JouRRRnaal januari 2012

16
COLUMN: HAIKU ‘Hemd-Van-Het-Lijf’ Koken is een heerlijk vak! REPORTAGE: Het onmogelijke werd mogelijk! Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam - jaargang 19 - nummer 1 - januari 2012 Een in alle opzichten voorspoedig 2012

description

JouRRRnaal januari 2012

Transcript of JouRRRnaal januari 2012

Page 1: JouRRRnaal januari 2012

COLUMN:

HAIKU

‘Hemd-Van-Het-Lijf’

Koken is een heerlijk vak!

REPORTAGE:

Het onmogelijke werd mogelijk!

Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam - jaargang 19 - nummer 1 - januari 2012

Een in alle opzichten voorspoedig 2012

Page 2: JouRRRnaal januari 2012

Januari 2012 Allereerst wenst de redactie van het JouRRRnaal u een in alle opzichten voorspoedig 2012. Een nieuw jaar waarnaar wij verwachtingsvol uitzien en waarvan wij hopen dat het u brengt wat u verwacht. Voor het RRR is 2012 een bij-zonder jaar. De organisatie ziet ‘Abraham’ en start de nieuw-bouw. Vijftig jaar geleden werd de Stichting opgericht en werd de basis gelegd voor de zelf-standige zorgaanbieder aan de Van Beethovenlaan die de or-ganisatie ook in 2012 nog steeds wil zijn. De eerste paal die mogelijk in het derde kwartaal wordt geslagen is een mijlpaal in een langdurig maar kansrijk traject!

Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam Van Beethovenlaan 60 3055 JD Rotterdam Telefoon 010 - 278 12 78 E-mail [email protected] www.rrr.nl

Redactie: Ellen Freen, Lydia Evers, Ilona van der Giessen Eindredactie: Dodo Cossee Opmaak: Jan Roeffel

Bijdragen voor de volgende uitgave kunt u tot 20 jan.’12 inleveren: [email protected] of Postvak 48 (naast receptie).

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 2 januari a.s. hoopt de raad u persoonlijk de goede wensen over te brengen voor 2012. Een jaar waarin wij vooral willen doorgaan op de ingeslagen weg. Contact met u is voor ons be-langrijk omdat u ons vertelt wat belangrijk is in huis. Wij vinden de maandelijkse contactmo-menten in het Trefpunt een prima aanknopingspunt voor gesprekken.

Natuurlijk zijn we er 3 ja-nuari weer. Aan de ronde tafel bij de Toko gaan we, met een kopje koffie, graag met u in gesprek. Wij zijn van 11.30 tot 12.00 present.

Wij kijken verwachtingsvol uit naar de komende maanden waarin duidelijk zal worden of de eerste paal geslagen wordt én hoe het nieuwe gebouw er van binnen uit komt te zien. De buitenkant staat vast. Wij heb-ben een overdekte in- en uit-stapplaats bedongen bij de in-gang maar verder mogen ook wij nog over van alles meeden-ken, meepraten en meebeslis-sen. We gaan er met elkaar een prachtig gebouw van maken!

Wij zijn blij dat Wilhelmien ons als secretaris blijft ondersteu-nen. Zij heeft haar rol als team-leider van de receptie neerge-legd maar blijft nog steeds be-trokken bij de bewonersraad.

‘Een goede voorbereiding op mijn studie’

Wie? Guiseppe Mattace-Raso Hoe oud? 19 jaar Doet wat? ‘Ik doe van alles. Ik ga mee met uitstapjes, dag-tochten, help bij optredens en waar dat nodig is.’ Voor wie? ‘Voor alle cliënten in het RRR.’ Hoe is dat? ‘Het bevalt me prima, het is hartstikke leuk en het is altijd erg gezellig. Via mijn moeder Annet (receptie) kwam ik in aanraking met het RRR. Omdat ik wacht om in-geloot te worden voor de op-leiding geneeskunde, doe ik nu een tussenjaar met de vakken, scheikunde, natuurkunde en biologie. Nadat ik me had aan-gemeld als vrijwilliger werd ik meegevraagd met een dag-tocht naar Amsterdam. Ook heb ik geholpen bij een optre-den om cliënten van boven naar beneden te brengen. Ik vind het erg leuk om op deze manier met ouderen in contact te komen en het is een beetje een voorbereiding op mijn studie.’

Page 3: JouRRRnaal januari 2012

Wist u dat?

Lay-out van Jan

Iedere maand zet Jan Roeffel het JouRRRnaal in lay-out, een knappe prestatie. Toen hij met pensioen ging, had hij al-leen maar van een computer gehoord. Als vrachtwagen-chauffeur heeft Jan veertig jaar vooral door Nederland en een periode door Europa ge-toerd. Hij wilde graag actief blijven: hij werd vrijwilliger in het RRR en kocht een compu-ter. In het RRR reed hij met de bus, was hij de man van het ‘krant lezen’ en kopieerde hij het maandelijks Huisblad, de voorloper van het huidige JouRRRnaal. Toen hij vaardi-ger werd met de computer ging hij ook pagina’s maken voor het JouRRRnaal. In april 2011 wilde Jan zijn rol neer-leggen. De nieuwe standaard lay-out die werd ontwikkeld zou zijn ‘pet te boven gaan’. Toch ging hij de uitdaging aan en… het maandelijks resultaat mag er zijn. Jan rijdt en leest niet meer met en voor cliënten maar als JouRRRnaal-man blijft hij gelukkig actief.

ABC…… Voor nieuwe cliënten is vanaf januari een informatieboekje beschikbaar, een abctje!. Op alfabetische volgorde infor-meren we daarmee nieuw op-genomen cliënten over de ver-schillende facetten van de orga-nisatie en het revalidatieproces. Dit informatieboekje geldt voor revalidanten, de cliënten van Strauss 1 en 2. Voor de cliënten van de afdelin-gen Intensieve Zorg (Strauss 3, Mozart 1 en 2) volgt in de ko-mende periode een informatie-boekje.

Hoe meer men de medaille om-keert, hoe meer keerzijden men ontdekt. Karel Boullart

Jarig Het RRR is in 2012 jarig. De Stichting bestaat vijftig jaar. Christina Brouwer richtte de Stichting Rheumaverpleegte-huizen op. Haar ideaal was een verpleeghuis speciaal voor reumapatiënten. Een huis waar ervaring en kennis bijeen zouden zijn gebracht en waar specifieke hulpmiddelen aan-wezig zouden zijn. In de afge-lopen decennia zorgden far-maceutische en technologische ontwikkelingen ervoor dat reuma niet meer zó invali-deerde dat veel reumapatiën-ten voor verpleeghuisopname in aanmerking kwamen. De stichting ontwikkelde zich daarom richting revalidatie. Het RRR en ‘Vrienden’ van het RRR geven cliënten verschil-lende keren een cadeau van-wege het jubileum. Het eerste cadeau staat gepland op 29 januari a.s. (zie ook pag. 16!)

50

Halve eeuw RRR

Page 4: JouRRRnaal januari 2012

Kijkje in de keuken Vóór je via de hoofdingang bij het RRR naar bin-nenkomt krijg je een kijkje in de keuken. Letterlijk. Bijna automatisch trekt aan het begin van het voorter-rein je blik naar rechts de grote open ruimte in. Achter soms be-slagen ruimten staan witte buizen. Wat gebeurt daar, wie zitten erin die witte buizen? Team is als gerecht Eén buis steekt met kop en schouders boven de rest uit. Het is Bob Stolk, chef-kok. Hij is de langste van het team en de chef. Hij voelt zich aller-minst belangrijker dan zijn collega’s. Hij vergelijkt het team met een gerecht.

De ingrediënten afzonderlijk moeten goed zijn maar met el-kaar maken zij het geheel. Zo is het in de keuken ook. Iedereen is belangrijk, ook de snij- en afwashulpen. Marianne is de enige vrouwelijke kok. Zij heeft veel ervaring en gevoel bij de Oosterse keuken. Daarnaast volgt zij regelmatig extra scho-ling voor het maken van taar-ten. Een bruidstaart maken is haar grote hobby, vier verdie-pingen en bloemversierin-gen…... Hoe ingewikkelder hoe leuker!

Mark is de jongste van het team. Een echte Italiaan bracht hem de fijne kneepjes bij van de Italiaanse keuken bij. Tien jaar geleden maakte hij de overstap van horeca naar ge-zondheidszorg. Een stap waar-van hij nog steeds geen spijt heeft. Bob deelt met Mark de liefde voor Italië ‘Een prachtig land met een heerlijke keuken en mooie wijnen’. Voor feestjes maken beide koks graag Itali-aanse lekkernijen.

Page 5: JouRRRnaal januari 2012

‘Koken is een heerlijk vak!’ Een heerlijk vak De koks in het RRR werken allemaal al jaren in het RRR. Nog steeds vinden zij het een uitdaging en een eer om ie-dere dag te koken. Dagelijks koken dicht bij de klant was vroeger normaal. Nu is het bijzonder. In de omringende zieken- en verpleeghuizen worden maaltijden alleen nog maar opgewarmd. ‘Juist door iedere dag te koken, de klant te zien en op zoek te gaan naar zijn wens blijft het een heerlijk vak’ zegt Bert Baai. Niet alleen als je alles

uit de kast kunt halen maar juist als er beperkingen zijn. Een smakelijke glad gemalen maaltijd voor iemand met een slikprobleem vind ik nog steeds een uitdaging. Spannend Grote diners realiseren zijn voor koks steeds weer een extra uidaging. Iedere dag ‘gewoon’ koken en daarnaast ook extra’s realiseren geeft het werk leuke spanning. In de afgelopen december-maand waren het vooral de extra diners vóór de kerstda-

gen waarin de koks ‘los’ gin-gen. Behalve de diners wer-den ’s middags ook 100 ‘ge-wone’ maaltijden geprodu-ceerd. Mark zegt: ‘Samen met de dames van het Tref-punt konden we ’s avonds in het Trefpunt een restau-rantsfeer neerzetten. Prach-tig om dan langs de gasten te gaan en te zien wat sfeer en eten betekent!’ Op pagina 4 ziet u het volle-dige keukenteam, staand vlnr. Em, Marianne, Mark en Bob, gehurkt vlnr. Prem, Bert, Ruby en Ruud.

Bio Naam en geboortejaar: Bob Stolk:1962 Marianne Staal:1963 Bert Baai:1964 Mark van Driel:1970 Opleiding: zelfstandig wer-kend dieetkok en leermeester Werk: kok Motto: Gezond en lekker eten, altijd!

Page 6: JouRRRnaal januari 2012

Nieuwbouw

De bouw van de nieuwe vleu-gel komt steeds dichter bij. De verwachting is dat in het laat-ste kwartaal van 2012 de eer-ste paal de grond in gaat. De voorbereidingen om de huidi-ge Mozartvleugel te verlengen hebben in 2011 vaste vorm ge-kregen. De toestemmingspro-cedures voor het bouwen zijn doorlopen. Het gebouw en de indeling ervan zijn getekend. De hoogste drempel die nu nog genomen moet worden is het regelen van de financie-ring. Het bestuur werkt hier-aan. De verwachting dat de bouw in 2012 écht van start kan gaan lijkt reëel. In het nieuwe gebouw worden grote kamers (45 m2) met eigen sa-nitair gerealiseerd die door één of twee personen gebruikt kunnen worden. Daarnaast zullen veel faciliteiten aanwe-zig zijn om het woon- en reva-lidatieklimaat te veraangena-men.

EVV

Eline Roodzant, Leonie van Eijk, Hajar Saddik en Sonja Ge-orge (op de foto van links naar rechts) kregen begin december hun diploma Eerst Verant-woordelijk Verzorgende (EVV). Eline (Strauss 1), Leonie (Mozart 1), Hajar (Mozart 2) en Sonja (Strauss 3) volgde eerder in het RRR de opleiding Verzorgende Individuele Gezondheidszorg. De EVV-opleiding is een ver-diepende opleiding die gericht is op het coördineren van het zorg- of revalidatieproces. Doel is dat op alle afdelingen een groot aantal medewerkers het EVV-diploma heeft. Een nieuwe groep medewerkers is alweer gestart. Iedere cliënt heeft een eigen ‘contactpersoon’ ofwel EVV’er en is daarmee hét aanspreek-punt voor u en/of uw familie. Natuurlijk kunt u, wanneer uw EVV’er niet aanwezig is, uw vraag altijd aan één van de an-dere medewerkers op de ver-pleegafdeling stellen.

Cliëntvriendelijkheid Bureau Van Loveren en Part-ners deed op 12 december a.s. de vierde cliënttevredenheids-test van dit jaar binnen Inten-sieve Zorg. De afdelingen In-tensieve Zorg zijn Strauss 3, Mozart 1 en 2. Hiervan zijn ongeveer vijfentwintig cliënten ondervraagd. De vragen die gesteld werden spitsen zich ook dit keer toe op de ervaringen van cliënten met zorg, informatie, communica-tie, autonomie, veiligheid en bejegening. Eén van de vragen is altijd ‘weet u wie uw con-tactpersoon op de afdeling is’ en ‘wanneer is uw zorgleefplan besproken’. De resultaten van het onder-zoek in het laatste kwartaal waren vergelijkbaar met die van de voorgaande kwartalen. De resultaten van het onder-zoek, dat ook in andere zorgin-stellingen wordt uitgevoerd worden landelijk gepubliceerd via www.kiesbeter.nl.

Page 7: JouRRRnaal januari 2012

Gezelligheid binnenshuis In december waren er veel activiteiten in huis. Momenten om ‘even weg van de actualiteit’ met elkaar te genieten van de specifieke decembersfeer. Van links naar rechts: Sinterklaas voor volwassenen, lekkere hapjes op de kerstmarkt, een sfeervol diner en naar buiten voor het vuurwerk van 2012!

Page 8: JouRRRnaal januari 2012

Zondag 1 januari 18.30 - 19.15 uur

NIEUWJAARSDAG Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Dhr. G. de Zaaijer

Fysiotherapie

Maandag 2 januari 10.00 - 12.00 uur 14.45 - 16.45 uur Vanaf 16.00 uur 18.30 - 19.15 uur

Hobbyinstuif Zanggroep NIEUWJAARSRECEPTIE Rooms- katholieke eucharistieviering o.l.v. pastoor H. Egging

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer) Trefpunt Fysiotherapie

Dinsdag 3 januari 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected] ) Bibliotheek (mobiel)

Door het hele huis.

Woensdag 4 januari 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 5 januari Vanaf 10.30 uur 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Schilderen met Lizzy (aan de grote ronde taf el) Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Vrijdag 6 januari 10.30 - 12.00 uur

Krant lezen

Mozart 1 (huiskamer)

Zaterdag 7 januari

Zondag 8 januari 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Ds. L. de Jong

Fysiotherapie

Maandag 9 januari 10.00 - 12.00 uur 14.45 - 16.45 uur

Hobbyinstuif Zanggroep

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 10 januari 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected] ) Bibliotheek (mobiel)

Door het hele huis.

Woensdag 11 januari 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 12 januari 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart1 (huiskamer)

Vrijdag 13 januari Vanaf 10.30 uur 10.30 - 12.00 uur

Schilderen met Lizzy (met schilderkar) Krant lezen

Door het hele huis Mozart 1 (huiskamer)

Zaterdag 14 januari

Zondag 15 januari 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Ds. J. de Jong

Fysiotherapie

Maandag 16 januari 10.00 - 12.00 uur 14.45 - 16.45 uur 18.30 - 19.15 uur

Hobbyinstuif Zanggroep Rooms-katholieke eucharistieviering o.l.v. pastoor: H. Egging

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer) Fysiotherapie

Page 9: JouRRRnaal januari 2012

Dinsdag 17 januari 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected]) Bibliotheek (mobiel)

Door het hele huis

Woensdag 18 januari 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 19 januari Vanaf 10.30 uur 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Schilderen met Lizzy (aan de grote ronde tafel) Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Vrijdag 20 januari 10.30 - 12.00 uur

Krant lezen

Mozart 1 (huiskamer)

Zaterdag 21 januari

Zondag 22 januari 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Ds. L. Geluk

Fysiotherapie

Maandag 23 januari 10.00 - 12.00 uur 14.45 - 16.45 uur

Hobbyinstuif Zanggroep

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 24 januari 13.30 - 15.30 uur 18.45 uur

Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected]) Bibliotheek (mobiel) Gespreksgroep o.l.v. humanistch raadsvrouw Liesbeth Gerritsen

Door het hele huis Strauss 3 (huiskamer)

Woensdag 25 januari 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 26 januari 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart.1 (huiskamer}

Vrijdag 27 januari Vanaf 10.30 uur 10.30 - 12.00 uur 15.30 uur

Schilderen met Lizzy (met schilderkar) [email protected] Krant lezen Bijbelkring o.l.v. Ds. D. Duisterhof

Door het hele huis Mozart 1 (huiskamer) Strauss 3 (huiskamer)

Zaterdag 28 januari 15.00 - 17.00 uur

Optreden Yvonne Care

Trefpunt

Zondag 29 januari 12.30 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 19.15 uur

FEYENOORD - AJAX Concert Protestants-christelijke kerkdienst: olv. Dhr. G. Zaaijer

De Kuip Trefpunt Fysiotherapie

Maandag 30 januari 10.00 - 12.00 uur 14.45 - 16.45 uur 18.30 - 19.15 uur

Hobbyinstuif Zanggroep Rooms-katholieke eucharistieviering o.l.v. pastoor: H. Egging

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer) Fysiotherapie

Dinsdag 31 januari 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected] ) Bibliotheek (mobiel)

Door het hele huis.

Page 10: JouRRRnaal januari 2012

‘Het onmogelijke werd mogelijk’

Mevrouw Kleij is een da-me die graag leuke dingen onderneemt. Zo ook in au-gustus van dit jaar toen ze op vakantie was met een ouderengroep. Helaas ging het op de laatste dag van de vakantie mis. Sindsdien is er veel gebeurd en is mevrouw Kleij al een lange tijd van huis. Gelukkig gaat zij nu weer naar huis en deelt ze net voor ver-trek haar verhaal. Waarom moest u revalideren in het RRR? ‘Tijdens een vakantie ben ik gevallen. Ik nam met mijn rollator een opstapje en kwam ten val. Toen ik wilde opstaan merkte ik dat het erg pijn deed. Ik heb nog 40 meter gelopen, maar dit ging zeer moeizaam. Mijn man heeft toen vanuit het hotel hulp gehaald. De dokter van de huisartsenpost in Lunteren vertelde me dat ik foto’s moest laten maken. Mijn man en ik besloten om terug te rijden en dit in het Sint Franciscus Ziekenhuis (SFG) in Rotterdam te laten doen. We zijn eerst langs huis gegaan voor schone kleding, want ik voelde al aan dat ik zou moeten blij-ven. Goed voorgevoel, want ik had een bek-kenfractuur! Om daarvan te revalideren ben

Page 11: JouRRRnaal januari 2012

‘Weer naar het gewone leven’

ik eerst naar zorghotel Aafje bij het SFG gegaan. Helaas heb ik hier veel pech gehad. Ik liep tot twee keer toe een heftig virus op. Ik moest alle-bei de keren in quarantaine. De therapeuten mochten ook niet bij me en ik ging erg hard achteruit. Zo erg dat ik niet eens meer kon pra-ten. De familie dacht dat ik het niet zou redden, maar gelukkig verdween het virus. Daarna was ik zo sterk verzwakt dat ik intensievere therapie moest krijgen. Gelukkig kreeg ik de kans om naar het RRR te verhuizen en daar te revalide-ren. Daar ben ik nog steeds dankbaar voor.’ Hoe lang heeft de revalidatie geduurd? ‘Ik ben 25 augustus 2011 gevallen en ben sinds-dien in de weer, dus reken maar uit……’ Wat hebt u allemaal gedaan in het RRR? ‘Leren opstaan vanuit een stoel, lopen achter de rollator, buiten lopen, balanstraining. Bij de er-gotherapie heb ik geoefend om thuis weer alle normale handelingen op te pakken Ik heb bij-voorbeeld koffiegezet en de planten water gege-ven. Ik heb gemiddeld wel 3 keer per dag een half uur therapie gehad. Hierdoor werd het on-mogelijke mogelijk!!!’ Wat was het moeilijkst voor u? ‘Stabiel lopen zonder loophulpmiddel. Mijn evenwicht is ernstig aangetast. Helaas kreeg ik aan het einde van mijn revalidatietraject in het RRR weer een virus. Hierdoor had ik weer een dip maar gelukkig duurde die maar twee dagen en had dit geen verdere nasleep.’ Wat hielp u het meest? ‘Alle therapieën hebben geholpen! Ook de band met de medecliënten, de gezelligheid onderling heeft me erg goed gedaan. We stimuleerden el-kaar en ook dat helpt.’

Waar kijkt u het meest naar uit als u weer thuis bent? ‘Naar het ‘gewone leven’. Het huishouden rege-len, boodschappen doen en koken. Lekker wan-delen met mijn man en douchen in mijn eigen badkamer.’ Wat zult u missen? ‘Missen is een groot woord, op zijn hoogst de gezelligheid, maar met mijn man is het ook al-tijd gezellig. De kerstboom staat al, dus de sfeer in ons huis is nu heel goed. We hebben genoeg aanloop, wel vijf kleinkinderen. Heerlijk om die straks op visite te hebben.’ Gaat er nog zorg mee naar huis? ‘Ja, ik heb drie uur per week hulp in de huis-houding en ik ga nog in de polikliniek van het RRR verder revalideren om de puntjes op de i te zetten. Tot ziens dus allemaal op de Van Beethovenlaan!’

Page 12: JouRRRnaal januari 2012

NIEUWJAARS HAIKU De Japanse dichtkunst kennen we hier vooral in de vorm van de hai-ku. Een klein gedichtje met vaak een grote betekenis.

ent u de haiku? Haiku’s zijn korte gedichtjes die in de17e eeuw in Japan zijn ontstaan. Klassieke haiku’s heb-ben 17 lettergrepen, verdeeld over

drie regels, maar daar kan ook vanaf geweken worden. Haiku’s gaan vaak over de natuur of over de seizoenen. In Japan kent men vijf sei-zoenen: lente, zomer, herfst, winter en nieuw-jaar. Meestal beschrijft de haiku een ervaring van de dichter, een stemming of een sfeer. Het lezen van een haiku vergt daarom aandacht en gevoel. Een winterse haiku van de oude Japanse meester Joso: Velden en bergen de sneeuw heeft ze genomen en niets is over. Zo’n beschrijving roept bij mij direct een beeld op van de vers besneeuwde weiden die ik vanuit de trein vaak gezien heb. Het refe-reert dus aan mijn eigen ervaring en roept een bepaald gevoel op. Van zenmeester Basho is de volgende haiku: Een blik in de eeuwigheid ontdek ik in de gevallen blaren in mijn tuin.

Ook dit roept van alles op: de geur van dorre bladeren, het gevoel als je erdoor heen loopt, het geritsel. En het zet me aan het denken: hebben bladeren en eeuwigheid voor mij ook iets met elkaar te maken? Een haiku schrijven is een creatieve bezigheid en een leuke uitdaging. Ook hier in het Wes-ten worden ze steeds populairder. Ik kwam verschillende haiku’s tegen over het thema nieuwjaar. Deze sprak me wel aan: Goede voornemens meestal verwateren ze toch doen we ons best. Met een zelfgemaakte haiku wil ik u meene-men dit nieuwe jaar in: Een nieuw jaar breekt aan wat het zal brengen… wie weet misschien wel iets moois.

K

Page 13: JouRRRnaal januari 2012

EXPOSITIE IN RRR Glorie van de koopvaardij

Iedereen was enthousiast bij het inrichten en tijdens de opening van de maritieme exposi-tie. Ieder schip maakt een verhaal los. Som-migen hebben zelf op een schip gevaren of kennen iemand die erop voer. De zeven dis-plays hebben de afgelopen zomer mee gevaren van Rotterdam naar New York vice versa. In het Kraaiennest van het M.S. Rotterdam was een museum ingericht. Dit schip maakte de-zelfde reis als de ‘oude’ S.S. Rotterdam een halve eeuw geleden.

SS. SIBAJAK Hans Breeman De interesse van Hans spitst zich toe op de topjaren ’50 tot ‘60 toen Nederland hoog op de wereldranglijst stond van zeevarende na-ties. Wie kent niet de namen van de grote re-derijen als Holland-Amerika-Lijn, Rotterdam-se Lloyd, KNSM en Maatschappij Nederland. Hans heeft als werkstudent op de SS Rotter-dam de jaren zeventig bewust meegemaakt. De neergaande ontwikkelingen hebben Hans geïnspireerd om de glorietijd door zijn werk levend te houden. Op de expositie zijn van hem olieverven en aquarelwerken te zien. De combinatie van een zeer gedetailleerde af-beelding van het schip, met daarbij het speci-fieke kleurgebruik van luchten en achtergron-den, zorgen voor een realistische weergave van schepen die voor 99% niet meer bestaan!

ZOETE HERINNERING Lucy Blommers Lucy speelde als meisje piano. Stukken van Schubert en Brahms. Haar ouders hadden een vleugel in huis. Piano spelen was haar passie en haar leven. Lucy heeft een absoluut gehoor, hetgeen haar in deze dagen in het RRR heel goed van pas komt... Want wat geschiedde. Toen ze nog bij haar ouders woonde en op een dag thuis kwam van school was -tot haar ont-zetting- de piano verdwenen... Wat haar restte waren de herinneringen aan de composities. Haar muziek speelde voortaan verder in haar hoofd. De daaropvolgende verantwoordelijk-heden van het volwassen leven hadden haar verder (schijnbaar blijvend) vervreemd van haar grote liefde voor het pianospelen. Tot Lucy ging schilderen in het RRR. De vraag waarmee het schilderen aanving was: ‘Wat is je het liefst?’ Het antwoord: ‘ach ja, piano spelen, ooit...’ Lucy schilderde al snel de boogvormige ritmes van de composities in haar hoofd. Deze boogjes in verf toonden als berg landschappen, en inderdaad, in dit berg-landschap verscheen in verf de rivier de Do-nau uit ' An die Schone Blauwe Donau' van Johann Strauss. En op dit punt komt Lucy's absolute gehoor haar te hulp. Ze heeft de moed gevat om, aangemoedigd door haar me-debewoners, weer achter de piano te zitten. En ze weet de stukken nog exact te spelen, dankzij haar absolute gehoor. Tot groot ge-noegen van haar toehoorders.

Page 14: JouRRRnaal januari 2012

Teamwork maakt fit

Specialisten werken met u samen om ervoor te zorgen dat u weer zo zelfstandig mogelijk wordt. De heer Stuijvers en twee specialisten ver-tellen hun verhaal. Bij de start van uw revalidatie ziet u alle behandelaren. Een van hen gaat uitgebreid met u in gesprek over uw doel. Wat is voor u het allerbelangrijk-ste om weer te kunnen? Het plan dat wordt gemaakt is uw re-validatieplan en alle behandelaren richten zich daarop. Deze maand ver-tellen de fysiotherapeut en de ergothe-rapeut wat zij kunnen betekenen.

REVALIDANT: DHR. STUIJVERS

Waarom bent u in het RRR opgeno-men? ‘Ik ben gevallen en daardoor brak ik mijn lin-kerheup. Na een ziekenhuisopname kwam ik in het RRR.’

Welke therapieën krijgt u? ‘Omdat ik mijn linkerbeen de eerste zes weken niet mocht belasten, heb ik bij de fysiothera-pie eerst mijn rechterbeen getraind. Zo kon ik de spierkracht daarvan behouden. Ook moest ik mijn evenwicht op één been trainen en in de loopgroep hinkte ik op één been. We moes-ten daarbij wel rekening houden met mijn linkerhand, want als gevolg van een eerdere beroerte kan ik die niet goed gebruiken. Van de ergotherapie leerde ik de transfer van bed naar stoel en andersom.’

Ervaart u de samenwerking tussen the-rapeuten? ‘Ik merk dat de therapeuten op de hoogte wa-ren van mijn vorderingen en dat daarover ge-communiceerd werd.’

Wat heeft u tot nu toe bereikt? ‘Ik kan weer kleine stukjes achter mijn rolla-tor lopen. Ik zou graag weer los lopen, maar dat zit er niet meer in. Dat te accepteren, is wel moeilijk. Ik ga nu verder trainen in de 1e-lijn om hetgeen ik bereikt heb, te behouden.’

Wat is uw persoonlijke gezondheidstip? ‘Hard werken; dat doet een mens goed.’

Page 15: JouRRRnaal januari 2012

SPECIALIST: EWOUD KATTEVILDER Wat is jouw specialisatie? ‘Ik ben fysiotherapeut.’

Waarom dit vak? ‘Het bewegingsaspect van mijn vak boeit mij enorm. Zoveel systemen van ons lichaam werken samen om tot beweging te komen; dat vind ik verbazingwekkend. De oudere mens weer in beweging krijgen zodat deze weer te-rug kunnen naar zijn thuissituatie; dat geeft mij voldoening.’

Wat mag je van een fysiotherapeut in het RRR verwachten? ‘De heer Stuijvers noemde mij gekscherend wel eens ‘de moordenaar’. Waarom? Omdat ik hem tijdens de training flink aanspoorde om zijn doelen te behalen die hij zo graag wilde. Wel steeds met de bevestiging dat hij goed be-zig was. Dat vind ik heel belangrijk; dat je elke keer je behandelwijze aanpast aan de cliënt met wie je traint. Verder moet je het er na-tuurlijk samen met de cliënt over eens zijn waar naartoe getraind wordt; daar mag geen onduidelijkheid over bestaan.’ Waarom is samenwerken belangrijk voor jou? ‘Samenwerken is de basis voor het bieden van kwaliteit. Juist door overleg kan ieder doen waar hij goed in is.’

Wat is jouw gezondheidstip? ‘Niet teveel klagen en zorg dat je doet wat je leuk vindt en geniet.’

SPECIALIST: NIRJA PETERS

Wat is jouw specialisatie? ‘Als ergotherapeut behandel ik het liefst de neurologische cliënten met cognitieve pro-blemen. Juist bij deze cliënten is er op ergo-therapeutisch vlak veel voordeel te behalen en dat is mijn uitdaging.’

Waarom dit vak? ‘Ik wilde graag betekenisvol bezig zijn. Ik wil een bijdragen leveren aan de zelfredzaamheid van cliënten zodat zij weer de regie over hun eigen leven hebben. Je leven zoveel mogelijk naar wens inrichten is mijns inziens essentieel voor een mens.’

Wat mag je van een ergotherapeut in het RRR verwachten? ‘Allereerst kunnen mensen van mij altijd een vrolijke insteek verwachten. Daarnaast ben ik betrokken en vastberaden. Bij de heer Stuij-vers heb ik net zolang met hem getraind tot zijn doel van ‘korte afstanden kunnen lopen’ behaald was. Ik geef niet snel op!’

Waarom is samenwerken belangrijk voor jou? ‘Omdat je elkaar aanvult. Bijna wekelijks had-den Ewoud en ik overleg om gezamenlijk er-toe te komen dat de heer Stuijvers weer korte afstanden kon lopen.’

Wat is jouw gezondheidstip? ‘Gun jezelf af en toe wat lekkers te eten om tevreden en blij door het leven te gaan.’

Page 16: JouRRRnaal januari 2012

…….doe ik mee aan een activiteit?

Door ernaar toe te komen! U bent overal welkom ook samen met uw bezoek. Voor revali-danten geldt alleen dat ont-spannende activiteiten moeten passen in therapieschema. Op de twee middenpagina’s van het JouRRRnaal staan alle activiteiten die in een maand in huis plaatsvinden. Wanneer u hulp nodig heeft om ergens te komen geeft u uw wens door aan uw Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV’er). Zij zul-len u helpen uw activiteit te bereiken. Op de afdelingen Intensieve Zorg kunt u zich voor activitei-ten ook bij de activiteitenbege-leiding aanmelden: Ella den Hond (Mozart 1), Ellen Freen (Mozart 2) en Suzanne Buijk (Strauss 3). Bij deze dames maakt u ook uw wensen ten aanzien van uitstapjes bekend.

Probeer een drukke dag in stukken te knippen.

Neem tussendoor rust, dan houdt u energie over om bij-voorbeeld ‘s avonds nog wat leuks te doen.

Klacht Aan het eind van de week krij-gen klinische revalidanten het overzicht met therapie afspra-ken voor de volgende week. Soms veranderen therapie af-spraken in de lopende week. Voor revalidanten die afspraken met bezoek of kapper gemaakt hebben is dat heel vervelend. De achtergrond Therapeuten en revalidanten worden centraal gepland. Wan-neer in de aanwezigheid van één of enkele therapeuten of revalidanten wijzigingen optre-den, bijvoorbeeld door ziekte, kan dit effect hebben op de eer-der gemaakte afspraken. Hier-door kan een afspraaktijd ver-anderen, een extra afspraak kan gepland worden of een afspraak vervallen. Wij begrijpen dat veranderingen lastig zijn. Toch zijn aanpassingen in de loop van de week onvermijdelijk om therapeuten en revalidanten efficiënt aan elkaar te koppelen. Wij hopen dat u hiervoor begrip wilt hebben.

Eerste cadeau! Op 29 januari a.s. krijgen cliënten het eerste cadeau voor het vijftig jarig bestaan van het RRR: een optreden van jonge toppers op het gebied van klassieke muziek en dans. Wendy en Coen van Oosterom, de organisatoren en initiatief-nemers van het jaarlijks Veer-havenconcert, brengen in ja-nuari klassieke muziek naar binnen. Het Veerhavenconcert is een klassiek muziekevenement waar behalve het Philharmo-nisch Orkest ook junioren op-treden. Het juniorenconcert is geliefd bij ouderen maar om-dat het Veerhavenconcert in de openlucht plaatsvindt juist voor deze groep niet altijd toe-gankelijk. Daarom een optre-den binnen de muren van het RRR. Op 29 januari tussen 15.00 en 16.30 uur ziet en hoort u fina-listen van het Prinses Christina Concours en van de Russian School of Arts.