jaarverslag werkmmaat 2013

92
EEN JAAR MENS, WERK EN MAAT Jaarverslag 2013 - Werkmmaat vzw WERK OP MENSENMAAT

description

jaarverslag werkmmaat 2013

Transcript of jaarverslag werkmmaat 2013

Page 1: jaarverslag werkmmaat 2013

een jaar mens, werk en maatJaarverslag 2013 - Werkmmaat vzw

werk op mensenmaat

Page 2: jaarverslag werkmmaat 2013

Inleiding 3

Creatie van competentiegerichte jobs en caoching naar werk 5

1. Structuur vzw Werkmmaat 6

2. Competentiegerichte profielen 9

3. Ons coaching model 11

4. Doorstroming naar het regulier arbeidscircuit 15

5. Preventie en welzijnsbeleid 17

6. Innovatie 19

7. Kwaliteitsbeleid 19

Uitbouw van projecten Lokale Diensteneconomie die gericht inspelen op lokale noden 21

1. Toerisme Antwerpen 22

2. Toerisme Lier 30

3. Evenemententeam 40

4. Sport 48

5. fietspunt Lier 52

6. fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint 64

7. Cultuurnetwerkers 76

Financieel verslag 2013 87Werkmmaat maakt de som

Inhoudstafel2

Dankjewel

Werkmmaat staat er dankzij de steun van heel wat mensen. Ik denk hierbij aan al de betrokken overheidsdiensten waaronder de Vlaamse administratie voor Werk en Sociale Economie, VDAB en RVA. Aan al de medewerkers van onze vzw en de leden van de Raad van Bestuur. En – vooral – aan onze verschillende lokale partners: een welgemeende dankjewel voor de steun!

Page 3: jaarverslag werkmmaat 2013

In dit jaarverslag 2013 willen we u weerom laten proeven van het werk van de medewerkers van Werkmmaat. In opdracht van verschillende partners gaan 46 doelgroepmedewerkers elke dag aan werk om diverse opdrachten te realiseren. Een enthousiast team van technisch onderlegde instructeurs staat hierbij borg voor de nodige kwaliteit en innovatie. In dit jaarverslag blikken we terug op elk van onze 7 projecten binnen Lokale Diensteneconomie.

Doorheen de realisatie van de verschillende opdrachtverklaringen binnen deze 7 projecten, willen we ook werk maken van het versterken van de competenties van onze doelgroepmedewerkers. Zoals omschreven in onze statuten levert vzw Werkmmaat maatwerk voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Werkmmaat coacht

hen naar een geschikte standaard werkplek in het regulier arbeidscircuit of we creëren zelf nieuwe en nuttige arbeidsplaatsen. Onder impuls van de coach van Werkmmaat hebben we in 2013 belangrijke stappen vooruit kunnen zetten rond de uitwerking van onze Persoonlijke Ontwikkelings Plannen. Verder zijn we erin geslaagd om onze aanpak rond doorstroming van onze doelgroepmedewerkers naar het regulier arbeidscircuit sterk te verbeteren. En met resultaat: dit jaar vonden 4 doelgroepmedewerkers een job buiten Werkmmaat. De realisatie van competentiegerichte opdrachten en dit gekaderd in een optimale begeleiding van onze doelgroepmedewerkers is dan ook onze tweede belangrijke doelstelling. We zijn dan ook heel fier dat we op basis van een uitgebreide audit het ESF-Kxaliteitslabel hebben ontvangen.

Het voorbije jaar was een belangrijk kantelmoment. De lokale besturen stonden voor de opdracht om tegen het einde van het jaar hun strategische meerjarenplanning op te stellen. We zijn heel blij dat al onze projecten hierbij opnieuw een plaats hebben gekregen. Met scherp gestelde en geactualiseerde opdrachtverklaringen kunnen we verder aan het werk. Met de lokale besturen van Kontich en Lint verwelkomen we zelfs twee nieuwe partners.

Ik wil hierbij dan ook uitdrukkelijk al onze partners bedanken. Zonder hun steun en vertrouwen kunnen we dit verhaal niet verder schrijven.

Erwin LauriksCoördinator vzw Werkmmaat

een jaar mens, werk en maat 3

Page 4: jaarverslag werkmmaat 2013

4

Page 5: jaarverslag werkmmaat 2013

Creatie van competentiegerichte jobsen coaching naar werk

Deel 1

Page 6: jaarverslag werkmmaat 2013

InhoudstafelCreatie van competentiegerichte jobs en coaching naar werk

61. Structuur vzw WerkmmaatDe werking van vzw Werkmmaat is volledig te kaderen binnen de Vlaamse regelgeving rond de Lokale Diensten Economie (LDE). We hebben een erkenning voor 7 verschillende LDE pro-jecten met in totaal 46 doelgroep medewerkers die in dienst worden genomen met een SINE-statuut.

In het kader van de besparingsronde binnen het stadsbestuur van Antwerpen werd er beslist om het aantal Cultuurnetwer-kers vanaf 2014 terug te brengen naar 6 VTE. Daarnaast heeft het stadsbestuur van Lier ervoor gekozen om het project Toe-risme Lier uit te breiden met 2 VTE.

Bij enkele LDE projecten wordt het voorziene kader van SINE-medewerkers aangevuld met doelgroepmedewerkers met een statuut artikel 60. Hiertoe werden er samenwerkingscon-tracten afgesloten met de OCMW’s van Antwerpen, Boechout, Hove, Kontich, Lint, Edegem, Mortsel en Lier:

LDE-project DoelgroepmedewerkersEvenemententeam 17 Sport 5 Toerisme Antwerpen 4Toerisme Lier 2Cultuurnetwerkers 8fietspunt Lier 5fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint 5

LDE-project Artikel 60-medewerkersToerisme Antwerpen 6Toerisme Lier 9fietspunt Lier 2fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint 6

Voor elk van de LDE projecten is er binnen de omkadering van vzw Werkmmaat een verantwoordelijke aangesteld. Deze persoon staat in voor de begeleiding van zijn doelgroep me-dewerkers en de realisatie van de opdrachtverklaring van zijn LDE project.

Page 7: jaarverslag werkmmaat 2013

Creatie van competentiegerichte jobs en coaching naar werk

7

Leen Mathyssen Coach VertrouwenspersoonPeter Van Schoubroeck Preventieadviseur Technisch verantwoordelijkeVirginia Sundblad Polyvalent administratief medewerkster personeel en boekhoudingLuc Roothoofd Planning werkverdeling sport en evenementenErwin Lauriks Coördinator

Naast deze projectverantwoordelijken is er binnen vzw Werk-mmaat een coördinatieteam samengesteld met specifieke be-voegdheden.

LDE project Verantwoordelijke WerkmmaatEvenemententeam Luc Roothoofd Benjamin Dujardin Peter Van SchoubroeckSport Peter LuyckxToerisme Antwerpen Ali BokharianToerisme Lier Jos VermeulenCultuurnetwerkers Nadia Benabdessamad Shari Legbedjefietspunt Lier Tim van der Lindenfietspunt Mortsel-Boechout-Hove- Kontich-Lint Luc Troonbeeckx

Gezien het takenpakket binnen onze LDE projecten werken we vooral met mannelijke doelgroep medewerkers. Enkel bin-nen het LDE project Cultuurnetwerkers is er een overwicht aan vrouwelijke doelgroep medewerkers.

LDE-project Mannen VrouwenEvenemententeam 17 SINE Sport 5 SINE Toerisme Antwerpen 3 SINE 1 SINEToerisme Lier 2 SINE Cultuurtoeleiders 2 SINE 6 SINEFietspunt Lier 4 SINE 1 SINEFietspunt Mortsel-Boechout-Kontich-Hove-Lint 5 SINE

Page 8: jaarverslag werkmmaat 2013

InhoudstafelCreatie van competentiegerichte jobs en coaching naar werk

8Overzicht leeftijdscategorie

LDE project 18 – 25 jaar 25 – 35 jaar 35 – 50 jaar + 50 jaarEvenemententeam 2 8 7Sport 2 2 1Toerisme Antwerpen 2 2Toerisme Lier 1 1 Cultuurtoeleiders 1 4 3 fietspunt Lier 3 2 fietspunt Mortsel- Boechout-Hove 1 4

Voor wat betreft de personeelsadministratie en de boekhou-ding doen we beroep op de gewaardeerde hulp van Paul Spys-schaert van de vzw Werkvormm.

In september is het secretariaat en het magazijn van Werkmmaat verhuisd naar Mortsel, waar we een onderdak hebben gevonden bij de collega’s van Opnieuw&Co.

Page 9: jaarverslag werkmmaat 2013

Creatie van competentiegerichte jobs en coaching naar werk

92. Competentiegerichte profielenBinnen vzw Werkmmaat hechten we veel belang aan het uitwerken en opvol-gen van competentiegerichte profielen. Doelstelling is om de competenties van onze doelgroep medewerkers te verster-ken door het uitoefen van hun dagelijkse opdrachten. Vanuit deze visie hanteren we voor elk van onze projecten Lokale Diensten Economie een groeiprofiel met een gedetailleerd overzicht van algeme-ne en technische competenties.

Het versterken van de algemene compe-tenties van onze doelgroep medewer-kers staat voorop omdat het juist deze kenmerken zijn die het al dan niet slagen van hun doorstroming naar het regulier arbeidscircuit bepalen. We denken hier-bij onder meer aan:

• Het tijdig verwittigenbij afwezighe-den

• Correct omgaan en samenwerkenmet collega’s en leidinggevenden

• Voldoende kennis van het Neder-lands

• Taakgerichtenefficiëntwerken• Klantvriendelijkheid• Aandachtvoorveiligheid• Zorg dragen voor werkmateriaal en

kledij• Hanterenvanconflicten

Naast deze algemene competenties heb-ben we voor elk project Lokale Diensten Economie een specifiek technisch groei-profiel uitgetekend. Op deze manier wil-len we onze doelgroep medewerkers op een gerichte manier voorbereiden op een job in het regulier arbeidscircuit.

Page 10: jaarverslag werkmmaat 2013

InhoudstafelCreatie van competentiegerichte jobs en coaching naar werk

10LDE project BeroepsprofielEvenemententeam Algemeen klusjesmanSport Algemeen klusjesmanToerisme Antwerpen GroenonderhoudToerisme Lier GroenonderhoudCultuurtoeleiders Algemeen administratief/inhoude- lijk medewerker culturele centrafietspunt Lier Fietsherstellerfietspunt Mortsel-Kontich-Boechout-Hove-Lint Fietshersteller

In voorbereiding op het nieuwe decreet Lokale Diensten Eco-nomie zullen we voor onze verschillende projecten nieuwe en meetbare competentieprofielen uitwerken. Dankzij de steun van FIETSenWERK zijn we alvast gestart met de uitwerking van een competentieprofiel van medewerker fietspunt. Doelstel-ling hierbij is om op basis van deze nieuwe competentieprofie-len doelgroepmedewerkers gerichter aan te werven en op te leiden. Verder zullen we deze profielen als maatstaf gebruiken om de groei van onze doelgroepmedewerkers vast te stellen.

Page 11: jaarverslag werkmmaat 2013

Creatie van competentiegerichte jobs en coaching naar werk

113 Ons coaching modelHet versterken van de algemene en tech-nische competenties van onze doelgroep medewerkers kan enkel gerealiseerd worden mits een duidelijke en individu-ele coaching. Elk van onze 46 doelgroep-medewerkers was langdurig werkloos en is laaggeschoold, tal van diverse redenen liggen mee aan de oorsprong van hun werkloosheid. Om de doelstelling rond doorstroom naar het regulier arbeids-circuit te kunnen realiseren is er dan ook een zeer strikte begeleiding van elk van hen vereist.

Elke maand wordt er per project Lokale Diensten Economie een begeleidingscel georganiseerd met telkens de project-verantwoordelijke van Werkmmaat, de coach en de coördinator. Op deze ver-gadering wordt elke doelgroepmede-werker overlopen en wordt er nagegaan welke stappen er kunnen gezet worden om de algemene werking van het pro-ject te verbeteren en de kansen van de doelgroepmedewerker te verhogen.

In ons coaching model vervult de LDE verantwoordelijke een zeer belangrij-ke eerste lijnsopdracht. Het is zijn taak om de technische en persoonsgerichte competenties van de toegewezen doel-groep medewerkers te versterken. Hij wordt hierbij bijgestaan door de coach van Werkmmaat die op regelmatige tijd-stippen een Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) uitwerkt en opvolgt voor elk van de doelgroep medewerkers. In deze POP gesprekken worden telkens de in-dividuele werkpunten bepaald voor de doelgroep medewerker i.f.v. groei op de werkvloer, aandachtspunten in de per-soonlijke leefsfeer en doorstroming naar regulier werk. Er wordt hierbij aangege-ven wie welke opdrachten zal opnemen

en tegen welke timing. Tussen de POP-gesprekken door worden de geformu-leerde afspraken opgevolgd en zo nodig bijgestuurd.

In 2012 hebben we in het kader van een ESF-project onze POP-methodiek sterk kunnen verbeteren, en dit in samenwer-king met het loopbaancentrum/startcen-trum ZIN en onze collega’s van ATEL en Buurtcentrum Posthof. Onze ervaringen werden op Vlaams niveau gebundeld en versterkt met andere partners. Dankzij dit ESF-project hebben we een duide-lijke visie kunnen uitwerken rond het verloop van een POP-traject, een steeds wederkerend proces rond het vaststel-len van de persoonlijke groeipunten van elke doelgroepmedewerker met daaraan gekoppeld een zeer concreet actieplan. Op deze manier willen we ons grondig voorbereiden op de duidelijke prioriteit die hier rond gelegd wordt binnen het nieuwe decreet rond Lokale Diensten Economie.

Page 12: jaarverslag werkmmaat 2013

InhoudstafelCreatie van competentiegerichte jobs en coaching naar werk

12

In de loop van 2013 hebben we dit POP-

traject verder vertaald in concrete stappen/

mijlpalen:

• POPintake• POPBasiscompetententiesen/of

Leefsituatie• POPPersoonlijkActieplan• POPPersoonlijkActieplanOpvolging• POPTalentgesprek• POPGroeicompetenties• POPPersoonlijkActieplanOpvolging

+ nieuw Actieplan gericht op door-stroming of verlenging huidige func-tie

Ondermeer het toepassen van Talentge-sprekken was voor ons een belangrijke meerwaarde. Op deze manier kunnen we nieuwe interessepunten aanboren bij onze doelgroepmedewerkers. Zo zijn er twee fietspuntmedewerkers met succes gestart aan een opleiding binnen sociale promotie, de ene rond schilderwerken en een tweede rond boekhouder. In het kader van de Talentgesprekken is tevens tot uiting gekomen dat iemand van de Cultuurnetwerkers een opleiding wil starten tot onderwijzeres.

In functie van het versterken van de al-gemene competenties van onze doel-groepmedewerkers (op tijd komen, samenwerken met collega’s en leiding-gevenden, omgaan met conflicten,…)hebben we zelf fotomateriaal ontwik-

keld om voor elk van onze doelgroepme-dewerkers zeer duidelijk te maken waar het juist over gaat. Doelstelling is dat de leidinggevende en de doelgroepmede-werker zelf elk een waardering in punten geeft (schaal op 10) of deze competentie al dan niet bereikt wordt.

In het kader van het coaching model wordt er ook aandacht besteed aan het voorzien van een extra vormingsaanbod. Dit aanbod is het sterkst uitgebouwd binnen het LDE project Cultuurnetwer-kers, omdat er een groot accent wordt gelegd op het behalen van het diploma secundair onderwijs via de Vlaamse Exa-mencommissie en of het Tweede Kans Onderwijs. Op dit moment zijn 4 van de 8 Cultuurnetwerkers ver gevorderd in het behalen van dit diploma. Een vijfde Cultuurnetwerker heeft een gelijkstel-ling kunnen bekomen van zijn diploma secundair onderwijs, een zesde Cultuur-netwerker is nog bezig met deze proce-dure.

Verder blijven we binnen Werkmmaat onze doelgroepmedewerkers plaatsen in drie verschillende categorieën. Op deze manier kunnen we op een gerichte manier onze begeleidingstrajecten uitte-kenen. Deze indeling wordt maandelijks in het kader van de bespreking in de be-geleidingscel geactualiseerd en indien nodig bijgesteld. Elke doelgroepmede-werker wordt mee in deze keuze betrok-ken in het kader van zijn POP-traject. Op basis van onze ervaring onderscheiden we volgende categorieën waarbij we het beeld van een verkeerslicht willen hante-ren:

Page 13: jaarverslag werkmmaat 2013

Creatie van competentiegerichte jobs en coaching naar werk

13

Rood We stellen vast dat een aantal van onze doelgroep medewerkers hun competen-ties niet blijven versterken. Integendeel, het feit dat ze langdurig tewerkgesteld blijven binnen Lokale Diensten Econo-mie doet hun algemene en technische competenties verzwakken. Binnen de begeleidingscel zal daarom telkens bij hetaflopenvandeSINE-termijnbekekenworden of het al dan niet zinvol is om de SINE-erkenning te verlengen.

Oranje Verschillende van onze doelgroep mede-werkers zijn nog niet rijp om de stap te zetten naar het regulier arbeidscircuit. Of zelfs nog meer: Lokale Diensten Econo-mie is voor hen de enigste optie om aan de slag te blijven. In het kader van onze POP-begeleiding zullen we er vooral zorg voor dragen dat deze doelgroep mede-werkers toch gemotiveerd blijven en hun competenties in de mate van hun moge-lijkheden blijven versterken.

Groen De doelgroep medewerkers die volgens ons sterk genoeg zijn om door te stro-men worden geselecteerd in deze cate-gorie. Via onze POP-methodiek worden ze gemotiveerd om de vzw Werkmmaat te verlaten. Er wordt veel aandacht be-steed aan extra opleidingen, actualisatie van hun CV, detecteren van geschikte vacatures en sollicitatietraining. De doel-stelling voor deze categorie is hen zo snel mogelijk te laten doorstromen naar werk.

Page 14: jaarverslag werkmmaat 2013

InhoudstafelCreatie van competentiegerichte jobs en coaching naar werk

14

LDE project Aantal ontslagenEvenemententeam 2Sport 2Toerisme Antwerpen 0Toerisme Lier 0Cultuurnetwerkers 2fietspunt Lier 0fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint 1

In de loop van 2013 hebben we om zeer diverse redenen het arbeidscon-tract van een aantal van onze doelgroep medewerkers moeten verbreken. Ver-schillende redenen liggen hierbij aan de grondslag: gebrek aan motivatie om competenties te versterken, veelvuldige ongewettigdeafwezigheden,…

Overzicht van ontslagen per LDE project:

Page 15: jaarverslag werkmmaat 2013

Creatie van competentiegerichte jobs en coaching naar werk

154. Doorstroming naar het regulier arbeidscircuitIn functie van het verhogen van onze doorstromingscijfers zijn we in het na-jaar van 2012 gestart met een ESF-pro-ject ‘DOne’ en dit in samenwerking met verschillende partners: Werkhaven, ATEL, CAS, MANUS, Levanto, stad Antwerpen, loopbaanbegeleidingcentrum ZIN en Randstad. Binnen Werkmmaat werd er een selectie gemaakt van 10 doelgroep medewerkers die sterk genoeg en ge-motiveerd waren om de stap te zetten naar het regulier arbeidscircuit. Deze ge-selecteerde groep werd intens begeleid door gespecialiseerde jobcaoches (Felix Van Roost en Elke Busschots) in functie van het versterken van hun competen-ties. Verder gingen deze jobcoaches op

zoek gaan naar gepaste jobs in het re-gulier arbeidscircuit om op die manier een goede match te maken tussen onze doelgroep medewerkers en een speci-fiek bedrijf. Dit ESF-project loopt tot nog tot midden 2014.

In 2012 noteerden we een uitstroom van 2 doelgroep medewerkers naar het regulier arbeidscircuit. Dankzij de steun van het DOne-project kunnen we dit jaar veel betere resultaten voorleggen. In totaal vonden 4 van onze doelgroep medewerkers een job in het regulier ar-beidscircuit: drie medewerkers van het Evenemententeam en 1 medewerker van het fietspunt Lier.

Page 16: jaarverslag werkmmaat 2013

InhoudstafelCreatie van competentiegerichte jobs en coaching naar werk

16Uit de werking van het DOne-project hebben we volgende conclusies kunnen trekken:• Het is aangewezenomopbasis van

de Persoonlijke Ontwikkelings Plan-nen een selectie te maken van de doelgroep medewerkers die sterk ge-noeg zijn om door te groeien naar een gewone job. Na deze beslissing krijgt de betrokken werknemer een intense begeleiding aangeboden rond sollici-teren en wordt er ook grondig gepeild naar interessepunten en verlangens rond de nieuwe job. Deze extra bege-leiding wordt best aangeboden door een nieuwe/externe/gespecialiseerde jobcoach. In het nieuwe decreet Lo-kale Diensten Economie wordt deze procedure ook weerhouden.

• Demedewerkers van het loopbaan-begeleingscentrum ZIN staan ook in voor de opstart van invoegonderne-mingen. Hierdoor zijn zij zeer goed op de hoogte van nieuwe vacatures waarvoor onze mensen in aanmer-king komen.

• Het sterker benadrukken van dedoorstroomresultaten werkt motive-rend naar al de doelgroep medewer-kers van Werkmmaat. Verschillende van hen stellen de vraag waarom zij nog niet geselecteerd zijn voor het uitstroomprogramma.

• Naardeverderetoekomstpleitenwevooreensoortvanofficiëlestagepe-riode waarbij doelgroep medewerker en nieuwe werkgever de kans krijgen om af te tasten of deze nieuwe job kansen heeft op slagen. Probleem is dat een doelgroep medewerker na uitstroom naar een nieuwe job, niet meer kan terugkeren. Met zo’n stage procedure kunnen we de drempel tussen sociale economie en de regu-liere economie gevoelig verlagen.

Gezien de positieve resultaten van dit DOne-project zijn wij dan ook vragende partij om deze uitgewerkte methodiek te verlengen. We zullen hiervoor op zoek gaan naar extra financiële ondersteu-ning.

Page 17: jaarverslag werkmmaat 2013

Creatie van competentiegerichte jobs en coaching naar werk

17Eind 2011 keurde de Raad van Bestuur van vzw Werkmmaat een meerjarenplan goed rond veiligheidspreventie. Onder impuls van onze preventieadviseur Peter Van Schoubroeck werden er dit jaar ver-schillende concrete stappen gerealiseerd.

In onze dagelijkse werking besteden we veel aandacht aan het betrekken van onze doelgroep medewerkers. We den-ken hierbij onder meer aan het opstel-len van de werkroosters, de jaarlijkse organisatie van een teammoment, de frequente werkvergaderingen, het in-spelen op concrete vragen en noden bij deuitoefening vanhunopdracht,…Om een beter zicht te kunnen krijgen op het welzijn van onze doelgroep me-dewerkers, hebben we aan een stagiaire maatschappelijk werk de opdracht ge-geven om een bevraging te doen aan de hand van een aantal standaardvragen. Uit dit onderzoek kwam naar voor dat onze doelgroep medewerkers algemeen tevreden zijn over hun dagelijks werk. De grootste onzekerheid situeert zich

5. Preventie en welzijnsbeleidvooral rond de vraag hoelang zij nog bij Werkmmaat aan de slag kunnen blij-ven. Het beklemtonen van de noodzaak rond doorstroom veroorzaakt de nodige spanningen.

Binnen Werkmmaat is Leen Matthyssen aangesteld als vertrouwenspersoon voor het behandelen van mogelijke klachten. Ook in 2013 werden er geen klachten ontvangen.

In samenwerking met Securex werd en een Globaal Preventie Plan opgesteld voor vzw Werkmmaat dat ondertussen ook geïmplementeerd werd in een con-creet jaarlijks actieplan. Verschillende actiepunten werden reeds gerealiseerd:

• Alonzemedewerkersdragenaange-paste werkkledij.

• We zetten extra in op vorming. Hetis onze doelstelling dat alle LDE- ver-antwoordelijken voor eind 2014 een opleiding VCA-leidingggevenden en een basiscursus EHBO hebben ge-volgd. Voor de doelgroepmedewer-

Page 18: jaarverslag werkmmaat 2013

kers voorzien we een opleiding rond werken op hoogte en stellingbouw.

• Wehebbenervoorgekozenomvoorelk van onze LDE projecten een risico-analyse te maken. Het is onze doelstel-ling om de doelgroepmedewerkers in dit proces actief te betrekken. We heb-ben vanuit dit oogpunt gekozen voor de Deparis methode omdat hierbij vetrokken wordt met een bevraging bij de betrokken medewerkers. We hebben in 2013 deze analyse uitge-voerd bij de LDE projecten Toerisme Lier en Toerisme Antwerpen. Op basis hiervan werden er ondermeer acties ondernomen rond aankoop van beter werkmateriaal en extra voorzieningen rond de inrichting van de werkruimtes (verlichting, verwarming en hygiëne). We zullen in 2013 deze analyse verder toepassen in de andere deelprojecten van Werkmmaat.

• We staan in voor allewettelijke ver-plichtingen waaronder de melding van arbeidsongevallen, jaarverslag en actieplan rond preventie en wel-zijn, ongevallenanalyses, medische onderzoeken van de werknemers.

• Verschillendevanonzedoelgroepme-dewerkers voeren elke dag diverse op-drachten uit voor de stad Antwerpen. Verder zijn er doelgroepmedewerkers die voor enkele maanden tot een jaar permanent werken in specifieke stadsdiensten. In overleg met de pre-ventieverantwoordelijken van de stad Antwerpen werkten we een werkpost-fiche uit om op deze manier vooraf alle mogelijke preventiemaatregelen te kunnen treffen.

Dit jaar moesten we 6 arbeidsongevallen noteren. De oorzaken waren zeer divers: uitgegleden door de sneeuw, valpartij

InhoudstafelCreatie van competentiegerichte jobs en coaching naar werk

18op de fiets, forceren van de rug, knielet-selomwille vanverkeerdebeweging,…Twee van deze arbeidsongevallen gaven aanleiding tot een langdurige ziektepe-riode.

Verder willen we hierbij vermelden dat in 2013 twee Cultuurnetwerkers lang-durig afwezig waren omwille van zware gezondheidsproblemen. Naast persoon-lijke factoren moeten we ook de vraag durven stellen of er zich ook oorzaken situeren op het niveau van het werk.

De werking van de verschillende pro-jecten Lokale Diensten Economie staat of valt met de gedrevenheid en compe-tenties van de verschillende projectver-antwoordelijken. We zijn erin geslaagd om telkens verantwoordelijken aan te stellen die een zeer ruime ervaring heb-ben opgedaan in hun vakgebied en die dat ook op een zeer gerichte manier kunnen overbrengen op hun doelgroep medewerkers. Jaarlijks wordt er een functioneringsgesprek gepland tussen elke medewerker van Werkmmaat en de coördinator. Op deze manier wordt er ingespeeld op individuele vragen en noden. Verder komen alle medewerkers van Werkmmaat elke maand samen in een algemene teamvergadering om de wisselwerking en samenwerking tussen de 7 verschillende LDE projecten te be-vorderen.

Op initiatief van de Raad van Bestuur van Werkmmaat en in overleg met de vak-bonden werd er dit jaar een bedrijfs CAO afgesloten binnen Werkmmaat rond de indexering van de lonen van het omka-deringspersoneel.

Page 19: jaarverslag werkmmaat 2013

Creatie van competentiegerichte jobs en coaching naar werk

19

Als organisatie willen we ook actief inzet-ten op de innovatie van onze dienstver-lening. Lokale overheden vragen niet al-leen naar een correcte uitvoering van de vooropgestelde opdrachten, maar kijken ook uit naar vernieuwing en innovatie van onze dienstverlening.

Het fietsmunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint heeft in 2013 met succes ingezet op de verdere uitbouw van het mobiel fietsherstel. Op dit moment heb-ben we reeds een samenwerking opge-bouwd met Agfa Gevaert en al de grote ziekenhuizen in de regio. Concreet zor-gen we ervoor dat een fietspanne van een werknemer ter plaats in het betrok-ken bedrijf hersteld wordt, en dit de dag zelf. Op deze manier heeft hij/zij de ga-rantie op een veilige terugkeer naar huis. Gezien het grote succes van deze dienst-verlening verlopen de aanmelding- en van fietspanne nu via een digitaal platform www.mobielfietsherstel.be om op die manier op een correcte manier de facturatie te kunnen opvolgen. De be-trokken bedrijven/ziekenhuizen geven duidelijk aan dat door dit initiatief meer werknemers de fiets gebruiken. Deze mobiele service werd ook opgemerkt door de Vlaamse overheid. De Universi-teit Antwerpen heeft de ‘Business Mobi-lity Award 2013’ ontvangen omwille van haar fietsvriendelijk beleid.

Het fietspunt Lier biedt in samenwerking met Reynaers Aluminium en Familie-hulp meer dan 100 huurfietsen aan voor hun werknemers. Op deze manier willen deze twee ondernemingen hun perso-neel motiveren om met de fiets naar het werk te komen en dit met steun van het Vlaams Pendelfonds. Het fietspunt blijft instaan voor het onderhoud en periodie-ke herstellingen van deze fietsen.

6. InnovatieIn de stedelijke speeltuin van Lier heb-ben we het Koffiehuisje een grondigefacelift gegeven. In de voorbije twee seizoenen is deze locatie een leuke plek geworden voor kinderen en (groot) ou-ders om gezellig te vertoeven. Voor het seizoen 2014 hebben we, in nauwe sa-menwerking met het stadsbestuur, een plan uitgewerkt om van de naastgelegen groenzone een mooie lig- en picknickzo-ne te maken met een aantrekkelijke luifel en bijzondere zitbanken.

7. KwaliteitsbeleidNa een grondige audit heeft Werkmmaat in 2013 het ESF-Kwaliteitslabel ontvan-gen.

Op basis van deze audit willen we in 2014 werk maken van de verschil-lende aandachtspun-ten die we hebben mee-gekregen. In de eerste plaats zullen we werk maken van een lange termijn visie en dit ver-taald in een meerjaren-plan. We zullen hierbij duidelijk onze partners in kaart brengen en de structuur van Werkm-maat verder verdiepen.

In voorbereiding op het nieuwe decreet Lokale Diensten Economie zul-len we extra inzetten op het actualiseren en meetbaar maken van onze compe-tentieprofielen. Op deze manier willen we nog sterker kunnen inspelen op het verhogen van de competenties van onze doelgroepmedewerkers en het verho-gen van de doorstroom resultaten.

Europees Sociaal Fonds Agentschap Vlaanderen vzw

Gasthuisstraat 35 (5de verdieping) B – 1000 Brussel tel. + 32 (02) 546 22 49 [email protected] www.esf-agentschap.be

ATTEST ESF-KWALITEITSLABEL

Het ESF-kwaliteitslabel wordt aan Werkmmaat toegekend door de ESF-auditcel op basis van het positieve resultaat van de ESF-kwaliteitsaudit.

De kwaliteitsaudit vond plaats op 2013-03-21. Bijgevolg wordt het ESF-label toegekend tot 2016-03-21.

De organisatie staat geregistreerd op de lijst van de ESF gelabelde organisaties onder het labelnummer: QP/007543.

Het auditrapport werd aangeleverd aan de organisatie.

Dit attest kan gebruikt worden voor vraagstellingen waarbij in de voorwaarden het ESF-label is opgenomen (KMO-portefeuille voor “opleiding” en/of “advies”, VDAB-tendering). Tevens is de ESF Kwaliteitsevaluatie erkend door EFQM als een onderdeel van de procedure tot het behalen van het C2E-label (Commitment To Excellence) en het R4E-label (Recognised for Excellence)

Voor de ESF-auditcel

Erik Conings Teamleider Kwaliteit

Page 20: jaarverslag werkmmaat 2013

20

Page 21: jaarverslag werkmmaat 2013

7 projecten op mensenmaat

Uitbouw van projecten Lokale Diensteneconomie die gericht inspelen op lokale noden

Deel 2

Page 22: jaarverslag werkmmaat 2013

InhoudstafelToerisme Antwerpen 201322VoorgeschiedenisDe vzw Werkvormm is reeds in 2004 van start gegaan met de Buurt- en Nabijheid-dienst Toerisme in Antwerpen. Doelstel-ling hierbij was om binnen sociale eco-nomie extra tewerkstellingsplaatsen te creëren i.f.v. het onderhoud van de Scheldekaaien tussen de Cruiseterminal en het Droogdokkeneiland en het be-heer van het Ruihuis.

In 2007 werd dit tewerkstellingsproject gekaderd binnen de Vlaamse regelge-ving Lokale Diensten Economie. Hier-door kreeg dit LDE-project een structu-rele basis met o.a. een personeelskader van 4 doelgroepmedewerkers met SINE-statuut en 1 instructeur.

Op stedelijk niveau wordt dit project aangestuurd door de stedelijke dienst toerisme en vzw VisitAntwerpen.be.

Op 1 juli 2011 werden al de verschillen-de projecten Lokale Diensten Economie gekaderd binnen de nieuwe vzw Werk-mmaat. In de praktijk bracht dit echter geen enkele wijziging mee in de uitvoe-ring van onze opdrachten.

De gemeenteraad van Antwerpen keur-de op 19 december 2011 een samen-werkingsakkoord goed voor de periode 2011 – 2013 tussen het stadsbestuur en de vzw Werkmmaat in het kader van het LDE project Toerisme Antwerpen.

Naast de Vlaamse administratie Werk en Sociale Economie draagt ook Toerisme Vlaanderen bij aan de financiering van dit tewerkstellingsproject. Na een gun-stig inspectieverslag begin 2011 kende de bevoegde Vlaamse minister voor 2011, 2012 en 2013 een subsidie goed

van telkens 21.000 euro. Vanuit Toerisme Vlaanderen wordt er wel steeds aange-geven dat deze financiering niet structu-reel is en jaarlijks wordt herbekeken.

Afscheid van Sonia DoomsNa een lange ziekte hebben we dit jaar afscheid moeten nemen van Sonia Dooms, onze contactpersoon binnen de stedelijke dienst toerisme. Sonia was in al de voorbije jaren de drijvende kracht achter het Ruihuis. De ploeg van Ali Bok-harian heeft in haar steeds een vertrou-wenspersoon gevonden om de werking van het Ruihuis uit te bouwen, en dit met alle respect voor de medewerkers van Werkmmaat.

Nieuwe samenwerkings-overeenkomst 2014 – 2019Op basis van het Bestuursakkoord 2012- 2019 werd er door de stedelijke dienst toerisme een nieuwe samenwerkings-overeenkomst 2014 – 2019 uitgewerkt rond de exploitatie van het Ruihuis en de werking op het Steenplein. In deze nieuwe convenant wordt onze werking verder gecontinueerd.

De stedelijke dienst toerisme heeft wel aangegeven dat zij op zoek zijn naar een organisatie of uitbater die het Ruihuis wil overnemen. De operationele en logis-tieke werking van deze attractie vraagt immers heel veel tijd en energie. Verder wil toerisme Antwerpen de exploitatie van het Ruishuis clusteren met andere attracties waaronder de atoomschuilkel-ders en de toren van de Kathedraal,…Werkmmaat heeft alvast aangegeven dat we heel actief willen inspelen op dit voorstel en mee een rol willen opnemen in deze verbreding naar andere minder toegankelijke toeristische attracties.

Page 23: jaarverslag werkmmaat 2013

Een jaar lang werken op mensenmaatToerisme Antwerpen 2013 23

Page 24: jaarverslag werkmmaat 2013

Uitgevoerde activiteitenAli Bokharian over het onderhouden van het Steenpleinen het beheren van het Ruihuis.

24

1. SteenpleinVoor wat betreft onze opdracht op het Steenplein staan we elke dag – dus ook in het weekend – in voor het proper houden van het Steenplein en de om-geving van de Cruiseterminal. Op aan-geven van de dienst toerisme zorgen we er ook steeds voor dat de omgeving van de Cruiseterminal er netjes bij ligt bij de aankomst van cruiseschepen.

Onze doelstelling is om er steeds voor te zorgen dat de omgeving van het Steen-plein en de Cruiseterminal vrij is van onkruid en sluikafval. Een gezellig plein voor de Antwerpenaar en de toerist staat hierbij voorop.

Onze medewerkers hebben hun locatie in een “garage” onderin het talud/toe-gang naar het Steen, dus echt op het Steenplein. Op deze manier zijn we per-manent aanwezig op onze werkplek.

Omwille van de mooie locatie op het Steenplein gaan er gedurende het jaar tal van evenementen door. Onze mede-werkers leveren dan extra inspanningen om alles netjes te kunnen houden.

Onze werkzaamheden verlopen in een zeer positieve samenwerking met de ver-schillende betrokken stedelijke diensten. Verder zijn we heel blij met de beslis-sing van het stadsbestuur om de ruimte onder de Cruiseterminal af te sluiten en niet langer meer te laten gebruiken door daklozen die daar willen overnachten. Op deze manier kunnen we de omge-ving van de Cruiseterminal optimaal pro-per houden.

Page 25: jaarverslag werkmmaat 2013

InhoudstafelEen jaar lang werken op mensenmaatUitgevoerde activiteitenAli Bokharian over het onderhouden van het Steenpleinen het beheren van het Ruihuis.

25Toerisme Antwerpen 2013

Page 26: jaarverslag werkmmaat 2013

2. RuihuisDe permanentie van het Ruihuis vraagt een strikte planning van onze ploeg. We zijn het hele jaar door actief, ook in de weekends en feestdagen. Op dinsdag en woensdag is het Ruihuis gesloten voor bezoekers, maar zijn onze medewerkers wel bezig met onderhoudswerken. Jaar-lijks zijn er maar twee echte sluitingsda-gen, namelijk op 2 januari en 25 decem-ber.

Het is onze verantwoordelijkheid om de talrijke bezoekers op een correcte en vriendelijke manier op te vangen: overhandigen van laarzen en kledij, be-geleiden naar de ruien, besturen van de boot,…

Op dinsdag en woensdag staan we in voor het onderhoud van de Ruihuis en de ruien. Deze opdracht verloopt in nauw overleg met de stedelijke toeristi-sche dienst. We denken hierbij o.a. aan het poetsen van het Ruihuis, kleine her-stellingen aan de boot, het reinigen van hetwaterinhetRuihuis,…

Om deze permanentie te kunnen waar maken hebben we 3 ploegen nodig van telkens 2 doelgroepmedewerkers. In principe werkten we in de voorbije jaren steeds met 3 vaste doelgroepmedewer-kers en dit aangevuld met 3 tijdelijke medewerkers met een artikel 60 statuut. In de voorbije jaren stellen we echter vast dat het steeds moeilijker wordt om beroep te kunnen doen op artikel 60 ers.

26 Toerisme Antwerpen 2013

Page 27: jaarverslag werkmmaat 2013

27Toerisme Antwerpen 2013

Page 28: jaarverslag werkmmaat 2013

Overzicht werkervaringsprojectVanuit de vzw Werkmmaat staat Ali Bok-harian in voor de algemene en techni-sche begeleiding van de doelgroepme-dewerkers. Erwin Lauriks heeft als coach van vzw Werkmmaat de sociale begelei-ding op zich genomen, en dit in nauw overleg met de betrokken trajectbege-leidster van het OCMW Antwerpen.

Het LDE project Toerisme Antwerpen biedt aan 4 doelgroepmedewerkers een vaste job via een SINE-contract. Binnen vzw Werkmmaat hebben we er voor ge-kozen om in het LDE project Toerisme Antwerpen te werken met een laag-drempelig profiel. Concreet houdt dit in dat onze doelgroepmedewerkers rede-lijk zwak zijn in hun kennis van het Ne-derlands. Dit betekent echter niet dat we geen hoge eisen stellen rond hun kwali-teit van werk, veiligheid en klantvriende-lijkheid. Gezien hun grote afstand tot de arbeidsmarkt gaan we er van uit dat deze 4 SINE-doelgroepmedewerkers nog niet sterk genoeg zijn om op korte termijn een nieuwe job te vinden in een regulier bedrijf. In het kader van een ESF-project werkten we in 2012, samen met het loopbaan-begeleidingcentrum ZiN en de collega’s van Posthof en ATEL in Antwerpen, een zeer gerichte POP-methodiek uit. We on-derscheiden in elk POP-traject verschil-lende fases van intake tot en met uit-stroom naar het regulier arbeidscircuit. Verder hebben we zelf fotomateriaal ontwikkeld om aan onze doelgroepme-dewerkers duidelijk te maken rond wel-ke competenties we willen werken: op tijd komen, samenwerken, oog hebben voor kwaliteit, gebruik van het Neder-lands, ... Doelstelling is dat de leidingge-vende en de doelgroepmedewerker elk

28een waardering in punten geeft (schaal op 10) of de competentie al dan niet be-reikt wordt. Op deze manier willen we de competenties van elk van onze SINE-doelgroepmedewerkers zeer gericht ver-sterken.

Aanvullend zijn er in 2013 zes doel-groepmedewerkers, via het statuut van artikel 60, aan de slag geweest binnen het LDE project Toerisme Antwerpen. Deze artikel 60 medewerkers worden zo-wel ingeschakeld op het Steenplein als in het Ruihuis. In het kader van dit werk-ervaringsluik wordt er veel aandacht ge-geven aan het stimuleren van algemene attitudeversterking met o.a.:

• Belangonderlijnenvanstipteaanwe-zigheden op het werk en het tijdig verwittigen bij afwezigheden en/of te laat komen.

• Leren omgaan met collega’s en lei-dinggevenden.

• Het correct uitvoeren van werkop-drachten.

• Aandachtvoorveiligheidenpreven-tie.

• Lerenomgaanmetconflicten.

Vermits veel van onze doelgroepmede-werkers nieuwkomers zijn, is het stimule-ren van het Nederlands een heel belang-rijke doelstelling. Op de werkvloer wordt het Nederlands actief geoefend. Verschillende van onze doelgroepmede-werkers volgen in Antwerpen les NT2 .

Verder gaat er heel wat aandacht uit naar het verbeteren van de randvoorwaarden van onze doelgroepmedewerkers. We denken hierbij vooral aan het voorzien van een betere huisvesting, de organisa-tie van kinderopvang, het opvolgen van administratieve problemen en regulari-

Toerisme Antwerpen 2013

Page 29: jaarverslag werkmmaat 2013

29satieprocedures,…De begeleiding van deze doelgroepme-dewerkers met artikel 60 statuut ver-loopt in zeer nauwe samenwerking met de dienst trajectbegeleiding van het OCMW Antwerpen. Om de drie maanden is er voor elke doelgroepmedewerker een evaluatie met de trajectbegeleider van het OCMW en de verantwoordelij-ken van de vzw Werkmmaat.

Doelstelling is dat de doelgroepmede-werkers, na het beëindigen van hun arti-kel 60 traject, voorbereid zijn om verdere stappen te zetten naar vorming en werk. De doorstromingsresultaten blijven nog onvoldoende. We streven er miniaal naar dat elk van onze doelgroepmedewerkers na zijn artikel 60 traject kan starten met een specifieke beroepsopleiding binnen de VDAB. BesluitHeel graag willen we het stadsbestuur van Antwerpen, de vzw VisitAntwerpen.be en de Vlaamse overheid bedanken voor de belangrijke financiële steun en de respectvolle samenwerking. Dankzij deze inbreng kunnen we het LDE pro-ject Toerisme Antwerpen realiseren: een laagdrempelig tewerkstellingsproject maar gecombineerd met een grote am-bitie rond een zo optimale kwaliteitszorg. Het is onze dagelijkse betrachting om de talrijke toeristen en Antwerpenaars wel-kom te heten op het Steenplein en in het Ruihuis.

We zijn heel blij met de beslissing van het stadsbestuur om onze werking ver-der te continueren in een nieuw samen-werkingsakkoord voor de periode van 2014 – 2019. We willen mee een actieve rol opnemen in de keuze van de toeris-tische dienst om een externe partner

aan te stellen voor het beheer van het Ruihuis en dit met uitbreiding naar nog moeilijke toegankelijke toeristische sites zoals de atoomschuilkelders en de toren van de Kathedraal. Werkmmaat heeft in de voorbije 9 jaar immers een ruime ex-pertise opgebouwd rond een kwaliteits-volle dienstverlening binnen toeristische infrastructuur.

In het komende jaar zullen we trachten om bij een volgende oproep rond Lokale Diensten Economie vanuit de Vlaamse administratie voor Werk en Economie onze ploeg van 4 vaste doelgroepmede-werkers te versterken met 1 VTE. Op deze manier worden we minder afhankelijk van een voldoende instroom van nieuwe collega’s met artikel 60 statuut.

Voor 2014 wachten we wel met de no-dige bezorgdheid de beslissing af van Toerisme Vlaanderen rond de verdere fi-nanciering van het LDE project Toerisme Antwerpen. Het stopzetten van het jaar-lijkse budget van 21.000 euro zou zeer zware consequenties veroorzaken voor de verdere continuering van dit project.

Toerisme Antwerpen 2013

Page 30: jaarverslag werkmmaat 2013

Inhoudstafel30VoorgeschiedenisHet stadsbestuur van Lier besliste in 2007 om een werkervaringsproject rond toe-risme op te starten. Doelstelling hierbij was om het beheer van de toeristische infrastructuur in Lier te optimaliseren via sociale economie. Een doelstelling die doorheen al die jaren nog steeds voorop blijft staan.

Het OCMW stelt in het kader van het ar-tikel 60 statuut doelgroepmedewerkers ter beschikking voor het netjes houden van de wandel- en fietspaden op de Ves-ten en de omgeving van het Zimmer-plein. De vzw Werkmmaat duidt een instruc-teur aan voor de begeleiding van deze doelgroepmedewerkers en staat borg voor een kwalitatieve uitbouw van het tewerkstellingsproject. Doelstelling is dat de doelgroepmedewerkers de no-dige algemene en technische compe-tenties verwerven. De stedelijke dienst toerisme is de opdrachtgever en staat in voor het doorgeven van de verschillende taken. De stad Lier stelt een lokaal ter be-schikking dat voldoet om te functione-ren als kleed-, was- en eetruimte (kelder Timmermans-Opsomerhuis).

Vanaf 2008 werd het werkervaringspro-ject toerisme Lier gekaderd binnen de Vlaamse regelgeving rond de Lokale Diensten Economie.Door deze officiëleerkenning kreeg dit tewerkstellingspro-ject een stevige financiële onderbouw en werd het een nieuwe naam toegewe-zen: Lokale Diensten Economie toerisme Lier. Op basis van deze erkenning kan dit LDE-project twee doelgroepmedewer-kers in dienst nemen met een SINE-con-tract. In tegenstelling tot het statuut van een artikel 60 medewerker, is een SINE-contract van onbepaalde duur.

Toerisme Lier 2013

Page 31: jaarverslag werkmmaat 2013

Een jaar lang werken op mensenmaat31Toerisme Lier 2013

In 2011 werd het LDE project toerisme Lier overgedragen van de vzw Werk-vormm naar de vzw Werkmmaat.

Het schepencollege van Lier gaf op 28 juni 2011 haar goedkeuring om het LDE project toerisme Lier toe te wijzen aan de nieuwe vzw Werkmmaat. Paul Boënne, toenmalig coördinator toerisme Lier, stond in voor de eindredactie van dit collegebesluit.

Naast de formele naamswijziging werd ook de inhoudelijke werking van het LDE-project geactualiseerd:• VoortoerismeLier:onderhoudfiets-en

wandelpadennetwerk in het kader van het peterschap van Lier voor de rou-teconvenant van Toerisme Provincie Antwerpen. Dit onderhoud gebeurt volgens een wekelijks schema en op afroep van periodieke werken. Verder wordt ook het poetsen in de Zimmer-toren mee opgenomen.

• Voor dienst sport: onderhoud sportinfra-structuur en periodieke opdrachten voor ondersteuning manifestaties: bijvoor-beeld hulp bij sportevenementen, onder-houd atletiekpiste en minigolf terrein.

• VoordienstEvenementen:onderhouden opkuis van terreinen na evenemen-ten.

• Voor SK Lierse: logistieke ondersteu-ning bij de opkuis van het voetbalsta-dion. In het kader van het besluit van het schepencollege van 28 juni 2011 werd de samenwerking met SK Lierse, gekoppeld aan een financiële tussen-komst vanwege deze voetbalploeg, of-ficieel opgenomen en goedgekeurd.

In samenspraak met de verantwoor-delijke instructeur van de vzw Werkm-maat, Dhr. Jos Vermeulen, werd er een gedetailleerde wekelijkse werkplanning opgesteld waarbij al deze taken opgeno-men werden.

Page 32: jaarverslag werkmmaat 2013

“De moeilijkste klusjes vind ik de

leukste. Zeker als een blij kinder-

gezicht het resultaat is.”

32

In opdracht van de toeristische dienst werd er wekelijks ingestaan voor het onderhoud van het fiets- en wandelpa-dennetwerk, dit op de Vesten van Lier en het provinciaal fiets- en wandelpaden-netwerk. Verder vermelden we ook het poetsen in de Zimmertoren en de par-kings rond De Mol.

De stedelijke sportdienst kon in 2013 rekenen op onze ondersteuning voor verschillende opdrachten. We hebben heel wat groenwerken uitgevoerd i.f.v. het onderhoud van de atletiekpiste, de sportvelden en het minigolf terrein in het stadspark. In de zomerperiode heb-ben we regelmatig ingesprongen i.f.v. de permanentie van de minigolf.

De stedelijke dienst Evenementen kon steeds op ons beroep doen voor extra ondersteuning van verschillende initia-tieven. We denken hierbij aan het eve-nement Zomer in het Park, het onder-houd van de toiletten aan de kermis, Pallieterjogging,nieuwjaarsreceptie voor de inwoners…Wepresteerdenhierbijookavond- en weekendwerk. Verder vermelden we nog diverse op-drachten voor verschillende stedelijke diensten: bussen van allerhande stedelij-ke infofolders, administratieve opdrach-ten voor de dienst communicatie, onder-steuning bij de verhuis van de stedelijke diensten,…

In de winterperiode spelen we in op con-crete vragen rond onderhoudswerken in stedelijke gebouwen waaronder schil-derwerken in de sporthal, Muziekacade-mie, Kunstacademie. Tot slot worden we ook ingeschakeld in het winterplan van het OCMW voor het sneeuwvrij maken van voetpaden.

In de loop van het voetbalseizoen ston-den we telkens in voor het proper ma-ken van het stadion van SK Lierse bij hun thuismatchen. In het kader van het Open Stadion fonds heeft SK Lierse contact ge-nomen met de vzw Werkmmaat. We zijn zeer tevreden over de samenwerking die zeer correct verloopt. Voor onze doel-groepmedewerkers is het een hele eer om te werken voor hun favoriete club.

We zijn er dit jaar in geslaagd om het rendement van onze ploeg gevoelig te verhogen. Naast onze projectverant-woordelijke Dhr. Jos Vermeulen hebben we nu twee doelgroepmedewerkers in dienst met een vast contract. Hierdoor kunnen we onze ploeg opsplitsen en gelijktijdig verschillende opdrachten uit-voeren en afwerken.

Overzicht werkervaringsluikVanuit de vzw Werkmmaat stond Dhr. Jos Vermeulen in voor de algemene en technische begeleiding van deze doel-groepmedewerkers. De coach van vzw Werkmmaat, Leen Mathyssen, heeft de sociale begeleiding op haar genomen en dit in nauw overleg met de betrokken trajectbegeleiders van het OCMW Lier.

In het kader van de Vlaamse erkenning binnen Lokale Diensten Economie heb-ben we ruimte om twee doelgroepme-dewerkers met een SINE-statuut aan te werven. Voordeel van dit statuut is dat het gaat om contracten van langere duur, dit in tegenstelling tot de werker-varingcontracten via artikel 60.

In het kader van een ESF-project werkten we in 2012, samen met het loopbaan-begeleidingcentrum ZiN en de collega’s van Posthof en ATEL in Antwerpen, een zeer gerichte POP-methodiek uit. We on-

Uitgevoerde activiteitenIn de loop van 2013 heeft onze ploeg o.l.v. Dhr. Jos Vermeulen de voor-opgestelde opdrachten zo goed mogelijk opgevolgd en uitgevoerd.

Page 33: jaarverslag werkmmaat 2013

33Toerisme Lier 2013

Page 34: jaarverslag werkmmaat 2013

34 Toerisme Lier 2013

derscheiden in elk POP-traject verschil-lende fases van intake tot en met uit-stroom naar het regulier arbeidscircuit. Verder hebben we zelf fotomateriaal ontwikkeld om aan onze doelgroepme-dewerkers duidelijk te maken rond wel-ke competenties we willen werken: op tijd komen, samenwerken, oog hebben voor kwaliteit, gebruik van het Neder-lands, ... Doelstelling is dat de leidingge-vende en de doelgroepmedewerker elk een waardering in punten geeft (schaal op 10) of de competentie al dan niet be-reikt wordt. Op deze manier willen we de competenties van elk van onze SINE-doelgroepmedewerkers zeer gericht ver-sterken. Aanvullend zijn er in 2013 negen doel-groepmedewerkers, via het statuut van artikel 60, aan de slag geweest binnen het LDE project Toerisme Lier.

In het kader van dit werkervaringsluik wordt er veel aandacht gegeven aan het

stimuleren van algemene attitudever-sterking met o.a.:• Belangonderlijnen van stipte aanwe-

zigheden op het werk en het tijdig ver-wittigen bij afwezigheden en/of te laat komen.

• Leren omgaan met collega’s en lei-dinggevenden.

• Het correct uitvoeren van werkop-drachten.

• Aandachtvoorveiligheidenpreventie.• Lerenomgaanmetconflicten.

Vermits veel van onze doelgroepmede-werkers nieuwkomers zijn, is het stimule-ren van het Nederlands een heel belang-rijke doelstelling. Op de werkvloer wordt het Nederlands actief geoefend. Verschillende van onze doelgroepmede-werkers volgen les NT2 .

Verder gaat er heel wat aandacht uit naar het verbeteren van de randvoorwaarden van onze doelgroepmedewerkers. We denken hierbij vooral aan het voorzien

Page 35: jaarverslag werkmmaat 2013

35Toerisme Lier 2013

van een betere huisvesting, de organisa-tie van kinderopvang, het opvolgen van administratieve problemen en regulari-satieprocedures,…

De begeleiding van deze doelgroep-medewerkers met artikel 60 statuut verloopt in zeer nauwe samenwerking met de dienst trajectbegeleiding van het OCMW Lier. Om de drie maanden is er voor elke doelgroepmedewerker een evaluatie met de trajectbegeleider van het OCMW en de verantwoordelijken van de vzw Werkmmaat.

Doelstelling is dat de doelgroepmedewer-kers, na het beëindigen van hun artikel 60 traject, voorbereid zijn om verdere stappen te zetten naar vorming en werk. De door-stromingsresultaten blijven nog onvol-doende. We streven er miniaal naar dat elk van onze doelgroepmedewerkers na zijn artikel 60 traject kan starten met een spe-cifieke beroepsopleiding binnen de VDAB.De ervaring leert ons dat ons werkerva-

ringsproject niet optimaal kan inspelen op jongere werkzoekenden die nog wor-stelen met hun basiscompetenties zoals op tijd toe komen op het werk, samenwer-kenmetcollega’senleidinggevenden,…Binnen de dienst trajectbegeleiding van het OCMW is men dan ook vragende par-tij om een soort voortraject op te starten voor deze specifieke doelgroep.

De technische opdrachten die onze doel-groepmedewerkers opnemen situeren zich vooral binnen het groenonderhoud, namelijk het verwijderen van onkruid en sluikafval op de wandel- en fietspaden van de Vesten. In functie daarvan leren onze medewerkers omgaan met een bosmaaier en bladblazer. Er wordt veel aandacht besteed aan veiligheidspre-ventie en het ordelijk en netjes werken. Het vereiste technisch niveau is dus be-perkt. Hierdoor kunnen we een heel laagdrempelig werkervaringsproject aanbieden.

Page 36: jaarverslag werkmmaat 2013

36 Toerisme Lier 2013

Het Koffiehuisje stedelijke speeltuin stadsparkHet College van Burgemeester en Sche-penen besliste op 27 maart 2012 om de concessievanhetKoffiehuisjeindeste-delijke speeltuin stadspark toe te wijzen aan vzw Werkmmaat en meer specifiek aan het project Toerisme Lier. De be-voegde Vlaamse minister keurde de uit-breiding van deze opdracht goed.

Onze organisatie staat in voor het goed beheer van de stedelijke speeltuin en de uitbatingvanhetKoffiehuisje:

• OpenenvanhetKoffiehuisjevan1apriltot 30 september en dit op woensdag, zaterdag en zondag (telkens in de na-middag). Tijdens de paas- en zomer-vakantie is het Koffiehuisje elke dagopen.

• Onderhoudenopenen/sluitenvandetoiletten van 1 april tot 30 september (van 9 tot 19 uur).

• Properhoudenvandespeeltuin.

We hebben deze opdracht in de voorbije

twee seizoenen met veel enthousiasme uitgevoerd.HetKoffiehuisjewerdopeenleuke manier opgefrist met speelse graf-fitifiguren op de vloer, op de muur en aan dedakrandvanhetKoffiehuisje.Verderhebben we de nodige koelinstallaties en toog voorzien en werden er aangepaste stoelen en tafels aangekocht. In 2013 werd er door het stadsbestuur naast de speeltuin een extra groene zone aange-legd als lig- en picknickweide. Op kosten van Werkmmaat werd de muur naast deze groenzone ook met graffiti inge-kleurd. Op deze manier wordt dit gras-

veld mee opgenomen binnen het geheel van de reeds bestaande speeltuin.

Op initiatief van Werkmmaat hebben we door een landschapsarchitect (Jo Ampe, Serge Depraetere Technics) een concept laten uitwerken rond de invulling van deze zone. We willen door het plaatsen van een luifel, extra zitbanken, twee unieke zitconstructies en groenaanplan-tingen aan de rand een unieke lig- en picknickweide realiseren. We zijn heel blij

Page 37: jaarverslag werkmmaat 2013

37Toerisme Lier 2013

met de beslissing van het stadsbestuur om dit plan mee te onderschrijven en fi-nancieel te steunen. Ook Werkmmaat zal een belangrijke financiële bijdrage leve-ren aan deze realisatie. In de loop van het najaar is er de vraag gekomen van het stadsbestuur om de toiletten in de speeltuin ook open te houden in de herfstvakantie. We zijn op deze vraag ingegaan, weliswaar enkel tijdens de werkdagen. Het stadsbestuur heeft in de plaats extra poetsmateriaal bezorgd. We willen ook in de toekomst blijven ingaan op de vraag naar extra

openingsuren van de toiletten. We reke-nen dan wel op de belofte van het stads-bestuur om de verdeelsleutel van het waterverbruik aan te passen. We kijken positief terug op onze werking in de stedelijke speeltuin en dit op basis van de vele positieve reacties van de be-zoekers vande speeltuin enhet Koffie-huis. Ook onze doelgroepmedewerkers waren heel fier over ‘hun koffiehuis’ enkwamen regelmatig langs met hun ge-

zin.DoordeuitbatingvanhetKoffiehuisheeft de vzw Werkmmaat zich op een andere manier kunnen profileren in Lier. We hebben aangetoond dat sociale eco-nomie ook andere taken kan opnemen dan het klassieke groenbeheer.

Voor het volgend seizoen hebben we bij de provincie onze kandidatuur inge-diend om erkend te worden als ‘fietscafé’. Gezien onze ligging vlakbij de Vesten willen we hiermee nog beter inspelen op het fietstoerisme in Lier.Gezien het succes van onze werking in

hetKoffiehuiswillenwevanaf2014eenextra doelgroepmedewerker aanwerven i.f.v. dit project. Deze doelgroepmede-werksters zal van april tot september permanent aanwezig zijn in de stedelij-ke speeltuin. In de andere zes maanden (oktober – maart) zal deze collega inge-schakeld worden binnen de werking van het OCMW en meer specifiek in het dien-stencentrum De Waaier. Voor deze op-dracht vragen we aan het stadsbestuur geen extra financiële tussenkomst.

Page 38: jaarverslag werkmmaat 2013

38 Toerisme Lier 2013

Uitbouw sociaal toerisme LierIn de loop van het najaar 2013 werd er in overleg met de dienst toerisme en het OCMW ook beslist om volgend jaar een extra doelgroepmedewerker aan te werven. Deze nieuwe collega zal aan het werk gaan binnen de toeristische dienst en zal naast de ondersteuning van het baliewerk ook impulsen geven om het sociaal toerisme in Lier te versterken. Doelstelling hierbij is om een breed en toegankelijk aanbod te voorzien rond vrije tijd voor mensen met een beperkt inkomen. Deze werking zal opgezet worden in nauw overleg met het stads-bestuur, OCMW en welzijnsorganisaties. Het stadsbestuur heeft hiervoor een ex-tra budget van 17.000 euro voorzien.

Op deze manier realiseren we een ex-tra tewerkstellingsplaats voor langdurig werkzoekenden en dit met een bedien-deprofiel.

BesluitVanuit de vzw Werkmmaat blikken we tevreden terug op onze werking in 2013.

Met tevredenheid stellen we vast dat onze ploeg meer en meer wordt inge-schakeld door verschillende stedelijke diensten. Het is onze hoop dat deze evo-lutie zich in 2014 kan blijven verder zet-ten.

Rond de begeleiding van de doelgroep-medewerkers zijn wij zeer tevreden over de samenwerking met het OCMW Lier en meer bepaald de dienst trajectbege-leiding. We hopen volgend jaar nog ster-ker te kunnen inzetten op het versterken van de competenties en het verhogen van de doorstromingkansen voor onze doelgroepmedewerkers naar het regu-lier arbeidscircuit.

Page 39: jaarverslag werkmmaat 2013

39Toerisme Lier 2013

Verder zijn we heel fier over onze nieuwe opdracht rond het beheer en onderhoud vanhetKoffiehuisindestedelijkespeel-tuin van Lier. We willen dit engagement vertalen in een extra tewerkstellings-plaats voor een doelgroepmedewerker, die naast het werk in de speeltuin ook zes maanden per jaar zal ingeschakeld wor-den in het dienstencentrum De Waaier.

In 2014 zullen we ook werk maken van een nieuw project rond sociaal toerisme in Lier. Hierdoor voorzien we een extra tewerkstellingsplaats voor een langdu-rig werkzoekenden en verhogen we het aanbod rond betaalbare vrijetijdsvoor-zieningen in Lier.

Door de uitbreiding van de opdrachtver-klaring LDE Toerisme Lier, zullen we in de loop van 2014 het aantal doelgroepme-dewerkers dan ook kunnen verdubbelen en dit van twee naar vier VTE.

Tot slot willen we heel graag het stadsbe-stuur en het OCMW Lier bedanken voor hun steun en toewijding aan dit LDE pro-ject Toerisme Lier. Dankzij hen kunnen we een werkervaringsproject aanbieden dat kansen biedt aan laaggeschoolde langdurig werkzoekenden in Lier en te-gelijker tijd zorg draagt voor een gezellig Lier waar het leuk vertroeven is.

Page 40: jaarverslag werkmmaat 2013

InhoudstafelEvenemententeam 201340VoorgeschiedenisHet Evenemententeam kadert binnen het Vlaamse decreet Lokale Diensten Economie en werd opgestart bij de eer-ste Vlaamse oproep in 2007.

In de opdrachtverklaring hebben steeds twee prioriteiten centraal gestaan:• Deuitvoeringvankleineendringende

herstellingen in de gebouwen van de stad Antwerpen

• Deondersteuningvanstedelijkeeve-nementen

In de loop van de voorbije 6 jaren heb-ben we het Evenemententeam telkens kunnen uitbreiden naar aanleiding van de verschillende oproepen rond Lokale Diensten Economie. In 2007 zijn we ge-start met 2 doelgroepmedewerkers, op dit ogenblik hebben we 17 doelgroep-medewerkers in dienst.

De opdrachtverklaring van dit LDE project werd daarnaast verder uitgebreid naar:• Uitvoering van opdrachten voor de

Antwerpse districten• Kleinerenovatiewerkenvanschoolge-

bouwen in Antwerpen

De toewijzing van onze opdrachten ver-loopt via de stedelijke vzw Werkhaven. Jaarlijks dienen we een dossier in in het kader van een openbare gunningproce-dure. Voor wat betreft onze opdrachten in het onderwijs hebben we een onder-ling samenwerkingsakkoord met het Centraal Katholiek Schoolcomité Ant-werpen (CKSA).

In de loop van de voorbije 6 jaren zijn we erin geslaagd om dit LDE project sterk uit te bouwen. Onze doelgroepmede-werkers leveren kwalitatief werk naar de betrokken stedelijke diensten en door de brede waaier aan activiteiten kunnen onze mensen hun algemene en techni-sche competenties gevoelig versterken.

Page 41: jaarverslag werkmmaat 2013

Een jaar lang werken op mensenmaatEvenemententeam 2013 41

Page 42: jaarverslag werkmmaat 2013

Inhoudstafel42Overzicht uitgevoerde opdrachtenIn 2013 hebben wij opnieuw een gun-ning gekregen van de stedelijke vzw Werkhaven om voor ongeveer 800 uren per maand diensten te leveren voor de dienst Patrimoniumonderhoud van de stad Antwerpen. Algemeen zijn wij zeer tevreden over de samenwerking met de betrokken medewerkers van Patrimoni-umonderhoud. De gunning voor onze opdracht bij Patrimoniumonderhoud werd tijdig afgeleverd door Werkhaven, zodat we begin januari direct konden van start gaan.

Ook in de loop van 2013 hebben we ge-tracht om kwalitatief en correct onze op-drachten uit te voeren:

• Luc Roothoofd enBenjaminDujardinstaan als verantwoordelijken voor dit LDE project dagelijks in contact met de verantwoordelijken binnen Patri-moniumonderhoud. Er wordt steeds vertrokken vanuit een duidelijke brie-fing rond de vereiste werkzaamheden

met afsluitend een evaluatie van de uitgevoerde werken.

• Elkemaandwordtertergoedkeuringeen overzicht ingediend bij Patrimo-niumonderhoud met de gepresteerde werkuren. Pas na bevestiging wordt er een factuur verstuurd naar de stede-lijke vzw Werkhaven.

Sinds 2011 stellen we tot onze tevreden-heid vast dat meer en meer van onze doelgroepmedewerkers continu inge-schakeld worden in verschillende dien-sten van Patrimoniumonderhoud. In 2013 werd dit verder gecontinueerd en uitgebreid. Naast onze wisselende op-drachten rond onderhoud van de ste-delijke infrastructuur, maken onze doel-groepmedewerkers nu structureel deel uit van:• TechnischeDringendeInterventiesPO

ZON – 1 VTE• SchrijnwerkerijPOZON–1VTE• SchilderwerkenPOZON–1VTE• SchilderwerkenPOMidden–1VTE

Evenemententeam 2013

Page 43: jaarverslag werkmmaat 2013

Een jaar lang werken op mensenmaat43In de tweede helft van 2013 wordt er ook een doelgroepmedewerker van Werk- mmaat vast ingeschakeld als klusjesman in het stadhuis van Antwerpen. In op-dracht van PO Midden staat hij in voor de kleine onderhoudswerken in het stadhuis. We zijn zeer blij met deze evolutie om-dat we op deze manier een structurele ondersteuning bieden aan de betrokken stedelijke diensten. Daarnaast kunnen onze doelgroepmedewerkers elke dag zeer boeiende en afwisselende taken uitvoeren en op deze manier hun com-petenties versterken. Door de intense sa-menwerking met de vakmensen van de betrokken stedelijke diensten worden ze op de werkvloer opgeleid tot bekwame schilders, schrijnwerkers en klusjesman-nen.

Deze gunstige evolutie zet zich ook door in onze samenwerking met de dienst Patrimoniumonderhoud Bijzondere Opdrachten en Feestelijkheden. In de

evenementenperiode (mei, juni, augus-tus en september) werden 8 van onze doelgroepmedewerkers fulltime inge-schakeld in deze dienst voor de onder-steuning van de talrijke kleine en grote evenementen in de stad Antwerpen. Ook hier waren we heel tevreden over de samenwerking met PO/BOF, binnen de dienst van Bijzondere Opdrachten en Feestelijkheden is er een zeer positieve benadering naar onze doelgroepmede-werkers.

Concreet betekent dit dat, gedurende 4 maanden van dit jaar, 13 van onze 17 doelgroepmedewerkers volledig inge-schakeld werden in de verschillende stedelijke diensten van Patrimoniumon-derhoud. Dit alles heeft dan ook een zeer positieve invloed op het rendement van het Evenemententeam.

Ook op het evenemententerrein kun-nen we positieve resultaten melden. Gezien de hoge werkdruk voor de stad, hebben we ons wel moeten beperken

Evenemententeam 2013

Page 44: jaarverslag werkmmaat 2013

44 Evenemententeam 2013

in onze opdrachten. In 2013 hebben we ondersteuning geboden aan de Zomer van Antwerpen, STuDay en Klassiek in de Stad. Belangrijk om hierbij te onder-lijnen is dat we ons enkel beperken tot de stedelijke evenementen, we nemen geen opdrachten op voor commerciële initiatieven.

We hebben dit jaar verschillende op-drachten uitgevoerd voor het district Merksem: ondersteuning van de Bevrij-dingsfeesten, hulp bij ontvangsten op het districtshuis, kleine verhuisopdrach-ten,… In opdracht van het Antwerpse stads-bestuur werkten we ook samen met het katholiek onderwijs. Er is in Antwerpen een zeer grote nood aan extra onder-wijsinfrastructuur. Een optimaal beheer van de bestaande infrastructuur en een uitbreiding van de bestaande infrastruc-tuur is dan ook meer dan noodzakelijk. We hebben in dit kader een samenwer-kingsakkoord afgesloten met CKSA, een organisatie die 27 scholen overkoepelt in Antwerpen. Heel het jaar door worden

er twee doelgroepmedewerkers fulltime ingeschakeld voor deze opdracht. Deze samenwerking biedt heel wat voorde-len: we bieden ondersteuning aan CKSA rond het beheer van hun uitgebreide schoolinfrastructuur, onze doelgroep-medewerkers verwerven dagelijks aller-hande competenties rond zachte reno-vatiewerken en we realiseren een hoger rendement van onze betaalde werkuren gedurende het jaar. Op basis van deze positieve ervaringen hebben ook andere scholen uit het katholiek onderwijsnet met ons contact opgenomen. Doelstel-ling is om in 2014 dit ‘onderwijsproject’ verder uit te breiden.

Tot slot: Vanaf 2014 zal de aanbesteding voor onze opdrachten voor al de ste-delijke diensten niet meer verlopen via onderaanneming met de vzw Werkha-ven. Het stadsbestuur organiseerde eind november 2013 een gunningprocedure. Doelstelling is dat er via een kaderover-eenkomst voor vier jaar een rechtstreek-se samenwerking komt met de betrok-ken stedelijke diensten. In dit bestek worden er niet alleen losse opdrachten

Page 45: jaarverslag werkmmaat 2013

45Evenemententeam 2013

opgenomen, maar wordt nu ook de in-schakeling van vaste doelgroepmede-werkers in de verschillende diensten van Patrimoniumonderhoud voorzien.

Overzicht sociaal tewerkstellingsluikIn totaal zijn er 17 doelgroepmedewer-kers actief in dit LDE – project. We hebben voor deze ploeg een gedetailleerd com-petentieprofiel uitgewerkt met zowel algemene en technische competenties. Het grote voordeel van dit LDE project is dat onze doelgroepmedewerkers inge-schakeld worden bij tal van klusjeswer-ken. Op deze manier doen zij ervaring op rond vloeren, metsen, schilderen, kleine sanitaire taken, plaatsen van gyproc, be-zettingswerken,dallerenvanopritten,…Onze doelgroepmedewerkers worden hierbij begeleid door de verantwoorde-lijken van Werkmmaat, maar ook door de vakmannen van de Patrimoniumonder-houd. We stellen dan ook vast dat onze doelgroepmedewerkers op deze manier uitgroeien tot ervaren klusjesmannen.

Naast deze technische taken hechten we ook veel belang aan hun algemene com-

petenties. Onze doelgroepmedewerkers hebben geen vaste werkplaats en kun-nen in principe elke dag ingezet worden op een andere locatie. Onze mensen gaan hierbij zelf naar hun werkplek, het respecteren van de werktijden is hier-bij een belangrijke doelstelling. Gezien we opdrachten uitvoeren in openbare gebouwen wordt er veel aandacht ge-vraagd rond veiligheid en klantvriende-lijkheid. In het kader van een ESF-project werkten we in 2012, samen met het loopbaanbe-geleidingcentrum ZiN en de collega’s van Posthof en ATEL in Antwerpen, een zeer gerichte POP-methodiek uit. We onder-scheiden in elk POP-traject verschillende fases van intake tot en met uitstroom naar het regulier arbeidscircuit. Voor elk van deze 17 doelgroepmedewerkers is er een geïndividualiseerd POP-traject in uitvoering.

Verder hebben zelf fotomateriaal ont-wikkeld om aan onze doelgroepmede-werkers duidelijk te maken rond welke competenties we willen werken: op tijd

Page 46: jaarverslag werkmmaat 2013

46 Evenemententeam 2013

komen, samenwerken, oog hebben voor kwaliteit, gebruik van het Nederlands, ... Doelstelling is dat de leidinggevende en de doelgroepmedewerker elk een waar-dering in punten geeft (schaal op 10) of de competentie al dan niet bereikt wordt. Op deze manier willen we de competen-ties van elk van onze SINE-doelgroepme-dewerkers zeer gericht versterken.

In het najaar van 2012 zijn we gestart met een tweede ESF-project in het ka-der van het verhogen van de uitstroom naar het regulier arbeidscircuit vanuit sociale economie. Er werd hiertoe een samenwerkingsverband afgesloten met het loopbaanbegeleidingcentrum ZiN, Randstad Diversity en verschillende Antwerpse collega’s (Werkhaven, CAS en Manus). Dit ESF-project is gekoppeld aan zeer concrete doelstellingen: een uitstroom van 10 SINE-medewerkers van Werkmmaat naar het regulier arbeidscir-cuit voor einde 2013. We hebben voor 3 doelgroepmedewerkers uit dit project een doorstroom kunnen realiseren naar het regulier arbeidscircuit. Een heel mooi resultaat, wat mede het gevolg is van de zeer competentiegerichte werking van dit LDE – project. Omwille van een duidelijk gebrek aan motivatie hebben we wel twee doel-groepmedewerkers in 2013 moeten ont-slagen.

Page 47: jaarverslag werkmmaat 2013

47Evenemententeam 2013

BesluitWe kijken tevreden terug op de wer-king van ons Evenemententeam in 2013. Vooral de groeiende integratie van onze doelgroepmedewerkers binnen de ver-schillende diensten van Patrimoniumon-derhoud en de stijging van het aantal werkuren stemt ons zeer positief: het is een bewijs dat onze werking gewaar-deerd wordt.

We hopen dat Werkmmaat zal geselec-teerd worden in het kader van de lopen-de gunningprocedure van de stad Ant-werpen. Op deze manier kunnen we via deze kaderovereenkomst vier jaar lang onze schouders zetten onder dit sociaal tewerkstellingsproject.

We zijn vooral zeer blij met het boei-ende en afwisselende takenpakket dat we aan onze doelgroepmedewerkers kunnen aanbieden. We zijn ervan over-tuigd dat onze mensen doorheen hun werk kunnen uitgroeien tot polyvalente klusjesmannen. De uitstroom van 3 doel-groepmedewerkers naar het regulier ar-beidscircuit is hier een bewijs van.

Naar 2014 toe willen we blijven inzet-ten op het verhogen van de kwaliteit van het Evenemententeam. Dit door het verder verfijnen van de methodiek rond het Persoonlijk Ontwikkelings Plan voor onze doelgroepmedewerkers en de uit-voering van ESF-project rond uitstroom vanuit sociale economie.

Page 48: jaarverslag werkmmaat 2013

InhoudstafelSport 2013

48VoorgeschiedenisHet sociaal tewerkstellingsproject Sport kadert binnen het Vlaamse decreet Loka-le Diensten Economie en werd opgestart bij de eerste Vlaamse oproep in 2007.

Op initiatief van de stedelijke Sportdienst zelf werd dit LDE project gelanceerd, en dit om een antwoord te kunnen bieden aan de lange lijst van dringende herstel-lingen die er moeten uitgevoerd worden binnen de sportinfrastructuur. Onder leiding van de verantwoordelijke bin-nen Werkmaat, Peter Luyckx, staan onze 5 doelgroepmedewerkers in voor deze opdracht.

De toewijzing van onze opdracht ver-loopt via de stedelijke vzw Werkhaven. Jaarlijks dienen we een dossier in in het kader van een openbare gunningproce-dure.

In de loop van de voorbije 6 jaren zijn we erin geslaagd om dit LDE project sterk uit te bouwen. Onze doelgroepmede-werkers leveren kwalitatief werk naar de stedelijke Sportdienst en door de brede waaier aan activiteiten kunnen onze mensen hun algemene en technische competenties gevoelig versterken. Overzicht uitgevoerde opdrachtenIn de loop van de voorbije 6 jaren zijn we zeer goed vertrouwd geworden met de medewerkers van de stedelijke Sport-dienst en haar talrijke gebouwen. Met Walter Beckers, technisch verantwoorde-lijke binnen de dienst Sport, hebben we een goede relatie kunnen opbouwen. Hij brengt de verschillende opdrachten aan, zorgt voor het nodige werkmateri-aal en staat in voor de beoordeling van ons werk.

In 2013 zijn we, door het vlotte en tijdige verloop van de gunningprocedure, reeds in het begin van het jaar direct kunnen starten met onze opdracht. Via deze gunning hebben we opdracht gekregen om op jaarbasis 5.715 uren of ongeveer 500 uren per maand te presteren. In de maand augustus hebben we, omwille van onze activiteiten in het kader van de stedelijke evenementen, geen werken uitgevoerd voor de Sportdienst.

Verder hebben we 403 extra uren ge-presteerd voor dringende schilderwer-ken en de opkuis van het Olympisch Sta-dion (GBA).

Ook in de loop van 2013 hebben we getracht om kwalitatief en correct onze opdrachten uit te voeren. Hierbij een overzicht van de verschillende sportsites waar we opdrachten hebben uitgevoerd:• ZwembadGroenenhoekBerchem• SportcentrumDeRodeLoop Merksem• EkersePutten• ZwembadDeSchindeEkeren• SportparkTerBekeWilrijk• Schriek• SporthalLuchtbal• FCMerksem• ZwembadSorghvliedtHoboken• OpenluchtzwembadDeMolen Linkeroever• Wilrijksepleinen• Sportcentrum’tVennekeEkeren• SCMerksem• ChaletdeRubensvriendenHoboken• Jaarlijksecontrole/opkuisvande daken• Herbezettenenschildereninkom Ijsbaan Ruggeveld Deurne

Page 49: jaarverslag werkmmaat 2013

Een jaar lang werken op mensenmaatSport 2013

49

Page 50: jaarverslag werkmmaat 2013

Sport 2013

50Elke maand werd er ter goedkeuring een overzicht met de gepresteerde werkuren ingediend bij de stedelijke Sportdienst. Na bevestiging werd er een factuur ver-stuurd naar de stedelijke vzw Werkha-ven.

Naast de vaste opdracht van 500 uren per maand voor de Sportdienst werd onze ploeg van 5 medewerkers mee ingescha-keld bij de opdrachten van de collega’s van het Evenemententeam. Dit heeft tot gevolg dat het takenpakket van onze mensen zeer divers en boeiend blijft. We verwijzen hiervoor naar het jaarverslag 2013 van het Evenemententeam.

Vanaf 2014 zal de aanbesteding voor deze opdracht niet meer verlopen via onderaanneming met de stedelijke vzw Werkhaven. Het stadsbestuur organi-seerde eind november 2013 een gun-ningprocedure. Doelstelling is dat er via een kaderovereenkomst voor vier jaar een rechtstreekse samenwerking komt met de stedelijke Sportdienst.

Overzicht sociaal tewerkstellingsluikWe hebben voor dit LDE project een gedetailleerd competentieprofiel uitge-werkt met zowel algemene en techni-sche competenties. Het grote voordeel van dit LDE project is dat onze doel-groepmedewerkers ingeschakeld wor-den bij tal van klusjeswerken. Op deze manier doen zij ervaring op rond vloe-ren, metsen, schilderen, kleine sanitaire taken, plaatsen van gyproc, bezettings-werken, dalleren van opritten,… Onzedoelgroepmedewerkers worden hierbij begeleid door de verantwoordelijken van Werkmmaat, maar ook door de vak-mannen van de stedelijke Sportdienst en Patrimoniumonderhoud. We stellen dan ook vast dat onze doelgroepmedewer-kers op deze manier uitgroeien tot erva-ren klusjesmannen.

Naast deze technische taken hechten we ook veel belang aan hun algemene com-petenties. Onze doelgroepmedewerkers hebben geen vaste werkplaats en kun-nen in principe elke dag ingezet worden

Page 51: jaarverslag werkmmaat 2013

Sport 2013

51op een andere locatie. Onze mensen gaan hierbij zelf naar hun werkplek, het respecteren van de werktijden is hierbij een belangrijke doelstelling. Gezien we opdrachten uitvoeren in openbare ge-bouwen wordt er veel aandacht gevraagd rond veiligheid en klantvriendelijkheid.

In het kader van een ESF-project werkten we in 2012, samen met het loopbaanbe-geleidingcentrum ZiN en de collega’s van Posthof en ATEL in Antwerpen, een zeer ge-richte POP-methodiek uit. We onderschei-den in elk POP-traject verschillende fases van intake tot en met uitstroom naar het regulier arbeidscircuit. Voor elk van deze 5 doelgroepmedewerkers is er een geïndivi-dualiseerd POP-traject in uitvoering.

Verder hebben zelf fotomateriaal ont-wikkeld om aan onze doelgroepmede-werkers duidelijk te maken rond welke competenties we willen werken: op tijd komen, samenwerken, oog hebben voor kwaliteit, gebruik van het Nederlands, ... Doelstelling is dat de leidinggevende en de doelgroepmedewerker elk een waar-dering in punten geeft (schaal op 10) of de competentie al dan niet bereikt wordt. Op deze manier willen we de competen-ties van elk van onze SINE-doelgroepme-dewerkers zeer gericht versterken.

In het najaar van 2012 zijn we gestart met een tweede ESF-project in het kader van het verhogen van de uitstroom naar het regulier arbeidscircuit vanuit sociale eco-nomie. Er werd hiertoe een samenwer-kingsverband afgesloten met het loop-baanbegeleidingcentrum ZiN, Randstad Diversity en verschillende Antwerpse collega’s (Werkhaven, CAS en Manus). Dit ESF-project is gekoppeld aan zeer con-crete doelstellingen: een uitstroom

van 10 SINE-medewerkers van Werk- mmaat naar het regulier arbeidscircuit voor einde 2013. Er werden echter geen doelgroepmedewerkers van het LDE project Sport geselecteerd. In 2013 kun-nen we geen uitstroom noteren naar het regulier arbeidscircuit.

Omwille van een duidelijk gebrek aan motivatie hebben we wel twee doel-groepmedewerkers in 2013 moeten ont-slagen.

BesluitWe kijken tevreden terug op de werking van ons LDE project Sport in 2013. Voor-al over de kwalitatieve invulling van de opdrachten voor onze doelgroepmede-werkers zijn wij heel positief.

We zijn vooral zeer blij met het boeiende en afwisselende takenpakket dat we aan onze doelgroepmedewerkers kunnen aanbieden. We zijn ervan overtuigd dat onze mensen doorheen hun werk kunnen uitgroeien tot polyvalente klusjesmannen.

We hopen dat Werkmmaat zal geselec-teerd worden in het kader van de lopen-de gunningprocedure van de stad Ant-werpen. Op deze manier kunnen we via deze kaderovereenkomst vier jaar lang onze schouders zetten onder dit sociaal tewerkstellingsproject.

Naar 2014 toe zullen we blijven inzetten op het verhogen van de doorstromings-cijfers naar het regulier arbeidscircuit. We willen dit realiseren door de verdere verfijning van onze Persoonlijke Ontwik-kelings Plan voor onze doelgroepmede-werkers en de verdere uitvoering van ESF-project rond uitstroom vanuit soci-ale economie.

Page 52: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Lier 2013

52InleidingHetfietspuntLiergingofficieelvanstartop 1 mei 2009. In de voorbije jaren is de werking van het fietspunt Lier steeds verder uitgebreid en dit op basis van de vastgestelde opdrachtverklaring.

Fietspunt Lier kan haar werking uitbou-wen dankzij de steun van verschillende overheidsinstanties. Dit sociaal tewerk-stellingsproject kadert binnen het de-creet op de Lokale Diensten Economie. Het stadsbestuur en het OCMW van Lier, NMBS, de federale overheid (RVA) en de Vlaamse overheid (Werk en Sociale Economie) zorgen voor de financiering. Verder verwerft het fietspunt ook eigen inkomsten door fietsherstellingen en fietsverhuur.Naar aanleiding van het nieuwe be-stuursakkoord 2013 – 2018 actualiseerde het stadsbestuur, in het college van 29 april 2013, de opdrachtverklaring van het fietspunt Lier. Voor 2013 werd er een nieuwe convenant afgesloten met het stadsbestuur. Op basis hiervan schetsen we in dit jaarverslag 2013 de werking van ons fietspunt.

Verder organiseerde de NMBS dit jaar een nieuwe aanbesteding rond het beheer van het fietspunt Lier. De offerte van vzw Werkmmaat werd goedgekeurd en vast-gelegd in een nieuwe SLA voor vier jaar.

Actie 4.1.1.1. De basisdienstverlening van het fietspunt is bereikbaar en be-trouwbaar

Het fietspunt Lier was in 2013 elke werk-dag open van 7 tot 19 uur. Gedurende het toeristische seizoen (van 1 april tot 30 september) was het fiets-punt ook op weekend- en feestdagen open van 9.00 tot 13.00 uur. De verhuur-de fietsen konden op elk moment van de

dag teruggebracht worden, en dit door het achterlaten van de fietssleutel in de brievenbus van het fietspunt.Deze openingsuren werden ruim bekend gemaakt op de website van FietsenWerk (koepel van de fietspunten), NMBS en de toeristische dienst van Lier.

Actie 4.1.1.2. Het openbaar domein in de directe omgeving en fietsenstallingen van de NMBS zijn net en ordelijk

De medewerkers van het fietspunt staan elke werkdag in voor het proper houden van de fietsenstallingen en de directe omgeving van het station Lier. Vier keer per dag wordt er een ronde gehouden door de fietsenstallingen om het zwerf-vuil op te ruimen en de fietsen netjes in de stallingen te plaatsen. In opdracht van de NMBS staan wij ook in voor het verwij-deren van onkruid en kleine snoeiwer-ken.

Deze activiteiten worden ter controle da-gelijks genoteerd in een logboek.

Op basis van onze dagelijkse controles stellen we vast dat er te weinig plaats is voor het stallen van fietsen aan het station van Lier. Meer en meer mensen combineren de fiets met het openbaar vervoer, het aanbod van 946 fietsenstal-lingen is hierdoor te klein. Fietsers gaan dan ook ‘wildparkeren’ in de buurt van het station. Het fietspunt en NMBS zijn vragende partij om in de directe omge-ving van het station te verbieden dat fiet-sen buiten de fietsenstallingen worden achtergelaten. Na overleg met het colle-ge en de bevoegde ambtenaar voor mo-biliteit werd er echter beslist om niet in te gaan op deze vraag. Vanuit het fietspunt blijven we echter pleiten voor een ver-bod op ‘wildparkeren van fietsen’. In de maand november hebben we, in nauwe

Page 53: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Lier 2013

53

Page 54: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Lier 2013

54samenwerking met de dienst preventie/wijkmanagement, 6 maal actie gevoerd rond het veilig en correct stallen van de fietsen aan het station.

Actie 4.1.1.3. Er zijn t.a.v. pendelaars klei-ne fietsherstellingen uitgevoerd volgens het veilig thuiskomprincipe

Het is de opdracht van fietspunt Lier om de klanten van de NMBS die met de fiets naar het station komen te helpen bij klei-ne fietspannes (licht, remmen, ketting, banden), dit conform het veilig thuis-komprincipe. We hebben een degelijk uitgerust fietsatelier uitgebouwd en onze medewerkers hebben in de voorbije ja-ren de nodige ervaring en kennis opge-daan rond fietsherstel. Uit onze inventa-ris blijkt dat deze herstellingen vooral te maken hebben met pannes aan remmen, ketting, licht en banden. Op deze manier hebben we dan ook de afspraken ge-respecteerd met het stadsbestuur en de fietsherstellers van Lier dat we ons beper-ken tot kleine fietsherstellingen.

In totaal hebben we 711 fietsherstellin-gen geregistreerd in 2013. We hebben hierbij niet de kleine interventies bijge-teld zoals het oppompen van banden, hoger stellen van fietszadel, recht zetten van een fietsstuur,… Verder zijn hierbijde herstellingen in het kader van Gomor niet mee opgenomen.In de loop van de voorbije jaren zijn het aantal fietsherstellingen gevoelig ge-daald. Dit heeft alles te maken met de opstart van nieuwe en dynamische fiets-handelaars in Lier.

2011 2012 2013Fietsherstellingen 1.200 965 711

Actie 4.1.1.4. Fietspunt verhuurt fietsen in het kader van woon-werk-verkeer en/of toerisme

In het kader van toerisme heeft het fietspunt Lier in totaal 40 huurfietsen ter beschikking (30 damesfietsen en 10 herenfietsen), dit aangevuld met extra toebehoren waaronder fietszakken, kin-derstoeltjes en een fietskar. Alle fietsen dragen het logo van Toerisme Lier en zijn op deze manier heel herkenbaar. Dankzij de steun van Toerisme Lier hebben we twee tandems in ons assortiment. Via de steun van de provincie Antwerpen heb-ben we ons aanbod kunnen aanvullen met twee elektrische fietsen.

2011 2012 2013fietspunt 1.345 1.546 883B-dagtrip 226 60 108Tandem 81 135 160Elektrische fiets 3 97 98Kinderkar 5 7 10Kinderstoel 28 19 50Aanhangfiets 6 3 9Totaal 1.694 1.867 1.318

In vergelijking met 2012 noteren we een gevoelig daling van het aantal fietsverhu-ringen binnen het fietspunt. Verder stel-len we ook vast dat het aantal B-dagtrips (combinatie trein en fiets) terug is geste-gen. We hebben deze cijfers besproken met de toeristische dienst van Lier. Vol-gens hen is het slechte weer een spelbre-ker geweest in het zomerseizoen. Naar het volgende jaar toe blijft toerisme Lier actief inzetten op de succesformule van ‘Cycling Dinner’ met o.a. een attractieve fietsroute tussen Lier en Mechelen. Ver-der stellen we nog steeds een grote inte-resse vast naar verhuur van tandems en van elektrische fietsen. Naar aanleiding van enkele klachten rond platte banden,

Page 55: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Lier 2013

55geven we nu bij elke fietsverhuur een herstelkit mee aan de toeristen. In het seizoen 2014 zullen we ook in elke rust-plaats/restaurant een herstelkit en fiets-pomp voorzien.

In functie van het woon-werk-verkeer bieden we in het station van Lier de Blue-bike aan, een overkoepelend initiatief van NMBS en FIETSenWERK (koepel van de fietspunten). Doelstelling hierbij is om elke treinreiziger de kans te bieden om zijn laatsteverplaatsingopeenefficiën-te manier met de fiets te laten verlopen. Deze Blue-bike kan via een terminal elke dag en dit 24/24 uur ontleend worden. Een abonnement kost 10 euro per jaar, voor elke rit wordt er 3 euro aangerekend (voor 48 uur).

2013Verhuur Blue-bike 337

In samenwerking met Reynaers Alumi-nium en Familiehulp bieden we ook huurfietsen aan voor hun werknemers. Op deze manier willen deze twee on-dernemingen hun personeel motiveren om met de fiets naar het werk te komen en dit met steun van het Vlaams Pen-delfonds. Het fietspunt blijft instaan voor het onderhoud en periodieke herstellin-gen van deze fietsen.

Reynaers Aluminium FamiliehulpStandaard fietsen 84 7Plooifietsen 4 1Elektrische fietsen 17 0

Actie 4.1.2.1. Er zijn maximale inspan-ningen geleverd om kansengroepen uit Lier in te schakelen

In het kader van het decreet op de Lo-kale Diensten Economie heeft het fiets-punt Lier een erkenning voor 5 VTE doel-groepmedewerkers met SINE-statuut (langdurig werkloos en laaggeschoold). Deze 5 plaatsen werden allemaal inge-vuld door inwoners van Lier. In de loop van dit jaar hebben we 1 SINE-medewer-ker ontslagen omwille van een duidelijk gebrek aan motivatie.

Dit SINE-kader werd in 2013 aangevuld met 2 medewerkers met artikel 60 sta-tuut, één van hen kwam aansluitend met een SINE-contract in dienst bij het fiets-punt.

In dit verband willen we ook de intense en positieve samenwerking vermelden met de dienst trajectbegeleiding van het OCMW Lier rond de selectie en begelei-ding van deze doelgroepmedewerkers.

Tim van der Linden staat als verant-woordelijke van fietspunt Lier in voor de algemene en technische begeleiding van onze medewerkers. De psychosoci-ale begeleiding wordt opgenomen door Leen Mathyssen, coach van Werkmmaat.

Page 56: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Lier 2013

56Actie 4.1.2.2. Kansengroepen hebben hun competenties verbeterd via aanvul-lende vorming en opleiding

Onze medewerkers worden opgeleid tot ervaren fietsherstellers. In het func-tieprofiel onderscheiden we niet alleen de noodzakelijke technische competen-ties, maar worden er ook duidelijke cri-teria gesteld rond sociale vaardigheden, klantvriendelijkheid, omgaan met col-lega’s en leidinggevenden.

In het kader van een ESF-project werkten we in 2012, samen met het loopbaanbe-geleidingcentrum ZiN en de collega’s van Posthof en ATEL in Antwerpen, een zeer gerichte POP-methodiek uit. We onder-scheiden in elk POP-traject verschillende fases van intake tot en met uitstroom naar het regulier arbeidscircuit. Voor elk van de 5 SINE-doelgroepmedewerkers is er een geïndividualiseerd POP-traject in uitvoering. Verder hebben we zelf fotomateriaal ontwikkeld om aan onze doelgroepme-dewerkers duidelijk te maken rond wel-ke competenties we willen werken: op tijd komen, samenwerken, oog hebben voor kwaliteit, gebruik van het Neder-lands, ... Doelstelling is dat de leidingge-vende en de doelgroepmedewerker elk een waardering in punten geeft (schaal op 10) of de competentie al dan niet be-reikt wordt. Op deze manier willen we de competenties van elk van onze SINE-doelgroepmedewerkers zeer gericht ver-sterken.

De doelgroepmedewerkers met arti-kel 60 statuut krijgen een opleiding tot fietshersteller. Verder kunnen zij via het OCMW beroep doen op extra vormingsi-nitiatieven waaronder opleiding NT2.

Actie 4.1.2.3. Kansengroepen zijn door-gestroomd naar de reguliere arbeids-markt

In het najaar van 2012 is Werkmmaat gestart met een tweede ESF-project in het kader van het verhogen van de uit-stroom naar het regulier arbeidscircuit vanuit sociale economie. Er werd hiertoe een samenwerkingsverband afgesloten met het loopbaanbegeleidingcentrum ZiN, Randstad Diversity en verschillende Antwerpse collega’s (Werkhaven, CAS en Manus). Dit ESF-project is gekoppeld aan zeer concrete doelstellingen: een uitstroom van 10 SINE-medewerkers van Werkmmaat naar het regulier arbeidscir-cuit voor einde 2013.

Voor wat betreft het fietspunt Lier wer-den er twee SINE-medewerkers geselec-teerd. Zij kregen een intense begeleiding aangeboden rond solliciteren. In 2013 kon één van deze SINE-medewerkers doorstromen als fietshersteller in een nieuwe fietsenwinkel in Lier. Hij vervult daar volledig autonoom en met veel suc-ces de taak van fietshersteller. Een dui-delijk bewijs van zijn goede opleiding in het fietspunt.

Actie 4.1.3.1. In overleg met de stad Lier en mits de installatie van terminals werkt fietspunt mee een project uit dat de fiets als vervoermiddel inzet via de randpar-kings om de bereikbaarheid van het stadscentrum te bevorderen

De bereikbaarheid van het centrum van Lier kan optimaal verhoogd worden door het aanbod van deelfietsen. De bestaan-de randparkings (De Mol, Veemarkt, Le-opoldplein) zijn de ideale locatie om de combinatie tussen wagen, openbaar ver-voer en fiets te stimuleren.

Page 57: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Lier 2013

57Concreet zou elkeen zijn/haar auto kun-nen achterlaten op deze randparkings om dan zijn/haar bezoek aan het cen-trum van Lier met de fiets verder te zet-ten. Op de Veemarkt en het Leopoldplein is ook een perfecte matching mogelijk tussen openbaar vervoer (trein en bus) en de fiets. Fietspunt Lier en Blue-mobility hebben in 2013 een concreet voorstel geformu-leerd naar het stadsbestuur om, naast de reeds actieve Blue-bike terimal op het Leopoldplein) extra Blue-bike terminals te voorzien op de randparking De Mol en op de Veemarkt. Hierdoor kunnen we een laagdrempelig en klantvriendelijk aanbod voorzien van deelfietsen. Om de noodzakelijke investeringskost te kun-nen dekken hebben we vanuit Werkm-maat een subsidiedossier ingediend bij de Vlaamse overheid in het kader van In-

novatieve projecten binnen Sociale Eco-nomie. Jammer genoeg werd dit dossier niet weerhouden.

In de loop van 2014 zullen we in nauw overleg met het stadsbestuur het con-cept van Blue-bike als deelfiets in Lier blijven onderzoeken.

Actie 4.1.4.1. Schoolfietsen zijn hersteld en kunnen door scholen worden ingezet als vervoermiddel voor scholieren i.f.v. diverse schoolactiviteiten

In opdracht van het stadsbestuur zijn in 2011 gestart met het onderhouden/her-stellen van schoolfietsen. In het voorbije jaar hebben we deze opdracht uitge-voerd in de secundaire school Sint-Al-oysiusinstituut, waar we maandelijks 30 schoolfietsen onderhouden/herstellen.

Page 58: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Lier 2013

58Verder zijn we in 2012 gestart met een project i.s.m. de Hogeschool Thomas More: studenten kunnen in het fietspunt terecht voor de herstelling van de fiets, de uurkost wordt betaald door de school, de student hoeft enkel maar de vervang-stukken te betalen.

Tim van der Linden heeft in de basis-school Sint-Ursula twee dagen les ge-geven aan leerlingen van het 4 – 5- 6 de leerjaar rond fietsherstel.

Actie 4.1.4.2. In samenwerking met het team wijkmanagement, cel preventie en de politie is fietspunt ingeschakeld in de fietscontroleacties naar scholen via het uitvoeren van kleine herstellingen (vol-gens veilig thuiskomprincipe) en door-verwijzing naar de reguliere fietsherstel-lers

In de opdrachtverklaring werd tevens op-genomen dat het fietspunt samen met de politie, instaat voor fietscontroles van leerlingen in de scholen. Doelstelling hierbij is om de verkeersveiligheid te ver-hogen door de controle van de fietsen in de school en liefst direct ook de noodza-kelijke herstellingen uit te voeren (vooral licht en remmen).

In tegenstelling tot de positieve resul-taten van 2012 hebben we dit jaar geen acties hier rond ondernomen. Na over-leg met de dienst preventie/wijkma-nagement werd er afgesproken dat het fietspunt niet meer aanwezig moest zijn tijdens de controleacties van de politie op school. Er zou n.a.v. deze schoolcon-troles wel een brief bezorgd worden aan de leerlingen met het voorstel om hun fiets te laten herstellen in het fietspunt. We hebben hierover echter niets meer vernomen.

Actie 4.1.5.1. Weesfietsen (gevonden en verloren fietsen) zijn, na het respecteren van de wettelijke procedure, hersteld

In samenwerking met de NMBS en de po-litie werden er in 2013 in totaal 34 wees-fietsen verwijderd uit de stallingen van het station in Lier.

Op vraag van het stadsbestuur heb-ben we 20 weesfietsen van de stedelijke dienst Logistiek gecontroleerd en her-steld i.f.v. de openbare verkoop in het ka-der van de Autovrije Zondag.

Actie 4.1.6.1. De aan het OCMW geschon-ken fietsen zijn door het fietspunt her-steld en zijn via het OCMW beschikbaar gesteld aan OCMW cliënteel

Na overleg tussen het OCMW en de dienst Logistiek hebben we in totaal 20 weesfietsen geselecteerd die ter beschik-king gesteld worden aan cliënten van het OCMW. Deze fietsen worden door het fietspunt volledig hersteld, de cliënt van het OCMW betaalt hiervoor maximum 20 euro.

Actie 4.1.7.1. Op vraag van OCMW/stad Lier of verenigingen zijn door fietspunt cursussen ‘leren fietsen’ georganiseerd

In 2013 hebben we ingestaan voor twee opleidingen leren fietsen en dit in nauwe samenwerking met de stedelijke Jeugd-dienst, Open School en het OCMW. Elke cursus neemt 5 halve dagen in beslag. In totaal hebben we 16 mensen op weg ge-zet met het leren fietsen.

In overleg met alle partners hebben we de werking van deze fietscursussen ge-evalueerd en bijgestuurd. De inschrij-vingen en promotie verloopt verder via Open School. Er zal naar de toekomst toe

Page 59: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Lier 2013

59een onderscheid gemaakt worden tus-sen cursussen voor beginners en gevor-derden. Verder zal de politie bij de doel-groep van beginnelingen instaan voor een cursusblok rond het wegverkeer.

Actie 4.1.7.2. Op vraag van OCMW/stad Lier of verenigingen zijn door fietspunt cursussen ‘veilig doorheen het verkeer’ (met aandacht voor rijgedrag, verkeers-reglement,…) georganiseerd

We hebben geen vragen gekregen rond een cursus veilig fietsen doorheen het verkeer. Ook hier willen we benadrukken dat we steeds open blijven staan voor mogelijke initiatieven vanuit het stads-bestuur en/of het verenigingsleven in Lier. We denken hierbij ondermeer aan scholen en jeugdbewegingen. Actie 4.1.8.1. Er is een procedure om sys-tematisch onderhoud van dienstfietsen te realiseren

We hebben verschillende herstellingen uitgevoerd aan stedelijke dienstfietsen, die direct werden afgerekend in het fietspunt. Hierdoor hebben we geen dui-delijke tellingen kunnen uitvoeren. Ook hier is het wenselijk om betere afspraken te maken met stad/OCMW/politie om de herstelling van dienstfietsen op een ge-standaardiseerde manier te laten verlo-pen.

Verder heeft Tim van der Linden inge-staan voor een sessie rond fietshersyel tijdens de personeelsdag van de stad lier.

Actie 4.1.9.1. Er is een procedure om gra-tis en voor beperkte duur een fiets ter be-schikking te stellen bij fietsdiefstal

Sinds 2012 zijn we in samenwerking met de politie gestart om herstelde weesfiet-

sen tijdelijk (maximum 1 maand) ter be-schikking te stellen aan mensen waarvan hun fiets gestolen is. Voorwaarde is dat de betrokkene eerst PV laat opstellen bij de politie rond de fietsdiefstal. Vervol-gens kan deze persoon dan een vervang-fiets komen ophalen in het fietspunt.

Op dit ogenblik hebben we 10 fietsen hersteld i.f.v. dit project. Ervaring wijst uit dat de betrokken fietsers heel tevreden zijn over dit gratis vervang aanbod. De 10 fietsen zijn bijna constant in gebruik.

Actie 4.1.9.2. Fietspunt beschikt over een graveerapparaat en staat in voor de uit-voering van fietsgraveeracties. Fietsers kunnen er permanent terecht en fiets-punt werkt mee aan locale acties m.b.t. fietsveiligheid

Gezien het hoog aantal fietsdiefstallen in het station van Lier hebben we in samen-werking met het team wijkmanagement, cel preventie, in november 6 dagen lang een campagne gevoerd rond preventie van fietsdiefstal. Medewerkers van het stadsbestuur en het fietspunt spoorden fietsers aan om hun fietsen correct en veilig te plaatsen in de fietsenstallingen en hun fietsen te laten graveren. Het is de doelstelling om deze preventie actie jaar-lijks te hernemen.

De medewerkers van het fietspunt staan in vanaf november tot einde maart in voor het graveren van fietsen. Elkeen kan langs komen om zijn fiets te laten grave-ren.

Actie 4.1.10.1. Er is een procedure i.f.v. de organisatie van een fietsbedelingsdienst onder nader te bepalen voorwaarden

Er werden in 2013 geen fietsbedelings-opdrachten uitgevoerd.

Page 60: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Lier 2013

60Actie 4.1.10.2. Reinigen van de wagens in het kader van het project autodelen. Uitvoering van de overeenkomst tussen Cambio en het stadsbestuur m.b.t. het onderhoud van de wagens waarbij het stadsbestuur stofzuiger en poetsmidde-len ter beschikking stelt

In opdracht van het stadsbestuur staan we om de 14 dagen in voor het poetsen van de 3 Cambio wagens (2 Vismarkt + 1 Leopoldplein). Deze opdracht wordt uitgevoerd door de artikel 60 doelgroep-medewerkers. Het poetsmateriaal wordt aangekocht door de stad Lier. Belangrijk om te vermelden is dat we gebruik ma-ken van zeer milieuvriendelijke poetspro-ducten.

We hebben dit jaar goede afspraken kun-nen maken met de dienst Logistiek. Zo kunnen we nu rechtstreeks de Cambio-wagens reserveren i.f.v. de poetsbeurten.

Actie 4.3.1.1. Gomorhouders hebben jaarlijks recht op één grondige controle- en onderhoudsbeurt van hun fiets aan 1 euro

In het kader van het GOMOR-aanbod vanuit het OCMW Lier is er ook een jaar-lijkse controlebeurt voorzien voor de fiet-sen van de GOMOR-houders en dit voor de prijs voor 1 euro (zonder de eventu-ele wisselstukken). In 2012 zijn het aantal herstellingen in het kader van GOMOR gevoelig gestegen.

2011 2012 2013Herstel GOMOR 87 112 81

Actie 4.4.1.1. In overleg met het Lokaal Sociaal Beleid, is door fietspunt onder-steuning aangeboden in de opbouw van het sociaal beleid (vb. via ter beschikking stellen van fietsen bij ‘welzijnscirkels’, sensibiliseringsinitiatieven,…

Ook in 2013 was Werkmmaat een actieve gesprekspartner naar het stadsbestuur toe rond het lokaal werkgelegenheidsbe-leid. Zo waren we telkens aanwezig op de vergaderingen van de werkgroep lokaal werkgelegenheidbeleid.

Op 11 februari 2013 hebben we de wer-king van het fietspunt concreet toege-licht aan de vertegenwoordigers van het nieuwe stadsbestuur. Ook op de succes-volle sociale trefdag van 11 juni 2013 wa-ren we present.

Bij elk initiatief van het OCMW in het ka-der van de ‘welzijnscirkels’ hebben we fietsen ter beschikking gesteld. Actie 4.4.2.1. Er is met fietsherstellers sys-tematisch overleg georganiseerd om de samenwerking en uitwisseling te bevor-deren

In het voorbije jaar hebben we een in-tense samenwerking opgebouwd met fietshandelaar ‘Velocity’ in de Antwerp-sestraat. De nieuwe zaakvoerder heeft met het fietspunt contact genomen i.f.v. de aanwerving van een ervaren fietsher-steller. Als gevolg hiervan is één van onze SINE-medewerkers aan de slag gegaan in deze winkel. Hij neemt daar volledig zelf-standig alle fietsherstellingen op en dit met veel succes.

Vanuit het fietspunt blijven we nauw samenwerken met deze fietshandelaar. Er is een spontane samenwerking ge-groeid: het fietspunt verwijst door naar

Page 61: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Lier 2013

61deze winkel i.f.v. grotere herstellingen en omgekeerd worden klanten van deze fietsenwinkel naar het fietspunt gestuurd voor kleine herstellingen. Maar daarnaast promoten we ook actief de andere fiets-handelaars in Lier. In dit verband willen we nogmaals onderlijnen dat het aantal fietsherstellingen in de voorbije twee ja-ren telkens verminderd is.

Actie 4.4.2.2. De aankoop van onderde-len gebeurt zoveel mogelijk bij plaatse-lijke handelaars

Voor dringende aankoop van onderdelen gaan we rechtstreeks naar fietshande-laars in Lier.

Actie 4.5.1.1. Website en en nieuwsbrief Sociaal Huis zijn gekende kanalen die worden ingeschakeld bij de verspreiding van informatie

Werkmmaat is geabonneerd op de elek-tronische nieuwsbrief Sociaal Huis Lier. Verder consulteren we actief de website i.f.v. de sociale kaart in Lier.

We hebben nog geen publicaties ver-zorgd voor op deze website. Actie 4.5.2.1. Nagaan mogelijkheden tot inschakeling van Werkmmaat in sociaal tewerkstellingsproject

Een SINE-medewerkster van het fiets-punt werd in de voorbije twee zomersei-zoenen ingeschakeld inhet Koffiehuisjevan de stedelijke speeltuin stadspark in Lier. In het najaar 2013 heeft zij kort een ondersteunende taak opgenomen in het personeelsrestaurant van de Dungel-hoeff.

In overleg met het OCMW heeft zij nu een vaste opdracht gekregen in de diensten-centra. Afspraak is dat deze medewerk-ster van Werkmmaat 6 maanden (april –september)actiefisinhetKoffiehuisjeen de andere 6 maanden in de twee dien-stencentra.

Page 62: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Lier 2013

62In overleg met het Vlaams Subsidie Agentschap voor Werk en Sociale Eco-nomie werd deze opdracht opgenomen in het LDE project Toerisme Lier. Op deze manier komt er in 2014 een plaats vrij voor een nieuwe SINE-medewerker in het fietspunt.

Overleg stadsbestuur – OCMW LierHet overleg met het stadsbestuur werd gecoördineerd door Yves Van Ocken.

In de loop van 2013 waren er verschillen-de vergadermomenten rond de werking van het fietspunt Lier. Telkens werden de betrokken diensten en schepenen uitge-nodigd.

Volgende thema’s kwamen hierbij aan bod:• Uittekenenvandenieuweconvenant

fietspunt Lier.• Blue-bikealsdeelfietsvoorLier.• Maatregelen rond parkeerverbod

voor fietsen in de stationsomgeving.• Overdracht vanweesfietsen i.f.v. her-

stel voor het OCMW.• Acties ronddiefstalpreventieenorde

in de fietsenstallingen.• Organisatie van de cursus leren fiet-

sen.• OverlegmettoerismeLierrondorga-

nisatie van ‘Cycling dinner’.• Herstellenvanstedelijkedienstfietsen

Het overleg met de dienst trajectbege-leiding van het OCMW is heel intens. En dit zowel bij de aanwerving als de tussen-tijdse evaluaties van onze doelgroepme-dewerkers.

Page 63: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Lier 2013

63BesluitIn de eerste plaats zijn we de betrokken overheidsinstanties waaronder het stads-bestuur en OCMW van Lier, NMBS en het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie ontzettend dank-baar voor hun onmisbare (financiële) steun. Verder willen we graag Jo Laenen en Yves Van Ocken bedanken voor hun actieve steun en begeleiding.2013 was op verschillende punten een kanteljaar. Met het nieuwe stadsbestuur werd de opdrachtverklaring geconcre-tiseerd in een convenant. Na een gun-ningprocedure hebben we een nieuwe erkenning gekregen van de NMBS voor

de uitbating van het fietspunt Lier en dit vertaald in een SLA. We zijn heel tevreden met de uitstroom van een SINE-medewerker naar het regu-lier arbeidscircuit. Fietspunt Lier wil in de komende jaren met veel enthousiasme verder werk blij-ven maken van haar missie: het gebruik van de fiets blijven stimuleren en onze doelgroepmedewerkers op weg zetten naar werk.

Namens vzw WerkmmaatTim van der LindenErwin Lauriks16/12/2013

Page 64: jaarverslag werkmmaat 2013

Inhoudstafelfietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint 2013

64InleidingHet fietspunt Mortsel-Boechout-Hove ging van start op 1 januari 2011. Dit fiets-punt was van in het begin een ambitieus project, het eerste grensoverstijgend fietspunt met een service naar al de ge-vestigde NMBS stations. In de loop van dit jaar hebben we het werkingsgebied van het fietspunt nog kunnen verbreden met het station van Kontich/Lint. Offi-cieel dragen we dan ook het fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint in onze titel. Door deze beslissing biedt ons fietspunt nu een service aan in 7 NMBS stations en 1 eindhalte van De Lijn Boechout/Capenberg.

In 2013 werden de grondige bouwwer-ken afgerond op verschillende locaties waar het fietspunt actief is. De stations-omgevingen van Boechout, Hove en Mortsel Oude God werden grondig ge-renoveerd. Het comfort voor de fietser is hierbij gevoelig verbeterd. We hopen dat het extra aanbod van kwalitatieve fiets-stallingen een verdere impuls zal geven voor het gebruik van de fiets.

De werking van het fietspunt is erkend binnen het Vlaamse decreet rond Lokale Diensten Economie. In het voorbije jaar hebben we met ons fietspunt getracht om zo optimaal mogelijk de vooropge-stelde opdrachtverklaring te realiseren. In dit jaarverslag brengen we een over-zicht van onze algemene werking met tevens een gedetailleerd overzicht van onze werking per gemeente/stad.

Wezijnookheelblijmetdeofficiëleer-kenning door de NMBS van het fietspunt Mortsel Oude God. Door deze beslissing wordt NMBS nu ook een structurele fi-nanciële partner. De opdrachtverklaring/financiering door de NMBS beperkt zich wel tot het station Mortsel Oude God.

In dit jaarverslag 2013 blikken we terug op de werking in het voorbije jaar en wil-len we een aantal voorstellen formuleren rond de verdere werking van het fiets-punt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint. In die zin hopen we dan ook dat deze nota een inspiratie kan zijn naar de verdere toekomst toe. fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint: een vernieuwend pro-ject met diverse en grensoverschrij-dende partnersHet fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint was van bij de start een ambitieus project. Het is het eerste ge-meenteoverschrijdend fietspunt in Bel-gië. In de eerste plaats spelen de lokale besturen van Mortsel, Boechout, Hove, Kontich en Lint dan ook een cruciale rol. In de loop van 2013 hebben we getracht om zoveel mogelijk de verschillende ver-antwoordelijken binnen de lokale be-sturen te informeren en te betrekken in de werking van ons fietspunt.

In de maand maart 2013 hebben de lo-kale besturen van Kontich en Lint hun goedkeuring gegeven om toe te treden tot het fietspunt Mortsel-Boechout-Ho-ve. Op deze manier kunnen we nu ook een service aanbieden voor de fietsers in het station Kontich/Lint. Deze uitbrei-ding werd ook goedgekeurd door het Vlaams Subsidie Agentschap voor Werk en Sociale Economie.

Verder hebben we met het fietspunt ge-tracht om een goede samenwerking op te bouwen met de verschillende OCMW’s en de andere sociale tewerkstellingsini-tiatieven in de stad Mortsel. Dit onder meer op het vlak van toeleiding en bege-leiding van de verschillende doelgroep medewerkers. In samenwerking met

Page 65: jaarverslag werkmmaat 2013

Een jaar lang werken op mensenmaatfietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint 2013

65

Opnieuw & Co hebben we achtergelaten fietsen hersteld i.f.v. verkoop in hun win-kel in Mortsel.

NMBS heeft het fietspunt Mortsel Oude God nu ook erkend. Onze samenwerking met de NMBS is vervat in een gedetail-leerde Service Level Agreement.

Voorstel 1: In functie van de werking van het fietspunt Mort-sel-Boechout-Hove-Kontich-Lint willen we jaarlijks minstens 2 stuurgroepvergaderingen plannen met vertegenwoordi-gers van de verschillende lokale besturen. Deze stuurgroep staat in voor de opvolging, sturing en evaluatie van het fiets-punt. Op deze manier kan er een goede wisselwerking gerea-liseerd worden tussen de lokale besturen en het fietspunt i.f.v. het stimuleren van het gebruik van de fiets.

Page 66: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint 2013

66Realisatie van tewerkstelling binnen sociale economieIn het kader van de erkenning bin-nen Lokale Diensten Economie zijn er 1 VTE instructeur/fietshersteller en 5 VTE doelgroepmedewerkers met een SINE-statuut voorzien. Al deze medewerkers krijgen een contract van onbepaalde duur aangeboden. Aanvullend worden in het fietspunt doelgroepmedewerkers tewerkgesteld met een artikel 60 statuut.

Voor de opvolging van al deze doel-groepmedewerkers (SINE ’s + artikel 60 ‘ers) is er binnen Werkmmaat een coach aangesteld. Voor wat betreft de begelei-ding wordt er intens samengewerkt met de betrokken OCMW’s.

Binnen het fietspunt hebben we een dubbel ploegensysteem uitgewerkt. Op deze manier kunnen we onze werking optimaal organiseren en zijn we ook in staat om een zeer laagdrempelig werker-varingsproject aan te bieden. De buiten-ploeg staat dagelijks in voor het onder-houd van de fietsenstallingen in Mortsel, Boechout, Hove, Kontich en Lint. De bin-nenploeg neemt de fietsherstellingen op zich in onze ateliers van het station Mort-sel Oude God en fort 4.

Overzicht van de ingevulde tewerkstel-ling in 2013:

SINE Artikel 60Mortsel 3 1Boechout 1 1Hove 1 0Lint 0 0Kontich 0 1Antwerpen 0 2Edegem 0 1Totaal 5 6

Bij deze cijfers willen we nog 2 kantteke-ningen plaatsen:• In de loop van 2013 hebbenwe één

van onze SINE-medewerkers ontsla-gen omwille van een duidelijke ver-trouwensbreuk. In de loop van vol-gend jaar zullen we deze open plaats terug invullen.

• De artikel 60 medewerkers wordenmeestal ingeschakeld in de buiten-ploeg. Dit sluit echter niet uit dat deze doelgroepmedewerkers ook de no-dige competenties kunnen verwerven rond fietsherstel. Verder kunnen ze tij-dens de werkuren beroep doen op ex-tra vorming, waaronder opleiding NT2.

Onze medewerkers worden opgeleid tot ervaren fietsherstellers. In het func-tieprofiel onderscheiden we niet alleen de noodzakelijke technische competen-ties, maar worden er ook duidelijke cri-teria gesteld rond sociale vaardigheden, klantvriendelijkheid, omgaan met colle-ga’s en leidinggevenden, kennis van het Nederlands,….

In het kader van een ESF-project werkten we in 2012, samen met het loopbaanbe-geleidingcentrum ZiN en de collega’s van Posthof en ATEL in Antwerpen, een zeer gerichte POP-methodiek uit. We onder-scheiden in elk POP-traject verschillende fases van intake tot en met uitstroom

Page 67: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint 2013

67naar het regulier arbeidscircuit. Voor elk van de 5 SINE-doelgroepmedewerkers is er een geïndividualiseerd POP-traject in uitvoering.

Verder hebben we zelf fotomateriaal ontwikkeld om aan onze doelgroepme-dewerkers duidelijk te maken rond welke competenties we willen werken: op tijd komen, samenwerken, oog hebben voor kwaliteit, gebruik van het Nederlands, ... Doelstelling is dat de leidinggevende en de doelgroepmedewerker elk een waar-dering in punten geeft (schaal op 10) of de competentie al dan niet bereikt wordt. Op deze manier willen we de competen-ties van elk van onze SINE-doelgroepme-dewerkers zeer gericht versterken.

In het najaar van 2012 zijn we gestart met een tweede ESF-project in het ka-

der van het verhogen van de uitstroom naar het regulier arbeidscircuit vanuit sociale economie. Er werd hiertoe een samenwerkingsverband afgesloten met het loopbaanbegeleidingcentrum ZiN, Randstad Diversity en verschillende Ant-werpse collega’s (Werkhaven, CAS en Manus). Dit ESF-project is gekoppeld aan zeer concrete doelstellingen: een uit-stroom van 10 SINE-medewerkers van Werkmmaat naar het regulier arbeidscir-cuit voor einde 2013. Er werden 2 doel-groepmedewerkers uit het fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint geselecteerd voor dit doorstromingspro-ject. Geen van beiden is kunnen uitstro-men naar het regulier arbeidscircuit. Wel is één van hen met succes gestart met eenofficiëleopleidingtotfietshersteller.

Page 68: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint 2013

68Uitbouw infrastructuur fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-LintIn de voorbije twee jaren werd de stati-onsomgeving bij verschillende locaties van ons werkingsgebied grondig gere-noveerd. Zoals voorzien in de opdrachtverklaring ishetofficieelfietspuntgevestigdinhetstation Mortsel Oude God.

In het totaal vernieuwde station van Mortsel Oude God kunnen we beschik-ken over een klein maar efficiënt fiet-satelier. De ligging van deze locatie is perfect: pal tegenover de nieuwe fiet-senstallingen naast het Stadhuis en vlak naast de provinciale fietsroute tussen Kontich en Antwerpen. Verder worden er op de eerste ondergrondse verdieping van de privéparking nog fietsenstallin-gen aangeboden. Vanaf september 2013 kijken we er strikt op toe dat de fietsen correct geplaatst worden in de fietsen-stallingen naast het stationsgebouw. Fietsen die niet in de fietsenstalling ge-plaatst worden verzet naar de fietsen-stalling naast het Stadhuis. Dit in functie van een vlotte toegang naar de ticketau-tomaat van NMBS en de sleutelautomaat van Blue-bike. We zullen hierover verder overleggen met de politie om te voor-komen dat dit aanleiding zou geven tot het onterecht opstellen van PV’s wegens fietsdiefstal.

In de tweede helft van 2013 heeft de NMBS de balie in het station Mortsel Oude God gesloten. Er is geen personeel meer aanwezig in het station, het stati-onsgebouw is in de namiddag steeds gesloten. Er wordt nu gewerkt met een ticketautomaat. Als fietspunt blijven wij ons voorstel herhalen naar de NMBS toe om een aantal beheerstaken op te ne-men in het station Mortsel Oude God:

openen en sluiten van de deuren en het poetsen. We hebben op onze offerte ech-ter nog nooit een antwoord ontvangen.

Op het fort 4 is er een tweede locatie van ons fietspunt gevestigd. In deze 3 lo-kalen hebben we een tweede (en groter) fietsatelier ingericht, is er een berging voorzien voor de toeristische fietsen en is er een kleine kleedruimte en keuken voor onze medewerkers.

In beide locaties hebben we al het mate-riaal voorzien i.f.v. het inrichten van een professioneel fietsatelier. De werken in het station van Boechout en Hove werden in de loop van 2013 af-gerond.Het station van Hove biedt nu een ruime, mooie, verlichte en overdekte fietsen-stalling aan, die perfect toegankelijk is omwille van haar twee niveaus. Na de werken in het station Boechout worden er meer en overdekte fietsen-stallingen aangeboden.

In 2012 werden de werken afgerond rond het doortrekken van de tramver-binding richting Boechout/Capenberg. Op initiatief van het gemeentebestuur

Voorstel 2: Vanuit het fietspunt Mort-sel-Boechout-Hove-Kontich-Lint heb-ben we ons bij NMBS kandidaat ge-steld om in te staan voor het poetsen van het station Mortsel Oude God en het openen en sluiten van de deuren. Deze extra opdracht kadert in onze zoektocht naar een bredere financi-ele draagkracht voor ons fietspunt en vooral het versterken van de dienst-verlening naar de reizigers en een betere benutting van dit stationsge-bouw .

Page 69: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint 2013

69van Boechout is er sindsdien een overleg gestart met De Lijn en de Vlaamse over-heid om het aantal fietsenstallingen op deze eindhalte gevoelig te verhogen en te overdekken. De gemeente Boechout heeft het engagement genomen om zelf in te staan voor de financiering van deze noodzakelijke uitbreiding van over-dekte fietsenstallingen. Dankzij Vlaamse subsidies kan er ook een sleutelauto-maat voor Blue-bike worden voorzien. In overleg met De Lijn en de gemeente Boechout werd er een plan uitgewerkt rond de verdere inrichting van deze site i.f.v. het verhogen van het fietscomfort. Spijtig genoeg is er nog geen definitie-ve goedkeuring en dit omwille van de moeilijke PPS-constructie waarin deze site gevat zit.

Promotie werking fietspuntWe hebben handige klantenkaartjes uitgewerkt met de contactgegevens van het fietspunt en de vermelding van de verschillende logo’s van de partners. Deze kaartjes worden uitgedeeld aan klanten van het fietspunt of tijdens aller-hande evenementen.

De NMBS-Holding heeft in de stations van Mortsel, Hove en Boechout mooie infopalen geplaatst met het logo van het fietspunt en ruimte voor het plaatsen vanonzeaffiches.Opdezemanierishetduidelijk merkbaar dat er in deze stations een fietspuntservice wordt aangeboden. Op deze manier maken we onze werking bekend rond het herstellen en verhuren van fietsen.

In het station van Kontich hebben we een infobord voorzien rond het aanbod van fietsherstel, en dit langs de beide zij-den van het station (Kontich en Lint).

Voor een vlotte organisatie van het her-stellen van fietsen in de NMBS stations van Hove, Boechout en Kontich/Lint wer-ken we met een sleutelkast met cijferco-de (opgeborgen in een brievenbus). Op deze manier kan elkeen zijn/haar fiets-sleutel achterlaten en ophalen bij een fietspanne.

Uitvoering van de basisdienstverle-ning (overkoepelend voor alle lokale besturen)Het fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint biedt dienstverlening aan zoals in alle andere fietspunten en zoals voorgeschreven wordt door vzw FIETS-enWERK. Het gaat hier om een mini-mumdienstenpakket dat dient aange-boden te worden in het kader van het beeldmerk ‘fietspunt’:

• ToezichtopdefietsenstallingenvandeNMBS: verwijderen van sluikafval en onkruid, correct plaatsen van de fiet-sen, wegknippen van weesfietsen, toe-zicht op de fietsstallingen ter preventie vandiefstalenvandalisme,…

• Uitvoerenvankleinefietsherstellingenvolgens het ‘veilig thuiskomprincipe’ (kleine herstellingen die nodig zijn om veilig en reglementair thuis te komen).

• Fietsverhuurinfunctievanwoon-werk-verkeer en/of toerisme.

Voorstel 3: In de loop van 2014 zullen we via de gemeentelijke informatieka-nalen opnieuw ons mobiel fietsherstel in de stations van Boechout, Hove en Kontich/Lint promoten.

Page 70: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint 2013

70Zoals voorzien in de opdrachtverklaring worden deze 3 taken uitgevoerd in het NMBS station Mortsel Oude God:• Hetfietspuntiselkewerkdagopenvan

7 tot 19 uur.• Vierkeerperdagvoerenweeencon-

troleronde uit in de fietsenstallingen. We kijken strikt toe op het correct plaatsen van de fietsen in de stallingen naast het station en dit i.f.v. de toegan-kelijkheid van de ticketautomaat NMBS en de sleutelautomaat Blue-bike.

• Inonsfietsherstelatelierhebbenwein2013 in totaal 878 fietsen hersteld. Het gaat hier over klanten die zich recht-streeks aangemeld hebben in ons fiet-satelier in Mortsel Oude God. In 2012 noteerden we 1.053 herstellingen. We hebben ons hierbij steeds beperkt tot kleine fietsherstellingen, conform het veilig thuiskomprincipe. Zoals reeds eerder vermeld is ons fietspunt per-fect gesitueerd aan de fietstalingen van station Mortsel Oude God en vlak naast de provinciale fietsroute. We merken ook dat heel wat inwoners van Edegem, Boechout, Kontich, Lint en Hove langs komen in het fietspunt.

• Het verhuur van toeristische fietsenbleef beperkt. De NMBS lanceerde in het zomerseizoen 2013 opnieuw een B-dagtripsysteem vanuit het station Mortsel Oude God, maar dit zonder succes.

•We verhuurdenwel fietsen in functievan woon-werk-verkeer. Vooral onze elektrische fietsen vallen hierbij in de smaak. In totaal werden er in 2013 71 fietsen verhuurd, dit tegenover 65 fiet-sen in 2012.

In al de andere NMBS stations in Mort-sel, Boechout, Hove, Kontich/Lint, aan de halte van De Lijn Oud Gemeen-tehuis en de eindhalte van De Lijn Boechout/Capenberg werden de fiet-senstallingen twee keer per dag gecon-troleerd en netjes gehouden.

Bij panne kunnen de fietsers in het NMBS station van Hove, Boechout en Kontich/Lint telefonisch contact nemen met het fietspunt. Via de sleutelkastjes met cijfer-code zijn we in staat om de fietssleutel van de te herstellen fiets vlot en veilig door te geven.

Overzicht aantal herstellingen:

Op initiatief van onze koepelorganisa-tie FIETSenWERK zijn we in 2013 gestart met de ontwikkeling van een digitaal platform om onze dagelijkse controle-rondes in de fietsenstallingen te regis-treren. Op deze manier kunnen we o.a. het aantal gestalde fietsen overzichtelijk registreren en kunnen deze cijfers ook direct geraadpleegd worden door onze opdrachtgevers. Nu worden al deze tel-lingen nog geregistreerd in een logboek. Doelstelling is om in 2014 effectief van start te gaan met dit digitaal platform.

Een toeristisch project voor de Antwerpse ZuidrandVanuit de stuurgroep van het fietspunt groeide de vraag om een toeristisch pro-ject uit te werken rond de Antwerpse Zui-drand. Er werd contact opgenomen met Gaston Maes, manager binnen Toerisme Provincie Antwerpen. Op een vergade-

2012 2013Boechout 36 33Hove 29 26Kontich/Lint 0 18

Page 71: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint 2013

71ring in september 2013 met de lokale besturen van Mortsel, Boechout, Hove, Kontich, Lint en Edegem formuleerde Gaston Maes het engagement van TPA om samen met de lokale besturen een grensoverstijgend toeristisch aanbod te voorzien. Deze intentie werd nog versterkt door de oproep van het Vlaams Agentschap On-dernemen in het kader van hun actieplan ondernemingsvriendelijke gemeente. Doelstelling hierbij is om projecten te sti-muleren rond horeca, toerisme en city-marketing. Dankzij de impulsen van Sa-bine Caremans, provinciaal coördinator Landschapspark Zuidrand, werd dit pro-ject gekaderd binnen de dynamiek rond de verdere ontwikkeling van de open ruimte in de Zuidrand. Er werd vanuit de Zuidrand een projectvoorstel ingediend. Doelstelling is om een coördinator aan te stellen die een toeristisch project zal uitwerken voor de Antwerpse Zuidrand. Verder komen er financiële middelen vrij om in elke gemeente een toeristisch ini-tiatief uit te werken.

We hopen dan ook dat er in 2014 een boeiend en fietsvriendelijk toeristisch aanbod kan uitgewerkt worden voor onze regio. Mobiele fietsherstelservice naar bedrijven en ziekenhuizenIn 2011 zijn we van start gegaan met een mobiele fietsherstel service voor de werknemers van Agfa Gevaert Mortsel. Dit bedrijf voert een actief beleid naar haar werknemers om zoveel mogelijk de fiets te gebruiken bij de woon-werk-verplaatsingen. Er is onder meer een grote fietsenstalling met 750 plaatsen voorzien. Agfa Gevaert heeft onze fiets-herstel service in de voorbije jaren actief gepromoot bij haar personeel. En met

resultaat, vooral in de zomerperiode ge-bruiken veel meer werknemers de fiets. De garantie dat bij een mogelijke panne er direct een fietsherstelling kan uitge-voerd worden betekent een belangrijke stimulans.

Op basis van deze succesvolle ervaring hebben we deze mobiele fietsherstelser-vice uitgebreid naar de ziekenhuizen in onze regio:• Sint-JozefMortsel• Sint-AmedeusMortsel• MiddelheimZiekenhuisWilrijk• Sint-AugustinusWilrijk• BroedersAlexianenBoechout• UZAEdegem

In 2013 hebben we deze mobiele fiets-herstel service nog verder kunnen uit-breiden naar drie Campussen van de Universiteit Antwerpen: Drie Eiken in Edegem en Groenenborger en Middel-heim in Wilrijk.

Tevens bieden we deze service aan voor de personeelsleden van al de betrokken lokale besturen van ons fietspunt. Om deze fietsherstel service te kunnen realiseren maken we gebruik van een lichte vrachtwagen die we ingericht heb-ben als een mobiel fietsherstel atelier.

Deze mobiele service werd ook opge-merkt door de Vlaamse overheid. De Universiteit Antwerpen heeft de ‘Busi-ness Mobility Award 2013’ ontvangen omwille van haar fietsvriendelijk beleid.

Ook hier willen we vermelden dat we de afspraken met de reguliere fietsherstel-lers uit de regio blijven respecteren door ons enkel te beperken tot kleine fietsher-stellingen volgens het veilig-thuiskom-principe.

Page 72: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint 2013

72Door de toename van de oproepen rond het mobiel fietsherstel hebben we een digitaal platform laten ontwikkelen – www.mobielfietsherstel.be – waar elke klant zijn/haar gegevens kan ingeven en dit gecombineerd met een fiche i.f.v. de facturatie. Op deze manier kunnen we systematisch alle herstellingen opvolgen en factureren.

We willen hierbij ook vermelden dat we aan de betrokken bedrijven, scholen en gemeentebesturen geen financiële bij-drage vragen voor deze mobiele fiets-herstel service. De kosten worden volle-dig betaald door de klant. We vragen wel aan het betrokken bedrijf om de com-municatie te verzorgen tussen de klant en het fietspunt, o.a. door het uitwisse-len van de fietssleutels van de te herstel-len fietsen.

Overzicht van de mobiele fietsherstellin-gen via www.mobielfietsherstel.be (ac-tief vanaf mei 2013): Aantal mobiele herstellingenMei 5Juni 7Juli 101Augustus 44September 76Oktober 107November 74December 45Totaal 459

Met dit aanbod rond mobiel fietsherstel bieden we een gerichte service aan voor werknemers die wonen in ons werkings-gebied. Het is mede een belangrijke sti-mulans om meer de fiets te gebruiken voor de woon-werk-verplaatsingen.

Blue-bikeIn de loop van 2011 werd de Blue-bike gelanceerd. Dit project is gegroeid uit Blue-Mobility, een samenwerkingsver-band tussen NMBS-Holding en FIETSen-WERK. In 41 NMBS stations, waaronder Mortsel Oude God, staan fietsen klaar om de laatste verplaatsing na de trein op een vlotte en snelle manier te kunnen volbrengen. Er werden hiertoe de nodi-ge fietsen aangekocht en een aangepaste software ontwikkeld. Het ontlenen van deze blauwe fietsen ver-loopt via de dienstverlening van de fiets-punten.

In 2012 werd het Blue-bike systeem ver-der uitgebreid en vereenvoudigd. Het ontlenen van de Blue-bikes kan nu au-tonoom verlopen en dit op elk moment van de dag door het gebruik van een sleutelautomaat en chipkaart. Tevens werd het pakket veel klantvriendelijker en dit met een jaarabonnement van 10 euro en een kostprijs van 3 euro per rit (maximum 24 uur).

In 2013 werden er in totaal 141 ontle-ningen genoteerd van Blue-bike fietsen in Mortsel Oude God. Dankzij de steun van het stadsbestuur van Mortsel en de Vlaamse overheid kunnen we in 2014 een derde-betalers-regeling aanbieden zodat de inwoners van Mortsel nog maar 1 euro betalen per rit. Het is dan ook onze ambitie om het gebruik van Blue-bike gevoelig te doen stijgen.

Het is vanaf de opstart van ons fietspunt de doelstelling geweest van de lokale besturen van Mortsel, Boechout, Hove, Kontich en Lint om via het overkoepe-lend fietspunt een leenfietsensysteem te ontwikkelen om vlot de verplaatsingen te kunnen maken tussen de verschil-lende NMBS stations en de eindhalte

Page 73: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint 2013

73van De Lijn in Boechout. Blue-bike biedt hierbij een krachtig instrument. De in-planting van een Blue-bike terminal vraagt echter wel een zware investering van telkens 15.000 euro. Toch willen we in de loop van de volgende jaren in de verschillende werkingslocaties van het fietspunt een sleutelautomaat voorzien. In 2014 willen we op de eindhalte van

De Lijn Boechout/Capenberg en in het station Kontich/Lint een Blue-bike ser-vice effectief aanbieden. De besturen van Boechout, Hove, Kontich, Lint hebben zich alvast geëngageerd om mee te stap-pen in een derde-betalers-regeling voor de ontlening van Blue-bikes tegen 1 euro.

Stand van zaken inplanting Blue-bike in ons werkingsgebied:

Blue-biketerminal Financiering ActiefMortsel Oude God 15.000 euro door Blue-mobility XMortsel Deurnesteenweg Mortsel Liersesteenweg Station Hove In onderhandeling met NMBS Station Boechout In onderhandeling met NMBS Station Kontich/Lint 7.500 euro provincie Antwerpen Akkoord van NMBS voor plaatsing in 2014De Lijn Boechout/Capenberg 15.000 euro Innovatief Fonds Vlaanderen Akkoord van De Lijn voor plaatsing in 2014

Page 74: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint 2013

74Voorstel 4: Samen met de betrokken lokale besturen en Blue-Mobility wil-len we een deelfietsensysteem uitwer-ken voor de regio Mortsel, Boechout, Hove, Kontich en Lint. Er wordt hier-toe gezocht naar verdere bovenlokale financieringsmogelijkheden.

Aanvullend dienstenpakket per lokaal bestuurNaast de algemene dienstverlening is binnen de opdrachtverklaring ook een gedifferentieerd aanbod voorzien voor elk van de drie lokale besturen.

Uit dit overzicht blijkt dat er tal van mo-gelijkheden zijn om het fietspunt rond concrete lokale acties nog sterker te be-trekken. We denken hierbij vooral aan de acties naar scholen, het onderhoud van gemeentelijke dienstfietsen, het recy-cleren van achtergelaten fietsen en het wegknippen van weesfietsen.

Voorstel 5: We zullen in het voor-jaar 2014 met elk lokaal bestuur een overleg plannen rond de verdere uit-werking van dienstenaanbod van het fietspunt.

FinancieelBegin 2014 zullen we aan de lokale be-sturen een volledige financiële rekening 2013 bezorgen.

Voor wat betreft de begroting 2014 kun-nen we voor de eerste keer de vaste structurele bijdrage van de NMBS opne-men. Hierdoor kunnen we de jaarlijkse fi-nanciële bijdrage van de lokale besturen verminderen.

BesluitWe hebben in 2013 getracht om het fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kon-tich-Lint verder uit te bouwen i.f.v. een zo optimaal mogelijke realisatie van de vooropgestelde opdrachtverklaring. We zijn zeer blij dat we in het voorbije jaar ons werkingsgebied hebben kunnen verruimen naar het station Kontich/Lint.

Het fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint is omwille van haar grens-overschrijdende werking vernieuwend. Alle lof gaat dan ook uit naar de lokale besturen die hun vertrouwen hebben gegeven aan dit innovatief project. We zijn zeer dankbaar voor de steun die we ontvangen van de betrokken lokale be-sturen. Door de erkenning van het fiets-punt Mortsel Oude God wordt de NMBS een structurele partner met een vaste financiële bijdrage.

In het voorbije jaar hebben we getracht om onze opdrachtverklaring zo goed mogelijk te realiseren. Er kunnen op dit vlak nog verschillende stappen gezet worden. We hebben in dit rapport hier-toe alvast enkele voorstellen opgeno-men.

We kijken er naar uit om in 2014 onze werking nog verder uit te bouwen. We vermelden hierbij onder meer de plaat-

Page 75: jaarverslag werkmmaat 2013

fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint 2013

75sing van sleutelautomaten van Blue-bike in het station van Kontich/Lint en op de eindhalte van De Lijn Boechout/Capen-berg, de verdere uitbreiding van ons mo-biel fietsherstel naar (kleinere) onderne-mingen, de fietsherstelacties in scholen, het versterken van de competenties van onze doelgroep medewerkers,...

Met veel overtuiging willen we, in nauw overleg met alle betrokken partners, deze uitdaging verder blijven opnemen. En dit alles i.f.v. meer fietscomfort in onze regio.

Page 76: jaarverslag werkmmaat 2013

Cultuurnetwerkers (Cultuurtoeleiders)

76Het project van de Cultuurtoeleiders werd op 20 juli 2010 door de Vlaamse minister voor sociale economie goedge-keurd, het startsein voor een uitdagend project binnen de cultuursector in Ant-werpen.

In het jaarverslag 2011 konden we een positieve balans voorleggen rond het eerste werkingsjaar. Meer nog, in het na-jaar van 2011 werd er opnieuw een aan-vraag ingediend bij de Vlaamse admi-nistratie voor Werk en Sociale Economie voor de uitbreiding van dit project. Op 7 februari 2012 kende de minister 3 extra tewerkstellingsplaatsen goed, waardoor we het project van de Cultuurtoeleiders ook konden uitbreiden naar verschillen-de culturele partners in Borgerhout en de stedelijke musea in Antwerpen (MAS en Red Star Line).

In dit jaarverslag schetsen we de wer-king van het project Lokale Diensten Economie Cultuurtoeleiders in 2013. Graag wensen we in de eerste plaats elk-een te bedanken die meegewerkt heeft aan het project van de Cultuurtoeleiders. We denken hierbij aan alle betrokkenen binnen de stedelijke Cultuurcentra en Musea en de medewerkers van vzw de8. Zonder hun deskundigheid, begrip, cre-ativiteit en enthousiasme hadden we dit sociaal tewerkstellingsproject niet kun-nen realiseren.

Dit jaar was een cruciaal jaar: de stedelij-ke convenant rond de Cultuurtoeleiders liep op haar einde. Het kwam het nieuwe stadsbestuur toe om te beslissen of dit sociaal tewerkstellingsproject binnen de cultuursector al dan niet verlengd kon worden. We zijn heel blij dat het ant-woord positief was. De convenant 2014 – 2016 werd inhoudelijk scherper gesteld

en bijgestuurd. En het project krijgt met de Cultuurnetwerkers een nieuwe titel.

We willen hierbij dan ook uitdrukkelijk het stadsbestuur en de administratie Cultuur van Antwerpen bedanken voor hun steun, het vertrouwen en de financi-ele engagementen die zij genomen heb-ben om dit project alle kansen te kunnen geven.

Maar we wensen hierbij ook onze Cul-tuurnetwerkers en de coaches van Werk-mmaat te bedanken voor hun inzet en overtuiging om dit project ook in de re-aliteit waar te maken. Zoals uit dit jaar-verslag 2013 mag blijken, zijn ze erin ge-slaagd om in de verschillende betrokken Cultuurcentra en musea ramen en deu-ren op te zetten voor jongeren en nieu-we Antwerpenaars uit de wijk.

Opzet en doelstelling van het project Cultuurtoeleiders -CultuurnetwerkersIn het projectdossier voor de Vlaamse administratie Werk en Sociale Economie staat volgende doelstelling omschreven:

“In de grootstad die Antwerpen is, mer-ken we dat vraag en aanbod elkaar niet volgen. Cultuur bereikt nog te veel het klassieke blanke middenklasse publiek, terwijl deze al lang geen afspiegeling meer is van de bevolking. Omgekeerd zijn bijvoorbeeld jongeren met infor-mele (straat)cultuur bezig, die te weinig doorstroomt naar de cultuurcentra en de bibliotheken van stad Antwerpen. Lokale Diensten Economie lijkt ons het middel om via aanstelling van alloch-tone jongeren brugfuncties te creëren tussen vraag en aanbod, tussen (te veel) autochtoon en (te weinig) allochtoon,

Page 77: jaarverslag werkmmaat 2013

Cultuurnetwerkers (Cultuurtoeleiders)

77tussen jong en iets ouder. “Of anders vertaald in het kader van het competentieprofiel voor de Cultuurtoel-eider:

“Als Cultuurtoeleider zet je samen met jongeren uit de wijk activiteiten op rond muziek, dans, theater, spoken word, film,…inéénvandecultuurcentravande stad Antwerpen (Deurne, Linkeroever, Berchem, Hoboken,Antwerpen-Kiel).”

In het kader van de nieuwe convenant 2014 – 2016 werd de term Cultuurtoel-eiders omgezet naar Cultuurnetwerkers. De inhoudelijke werking werd bijge-stuurd en duidelijker gedefinieerd. Het nieuwe bestuursakkoord hecht aan-dacht aan een aangepast aanbod voor

jongeren: “Kunst en cultuur zijn er ook voor jongeren. Daarom moet er in het aanbod aandacht zijn en plaats gemaakt worden voor Urban Culture en voor ac-tuele artistieke creativiteit”.

Het project Cultuurnetwerkers speelt in op deze accenten. Het werkt daartoe op zes doelstellingen:1. Versterken van de competenties van

de Cultuurnetwerkers2. Versterken van de sociale cohesie3. Verbreden van het cultureel aanbod

naar jongeren4. Talentontwikkeling van jongeren5. De Cultuurnetwerker vervult een

voorbeeldfunctie6. De Cultuurnetwerker verhoogt de

participatie

Page 78: jaarverslag werkmmaat 2013

Cultuurnetwerkers (Cultuurtoeleiders)

78Onze werking wordt in de komende ja-ren gekaderd binnen de afsprakennota “Vrijetijdsparticipatie van personen in armoede in de stad Antwerpen”. Doel-stelling is dat de Cultuurnetwerkers een sterkere rol opnemen in het lokaal soci-aal beleid, in het bijzonder in het kader van de Cultuurbemiddelaars die in het kader van de afsprakennota van het par-ticipatiedecreet functioneren. Cultuur-participatie van jongeren staat immers in beide projecten centraal. Inschakeling van de Cultuurnetwerkers in AntwerpenOm deze doelstelling te kunnen waar-maken werd er een uitgebreide struc-tuur uitgewerkt.

De 8 Cultuurnetwerkers werden in 2013 ingeschakeld in 6 culturele centra en in 2 stedelijke musea. In elk van de betrokken Cultuurcentra/musea werd een Cultuur-netwerker onder begeleiding geplaatst van een meter/peter uit het vaste team:

Cultuurtoeleider Meter/Petercc Deurne Bérénice San Giorgi Filip Baeyenscc De Kern Abdenasser Benamar Mathias Onzia (tot november 2013)cc Berchem Jana Tricot Steven Van Goethemcc UiTHuis Hoboken Hamid Marouane Gunter Lots Abdenasser Benamar (vanaf december 2013)cc NOVA Asma Rahaoui Lieve PetitBorgerhout Najat El Haouari Maarten Jacobs/ de Roma (tot maart 2013) Ruth Vanreusel /de Roma (vanaf april 2013)Red Star Line Tamayo Okano Nadia BabaziaMAS Farida Andichi Cathy Pelgrims

De werking in Borgerhout was gericht naar het brede culturele werkveld met: vzw De Roma, Rataplan, ’t Werkhuys, bibliotheek en de Cultuurantenne. Eind 2013 werd de werking van de Cultuur-netwerker in cc De Kern stopgezet. De betrokken medewerker wordt tijdelijk ingezet binnen cc UiTHuis Hoboken voor de uitwerking van het project “50 jaar Marokkaanse en Turkse migratie”.

Naar aanleiding van de besparingen bin-nen de stedelijke meerjarenplanning wordt de werking in de musea MAS en Red Star Line niet weerhouden. Het aan-tal Cultuurnetwerkers daalt hierdoor naar 6 VTE. Het project van de Cultuurnetwerkers werd in nauw overleg uitgewerkt met de medewerkers van vzw de8, en dit meer specifiek met Anja Boonen coördinator werk. Deze organisatie heeft een zeer grote inbreng in de uitwerking en be-geleiding van dit tewerkstellingsproject

Page 79: jaarverslag werkmmaat 2013

Cultuurnetwerkers (Cultuurtoeleiders)

79door ondermeer: ondersteuning van het wijkgericht netwerk van de Cultuurnet-werkers, tweewekelijkse intervisie en in-dividuele gesprekken, ondersteuning bij de bevraging van de doelgroep en vind-plaatsgericht werken, talentversterkend werken, adviserende functie rond verdere uitbouw van project Cultuurnetwerkers, ondersteunen van het opleidingstraject van de Cultuurnetwerkers en individu-ele feedback over hun competenties, het coach-to-coach overleg, culturele uit-stappen, implementatie van het werk van de Cultuurnetwerkers binnen de werking vanhetbetrokkenCultuurcentrum,…

Shari Legbedje en Nadia Benabdes-amad werden elk parttime aangesteld als coach. Zij stonden in voor de inhou-delijke aansturing van dit project en de individuele begeleiding van de Cultuur-netwerkers.

Tussen al deze betrokkenen medewer-kers is er een intense overlegstructuur uitgebouwd:

• Eriseentweewekelijksoverlegmetalde Cultuurnetwerkers en de coach als intervisie- en vormingsmoment i.v.m. de inhoudelijke werking in de betrok-ken Cultuurcentra en musea. In sep-tember is er een driewekelijks overleg met de Cultuurnetwerkers en de coach in functie van de voorbereiding van de inspiratiedag in 2014.

• Om de 6 weken is er een “coach-to-coach” vergadering met de meters/peters van de Cultuurcentra, Anja Boo-nen en de coaches. Doelstelling hier is de kwaliteitszorg van het project van de Cultuurnetwerkers te bewaken en uitwisseling mogelijk te maken rond de werking in de Cultuurcentra. Met de musea is dit per coach afzonderlijk opgenomen omdat het takenpakket in de musea te uiteenlopend was.

• Minstens1keerpermaandzijner in-dividuele gespreken met elke Cultuur-netwerker en zijn/haar coach. Dit op maat van de Cultuurnetwerker zelf i.f.v. zijn/haar noden en behoeften en de

Page 80: jaarverslag werkmmaat 2013

Cultuurnetwerkers (Cultuurtoeleiders)

80uitwerking van het Persoonlijk Ontwik-kelings Plan.

De algemene werking van het LDE pro-ject Cultuurnetwerkers wordt opgeno-men door Astrid Thoné (Cultuurbeleid Antwerpen) , Anja Boonen (de8) en de coaches en coördinator van vzw Werk- mmaat.

Begeleiding van de CultuurnetwerkersIn het kader van dit sociaal tewerkstel-lingsproject wordt er veel belang ge-hecht aan de vorming en individuele be-geleiding van deze Cultuurnetwerkers. Al onze medewerkers werken met een SINE-statuut. Dit betekent dat ze langdu-rig werkzoekend zijn en geen diploma secundair onderwijs in hun bezit heb-ben. Doelstelling is dat elk van hun door-stroomt naar een job in het regulier arbeidscircuit. We streven hierbij naar het profiel van een programmator/pu-bliekswerker in de brede culturele sector.

Concreet betekent dat er voor elk van de acht medewerkers een intens vormings-pakket wordt voorzien:• ElkvandeCultuurnetwerkers krijgt1

dag in de week de kans om vorming te volgen. De eerste doelstelling hier-bij is dat de Cultuurnetwerkers zich engageren om het diploma secundair onderwijs te behalen via de Examen-commissie en/of het Tweede Kans Onderwijs. Door het behalen van het diploma secundair onderwijs verster-ken de Cultuurnetwerkers gevoelig hun verdere sollicitatiekansen. De coa-ches van Werkmmaat volgen actief het vormingstraject op van elk van de Cul-tuurnetwerkers. Op dit moment zijn 4 van de 8 Cultuurnetwerkers actief be-zig met het behalen van hun diploma secundair onderwijs. Een vijfde Cul-tuurnetwerker heeft een gelijkstelling

kunnen bekomen van zijn diploma se-cundair onderwijs. Een zesde is volop bezig met deze gelijkstellingsproce-dure.

• In het kader van het overlegmet deCultuurnetwerkers worden er vor-mingsmomenten georganiseerd om de specifieke competenties van de Cultuurnetwerkers te versterken. In 2013 werden er onder meer vormings-modules aangeboden rond: sociale media, presenteren, projectmanage-ment, communicatie, werkbezoeken in het Toneelhuis en Hetpaleis rond publiekswerking,…

• De Cultuurnetwerkers kunnen ookberoep doen op een vormingsbudget om hun kosten (inschrijvingskosten, cursusmateriaal,…)tebetalen.

Aansluitend bij dit vormingsluik is er voor elk van de medewerkers een Per-soonlijk Ontwikkelings Plan uitgewerkt. Doelstelling hierbij is om de algemene en technische competenties van de Cul-tuurnetwerkers te versterken. Ook hier weer staat de doelstelling voorop om onze Cultuurnetwerkers te laten door-stromen naar regulier werk. De coaches van Werkmmaat staan in voor de uitwer-king en opvolging van deze Persoonlijke Ontwikkelings Plannen.

We willen hierbij de inbreng van de me-ters/peters in de betrokken Cultuurcen-tra en Musea niet onderschatten. In feite zijn zij elke dag bezig met de begeleiding en ondersteuning van de Cultuurnetwer-kers. Hun engagement is dan ook cruci-aal. We denken hierbij aan de coaching bij het opzetten van diverse culturele activiteiten, maar ook aan de algemene ondersteuning van onze medewerkers. De meters/peters nemen dan ook een belangrijke rol in bij de opvolging van de Persoonlijke Ontwikkelings Plannen. Een

Page 81: jaarverslag werkmmaat 2013

Cultuurnetwerkers (Cultuurtoeleiders)

81goede afstemming met de coaches van Werkmmaat is dan ook essentieel. Voor elk van de Cultuurnetwerkers werd er in 2013 een waarderings- en functi-oneringsgesprek georganiseerd door de meters/peters. We volgen hierbij het stramien voor de stedelijke ambtenaren. Op deze manier is er voor elke Cultuur-netwerker een grondige evaluatie uitge-voerd rond zijn/haar functioneren.

Op basis van de werking in de voorbije drie jaar kunnen we duidelijk stellen dat dit LDE project groeikansen biedt voor onze Cultuurnetwerkers. Bij de meeste van onze Cultuurnetwerkers hebben we een duidelijke groei kunnen vaststellen in hun algemene en technische compe-tenties.

In de tweede helft van 2013 hebben we de beslissing moeten nemen om twee van de Cultuurnetwerkers te ontslagen, beiden actief in de twee stedelijke mu-sea. De redenen die aanleiding hebben gegeven tot deze ontslagprocedure zijn zeer divers. Gezondheidsproblemen bij de beide medewerkers spelen zeker een belangrijke rol. Maar we stellen ook kriti-sche vragen rond de algemene werking van ons project. In de verdere toekomst zullen we nog meer aandacht moeten besteden aan de grondige selectie van nieuwe kandidaten en naar de juiste mat-ching van de nieuwe Cultuurnetwerker in zijn/haar Cultuurcentrum. Het is ook es-sentieel om aan de medewerkers van elk betrokken Cultuurcentrum meer duide-lijkheid te geven rond het profiel en ver-wachtingen rond de Cultuurnetwerkers.

Page 82: jaarverslag werkmmaat 2013

Cultuurnetwerkers (Cultuurtoeleiders)

82Verder willen we hierbij vermelden dat in 2013 twee Cultuurnetwerkers lang-durig afwezig waren omwille van zware gezondheidsproblemen. Naast persoon-lijke factoren moeten we ook de vraag durven stellen of er zich ook oorzaken situeren op het niveau van het werk. Zo stellen we vast dat de werking in het dis-trict Borgerhout met het samenspel tus-sen verschillende culturele partners te complex is voor onze Cultuurnetwerkers.

Zoals eerder vermeld is het onze doelstel-ling om de Cultuurnetwerkers te laten doorstromen naar het regulier arbeids-circuit. In het kader van een ESF-project werden drie van de Cultuurnetwerkers geselecteerd in een proefproject. Via ex-terne begeleiding kregen zij extra vor-ming en ondersteuning rond het verster-ken van hun sollicitatiemogelijkheden. Spijtig genoeg kunnen we hierbij geen effectieve uitstroom noteren, maar we stellen wel vast dat bij de drie Cultuur- netwerkers de motivatie om werk te ma-ken van hun verdere toekomst sterk is toegenomen. Zij hebben ook een beter zicht op hun sterke en zwakkere punten en verkregen een bredere kijk om hun verdere toekomstmogelijkheden. Realisaties in de betrokken CultuurcentraIn de loop van 2013 werden in de be-trokken Cultuurcentra (cc Deurne, cc Berchem, cc UiThuis Hoboken, cc Link, cc Nova, cc De Kern), in Borgerhout en de stedelijke musea MAS en Red Star Line tal van activiteiten uitgewerkt waarbij onze Cultuurnetwerkers mee een rol hebben gespeeld of zelf hebben georga-niseerd. Als bijlage vindt u een overzicht terug per centrum.

Algemeen kunnen we stellen dat er in verschillende Cultuurcentra duidelijke aanwijzingen zijn dat er meer jongeren

betrokken worden in hun werking. De concrete inbreng van de Cultuurnetwer-kers in elk Cultuurcentrum of museum is zeer verschillend. Vast staat dat onze Cul-tuurnetwerkers een grote inbreng heb-ben in het uitbouwen van een netwerk naar jongeren, scholen, verenigingen, sociale actoren en Antwerpenaren met een migratieachtergrond.

Toch willen we ook een kritische noot plaatsen. In de twee stedelijke musea en in cc De Kern kunnen we minder positieve resultaten voorleggen. Zoals eerder gesteld zijn de oorzaken zeer di-vers. De prestaties en werkhouding van de betrokken Cultuurnetwerkers bleven onder de verwachting. Dikwijls lagen hierbij gezondheidsproblemen aan de oorsprong. Of soms waren de noodza-kelijke werkervaring en maturiteit onvol-doende aanwezig. Dit geeft nogmaals aan dat we zeer zorgvuldig moeten om-gaan in de selectieprocedure van nieuwe kandidaten. Daarnaast stellen we ook vast dat er zich ook oorzaken situeren op het niveau van het centrum zelf. We die-nen in de toekomst nog meer aandacht te besteden aan een goede matching tussen de Cultuurnetwerker en het team van het betrokken Cultuurcentrum.

Evaluatie werking Cultuurtoeleiders in de voorbije drie jaar – een onder-zoek uitgevoerd door de8 en Kruis-punt Migratie - IntegratieZoals hoger vermeld is het onze doelstel-ling om de impact van onze Cultuurnet-werkers in de verschillende centra extra te versterken. De medewerkers van de8 en Kruispunt Migratie-Integratie werk-ten in 2013 een doorlichting uit per Cultuurcentrum om duidelijk zicht te kunnen krijgen op effect van de Cultuur-netwerkers.

Kernbesluiten rapport van de8:

Page 83: jaarverslag werkmmaat 2013

Cultuurnetwerkers (Cultuurtoeleiders)

83• Hetprojectwordtzeerpositiefervaren,

ondanks de groeipijnen en de minder positieve punten. Men blijft erg in het project geloven en men ziet de meer-waarde. Er is ook al veel bijgestuurd. Maar: als de Cultuurnetwerker wegvalt, valt de werking een stuk weg. Het is overal ‘een gat vullen’, een nieuwe job creëren. Dit hangt per Cultuurcentrum af, het programmeren van voorstellin-gen kan intern worden doorgegeven. Het is vooral het projectmatig werken dat wegvalt, omdat dit zeer arbeidsin-tensief is en dat niet onder het perso-neel kan worden verdeeld. Er zou een deling moeten worden gemaakt, wat kan nog worden verdergezet en wat niet als een ACT’er wegvalt.

• Doorstroomnaararbeidsmarkt ispro-blematisch.

• ContextvaneenCultuurcentrum,Cul-

tuurnetwerker (capaciteit en kwaliteit) en match met de peter/meter zijn heel belangrijk.

• Doelstellingen moeten worden bij-gestuurd, zijn momenteel te hoog gegrepen. De terminologie die in het subsidiedossier staat blijft spelen op de werkvloer. De doelstellingen lopen door elkaar zoals de spanning tussen het persoonlijk traject en de verwach-tingen naar Cultuurnetwerkers toe.

• Opvlakvantakenpakketisereenalge-mene keuze voor jongeren op een in-formele manier en van daaruit projec-ten ondersteunen, in samenwerking met partners – is kern, is gedeeld en kunnen we mee verder.

Conclusies die we mee nemen:• Terugeengedeeldprojectvanmaken

met gedeelde pool, idee van een ge-

Page 84: jaarverslag werkmmaat 2013

Cultuurnetwerkers (Cultuurtoeleiders)

84meenschappelijk concept. Nadenken hoe je meer kan delen en uitwisselen (tool box: versterkend en verdiepend werkend) of samen iets overkoepelend op te zetten (gaat moeilijk zijn, want elk Cultuurcentrum heeft verschillen-de snelheden).

• Bekijken hoe we de doelstellingenkunnen uiteen trekken en duidelijk-heid creëren over leertraject van de Cultuurnetwerker.

• InternecommunicatiebinnenhetCul-tuurcentrum over de doelstellingen en taken van een Cultuurnetwerker.

• Takenpakket afbakenen en realistischmaken (faseren: bekijken wat er al op papier staat, levendig houden).

Page 85: jaarverslag werkmmaat 2013

Cultuurnetwerkers (Cultuurtoeleiders)

85Besluit2013 was een heel belangrijk jaar voor de verdere continuering van dit sociaal-economie project. We zijn heel blij met de beslissing van het stadsbestuur om het project van de Cultuurnetwerkers te contineren. Met veel enthousiasme nemen we de uitdaging aan om de vooropgestelde doelstellingen binnen deze nieuwe convenant te realiseren. We zullen hier-bij bijzonder toekijken op een optimale samenwerking tussen de Cultuurnet-werkers en het volledige team van het betrokken Cultuurcentrum. Op deze ma-nier willen we de impact van het werk van onze Cultuurnetwerker versterken, maar vooral ook zorgen voor een posi-tief en stimulerend werkklimaat. Verder zullen we in 2014 blijven inzetten op het versterken van de competenties van onze Cultuurnetwerkers en het verho-gen van de doorstroom naar het regulier arbeidscircuit.

Page 86: jaarverslag werkmmaat 2013

86

Page 87: jaarverslag werkmmaat 2013

Deel 2

Financiëel verslag 2013

Werkmmaat maakt de som

Page 88: jaarverslag werkmmaat 2013

88Nr. 0817.381.683 VKT-VZW 2.1

BALANS NA WINSTVERDELING

Codes Boekjaar Vorig boekjaar

ACTIVA

Materiële vaste activa

VASTE ACTIVA

Immateriële vaste activa

Oprichtingskosten

Terreinen en gebouwen

Installaties, machines en uitrusting

Meubilair en rollend materieel

Leasing en soortgelijke rechten

Overige materiële vaste activa

Activa in aanbouw en vooruitbetalingen

Financiële vaste activa5.1.3/

5.2.1

5.1.1

5.1.2

......................................................................

...............................................................

.............................................................

..........................................................................

............

.........................................................

..........

51.151,76

6.106,49

45.045,27

53.334,26

2.182,50

103.428,70

16.233,77

8.141,99

8.091,78

87.194,93

20/28

20

21

22/27

22

23

24

25

26

28

27

Toel.

In volle eigendom van de vereniging of stichting

Overige

.........

...............................................................................

....................................................

..................22/91

22/92

...................................

...................................

..........................................

............................

........................................

.......................................................................

.............................

...........................

...........................

In volle eigendom van de vereniging of stichting

Overige

.........

...............................................................................

6.106,49 8.141,99231

232

In volle eigendom van de vereniging of stichting

Overige

.........

...............................................................................

45.045,27 8.091,78241

242

In volle eigendom van de vereniging of stichting

Overige

.........

...............................................................................

261

262

VLOTTENDE ACTIVA

Vorderingen op meer dan één jaar

Handelsvorderingen

Overige vorderingen

waarvan niet-rentedragende vorderingen ofgekoppeld aan een abnormaal lage rente

............................................................

............................................

................................................................................

....................

...........

...........

...................................................

...................

5.2.1

Voorraden en bestellingen in uitvoering

Voorraden

Bestellingen in uitvoering

Vorderingen op ten hoogste één jaar

Handelsvorderingen

Overige vorderingen

Geldbeleggingen

Liquide middelen

Overlopende rekeningen

TOTAAL VAN DE ACTIVA

............................

............................

.................................

.................................

..................................................................

...................................................................

......................................................

..............

...............................................

waarvan niet-rentedragende vorderingen of

gekoppeld aan een abnormaal lage rente

......................................................................

.................................................

.....................

.........................................................

......................................................................

.............

...........

...........

376.313,49

216.039,67

128.326,06

87.713,61

160.105,89

167,93

429.647,75

305.047,58

142.474,74

109.099,41

33.375,33

162.535,25

37,59

408.476,28

29/58

29

290

291

3

30/36

37

40/41

40

41

50/53

415

2915

54/58

490/1

20/58

4/13

Page 89: jaarverslag werkmmaat 2013

89Nr. 0817.381.683 VKT-VZW 2.2

Codes Boekjaar Vorig boekjaarPASSIVA

Bestemde fondsen

EIGEN VERMOGEN

Fondsen van de vereniging of stichtingBeginvermogen

Permanente financiering

Overgedragen positief (negatief) resultaat

Voorzieningen voor terug te betalen subsidies en legatenen voor schenkingen met terugnemingsrecht

SCHULDEN

Schulden op meer dan één jaar

Financiële schulden

Handelsschulden

Ontvangen vooruitbetalingen op bestellingen

Schulden op meer dan één jaar die binnen het jaar

vervallen ............................................................................

Belastingen .................................................................

Diverse schulden ..............................................................

Overlopende rekeningen

TOTAAL VAN DE PASSIVA

5.3

...............................................................

.....................................

..............................

..............................................................

...............................................(+)/(-)

....................

....................

...........................................

........................

Kapitaalsubsidies .................................................................

.....VOORZIENINGEN .................................................................

.............................Voorzieningen voor risico's en kosten ................................

................................

............................................................................

........

Bezoldigingen en sociale lasten ..................................

5.4

Overige schulden

Schulden op ten hoogste één jaar ........................................

...........................

Financiële schulden .........................................................

Kredietinstellingen .......................................................

Overige leningen .........................................................

Handelsschulden ...............................................................

Leveranciers ...............................................................

Te betalen wissels ......................................................

Ontvangen vooruitbetalingen op bestellingen ....................

Schulden met betrekking tot belastingen, bezoldigingen

en sociale lasten ..............................................................

180.813,13

10/15

10

100

101

12

14

15

16

160/5

Herwaarderingsmeerwaarden ..............................................

........................

168

17/49

17

170/4

172/3

174/0

175

176

179

42/48

42

43

430/8

439

44

440/4

441

46

45

......................................................

........................................................

..

450/3

454/9

48

492/3

10/49

248.834,62

248.834,62

108.106,65

108.106,65

140.727,97

140.727,97

429.647,75 408.476,28

147.083,35

147.083,35

261.392,93

261.392,93

126.774,67

126.774,67

134.618,26

134.618,26

180.813,13

Toel.

5.4

13

...............................................................

.........................................................

....................

.........................................................

.............

..............................................................

...........................

................................................................................

.........Rentedragend

Niet-rentedragend of gekoppeld aan een abnormaal

lage rente

Borgtochten ontvangen in contanten

1790

1791

1792

.............................................................

.........

...................................................................

.............................

..........................

Vervallen obligaties en coupons, terug te betalensubsidies en borgtochten ontvangen in contanten

Andere diverse rentedragenden schulden

480/8

4890

.......

........................

.................Andere diverse schulden, niet-rentedragend of

gekoppeld aan een abnormaal lage rente 4891...................

...................

5.3

Kredietinstellingen, leasingschulden en soortgelijke

schulden ....................................................................

..Overige leningen ......................................................

................

5/13

Page 90: jaarverslag werkmmaat 2013

90Nr. 0817.381.683 VKT-VZW 3

RESULTATENREKENING

Codes Boekjaar Vorig boekjaar

Bedrijfsopbrengsten en bedrijfskosten

Brutomarge

Omzet*

Handelsgoederen, grond- en hulpstoffen, diensten en

diverse goederen *

Bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen

Waardeverminderingen op voorraden, op bestellingen in

uitvoering en op handelsvorderingen: toevoegingen (terugnemingen)

Andere bedrijfskosten

Als herstructureringskosten geactiveerde bedrijfs-

kosten

Positief (Negatief) bedrijfsresultaat

Financiële opbrengsten

Positief (Negatief) resultaat uit de gewonebedrijfsuitoefening

..................................................................

.

....................................................... (+)/(-)

5.5

Afschrijvingen en waardeverminderingen opoprichtingskosten, op immateriële en materiële vaste activa

Voorzieningen voor risico's en kosten: toevoegingen

(bestedingen en terugnemingen)

.....................................................(+)/(-)

.........................................................

................

5.5

Financiële kosten 5.5

1.538.061,80

1.460.656,97

21.792,50

21.326,43

34.285,90

1.034,71

333,29

34.987,32

1.492.056,26

1.411.609,19

5.523,30

1.062,60

73.861,17

191,04

102,23

73.949,98

9900

630

62

70/74

70

60/61

631/4

635/8

640/8

649

9901

75

65

9902

Toel.

Lidgeld, schenkingen, legaten en subsidies * 73

..................................................................

...........................................

........

.....................................................(+)/(-)

.............................................................(+)/(-)

.....................................................(+)/(-)

.......................................................................................(-)

......................................................

...............................................

................................................................................

.....................

.......................................................

..............................................

.................................................................................(+)/(-)

Bedrijfsopbrengsten* ...................................................

..................................................

Uitzonderlijke opbrengsten

Uitzonderlijke kosten

Positief (Negatief) resultaat van het boekjaar

...................................................

................................................................................

.............................................(+)/(-)

76

66

9904

1.257,54

33.729,78

151,95

73.798,03

6/13* Facultieve vermelding.

Page 91: jaarverslag werkmmaat 2013

91

Page 92: jaarverslag werkmmaat 2013

werk op mensenmaat

Werkmmaat vzwLange Leemstraat 372B-2018 Antwerpen T: 03 233 94 80F: 03 205 66 99M: [email protected]: www.werkmmaat.be

Btw: BE-0817.381.683Bank: 779-5987408-20Iban: BE28 7795 9874 0820Bic: GKCCBEBB

Onze structurele partners