SAm! mei-juni 2013

16
Magazine van het gemeentebestuur van Sint-Amands SAm! Tweemaandelijkse uitgave - 48ste jaargang - Mei 2013 - nr. 130 gemeente Oeverhoppen blijſt gras Inspraak in Sint-Amands Gerd Van Geel verovert met The Arch internaonale podia

description

Tweemaandelijks infomagazine van het gemeentebestuur van Sint-Amands.

Transcript of SAm! mei-juni 2013

Page 1: SAm! mei-juni 2013

Magazine van het gemeentebestuur van Sint-Amands

SAm!

Tweemaandelijkse uitgave - 48ste jaargang - Mei 2013 - nr. 130 gemee

nte

Oeverhoppen blijft gratis

Inspraak in Sint-Amands

Gerd Van Geel verovert met The Arch internationale podia

Page 2: SAm! mei-juni 2013

2

Voor de allerlaatste nieuwtjes of activiteiten, neem een kijkje op www.sint-amands.be of schrijf je in op de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief.

www.facebook.com/sintamandswww.twitter.com/sint_amands

Foto cover door Koen Van Mol: René Van Hemelrijk, de veerman van Sint-Amands

8 Gerd Van Geel verovert met The Arch interna-tionale podia

14 Nieuw toeristisch seizoen van start

11 Sint-Amands naar de finaleweek van De Slimste Gemeente

5 De milieudienst is tijdelijk uitgebreid met Mats, de hoorhond

Inhoud

De lente is daarEindelijk is die lange winter voorbij en brengt de lente nieuw leven en zon in onze straten.Een lente die van start ging met een zeer mooie Paastentoonstelling en met veel gelukkige kinderen tijdens de paaseierenworp.Om klaar te zijn voor de lente organiseerden we in maart samen met vele verenigingen en inwoners

een grote zwerfvuilactie met een ongelofelijke berg afval als resultaat. Laat ons er samen werk van maken om dit afval in de toekomst te vermijden. Ik doe graag langs deze weg een oproep aan jong en oud om het afval te deponeren daar waar het thuis hoort. Hondenpoep hoort niet op de stoep.

Vanaf april staan onze vrijwilligers van toerisme klaar om de vele toeristen de correcte informatie te bezorgen. Jammer

genoeg voorlopig niet in onze vertrouwde locatie het Veerhuis maar wel vanuit het dorpshuis De Leeuw.

De werken aan de Kaai zijn bijna afgewerkt en de werken in de Winkelstraat zitten in de laatste fase. Het gure weer zorgde jammer genoeg voor vertragingen. We zorgen ervoor dat voor de zomer alles is afgewerkt. Wij vragen nog even geduld.

Tenslotte kijk ik graag samen met jullie uit naar de finale van ‘De Slimste Gemeente’. Veerle, Stefan en onze burgemeester legden reeds een schitterend parcours af en strijden nu met de laatste negen gemeenten voor de felbegeerde titel. We wensen hen veel succes!

Eddy CeurstemontSchepen voor leefmilieu, groenbeleid, lokale economie, landbouw, toerisme en feestelijkheden

Page 3: SAm! mei-juni 2013

3

Openingsuren gemeentehuisIedere werkdag: 9 u. tot 12 u.Woensdagnamiddag: 13.30 u. tot 16 u.Donderdagavond: 17.30 u. tot 19 u. (enkel dienst bevolking & burgerlijke stand, technische dienst, milieudienst en dienst ruimtelijke ordening)

Openingsuren OCMWIedere werkdag: 9 u. tot 12 u.Donderdagnamiddag: 13.30 u. tot 15.30 u. Donderdagavond: 17.30 u. tot 19 u. (uitgezonderd schoolvakanties)

Zitdag burgemeesterElke donderdag van 18 u. tot 19 u.Geen zitdag op 27 juni.

Zitdag OCMW-voorzitterElke donderdag van 18 u. tot 19 u.

Het gemeentehuis, OCMW, bib en sporthal zullen gesloten zijn opWoensdag 1 mei: Feest van de ArbeidDonderdag 9 mei: O.L.H.-HemelvaartVrijdag 10 mei: brugdagZaterdag 11 mei: bib geslotenZaterdag 18 mei: bib geslotenMaandag 20 mei: Pinkstermaandag

Zitdagen schepenen CD&Vdonderdag van 18.30 u. tot 19 u.Els De Smedt: 1e en 3e donderdag van de maandEddy Ceurstemont: 2e en 4e donderdag van de maandgeen zitdag op de 5e donderdag van de maand

Zitdagen schepenen L.O.S. woensdag van 18 u. tot 18.30 u.Frans Joos: 1e en 3e woensdag van de maandBart De Schutter: 2e en 4e woensdag van de maandgeen zitdag op de 5e woensdag van de maand

Geen zitdagen tijdens

schoolvakanties

De Stamper wordt (er) gelichtVanaf deze editie wijzigen we een deel van onze katern ‘UiT in Sint-Amands’. Het onderdeel ‘De Stamper’ vervangen we door ‘UiTgelicht’. In deze rubriek leggen we meer de focus op de (socio-culturele) activiteiten in Sint-Amands. We lichten er enkele uit die we uitgebreider aan je voorstellen.

Inspraak in Sint-AmandsHet gemeentebestuur organiseert inspraak voor inwoners via de adviesraden en bewonersvergaderingen. De adviesraden geven advies aan het college en aan de gemeenteraad over bepaalde beleidsthema’s zoals sport, jeugd, cultuur, milieu, senioren en ruimtelijke ordening. Het advies is een goede raad waarmee zoveel mogelijk rekening werd en wordt gehouden.

Jij hebt iets te zeggen!We willen echter nog meer inspraakprocessen die laagdrempeliger zijn. Daarom starten we binnenkort

met een inspraakcampagne. In mei maken we het op verschillende plaatsen in Sint-Amands mogelijk om op een eenvoudige manier jouw mening, verzuchtingen en –nog beter– creatieve ideeën op het gemeentebestuur los te laten. Hoe? Dat laten we binnenkort weten. We zorgen er zeker voor dat elke Sint-Amandsenaar zijn of haar ei kwijt kan.

in Sint-Amands

Dienst communicatiecommunicatie@sint-

amands.be052 39 98 64

De nieuwe landschapskrant is erBenieuwd naar de activiteiten die je mag verwachten in onze regio? Weet jij wat een Plant van Hier is? Hoe kan een landbouwer helpen het landschap in stand te houden? Hoeveel kilometer trage wegen hebben we de voorbije jaren hersteld? En ravotten jouw kinderen nog in de natuur? Lees over dit alles in de nieuwe landschapskrant die je vanaf april onder meer in het gemeentehuis en toeristisch infopunt vindt.

Regionaal Landschap [email protected]

Page 4: SAm! mei-juni 2013

4

Doe de aangifte van je belastingen in het gemeentehuis De FOD Financiën houdt haar jaarlijkse zitdag te Sint-Amands in het gemeentehuis op dinsdag 25 juni van 13 u. tot 15.30 u.

Om je snel en doeltreffend te kunnen helpen, is het noodzakelijk om de volgende documenten mee te brengen:• je origineel aangifteformulier• je voorbereidend document• je inkomstenfiches (lonen, vakantiegeld, werkloosheidsuitkering, vervangingsinkomen bij ziekte)• je attesten (hypothecaire lening, levensverzekering, giften, pensioensparen, ...)• eventuele bewijsstukken (bankrekeninguittreksels, energiebesparende investeringen, ...)

OPGELET: een aantal belastingplichtigen (bv. gepensioneerden) kregen dit jaar een voor-stel van vereenvoudigde aangifte. Zij krijgen geen aangifte meer. Wanneer de gegevens die hierop vermeld staan correct zijn, hoeven zij niets meer te doen.

Wanneer de gegevens onvolledig of onjuist zijn dienen zij de correcties op te sturen naar de taxatiedienst, zoals vermeld in het begeleidend schrijven bij het voorstel van vereenvoudigde aangifte.

Massale opkomst voor zwerfvuilactie Op zondag 3 maart 2013 werd de jaarlijkse zwerfvuilactie georganiseerd. De vriestemperaturen lieten de talrijk opgekomen vrijwilligers en verenigingen ijskoud. De chiromeisjes en –jongens van Sint-Amands en Lippelo, JNM, de brandweer, Selamjongeren en verschillende buurtcomités trotseerden de koude en gingen er met volle moed tegenaan om de vele straten op te ruimen.

Verschillende straten waaronder Wilgenweg, Pandgatheide, Keten, Oude Heirbaan, het fietspad naast de spoorweg en

Molendreef werden aangepakt. Deze straten vormen echte knelpunten voor het zwerfvuil in onze gemeente.

Op vrijdag 1 maart en maandag 4 maart hebben alle scholen van Sint-Amands hun steentje bijgedragen. Ook enkele vrijwilligers deden mee op eigen initiatief op een zelf gekozen tijdstip.

Van harte dank aan alle deelnemers!!!

Dienst milieu milieudienst@sint-

amands.be 052 39 98 78

Dienst financiënfinanciën@sint-

amands.be052 39 98 67

Page 5: SAm! mei-juni 2013

5

De milieudienst is tijdelijk uitgebreid met Mats, de hoorhond Sinds maandag 18 maart heeft de milieudienst er een nieuw ‘personeelslid’ bij. Mats is een poedel die momenteel bij Femke verblijft. Hij wordt opgeleid tot hoorhond.

Hoorhonden kunnen een grote meerwaarde betekenen voor doven en slechthorenden. Ze worden net als andere assistentiehonden in een gastgezin geplaatst voor socialisatie en het aanleren van de basis-bevelen.

Later worden de persoonsgebonden signalen aangeleerd door één van de trainers.

Enkele voorbeelden hoe hoorhonden hun baasje kunnen bijstaan:• hun baasje waarschuwen bij alledaagse geluiden door hem/haar

aan te raken en hem/haar naar de bron van het geluid te brengen: een baby die huilt, een wekker of kookwekker die rinkelt, iemand die aan de voordeur belt …

• hun baasje waarschuwen wanneer er gevaar dreigt (een rookalarm, sirenes …) door in een bepaalde houding te gaan liggen

• hun baasje uit een zeker sociaal isolement helpen treden.

Tegen het einde van zijn opleiding is een hoorhond in staat om een vrij groot aantal geluiden te herkennen en bij elk geluid afzonderlijk de gepaste reactie te geven.Naast het feit dat hij een essentiële affectieve factor vertegenwoordigt, kan een hoorhond een toegevoegde waarde zijn op de reeds aanwezige technische hulpmiddelen, zoals een knipperende lamp of een triller, of een aantal van deze middelen dynamisch vervangen.

Mats is een hondje van VZW Canisha. Zij stellen assistentiehonden ter beschikking voor personen met een beperking.

Met de hulp van een assistentiehond kunnen personen met een beperking, vaak opgelopen door een ongeval of door ziekte, een deel autonomie en zelfredzaamheid herwinnen, waardoor zij tezelfdertijd ook meer kans maken om te (re)ïntegreren in de maatschappij.

Femke en Mats

Gemeente- en OCMW-personeel fietsen samen 527 kilometers

Tijdens de campagneperiode van ‘Mijn korte ritten’ hebben de personeelsleden van het OCMW- en gemeentebestuur van Sint-Amands zoveel mogelijk kilometers te voet of met de fiets afgelegd. De twee deelnemers met de meeste kilometers op hun teller kregen een prijs. De derde prijs werd door een onschuldige hand getrokken uit de overige deelnemers.

In totaal werden er 527 km vervangen door de fiets of te voet.

Joris van de dienst jeugd, toerisme en feestelijkheden

Page 6: SAm! mei-juni 2013

6

Maria Van Calster viert 100ste verjaardag

Maria - Mitteke - Van Calster vierde op 17 maart 2013 haar 100ste verjaardag. Ze is al 67 jaar gelukkig getrouwd met haar man Frans Mertens (96).

Het weekend van 16 en 17 maart werd er flink gefeest in het huis van Mitteke en Frans in Oppuurs. Maria Van Calster werd immers 100. Frans en Mitteke waren lange tijd conciërge van een leerfabriek. Toen Frans in 1969 op pensioen ging na zijn laatste job, verhuisden ze naar hun huis op Kruisveld.

Frans en Mitteke

Wanneer de dagen langer worden, nemen steeds meer mensen de fiets om zich te verplaatsen. Naar de slager, het werk, naar school, … met de fiets is het vaak zoveel makkelijker.

Maar wat als je fiets gestolen wordt? Eén van de manieren om je fiets te beschermen, is hem laten labelen. Er wordt dan een fraudebestendig label op het frame van je fiets gekleefd waarop je rijksregister gedrukt is. Op deze manier kan de eigenaar van een gevonden fiets snel opgespoord worden.

Het gemeentebestuur en de politiezone Klein-Brabant geven je de kans om je fiets te laten labelen.

Wanneer? 21 mei 2013 van 9 u. tot 12 u. 22 mei 2013 van 14 u. tot 18 u.Waar? Op de parking in de Marthe MassinstraatHoe? Gelieve je vooraf in te schrijven bij de dienst mobiliteit

Fietslabelactie op 21 en 22 mei

Dienst mobiliteitmobiliteit@sint-

amands.be052 85 80 23

Promotie voor je activiteiten via de UiTdatabank

Via www.uitdatabank.be kan je de activiteiten van jouw organisatie invoeren. Op deze manier komen deze activiteiten ook terecht in ‘UiTinSint-Amands’. De UiTdatabank is een initiatief van Cultuurnet Vlaanderen. Zij voegden eind maart enkele nieuwe functies toe. Onder meer de locatiegegevens, datum- en contactgegevens werden aangepast.

Meer info:vragen@

uitdatabank.be

Page 7: SAm! mei-juni 2013

7

In de SAm! van maart-april gingen we op zoek naar Sint-Amandsenaren die samen met koningin Fabiola gefotografeerd werden. Onder meer de volgende inwoners hielpen ons hierbij: Jeanne De Bleser, Louisa Windey, Firmin De Clercq en Hugo Verstrepen. Zij winnen deze foto in A3-formaat.

Fabiola op bezoekDienst communicatie communicatie@sint-

amands.be052 39 98 63

Jeanneke De Leebeeck

Judith De VosJulia Heymans Aline Hoste

Evelien Hiel

Marleen De Clercq

Georges Ceurvelt

Irma

Aanvraag van een nieuwe PIN-code voor je E-ID kan nu ook via het internet

Met de elektronische identiteitskaart kan men een do-cument digitaal ondertekenen en op afstand, bijvoor-beeld via het internet, bewijzen dat men wel degelijk de persoon is die men beweert te zijn (authenticatie). Om misbruik te vermijden zijn die mogelijkheden, net zoals bij een bankkaart, beveiligd met een PIN-code (Personal Identification Number).

Bij de aanmaak van een nieuwe elektronische identiteits-kaart verstuurt de kaartproducent de codes naar de burger. Indien men de PIN-code (en PUK-code) niet meer kent en niet meer in het bezit is van dit document kan men een nieuwe code aanvragen.

Voordien moest je voor deze aan-vraag langs het gemeentehuis. De aanvraag kan nu ook gebeuren via de website van de Algemene Directie Instellingen en Bevol-king van de FOD Binnenlandse Zaken. De aanvrager vult zijn rijksregisternummer in en een geldig e-mailadres. De nieu-we codes worden dan binnen de drie weken verstuurd naar de gemeente waar de aanvrager ingeschreven is.

Voor de aanvraag van de nieuwe codes hoeft men dus niet meer naar het gemeentehuis. Voor het in dienst stellen van de nieuwe PIN-code moet je nog wel langs het gemeentehuis passeren. Aanvragen kan via http://www.ibz.rrn.fgov.be/

Dienst bevolkingbevolking@sint-

amands.be 052 39 98 61

Page 8: SAm! mei-juni 2013

8

Gerd (43) speelt sinds zijn jeugdjaren bij de Klein-Brabantse band The Arch. Met een tiental cd’s en zes vinylplaten hebben ze al een mooi, muzikaal en internationaal parcours afgelegd.Begin mei brengen ze hun nieuwe plaat ‘Beating the balance’ uit bij de Duitse platenmaatschappij Echozone.

In 1986 kreeg Gerd met The Arch als 16-jarige een platencontract bij een label dat ook The Neon Judgement onder haar vleugels had. Een aardige prestatie voor een puberende Breendonkenaar.De aan het conservatorium geschoolde zanger en audiovisuele duizendpoot vestigde zich in 1995 op de Dam in Sint-Amands. De uitvalsbasis van hun ‘New Wave’-band blijft echter Breendonk.

Gerd Van Geel verovert met The Arch internationale podia

Page 9: SAm! mei-juni 2013

9

Dag Gerd, proficiat met jullie nieuwe plaat!Gerd: Dankjewel.

Ondanks een mooie reeks platen horen we weinig van The Arch?Gerd: We treden meer op in het buitenland dan in België. Zo spelen we dit jaar een twintigtal shows waarvan slechts twee in België. De overige shows doen we in het buitenland waar er meer vraag is naar ons genre, vooral in Duitsland, Spanje, Canada en Brazilië. Ook in Polen en de Verenigde Staten begint de verkoop van onze platen te marcheren. Ons boekingskantoor plant momenteel tournees in de Verenigde Staten, Mexico, Brazilië en Canada. Voor de rest spelen we veel in Duitsland en Spanje.

Welke band komt voor een muziekanalfabeet het dichtst in de buurt van The Arch?Gerd: Er zit een beetje van Depeche Mode, The Cure en Sisters of Mercy in. Ook Front 242 en Joy Division doen misschien een belletje rinkelen. Het is een smeltkroes van invloeden die ervoor zorgt dat The Arch klinkt zoals het klinkt.

Wat waren de leukste plaatsen waar jullie al speelden?Gerd: Tot hier toe hebben we enkel in Europa gespeeld, maar steden die me bijblijven zijn onder meer Berlijn, Madrid en Belgrado. Het leuke hieraan is dat je voor en na nog wat sightseeing kan doen. We bekijken optreden in het buitenland als een soort werkvakantie.

Speel je dan op festivals waar ook grote namen spelen?Gerd: Te veel om op te noemen. Front 242 en The Mission om er twee te noemen.

Je werkt tevens als beeldregisseur.Gerd: Inderdaad. Ik regisseerde al veel dvd’s, videoclips en tv-programma’s. De meeste recente zijn onder meer de DVD Alex Agnew, DVD Peter Pan (arenashow) en veel dvd’s van Studio 100 zoals K3 en Mega Mindy. Ook festivals als Tomorrowland en Pukkelpop blik ik in.

Meer info over The Arch vind je op hun website www.thearch.be en op www.facebook.com/thearchband

“Ons boekingskantoor plant momenteel tournees in de Verenigde Staten, Mexico, Brazilië en Canada.”

“Het is een smeltkroes van invloeden die ervoor zorgt dat The Arch klinkt zoals het klinkt.”

Page 10: SAm! mei-juni 2013

10

‘Jeanne en Louisa’ winnen Cultuurprijs Socio-Cultureel 2011-2012 Op vrijdag 22 maart 2013 reikten het Sint-Amandse gemeentebestuur en de cultuurraad de Cultuurprijs socio-cultureel 2011-2012 uit aan Jeanne De Bleser en Louisa Windey.Uitgangspunt van deze Cultuurprijs is dat de uitreiking een waardering en stimulans is, waardoor Sint-Amandsenaren meer aandacht en interesse krijgen voor een rijk socio-cultureel leven in de eigen gemeente.

Verloop selectieZowel inwoners als verenigingen kregen de kans om een kandidaat (persoon of vereniging) voor te dragen. In totaal werden er vier kandidaten voorgedragen: • De bewoners van het woonzorgcentrum Ter Schelde• Pol Brusselmans van Thaleia• Anja Holbrechts van Animato• Jeanne De Bleser en Louisa Windey

De Raad van Bestuur van de cultuurraad selecteerde hieruit drie genomineerden:

• Pol Brusselmans• Anja Holbrechts• Jeanne De Bleser en Louisa Windey

De Algemene Vergadering van de cultuurraad koos op 22 maart de winnaar van de Cultuurprijs socio-cultureel 2011-2012: Jeanne De Bleser en Louisa Windey. Zij duiken op vele plaatsen op in het socio-culturele leven van Sint-Amands en zijn op heel veel activiteiten ‘de eeuwige hulp achter de schermen’.

De prijs zelf bestond uit een schilderij ‘De zee’ van de Sint-Amandse kunstenaar Jacques Sansterre. Anja Holbrechts en Pol Brusselmans mochten bloemen en een oorkonde in ontvangst nemen.

Een meer dan daverend applaus was er ook voor het a capella ensemble Polyfoon dat de feestelijke avond muzikaal inkleurde.

Op de foto: burgemeester Peter Van Hoeymissen, de winnaars Jeanne De Bleser en Louisa Windey, schepen voor cultuur Els De Smedt, kunstenaar Jacques Sansterre, Anja Holbrechts (Animato) en Pol Brusselmans (Thaleia).

Dienst cultuurcultuurdienst@sint-

amands.be052 39 98 62

RechtzettingIn onze vorige SAm! informeerden we jullie over ‘Poëzie op noten’. We vermeldden het Provinciaal Museum Emile Verhaeren als organisatie terwijl deze in handen is van DICHT!, met Franske Comhaire, Simon Ielegems, Tom Wezenbeek en Rik Hemmerijckx. Onze excuses!

Page 11: SAm! mei-juni 2013

11

Oeverhoppen blijft gratisWaterwegen en Zeekanaal N.V., de beheerder van heel wat waterwegen in Vlaanderen, onderzoekt of ze de veerdiensten in het Scheldeland betalend kan maken. Het gemeentebestuur van Sint-Amands is niet voor dit idee gewonnen en pleit er dan ook voor om de veerdiensten gratis te houden.

Omdat de veerdiensten in onze regio hoofdzakelijk wandelaars en fietsers bedienen, zou het betalend maken van deze dienstverlening nefast zijn voor het dagtoerisme. Oeverhoppen is immers erg populair in onze streek. Sint-Amands heeft daarom, net zoals heel wat andere Scheldegemeenten, een motie gestemd voor het behoud van de gratis veerdienst.

Wandelaars en fietsers hoeven zich dus geen zorgen te maken. Het veer blijft voorlopig gratis. Overzetten te Sint-Amands kan tussen 7 u. en 21 u. op het uur en op het half uur en dit in beide richtingen. Om 12.30 u. vaart het veer niet.

Dienst toerismetoerisme@sint-

amands.be052 39 98 77

Sint-Amands naar de finaleweek van ‘De Slimste Gemeente’ Eind 2012 doorstonden Veerle Van Assche en Stefan Deloose enkele heftige preselecties voor De Slimste Gemeente. Uit elke provincie werden 16 gemeenten geselecteerd, waaronder Sint-Amands.

16 april en 18 april zond de dienst cultuur de opnames uit op groot scherm in de cafetaria van de sporthal. Met succes. Meer dan 85 personen per uitzending kwamen kijken hoe Veerle, Stefan en Peter onze gemeente met glans op de kaart zetten.

De eerste aflevering hield Stefan er tot de laatste seconde de spanning in. Dat de ceremoniële Maoridans die de rugbyspelers uitvoerden een haka is, zullen we allicht niet vergeten.

Hoe Veerle, Stefan en Peter het er in de volgende ronde vanaf brengen, weten we bij het ter perse gaan van

deze SAm! nog niet. Wat we wel weten is dat iedereen welkom is om mee te genieten van een spannende volgende aflevering. Afspraak in de sporthal om 21 u. op de uitzendavond! (opgelet:

op TV pas om 22 u.)

Dienst cultuurcultuurdienst@sint-

amands.be052 39 98 62

Page 12: SAm! mei-juni 2013

12

De raad voor maatschappelijk welzijn Bovenaan (links naar rechts): Isabelle Van Zeebroeck (CD&V), Betty Verhasselt (L.O.S.), Aimé De Decker (N-VA), Lavinia De Maeyer (N-VA), Christel

De Schutter (L.O.S.), Paul Hielegems (CD&V), Dirk Gevels (CD&V), Rudy Riquier (CD&V)

Onderaan (links naar rechts): Ingrid Moortgat (financieel beheerder), Peter Van Hoeymissen (CD&V) (burgemeester/waarnemend lid), Heiko Van

Muylder (L.O.S.) (OCMW-voorzitter), Annick Tersago (OCMW-secretaris)

De raad voor maatschappelijk welzijn (ook wel OCMW-raad genoemd) wordt verkozen door de leden van de gemeenteraad. De raad voor maatschappelijk welzijn is het hoogste bestuursorgaan van het OCMW waar de belangrijkste beslissingen worden genomen. Aan het hoofd staat de OCMW-voorzitter, die onder de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn wordt verkozen.

Zoals in het nieuwe gemeentedecreet voorzien is, is de voorzitter van het OCMW automatisch lid van het college van bur-gemeester en schepenen; daardoor verloopt het sociale beleid op een meer gestroomlijnde manier.

Winterweer vertraagt heraanleg Kaai

Aangezien blauwe hardsteen niet geplaatst kan worden bij temperaturen onder de 5 °C, liep de heraanleg van het wandelpad vertraging op. Vanaf midden april kon de aannemer de aanleg heropstarten. Om bezoekers toch de mogelijkheid te geven om de Schelde vanop de Kaai te bewonderen, werd het plein als eerste afgewerkt.

Page 13: SAm! mei-juni 2013

13

Met Belgerinkel Naar De Winkel Een gezonde geest in een gezond lichaam en gezonde lokale handel in een gezonde gemeente. Dat is het objectief van ‘Met Belgerinkel Naar De Win-kel 2013’. Naar de winkel fietsen bezorgt niet alleen fietsers maar ook de buurt extra zuurstof. Samen met gezondheidsconsulente Martine Prenen gaan we voor een kerngezonde gemeente!

Fiets je kerngezond in Sint-AmandsIedereen wordt aangemoedigd om met de fiets of te voet naar de winkel te gaan. En dat heeft zo zijn voordelen. Het is gezond, de files verminde-ren, de parkeerproblemen verdwijnen en het verhoogt de omzet van onze buurtwinkels. Elk jaar stijgt het succes van deze campagne. In 2012 deden 16 000 handelaars en bijna 80 000 klanten mee.Fiets van 4 mei tot 8 juni 2013 mee Met Belgerinkel Naar De Winkel in

Sint-Amands en maak kans op een stijlvolle Belgerin-kel-fiets van Achielle of andere leuke prijzen. Voor

meer informatie en het laatste nieuws over de campagne kan je surfen naar www.belgerinkel.be. Met Belgerinkel Naar De Winkel is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu, UNIZO en CM waar het gemeentebestuur van Sint-Amands graag aan meewerkt.

Sint-Amands is Zot van Gezond‘Zot van Gezond’ is een project voor kleinere gemeenten met als doel het uitbouwen van een lokaal ‘gezond’ be-leid en het opzetten van een samenhangend geheel van acties rond voeding en beweging.

Wereldwijd zijn er almaar meer mensen met overgewicht. Dit vormt een steeds groter gezondheidsprobleem, ook in België. Hoewel we er ons meer en meer van bewust zijn dat evenwichtig eten en voldoende lichaamsbeweging belangrijk zijn voor een gezond gewicht, blijft het overgewicht stijgen. Ongezond eten en weinig bewegen wordt dan ook vaak in de hand gewerkt. Denk maar aan de drukke levensstijl (wei-

nig tijd om gezond te koken, vlugge snacks, kant en klare maaltij-den), het grote aanbod en de beschikbaarheid van voeding, stress, reclame en noem maar op. De oorzaken zijn zowel te vinden in onze levens-stijl als in onze omgeving. ‘Met Belgerinkel Naar De winkel’ zorgt alvast voor de nodige beweging.Met de steun van LOGO Mechelen.

Dienst milieumilieudienst@sint-

amands.be052 39 98 78

Dienst gezondheidgezondheid@ocmw-

sint-amands.be052 46 92 19

Heraanleg Winkelstraat-Valk in laatste faseDe werken in de Winkelstraat gingen het laatste stadium in. Begin mei wordt fase 2 afgewerkt zodat verkeer via een beperkte omleiding, Hoekstraat – Kuitegemstraat terug door Sint-Amands kan. De werken in de laatste fase, deel Winkelstraat-Valk, zullen ongeveer zeven weken in beslag nemen. Als de toplaag van heel het traject wordt aangelegd, is er geen verkeer toegelaten gedurende drie dagen. De verwachte einddatum van de werken blijft midden juni.

Technische diensttechnische.dienst@

sint-amands.be052 39 98 73

Page 14: SAm! mei-juni 2013

14

Nieuw toeristisch seizoen van start Tijdens het paasweekend werd het startschot gegeven voor een nieuw toeristisch seizoen. De meest opmerkelijke wijziging dit jaar is ongetwijfeld de verhuis van het toeristisch infopunt naar een nieuwe locatie.

Het charmante Veerhuis aan de Kaai dat vele jaren dienst deed als infopunt voor toeristen, is aan een dringende restauratie toe. Er werd dan ook besloten om voor onbepaalde duur uit te wijken naar een nieuwe locatie. In het dorpshuis De Leeuw, naast de inkom van de bibliotheek, werd een kiosk ingericht die dienst doet als toeristische infobalie. Op het vlak van dienstverlening verandert er weinig, want ook dit jaar kunnen bezoekers rekenen op een sterk team van enthousiaste vrijwilligers om hen wegwijs te maken in ons prachtige dorp.

Hoewel wandelaars en fietsers aan de Kaai iets meer moeite zullen moeten doen om het infopunt te bereiken, brengt de tijdelijke verhuis naar het dorpshuis ook kansen met zich mee. Bezoekers worden nu als het ware aangemoedigd om naast onze dijken en Kaai ook de pittoreske dorpskern van Sint-Amands te ontdekken.

Voor toeristische informatie over Sint-Amands kan je terecht bij:• De dienst Toerisme in het gemeentehuis, iedere werkdag

tussen 9 u. en 12 u. Op woensdagnamiddag ook van 13.30 u. tot 16 u.

• De toeristische infobalie, Emile Verhaerenstraat 71, iedere zaterdag van 13.30 u. tot 16 u. en op zon- en feestdagen tussen 11 u. en 16 u.

Dienst toerismetoerisme@sint-

amands.be052 39 98 77

Gezocht: buitengewone plekjesKen jij in Sint-Amands een verrommeld hoekje dat wel een groene transformatie kan gebruiken of een ongebruikt lapje grond dat een fruitboomgaard, speelbosje of volkstuintje kan worden? Een kapelboom die ergens verstopt

staat en een gezellig zithoekje herbergt of een pleintje dat mogelijkheden heeft voor nieuwe inwoners zoals bijen, vlinders en vogels? Meld dan snel dit

plekje aan als ‘Buiten-gewoon plekje’!

De vier Antwerpse regionale landschappen en landschapspark Zuidrand ijveren voor het behoud en herstel van het typische landschap, de natuur en de streekidentiteit. Voor het PDPO-project Buitengewone plekjes slaan zij de

handen in elkaar en gaan op zoek naar 50 ‘verrommelde plekjes’ in de provincie Antwerpen die een groene opknapbeurt kunnen gebruiken.

Page 15: SAm! mei-juni 2013

15

Samenstelling gemeenteraad Bovenaan (links naar rechts): Maria Van Gucht (L.O.S), Patrick De Luca (N-VA), Femke Vleminckx (L.O.S.), Erik De Keersmaecker (L.O.S.), Jan Moey-

ersons (L.O.S.), Ben Waumans (L.O.S.), Ginette Van der Plas (N-VA), Raf De Blaiser (CD&V), Hans Stevens (CD&V), Koen Segers (Open), Didier Aerts

(CD&V), Jan Pauwels (CD&V), Annelies Reynaert (CD&V)

Onderaan (links naar rechts): Heiko Van Muylder (waarnemend lid/OCMW-voorzitter) (L.O.S), Frans Joos (L.O.S.), Bart De Schutter (L.O.S.), Peter

Van Hoeymissen (burgemeester) (CD&V), Helena Lejon (gemeentesecretaris), Els De Smedt (CD&V), Eddy Ceurstemont (CD&V) niet op de foto: Gino

Steenssens (N-VA)

De gemeenteraad is het wetgevend orgaan van de gemeente en dient alles te regelen wat van gemeentelijk belang is. De raad kan een deel van haar bevoegdheden toewijzen aan de burgemeester of het schepencollege. De gemeenteraad heeft belangrijke bevoegdheden. Hij kan bv. schepenen aanduiden en ambtenaren benoemen, de begroting en de rekeningen van de gemeente controleren, dossiers van het college en van de ambtenaren controleren en goedkeuren en reglementen opstellen. De gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar. Iedereen kan, wat het openbaar gedeelte van de agenda be-treft, de vergadering volgen. De lijst met beslissingen ligt ter inzage op de dienst secretariaat of kan je raadplegen op de website.

De contactgegevens van de raadsleden vind je onder meer in de infofolder die we bij de vorige SAm! bezorgden en op onze website.

Via een grote wedstrijd selecteren zij één plekje per gemeente dat een groene renovatie krijgt. Opgelet, het gaat over relatief kleine ingrepen op publiek toegankelijke en/of zichtbare plaatsen. Er worden geen grote infrastructuurwerken uitgevoerd.Ken jij zulke verrommelde plekjes die een groene transformatie kunnen gebruiken? Neem dan contact op met onze milieudienst of met Regionaal Landschap Schelde-Durme (052 33 89 18).

Vanaf nu kan je al deze plekjes aanmelden via de website www.buitengewoneplekjes.be en dit tot 31 mei. Daarna volgt een selectie. Vanaf 1 september kan iedere inwoner stemmen op zijn of haar favoriete buitengewone plekje. Stemmen kan tot 15 oktober.

Dienst milieu milieudienst@sint-

amands.be 052 39 98 78

Page 16: SAm! mei-juni 2013

www.deduurzamedrukker.be - T 052-33 23 30

V.U. G

emeentebestuur Sint-A

mands - Livien Van der Looystraat 10, 2890 Sint-A

mands

gedrukt op 100% gerecycleerd papier

KORTE METTEN

MET SIGARETTEN

QUIZ

Rattenvergif in een sigaret? Check het op vlaanderenstoptmetroken.be/jongeren

6 mei - 24 mei

Maak kans op een

Samsung-tablet

Doe mee en win!

Tuss

en 14

en 18

jaar

?

www.fa

cebook.com/

kortemettenmetsigaretten

V.U.: VIGeZ, Linda De Boeck, G. Schildknechtstraat 9, 1020 Brussel