Seizoenen - november 2015

Click here to load reader

 • date post

  24-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  3

Embed Size (px)

description

www.velt.nu

Transcript of Seizoenen - november 2015

 • Ecologisch leven | koken | tuinieren | Nr. 6 | 2015

  SEIZOENEN

 • 2 Tweemaandelijks tijdschrift van Velt 44ste jaargang november/december 2015

  Colofon

  Velt vzw Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Verschijnt zes keer per jaar.

  RedactieadresUitbreidingstraat 392c 2600 Berchem T +32 (0)3 281 74 75F 03 281 74 76redactie@velt.be www.velt.nu

  Hoofdredacteur Jan Vannoppen jan@velt.be Redactiecordinator Koen Van den Broeck koen@velt.beEindredactie Reine De Pelseneer reine@velt.beLay-out & lay-outconcept Kurt Cornelis www.sfumato.beAdministratie Karin Holemans karin.holemans@velt.be Druk Daddy Kate www.daddykate.be Verzending Boes Mailing Services

  RedactieraadSara Adriaensen, Lieven David, Lieven Gekiere, Riet Janssens, Luk Naets, Lies Rottiers, Nadia Tahon, Marc Temmermans, Peter Vande Moortele, Frank Van Keirsbilck, Pepijn Verheyen

  Werkten mee aan dit nummerBarbara Creemers, Lieven David, Geert Gommers, Karen Janssen, Leen Laenens, Hanne Lyssens, Pieter Maes, Geertje Meire, Luk Naets, Frank Petit-Jean, Lies Rottiers, Marieke Smets, Leentje Speybroeck, Nadia Tahon, Jan Vannoppen

  Fotografen & illustratorenAikon producties, Barbara Creemers, Lieven David, Franois De Heel, Wout Hendrickx, Stefan Jacobs, Bert Knot, Hanna Knutsson, Jim Linwood, Hanne Lyssens, Photobeppus, Phil Roeder, Skutt, Marieke Smets, Wendell Smith

  Gedrukt op Cyclus Print, milieuvriendelijk gerecycleerd papier. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder de schriftelijke toestemming van Velt vzw.v.u. Leen Laenens, Eikendreef 19, 2390 Westmalle

  Aikon producties

  Velt-lid Fik Denissen mag zich met trots de ontdekker van een nieuw perzikras noemen. Samen met Velt ging hij op zoek naar een geschikte naam voor deze heerlijke vrucht. Wat het uiteindelijk geworden is, lees je in de rubriek Samen eco-actief op p. 36.

  Activiteiten Weg & WijzerAfdelingen voeren hun activiteiten voor het januarinummer in vr 14 december via www.velt.nu/beweegt. Het gaat om de activiteiten van februari en maart. Onjuiste of onvolledige activiteiten worden niet opgenomen. Op zoek naar de contactpersoon van je afdeling? Surf naar www.velt.nu en klik in je buurt of bel +32 (0)3 281 74 75.

  Advertenties Tarieven en praktische vereisten op aanvraag bij de redactie en op www.velt.nu/adverteren. De redactie kan beslissen om advertenties niet op te nemen. Voor de inhoud van de advertenties zijn redactie noch Velt verantwoordelijk.

  SeizoenenarchiefVelt-leden kunnen nummers van vorige jaargangen van Seizoenen raadplegen op www.velt.nu.

  Word lid Belgi: stort 30,00 op rekening BE51 0010 9905 5062 van Velt vzw. BIC: GEBABEBB. Nederland: stort 30,00 op rekening 674848 t.n.v. Velt-Nederland onder vermelding van naam + volledig adres. IBAN: NL27INGB0000674848. BIC: INGBNL2A. Andere landen: stort 35,00 op rekening BE51 0010 9905 5062 van Velt vzw. BIC: GEBABEBB.

  Giften (Belgi) Steun Velt in het ijveren voor gezonde voeding en een gezonde leefomgeving. Stort een vrije gift op rekeningnummer BE51 0010 9905 5062 van Velt vzw, met de mededeling gift. Giften vanaf 40,00 zijn fiscaal aftrekbaar.

  LegatenLegaten kunnen onze vereniging een mooie impuls geven. Als je ecologie belangrijk vindt en ons werk wilt steunen, kun je Velt vzw in je testament opnemen voor een duolegaat. Met een duolegaat kun je aanzienlijk besparen op successierechten en zo je erfge- namen bevoordelen. Velt geniet dan mee van dit belastingvoor- deel. Meer info bij jan.vannoppen@velt.be of bel 03 281 74 75.

  Volg ons opwww.facebook

  .com/veltvzw

  www.facebook.com/groups/ve

  ltvzw

 • 36 | 2015

  Inhoud

  5

  6

  12

  202332

  10

  11

  18 2131

  36

  1637

  22

  253039

  44

  49

  50

  51

  51

  In samentuin De Craenhofkens mijden de tuiniers plastic, pvc en geverfd gereedschap. Terecht! Want wie wil er nu gif in een grond vol gezonde gewassen? Duurzame alternatieven genoeg, trouwens. Dirk Andelhofs vertelt je er alles over.

  Wil jij ook graag minder suiker gebruiken voor je gezondheid of het milieu? Kies je, nu de feestperiode eraan komt, graag voor duurzaam zoet? Met de ecozoete recepten in het hart van deze Seizoenen verwen je vrienden, familie of jezelf!

  Bomen en struiken geven hoogte en diepte aan je tuin n ze zijn een must voor de biodiversiteit. Hoe kies je de juiste soort en hoe plant je ze? Onze minihandleiding leidt beslist tot succes.

  6

  25

  32

  Zoom

  Tuin

  Duurzaam tuinieren doe je met duurzame materialenVan evenwichtige bodems

  naar gezonde voedingDie woelmuizen toch

  Wat met bladeren in de moestuin? Zo plant je bomen en struiken

  ConsumenT

  Column

  leZers reageren

  leZers vragen

  samen eCo-aCTief Samen eco-actief: berichten

  Gretig groen: 'Als ik grond vind, dan begint het pas echt'

  Velt-manifest

  verbeeldBladplezier & tuinafval

  CulinairEcozoet! Zoet dat blijft duren

  5 tips voor duurzaam zoetWegwijs in het pannengamma

  Weg & WijZer

  ledenvoordelen

  uiTgeliChT

  ZoekerTjes

  CarToon

 • 4 Redactioneel

  Ecomodernisme of terug naar de Oude Tijden? Tekst Jan Vannoppen en Leen Laenens

  Natuurlijk voelen we ons aangesproken als de zogenaam-de ecomodernen in de media beweren dat de traditionele milieubeweging blijft steken in een 40 jaar oud romantisch beeld van plattelandsontwikkeling, ingegeven door buik- gevoel en dogmatische kleinschaligheid. Als ze zeggen dat we een negatief mensbeeld hanteren, namelijk dat van de mens als vernietiger van natuur. Of als ze de analyse maken dat wij het ecosysteem aarde meer kwaad dan goed doen door kernenergie, industrile landbouw en ggos af te wijzen.

  Een je bent verkeerd bezig leidt bij ons steevast tot piekeren, wakker liggen, en meestal tot een conclusie. En die is dat we verdorie wl goed bezig zijn! De methodes en oplossingen die Velt voorstaat, dragen hun bescheiden steentje bij om stad en platteland ecologischer en mens-vriendelijker te maken in Vlaanderen en meer en meer ook in Nederland. De milieubeweging blijft werken aan meer respect voor natuur en milieu. Dat was 40 jaar geleden broodnodig en vandaag nog altijd, want de traditionele landbouw en industrie heeft zo haar eigen kijk op ontwikkeling. Laat hen doen en er wordt nog meer gekapt, gebetonneerd, overbemest en uitgeroeid. In naam van de economie ja, maar vooral in het belang van de grote concerns die onbeschaamd hun macht gebruiken en soms misbruiken, kijk maar naar Volkswagen.

  Naar aanleiding van een optreden van twee ecomoderne goeroes aan de universiteit van Gent, publiceerden een aantal traditionele groene organisaties, waaronder Velt, een reactie op de ecomoderne visie (De Standaard, 30 september 2015). We kunnen ons niet vinden in de twee pijlers van het ecomodern manifest. De eerste pijler gaat over ontkoppeling: stop de mensen in megasteden, voed hen met de productie uit gebieden voor intensieve landbouwindustrie, en je zult zien dat er genoeg land overblijft voor natuurgebieden. Het klinkt nogal als een Brave New World-scenario met allicht enkele Big Brothers aan het hoofd, grote concerns zoals Monsanto etc. Dat brengt ons meteen bij de tweede pijler, want om hun droomscenario te laten draaien moeten we moderne technologien omarmen en dus ook de eigenaars. Merk op dat net die machtsblokken vandaag dwarsliggen in de strijd tegen klimaatopwarming. Hun manifest zegt niets over de mens als sociaal wezen, dat er hier en daar toch in slaagt goed samen te leven vanuit het idee van sociale rechtvaardigheid en mensenrechten. De eco-moderne oplossingen zijn puur technologisch-industrieel en worden verondersteld de milieudruk van de mensheid dermate te verminderen dat we rustig onze huidige levensstijl kunnen verderzetten. Zo betonneren de ecomodernen de politieke orde die de ecologische problemen in de eerste plaats heeft veroorzaakt.

  Nee, dan liever het Velt-manifest (zie p. 37) waarin we eind september het nieuwe vijfjarenplan hebben samen-gevat en waar veel enthousiasme over is. Een eco-actieve samenleving is mogelijk en we werken er met succes aan. Vooral het wij maakt ons blij: een bloeiende vereniging van ruim 15.000 Velters ondersteund door ruim 1000 vrijwilligers en een puik team op het Velt-secretariaat. We blijven samen gaan voor ecologische educatie, samenlevingsopbouw en degelijk onderbouwde innovatie op maat van mens n natuur.

  Velt gaat graag de discussie aan over thema's als pesticiden, kunstmest, ggo's en voedselvoorziening. Media of debatorganisatoren zijn met hun vragen welkom bij jan@velt.be.

 • 5Zoom

  Aik

  on p

  rodu

  ctie

  s

  Ben jij gebeten door ecologisch koken en eten? Houd je ervan om seizoensgroenten te verwerken tot een feest-maaltijd? Schrikt koken met en voor een groep mensen je niet af? Deel je het fornuis graag met andere culinaire avonturiers? Dan is de opleiding tot ecokok iets voor jou!

  Velt wil de komende jaren samenkeukens oprichten en begeleiden. Een samenkeuken bereidt op regelmatige basis, bijvoorbeeld elk seizoen, een ecologische maaltijd voor en met mensen uit de buurt. Om deze initiatieven met raad en daad bij te staan, leiden we het komende voorjaar een team ecokoks op.

  Word ecokok

  De ecokok is een coach die samen met een groep enthousiaste buurtbewoners de perfecte formule uitwerkt voor een geslaagde samenkeuken. Uiteraard staan samen en koken hier centraal. Een minimum aan kookervaring, een groot hart voor mensen en veel zin om je schouders onder een duurzaam project te zetten, zijn onmisbare troeven.

  Honger naar meer? Surf naar www.velt.nu/samenkoken

 • 12 Tuin

  Van evenwichtige