Download jaarverslag 2013

24
Jaarverslag 2013 Dankzij uw hulp kunnen zij weer lachen!

Transcript of Download jaarverslag 2013

Page 1: Download jaarverslag 2013

Jaarverslag 2013Dankzij uw hulp kunnen zij weer lachen!

Page 2: Download jaarverslag 2013

2 Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

Page 3: Download jaarverslag 2013

3Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

Postbus 5303700 AM ZEIST

Telefoon: 06 1993 3955E-mail: [email protected]

Bankrekeningnummer: NL26ABNA0563349999

Colofon

Page 4: Download jaarverslag 2013

4 Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

Inhoudsopgave

VoorwoordStichting Sumbing Bibir PATIËNTEN BEHANDELEN KENNIS OVERDRAGEN WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEKProjecten 2013 KENNIS OVERDRACHT IN SAMENWERKING MET HYDERABAD PATIËNTEN MISSIES WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEKPubliciteitOrganisatie BESTUUR EN VRIJWILLIGERS VRIJWILLIGERSFinanciën ANBI FONDSENToelichting op de jaarrekening ALGEMEEN GRONDSLAGEN VOOR DE BALANSWAARDERING GRONDSLAGEN VOOR DE RESULTAATBEPALINGEvaluatie en vooruitblik BELEID 2014 SWOT-ANALYSE SAMENWERKING

5677788811121313131515151919192122222224

Page 5: Download jaarverslag 2013

5Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

In de Indonesische archipel worden relatief veel kinderen met een gespleten lip of open gehemelte geboren. Ze hebben vaak een aanzienlijk kortere levensverwachting dan gezonde leeftijdsgenoten.

De stichting Sumbing Bibir wil alle betrokkenen bedanken, zonder uw steun zouden we Indonesische kinderen met schisis niet kunnen helpen. In 2013 hebben we 121 kinderen kunnen opereren. Als u ziet wat dat met hen doet. En dan bedoelen we niet alleen fysiek. We hebben zelf gezien hoe ingrijpend hun leven verandert na een operatie. Ze maken weer een kans. Zijn weer net als andere kinderen.

Terugkijkend was het een bewogen jaar: veel operaties, fondsen-wervingsactiviteiten, een denktank “project Lombok” opgezet, lezingen in binnen- en buitenland over de stichting Sumbing Bibir en een economische crisis. Maar wij willen graag vooruitkijken, want u en ik kunnen samen met de stichting Sumbing Bibir nog heel veel betekenen voor de kinderen met schisis in Indonesië.

In dit jaarverslag en op onze website kunt u lezen over dit punt en over de vele andere activiteiten waar wij ons het afgelopen jaar mee bezig hebben gehouden.

Met de ervaringen van 2013 in het achterhoofd zullen we ook dit jaar van harte initiatieven steunen met geld, kennis en contacten, zodat we ook in 2014 onze beste kant kunnen laten zien.

Met vriendelijke groet,Prof. dr. A.M. Kuijpers-Jagtman

Voorwoord

Page 6: Download jaarverslag 2013

6 Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

Stichting Sumbing Bibir werd in november 1993 opgericht om iets te doen voor kinderen en volwassenen met aangeboren afwijkingen in het gezicht (spleet-defecten) in de Indonesische archipel. Een vrijwilligersteam van Indonesische specialisten, aangevuld met Belgische en Nederlandse specialisten, reist regel-matig naar de archipel om daar kinderen met schisis te opereren.

In de Indonesische archipel worden relatief veel kinderen met een gespleten lip of open gehemelte geboren. Ze hebben vaak een aanzienlijk kortere levensverwachting dan gezonde leeftijdsgenoten. Bovendien worden ze door hun zichtbare ‘anders zijn’ vaak slecht geaccepteerd in de samenleving. En dat terwijl schisis met een operatie prima te verhelpen is. Helaas hebben de families van veel Indonesische kinderen daar het geld niet voor.

Naast patiënten behandeling (operaties en nazorg) maakt de Stichting zich ook sterk voor kennisoverdracht en wetenschappelijk onderzoek. Voor deze activiteiten is geld nodig. Operatie-instrumentarium en -benodigdheden en medicijnen vormen de hoofdmoot van de kosten, maar ook narcose- apparatuur, huisvesting, vervoerskosten en ziekenhuizen kosten veel geld. Met de bijdragen van diverse trouwe donateurs kunnen we een heleboel betekenen in Indonesië.

De stichting richt zich op drie actiegebieden: patiënten behandelen, kennis overdragen, en wetenschappelijk onderzoek.

Stichting Sumbing Bibir

Page 7: Download jaarverslag 2013

7Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

PATIËNTEN BEHANDELEN

Dit is de belangrijkste peiler van ons werk. Kinderen die met een schisis geboren worden hebben vaak een veel kortere levensverwachting dan gezonde kinderen en worden daarnaast niet of nauwelijks geac-cepteerd in de Indonesische maatschappij. Door verschillenden gezondheidsrisico’s, zoals infecties, halen veel Indonesische kinderen met schisis het tiende levensjaar niet. Dit terwijl een relatief goed te betalen operatie hun kansen op een menswaardig bestaan enorm vergroot.

KENNIS OVERDRAGEN

Sumbing Bibir draagt haar specialistische knowhow graag over aan de lokale specialisten op de Indone-sische eilanden, zodat zij uiteindelijk genoeg ervaring in huis hebben om de chirurgische ingrepen en de nazorg zelf uit te voeren. Daarom gaat Sumbing Bibir altijd aan het werk samen met Indonesische chirur-gen en lokale chirurgen in opleiding.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

Schisis komt opvallend vaak voor in de Indonesische archipel. Onderzoek heeft aangetoond dat naast erfelijke ook omgevingsfactoren een rol spelen. Hoe dat precies zit en of preventie mogelijk is, kunnen we pas vaststellen na uitgebreid onderzoek. Meer individueel gericht kan het verzamelen en analyseren van gegevens van de behandelde patiënten ook bijdragen aan kennis over de afwijking en het verbeteren van de behandelmethoden.

Page 8: Download jaarverslag 2013

8 Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

Projecten 2013

KENNIS OVERDRACHT IN SAMENWERKING MET HYDERABAD

Sumbing Bibir draagt, zoals eerder gezegd, haar specialistische kennis graag over aan de lokale specialis-ten op de Indonesische eilanden, zodat zij uiteindelijk genoeg ervaring in huis hebben om de chirurgische ingrepen en de nazorg zelf uit te voeren. De stichting heeft één van haar vrijwilligsters, de Indonesische kaakchirurg Dr. Timurwati, voor één jaar uitgestuurd naar het GSR Institute of Craniofacial & Facial Plastic Surgery in Hyderabad in India. Zij gaat daar haar chirurgische kennis en vaardigheden op het terrein van schisis vergroten.

Sumbing Bibir gelooft heilig in het vergroten van de kennis en expertise van lokale specialisten. Zo hopen wij onszelf ooit overbodig te maken. Daarom heeft de stichting US $ 30,000,- in de opleiding van Dr. Timurwati geïnvesteerd en in haar reis en verblijf gedurende haar opleidingsjaar. Dit alles natuurlijk op voorwaarde dat zij straks haar kennis in Indonesië (mede) inzet voor het bijstaan van onze missies. Zij zal tot maart 2014 in Hyderabad verblijven.

PATIËNTEN MISSIES

April 2013, PontianakNaast kennisoverdracht internationaal of nationaal blijven we de missies in Indonesië financieren. Van 25 tot 30 april 2013 hebben de vrijwilligers van de Universitas Indonesia onder leiding van prof. Benny Latief in het lokale ziekenhuis van Pontianak 57 kinderen met een gespleten lip of open gehemelte geopereerd. Er waren 38 kinderen van 0 tot 5 jaar, 7 kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en 12 oudere patiënten.

Vier patiënten konden de operatie niet ondergaan: voor hen kon om medische redenen geen groen licht gegeven worden. Bij de 57 kinderen die wél een operatie konden ondergaan, traden geen complicaties op.

Page 9: Download jaarverslag 2013

9Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

Augustus 2013, Ternate en HalmaheraVan 17 tot 21 augustus was een team van Indonesische chirurgen, anesthesisten en verpleegkundigen in de weer om 27 patiënten met een gespleten lip of open gehemelte te opereren. De voorzit-ter van de stichting ging mee met het team naar de eilanden Ternate en Halmahera in de Moluk-ken om de kinderen met schisis te behandelen.

In 2009 en 2010 werden Ternate en het naast gelegen Tidore ook al bezocht om operaties uit te voeren, maar de voorzieningen waren er tamelijk beperkt. Kinderen met een gespleten lip konden we daar behan-delen, maar als er ook sprake was van een open gehemelte, dan moest dat wachten. Voor die complexere operatie was het ziekenhuis op het eiland niet geoutilleerd genoeg. Zij mochten nu naar het naastgelegen, grotere eiland Halmahera voor de tweede operatie aan hun gehemelte.

Afb. 1 - WAAr WAren Wij in 2013? PontiAnAk (A) & ternAte (b)

Page 10: Download jaarverslag 2013

10 Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

Afb. 2 - Wij WAren in 2013 ook oP Lombok (A) en in 2014 is het eiLAnd bintAn (b) AAn de beurt.

Page 11: Download jaarverslag 2013

11Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

Naast de kinderen die we al eerder gezien hadden, waren er ook ‘nieuwe’ patiënten, in totaal 27 opera-ties in 3 dagen. Twee leden van ons team zijn na ons vertrek nog gebleven tot alle geopereerde patiëntjes weer waren opgekapt.

November 2013, LombokVoor de negende keer vertrokken onze secretaris dr. R. Soehardi en zijn collega dr. Frank Bierenbroodspot samen met kinderanesthesioloog dr. Luc Tielens naar Lombok. Na de gebruikelijke persconferentie en in-spectie van de OK’s in het Tripat Ziekenhuis te Gerung ontvingen we de patiëntjes van vorig jaar voor de jaarlijkse controle en aansluitend hebben we 37 kinderen kunnen opereren.

Augustus 2014, BintanAanstaande augustus staat een missie naar Bintan gepland, een klein Indonesisch eiland ongeveer 50 km ten zuidoosten van Singapore.

Er kijken nu al 30 kinderen en hun ouders uit naar onze komst. Het blijft enorm de moeite waard om mensen met een schisis weer te laten lachen. Vooral in Indonesië, waar geopereerd worden een cadeautje is en je maar net het geluk moet hebben om tot de gelukkigen te behoren.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

Sumbing Bibir werkt uitgebreid samen met de afdeling mondziekten en kaakchirurgie van Universitas Indonesia in Jakarta (hoofd: professor Benny Latief). Onze voorzitter begeleidt samen met Prof. Latief een onderzoekproject van Dr. Abdul Latif over de groei van het gezicht bij kinderen met schisis, die niet zoals in Nederland het geluk hadden als baby geopereerd te worden. Zij was daarvoor van 24 tot 28 februari in Jakarta.

Page 12: Download jaarverslag 2013

12 Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

In 2013 heeft stichting Sumbing Bibir op een aantal verschillende manier gecommuniceerd. Een nieuwe brochure en nieuwsbrief zijn hier voorbeelden van. Daarnaast willen we zo veel mogelijk via internet com-municeren. Tegenwoordig kan dat op allerlei manieren. We trekken alle registers open om u op de hoogte te houden van het goede werk van vele vrijwilligers en de besteding van uw donaties.

Om sponsoracties kracht bij te zetten, is Sumbing Bibir het afgelopen jaar in verschillende kranten verschenen in de regio Utrecht. In deze publicaties werd ingegaan op het werk van de stichting en opgeroepen tot het bijdragen aan een event. In 2014 zal de hulp van regionale kranten ook ingeroepen worden om de acties bij een groter publiek onder de aandacht te brengen en zo het succes van dergelijke acties te vergroten.

Naast communicatie naar sponsoren en leden geeft het bestuur uitvoering aan haar fondsenwervingsacti-viteiten. Dit wil zij op verschillende manieren doen. Ten eerste wil ze gebruik maken van direct marketing. Dit zal zoveel mogelijk per e-mail gebeuren, waarbij de regels en richtlijnen van direct marketing gevolgd zullen worden.

Daarnaast zullen diverse persoonlijke contacten van het bestuur en de vrijwilligers 1-op-1 aangesproken worden en zullen de eigen netwerken benaderd worden via social media. Ook zal het bestuur inhaken op diverse nieuwsbrieven van betrokken partijen. Tot slot zullen toeleveranciers en andere zakelijke partijen in de tandzorg in Nederland en België direct benaderd worden met de vraag stichting Sumbing Bibir te steunen.

Publiciteit

Sumbing Bibir gebruikt de volgende media om zich tot u te richten:Facebook: http://www.facebook.com/pages/Stichting-Sumbing-Bibir/116248611861890Twitter: https://twitter.com/SumbingBibirNieuwe website: http://www.sumbingbibir.com

Page 13: Download jaarverslag 2013

13Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

BESTUUR EN VRIJWILLIGERS

De samenstelling van het bestuur bestond op 31 december 2013 uit de volgende personen:

Mevrouw prof. dr. A.M. Kuijpers-Jagtman, voorzitterDe heer dr. A. Soehardi, secretarisDe heer W. den Bode, penningmeester

Het bestuur is belast met het besturen van de stichting. Het is bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten tot verkrijging, vervreemding en bezwaring van registergoederen.Het bestuur bepaalt het beleid, stelt de begroting vast, doet verslag van haar werkzaamheden in het jaarverslag en stelt de jaarrekening vast. De jaarrekening wordt vervolgens door een externe accountant samengesteld.

De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden.

VRIJWILLIGERS

De stichting Sumbing Bibir heeft geen werknemers in dienst. Naast de bestuursleden heeft het bestuur de hulp ingeroepen van diverse vrijwilligers om de doelen van de stichting succesvol te kunnen realiseren.

Raad van aanbeveling• Prof. dr. C. Lekkas• Prof. dr. Benny S. Latief

Organisatie

Projectleiders• Prof. dr. Benny Latief (Jakarta) • Prof. dr. S.J. Bergé (vanuit Nederland)• Dr. Rik Soehardi (vanuit Nederland)

Page 14: Download jaarverslag 2013

14 Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

Daarnaast werkt de stichting Sumbing Bibir samen met wetenschappelijke en klinische instituten om de professionele standaard te waarborgen, zoals:• Universitas Indonesia Jakarta, Facultas Kedokteran, Division of Oral Surgery• Radboud University Nijmegen, Department of Orthodontics & Craniofacial Biology • Cleft Lip and Palate Center in Gerung op Lombok, Indonesia • GRS Institute of Craniofacial & Facial Plastic Surgery in Hyderabad, India

Page 15: Download jaarverslag 2013

15Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

ANBI

Stichting Sumbing Bibir heeft de zogenaamde ANBI-status; Algemeen Nut Beogende Instelling. De ANBI-status maakt het mogelijk als schenker gebruik te maken van de belastingvoordelen van de geefwet.

Om deze status te behouden moet Sumbing Bibir vanaf 1 januari 2014 haar werk en werkwijze publiceren. Hier wordt natuurlijk gehoor aan gegeven. Voor meer informatie over de ANBI-status: www.anbi.nl.

FONDSEN

Dit is een verkorte versie van de jaarrekening 2013. De volledige jaarrekening is beschikbaar via www.sumbingbibir.com.

De jaarrekening 2013 is opgesteld overeenkomstig de RJ 650 Fondsenwervende instellingen. Bij het op-stellen van dejaarrekening is tevens rekening gehouden met de richtlijnen van het CBF.

Financiën

Page 16: Download jaarverslag 2013

16 Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

Balans per 31 December 2013

31 december 2013 31 december 2012ACTIVA Voorraden 1.016 0

Overige vorderingen 607 2.404

Liquide middelen 45.535 74.640 Totaal activa 47.158 77.044 PASSIVA Eigen Vermogen Continuïteitsreserve 424 13.642Bestemmingsreserve “Tidore” 6.000 0Bestemmingsreserve “Pontianak” 22.000 0Bestemmingsreserve “Hyderabad” 0 25.000Bestemmingsreserve “Lombok” 0 20.000Bestemmingsfondsen 17.500 17.500 Totale passiva 47.158 77.044

Page 17: Download jaarverslag 2013

17Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

Staat van baten en lasten per 31 December 2013

Werkelijk 2013 Begroting 2013 Begroting 2014BATEN Baten uit eigen fondsenwerving 11.342 8.220 21.630Baten uit acties derden 17.301 800 14.500Subsidie 0 0 34.904Rentebaten 705 300 600 Totaal baten 29.348 9.320 71.634 LASTEN Kosten eigen fondsenwerving 1.454 6.500 4.800Kosten acties derden 0 0 50Kosten verkrijging subsidies 0 0 2.904Kosten beheer en administratie 4.874 3.000 5.130Besteed aan doelstellingen 53.241 2.700 56.000 Totale lasten 59.569 12.200 68.884

Bestemmingsfonds mevr. A.M. Kuijpers-Jagtman Resultaat -30.221 -2.880 2.750

Page 18: Download jaarverslag 2013

18 Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

Werkelijk 2013 Begroting 2013 Begroting 2014Verdeling resultaat Continuïteitsreserve -13.221 -2.880 250Bestemmingsreserve “Tidore” 6.000 0 0Bestemmingsreserve “Pontianak” 22.000 0 0Bestemmingsreserve “Hyderabad -25.000 0 0Bestemmingsreserve “Lombok” -20.000 0 0Bestemmingsfonds “Kuijpers-Jagtman” 0 0 2.500 -30.221 -2.880 2.750

Page 19: Download jaarverslag 2013

19Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

ALGEMEEN

De jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met in Nederland algemeen aanvaarde grondslagen voor financiële verslaggeving. Voor zover mogelijk is Richtlijn 650 “Fondsenwervende instellingen” uit de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving gevolgd.

Beloningen bestuurdersConform de ANBI-richtlijnen en de statuten van de stichting worden geen beloningen aan de bestuurders toegekend.

GRONDSLAGEN VOOR DE BALANSWAARDERING

AlgemeenDe waardering van activa en passiva vindt plaats op basis van historische kosten. Tenzij bij de des- betreffende grondslag voor de specifieke balanspost anders wordt vermeld, worden de activa en passiva opgenomen tegen nominale waarde.

VoorradenVoorraden kantoorartikelen worden gewaardeerd tegen kostprijs of lagere netto-opbrengstwaarde. Deze lagere netto-opbrengstwaarde wordt bepaald door individuele beoordeling van de voorraden. De netto-opbrengstwaarde is gebaseerd op een verwachte verkoopprijs, onder aftrek van nog te maken kosten voor voltooiing en verkoop.

Toelichting op de jaarrekening

Page 20: Download jaarverslag 2013

20 Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

VorderingenDe kortlopende vorderingen betreffen de vorderingen met een looptijd korter dan één jaar. Deze worden bij eerste verwerking opgenomen tegen de reële waarde en vervolgens gewaardeerd tegen de geam-ortiseerde kostprijs. De reële waarde en geamortiseerde kostprijs zijn gelijk aan de nominale waarde. Noodzakelijk geachte voorzieningen voor het risico van oninbaarheid worden in mindering gebracht. Deze voorzieningen worden bepaald op basis van individuele beoordeling van de vorderingen.

Liquide middelenDe liquide middelen worden gewaardeerd tegen nominale waarde en staan, voor zover niet anders ver-meld, ter vrije beschikking van de onderneming. Het betreffen de direct opeisbare vorderingen op krediet-instellingen en kasmiddelen.

BestemmingsreservesBestemmingsreserves worden gevormd voor toekomstige uitgaven die uit de huidige beschikbare middelen gedekt moeten worden. Voor de besteding van deze gelden zijn door het bestuur beperkingen opgelegd.

BestemmingsfondsenBestemmingsfondsen worden gevormd voor toekomstige uitgaven die uit de huidige beschikbare middelen gedekt moeten worden. Voor de besteding van deze gelden zijn door derden beperkingen opgelegd.

Kortlopende schuldenDe kortlopende schulden betreffen de schulden met een looptijd korter dan één jaar. Deze worden bij eerste verwerking opgenomen tegen reële waarde en vervolgens gewaardeerd tegen de geamortiseerde kostprijs, welke gelijk is aan de nominale waarde.

Page 21: Download jaarverslag 2013

21Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

GRONDSLAGEN VOOR DE RESULTAATBEPALING

AlgemeenDe bepaling van het resultaat vindt plaats op basis van historische kosten. Baten en lasten worden toegerekend aan het jaar waarop ze betrekking hebben. Winsten worden slechts opgenomen voor zover zij op balansdatum zijn gerealiseerd. Verpli-chtingen en mogelijke verliezen die hun oorsprong vinden voor het einde van het verslagjaar, worden in acht genomen indien zij voor het opmaken van de jaarrekening bekend zijn geworden.

BatenOnder baten worden verstaan de van derden ont-vangen en voor het verslagjaar toegezegde giften en opbrengsten uit activiteiten.

LastenDe kosten worden toegerekend aan het verslagjaar waarop zij betrekking hebben.

Page 22: Download jaarverslag 2013

22 Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

Al een groot aantal jaren wordt binnen het stichtingsbestuur gesproken over een kliniek op het eiland Lombok onder leiding van dr. Timurwati. Een subcommissie [denktank Lombok] zal nagaan of dit een realistisch plan is voor de stichting Sumbing Bibir.

De aanvragen van financieringen zullen voor 2014 veeleisender zijn dan het voorgaande jaar. Daar wij als kleine stichting onszelf in staat achten projecten te ondersteunen zijn we ultimo 2012 gestart met fondsenwervingsactiviteiten, maar deze activiteiten zijn niet voldoende voor de dekking van de lopende missies in 2014. We dienen dus andere bronnen van inkomsten te werven.

Met ingang van 1 januari 2014 zal de stichting Sumbing Bibir zich ook gaan richten op het actief werven van fondsen in samenwerking met het bureau Bureau Internationale Samenwerking.

BELEID 2014

In 2014 hanteren wij hetzelfde beleid met betrekking tot onze organisatie, projecten, voorlichting en administratie als in 2013. Het beleidsplan 2012-2017 dat wij hebben opgesteld blijft van kracht.

SWOT-ANALYSE

Voor het bepalen van het nieuwe beleidsplan 2012-2017 werd een SWOT-analyse uitgevoerd. Specifiek gaat het om een analyse van de organisatie en haar omgeving. Hieronder volgt een opsomming van de meest relevante aspecten van deze analyse. De analyse is nog steeds relevant. We dienen onderstaande dus in het achterhoofd te houden.

Evaluatie en vooruitblik

Page 23: Download jaarverslag 2013

23Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

Sterke punten1. Veel potentie door de internationale samenwerking.2. Een goede beheersstructuur en degelijke en transparante verantwoording.3. Een klein en flexibel team.

Zwakke punten1. Het monitoren van de resultaten kan nog beter.2. Relatief weinig ‘vrij besteedbare middelen’, waardoor de mogelijkheden om te sturen op de ambities beperkt zijn.3. Samenwerkingsverbanden zijn op de lange termijn zeer effectief, maar op de korte termijn ook arbeidsintensief.

Kansen1. Toenemende mate aandacht van de Indonesische gemeenschap in Nederland. 2. Onderzoeken of aanspraak gemaakt kan worden op fondsen ter ondersteuning van haar werkzaam-heden.3. Groeiende interesse in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), waartoe de projecten van de stichting Sumbing Bibir ruime mogelijkheden bieden.

Bedreigingen1. Minder inkomsten als gevolg van de economische crisis en terughoudend overheidsbeleid.2. Toenemende scepsis vanuit de Nederlandse samenleving3. Verzadiging onder grote groep donateurs.

Page 24: Download jaarverslag 2013

24 Jaarverslag 2013 – Stichting Sumbing Bibir

SAMENWERKING

Stichting Sumbing Bibir streeft, zoals hierboven beschreven, naar een betere schisis- en mondzorg voor kansarme mensen in Indonesië. Gezondheidszorg moet voor iedereen beschikbaar zijn en toegankelijk voor alle lagen van de bevolking. Om onze positie te versterken zijn we op zoek gegaan naar partners met overlappende disciplines. Dit met het doel een minder kwetsbare organisatie te worden. Daarnaast kunnen we op deze manier opgedane kennis delen en concentreren, waardoor we elkaar kunnen versterken en inspireren. Beide partijen zijn dan van toegevoegde waarde voor elkaar.

In 2013 hebben we kennis gemaakt met medewerkers van Doctors van de Wereld, Stichting Kolewa, het Liliane fonds en de stichting DDFI (Dental Development Foundation Indonesia). In 2014 zal dit zal naar verwachting leiden tot tweetal samenwerkings-overeenkomsten, namelijk tussen Sumbing Bibir en (1) Stichting DDFI en (2) Stichting Kolewa.