving.God, de Eeuwige, wacht op ons. Ten diepste doet de vorm van communicatie met God er waarschijnlijk niet eens toe, wel geeft de traditie handvatten. Woorden die door de eeuwen heen geproefd en beproefd zijn, die je helpen woorden te vinden als je met stom-heid geslagen bent, die diepgang weten te verwoorden. De liturgie kun je dan zien als een gemeen-schapsmiddel om in contact met God te

komen, gebaseerd op prachtige rituelen, die je misschien niet altijd meteen begrijpt. Inspire-rend omdat je in een geschiedenis staat van vele voorouders, die met dezelfde levensvra-gen worstelden als wij. Die soms wel duizend jaar kunnen overbruggen.Als voorganger en gelovige kun je er in wonen, leer je je zelf kennen, word je er door gedragen, in een besef dat je er niet alleen voorstaat, dat wereldwijd op ongeveer de-zelfde tijd massaal contact met God gezocht wordt. Gaandeweg word je ingewijd in de geheimen van God. Deel je brood en wijn, leeftocht voor onderweg.Er zijn veel verschillende momenten in de dienst, het varieert van grote uitbundigheid en humor tot stil worden en ingetogen zijn. Zo kun je er altijd wel iets uit meenemen voor de komende week. Je beseft dat God aanwezig is, in de wereld als een zachte kracht, als een moreel besef als alles en ieder-een op deze aarde op oorlog afkoerst.Dat betekent dat we ook daarom de traditie en de lofzang gaande houden, om er uit te leven, de Tien Leefregels in het achterhoofd. We leven niet alleen voor onszelf.Wij dienen God in de samenleving met oog voor mensen aan de rand, vluchtelingen en kwetsbaren, mensen die geen helper heb-ben. Daar kunnen we creatief vorm aan geven, heel concreet door er te zijn voor onze naaste.Het leven op zich, is voor ons allemaal een levenslang leerproces. Het vraagt tijd en aandacht om iets te doorgronden of te leren op je vakgebied, hoe je je huishouden moet runnen, je kinderen groot brengt en je financiën beheert. Hoe houd je je staande in onze ingewikkelde maatschappij? Als het gaat om levens- en geloofsvragen is dat niet anders. Zoeken mag, graag zelfs. In alle vrijheid vragen kunnen stellen, over goed en kwaad, nadenken over God, over het lijden in de wereld, over naastenliefde, over onszelf. Ik denk als je daaruit leeft dat de wereld een beetje meer barmhartig wordt en de kerk het nog heel lang kan volhouden. Met een open blik naar buiten leveren we een kleine maar grootse bijdrage aan een betere wereld. God wacht op ons.

ds. Anke Dekker

Etty Hillesum‘Dat één klein mensenhart zoveel kan beleven mijn God, zoveel kan lijden en zoveel kan liefhebben, ik ben je er zo dankbaar voor mijn God, dat je míjn hart speciaal hebt uitgeko-

zen, in deze tijd, om alles te mogen onder-gaan, wat het ondergaan heeft.’ Als u dit leest komt de tweede avond van de kring Etty Hillesum er bijna aan.Mooie avonden waar veel ter sprake komt en levenservaring gedeeld wordt. De eerste avond spraken we aan de hand van een tekst uit haar dagboek over lijden. Lijden kan ook mooi zijn, als je het aan-vaardt, of toch niet ? Een diepgravende vraag, die je niet meteen maar loslaat. In de onderlinge gesprekken kwamen zeer verschil-lende geluiden naar voren. Een paar van ons herkenden het bewuste gaan van een weg en zagen een parallel met Jezus, die het lijden bewust niet uit de weg ging.‘Praten met jou, mijn God. Is dat wel goed? Met voorbijgaan van de mensen heb ik alleen nog maar behoefte met jou te spreken. Ik heb de mensen zo verschrikkelijk lief, omdat ik in ieder mens een stuk van jou liefheb, mijn God. En ik zoek jou overal in de mensen en ik vind vaak een stuk van jou. En ik probeer jou op te graven in de harten van anderen, mijn God.’ (beide citaten pagina 543 Etty Hillesum Het Werk 1941-1943, uitgegeven onder redactie van Klaas A.D. Smelik, Amsterdam 2012)De volgende avonden zullen plaatsvinden op 2 december, 13 januari en 10 februari in het Zalencentrum, aanvang 20.00 uur. Thema’s als haat, liefhebben en rechtvaardigheid uit haar werk en biografie komen voorbij en brengen ons dichtbij hoe wij daar zelf mee om gaan in ons eigen leven. Mocht u alsnog willen meedoen, dan kunt u zich bij ds. Anke Dekker aanmelden.

ds. Anke Dekker

15

Page 14: Kerkblad november 2015

17

Marjolein begon haar loopbaan in de jeugdzorg, in gezinsvervangende tehuizen. “Dat is intensief en ook aangrijpend werk. Op een gegeven moment vroeg ik mij af of ik dat werk wel tot mijn pensioen wilde doen. Bij toeval viel mijn oog op een vacature waarin een verloskundige werd gevraagd. Hét moment waarop ik dacht: Hé, dat is wat voor mij! Verloskunde gaat in tegenstelling tot het werken in de jeugdzorg bijna altijd over iets positiefs. Wat is er mooier dan een zwangere vrouw te begeleiden naar het krijgen van een kind?Het was aan de andere kant ook wel span-nend om mijn baan op te zeggen en weer een opleiding te volgen. Ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Het is een beroep dat ook aan verandering onderhevig is maar dat vooral mensenwerk is gebleven. Inmiddels doe ik dit werk al zo’n twintig jaar met veel plezier.

Door onze risicoselectie is de kans op com-plicaties klein. Zodra ik zie dat er een bepaald risico is, verwijs ik naar de gynaecoloog. Bij thuisbevallingen die niet heel vlot ver-lopen stel je jezelf de vraag of je nog kunt afwachten of ingrijpen en de vrouw eventueel doorstuurt naar het ziekenhuis. Mijn leidraad is dat de aanstaande moeder zelf de regie heeft bij de bevalling. Ik beschouw mijzelf als de begeleider en toeschouwer waarbij ik de vrouw haar eigen gang laat gaan en vertrouw op haar eigen kracht. Dat maakt een thuisbevalling door-gaans ook een stuk ontspannender dan een ziekenhuisbevalling. Het is belangrijk dat je ook bij heftige emoties je bewust bent van je professionele houding. Natuurlijk ben je betrokken maar dat is wat anders dan meegaan met emoties die een bevalling nu eenmaal met zich meebrengt. Want ondanks alle zorg en zorgvuldigheid komt het ook voor dat een kind niet gezond ter wereld komt. Opvallend is dat veel ouders perfectie nastreven, maar er geen rekening mee houden dat niet alles maakbaar is. Daar-

door is ook de acceptatie van een handicap minder geworden.

De meeste voldoening in mijn werk is een tevreden moeder en gezond kind! Het mooiste is wel als een moeder na een zware bevalling zegt dat het toch eigenlijk meeviel. Ik heb enorme bewondering voor de veerkracht van een vrouw. In onze verloskundige praktijk Brielle & Westvoorne ben ik een van de drie verloskundigen. Wij hebben bij toerbeurt een 48-uursdienst, rijden daarnaast visites, houden spreekuren en is er de onvermijdelijke administratie. En er zijn bij- en nascholings-cursussen. Zo hebben wij een aparte cursus gevolgd voor het maken van echo’s. Vroeger was er een strikte scheiding tussen wat een arts en een verloskundige voor medische handelingen mocht verrichten maar inmid-dels worden de taken van verloskundigen steeds meer uitgebreid.. Bij vlagen merk je bepaalde trends. Ik zeg altijd pin je niet vast op een bepaalde manier van bevallen maar laat je door je eigen gevoel leiden. Dat geldt net zo goed voor de keuze om thuis of in het ziekenhuis bevallen.

Echt bewijzen kun je het niet maar toen de crisis op z’n top was waren er minder in-schrijvingen. Mensen wachten blijkbaar lan-ger met een tweede of derde kind. Nu na de crisis zie je weer een toename. Ouders willen het beste voor hun kind maar zijn vandaag de dag ook veeleisender en kritischer. Dat laatste is prima, maar alles moet perfect en is vooral op het ik gericht; oppervlakkiger en zelfzuchtiger.Door de jaren heen is de draagkracht van aanstaande ouders wel veranderd. Vroeger was er in Brielle en omgeving een behoorlijk rijke populatie. Nu zie je meer mensen met problemen omdat ze bijvoorbeeld plotse-ling werkloos worden. Dat maakt mijn werk complexer.

Helaas vind ik religie vaak een bron van alle kwaad. Godsdienst betekent voor mij heb uw naaste lief zoals jezelf. Maar religie is door de eeuwen heen óók vervolging van christenen, joden, moslims. Van huis uit ben ik Doopsgezind. Doopsgezind staat voor vrij-zinnig geloven in vrijheid en verdraagzaam-heid. Dat je mag zijn zoals je bent. Zo ervaar ik de geboorte altijd weer als een wonder. Iets dat nooit vanzelfsprekend is. Maar het komt ook voor dat mensen bij mij komen omdat zij hun zwangerschap wil-len afbreken. Wie ben ik dan om dat af te keuren? Mensen maken hun eigen keuze. Ik kan ze wel helpen hun gedachten te ordenen, hen wijzen op de voors en tegens en advies geven zodat ze niet opnieuw in een dergelijke situatie komen. Maar zij zijn zelf verantwoor-delijk voor hun leven.”

Marjolein hoeft niet lang na te denken over de gebruikelijke laatste zin: “Ik voel mij gelukkig als dingen ineens op z’n plek vallen. Dat gebeurde bij de keuze voor mijn beroep, het kan zomaar een zonnestraal zijn, de goede afloop van een moeilijke bevalling of een mooi muziekstuk op mijn viool.”

Jeannette Klein

BE Beroep en ethiekMarjolein van Pelt

In de serie Beroep en ethiek komen mensen uit onze lokale samen-leving aan het woord over hun beroepskeuze. In deze tijd van verwachting en het toeleven naar de geboorte van

Jezus hebben we verloskundige Marjolein van Pelt gevraagd naar haar beroep en ethiek.

Zo ervaar ik de geboorte altijd als een wonder,iets dat nooit vanzelfsprekend is

Page 15: Kerkblad november 2015

november11 Alleengaandenkring - Zalencentrum 9.45 uur11 Leerhuis - Zalencentrum 20.00 uur12 Vrouwengespreksgroep Vierpolders 14.00 uur12 Pastorale raad - Zalencentrum 19.45 uur12 Diaconale raad - Zalencentrum 19.45 uur13 Ommeloopkring - 15.00 - 16.00 uur14 Running Dinner jeugd14 Clubavond jeugd16 Crea-doe-middag - Zalencentrum 13.30 uur17 Basiscatechese - consistorie 15.45 uur19 Moderamen - Zalencentrum 14.00 uur23 Crea-doe-middag - Zalencentrum 13.30 uur24 Basiscatechese - consistorie 15.45 uur25 Gespreksavond Euthanasie Zalencentrum 20.00 uur26 Kerkenraad en CvK - consistorie 19.45 uur27 Gasthuiskring - 14.30 - 15.30 uur28 Najaarsmarkt - Zalencentrum 10.00 - 15.00 uur30 Crea-doe-middag - Zalencentrum 13.30 uur

december2 Kring Etty Hillesum - Zalencentrum 20.00 uur2 Levende adventskalender Ommeloop 550,

(Vlinderhof 3) 19.00 - 19.30 uur3 Alles wat ademt - kerk 20.00 uur4 Ommeloopkring - 15.00 - 16.00 uur6 Levende adventskalender - Boterstraat 7

16.30 - 17.00 uur 7 Crea-doe-middag- Zalencentrum 13.30 uur9 Levende adventskalender -

Nic. Pieckstraat 23, 19.00 - 19.30 uur9 Pastorale raad - Zalencentrum 19.45 uur9 Diaconale raad - Zalencentrum 19.45 uur10 Vrouwengespreksgroep Vierpolders

14.00 uur10 Levende adventskalender - Kolk 36,

19.00 - 19.30 uur13 Levende adventskalender -

Landvoogdes 116, 16.30 - 17.00 uur14 Crea-doe-middag - Zalencentrum 13.30 uur14 CvK- consistorie 19.45 uur15 Levende adventskalender - Clarissenstraat 5, 19.00 - 19.30 uur17 Levende adventskalender -

Reede 61, 19.00 - 19.30 uur20 Levende adventskalender -

Krammer 50, 16.30 - 17.00 uur22 Levende adventskalender -

Reede 139, 19.00 - 19.30 uur23 Levende adventskalender -

Maarland ZZ 93, 19.00 - 19.30 uur

Kopij inleveren uiterlijk 4 december.(12.00 uur), e-mailadres: [email protected]. Als u geen e-mail heeft, dan kunt u kopij brengen naar mevrouw T.C. Wolters, Voorstraat 164. Het nieuwe kerkblad komt uit op 17 december. Voor foto’s op de website of in het kerkblad die u zou willen hebben, neem contact op met Joost de Koning, telefoon 416043.

17 november van alles over Sinterklaas15 december kerstviering

Bij deze hartelijk dank voor de belangstelling en de kaarten tijdens mijn ziekenhuisopname en verblijf in het zorghotel in Middelharnis.

Rina Klok

19

A AgendaBedankt

Kerk met wieken

Inleveren kopij

Agenda PCOB

De redactie ontving nog een bijzondere foto van onze eigen Catharijnekerk.Tijdens een fietstocht over ons eiland viel ons tot onze verassing op dat de toren van de Sint-Catharijnekerk is voorzien van wieken om energie op te wekken. Wij kunnen ons voorstellen dat er een te veel aan energie opgewekt is, de vraag is wat de kosten per kWh zijn als wij dat afnemen van u. Met andere woorden kunt u de gemeenteleden een offerte doen toekomen voor deze duurzaam opgewekte energie.

Riet en Sijbrand Dob

Na de mooie zangdienst van 11 oktober waarin het American Protestant Church Choir uit Den Haag zo prachtig gezongen heeft, wil ik nu alvast de aandacht vestigen op de kerstzangdienst van 20 december op vierde advent, de laatste zondag voor Kerst.Aan die zangdienst werkt het Christelijk Gemengd Koor Debarim uit Rotterdam mee onder leiding van dirigent Arjen Uitbeijerse. Dit koor was al vaker in een zangdienst te horen maar met een andere dirigent. De orgelbegeleiding is in handen van Bert Kruis, ook al geen onbekende in de zangdienst.Als extraatje zal fluitiste Lydia Mourik haar medewerking verlenen en een paar mooie fluitsolo’s ten gehore brengen.Het thema van deze zangavond is ‘Komt allen tezamen’. Laat u door dit thema inspireren en kom mee zingen en luisteren op 20 december om 19.30 uur.

Maty van der Kooij

Over de kerstzangdienst