Kareoler 1-2013

24
bnmo-magazine 1-2013 Eerste steen nieuwbouw de Basis DIG ook voor dienstslachtoffers

description

Kareoler 1-2013

Transcript of Kareoler 1-2013

Page 1: Kareoler 1-2013

bnmo-magazine 1-2013

Eerste steen nieuwbouw de Basis

DIG ook voordienstslachtoffers

Page 2: Kareoler 1-2013

de Kareoler 1-20132

Colofon

Jaargang 73, 2013, nummer 1

De Kareoler is een uitgave van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) en verschijnt acht keer per jaar. Het blad wordt gratis toegezonden aan leden van de BNMO. Verschijningsdata Kareoler 2013: 1 februari, 15 maart, 3 mei, 21 juni, 2 augustus, 20 september, 1 november en 13 december

BeschermvrouweH.M. Koningin Beatrix

Hoofdbestuur BNMOAlgemeen voorzitter: Remco SeijnAlgemeen penningmeester: Lei HermansAlgemeen secretaris: Jan BurgerLid: Mark Peters

Adres:BNMO, Postbus 125, 3940 AC Doorntel: 0343-474110; fax: 0343-474114e-mail secretariaat: [email protected]

Redactie KareolerJan Burger (hoofdredacteur), Linde van Deth, Fred Lardenoye en Janke Rozemuller

Aan dit nummer werkten mee: Wiebe Arts, Marcel Felix, Brigitte den Hartog, Serife Hökelekli, Chris Laarhoven, René Moelker, William Moore, Jos Morren, Anne Salomons en Remco Seijn Omslagfoto: William Moore

Redactieadres:Redactie Kareoler, Postbus 1027, 6501 BA, Nijmegen tel: 024-3481069e-mail: [email protected]

Ontwerp en vormgeving:Forma Nijmegen

Lithografie/druk: Senefelder Misset Doetinchem

© LJP Nijmegen/BNMONiets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de hoofdredacteur.

Ingeschreven in het verenigingsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Utrecht onder nummer V.477894.

Verschijnt ook op geluidsbandwww.bnmo.nl

DIG voor gezworen kameradenBjörn Liebrand (l) en Arie Donck kregen onlangs door luitenant-generaal Lex Oostendorp een Draaginsigne Gewonden (DIG) opgespeld in het clubhuis van Vete-rans MC in Sint Agatha. Ze dienden beiden in Bosnië en zijn al jaren de beste kameraden. Donck redde het leven van Liebrand toen zij in de vuurlinie terecht-kwamen.

Aanmelden VeteranendagIn Lotgenotencontact wordt uitgelegd hoe BNMO-leden zich aan kunnen melden voor het defilé of een tribuneplaats tijdens de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Dit jaar vindt de veteranendag plaats op zaterdag 29 juni. Verder aandacht voor groeps-gesprekken voor dienstslachtoffers, de Herdenking Vredesoperaties en het archief van de BNMO.

10

in dit nummer

Foto: René Moelker

Foto: William Moore

14

Page 3: Kareoler 1-2013

de Kareoler 1-2013 3

Een nieuw jaar met nieuwe uitdagingen

Namens het hoofdbestuur en het secretariaat in Doorn een goed en gezond Nieuwjaar gewenst! Een jaar dat voor de BNMO een spannend jaar zal worden met veel ontwik-kelingen en uitdagingen. We gaan sterk met onze tijd mee: we verhuizen met de Basis en het Veteraneninstituut naar een nieuw, eigentijds gebouw en zestig jaar historisch BNMO-archief wordt, deels digitaal, ondergebracht in het Nationaal Archief. Voorts natuurlijk de oprichting van de koepelorganisatie BNMO-geüniformeerden.In deze Kareoler een interview met Reint Meijer, die in 2010 een Draaginsigne Gewonden (DIG) ontving voor een binnenlandse operationele actie, een verslag van de eer-stesteenlegging voor de nieuwbouw en een interview met twee leden van de motorclub Veterans MC die een DIG hebben ontvangen. In de rubriek BNMO Wegwijzer vindt u informatie over de ereschuld: wat te doen als u meent dat u er wel voor in aanmerking komt, maar niks heeft gekregen? In de rubriek Van de afdelingen nieuws uit uw eigen afdeling en bij BNMO Bonus onder meer een prijsvraag met vrijkaartjes voor The Master, een speelfilm over een getraumatiseerde veteraan.Het team in Doorn is versterkt met communicatiemede-werkster Brigitte den Hartog, die zich op pagina 5 voorstelt en zeker zal wijzen op onze website www.bnmo.nl en ons twitteraccount.

Remco Seijn Voorzitter

Win kaartjes The MasterIn BNMO Bonus aandacht voor The Master, de film waarmee de 42e editie van het International Film Festival Rotterdam dit jaar opende. In de film, die zich afspeelt na de Tweede Wereldoorlog, maken we kennis met de getraumatiseerde marinier Freddie Quell (Joaquin Phoenix), die na de oorlog verward thuiskeert. Voor de snelle inzenders zijn er twee keer twee vrijkaartjes te winnen.

22 Foto: Jos Morren

in dit nummer

En verder:

Kort en bondig 4Nieuwsberichten

Nieuwbouw de Basis/BNMO 6Eerstesteenlegging

Bondgenoten 8DIG voor binnenlandse actie

BNMO Wegwijzer 12Juridische berichten

Van de afdelingen 17Nieuws, nieuwe leden en overlijdensberichten

BNMO-brieven 21Ingezonden verhalen

Page 4: Kareoler 1-2013

de Kareoler 1-20134

kort en bondig Bijdrages: Wiebe Arts, Brigitte den Hartog en Fred Lardenoye

De slachtoffers die vielen tijdens de Japanse zeetransporten worden jaarlijks in september herdacht bij het Hell Ships-monument op landgoed Bronbeek in Arnhem. Tot vorig jaar organiseerde de Bond Ex-geïnterneerden en Gerepatrieerden van Overzee (BEGO) deze herdenking. Om de herdenking in de toekomst te kunnen blijven houden – het ledental van de BEGO loopt terug – is sinds eind september vorig jaar de organisatie van de herdenking toevertrouwd aan een nieuw opgerichte stichting. Het stichtingsbestuur heeft alles in huis om een en ander goed te laten verlopen, maar kan daarbij nog wel enig startkapitaal gebruiken. Uw donatie – incidenteel of structureel – is dus van harte welkom! (WA)

Rekeningnummer 25.48.15.332 t.n.v. Stichting Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten, Den Haag Het Hell Ships-monument op landgoed Bronbeek. Foto: Wiebe Arts

Miss Montreal Ambassadeur van de Vrijheid

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de 14 Bevrijdingsfesti-vals hebben rapper Dio, de band Chef’Special en zangeres Miss Montreal benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid 2013. De Ambassadeurs bezoeken op 5 mei de 14 Bevrijdings-festivals. Tijdens hun optredens onderstrepen zij het belang van het vieren van de vrijheid. Drummer Wouter Prudon van Chef’Special weet waarom het gaat op 4 en 5 mei. Hij interviewde voor zijn studie aan de Filmacademie zijn twee grootmoeders. “Mijn Nederlandse oma zag de Duitsers door de straten marcheren en mijn Indische oma zat in een jappenkamp. Ze vertelden allebei schrijnende verhalen. Door mijn oma’s te filmen, wil ik het stokje van de vrijheid doorgeven aan de nieuwe generatie. Het is naïef te denken dat zoiets verschrikkelijks in deze tijd niet meer kan gebeuren.” Rapper Dio wil de bezoekers van de Bevrijdingsfestivals een boodschap meegeven. “Ik vier de vrijheid op het podium, ik maak met het publiek plezier. Iedereen is welkom. Er is respect voor elkaars nationaliteit, afkomst, uiterlijk, geloof. Bij mijn optredens zie je mensen van 8 tot 80 jaar. Mijn laatste album is Benjamin Braafs Festival. Het woord festival staat in mijn werk symbool voor vrijheid.” Voor Miss Montreal betekent vrijheid ‘dat je niet hoeft na te denken waar je loopt en wat je doet.’ De populaire zangeres is zeer betrokken bij het thema oorlog en vrijheid. “Mijn ene opa zat in het verzet. Hij is onlangs op zijn 90e overleden. Vlak voor zijn dood sprak hij nog met mij over de oorlog.

‘Ach kind, je moet zo blij zijn dat je in vrijheid kan leven.’ Hij begon toen te huilen. Dat greep me enorm aan. Bij mijn andere opa hadden ze thuis een boerderij. In de stal, onder het stro, hielden ze een jongen verborgen. Dat zijn allemaal heftige verhalen.” Miss Montreal gaat speciaal voor 5 mei een bevrijdingslied componeren. “Gewoon met mijn gitaar. Iets moois, iets serieus, iets dat mensen doet stilstaan bij wat onze oma’s en opa’s toen meemaakten.” (FL)

Meer informatie: www.bevrijdingsfestivals.nl

Stichting Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten in Zuidoost-Azië 1942-1945

Miss Montreal. Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei

Page 5: Kareoler 1-2013

de Kareoler 1-2013 5

Hulp voor Hulpverleners

De Stichting Hulp voor Hulpverleners mocht op 9 januari de AEX-beurs in Amsterdam openen. Anne-Marie de Jong en Marcel Dokter van deze stichting, die opkomt voor politiemensen die schade hebben opgelopen tijdens hun werk (zie ook de Kareoler 5-2012), mochten de gongslag verrichten. Zij werden onder meer terzijde gestaan door BNMO-voorzitter Remco Seijn (midden). De Stichting Hulp voor Hulpverleners kreeg aan het eind van het vorig jaar veel media-aandacht door onder meer een steunactie van De Telegraaf en de uitgave van een circulaire over PTSS bij de politie (FL).

Even voorstellen...

Het is al een tijdje 2013, het jaar is voor mij erg goed begonnen. Sinds 1 januari werk ik met veel plezier voor de BNMO als medewerker communicatie en pr. Mijn indruk van de BNMO en de vete-ranenwereld tot nu toe kan ik alleen omschrijven als fascinerend (als ‘part-ner van’ wist ik dat eigenlijk al). Iedere veteraan of dienstslachtoffer heeft een verhaal dat inspireert en motiveert. Dit vind ik mooi!

De komende tijd hou ik me bezig met praktische zaken, bijvoorbeeld met het actueel houden van de website en de Wegwijzer. Naast de praktische kant ga ik ook nadenken over de vraag hoe we de BNMO meer bekendheid gaan geven. Wilt u op de hoogte blijven? Hou dan de website in de gaten of volg ons op twitter (@bnmo_nl).

Als u vragen of suggesties hebt, aarzel niet en mail naar: [email protected]

Brigitte den Hartog

Zweden organiseert bijeenkomst vrede en veiligheid

Op verzoek van de World Veterans Federation, waar de BNMO bij aangesloten is, wordt van 28 tot en met 31 mei door Zweden een top over vrede en vei-ligheid georganiseerd. Het thema van deze peace and security summit is: Hoe kunnen veteranen bijdragen aan vrede en veiligheid in de maatschappij? “Boven alles wil de World Veterans Federation laten zien dat veteranen een groep vormen in de maatschappij waarvan de bijzondere kwaliteiten beter benut kunnen worden dan nu het geval is. Deze top over vrede en veiligheid geeft ons de gelegenheid om dat duidelijk te maken”, aldus Anders Ramne-rup, voorzitter van de Zweedse federatie van veteranen (SVF). Opvallend is dat deze organisatie niet alleen militaire veteranen organiseert, maar alle beroepsgroepen die internationaal zijn ingezet bij vredesoperaties of huma-nitaire acties. De SVF organiseert dus ook andere geüniformeerde beroepen zoals brandweerlieden en politiemensen. Tijdens de top eind mei zal door koning Carl Gustav een nieuw monument voor veteranen onthuld worden. BNMO-voorzitter Remco Seijn is enthousiast over de opzet en wil onderzoe-ken of het mogelijk is om een top in Nederland te organiseren. “Het zou mooi zijn om deze internationale bijeenkomst in 2015 in Nederland te laten plaatsvinden.” (FL)

Page 6: Kareoler 1-2013

6 de Kareoler 1-20136

Door: Linde van DethFoto’s: William Moore

edewerker projecten en beleid van de Basis Bavo Hopman noemde

in zijn inleiding voorafgaand aan de onthulling enkele bijzondere mijlpalen uit de geschiedenis van de plek waar op dit moment hard gewerkt wordt aan de nieuwbouw. “Het BNMO-Woonoord sinds 1957. Het BNMO-Centrum sinds 1983. Het Veteraneninstituut sinds 2000.

Respect, erkenning, waardering en zorg voor geüniformeerde risicogroepen en hun thuis-front. Dat is de droom van de Basis. En met de nieuwbouw in Doorn wordt een ruimte gecre-eerd waar alle partijen kunnen samenwerken om die droom te realiseren. Anouchka van Miltenburg, voorzitter van de Tweede Kamer, onthulde op 21 januari de eerste steen.

Feestelijke eerstesteenlegging van de nieuwbouw in Doorn

De droom van de BasisHet LZV sinds 2008. FNV Veilig-heid, officieel opgericht in 2011. De mensen die de Veteranenwet hebben gemaakt. De mensen van weerbaarheid, erkenning en waar-dering voor de politie sinds 2011. De regionale brandweer sinds 2012. De bedenkers, ontwerpers en bouwers van de nieuwe Basis.” Hij gaf aan dat het mooi zou zijn als nog meer mensen de droom van de Basis in het nieuwe gebouw zouden delen en het LZV bijvoorbeeld het LZG zou worden, een landelijk zorgsysteem voor alle geüniformeerden. Er stond een box waar iedereen zijn goede wensen voor het nieuwe gebouw in kon doen. Deze wensen zullen later in een dichte koker achter de eerste steen gemetseld worden.

SamenwerkenNa de inleiding kon het aanwezige publiek reageren op drie prikke-lende stellingen over de toekomst van het veteranenbeleid, de vetera-nenzorg en over beroepsziekten bij

de politie. De eerste stelling kwam van Jos Weerts, hoofd Kennis- en onderzoekcentrum van het Vetera-neninstituut (Vi). ‘Veteranen zullen in de toekomst geen lid meer zijn van bestaande collectieve bestan-den, maar individueel of met eigen initiatieven hun eigen belangen nastreven.’ Weerts gaf aan dat dit betekent dat er in de toekomst meer vraaggericht dan aanbodge-richt gewerkt zal moeten worden. Oud-IGK Michiel van Maanen rea-geerde hierop dat de ledenaantal-len van verenigingen inderdaad teruglopen en dat de stelling waar-schijnlijk opgaat voor jonge vete-ranen. Maar misschien niet voor de oudere veteranen en die groep moet ook bediend blijven wor-den. Dit kon op veel instemming rekenen, ook van de aanwezige zorgaanbieders. Zorg bieden wordt lastiger als er geen collectieve ver-banden meer zouden zijn.Vicevoorzitter van het Veteranen Platform (VP) Sjaak Severs lanceerde

M

omslagverhaal

Kolonel-arts Berend Berendse reageert op de stelling over veteranenzorg. Naast hem voorzitter van het Veteraneninstituut Gerrit Valk.

Vicevoorzitter van het Veteranen Platform Sjaak Severs presenteert zijn stelling over veteranenzorg.

Page 7: Kareoler 1-2013

de volgende stelling: ‘De professio-nele veteranenzorg is op orde nu. Wat rest is de versterking van de opvang en begeleiding in de nulde-lijn.’ Hij vertelde dat het VP bezig is met een project om de nuldelijns-zorg te begeleiden en te structure-ren. Volgens voorzitter van het LZV kolonel-arts Berend Berendse is de veteranenzorg nog niet op orde, al wordt er hard aan gewerkt. “En met de nieuwbouw van de Basis wordt er een stuk infrastructuur gereali-seerd waar alle partijen samen kun-nen werken.”De laatste stelling was van Jan Haagsma van de stichting Waar-dering Erkenning Politie (WEP). ‘In 2020 is het aantal patiënten ten gevolge van een beroepsziekte bij de politie gehalveerd. Dit door preventie, beleid gericht op inzet-baarheid, waardering en erken-ning.’ Haagsma gaf aan een beetje jaloers te zijn op welke stappen er al gezet zijn in de veteranenzorg. Binnen de politie zijn ze minder ver. Directeur van het Vi Frank

Marcus noemde het al een stap in de goede richting dat de politie naar Doorn is gekomen. “Door de voortvarendheid waarmee jullie aan de slag zijn gegaan, geloof ik erin dat de stelling waargemaakt kan worden.”

RespectInmiddels was de voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Mil-tenburg gearriveerd en kon de eer-ste steen van de nieuwbouw ont-huld worden. Van Miltenburg vond het een grote eer. “Het gaat niet alleen om veteranen, maar om alle geüniformeerde beroepen. Voor de samenleving lijkt het vanzelfspre-kend dat zij er zijn. Het is erg dat het niet meer vanzelfsprekend is om respect voor deze mensen te hebben. Namens mijn collega’s van de Tweede Kamer en mijzelf wil ik dan ook ons respect uitspreken.” Ze vertelde dat de Tweede Kamer onlangs instemde met een Patriot-missie naar Turkije. “Ik weet dat de risico’s van een missie groot kun-

nen zijn. Wij kunnen ons niet voor-stellen hoe het is om in dergelijke gebieden te werken. Het kan soms moeilijk zijn voor veteranen om over hun ervaringen te praten. De medewerkers van de Basis waren en zijn er voor veteranen. Soms is de Basis voor deze mensen de enige plek. Ik ben blij dat er straks een mooi gebouw staat waar u uw werk kunt doen.”

BNMODe reactie op de nieuwbouw van BNMO-voorzitter Remco Seijn sluit mooi aan bij wat vaak genoemd werd tijdens de feestelijke eerste-steenlegging. Dat de zorg die er nu is voor oud-militairen eigenlijk zou moeten gelden voor alle geünifor-meerde beroepen. “Het is mooi dat de nieuwbouw, ook van het nieuwe BNMO-kantoor, samenvalt met nieuwe initiatieven van de BNMO om ook voor de belangen van andere geüniformeerden die tij-dens het werk gewond zijn geraakt op te komen.”

7de Kareoler 1-2013 7

Voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg bij de zojuist onthulde eerste steen.

Page 8: Kareoler 1-2013

8 de Kareoler 1-20138

Tekst en foto: Fred Lardenoye

k gun het Gerard de Graaff van harte hoor. Hij is zwaargewond geraakt

en heeft het draaginsigne dik ver-diend. Maar hij was echt niet de eerste die hem kreeg voor schade als gevolg van militaire inzet in Nederland.” Reint Meijer (56) heeft nooit aan een oorlogs- of vredesoperatie in het buitenland meegedaan, maar hij heeft wel een Draaginsigne Gewonden. “Toen ik las dat De Graaff de eerste was, voelde ik me bedrogen door Defen-sie. Het leek erop dat men mij het draaginsigne heeft gegeven om van het gezeur af te zijn en daarna is men het snel vergeten. Of bij het maken van het persbericht over het DIG voor Gerard heeft iemand heel erg zitten slapen.”

TreinkapingMeijer kwam in januari 1977 als dienstplichtige op in Venlo voor de rijopleiding. “Ik heb ook een mari-niersopleiding gedaan en daarna werd ik in Assen geplaatst. Dat was een hele leuke tijd.” In mei van dat jaar zou hij op oefening gaan op de

en zijn collega’s afgelost en moch-ten ze voor het eerst naar huis. “Direct nadat de bevrijdingsactie was begonnen, werden we weer opgeroepen om te assisteren bij de wapenzoekacties in de Molukse wijk in Assen. Dat was ook om verdachte personen op te sporen. Ondertussen moest ook de rust bewaard worden, want het was erg onrustig in die wijk. Dat was behoorlijk heftig. Want er waren ook mensen bij die familie waren van een van de treinkapers.”

Oost-Duitse grensAlles bij elkaar duurde zijn inzet een maand, want hij moest ook paraat zijn rondom de begrafenis van de zes Molukse gijzelaars die bij de bevrijdingsactie waren omge-komen. De machteloosheid die hij gevoeld had, was het ergste. “Je wilde die kinderen het liefst onder je arm meenemen, maar je kon niks beginnen. Je had de strikte opdracht om niks te ondernemen wat het leven van de gegijzelden in gevaar kon brengen.” Van enige nazorg was destijds geen sprake. “Daar had Defensie in die tijd nog nooit van gehoord. Je werd ook niet gedebriefd, zoals tegenwoor-dig. Je moest gewoon je werk doen. We kregen wel een week prestatie-verlof voor onze inzet.”Meijer maakte in het toenmalige West-Duitsland, dichtbij de grens met Oost-Duitsland, tijdens een oefening in september 1977 ook

Dienstslachtoffer kreeg in 2010 al een Draaginsigne Gewonden

Drentse hei, maar in plaats daar-van werd hij als chauffeur-artille-rist aan de mariniers toegevoegd die werden ingezet bij de Molukse treinkaping. “We hebben vanaf dag één observatieposten ingericht, zowel bij de trein als bij de school.” Een groep van negen Molukkers had op 23 mei de intercity tussen Assen en Groningen ter hoogte van De Punt gekaapt om aandacht te vragen voor hun streven naar een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Tegelijkertijd werden meer dan honderd kinderen en enkele leerkrachten van een lagere school in Bovensmilde gegijzeld door vier Zuid-Molukkers.Doordat hij ook werd ingezet voor de bevoorrading van de gegijzelden was Meijer van dichtbij getuige van wat er zich afspeelde in de trein en de school. “Je zag de schoolkinde-ren en de gegijzelden in de trein. Die gezichten vergeet je nooit meer. Later werd het allemaal afgeplakt en de kapers stonden dan voor de trein om voedsel in ontvangst te nemen. Soms schoten ze voor de lol, dat werkte behoor-lijk op onze zenuwen.” Een dag voor de ontknoping werden Meijer

‘Erkenning voor binnenlandse inzet’

“I

Reint Meijer was stomverbaasd toen hij begin dit jaar in de krant las dat Gerard de Graaff de eerste oud-militair was die het Draaginsigne Gewonden (DIG) kreeg voor gezondheidschade die hij opliep tijdens binnenlandse inzet. Zelf kreeg hij immers in 2010 al een DIG uitgereikt vanwege de PTSS die hij onder meer opliep door zijn inzet bij de gijzelingsacties van Zuid-Molukkers in 1977.

bondgenoten

Page 9: Kareoler 1-2013

9de Kareoler 1-2013 9

geweldsincidenten mee. “Dat waren hele gevoelige operaties, die nooit in de krant zijn gekomen. We hebben daar zelfs met scherp moeten schieten op achtervolgers van mensen die door het IJzeren Gordijn probeerden te vluchten. Ze werden achtervolgd door Oost-Duitse Vopo’s (Volkspolizei, red.).” De oud-dienstplichtige heeft er moeite mee om over deze ervarin-gen te praten. “Ik kreeg het bevel om te schieten en heb ook mensen zien vallen.”

Draaginsigne GewondenTot 1999 was er volgens Meijer weinig met hem aan de hand. “Ik had wel nachtmerries. Dat ik bepaalde dingen weer voor me zag van de treinkaping of de taferelen in Duitsland. Maar toen kreeg ik plotsklaps een totale black-out tijdens het werk. En daarna heb ik dat vaker gekregen. Ze hebben drie keer tot een hartstilstand geleid.” Meijer werkte bij de gemeente als chauffeur en werd overgeplaatst naar een bureaufunctie, maar kon het uiteindelijk niet volhouden.Via zijn vader, die als Indiëveteraan BNMO-lid was, kwam hij in contact met maatschappelijk werker Wil-lem Veldkamp. Hij zorgde ervoor dat Meijer in 2002 onder behande-ling kwam bij een psychotherapeut met onder meer EMDR-therapie.

“Dat heeft de verwerking wel ver-beterd, maar ik heb het nooit hele-maal van me af kunnen zetten.” Meijer werd door een posttrauma-tische stress stoornis voor 80 pro-cent afgekeurd, maar zijn verzoek om een Militair Invaliditeitspensi-oen werd aanvankelijk afgewezen. “Ik ben met hulp van de BNMO in beroep gegaan, waarna het alsnog met terugwerkende kracht is toe-gekend.”Net als zijn in 1998 overleden vader wilde Meijer graag een draaginsigne. “Het is tenslotte een waarderingsteken voor gewonde militairen met een MIP. Maar ik heb aanvankelijk heel veel tegen-werking gekregen van Defensie.

Het draaginsigne was uitsluitend bestemd voor militairen die op een uitzending waren geweest, binnenlandse inzet telde niet.” Maar Meijer bleef bellen en mailen om uitsluitsel te krijgen over zijn aanvraag. “Iedere keer werd er gezegd: we zijn ermee bezig. Het werd maar gerekt en getraineerd, ik ben er zeker drie jaar mee bezig geweest.” Totdat er tot zijn verras-sing toch een brief op de deurmat plofte van Hoofd Directie Perso-neel van Defensie waarin stond dat hem het Draaginsigne Gewonden werd toegekend. Op verzoek van Meijer werd in oktober 2010 het DIG opgespeld door de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel. “Dat was erg leuk. Van de BNMO-afdeling waren Heino Buikema en Jan Hoving daarbij aanwezig. We werden hartelijk door Rehwinkel ontvangen. Hij vertelde dat ik als eerste Groningse ingezetene het DIG uit zijn handen mocht ontvan-gen. En dat vond hij een hele eer. Ik heb nog steeds contact met hem en zie hem ook op de veteranen-dagen.” Het DIG helpt Meijer bij de verwerking. “Het is een stukje erkenning en het is goed voor mijn gemoedsrust. Via social media kan ik nu ook lotgenoten helpen.”

Reint Meijer met de foto van de uitreiking van zijn DIG door de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel in oktober 2010.

DIG ook voor niet-veteranen

Ook al was voormalig militair bij de Explosieven Opruimingsdienst Gerard de Graaff niet de eerste, de uitreiking van zijn DIG lijkt door de huidige Defensieleiding te zijn aangegrepen om een ruimer toekenningsbeleid voor het draaginsigne publiekelijk in te zetten. “Onze inzet in eigen land is soms net zo risicovol als operaties ver van huis”, aldus Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp bij de uitreiking. Hij vindt het niet meer van deze tijd dat het draaginsigne alleen wordt uitgereikt aan veteranen die onder oorlogsomstandigheden of bij vredesoperaties letsel opliepen. “De afgelopen jaren heeft Defensie zich in eigen land ontwikkeld van een passief vangnet tot een structurele veiligheidspartner van onder meer politie, brandweer en gemeenten. Wij gaan door waar anderen stoppen. Dat maakt de militair wezenlijk anders.”

Page 10: Kareoler 1-2013

10 de Kareoler 1-201310

Door: Anne SalomonsFoto’s: René Moelker

jörn Liebrand (43) en Arie Donck (49) dienden vanaf november 1992 allebei bij

dezelfde transportcompagnie, de A-cie van 1(NL/BE)VN Tbat, in Bosnië en zijn al jaren gezworen kameraden. Zij delen niet alleen hun hobby de motoren, maar vooral ook hun geschiedenis in Bosnië, waar Donck het leven redde van Liebrand. Hun con-tact ontstond toen ze in Split op dezelfde hotelkamer waren inge-deeld in hotel Palace, waar ze de eerste dagen maar wat rondhingen omdat ze Bosnië nog niet in moch-ten. “Het bleek hetzelfde hotel waar mijn vader een paar jaar daarvoor tijdens zijn vakantie ver-bleef”, vertelt Donck lachend. Donck was sergeant wegtransport en als planner verdeelde hij de transportopdrachten die binnen-kwamen over de tientonners en viertonners. Liebrand zou meegaan voor de beveiliging, maar werd ingezet als chauffeur. Hij vervoerde van alles, zoals water, brandstof en voedsel. Dat ging vaak over gladde en gevaarlijke bergweggetjes

elkaar. Vanuit een dorp dat we net bevoorraad hadden, werden we met mortieren beschoten. We zijn ook aan alle kanten tegengewerkt. Nee, je kon behalve je maten hele-maal niemand vertrouwen.”Ook bij Donck heerst er nog steeds woede en onbegrip. “Wij kwamen die mensen helpen, maar soms zag je dat goederen aan de ene kant van de loods erin gingen en aan de andere kant er meteen weer uit werden gehaald. Moslims en Kroaten die zolang bij elkaar in Busovaca hadden gewoond, ston-den nu lijnrecht tegenover elkaar en gooiden gewoon handgranaten bij elkaar naar binnen.” Beveili-ging voor de eigen mensen was er ook nauwelijks. Vanuit Nederland was één compagnie voor de bevei-liging meegegaan. Donck: “Dat werd zegge en schrijve acht man infanterie.”Hoewel de functie van Donck eigenlijk op het kamp in Bosovaca was, ging hij toch ook regelmatig op pad met de vrachtwagen. “We reden vaak de route Busovaca-Split, een gedeelte van de route werden we dan beveiligd door de Spanjaarden, maar die wilden die route op een gegeven moment niet meer rijden vanwege het gevaar.” Er waren ook veel beschietingen op het kamp. En tijdens het aanleggen van telefoonlijnen werd Liebrand, die op een brug stond om onder-delen uit het water te vissen, door een vrouw bedreigd; ze zette hem een pistool op de keel, zomaar,

Bosniëveteranen ontvangen onderscheiding in het clubhuis van Veterans MC

waar ze herhaaldelijk werden beschoten. Soms moesten ze met hamers en bijlen de stukken ijs van de weg hakken. Gelukkig had Donck voor zijn compagnie, die bestond uit een samenraapsel van dienstplichtigen, beroepsmi-litairen en ‘contracters’, aan een nieuw opwerkprogramma gewerkt waarin chauffeurs in ieder geval wat schakelervaring in de heuvels konden opdoen. “We zijn de Mer-gellandroute in Zuid-Limburg gaan rijden en we hadden ook alvast met sneeuwkettingen geoefend”, vertelt Donck. Want het was bitter-koud in Bosnië. Liebrand: “We heb-ben er nachten van min 30 meege-maakt. In het begin sliepen we nog in tenten. Omdat we niet de goede diesel hadden, konden we ons niet verwarmen, want zelfs de kachels bevroren.”

VuurlinieOver de oorlog in Bosnië zijn beide veteranen het eens: “Het was een smerige oorlog.” Liebrand: “Er waren verschrikkelijke situaties waar we niets aan konden doen. Daar kon je met je verstand niet bij. Hele dorpen werden afgeslacht. Iedereen gebruikte geweld tegen

Draaginsigne Gewonden voor gezworen kameraden

B

Björn Liebrand en Arie Donck kregen onlangs door luitenant-generaal Lex Oosten-dorp een Draaginsigne Gewonden (DIG) opgespeld in het clubhuis van Veterans MC in Sint Agatha. Ze dienden beiden in Bosnië en zijn al jaren de beste kameraden. Donck redde het leven van Liebrand toen zij in de vuurlinie terechtkwamen.

Page 11: Kareoler 1-2013

11de Kareoler 1-2013 11

uit het niets. Kroaten en Moslims bestookten elkaar ook over het kamp heen. Toen Donck en Lie-brand hun bunker aan het klaar-maken waren, kwamen ze midden in de vuurlinie terecht. Liebrand: “Opeens vlogen de kogels ons om de oren, die sloegen om de bunker heen in. We hebben toen achter een pand geschuild.” Donck voegt daar lachend aan toen: “Maar die sukkel liep te langzaam. Hij had niet door dat het vuur op ons gericht was. Op gegeven moment heb ik hem met grote kracht ach-teruit getrokken, ik heb hem bijna uit z’n schoenen gelicht. Op de plek waar hij gestaan had, sloeg meteen daarna het mitrailleur-

vuur in. Liebrand: “Arie heeft mijn leven gered. Daarom heb ik later nog geprobeerd een dapperheids-onderscheiding voor hem te krij-gen, maar dat is niet gelukt, onder meer omdat er te weinig mensen getuige waren.”

Psychische klachtenLiebrand bleef tot 1996 in dienst als korporaal 1. De heftige gebeurtenis-sen tijdens zijn missie in Bosnië begonnen op te spelen toen zijn zoon 2 jaar werd. In Bosnië had hij veel ellendige dingen met kinderen zien gebeuren en dat kwam toen allemaal terug. “Ik heb psychische begeleiding gehad en de therapeut

zei dat ik recht had op een DIG. Een erkenning dat ik psychisch gewond ben geraakt door mijn werk. En dat ik die verwonding heb opgelopen tijdens de uitzending. Ik wilde die DIG wel aanvragen, maar dan wilde ik dat Arie er ook een kreeg.”Donck had inmiddels wat aan-passingsproblemen. Eerder was hij in Bosnië al meerdere malen stevig in conflict geraakt met de bataljonscommandant, die onder de bijnaam ‘Johnny Walker’ (een bekend whiskymerk) te boek stond. “Toen de gevechten in volle gang waren, liet hij ons op appel staan en gaf ondertussen het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven. En de bataljonscom-

mandant had meer van dat soort rare fratsen. Hij reed rond in een Peugeootje alleen met pistool en zei doodleuk: ‘Het is hier toch geen oorlog in dit gebied.’”De conflicten en aanvaringen met officieren gingen in Nederland door. Ook nadat Donck in 2003 vier maanden als commandant van het bevoorradingsdetachement in Kabul, Afghanistan had gediend. “Volgens mijn vrouw ging ik na Afghanistan ook anders reageren. Ik zat toen bij Luchtmobiel en daar is toch de mentaliteit van gewoon doorgaan.”Uiteindelijk werd Donck steeds bozer, hij had een heel kort lontje.

En in 2009, toen hij op de KMS zat en waar hij andermaal tegen geslo-ten deuren opliep, barstte het bom-metje. “Ik dacht dat ik een burn-out had, maar het bleek PTSS met een depressie.” Inmiddels is Donck tijdelijk tewerkgesteld bij het 42e bataljon van de Limburgse Jagers. “Ik ben heel blij dat overste Jacops mij de kans heeft gegeven om daar te re-integreren.”

DIGUiteindelijk heeft zowel Donck als Liebrand een DIG aangevraagd, met als voorwaarde dat ze hem ook tegelijkertijd uitgereikt zou-den krijgen. En dat gebeurde, helemaal zoals zij het zelf graag

wilden, namelijk door luitenant-generaal Lex Oostendorp in het clubhuis van hun motorclub Vete-rans MC Netherlands. “Dat was echt geweldig”, benadrukt Donck. “Het was in dezelfde week dat de Defensietop had gezegd dat ze geen bikers binnen het Defensie-apparaat wilde.” Liebrand: “Wij staan in Den Haag te boek als motortuig, maar we zijn gewoon normale jongens met een hobby. Hier bij de motorclub voel ik me thuis. Je hoeft hier niemand wat uit te leggen als je dat niet wilt. Het is even vertrouwd als familie.”

Björn Liebrand, Arie Donck en luitenant-generaal Oostendorp. Björn Liebrand krijg zijn DIG uitgereikt door luitenant-generaal Lex Oostendorp.

Page 12: Kareoler 1-2013

12 de Kareoler 1-201312

Bijdrage: Serife Hökeleklibnmo wegwijzer

Ereschuld aanvragen

Indien u wel aan alle voorwaarden meent te voldoen, dient u het zelf aan te vragen. Het aanvragen heeft alleen zin als u voldoet aan alle voorwaarden:

• Bij u is invaliditeit met dienst-verband vastgesteld als gevolg van uw inzet tijdens oorlogs-omstandigheden of een crisis-beheersingsoperatie. (Hier gaat het om een uitzending naar een oorlogsgebied, dienstongevallen in Nederland vallen hier sowieso niet onder.)

• U bent vóór 1 juli 2007 met ont-slag gegaan bij het ministerie van Defensie.

• Uw eerste aanvraag voor een militair invaliditeitspensioen is ingediend vóór 1 juni 2012.

• Bij u is op of na 1 juni 2012 een medische eindtoestand vastge-steld.

Voldoet u aan deze voorwaarden dan zou u recht moeten hebben op de uitkering en inmiddels al een toekenning hebben ontvangen. Is dit echter niet het geval, dan raden wij u aan om de uitkering Ereschuld schriftelijk aan te vra-gen. Daarbij moet u de benodigde bewijsstukken meeleveren.

HoogteDe hoogte van de uitkering hangt af van het invaliditeitspercentage dat gold op 1 juni 2012 of het percentage dat geldt op het latere moment dat de medische eindtoe-stand is vastgesteld. Bij een invali-diteitspercentage van 50 procent bedraagt de uitkering 50 procent van de grondslag die is vastgesteld op € 125.000,-. Bent u ook nog arbeidsongeschikt met dienstver-band, dan heeft u recht op dat percentage voor de hoogte van de uitkering.

NabestaandenAls degene die recht heeft op de uitkering op of na 1 juni 2012 is overleden, gaat de uitkering naar de nabestaanden. Is diegene voor deze datum overleden, dan komen de nabestaanden dus niet in aan-merking voor de uitkering.

AanvragenDe uitkering dient schriftelijk te worden aangevraagd, u kunt gebruikmaken van de standaard-brief die hiernaast is afgedruk. Daarbij kunt u bewijzen meestu-ren waaruit blijkt dat u voldoet aan de voorwaarden, zoals toeken-ning van uw militair invaliditeits-

Foto: Jos Morren

Het ABP heeft de uitvoering van de regeling Ereschuld afgerond. Degene die vol-gens het ABP in aanmerking komt voor de regeling heeft inmiddels de bijzondere uitkering, dan wel de beslissing ontvangen. Heeft u voor 31 december 2012 niets vernomen, dan zult u ook geen toekenning meer ontvangen. Dit betekent dat u volgens het ABP niet in aanmerking komt voor de regeling Ereschuld. Dit kan of omdat u (nog) niet voldoet aan de voorwaarden of dat er in uw geval iets niet goed gegaan is.

pensioen. Heeft u een arbeidsonge-schiktheidsuitkering van het UWV vanwege een dienstverbandaan-doening, dient u daar stukken van mee te sturen. De voorbeeldbrief hiernaast kunt u gebruiken voor de aanvraag.

Nog vragen?Wanneer u vragen heeft over dit artikel of andere juridische vragen op het gebied van militaire wet-geving, kunt u contact opnemen met Serife Hökelekli, te bereiken op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag (10.00-16.00 uur) op tel: 0343-474200 of e-mail: [email protected]

Page 13: Kareoler 1-2013

13de Kareoler 1-2013 13

Bijdrage: Serife Hökelekli

Vraag: Ik heb de uitkering Ereschuld ontvangen en mijn vraag is of ik hierover vermogensbelasting moet betalen.

Antwoord: Er wordt bij de aangifte over het jaar 2012 uitgegaan van de situatie op 1 januari 2012. Op 1 januari 2012 had u het geld nog niet, dus telt de Ereschuld nog niet mee. Dit betekent dat u over het jaar 2012 geen ver-mogensbelasting hoeft te betalen over de Ereschuld.

Vraag: Mijn man heeft een militair invaliditeitspensioen. Zelf heb ik medicijnen nodig die niet worden vergoed door mijn verzekering. Kan ik financiële tegemoetkoming aanvragen bij het ABP?

Antwoord: Nee, voorzieningen zijn persoonsgebonden. Dit betekent dat alleen uw man voor zichzelf voorzienin-gen kan krijgen. Gezinsleden komen er niet voor in aan-merking.

De BNMO ontvangt met regelmaat vragen via de service ‘Eerste Hulp Bij Juridische Zaken’, die u kunt vinden op de website www.bnmo.nl. Wellicht zit hier het antwoord op uw vraag ook tussen. U kunt uw vraag ook opsturen naar [email protected]

v r a a g e n a n t w o o r d

………………… (plaats), (datum) AANTEKENEN Stichting Pensioenfonds ABP Bijzondere Regelingen Defensie Postbus 4490 6401 CZ Heerlen

Betreft : aanvraag EreschuldMijn klantnummer : ……………..Mijn e-mail : ……………..

Geachte heer/mevrouw,

De ondergetekende en minder valide gewezen militair, Naam: ……….Adres: ……….Woonplaats: ……….

Verzoekt u hem in aanmerking te brengen voor de regeling Ereschuld, omdat hij voldoet aan de voorwaarden:

Er is invaliditeit met dienstverband vastgesteld als gevolg van inzet tijdens oorlogsomstandigheden/crisisbeheersingsoperatie.Hij is vóór 1 juli 2007 met ontslag gegaan bij het ministerie van Defensie.De eerste aanvraag voor een militair invaliditeitspensioen is ingediend vóór 1 juni 2012.Er is op of na 1 juni 2012 een medische eindtoestand vastgesteld.

Ik verzoek u mij een schriftelijke bevestiging van mijn aanvraag te sturen en de beslissing op mijn aanvraag zie ik graag zo spoedig mogelijk tegemoet.

Hoogachtend,

………………

(handtekening)

Bijlage(n): …………………

Page 14: Kareoler 1-2013

de Kareoler 1-2013141414

lotgenotencontact

et initiatief kwam van twee dienstslachtoffers in het programma Ontmoetingspunt Doorn (OPD) op de Basis. Al veel langer bestaan er

gespreksgroepen voor veteranen en hun eventuele partners, gericht op het geestelijk welzijn. Maar ook dienstslachtoffers kunnen mentaal heel wat te verdu-ren hebben gehad, waar ze naderhand soms nog last van hebben. Denk aan de ervaring van een (zwaar) ongeval en de opvang en verwerking daarna. Tijdens het programma OPD werd daar door verschillende dienstslachtoffers op gewezen, waarop het idee voor een speciaal OPD-programma voor dienstslachtoffers naar boven kwam.

Week in DoornOok omdat deze signalen vaker werden gehoord in het afgelopen jaar, heeft de Basis in overleg met het BNMO-hoofdbestuur besloten om het initiatief over te nemen. In de week van 29 juli tot 2 augustus is er een

De BNMO kent veel dienstslachtoffers als lid en dat zijn ze niet zomaar. Vaak was sprake van een ingrijpende gebeurtenis waar-van de gevolgen nog steeds merkbaar zijn, lichamelijk, maar ook mentaal. Alle reden om daarover te praten en ervaringen uit te wisselen. Dat kan van de zomer met een nieuw programma van een week speciaal voor dienstslachtoffers.

Groepsgesprekken voor dienstslachtoffers

HFo

to: J

os M

orre

n

Wil je stilstaan bij de betekenis van de tijd dat je uitgezonden bent geweest? Kom dan in het weekend van 3 tot 5 mei naar Doorn. Voor leden van de BNMO en eventuele partners organiseert de Basis een intieme, kleinschalige herdenking op de Grebbeberg. In het meiweekend vinden er naast de herdenking groeps-gesprekken en creatieve activiteiten plaats. Samen met lotgenoten uit de Tweede Wereldoorlog staan deelnemers stil bij de betekenis van de VN-periode in hun leven. (BdH)

Interesse? Kijk voor meer informatie in het programmaboekje van de Basis (pag. 10). Aanmelden kan tot 8 maart 2013.

Herdenking Vredesoperaties

speciaal OPD-programma voor dienstslachtoffers en hun partners. Dat betekent een week lang verzorgd onderdak in Doorn met een flexibel aanbod van diverse activiteiten. Dat kan sport en spel zijn (ook aangepast) en specifiek voor dit programma gespreks-groepen voor dienstslachtoffers. U ontmoet andere leden waarmee u ervaringen kunt delen, ook waar het gaat om de rol van de partner. (JM)

Wanneer u aan dit programma wilt deelnemen, neem dan even contact op met de servicedesk van de Basis, tel: 0343-474200 of e-mail: [email protected]. Voor inhoudelijke informatie kunt u terecht bij trainer-coach William Twiss, tel: 0343-474200 of e-mail: [email protected]

Page 15: Kareoler 1-2013

de Kareoler 1-2013 15

Bijdrages: Jan Burger, Brigitte den Hartog, Fred Lardenoye en Jos Morren

De Nederlandse Veteranendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 29 juni. Wilt u deelnemen aan het defilé in het BNMO-detachement of wenst u een tribuneplaats, meldt u zich dan aan! Aanmelden kan als volgt: via het inschrijfformulier dat bij Checkpoint, maandblad voor veteranen, van maart wordt meegestuurd of via het aanmeldformulier dat vanaf 1 maart via www.bnmo.nl te downloaden is. Let op: u kunt zich maar bij één organisatie aanmelden. Indien u zich bij de BNMO aanmeldt, dient u ook met het BNMO-detachement mee te lopen. Geeft u ook aan of u lopend wenst deel te nemen of meerijdend op een militair historisch voertuig.Uw aanmeldformulier dienen wij uiterlijk 31 maart ontvangen te hebben. Te laat ontvangen formulieren kunnen wij helaas niet verwerken. Wij zijn gebonden aan regels zoals die door het organi-satiecomité zijn opgesteld. (BdH)

Het aanmeldformulier kunt u ingevuld terugsturen aan: BNMO, t.a.v. Kelly Marlet, Postbus 125, 3940 AC Doorn.

Aanmelden Veteranendag

Het afgelopen jaar is het archief van de BNMO grondig onder handen genomen. Het bevat veel documenten die van bijzondere betekenis zijn voor de ontwikke-ling van de zorg aan Nederlandse veteranen en dienst-slachtoffers en hun gezinnen in de vorige eeuw. Alle stukken zijn geordend en schoongemaakt en in een catalogus opgenomen. Binnenkort zullen deze stuk-ken overgedragen worden aan het Nationaal Archief, samen met de stukken van de Stichting Fondsenwer-ving Militaire Organisaties (SFMO), de voorloper van het vfonds.Ook bewaart de BNMO een groot aantal dossiers van leden met hun aanmeldingsgegevens. Verder zijn er ook dossiers van maatschappelijk werk, de nazorg-

programma’s in het BNMO-Centrum, voormalige bewoners in het BNMO-Woonoord en van de juridi-sche procedures. Als deze dossiers gaan over leden die overleden zijn of wier lidmaatschap is beëindigd, dan worden zij goed bewaard totdat zij vernietigd kunnen worden na het verstrijken van de wettelijke termijnen (meestal vijf jaar) en voor de ledendossiers na twee jaar. Voor eventueel later historisch onderzoek hebben wij voor de overdracht aan het Nationaal Archief een steekproef genomen uit de bestaande dossiers. Deze worden dan voortaan daar bewaard als voorbeeld en zijn alleen toegankelijk met bijzondere toestemming van de BNMO. (JB)

Archief en dossiers BNMOFo

to: W

illia

m M

oore

Page 16: Kareoler 1-2013

WILT U GEBRUIK MAKEN VAN DE AANBIEDING?

Reserveer dan telefonisch of online en vermeld bij boeking ‘BNMO-lid’

dan brengen wij de reserveringskosten in mindering.

VAN DE AANBIEDING? Reserveer dan telefonisch of online en

vermeld bij boeking ‘BNMO-lid’ dan brengen wij de reserveringskosten

VOOR MEER INFO EN BOEKINGEN: 0172 469696 | WWW.VALKVAKANTIES.NL

GA MEE OP REIS SAMEN MET DE LEZERS VAN DE KAREOLER EN VALK VAKANTIES!

Beleef heerlijke dagen in Berlijn met andere BNMO-leden. We verblijven in het geliefde 4* Van der Valk Hotel Berlin Brandenburg. Speciaal voor u als lezer van de Kareoler, geen reserveringskosten à € 19,00 per boeking.

De bruisende wereldstad Berlijn is vanwege haar geschiedenis en bijzondere culturele rijkdom sinds enkele jaren één van de top toeristische bestemmingen van Europa. Zie de Rijksdag, geniet van Schloss Charlottenburg en slenter

een paar uur over de fameuze Kurfürstendamm. Een bezoek brengen aan Berlijn is een must!

5-DAAGSE BUSREIS BRUISEND BERLIJNVAN DER VALK HOTEL BERLIN BRANDENBURGInclusief:• Reis per moderne touringcar met o.a. airco en toilet• Diensten ervaren chauffeur• Koffi e met cake op de heenreis• 4 overnachtingen in een standaard kamer in

4-sterren Van der Valk Hotel Berlin Brandenburg• Dagelijks uitgebreid van der Valk ontbijtbuffet• 2 excursies in Berlijn waarvan 1 excursie onder leiding

van een Nederlandssprekende stadsgids

Opstapplaatsen:• Alphen aan den Rijn - Hotel / Vogelpark Avifauna• De Bilt - Van der Valk Valk Hotel De Biltsche Hoek • Apeldoorn - Van der Valk Hotel De Cantharel • Hengelo - Van der Valk Hotel Hengelo

Vertrek: 23/06Zie www.valkvakanties.nl/bu273

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw afdelingsreis, waarbij uw groep uiteraard ook profi teert van de vele voordelen die BNMO leden genieten bij Valk Vakanties.

Dagtochten per luxe Van der Valk touringcar naar leuke plaatsen in NederlandVerzorgde meerdaagse busreizen naar binnen- en buitenland

Uitstekend verzorgde riviercruises, wij werken samen met diverse rederijen

GROEPSREIZEN VOOR ALLE BNMO-AFDELINGEN

209.00NU VANAF

INCL. ONTBIJT

p.p.

Speciale Speciale Speciale AANBIEDING VOOR BNMO-LEDEN

BERLIJN

2328-ValkV-AdvKareolerBerlijn.indd 1 20-11-12 13:24

Page 17: Kareoler 1-2013

de Kareoler 1-2013 17

Limburg-Zuid

Agenda 2013 17 maart voorjaarsvergadering 8 juni algemene dagtocht31 augustus Vrouwendag14 september Mannendag6 oktober Contactdag8 december Kerstviering

Met de afdeling naar Doorn In het programmaboekje van de Basis heeft u kunnen lezen dat onze afdeling samen met de afdeling Lim-burg-Midden en -Noord van 22 tot 26 april 2013 wordt uitgenodigd deel te nemen aan het nazorgprogramma Ontmoetingspunt Doorn met de afdeling. U kunt zich hiervoor aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en naar de Basis in Doorn te sturen. Naast de vijf dagen met de afdeling kunt u dan nog vijf dagen aan een ander programma deelnemen in 2013.

Alle activiteiten staan ook vermeld op de vernieuwde website van onze afdeling www.bnmo.nl afd. Limburg-Zuid. Ieder lid krijgt van elke afdelingsactiviteit schrifte-lijk bericht.

Gelderland

SinterklaasOp zaterdag 24 november heeft de afdeling Gelderland een Sinterklaasfeest georganiseerd. Het werd gehouden in Bronbeek te Arnhem. Bij binnenkomst kreeg men koffie/thee met een stuk spekkoek. Om 12.30 uur kon men bij de bekende Indische rijsttafel aanschuiven. Om 13.30 uur kwam Sinterklaas met zijn trouwe pieten. Hierna ging hij over om de kinderen hun cadeaus te geven. De leden en introducés met hun partners kregen een doos met speculaas van de Sint.

KerstOp 15 december kwamen ± 100 leden met hun partners naar Ambt van Nijkerk om het kerstfeest te vieren. Bij binnenkomst kreeg men koffie/thee met cake. Om 11.00 uur opende de voorzitter Jo Berends en hij verwelkomde de pastor van de BNMO de heer Altena. Deze vertelde iets van wat er zich in de vorige eeuw heeft afgespeeld. Hierna werden er drie rondes bingo gespeeld, tussen de rondes door speelde een accordeonist aangepaste muziek. Om 15:30 uur was er een lopend buffet en na het eten was er de bekende loterij. Op het einde kreeg eenieder een kerstster mee naar huis.

Agenda 201323 februari Ledenvergadering en daaraan gekoppeld een contactdag in Bronbeek25 april Contactdag te Ermelo25 mei Voor de kinderen, schatteneiland te Summeren (gem. Voorthuizen)22 juni Regionale gezinsdag voor jongere oorlogs- en dienstslachtoffers met hun gezin, plaats Terwolde, samen met afd. Overijssel en georganiseerd door de Basis. Dus niet voor grootouders met kleinkinderen.4 juli Contactdag Kamp Holterhoek te Eibergen12 september Contactdag in Wijchen23 november Sint Nicolaas we weten nog niet precies waar (Schatteneiland of Bronbeek)21 december Kerstfeest in de IJsselhoeve te Doesburg

Zuid-Holland

Contactmiddag 28 februariDe eerstvolgende contactmiddag is op 28 februari in het ECHOS Home Het anker op de Van Ghentkazerne, Toepad 120, Rotterdam. Zoals gewoonlijk van 14.00 uur tot 16.00 uur. Fijn om elkaar daar weer te ontmoeten.

van de afdelingen

Page 18: Kareoler 1-2013

de Kareoler 1-201318

Ledenvergadering 9 maartDe algemene ledenvergadering is dit jaar op 9 maart in restaurant Keizershof, Martin Luther Kingweg 7, Rot-terdam. Aanvang vergadering is om 10.00 uur. Zaal open om 9.30 uur. Nadere mededelingen over het programma van die dag volgen nog. Alle leden van Zuid Holland krijgen een uitnodiging per post.

Overijssel

JaarprogrammeringHierbij de jaarprogrammering van onze afdeling zodat u tijdig op de hoogte bent van hetgeen we dit jaar weer voor u gaan organiseren. Graag wijs ik u er op dat de jaarvergadering het eerste en, voor de vereniging, belangrijk punt is om te noteren. Door deel te nemen aan de jaarvergadering toont u zich betrokken bij het wel en wee van de vereniging die nog steeds voor u het beste probeert te bereiken. Vooral in deze tijd van bezuiniging moeten wij op onze zaak letten. Steeds vaker merken we dat beloofd nog niet wil zeggen dat de belofte gehouden wordt. Dus daarom vraag ik u: kom op voor uw vereniging en bezoek de jaarvergadering. Dit is voor ons allemaal belangrijk, hier kunt u zich laten horen. Ook door het aanwezig zijn van een lid van het hoofdbestuur is er voor u de gelegenheid om vragen te stellen. Laten wij er samen een goede vergadering van maken en nadien aanvallen op het welbekende stamp-potbuffet. Ik en mijn medebestuursleden hopen u te begroeten op zaterdag 2 maart.Ik wens u en de uwen alle goeds.

Jan. M. Gérard Voorzitter BNMO Afdeling Overijssel Agenda 2013 2 maart Jaarvergadering/contact., 10.30 uur, de Kruidentuin in Marienheem 27 april Jong en oud contactdag (Reggedag), bericht waar volgt30 mei Eendaagse busreis, bericht van opstappunt volgt5 oktober Spellencontactdag, bericht waar volgt27 november Midwinterdag/eindejaarsdiner Gezinsdag 22 juniEn op 22 juni is er wederom de gezinsdag Gelderland/Overijssel. Plaats: Camping de Scherpenhof, Bandijk 60 in Terwolde. Deze wordt georganiseerd door de Basis en is bedoeld voor gezinnen met kinderen tot +/- 18 jaar. Hierover volgt nog informatie. Maar u kunt alvast een kijkje nemen op de website van de Basis: www.de-basis.nl/bnmo

Cycle Liberation TourIn april zullen 25 Canadese en 25 Nederlandse jongeren van Normandië naar Markelo fietsen. Tijdens deze tocht doen ze belangrijke historische plekken aan. Deze Cycle Liberation Tour, georganiseerd door het Canada Comité Markelo, is een nieuw initiatief om de bevrijding te herdenken. De meeste Canadese veteranen, die tijdens de bevrijding door Nederland trokken, zijn inmiddels te oud om de herdenkingen in Nederland bij te wonen. Daarom wordt gezocht naar manieren voor jongeren om het stokje over te nemen. De afdeling Overijssel wil dit initiatief ondersteunen door te vragen of er kinderen van veteranen of dienstslachtoffers zijn die hieraan deel willen nemen. De afdeling hoopt dat er steun kan wor-den gegeven aan dit gebeuren om de herinnering en herdenking aan deze episode in de wereldgeschiedenis blijvend te houden. Voor meer informatie: www.cycleliberationtour.nl of [email protected]

’s-Gravenhage Terugblik op de kerstbijeenkomstOp 14 december vond de jaarlijkse kerstbijeenkomst van de afdeling ’s-Gravenhage e.o. plaats. Dit jaar werd deze na een lange periode niet gehouden in Avifauna, maar in hotel Van der Valk te Sassenheim. Rond 13.30 uur kwamen de eerste gasten aan die op eigen gelegenheid reisden en rond 14.00 uur arriveerden ook de gasten die met de bus vanuit Stervoorde in Rijswijk waren vertrok-ken. Al gauw heerste er zoals vanouds een goede en gezellige sfeer.Na de koffie met een stukje kerststol werden de aan-wezigen door de waarnemend voorzitter Frank Wem-menhove welkom geheten. Nadat iedereen van zijn favoriete drankje was voorzien, werd begonnen met de traditionele bingo. Na een aantal rondes volgde ook weer de bekende loterij met weer leuke door de evenementencommissie verzorgde prijzen. Tussentijds werden wij regelmatig voorzien van een hapje en een drankje en rond 18.00 uur volgde in de sfeervolle inge-richte zaal het viergangen keuzemenu. Rond 20.30 uur keerde iedereen, na het in ontvangst nemen van een kerstattentie, huiswaarts, we kunnen terugkijken op een gezellige en geslaagde kerstbijeenkomst. Een speciaal woord van dank aan Frank en Erne Wemmenhove, die door privéomstandigheden bij de andere bestuursleden, op het laatste moment met zijn tweeën de kerstbijeen-komst hebben georganiseerd. Namens de leden en het bestuur hiervoor onze hartelijke dank.

Ontmoetingspunt DoornZoals al in de Kareoler 7-2012 is gemeld is voor het Ontmoetingspunt Doorn van de afdeling ’s-Gravenhage e.o. de periode van 11 tot 15 februari 2013 gereserveerd.

van de afdelingen

Page 19: Kareoler 1-2013

de Kareoler 1-2013 19

Leden die zich voor hiervoor hebben opgegeven, ontvan-gen via de Basis bericht thuis met nadere informatie. Leden die geen vervoer naar Doorn hebben, worden verzocht voor 5 februari contact op te nemen op tel: 06-29500741, e-mail: [email protected] of Willem van der Wel, tel: 070-3941223, e-mail: [email protected]

Algemene ledenvergadering 14 maartDe afdeling houdt op 14 maart haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. De vergadering wordt gehouden in de Frederikkazerne, gebouw 147, Van der Burchlaan 31, 2597 PC Den Haag. Aanvang 10.00 uur.

Oproep nieuwe bestuursleden/contactpersonen’s-Gravenhage e.o. heeft op dit moment +/- 285 leden. Aangezien de gemiddelde leeftijd boven de 60 jaar ligt, is verjonging van de afdeling een belangrijk onderwerp. Daarom vraagt het bestuur aan jonge BNMO-leden of zij naast hun lidmaatschap ook een bestuursfunctie willen vervullen. Tevens is het bestuur op zoek naar mensen die als contactpersonen (wij streven ernaar dat alle leden minimaal een maal per jaar bezocht worden) willen fungeren. Hebt u interesse, neem dan contact op met onze waarnemend voorzitter F. Wemmenhove, tel: 06-12600446 of e-mail: [email protected]

ZiekenbezoekEen verzoek aan alle leden van de afdeling ’s-Gravenhage e.o. Als het bij u bekend is dat een lid van de afdeling ziek is of in het ziekenhuis is opgenomen of in andere omstandigheden verkeert, wilt u dan zo vriendelijk zijn dit bij Anneke of Willem van der Wel te melden, tel: 070-3941223 of per e-mail: [email protected] Het bestuur van de afdeling kan dan deze leden een bezoek brengen of een bloemetje sturen. Ook voor inlichtingen, vragen en/of opmerkingen kunt u met het bovenstaande nummer contact opnemen.

Limburg-Noord en -Midden

Agenda 201315 mrt Jaarvergadering in de van Hornekazerne te Weert22-26 apr Met de afdeling naar Doorn15 mei Damesdag29 mei Herendag8 juni Jongerendag16-21 juni Meerdaagse reis naar Meerane nabij Leipzig12 sep Herdenking Indië-Monument (samen met de deelnemers van de Basis)19 sep Algemene dagtocht21 sep Gezinsdag (georganiseerd door de Basis)

8 okt Allenstaandendag Roermond 10 okt Alleenstaandendag Well7 nov Spellendag21 dec Kerst-innAlle data na 15 mei zijn onder voorbehoud.

Met de afdeling naar DoornIn het programmaboekje van de Basis heeft u kunnen lezen dat onze afdeling van 22 tot 26 april 2013 wordt uitgenodigd deel te nemen aan het nazorgprogramma Ontmoetingspunt Doorn. Iedereen kan zich hiervoor opgeven door het inschrijfformulier in te vullen en naar Doorn te sturen. Leden die nog nooit aan de nazorg hebben deelgenomen krijgen de voorkeur. Naast de vijf dagen met de afdeling kunt u nog vijf dagen aan een ander programma in 2013 deelnemen. Meerdaagse reis juni 2013Van zondag 16 juni t/m vrijdag 21 juni 2013 vindt de meerdaagse reis plaats. Dit jaar gaan wij naar Meerane in Thûringen, Duitsland. Wij verblijven in Romantik Hotel Schwanefeld in Meerane. Meerane ligt centraal voor mooie dagtrips naar o.a. de prachtige steden Leipzig, Dresden en Karlovy Vary in Tsjechië. Verzorging op basis van volpension. We gaan weer met één bus, dus vol is vol. Mocht u interesse hebben in deze reis, dan kunt u bellen met Jacq. Jeurninck, tel: 0475-493372 of 06-10457263.

De leden waarvan wij een mailadres hebben, krijgen de nieuwsbrief en uitnodigingen voor de afdelingsacti-viteiten per mail gestuurd. Heeft u ook een mailadres of is dit veranderd, geef dit dan door aan: [email protected]

Friesland

Bestuursleden gezocht Het bestuur van BNMO afdeling Friesland is op zoek naar betrokken leden die in 2013 een taak op zich wil-len nemen. Vanaf maart 2013 komen er twee functies vrij binnen het bestuur, die opgevuld moeten worden. Wij zoeken enthousiaste leden die de afdeling Friesland een warm hart toedragen. Geïnteresseerden kunnen informatie inwinnen bij het secretariaat BNMO afdeling Friesland, e-mail: [email protected], tel: 06-29111706. Wij rekenen op uw betrokkenheid.

Ledenvergadering 16 maartOnze ledenvergadering wordt gehouden op zaterdag 16 maart 2013 in Partyzalencentrum ’t Haske te Joure. Na het officiële gedeelte in de ochtend zal ’s middags een gezelschap van vier personen ons vermaken met zang en muziek. Deze datum kunt u alvast plannen

Page 20: Kareoler 1-2013

de Kareoler 1-201320

van de afdelingen

secretariaten van de afdelingenGroningen T. Pelgrim, Veemstede 95, 9665 EC Oude Pekela, tel: 0597-422327, e-mail: [email protected] mw. A. Mul, Lege Leane 15, 8567 LH Oudemirdum tel: 0514-572298, e-mail: [email protected] W. Veldkamp, Zonnedauwstraat 47, 9404 JP Assen, tel: 06-24396514, e-mail: [email protected] mw. A.A.J. de Wals-Ros, De Goorn 9, 7491 HB Delden, tel: 074-3762763/06-27250093, e-mail: [email protected] A.C. Rutten, Wilhelminalaan 33, 3842 KA Harderwijk, tel: 06-18764290, e-mail: [email protected]/’t Gooi W. Veenman, Kamelenspoor 14, 3605 EA Maarssen, tel: 0346–562822, e-mail: [email protected] L.M. Valkering, Prins Bernhardlaan 13c, 1934 EP Egmond a/d Hoef, tel: 072-5061334, e-mail: [email protected]

Amsterdam e.o. B. van der Reijden, Kuinderstraat 22-2, 1079 DL Amsterdam, tel: 020-6427642, e-mail: [email protected]’s-Gravenhage e.o. W. van der Wel, Martin Campslaan 139, 2286 SJ Rijswijk, tel: 070-3941223, e-mail: [email protected] C. Passchier, Mgr. W.M. Bekkerslaan 111, 3141 SJ Maassluis, tel: 010-5920238, e-mail: [email protected] J.A.P. van Osta, Goese Meerlaan 20, 4465 AL Goes, tel: 0113-227998, e-mail: [email protected] Maarten Lautenslager, Lepelkesweg 28 D, 5503 EW Veldhoven, tel: 06-5135738, e-mail: [email protected] Limburg-Noord en -Midden mw. B.H.M. Deneer-Maassen, Hofstraat 45, 6019 CC Wessem, tel: 0475-562436, e-mail: [email protected] mw. A.M.C. van den Berg, Oude Landgraaf 52, 6373 BA Landgraaf, tel: 045 5323006/06-25334709, e-mail: [email protected]

in uw agenda en de uitnodiging volgt nog. Graag het nieuwe jaarboekje (dat u een dezer dagen in uw brievenbus vindt) meenemen.

Zeeland

Het afscheid en overlijden van Ferdy van GiezenOp zaterdag 8 december werd er een afscheid gehouden van onze penningmeester, die meer dan twintig jaar die functie in onze afdeling had uitgeoefend. We heb-ben een gezellige avond gehad waarbij veel gelachen is en oude verhalen zijn opgehaald. Tegen de klok van 22.00 uur werd er afscheid van elkaar genomen en ging men met allerlei goede wensen naar elkaar toe op weg naar huis. Nauwelijks op weg naar huis krijgt Ferdy een ongeluk met zijn auto. Wat er precies is gebeurd, valt

niet meer te achterhalen. Ferdy kwam op de verkeerde weghelft terecht en botste op een tegenligger. De inzit-tenden van de tegenligger waren gelukkig niet ernstig gewond. De echtgenote van Ferdy bleek in het zieken-huis niets gebroken te hebben en mocht de andere dag naar huis. Voor Ferdy kwam alle hulp te laat; zelfs reani-meren bleek vruchteloos. Op donderdag 14 december is op waardige wijze definitief afscheid van hem genomen in het crematorium. Onze voorzitter heeft namens de afdeling Zeeland van de BNMO een afscheidsrede voor laten lezen door de priester, die de dienst leidde. Op deze manier werd wel zeer plotseling afscheid genomen van een man die zich vele jaren voor de afdeling en ook landelijk in diverse commissies heeft ingezet voor de BNMO. Op de kerst-inn van zaterdag 15 december hebben we als afdeling Ferdy ook nog herdacht.

Arp, J.P. (79), EnschedeBaast, C.J.H. (82), VughtBie, A.A. de (79), DoornBijma, S.J. (93), AssenBlacha-Dohmen, G.P.M. (82), AmersfoortBleker, B,. den (87), SchoonebeekBoer-Pigmans, J. van den (84), TilburgBruggeman, M. (85), Den BoschCusters-Arntz, J.H. mw. (88), IttervoortDallinga-Schreutelkamp, C.G. mw. (83), UtrechtDries-ten Brinke, M. op den (85), GoorEck-Meij, G.J.C. mw. (88), BilthovenEliëns, C.A.G. (76), HapertFranken-van Asselt, E. mw. EnschedeGiezen, F.J. van (72), MiddelburgJansen, J. (86), Hollandscheveld

Jansen-Jansman, E.M. mw. (79), OmmenKasten-Vogelzang, G. (81), SpijkenisseKlein Kouwenberg, G.J. (92), EindhovenKlootsema, W. (85), ZuidlarenKoldijk-de Vries, M. AldeboarnLeijden, M. van (62), KerkdrielMierlo, M. van (87), CuijkPeeters, M.C.M. (87), VenloPloeg-van den Eertwegh, J.C. van den (81), AmsterdamTermoshuizen, G.W. (86), PijnackerVeen, J.A. van (85), VeldhovenVersfeld, J.A. (86), EindhovenVersluis-Molendijk, H. mw. (90), BoskoopVrolijk, D. (85), Den HaagWennekes, P.H. (85), DoornWetzer-Noppen, G. mw. (82), Arnhem

in dankbare herinneringAufdenkamp, A. (38), BiddinghuizenBeekwilder, G.G.N.M. (46), MargratenBerbee, E.A.J. (38), Alphen a/d RijnBoersma, C.C.G. (40), EmmenEck, A.H. van (52), OssHensbergen, G, (87), ZeistHoekstra, J. (82), Den HelderHofman, J.C.H.K. (39), ZoetermeerHoogendoorn, N. mw. (45), Nieuwegein (donateur)Jager, J. de (49), NoordwijkerhoutKiezebrink, J.W.A. (40), SoestPeperkamp, J.J.H.M. mw. (53), NijmegenRoelofs, J. (37), Cuijk a/d MaasStouthart, M. mw., Zuiddorpe (donateur)Uden, H. van (41), PijnackerVeen, R.P. van (36), Den Haag

welkom bij de bnmo

Page 21: Kareoler 1-2013

de Kareoler 1-2013 21

Ereschuld (5)

Prachtig, die ereschuld voor veteranen. Dat had al veel eerder moeten gebeuren, toen onze mannen nog in leven waren. Wij als weduwen kampen al jaren met de lasten en trauma’s uit het verleden. Wij hebben het van hen overgeno-men en lijden hieronder. Mijn echtgenoot is vijf jaar onder behandeling geweest in Centrum ’45 in Oegstgeest, waarvan een half jaar intern in de kliniek. Hij was in Nederlands-Indië met de stoottroepen van eind ’46 tot eind ’49. Een heel leven (51 jaar) heb ik meegeleden en meegestre-den. In juli 2002 kwam het einde onverwacht. Hij sprong in Zwijndrecht voor de trein. Ik viel in een gat en likte mijn wonden. Ik ben 51 jaar een goedkope verpleegster geweest voor Defen-sie en nu worden wij vergeten. Ik weet via het contactwerk dat ik voor de BNMO heb gedaan precies wat er speelt en aan de hand is bij de weduwen. Wij zijn de vergeten groep. Schande. Wij krijgen niets dan een klein pensioentje.

M. Hoornweg-de Mik, Zwijndrecht

In BNMO Brieven kunt u uw mening kwijt. De redactie behoudt zich het recht voor brieven te redigeren of in te korten. Brieven kunt u sturen naar e-mail: [email protected] of naar: de Kareoler, Postbus 1027, 6501 BA Nijmegen.

bnm

o-brieven

Ereschuld (6)

Graag reageer ik op de verhalen over de ereschuld. Mijn man werd vijftig jaar geleden opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen. Hij heeft 24 van de 26 maanden als specialist automonteur gediend en werd naar Frankrijk gezonden om voertuigen te repareren. Helaas moest hij vroegtijdig door een auto-ongeval terug. Hij heeft vijf maanden in het ziekenhuis Oog in Al in Utrecht gelegen. Hij werd ontslagen met een ongelukkige voet en werd voor 20 procent afgekeurd. Na vijftig jaar heeft hij nog altijd pijn. Hij is zonder begeleiding naar huis gestuurd en afgekeurd. Vijftig jaar lang heeft hij om een vergoeding gevraagd. Altijd hoorden we smoesjes: het was geen dienstongeval, er was geen verklaring. Tot we anderhalf jaar geleden de BNMO inschakelden met het bewijs dat het wel een dienst-ongeval was. Maar de rechter oordeelde dat het een gebeurtenis was, geen ongeval. We hebben de rechter gevraagd wat het verschil was, maar daarop hebben we geen antwoord gekregen. Het klopt niet. Zo gaan ze in Nederland met mensen om. In Nederland is niet van het Rijk te winnen, werd ons gezegd.

J. van den Berg-op ’t Einde, Den Haag

Ereschuld (slot)

In de Kareoler las ik het stuk over de ereschuld. Ook mijn man is gestorven doordat hij de spanningen uit zijn ver-leden in Indië niet kon verwerken. Wij zijn tien jaar lang alle artsen langs geweest, ziekenhuis in en uit. Uiteinde-lijk werd in het ziekenhuis in Maastricht vastgesteld wat zijn ziektebeeld was. Hij kon er niet meer mee leven, hij heeft nooit iets verteld over zijn verleden. Hij moest stop-pen met zijn werk, wegens een afschuwelijke huidziekte. Hij had geen huid meer door de vreselijke jeuk en kon nergens meer naartoe. In Maastricht kreeg hij te horen dat hij zijn verleden had opgekropt. Hij kreeg medicijnen om de huidafstoting tegen te gaan. Wij moesten daarvoor tekenen, want zijn aderen zouden er dun van worden. Dat is helaas ook gebeurd, twee keer een herseninfarct. De derde keer is zijn slagader gesprongen.

Waarom kregen de jongens geen hulp toen ze terugkwa-men? Hij zei altijd: ik ging als jongen van 18 jaar weg en kwam als man na vier jaar terug. We kregen niks, geen kleren, alles te klein. Ja, een fiets van de buren, voor de rest moest je maar zien. Hij was toentertijd ook kostwin-naar voor zijn moeder en zusje, zijn vader was overleden toen hij 6 was. Er was geen AOW. Zijn moeder van 70 moest maar zien rond te komen en ging bij de boeren werken om in haar onderhoud te voorzien. Als iedereen eens wist wat ik met mijn man heb meegemaakt en met vier kinderen erbij. Eigenlijk wilde hij niet meer leven. Hij is gestorven aan de slagaderlijke bloeding toen hij 70 was. Ik kan er wel een boek over schrijven. Het doet zo’n pijn, zoals hij heeft geleden onder Indië. Ereschuld, zeg dat wel.

M. Hanssen-Janssen, Nunhem

Page 22: Kareoler 1-2013

22 de Kareoler 1-2013

bnmo-bonus Bijdrages: Marcel Felix, Chris Laarhoven, Fred Lardenoye en Janke Rozemuller

The MasterDe 42e editie van het International Film Festival Rotterdam opende dit jaar met de première van The Master waarin een getraumatiseerde veteraan de hoofdrol speelt. De film speelt zich af na de Tweede Wereldoorlog en we maken kennis met de getraumatiseerde marinier Freddie Quell (Joaquin Phoenix),

die na de oorlog verward thuiskomt. Quell probeert tever-geefs aan de slag te komen en zoekt al snel zijn toevlucht in alcohol waardoor het alleen nog maar meer bergafwaarts gaat. Totdat hij de intellectuele en spirituele Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman) ontmoet, die bezig is met een

nieuwe religieuze orga-nisatie. De charismati-sche Dodd weet Quell te raken en al snel wordt de veteraan zijn rechter-hand. Maar naarmate de organisatie aan populariteit begint te winnen, krijgt Quell steeds meer twijfels over het waarheidsge-halte van de ‘lessen’ van zijn meester. (FL)

The Master is sinds 24 januari te zien in de bioscopen.

BridgenIn 2013 vinden de Defensie Bridge Kampioenschappen plaats op 30 maart in het Nationaal Denksportcentrum Den Hommel, Kennedylaan 9, 3533 KH Utrecht. Deelname staat open voor iedereen die werkzaam is of is geweest bij Defensie, voor burgerambtenaren en militairen, veteranen, gepensioneerden, leden van de Nationale Reserve en ex-dienstplichtigen. Men is vrij in het kiezen van een partner. Die hoeft dus niet aan deze voorwaarde te voldoen.De kosten bedragen 25 euro per paar, waarvoor men tevens

een lunch krijgt. De wedstrijd bestaat uit een voorronde (de ochtendzitting) en een finale, waarbij alle deelnemers op basis van het resultaat van de ochtendzitting in drie groepen worden ingedeeld. De kampioen kan alleen uit de hoogste groep komen, maar voor elke groep zijn er ook aparte prijzen. Aanvang: 10.00 uur, einde ca 18.30 uur. Voor nadere informa-tie: zie http://defensiebridgekampioenschap.marfel2010.nl of neem contact op met kol b.d. M. Felix, e-mail: [email protected] of tel: 06-30724160. (MF)

Win vrijkaartjes The Master! De redactie mag van A-Film voor de snelle inzenders twee maal twee vrijkaartjes voor de film verloten onder de goede inzenders op de volgende prijsvraag: Philip Seymour Hoffman is momenteel een van de meest gevraagde acteurs in Hollywood. Enkele jaren geleden stond hij tegenover Tom Hanks in een film die zich afspeelde in Afghanistan ten tijde van de oorlog met de Sovjet-Unie. Welke?

Stuur het antwoord vóór 5 februari naar de redactie van de Kareoler, Postbus 1027, 6501 BA Nijmegen onder vermelding van ‘prijsvraag 1’ of stuur een mail (vergeet niet uw adres te vermelden) naar [email protected] Laat desgewenst ook weten of uw voorkeur uitgaat naar de dvd- of blu-ray-versie van deze speelfilm. Over de uitslag van de prijsvraag kan niet worden gecorrespondeerd.

Page 23: Kareoler 1-2013

de Kareoler 1-2013 23

Ondanks de huidige situatie in Libanon en de omliggende landen heb ik zoals gewoonlijk uitgezien naar de maand december, de maand van Sinterklaas, kerst en oud en nieuw en dus veel georganiseer en gezelligheid. Mijn vrouw neemt de decoratie van het huis voor haar rekening en ik houd mij bezig met de boodschappen en het bereiden van het kerst-menu en de hapjes voor oud en nieuw. We hadden het plan opgevat om dit jaar eens de schoonfa-milie bij dit heidens feest uit te nodigen om te laten zien hoe wij dit invullen. De kerstmenu’s werden gemaakt en ook werd er een keuze gemaakt uit welke hapjes wij zouden serveren tijdens het aperitief. Vervolgens ging het gezin aan de slag om het huis in gereedheid te brengen en maakte ik de gang, gewapend met overvolle boodschappenlijst, naar de internationale supermarkt in Tyre, die een prachtig assor-timent aan versproducten had ingeslagen uit Europa en de rest van de wereld.Na twee dagen in de keuken te hebben doorgebracht, was het moment van het diner aangebroken. De gasten arriveerden en

de hapjes, die in buffetstijl stonden opgesteld, werden door hen op grote borden geladen. Daarbij werd alles door elkaar geconsumeerd. Vlees, vis, Franse kaas, de borden waren een ratjetoe. Met het kerstmenu ging het eender: alle exotische garnituren die ik duur had betaald, zoals groene asperges, dille physalis en carambola, verdwenen naar de rand van de borden. Als oud-restauranthouder werd ik bij deze aanblik diep in mijn ziel geraakt.Met oud en nieuw gewoon maar wat bakken pinda’s en chips neergezet. Dit ging beter, ik fronste alleen maar even de wenkbrauwen toen de oliebollen met sambal rondgingen.Volgend jaar doen we het ‘lekker’ met het gezin alleen.De beste wensen!

Libanonveteraan en BNMO-lid Chris Laarhoven woont met zijn gezin in het Libanese kuststadje Tyre en is oprichter van Weerzien met Libanon. Deze stichting organiseert terugkeerreizen voor Libanon-veteranen en verleent humanitaire hulp in Libanon. www.weerzien-met-libanon.nl

Al het goede voor 2013veldpost uit libanon

Het Veteraneninstituut en Home-Base Support nodigen alle militairen, dienstslachtoffers, veteranen en hun familiele-den opnieuw uit om de unieke theatervoorstelling AF – terug naar Srebrenica te komen beleven. Na het overweldigend succes van de voorstellingen in 2012 brengt acteur Cees Geel deze monoloog van een Bosniëveteraan binnenkort opnieuw op de planken in vier ECHOS Homes. De voorstellingen vinden plaats op 6 februari in Oirschot, op 13 februari in Schaarsbergen, op 20 februari in Ermelo en op 6 maart in Havelte.AF – terug naar Srebrenica gaat over Dutchbatveteraan Ben Verburg, die vijftien jaar na de val van de enclave op het punt staat terug te gaan naar Bosnië. Met een paar sportschoenen gaat hij op zoek naar de Bosniër aan wie hij ze had beloofd. Hij vertelt wat hem destijds is overkomen, wat hij heeft gedaan en niet gedaan, hoe dat heeft doorgewerkt en waarom hij niet anders kan dan teruggaan. De voorstellingen begin-nen om 20.00 uur. U wordt verzocht uiterlijk een half uur voor aanvang aanwezig te zijn. De toegang is gratis voor mili-tairen, dienstslachtoffers, veteranen en hun thuisfront. (JR)

Om zeker te zijn van een plek moet u zich vooraf aanmelden via www.echos.nl. Voor meer informatie, tel: 055-3575650.

AF – terug naar Srebrenica

Page 24: Kareoler 1-2013

www.vfonds.nl

Movies that Matter biedt een podium voor speelfi lms en documentaires van fi lmmakers die zich inzetten voor mensen-rechten en een duurzame wereld. Het vfonds vindt democratie, vrede en veiligheid belangrijke pijlers in de samenleving en ondersteunt daarom sinds 2010 het fi lmfestival Movies that Matter.

Het vfonds biedt speciaal voor Kareolerlezers in de maand februari 2013 twee kaartjes (voor dezelfde fi lm) voor de prijs van één op vertoon van uw vetera-nen-, dienstslachtofferpas of deze advertentie voor een fi lm naar keuze.*

Graag tot ziens bij Movies that Matter On Tour!

* reserveren is aanbevolen

AlkmaarProvadjaWoensdag 2 februarireserveren: 072-5202022www.provadja.nl

DelftFilmhuis LumenDonderdag 21 februarireserveren: 015-2140226www.fi lmhuis-lumen.nl

LeidenScheltemaMaandag 4 februarireserveren: 071-5144441www.scheltemaleiden.nl

AmersfoortDe Lieve VrouwDonderdag 14 februarireserveren: 033-4226555www.lievevrouw.nl

Den HaagFilmhuis Den HaagZondag 17 februarireserveren: 070-3656030www.fi lmhuisdenhaag.nl

EindhovenPlaza FuturaMaandag 11 februarireserveren: 040-2946848www.plazafutura.nl

MaastrichtFilmtheater LumièreMaandag 18 februarireserveren: 043-3214080www.lumiere.nl

AmsterdamKriterionWoensdag 13 februarireserveren: 020-6231708www.kriterion.nl

GroningenVera ZienemaDinsdag 12 februarivoorverkoop viawww.vera-groningen.nl

Den BoschVerkadefabriekZondag 3 februarireserveren: 073-6818160www.verkadefabriek.nl

ArnhemFocus FilmtheaterWoensdag 20 februarireserveren: 026-4424283www.focusarnhem.nl

HilversumFilmtheater HilversumDinsdag 5 februarireserveren: 035-6235466fi lmtheaterhilversum.nl

UtrechtLouis Hartlooper ComplexMaandag 4 februarireserveren: 030-2320450www.hartlooper.nl

ZwolleFilmtheater FraterhuisDinsdag 12 februarireserveren:www.fi lmtheaterfraterhuis

Gratis bioscoopkaartje voor indrukwekkende

speelfi lm The Repentant

Bijdragen van de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Lotto maken het werk van het vfonds mede mogelijk.

www.moviesthatmatter.nl

Spannende speelfi lm over de jonge strijder Rachid die zijn wapens neerlegt wanneer Algerije een amnestie-regeling voor jihadisten invoert. Na de burgeroorlog in de jaren negentig besluit de regering fundamen-talisten niet te vervolgen als ze beloven hun extre-misme af te zweren en meewerken aan re-integratie

in de samenleving. Rachid verruilt zijn schuilplaats in de bergen voor een nieuw leven als barman in de stad. Maar dan sluipen de geheimen uit zijn verleden het heden binnen. Langzaam maar zeker brokkelt zijn hervonden identiteit af en neemt het verhaal een dramatische wending.

advvfndsMoviesthatMatterKareoler2013.indd 1 14-01-13 12:55