kaaskrabber januari 2013

16
KAASKRABBER DROGENBOS • JAARGANG 14, NR 1 • JANUARI 2013 • TWEEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT (NIET IN JULI-AUGUSTUS) UITGAVE VAN GEMEENSCHAPSCENTRUM DE MUSE EN VZW ‘DE RAND’ België - Belgique P.B. - P.P. 1630 Linkebeek BC 3352 10-11 40 jaar Zenne en Zoniën 8-9 Vereniging in de kijker Sicca Silva Droogenbosch 4-5 Burgemeester Alexis Calmeyn over zijn tweede ambtstermijn 6-7 BPA Kuikenpad Actie na ruim 20 jaar plannen TDW afgiftekantoor linkebeek 1 P 004769

description

kaaskrabber januari 2013

Transcript of kaaskrabber januari 2013

Page 1: kaaskrabber januari 2013

kaaskrabberDrogenbos • jaargang 14, nr 1 • januari 2013 • TweemaanDelijks TijDschrifT (nieT in juli-augusTus) uiTgave van gemeenschapscenTrum De muse en vzw ‘De ranD’

België - BelgiqueP.B. - P.P.

1630 Linkebeek BC 3352

10-1140 jaar zenne en zoniën

8-9vereniging in de kijkersicca silva Droogenbosch

4-5burgemeester alexis calmeynover zijn tweede ambtstermijn

6-7bpa kuikenpadactie na ruim 20 jaar plannen

TD

W

afgiftekan

toor lin

kebeek 1

P 004769

Page 2: kaaskrabber januari 2013

2

Einde seizoenUit de gemeenteraad van 22 november

> Het contract met de ondersteunende dienst voor nood- en interventieplanning van Haviland wordt met drie jaar verlengd. Dat kost de gemeente 5.040 euro per jaar. Vier keer per jaar komt deze ‘crisiscel’ – bestaande uit diensten van de provincie, de brandweer, de politie, een nood-planambtenaar en een dokter – bijeen voor overleg. Ze treedt op bij rampen in de gemeente.

> Sonia Ericx (Drogenbos Plus-LB) legt de eed af als gemeenteraadslid. Zij komt in de plaats van Cédric Peetroons die de gemeente heeft verlaten. Omdat Ericx op 14 oktober verkozen werd, zal ze ook tijdens de volgende legislatuur als gemeenteraadslid zetelen.

> De gemeenteraad keurt het budget 2012 van de kerk-fabriek Sint-Niklaas goed. Schepen van Financiën Corinne François (UF) vraagt meer duidelijkheid over de situatie, waarop de kerkfabriek meldt dat ze voortaan met een meerjarenplanning wil werken.

> De gemeenteraad duidt voor de algemene vergadering in december een aantal vertegenwoordigers en plaatsvervangers aan voor Finilek, Iverlek, Haviland en IWVB. Voor Finilek zijn dat José Lefever en Marc Vettori (plaatsvervanger), voor Iverlek Myriam Claessens en Alexis Calmeyn en voor Haviland Fatima Boudjaoui en José Lefever.

> Raadslid Jean-Paul Grenier (UF) stelt een schriftelijke vraag over de aanstelling van een wetsdokter voor een periode van drie jaar. Raadslid Grenier vraagt om de procedure anders te organiseren. Volgens hem zijn er meerdere artsen in de gemeente geïnteresseerd in deze functie en moet de gemeente niet automatisch dokter André Lerminiaux aanstellen.

nieuw kinderdagverblijf in linkebeek

Op ’t Holleken in Linkebeek heeft een nieuwe crèche de deuren geopend: Hollypop. Het kinderdagverblijf is een realisatie van de vzw Komma, die gespecialiseerd is in het beheer van kinderdagverblijven, in samenwerking met het gemeentebestuur en het OCMW van Linkebeek. Het OCMW kocht het gebouw in de Hollebeekstraat 376 en liet het aanpassen om 25 kinderen tussen 0 en 3 jaar op te vangen. Henriette Sand, verantwoordelijke van de crèche en vroeger kinderverzorgster voor de opvang van zieke kinderen, ontving de eerste kindjes op 17 september. Gekwalificeerd en tweetalig personeel staat klaar om je kind elke dag op te vangen tussen 7 en 18 uur. De crèche is erkend door Kind & Gezin, maar zal bij de start nog niet gesubsidieerd zijn.

Meer info via www.vdkomma.be of bij Henriette (02 361 36 88).

uiT De gemeenTe

Laatste zuchtUit de gemeenteraad van 20 december

> Dit is een echte eindejaarsraad met slechts negen van de vijftien raadsleden. Raadslid Marie-Louise Van Schepdaal (Drogenbos Plus), die zich bij de gemeenteraadsverkiezingen niet meer kandidaat stelde, neemt afscheid en trakteert met pralines.

> Schepen van Financiën Corinne François (UF) informeert de raad dat er ‘gezien de omstandigheden’ (de verkiezings-uitslag waarbij de Lijst Drogenbos Plus van burgemeester Calmeyn de meerderheid in de wacht sleepte) met voorlopige twaalfden gewerkt zal worden.

> Het gemeentepersoneel zal meer van nabij worden gevolgd. De raad keurt een evaluatiesysteem, evaluatiecriteria en een ontwikkelingscyclus voor het personeel goed. Hiermee wil de gemeente de dienstverlening verbeteren.

> De gemeenteraad keurt het strategisch veiligheids- en preventieplan voor de periode juli 2012-juni 2013 unaniem goed. Hierdoor kunnen onder andere vier gemeenschaps-wachten ingezet blijven worden. Burgemeester Alexis Calmeyn vermeldt dat met de goedkeuring van het plan financiële middelen verkregen worden en dat er een extra gemeenschapswacht komt. Het geld zal onder meer gebruikt worden voor hun kleding en uitrusting, voor hun opleiding om onder meer GAS-boetes te kunnen uitschrijven en ander materiaal. De gemeenschapswachten komen ook minstens één keer per week in alle wijken van de gemeente en helpen om de veiligheid aan de scholen te verhogen.

Page 3: kaaskrabber januari 2013

3

De kritikasterO dennenboom, o dennenboom …Lichtjes aan gevels en vensters, een verlichte arrenslee met rendieren en kerstmannen die aan ramen bengelen. Ook Drogenbos ontsnapt in december niet aan de kerstsfeer. Taferelen die ons herinneren aan het grote feest van de vrede eind december. Met een dennen-boom en bladeren die volgens de liedjes eeuwig groen blijven, in de kleur van hoop en leven.

Maar laat ons die dennenboom nu een kerstboom noemen, die verwijst naar een christelijk feest. Is die dan aanstoot-gevend voor andere culturen? Sommige verlichte geesten vinden van wel en kiezen ervoor om een ‘oubollig’ symbool als een kerstboom op de Grote Markt in Brussel te vervangen door moderne stellingen met videoschermen. Ook in Hasselt kiezen ze deze keer voor vernieuwing. Lichtjes, namaak-sneeuw en gekleurde geschenkverpakkingen moeten wijken voor een constructie met borden en kopjes, want dat is pas kunst. We krijgen dit zomaar ‘voorgeschoteld’, en hebben geen keuze. Is het fout om voor traditie te kiezen en onze kinderen het verhaal van een pasgeborene in een stal te vertellen? Verhalen die wij hoorden van onze ouders en grootouders, een verhaal van vrede en liefde.

Het lijkt of de wereld deze bagage niet meer nodig heeft. Kunst en techniek zullen redding bieden. Computers, Facebook, iPod en iPad: alles moet elektronisch. Zelfs de mooie wenskaarten zijn vervangen door een kerstwens of kaart via e-mail. Misschien worden de nieuwjaarsbrieven van onze (klein)kinderen binnenkort ook vervangen door een digitaal exemplaar?

Ondanks deze ‘vooruitgang’ staat het nieuws bol van oorlog, pestverhalen met fatale afloop en moorden. We begraven elkaar onder geschenken, maar weten niet meer wat een knuffel, een vriendelijk woord of een lief gebaar is. En laat het net dat zijn waar de wereld vandaag meer dan ooit nood aan heeft. Maar wie dat predikt, is een oubollige oude criticaster.

Kritik Aster

Nieuwe gemeenteraadUit de gemeenteraad van 2 januari

> Onder grote belangstelling leggen de nieuwe raadsleden en schepenen de eed af. Vanaf nu is de nieuwe gemeenteraad geïnstal-leerd, zoals dat wordt genoemd. Alexis Calmeyn wordt tot burge-meester gekozen. De UF-fractie onthoudt zich, op raadslid Sophie Dedieu na. Minister van Binnenlandse Aangelegenheden Geert Bourgeois (N-VA) moet de aanstelling nog wel bevestigen, maar dat mag normaal gezien geen probleem vormen.

> Corinne François benadrukt dat haar fractie volgens haar beleids-nota zal handelen. Burgemeester Calmeyn heeft begrip voor dit standpunt, maar wijst er fijntjes op dat de beleidsnota van zijn lijst duidelijk meer in de smaak van de kiezers is gevallen. Ook de rechtstreeks verkozen schepenen leggen de eed af. Steve Roobaert (Drogenbos Plus-LB) wordt schepen in plaats van José Lefever (Drogenbos Plus-LB). De andere schepenen voor Drogenbos Plus-LB zijn Myriam Claessens (eerste schepen) en Marc Vettori. Corinne François blijft schepen voor UF. Baudouin De Wulf wordt opnieuw verkozen als voorzitter van de gemeenteraad.

Schepenen en hun bevoegdheden

Alexis Calmeyn (Drogenbos Plus-LB)

Burgemeester Actieplan overstromingen en properheids-plan, stedenbouw, politie, veiligheid en stadswachters

Myriam Claessens (Drogenbos Plus-LB)

Eerste schepen Burgerlijke stand, sport, communicatie, informatie, participatie, feestelijkheden, verenigingen, sociale zaken, ouderenbeleid en jeugdbeleid

Marc Vettori (Drogenbos Plus-LB)

Openbare Werken, ruimtelijke ordening en mobiliteit

Steve Roobaert (Drogenbos Plus-LB)

Lokale economie, handel, industrie, milieu, leefmilieu, levenskwaliteit en cultuur

Corinne François (UF)

Financiën, informatica, juridische zaken en onderwijs

Ook de mandaten voor de politieraad worden vastgelegd: José Lefever en Sonia Ericx voor Drogenbos Plus-LB, Grégory Boen voor UF.

Page 4: kaaskrabber januari 2013

4

Calmeyndynastie wordt bevestigd met tweede ambtstermijn Alexis Calmeyn

‘Ik heb een totaal andere stijl dan mijn vader’

© T

ine

De

Wild

e

uiT De gemeenTe

Page 5: kaaskrabber januari 2013

5

Jean Calmeyn was van 1965 tot aan zijn overlijden in 2004 burgemeester van Drogenbos. Hij boekte altijd sterke verkiezingsresultaten. Vandaag gooit ook zijn zoon Alexis hoge ogen met de lijst Drogenbos Plus-LB. Hij behaalde maar liefst 1.064 voorkeurstemmen, ruim 350 stemmen meer dan in 2006. Alexis Calmeyn: ‘We hadden goede hoop op een sterk resultaat, maar dat we 11 zetels op 17 zouden verwerven, had ik niet verwacht. Op 100 stemmen na hadden we zelfs een twaalfde zetel. Wat wel opmerkelijk was aan de stembusgang, was dat maar ongeveer 2.700 van de 3.302 kiezers kwamen opdagen. Daarvan stemden ongeveer 250 mensen blanco of ongeldig. Dat is vrij veel. Maar het feit dat de kiezer onze lijst na alles wat er de afgelopen jaren gebeurde het vertrouwen heeft gegeven, sterkt mij in het geloof in ons project.’

Dichtbij de burger‘We zijn tijdens de campagne van deur tot deur gegaan, en hebben met de inwoners van Drogenbos gepraat over veiligheid, netheid, mobiliteit, milieu … kortom over alles waar de mensen wakker van liggen’, licht Calmeyn toe. ‘Eén ding houden we steeds voor ogen: mensen willen in een aangename omgeving leven. Daar proberen we zo veel mogelijk aan te werken. Drogen-bos is de laatste jaren geëvolueerd van een gemeente die vooral bekend stond om haar warenhuizen naar een gemeente waar het tof is om te wonen. Het aantal inwoners stijgt. Intussen hebben we de kaap van 5.000 over-schreden, we zijn van 4 naar 5 schepenen gegaan, en van 15 naar 17 gemeente-raadsleden.’

Drogenbos Plus-LB heeft volgens Calmeyn de verkiezingen gewonnen door een programma voor te stellen dat dicht bij de burger staat. ‘We hebben

Alexis Calmeyn volgt zichzelf op als burgemeester van Drogenbos. Met zijn lijst Drogenbos Plus-LB behaalt hij de absolute meerderheid in de gemeenteraad én het OCMW. Daarmee is de Calmeyndynastie bevestigd in Drogenbos. Maar naast het feit dat beiden volgens Alexis altijd voor een project voor Drogenbos kozen en dat ze de absolute meer-derheid behaalden, vindt zoon Calmeyn dat je hem niet kan vergelijken met zijn vader. ‘Onze stijl is helemaal anders.’

Calmeyndynastie wordt bevestigd met tweede ambtstermijn Alexis Calmeyn

‘Ik heb een totaal andere stijl dan mijn vader’

het programma met iedereen in onze lijst doorgesproken. Voor elk thema kwamen we met de groep samen. Zo hebben we een project opgebouwd dat gedragen wordt door iedereen. Communautaire scherpslijperij heeft het in Drogenbos duidelijk niet gehaald (waarmee Calmeyn refereert aan de UF-lijst van Corinne François, n.v.d.r.). Ik blijf erbij: één burger is gelijk aan één citoyen.’

complexerDe voorbije jaren waren niet eenvoudig. ‘Onze gemeente stond samen met de andere faciliteitengemeenten centraal in de hele BHV-problematiek, maar de institutionele akkoorden zijn wel een opluchting voor de faciliteitengemeen-ten geworden’, vindt Calmeyn. ‘De communautaire angel is eruit. De faciliteiten blijven behouden, en dat staat nu ook in de grondwet. Faciliteiten zijn volgens mij een verrijking en geen instrument voor communautair opbod. Wij passen in Drogenbos dan ook gewoon de wet toe.’

Naast de institutionele akkoorden kreeg Drogenbos de afgelopen jaren te maken met de mogelijke komst van grote projecten zoals de stelplaats Marconi en Vastiau Godeau. De gemeente bleef ook niet gespaard van overstromingen. ‘Allemaal zaken die de mensen beroeren, en waar we met Drogenbos Plus-LB aan werken’, stelt Calmeyn. ‘Al is het niet eenvoudig, want veel zaken worden door de hogere overheid beslist. Voor de overstromingsproblematiek moeten we bijvoorbeeld niet alleen met de buur-gemeenten, maar ook met de twee gewesten, de provincie, rioolbeheer-ders en noem maar op samenwerken.’

Een gemeente besturen is veel com-plexer geworden dan jaren geleden, vindt Calmeyn. ‘Toen mijn vader

burgemeester was, was er geen sprake van de gsm. Er was ook geen computer en alle communicatie gebeurde via een vast telefoontoestel. Dat is allemaal veranderd. Het vergt ook een andere aanpak.’

De uitdagingen voor de komende legislatuur zijn niet min. Calmeyn: ‘Om te beginnen moeten we de studie om het gemeentelijke patrimonium te (her)bekijken voortzetten. Er zijn in heel wat gebouwen onderhoudswerken nodig, en ook het plein voor het gemeentehuis moet heringericht worden, zodat Drogenbos een echt centrum krijgt. Hierbij moeten we rekening houden met wat budgettair haalbaar is. Ook in netheid gaan we investeren. Maar het wordt een én-én verhaal. We moeten de burgerzin aanwakkeren. Er komt een ‘proper-heidsplan’. Vier stadswachten zijn aangeworven. Twee daarvan zullen Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) uitschrijven om kleine misdrijven zoals hondenpoep, graffiti, sluikstorten … te kunnen aanpakken. Zij zullen foto’s maken als iets niet in orde is en gaan dit melden bij de gemeentediensten. Ik denk bijvoor-beeld aan een kapotte vuilbak, sluik-storten, een verkeersbord dat omver is gereden ... Het systeem zal nog worden uitgebreid. In het OCMW zal de nieuwe voorzitter Myriam Sents werk maken van de oprichting van een sociaal huis. Kortom: we zullen in alle beleidsdomeinen een tandje bijsteken. Ik verwacht dan ook van de schepenen die hun ambt opnemen dat ze tijd maken voor hun bevoegdheden’, besluit Calmeyn.

Joris Herpol

© T

ine

De

Wild

e

Page 6: kaaskrabber januari 2013

6

Het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) Kuikenpad dateert niet van vandaag. Het is al sinds de jaren negentig het voorwerp van hevige discussies in Drogenbos. Het doel van het BPA is een zone te maken waar wonen, groen en een bejaardentehuis op één plaats met elkaar kunnen worden verweven. Het BPA moet de ruimtelijke invulling van de zone aan de Kuikenstraat, Langestraat, Sterstraat en Fleur-beekstraat regelen. De bedoeling is ook om de bouwhoogte en bouwdiepte in deze zone vast te leggen. Na grondig studiewerk en heel wat onderhandelingen werd het plan in 2004 concreet ingevuld. Zo wordt er een verkaveling ingetekend, een rusthuis en een andere ontsluiting van de Langestraat.

voorgeschiedenisMaar er is ook een keerzijde aan de medaille: 46 eigenaars van percelen zullen onteigend worden als het BPA Kuiken-pad wordt uitgevoerd. Heel wat inwoners van Drogenbos zien die plannen niet zitten en laten op de eerste informatie-vergadering over het BPA hun ongenoegen blijken. Er volgt ook een petitie.

Het college onder leiding van Jean Calmeyn, die dan burgemeester is, krijgt kritiek omdat het openbaar onderzoek tijdens de vakantieperiode wordt gehouden. De burgemeester pareert die kritiek en verklaart op Ring-tv ‘dat de inwoners genoeg kansen zullen krijgen om bezwaarschriften in te dienen’. Maar het protest blijft aanhouden en het gemeente-bestuur van Drogenbos trekt het onteigeningsplan in

september 2004 uiteindelijk in. De gemeente blijft wel bij haar plan om de bestaande bedrijvenzones uit te breiden en plaats te maken voor sociale woningen en een bejaarden-tehuis. Alleen wil de gemeente deze keer geen onteigeningen meer. Als de betrokken eigenaars later vernemen dat ze niet met de gemeente, maar met de intercommunale Haviland moeten onderhandelen, reageren ze ontzet. Haviland wil enkele percelen wél onteigenen om een extra toegangsweg te creëren voor de nieuwe verkaveling.

Het gewijzigde BPA wordt inmiddels voortgezet: het openbaar onderzoek loopt verder en er komt opnieuw een infovergadering. Er volgt zelfs een protestmars in het anders zo kalme Drogenbos. Burgemeester Jean Calmeyn probeert namens het college van burgemeester en schepenen de gemoederen te bedaren. Hij benadrukt met klem dat er geen persoonlijke belangen gemoeid zijn bij de opmaak van het BPA. Als Jean Calmeyn in november 2004 overlijdt, is de gemeenschap in Drogenbos in shock, en meteen ligt het dossier Kuikenpad een hele tijd stil. Tot in het verkiezings-jaar 2006.

Dan schieten enkele leden van de actiegroep, die zich tegen de plannen verzetten, opnieuw wakker. Deze keer omdat ze het niet nemen ‘dat de laatste groenzones in Drogenbos verloren dreigen te gaan voor woningen in de bewuste zone van het BPA’. Paul Smets van de Actiegroep Kuikenpad laat weten ‘dat het een goede zaak is dat de onteigeningen uit het plan geschrapt zijn, maar nu worden de laatste groenzones

BPA Kuikenpad in uitvoering

actie na ruim twintig jaar plannen

Het fameuze BPA Kuikenpad is in uitvoering. Dat betekent dat er nieuwe eengezins-woningen, appartementen, een rustoord, serviceflats en een groene zone bijkomen in Drogenbos. Over dit BPA is al veel inkt gevloeid. Vast staat dat Drogenbos er na de uitvoering anders zal uitzien.

uiT De gemeenTe

Page 7: kaaskrabber januari 2013

7

sinterklaas op bezoek bij okra

Traditiegetrouw bracht de Sint ook dit jaar een bezoek aan de ouderen in onze gemeente. Iedereen kreeg een geschenkje, een vriendelijk woord van de Sint en veel wensen voor een goede gezondheid en geluk in het nieuwe jaar. De leden van Okra komen elke maand samen voor een praatje, koffiekoeken en een gezellige namiddag.

Meer info: voorzitter Gust Guillaume, Marie Collartstraat 30, Drogenbos, 02 377 05 97

BPA Kuikenpad in uitvoering

actie na ruim twintig jaar plannen

achter de Colmar en AS Adventure bedreigd’. ‘Hier komt volgens de plannen een sociale woonwijk. Het rusthuis in de Fleurbeekstraat krijgt de kans een nieuwbouw te realiseren. De gemeente heeft deze wijzigingen niet overlegd met de buurtbewoners’, klinkt het. De actiegroep wil zo veel mogelijk bezwaarschriften verzamelen om het opgeven van het laatste stukje buitengebied van Drogenbos aan de kaak te stellen. Twee jaar later geeft de provincie Vlaams-Brabant uiteindelijk groen licht voor 100 sociale woningen en een rustoord met 188 bedden op de site Kuikenpad tussen de Verlengde Stallestraat en de Grote Baan.

vandaagEen bewogen geschiedenis dus, maar hoe staan de zaken er anno 2013 voor? Victor Vastesaeger was tot in 2009 de verantwoordelijke van de Dienst Grondgebiedzaken in Drogenbos en weet een en ander te kaderen. ‘Het BPA Kuikenpad is na alle procedures intussen goedgekeurd, met uitzondering van het luik over de ontwikkeling van de grootschalige kleinhandel langs de Verlengde Stallestraat. Daar zal het Gewest zich verder over moeten buigen. Voor de rest is het BPA in uitvoering. Het rustoord – waarvoor inmiddels een bouwvergunning is afgeleverd – wordt gerealiseerd door de NV Primmoser van afgevaardigd beheerder Mehdi Van Nuijs. Aanvankelijk was het rustoord gepland op de hoek van de Fleurbeekstraat en de Sterstraat, maar dat is na het protest herzien. Nu komt het langs de nieuwe weg die is aangelegd achter het Chinese restaurant in de Verlengde Stallestraat. Daar stond ook de hoeve Bachus die door Haviland werd opgekocht en is afgebroken om plaats te maken voor de sociale woningen. Een ander gevolg van het BPA Kuikenpad is de realisatie van een groene zone op een braakliggend terrein aan de Verlengde Stallestraat en de Grote Baan.’

Het perceel wordt geflankeerd door het bedrijventerrein en de ring en wordt een groene long. Het plan komt er onder impuls van schepen voor Milieu Fatima Boudjaoui en het Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën. Ook het FeliXart Museum, het OCMW van Drogenbos en het autobedrijf D’Ieteren zetten hun schouders onder het initiatief. Het gaat om een perceel van 4,5 hectare dat zal worden gevrijwaard van bebouwing en waar een project rond biodiversiteit wordt opgezet, met een moeras, hoog- en laagstambomen, een fiets- en wandelpad.

‘We willen een link leggen tussen de Zennevallei en de groene wandelroute vanuit Brussel’, zegt burgemeester Alexis Calmeyn (Drogenbos Plus-LB). ‘Het rustoord wordt inmiddels gebouwd, weliswaar aangepast tot een 125-tal bedden en 44 serviceflats. Het gaat om een privé-initiatief dat tegen half 2014 gerealiseerd zou moeten zijn. De nieuwe weg achter het Chinese restaurant aan de Verlengde Stallestraat kreeg de naam Zennebeemd. De intercommunale Haviland heeft inmiddels haar activiteiten herbekeken en is geher-structureerd. Dat had als gevolg dat de gronden van Haviland verkocht zijn aan de privésector. Matexi kocht een deel van de gronden op en zal er 12 eengezinswoningen bouwen. De bouwgroep Van Looy kocht een ander deel van de percelen en zal er 33 appartementen bouwen. Zo heeft de opmaak en de goedkeuring van het hele BPA een lange weg afgelegd. Er was protest, maar de beslissingen die mijn vader indertijd heeft genomen, waren steeds in consensus met het hele schepencollege. Het is goed dat er nu beweging in het dossier komt en dat er effectief aan de site wordt gewerkt’, besluit de burgemeester. Alles bij elkaar een bewogen evolutie van een plan dat er in het begin helemaal anders uitzag.

Tekst: Joris Herpol. Foto’s: Paul Smets.

verenigingsnieuws

Page 8: kaaskrabber januari 2013

8

vereniging in De kijker

hoe het begonDe heem- en geschiedkundige kring Sicca Silva Droogenbosch werd 22 jaar geleden opgericht onder impuls van de toenmalige schepen van Cultuur Marie-Elise De Sutter, die vandaag nog steeds voorzitter is. Ook haar broer Daniël (die gebeten is door de geschiedenis van Drogenbos en van zijn geboortestreek West-Vlaanderen), Rik en Jeanne Gos, Maurice Verbeeck (de vroegere gemeentesecretaris) en Daniëlle Bruynninckx stapten mee in het heemkundige bootje. Door de oprichting van Sicca Silva wilde ze vermijden dat heel wat geschiedenis en belangrijke documenten verloren zouden gaan: niet alleen materiële zaken, maar ook herinneringen. Vandaag kunnen zij rekenen op een groep van elf mensen die dezelfde zorg delen.

waardevolle documenten op de container‘Wij zien de oude Drogenbossenaren rondom ons verdwijnen. Jammer genoeg verdwijnen samen met hen vaak ook de herinneringen’, ervaart Hilda. ‘Enkele dagen of weken na het overlijden duiken plots containers op,

Sicca Silva Droogenbosch

De geschiedenis van Drogenbos verzameld

Gegevens verzamelen, archiveren en voor het nageslacht bewaren. Dat is in het kort wat Hilda Jacquemijns met hart en ziel bij Sicca Silva Droogenbosch doet. Ook haar echtgenoot Ward Kennes is als penningmeester bij de organisatie betrokken. Een gesprek met een oproep om oude documenten niet zomaar weg te gooien en gegevens en verhalen over de Grote Oorlog uit te lenen voor een overzichtstentoonstelling in 2014.

waarin souvenirs worden gedropt die voor de nakomelingen weinig betekenen. Een foto van een betovergrootvader of een doodsbrief van een oude tante, een postkaart van een vriend of een oud lief … En laat dat nu juist datgene zijn waar wij zo veel belang aan hechten. Want daarmee kunnen wij vaak de geschiedenis reconstrueren, andere informatie verkrijgen of vooral zorgen dat het verleden niet wordt vergeten. Daarom doen wij een oproep aan de lezers: heb je documenten, foto’s, voor-werpen of gegevens over het verleden waarvan je denkt dat ze toch geen waarde hebben (en commercieel is dat meestal ook zo), geef ons dan een seintje. Wij beloven jou dat we alles zullen bewaren voor het nageslacht.’

expo wereldoorlog iNaast het archiveren werkt Sicca Silva ook grotere projecten uit. Op vraag van het gemeentebestuur van Drogen-bos willen zij in 2014 een tentoonstel-ling opzetten over de Grote Oorlog: het bloedigste en meest onmenselijke gevecht dat voor een groot deel in ons land werd uitgevochten. ‘De bedoeling is om documentatie te verzamelen over deze periode, zodat we alles kunnen

verwerken in een mooie expo’, vertelt Hilda. ‘Heb je nog materiaal uit deze tijd zoals wapens, gasmaskers, gamellen, uniformonderdelen …, ontleen ze ons dan voor de tentoonstelling. Maar ook wie paspoorten, doodsbrieven, doodsprentjes, postkaarten … heeft uit die tijd, mag ons die documenten altijd bezorgen. We beloven dat iedereen alles ongeschonden terug krijgt. En heb je bepaalde zaken niet meer nodig, dan archiveren wij alles met plezier.’

Page 9: kaaskrabber januari 2013

9

eindejaarsreceptie cultuurraad‘De beste receptie van uren in het rond’ (Jan De Craen, voorzitter vzw ‘de Rand’)

We schrijven vrijdagavond 14 december, een dag met veel regen en wind. Het is eens iets anders dan de sneeuw die vorig jaar het straatbeeld in Drogenbos wit kleurde. Voorzitters, bestuursleden en andere genodigden maken er een aangename avond van. De voorzitter van de cultuurraad looft de inzet van alle vereni-gingen, van vzw ‘de Rand’ en van Patricia, onze onthaalmede-werkster in de Muse. Het nieuwe (en oude) gemeentebestuur wordt gefeliciteerd met de verkiezingsuitslag, vooral omdat het – net als gewezen burgemeester Jean Calmeyn – onze gemeente uit de communautaire sfeer blijft houden.

De voorzitter kondigt daarnaast een groots evenement aan in het weekend van 8 mei 2015. Op de planning staat een activiteit waar alle verenigingen aan zullen meewerken. Jan De Craen, voorzitter van vzw ‘de Rand’, komt in zijn speech op deze inspanning terug. Hij prijst dat we in soms moeilijke omstandigheden blijven geloven dat mensen elkaar nodig hebben en dat we blijven inzetten op gemeenschapsvorming.

Zoals bekend staat onze cultuurraad niet alleen voor geestelijk verrijkende cultuur. We hechten ook veel belang aan het culinaire genot. Restaurant Goesting uit Halle en chef Erwin Vander Oost bevredigen die goesting meer dan voldoende.

Tot volgend jaar.Niko Lerminiaux

Sicca Silva Droogenbosch

De geschiedenis van Drogenbos verzameld

verhalen over de grote oorlogNaast documenten en accessoires is Sicca Silva ook op zoek naar verhalen over WO I. ‘De laatste oud-strijder is overleden, maar misschien herinner je je nog verhalen van jouw (groot)ouders over hoe zij de oorlog hebben beleefd. Wij zouden ze graag horen en optekenen. Ken je een verhaal, geef ons dan een seintje. Wij komen graag langs om alles op een bandje op te nemen en de aangereikte informatie uit te schrijven. Zo gaat jouw verhaal meteen mee de eeuwigheid in.’

prins in DrogenbosOok Hilda kent een verhaal uit de oorlog. ‘Tijdens WO I zou het huis waarin ik vandaag woon opgeëist zijn door de Duitse militairen. Zij zouden er hun legeroverste hebben ingekwartierd. Wat bijzonder is, is dat deze man een prins zou zijn geweest. Wij hebben lange tijd een zakdoek van hem gehad, waarop een prinselijk kroontje was geborduurd. Jammer genoeg is die verloren gegaan.’

Ook in de volgende kaaskrabbers probeert Sicca Silva getuigenissen of afbeeldingen uit de Eerste Wereldoorlog te publiceren, zodat deze vreselijke tijd nooit wordt vergeten en zodat wij in eer en geweten kunnen zeggen: nooit meer oorlog. Wie weet zijn het wel jouw foto en verhaal die binnenkort in deze kaaskrabber prijken. Duik eens in je eigen archief. Je vindt er beslist interessante informatie.

Niko en André Lerminiaux

Heb je nog voorwerpen of ken je verhalen over de Eerste Wereldoorlog? Heb je thuis op zolder oude foto’s, brieven … die je liever kwijt dan rijk bent?

Ward en Hilda Kennes-Jacquemijns, Grote Baan 111, Drogenbos, 02 377 05 98, [email protected].

verenigingsnieuws

Page 10: kaaskrabber januari 2013

10

40 jaar zenne en zoniën

strijden tegen verstedelijking

De streekvereniging Zenne en Zoniën blaast dit jaar veertig kaarsjes uit en vierde dat onlangs in GC de Moelie. Zenne en Zoniën ijvert al vier decennia voor het behoud van het groene, Vlaamse en landelijke karakter van de Zennevallei. De vereniging is vooral actief in Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Drogenbos, Halle, Sint-Genesius-Rode en Linkebeek. We blikken terug én vooruit met voorzitter Roger Swalens, een van de pioniers van Zenne en Zoniën.

Zenne en Zoniën koos als locatie voor zijn veertigste verjaardagsfeestje niet toevallig voor het Linkebeekse gemeenschapscentrum. De streek-vereniging stond namelijk in de jaren zeventig mee aan de wieg van de oprichting van de Moelie. ‘De omvor-ming van het oude schoolgebouw tot ontmoetingscentrum voor de Vlamin-gen is er inderdaad gekomen mede dankzij Zenne en Zoniën’, vertelt voorzitter Roger Swalens. ‘Toen de vroegere meisjesschool van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën opgedoekt werd, kwam er vanuit de Vlamingen in Linkebeek de vraag om er een ontmoetingscentrum van te maken. Samen met onder meer oud-gemeenteraadslid Jef Motté zijn we met het dossier naar de toenmalige minister van Cultuur Rika De Backer getrokken, en niet lang daarna kocht zij het oude schoolgebouw. Begin jaren tachtig werd er gestart met de

verbouwing en er werd ook een nieuw stuk aangebouwd.’

Zenne en Zoniën is sinds de beginjaren erg actief op het vlak van erfgoed. ‘We hebben aan de kar getrokken bij heel wat procedures rond de bescherming van waardevolle gebouwen en land-schappen. Zo ook in het dossier van de Boesdaalhoeve in Sint-Genesius-Rode’, zegt Roger Swalens. ‘De prachtige hoeve dreigde in de jaren zeventig te worden afgebroken en de huisvestings-maatschappij van Halle wilde er een aantal grote appartementsblokken neerpoten. Mede dankzij de vereniging is dat niet gebeurd en werd de hoeve beschermd. Later is ze eigendom geworden van de Vlaamse Gemeenschap, die er het gemeenschapscentrum in onderbracht.’

Druk van verstedelijkingAnno 2012 ligt de klemtoon bij Zenne

en Zoniën enigszins noodgedwongen meer op ruimtelijke ordening en leefmilieu. ‘We zijn nog altijd in de weer met dossiers rond erfgoed, maar door de toenemende druk van de verstedelijking krijgen we nu te maken met heel andere koek. Veertig jaar geleden rezen er hier en daar plannen voor grote, spectaculaire projecten, terwijl het nu om veel kleinschaligere zaken gaat. De kleinere bouwprojecten rijzen als paddenstoelen uit de grond, terwijl onze streek ongeveer volge-bouwd is. Brussel trekt zodanig veel mensen aan dat de emmer overstroomt, maar ik vind dat het niet onze taak is om iedereen dan maar hier op te vangen door altijd maar meer groene ruimte op te geven. De verstedelijking rukt verder op. Wie er tegen wil vechten, krijgt het alsmaar moeilijker. De codex ruimtelijke ordening van de Vlaamse overheid is tegenwoordig tien centimeter dik. Het aantal ruimtelijke

© T

ine

De

Wild

e

Page 11: kaaskrabber januari 2013

1111

uitvoeringsplannen is niet meer bij te houden. Dat is echt specialistenwerk waar de ‘gewone’ burger nauwelijks zijn weg in vindt. Precies daarom is een streekvereniging als Zenne en Zoniën meer dan ooit nodig.’

uniek in vlaanderen‘Veertig jaar geleden leefde bij de groep mensen die aan de wieg van onze vereniging stonden de overtuiging dat onze streek geen zielloos overloopgebied van Brussel mocht worden, dat uitverkocht zou worden aan promotoren en speculanten. En die overtuiging is na veertig jaar nog altijd onze drijfveer’, meent Roger Swalens. ‘Onze vereniging is vrijwel uniek in Vlaanderen, maar het is vaak een gevecht van David tegen Goliath. Onze vereniging telt ongeveer tweehonderd steunende leden, maar het actieve bestuur bestaat uit amper zes mensen. Onze mensen en ook onze middelen zijn erg beperkt. Gelukkig is een van onze bestuursleden een jurist die kaas heeft gegeten van ruimtelijke ordening en het kluwen van procedures. Maar dan nog blijft het erg moeilijk om te vechten tegen grote projectontwikkelaars en Vlaamse en gemeentelijke administraties. Zij laten zich nu vaak bijstaan door een batterij aan gespecialiseerde ambtenaren en studiebureaus. Wie op het gebied van ruimtelijke ordening, mobiliteit of leefmilieu weerwerk wil bieden, moet zich door honderden pagina’s studies, statistieken, juridische spitsvondigheden en soms lachwekkend vakjargon worstelen. We kunnen ook onmogelijk alle dossiers die een bedreiging vormen voor de schaarse groene ruimte in de Zennevallei opvolgen. We proberen er daarom die uit te pikken die een vrij grote impact hebben, zodat we de belangen van zo veel mogelijk mensen kunnen verdedigen.’‘Gemeentebesturen geven de inwoners tegen-woordig wel inspraak, maar vaak nog op een gepolitiseerde manier. Onafhankelijke stemmen krijgen nauwelijks plaats. Men probeert ons ook vaak in een bepaalde partijpolitieke hoek te duwen, maar we bepalen onze mening na veertig jaar nog altijd onafhankelijk. En precies dat is onze grote sterkte.’

De jarige vereniging kreeg onlangs nog felicita-ties van Geert Bourgeois, Vlaams minister bevoegd voor de Rand. Die noemde Zenne en Zoniën de kanarie in de Vlaamse koolmijn en dankte de vereniging omdat ze zuurstof geeft aan het debat. Bourgeois wees erop dat demo-cratie en politiek debat geen zaak zijn van politieke partijen alleen en bedankte de vereni-ging om al veertig jaar de moeial te zijn. ‘Die woorden klonken ons als muziek in de oren’, lacht Roger Swalens.

Tina Deneyer

© T

ine

De

Wild

e

femma DrogenbosLesgever pilates en BBB gezocht

Een enthousiaste groep vrouwen, leden van Femma Drogenbos, is op zoek naar een lesgever pilates en BBB vanaf februari 2013. Zie jij het zitten om onze groep te laten zweten en onze conditie op te krikken op donderdag van 20 tot 21 uur of ken je iemand die dit kan doen? Laat het ons weten via [email protected], 02 333 05 70 of [email protected], 02 332 38 84 (na 18 uur).

verenigingsnieuws

koninklijke fanfare sint-niklaasEen einde en een begin …

Afscheid

De Koninklijke Fanfare Sint-Niklaas Drogenbos heeft sinds 1897 veel generaties bestuurders gekend; allemaal toegewijde vrijwilligers die zich hard en met een hart voor muziek inzetten voor de fanfare. Met spijt vernamen we dan ook het overlijden van Simonne Delansnoy, een van onze oud-bestuursleden en echt-genote van erevoorzitter Gerard Huys.

Van feitelijke vereniging naar vzw

Op 6 december is de vzw KoFaSiND opgestaan. De fanfare is niet langer een feitelijke vereniging. Symbolisch hebben we gekozen voor die datum, die refereert aan Sint-Niklaas. Met ons versterkt bestuur zijn we klaar om een brug te bouwen tussen de tradities en de toekomst, zoals we ook een verbinding willen maken tussen alle muzikanten en leden van wereldwijde oorsprong. Muziek kent immers geen grenzen.

Graag passen we ons als fanfare aan de realiteit van de 21e eeuw aan. Waar 115 jaar geleden de fanfare in stoet achter de vlag rond de kerktoren liep, is de mobiliteit vandaag groter. De communicatiemiddelen zijn door de komst van het internet grensverleggend. Zoals een vlag een symbolische betekenis had, bepalen logo en website vandaag de identiteit van een vereniging. Voortaan zijn de naam KoFaSiND en het nieuwe logo de vlag waar we muzikaal en virtueel achter lopen.

Ontdek meer over onze optredens en waar we mee bezig zijn via www.kofasind.be. We kijken uit naar jouw bezoek. Voeg ons gerust toe aan jouw favorieten, en kom regelmatig eens langs.

Guido VanakenVoorzitter KoFaSiND

Page 12: kaaskrabber januari 2013

12

wanneer wie / waT waar

januari17 13.30 café combinne / praatgroep GC de Muse

20 14.30 Davidsfonds / familiefeest Hof ter Nering

24 13.30 café combinne / praatgroep GC de Muse

31 13.30 café combinne / praatgroep GC de Muse

februari2 14.00 ziekenzorg / lichtmisviering Gem. feestzaal

6 14.00 guinelli / goochelshow GBS De Wonderwijzer

7 13.30 café combinne / praatgroep GC de Muse

12 14.30 okra / ledenvergadering Gem. feestzaal

21 13.30 café combinne / praatgroep GC de Muse

24 09.00 cultuurraad / ontbijtgesprek Lounge FeliXart

28 13.30 café combinne / praatgroep GC de Muse

acTiviTeiTenkalenDer

wekelijkse acTiviTeiTenkalenDer

Dansgroep DosiDoDe Pattotterkes dansen wekelijks op zaterdag van 10 tot 11 uur in de Regenboog o.l.v. Marijke.De Giechels dansen op zaterdag van 11.15 tot 12.15 uur in de Regenboog o.l.v. Marijke en Ines.De Groovers dansen op zaterdag van 10 tot 11 uur in de gemeentelijke feestzaal o.l.v. Elke en Lieze.De groep hiphop voor beginners danst op vrijdag van 19.30 tot 20.30 uur in de Regenboog o.l.v. Elke.De groep hiphop voor gevorderden danst op woensdag van 20 tot 21.30 uur in het Paviljoen o.l.v. Tina.De Jemenieters dansen op maandag van 20 tot 21.30 uur in de gemeentelijke feestzaal o.l.v. Nouche.Info: Nouche Sents, 02 377 12 31

Djembégroep DosiDoDjembé voor kinderen op woensdag van 18.30 tot 19.30 uur in het Paviljoen.Djembé voor volwassenen op woensdag van 19 tot 20 uur in het Paviljoen.

Dansgroep De zanDloperElke vrijdag van 14 tot 17 uur dansen de leden van dansgroep De Zandloper in de gemeentelijke feestzaal onder leiding van Jean-Pierre Bulté. Meer info: Gust Guillaume, 02 377 05 96 of Jean-Pierre Bulté, 02 377 05 97

onTmoeTing Tussen seniorenDe senioren zijn elke maandag en woensdag van 13 tot 17 uur welkom in het Paviljoen, om een kaartje te leggen, een koffie of een pintje te drinken en samen een babbeltje te slaan. Meer info: Christiane Lerminiaux,02 377 63 19

sinT-sebasTiaansgilDeDe schutters van de gilde komen elke maandag om 18 uur samen in café Oud Droogenbosch. Tot eind oktober richten ze hun pijlen op de liggende wip (niet als het regent).Meer info: Bob Vander Oost, 02 377 02 55

bibliobusDe bibliobus van Beersel komt drie keer per week naar onze gemeente:op woensdag aan GC de Muse van 16 tot 17 uurop donderdag in de Boomgaardwijk van 14 tot 15.30 uurop vrijdag achteraan de parking aan het Paviljoen van 14 tot 15.30 uurMeer info: GC de Muse, 02 333 05 70 (9-12 uur)

zangkoor serenaTaZangkoor Serenata komt wekelijks samen in de gemeentelijke feestzaal, van 19.30 tot 21.30 uur. Meer info: Myriam Claessens, 0475 36 97 08 of [email protected]

bericht aan de verenigingenResolutie van foto’sIn de kaaskrabber worden maandelijks verenigingsartikels opgenomen. De foto’s die bij de teksten horen voldoen jammer genoeg niet altijd, waardoor we ze niet kunnen publiceren in de gemeenschapskrant. Het is belangrijk om oog te hebben voor de resoluties van de foto’s. Wanneer de resolutie te laag is ingesteld, betekent dit dat de foto weergegeven wordt in blokvorm wanneer je hem uitvergroot. Graag tonen we aan de hand van bovenstaande foto even aan wat we hier exact mee bedoelen. Wil je weten of jouw foto van een voldoende kwaliteit is? Ga dan op de foto staan, druk op de rechtermuisknop en ga naar eigenschappen. Daar kan je bekijken hoe groot jouw foto is. Foto’s in de kaaskrabber moeten een resolutie van ongeveer 1200x1700 pixels in 300 dpi hebben. Als er MB (en niet KB) bij de eigenschappen van jouw foto staat, zit je altijd goed.

Meer info: GC de Muse, 02 333 05 70, [email protected]

Page 13: kaaskrabber januari 2013

filmstage11-12-13 februarivorming

We maken van je groep een echte filmcrew met cameraman, regisseur, geluidsman en nog een heleboel andere medewerkers. Onder profes-sionele begeleiding gaat iedereen aan de slag. Op een actieve manier maak je kennis met de verschillende fasen en taken in het film-productieproces. Kies je voor een spannende kortfilm? Een soapaflevering of een nieuwsi-tem? Prijs je het nieuwste product aan in een reclamespotje? Of toch maar een minidocumentaire? Stilte op de set en … actie!

Locatie: GC de Muse

Kostprijs: 65 euro, 60 euro (leden Gezinsbond)

Info en inschrijven: [email protected], 02 333 05 70

babbeltuurKinderateliers Nederlandsvanaf 16 januari

Babbeltuur is een wekelijks kinderatelier voor kinderen van 4 tot 7 jaar voor wie het Nederlands niet de moedertaal is. Het kinderatelier is de ideale gelegen-heid om gedurende 8 weken in het Nederlands te knutselen en te spelen.

Aan het einde van deze 8 weken laten de kinderen tijdens een toonmoment zien wat ze geleerd en gemaakt hebben. Het zijn geen taallessen, je kan niet verwachten dat de kinderen na 8 ateliers vlot Nederlands spreken.

Voor kinderen met een basiskennis Nederlands is het goed dat ze ook in hun vrije tijd hun Nederlands spelen-derwijs kunnen oefenen. Ook kinderen die nog geen Nederlands kennen, kunnen participeren. Voor deze kinderen is het een speelse kennis-making met het Nederlands.

Locatie: GC de Moelie

Data: 16-23-30 januari, 6-20-27 februari, 6-13 maart 2013telkens op woensdag van 14 tot 16 uur

Prijs:65 euro voor kinderen die in een faciliteitengemeente wonen of er naar school gaan en voor een tweede kind uit hetzelfde gezin75 euro voor kinderen die buiten de gemeente wonen

Info en inschrijven: 02 380 77 51, www.demoelie.be, [email protected]

nieuws uiT De muse

guinelliGoochelshowwoensdag 6 februari familie

Zin om eens lekker te genieten van ongelooflijke goochelacts? Dan mag je dit niet missen. Als kindervriend bij uitstek weet Guinelli zijn publiek mateloos te boeien. Je zult niet zomaar passief zitten te kijken, want het publiek wordt interactief betrok-ken bij deze kindergoochelshow vol kleur, spanning, magie en humor.

Voor kinderen vanaf 4 jaar.

14 uur - GBS de Wonderwijzer (Drogenbos)Tickets: 8 euro (kassa), 6 euro (vvk)

Info en tickets: [email protected], 02 333 05 70

nieuws uiT De moelie

esmé bos, bart voet en gwen cresensWalsvrijdag 25 januari muziekDe wals danst als een rode draad door het kersverse liedjesprogramma van dit nieuwe trio, bekend van o.a. Duveltjesker-mis, Tres Tigres Tristes, El Tattoo del Tigre en Raymond van het Groenewoud. Zij spelen eigen composities en geleende liedjes van Hank Williams, Serge Gainsbourg, Gus Viseur, de Catalaanse zangeres Marina Rossel en The Beatles. In het Frans, Spaans, Italiaans, Engels en Oost-Vlaams …

Esmé Bos (zang), Bart Voet (gitaar en hammond), Gwen Cresens (accordeon en bandoneon)

20.30 uur - GC de Moelie Tickets: 18 euro (kassa), 16 euro (vvk)

Info en tickets: 02 380 77 51, www.demoelie.be, [email protected]

ann ceurvels, ianka fleerackers & Tania poppeMoi non plus donderdag 21 februari muziektheater

In deze vuurrode voorstelling word je onderge-dompeld in de geur, kleur en smaak van wat het vlees zo graag voelt en wat de geest zo hard wil. Drie lezende vrouwen, die over de letters heen het publiek laten meegenieten van hun kirrende kronkels en hun verborgen verlan-gens. Twee muzikanten, Tim Visterin en Dries Verhaert, die beats en slepende melo-dieën toveren op het trillende vel van hun drie leading ladies.

20 uur - GC de MoelieTickets: 20 euro (kassa), 18 euro (vvk)

Page 14: kaaskrabber januari 2013

De uitslagen van de recente provincieraadsverkiezingen, die het Agentschap voor Binnenlands Bestuur (www.vlaanderenkiest.be) voor het eerst per gemeente ter beschikking stelt, leveren verrassende bevindingen op.

uitslag provincieraadsverkiezingen in de zes

Tien procent minder stemmen voor Franstalige partijen

provincieraadsverkiezingen echter telkens beter. Dat komt omdat hier bij de gemeenteraadsverkiezingen telkens ook tweetalige lijsten opkwamen. De verschillen moeten echter enigszins gerelativeerd worden, omdat het tweetalige Belg-Unie bij de provincieraadsverkiezingen in de zes 1 tot 5,65 procent haalde en er bij deze verkiezingen opvallend meer blanco of ongeldig gestemd werd. In Kraainem bijvoorbeeld werden voor de gemeenteraadsverkiezingen 6.824 geldige stemmen uitgebracht en bij de provincieraads-verkiezingen slechts 6.208. Het is plausibel te veronderstellen dat het vooral Franstaligen zijn die bij provincieraadsverkie-zingen meer blanco of ongeldig stemden.

De Leuvense politoloog Bart Maddens wijt het opvallende verschil in kiesgedrag bij beide verkiezingen aan het feit ‘dat zelfs in faciliteitengemeenten met een zeer belangrijke communautaire breuklijn het stemgedrag ook door andere lokale factoren beïnvloed wordt’. ‘Een aantal kiezers zullen los van communautaire aspecten bijvoorbeeld van oordeel zijn dat het gemeentebestuur goed werk leverde op een aantal domeinen en het hiervoor steunen. Een zittend bestuur profiteert bij verkiezingen sowieso altijd van een zekere bonus. Terwijl je bij gemeenteraadsverkiezingen nog

Terwijl de Franstalige partijen in de zes faciliteitengemeen-ten bij de gemeenteraadsverkiezingen 63,7 procent van het aantal uitgebrachte geldige stemmen kregen, haalde de Franstalige eenheidslijst UF bij de provincieraadsverkiezin-gen slechts 53,99 procent. Voor de Nederlandstalige partijen was dat respectievelijk 28,4 en 41,8 procent. Van alle voor de provincieraadsverkiezingen uitgebrachte stemmen op Nederlandstalige partijen kreeg de N-VA in de zes overigens 29,01 procent, Open Vld 20,1, Groen 20,1, CD&V 16,5 en sp.a 7,9.

verschil lokaal-provinciaalIn Linkebeek haalde LB bij de gemeenteraadsverkiezingen 79,1 procent van de stemmen; de UF bij de provincieraads-verkiezingen slechts 65,8 procent. Bij de gemeenteraads-verkiezingen scoorde IC-GB in Sint-Genesius-Rode 65,5 procent en LB-Union in Wezembeek-Oppem 77,7 procent; de UF bij de provincieraadsverkiezingen respectievelijk 54 en 63,3 procent. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Wemmel kreeg de grotendeels Franstalige lijst LB 44,2 procent en de UF 8,9 procent, terwijl bij de provincieraads-verkiezingen slechts 34,6 procent voor UF stemde. In Kraainem en Drogenbos deed de UF het bij de

Page 15: kaaskrabber januari 2013

15

DE KAASKRABBER is een uitgave van gemeenschaps-centrum de Muse en vzw ‘de Rand’. De kaaskrabber komt tot stand met de steun van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de provincie Vlaams-Brabant.

REDACTIEAndré Lerminiaux, Niko Lerminiaux, Patricia Motten, Paul Smets

EINDREDACTIEVeerle Weeck, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel, [email protected]

HOOFDREDACTIEGeert Selleslach, 02 456 97 [email protected]

REDACTIEADRESGC de Muse, Patricia MottenKuikenstraat 4, 1620 Drogenbostel. 02 333 05 70fax 02 333 05 [email protected] op ma, di, do en vr van 9.00 tot 12.00 uur

VERANTWOORDELIJKE UITGEVEREddy FransKaasmarkt 751780 Wemmel

ranD-nieuws

een aantal mensen hebt die voor andere dan communautaire redenen voor Franstalige partijen stemmen, is het aantal UF-stemmen bij provincieraadsverkiezingen vanuit weten-schappelijk oogpunt de beste indicator voor de telling van de groep kiezers die zich identificeert als Franstalig’, aldus Maddens.

franstalig versus ideologisch stemmenIn het verleden bleek al meerdere keren dat er veel meer Franstalig werd gestemd bij verkiezingen voor Kamer, Senaat of het EU-parlement in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde dan bij verkiezingen voor het Vlaams Parlement in de kieskring Vlaams-Brabant. ‘Franstalige partijen krijgen altijd minder stemmen als ze als UF opkomen. Dan trekken ze immers alleen een harde kern kiezers aan die hun stem enkel baseren op hun Franstaligheid. Als de Franstalige kiezers de mogelijkheid hebben om ideologisch te stemmen op de hele waaier aan Franstalige partijen is het aantal Franstalige stemmen veel hoger’, aldus politoloog Kris Deschouwer (VUB). Volgens Luk Van Biesen hebben een aantal Franstaligen in de zes ook bij de jongste provincie-raadsverkiezingen ideologisch gestemd. Het hoge percentage dat Groen haalt – 20,1 procent van alle Vlaamse stemmen in de zes – wijst er volgens hem op dat deze partij ook vanuit Ecolo stemmen kreeg.

Luk Van Biesen (Open Vld), volksvertegenwoordiger en al dertig jaar Vlaams gemeenteraadslid in Kraainem, vindt de uitslag voor de provincieraadsverkiezingen in de faciliteiten-gemeenten overigens zeer bemoedigend. ‘Deze uitslag geeft voor het eerst weer hoe de kiezers zich werkelijk uiten als het gaat om verkiezingen voor een Vlaams bestuursniveau. Het is duidelijk dat vooral in faciliteitengemeenten, waar de communautaire problemen werden verhoogd door de niet-benoemde burgemeesters, de Franstalige partijen beter standhielden bij de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de provincieraadsverkiezingen durfde echter al 41,78 procent van de kiezers resoluut kiezen voor een Vlaamse partij. Er is dan ook geen enkele reden om de faciliteitengemeenten op te geven.’

Bart Maddens beaamt dat deze uitslag vanuit Vlaams perspectief een aangename verrassing is. ‘Voorheen werd steeds gedacht dat in de faciliteitengemeenten twee derde Franstalig is, terwijl de UF-aanhang in de praktijk slechts iets meer dan de helft blijkt te zijn.’ Het hoger vermelde ‘BHV-effect’ waarbij Franstaligen meer Franstalig stemmen als ze voor hun partijen kunnen stemmen zal bij nieuwe verkiezingen voor Kamer, Senaat of het EU-parlement in de zes echter niet afzwakken, vermits kiezers hier kunnen blijven stemmen voor partijen die ook in Brussel opkomen. Hij is als wetenschapper verheugd dat het Agentschap voor Binnenlands Bestuur voortaan de uitslagen van de provin-cieraadsverkiezingen per gemeente geeft, maar wijst erop dat dit in de toekomst ook de strategie van partijen zal beïnvloeden. ‘In Machelen haalde UF bij de provincieraadsverkiezingen 7,41 procent, in Meise 6,1 procent. Dergelijke percentages zijn goed voor minstens een gemeenteraadszetel en zullen de Franstaligen in 2018 mogelijk stimuleren om ook daar lokale lijsten in te dienen.’

Luc Vanheerentals

Page 16: kaaskrabber januari 2013

beelDen uiT Drogenbos©

Tin

e D

e W

ilde

9 December 2012, 18.36 uur, kersTconcerT, DrogenbosFotografe Tine De Wilde trekt er op uit in Drogenbos en legt haar impressies vast in verrassende beelden.