Kerkblad mei/juni 2015

15
Protestantse Gemeente Sint-Catharijne Brielle 35e jaargang - nummer 4 - mei/juni 2015 I Wie volgt? I Knellende kwesties met opmerkelijke oplossingen I I De toekomst van onze kerk I Zangdienst met Rejoice I I Het begin van de kerk I Jantine Simons over beroep en ethiek I

Transcript of Kerkblad mei/juni 2015

Protestantse GemeenteSint-Catharijne Brielle

35e jaargang - nummer 4 - mei / jun i 2015

I Wie volgt? I Knellende kwesties met opmerkelijke oplossingen II De toekomst van onze kerk I Zangdienst met Rejoice I

I Het begin van de kerk I Jantine Simons over beroep en ethiek I

Het mooie van het Pinksterfeest vind ik dat er zoveel invalshoe-ken zijn om over na te denken en om mee te leven.Als je eenmaal gaat associëren bij Pinksteren en bij Heilige Geest, ben je nog zomaar niet uitgepraat. Het accent kan liggen op vrijheid en verantwoordelijkheid, op bezieling, op het unieke van ieder mens, op de eenheid die wij vormen, op de adem van God, op wind en vuur, op een nieuw begin – en zo is er vast nog veel meer te bedenken.De foto hieronder is een heel eigen verbeelding van het Pinkster-feest.Het is eigenlijk een dubbel kunstwerk: de afgebeelde plastiek is een werk van Corry Ammerlaan, bekend van onder andere haar bronzen beeldjes. Het staat bij Biddinghuizen. De titel is Uni-versal solidarity – gemaakt naar aanleiding van de bijeenkomst van scouts van over de hele wereld in Dronten (wereld jamboree 1995).Tegelijk is ook de foto van de plastiek een kunstwerk: door de manier van fotograferen worden heel eigen associaties toege-voegd aan het beeld.Het kunstwerk zelf is een meter of vijf hoog, best groot dus. Maar nu lijkt het zo gigantisch dat alles in de omgeving erbij verdwijnt.Het licht valt zó op de grote metalen schijf dat de bovenkant met de menselijke gestalten verlicht is, terwijl de onderste helft donker is. Zo komen de mensen als het ware vanuit het donker tevoorschijn, ze komen aan het licht.

Tien figuren zijn er. In het Jodendom zijn tien mensen nodig voor een ‘volwaardige’ gebedsdienst; waar (minstens) tien mensen samen zijn, daar is de naam van God aanwezig.De tien figuren zijn ruw gemaakt – het gaat niet om hun unieke identiteit, het gaat erom dat iedereen zich in hen kan herkennen. En dan gaat het om hun verbondenheid. Schouder aan schouder staan ze, terwijl de middelste twee elkaars hand vast hebben en samen hun arm in de lucht steken. Het is een gebaar van kracht. Dat is wat verbondenheid doet: het sterkt je in wat je meemaakt, in wat je onderneemt.Het kan ook een overwinningsgebaar zijn: we zijn door het don-ker heen gekomen, of door het donker heen gehaald, nu kunnen we samen opnieuw beginnen.Zo kan het een verbeelding zijn van wat Jezus bidt in Johannes 17: Heilige Vader, bewaar hen door uw naam, de naam die u ook aan mij gegeven hebt, zodat zij één zijn zoals wij één zijn.Heel mooi verwoordt ook lied 682 het:Dit is het wonder: de kracht van de Geestbaart stralend nieuw leven op ’t pinksterfeest.In een onzeker en kwetsbaar bestaanontkiemt het bevrijdend, en kondigt ons aan:sta op en vat moeden weet het voorgoeddat goddelijke liefde de wereld begroet.

Zo leven wij na Pinksteren …

Pinksteren en daarna

Meditatie - ds. Tineke Flim

2

Kerkblad mei 2015 - pagina 3

Er staan heel veel prachtige liederen in ons nieuwe liedboek. Des te moeilijker is het er een uit te kiezen die je erg aan-spreekt. Er zijn voor mij al veel mooie liederen genoemd. Maar uit deze enorme hoeveelheid valt nog wel een keus te maken die voor mij een speciale beteke-nis hebben.Op zaterdag 28 oktober 1944 werd een van de gereformeerde predikanten van Rotterdam Charlois, ds. H. de Jong, door de Duitsers gefusilleerd wegens onder-gronds werk. Zondag daarop werd het afgekondigd in de kerkdienst. Ik was een kind van 10 jaar, maar toch, dit heeft op mij zo’n diepe indruk gemaakt. Het is mij altijd bij gebleven. Wij zongen psalm 73 vers 12 en 13 oude berijming of nu 9 en 10 nieuwe berijming. Deze liederen gaan als een rode draad door mijn leven. Nu blijf ik blik U voor altijdGod die mij troost die bij mij zijt.Mijn twijfel stilt en mijn verlangen die mij in liefde houdt omvangenGij neemt mij bij de rechterhandGij zijt getrouw, Uw woord houdt standUw wijsheid is het die mij leidtEn eenmaal kroont met heerlijkheid.Aan dit lied denk ik heel vaak.

Ook heel mooi vind ik lied 864.Laat ons de Heer lofzingenJuich al wie bij hem hoort.Hij zal met trouw omringenWie steunen op zijn woord.Al moet je hier ook dragenveel duisternis en dood.Gij hoeft niet te versagenHij redt uit alle nood.

Ook de volgende coupletten.Deze wijzen op Gods trouw en troost.

Met de kinderen op school zongen we graag lied 871. Toen leerden we al iedere week een nieuw lied uit het toen nieuwe liedboek in samenwerking met de predi-kant. Jezus zal heersen waar de zongaat om de grote aarde om.De maan zijn lichte banen trekt,Zover het verste land zich strekt. Het lied in alle talen zal,Zijn liefde loven overalEn uit de kindermond ontspringt,De lofzang die zijn naam omringt.

Een lied over de toekomst. Dus kerk, blijf optimistisch over het voortbestaan van de kerk. Natuurlijk vind ik ook lied 280 heel mooi. De vreugde voert ons naar dit huis. Daar-bij komen bij mij ook andere gedachten op. Onze Sint-Catharijnekerk al door ve-len voor mij in deze rubriek genoemd en beschreven. Dat wij nog lang vreedzaam en blij met elkaar uit deze bundel mogen zingen. Dat is mijn wens.

Ina Vegter

Tijdens vakantie kwamen we in Taor-mina (in het noordoosten van Sicilië) een San Catharinakerk tegen. Taormina is gebouwd op een rots boven de Mid-dellandse Zee. Het is een bijzondere ervaring om via een kabelbaan de hoog gelegen stad te ontdekken. En dan tref je daar een kerk aan ter ere van Sint Catharina! Er zijn in Europa veel kerken naar Catha-

rina van Alexandrië genoemd. Daarom de vraag: wie volgt? Komt u in de va-kantie een Catharijne- of Catharinakerk tegen? Maak een foto en stuur die met korte omschrijving naar de redactie van het kerkblad. In de Wikipedia vond ik de volgende omschrijving:Catharina van Alexandrië ofwel ‘De heilige Katharina, de grote martelares’, overleden op 25 november 307, behoort tot de populairste heiligen van de Mid-deleeuwen. Door de geschiedenis heen is haar oorspronkelijk Griekse biogra-fie (circa zesde eeuw) zeer verweven geraakt met volksverhalen en nieuwe legenden; alleen op basis van de meest oorspronkelijke teksten kan iets betrouw-baars over haar leven gezegd worden.

Trudy Morgenstern

Uit het nieuwe liedboekZingen en bidden in huis en kerk

Wie volgt?

Kerk kronkels - Jan van Duivenvoorde

Het is niet de bedoeling dat het algemeen bekend wordt en ik verzoek u dan ook enige discretie in acht te nemen, maar wij ontvangen Eva, het vrouwenmaga-zine van de EO. Ik noem dit laatste met nadruk, omdat anders de indruk kan worden gewekt dat het gaat om een sca-breus tijdschrift. Ik ben mij ervan bewust dat ik niet geacht wordt een vrouwenblad te lezen, nog minder mij te verdiepen in de rubriek vrouwenvragen, laat staan daaruit te citeren. Ik vraag u dan ook bij voorbaat verontschuldiging.

Het nummer van juli/augustus 2005, het resultaat van een willekeurige greep in een stapeltje Eva’s van zo’n 10 jaar oud, wordt voor een belangrijk deel gewijd aan de schoonheid van de vrouw. Werkelijk, zelfs Salomo zou staan te kijken van de bekoorlijkheid van de afgebeelde schoonheden. De Venus van Brielle, onze Nymf op het Asylplein, zou in dit blad niet misstaan, hoewel ik niet zeker weet of één borst bloot binnen de EO-kleding-voorschriften valt.

Na kennis genomen te hebben van de laatste schoonheidstrend, ‘een brons- en goudkleurige make-up voor een zachte warme uitstraling op een zwoele zomer-avond’, lees ik de volgende vraag: “Waar-om heeft God schoonheid zo oneerlijk verdeeld?” De schoonheid wordt bepaald door genetische factoren en God speelt daarbij geen rol, omdat Hij niet genetisch manipuleert, zou ik hebben geantwoord. Ik besef dat zo’n reactie niet van de EO verwacht mag worden. De artspsycho-therapeut wist met de vraag eigenlijk niet goed raad en ik kan mij dat voorstellen. Haar antwoord lijkt dan ook op dat van een arts, die, in volle overtuiging dat zijn patiënt niets mankeert, placebo’s (nep-pilletjes) voorschrijft die in de regel nog blijken te werken ook.

“Ik ben single en mis seks. Wat doe ik met deze gevoelens?”, luidt een andere vraag. EO toch, wat heb ik nu aan mijn fiets hangen? Mijn antwoord zou zijn: ga discreet op zoek naar een vrijer. Niet aldus de seksuoloog. “Je probleem is herkenbaar”, geeft hij tot antwoord. Ja, zo kan ik het ook, maar goed het is een standaard opmerking van elke hulpver-lener. Het stelt de patiënt gerust en geeft hem het gevoel dat hij geen buitenbeen-tje is. Je zou ook kunnen antwoorden met: “Opmerkelijk, dit ken ik niet.” Deze reactie is weliswaar geschikt voor een vogelaar die zijn waarneming beschrijft, maar hier minder. Dan volgt het werke-lijke antwoord, kort samengevat met:

“Oefen u in onthouding.” Nog even en er volgt een pleitrede tot toetreding in een kloosterorde. Wordt het niet hoog tijd EO te verzoeken Eva, gelijk eertijds de Apocriefe Boeken in de Statenvertaling, te voorzien van ‘een waarschuwing voor de lezer’?

Het antwoord op een vraag is gerela-teerd aan het niveau ervan en de wijze waarop deze wordt geformuleerd. De antwoorden uit Eva komen overeen met deze opvatting. Er zijn ook vragen waar-op, niet alleen door de stupiditeit ervan, zwijgen het beste antwoord is. De vragen van een kind ontspruiten uit nieuwsgierig-heid en verkenning van zijn leefomgeving. Zij zijn verfrissend en kunnen ons soms een beetje in verlegenheid brengen. Ge-leidelijk veranderen de vragen totdat ze op latere leeftijd uiteindelijk uitmonden in de verwijtende vraag: ”Waarom?” Vroeger kon de kerk antwoord geven op al onze vragen, ook als het ging om erotiek. We leerden ze uit de catechismus. Tegen-woordig hebben we ‘boer zoekt vrouw’.

“We weten het niet”, verzuchtte onze predikant als afsluiting van haar preek op 2 oktober 2011. Waarom werd Saul gestraft omdat hij een genocide niet vol-ledig had uitgevoerd? Waarom keurde Jezus de Kanaänitische vrouw (Mattheus 15:21-28) geen blik waardig? “Zijn blij-vende trouw aan het Joodse volk wordt niet beschaamd door de kruimels van de tafel van de kinderen die door de honden worden opgegeten”, sprak Kees van der Heiden op 14 augustus 2005. “Jezus wordt een spiegel voorgehouden. De opvatting ‘Eigen volk eerst’ wordt door dit verhaal in een geheel ander daglicht geplaatst”, vervolgde Egbert Rietveld op 9 augustus 2009. “Jezus kreeg een God-delijke boodschap van een vreemdeling”, besloot Adrian Blom uit Oudenhoorn op 7 september 2014. Een waarom met perspectief. God werkt zonder waarom en kent geen waarom, aldus Jan Oegema die met deze uitspraak de Duitse mysti-cus Eckhart laat ontwaken.

Kwellende kwesties met opmerkelijke oplossingen

4

Geleidelijk veranderen de vragen totdat ze op latere leeftijd uiteindelijk uitmonden

in de verwijtende vraag: ”Waarom?”

Kerkblad mei 2015 - pagina 5

van de DiaconieVoedselbank SpijkenisseDe collecte van 31 mei is bestemd voor de Voedselbank. Tien jaar geleden begon de voedselbank met het uitdelen van vijf pakketten per week. Inmiddels is dat aantal gegroeid tot 750 pakket-ten voor de regio Spijkenisse. Toen de Voedselbank begon met het uitdelen van pakketten was er niet veel meer nodig dan een grote auto en een koelbox. Dat is inmiddels wel anders. Een grote loods (600 m2), is hard nodig. Net zoals een koelcel, een vriescel, vrieskisten voor het uitdelen, een heftruck, een schrob-machine, een bestelbus en een grote vrachtwagen met koelunit. De enorme groei van het aantal cliënten, waaraan nog geen einde is gekomen, vraagt veel van de plaatselijke kerken. Daar komt bij dat de huurprijs, de ener-gielasten en de overige kosten ieder jaar hoger worden. Elke vorm van ondersteu-ning is dan ook van harte welkom.

Nieuw RoosevelthuisOp zondag 7 juni collecteren we voor het Roosevelthuis. In het Roosevelthuis worden diaconale vakantieweken geor-ganiseerd. Predikanten kunnen er ook gebruik van maken voor hun nascholing. Het huidige gebouw dateert uit 1968 en is destijds neergezet als een tijdelijk gebouw. Inmiddels zijn we 45 jaar verder en is gestart met de bouw van een geheel vernieuwde aangepaste vakantieaccom-modatie. Helpt u mee aan de bouw van een nieuw Roosevelthuis?

Fietsen voor gezondheidswerkersOp zondag 14 juni is de collecte be-stemd voor het werelddiaconaat. Voor ons is de fiets een alledaags gebruiks-artikel. Maar in Kenia kan de fiets levens redden. Veel inwoners van het platteland wonen ver weg van een gezondheids-centrum. Gelukkig komt de zorg naar hen toe. Ruim 800 vrijwilligers van de gezond-heidscentra gaan naar de afgelegen dorpen toe. Ze geven medische zorg en beantwoorden vragen over hygiëne en voeding. Dat doen ze nu lopend. Bike4Care zorgt ervoor dat 800 vrij-willigers een fiets krijgen en leert hen hoe ze de fiets moeten onderhouden.

Uiteindelijk kunnen ze zelfs sparen voor een fietsambulance. We hopen dat u dit bijzondere werk wilt steunen. Van harte aanbevolen.

De RudolphstichtingDe Rudolphstichting biedt uit huis geplaatste kinderen een inspirerende en veilige leefomgeving door vernieuwende zorgprojecten. Het Jeugddorp de Glind bestaat inmiddels al 100 jaar. In De Glind wonen ongeveer 120 uit huis geplaatste kinderen en jongeren, met name in een gezinshuis. Daarnaast maken nog eens honderd kinderen en jongeren, die niet in het dorp wonen, gebruik van de facilitei-ten in het dorp. Voor meer informatie kijk op www.rudolphstichting.nl. De collecte van 21 juni is bestemd voor deze stichting.

GiftenDe diaconie heeft diverse giften ontvan-gen met een totaal bedrag van 95 euro. Hartelijk dank daarvoor.

Collecten eerste kwartaalVerantwoording diaconale collecten en giften over het 1e kwartaal 2015.Collecten voor eigen werk 524,91Plantage 149,46Gasthuis 214,27Werelddiaconaat 621,97Missionair werk 371,14KND project 59,25

Binnenlands Diaconaat 267,80House of Hope 202,50Noodhulp Madagascar 223,06Ommeloopkring 145,20Kerk in actie totaal 156,25Villa Vrede 210,95Kerkradio 202,10Giften 95,00Totaal 3.443,86

Met ontroering hebben wij vernomen welk prachtig bedrag er zondag 10 mei, voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal is opgehaald tijdens de col-lecte. Maar liefst € 953,25!Uw warme betrokkenheid en het vertrou-wen in onze stichting raakt ons diep. De wetenschap dat wij er niet alleen voor staan geeft ons tevens moed en sterkte om door te gaan. Namens ons bestuur en de Nepalese bevolking: Danyabad! (dank u wel).

Linda Scheppink, voorzitter Stichting Maha Mata Nederland

Uitnodiging voor open kerkdienst inverpleeghuis De PlantageAltijd al willen weten hoe kerkdiensten vorm krijgen in het verpleeghuis? Nu is het uw kans om deze bij te wonen! Op zaterdagavond 30 mei om 18.30 uur bent u van harte welkom bij de dienst in verpleeghuis De Plantage. De kerkdienst wordt geleid door de eigen predikant-geestelijk verzorger ds. Lianne Wolters. Na afloop is er gelegenheid om - onder het genot van een kopje koffie/thee – met elkaar na te praten.Vanaf 17.45 uur wordt de zaal klaargezet door vrijwilligers en worden bewoners opgehaald voor de dienst. Komt u gerust wat eerder om dit proces mee te maken of met één van de vrijwilligers op te trek-ken tijdens hun bezigheden.Het lijkt ons erg leuk u te ontmoeten tijdens deze speciale kerkdienst. Zou u zich, bij interesse, willen opgeven via [email protected]? Ook voor vragen kunt u Lianne mailen. En kunt u niet op deze datum? Niet getreurd; schuif gerust tijdens een andere dienst aan. Ook dan heten we u van harte welkom bij de dienst! De data van de bijeenkomsten staan vermeld in het kerkblad, onder de rubriek ‘bij de Diensten’.

Kerkblad mei 2015 - pagina 7

SolidariteitskasDeze maand vragen we u om een bij-drage van tien euro voor de Solidariteits-kas. De helft ervan is bestemd voor onze eigen gemeente. De andere helft dragen we af aan de landelijke Solidariteitskas. Die kas geeft tijdelijke ondersteuning aan een gemeente die in financieel slecht vaarwater is beland. Ook worden er projecten van betaald die niet door één gemeente te realiseren zijn, zoals het studenten- en dovenpastoraat.In de week van 18 mei bezorgen we u de enveloppe met acceptgiro voor dit fonds.

ToreningangIn het vorige kerkblad informeerden we u al over het verbeteren van de torenin-gang. Al het historisch materiaal werd verplaatst naar het bordes, waar het nu in een nieuwe opstelling klaar staat voor toeristen. Op de begane grond werd een gordijnopstelling gerealiseerd die de op-slag van stoelen, beamerkast en podium verbergt. Al met al een hele klus die met dank aan onze vrijwilligers, schilder-tim-merman-technicus, geweldig is geklaard. Dank aan Woninginrichting Paul & Elles die een flinke korting gaven op de gordij-nen en aan de Vereniging Vrienden van de Catharijnekerk die een deel van de kosten voor hun rekening nam.

ToeristenbezoekVanaf 27 april is de kerk weer dagelijks open voor toeristenbezoek. Op die eer-

ste (Konings)dag was het meteen gezellig druk. Zo’n 130 bezoekers kwamen een kijkje nemen in de kerk. De eerste klap is een daalder waard want de afgelopen twee weken leverde al ruim zestienhon-derd euro op!

Collecteopbrengsten eerste kwartaalmaand eredienst onderhoudjanuari € 376,83 € 447,04februari € 910,85 € 566.41maart € 891,02 € 530,10

Waarbij de aantekening dat er in januari twee afdracht-collectes waren die € 511,75 opbrachten.

JaarrekeningOp een inlegvel bij dit kerkblad vindt u een samenvatting van de jaarrekening 2014. De volledige jaarrekening kunt u inzien bij penningmeester Henk Verveen. Bel voor een afspraak 0181-412021.

ToiletgroepZoals we eerder schreven zijn er plan-nen om de toiletgroep te renoveren. Noodzakelijk, met name bij evenementen en concerten als veel mensen de kerk bezoeken. Architectenbureau Walraad maakte een ontwerp en begroting van de te verwachten kosten. Een ontwerp dat voorziet in een verdubbeling van de dames- en herentoiletten en een apart invalidentoilet.

Voor de financiering ervan zijn we in ge-sprek met onze diaconie en de gemeente Brielle. Zodra de financiering rond is en de kerkenraad met de plannen instemt vragen we een omgevingsvergunning aan, waarna de aanbesteding mogelijk eind augustus-begin september volgt. We streven ernaar voor het einde van dit jaar een vernieuwde toiletgroep in gebruik te kunnen nemen.

SchilderwerkBij het Coppelstockraam laat aannemer Huurman nog herstel van het schilder-werk verrichten. In het verlengde daarvan zal ook bekeken worden of de kale plek-ken onder alle afzaten (onder de ramen) geschilderd kunnen worden evenals een aantal kale plekken op de muren bij de noordoostelijke ingang.

VierpoldersDe kerk van Vierpolders werd verkocht aan een uitvaartonderneming in Spij-kenisse. Maar voordat het kerkgebouw wordt overgedragen moeten dak en toren worden hersteld. Daar is men nu volop mee bezig. Naar verwachting zal de no-tariële overdracht eind mei gebeuren.

En dan nog ...Via Coby van Ommeren ontvingen we een anonieme gift van twintig euro, waar-voor hartelijk dank!

van de Kerkrentmeesters

Als vrijwilliger in de kerk krijg je niet zo gauw een lintje. Misschien vinden we het wel heel gewoon dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt in de gemeente. Als je naast het werk in de kerk ook nog een heleboel ander vrijwilligerswerk doet heb je wel meer kans op een koninklijke onderscheiding. Dat overkwam Sjaan van Velden dit jaar. We willen niet onvermeld laten dat Sjaan ook veel voor de kerk doet. Wekelijks beheert ze de speelgoedafdeling van de rommelmarkt in de Coppelstockstraat. Probeer dat maar eens netjes gesorteerd te houden! Maar ook is ze al heel veel jaren een trouwe contactpersoon in de wijk Rugge. Sjaan, ook vanuit de kerk: dank je wel voor zoveel inzet.

Vrijwilliger in beeld: Sjaan van Velden

8

Zaterdag 16 april jl. waren Ineke Haalboom en ik op de Landelijke Pastorale Dag in Gouda. Het thema was dit jaar ‘Kiezen voor dichtbij? Pastoraat om de hoek’. Ds. Rob Visser, stadsdominee van Amsterdam, was een van de inleiders. Verbonden aan de pioniersplek op IJburg gaat hij bij veel men-sen langs de deuren. Visser: “In pastoraat is het belangrijkste dat je luistert naar de ander. Niet het vele is daarin goed, maar het goede is veel.”

Pastoraat anders bekekenIneke en ik bezochten diverse workshops en één daarvan was ‘Pastoraat anders bekeken’ door mevrouw Trix Drewes, gemeenteadviseur bij de Protestantse Kerk Nederland. De vraag “Hoe houden we contact met gemeenteleden?” werd veel gesteld. De samenstelling van de gemeente is veranderd, het leven van mensen is veranderd en ook de wereld is veranderd. Hoe ‘oubollig’ is het voor jonge mensen, jonge ouders en zelfs de middengeneratie wanneer je het hebt over ouderlingbezoek. Laat staan dat je hen vraagt om een ambt op zich te nemen. Dat vraagt om nadenken over onze manier van werken. Gaat de ker-kenraad voor de zoveelste keer ‘Vacatures ambtsdragers’ op de agenda zetten of durft zij dit te veranderen in ‘Hoe gaan wij anders

kijken naar pastoraat?’ of ‘Hoe gaan wij anders kijken naar onze organisatie?’ De vraag om aandacht en gekend te worden is ondanks alle verandering een constante vraag, alleen de vorm waarin dit aangebo-den wordt, is blijkbaar aan vernieuwing toe.

Omgaan met verscheidenheidEen tweede workshop was ‘Omgaan met verscheidenheid in de gemeente’ door ds. Piet Schelling. Het was druk in de groep, we pasten net in het lokaal. Er schijnen meer gemeentes ‘last’ te hebben van ver-scheidenheid. We werden al snel bemoe-digd “Een pluriforme gemeente is nooit saai. Het is zo levendig als de Schepping zelf.” Mooi gezegd, maar dan … We kregen vijf aantrekkelijke kanten van verscheidenheid voorgelegd en die wil ik u

niet onthouden. In het kort: je ontdekt meer van de breedte, diepte en hoogte van de waarheid; het relativeert je eigen denken; je leert van de ander; het versterkt de ver-draagzaamheid; het biedt mogelijkheden om de hele breedte van de samenleving aan te spreken.Daarna kwamen uiteraard de vijf onaantrek-kelijke kanten van verscheidenheid (want anders leren we niets!). In het kort: er is veel overleg nodig om tot een besluit te komen, conflict ligt op de loer, kans op vervreem-ding, kans op vermindering werkplezier, minder slagvaardig. Verder hoorden we dat onvoldoende trans-parantie en slechte communicatie dé twee boosdoeners zijn die vervreemding van elkaar in de hand werken. Er werden hand-reikingen gedaan om aan de slag te gaan in de eigen gemeente. Wie interesse heeft, kan het boek ‘Mijn gelijk en ons geluk’ van ds. Piet Schelling lezen.Het was een inspirerende dag. Het geeft moed als je ziet hoeveel mensen zich betrokken voelen bij hun gemeente en met elkaar willen blijven zoeken naar manieren om daar vorm en inhoud aan te geven. Ds. Rob Visser sloot de dag ook af. Heel treffend zei hij: “We zijn goudzoekers! Soms vragen we ons af waar zijn we mee bezig.”

Rianne Fortuin-Mosterd

Een paar belangrijke data : • Aankondiging Gemeenteberaad: zondag 14 juniZondag 14 juni aanstaande is er weer gemeenteberaad. Het beraad begint - na dienst en koffie - om ongeveer 11.30 uur. Zoals u elders in dit Kerkblad kunt lezen staat het beraad in het teken van de financiële situatie van onze protestantse gemeente en de toekomst van de Sint-Catharijnekerk. De Kerkenraad wil u graag informeren. Uw aanwezigheid en eventuele inbreng worden erg op prijs gesteld. • Aftreden en bevestigen ambtsdragers: zondag 6 septemberEen volgende zondag om in de agenda te zetten. Deze zondag legt een aantal ambtsdragers hun ambt neer. Er is gelegenheid om hen te danken voor het gedane werk. Op het moment van schrijven zijn er nog geen nieuwe ambtsdragers die bevestigd kunnen worden. Er is nog tijd, dus wellicht verandert deze situ-atie nog.• Startzondag seizoen 2015-2016: zondag 20 septemberOok een datum om te noteren. Het lijkt nog erg ver weg, maar de voorbereiding voor de startzondag is in gang gezet. Ds. Anke Dekker en ds. Tineke Flim zijn bezig met de organisatie van de dienst. Voor de activiteiten daarna denkt een aantal mensen na over de mogelijkheden. Nadere informatie volgt.

Kerkgebouw VierpoldersIn het kerkblad van maart heeft u kunnen lezen dat de samen-voeging van de Protestantse Gemeenten Vierpolders en Brielle een feit is. De overdracht van de diaconale zaken en de afwik-keling van de werkzaamheden die te maken hebben met de on-roerende zaken, vragen echter nog steeds tijd en aandacht. Het heeft veel tijd gekost, maar de koopcontracten zijn getekend en op dit moment is de verwachting dat eind mei de overdracht van het kerkgebouw zal plaats vinden. Oppas voor de allerkleinsten Een aantal vrijwilligers van de oppas voor de allerkleinsten heeft aangegeven er mee te willen stoppen. Tot nu toe werden er per zondag altijd een oudere en een jongere ingeroosterd. In de praktijk blijkt dit echter niet nodig, want er wordt niet vaak meer gebruik gemaakt van de oppas. Het stoppen van oppas aanbieden lijkt niet wenselijk; er wordt daarom gekozen om voorlopig één persoon per zondag in te roosteren en te kijken of dit werkbaar is. Op deze manier is er ook, indien nodig, voor de leiding van de kindernevendienst altijd een extra paar helpende handen aanwezig.

Karin van Heijzen

uit de Kerkenraad

Van de scriba

Kerkblad mei 2015 - pagina 9

De toekomst van onze kerk ...Onlangs werd mij de vraag gesteld “Kijken jullie nog wel eens naar het beleidsplan?” Confronterende vraag, want dat betekent dat hier niet goed en duidelijk genoeg over gecommuniceerd wordt naar de gemeente. Er wordt namelijk wel degelijk gebruikt gemaakt van het beleidsplan. Er is echt geschreven over acti-viteiten die zijn voortgekomen uit het beleidsplan, alleen de link wordt blijkbaar niet gelegd. Even een korte terugblik. Op het gemeenteberaad van 30 sep-tember 2012 heeft de kerkenraad het beleidsplan gepresenteerd voor de periode 2012-2017. Hierin werden vier aandachtspunten genoemd: kerkelijke betrokkenheid, bezielde liturgie, regionale samenwerking en financiën. Hieronder probeer ik de voortgang op deze onderwerpen te beschrijven.

Bezielde liturgieDe liturgie heeft al meer dan een jaar de aandacht van de ker-kenraad. Leerhuis, avonden met gemeenteleden, bezinning in de vergaderingen, themadiensten en een bijzondere kerstnacht-dienst zijn het resultaat van aandacht voor het punt ‘bezielde liturgie’. Het is een groeiproces, het heeft tijd nodig en het is nog lang niet klaar.

Regionale samenwerking Tijdens de presentatie van het beleidsplan werd de vraag gesteld hoe die samenwerking er uit zou gaan zien. Het antwoord was dat het in eerste instantie om kennismaking zou gaan. Niet lang daarna kwam het initiatief van de classis Brielle om kerkelijke ge-meentes in de regio met elkaar in contact te brengen. De naam SaGe (Samenwerkende Gemeenten) heeft u vast wel voorbij zien komen in het kerkblad. Onze gemeente maakt er goed gebruik van. De eerste ontmoetingsavond die door ambtsdragers van onze gemeente is bijgewoond was begin 2014. Inmiddels zijn er nu ook avonden specifiek voor ouderlingen, jeugdouderlingen en kerkrentmeesters die bezocht worden door afgevaardigden van onze gemeente. De kerkenraad ziet deze kennismaking als een eerste stap in deze ontwikkeling.

Financiën Het College van Kerkrentmeesters rapporteert in elk kerkblad waar de kerkrentmeesters mee bezig zijn. De vraag vanuit de

gemeente (o.a. verwoord in de enquête) was immers: commu-niceer over de financiële situatie, zodat dit transparant wordt. Overzichten van collecte opbrengsten, jaarcijfers, onderhoud van gebouwen, etc. worden allemaal gemeld. De financiële situ-atie van de gemeente heeft met regelmaat de aandacht van de kerkenraad. Het is echter niet alleen de verantwoordelijkheid van het College van Kerkrentmeesters of van de kerkenraad om te bepalen welke richting we opgaan als het gaat om bijvoorbeeld het kerkgebouw. Op het gemeenteberaad van 6 april vorig jaar is bekend gemaakt dat er een denktank is gevormd die van de kerkenraad de vol-gende vraag heeft meegekregen ‘Welke mogelijkheden ziet de denktank in het wel/niet behouden van de Sint-Catharijnekerk in financieel opzicht?’ Het is daarna (te) lang stil geweest en dit heeft terecht geleid tot vragen naar de stand van zaken. De kerkenraad heeft inmid-dels op twee kerkenraadsvergaderingen gesproken over het advies van de denktank. In het advies van de denktank wordt de voorkeur uitgesproken voor het in eigen beheer houden van het kerkgebouw. Het gaat hier echter om een belangrijke keuze en de kerkenraad wil graag met de gemeente in gesprek. Zondag 14 juni is er na afloop van de dienst een gemeenteberaad dat in het teken zal staan van de financiële situatie van de Protestantse Gemeente Brielle en de toekomst van de Sint-Catharijnekerk. Kerkelijke betrokkenheidAls u kritisch heeft gelezen denkt u nu … hoe zit het met dat eerste aandachtspunt van het beleidsplan ‘kerkelijke betrok-kenheid’. Daar heeft ze nog niets over geschreven. Dat klopt. Dit punt heb ik bewust voor het laatst bewaard; het is namelijk één van de meest lastige punten gebleken. Het is ongrijpbaar en er is niet goed op te sturen. In de praktijk blijkt dat een enorm grote groep mensen zich wekelijks inzet voor de gemeente. Gelukkig! Het vinden van ambtsdragers blijft echter lastig. In het beleidsplan wordt bij dit punt gesproken over pastoraat en diaconaat als twee kanten van dezelfde medaille. Misschien dat de Martha’s en Maria’s de handen ineen kunnen slaan?De kerkenraad hoopt uw betrokkenheid te zien (en te horen) op het gemeenteberaad op 14 juni aanstaande.

Rianne Fortuin-Mosterd

Op vrijdagmorgen 24 april 2015 is er een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Rinus Verhage, cantor van onze Sint-Catharijne Cantorij. Rinus Verhage was erg verrast, hij wist van niets.

Koninklijke onderscheidingvoor dirigent Rinus Verhage

Leesrooster24 mei Hooglied 4,12–5,1 Hand. 2,1-2431 mei Exodus 3,1-6 Joh.3,1-167 juni Jes. 43,18-25 Marcus 2,1-1214 juni Hosea 2,18-25 Marcus 2,13-2221 juni Deut.26,5-11 Marcus 2,23-3,628 juni Recht 12,1-6 Marcus 3,20-35 5 juli Ez.17,22-24 Marcus 4,26-34

Lied van de maandmei lied 683juni lied 783

Kerkdiensten Plantagezaterdagavond 18.30 uur23 mei pastor Bea Poortvliet30 mei ds. Lianne Wolters13 juni mevr. K. Rentmeester20 juni mevr. K. Rentmeester27 juni mevr. C.G.Kalkhuis

Rooster Plantage24 mei mevr. Van Erkelens dhr. Van Erkelens dhr. Klerk31 mei mevr. Hofstede dhr. de Ridder 7 juni Gerdientje Kramer mevr. Luijendijk dhr. W. of J. Deur14 juni John Bos fam. Fortuin21 juni Marjon Hogeweg Johan Deur dhr. De Bruin28 juni dhr. Deur dhr. Klerk 5 juli mevr. Van Woerden mevr. Luijendijk Gerdientje Kramer

Rooster kinderoppasonder voorbehoud van ruilingen24 mei Joke van Rees + Emma31 mei Gea Bos + Willemijn 7 juni Sandra Verdoorn14 juni Maartje van Erkelens + Noor21 juni Jacqueline van der Oost + Elise28 juni Maartje van der Hurk + Willemijn

bij de Diensten

In de maanden juni, juli en augustus be-ginnen de kerkdiensten om half tien.Dit jaar vanaf 7 juni weer een half uur vroeger uit bed!

Op 21 juni is er de zogenaamde Over-stapdienst: dan nemen de oudste kinde-ren afscheid van de kindernevendienst en maken ze de overstap naar de tieneracti-viteiten, zoals de jeugdkerk. Deze dienst wordt voorbereid met de kinderen zelf, met de leiding van de kindernevendienst en de leiding van de jeugdkerk. Het the-ma is nog niet helemaal duidelijk, maar het zal te maken hebben met groeien. Waar groei je van, wat vind je belangrijk? We kijken uit naar een feestelijke dienst.

ds. Tineke Flim

Op 28 juni wordt de laatste dienst voor dit seizoen gevierd in De Kern te Spij-kenisse. Het thema is: Gemeente – een feest. Ds. Rein Brand zal voorgaan in de dienst. Aanvang 15.30 uur.

Op zondag 28 juni is er in de Bedevaarts-kerk een oecumenische dienst. Traditi-oneel komen we op de laatste zondag van juni samen voor een oecumenische dienst in de Bedevaartskerk. Deze dienst wordt voorbereid door de Raad van Kerken. Het Sint Caeciliakoor o.l.v. Wil-lem Chr. Meyboom zal haar medewerking verlenen. Voorganger is Ds. Teuni Wijma- Spruit. Het thema is: Tussen droom en daad. De dienst begint om half tien.

De zangdienst op 31 mei heeft als thema U zij de glorie. Medewerking wordt verleend door het Interkerkelijk Koor Rejoice uit Zuidland, onder leiding van dirigent Henk Mon-teny. De samenzang wordt op het orgel begeleid door Arjan Breukhoven. Er zijn weer mooie liederen uitgezocht om blij met elkaar te zingen. Bijzonder in deze zangdienst is, dat een paar liederen met het koor meegezongen kunnen worden. Zo is dit een werke-lijk Samen Zingen dienst zijn. Onder de meeslepende begeleiding van Arjan Breukhoven hoeft een mogelijk wat minder bekende melodie geen probleem te zijn. De Zangcom-missie rekent op uw komst. Weet u welkom!

Maty van der Kooij

10

Dienst samen metverstandelijk beperkten

Oecumenische dienstAanvang diensten

Overstapdienst

Zangdienst met Rejoice

Kerkblad mei 2015 - pagina 11

KerkdienstenSint-Catharijnekerk

Collecten24 mei Pinksteren Eredienst10.00 uur liturgische kleur is rood PinksterzendingDs. S.M. Dekker liturgisch bloemschikken Onderhoud

31 mei Trinitatis10.00 uur liturgische kleur is groen EredienstDs. M. Meijer Giftencollecte ZHSpijkenisse Onderhoud

19.00 uur zangdienst Onkosten zangdiensten

7 juni 1e zondag na Trinitatis Eredienst09.30 uur liturgische kleur is groen Roosevelthuisds. E.J. Rietveld OnderhoudGoes

14 juni 2e zondag na Trinitatis Werelddiaconaat09.30 uur liturgische kleur is groen OnderhoudDs. S.M. Dekker dienst van Schrift en Tafel

21 juni 3e zondag na Trinitatis Eredienst09.30 uur liturgische kleur is groen DiaconieDs. C. Flim afscheid kindernevendienst Onderhoud

28 juni 4e zondag na Trinitatis Raad van Kerken09.30 uur liturgische kleur is groenDs. T. Wijma-Spruit oecumenische dienst in Hellevoetsluis de Bedevaartskerk

5 juli 5e zondag na Trinitatis Jeugdwerk PKN09.30 uur liturgische kleur is groen DiaconieDs. C. Flim liturgisch bloemschikken Onderhoud

12 juli 6e zondag na Trinitatis Eredienst09.30 uur liturgische kleur is groen DiaconieDs. S.M. Dekker Onderhoud

nieuws van de Jeugd

12

Vier dames en twee heren. Met elkaar en tot elkaar veroordeeld tot een paar potjes volleyballen in Oostvoorne. En dat deden ze zeker niet onaardig! De eerste wedstrijd was even oefenen en verloren ze, de tweede daarentegen was een grandioze overwinning ... Yeah Tinte, daar hebben jullie niet van terug!Vervolgens een zware partij tegen Helle-voetsluis, niet eerlijk natuurlijk, want zeker de helft van die dames en heren zit of zat op volleybal! Toch hielden ze de bal goed van de grond, ging ‘ie met regelmaat goed over het net, alleen de finishing touch ...? ‘‘Die maken we in”, riepen de dames vol enthousiasme toen ze hoorden dat ze weer tegen Tinte moesten. Maar dan de mannen. Het lukte niet, helaas. Het leek even of er niets meer lukte ... het was zaterdag 25 april jl. en geen vrijdag de dertiende toch? ;-)

De laatste partij mochten ze weer winnen, met wat hulp van Matthijs, en maar net, maar toch. Bart, Elise, Emma, Marnix, Noor en Willemijn, jullie hebben de eer van Brielle in ieder geval gered. Een ge-zellig en vrolijk team. Jullie bleven lachen en terug op de fiets waren we het er una-niem over eens: met elkaar volleyballen tegen teams van het eiland is leuk!

Simon en Marjon

JeugdkerkAl geruime tijd bestaat de leiding van de jeugdkerk uit twee duo’s. Vijf jaar lang hebben Machteld Bakker en Riet Koopmans elke twee maanden met ple-zier de jeugdkerk verzorgd. Nu willen zij graag het stokje overdragen aan nieuwe mensen. De redactie vroeg Machteld hoe zij de afgelopen vijf jaar ervaren heeft. Machteld: “Ik ben tamelijk idealistisch begonnen: een bijdrage leveren aan de geloofsopvoeding van onder andere onze eigen kinderen. De verrassing: de jeugd levert even zo goed een bijdrage aan mijn geloofsbeleving. Niet in de traditionele zin van het woord. Zij leveren een bijdrage omdat ze ons volwassenen met hun vragen aan het denken zetten over de achtergrond van tradities en gewoonten in de kerk. Omdat ze vragen stellen over onze motivatie om die te handhaven. Omdat ze ideeën hebben over hoe het anders kan. En dan lijkt het soms alsof ze met die ideeën ver van de onze verwij-derd zijn. Maar juist tijdens de Jeugdkerk bijeenkomsten gaan de gesprekken over herkenbare normen en waarden: “Recht doen aan de ander, een bijdrage leveren aan andermans hemel op aarde, juist als het zo ver weg lijkt.” Het tweede duo, Wim Fortuin en Jasper Jut, heeft er inmiddels een jaar opzitten. Ze zijn enthousiast en gaan graag door. Voor Wim en Jasper én voor de kinderen is het fijn als er nog een tweede duo ge-vonden wordt. Voor de kinderen betekent het afwisseling en voor de leiding geeft het wat ruimte. Jeugdkerk is altijd op de eerste zondag van de maand en met twee duo’s betekent dit dat je slechts vier keer per jaar aan de beurt bent. Wil je meer informatie of wil je een keer meekijken tijdens een jeugdkerk, neem dan contact op met Wim, telefoon 06-22663211. Wanneer dit kerkblad uitkomt staat er nog maar één jeugdkerk gepland en dat is zondag 7 juni om 10.00 uur in het Zalencentrum. Iedereen van twaalf tot zestien jaar is van harte welkom.

Pizza-avond bij SimonDe geplande pizza-avond van zondag 17 mei is verzet naar zaterdag 30 mei. Het wordt een gezellige avond en ieder-een mag zijn eigen pizza klaarmaken. Iedereen van 12 tot en met 17 jaar is van harte welkom bij Simon thuis. De avond begint om 18.00 uur. Wel graag vóór 26 mei opgeven bij Simon Bergwerf, telefoon 0181-417521 of bij Riet Koopmans via e-mail [email protected].

Op reis met Kerk in ActieHet reisprogramma van Kerk in Actie is een mooie mogelijkheid om jongeren en/of volwassenen te betrekken bij het diaconale werk in de gemeente. Als je op reis bent, deel je voor heel even je leven met de mensen bij wie je te gast bent. Je doet een onvergetelijke ervaring op. Zodra je weer terug bent in Nederland,

deel je hun leven opnieuw door erover te vertellen aan familie, vrienden of col-lega’s. Maar óók door er in de kerk over te vertellen. Zo krijgt de collecte ineens een gezicht en wordt het voelbaar hoe we samen wereldwijd een gemeenschap vormen van mensen die geloven in delen. Zelf mee op reis? Of kent u jongeren in uw omgeving die hier in geïnteresseerd zijn? Meer informatie is te vinden op www.kerkinactie.nl/reizen.

EO-JongerendagBEAM - het jongerenmerk van de EO - organiseert op zaterdag 6 juni in Gelre-Dome Arnhem de jaarlijkse EO-Jonge-rendag. Het thema is dit jaar ‘Jesus is’. Het programma begint om 13.30 uur en is rond 21.00 uur afgelopen. Voor meer informatie en de reservering van kaarten kun je terecht op www.eo.nl/jongerendag.

Volleyballen in de Meander

30 mei pizza-avond7 juni jeugdkerk20 juni afsluiting voor alle jongeren

Activiteitenagenda

Kerkblad mei 2015 - pagina 13

Jezus’ vrienden zaten met elkaar aan tafel. Ze woonden nu met z’n allen in een groot huis in Jeruzalem. Ze wilden bij elkaar blijven. Ook de moeder van Jezus, Maria, was erbij. Ze kwam binnen en zette brood op tafel. Filippus zei: We moeten wachten tot Jezus terugkomt. Ja, zei Maria, we moeten wachten en onthouden wat hij gezegd heeft. Filippus knikte en zei: We moeten bij elkaar blijven. We moeten onze herinneringen goed bewaren en wachten tot Jezus terug zal komen. Simon Petrus zei niets. Hij wou ook niet eten. Hij zat op de hoek van de bank en voelde zich onrustig. Wachten, zei hij. Alleen maar wachten? We moeten verder vertellen wat we nu weten. Dat moeten we doen. Ze keken allemaal naar Simon Petrus. We moeten hier niet blijven, zei er één, we moeten naar buiten om het te vertellen. Ze gingen naar buiten. In Jeruzalem was het feest, want de joden vierden, zoals elk jaar, de dag waarop Mozes lang geleden de wet van God aan het volk had gegeven. Overal uit de wereld, uit verre landen, waren mensen naar Jeruzalem gekomen. Het groepje druk pratende mannen liep door de straten. Ze klampten iedereen aan die ze tegenkwamen. Twee mannen stonden toe te kijken. Wat zijn dat voor mensen? Vroeg de één? Simon Petrus en de anderen waren dichterbij gekomen. Ze stonden midden in een groepje mensen en vertelden opgewonden hun verhalen. De andere man zei: aan hun uitspraak kun je wel horen dat het Galileeërs zijn uit het

noorden. Je kunt ze bijna niet verstaan. Maar de ene zei: Stil. Die man heeft iets te vertellen. De ander haalde zijn schouders op en keek eens om zich heen. Het interes-seerde hem niet. Maar even verderop zag hij een Romein-se soldaat die met open mond naar die mensen stond te kijken en te luisteren. Hij begreep er niets van. Hij stootte zijn vriend naast hem aan, die zei: Ik weet ook niet wat dit betekent. Stil nou. De ander zei: Ach, ze praten maar wat, ze weten zelf niet wat ze zeggen. Ze zijn gewoon dronken. Dat hoorde Simon. Hij sprong op een muurtje en riep: Man, het is nog vroeg in de morgen. Kun jij zo vroeg al zo-veel gedronken hebben dat je dronken bent? De anderen lachten. Toen zei Simon: Mensen van Jeruzalem. Luister naar mijn woorden. Wat er nu gebeurt en wat je nu ziet, is wat de profeten al vertelden. Jezus, de man uit Naza-ret, die in deze stad met jullie gesproken heeft, was door God gezonden. En hier, in jullie stad, is hij gedood. Maar Jezus is sterker dan de dood. Hij heeft het leven anders gemaakt. Dat willen we iedereen vertellen. Iedereen stond ademloos te luisteren. Een man vroeg: Wat wil je dan dat we doen? Simon zei: Doe mee. Begin een nieuw leven. Ik zal het laten zien. Ik zal je namens Jezus met water dopen. Net zoals Johannes de doper de profeet Jezus gedoopt heeft. En de man liet zich bij de pomp dopen en veel anderen ook. Ze waren allemaal mensen van Jezus geworden. Zij waren het begin van de kerk.

Het begin van de kerk

Kerkblad mei 2015 - pagina 15

VrijheidOp 4 en 5 mei gaan we terug in de tijd. Hier in Brielle was een bevrijdingsfestival, er was veel aandacht voor. Dagen die we niet mogen vergeten, waar we aandacht geven aan wat was, aan vergeven, aan een schuld die een keer voldaan is.Dagen waarin de emoties soms hoog kunnen oplopen. Maar verzoening is mogelijk, vergeten is iets anders. Het blijft en is juist belangrijk om te gedenken. Hoe je dat moet doen is niet altijd eenvoudig. Als je ouder wordt worden de herinneringen scherper en kunnen ze diepe emoties oproepen. Naarmate de tijd vordert komt er steeds meer ruimte voor kleine verhalen, voor hoe het werkelijk was, voor schrijnende details, die eindelijk verteld kunnen worden. Er zijn mensen die hun hobby maken van het verzamelen van uniformen, wapens, vervoermiddelen uit die tijd.

Nieuwe vormen van herinneren als re-enactment (naspelen van historische gebeurtenissen) worden ontwikkeld. Ze kunnen hard aankomen als je zelf de oorlog hebt meegemaakt. Vier dagen lang kon je hier in Brielle een kampement uit de oorlog van dichtbij bekijken. Met uniformen, uitrustingsstukken en leger-voertuigen uit die tijd werd een schijngevecht uitgebeeld, dat de tweede wereldoorlog even heel dichtbij bracht. Er werd met losse flodders geschoten en er hing zelfs een Nazivlag.Toch is het een educatieve manier die veel mensen aanspreekt. Het gebeurde dan ook op een integere manier. In de dienst van 3 mei waren twee veteranen, die in de oorlog hebben gevochten.We hebben ze welkom geheten en genoemd in de preek. Ook zij waren aanwezig op het kampement en in Brielle, deze dagen. Het is belangrijk onze dank te betonen aan deze mensen die jong en dapper meevochten voor onze bevrijding. In het leger verruim je je blik, zo is ook mijn persoonlijke ervaring. Je leert grenzen te verleggen en samen te werken met allerlei mensen. Het levert je vriendschappen op voor het leven. Bewustzijn van onze kostbare vrijheid zal ons helpen die ook in stand te houden. Daarom zullen we meer aan defensie moeten uitgeven om die vrijheid voor de toekomst te waarborgen. Het is niet anders, als het nodig is verdedigen we samen de vrijheid van denken en geloven. De rechten van vrouwen en homoseksuelen. De vrijheid om naar school te kunnen gaan, toegang tot internet, persvrij-heid. De vrijheid om goed te doen, elkaar te helpen.Zo zagen we op tv een ontroerende documentaire over Jules Schelvis, die het kamp Sobibór overleefde. Hij vertelde deze da-gen voor de allerlaatste keer zijn verhaal. Hij is een van de acht-

tien Nederlandse overlevenden, inmiddels 94 jaar. Hij overleefde door moed en het moment tussen leven en dood hing af van zijn initiatief om te vragen of hij toch met de mannen mee mocht die in een ander kamp tewerkgesteld werden. Hij dacht op dat moment dat ze bij de ordedienst van Sobibór zouden worden ingedeeld. Sinds 1982, na zijn pensionering is Schelvis gaan schrijven over wat hij had meegemaakt. Ook gaf hij vele lezingen en rondleidingen in de vroegere kampen. Hij wil de jaren die hem nog resten iets anders gaan doen. In het kader van de viering van de bevrijding wordt op 5 mei elk jaar een lezing gehouden, als bron van inspiratie en ter verdie-ping van het debat over vrijheid. Dit jaar kreeg de Israëlische David Grossman het woord. Grossman studeerde filosofie en theaterwetenschap. Hij schreef vele romans, die in het Neder-lands zijn vertaald. Hij liet ons weten dat wij hier in Nederland echt vrij zijn. Dat is in Israël wel anders. Persoonlijk is Grossman niet in de greep van deze verschrikking, hij schrijft vanaf het be-gin over situaties waarin een individuele mens zich bevrijdt van een intimiderende macht. De strijd die hij steeds weer beschrijft in elke keer andere nieuwe bewoordingen, verandert zijn houding tegenover tirannie. Hij hoeft niet uitsluitend een passief slachtoffer te zijn. In de meest extreme situaties is er nog steeds één kleine vrijheid. Je trage-die kun je in je eigen persoonlijk gekozen woorden beschrijven. Etty Hillesum is voor hem het ultieme voorbeeld. Als iedereen in de wanhoop verdrinkt wil zij ‘het denkende hart’ zijn. Er is geen grotere vrijheid dan in heldhaftige rebellie trouw te blijven aan ‘een denkend hart’. Hopelijk zijn we in staat dat te praktiseren in tijden van religieus en politiek fanatisme, dat alles wat goed en dierbaar en vrij is in gevaar brengt.Mooie doorleefde woorden die we ons ter harte kunnen nemen.

Ambtsdragers Met dit berichtje wil ik mijn welgemeende dank uitspreken aan de ambtsdragers die zich met zoveel elan en energie inzetten voor onze gemeente. Op dit moment bestaat de kerkenraad uit een mooie mix van ervaren en wat jongere mensen. Ze werken samen en leren van elkaar. Besteden hun schaarse tijd met liefde aan onze gemeente, aan u en mij. Op dit moment wordt er veel over beleid en toekomst nagedacht, zoals u elders kunt lezen, een pittige taak. Waar zouden we zijn zonder hen? Ik noem en paar voorbeelden van veelheid aan taken die zij uitvoeren. De scriba, die de hele organisatie overziet en alles coördineert, vele draadjes komen bij haar terecht. De ouderling die enthousiast mensen bezoekt in de wijk, de ogen en oren van de predikan-ten. De diakenen die mensen in nood helpen in de gemeente en daarbuiten.De kerkrentmeesters die verantwoordelijk zijn voor de ledenad-ministratie en het onderhoud van de gebouwen. De penning-meesters, die zorgen dat de financiën en het vermogen van onze gemeente goed en deskundig beheerd worden. De secretaresse van de pastorale raad, die het werkplan, de roosters voor de ouderlingen, de agenda voor de vergaderingen etc. maakt. De organisten, die letterlijk en figuurlijk een belangrijke rol spelen in de eredienst. Het is teveel om op te noemen. Iedereen heeft zijn eigen bijdrage, die bij hem of haar past.Dankbaar ben ik voor hun inzet, de kostbare samenwerking en de mooie gesprekken.

ds. Anke Dekker

De achterkant van de kansel

Ook in de Sint-Catharijnekerk was er een bevrijdingsconcert.

Kerkblad mei 2015 - pagina 17

Net als veel anderen heeft ook Jantine er niet bewust voor gekozen om apothe-kersassistente te worden. “Ik was een cre-atief kind, was graag aan het fröbelen. Dus toen ik een beroepsopleiding zocht wilde ik wel iets met mijn handen doen. Ook moest het iets in de omgang met mensen zijn. Daarbij kwam dat mijn tante apothe-kersassistente was en dat heeft zeker mijn beroepskeuze beïnvloed.

De veranderingen in de apothekers-wereld zijn in de loop van de jaren heel snel gegaan. In mijn stagetijd, rond 1990, leerde ik nog medicijnen zelf maken zoals crèmes, zalven, capsules, oogdruppels en drankjes. Ook heb ik nog gewerkt met een poedervouwmachine. Een groot ap-paraat waarvoor je zelf de grondstoffen afwoog en mengde en waar uiteindelijk een automatisch gevouwen sachet met poeder uitkwam. Dit soort poeders kom je nauwelijks meer tegen. Die zijn bijna allemaal vervangen door capsules. Zetpil-len werden toen ook nog zelf bereid. Je maakte eerst een vetmengel dat op een constante temperatuur moest blijven. Bij te hoge temperatuur zakte het medicijn naar de bodem van de zetpil terwijl het ge-neesmiddel goed verdeeld over de zetpil moest worden. Dit soort laboratoriumwerk was toen leuk om te doen samen met de afwisseling van de baliewerkzaamheden.

De meeste voldoening vind ik in het zo goed mogelijk adviseren bij medicijn-keuze en de ruimte om extra informatie te geven die voor de patiënt nodig is. Dat is ook een van de redenen waarom ik in 2012 de overstap heb gemaakt naar de zelfstandige apotheek in het Medisch Centrum. Daarvoor werkte ik bij een grote apotheekketen. Bovendien was ik toe aan een nieuwe uitdaging met een nieuwe manier van werken. Je vakkennis in de huidige hoog geautomatiseerde apotheek houd je dan ook bij met online-cursussen en informatieavonden over bijvoorbeeld inhalatietechnieken en verbandsoorten. Als mensen verschillende medicijnen

gebruiken is het belangrijk om te weten welke medicijnen gecombineerd kunnen worden. Het kan voorkomen dat die medi-cijnen elkaars werking positief of negatief beïnvloeden. In bepaalde gevallen moet je de trombosedienst informeren en de dosering van de antitrombotica aanpas-sen. Of de waarde van de nierfunctie moet opgevraagd worden om de juiste medicijnen af te kunnen leveren maar ook voedingsmiddelen kunnen invloed hebben op de werking van een medicijn. Veel van deze kennis wordt weergegeven in de computer waarin ook het medicijn-gebruik van iedere patiënt is opgeslagen. Vandaar dat de nadruk van je kennis niet meer op pillen draaien ligt, maar op het goed kunnen toepassen van je vakkennis en de informatie die je via de computer ontvangt. Ook als mensen onzeker zijn kun je hen met een toelichting vaak gerust stellen. Uiteindelijk help ik mensen zoals ik zelf ook graag geholpen wil worden.Je merkt wel dat mensen tegenwoordig meer bewust zijn van wat het allemaal kost. Dat heeft uiteraard ook te maken met het verhoogde eigen risico. Maar ondanks de economische crisis hebben mensen doorgaans wel wat extra over voor hun gezondheid.

Voor mijn gevoel handel ik op mijn werk niet primair vanuit mijn geloof. Bij mijn diploma-uitreiking heb ik de eed afgelegd dat ik mij zal houden aan het beroeps-geheim met ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’. Je bent er voor de ander en dat draag je uit in je beroep. Werken in de apotheek betekent ook dat er medicatie voor eu-thanasie wordt verstrekt. Ik denk dan dat het goed is om ook het laatste stukje voor mensen draaglijk te maken.Een apotheek moet aan kwaliteitseisen voldoen voor certificering. Dat is een continue verbeteringsproces. Elke keer kri-tisch kijken naar de risico’s en welke ver-beterpunten er zijn. Je moet heel gecon-centreerd je werk doen; een fout kan fataal zijn. Een recept wordt minimaal twee keer

gecontroleerd: de één maakt het klaar, een collega controleert. Bovendien worden alle recepten als laatste gecontroleerd door de apotheker zelf. Bijzonder is wel dat in de moderne apotheek het klaarmaken van medicijnen met behulp van een robot van zo’n zes meter lang gaat. Nadat je het recept bij de betreffende patiënt in de computer hebt ingevoerd, gaat er een signaal naar de robot en pakt hij het juiste medicijndoosje en plakt zelfs het etiket erop.”

Het antwoord op de slotvraag kan Jantine eigenlijk niet in een zin geven: “Natuurlijk voel ik mij in de eerste plaats gelukkig als het goed gaat met mijn gezin en de mensen die dicht bij mij staan. Als er een balans is tussen mijn werk en mijn gezin. Ik houd ook enorm van sporten. Ik heb dertig jaar gevoetbald! Sporten is leuk en een heerlijke uitlaatklep. Sporten speelt best een rol in ons gezin én genieten in de natuur. Ik vind het ook fijn om mijn steentje in de kerk bij te dragen bij de kinderneven-dienst. Het is jammer dat er steeds minder mensen beschikbaar zijn terwijl het heel leuk is om met de kinderen met het geloof bezig te zijn. Ook is het fijn om met de anderen van de leiding van de kinderne-vendienst vragen die je bezig houden met elkaar te delen.”

Jeanette Klein

Beroep en ethiek - Jantine Simons-TukIn de serie Beroep en ethiek komen mensen uit onze lokale samenleving aan het woord over hun beroepskeuze, dilemma’s en risico’s die zij lopen in hun vakgebied. We blijven - net als

in de vorige aflevering van beroep en ethiek - nog even in de zorg. Nu niet in de ‘papieren zorg’ maar in de zorg die via Jan-tine Simons in de apotheek over de balie gaat.

“Ik wil mensen graag helpenzoals ik zelf ook geholpen wil worden.”

Kerkblad mei 2015 - pagina 19

28 mei Kerkenraad consistorie 19.45 uur + DR29 mei Gasthuiskring 14.30 – 15.30 uur 1 juni Crea-doe-middag 13.30-16.00 uur zalencentrum 3 juni Pastorale raad consistorie 19.45 uur 5 juni Ommeloopkring 15.00 – 16.00 uur 7 juni Jeugdkerk 12+groepen 8 juni Crea-doe-middag 13.30-16.00 uur zalencentrum 8 juni College van Kerkrentmeesters consistorie 19.45 uur10 juni Diaconale raad consistorie 20.00 uur14 juni Gemeenteberaad 11.15 uur15 juni Crea-doe-middag 13.30-16.00 uur zalencentrum18 juni Moderamen zalencentrum 20.00 uur20 juni Afsluitingsavond voor jongeren22 juni Crea-doe-middag 13.30-16.00 uur zalencentrum25 juni Kerkenraad consistorie 19.45 uur29 juni Crea-doe-middag 13.30-16.00 uur zalencentrum3 juli Ommeloopkring 15.00 – 16.00 uur

Kopij inleveren uiterlijk 30 juni.(12.00 uur), e-mailadres: [email protected]. Als u geen e-mail heeft, dan kunt u kopij brengen naar mevrouw T.C. Wolters, Voorstraat 164. Het nieuwe kerkblad komt uit op 10 juli 2015. Voor foto’s op de website of in het kerkblad die u zou willen hebben, neem contact op met Joost de Koning, telefoon 416043.

Kopij kerkblad

Agenda

Veel dank voor de bloemen uit de kerk die ik ontving. Het heeft mij goed gedaan.

Margrete Leeflang

Blij verrast was ik met het prachtige boeket dat ik vanuit de kerk mocht ont-vangen. Mede namens mijn man hartelijk dank hiervoor.

Coby Mol

Onze hartelijke dank voor de bloemen die wij ter gelegenheid van ons 50-jarig huwelijk van de kerk mochten ontvangen.

Dieter en Hester Herforth-Roskam

Op maandag 13 april werd ik verrast door onze dominee, Tineke Flim. Zij bracht mij de Paaskaars die in het afgelopen jaar de kerk gesierd had. Ik mocht hem namens de gemeente ontvangen. Ik werd er even stil van, vind het een prachtig gebaar en voel mij nederig bij de gedachte dat deze kaars als teken van licht, verbonden-heid en hoop gebrand heeft tijdens de diensten, bij huwelijken en overlijden. Wij zullen hem hier thuis verder laten branden en hier kracht aan ontlenen tijdens het proces van mijn ziekte. Dit geeft mij ook de gelegenheid om allen, die mij kaarten stuurden of aanspraken in de tijd dat mijn ziekte zich openbaarde en tijdens de behandeling die ik onderging, te bedan-ken. Hoewel de vooruitzichten niet heel rooskleurig zijn, genieten wij heel bewust van het moois dat ons leven te bieden heeft en voelen ons gesteund door veel lieve mensen van binnen en buiten onze gemeente. Dank jullie wel. Ook namens Herman.

Amarens Bloemhof

Een ieder die mij heeft bedacht met vrien-delijke woorden, kaarten, telefoontjes, en de bloemen uit de kerk bij mijn thuiskomst uit het ziekenhuis wil ik heel hartelijk bedanken. Het heeft mij goed gedaan te weten dat een ieder zo meeleeft met je.

P. Varekamp

Hartelijk dank voor de bloemen van de kerk en de kaarten die ik kreeg na mijn heupoperatie. Ik was er blij mee.

Heleen van Dorp

Begin dit jaar moest ik aan mijn prostaat geopereerd worden en daarna nog een operatie aan het hart. Helaas waren er bij beiden ingrepen complicaties waardoor het herstel wat langer tijd nodig had.Het gaat nu goed en ik wil u bedanken voor het medeleven door kaarten enz. Ook voor de bloemen van de kerk en contactpersonen hartelijk dank.De betrokkenheid en medeleven van predikant, ouderling en contactdames hebben wij bijzonder gewaardeerd en een compliment is hier zeker op zijn plaats! Nogmaals hartelijk dank,

Teunie en Piet van Veen

Hierbij willen wij u hartelijk bedanken voor het mooie boeket bloemen dat wij moch-ten ontvangen na het overlijden van onze lieve zoon en broer Ronald Aren

familie A. Grinwis

Bedankt

Bedankt

19 mei Fietstochtje naar Koffiehuis en museum De Koffieleut.

14 juli Fietstochtje voor de liefhebbers. Bij slecht weer 21 juli.

55-plussers zijn ook van harte welkom.

Bij een nieuw seizoen hoort een nieuw in-formatieboekje waarin alle gegevens over onze gemeente te vinden zijn.Om deze gegevens actueel te houden en tijdig te kunnen veranderen verzoeken we iedereen die wijzigingen door te geven heeft, dit te doen voor 1 juli naar:[email protected]

Agenda PCOB

Informatieboekjeseizoen 2015-2016