Kaderbrief december 2010

8
Als je’t mij vraagt: CHIRO Kaderbrief december ‘10 - januari ‘11 NIEUWSBRIEF VOOR KADERLEIDING BELGIë-BELGIQUE P.B. 2099 ANTWERPEN X 8/1849 AFGIFTEKANTOOR 2099 ANTWERPEN X P2A8304 Last call voor InZicht! InZicht is de belangrijkste bevraging in drie jaar voor Chirogroepen. Om uit te zoeken hoe de Chiro er in 2020 kan of moet uitzien, willen we weten hoe die groepen vandaag zijn, denken en doen. Ook voor gewesten en verbonden is dat belangrijk, want alle informatie die uit InZicht komt, zal ook aan jou doorgegeven worden. Doe daarom nog een laatste inspanning om je Chirogroepen aan te sporen. « LAATSTE KANS OM MEE TE DOEN » Groepen die hun antwoorden voor 15 december online invoeren via www.chiro.be/inzicht maken kans op een bon van 25 euro van De Banier. Wil je meer weten of is er iets niet duidelijk? Contacteer Hanne Vandesompele op 02-505 00 80 of via [email protected]. Neem eens een boekenpakket mee op cursus! Een pakket dat je zelf kunt samenstellen dan nog! Organiseer je een IK of een SB? Dan neem je de afdelings- boeken mee. Ga je op Tochtenbivak, dan selecteer je beter het Tochten- en het Bivakboek. Elke cursus zijn pakket. De deelnemers kunnen de boeken ter plaatse kopen of bestellen. Makkelijk, toch? Wil jij ook graag zo’n boekenpakket mee op jouw cursus? Neem dan contact op met het nationaal secretariaat via [email protected]. Cursussen volgend werkjaar: denk er nu al over na! Belangrijk bericht aan alle kaderploegen die volgend werkjaar een cursus (willen) orga- niseren. Alle nationale cursussen die in onze Chirohuizen plaatsvinden, worden gezamenlijk geboekt voor 1 maart! Om alles op tijd gepuzzeld te krijgen, vragen we jullie om alle gege- vens voor 13 februari door te geven aan Hilde Vanhaevre via [email protected]. Wat geef je door? chirosprokkels een uitgave van Chirojeugd-Vlaanderen vzw VU: Hans Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen | Periodiciteit: tweemaandelijks adresklever in ZICHT CHIRO IN 2020 Naam cursus Eerste voorkeur van huis (+ eventueel welk deel) Tweede voorkeur van huis (+ eventueel welk deel) Eerste voorkeurdatum (zeker bij weekendcursussen) Tweede voorkeurdatum (zeker bij weekendcursussen) Derde voorkeurdatum (zeker bij weekendcursussen) Verwachte aantal deelnemers Contactpersoon Op de Nationale Raad van januari gaat er een blad rond waarop jullie alles kunnen noteren. De commissies krijgen de vraag op de Pedagogische Leiding. Je bent bij dezen al gewaarschuwd!

description

Nieuwsbrief voor medewerkers uit gewest-, verbonds- en nationale ploegen.

Transcript of Kaderbrief december 2010

Page 1: Kaderbrief december 2010

Als je’t mij vraagt:

CHIRO

Kaderbriefdecember ‘10 - januari ‘11

Nieuwsbrief voor kaderleidiNg

belgië-belgiqueP.b.

2099 AntwerPen X8/1849

AfgiftekAntoor 2099 AntwerPen X

P2A8304

Last call voor InZicht!InZicht is de belangrijkste bevraging in drie jaar voor Chirogroepen.

Om uit te zoeken hoe de Chiro er in 2020 kan of moet uitzien, willen we weten hoe die groepen vandaag zijn, denken en doen. Ook voor gewesten en verbonden is dat belangrijk, want alle informatie die uit InZicht komt, zal ook aan jou doorgegeven worden. Doe daarom nog een laatste inspanning om je Chirogroepen aan te

sporen.

« LAAtste kAns om mee te doen »Groepen die hun antwoorden voor 15 december online invoeren

via www.chiro.be/inzicht maken kans op een bon van 25 euro van De Banier. Wil je meer weten of is er iets niet duidelijk? Contacteer Hanne Vandesompele op 02-505 00 80 of via [email protected].

neem eens een boekenpakket mee op cursus!Een pakket dat je zelf kunt samenstellen dan nog!

Organiseer je een IK of een SB? Dan neem je de afdelings-boeken mee. Ga je op Tochtenbivak, dan selecteer je beter het Tochten- en het Bivakboek. Elke cursus zijn pakket. De deelnemers kunnen de boeken ter

plaatse kopen of bestellen. Makkelijk, toch?Wil jij ook graag zo’n boekenpakket mee op jouw cursus? Neem dan contact op

met het nationaal secretariaat via [email protected].

Cursussen volgend werkjaar: denk er nu al over na!Belangrijk bericht aan alle kaderploegen die volgend werkjaar een cursus (willen) orga-niseren. Alle nationale cursussen die in onze Chirohuizen plaatsvinden, worden gezamenlijk geboekt voor 1 maart! Om alles op tijd gepuzzeld te krijgen, vragen we jullie om alle gege-vens voor 13 februari door te geven aan Hilde Vanhaevre via [email protected] geef je door?

chirosprokkels

een uitgave van Chirojeugd-Vlaanderen vzwVU: Hans Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen | Periodiciteit: tweemaandelijks

adresklever

in ZICHTCHIRO IN 2020

✤ Naam cursus ✤ Eerste voorkeur van huis

(+ eventueel welk deel) ✤ Tweede voorkeur van huis

(+ eventueel welk deel) ✤ Eerste voorkeurdatum (zeker bij weekendcursussen)

✤ Tweede voorkeurdatum (zeker bij weekendcursussen) ✤ Derde voorkeurdatum (zeker bij weekendcursussen) ✤ Verwachte aantal deelnemers ✤ Contactpersoon

Op de Nationale Raad van januari gaat er een blad rond waarop jullie alles kunnen noteren. De commissies krijgen de vraag op de Pedagogische Leiding. Je bent bij dezen al gewaarschuwd!

Page 2: Kaderbrief december 2010

Handig om mee te nemen in jullie keuze van huis: de capaciteit van onze huizen!

Heibrand: 10-248 personenVilla: 40 - 123 personen, 6 leefgroeplokalen Weihuis: 30 – 84 personen, 4 leefgroeplokalen Remise: 12 – 23 personen, 2 leefgroeplokalenLuwte: 10 – 18 personen, 1 leefgroeplokaalTwee leefgroepruimtes ‘Schelft’ en ‘Vliering’ extra bij te reserveren

de Kalei: 15-186 personenKalei 1: 50 – 110 personen, 8 leefgroeplokalenKalei 2: max. 76 personen, 3 leefgroeplokalen

de Karmel: 20-183 personenKasteel: 25 – 63 personen, 6 leefgroeplokalen Pand: 25 – 38 personen, 4 leefgroeplokalenPolyvalent, bij te huren bij Kasteel of pand: 22 personenKoetshuis: 35 – 60 personen, 5 leefgroeplokalen

Heidepark: 6-117 personenVerschillende slaapentiteiten, te combineren met 7 leefgroeplokalenMeer info over de Chirohuizen op www.Chirohuizen.be.

op zoek naar een boeiende workshop? Zin-d’erin(g) kan je misschien helpen!

Zin-d’erin(g) organiseert in eerste instantie één- of meerdaagse projecten voor middelbare scholen over com-municatie, weerbaarheid, groepsdynamica, sociale vaardigheden, maatschappelijke thema’s, zingeving en relationele en seksuele vorming.Maar wij zijn er ook voor jullie!

Zoek je nog een workshop voor op SB? Loopt het een beetje stroef in je gewest of verbond of heb je nood aan inspiratie? Ben je trekker van een cursus en nog altijd op zoek naar workshops? Dan hebben wij jullie wat te bieden!

✤ Pit in je ploeg: teambuilding en samenwerkingsopdrachten ✤ Evalueren en active reviewing ✤ Pesten en no blame ✤ Met Liefs: over relaties en seksualiteit ✤ Structurele probleemoplossing ✤ Open communicatie en feedback

Meer info vind je op www.zindering.be/Chiro.Wil je meer informatie? Heb je een speciale vraag of zit je met een speci-fiek probleem? Geef ons een seintje en dan bedenken we samen met jou een programma op maat!Met vragen kan je terecht bij Ruth via [email protected] of op 03-231 07 95.Voor een workshop betaal je als kaderploeg €30 per uur per begeleid(st)er, plus verplaatsingskosten (30 cent/km)

een overzicht van alle mogelijke workshops voor op sB, verbonds- of gewestavonden vind je in de kadergrasduiner!

Wees op tijd met je aanvraag!

Page 3: Kaderbrief december 2010

Kaderbrief3

Zin in nog meer Chiro-engagement?

We zoeken nog enthousiastelingen voor:

✤ de werkgroep Leidingsploeg versterken Zin om acties uit te werken ter versterking van leidingsploegen? Op het programma staan o.a. een jaar-planning uitwerken, een handleiding voor een leidingsverdeling en een ploegevaluatie.

✤ de werkgroep InZicht Onze Chirogroepen: wie zijn ze? En wat willen ze? De driejaarlijkse bevraging is klaar. Dit jaar wil de werk-groep zoveel mogelijk groepen stimuleren om deel te nemen. Nadien verwerken we de resultaten.

✤ de Pedagogische Leiding Twee keer per maand discussiëren we over Chirothema’s om zo het inhoudelijk beleid van de Chiro mee uit te tekenen. Is dat iets voor jou? Dan ben je voorbestemd voor de PL!

Maar er is nog meer: zowel bij de nationale commissies en diensten als bij de verschillende redacties staat de deur voor kaderleiding open. Je hoeft trouwens niet eerst in een gewest of verbond actief te zijn voor je in een nationale werkgroep aan de slag kunt!

Wil je graag werken rond fuiven, lokalen, jeugdraden, enz.? Dan is de commissie Jeugdbeleid iets voor jou. Mee schrijven met Dubbelpunt of Kramp, materiaal uitwerken voor Spoor ZeS, activiteiten begeleiden bij de Dienst Avontuurlijke Activiteiten of Artistieke Activiteiten? Of heb je zin om in de afdelingscommissies artikels te schrijven, spelen uit te werken en vorming te geven over je favoriete afdeling? Of wil je liever bezig zijn met diversiteit, vorming, groepsleiding, Chiro-assortiment, enz.? Dat kan allemaal! Neem zeker eens een kijkje op www.chiro.be/ikwilmeer!

Meer info nodig?Mail of bel naar Jorre [email protected] of 03-231 07 95

Gezocht: m/v met talentZoals een Chirozondag niet kan zonder plezier,Zoals een vijf niet kan zonder vier,Zoals een prins niet kan zonder paard,Zoals Jezus niet kan zonder baard,Zoals een kamp niet kan zonder kampvuur,Zoals zoet niet kan zonder zuur,

Zo kan een leidster niet zonder ChirogoestingZo kan de werkgroep Methodieken niet zonder jouDus blijf niet zitten, kom erbij en gauw!

WAt doet de WerkGroep methodIeken?

Op zoek naar... JOU!

www.chiro.be/ikwilmeer

✤ Maakt toffe methodieken om stil te vallen met je afde-ling (afdelingsmethodieken)

✤ Geeft je ideeën en inspiratie om van je bezinning een moment vol spirit te maken (Spiritkoffer)

✤ Wakkert je Chirogoesting aan met pittige spelen (jonge-renspelen)

✤ Tovert dode momenten om tot geestige tussendoortjes (Tussend’Oortjes)

✤ Brengt dat wat je voelt maar niet kunt zeggen onder woorden in snedige teksten (Neerslag en teksten-boekje)

Engagement ✤ Eén doevergadering per maand (niet te veel blabla,

maar vooral concreet materiaal uitwerken) ✤ Een aantal extra momenten in het jaar om workshops te

begeleiden, materiaal verder uit te werken, enz. Volgens je eigen agenda.

Page 4: Kaderbrief december 2010

Begeleidingsploeg voor 4*4

Wat IS 4*4? Enkele jaren geleden werd in Antwerpen Noord het project 4*4 opgestart (spreek uit: ‘vier maal vier’). Dat is een samenwerkingsverband tussen Chiro, scouts en de werking voor maatschappelijk kwetsbare jongeren Kids.4*4 wil jongeren die niet meteen vertrouwd zijn met de Chiro laten proeven van de jeugdbewegingscultuur en hen begeleiden naar een engagement als leiding in een jeugdbeweging.Om die jongeren kennis te laten maken met de Chiro en met alle facetten van het leiding-zijn biedt 4*4 hen een traject aan en lopen ze stage in een plaatselijke jeugdbeweging.

DE BEgELEIDIngSPLOEgDe jongeren doorlopen dat traject onder begeleiding van enkele vrijwilligers, doorgaans ervaren rotten die er al heel wat leidingsjaren op hebben zitten. En zo zoeken we er nog een paar.Als vrijwilliger laat je je groep op een ontspannende manier kennismaken met het jeugdbewegingsleven en werk je met je medebegeleiding groepsbindende en vormende activiteiten uit.

Heb je zin om je Chirocarrière een nieuwe richting uit te sturen? Wil je graag de finesses van het leiding-geven delen met anderen en schrik je niet terug voor een uitdaging? Of ben je gewoon vrijblijvend geïnteresseerd in dit project? Neem dan contact op met Jonas Raats: [email protected] of 03-231 07 95.

voor 3 jaar naar ecuador? Wat moet ik daar gaan doen?

Volens vzw is een erkende ngo voor internationale solidariteit en ontwikkelingssamenwerking. Ze steunen acties en processen van lokale organisaties die leiden tot de inclusie van uitgesloten kansengroepen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië.

In Ecuador zijn ze al een aantal jaren aan het werk met jongerenorganisaties.Afgelopen jaar onderzochten ze waardoor jongerenprocessen en organisaties er moeilijk van start gaan. Een belangrijke conclusie is dat de mensen die met jongeren werken niet voldoende gevormd zijn om dat te doen.Daarom willen ze drie jaar investeren in een vormingsprogramma voor mensen die professioneel met jongeren werken. Daarnaast begeleiden ze op verschillende niveaus het uitwerken van een lokaal en regionaal jeugdbeleid.

Voor het volgende driejarenprogramma zijn ze op zoek naar mensen met ervaring in het jeugdwerk: “We zijn op zoek naar twee coöperanten met kaderervaring binnen een jeugdbeweging.Zij zullen samen met de twee andere collega´s het vormingsaanbod uitwerken en uitvoeren.We zoeken mensen die methodologisch en pedagogisch voldoende bagage hebben om vanuit die kennis hier in Ecuador een goed pakket uit te werken.”

Het programma start normaal gezien begin 2011 en het engagement loopt over drie jaar.De coöperantenploeg in Ecuador zal uit vier personen bestaan. Zij werken samen in team-verband en ondersteunen vier lokale partners.

Wie vragen heeft over de inhoud van het programma kan contact opnemen met coördinator Herwig Bellemans: [email protected] je vragen over het coöperantenstatuut, of wil je solliciteren? Dan neem je contact op met Jenny Brouet: [email protected] over Volens vind je op www.volens.be.

Page 5: Kaderbrief december 2010

Kaderbrief5

GezamenliJK JaartHema 2011-2012 Over armOedeVolgend werkjaar zetten we samen met een hoop andere jeugdbewegingen het thema ‘armoede en sociale uitsluiting’ in de kijker.Samen met onze 250 000 leden laten we zien dat we er samen iets aan kunnen doen.

Geen gemakkelijke opdracht – maar moeilijk gaat ook!Om dat grootse project te realiseren, zijn we nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. In vier werkgroepen kun je mee het jaarthema vorm geven!

/ educatief materiaal!Deze werkgroep verzint en verzamelt plezante spelen en spelmateriaal dat leiding kan gebruiken om het thema aan te brengen.

/ Promo en communicatie!Zij houden het jaarthema levendig met een lied, figuurtjes, een website, een spetterende actie, promo-acties, enz.

/ lobby!Hier worden alle registers opengezet om ons jaar-thema op de agenda te krijgen van beleidsmakers en in de pen van de pers.

/ exPertise!Alle achtergrond, projecten en voorbeelden worden hier verzameld om armoede en uitsluiting ook na 2011-2012 levend te houden in de jeugdbewegingen.

De werkgroepen komen één keer per maand bijeen. Waar dat is, beslissen ze zelf. Verplaatsingen en kos-ten worden terugbetaald.

Ben jij gebeten door het thema, wil je graag eens een jaarthema mee uitwerken of wil je gewoon wat meer informatie? Stuur een mailtje naar [email protected] of bel naar 03-231 07 95.

voor promo-addicts

voor sociale netwerkers

voor mensen die verder kijken dan hun neus lang is

voor creatieve spelletjesverzinners

Page 6: Kaderbrief december 2010

Kaderbrieftochtenbivak – rechtzetting!In de Kaderbrief van oktober-november stond een verkeerde datum voor het Tochtenbivak! Het enige juiste moment is 8 tot 15 juli 2011.Meer info volgt later nog.

kIC 2

Een overzicht van alle cursussen vind je op www.chiro.be/kadervorming.

cursussen en initatieven

In elke Kaderbrief stellen

we je een leuk idee voor

uit een andere kader-

ploeg. Deze keer hebben

we het over ‘IK alleen

voor Chiroleiding?’.

ingekaderd“WIE LEIDIng gEEft In DE CHIRO, Kan MEE OP IK.”Logisch.Het Antwerpse gewest ZAC besliste echter om die redenering eens om te draaien: “Wie meegaat op IK, komt misschien daarna leiding geven in de Chiro.”In Antwerpen wonen immers heel wat jongeren die niet zouden misstaan in een leidingsploeg maar die door allerlei redenen de weg naar de Chiro nooit gevon-den hebben.Om die jongeren te bereiken, stelde het gewest zijn IK open voor jongeren van het project 4*4 (zie ook elders in deze Kaderbrief ).Achteraf was iedereen het erover eens: de uitwisseling tussen Chiroleiding en 4*4-jongeren zorgde voor heel wat leuke en boeiende momenten, zowel voor de deelnemers als voor de begeleiding.

m Heb je een goed idee, of heb je zelf een vraag voor een andere kaderploeg?

m Mail naar [email protected]!

Page 7: Kaderbrief december 2010

het gezicht

regionaal nieuws

sos pietGewest Kroïnjel heeft de staf van de Sint in zijn bezit, maar niet voor lang. Op zaterdag 4 december strijden de 10 Limburgse Chirogewesten weer tegen elkaar om met de staf en de eer te gaan lopen.

Gewestavond verbond LimburgBericht aan alle Limburgse gewestleiding: blokkeer 12 januari nu al in je agenda! Meer info volgt later!

ZoekertjeChr Lmbrg zkt nthsst vrwllgrs m hr wbst (www.Chiro-Limburg.be) m t ndrhdn dr n ht wbtm t stppn. Ntrss? Cntctr [email protected].

IJsberenteam Limburg nodigt uit: enthousiaste kadervrijwilligers van over het hele land om mee de zee in te duiken op de Nieuwjaarsduik van zaterdag 8 januari. Contacteer ons via [email protected].

Weet tegen wie je spreekt,weet van wie je hoort,leer Chirojeugd Vlaanderen kennen.

Elke SevensVolgend jaar pakken we het weer groots aan met een gezamenlijk jaarthema. Deze keer willen we armoede onder de aandacht brengen.De dame die dat project in goede banen zal leiden, komt uit FOS Open Scouting, maar voelt zich al danig thuis op het nationaal Chirosecretariaat.De komende twee jaar vertroetelen we haar in het warme Chironest, waardoor ze hier wellicht nooit meer wegwil. Welkom, Elke!

Ilse JanssensOok Ilse is een ‘adoptiekindje’ uit een andere jeugdbeweging.Actief binnen de scoutsdomeinen als vrijwilliger en met een verleden binnen het Centrum voor Jeugdtoerisme en de Hoge Rielen, bleek ze de geknipte opvolger voor Els Vossen.Onze nieuwe ‘directeur Huizen’ is te vinden op Kipdorp of in een van de vier Chirohuizen.

Page 8: Kaderbrief december 2010

Chirojeugd-Vlaanderen vzw kipdorp 30 | 2000 antwerpen [ Tel.] 03-231 07 95 [ fax ] 03-232 51 62 [ email ] [email protected] [ site ] www.chiro.be

met steun van de Vlaamse Gemeenschap

achterklap

de

NIEUWSBRIEF VOOR GROEPSLEIDING

november - december 2010

Als je’t mij vraagt:

CHIRO

een uitgave van Chirojeugd-Vlaanderen vzw | VU: Hans Bouwen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen

= MET BIJLAGE

Groepsadministratie

Sinds begin september kun je op https://gap.chiro.be terecht om de

aansluiting van je groep in orde te brengen. Geen programma meer, geen

cd-rom, alleen die website, en daar kreeg je een login en een wachtwoord

voor.

De eerste deadline is ondertussen verstreken: voor 15 oktober moest je

de jaarovergang uitvoeren, en zo je eerste leden en de leiding inschrijven.

Zo’n inschrijving wordt na drie weken beschouwd als de� nitief. Op dat

moment worden de gegevens automatisch doorgestuurd naar het natio-

naal secretariaat.

Voerde je de jaarovergang nog niet uit? Geen probleem – op voorwaarde

dat je ze nu zo snel mogelijk uitvoert, om in orde te zijn met de verzeke-

ring.

Weet je nog niet van iedereen of ze wel in de Chiro blijven en is je ledenlijst

dus nog niet volledig? Mensen toevoegen en inschrijven kan het hele jaar

door, zonder problemen. Gaat het over twijfelgevallen die automatisch in-

geschreven werden bij de jaarovergang? Schrijf hen uit voor het einde van

hun instapperiode, anders krijg je sowieso een factuur. Uitschrijven bete-

kent niet dat die mensen niet meer verzekerd zijn, het zorgt er alleen voor

dat er nog geen verzekering voor een heel jaar afgesloten wordt – en dat

je groep daar dus ook nog niet voor moet betalen. Bij opnieuw inschrijven

krijgen ze wel geen instapperiode meer, die is dan voorbij.

Vragen of problemen? Bekijk de handleiding en de veelgestelde vragen

op de website zelf, of kijk op het Chiroforum. Feedback of suggesties?

www.chiro.be/eloket/feedback-gap!

Ben jij al in orde met je

groepsadministratie?

demix_novdec2010.indd 1

20/10/10 14:29

De Mix is onze tweemaandelijkse nieuwsbrief voor alle groepen. Hij valt in de bus bij één iemand van de groepsleiding en bij één VB, maar ook bij iemand van gewest- en verbonds-ploegen. Dat is speciaal omdat je als gewest de groepsleiding mee kunt herinneren aan de belangrijke, admi-nistratieve dingen die we in De Mix melden!

De Mix verschijnt tweemaandelijks. In de Kaderbrief –ook tweemaandelijks, maar dan in de andere maanden– ge-ven we je telkens een kort overzicht van de thema’s in De Mix. In De Mix staan verschillende rubrieken met een korte beschrijving van de thema’s. Wil je er meer over weten, trek dan eens aan de mouw van je gewest- of verbondsleiding, of neem contact op met Hilde Vanhaevre op het nationaal Chirosecretariaat (03-231 07 95 of [email protected])

In

De Mix van november-december kwamen de volgende thema’s aan bod.

Groepsadministratie ➠ Ben jij al in orde met de groepsadministratie? Alles over het nieuwe aansluitingsprogramma op https://gap.chiro.be.

Chirosprokkels ➠ Hoe brandveilig is je lokaal? Met een handige checklist ga je aan de slag! ➠ Maak reclame en ga shoppen in De Banier! Info op www.debanier.be/Chiropromo. ➠ Jolé in Leuven zoekt actieve (oud-)Chirolei-ding en sympathisanten ➠ Werk mee armoede weg: samen werkt het. Alles over het Spoor ZeS-materiaal voor de campagne van Welzijnszorg

Cursussen en initiatievenAlle info op www.chiro.be/vorming

➠ Ranfttreffen ➠ National Camp FDF Denemarken ➠ SB in de kerstvakantie ➠ Hoofdanimatorweekend ➠ VB-dag

publicaties ➠ Op zoek naar inspiratie voor Christus Ko-ning? Kijk snel in Neerslag!

externe initiatieven ➠ Stand-up tegen armoede: Soep op de Stoep! Info op www.soepopdestoep.be.

bekijk de mix nu ook online:

op www.chiro.be/demix.