Seizoenen - november 2015

12
Ecologisch leven | koken | tuinieren | Nr. 6 | 2015 SEIZOENEN

description

www.velt.nu

Transcript of Seizoenen - november 2015

Page 1: Seizoenen - november 2015

Ecologisch leven | koken | tuinieren | Nr. 6 | 2015

SEIZOENEN

Page 2: Seizoenen - november 2015

2 Tweemaandelijks tijdschrift van Velt – 44ste jaargang – november/december 2015

Colofon

Velt vzw Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Verschijnt zes keer per jaar.

RedactieadresUitbreidingstraat 392c 2600 Berchem T +32 (0)3 281 74 75F 03 281 74 [email protected] www.velt.nu

Hoofdredacteur Jan Vannoppen – [email protected] Redactiecoördinator Koen Van den Broeck – [email protected] Reine De Pelseneer – [email protected] & lay-outconcept Kurt Cornelis – www.sfumato.beAdministratie Karin Holemans – [email protected] Druk Daddy Kate – www.daddykate.be Verzending Boes Mailing Services

RedactieraadSara Adriaensen, Lieven David, Lieven Gekiere, Riet Janssens, Luk Naets, Lies Rottiers, Nadia Tahon, Marc Temmermans, Peter Vande Moortele, Frank Van Keirsbilck, Pepijn Verheyen

Werkten mee aan dit nummerBarbara Creemers, Lieven David, Geert Gommers, Karen Janssen, Leen Laenens, Hanne Lyssens, Pieter Maes, Geertje Meire, Luk Naets, Frank Petit-Jean, Lies Rottiers, Marieke Smets, Leentje Speybroeck, Nadia Tahon, Jan Vannoppen

Fotografen & illustratorenAikon producties, Barbara Creemers, Lieven David, François De Heel, Wout Hendrickx, Stefan Jacobs, Bert Knot, Hanna Knutsson, Jim Linwood, Hanne Lyssens, Photobeppus, Phil Roeder, Skutt, Marieke Smets, Wendell Smith

Gedrukt op Cyclus Print, milieuvriendelijk gerecycleerd papier.© Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder de schriftelijke toestemming van Velt vzw.v.u. Leen Laenens, Eikendreef 19, 2390 Westmalle

© Aikon producties

Velt-lid Fik Denissen mag zich met trots de ontdekker van een nieuw perzikras noemen. Samen met Velt ging hij op zoek naar een geschikte naam voor deze heerlijke vrucht. Wat het uiteindelijk geworden is, lees je in de rubriek ‘Samen eco-actief’ op p. 36.

Activiteiten Weg & WijzerAfdelingen voeren hun activiteiten voor het januarinummer in vóór 14 december via www.velt.nu/beweegt. Het gaat om de activiteiten van februari en maart. Onjuiste of onvolledige activiteiten worden niet opgenomen. Op zoek naar de contactpersoon van je afdeling? Surf naar www.velt.nu en klik ‘in je buurt’ of bel +32 (0)3 281 74 75.

Advertenties Tarieven en praktische vereisten op aanvraag bij de redactie en op www.velt.nu/adverteren. De redactie kan beslissen om advertenties niet op te nemen. Voor de inhoud van de advertenties zijn redactie noch Velt verantwoordelijk.

SeizoenenarchiefVelt-leden kunnen nummers van vorige jaargangen van Seizoenen raadplegen op www.velt.nu.

Word lid• België: stort € 30,00 op rekening BE51 0010 9905 5062 van Velt vzw. BIC: GEBABEBB.• Nederland: stort € 30,00 op rekening 674848 t.n.v. Velt-Nederland onder vermelding van naam + volledig adres. IBAN: NL27INGB0000674848. BIC: INGBNL2A.• Andere landen: stort € 35,00 op rekening BE51 0010 9905 5062 van Velt vzw. BIC: GEBABEBB.

Giften (België) Steun Velt in het ijveren voor gezonde voeding en een gezonde leefomgeving. Stort een vrije gift op rekeningnummer BE51 0010 9905 5062 van Velt vzw, met de mededeling ‘gift’. Giften vanaf € 40,00 zijn fiscaal aftrekbaar.

LegatenLegaten kunnen onze vereniging een mooie impuls geven. Als je ecologie belangrijk vindt en ons werk wilt steunen, kun je Velt vzw in je testament opnemen voor een duolegaat. Met een duolegaat kun je aanzienlijk besparen op successierechten en zo je erfge- namen bevoordelen. Velt geniet dan mee van dit belastingvoor- deel. Meer info bij [email protected] of bel 03 281 74 75.

Volg ons opwww.facebook.com/veltvzw        

www.facebook.com/groups/veltvzw

Page 3: Seizoenen - november 2015

36 | 2015

Inhoud

5

6

12

202332

10

11

18 21–31

36

1637

22

253039

44

49

50

51

51

In samentuin De Craenhofkens mijden de tuiniers plastic, pvc en geverfd gereedschap. Terecht! Want wie wil er nu gif in een grond vol gezonde gewassen? Duurzame alternatieven genoeg, trouwens. Dirk Andelhofs vertelt je er alles over.

Wil jij ook graag minder suiker gebruiken voor je gezondheid of het milieu? Kies je, nu de feestperiode eraan komt, graag voor duurzaam zoet? Met de ecozoete recepten in het hart van deze Seizoenen verwen je vrienden, familie of … jezelf!

Bomen en struiken geven hoogte en diepte aan je tuin én ze zijn een must voor de biodiversiteit. Hoe kies je de juiste soort en hoe plant je ze? Onze minihandleiding leidt beslist tot succes.

6

25

32

Zoom

Tuin

Duurzaam tuinieren doe je met duurzame materialenVan evenwichtige bodems

naar gezonde voedingDie woelmuizen toch …

Wat met bladeren in de moestuin? Zo plant je bomen en struiken

ConsumenT

Column

leZers reageren

leZers vragen

samen eCo-aCTief Samen eco-actief: berichten

Gretig groen: 'Als ik grond vind, dan begint het pas echt'

Velt-manifest

verbeeldBladplezier & tuinafval

CulinairEcozoet! Zoet dat blijft duren

5 tips voor duurzaam zoetWegwijs in het pannengamma

Weg & WijZer

ledenvoordelen

uiTgeliChT

ZoekerTjes

CarToon

Page 4: Seizoenen - november 2015

4 Redactioneel

Ecomodernisme of terug naar de ‘Oude Tijden’? Tekst Jan Vannoppen en Leen Laenens

Natuurlijk voelen we ons aangesproken als de zogenaam-de ‘ecomodernen’ in de media beweren dat de ‘traditionele milieubeweging’ blijft steken in een 40 jaar oud romantisch beeld van plattelandsontwikkeling, ingegeven door buik- gevoel en dogmatische kleinschaligheid. Als ze zeggen dat we een negatief mensbeeld hanteren, namelijk dat van de mens als vernietiger van natuur. Of als ze de analyse maken dat wij het ecosysteem aarde meer kwaad dan goed doen door kernenergie, industriële landbouw en ggo’s af te wijzen.

Een ‘je bent verkeerd bezig’ leidt bij ons steevast tot piekeren, wakker liggen, en meestal tot een conclusie. En die is dat we verdorie wél goed bezig zijn! De methodes en oplossingen die Velt voorstaat, dragen hun bescheiden steentje bij om stad en platteland ecologischer en mens-vriendelijker te maken in Vlaanderen en meer en meer ook in Nederland. De milieubeweging blijft werken aan meer respect voor natuur en milieu. Dat was 40 jaar geleden broodnodig en vandaag nog altijd, want de ‘traditionele landbouw en industrie’ heeft zo haar eigen kijk op ontwikkeling. Laat hen doen en er wordt nog meer gekapt, gebetonneerd, overbemest en uitgeroeid. In naam van de economie ja, maar vooral in het belang van de grote concerns die onbeschaamd hun macht gebruiken en soms misbruiken, kijk maar naar Volkswagen.

Naar aanleiding van een optreden van twee ecomoderne goeroes aan de universiteit van Gent, publiceerden een aantal ‘traditionele’ groene organisaties, waaronder Velt, een reactie op de ecomoderne visie (De Standaard, 30 september 2015). We kunnen ons niet vinden in de twee pijlers van het ecomodern manifest. De eerste pijler gaat over ‘ontkoppeling’: stop de mensen in megasteden, voed hen met de productie uit gebieden voor intensieve landbouwindustrie, en je zult zien dat er genoeg land overblijft voor natuurgebieden. Het klinkt nogal als een Brave New World-scenario met allicht enkele Big Brothers aan het hoofd, grote concerns zoals Monsanto etc. Dat brengt ons meteen bij de tweede pijler, want om hun droomscenario te laten draaien moeten we ‘moderne’ technologieën omarmen en dus ook de eigenaars. Merk op dat net die machtsblokken vandaag dwarsliggen in de strijd tegen klimaatopwarming. Hun manifest zegt niets over de mens als sociaal wezen, dat er hier en daar toch in slaagt goed samen te leven vanuit het idee van sociale rechtvaardigheid en mensenrechten. De eco-moderne oplossingen zijn puur technologisch-industrieel en worden verondersteld de milieudruk van de mensheid dermate te verminderen dat we rustig onze huidige levensstijl kunnen verderzetten. Zo betonneren de ecomodernen de politieke orde die de ecologische problemen in de eerste plaats heeft veroorzaakt.

Nee, dan liever het Velt-manifest (zie p. 37) waarin we eind september het nieuwe vijfjarenplan hebben samen-gevat en waar veel enthousiasme over is. Een eco-actieve samenleving is mogelijk en we werken er met succes aan. Vooral het ‘wij’ maakt ons blij: een bloeiende vereniging van ruim 15.000 Velters ondersteund door ruim 1000 vrijwilligers en een puik team op het Velt-secretariaat. We blijven samen gaan voor ecologische educatie, samenlevingsopbouw en degelijk onderbouwde innovatie op maat van mens én natuur.

Velt gaat graag de discussie aan over thema's als pesticiden, kunstmest, ggo's en voedselvoorziening. Media of debatorganisatoren zijn met hun vragen welkom bij [email protected].

Page 5: Seizoenen - november 2015

5Zoom©

Aik

on p

rodu

ctie

s

Ben jij gebeten door ecologisch koken en eten? Houd je ervan om seizoensgroenten te verwerken tot een feest-maaltijd? Schrikt koken met en voor een groep mensen je niet af? Deel je het fornuis graag met andere culinaire avonturiers? Dan is de opleiding tot ecokok iets voor jou!

Velt wil de komende jaren samenkeukens oprichten en begeleiden. Een samenkeuken bereidt op regelmatige basis, bijvoorbeeld elk seizoen, een ecologische maaltijd voor en met mensen uit de buurt. Om deze initiatieven met raad en daad bij te staan, leiden we het komende voorjaar een team ecokoks op.

Word ecokok

De ecokok is een coach die samen met een groep enthousiaste buurtbewoners de perfecte formule uitwerkt voor een geslaagde samenkeuken. Uiteraard staan ‘samen’ en ‘koken’ hier centraal. Een minimum aan kookervaring, een groot hart voor mensen en veel zin om je schouders onder een duurzaam project te zetten, zijn onmisbare troeven.

Honger naar meer? Surf naar www.velt.nu/samenkoken

Page 6: Seizoenen - november 2015

12 Tuin

Van evenwichtige bodems naar gezonde voeding

Smakelijk grasEen veehouder die goed voor zijn dieren zorgt, observeert de dieren en beheert het gras in de weide zo dat het goed voedsel wordt. Dat voedsel moet smake-lijk, voedzaam, evenwichtig en gezond zijn. Daarbij staan productiviteit, kwaliteit, dierenwelzijn en zelfs de kwaliteit van de ‘steak’ centraal.

Op de website van de vzw Vlaams paar-denloket (www.vlaamspaardenloket.be), die info geeft over de paardenhouderij, lezen we het volgende sprekende citaat: ‘Het doel van bemesting is niet alleen de grasproductie te verhogen, maar ook ervoor te zorgen dat het geproduceerde gras smakelijk en gezond is. Dit wil zeggen

Dat een goede bodem van groot belang is voor wie ecologisch groenten wil telen, staat buiten kijf. Maar wat is precies de invloed van de bodem op de gezondheid en de kwaliteit van de gewassen die erop groeien? Om het ‘Jaar van de bodem’ in Seizoenen af te sluiten, gaan we op zoek naar het verband tussen bodem, bemesting, mineralen en gezonde voeding.

Tekst Frank Petit-Jean en Nadia Tahon Foto’s Bert Knot, François De Heel, Phil Roeder en Photobeppus

dat de mineralen en voedende bestand-delen in voldoende mate en in de juiste verhoudingen in het gras voorkomen. […] Je kunt ook bodemanalyses laten uit- voeren van koper en kobalt. Koper zorgt voor een mooie beharing en kobalt voor de aanmaak van vitamine B12.’ →

In de veehouderij legt men al lang een rechstreeks verband

tussen bodemvruchtbaarheid, bemestig en het welzijn van

de dieren die leven op de bodem

Page 7: Seizoenen - november 2015

13Tuin

Bodem in balansOm kwalitatief voedsel te krijgen, speelt vooral het evenwicht tussen voedings-stoffen in de bodem een belangrijke rol. Door hoge dosissen enkelvoudige mest-stoffen zoals kalium en nitraat belanden er minder mineralen als calcium en magnesium in het gras. De koeien nemen minder van deze mineralen op en dat kan leiden tot de spierziekte kopziekte. In de veehouderij legt men dus al lang een rechtstreeks verband tussen bodem-vruchtbaarheid, bemesting en het welzijn van de dieren die leven op de bodem. Als het over voeding voor mensen gaat, lijkt dat verband tussen bodem en gezond-heid voor velen minder vanzelfsprekend. Hoe komt dat?

Voedingswaarde vroeger en nuOnderzoek naar de invloed van de bodem op de gezondheid van de mens ligt niet voor het rapen. Dat de mens geen herbivoor is die kan leven van slechts één groente- of grassoort speelt allicht mee. Wat als je louter lokale groenten en fruit zou eten? Kunnen er dan tekorten ontstaan door de kwaliteit en de samenstelling van de bodem? Zou je, naar analogie met het voorbeeld van de paarden hierboven, grijze haren kunnen vermijden door je groenten wat extra koper toe te dienen?

De laatste vijftig jaar is de manier waarop groenten worden geteeld enorm veranderd. Het rassenaanbod is gewijzigd, maar ook de manier waarop we onze grond beheren is veranderd. Het gebruik van (kunst)-meststoffen, pesticiden en water is sterk toegenomen om een hogere opbrengst te verkrijgen. In een Amerikaanse studie vergelijkt men de voedingswaarde van 43 tuingroenten, geteeld in 1950 en in 1999. De onderzoekers stellen vast dat er een daling is van het gehalte van enkele mine-ralen. Calcium is er een van. Een grotere opbrengst levert dus niet noodzakelijk een hogere voedingswaarde op. Ander-zijds relativeren de onderzoekers meteen het belang van deze verschillen. Een dieet dat bestaat uit voornamelijk geraffineerde producten met veel suikers en vetten is volgens hen de belangrijkste oorzaak van mogelijke tekorten. Onbewerkte groenten en fruit zijn immers bij uitstek rijk aan vitaminen en mineralen.

Of en hoe de veranderingen in tuin- en landbouw deze daling veroorzaken, kunnen de onderzoekers niet verklaren. Deze vaststelling moet worden gevolgd door verder onderzoek, zo suggereren de onderzoekers. Die vraag kunnen we alleen maar onderschrijven. Als je gezond eet, moet je kunnen uitsluiten dat een tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan door een bodem uit balans. →

Page 8: Seizoenen - november 2015

23Tuin

Wat met bladeren in de moestuin?

Tekst en foto Barbara Creemers

Als de bladeren vallen, zijn veel mensen geneigd om die zo snel mogelijk op te ruimen. In een ecologische tuin is dat

gelukkig niet nodig. Het is immers een heel natuurlijk fenomeen dat gevallen bladeren de grond tijdens de herfst en winter bedekken. Maar waar houd je het best rekening

mee als je bladeren in je moestuin wilt gebruiken?

Bladeren tussen de groenten zijn een prima vorm van mulch in de herfst, met uiteraard ook de bijbehorende voordelen: de grond koelt minder snel af en er groeien minder ongewenste planten.

Braakliggende bedden kun je bedekken met een dikke laag bladeren, zodat er geen planten meer groeien of kunnen kiemen. De laag zorgt er ook voor dat extreme weersomstandigheden minder vat hebben op de bodem: geen modderpoelen, geen aarde die weg-spoelt tijdens regenbuien, geen opwaaiend zand bij hevige wind, minder uitdroging door de zon en bescherming tegen koude. Het bodemleven vaart er wel bij en kan heerlijk zijn werk doen.

In principe zijn zo goed als alle bladeren geschikt. Je kiest het best voor een mengeling van verschillende bladeren. Die van de wilg zullen bij-voorbeeld veel sneller vergaan dan die van de eik. 

Na de winter kunnen bladeren die nog niet vergaan zijn, ook de composthoop op.

Hulstbladeren zijn niet geschikt. Bladeren van notenbomen gebruik je bij voorkeur in combi-natie met andere soorten, want ze bevatten looizuur dat zo mee in de bodem trekt. Looizuur belemmert in de lente de kiemkracht van je zaden.

Let op met bladeren van zieke bomen. Bladeren met perenroest, schurft, gallen, bladvlekken- of witziekte vermijd je maar beter.

Bladeren die je niet kwijt kunt in je moestuin zijn perfect materiaal voor een bruine laag in je composthoop. Eventuele overschotten kun je in wacht-hopen in de buurt van je composthoop bewaren voor momenten dat je niet veel bruin materiaal hebt.

Als je met een grasmaaier over de laag bladeren gaat in de lente en ze op die manier verhakselt, kun je het materiaal mee inwerken in je bodem. Daar wordt de bodemstructuur luchtiger en beter van.

01 05

06

07

08

02

03

04

Page 9: Seizoenen - november 2015

Geniet naast de zadenactie

van ruim 100 andere Velt-voordelen!

Wist je dat je als Velt-lid kunt genieten van extra voordelen op meer dan 100 plaatsen in Vlaanderen en Nederland? Op vertoon van je lidkaart krijg je korting in tal van ecologische tuin-, kleding- en voedingswinkels. Je kunt zelfs in een aantal B&B’s besparen op je verblijf en bij bepaalde centra een bodemanalyse laten uitvoeren tegen een uiterst voordelig tarief!

Ontdek alle deelnemende voordeelpunten op www.velt.nu/voordeel. Houd je lidkaart bij de hand, trek erop uit en verdien je lidmaat-schap terug in geen tijd.

48

bestel tijdig

je zaden

zie bijlage

Page 10: Seizoenen - november 2015

49Ledenvoordelen

Met je Velt-lidkaart krijg je korting op biologische of ecologische producten in een heel aantal winkels.

Kijk voor alle ledenvoordelen en meer info zeker eens op www.velt.nu/voordelen.

→ Ecopower pellets

Ecopower, coöperatie voor hernieuwbare energie, levert niet alleen stroom, maar ook groene, hernieuwbare warmte. Velt-leden kunnen nu ook pellets en briketten van Ecopower aan huis laten leveren. De pellets van Ecopower zijn een verantwoorde keuze voor groene warmte:• geproduceerd in een coöperatieve fabriek in Ham, Limburg• de grondstof is zuiver naaldhout, afkomstig uit een straal van 150 km rond de fabriek• gecertificeerd ENplus A1

Voor meer informatie kun je terecht op www.ecopower.be. Onder ‘Levering groene warmte’ vind je informatie over de pellets. Ook briketten kunnen besteld worden. Ze zijn uit dezelfde grondstof gemaakt en zijn een vervanging voor brandhout. Meer weten of bestellen? Mail naar [email protected] of bel naar 03 287 37 79.

Winnaars!Wil je weten wie de woelvorken van Ducoterre wonnen en de tickets voor Fleuramour en de Plantendag in Kalmthout? Neem een kijkje op velt.nu/winnaars-seizoenen.

→ Zadenlijst

De Velt-zadenactie is een samenaankoop van gewone én bijzondere biologische zaden en pootgoed. Alle Velt-leden ge- nieten een fikse korting – tot 22 procent – op een uniek assortiment. Alle info in de bijlage ‘Zadenlijst’ bij deze Seizoenen.

→ Win 5 x 4 tickets voor ‘Wonders of Wildlife’ (Museum voor Natuur- wetenschappen)

WOW, Wonders of Wildlife, is een nieuwe tijdelijke tentoonstelling in het Museum voor Natuurwetenschappen (Brussel). Een tijger is op topsnelheid, een kudde steenbokken springt op, een luipaard zit impala’s op de hielen, leeuwinnen grijpen rennende zebra’s … Verschillende scènes met acrobatische taxidermie geven je een andere kijk op de natuur. De groepen opgezette wilde dieren zijn adem- benemend en balanceren soms op louter één poot of hun staart. Een technisch hoogstandje.De tentoonstelling loopt van 15 oktober 2015 tot 28 augustus 2016.

Seizoenen mag 5 gezinstickets weggeven (4 personen). Stuur ons een e-mail naar [email protected] of een kaartje ter attentie van de redactie voor 1 december en motiveer waarom je deze tickets graag zou winnen.

www.natuurwetenschappen.be

→ BigGreenSmile Een webshop boordevol ecologische schoonmaakproducten en natuurlijke verzorging. Wij doen alles met een groene glimlach, ook de klantendienst. Gratis verzending voor bestellingen vanaf 60 euro. Jouw Velt-voordeel: 10 procent korting op het hele assortiment van BigGreenSmile.nl bij invoering van de code ‘10VELT’ (geldig tot 1/10/2016). Code in te vullen onderaan in het winkel-mandje. Niet cumuleerbaar met andere kortingen.

www.biggreensmile.nl

→ Elmac

Als ouders van twee jongen kinderen willen we anderen helpen hun levensstijl te vergroenen. Dit door de verkoop van ecologische producten voor het hele gezin. Ecologisch Leven Met Alle Comfort.

Jouw Velt-voordeel: 5 procent korting op ecologische producten voor volwasse-nen, kinderen en baby’s, waaronder tand-pasta, tandenborstels, shampoo, nagellak, keukengerief en toebehoren in bamboe, fairtrademutsen en babypantoffels, reini-gingsproducten met o.a. het EU-ecolabel. Al onze producten zijn dierproefvrij.Producten die geen deel uitmaken van de korting zijn cadeaubonnen.

www.elmac.be

Page 11: Seizoenen - november 2015

50 Uitgelicht

Permacultuurmagazine

NULNUMMER, JUNI 2015

€ 8,50

jaarabonnement 4 nummers: € 30,00/€ 35,00

De permacultuurbeweging groeit al ongeveer twintig jaar in de Lage Landen. Eerst was er het boek Tuinen van Over-vloed, toen kwamen er meer en meer permacultuurprojecten en individuen die met permacultuur bezig zijn. Ze vinden elkaar almaar vaker, bijvoor-beeld op cursussen, festivals, websites en facebookgroepen. Op www.permacultuurnetwerk.eu kun je je zelfs registreren als ‘permaculturist’.Het Permacultuurmagazine is een nieuwe vorm om iedereen met interesse in perma-cultuur te verbinden, en ‘verbinding’ is precies het thema van dit sterke nul-nummer. Heel veel vormen van samen-hang en synergie komen aan bod: hoe planten en zelfs plagen hun plaats kun-nen hebben in je tuin; hoe pioniers hun project van klein tot prachtig leefbaar laten groeien; hoe je op natuurlijke wijze voedsel kunt telen en drogen; hoe je aan groepsvorming kunt doen en strobalen-huisjes kunt bouwen. Enkele op het eerste gezicht moeilijke termen en onderwerpen, zoals sociocratie, ethiek en permacultuur, en wat je vóór (niet tegen) je plagen kunt doen, worden omstandig uitgelegd. Velt en de permacultuurbeweging kun- nen elkaar zeker inspireren en kritisch bevragen de komende jaren. Dit magazine verdient onze aandacht en steun.

www.permacultuur-magazine.eu

→ Lieven David

Het klein verzet

TINE HENS

uitgeverij EPO i.s.m denktank Oikos, 2015

ISBN 9789462670044 – 292 p. – € 20,00

Freelancejournaliste Tine Hens maakte in 2014 een tocht door eigen land en door Europa langs menselijke alternatieven voor concurrentie en groei.Hoopvol getuigt Het klein verzet van burgerinitiatieven, mensen die het anders willen doen, weg van het ‘mainstream’ economische denken. Opvallend is dat de initiatieven heel dikwijls bij ons voedsel starten.Realistisch en authentiek vertelt Tine Hens over het wedervaren van de mensen zelf met hun vallen en opstaan.Het boek is verhalend maar onderbouwd, want als historica schetst Hens de ver- halen in hun sociale en historische con-text, inclusief haar persoonlijke familie- geschiedenis. Door te kijken naar revoluties en evoluties in de geschiedenis, zul je zien dat de details minstens even belangrijk zijn, zo getuigt de schrijfster. Het klein verzet gaat over die details. Het boek heeft me veel zin gegeven om samen met Velt verder te streven naar het goede leven in verbondenheid met elkaar. Het is inspirerend hoe dit op al die plaatsen gerealiseerd wordt met veel moed en doorzettingsvermogen. Het is immers heel hard trappen om niet snel vooruit te gaan, maar wel zeker en consequent richting een toekomst-bestendige wereld.

→ Leen Laenens

An everlasting meal, cooking with economy and grace TAMAR ADLER

Simon & Schuster, 2012

ISBN 9781439181881 – 250 p. (Engelstalig)

Tamar Adler kan met groenten praten! In dit kleine maar fijne boek neemt ze haar lezer mee op ontdekkingstocht in haar keuken. Met een eenvoud waar je rustig van wordt, toont ze dat koken geen kunst is, maar een gave om aandachtig te leren luisteren naar je ingrediënten. Met een bescheiden arsenaal aan smaakmakers en combinaties maak je heerlijke authentieke gerechten. Om in deze missie te slagen heb je louter een stel scherpe zintuigen nodig. De rest volgt vanzelf. Echt eten maak je van echte ingrediënten en Adlers boek is in de eerste plaats een ode aan seizoens-groenten. Kwaliteit gaat bij haar steevast voor kwantiteit en ze heeft een afkeer van verspilling. Elk blad, elke steel of schil komt in een gerecht tot zijn recht. De schijfster vertelt ons van achter haar fornuis verhalen over oude eetgewoontes, verklapt ons ge- heimen van grote koks en toont welke trucs haar keuken ten goede kwamen. Dat doet ze met een taal die ontroert en verwondert, bitterzoete keukenpoëzie. Haar vertelsels kruidt ze met een greep uit haar no-non-sense recepten die je in een wip zelf bereidt. Toch zijn deze recepten slechts hints, voor-beelden van wat je met haar kooktechniek van improvisatie en experiment zelf kunt verzinnen. An everlasting meal inspireert je om op zoek te gaan naar eigen combi-naties. Meer dan een flinke portie durf om de veilige paden van bekende gerechten, recepten en gewoontes te verlaten heb je niet nodig. Vergeet wat je weet. Bekijk je ingrediënten alsof je ze voor het eerst ziet. Voor je het weet, praat ook jij met groenten. → Leentje Speybroeck

Page 12: Seizoenen - november 2015

52

Záááligeindejaar!

€ 29,75

Lekker ecologisch! bevat meer dan 500 recepten én een schat aan informatie. Een totaalboek dat je laat snuisteren, ontdekken en genieten.

Koop nu een exemplaar voor jezelf of voor onder de kerstboom. Velt-ledenprijs: 29,75 euro (Boekhandelsprijs: 39,75 euro)ISBN: 978-90-816.128-6-9 – 352 pagina’sBestel bij je lokale afdeling of via www.velt.nu/publicaties

500RECEPTE

N