Kareoler 1 2015

24
bnmo-magazine 1-2015 Na de Audrey Hepburn Trofee op naar Rio Jan Burger verrast met ‘Chapel of Four Chaplains’ prijs

description

 

Transcript of Kareoler 1 2015

Page 1: Kareoler 1 2015

bnmo-magazine 1-2015

Na de Audrey HepburnTrofee op naar Rio

Jan Burger verrast met ‘Chapel of Four Chaplains’ prijs

Page 2: Kareoler 1 2015

de Kareoler 1-20152

Colofon

Jaargang 75, 2015, nummer 1

De Kareoler is een uitgave van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) en verschijnt acht keer per jaar. Het blad wordt gratis toegezonden aan leden van de BNMO.

BeschermvrouweH.K.H. Prinses Beatrix

Hoofdbestuur BNMOAlgemeen voorzitter: Bert DeddenAlgemeen penningmeester: Harry LittelAlgemeen secretaris: vacantTweede secretaris: Wim van den BurgTweede penningmeester: Remco DaaleLid: Frans Doppegieter, Iloy Goossen, Erwin van der Wal

Adres:BNMO, Postbus 125, 3940 AC DoornTelefoon: 0343-474110, fax: 0343-474114E-mail secretariaat: [email protected]

Redactie Kareoler:Laurens van Aggelen, Wim van der Burg, Bert Dedden, Jef Dorpmans, Remy Erbé, Brigitte den Hartog, Sebastiaan van Nieuwenhuizen, Stephanie Schoenmaker

Aan dit nummer werkten mee: Anke Dorpmanns, Serife Hökelekli, Anna Makaske, Heleen Ruijsch-Steneker, Erwin van de Wal

Omslagfoto: Anna Makaske

Redactieadres:Postbus 125, 3940 AC DoornTelefoon: 0343-474110E-mail: [email protected]

Vormgeving: Jerôme Miedendorp de Bie

Druk: Zalsman, Zwolle

Uitgever: White Elephant Publishing, Arnhem

© White Elephant Publishing / BNMONiets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de redactie

Ingeschreven in het verenigingsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Utrecht onder nummer: V.477894

Verschijnt ook op geluidsbandwww.bnmo.nl

Jan Burger verrast met ‘Chapel of Four Chaplains’ prijsTijdens de eindejaarsbijeenkomst van het Veteranen Platform wachtte Jan Burger, de voormalige alge-meen secretaris van de BNMO, een aangename ver-rassing. Voor zijn nimmer aflatende inzet ontving hij de ‘Chapel of Four Chaplains’ prijs. Zichtbaar ontroert nam hij de prijs in ontvangst en droeg deze op aan iedereen die hem bij zijn werk terzijde stond.

Na de Audrey Hepburn Trofee op naar RioOp 7 december werd de Audrey Hepburn Trofee uit-gereikt aan Daniël Knegt. In het tweede nummer van de Kareoler van 2014 schreven we al over deze veteraan die in 2005 ernstig gewond raakte. Knegt was op dat moment werkzaam bij de Luchtmobiele Brigade. Als alles goed gaat, doet hij in 2016 mee met de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

6

in dit nummer

8

Page 3: Kareoler 1 2015

de Kareoler 1-2015 3

Aan de slag

Voor de BNMO is het nieuwe jaar goed begonnen. In decem-ber kregen we van het vfonds een positieve reactie op onze subsidieaanvraag voor 2015. De gevraagde ondersteuning voor het Verenigingskantoor en de organisatie van de bege-leidingsdagen voor onze leden is voor het grootste deel toegekend. De BNMO viert haar lustrum in 2015. In de voor-liggende Kareoler kunt u hier meer over lezen. Voor de orga-nisatie van onze jubileumactiviteiten is zelfs meer dan het gevraagde bedrag toegezegd. De BNMO is het vfonds zeer erkentelijk. Zowel het hoofdbestuur als de afdelingen kunnen nu volop aan de slag met de realisatie van de gemaakte plannen.

Er komt in 2015 veel werk op ons af. Een willekeurige greep uit de activiteiten. Afdelingen worden samengevoegd en nieuwe afdelingsbesturen moeten worden gevormd. Er wordt een langetermijnvisie voor de BNMO opgesteld. Het netwerk van contactpersonen wordt verder uitgebreid. Het lidmaatschap van personeel uit andere geünifor-meerde beroepsgroepen, en met name de politie, moet mogelijk worden gemaakt. En als gevolg van dit alles zullen de Statuten van de BNMO worden aangepast. Maar veran-deringen gaan niet vanzelf. Zowel het hoofdbestuur als de afdelingen kunnen bij de uitvoering van haar taak steun gebruiken. De steun kan bijvoorbeeld komen van leden die zich éénmalig willen inzetten voor de uitvoering van een bepaalde activiteit. Ik weet zeker dat er onder onze leden veel kennis en ervaring is die we niet benutten. Laat het weten als u bereid bent actief voor de BNMO aan de slag te gaan. Slechts met gezamenlijke inzet kunnen we ervoor zorgen dat de BNMO een vereniging blijft waar-van het goed is om lid te zijn. Ik hoop dat ik op uw inzet mag rekenen.De voorliggende Kareoler is van een nieuwe uitgever. U treft enkele nieuwe rubrieken aan en natuurlijk een aantal van onze vaste rubrieken. Laat ons weten wat u van de Kareoler vindt. Het blad is er tenslotte voor u.

Ik wens u veel leesplezier.

Bert DeddenAlgemeen voorzitter

Drie nieuwe redactieledenDe Kareoler wordt niet alleen door een nieuwe uitgeverij gemaakt, maar heeft ook een geheel nieuw redactieteam gekregen. We zijn blij met drie nieuwe jonge leden van de BNMO die hun kennis de komende tijd graag met onze lezers willen delen. Alle reden om Stephanie Josha Schoenmaker, Remy Erbé en Sebastiaan van Nieuwenhuizen te interviewen en hen daarmee aan u voor te stellen.

10

in dit nummerFoto: Karin Stroo

En verder:

Kort en bondig 4Nieuwsberichten

BNMO Wegwijzer 12

Werkbezoek BNMO aan Portugal 14

De BNMO 70 jaren jong 15

Het thuisfront 16

Van de afdelingen 17

BNMO Bonus 22

Page 4: Kareoler 1 2015

de Kareoler 1-20154

kort en bondig

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft in december toegezegd dat Defen-sie gaat bijdragen in de kosten voor hulphonden voor veteranen. Dat deed zij naar aanleiding van een bezoek eer-der deze maand aan het expertisecen-trum van Hulphond Nederland in Her-pen. Door gesprekken met veteranen en hun partners die een hulphond hebben werd duidelijk wat een hulphond bete-kent voor een veteraan met PTSS en zijn gezin.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert: “Ik ben mij zeer bewust van de complexiteit van PTSS en hoop

dat met mijn toezegging zoveel moge-lijk veteranen met PTSS, die baat kun-nen hebben bij een veteranenhond, er één kunnen krijgen. In Nederland leven enkele duizenden veteranen met PTSS.”

Peter van Uhm, voormalig Comman-dant van de Nederlandse Strijdkrach-ten en ambassadeur Hulphond Neder-land: “Het was een eer om de eerste veteranenhond in Nederland aan een veteraan met PTSS te overhandigen. Sindsdien heb ik de positieve effecten van deze bijzondere honden bij meer-dere veteranen en hun families gezien. Ik dank de Minister van Defensie voor

haar toezegging zodat wij samen met Hulphond Nederland meer veteranen kunnen gaan helpen.”

Bron: Veteraneninstituut

Op 29 november jl. speelde stichting de Gewonde Soldaat een zitvolleybaltoer-nooi in Almere. De deelnemers speel-den wedstrijden tegen verschillende teams uit Nederland. Doel van het toernooi was om gewonde veteranen kennis te laten maken met de volley-balsport. Ter nagedachtenis droegen de spelers een rouwband voor de onlangs overleden sergeant b.d. Woei a Sioe.

De wedstrijd was voor de één een vuur-doop en voor de ander een trainings-moment en naarmate de dag vorderde, werd er steeds beter gespeeld.

Ondanks dat er geen enkele wedstrijd gewonnen werd, was het een zeer geslaagde dag. Stichting de Gewonde Soldaat is dankbaar voor de gastvrij-heid van de ALLVO te Almere en voor de mogelijkheid gewonde veteranen kennis te laten maken met deze tak van sport.

Zitvolleybaltoernooi Gewonde Soldaat

Kareoler in gesproken vormBent u niet meer in staat om de Kareoler te lezen? Het blad is ook in audio beschikbaar. Wilt u de Kareoler in audio ontvangen, neem dan contact op met de ledenadministratie op tel: 0343-474110.

Hulphond voor veteranen met PTSS

Uit respect werden er door de spelers tijdens dit toernooi rouwbanden gedra-gen voor de onlangs overleden sergeant b.d. Woei a Sioe. Zijn gevecht tegen

PTSS werd hem helaas te veel. Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte met dit verlies.Op naar het volgende toernooi!!!

Page 5: Kareoler 1 2015

de Kareoler 1-2015 5

In navolging van de populaire gezins-dagen in Doorn, is er nu een gezinsdag op het water. Bestemd voor BNMO-leden en hun gezinnen met kinderen van zes tot achttien jaar. De locatie is het watersporteiland Robinson Crusoë in Loosdrecht. Deze dag biedt de hele familie veel sportieve gezelligheid. Je bent er echt helemaal uit, samen met andere BNMO-gezinnen. Er zijn diverse activiteiten mogelijk: zeilen, surfen, kanoën en roeien. Je hoeft daar geen ervaring mee te hebben, want er is deskundige begeleiding van water-sportorganisatie Sailwise. Er zijn maar dertig plaatsen beschikbaar, dus snel aanmelden. De kinderen dienen wel een zwemdiploma te hebben.

De inschrijftermijn voor deze dag is bij het verschijnen van deze Kareoler helaas verstreken.

Nederland zeer positieftegenover veteranen“Plichtsgetrouw, behulpzaam, dapper en trots”, dat zijn de kwalificaties die de meeste Nederlanders toekennen aan mili-tairen die zijn uitgezonden naar een missiegebied. Voor hun werk is veel waardering.

Uit recent onderzoek onder Nederlanders ouder dan vijftien jaar blijkt dat maar liefst 77 procent positief aankijkt tegen veteranen. Tevens blijkt dat een nog groter aantal Nederlan-ders het belang erkent van Nederlandse deelname aan vredes-missies. Negen op de tien Nederlanders vinden dat veteranen de best mogelijke nazorg verdienen. Ook verdienen zij volgens driekwart van het publiek openlijke waardering voor hun inzet. Dat er voor het uiting geven aan deze waardering, sym-bolen bestaan zoals de witte anjer en het uithangen van de Nederlandse vlag op Veteranendag, is bij slechts een beperkt aantal bekend.

Gezinsdag op het water, 9 mei 2014

KritischMartin Elands van het Veteraneninstituut in een interview voor De Telegraaf: “De cijfers zijn van belang. De indruk onder veteranen is vaak dat publiek en media nogal kritisch zijn over hen. Uit dit onderzoek blijkt dat het gevoel van mis-kenning niet gerechtvaardigd is, want de waardering onder de bevolking is er wel degelijk. Dat is goed om te weten, met het oog op het maatschappelijk draagvlak voor operaties.” Uit het onderzoek kwam eveneens naar voren dat de Neder-lander niet twijfelt aan het nut van de krijgsmacht. De twee procent die daar anders over denkt, is immers te verwaar-lozen. Het veteranenlandschap zal de komende jaren qua leeftijdsopbouw flink veranderen en verjongen. Dit komt uiteraard doordat het aantal veteranen dat actief was tijdens de Tweede Wereldoorlog en zij die dienden in Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en Korea, snel afneemt. Momenteel zijn 1700 militairen op missie en zijn er in totaal ruim 115.000 veteranen.

Bron: De Telegraaf

Page 6: Kareoler 1 2015

de Kareoler 1-20156

Door Laurens van Aggelen

aarlijks wordt op de einde-jaarsbijeenkomst van het Vete-ranen Platform een prijs uit-

gereikt. De ene keer de Ted Meines prijs, het volgende jaar de ‘Chapel of Four Chaplains’ prijs. Daarmee worden personen, organisaties of instellingen in het zonnetje gezet die zich bijzonder hebben onder-scheiden op het gebied van de maatschappelijke erkenning van of nazorg aan Nederlandse veteranen. Nadat Gerrit Vink, die vele jaren werkzaam was als vrijwilliger bij het Veteraneninstituut in decem-ber 2013 de in 1998 ingestelde Ted Meines prijs ontving, was het dit-maal Jan Burger die de ‘Chapel of Four Chaplains’ prijs in ontvangst mocht nemen. Voor wie weet wat Jan Burger de afgelopen decennia heeft gedaan op het gebied van de maatschappelijke erkenning van of nazorg aan Nederlandse vetera-

nen, zal het geen verrassing zijn. Voor de immer bescheiden Burger kwam de prijs als een donderslag bij heldere hemel. In aanwezigheid van zijn echtgenote, familieleden en tal van genodigden, genoot hij zichtbaar van deze bijzondere hulde. In zijn dankwoord droeg hij de award op aan alle vrijwilligers met wie hij heeft samengewerkt en die voor hem een grote bron van inspiratie waren.

BNMOBurger bekleedde in de periode 1972-2001 diverse functies op het gebied van maatschappelijk werk en geestelijke gezondheidszorg. Zo was hij ondermeer 20 jaar direc-teur van de RIAGG in Amsterdam-Oost. Een periode waarin hij ook de nodige ervaring opdeed als het gaat om traumahulpverlening, bijvoorbeeld tijdens de Bijlmer-ramp in 1992. Na het reageren op een advertentie in de krant waarin

de BNMO te kennen gaf op zoek te zijn naar een hoofd maatschap-pelijk werk, maakte hij zijn intrede bij de BNMO, juist in een periode waarin de BNMO op zich had geno-men het Veteraneninstituut mee op te bouwen. Tijdens het uitoefe-nen van deze functie bij de BNMO (later de Basis) en het Veteranenin-stituut (2003-2007) bouwde hij mee aan het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen. Tevens werd hij waar-nemend hoofd juridische zaken bij de BNMO. Van 2009 tot 2013 was hij algemeen secretaris van het hoofdbestuur van de BNMO. In die periode heeft hij zich tomeloos ingezet voor de verbetering van levensomstandigheden van oorlogs- en dienstslachtoffers en hun thuis-front. In diezelfde periode was hij bovendien secretaris van de Stich-ting Partners Oorlogsgetroffenen (SPO) en de WVF (World Veterans Federation) Commissie Nederland.Burger wist vrijwilligers binnen

Trouw aan zijn wekelijkse moment van sport en ontspanning, had Jan Burger, de voorma-lige algemeen secretaris van de BNMO, er weinig zin in om op vrijdag 12 december naar ‘De Basis’ te komen voor de eindejaarsbijeen-komst van het Veteranen Platform. Met als voorwendsel dat de Stichting InLuwte, waarvan Jan Burger nog altijd secretaris is, een extra vergadering had gepland, wist men hem alsnog te bewegen toch maar even naar Doorn te komen. Daar wachtte hem een aangename verrassing die hem zichtbaar veel deed.

J

Jan Burger verrast met ‘Chapel of Four Chaplains’ prijs

Passende beloning voor grote inzet

Page 7: Kareoler 1 2015

de Kareoler 1-2015 7

de vereniging altijd op een pret-tige manier te stimuleren, liet mensen in hun waarde, adviseerde en ondersteunde daar waar nodig en was voor veel vrijwilligers een vast aanspreekpunt op wie zij kon-den terugvallen. Door zijn rustige uitstraling en zijn luisterend oor was hij voor velen een rots in de branding en wist iedereen dat men nooit tevergeefs een beroep op hem zou doen.

NuldelijnszorgIn zijn bestuursperiode heeft Bur-ger verder vorm en inhoud gegeven aan een van de belangrijkste pijlers van de BNMO: het lotgenotencon-tact. Met zijn kennis en ervaring heeft hij een zeer grote bijdrage geleverd aan de verdere ontwikke-ling van het contactpersonenwerk binnen de vereniging. Daarnaast heeft hij het handboek contactper-sonen herschreven en zijn met zijn hulp de trainingen aangepast aan de huidige wensen en eisen.Een andere belangrijke verdienste die hier niet onvermeld mag blij-ven is dat Burger het initiatief nam om de nuldelijnszorg op de kaart te zetten. Samen met MDKL, Vi, BvW, BOSS en VP is op 5 november 2010 een conferentie georgani-seerd, waarbij vele geledingen uit Nederland met elkaar in gesprek zijn gegaan over de nuldelijnson-dersteuning aan oorlogs- en dienst-slachtoffers. In navolging van deze conferentie is een werkgroep van start gegaan om met professionals uit het werkveld en vrijwilligers uit de verschillende platformen van gedachten te wisselen over de kwaliteitsbevordering van de nul-delijnszorg voor en door veteranen, dienstslachtoffers en hun ‘thuis-front’. Een andere doelstelling was om afstemming tussen de verschil-lende organisaties te bevorderen en dat allemaal kostenarm. Een stuur-groep bestaande uit vertegenwoor-digers uit de BNMO, het Vi en het

VP hield zicht op de grote lijnen. Uiteindelijk is hieruit voortgeko-men dat een handboek Buddy Sup-port tot stand is gekomen, onder verantwoordelijkheid van het VP de trainingen nuldelijnsondersteu-ning worden verzorgd en dat de Vereniging Ontmoetingscentra is opgericht.

Bestuurlijke fusieOp initiatief van Burger is januari 2011 een bestuurlijke fusie tot stand gekomen tussen het bestuur van de SPO en het bestuur van de BNMO op het moment dat het toenmalige SPO-bestuur besloot te willen stoppen met de stich-ting. Inmiddels is de naam van de stichting gewijzigd in InLuwte en heeft de stichting de doelgroep uitgebreid naar partners én volwas-sen kinderen van de oorlogsgetrof-fenen. De stichting organiseert gespreksgroepen en ontmoetings-dagen. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen de deelnemers hun erva-ringen delen met lotgenoten en zo herkenning en erkenning vinden voor hun problemen. Jaarlijks orga-niseert de stichting in het voorjaar een landelijke ontmoetingsdag met een thema.

Het is algemeen bekend dat aan-dacht voor het thuisfront voor alle oorlogs- en dienstslachtoffers en hun gezinnen van groot belang is. Met deze stichting wordt hier invulling aan gegeven. Burger is sinds de overname van het stich-

tingsbestuur als secretaris actief tot op de dag van vandaag.De WVF is de wereldwijde organisa-tie voor oorlogs- en dienstslachtof-fers, waar de BNMO aan de wieg heeft gestaan bij de oprichting. De BNMO is altijd internationaal betrokken geweest bij organisaties die zich inzetten voor oorlogs- en dienstslachtoffers. Kennisuitwisse-ling met andere landen is volgens Burger van groot belang, waarbij de BNMO met haar jarenlange erva-ring een belangrijke bijdrage levert. Burger is gedurende vier jaar als secretaris van de WVF Commissie Nederland betrokken geweest. De WVF Commissie Nederland is sinds 1 januari 2014 opgeheven, maar de BNMO blijft zich hiervoor vanuit haar eigen hoofdbestuur inzetten.

Memorabel is ook de inzet van Burger voor de ‘Groep van 27’. Een groep veteranen die na hun missie in Cambodja werd geconfronteerd met Lichamelijk Onverklaarbare Klachten, het zogenoemde LOK-syn-droom. Toen de groep dreigde vast te lopen in de ambtelijke molens heeft hij zich vanaf 2004 het lot van de betrokkenen aangetrokken en in samenwerking met de mili-taire vakbond AFMP de problema-tiek weer op de agenda gezet en de groep ononderbroken ondersteund. Burger is op dit moment behalve secretaris van de Stichting InLuwte ook nog lid van de lustrumcommis-sie van de BNMO ten behoeve van het lustrum in 2015.

De Award is ingesteld ter nagedachtenis aan vier moedige militaire geestelijk verzorgers die zich op 2 februari 1943 opofferden om lotge-noten een overlevingskans te bieden, toen hun troepentransportschip de U.S.A.T. “Dorchester” in de ijzige wateren voor Newfoundland mid-scheeps werd getorpedeerd door de U-223. Van de 902 opvarenden kwamen er 672 om het leven en konden er 230 worden gered. Zonder aanziens des persoons stonden rabbi Goode, pater Washington en de dominees Fox en Poling in een buitengewone staat van geloof, moed en zelfopoffering hun reddingsvesten af aan andere opvarenden.

Page 8: Kareoler 1 2015

de Kareoler 1-20158

ijdens het kerstconcert op 7 december in het atrium van Stichting De Basis werd de Audrey Hepburn Trofee alsnog uitgereikt aan Daniël

Knegt. In het tweede nummer van de Kareoler van 2014 schreven we al over deze veteraan die in 2005 ernstig gewond raakte. Knegt was op dat moment werkzaam bij de Luchtmobiele Brigade. Bij een oefening in de bergen van Zuid-Frankrijk, ter voorbereiding op een uitzending naar Afghanistan, sloeg het voertuig waarin hij zat over de kop. Als gevolg daarvan werd hij blind. Dankzij een enorme inzet en doorzettingsver-mogen lukt het hem om na zijn ongeluk op topniveau te fietsen. Een prestatie op grond waarvan hij van BNMO-voorzitter Bert Dedden de Audrey Hepburn Tro-fee kreeg uitgereikt. Toen hij samen met zijn vriendin naar Doorn werd ‘gelokt’ had hij het gevoel dat er iets te gebeuren stond, maar wat wist hij niet. “Ik werd emotioneel van de woorden van de voorzitter van de BNMO omdat het me wel wat deed om in pakweg drie minuten zo’n acht jaar voorbij te horen komen. Ik vond het een enorme eer en ontzettend gaaf om te horen dat ik de prijs had gewonnen. Vooral toen ik later hoorde dat er een winnaar in de zaal zat die vele jaren geleden de prijs ooit had gewonnen. Daardoor drong opeens de impact van deze prijs bij me door”, aldus Knegt.

Traditie De Audrey Hepburn Trofee is een prijs die door de BNMO jaarlijks wordt toegekend aan een persoon die zich in het kader van de sport voor mensen met een beperking bijzonder heeft onderscheiden. Naast de trofee stelt de BNMO ook een geldprijs, ditmaal € 5.000,-, beschikbaar die door de winnaar toegekend

T

Tijdens het Nationaal Gala voor de Gehandicaptensport ging het dit jaar even mis. Alles was perfect geregeld maar men was alleen vergeten de winnaar van de Audrey Hepburn Trofee uit te nodigen. Op 7 december werd de winnaar van dit jaar alsnog in het zonnetje gezet. Een welverdiende prijs en aanmoediging van een sportman in hart en nieren die met veel ambitie aan de weg timmert.

Door Laurens van Aggelen

Na de Audrey Hepburn Trofee op naar Rio

Blind voor goud gaankan worden aan een doel dat binnen de sport voor mensen met een beperking ligt. De Trofee die eerder werd uitgereikt aan ondermeer Ellen de Lange (1986), Erica Terpstra (1997), Esther Vergeer en Marc van de Kuilen (2010) en bestaat uit een kwartsietsteen met koperen symbolen. De trofee is verpakt in een houten kist. Op de achterzijde van de steen is een koperen plaat aangebracht waarop de winnaars worden bijgeschreven. Een wand van taai kwartsiet staat symbool voor volharding en moed. Het handwiel van de rolstoel is een kenmerk, het middel om zelf vooruit te komen. De vogel, in vlak verbonden met het handwiel, symboliseert snelheid van geest en reactievermogen en - door zijn opwaartse houding - de veerkracht waardoor het mogelijk is om prestaties te leveren. De wimpels geven de over-winning aan. De wimpel schuin boven het handwiel verbeeldt het streven naar verdere overwinningen. De winnaar neemt bij gelegenheid van de uitreiking de originele trofee in ontvangst en mag deze enkele

Page 9: Kareoler 1 2015

de Kareoler 1-2015 9

maanden in bezit houden. Een miniatuur replica wordt overhandigd als blijvende tastbare herinnering.

Rio Het genoemde geldbedrag komt Knegt goed van pas aangezien hij druk doende is zich voor te bereiden op de Paralympische Spelen die in 2016 in Rio de Janeiro gehouden zullen worden. Knegt is op dit moment al volop bezig om prestaties met tandemfietsen op een dusdanig hoog niveau te brengen dat hij die grote wens in vervulling kan laten gaan. “Wat me trekt is het fietsen zelf en de fysieke uitdaging. Ik train op dit moment veel. Vooral binnen. Om buiten te trainen met een piloot die voor op de tandem rijdt, ben ik natuurlijk afhankelijk van zijn beschikbaarheid. Ik kan dus niet altijd trainen wanneer ik het graag zou willen. Voor Rio heeft Knegt wel een piloot op het oog, maar of die het ook zal worden, is niet alleen van hem en die piloot afhankelijk. Daarin beslist uiteindelijk de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wielren Unie). “Zij bepaalt eveneens of ik überhaupt wel deel zal mogen nemen aan de Paralympische Spelen. Daarbij gaat het om meer dan alleen het uitzoeken van de twee sterkste mensen. Bovendien is het ook zo dat er een bepaalde chemie tussen hem en mij moet zijn. Je moet elkaar goed aanvoelen en goed en open met elkaar kunnen communiceren. Uiteindelijk is de pres-

tatie die je levert afhankelijk van wat je beide op een bepaald moment kunt neerzetten.”

OnzekerheidBehalve trainen houdt Knegt zich ook volop bezig met allerlei wedstrijden en heeft hij recent deelgenomen aan ritten in Polen en Italië en niet te vergeten de Alpe d’Huez. “Recent ben ik gevraagd om dit jaar de Mont Ventoux te beklimmen. Een uitdaging die ik graag wil aangaan.”Of het intensieve trainen in de aanloop naar Rio beloond zal worden met de nominatie dat hij van de KNWU ook daadwerkelijk mag deelnemen, zal Knegt pas enkele maanden voor die tijd te horen krijgen. Knegt: “Het blijft een kwestie van steeds opnieuw presteren maar telkens is er de onzekerheid van de beschikbaarheid van piloten. Daar kan ik als militair niet goed tegen. Je wilt een duidelijk doel samen heb-ben waar je je voor inzet.” Knegt hoopt dat ook de triatlon nog tot de mogelijkheden behoort. “Alleen is het de vraag of dat een tak van sport zal worden die bij de Paralympics zal worden toegelaten.” Voor dit moment kan Knegt in ieder geval met trots genieten van wat hij tot op heden als sporter heeft weten te bereiken. Wij hopen uiteraard van harte dat we later dit jaar kunnen berichten dat hij er bij was in Rio en daar mooie prestaties heeft kunnen neerzetten.

Page 10: Kareoler 1 2015

10 de Kareoler 1-201510

Stephanie Josha Schoenmaker (1984) is de jongste redacteur in het nieuwe redactieteam van de Kareoler. Schoenmaker wist al vroeg dat zij militair wilde worden. “Ik was een echt buitenkind. Pop-pen waren niets voor mij. Ik had meer interesse in stoere dingen en hield me liever bezig met hutten bouwen en ravotten. Na mijn eind-examen ben ik in militaire dienst gegaan.” Gedurende haar gehele diensttijd (elf jaar) diende Schoenmaker bij het 17e pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Helaas verliep haar militaire loopbaan anders dan gehoopt. Na haar tweede uitzending (TFU2) liep Schoenmaker PTSS op waardoor zij volledig dienst- en arbeidson-geschikt werd. “Ik ben daarvoor ongeveer zes maanden opgenomen geweest en heb langere tijd thera-

Over het algemeen zijn de leden van de BNMO zeer tevreden over de kwaliteit van de artikelen in de Kareoler. Toch horen we ook wel eens dat het allemaal wat minder oubollig zou mogen. Alle reden waarom we blij zijn dat drie jonge leden van de BNMO hun kennis de komende tijd graag met onze lezers willen delen. Alle reden om Stephanie Josha Schoenmaker, Remy Erbé en Sebastiaan van Nieuwenhuizen te interviewen.

ik wel mijn propedeuse gehaald maar stortte ik daarna volledig in. Intensieve therapie en opnames volgden. Het is echter nog steeds mijn doel om bij Defensie als erva-ringsdeskundige iets te kunnen betekenen. Helaas werkt Defensie niet met ervaringsdeskundigen. Ik ben van mening dat getrauma-tiseerde veteranen veel sneller en gerichter hulp moeten en kunnen krijgen wanneer ervaringsdeskun-digen zouden worden ingezet. De signalen zullen veel eerder aan het licht komen. Ook de eenheid zou veel eerder op de hoogte zijn waar-door de militair veel sneller de juiste zorg krijgt en er op tijd kan worden ingegrepen.” Schoenmaker wil de komende tijd in de Kareoler graag schrijven over de problematiek waar (getrau-matiseerde) veteranen tegenaan lopen in het dagelijks leven. Zoals bijvoorbeeld drukke supermark-ten, vuurwerk met oud en nieuw, relatieproblemen en korte lontjes. Maar ook over vragen over keurin-gen met betrekking tot PTSS of alles wat hiermee te maken heeft.

Gewond tijdens uitzendingRemy Erbé (1975), getrouwd en vader van een dochter, naam

Drie nieuwe redactieleden

pie gehad. Momenteel merk ik dat het weer tijd is voor een ‘APK-tje’ dus begin ik in het nieuwe jaar weer met therapie. Ik ben tot mijn grote verdriet ontslagen als mili-tair. Door de mate waarin ik PTSS heb, ben ik volledig dienstonge-schikt en 80/100 procent arbeids-ongeschikt. Toch ben ik in hart en ziel nog altijd militair en het doet me veel pijn om te zeggen dat ik dat niet meer ben of mag zijn.”

De toekenning van het Draagin-signe Gewonden betekent veel voor Schoenmaker. Zoals ook haar twee-jarig zoontje Lars een lichtpuntje in haar leven is geworden. “Hij geeft mij structuur en een reden om door te gaan. Toen ik vanuit de vereniging ‘De Gewonde Soldaat’ werd benaderd om me aan te slui-ten bij de redactie van de Kareoler, heb ik meteen gereageerd. Omdat ik iets omhanden wil hebben en omdat ik iets voor jonge veteranen wil betekenen.”Schoenmaker kijkt terug op een bewogen tijd. “Na mijn uitzending was ik een zeldzaam maar onwijs gelukkige korporaal-1 die een HBO-opleiding kreeg. Mijn doel was MDD’er worden. Ik kon naar de KMA zodra mijn studie was afge-rond. Helaas ging het in het eerste jaar van de opleiding (anderhalf jaar na terugkomst) in snel tempo slechter en slechter. Gelukkig heb

even voorstellen

Door Laurens van Aggelen

Page 11: Kareoler 1 2015

11de Kareoler 1-2015 11

deel aan diverse uitzendingen. (SFOR: 2,4,11 (1997,1998,2001/2002 en ISAF: Battle group 3,8,12 (2007,2008,2010). In 2010 ging het mis. “Ik was in 2010 als OPC (opvol-gend peloton commandant) op uitzending met het 42e pantserin-fanteriebataljon Limburgse Jagers, toen ik in Deh Rawod (Afghanistan) op een bermbom reed en gewond raakte. Aanvankelijk dacht ik dat de gevolgen nog wel mee vielen, maar toen ik voor nader onderzoek naar Tarin Kowt werd gebracht, sloeg de schrik toe. Men dacht dat mijn aorta op springen stond. Gelukkig bleek dat mee te vallen, maar er was wel een stuk van mijn ruggenwervel gebroken en ik had meerdere kneuzingen opgelopen. Ik was die dag pelotonscomman-dant en wist dat er anderen in mijn voertuig gesneuveld (3) of zwaar gewond (4) waren geraakt en maakte me op dat moment dan ook eigenlijk meer zorgen om hen.”De onderlinge samenhorigheid en het voor elkaar door het vuur gaan, zijn voor Erbé belangrijke rede-nen geweest om er voor te kiezen om militair te worden. “Vanwege de gevolgen van het ongeluk in Afghanistan ben ik nog wel mili-tair maar heb ik een bureaufunctie gekregen bij het Duits-Nederlandse legerkorps in het Duitse Münster. Defensie heeft me de mogelijkheid gegeven om mij een ander vak eigen te maken. Op dit moment wordt er voor mij gekeken welke functie voor mij op langere termijn het meest wenselijk en passend zou zijn.”

Erbé is lid van de vereniging De Gewonde Soldaat. Vanuit die vereniging werd hem gevraagd of hij ook voor de Kareoler wilde schrijven. “Ik vind het leuk om te doen omdat ik het gevoel heb iets te moeten doen. Een steentje aan het blad bijdragen is al iets. Na

zes uitzendingen en 22 jaar bij de Landmacht te zijn, heb ik een hoop geleerd. Kennis die ik graag met anderen wil delen. Bovendien denk ik dat het goed is dat de Kareoler qua artikelen openstaat voor iet-wat verjonging.”

DienstslachtofferSebastiaan van Nieuwenhuizen (1977) diende als korporaal-1 bij 13e PaLua (Pantser Luchtdoel Artil-lerie) in Ede en werd dienstslacht-offer tijdens een oefening in Polen in 1997. “Tijdens de terugverplaat-sing per goederentrein hadden wij een stop vlak bij Berlijn. Ik was chauffeur van een Leopard 1 en mijn voertuig stond op een van de wagons en daar ben ik opgeklom-men om in de toren iets te pakken. Hierna sloeg de stroom over en werd ik geëlektrocuteerd. Vervol-gens heb ik drie maanden in Bever-wijk gelegen met zware brandwon-den aan het hoofd. Ik had een hoge laesie en lag twee maanden aan de beademing. In die periode is ook mijn onderbeen geamputeerd. Door veel revalidatie gedurende twee jaar in De Hoogstraat en het Militair Revalidatie Centrum ben ik eruit gekomen met een hoge incomplete laesie waarbij functie van de benen achtergesteld is en gebruik van rolstoel noodzakelijk.”

Ook Van Nieuwenhuizen wist al snel dat hij militair wilde wor-den. “Mijn ouders wonen in een boswachterswoning en ik was dus

vaak in de natuur te vinden. Met mijn vrienden speelden we vaak soldaatje. Ook werd bij ons in de straat vaak geoefend door mili-tairen. Ik woonde in Austerlitz op de grensweg in de buurt van het munitiedepot Luchtmachtbasis Soesterberg. Uiteindelijk ben ik na de MAVO bij de landmacht gegaan. Het idee van buiten werken, avontuur en dienst-verlenend werk, sprak me erg aan. In mijn jeugdige naïviteit vond ik het groene pak bovendien stoer. Het straalde kracht en energie uit, al realiseerde ik me al wel dat er natuurlijk wel meer betekenis ach-ter zat.”

De periode dat zijn collega’s naar Joegoslavië gingen en hijzelf aan het revalideren was, ervoer Nieu-wenhuizen als confronterend. “Dit was de eerste missie waar ik ten-slotte naartoe gewerkt had en waar-voor ik bij Defensie wilde werken.” Nieuwenhuizen werkte tot voor kort als grafisch vormgever bij een designbureau in Bunnik, maar zijn contract liep december 2014 af. De komende tijd wil hij zich meer gaan richten op de gezondheids-zorg en overweegt hij te beginnen met een opleiding ergotherapie. Nieuwenhuizen woont op het ter-rein van de ‘De Basis’. “Het is een schitterende bungalow aan de bosrand. Als actief sporter ben ik mij aan het voorbereiden op de Mudmasters en de volgende Invic-tus Games.”

Van Nieuwenhuizen vindt de Kareoler een mooi en informatief blad waar hij graag een bijdrage aan wil leveren. “Door mijn ervaring in de rolstoel (dagelijks leven,vergoedingen en aanpas-singen), mijn bijdrage aan diverse sportuitdagingen via Defensie en MRC, denk ik dat ik kan bijdragen aan nog meer interessante onder-werpen en activiteiten.”

Page 12: Kareoler 1 2015

de Kareoler 1-201512

bnmo wegwijzer

Serife Hökelekli (l) en Heleen Ruijsch-Steneker. Foto: archief BNMO

Wanneer u vragen heeft over deze artikelen of andere sociaal juridische vragen op het gebied van militaire wetgeving, kunt u contact opnemen met Serife Hökelekli of Heleen Ruijsch-Steneker, te bereiken van maandag t/m vrijdag (10.00-16.00 uur) op tel: 0343-474182 of e-mail: [email protected].

Over welk onderwerp zou u meer juridische informatie willen krijgen? Bel of stuur een e-mail en geef uw suggestie door, dan kan daar in een van de komende Wegwijzers aandacht aan besteed worden.

VoorwaardenDe eisen om in aanmerking te komen voor de nieuwe schaderege-ling zijn:

- U bent uit dienst gegaan op of na 1 juli 2007 en heeft invaliditeit met dienstverband waarbij een medi-sche eindtoestand is vastgesteld.

- U bent voor 1 juli 2007 uit dienst gegaan en heeft invaliditeit waar-voor op of na 1 juni 2012 een aan-vraag is ingediend voor een militair invaliditeitspensioen en inmiddels een medische eindtoestand is vast-gesteld.

- U bent nabestaande van de militair die op of na 1 juli 2007 is overleden en heeft aanspraak op een partner- of wezenpensioen als bedoeld in het Besluit bijzondere militairen pensioenen. Er is tevens een ver-band tussen het overlijden van de militair en de verwonding, ziekten of gebreken die tot het recht op een invaliditeitspensioen zouden heb-ben geleid.

ProcedureHet ministerie van Defensie heeft de uitvoering van de regeling opge-dragen aan de afdeling Claims van het Dienstencentrum Juridische Dienstverlening (JDV). De veteranen

waarvan nu door het ABP wordt vastgesteld dat zij onder de restscha-deregeling vallen, krijgen daarvan individueel een brief met brochure.

Voor het bepalen welke schadepos-ten voor een vergoeding in aan-merking komen en wat de hoogte van de schadevergoeding zal zijn, wordt gekeken naar de aard en de ernst van uw letsel. De schade wordt vastgesteld door het maken van een vergelijking tussen de huidige situatie waarin u uw invaliditeit heeft opgelopen en de denkbeeldige situatie waarin er geen sprake is van invaliditeit. De schadeposten die mogelijk voor een vergoeding in aanmerking komen zijn: inkomens-schade, medische kosten, reiskosten, kosten voor huishoudelijke hulp en verlies van zelfredzaamheid. Bij dit laatste kunt u denken aan onderhoudswerkzaamheden aan huis en tuin. Voor het aantonen van de schade is het van belang dat er

Ontwikkelingen van de nieuwe volledige schadevergoedingsregeling

Allereerst willen wij u een gelukkig en gezond nieuw jaar toewensen. Ook in 2015 staan wij graag v oor u klaar. Bel of schrijf ons gerust met uw vraag. Wij voorzien u graag van informatie en advies over dienstgerelateerde problematiek. Mocht u persoonlijk uw vraag willen stellen, kom dan langs op ons spreekuur op woensdag tussen 10.00 en 12.00 uur of maak een afspraak.

In dit artikel gaan wij in op de nieuwe ontwikkelingen van de nieuwe volledige schadevergoedingsregeling en de wijzigingen in de zorg in 2015.

In Kareoler 4 van 2014 hebben we informatie gegeven over de nieuwe volledige schadevergoedingsregeling, ook wel de restschaderegeling genoemd. Deze regeling beoogt voor de militaire oorlogs- en dienstslacht-offers die lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt en daar nog dage-lijks de gevolgen van ervaren de geleden schade volledig te vergoeden.

Page 13: Kareoler 1 2015

de Kareoler 1-2015 1313

Bijdrage: Serife Hökelekli en Heleen Ruijsch-Steneker

Verdere stand van zaken

Over het doneren van uw giften

bewijsmiddelen, zoals nota’s, aanwezig zijn. Indien u een bijzondere invalidi-teitsverhoging ontvangt, dan is smar-tengeld geen onderdeel van de schade-vergoeding. Alleen de restschade kan voor een vergoeding in aanmerking komen. Dit betekent dat het militair invaliditeitspensioen, bijzondere inva-liditeitsverhoging en de voorzieningen/

verstrekkingen eerst aangesproken moeten worden. Indien er meer schade is dan voornoemde aanspraken, dan kunt u voor de restschade een schade-vergoeding ontvangen. De vaststelling van de schadeposten en de hoogte van de schadevergoeding zal in overleg met Defensie plaatsvinden. Het is te adviseren hierbij een specialist, zoals

een letselschadespecialist, advocaat, vakbond of rechtsbijstandverzekering in te schakelen.

Zodra Defensie (JDV/claims) een onder-bouwd overzicht van die restschade ontvangt, wordt in voorkomend geval een huisbezoek georganiseerd en vindt persoonlijk overleg plaats.

Op het moment dat wij dit artikel schrijven, is de formering van de commissie nog niet rond. Deze commissie beoordeeld als defensie en betrokkene er niet meer uitkomen. De vertegenwoordiger vanuit Defensie en de bonden is bekend. Er wordt nog gezocht naar een onafhankelijke voor-zitter. Het streven is dit in januari rond te hebben.

Ook is er nog een discussie gaande met de Belastingdienst en Financiën of deze uitkering belastbaar is. Ook hierover wordt verwacht in januari uitsluitsel te krijgen. Indien er ontwikkelingen zijn, zullen wij u natuurlijk hier-over informeren. Heeft u vragen, dan kunt u gerust contact met ons opnemen.

Na aanleiding van het artikel ‘Doneer een gift aan uw bond’ in Kareoler num-mer 5-2014 is er een aantal vragen gesteld. Indien u uw gift wilt aftrekken bij de belastingdienst dan kunt u dit doen door uw gift over te maken naar het vfonds.

Het vfonds heeft de zogenoemde ANBI status waardoor uw gift aftrekbaar is. Met het vfonds hebben wij afspraken gemaakt over het doorstorten van uw gift naar de BNMO. Mocht u dit wil-len doen, aarzel dan niet en neem dan contact op met het secretariaat van de

BNMO. Via mail [email protected] of telefo-nisch 0343-474110. Zij zullen u vervol-gens alle informatie toezenden voor het storten van uw gift.

Page 14: Kareoler 1 2015

14 de Kareoler 1-201514

et werkbezoek sloot logisch aan op het werkbezoek dat ADFA in 2013 aan het

Veteranen Instituut en de BNMO en bracht. Tijdens dit werkbezoek werd een samenwerkingsovereen-komst ondertekend door ADFA, het Veteraneninstituut en de BNMO waarin de terreinen van samen-werking tussen de organisaties zijn benoemd.

ADFA onderkent de problematiek die verbonden is aan de positie van

de fysiek gehandicapte veteranen en veteranen die worstelen met de gevolgen van PTSS. Daarbij richt de organisatie zich onder andere op het ontwikkelen van beleid op gebied van sociale zeker-heid, gezondheid en welzijn, sociale integratie en goed burger-schap gericht op de gehandicapte veteraan. ADFA strijdt voor voor- koming van sociale uitsluiting die met name dreigt voor veteranen met één of meerdere ernstige handicaps.

Bijzondere aandacht besteedt ADFA aan de gevolgen van ver-grijzing onder haar ledenbestand omdat met het toenemen van de leeftijd vaak ook de problemen waarmee de gehandicapte veteraan te maken heeft toenemen en ook niet zelden het karakter daarvan verandert. Daarbij is er bijzondere aandacht voor de partners omdat die voor een belangrijk deel de zorg voor hun rekening nemen en natuurlijk ook de gevolgen ondervinden. ADFA heeft in dat kader het initiatief genomen voor het organiseren en verlenen van thuiszorg.

Het is duidelijk dat doelstellin-gen van ADFA en de BNMO niet veel van elkaar verschillen en te maken hebben met vergelijkbare problemen. Het is daarom ook niet onlogisch dat de samenwerking is gezocht. Zoals al gezegd stond het

14

WERKBEZOEK

BNMO brengt werkbezoek aan Portugese Partner

De BNMO heeft van 3 t/m 6 december een werkbezoek gebracht aan haar Portugese samenwerkingspartner ADFA ( Associ-ation of Disabled of the Armed Forced). Aan dit werkbezoek namen tevens deel het Veteranen Instituut en Wounded War-riors. Het werkbezoek vond plaats op uit-nodiging van ADFA en stond in het teken van hun 40-jarig jubileum. Wim van den Burg

H

Kennis delen werpt vruchten af

Page 15: Kareoler 1 2015

15de Kareoler 1-2015 15

Door Erwin van der Wal

aar terugkijken, nodigt je ook uit om vooruit te kijken: wat kan er beter waar moeten we

en kunnen we in de komende jaren onze energie in stoppen om het voor onze leden en toekomstige leden nog beter te maken. In dit kader hebben we een cen-traal thema meegegeven aan het 70-jarig bestaan van onze vereniging. Dit thema luidt: “Veranderd en toch verbonden” staat u mij toe dit nader aan u toe te lichten.

Als geen ander weten we door ons actief lotgenotencontact dat de nazorg zich veelal richt op de militair. In de afgelopen jaren is er veel verbeterd in de nazorg voor de militair. Maar wat gebeurt er aan nazorg voor zijn achter-ban, familie en kinderen. Ik heb vele verhalen gehoord hoe groot de impact was op het gezin en/of de relatie van de militair. Recent las ik nog hoe groot het percentage echtscheidingen is bij eenheden die veelvuldig uitgezonden worden. Tweedegeneratieleden die ver-tellen dat ze zeer voorzichtig moesten zijn met wat ze thuis deden om vooral de broze situatie thuis niet te verslechteren. Kortom ook de achterban van de militair verdient herkenning en erkenning. Ook

zij hebben recht op nazorg en hulp. En wat zou het mooi zijn als we dit in de toekomst kunnen voorkomen door pro-gramma’s aan te bieden die de relatie en/of het gezin voorbereiden op de thuis-komst van hun partner en hoe om te gaan met hun gewonde partner. Dit soort programma’s zijn bv. al actief in het Ver-enigd Koninkrijk.

Als BNMO willen we ons lustrum aangrij-pen om dit thema maatschappelijk op de kaart te zetten. In alle relevante media en doelgroepen zullen we dit thema onder de aandacht brengen. Uiteindelijk komt dit samen tijdens een landelijk symposium op 15 oktober 2015 in con-grescentrum De Werelt te Lunteren. Rele-vante stakeholders zoals politici, defen-sieleiding, ggz en zorginstellingen willen we op deze dag aanbevelingen doen om de zorg voor de achterban te verbeteren. Dit alles onder het motto voorkomen is beter dan genezen. Centraal op deze dag staan onze vrijwilligers die het lotgeno-tencontact vormgeven. Door middel van workshops zullen we de ervaringen van onze vrijwilligers bundelen en terug-geven aan de aanwezige autoriteiten en hen aansporen om hiermee aan de slag te gaan. Hoogdravend en ambitieus hoor ik u denken, ja misschien wel. Maar kunt u zich nog herinneren dat we bij ons 60-jarig bestaan de zorg voor de veteraan en de dienstslachtoffers aan de orde stelden. Inmiddels is dit geheel tien jaar later uitgewerkt in de huidige veteranen-wetgeving. Een mooi resultaat waar we trots op kunnen zijn. Maar er valt zoals eerder geschreven nog veel te winnen in het bijzonder voor de achterban.

Als lustrumcommissie focussen we ons op het organiseren van het symposium. Op afdelingsniveau worden er vele acti-viteiten georganiseerd in het kader van ons 70-jarig bestaan. De afdelingen zul-len u hierover in hun nieuwsbrieven en de Kareoler verder informeren.

werkbezoek mede in relatie tot het 40-jarig jubileum. Het jubileum werd gevierd in aanwezigheid van militaire autoriteiten en de burge-meester van Porto en uiteraard de Nederlandse delegatie.

Daarnaast nam de Nederlandse delegatie ook deel aan het door ADFA georganiseerde seminar op het revalidatiecentrum in Porto. Het seminar stond in het teken van de ondersteuning en revalida-tie van gehandicapte veteranen. Tijdens het seminar werden de zorgmodellen zoals die in Portugal en Nederland worden gehanteerd gepresenteerd. Het seminar werd afgesloten met een forumdiscussie.

Na het seminar volgde een rond-leiding op het revalidatiecentrum waarbij duidelijk werd dat wordt gestreefd naar centralisatie en combinatie van de verschillende programma’s. Het gaat daarbij naast revalidatie om re-integratie en het versterken van de arbeids-marktgeschiktheid van de geïnvali-deerde veteraan. Na de rondleiding werd de bestaande samenwerkings-overeenkomst van ADFA, het VI en de BNMO tijdens een speciale bijeenkomst uitgebreid met Woun-ded Warriors.

Op de laatste ochtend van het werkbezoek werd nog een bezoek gebracht aan Museu da Guerra Colonial waarbij de Nederlandse delegatie uitgebreid werd geïnfor-meerd over de inzet en de gevolgen van de oorlog in de voormalige koloniën van Portugal voor de mili-tairen en hun gezinnen. In april 1974 kwam in Lissabon een einde aan de dictatuur na een militaire coup geleid door uit Afrika terug-kerende officieren. De oorlog ein-digde vervolgens met de onafhan-kelijkheid van alle koloniën.

De BNMO 70 jaren jongIn 2015 bestaat de BNMO 70 jaar, bijna een geheel mensenleven en velen van u weten dat er in een mensenleven veel gebeurt. Zo ook bij de BNMO. Een orga-nisatie, geboren uit noodzaak omdat de regering te weinig deed voor gewonde veteranen is uitgegroeid tot een organi-satie die veel heeft weten te realiseren voor gewonde veteranen en dienst-slachtoffers. In de komende nummers van de Kareoler zullen we veel aandacht besteden aan alle wapenfeiten van de BNMO in de afgelopen 70 jaar.

M

Page 16: Kareoler 1 2015

16 de Kareoler 1-201516

het thuisfront

Aandacht voor partners, relaties en kinderen

‘Het Thuisfront’: nieuwe vaste rubriek

Door Laurens van Aggelen

et de rubriek ‘Het thuisfront’ willen we partners, relaties en

kinderen van BNMO-leden voor-zien van praktische informatie en achtergrondverhalen. Artikelen waarin ervaringen worden gedeeld die inzicht geven in heel herken-bare problemen die zich in het dagelijks leven voordoen. Deze arti-kelen zullen worden geschreven door diverse ervaringsdeskundigen zoals Frans Doppegieter, zoon van een Indiëveteraan en schrijver dezes, zoon van een getraumati-seerde overlevende van een Duits strafkamp in de Tweede Wereld-oorlog. Graag laten we ook zoveel mogelijk partners aan het woord van oorlogs- en dienstslachtoffers die vertellen over de wijze waarop zij thuis omgaan met de extra zorg die hun partner nodig heeft en de wijze waarop zij samen kans zien om bijvoorbeeld opgroeiende kin-deren een zo onbezorgd mogelijke jeugd te bieden.

OnderschatHet welzijn van degenen die in de directe omgeving van oorlogs- en dienstslachtoffers verkeren, wordt nog vaak onderschat. Wanneer het

echter met hen (even) minder goed gaat, heeft dat echter ogenblikke-lijk effect op het welbevinden van de beschadigde militairen zelf. Alle reden waarom de BNMO ook de Stichting InLuwte (voorheen SPO) blijft ondersteunen, zoals u in de vorige editie van de Kareoler heeft kunnen lezen.We hopen dat we met deze rubriek aan kunnen zetten tot meer inter-actie omdat we uit ervaring weten dat bijvoorbeeld partners en kinde-ren niet snel contact zoeken met anderen om over hun problemen

te praten. De angst om niet goed begrepen te worden is groot. Juist dat onbegrip en gebrek aan steun van lotgenoten, maakt het alleen maar moeilijker om in oplossingen te denken.

Behoort u zelf tot de groep van partners, relaties en kinderen van een oorlogs- of dienstslachtoffer, laat dan eens van u horen en stuur een e-mail aan onze redactie met uw ideeën over datgene waarover u in deze nieuwe rubriek eens wat zou willen lezen. Of misschien heeft u zelf ervaringen die u met anderen wilt delen. Ook u bent ervaringsdeskundige en kunt door het delen misschien vele anderen helpen het leven een beetje aange-namer te maken. Wij horen het graag!

Met de artikelen die in de Kareoler staan, hebben we ons uiteraard altijd primair gericht op oorlogs- en dienstslachtoffers. Dat zal ook zo blijven. Toch willen we daarnaast ook voor partners, kinderen en andere relaties van deze doelgroep meer gaan bieden. Juist zij zijn immers een belangrijke en onmisbare schakel als het gaat om het welzijn van oorlogs- en dienstslachtoffers.

M

Achtergronden en nieuws van Stichting InLuwte

www.inluwte.nl

Page 17: Kareoler 1 2015

de Kareoler 1-2015 17

AFDELING ZUID-HOLLAND

Contactmiddag 26 februariDe eerstvolgende contactmiddag is op 26 februari in ECHOS Home Het Anker op de Van Ghentkazerne, Toe-pad 120, Rotterdam.

Zoals gewoonlijk van 14.00 uur tot 16.00 uur. Fijn om elkaar daar weer te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje.

Ledenvergadering 21 maartDe algemene ledenvergadering is dit jaar op 21 maart in restaurant Keizershof, Martin Luther Kingweg 7, te Rotterdam.

De aanvang van de vergadering is om 10.00 uur. De zaal gaat open om 09.30 uur. Nadere mededelingen over het programma van de dag volgen nog. Alle leden van de afdeling Zuid-Holland krijgen een uit-nodiging per post.

Uitreiking DIGOp woensdag 19 november 2014 heeft de burgemeester van Rotterdam, dr. A. Aboutaleb, op het stadhuis, na het houden van een mooie en warme speech, aan oorlogs-vrijwilliger en Indiëveteraan, soldaat der 1e klasse b.d. P.P. Povinelli, het Draag Insigne Gewonden uitgereikt.

Dhr. Povinelli, lid van de BNMO-afdeling Zuid-Holland, was eerder al onderscheiden met het Ereteken voor Orde en Vrede met de jaargesp 1948 en het Onderschei-dingsteken voor Oorlogsvrijwilligers. De uitreiking vond plaats in het bijzijn van familie, vrienden, leden en het bestuur van de afdeling.

Dhr. Povinelli was soldaat-1, chauffeur, bij de 16e Comp. AAT, te Palembang, Sumatra, in Nederlands-Indië.

Tijdens de Tweede Politionele Actie in Nederlands-Indië in 1948, tijdens en na de moessontijd, was hij als chauffeur van de 16e Cie. AAT (aan- en afvoertroepen), met zijn truck beladen met munitie of benzine en een gewapende bijrijder, in konvooi onderweg van Tebing Tinggi naar Benkoelen, op Sumatra. Gedurende deze konvooiritten werden zij vele malen beschoten en belaagd door trekmijnen van de TNI (Indische rebellen). Hierbij werd zijn truck ook een paar keer getroffen door vijandelijk vuur en waren het voor hem en zijn bijrijder ‘near-missings’.

Deze gebeurtenissen en het continue in angst zitten dat door een inslag in de munitie of in de benzine, zijn

truck elk moment kon exploderen, hebben op hem zo’n impact gehad, dat deze ervaringen later in Nederland hebben geleid tot het ontstaan van PTSS. Dit is door een psychiater en psychotherapeut te Den Haag in 1999 vastgesteld.

Cor Stolkvoorzitter afd. Z-H.

van de afdelingen

Page 18: Kareoler 1 2015

de Kareoler 1-201518

van de afdelingen

AFDELING UTRECHT / ‘t GOOI

BNMO Utrecht ’t Gooi op zoek naar contact-personen en/of nuldelijnshelpers.Wij zijn als afdeling dringend op zoek naar contactper-sonen en/of nuldelijnshelpers. Contactpersonen/nuldelijnshelpers vormen het eerste aanspreekpunt in de hulpverlening aan veteranen, dienstslachtoffers en weduwen. Zij vormen binnen Nederland een maatschappelijk lotgenoten/buddynet-werk van helpers op allerlei gebied en zijn vaak aanwe-zig bij lotgenotencontacten als aanspreekpunt voor de ex-militairen en hun relaties.

Een luisterend oor of helpende hand voor en door ex-militairen en/of “vrienden van ex-militairen” Voor de postcodegebieden Utrecht, Hilversum, Biltho-ven, Soest, Zeist en overige plaatsen binnen de afdeling Utrecht/’t Gooi.Ter voorbereiding op het samengaan van een deel van de afdeling Amsterdam, t.w. Flevoland, met de afdeling Utrecht zijn we ook op zoek naar contactpersonen en/of nuldelijnshelpers in dat gebiedsdeel.Mocht u al nuldelijnshelper of contactpersoon zijn in dat gebiedsdeel of binnen de afdeling zou u dan zo vriendelijk willen zijn dit op te geven bij de coördinator?De opleiding tot contactpersoon/nuldelijnshelper wordt verzorgd door het Veteranenplatform.Bij belangstelling graag contact opnemen met P. Mar-tens –Sepanian onze coördinator contactpersonen/nuldelijnshelpers. U kunt haar bereiken via mail of telefoon. Mail : [email protected] of 0628573632.

Ons programma 2015:14 maart: jaarvergadering5 mei: contactdag Wageningen 16 september: contactdag 16 december: kerstlustrum 2015 (speciaal

programma met VIP)

Hou deze data vrij. En zeker 16 december want deze dag wordt bijzonder.

AFDELING ZEELAND

Op zaterdag 13 december heeft de afdeling de langza-merhand bekende kerst-in gevierd.We kwamen tussen half elf en elf uur aan in party-centrum “Landlust” in Nieuwdorp. Ruim 60 leden en partners hadden tevoren ingeschreven en betaald. We

werden ontvangen door het volledige bestuur dat kof-fie met kerststol aanbood. Om ruim elf uur heette onze voorzitter Theo Ketting allen welkom. Het was jammer dat enige leden die zich voor deze bijeenkomst hadden opgegeven door ziekte of anderszins zich op het laatste moment hadden moeten afmelden. Tegen twaalf uur bracht de voorzitter een toost uit. Kort daarna kregen we een maaltijd aangeboden waar je u tegen zegt. Men had de keus - maar kon ook alles pro-beren - uit soep, een koude en warme maaltijd, gevolgd door een groots dessert, afgesloten met koffie. Ik zou bijna vergeten, dat ook de drank tijdens de maaltijd in het door de leden betaald bedrag was inbegrepen. Ondertussen werden er aan de ronde tafels zoals gebruikelijk weer de nodige verhalen verteld en was de sfeer uitstekend te noemen. Rond vier uur wilde de voorzitter de kerst-in afsluiten maar er was niet op ons lid Leen de Bat gerekend die het woord vroeg. Hij bedankte het bestuur voor de mooie kerst-in en ook voor de inzet het hele jaar door voor de afdeling. Een speciaal woord van dank was er van onze voorzitter voor onze penningmeester Cor, die de hele voorbereiding voor deze kerst-in op zich genomen had. Hierna rondde de voorzitter af met iedereen een goed kerstfeest en een zo gezond mogelijk 2015 te wensen, waarna ieder lid met een kerstbrood zeer tevreden naar huis ging.

AFDELING OVERIJSSEL

Op vrijdag 21 november j.l. was er weer ons jaarlijkse eindejaarsdiner. Ditmaal in “De Kruidentuin” te Mari-enheem. Vele leden namen hieraan deel. Ook het weer speelde mee, zodat we voor het eten nog even buiten konden genieten van de zon. Het eten overtrof weer alle verwachtingen en iedereen ging dus voldaan naar huis. Dit was tevens de laatste activiteit van 2014. De eerst-volgende staat gepland op zaterdag 14 maart 2015 en wel de Afdelings Jaarvergadering. Binnenkort ontvangt u hiervoor een uitnodiging. U krijgt dan ook het jaar-overzicht van de geplande activiteiten voor 2015.

AFDELING LIMBURG

Agenda 2015

Damesdag op dinsdag 28 aprilDe damesdag van afdeling Limburg vindt plaats bij de Schatberg in Sevenum. De uitnodiging hiervoor ontvangt u met de nieuwsbrief van 1 april. Dit jaar is gekozen om geen lange reis met de bus te maken. Ont-

Page 19: Kareoler 1 2015

de Kareoler 1-2015 1919

vangst om 10 uur met koffie en lekkere vlaai. Daarna is het woord aan een hoedenmodiste. Zij vertelt over de oorsprong van de hoed, laat voorbeelden zien en daarna mogen de hoeden gepast worden.Na een lunchbuffet wordt door Remedica een leuke middag gepresenteerd, met filmpjes, workshops, mini-beurs en spelelementen over beweging, gezondheid en verzorging van de oudere huid. Wij sluiten deze dag af met een lekker buffet. Vanaf het zuiden van Limburg wordt een bus ingezet.

6-Daagsereis van zondag 28 juni t/m vrijdag 3 juliWe verblijven in het 3 sterren “Verwöhnhotel Stern“ in Ehrwald (Tirol-Oostenrijk).Het hotel ligt in het centrum en heeft stijlvolle kamers met o.a. douche of bad. Het hotel heeft verder een lift, een gezellige bar en een uitstekend restaurant. De ver-zorging van deze mooie 6-daagsereis is vanaf het diner op de eerste dag t/m het afscheidsdiner op de laatste dag op basis van vol pension. Ehrwald ligt gunstig voor prachtige excursies.

De opstapplaatsen zijn: Venlo - Reuver – Roermond – Urmond. Wij gaan met één bus, VOL is VOL. Noteer deze datum alvast. Het programma en de opgave voor deze reis komt in de nieuwsbrief van januari 2015.

Voor verdere informatie: Jacq. Jeurninck 0475-493372 / 06-10457263.

Verslag van de kerst-in 2014 te MaasbreeOok dit jaar weer was onze jaarlijkse kerstviering in zaal Niëns een zeer druk bezochte en gezellige happe-ning. Na de ontvangst met koffie en kerstbrood werd een aanvang genomen met de jaarlijkse kerst-in. In zijn openingstoespraak memoreerde onze voorzitter – de heer Math Goossen - aan een bewogen maar vooral enerverend jaar vol met activiteiten die allemaal druk werden bezocht. Eveneens ging hij in op de aanstaande samenvoeging van de beide afdelingen Limburg naar één afdeling, waarbij voorop staat dat alle evenementen als vanouds blijven bestaan.

Bovendien komt er volgend jaar een extra bijeenkomst om ons 70-jarig lustrum op grootse wijze te vieren.Na het voorlezen van een mooi gedicht door Berthy Deneer werd er een voortreffelijk kerst-diner geserveerd dat er wederom zijn mocht.Met als afsluiting een tombola met veel mooie prijzen keerde eenieder letterlijk voldaan en met een goed gevoel huiswaarts.

Page 20: Kareoler 1 2015

de Kareoler 1-201520

van de afdelingen

AFDELING DEN HAAG

Beste leden van de afdeling Den Haag.Het bestuur van de afd. Zuid-Holland nodigt u van harte uit voor de volgende activiteiten.

Contactmiddagen op:26 februari, 30 april, 28 mei, 25 juni, 30 juli, 24 september en 26 november.Deze middagen worden gehouden op de Van Ghentka-zerne, in het Echos Home “Het Anker”, te Rotterdam. De tijden zijn van 14.00 tot 16.30 uur.

Ledenvergadering/reünie, donderdag 12 maartDe ledenvergadering en reünie zullen weer worden gehouden op de Frederikkazerne in Den Haag (alleen voor de leden van de afd. Den Haag).Bijzonderheden over deze vergadering zullen later bekend worden gemaakt.

Busreis In mei zal een busreis worden georganiseerd. Houd uw agenda vrij! Bijzonderheden hierover zullen later bekend worden gemaakt.

OPD (ontmoetingspunt Doorn)Van 6 t/m 10 juli 2015 zal er, samen met de afdeling Zuid-Holland, weer een gezellige week in Doorn zijn. Bijzonderheden worden later bekend gemaakt.

Jubileumfeest BNMO 70 jaar annex afscheidsfeest afdeling Den HaagIn september 2015 zal er voor de leden van de afd. Den Haag een jubileum-annex afscheidsfeest worden georganiseerd. Nadere informatie volgt in de loop van het jaar.

Reüniedag donderdag 29 oktoberOp deze dag worden we ook weer gastvrij ontvangen in de Van Genthkazerne te Rotterdam en kunnen we genieten van een lekkere Indische maaltijd en een leuke amusementsmiddag. Nadere informatie volgt in de loop van het jaar.

Vrouwendag woensdag 16 septemberDe invulling wordt nog vastgesteld.

Eindejaarsdiner zaterdag 19 decemberTe zijner tijd volgen hierover mededelingen.

Jongerendag In 2015 zal worden bekend gemaakt of en wanneer deze activiteit plaats zal vinden.

AFDELING GELDERLAND

Op zaterdag13 december jl. om 11.00 uur waren 135 leden vanuit heel Gelderland bij Van der Valk bijeenge-komen, om o.a. te genieten van het jaarlijkse kerstbuf-fet. Na ontvangst door vice-voorzitter Petra van der Meijde werd eerst een eenvoudige lunch aangeboden en daarna werd twee keer bingo gespeeld. Tussen alle activiteiten door werden de aanwezigen onder andere beziggehouden door leden die gedichten voorlazen of een verhaal vertelden. Om 16.30 uur las de predikant/geestelijk verzorger van De Basis in Doorn, drs. A. Altena een boeiend kerstverhaal voor over de Tweede Wereld-oorlog. Daarna genoot men van een super kerstbuffet met vis en vlees in alle maten met allerlei toebehoren. Als nagerecht kwamen onder andere de ijsliefhebbers heel goed aan hun trekken. Tussen alle activiteiten door was het bijzonder gezellig toeven in de Cantharel, men had elkaar immers al een lange tijd niet meer gezien of gesproken. Het BNMO-afdelingsbestuur wenst u allen een goed en gezond 2015.

Page 21: Kareoler 1 2015

de Kareoler 1-2015 21

Mar-van Krieken de la, G.F. mw. (86), VoorschotenBrand-Ariëns, J.E.C. mw. (77), VeldhovenHakkenberg-de Séra, O.A. mw. (86), WageningenViehoff, W.L.J. (89), De MeernHest, M.C.T. van (82), Baarle-NassauKruitwagen-van Alphen, M.O. mw. (88), RossumHoekstra, E. (88), LeeuwardenWemelsfelder, J. (60), Meppel

Comis, E.J. (89), ZaandamJong, J.G. de (94), VoorschotenElgeti, J.M. (86), DoornKok, Th. (87), WervershoofHobbelen-Robben, H.J. mw. (90), BoxtelMerkestijn-van den Konink, E.T.J. (69), ZoetermeerClerks-van Cuyk, J. mw. (89), Helmond

in dankbare herinnering

secretariaten van de afdelingenGroningen Dhr. J. (Johan) van Polen, Hoofdweg 108 9678 PP Westerlee, Tel.: 0597-420348, Mobiel: 06 54225791 e-mail: [email protected] E.A. de Wit, Dirk Boutsstraat 25, 8932 CM Leeuwarden, tel: 058-2162374, e-mail: [email protected] W. Veldkamp, Zonnedauwstraat 47, 9404 JP Assen, tel: 06-24396514, e-mail: [email protected] mw. A.A.J. de Wals-Ros, De Goorn 9, 7491 HB Delden, tel: 074-3762763/06-27250093, e-mail: [email protected] A.C. Rutten, Wilhelminalaan 33, 3842 KA Harderwijk, tel: 06-18764290, e-mail: [email protected]/’t Gooi W. Veenman, Kamelenspoor 14, 3605 EA Maarssen, tel: 0346-562822, e-mail: [email protected] L.M. Valkering, Prins Bernhardlaan 13c, 1934 EP Egmond a/d Hoef, tel: 072-5061334, e-mail: [email protected] e.o. B. van der Reijden, Kuinderstraat 22-2, 1079 DL Amsterdam, tel: 020-6427642, e-mail: [email protected]

Ontmoetingscentrum de Veldpost, Kometenlaan 150, 1033 BZ Amsterdam, contactpersoon Eugene Sandel, tel: 06-42408272’s-Gravenhage e.o. W. van der Wel, Martin Campslaan 139, 2286 SJ Rijswijk, tel: 070-3941223, e-mail: [email protected] C. Passchier, Mgr. W.M. Bekkerslaan 111, 3141 SJ Maassluis, tel: 010-5920238, e-mail: [email protected] J.A.P. van Osta, Goese Meerlaan 20, 4465 AL Goes, tel: 0113-227998, e-mail: [email protected] Maarten Lautenslager, Lepelkesweg 28 D, 5503 EW Veldhoven, tel: 06-51357378, e-mail: [email protected] en -Midden mw. B.H.M. Deneer-Maassen, Hofstraat 45, 6019 CC Wessem, tel: 0475-562436, e-mail: [email protected] mw. A.M.C. van den Berg, Oude Landgraaf 52, 6373 BA Landgraaf, tel: 045 5323006/06-25334709, e-mail: [email protected]

Boer, M. den (42), EdeBroere, E.J. (54), AmersfoortWal, A. ter (37), LelystadBodha, I. (48), ApeldoornLinssen, M.H. (74), Roermond (donateur)Gooren-Coenders, H.G.P. mw. (80), BroekhuizenNijhof, J.W. (87), Zevenaar

Verhoef, R. (39), DrachtenKruit, R. (34), AssenEldijk, J.H.G. (45), DrutenHoving, A.A. (38), GroningenMoedt, W. (51), SlochterenAggelen, L.J.L.T. van (50), Arnhem

welkom bij de bnmo

Page 22: Kareoler 1 2015

de Kareoler 1-201522

bnmo-bonus

Time-out is een periode waarin iemand zich tijdelijk terugtrekt uit het dage-lijkse leven om tot rust te komen en zelfstandig te werken aan het hervin-den van evenwicht. Dit gebeurt op basis van een indicatie van het maatschap-pelijk werk van de Basis. Aanvragen bij het Veteranenloket, telefoonnummer:

08833400 00, of [email protected].

Bij aankomst in Doorn worden met een vaste begeleider concrete afspraken gemaakt en doelen benoemd. In over-leg kan ook aan programmaonderdelen op dat moment deelgenomen worden.

Ook kan gebruik gemaakt worden van de beschikbare faciliteiten, zoals de suite als die dan vrij is.

De eigen bijdrage is € 12,- per dag ( gelijk aan de deelname begeleidings-dagen), te voldoen aan de Basis.

Time-out in Doorn

Bosbouwproject Veteranen Landgoed Vrijland Donderdag 5 en vrijdag 6 maart 2015

Waarom? Andere veteranen ontmoeten en lekker werken in de natuur. www.veteranenlandgoedvrijland.nl

Waar? Landgoed Vrijland Schaarsbergen. Verblijf: een eigen bed op de Oranjekazerne en een BBQ.

Verder: informatie over veteranen (zorg) dien-sten, Er zijn 20 plaatsen beschikbaar. Kosten 10 euro per persoon / minimaal 16 deelnemers voor een Go! Aanmel-ding in volgorde van binnenkomst

Opgeven:Vul het inschrijfformulier in op de website: www.de-basis.nl. Meer infor-matie? bel 0343 47 42 00.

Lekker werken in de natuur met collega veteranen!

Page 23: Kareoler 1 2015

de Kareoler 1-2015 23

Een nieuw jaar breekt aan en nog voor dat het begonnen is hebben we al een beste voornemenslijst klaarliggen. Op deze lijst verwerken we onze wensen en verlangens. Maar ook onze eisen die we aan onszelf stellen komen erop te staan. Eisen die we er voorgaande jaren al op hadden staan keren terug als oude bekenden. Maar waarom er elk jaar opnieuw dezelfde eis opzetten? Waarom onszelf teleurstellen als we al weten hoe het gaat lopen? Waarom niet gewoon lief zijn voor onszelf en kijken waarom we dingen doen zoals we ze doen? En ook ik ga mee in deze rage. In mijn hoofd heb ik al een lijst klaarstaan van wensen en verlangens. Maar als ik heel eerlijk ben kan ik mijn lijst beter een eisenlijst noemen. In mijn beleving moet ik aan een aantal punten voldoen en voldoe ik daar niet aan dan ben ik teleurgesteld en woedend op mijzelf. En zo ook bij mij komt er elk jaar op te staan dat ik nog minstens vijf kilo moet afvallen, een goede baan moet hebben en het liefste er elke dag als een model uitzien. Kortom ik vind dat ik perfect moet zijn anders tel ik niet mee. Nou, dat het geen haalbare lijst is weet ik eigenlijk van tevoren al, maar toch blijf ik de hoop koesteren dat het dit jaar wel gaat lukken. Dat ik elke dag met een perfecte haardos en opgemaakt wakker word. Maar helaas is dat nog nooit gebeurd. En dus heb ik dit jaar besloten om het anders aan te pakken. Om te gaan accepteren wie ik ben en wat ik wil. De afgelopen jaren voelden als overleven en zorgen voor anderen. Dit was trouwens ook gemakkelijker dan om te kijken naar mijzelf. Te kijken wat mijn wensen en verlan-gens daadwerkelijk waren. En dus staat dit jaar op nummer 1: nee zeggen! Of beter gezegd schijt hebben aan de wereld en doen wat ik wil. Uiteraard wil ik nog steeds anderen hel-pen maar niet meer dat ik zelf daardoor in nood kom. Dat ik merk dat mijn emmer overloopt en ik uiteindelijk alleen sta te dweilen. Op nummer 2 staat accepteren dat wat is geweest ik niet meer kan veranderen. Dat ik alleen mijn toe-komst kan veranderen door onder ogen te zien hoe ik nu en

in het verleden met mezelf ben omgegaan. En op de laatste plaats staat: lief zijn voor mijzelf. Waarom boos worden op mezelf als ik er ook om kan glimlachen en kan denken ‘O, daar deed ik het weer maar vanaf nu ga ik het weer anders doen’. Wat zal ik dit vaak denken omdat ik nog snel genoeg terugval in mijn oude gedrag. Maar elke dag en elk moment bieden ons nieuwe kansen en waarom die niet grijpen door in het verleden te blijven hangen. Dat de eerste lijst mij niets oplevert weet ik al lang. En dus ga ik het dit jaar volgens mijn nieuwe lijst doen.

Na aanleiding van het artikel ‘Doneer een gift aan uw bond’ in Kareoler num-mer 5-2014 is er een aantal vragen gesteld. Indien u uw gift wilt aftrekken bij de belastingdienst dan kunt u dit doen door uw gift over te maken naar het vfonds.

Het vfonds heeft de zogenoemde ANBI status waardoor uw gift aftrekbaar is. Met het vfonds hebben wij afspraken gemaakt over het doorstorten van uw gift naar de BNMO. Mocht u dit willen doen, aarzel dan niet en neem dan contact op met het secretariaat van de

BNMO. Via mail [email protected] of telefo-nisch 0343-474110. Zij zullen u vervol-gens alle informatie toezenden voor het storten van uw gift.

twee werelden

2015

Over het doneren van uw giften

Anke Dorpmanns (1983) ging na het behalen van haar mavo-diploma aan de slag bij Defen-sie. Na haar uitzendingen naar Bosnië (2002) en Irak (2005) verliet zij in 2006 de Koninklijke Landmacht. De overgang naar de burgermaatschappij stokte nadat bij haar een Posttrau-matische Stress Stoornis (PTSS) werd vastgesteld. In het kader van haar verwerkingsproces schreef zij in 2010 het boek ‘Vroeger vond ik onweer mooi’. In 2012 verscheen haar eerste prentenboek, ‘Mama is soldaat’.

Page 24: Kareoler 1 2015

www.vfonds.nl

2015 is het jaar dat 70 jaar geleden Nederland bevrijd is en om dit extra onder de aandacht te brengen, brengt het vfonds een scheurkalender uit. Elke dag kort of wat langer stilstaan bij een weetje, een mooie uitspraak of gedicht of alvast plannen maken voor leuke uitjes. Deze kalender stellen wij gratis beschikbaar aan o.a. alle groe-pen 7 en 8 van de basisscholen in Nederland. Maar uiteraard willen we u ook niet vergeten!

2015, elke dag meer kennis over de Tweede Wereldoorlog én inspiratie hoe u mee kunt werken aan vrede en vrijheid.

Wij wensen u veel interessante dagen in 2015.

Gratis vfonds scheurkalender 70 jaar bevrijding

Bijdragen van de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Lotto maken het werk van het vfonds mede mogelijk.Bijdragen van de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Lotto maken het werk van het vfonds mede mogelijk.Bijdragen van de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Lotto maken het werk van het vfonds mede mogelijk.Bijdragen van de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Lotto maken het werk van het vfonds mede mogelijk.Bijdragen van de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Lotto maken het werk van het vfonds mede mogelijk.

www.vfonds.nl

Bijdragen van de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Lotto maken het werk van het vfonds mede mogelijk.

70 jaar

www.vfonds.nl

2015

bevr

ijdin

g

70 jaar

www.vfonds.nl

2015 702015 70

jaar2015 jaar

bevr

ijdin

g

2015

bevr

ijdin

g

2015

Bijdragen van de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij

en de Lotto maken het werk van het vfonds mede mogelijk.

www.vfonds.nl

Sam

enst

ellin

g en

reda

ctie

Mar

inek

e W

ensi

nk, L

aura

van

Sch

alm

, Mar

cel v

an D

ijk, A

rnol

d Vo

nk Eindred

actie

Arno

ld V

onk

Pro

duct

ie b

tz v

orm

en

regi

e

Op 6 juni 1944 landden de geallieerden op de kusten van

Normandië. Op 17 september 1944 is het 70 jaar geleden

dat de operatie Market Garden en daarmee de bevrij-

ding van Nederland begon. Op 5 mei 2015 is het 70 jaar

geleden dat heel Nederland bevrijd is.

Wat kunnen we leren uit deze geschiedenis? Hoe gaan we

vandaag om met vrede en vrijheid? Belangrijke vragen

om regelmatig bij stil te staan. Het vfonds ondersteunt

daarom onder andere de activiteiten van 70 jaar Market

Garden om de herinnering aan de gebeurtenissen van de

oorlog levend te houden en vooral om duidelijk te maken

dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Met deze kalender brengen we u de vrijheid dagelijks

even onder de aandacht. Deelt u de informatie met uw

omgeving. Vrijheid vraagt immers om onderhoud.

coveropties.indd 1

08-09-14 10:24

www.vfonds.nl

BONU kunt met deze bon maximaal twee gratis vfonds scheurkalenders ophalen bij een Oorlog-, Verzetsmuseum of Herinneringscentrum in uw buurt. Eén exemplaar voor u zelf, één om aan iemand anders te geven die geïnteresseerd is in de oorlogsjaren en de bevrijding.

✃ De vfonds scheurkalenders zijn, zolang de voorraad strekt, vanaf 15 november 2014 af te halen bij:

• Fries Verzetsmuseum (Leeuwarden), • OorlogsVerzetsmuseum (Rotterdam), • Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 (Groesbeek), • Herinneringscentrum Kamp Westerbork (Hooghalen), • Airborne Museum Hartestein (Oosterbeek), • Oorlogsmuseum (Overloon), • Koninklijk Tehuis voor Oud Militairen en Museum Bronbeek

en Indisch Herinneringscentrum Bronbeek (Arnhem), • Nationaal Monument Kamp Amersfoort (Leusden), • Nationaal Monument Kamp Vught (Vught), • Verzetsmuseum Amsterdam (Amsterdam), • Joods Historisch Museum (Amsterdam), • Bevrijdingsmuseum Zeeland (Nieuwdorp).

Kijk aub op de websites van de desbetreffende musea voor openingstijden.

70 jaar

www.vfonds.nl

2015

bevr

ijdin

g

70 jaar

www.vfonds.nl

2015 702015 70

jaar2015 jaar

bevr

ijdin

g

2015

bevr

ijdin

g

2015

Bijdragen van de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij

en de Lotto maken het werk van het vfonds mede mogelijk.

www.vfonds.nlSa

men

stel

ling

en re

dact

ie M

arin

eke

Wen

sink

, Lau

ra v

an S

chal

m, M

arce

l van

Dijk

, Arn

old

Vonk

Eindred

actie

Arno

ld V

onk

Pro

duct

ie b

tz v

orm

en

regi

e

Op 6 juni 1944 landden de geallieerden op de kusten van

Normandië. Op 17 september 1944 is het 70 jaar geleden

dat de operatie Market Garden en daarmee de bevrij-

ding van Nederland begon. Op 5 mei 2015 is het 70 jaar

geleden dat heel Nederland bevrijd is.

Wat kunnen we leren uit deze geschiedenis? Hoe gaan we

vandaag om met vrede en vrijheid? Belangrijke vragen

om regelmatig bij stil te staan. Het vfonds ondersteunt

daarom onder andere de activiteiten van 70 jaar Market

Garden om de herinnering aan de gebeurtenissen van de

oorlog levend te houden en vooral om duidelijk te maken

dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Met deze kalender brengen we u de vrijheid dagelijks

even onder de aandacht. Deelt u de informatie met uw

omgeving. Vrijheid vraagt immers om onderhoud.

coveropties.indd 1

08-09-14 10:24

bonkalenderadvkareoler.indd 1 07-10-14 09:31