Nvdo jaarverslag 2013

28
2 0 1 3 Jaarverslag Jaarverslag 2013 2 0 1 3 Jaarverslag

description

 

Transcript of Nvdo jaarverslag 2013

Page 1: Nvdo jaarverslag 2013

2013 Ja

arve

rsla

g

Jaarverslag 2013

2013 Ja

arve

rsla

g

Page 2: Nvdo jaarverslag 2013

2013 Ja

arve

rsla

g

Page 3: Nvdo jaarverslag 2013

3

Inhoudsopgave Voorwoord

NVDO-Bestuur & Bureau

Verhuizing NVDO

Vanuit de Kringen

Vanuit de Secties

Evenementen & Beurzen

Diversen Publicaties Europese Safety Campagne Maintenance Kennis Management Project NVDO-onderhoudskompas European Vision on Asset Management

Vooruitblik

Financieel verslag 2013

5

6

8

9

11

13

191920212122

23

25

Page 4: Nvdo jaarverslag 2013

4

Page 5: Nvdo jaarverslag 2013

Voorwoord VAN DE PENNINGMEESTER

Kracht was het centrale NVDO thema in het verslagjaar. Dat het een krachtig jaar was, hoeft geen betoog. U was erbij toen we ons jubileum vierden met het Asset Management Congres, u bezocht de NVDO Jubileumstraat tijdens de tweejaarlijkse beurs Maintenance Next in Ahoy, u was bij de jaarvergadering en misschien hebben we elkaar persoonlijk gesproken tijdens het jubileum spektakel in Madurodam.

Dat het een krachtig jaar was, blijkt ook uit de hoge waardering die bezoekers aan de kring- en sectiebijeenkomsten geven. Maar het blijkt ook uit de topsprekers die we telkens weer aan ons weten te verbinden.

We zijn een krachtig geheel met elkaar, met onze kalenders en ons grote vermogen tot het delen van kennis. Kennis op het gebied van actuele ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Kennis binnen het krachtige netwerk, binnen en buiten de vereniging.

Dat we krachtig zijn, blijkt niet alleen uit de 50 jaren van bestaansrecht. Het blijkt in het verslagjaar ook uit de financiële resultaten. We spraken met elkaar een zogenaamde nul-begroting af en dat hebben we gehaald. En dat daar kracht voor nodig was, blijkt bijvoorbeeld uit het dossier Verhuizing. Met vrijwillige inzet van de bureaumedewer-kers en hun partners, met minimale middelen en een grote dosis aan werklust, zijn we erin geslaagd de nieuwe huisvesting te vinden, in te richten en operationeel te maken. Dat de bereikbaarheid van ons Bureau in Houten geen minuut heeft stil gelegen, daar is kracht voor nodig.

Krachtig was u door het open stellen van uw locatie, door uw financiële bijdrage aan het jubileumjaar of anderszins, door bepaalde kosten voor uw rekening te nemen of door met elkaar te werken aan mooie NVDO publicaties, -evenementen en synergie-gesprekken.

In dit jaarverslag zult u zien dat de kosten onder controle zijn en de opbrengsten con-form begroting. U hebt daar allen aan bijgedragen op welke manier dan ook.

Nogmaals hartelijk dank voor uw enorme betrokkenheid en inzet ten behoeve vanEuropa’s grootste onderhoudsplatform, de NVDO!

Met vriendelijke groet,

Ed BlomPenningmeester

Page 6: Nvdo jaarverslag 2013

6

NVDO Bestuur Het NVDO Bestuur kwam in 2013 zeven keer bijeen.

De acht bestuursleden participeerden namens de vereniging in diverse plat-forms en initiatieven. Zo was er bijvoor-beeld bestuurlijke vertegenwoordiging in de Europese Safety Campagne en in het overheidsinitiatief “Veiligheid Voorop”. Op uitnodiging sprak het be-stuur bij eve-nementen van derden.

Zo werd bijvoorbeeld gewerkt aan de ISO 55000 serie, werd geparticipeerd in de NAP-werkgroep SIG 2x2 Opex en werd be-stuurlijk hard gewerkt aan de afronding van het MKM-Project. Op Bestuurlijk- en Managementniveau werden gesprekken gevoerd met DI-WCM en Profion om te

komen tot synergie. Maar ook met andere verenigingen vonden waardevolle ge-sprekken plaats, zoals met TVVL, CROW en Geobusiness.

Het Beleidsplan “NVDO, de Volgende Stap Vooruit” werd aan de kring- en sectie-bestuurders gepresenteerd tijdens de Bestuurdersdag op 14 juni 2014. Er waren 42 aanwezigen en er werden vijf werk-groepen geformeerd met als doel element-en uit het genoemde beleidsplan verder uit te werken: Verbinden, Kopiëren van succes, profileren/strategie, boegbeeld, kennisdeling/sociale kennisbank.

Het Bestuur had zitting in de werkgroep Jubileum 2013.Het Bestuur, en de vereniging algemeen,

Page 7: Nvdo jaarverslag 2013

7

wordt ondersteund door het NVDO Bureau in Houten. In 2013 werd de bezetting vol-ledig door de komst van Kiki Nelson per 1 september 2013 in de functie van Coör-dinator Kennis en Projecten. Tot die tijd werden deze werkzaamheden door het zit-tende bureauteam verricht.

De overschrijding met €102.000 t.o.v. de begroting kan worden verklaard door hogere personele lasten van € 26.000 als gevolg van het feit dat het NVDO Bu-reau na lange tijd op sterkte is gekomen, hogere kantoorkosten als gevolg van de verhuizing, toegenomen automatiserings-kosten, hogere afschrijvingskosten als gevolg van verkorte afschrijvingstermijn

op de website en kosten als gevolg van het faillissement van het De Stichting Alu-minium Centrum (€ 18.000). Daarentegen kwamen de kosten voor diensten derden lager uit dan begroot.

De bezetting zag er op 31 december 2013 als volgt uit:

Bureaukosten

& NVDO Bureau

Verenigingsmanager

Coördinator Kennis en Projecten

Management Assistente

Secretaresse

Ondersteuning Maintenance

Academy

Adm. Medewerkster

Totaal

1,0 fte

0,9 fte

1,0 fte

0,8 fte

0,8 fte

0,6 fte

5,1 fte

Personeelskosten

Kantoorkosten

Diensten Derden

60%

40%

260.000

155.000

30.000

445.000

285.993

235.214

25.783

546.990

Aan verenigings-activiteiten

Aan ondernemings-activiteiten

80%

20%

267.000

178.000

445.000

437.592

109.398

546.990

in euro’s Begroting 2013 Realisatie 2013

Toerekeningen Bureaukosten Begroot Werkelijk

Page 8: Nvdo jaarverslag 2013

Verhuizing NVDONVDO Verhuizing naar Lange Schaft 7G, Houten In het verslagjaar kreeg de vereniging te maken met het faillissement van verhuur-der Stichting Aluminiumcentrum! Diverse overleggen en voorstellen hebben niet geleid tot het voortzetten van de huur-overeenkomst. Samen met de bureau-medewerkers en na goedkeuring van het NVDO Bestuur, werd daarom gezocht naar nieuwe huisvesting. Hoewel het gebouw minder markant is dan het aluminium bos, is het NVDO kantoor er behoorlijk op vooruit gegaan. Zo werd een eigen cur-suslokaal ingericht, kregen we de beschik-king over een eigen spreekkamer en is er behoorlijk meer werkruimte gekomen.

NVDO verhuisde naar Lange Schaft 7G, Houten

8

Page 9: Nvdo jaarverslag 2013

NVDO Kring Friesland te gast bij BASF Nijehaske

De NVDO kent acht regionale kringen. Deze Kringen zijn ondergebracht in vier Regio’s:

Regio Zuid

Regio West

Regio Oost

Regio Noord

In 2013 organiseerden de acht NVDO Krin-gen 22 bijeenkomsten met een gemiddel-de opkomst van 29 deelnemers. Tijdens de kringbijeenkomsten werden uiteenlopende onderwerpen behandeld zoals 3D Printen, Procesbeveiling en PAS55. Maar het ging ook over de Sturing& Verantwoording van de Technische Dienst. Dat laatste organiseerde de NVDO Kring Friesland bij DE Master Blenders in Joure en met 46 deelnemers was dit een uiterst succesvolle bijeenkomst. Onder-houd en Logistiek bij ECT was tevens een van de succesvolle bijeenkomsten waarmee de belofte werd afgegeven hier in de toekomst een vervolg aan te geven.

De NVDO Kringen waren ondermeer te gast bij Philips Drachten, Duyvis, Yakult en Baggermuseum Sliedrecht. Maar ook Bolletje, het Gelre Ziekenhuis en Van Hou-tum Papier ontvingen de NVDO-leden bij-

zonder gastvrij. Vele anderen waren gast-bedrijf, spreker en/of namen (een deel van) de kosten voor hun rekening.

Mede namens de Kringbesturen wil het NVDO Bestuur ook langs deze weg alle bedrijven hartelijk bedanken voor de ge-toonde gastvrijheid. Dankzij het open-stellen van lidbedrijven, bestuurlijke inzet en andere vormen van sponsoring, kan de NVDO over 2013 terugkijken op een zeer succesvol netwerkjaar. Speciale dank gaat uit naar alle vrijwillige bestuurders in de NVDO Kringen. Zonder hun inzet was het niet mogelijk zo’n succesvol programma te organiseren. De waardering voor de NVDO Kringbijeenkomsten is hoog, want de deelnemers gaven de gemiddelde waar-dering 7,8!

Kring Limburg en Kring Brabant-ZeelandKring Noord-Holland en Kring WestKring Gelderland, Kring Overijssel/ FlevolandKring Groningen-Drenthe en Kring Friesland

Vanuit de Kringen

9

Page 10: Nvdo jaarverslag 2013

In het verslagjaar 2013 is in de begroting rekening gehouden met € 30.000 kosten. Traditiegetrouw weten de NVDO Kringen elk jaar binnen de begroting te blijven. In 2013 is daarvoor alle hulde, want ten opzichte van de begroting is slechts 24% aan kosten gemaakt.

Gezamelijke bijeenkomst Kringen Brabant-Zeeland, Gelderland, West: Gelre Ziekenhuis Apeldoorn

NVDO Kring West te gast bij ECT Rotterdam

10

Page 11: Nvdo jaarverslag 2013

Vanuit de Secties In 2013 waren de volgende NVDO Secties actief:

De NVDO-Leden hebben zich goed verenigd binnen de Secties en wel als volgt:

Betreft 01.01.2013

In 2013 organiseerden de NVDO Secties 19 bijeenkomsten met een gemiddelde opkomst van maar liefst 37 deelnemers.

Tijdens de sectiebijeenkomsten werden uiteenlopende onderwerpen behandeld zoals Kwaliteitsverbetering van de in-formatievoorziening in het onderhoud, Toepassing van BIM in de beheerfase en Meten en borgen van Duurzaam onderhoud.

Maar er stonden op de sectiekalendersveel meer onderwerpen op het pro-gramma, zoals de specifieke Master-classes, bedrijfsrisico’s en ISO 55000.

Sectie Techniek

Sectie Onroerend Goed

Sectie Infra

Sectie Sicon

Sectie Food, Beverage en Farma

Jongerenboard

Sectie Suto

Totaal

587

298

331

234

137

77

51

1715

Sectie Techniek inclusief het Platform MateriaalkundeSectie Onroerend GoedSectie InfraSectie Sicon (Informatie en Communi-catie in het Onderhoud)Sectie Food, Beverage & FarmaJongerenboardSectie Suto (Uitbesteden en Toe-leveren van Onderhoud)

•••

•••

NVDO SOG te gast bij Centraal Station Rotterdam11

Page 12: Nvdo jaarverslag 2013

De NVDO Secties waren ondermeer te gast bij LEF in Utrecht, Avans Ho-geschool en Wolter en Dros in Amers-foort. Maar ook Walibi Holland, Nalco en MSD ontvingen de NVDO-leden bijzonder gastvrij. Vele anderen waren gastbedrijf, spreker en/of namen (een deel van) de kosten voor hun rekening.De deelnemers waardeerden de sec-tiebijeenkomsten met gemiddeld 7,8!

In het verslagjaar 2013 is in de begroting rekening gehouden met € 80.000 kos-ten van de gezamenlijke NVDO Secties. Groot compliment aan alle secties die het met hun achterban voor elkaar kregen om slechts 43% hiervan aan te wenden.

Op 18 oktober 2013 werd het NVDO In-spectiePlatform formeel gelanceerd in LEF, het future center van Rijkswaterstaat, dat 100% gericht is op het doorbreken van patronen tijdens speciaal daar-voor ingerichte sessies. In een inspi-rerende en procesondersteunende omgeving, die gestoeld is op neurolo-gische en psychologische wetenschap wordt dit bereikt. De NVDO kon zich verheugen in een enorme belangstel-ling met maar liefst 66 aanwezigen.

NVDO Inspectieplatform: het platform is een innovatief initiatief van opdracht-gevers en opdrachtnemers gericht op de communicatie over kwaliteit en uni-formiteit van inspecties. Het Kennis-niveau verschilt tussen opdrachtgevers en nemers waardoor vaak miscommuni-catie ontstaat ten kosten van de inspec-ties. Om de inspecties binnen beheer & onderhoud op een hoger niveau te brengen dient het kennisniveau meer op één lijn te komen. Niet alleen zijn er duidelijke verschillen tussen opdrachtne-mer en –gever, maar ook zijn deze ver-schillen merkbaar tussen opdracht-gevers of opdrachtnemers onderling.

Lancering NVDO InspectiePlatform

12

Page 13: Nvdo jaarverslag 2013

Evenementen & Beurzen BeurzenDe NVDO is niet alleen zichtbaar voor haar leden, maar ook treedt zij naar buiten. Tijdens beurzen en evenementen van der-den is de vereniging regelmatig vertegen-woordigd. Protocol is altijd dat de NVDO standruimte tot haar beschikking krijgt in ruil voor invulling van (een deel van) het inhoudelijke programma.

Natuurlijk verleende de NVDO medewerk-ing aan het jaarlijkse Service & Mainte-nance congres van het Mikrocentrum op 7 februari. Maar liefst 148 mensen volgden (delen van) het inhoudelijke programma dat door de NVDO Sectie Sicon op uit-stekende wijze was voorbereid en werd uitgevoerd. In het verslagjaar werd binnen de adviescommissie hard gewerkt aan

Maintenance Next, zie ook de Jubileumpa-gina voor de resultaten hiervan. De NVDO Kring West was verantwoordelijk voor het dagvoorzitterschap tijdens Pumps & Valves en uiteraard was de vereniging ook present tijdens FoodTech.

Tijdens de vier beurzen in het verslagjaar waren maar liefst 328 mensen aanwezig bij de inhoudelijke programma’s die de NVDO verzorgde.

Ton Huybers, Vlisco Nederland winnnaar Verkiezing Maintenance Manager van het Jaar 201313

Page 14: Nvdo jaarverslag 2013

EvenementenIn maart van het verslagjaar organiseerde de NVDO in samenwerking met iMaintain haar jaarlijkse congres met thema Kracht! Wat een succes met maar liefst 171 deel-nemers. Goed onderhoud zorgt dat de za-ken die er toe doen, hun kracht behouden. Dat geldt van een losse machine tot aan de hele onderhoudsindustrie. Van food tot process en van infra tot hightech. De Ne-derlandse onderhoudsindustrie is volgens het NVDO Onderhoudskompas goed voor ruim dertig miljard euro omzet per jaar. Behoudt die industrie het vermogen om aan de vraag te blijven voldoen? En wat is daarbij de kracht van een goed besluit, een nieuwe collega, de kracht van kennis of de kracht van innovatie? Tijdens iMain-tain 2013 werden alle vragen deskundig beantwoord door sprekers van topniveau.

Aansluitend vond de Verkiezing van de Maintenance Manager van het Jaar plaats. Ton Huybers van Vlisco Nederland werd unaniem tot winnaar verkozen.Binnen dezelfde samenwerking NVDO-iMaintain werd op 25 september het grote NVDO Suto Prestatiemanagement congres georganiseerd met als thema Caleidoscoop. Met bijna 100 deelnemerswerd naast kennisverwerving behoor-lijk genetwerkt. Het congres stond in het teken van de Suto Benchmark.

In het verslagjaar werd het in het jaar er-voor ingezette beleid tot meer samenwerk-ing tussen de NVDO Kringen en Secties, tussen de kringen onderling en tussen de secties, in ruime mate doorgezet. Een mooi voorbeeld was het NEN Symposium in het teken van NEN 2767 waar de NVDO Sectie SOG en het NVDO InspectiePlat-form aan meewerkten. Een ander voor-beeld was het thema corrosie dat in een gezamenlijke bijeenkomst van de NVDO Kring Friesland en het NVDO Platform Ma-teriaalkunde werd georganiseerd.

14

Page 15: Nvdo jaarverslag 2013

De NVDO Jaarvergadering 2013 was een bijzondere editie en ging vooraf aan de jubileumfestiviteiten in Madurodam. De jaarvergadering kon zich verheugen in een opkomst van 134. Met ingang van dit ver-slagjaar draagt de Voorzitter zijn jaarrede voor. De jaar-vergadering benoemde voor 2014, 2015, 2016 de volgende speerpun-ten:

De NVDO organiseerde in het verslagjaar een veelvoud aan evenementen ten op-zichte van het hiervoor beschrevene. Zo waren er diverse Ronde Tafel Meetings, trokken we samen op bij evenementen van derden en was er natuurlijk het grote NVDO Infra Congres met aansluitend de Verkiezing van het Infra Project Team van het Jaar.

Jubileum 2013In 2013 vierde de Nederlandse Vereni-ging voor Doelmatig Onderhoud haar 50e

15

Page 16: Nvdo jaarverslag 2013

verjaardag. 50 participanten maakten het mogelijk dat gedurende het hele jaar aandacht aan deze mijlpaal kon worden besteed. Het jubileumjaar begon met het Grote NVDO Asset Management Congres in ’t Techniekhuys Veldhoven. Met Chazia Mourali als vlammende dagvoorzitster, waren 103 deelnemers getuigen van een geweldig inhoudelijk dagprogramma.

Tijdens Maintenance Next in Ahoy vierde de NVDO haar verjaardag onder meer met de zogenaamde “NVDO Jubileumstraat” waar alle 50 participanten zich gedurende een of meerder dagdelen konden profi-leren. De sfeer was geweldig en de animo groot. De beurs was succesvol, mede dankzij de inhoudelijke invulling door de NVDO.

6 maart 2013 aanvang NVDO Jubileumjaar

Op 8 november 2013 werd het 50-jarig bestaan groots gevierd. De participanten kregen standruimte, introducees waren van harte welkom en het eerste exemplaar van het jubileumboek werd formeel over-handigd aan Maxime Verhagen, Voorzitter Bouwend Nederland. Madurodam stond in z’n geheel tot beschikking van de ve-reniging en het was boeiend hoe de main-tenance manager van het attractiepark zijn toehoorders meenam in het beheer en onderhoud van “zijn” park. De gevleugel-de dagvoorzitter Gregor Back, de muzikale omlijsting van Eastream, maar zeker de 351 deelnemers maakten van deze dag een TOPevenement! De gemiddelde waar-dering was dan ook een 9!!

16

Page 17: Nvdo jaarverslag 2013

Maxime Verhagen boeit de volle zaal op 8 november in Madurodam

17

Page 18: Nvdo jaarverslag 2013

Netwerken tijdens NVDO Jubileum

351 unieke bezoekers tijdens het NVDO Jubileum

18

Page 19: Nvdo jaarverslag 2013

DiversenPublicatiesDe NVDO is trots op de enorme pluriforme kennis binnen de vereniging, maar ook trots op de kennis die van buiten de ve-reniging van harte met ons gedeeld wordt. Soms leidt die kennis tot evenementen en/of cursussen, maar vaak ook tot pub-licaties.

In het verslagjaar ontvingen de leden als onderdeel van het lidmaatschap tien keer het vakblad iMaintain. Daarin opgenomen werden ook tien edities van NVDO’s maga-zine MaintNL opgenomen. Grote dank is verschuldigd aan de RTM Redactie die een afspiegeling beoogt te zijn van de kringen en secties en steeds weer zorgdraagt voor kwalitatief goede artikelen.

Daarnaast bestond er het collectieve abonnement op de digitale Petrochem en de digitale Utilities. De leden van de NVDO Sectie Techniek ontvingen bij hun lidmaat-schap tevens het vakblad Procesinfra Up-time, het multidisciplinaire vakblad voor instandhouding en beschikbaarheid van technische systemen.

In het verslagjaar werd het NVDO Jubi-leumboek gemaakt met waardevolle in-houdelijke bijdragen, een overzicht van alle activiteiten en input van de 50 partici-panten.

In de producten en diensten werd met weinig middelen en eigen mensen de web-site verder geoptimaliseerd.

In het verslagjaar verschenen 22 elektro-nische nieuwsflitsen. Opgemerkt wordt dat de nieuwsflitsen ook voor niet-leden beschikbaar zijn. De laatste twee edities staan altijd gepubliceerd op de website.

Net zoals in het jaar ervoor, ontvingen NVDO leden alle edities van het interna-tionale vakblad MaintWorld, een uitgave namens de EFNMS.

In het NVDO Onderhoudskompas werd opgenomen de European vision on Asset Management.

NVDO maakt samen met de achterban het Jubileumboek 201319

Page 20: Nvdo jaarverslag 2013

Europese Safety Campagne De campagne Een gezonde werkplek 2012–2013 ‘Samen sterk voor preven-tie’ moedigt managers, werknemers en andere belanghebbenden aan hun krachten te bundelen ten behoeve van de veiligheid en gezondheid.

De campagne wordt gecoördineerd door het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) en zijn partners in de 27 lidstaten van de EU en daarbuiten.De campagne Een gezonde werkplek 2012–2013 heeft een gedecentraliseerdeopzet en is bedoeld om nationale au-toriteiten, bedrijven, organisaties, man-agers, werknemers en hun vertegenwoor-digers en andere belanghebbenden te

risicopreventie; omgaan met risico’s; het aanmoedigen van managers zich actief in te zetten voor risicobeperking; het aanmoedigen van werknemers, hun vertegenwoordigers en andere be-langhebbenden met managers samen te werken om risico’s terug te dringen.

•••

helpen samen te werken aan de verbete-ring van gezondheid en veiligheid op het werk.De campagne is vooral gericht op:

De Nederlandse Vereniging voor Doel-matig Onderhoud is campagnepartner en heeft niet alleen in haar landelijke pro-gramma’s aandacht gevestigd, maar ook in internationaal verband binnen de EF-NMS.

20

Page 21: Nvdo jaarverslag 2013

Maintenance Kennis Management Project (MKM)Om fabrieken en installaties betrouw-baar, veilig, milieuvriendelijk en efficiënt te exploiteren zijn adequaat onderhoud en competent personeel sleutelvoor-waarden. Daarbij is kennismanagement van cruciaal belang om de kennis te bor-gen en weer beschikbaar te stellen. Een noodzakelijke voorwaarde daarvoor is as-set information management op het juiste niveau.

Het MKM-project werd getriggerd doordat bedrijven op korte termijn geconfronteerd worden met het vertrek van (oudere) er-varen werknemers. Naast een tekort aan personeel, dreigt hiermee ook een grote hoeveelheid aan praktijkervaring en ken-nis het bedrijf te verlaten. In het project is daarom gezocht naar een methode om de bestaande kennis van Onderhouds-professional vast te leggen en beschik-baar te stellen, daarbij gebruik makend van moderne industrial media om deze problematiek te verlichten. De resultaten worden aan alle betrokkenen ter beschik-king gesteld in de vorm van een Neder-landse Technische Afspraak (NTA), die door NEN gepubliceerd zal worden. De in-tentie is om de in de komende jaren deze NTA ook internationaal in te brengen. Het doel van de NTA is de industrie een road-map te bieden voor kennismanagement in onderhoud alsmede een richtlijn voor

individuele bedrijven en collectieven voor implementatie van de MKM-roadmap en voor toekomstig onderhoud van de NTA zelf. Samen met de ORCHID Roadmap & Guide dient de NTA bij te dragen aan het voldoen aan de vraag naar informatie en kennis zoals hierboven genoemd.

NVDO-OnderhoudskompasIn 2013 werd wederom het NVDO Onder-houdskompas gemaakt. In het verslagjaar werd afscheid genomen van voormalig partner Ernst & Young en nam Accenture de kompaswerkzaamheden over. Hiertoe schreef de NVDO een tender uit. In 2013 werd één visiedocument opgenomen; European Vision on Asset Management.

Eén van de toevoegingen aan het NVDO Onderhoudskompas vanaf dit jaar is het Functiehuis.Met dit Functiehuis is getracht een zo re-presentatief mogelijk beeld te geven van hoe een typische onderhoudsorganisatie eruit ziet.

21

Page 22: Nvdo jaarverslag 2013

European Vision on Asset Manage-mentDe noodzaak van Asset Management is tegenwoordig veel duidelijker dan vijf jaar geleden. Vanuit bedrijfseconomisch- en ri-sicoperspectief is elk bedrijf erbij gebaat gedurende de levensduur van een asset deze kosteneffectief in te zetten ter rea-lisatie van de bedrijfsdoelstellingen. Denk daarbij aan het afstemmen van technische levensduur en economische levensduur, de (beheersing van) de gevolgen van vei-ligheids-, milieu- en economische risico’s, afstemming van vraag en capaciteit, de verhoging van de capaciteit (OEE), et ce-tera.

De ontwikkeling van Asset Management staat niet stil. De maatschappelijke ve-rantwoordelijkheid wordt steeds groter voor Asset Owners. Men zal zich steeds meer moeten gaan richten op de top 10 risico’s. Binnen die risico’s zal veiligheid een belangrijk aandachtspunt zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Seveso III, de richtlijn die eind mei 2013 wettelijk is ge-worden. De arbeidsschaarste is een feit, de noodzaak tot effectiviteit en efficiëntie daarmee ook. En de verduurzaming van de wereld, hoewel door de economische crisis op een laag pitje gezet, zal weer terugkomen. De eindigheid van de voor-raad grondstoffen is namelijk een ze-kerheid, het zuinig omgaan daarmee dus steeds noodzakelijker.

De EFNMS heeft in haar rapport “How organizations manage their physical as-sets in practice” enkele aanbevelingen gegeven. Deze treft u verder in dit Visie-document aan.

22

Page 23: Nvdo jaarverslag 2013

De klassieke economie stelt dat een onderneming drie hulpbronnen nodig heeft om waarde te creëren: grondstoffen, arbeid en kapitaal. Met deze hulpbronnen kan de onderneming goederen produceren en verkopen. Meer grondstoffen, meer arbeid en meer kapitaal zouden leidden tot meer toegevoegde waarde en meer groei. In de 21ste eeuw is onze economie veranderd: toegevoegde waarde wordt voor een groot deel gecreëerd door kenniswerkers en dienstverlening. Hiervoor zijn hele andere hulpbron-nen essentieel: kennis, creativiteit en relaties. In dit geval leiden meer kennis, meer creativiteit en meer relaties tot meer toegevoegde waarde en meer groei.

Kennis, creativiteit en relaties zijn onderdeel van je sociale kapitaal. ‘Normaal’ kapi-taal wordt alleen maar minder als je het deelt. Stel je voor: ik heb tien euro, ik geef er vijf aan u, dan heb ik er nog maar vijf over. Sociaal kapitaal wordt alleen maar groter als we het delen. Stel u hebt een vraag, en ik geef u het antwoord, dan zijn er ineens twee keer zoveel mensen met die kennis! Relaties nemen in dit geheel een bijzondere plaats in. Omdat zij op zichzelf een belangrijke bron kunnen zijn voor kennis en creati-viteit. Maar ook omdat vertrouwen de smeerolie is van het economisch verkeer. En niets schept meer vertrouwen dan een bestaande relatie, want je moet natuurlijk wel willen delen. Resultaten uit het verleden bieden ook in dit geval geen garanties, maar wel een behoorlijke voorspelling voor de toekomst.

Ik geloof daarom dat mijn netwerk mijn allerbelangrijkste ‘competentie’ is. Het brengt me razendsnel bij mensen met antwoorden op mijn vragen. Bij mensen met vragen waarop ik het antwoord heb. Bij mensen die verkopen wat ik nodig heb. En bij mensen die willen kopen wat ik ze kan bieden. Dat is toch alles wat ik nodig heb om effectief te ondernemen? Door twee maatschappelijke ontwikkelingen groeit ons persoonlijk netwerk razendsnel: de steeds kortere arbeidscontracten waardoor we veel nieuwe mensen ontmoeten en de opkomst van social media als Facebook, Linkedin en Twit-ter. Deze technische hulpmiddelen helpen om ons netwerk effectief te monitoren en te gebruiken. Daarbij gaat het niet om de leuke foto’s of de zinloze opmerkingen die we kunnen delen, maar om het gemak waarmee je contacten uit het heden en verleden warm kan houden.

Vorenstaande zijn de pijlers waarop onze vereniging rust. Kennis, competentie en ondernemerschap. En dat alles met een vrij constante en trouwe achterban…. U! Dat kunnen we samen constateren als we achterom kijken en daar kunnen we samen op vertrouwen als we vooruit kijken. We zien het aan het financiële resultaat waarmee de NVDO haar verslagjaar heeft afgesloten. We zien het aan de geweldige evenementen die onze vereniging organiseerde, met het jubileum in Madurodam als hoogtepunt.

Vooruitblik VAN DE SECRETARIS

23

Page 24: Nvdo jaarverslag 2013

Maar we zien het zeker ook als we vooruit kijken, waarbij ik graag kort refereer aan de zes speerpunten voor de komende drie jaar; het inrichten van Sicon 2.0, het ver-der intensiveren van het bestaande en uit te breiden netwerk, het uitwerken van de actualiteit in producten en diensten, de intensievere uitrol van het NVDO Onder-houdskompas en grote aandacht voor as-set management, waarbij de uitrol van ISO 55000 een centrale functie krijgt.

Ik heb vertrouwen in de toekomst en kijk niet alleen samen met u graag vooruit, laten we er samen ook aan werken!

Met vriendelijke groet,

Gert van Amersfoort, Secretaris

24

Page 25: Nvdo jaarverslag 2013

Financieel verslag 2013BALANS PER 31 DECEMBER 2013(na voorstel resultaatbestemming)

ACTIVA(in euro’s)

VASTE ACTIVAImmateriële vaste activa

Materiële vaste activa

VLOTTENDE ACTIVA VorderingenDebiteuren

Belastingen en premies sociale verzekeringen

Overige vorderingen en overlopende activa

Liquide middelen

Totaal activazijde

218.566

16.301

61.493

31 december 2013

23.802

52.214

296.360

287.112

659.488

31 december 2012

47.644

16.279

358.581

454.110

876.614

218.363

52.344

87.874

25

Page 26: Nvdo jaarverslag 2013

BALANS PER 31 DECEMBER 2013(na voorstel resultaatbestemming)

PASSIVA(in euro’s)

VERENIGINGSVERMOGENAlgemene reserve

Materiële vaste activa

KORTLOPENDE SCHULDENVorderingenSchulden aan leveranciers

Belastingen en premies sociale verzekeringen

Subsidieproject MKM

Overige schulden en overlopende passiva

Totaal passivazijde

154.901

7.291

0

79.035

31 december 2013

418.261

241.227

659.488

31 december 2013

431.881

444.733

876.614

154.467

5.446

152.929

131.891

Financieel verslag 2013

26

Page 27: Nvdo jaarverslag 2013

STAAT VAN BATEN EN LASTEN OVER 2013

(in euro’s)

VerenigingsactiviteitenBatenLasten

Resultaat verenigingsactiviteiten

OndernemingsactiviteitenBatenLasten

Resultaat ondernemingsactiviteiten

ResultaatFinanciële baten en lastenSaldo baten en lasten voor belastingenBelastingen

Saldo baten en lasten na belastingen

Bestemming resultaatOnttrekking aan overige reservesOnttrekking aan bestemmingsreserves

Realisatie2013

626.208701.405

-75.197

549.594492.147

57.447

-17.7504.130

-13.6200

-13.620

-13.6200

-13.620

Realisatie2012

660.050760.936

-100.886

534.746524.819

9.927

-90.95912.942-78.017

-3.325

-74.692

-60.795-13.897-74.692

Begroting2013

650.000657.000

-7.000

655.000656.500

-1.500

-8.5008.500

00

0

000

27

Page 28: Nvdo jaarverslag 2013

2013 Ja

arve

rsla

g Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud Postbus 138

3990 DC Houten

T +31(0)30-6346040E [email protected] www.nvdo.nl

Ontwerp | Maxime-art.nl