JouRRRnaal februari 2013

16
COLUMN: Volhouden door hoop! Hemd-Van-Het-Lijf ‘Geniet nu, stel niet uit tot later!’ REPORTAGE: ‘In één ruk je so- ciale leven weg' Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam - jaargang 20 - nummer 2 - februari 2013 Winter rond het RRR

description

JouRRRnaal februari 2013

Transcript of JouRRRnaal februari 2013

Page 1: JouRRRnaal februari 2013

COLUMN:

Volhouden door hoop!

Hemd-Van-Het-Lijf

‘Geniet nu, stel niet uit tot later!’

REPORTAGE:

‘In één ruk je so-ciale leven weg'

Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam - jaargang 20 - nummer 2 - februari 2013

Winter rond het RRR

Page 2: JouRRRnaal februari 2013

Februari

De eerste maand van het jaar is weer verstreken. Een maand die uiteindelijk heel winters werd. Sneeuw geeft overlast maar zorgt ook voor mooie plaatjes. Op de voorpagina daarvan een voorbeeld. Het pad van bushalte naar in-gang was over het algemeen goed begaanbaar, met dank aan de collega’s van de techni-sche dienst. Verder leest u deze maand over de drijfveer van de artsen, het harde maar vruchtbare werken door revalidanten en algemene informatie vanuit ons RRR. Wij wensen u veel leesplezier. Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam Van Beethovenlaan 60 3055 JD Rotterdam Telefoon 010 - 278 12 78 E-mail [email protected] www.rrr.nl

Redactie: Ellen Freen, Anke de Meij, Ilona van der Giessen Eindredactie: Dodo Cossee Opmaak: Jan Roeffel

Bijdragen voor de volgende uitgave kunt u tot 20 febr.‘13 inleveren: [email protected] of Postvak 48 (naast receptie).

Tijdens ons ronde tafel gesprek in januari kwamen patiënten op voor de belangen van mede-werkers. Patiënten vinden het jammer dat een beperkt kerst-geschenk is gegeven.

Wij hebben deze informatie aan de directie doorgegeven. De directie was zich hiervan bewust en had alle medewer-kers per brief al uitgebreid geïnformeerd.

De directie hebben wij voorts geïnformeerd over de resultaten van ons onderzoek naar wensen van patiënten over het moment van de warme maaltijd.

Hieruit bleek dat patiënten op revalidatie vooral ’s avonds wil-len eten en patiënten op Inten-sieve Zorg gewend zijn aan het huidige moment van de warme maaltijd.

De directie kon ons vertellen dat in 2013 dit onderwerp, in combinatie met het ontwik-kelen van kostendekkende serviceproducten hoog op de agenda staat. Op dinsdag 12 februari a.s. zit-ten wij om 11.30u weer voor u klaar in het Trefpunt en horen wij graag wat u bezig houdt!

‘Een glimlach, is mijn beloning’

Wie? Betty Vos Hoe oud? Nog 66 jaar Doet wat? ‘Iedere maandag, bied ik ondersteuning aan de gastvrouwen in het Trefpunt van 10.00 tot 14.00 uur.’ Voor wie? ‘Voor iedereen.’ Hoe is dat? ‘Ik vind het erg leuk. Vooral de reacties van de “klanten”zijn erg leuk. Volgens mijn omgeving loop ik hier altijd te stralen. Laatst zei er iemand tegen me: “u heeft mij erg lief geholpen”, nou dan straal ik weer hé. Ik vind het leuk om een glimlach op ie-mands gezicht te zien toveren en daar werk ik graag aan mee. Ik heb me via het UVV aan-gemeld. Na een introductiege-sprek heb ik eerst een middag meegelopen en het beviel me prima: leuke mensen, leuke sfeer. Het UVV heeft mij ge-vraagd hun coördinator te worden voor de vrijwilligers die in het Trefpunt werken en dat ben ik nu ook. Verder ben ik nog werkzaam als shiphos-tes op de SS Rotterdam en als vrijwilliger bij PLONS om te zeilen met mensen met een (dubbele) beperking op de Kralingse Plas. Ik ben graag bezig!’

Page 3: JouRRRnaal februari 2013

Wist u dat…….? …..het RRR tot één van de weinige zelfstandige zorgorga-nisaties van NL behoort en ook nog als enige, zich specialiseert in de revalidatie van ouderen. Ooit startte de organisatie als verpleeghuis specifieke voor reumapatiënten.

Al kort na de start invalideerde patiënten steeds minder snel door de combinatie van medi-catie en medisch technische ontwikkelingen. Vanuit het specialisme reuma was de overstap naar een specialisme rondom ‘het bewegingsappa-raat’ een logische keuze. Snel revalideren na een beroerte, orthopedische - of chirurgi-sche ingreep werd het nieuwe specialisme.

In 2009 werd een formele re-validatiestatus verkregen en werd de naam veranderd in centrum voor Reuma en Reva-lidatie Rotterdam (RRR). Per januari 2013 kunt u in het RRR behandelmodules volgen binnen Medisch Specialisti-sche Revalidatie, Geriatrische Revalidatie of kunt u er wonen wanneer u een ZZP 6 of ZZP 8 indicatie heeft.

De zorgzwaarte pakketten worden door het Centraal In-dicatieorgaan Zorg (CIZ) ver-strekt. Op de website staat veel informatie over de zorg en be-handeling die u kunt krijgen maar staat ook welke eventue-le collega’s wij nog graag vin-den. Kijk!: www.rrr.nl

Appeltaart Eind januari kregen patiënten en medewerkers een stuk van de langste appeltaart die ooit in de wereld werd gemaakt. Twee honderd twintig kinderen, deelnemers van Generation R (een onderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende kinde-ren in Rotterdam) maakte een appeltaart van 400 meter voor het Sophia Kinderziekenhuis dat 150 jaar bestaat. De record-poging en invulling van het boodschappenlijstje werd mede mogelijk gemaakt door Patisse-rie Dudok, Maguise, Aartsen-fruit, Meneba en ZNP. Op de foto geniet de heer Brouwer van een stukje!

‘Met onzichtbare draden wordt men het stevigst gebonden.’ Friedrich Nietzsche

Dirk van den Bos Receptionist Dirk werkte op 30 januari jl. zijn laatste dienst. Vorig jaar vierde hij zijn veertig jarig dienstverband en dit jaar maakt hij gebruik van de moge-lijkheid vervroegd te pensione-ren. Hij heeft daarvoor hard ge-spaard. Dirk is blij de ‘druk’ van werken kwijt te zijn maar hij zal het contact met patiënten en bezoekers erg missen. Voor een ‘praatje’ komt hij vast nog terug. De bekende gezichten Wil, Margreet, Marianne, Stefanie, Mikail, Raynold en Pim bij de receptie nemen zijn uren over. Voorlopig zijn ook de uren van Annet onder hen verdeeld. Zij is sinds december ziek en werkt hard aan herstel.

3 bedrijven onder 1 dak verpleeghuis, klinische- en poliklinische revalidatie

Page 4: JouRRRnaal februari 2013

Ouderen als bron van inspiratie De geboortegrond van Fuad en Marco lag duizenden kilometers uit elkaar én minstens zo ver van de plek in Rotterdam waar ze nu samen werken. Onafhankelijk van elkaar kozen zij ervoor om medicijnen te studeren en de wereld waarin zij opgroeiden te verlaten. Nu worden zij dagelijks geïnspireerd door met name Rotterdamse ouderen.

Na omzwervingen door Eu-ropa troffen de artsen elkaar in 2011 in het RRR. Marco als specialist ouderengenees-kunde en Fuad als revalida-tiearts. Zij namen de uitda-ging aan om samen in en met een multidisciplinair team te werken. Twee culturen, twee disciplines en één patiënt op hoge leeftijd! Een samenwer-king die net zo uniek is als het revalidatiecentrum voor ouderen waarin zij werken.

Fuad: ‘als revalidatiearts heb ik veel kennis van de moge-lijkheden van patiënten om met behulp van aanpassin-gen en therapie zo zelfstan-dig mogelijk te leven. Tijdens mijn opleiding in Frankrijk werd ik juist door dát aspect van de geneeskunde geïnspi-reerd. Therapie of voorzie-ningen in zetten waardoor patiënten, bijvoorbeeld zon-der arm of been weer zelf-standig kunnen functioneren en leren omgaan met een be-perking, vind ik geweldig.’ Fuad vertelt dat hij in Neder-land het specialisme ‘revali-datie’ heeft gedaan. ‘Wer-kend in het ziekenhuis ver-baasde ik me over de moge-lijkheden die mensen op ho-ge leeftijd hebben om te her-stellen. Toen ik de gelegen-

heid kreeg om te gaan wer-ken in een revalidatiecen-trum gespecialiseerd in ou-deren was dat voor mij een logische stap.’ Fuad vertelt dat hij in Neder-land het specialisme ‘revali-datie’ heeft gedaan. ‘Wer-kend in het ziekenhuis ver-baasde ik me over de moge-lijkheden die mensen op ho-ge leeftijd hebben om te her-stellen. Toen ik de gelegen-heid kreeg om te gaan wer-ken in een revalidatiecen-trum gespecialiseerd in ou-deren was dat voor mij een logische stap.’ Marco koos na zijn studie medicijnen, ‘ouderen’ als specialisme. ( foto’s: links Fuad en rechts Marco)

Page 5: JouRRRnaal februari 2013

‘Het is nog steeds mijn uit-daging om ouderen die met verschillende ziektebeelden kampen weer in balans te krijgen. Mensen worden steeds ouder, de medische wetenschap ontwikkelt zich en steeds meer ziektes kun-nen worden bestreden. Wan-neer verschillende medische problemen op hetzelfde mo-ment spelen is een brede af-weging nodig om met hulp medicatie balans te creëren. Alleen vanuit een stabiele medische toestand kan een patiënt zelf actief aan zijn herstel werken.’ In de perio-de dat Marco als specialist ouderen geneeskunde in een verpleeghuis werkte,

verbaasde ook hij zich over de herstelmogelijkheden van ouderen. ‘Dat inspireerde mij om de kaderopleiding geron-torevalidatie te volgen. In het RRR kan ik optimaal gebruik maken van deze kennis en daarnaast samenwerken en samenwerking uitbouwen met de revalidatiearts.’ Voor Fuad is deze samenwerking ook een meerwaarde. In zijn specialisme ontbreekt juist de kennis over intensieve medische problemen en op-lossingen. Juist bij de groep ouderen liep hij daar tegen-aan. Marco en Fuad werken samen in het RRR. Fuad is behandelend arts van de pa-tiënten die een module

volgen binnen de Medisch Specialistische Revalidatie (MSR). Marco begeleidt deze patiëntengroep totdat zij medisch stabiel zijn. Zodra dat stadium is bereikt, start Fuad, samen met het multi-disciplinaire team de inten-sieve revalidatie. Marco is behandelend arts van patiën-ten die revalideren in een Ge-riatrisch Revalidatietraject. Hij kan hierbij specialistische hulp inroepen van revalida-tiearts Fuad. Geriatrische re-validatie is een nieuw pro-duct in zorgland. Kijk voor verdere toelichting over geri-atrische en medisch specia-listische revalidatie op onze website www.rrr.nl.

BIO

Naam: Fuad el Jammal en Marco Aedo di Fajardo

Geboortejaar: beiden 1961

Opleiding: geneeskunde specialisatie revalidatie, ge-neeskunde specialisatie oude-rengeneeskunde en kaderop-leiding gerontorevalidatie

Rol: revalidatiearts, specialist ouderengeneeskunde

In RRR sinds: beiden 2011

Lijfspreuk: Blijf in beweging. Geniet nu! Stel niet uit tot later.

Page 6: JouRRRnaal februari 2013

Goed begin Wist u dat een ontbijt de kans op zwaarlijvigheid met 30% verkleint? Het halveert zelfs de kans op een verstoorde stof-wisseling en een hoog choles-terolgehalte. Mensen die elke dag ontbijten, lopen minder kans op een hartkwaal, ouder-domsdiabetes en zwaarlijvig-heid. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Een ont-bijt moet dan wel voldoen aan de richtlijn goede voeding. Dat wil zeggen:

2 sneetjes volkoren- of roggebrood

halvarine of (dieet) margarine

1x vetarm hartig be-leg

1x beleg naar keuze een melkproduct een portie vers fruit

Vers fruit is beter dan sinaas-appelsap in verband met de aanwezigheid van voedingsve-zels!

DRRRoomland

Vlak achter het RRR, aan het eind van de Tsjaikofskilaan, schuilt een oase van groen en rust. Een terrein waar particu-lieren een moestuin kunnen hu-ren. Tot voor kort was de Edu-catieve Tuin van de gemeente Rotterdam, dienst Sport en Re-creatie. Veel schoolkinderen uit de omgeving hadden hier ooit hun ‘schooltuin’. Sinds eind november werkt het RRR samen met liefhebbers van tuinieren die samen met het RRR de oase tot bloei willen la-ten komen. Op een vrijdag-avond in januari is dRRRoom-land officieel geopend. Zestig gezinnen uit de omgeving gaan met hun eigen tuintje aan de slag. In verschillende commissies krijgt dRRRoomland en de sa-menwerking met het RRR vorm. In het jouRRRnaal hou-den wij u hiervan op de hoogte. DRRRoomland sluit aan bij de ambitie van het RRR om de keuken een duurzaam karakter te geven, het interieur te ver-fraaien en patiënten ontspan-ning te bieden. Wilt u een bij-drage leveren? [email protected]

53 cent per dag Maandelijks wordt bij alle cliënten automatisch € 16 in rekening gebracht, dat is ongeveer 53 cent per dag. Dit betreft een vrijwillige eigen bijdrage aan alle activiteiten die in het RRR worden aangeboden. Het geld wordt toegevoegd aan het activitei-tenbudget dat door de Bewo-nersraad wordt beheerd. Samen met de activiteiten begeleiders (Ella den Hond, Ellen Freen en Susanne Buijk) maakt de Bewonersraad jaarlijks een plan dat met hulp van vrijwilligers wordt uitge-voerd. U denkt misschien ‘ik doe nooit aan activiteiten mee’ maar ongemerkt heeft ook u misschien plezier van wat er wordt georganiseerd en wilt u uw bijdrage wél leveren. Denk bijvoorbeeld aan: een optre-den in het Trefpunt en het hapje dat u daarbij krijgt en de ‘borrelmomenten’ op de afde-ling. Wij proberen uw tijd in het RRR zo aangenaam moge-lijk te maken, voor sommige extra’s zijn extra financiële middelen nodig. Het is een bewuste keuze niet alles apart bij u in rekening te brengen. Als iedereen maandelijks zijn bijdrage levert blijf dat moge-lijk.

Page 7: JouRRRnaal februari 2013

Op Mozart 2 worden elke laatste vrijdag van de maand centraal

in de huiskamer de verjaardagen gevierd. Gebak, hapjes, drankjes en cadeautjes ontbreken niet. In januari

was alleen mevrouw Huyg jarig geweest. Zij werd 80 jaar!

Page 8: JouRRRnaal februari 2013

Vrijdag 1 febr. 11.00 - 12.15 uur

Fietsen in de multifunctionele ruimte

Zaterdag 2 febr. 10.30 - 16.00 uur 10.00 - 16.00 uur

Uitverkoop v.d. Brug mode Fitness

Trefpunt Fitnesszaal

Zondag 3 febr. 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Dhr. G. Zaaijer

Fysiotherapie

Maandag 4 febr. 10.00 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 14.45 - 16.45 uur 18.30 -19.15 uur

Hobbyinstuif Fietsen in de multifunctionele ruimte Zanggroep Rooms-katholieke dienst; Woord en Communieviering o.l.v. Mevr. G. Martens

Trefpunt Mozart 2 (huiskamer Mozart 1B(huiskamer)

Dinsdag 5 febr. 09.30 - 16.00 uur 10.00-17.00 uur 13.30 - 15.30 uur 18.45 uur

Nathalie, verkoop sieraden Schilderen met Lizzy Bibliotheek (mobiel) Gespreksgroep o.l.v. humanistisch raadsvrouw Liesbeth Gerritsen

Hal Trefpunt Door het hele huis. Strauss 3 (huiskamer)

Woensdag 6 febr. 10.00 -12.45 uur 0.30 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Open schilder ATELIER met Lizzy en Wim Krant lezen Fietsen in de multifunctionele ruimte Bingo Kaartavond

Trefpunt Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 7 febr. 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart.2 (huiskamer)

Vrijdag 8 febr. 11.00 - 12.15 uur

Fietsen in de multifunctionele ruimte

Zaterdag 9 febr. 10.00 - 16.00 uur

Fitness

Fitnesszaal

Zondag 10 febr. 14.30 uur 18.30 - 19.15 uur

FEYENOORD - AZ Protestants - christelijke kerkdienst: o.l.v. Ds. G. Koelman

De Kuip Fysiotherapie

Maandag 11 febr. 10.00 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 14.45 - 16.45 uur

Hobbyinstuif Fietsen in de multifunctionele ruimte Zanggroep

Trefpunt Mozart 2 (huiskamer)

Dinsdag 12 febr. 10.00-17.00 uur 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy Bibliotheek (mobiel)

Trefpunt Door het hele huis

Woensdag 13 febr. 10.00 -12.45 uur 10.30 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Open schilder ATELIER met Lizzy en Wim Krant lezen Fietsen in de multifunctionele ruimte Bingo Kaartavond

Trefpunt Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 14 febr. 10.00 - 16.00 uur 10.00 - 16.00 uur 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Nancy Broere, verkoop parfum Leo van Nieuwland, verkoop herenkleding Hobbyinstuif Bridgen Pianospel Mary Schipper

Hal Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart 2 (huiskamer)

Vrijdag 15 febr. 11.00 - 12.15 uur

Fietsen in de multifunctionele ruimte

Zaterdag 16 febr. 10.00 - 16.00 uur

Fitness

Fitnesszaal

Page 9: JouRRRnaal februari 2013

Zondag 17 febr. 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Da. M. Doolaard

Fysiotherapie

Maandag 18 febr. 10.00 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 14.45 - 16.45 uur 18.30 -19.15 uur

Hobbyinstuif Fietsen in de multifunctionele ruimte Zanggroep Rooms-katholieke dienst; Eucharistieviering o.l.v. Pastoor H. Egging

Trefpunt Mozart 2 (huiskamer) Mozart 1B(huiskamer)

Dinsdag 19 febr. 10.00 - 17.00 uur 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy Bibliotheek (mobiel)

Trefpunt Door het hele huis

Woensdag 20 febr. 10.00 -12.45 uur 10.30 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Open schilder ATELIER met Lizzy en Wim Krant lezen Fietsen in de multifunctionele ruimte Bingo Kaartavond

Trefpunt Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 21 febr. 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart.12(huiskamer)

Vrijdag 22 febr. vanaf 10.30 uur

Fietsen in de multifunctionele ruimte

Zaterdag 23 febr. 10.00 - 16.00 uur

Fitness

Fitnesszaal

Zondag 24 febr. 12.30 uur 18.30 - 19.15 uur

FEYENOORD - PSV Protestants - christelijke kerkdienst: o.l.v. Ds. J. de Jong

De Kuip Fysiotherapie

Maandag 25 febr. 10.00 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 14.45 - 16.45 uur

Hobbyinstuif Fietsen in de multifunctionele ruimte Zanggroep

Trefpunt Mozart 2 (huiskamer)

Dinsdag 26 febr. 10.00 - 17.00 uur 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy Bibliotheek (mobiel)

Trefpunt Door het hele huis.

Woensdag 27 febr. 10.00 -12.45 uur 10.30 - 12.00 uur 11.00 - 12.15 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Open schilder ATELIER met Lizzy en Wim Krant lezen Fietsen in de multifunctionele ruimte Bingo Kaartavond

Trefpunt Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 28 febr. 10.00 - 16.30 uur 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Thea Kouwen, verkoop ?????? Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Hal Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart 2 (huiskamer)

Vrijdag 1 maart 11.00 - 12.15 uur

Fietsen in de multifunctionele ruimte

Zaterdag 2 maart 10.00 - 16.00 uur

Fitness

Fitnesszaal

Zondag 3 maart 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Ds. A. Schipper

Fysiotherapie

Page 10: JouRRRnaal februari 2013

‘Van de één op andere dag uit je sociale leven gerukt.’

 De 72 jarige mevrouw H.M.A. Toornvliet werd door een beroerte van de één op andere dag uit haar drukke sociale leven gerukt. Zo omschrijft zij wat haar is overkomen. Dat een beroerte niet alleen lichamelijke maar ook veel psychische gevolgen kan hebben is een feit. Mevrouw Toornvliet verwoordt deze maand openlijk haar verhaal. Waarom moest u revalideren in het RRR? ‘Ik heb een herseninfarct gehad. Ik kon he-lemaal niets meer, ik was aan de linker kant verlamd. Lopen was niet mogelijk. Ze hebben mij met een brancard uit huis gehaald, maar ik kan me er niets van herinneren. Ik heb een paar dagen in het ziekenhuis gelegen, maar ook dit is één zwart gat.’

Page 11: JouRRRnaal februari 2013

‘Het inleveren van de rolstoel, maakte mij heel blij.’

Hoe lang heeft de revalidatie geduurd? ‘In totaal ben ik 3 maanden in het RRR ge-weest en ik ga nog 2x per week verder met re-valideren in de polikliniek van het RRR.’ Wat hebt u allemaal gedaan? ‘Mijn ochtenden begonnen met mijzelf was-sen. In het begin werd ik op bed gewassen door de verpleging en met training van de er-gotherapie heb ik geleerd dit weer helemaal zelfstandig te doen bij de wastafel. Hetzelfde geldt voor naar het toilet gaan, dit gebeurde in eerste instantie vanuit de rolstoel, later met de rollator en nu met de stok. De laatste tijd heb ik veel praktische dingen geoefend met de er-gotherapie, die ik in de thuissituatie weer wil oppakken. Ik heb ramen gezeemd, keuken-kastjes schoongemaakt, eitjes gebakken etc. Veel hulp heb ik gehad van de maatschappe-lijk werkster voor praktische zaken zoals in-formeren over vervoer op maat, maar zeker ook als een uitlaatklep. Je kan daar echt te-recht als je het zwaar hebt. Ze geven je hand-vatten om met de situatie om te gaan.’ Wat was het moeilijkst voor u? ‘Dat je van het één op andere moment van een druk leven ongevraagd in een situatie terecht komt waarin je niets kan doen en waarin je jezelf een nul voelt. Ik kon letterlijk niet meer uit de voeten. Zo zit ik in mijn autootje en zo loop ik achter een rollator. Deze geestelijke klap is erg zwaar.’ Wat heeft u het meest geholpen? ‘De sociale netwerken bij de koffie. Je kan je ervaringen en verhalen delen met anderen, die een beetje in hetzelfde schuitje zitten. Ik had het gevoel dat ik er niet alleen voor stond. Een belangrijke gebeurtenis tijdens mijn verblijf was het moment dat ik mijn

rolstoel mocht inleveren. Dit maakte me heel blij. De fysiotherapeuten waren wel streng soms, maar daardoor ben ik wel zo ver gekomen.’ Waar kijkt u het meest naar uit als u weer thuis bent? ‘Dat ik weer lekker kan rommelen in “mijn huissie”. Lekker naar buiten gaan wanneer ik dat wil. Het minst kijk ik uit om naar bui-ten te gaan met de rollator, ik heb er wel één besteld, want voor buiten lopen heb ik er echt één nodig. Ik voel me alleen zo’n oud bessie achter zo’n karretje. Ik hoop dat ik in de polikliniek nog vooruitgang boek en de rollator dan misschien niet meer nodig heb.’ Wat zal u missen? ‘De sociale contacten, het gezamenlijk eten en de koffiemomenten. Ook de meisjes van de verpleging op de afdeling ga ik missen. Van de therapeuten ben ik voorlopig nog niet af.’

Page 12: JouRRRnaal februari 2013

VOLHOUDEN DOOR HOOP

Revalideren vraagt veel doorzettingsvermogen. En hoop helpt om te kunnen blijven volharden.

en Engels spreekwoord uit de 17e eeuw luidt: “Als u succes in het leven wenst, maak van volharding uw boezemvriend, van ervaring uw wijze

adviseur, van voorzichtigheid uw oudere broer en van hoop uw beschermend talent”. Dit lijkt me een wijze uitspraak die ook van toepassing kan zijn bij een revalidatieproces. Als ik aan mensen vraag hoe ze dat volhouden hoor ik vaak: ‘gewoon doorgaan’. Volharden dus. Maar hoe doe je dat dan? Leren van ervaringen en voorzichtig zijn bij het nemen van nieuwe stappen helpen daar zeker bij. Maar het allerbelangrijkste lijkt mij de hoop. Hoop is een enorme motivator als het gaat om doorzetten. Soms lijkt hoop irreëel. Maar je kunt je afvragen of dat zo erg is. Want hoop kan helpen om de bestaande situatie te accepteren of in ieder geval ervoor zorgen dat het lukt om moed te houden. Vaclav Havel zei het zo: “Hoop is ergens voor werken omdat het goed is, niet alleen omdat het kans van slagen heeft”. In het Engelse spreekwoord wordt hoop een ‘beschermend talent’ genoemd. Het kan je beschermen tegen gevoelens van negativiteit, depressie en machteloosheid.

Natuurlijk steken die regelmatig de kop op en het is soms een hele kunst om ze niet de over-hand te laten krijgen. Vandaar dat hoop ook een ‘talent’ is. Kunnen we elkaar helpen hoop te blijven houden? Niet door te zeggen: “je moet blijven hopen”. Wél door elkaar te in-spireren om door te gaan, om het vol te hou-den. Door daar samen mogelijkheden voor te zoeken. En zo komen we weer terug bij onze boezemvriend, de volharding. Aan het oude Engelse spreekwoord zou ik willen toevoegen: “verzamel ook nog wat echte vrienden, adviseurs en familieleden om u heen om u hierbij te ondersteunen”.

“Wanneer men de hoop varen laat, vaart men zelf met haar mee” (Cees Buddingh)

E

Page 13: JouRRRnaal februari 2013

EXPOSITIE IN RRR

Drie maal RRR

Halverwege februari opent de expositie waar-aan 3 dames meewerken. Alle drie vanuit een andere invalshoek met het RRR verbonden.

Joke Baggerman ; heeft in het RRR gerevali-deerd. Voordat haar linkerhand verlamd raak-te schilderde zij met links. Door veel te oefe-nen en met hulp van Lizzy werkt zij nu met haar rechterhand. Ze maakt weer schilderijen en ook collages. Vooral de collages heeft ze nu ontdekt, ze knipt veel figuurtjes hiervoor uit met haar rechterhand. We zien tijdens de expositie links- en rechtshandig werk. Joke laat zien dat je door oefening en doorzetten veel kunt bereiken. Lizzy Nieuwenhuis; Iedereen kent haar als creatieve therapeut, die veel patiënten van het RRR helpt bij hun genezingsproces of bij het ‘laten zien’ wat er in een mens om kan gaan. Ze verricht kleine wonderen. Hiernaast schildert Lizzy zelf ook graag, vrij of in opdracht. Beide kanten van Lizzy zijn te zien op de expositie. Margreet Mekkering; Als je langs de receptie gaat zie je haar daar een paar keer per week zitten. Weinigen weten dat Margreet in haar vrije tijd keramiekbeelden maakt. Deze beel-den komen in de vitrinekasten. Zaterdag 16 februari is de opening met een echte Tango demonstratie. Iedereen is van harte welkom.

ZOETE HERINNERING Van links naar rechts ‘In mijn hoofd voel ik me jong en energiek maar in de spiegel zie ik wat anders’. Joke Baggerman vertelt haar verhaal: ‘In de spiegel zie ik een vrouw met een verlamde linkerkant. En dat terwijl ik van oorsprong links ben. Hoe het komt dat mijn man, kinderen en kleinkin-deren nog steeds dezelfde vrouw zien als voor mijn beroerte, is voor mij een raadsel. Ik heb vreselijk hard moeten knokken om op-nieuw te leren te genieten van alles en ieder-een om mij heen. Creatieve therapie heeft mij enorm geholpen. Met circa 50 jaar ben ik gaan schilderen en tekenen. Toen mijn linkerkant het niet meer deed blokkeerde dat ook mijn creativiteit. Lizzy, de creatief therapeut, hielp mij over een enorme drempel. Ik durf weer en kan mijzelf verbazen. Mijn rechterhand is goed!’ Zielen-roerselen was mijn eerste schilderij met rechts!

Page 14: JouRRRnaal februari 2013

Teamwork maakt fit

Specialisten werken met u samen om ervoor te zorgen, dat u weer zo zelfstandig mogelijk wordt. Bij de start van uw reva-lidatie ziet u alle behandelaren. Een van hen gaat uitgebreid met u in gesprek over uw doel. Wat is voor u het allerbelang-rijkste om weer te kunnen? Het plan dat wordt gemaakt is uw revalidatieplan en alle behan-delaren richten zich daarop. Deze maand vertellen Mevr. J. Vermeijden, Bennie Vormeer, bewegingagoog en Liesbeth Gerritsen, geestelijk verzorger.

revalidant: mevr. J. VERMEIJDEN

Waarom bent u hier opgenomen? ‘Omdat ik een hersenbloeding had, gelukkig een lichte. Ik ben eerst in het ziekenhuis ge-weest, daar heb ik ongeveer tien dagen gele-gen.’ Welke therapieën krijgt u? ‘Ik heb therapie voor het lopen en praten. Ook heb ik fitness en neem deel aan groepsthera-pieën en een lotgenotengespreksgroep.’

Hoe ervaart u de samenwerking tussen de therapeuten? ‘Dat vind ik wel prettig maar je moet wel op-passen dat de ene therapeut dit zegt en de an-dere therapeut dat. (zorgt dat bij u voor ver-warring?) Ja dat bedoel ik, dat heb ik wel eens meegemaakt en dat is vervelend.’ Wat heeft u tot nu toe bereikt ? ‘Ik kan met mijn arm alles weer doen. Ook met het lopen gaat het weer helemaal goed. Bij het praten moet ik af en toe nog naar een woord zoeken. Maar een gesprek voeren gaat toch al heel aardig. Met mijn kinderen neem ik de administratie door. Ik wil dit dolgraag zelf weer bijhouden.’

Wat is uw persoonlijke gezondheidstip? ‘Goed eten en bijtijds naar bed!’

Page 15: JouRRRnaal februari 2013

specialist: BENNIE VORMEER

Wat is jouw specialisatie? ‘Ik ben bewegingsagoog.’

Waarom dit vak? ‘Omdat ik het een uitdaging vind om een cliënt zo te motiveren en te enthousiasmeren dat ze progressie boeken. Mevrouw Vermeijden heeft enorme goede vorderingen gemaakt ten aan-zien van het bewegen.’ Wat mag je van een bewegingsagoog in het RRR verwachten? ‘Ik vind dat je als bewegingsagoog ten eerste cliënten het plezier in bewegen terug moet ge-ven. Als iemand plezier heeft in het bewegen is de kans ook groter dat iemand vooruit gaat. Je moet een cliënt ook motiveren en zorgen dat de cliënt door praktische tips en instructie gericht kan oefenen waardoor persoonlijke doelen sneller behaald worden.’ Waarom is samenwerken voor jou be-langrijk? ‘Heel simpel: twee of drie weten meer dan 1. Door samen na te denken kom je tot een beter revalidatie proces.’ Gezondheidstip? ‘Beweeg actief zo lang het kan!’

specialist: LIESBETH GERRITSEN

Wat is jouw specialisatie? ‘Als geestelijk verzorger houd ik me bezig met vragen op het gebied van zingeving en levensbeschouwing.’

Waarom dit vak? ‘Ik sta naast mensen op ingrijpende momenten in hun leven. Ik krijg veel bijzondere levensver-halen te horen. Door te luisteren en mee te den-ken kan ik hen iets verder helpen. Zelf leer ik ook steeds weer van de manieren waarop men-sen omgaan met wat hen overkomt.’

Wat mag je van een humanistisch gees-telijk verzorger in het RRR verwachten? ‘Ik ben gesprekspartner en klankbord. Ook in de lotgenoten-gespreksgroepen stel ik me zo op. In de groep van mevrouw Vermeijden heb-ben we gesproken over de manier waarop ge-loof als krachtbron kan fungeren tijdens een revalidatieproces. Iemands levensbeschouwing biedt aanknopingspunten als het gaat om zin-geving en het is mooi om het daar met elkaar over te hebben.’

Waarom is samenwerken belangrijk voor jou? ‘Je kunt alleen maar bepalen wat goed is voor iemand door het daar met elkaar (inclusief de cliënt) over te hebben.’

Wat is jouw gezondheidstip? ‘Probeer te genieten van kleine dingen!’

Page 16: JouRRRnaal februari 2013

……… meld ik me aan? U kunt uzelf aanmelden bij de polikliniek van het RRR via telefoonnummer: 010- 278 1 230. Vanwege de verzekering heeft u een forme-le verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Poliklinische revalidatie wordt volledig vergoed door de zorg-verzekering. Uw huisarts of specialist kan u ook recht-streeks bij ons aanmelden via onze website: www.rrr.nl. Na uw aanmelding volgt een eerste afspraak en beoordeelt een team of wij u passend kunnen helpen.

Beweeg!

Bewegen, hoe beperkt ook is belangrijk voor uw geestelijke én lichamelijke gezond-heid.

In een organisatie met veel mensen gaat het niet altijd voor iedereen naar wens. Dat is misschien begrijpelijk maar niet plezierig en ook niet ons doel. Als het anders gaat dan u graag wilt moedigen wij u aan dat te melden. Dat kan bij de medewerkers op de afdeling, de leidinggevende of de direc-tie. Daarnaast is er voor pati-enten een vertrouwensper-soon en een klachtencommis-sie. Al uw klachten worden se-rieus genomen. Wanneer u uw opmerkingen anoniem maakt dan kunnen wij u geen terug-koppeling geven of om een toelichting vragen. Wij vinden dat erg jammer. Via de recep-tie maakt u een afspraak met Ellen Buijs, zij is patiëntenver-trouwenspersoon.

Vrijwilligers Vrijwilligers zijn van grote waarde. Ook in het RRR. Wanneer u iets voor een ander wilt betekenen zijn in het RRR hiervoor heel veel mogelijkhe-den. Waar beleeft u zelf plezier aan? Een wandelingetje door het bos, samen een boodschap doen, koffie serveren, klaver-jassen of ‘gewoon’ een praatje. Spreekt het u meer aan op in-dividueel bezig te zijn of wilt u liever in een groep(je) bezig zijn. In het RRR zijn de moge-lijkheden talrijk. Het effect van uw energie op die van één of meer van onze patiënten zal altijd de moeite meer dan waard zijn. Vrijwilligers organiseren zelf de inzet van vrijwilligers voor activiteiten waar vraag naar is maar er zijn ook vaste activi-teiten waarvoor medewerkers zelf het contact met vrijwilli-gers onderhouden. Voor het kantoorwerk achter de schermen zijn ook vrijwilli-gers nodig. Daar worden de vragen van patiënten gekop-peld aan de beschikbare vrij-willigers. Ook een dankbare klus. Wilt u vrijwilliger worden bij het RRR of meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan contact op met het vrijwilligerskantoor: 010 – 2781295.