Jaarverslag Productschap Wijn 2012

65
20 12 Jaarverslag

description

Jaarverslag Productschap Wijn 2012

Transcript of Jaarverslag Productschap Wijn 2012

2012

Jaa

rversla

g

Jaarverslag 2012

2PW Jaarverslag 2012

Inhoudsopgave

Voorwoord 5

Bestuur 7 Verordeningen en besluiten 8Toelichting op de verordeningen en besluiten 9PBO-discussie 11Regeerakkoord 11Afbouw productschappen 12Evaluatie Beleidsvoornemens 12Voorgenomen beleid 13Toezicht 13Intern toezicht 13Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen 14Communicatie 15Aanbesteding 15Klachtenbehandeling 15Rapport van bevindingen Interne Auditdienst (IAD/HPA) 15Administratieve lasten 16Samenwerkingsverbanden 16Internationale contacten 16Bezwaar en Beroep 17Tuchtrecht 17

Markt 19 Marktonderzoek 19Marktonderzoek 2012 19Wijnverkoop in Nederland 19Wijninvoer in hl 20Wijninvoer in waarde 22Accijnsopbrengst Nederland 23

3PW Jaarverslag 2012

Inhoudsopgave

Product en Dienst 23 Milieu 25Verpakking per liter wijn 25Ontwikkelingen gemiddeld glasgewicht 27Recycledoelstellingen 27Accijns- en BTW- verhoging 27BTW- verhoging per 1 oktober 2012 27Accijnsverhoging per 1 januari 2013 28Voedselveiligheid 28Hygiënecodes 28Pesticidenresiduen en ochratoxine A 28Etikettering 29Allergenendeclaratie 29Biologische wijn 29Alcohol en maatschappij 30Drank en Horecawet 30Verantwoord alcoholgebruik 30Logo “Geen 16? Geen druppel” 31BOB 31Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken 32Relevante websites 33Handhaving leeftijdsgrenzen 33Stuurgroep Alcohol Research (SAR) 35Wijninformatiecentrum 35WIC Oogstboekje 2012 35Nationale Wijnweek 35Open Dag Nederlandse Wijngaarden 36“Brood en Wijn” 36Wijnpenning 36ICT 36Databank wijnimport 37Databank cursussen/opleidingen 37Digitale opgave 37

Arbeid 39 Verankering Arbeid 39Arbocatalogus 39Levensfasebewust Personeelsbeleid 39Wijnonderwijs 39FHKN 39Nationale Wijndocentendag 40Magister Vini 40Cursusdatabank 40ScriptiePrijs Wijn 40Stichting WijnExamens Nederland 40Register Wijndocent 41

4PW Jaarverslag 2012

Inhoudsopgave

Medebewind 43 Wijn en Europese Unie 43EU-wijnproductie 43Afgeven importcertificaten 43

Nederlandse Wijngaarden 45 Nederlandse wijnproductie 45Nationale Wijnkeuring 45

Financiën 47 Schilthuiskorting 47Balans per 31 december 2012 47Toelichting op de balans 48Rekening van baten en lasten 52Heffingen 53Overzicht eigen vermogen 54Financiële relaties / subsidiëring 55PBO toets 55Financiële relaties met dragende organisaties 55Financiële relaties met niet-dragende organisaties (vanaf € 50.000) 56Overige relevante aspecten 56Bezoldiging voorzitter 56Vergoedingen bestuursleden 58Vergaderkosten 58

Bijlage 1: Bestuur 59

Bijlage 2: Commissies 61

Bijlage 3: Secretariaat Productschap Wijn 62

Colofon 63

5PW Jaarverslag 2012

Voorwoord

Geachte lezer,

Voor u ligt het jaarverslag van het Productschap Wijn over het jaar 2012. Naast dit jaarverslag brengen wij tegelijkertijd de financi-ele jaarrekening over het jaar 2012 uit. Beide verslagen geven een zo volledig mogelijk en transparant beeld van de activiteiten van het Productschap Wijn in het afgelopen jaar.

Het jaar 2012 was voor de organisatie en haar medewerkers een jaar waarin het toekomstperspectief sterk kantelde. Eind 2011 werd het Kabinetsstandpunt over de PBO van het Kabinet Rutte I besproken in de Tweede Kamer. Naar aanleiding van dit debat werd een aantal moties ingediend. De belangrijkste was een motie waarin door PVV, SP, VVD en D66 werd verzocht om het opheffen van de productschappen. Daarnaast vroeg de motie om een voorstel voor het onderbrengen van de wettelijke taken (medebewind) en van de activiteiten met een publiek belang. Deze motie is aanvaard. Het Kabinet Rutte I heeft op 21 juni 2012 een schriftelijke reactie gegeven op de motie, maar is aan verdere behandeling niet meer toegekomen.

Gedurende de demissionaire fase van het Kabinet Rutte I is door de productschappen verder gewerkt aan een intensievere onder-linge samenwerking, een traject dat eind 2010 werd gestart. Deze verdergaande samenwerking heeft onder andere geresulteerd in de verhuizing van het Productschap Wijn van Den Haag naar Zoetermeer. Door de verhuizing is het eenvoudiger geworden om in de dagelijkse werkzaamheden samen te werken met andere productschappen, die bijna allemaal op hetzelfde adres zijn gevestigd. Daarnaast kon door de verhuizing de gezamenlijke medebewindorganisatie van start gaan. In die organisatie zijn alle medebewind-staken van de verschillende productschappen ondergebracht.

Het regeerakkoord van het Kabinet Rutte II was voor de productschappen zeer ingrijpend. In het regeerakkoord van VVD en PvdA wordt namelijk het opheffen van publiekrechtelijke organen vanaf 2014 aangekondigd en daarmee ook de opheffing van het Pro-ductschap Wijn. Verder wordt aangegeven dat een aantal publieke taken zal worden ondergebracht bij het Ministerie van Economi-sche Zaken (EZ). Alle overige taken kunnen elders privaat worden ondergebracht, mits het bedrijfsleven dat wenselijk acht.

De laatste maanden van 2012 is druk onderzocht op welke wijze het voornemen uit het regeerakkoord kan worden uitgevoerd. Zowel private alternatieven als overdracht van taken naar EZ passeren daarbij de revue. De productschapsvoorzitters zijn in een klankbordgroep betrokken bij het Programma PBO van EZ. Het bedrijfsleven heeft in ieder geval aangegeven het belangrijk te vinden dat in 2013 zoveel als mogelijk wordt doorgegaan met de voorgenomen projecten. Alle medewerkers van het Productschap Wijn zetten zich daar volledig voor in, terwijl zij zich tegelijkertijd bezinnen op hun carrière na het opheffen van het productschap.

Wij danken u voor uw interesse in onze werkzaamheden en vragen u om samen met ons ook in 2013 actief mee te blijven denken over de toekomst van de wijnsector in brede zin.

Wij wensen u veel leesplezier!

Renée Bergkamp Hans Burghoorn voorzitter secretaris

6PW Jaarverslag 2012

7PW Jaarverslag 2012

Bestuur

In de Nederlandse wijnsector verdienen ongeveer 10.000 mensen hun brood. Er zijn in ons land ongeveer 800 bedrijven die professioneel wijn importeren. Daarnaast houden bottelarijen, groothandelaren en detailhandel- en horecaverkooppunten zich bezig met de bewerking, opslag, distributie en afzet van wijn. De gezamenlijke omzet in wijn van de ondernemingen waarvoor het productschap is ingesteld wordt geschat op ruim 1,6 miljard euro.

Het Productschap Wijn is in 1993 op verzoek van werkgeversorganisaties en vakbonden ingesteld. Het productschap heeft als wet-telijke taak een het algemeen belang dienende bedrijfsuitoefening door de ondernemingen, waarvoor zij zijn ingesteld, te bevor-deren, evenals het gemeenschappelijk belang van die ondernemingen en van de daarbij betrokken personen te behartigen. Het productschap biedt de wijnsector een wettelijk kader om via regelgeving en daden van vrij bestuur, met daarbij behorende geza-menlijke financiering (heffingen), tot een effectieve en efficiënte aanpak van gezamenlijke belangen te komen.

Het productschap is ingesteld voor groepen van ondernemingen die in het bedrijfsleven een verschillende functie vervullen bij wijn en wijnbouwproducten. Onder wijn wordt hierbij verstaan de drank die door alcoholische gisting is verkregen uit het sap van verse druiven, ook indien naderhand de alcohol hieraan geheel of gedeeltelijk is onttrokken, evenals de alcoholhoudende drank op basis van andere vruchten dan druiven. Onder wijnbouwproducten wordt mede verstaan halfproducten die voortkomen uit het bereidings-proces van wijn of vruchtenwijn. Het productschap is ingesteld voor ondernemingen waarin:■ de bereiding van wijn of vruchtenwijn plaatsvindt;■ de be- of verwerking plaatsvindt van wijn, vruchtenwijn of wijnbouwproducten tot gearomatiseerde wijnen, dranken of

cocktails;■ het bottelen van wijn of vruchtenwijn plaatsvindt;■ de handel wordt uitgeoefend in wijn, vruchtenwijn of wijnbouwproducten.

De belangrijkste activiteiten van het productschap zijn:■ overlegplatform voor het bedrijfsleven, ministeries en internationale organisaties over onder andere wet- en regelgeving;■ adviseren over milieuaangelegenheden;■ uitvoeren vereenvoudigde regeling voor de verpakkingenbelasting;■ begeleiden van Arbo-activiteiten;■ verstrekken van hygiënecodes;■ uitvoeren van wijnregelingen;■ voorlichten over verantwoord alcoholgebruik;■ voorlichten over handelspolitieke onderwerpen zoals douanetarieven en invoer; ■ adviseren over levensmiddelenrechtelijke aangelegenheden zoals etikettering, traceerbaarheid etc.; ■ initiëren van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van alcohol en gezondheid;■ bevorderen van maatschappelijk verantwoord ondernemen;■ initiëren en stimuleren van professioneel wijnonderwijs in Nederland;■ voorlichting geven over het product wijn;■ ondersteunen en voorlichten van de Nederlandse wijnproducenten.Het bestuur van het Productschap Wijn bestaat uit 15 leden. Daarvan worden 9 leden door organisaties van ondernemers en 6 leden door organisaties van werknemers benoemd. Het bestuur benoemt uit zijn midden het dagelijks bestuur. De samenstelling van het bestuur vindt u in bijlage 1.

8PW Jaarverslag 2012

Bestuur

De voorzitter bekleedt een onafhankelijke positie en wordt bij Koninklijk Besluit benoemd. De secretaris wordt benoemd door het bestuur. Bij het vaststellen van het beleid op specifieke terreinen wordt het bestuur geadviseerd door commissies. Het Productschap Wijn kent commissies voor marktonderzoek, milieuaangelegenheden, sociaal-economische aangelegenheden, verantwoord alco-holgebruik en de Stuurgroep Wijninformatiecentrum. De samenstelling van de commissies vindt u in bijlage 2. Bij de vergaderingen van het bestuur van het productschap kunnen ministeriële vertegenwoordigers aanwezig zijn. Deze vertegenwoordigers hebben een raadgevende stem. De SER kan zich eveneens laten vertegenwoordigen.

Verordeningen en besluiten

In het verslagjaar zijn de volgende verordeningen en besluiten vastgesteld:■ Verordening PW begroting 2013;■ Verordening herziene begroting 2012;■ Wijziging III Verordening W bestemmingsheffing wijn 2009;■ Verordening W aangepaste herziene begroting 2011;■ Verordening W tot wijziging van diverse verordeningen 2012;■ Verordening PW algemene bepalingen 2012.

Een volledig overzicht van de verordeningen en besluiten van het Productschap Wijn vindt u op www.wijn.nl.

Naast bovengenoemde verordeningen zijn in 2012 de volgende verordeningen en besluiten van kracht: ■ Instellingsbesluit Akkerbouwproductschappen;■ Verordening W financieringsheffing wijn 2009;■ Verordening W bestemmingsheffing wijn 2009;■ Verordening W aanvullende financieringsheffing wijn 2011;■ Verordening HPA Wijn 2009;■ Verordening W subsidieverstrekking 2010;■ Verordening W wijnconcoursen 2009;■ Verordening W registratie handelaren in wijn 2003;■ Verordening W vacatiegeld en reis- en verblijfkosten 2011;■ Besluit W Commissies Wijn 2004;■ Besluit W Stuurgroep WIC 2004;■ Verordening W proefcommissie wijn;■ Verordening W milieufonds wijn 2003;■ Verordening W fonds wijn en wijnbouwproducten 2003;■ Verordening W aflevering Franse AOC-wijn nieuwe oogst 2003;■ Verordening W aflevering Franse landwijn nieuwe oogst 2003;■ Verordening PW Reglement van Orde 2007;■ Verordening PW Klachtenbehandeling 2007;■ Besluit W aanwijzing IAD als toezichthouder tuchtrecht 2004;■ Besluit W toezichthouder tuchtrecht 2003;■ Mandaatregeling Productschap Wijn 2004;■ Mandaatbesluit 2009.

9PW Jaarverslag 2012

Bestuur

Toelichting op de verordeningen en besluiten

Verordening W registratie handelaren in wijn 2003 Teneinde over de voor het uitvoeren van de productschapstaken benodigde gegevens van de ondernemingen en de gehele sector te beschikken, heeft het productschap in onderhavige verordening de verstrekking hiertoe opgenomen. De verordening geldt voor alle wijnhandelaren en is voor onbepaalde tijd vastgesteld.

Verordening W bestemmingsheffing wijn 2009Met deze verordening wordt de bestemmingsheffing voor het fonds wijn en wijnbouwproducten en het milieufonds wijn vastgesteld. Het productschap is als publieksrechtelijke organisatie ingesteld voor alle ondernemingen in de wijnsector. Alle ondernemingen betalen mee aan de kosten van de invulling welke het productschap geeft aan de door de sector gewenste activiteiten. De heffing wordt gelegd op de ondernemer die aan het begin van de keten staat (de importeur of de producent). Doordat de heffing een onderdeel vormt van de kostprijs van het product, drukt deze op alle bedrijfsgenoten. Deze verordening geldt voor onbepaalde tijd.

Verordening W financieringsheffing wijn 2009Met deze verordening wordt de financieringsheffing vastgesteld. De opbrengst is bestemd voor de huishoudelijke uitgaven van het productschap alsmede de aan het HPA te verlenen bijdrage in de algemene kosten. De heffing wordt gelegd op de ondernemer die aan het begin van de keten staat (de importeur of de producent). Doordat de heffing een onderdeel vormt van de kostprijs van het product, drukt deze op alle bedrijfsgenoten. Deze verordening geldt voor onbepaalde tijd.

Verordening W aanvullende financieringsheffing 2011Met deze verordening wordt een aanvullende financieringsheffing vastgesteld. De opbrengst van deze heffing is bestemd voor de aanvulling van de financiële reserves van het productschap. De heffing wordt gelegd op de ondernemer die aan het begin van de keten staat (de importeur of de producent). Doordat de heffing een onderdeel vormt van de kostprijs van het product, drukt deze op alle bedrijfsgenoten. Deze verordening geldt voor onbepaalde tijd.

Verordening HPA wijn 2009De verordening HPA wijn 2009 bevat Nederlandse uitvoeringsbepalingen van de Europese wijnmarktordening en geldt voor alle wijnimporteurs en wijnproducenten. Deze verordening geldt voor onbepaalde tijd.

Verordening W vacatiegeld en reis- en verblijfkosten 2011 Toelichting zie: hoofdstuk Financiën / Vergoeding bestuursleden.

Verordening W subsidieverstrekking 2010Met deze verordening wordt de subsidiëring vanwege het productschap voorzien van een algemene grondslag en van een nadere inkadering. De verordening strekt tot uitvoering van artikel 4:23 van de Awb.

Verordening W wijnconcoursen 2009In deze verordening wordt de procedure voor de erkenning van wijnconcoursen nader uitgewerkt. Naast een beoordeling van het keuringsreglement van de organiserende instantie bezoekt een medewerker van het productschap een erkend wijnconcours en con-troleert op de nalevering van het reglement.

Verordening W algemene bepalingen 2012Onderhavige verordening geeft algemene bepalingen en voorschriften over het voeren van administratie het verlenen van inzage

10PW Jaarverslag 2012

Bestuur

daarvan en het verstrekken van gegevens door de bedrijven aan het productschap, dat iedere gewenste controle moet kunnen uitvoeren ter vervulling van de taken van het productschap. Deze verordening geldt voor alle wijnimporteurs en wijnproducenten en is voor onbepaalde tijd.

Besluit W Commissies Wijn 2004Met dit besluit worden de bestuurscommissies marktonderzoek, milieu, sociaal-economische aangelegenheden en verantwoord alco-holgebruik ingesteld. Het bestuur benoemt de leden iedere twee jaar.

Besluit W Stuurgroep WIC 2004Met dit besluit wordt de bestuurscommissie Stuurgroep WIC ingesteld. Het bestuur benoemt de leden iedere twee jaar.

Verordening W proefcommissie wijnDe proefcommissie adviseert het bestuur over restituties bij uitvoer van wijn en declassering van in bepaalde gebieden voortge-brachte kwaliteitswijn. Deze verordening geldt voor alle wijnhandelaren en is voor onbepaalde tijd.

Verordening W milieufonds wijn 2003Het fonds is ingesteld om verschillende activiteiten te financieren op het gebied van milieu. Deze verordening geldt voor alle wijn-handelaren en is voor onbepaalde tijd.

Verordening W fonds wijn en wijnbouwproducten 2003Het fonds is ingesteld om verschillende activiteiten te financieren op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, marktonderzoek, het verstrekken van informatie en het bevorderen van belangstelling voor wijn en wijnonderwijs. Deze verordening geldt voor alle wijnhandelaren en is voor onbepaalde tijd.

Verordening W aflevering Franse AOC-wijn nieuwe oogst 2003In deze verordening worden de kaderregels gegeven voor het in de handel brengen van Franse AOC-wijn nieuwe oogst. Deze verordening geldt voor alle wijnhandelaren en is voor onbepaalde tijd.

Verordening W aflevering Franse landwijn nieuwe oogst 2003In deze verordening worden de kaderregels gegeven voor het in de handel brengen van Franse landwijn nieuwe oogst. Deze veror-dening geldt voor alle wijnhandelaren en is voor onbepaalde tijd.

Besluit W aanwijzing IAD als toezichthouder tuchtrecht 2004In dit besluit worden bevoegdheden van een toezichthouder toegekend aan de Interne Auditdienst (IAD) van het HPA.

Besluit W toezichthouder tuchtrecht 2003In dit besluit wordt het bestuur de bevoegdheid gegeven leden van de IAD aan te wijzen voor het toezicht op de naleving van bepaalde autonome verordeningen.

Verordening PW klachtenbehandeling 2007De verordening inzake klachtenbehandeling zorgt ervoor dat mondeling of schriftelijk ingediende klachten behoorlijk en zorgvuldig worden behandeld. De verordening is de wettelijke vastlegging van het klachtenprotocol.

Verordening PW reglement van orde 2007Het reglement van orde voorziet in spelregels voor de werkwijze van het bestuur.

Mandaatregeling Productschap Wijn 2004Hierin worden de mandaten geregeld voor het Productschap Wijn.

Mandaatbesluit 2009In dit besluit worden de mandaten toegekend.

11PW Jaarverslag 2012

Bestuur

PBO-discussie

Eind november 2011 is het kabinetsstandpunt ten aanzien van de PBO in de Tweede Kamer besproken. Naar aanleiding van dit debat zijn enkele moties ingediend. De belangrijkste was een motie van Aptroot c.s. waarin PVV, SP, VVD en D66 verzoeken om het opheffen van de productschappen en binnen 6 maanden de Wbo aan te passen. Daarnaast vraagt de motie om een voorstel voor het onderbrengen van de wettelijke taken (medebewind) en van de activiteiten met een publiek belang. Deze motie is aanvaard. Gedurende de demissionaire fase van het Kabinet Rutte I is door de ministers Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) op 21 juni 2012 een brief aan de Tweede Kamer aangeboden. In de brief werd een reactie gegeven op de motie Aptroot c.s. waarin is verzocht de product- en bedrijfschappen op te heffen en hun publieke (onmisbare) taken elders onder te brengen. Met de brief kwam het kabinet tegemoet aan de wens van de meerderheid van de Tweede Kamer, namelijk het opheffen van de bestaande productschappen en het onderbrengen van een deel van de taken bij een nieuwe organisatie (PBO of ZBO). De reactie van het kabinet paste bij de lijn waar de productschappen zelf reeds aan werkten in afstemming met (de organisaties uit) de betrokken sectoren. Zowel het kabinet als de schappen gaven daarmee gehoor aan de wens van de agrarische sectoren en vele ondernemingen daarin. Een wens die werd gestuurd vanuit de gedachte dat vooral in de huidige economische situatie behoefte blijft bestaan aan de ondersteuning van duurzame en sociale innovaties en daarmee aan de uitvoering van de agenda’s van de topsectoren Agro & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

In overleg met het betrokken bedrijfsleven en na publicatie van de brief benadrukten de productschappen het belang van een snelle verdere vormgeving van het keteninstituut waarbij de voorkeur uitging naar een publieke organisatie. Een publiek orgaan zou immers meer ruimte geven om taken collectief op te pakken en is, door de ingezette samenwerking tussen productschappen, sneller te reali-seren. Een dergelijke opzet zou ook de invloed van ondernemers en werknemers en hun organisaties en die van ongeorganiseerden waarborgen.

Na publicatie van de brief werd nog enkele malen over de PBO gesproken tijdens procedurevergaderingen van de Vaste Kamercom-missie van SZW, maar tot behandeling in de Tweede Kamer kwam het door de verkiezingen en de formatieperiode daarna niet meer.

RegeerakkoordEind oktober werd de inhoud bekend van het regeerakkoord, dat aan de basis staat van het Kabinet Rutte II. Die inhoud van het regeerakkoord bleek voor de productschappen teleurstellend. In het akkoord staat onder andere dat product- en bedrijfschappen wor-den opgeheven en dat de heffing wordt afgeschaft. Verder staat er ook dat de medebewindstaken en autonome publieke taken vanaf 2014 door het Ministerie van Economische Zaken (voorheen EL&I) uitgevoerd moeten worden.

Het regeerakkoord legt sterk de nadruk op het herstel van de Nederlandse economie. De agrofood- en tuinbouwsector leveren een substantiële bijdrage aan onze economie. Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben ook in 2012 steeds aangegeven in grote meerderheid behoefte te hebben aan productschappen, waarin zij activiteiten uitvoeren die zowel in het belang van de sector zijn, als in het algemeen belang, zoals plant- en diergezondheid, dierenwelzijn, voedselveiligheid en gezondheid.

Verder maakt het voornemen van het kabinet het voor land- en tuinbouw nagenoeg onmogelijk om een financiële bijdrage te leve-ren aan het Nederlandse topsectorenbeleid. Dit gaat ten koste van het innovatieve vermogen van een sector die, mede dankzij de samenwerking van het bedrijfsleven in PBO-verband, de tweede exporteur is van landbouwproducten in de wereld.

12PW Jaarverslag 2012

Bestuur

Afbouw productschappenDe laatste maanden van 2012 is druk onderzocht op welke wijze het voornemen uit het regeerakkoord kan worden uitgevoerd. Hier-voor is er onder andere overleg geweest met het Ministerie van Economische Zaken (EZ). Een aantal voorzitters en secretarissen heeft met EZ gesproken over het proces, dat moet leiden tot de overdracht van de publieke taken (waaronder medebewind) van de pro-ductschappen aan het departement EZ. Daartoe worden meerdere werkgroepen en een gezamenlijke klankbordgroep ingesteld. De taakanalyse (is het een publieke of private taak) wordt eerst ter hand genomen. Daarna moet dan bepaald worden hoe de publieke taken in de structuur van EZ kunnen worden ondergebracht. Ook zal een werkgroep worden ingericht voor de personele aspecten van de overdracht, omdat het ministerie en de productschappen ervan uitgaan dat personeel dat bij de taken hoort ook meegaat met de taken

Evaluatie Beleidsvoornemens 2012

Het productschap focust zich op die beleidsterreinen waar het door het publiekrechtelijk kader een meerwaarde kan bieden aan het functioneren van de sector. Op de gebieden waar de werkzaamheden ook door de private organisaties kunnen worden verricht, heeft het productschap in principe geen rol te vervullen. Evenwel kunnen activiteiten van private organisaties die een meerwaarde hebben voor de gehele branche gefaciliteerd worden door het productschap.

Situatie 2011 Beleidsvoornemens 2012 Evaluatie beleids-voornemens 2012

Overlegplatform bedrijfsleven en internationale overheid (Brussel) en nationale overheid

- Internationaal: vertegenwoor-diging in intergouvernementele organisaties (Commissie en Raad EU, OIV)

- Nationaal: overleg inzake Wa-renwet, Drank- en Horecawet, Milieuwetgeving, Reclamecode.

- Belang van beïnvloeding internationale regelgeving neemt toe. Intensivering contacten met internationale organisaties.

- PW wil nadrukkelijker stelling nemen. Terugdringen administratieve lasten is speerpunt van beleid.

- Conform voornemens 2012 uitgevoerd

Sociaal-Economische Aangelegenheden en onderwijs

- Stimuleren wijnonderwijs op vier niveaus en bijscholen van docenten.

- Voorlichting Arbo-aangelegen-heden.

- Verdere verbetering van de kwaliteit van het wijnonderwijs. Onder-wijs krijgt meer prioriteit.

- Betere afstemming met vakbonden en andere schappen.- Ontwikkelen in samenwerking met de SWEN een voorbereidings-traject en examen voor Register Wijndocent

- Conform voornemens 2012 uitgevoerd.

- Samenwerking met FHKN geïntensiveer

- Examen Register Wijndocent tot stand gebracht.

Milieuaangelegenheden

- Stimuleren verantwoord milieu-beleid door bijdragen aan o.a. Glasbakcampagnes en zwerfaf-valbestrijding.

- Voortzetting beleid. Meer toeleggen op advies en voorlichting. Waar mogelijk wordt getracht gegevens collectief te verzamelen en aan te leveren om bedrijfsleven te ontlasten.

- Conform voornemens 2012 uitgevoerd.

- Afspraken met Af-valfonds Verpakkingen geconcretiseerd.

Voedselveiligheid

- Samenstellen en uitgeven hygiënecodes;

- Onderzoek bestrijdingsmiddelen-residuen in wijn;

- Deelname Regulier Overleg Wa-renwet met Ministerie van VWS;

- Advies en voorlichting.

- Voortzetting huidige beleid, maar wel meer aandacht voor terug-dringing regeldruk voor ondernemingen.

- Aandacht voor efficiënte etikettering.

- Conform voornemens 2012 uitgevoerd.

13PW Jaarverslag 2012

Bestuur

Situatie 2011 Beleidsvoornemens 2012 Evaluatie beleids-voornemens 2012

Markt- en wetenschappelijk onderzoek

- Marktonderzoek door GfK Panel-services Benelux en Trendox B.V.

- Wetenschappelijk onderzoek TNO

- De uitgaven voor wetenschappelijk- en marktonderzoek worden sterk verlaagd. Deze werkzaamheden worden in principe overgela-ten aan private organisaties.

- Het wetenschappelijk onderzoek en markt-onderzoek is in 2012 stopgezet.

Stimuleren verantwoord alcoholgebruik en verantwoorde reclame

- Uitvoeren STIVA-code;- Ondersteuning leeftijdencam-pagne PVAD;

- Platform alcohol en jongeren;- BOB-campagne.

- PW is voor zelfregulering. Preventie van alcoholmisbruik, met name onder jongeren, krijgt meer prioriteit. Continuering projecten in het kader van alcohol en jongeren en alcohol en verkeer.

- Conform voornemens 2012 uitgevoerd.

- Intensivering leeftijd-campagnes in super-markten en continue-ring BOB-campagne.

Voorgenomen beleid 2013

Het bestuur van het Productschap Wijn heeft besloten de werkzaamheden in 2013 voort te zetten. Tegelijkertijd zullen maatregelen worden getroffen om een overname van deze werkzaamheden door private organisaties en het Ministerie van EZ, in 2014 zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Toezicht

Het Productschap Wijn heeft als publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie te maken met verschillende toezichthouders. Het toezicht kan als volgt worden onderverdeeld:

■ Van de SER is goedkeuring vereist voor de begroting, de jaarlijkse heffingsverordeningen en overige autonome verordeningen. Bovendien wijst de SER de werkgeversorganisaties en vakbonden aan die op basis van hun representativiteit binnen de wijnsec-tor het recht hebben bestuursleden te benoemen. De SER toetst om de vier jaar de representativiteit van deze organisaties.

■ De minister van Economische Zaken is politiek verantwoordelijk voor de productschappen. Het productschap legt aan de minis-ter iedere vier jaar verantwoording af over het eigen functioneren. Bovendien stuurt het productschap de minister vierjaarlijks een evaluatie van de eigen verordeningen.

■ Het Ministerie van Economische Zaken toetst de bestemmingsheffingen.

Intern toezichtHet kabinet streeft de laatste jaren een nieuwe rol en taakopvatting na bij het toezicht op de publieke taken. Het uitgangspunt hierbij is dat burgers, bedrijven en instellingen zelf verantwoordelijkheid dragen voor het handhaven van bepaalde regels, waardoor er sprake kan zijn van minder toezicht door de centrale overheid. Belangrijke begrippen zijn in dit kader intern toezicht, horizontale verantwoording en verticaal toezicht.

Intern toezicht is de wijze waarop de verantwoording en controle binnen het productschap wordt vormgegeven. In 2007 is gekomen tot een model waarbij het interne toezicht wordt uitgeoefend door de Interne Auditdienst van het HPA (IAD). Het bestuur van het HPA treedt daarbij op als auditcommissie. Dit model doet recht aan de verantwoordelijkheid van het bestuur, is doelmatig en maakt opti-maal gebruik van de onafhankelijke positie en deskundigheid van de IAD.

14PW Jaarverslag 2012

Bestuur

Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen

De bedrijfslichamen hebben op 30 maart 2007 aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), als coördinerend bewindspersoon voor de PBO, de Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen aangeboden. Deze is op 1 juli 2007 van kracht geworden. In de code zijn verschillende principes en uitwerkingen opgenomen ter bevordering van het transparant, democratisch en doelmatig functioneren van de schappen. De inhoud van de code beoogt een ieder, die actief is in de bestuurswereld van de bedrijfslichamen te stimuleren zich op een maatschappelijk geaccepteerde en verantwoorde wijze te gedragen en daar publiekelijk verantwoording over af te leggen.

Uitwerkingen die voortvloeien uit de code zijn onder meer:

■ Model voor het interne toezicht op de Code Goed Bestuur;■ Verordening PW Reglement van orde 2007;■ Verordening PW Klachtenbehandeling 2007;■ Integriteitsprotocol medewerkers (inclusief klokkenluidersregeling);■ Protocol PW Bestuurlijke integriteit;■ Communicatieplan Code Goed bestuur.

Het Model voor het interne toezicht regelt dat het toezicht op de naleving van de code wordt neergelegd bij de Interne Auditdienst van het HPA. Deze dienst is onafhankelijk en rapporteert aan een auditcomité. Dit comité bestaat uit de leden van het bestuur van het HPA, dat op zijn beurt weer is samengesteld uit vertegenwoordigers uit de kring van het Productschap Wijn, Productschap Diervoe-der en het Productschap Akkerbouw.

Het reglement van orde voorziet in spelregels voor de werkwijze van het bestuur.

De verordening inzake klachtenbehandeling zorgt ervoor dat mondeling of schriftelijk ingediende klachten behoorlijk en zorgvuldig worden behandeld. De verordening is de wettelijke vastlegging van het klachtenprotocol.

Het Integriteitsprotocol Medewerkers is in 2007 aan de ondernemingsraad voorgelegd en begin 2008 geïmplementeerd. In de code is eveneens een klokkenluidersregeling opgenomen.

Het Protocol bestuurlijke integriteit betreft de uitwerking van onderdeel 2 van principe VI van de code. Het betreft nadere richtlijnen ten aanzien van transparant handelen, verantwoording en functiescheiding van leden van het bestuur, commissies en werkgroepen. Onder andere wordt aandacht besteed aan personele unies en het vraagstuk van “dubbele petten”. Zo is onder meer geregeld dat bestuursleden niet deelnemen aan beraadslagingen en/of besluitvorming, die hun persoonlijke of andere rechtstreekse belangen raken.

In het overzicht bestuursleden met nevenfuncties is per bestuurslid aangegeven de datum van eerste benoeming, welke functie bekleed wordt binnen het productschap en welke voor het productschap relevante nevenfuncties hij/zij bekleedt. Dit overzicht is openbaar gemaakt via de website van het productschap.

Overeenkomstig het bepaalde in onderdeel 3 van de uitwerkingsparagraaf van principe 1 (benoemingsprocedure bestuur) heeft het productschap iedere benoemende organisatie aangeschreven met het verzoek slechts bestuursleden te benoemen, van wie duidelijk is dat ze aan de gedrags- en incompatibiliteitscriteria voldoen, die in de code zijn opgenomen.

15PW Jaarverslag 2012

Bestuur

CommunicatieOok in 2012 zijn alle vergaderstukken, agenda’s en verslagen van het bestuur op de website geplaatst. Daarnaast staat er een inspraakpanel op de website. Door middel van dit inspraakpanel kunnen wijnimporteurs digitaal meebeslissen over belangrijke activi-teiten van het Productschap Wijn.

Ontwerpverordeningen worden niet meer alleen in het publicatieblad van de SER gepubliceerd, maar ook via vakbladen en de pro-ductschappensite onder de aandacht van belanghebbenden gebracht.

Verderop in dit jaarverslag wordt op basis van de veel uitgebreidere jaarrekening het financiële beleid verantwoord. Voor alle finan-ciële stukken geldt, dat deze worden opgesteld aan de hand van richtlijnen van de SER. De (herziene) begroting, de balans en de jaarrekening worden op de website geplaatst.

Beleidsvoornemens, resultaten en voor het bedrijfsleven relevante ontwikkelingen worden regelmatig via persberichten en weekberich-ten in de publiciteit gebracht. Verder organiseert het productschap regelmatig bijeenkomsten voor het bedrijfsleven.

AanbestedingHet productschap is als publiekrechtelijke instelling aanbestedingsplichtig volgens de van kracht zijnde Europese richtlijn (EG) 2004/18/EG en het ‘Nederlands Besluit aanbestedingsregels voor overheidsopdrachten’. Gezien de op de Europese richtlijn en verordening gebaseerde drempelbedragen is het in 2012 niet noodzakelijk gebleken om de aanbestedingsprocedure te volgen.

KlachtenbehandelingDe Verordening W klachtenbehandeling 2007 biedt in artikel 1 onder c een ieder de mogelijkheid om een klacht in te dienen over de wijze waarop het productschap zich in een bepaalde aangelegenheid jegens hem of een ander heeft gedragen.

Het Productschap Wijn heeft in 2012 een klacht ontvangen inzake de herkomstverklaring van wijnen uit Israël. De ontvangen klacht betreft het niet behartigen van belangen van de Nederlandse samenleving door de situatie te laten bestaan dat er wijn op de markt is die volgens de klager niet voldoet aan de Europese etiketteringverplichtingen.

De klacht is niet ontvankelijk verklaard. De klager is naar de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit doorverwezen aangezien onder het behartigen van de belangen van de Nederlandse samenleving, voor zover dit tot de taak behoort van het productschap, niet wordt begrepen de handhaving van (etiketterings)regels. Dit is door de Nederlandse wetgever uitdrukkelijk aan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit opgedragen.

Rapport van bevindingen Interne Auditdienst (IAD/HPA)De interne toezichthouder IAD/HPA heeft in april 2013 aan het Dagelijks Bestuur van het HPA, in zijn hoedanigheid van auditcom-missie, rapport uitgebracht over de naleving door PW van de principes van de Code Goed Bestuur in 2012. De verrichte auditwerk-zaamheden hebben niet geleid tot signalering van bijzondere aandachtspunten.

16PW Jaarverslag 2012

Bestuur

Administratieve lasten

Het terugdringen van de administratieve lasten voor de bedrijfsgenoten is één van de speerpunten van het beleid van het product-schap. Al in 2004 zijn op verzoek van het Adviescollege toetsing administratieve lasten alle verordeningen van de akkerbouwpro-ductschappen en de daarmee gepaard gaande administratieve lasten in kaart gebracht. De SER heeft over deze inventarisatie en analyse op 31 augustus 2004 het rapport ‘Nulmeting Administratieve Lasten PBO, integrale eindrapportage’ uitgebracht. Hieruit blijkt dat de administratieve lastendruk van het Productschap Wijn al bijzonder laag is. Bij het productschap heeft in 2012 geen verhoging van de administratieve lastendruk plaatsgevonden.

De administratieve lasten die het gevolg zijn van de jaarlijkse verplichte voorraadopgave aan de Europese Unie, zijn door de inspan-ningen van het productschap verdwenen. Het productschap zal een betrouwbare schatting doen voor alle ondernemingen gezamen-lijk.

Samenwerkingsverbanden

Sinds jaren werkt het Productschap Wijn met de commissies van het Productschap Dranken samen op de volgende gebieden:

■ wetenschappelijk onderzoek in de Stichting Alcohol Research (bier en gedistilleerd);■ stimuleren verantwoord alcoholgebruik en verantwoorde reclame in Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) (bier en

gedistilleerd);■ voorlichting over alcohol en verkeer in BOB-campagne (bier en gedistilleerd);■ platform Alcohol & Jongeren (bier en gedistilleerd);■ voorlichting over Arbo-aangelegenheden (gedistilleerd, bier en frisdranken en waters);■ de Stichting WijnExamens Nederland (SWEN) (slijters);■ activiteiten in het kader van de Productschappencommissie Levensmiddelenwetgeving (bier en gedistilleerd).

Internationale contacten

Het Productschap Wijn maakt deel uit van de Nederlandse afvaardiging in het Beheerscomité Wijn van de Commissie van de EU. Het productschap onderhoudt contacten met de volgende internationale organisaties:

■ Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (OIV);■ European Federation of Wine and Spirit Importers and Distributors;■ Comité Européen des Enterprises Vins (CEEV);■ Fédération Internationale des Vins et Spiritueux (FIVS).

Medewerkers van het productschap nemen als deskundige deel aan vergaderingen in Brussel en staan daarbij de ambtenaren van het Ministerie Economische Zaken terzijde. Door deelname aan het beheerscomité kan worden bijgedragen aan de totstandkoming van het beleid en de wetgeving van de Commissie.

17PW Jaarverslag 2012

Bestuur

Bezwaar en Beroep

In 2011 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven uitspraak gedaan in een procedure inzake de rechtsgeldigheid van bepaalde heffingsverordeningen. Deze bedrijven hebben in 2012 opnieuw bezwaarschriften ingediend tegen de nota’s die op basis van de heffingsverordeningen waren opgelegd. De bezwaren zijn gedeeltelijk gegrond verklaard, namelijk voor die heffingsperioden waarvoor de heffingsveror-deningen nog niet rechtsgeldig waren in verband met de vertraagde goedkeuring. Overigens is het bezwaar ongegrond bevonden ook waar het de grief betreft van de conformiteit van de heffingsgrondslag ‘eerste ontvanger in Nederland’ met de Accijnsrichtlijn. Bovenstaande zaken hebben betrekking op de periode 2006 tot juli 2008. Er moet nog uitspraak worden gedaan over de procedure voor zover die betrekking heeft op de periode juli 2008 tot heden.

TuchtrechtDe productschappen zijn overeengekomen om ten behoeve van handhaving autonome verordeningen tuchtgerecht een gemeenschap-pelijk secretariaat op te richten en wel bij het Instituut voor Agrarisch Recht. In het verslagjaar zijn geen zaken voor het tuchtgerecht gebracht.

18PW Jaarverslag 2012

Bestuur

19PW Jaarverslag 2012

Markt

Marktonderzoek

Het doel van het marktonderzoek van het Productschap Wijn is inzicht krijgen in de samenstelling en ontwikkeling van de Nederland-se consumentenmarkt voor wijn. Het productschap maakt hierbij gebruik van de volgende bronnen:

■ accijnsopbrengsten;■ cijfers Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS);■ heffing Productschap Wijn;■ marktonderzoek GfK (op beperkte schaal).

Marktonderzoek 2012Het Productschap Wijn heeft jarenlang marktonderzoek laten uitvoeren naar de ontwikkelingen in de Nederlandse Wijnmarkt door diverse onderzoeksbureaus. Met de verkregen resultaten werd een goed inzicht verkregen in de Nederlandse wijnmarkt en deze resultaten waren voor alle ondernemers beschikbaar. De resultaten werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in maart. De laatste jaren is het marktonderzoek echter steeds meer onder druk komen te staan. Uit de in 2011 gehouden ondernemerspeiling bleek dat veel ondernemingen vinden dat het productschap moet focussen op bepaalde kerntaken en dat men het uitvoeren van marktonder-zoek van minder belang acht. Evenwel heeft het productschap enig inzicht in de Nederlandse markt nodig voor de goede uitvoering van bepaalde andere taken, onder andere op het gebied van milieu, EU statistieken, verantwoord alcoholgebruik en MVO. In 2011 heeft het bestuur daarom besloten alleen beperkt marktonderzoek uit te laten voeren ten behoeve van deze andere activiteiten. De bijeenkomst marktgegevens is in 2012 niet meer georganiseerd.

Wijnverkoop in Nederland De totale wijnverkoop is, voor wat betreft volume, in Nederland met 1% gestegen. De omzet is met 2% gestegen. De prijs van een fles stille wijn is gestegen naar € 2,81 per fles. Frankrijk levert het meeste wijn aan Nederland, 31%, gevolgd door Zuid-Afrika met circa 23%, Chili heeft 9% van de wijnimport voor zijn rekening genomen evenals Duitsland. Italië en Spanje hebben hun marktaan-deel toe zien nemen, net als Argentinië en Australië. De aandelen van Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Chili zijn afgenomen.Het aandeel van witte wijn is met ongeveer 2% toegenomen, het aandeel van rode en rosé wijn is afgenomen.

20PW Jaarverslag 2012

Markt

Resultaten CBS

WIJNINVOER IN HL NAAR OORSPRONG

EUROPESE UNIE 2007 2008 2009 2010 2011

België 151.725 99.611 119.425 138.792 149.126

Bulgarije 1.750 1.817 400 579 253

Cyprus 124 1 83 17

Denemarken 185 398 333 473 362

Duitsland 606.794 758.055 836.579 796.610 699.540

Estland 594 20 0 0

Finland 6.159 273

Frankrijk 1.305.591 1.234.725 1.136.266 1.132.338 1.017.396

Griekenland 8.091 5.831 3.447 2.875 3.239

Hongarije 826 879 344 149 90

Ierland 5.719 6.873 3.461 19.907 5.237

Italië 417.507 425.877 471.073 497.947 420.793

Letland 525 28 0 669 811

Litouwen 0

Luxemburg na 2004 3.514 1.810 1.861 728 369

Malta 50 37 56 132 393

Oostenrijk 2.600 5.731 83.826 8.879 8.696

Polen 450 153 0

Portugal 136.548 112.472 140.819 148.226 114.906

Roemenië 372 1 6 6 37

Slovenië 10 275 0 214

Slowakije 0

Spanje 423.476 443.568 400.586 425.926 342.409

Tsjechië 1.623 78 60 29 322

Verenigd Koninkrijk 140.416 145.581 141.675 215.486 125.982

Zweden 219 5 26 284 604

Overige landen 0 63

Totaal EU 3.208.699 3.243.390 3.340.691 3.396.277 2.891.130

21PW Jaarverslag 2012

Markt

DERDE LANDEN 2007 2008 2009 2010 2011

Argentinië 114.984 136.896 131.376 140.365 92.437

Australië 207.354 175.871 165.495 163.055 135.055

Brazilië 913 1.887 571 0 655

Bulgarije

Chili 276.913 263.398 287.056 314.330 251.708

China 3.220 2.142 1.551 1.263 1.419

Georgië 265 0 0

Israël 1.305 1.260 706 911 661

Macedonië 0 0

Marokko 40 90 38 0 180

Mexico 0 222

Moldavië 0 197

Nieuw-Zeeland 13.047 8.474 15.436 21.412 26.681

Turkije 479 318 44 182 172

Verenigde Staten 134.047 13.882 15.389 24.174 26.121

Zuid-Afrika 306.255 300.117 273.457 265.071 249.155

Zwitserland 10 2.017 291 0 279

Overige landen 18.465 6.637 3.130 3.592 4.388

Totaal derde landen 1.077.032 909.040 894.540 934.355 789.330

Totaal EU 3.208.699 3.243.390 3.340.691 3.396.277 2.891.130

TOTAAL 4.285.731 4.152.429 4.235.231 4.330.632 3.680.460

22PW Jaarverslag 2012

Markt

WIJNINVOER IN WAARDE * € 1.000,-

EUROPESE UNIE 2007 2008 2009 2010 2011

België 28.749 30.908 31.642 36.438 37.045

Bulgarije 296 245 58 83 35

Cyprus 41 56 6

Denemarken 129 304 223 277 232

Duitsland 86.393 113.363 127.141 123.509 118.250

Estland 63 3 22 0

Finland 1295 39

Frankrijk 334.648 336.295 297.169 310.683 301.069

Griekenland 1.415 1.161 819 702 746

Hongarije 105 110 108 80 54

Ierland 875 689 455 2.642 1247

Italië 88.524 98.752 107.819 113.618 119.704

Letland 131 21 0 143 174

Litouwen

Luxemburg 1.098 580 583 334 147

Malta 175 136 144 395 507

Oostenrijk 1.506 2.534 2.856 2.889 3.388

Polen 563 43 0

Portugal 43.973 41.538 43.499 40.915 30.054

Roemenië 69 38 2 2 47

Slovenië 5 137 81

Slowakije

Spanje 75.078 81.074 73.759 76.377 72.576

Tsjechië 220 34 30 20 84

Verenigd Koninkrijk 20.374 29.331 28.750 50.662 47.301

Zweden 77 2 6 58 154

Overige landen 63

Totaal EU 684.502 737.123 715.265 761.178 733.003

23PW Jaarverslag 2012

Markt

DERDE LANDEN 2007 2008 2009 2010 2011

Argentinië 21.462 27.167 26.118 31.159 20.364

Australië 50.657 46.506 45.751 44.225 35.639

Brazilië 389 908 252 287

Bulgarije

Chili 55.675 52.683 59.809 67.921 55.452

China 335 270 198 179 190

Georgië 97 0

Israël 427 460 269 320 252

Macedonië 0

Marokko 9 27 16 50

Mexico 50

Moldavië 39

Nieuw-Zeeland 5.485 4.705 7.650 8.667 10.736

Turkije 99 85 10 54 44

Verenigde Staten 25.631 4.626 4.661 6.990 7.669

Zuid-Afrika 50.351 52.329 49.632 51.954 51.189

Zwitserland 5 1.001 140 601

Overige landen 7.112 1.846 1.567 1.612

Totaal derde landen 217.637 195.145 194.506 213.045 184.174

Totaal EU 684.502 722.760 715.265 761.178 733.003

TOTAAL 902.139 922.658 909.771 974.223 917.177

2007 bijgeschat per 1 mei 20082008 bijgeschat per juli 20092009 bijgeschat per 29 juli 20102010 bijgeschat per 12 augustus 20112011 bijgeschat per 1 oktober 2012

Accijnsopbrengsten Nederland (bron: Ministerie van Financiën)

In 2012 waren de opbrengsten van accijns in Nederland als volgt:

Wijnaccijns € 276,5 miljoen

Tussenproducten € 25,7 miljoen

Totaal € 302,2 miljoen

24PW Jaarverslag 2012

Product en Dienst

25PW Jaarverslag 2012

Product en Dienst

Milieu

In maart 2012 heeft het Productschap Wijn aan alle wijnimporteurs een overzicht verstrekt, op basis van hun import, van het aantal in de handel gebrachte liters met de overeenkomstige hoeveelheden verpakkingsmateriaal. Dit overzicht kon, in sommige gevallen vermeerderd met niet-wijngerelateerd verpakkingsmateriaal, direct gebruikt worden voor de aangifte van de verpakkingenbelasting.

In 2008 is een belasting op verpakkingen van kracht geworden. Ondernemers hebben in 2012 aangifte moeten doen over 2011 bij de Belastingdienst indien de hoeveelheid verpakkingsmateriaal 50.000 kg of meer was. De aangifte betrof de hoeveelheid verpak-kingsmateriaal, uitgesplitst naar soort materiaal.

In 2008 hebben het Productschap Wijn en de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren een overeenkomst gesloten met de Belastingdienst voor een vereenvoudigde regeling ter verlichting van de administratieve lasten. De vereenvoudigde regeling houdt in dat bij de bepaling van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal waarover verpakkingenbelasting moet worden betaald, kan worden uitgegaan van het aantal liters wijn dat in de betreffende periode voor het eerst in Nederland aan een ander ter beschikking is gesteld. Aan de hand van een formule wordt het aantal liters omgerekend naar de hoeveelheid verpakkingen per materiaalsoort waarover belasting verschuldigd is. De Belastingdienst heeft voor 2011 en 2012 ingestemd met de vereenvoudigde regeling. Per 1 januari 2013 is de verpakkingenbelasting afgeschaft. Met ingang van 1 januari 2013 gaat het Afvalfonds Verpakkingen ondernemingen die per jaar 50.000 kilogram of meer verpakkingsmateriaal op de markt brengen een Afvalbeheersbijdrage Verpak-kingen in rekening brengen. De bestaande sectorafspraken met de Belastingdienst worden in 2013 gerespecteerd. Het tarief per liter wijn bedroeg in 2012 € 0,0465 en wordt in 2013 € 0,03496 exclusief BTW.

Verpakking per liter wijn In 2012 is net als in 2010 door het secretariaat van het Productschap Wijn onderzoek gedaan naar het gemiddeld gewicht van de verpakking van één liter wijn, deze gewichten zijn voor 2013 van toepassing. Het betreft alle verpakkingen met uitzondering van glas. Voor het glasgewicht vinden er al jaarlijks twee metingen plaats conform een voor dit doel speciaal opgesteld protocol. Doel van dit onderzoek is om, indien mogelijk, nog nauwkeurigere kengetallen vast te stellen die kunnen dienen als forfaitaire getallen bij de aangifte van de verpakkingenbelasting. Deze kengetallen zijn vastgesteld op grond van een analyse van de logistieke keten van de wijnsector en de verpakkingsmaterialen die daarin worden gebruikt. Daarbij is gebruik gemaakt van diverse beschikbare bronnen en gegevensbestanden. Op basis van een analyse van de logistieke keten is een rekenmodel opgezet om de kengetallen te berekenen. Voor de modelberekeningen is via een steekproef bij 9 importeurs het gemiddelde gewicht vastgesteld van alle gebruikte verpakkingen en verpakkingscomponenten.

Het onderzoek heeft een goed beeld gegeven van de belangrijkste verpakkingen en hun gemiddelde gewicht. Samen met het aandeel van deze verpakkingen in de totale verpakking van wijn, is een goed overzicht ontstaan van de te hanteren kengetallen. De representativiteit van de steekproeven is adequaat om voor de belangrijkste verpakkingen betrouwbare uitspraken te kunnen doen. De gegevens, met uitzondering van het glasgewicht, zullen worden gebruikt voor de opgave van de verpakkingenbelasting 2013.

26PW Jaarverslag 2012

Product en Dienst

Op basis van het onderzoek van 2010 zijn de volgende hoeveelheden verpakkingsmaterialen berekend als representatieve kengetal-len voor de wijnsector voor 2012:

gram / liter wijn

Glas 538,30

Aluminium 0,57

Overig metaal 1,11

Kunststof 2,23

Biokunststof 0,00

Papier, karton 62,33

Hout 2,01

Andere materiaalsoorten 0,19

Per liter wijn zal in 2012 de verpakkingenbelasting op 4,65 eurocent uitkomen tegen 4,60 eurocent in 2011.

Het onderzoek van 2012 geeft onderstaande resultaten:

gram / liter wijn

Glas 537,44

Aluminium 0,75

Overig metaal 1,19

Kunststof 2,47

Biokunststof 0,00

Papier, karton 73,00

Hout 13,26

Andere materiaalsoorten 0,25

Per liter wijn zal in 2013 de Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen op 3,50 eurocent uitkomen.

27PW Jaarverslag 2012

Product en Dienst

Ontwikkelingen gemiddeld glasgewichtBelangrijkste component bij de wijnverpakkingen is het glas. Onderstaand overzicht geeft een beeld van de ontwikkeling van het gemiddeld glasgewicht per liter wijn.

Jaar gr/l wijn

2012 537,4

2011 538,3

2010 542,3

2009 533,3

2008 559,3

2007 569,3

2006 564,2

2005 554,5

2004 557,8

2003 565,5

2002 576,7

2001 587,7

RecycledoelstellingenVoor alle verpakkingsmaterialen geldt dat minstens 70% gerecycled moet worden. Voor de afzonderlijke materialen gelden de vol-gende eisen:

Materiaal Doelstelling EU Doelstelling NL

Glas 60% 90%

Papier en Karton 60% 75%

Kunststof 22,5% 2010: 38% 2012: 42%

Metaal 50% 85%

Hout 15% 25%

Totaal hergebruik 55-80% 70%

Totaal nuttige toepassing 60% 75%

Accijns- en BTW-verhoging

BTW-verhoging per 1 oktober 2012Op 25 mei 2012 hebben de fracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie het Begrotingsakkoord 2013 gesloten. Dit Begrotingsakkoord is op Prinsjesdag gepresenteerd en omvat een pakket van consolidatie- en hervormingsmaatregelen. Vóór het zomerreces hebben de Tweede en de Eerste Kamer reeds ingestemd met een verhoging van het algemene BTW-tarief per 1 oktober 2012 met 2 procentpunt naar 21 procent. Van de budgettaire opbrengst van ruim € 4 miljard, wordt komend jaar €1,5 miljard ingezet voor versterking van de koopkracht van in het bijzonder huishoudens met een laag inkomen. Men gaat het nieuwe BTW-tarief van 21% gebruiken voor goederen en diensten die worden geleverd vanaf 1 oktober 2012. Hierbij is volgens de wet de leveringsdatum bepalend. En dus niet de factuurdatum.

De BTW wordt berekend over de verkoopprijs, dus ook over de accijns.

28PW Jaarverslag 2012

Product en Dienst

Accijnsverhoging per 1 januari 2013Met ingang van 1 januari 2013 zijn de accijnstarieven op wijn met ruim 18% verhoogd.

De accijns op stille wijn (meer dan 8,5% vol. alc., maar niet meer dan 15% vol. alc.) wordt met maarliefst 18,42% verhoogd. De accijns op mousserende wijn blijft gelijk aan het nu geldende tarief.

Onderstaand een overzicht van de nieuwe accijnstarieven.

2012 2013

Wijn per hl a. maximaal 8,5% vol alcohol € 35,28 € 41,78

b. meer dan 8,5%, maar niet meer dan 15% vol alcohol € 70,56 € 83,56

c. meer dan 15% vol alcohol € 122,75 €122,75

Mousserende wijn per hl a. maximaal 8,5% vol alcohol € 45,63 € 45,63

b. meer dan 8,5% vol alcohol € 240,58 € 240,58

Tussenproducten per hl a. maximaal 15% vol alcohol € 87,14 € 100,22

b. meer dan 15% vol alcohol € 122,75 € 141,17

Mousserende tussenproducten per hl a. maximaal 15% vol alcohol € 240,58 € 240,58

b. meer dan 15% vol alcohol € 240,58 € 240,58

Voedselveiligheid

HygiënecodesHet Productschap Wijn geeft hygiënecodes uit voor zowel producenten als importeurs van wijn. Door naleving van de voorschriften van de codes voldoen producenten en importeurs aan de wettelijke (HACCP-)verplichtingen op het gebied van voedselveiligheid. In 2008 zijn beide codes geëvalueerd en in 2009 en 2010 zijn daar waar nodig wijzigingen doorgevoerd. De aangepaste Hygiëne-code voor de wijnsector is door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport goedgekeurd op 17 mei 2011. Deze goedkeu-ring is op 23 juni 2011 in de Staatscourant gepubliceerd. De nieuwe Hygiënecode voor de Nederlandse wijnproducenten is op 1 september 2012 goedgekeurd en gepubliceerd.

Pesticidenresiduen en ochratoxine A Ondernemingen moeten maatregelen nemen om de gezondheidsrisico’s van de levensmiddelen die zij verhandelen zo klein mogelijk te maken1. Daarvoor moet een HACCP-analyse worden gemaakt. Door middel van deze analyse worden alle risico’s tijdens inkoop, productie, transport, opslag en verkoop in beeld gebracht en de ernst van de gevaren beschreven. Daarnaast moet worden aan-gegeven hoe de risico’s worden beperkt en hoe vervolgens wordt bepaald of de risico’s afdoende beperkt zijn. In dit kader is een wijnhandelaar verplicht de aanwezigheid te onderzoeken van pesticidenresiduen en ochratoxine A (OTA) in de wijn die door hem op de markt wordt gebracht.

Het Productschap Wijn heeft met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) afgesproken dat het productschap deze

1 Volgens Verordening EG nr. 852/2004

29PW Jaarverslag 2012

Product en Dienst

verplichting van de individuele ondernemers op zich neemt. Het productschap laat jaarlijks een representatief onderzoek uitvoeren naar het voorkomen van pesticidenresiduen en OTA in wijn. Als blijkt dat de wettelijke normen worden overschreden, dan informeert het productschap de betrokken ondernemingen hierover direct, zodat zij de voorgeschreven maatregelen kunnen nemen. De NVWA heeft als voorwaarde gesteld dat wijnhandelaren bij een eventuele controle door de NVWA op de hoogte moeten zijn van de resulta-ten van het onderzoek van het productschap en deze desgewenst moeten kunnen tonen.

In 2011 is representatief onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van pesticidenresiduen en OTA in wijn. Dit onderzoek is uitge-voerd door een laboratorium dat werkt volgens ISO 17025 en dat door Sterlab is erkend. Uit het onderzoek zijn geen overschrijdin-gen van de toegelaten hoeveelheden gebleken. Voor 2012 wordt het onderzoek begin 2013 uitgevoerd.

Etikettering

Allergenendeclaratie Met ingang van 1 juli 2012 is met verordening (EU) Nr. 579/2012 de Europese regelgeving ten aanzien van de vermelding van de allergene stoffen in wijn gewijzigd. Het betreft hier een wijziging van artikel 51 van de etiketteringsverordening 607/2009. Indien wijn is geklaard met behulp van eiwit van ei of melk bestaat de kans dat er residuen van deze stoffen achterblijven in de wijn. Deze residuen kunnen allergische reacties veroorzaken. Vanaf het oogstjaar van 2012 moet de aanwezigheid van deze stoffen in wijn daarom op het etiket worden vermeld. Oogstjaren vòòr 2012 vallen hier dus buiten. Wijn die vòòr 1 juli 2012 is geëtiketteerd of in bulk in de EU is geïmporteerd valt niet onder de verplichting. De verplichting is verder niet van toepassing indien, bij gebruik van de betrokken klaringsmiddelen, de aanwezigheid van residuen niet kan worden aangetoond. Hierbij geldt de voorwaarde dat gebruik is gemaakt van analysemethoden die voldoen aan de presta-tiecriteria die zijn vastgesteld door de OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin). De vermeldingen op flessen die bestemd zijn voor de Nederlandse markt moeten officieel in de Nederlandse taal worden gesteld. Op grond van het Warenwetbesluit etikettering van levensmiddelen dient de vermelding vooraf te worden gegaan door het woordje “be-vat”. Voor ei: “Bevat ei”, “Bevat eiproteïne”, “Bevat eiderivaat”, Bevat eilysozym” of “Bevat eialbumine”. Voor melk: “Bevat melk”, “Bevat melkderivaat”, “Bevat melkcaseïne” of “Bevat melkproteïnen”. De verplichte vermelding van sulfieten is ongewijzigd.Naast de schriftelijke vermelding mag ook een logo worden toegevoegd.

Biologische wijn De verordening voor het produceren van biologische wijn is in 2012 goedgekeurd en gepubliceerd in het publicatieblad van de Europese Unie L71 van 9 maart 2012. Het betreft Uitvoeringsverordening (EU) Nr. 203/2012 van de Commissie van 8 maart 2012.

Er bestond officieel tot nu toe alleen wijn van biologisch geteelde druiven. Met ingang van 1 augustus 2012 is het mogelijk om of-ficieel biologische wijn te maken en te etiketteren.

Enkele verschillen met de normale vinificatie: ■ De gebruikte hoeveelheden sulfiet; voor rode wijn maximaal 100 mg/liter met een resterend suikergehalte van < 2 gram per

liter. Voor witte en roséwijn maximaal 150 mg/liter, ook met een resterend suikergehalte van < 2 gram per liter. Voor alle andere wijnen moet het maximale zwaveldioxidegehalte 30 mg/liter minder zijn dan de toegestane gehaltes bij de niet biologische wijn, zoals die bepaald zijn op 1 augustus 2010 overeenkomstig bijlage I B bij verordening (EG) nr. 606/2009.

■ Een aantal oenologische processen, procédés en behandelingen wordt verboden: • Concentratie middels afkoeling;

30PW Jaarverslag 2012

Product en Dienst

• Wijnsteenstabilisatie door elektrodialyse of kationenwisselaars; • Gedeeltelijke desalcoholisatie. ■ Een ander aantal procédés processen en behandelingen wordt alleen nog onder bepaalde voorwaarden toegestaan: • Warmtebehandling; • Centrifugering en filtratie met of zonder toeslagstoffen. Na beoordeling vóór 1 augustus 2015 door de Commissie is het de bedoeling dat deze bewerkingen geleidelijk worden afgeschaft of verder beperkt worden in het gebruik. Er is een bepaling dat opgeslagen wijn, die aantoonbaar voldoet aan de vereisten van deze biologische wijnbepalingen, op het etiket het woord “biologisch” en het daarbij behorende Europese logo mag gebruiken.

Op 12 juni 2012 is door het Productschap Wijnin samenwerking met de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, over dit onderwerp een informatiemiddag georganiseerd. Hier hebben o.a. sprekers van het Ministerie van Volksgezondheid, Wel-zijn en Sport, de STIVA en Control Union hun licht laten schijnen over “biologische wijn”. De middag werd goed bezocht

Alcohol en maatschappij

Drank- en HorecawetDe Eerste Kamer heeft op 22 mei 2012 het nieuwe wetsvoorstel van de Drank- en Horecawet aangenomen. Hiermee is een eind gekomen aan een traject van bijna 9 jaar. Gemeenten krijgen met deze nieuwe wet de mogelijkheid om een alcoholafdeling van een supermarkt te sluiten als die supermarkt voor de derde keer in één jaar drank verkoopt aan iemand die jonger is dan 16 jaar. Daarnaast mogen jongeren onder de 16 jaar geen alcoholhoudende drank meer bij zich hebben op de openbare weg en op alle plaatsen die voor publiek toegankelijk zijn, zelfs als dat is tegen betaling op bepaalde tijdstippen of voor een beperkt publiek. Van belang is ook de wijziging van artikel 13, tweede lid. Dit gaat nu als volgt luiden: “Het is verboden in een slijtlokaliteit alcoholhoudende drank te verstrekken voor gebruik ter plaatse, tenzij het betreft verstrekking om niet door een persoon die in die slijtlokaliteit dienst pleegt te doen en die verstrekking tot doel heeft een klant die daarom verzoekt een alcoholhoudende drank die in dat slijterbedrijf verkrijgbaar is te laten proeven”. Dit houdt in dat, na inwerkingtreding van de wijzigingen op 1 januari 2013, het toegestaan wordt om in een slijterij gratis wijn te laten proeven. Dit geldt dus niet voor bedrijven zonder slijtvergunning. De Tweede Kamer heeft in de tweede helft van 2012 een initiatiefwetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd tot wijziging van de Drank- en Horecawet onder andere om de leeftijdsgrens voor het kopen van wijn en bier (zwak alcoholische dranken) te verhogen van 16 naar 18 jaar. Het is niet de verwachting dat dit op korte termijn (2013) van kracht zal worden.

Verantwoord alcoholgebruikGelukkig gaan verreweg de meeste consumenten op een verantwoorde manier met wijn om. Voor deze mensen heeft wijn te maken met genieten, ontspannen en gezellig samenzijn.

Goed alcoholbeleid erkent dat er voor- en nadelen zijn verbonden aan de alcoholconsumptie en focust op het terugdringen van de schadelijke effecten van overmatige consumptie. Matige alcoholconsumptie kan positieve effecten hebben op de gezondheid, zoals een verminderde kans op hart- en vaatziekten en op ouderdomssuikerziekte. Helaas is er ook sprake van misbruik doordat mensen teveel drinken, op te jonge leeftijd drinken of onder omstandigheden waarin dit niet gewenst is zoals bij zwangerschap, in combina-tie met medicijnen, in het verkeer of op het werk.

31PW Jaarverslag 2012

Product en Dienst

Het beleid moet erop gericht zijn mensen te informeren over de voor- en nadelen van alcoholconsumptie, zodat zij in staat worden gesteld verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gedrag. Gelukkig erkent ook de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport steeds meer dat het primair de burger zelf is die verantwoordelijk is voor de eigen keuzes.

De branche kiest voor een aanpak die internationaal bekend is onder “harm reduction” Deze benadering bestaat uit:■ het vergroten van de eigen verantwoordelijkheid van de consument;■ het beperken van de schadelijke effecten van overmatige alcoholconsumptie;■ het waar nodig veranderen van de drinkcultuur.In de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) werken de producenten en importeurs van alcoholhoudende dranken in Nederland samen aan de bestrijding van alcoholmisbruik en het promoten van verantwoorde alcoholconsumptie. De branche heeft daar groot belang bij. Alcoholmisbruik is slecht voor het individu, de samenleving en ook voor het bedrijfsleven, die daarmee de maatschappelijke acceptatie van hun product ziet dalen. STIVA stelt zich ten doel:■ met alle betrokken partijen de dialoog te starten over een gerichte aanpak;■ het bevorderen van verantwoord marktgedrag met behulp van zelfregulering;■ het verstrekken van informatie over verantwoorde alcoholconsumptie;■ het samen met andere partijen een campagne op te zetten, gericht op het niet drinken onder de 16 jaar;■ te bepleiten dat ook jongeren aangesproken kunnen worden als zij alcoholhoudende dranken kopen, waarvoor ze de wettelijke

leeftijd nog niet hebben bereikt;■ ondersteuning van voorlichtingsprogramma’s voor scholen (leerlingen, leerkrachten en ouders);■ het bevorderen van onderzoek naar zowel verantwoorde als overmatige alcoholconsumptie.

Samen met de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) heeft het productschap afgevaardigden namens de wijnsector in het (dagelijks) bestuur van STIVA. Het productschap draagt ook voor een belangrijk deel bij in de kosten van STIVA.

STIVA heeft haar eigen beleidsvisie geformuleerd als voorzet om ook in Nederland de komende jaren tot een gerichte aanpak van al-coholmisbruik te komen. STIVA wil een nieuwe dialoog op gang brengen tussen alle betrokken partijen. Geen ideologische discussie, maar een debat over een praktische aanpak, gefocust op wat partijen bindt in plaats van wat hen scheidt. Onderstaand een aantal activiteiten van STIVA.

Logo “Geen 16? Geen druppel” In 2010 werd het logo “Geen 16? Geen druppel” gepresenteerd. Dit logo is tot stand gekomen in samenwerking met alle stakehol-ders in de alcoholbranche. Het begin van een publiek-private samenwerking gericht op vermindering van het alcoholmisbruik onder jongeren. Het doel van dit logo is om ouders en jongeren duidelijk te maken dat jongeren geen alcohol drinken moeten drinken onder de 16 jaar.

Het logo wordt gebruikt door alle leden van de Werkgroep Alcohol en Jongeren. Deelnemers aan de Werkgroep Alcohol en Jongeren zijn: het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Koninklijke Horeca Nederland, NOC*NSF, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, Trimbos Instituut en de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie.

BOBOp 8 januari 2012 ondertekende Veilig Verkeer Nederland (VVN) met het Productschap Wijn, de Commissie Gedistilleerd van het Productschap Dranken, de Nederlandse Brouwers en de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie een driejarige samenwerking. Deze samenwerking kreeg voor het eerst gestalte in 2001. Sinds 14 december 2001 kent Nederland Bob. De Bob-campagne is een gezamenlijk initiatief van Veilig Verkeer Nederland (VVN), het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) en importeurs en produ-centen van bier, wijn en gedistilleerde dranken. De Bob-campagne dankt het succes aan de simpele en positieve boodschap: 100%

32PW Jaarverslag 2012

Product en Dienst

Bob 0% op. Deze brede publiek-private samenwerking staat onder regie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en omvat drie groepen. Overheden (rijk, provincies, gemeenten, politie en justitie), maatschappelijke organisaties (Veilig Verkeer Nederland, TeamAlert) en de alcoholbranche met de horeca. Over het algemeen houden mensen zich beter aan de alcohollimiet en hanteren dus de Bob-afspraak. Het aantal overtredingen daalde van 4,1% in 2002 naar 2,4% in 2010. De Bob-afspraak is door de Nederlandse weggebruiker enthousiast omarmd. Vanaf het begin van de Bob-campagne is het aantal drankrijders en, nog belangrijker, het aantal slachtoffers als gevolg van alcohol in het verkeer sterk teruggelopen. Was er in 2000 nog sprake van 200 dodelijke slachtoffers, in 2009 was dat al teruggelopen tot 95. In dezelfde periode liep het aantal ziekenhuisslachtoffers terug van 3.200 naar 2.200.

Reclamecode voor Alcoholhoudende DrankenDe Nederlandse organisaties van producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerd en de organisaties van horeca, slijters en levensmiddelenhandel, achten het van groot belang dat de reclame voor alcoholhoudende drank op een verantwoorde manier geschiedt. Daarom zijn vanaf 1978 regels voor de reclame voor alcoholhoudende drank opgenomen in de Nederlandse Reclame Code: de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken (RvA). Op 1 januari 2012 is de nieuwe Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken in werking getreden. Nieuw in de Code is een artikel over digitale marketing en social media. Verder is de nieuwe definitie van reclame van de Nederlandse Reclame Code overgenomen. Tevens zijn er specificaties voor het toepassen van het logo en de slogan voor banners op internet opgenomen. Ook de handleiding is aangepast met daarin de achtergrond van een artikel en voorbeelden. Deze handleiding is ter ondersteuning om de code op de juiste manier toe te passen.

OvergangstermijnenVoor de artikelen 11, 15, 21, 29 en de toevoeging aan Art. 32 over banners op internet geldt een overgangsperiode van 3 maan-den. Deze artikelen traden op 7 januari 2012 in werking. Voor Art. 24 geldt een overgangstermijn van 6 maanden. Dit artikel is op 7 maart 2012 in werking getreden.

De belangrijkste wijzigingen zijn:■ Art. 7 is verscherpt met een toelichting waarin staat wat wel en niet mag ten aanzien van de combinatie alcohol en

werkgerelateerde situaties. ■ Art. 10 is uitgebreid met het promotionele item voetbalplaatjes en reclame-uitingen met sinterklaas of kerstman die specifiek

gericht zijn op minderjarigen. ■ Art. 11 is geredigeerd, zodat duidelijk wordt dat de leeftijdgrens voor 25 jaar van toepassing is voor alle reclame-uitingen

waarbij gebruikt wordt gemaakt van geënsceneerde situaties met scripts en modellen. ■ Art. 13 is verscherpt, zodat premiums tijdens een horecapromotie niet aan minderjarigen aangeboden mogen worden. ■ Art. 15 is toegevoegd zodat reclame geen enkele associatie heeft met illegale drugs. ■ Art. 20 is uitgebreid en waarbij gespecificeerd wordt dat ook voor boodschappenpakketten en prijzen bij wedstrijden en/of

acties geldt dat geen alcoholhoudende drank mag worden weggegeven. ■ Art. 21 is specifieker geworden ten aanzien van het vaststellen van de bereikcijfers bij evenementen. ■ Art. 24 is een nieuw artikel over digitale marketing en bevat extra voorwaarden waaraan reclame-uitingen in de vorm van

digitale marketing moeten voldoen. ■ Art. 29 is specifieker geworden ten aanzien van wat wel en niet mag bij de combinatie van alcohol en sportgerelateerde

situaties.

Overzicht Toetsingsaanvragen 2012In 2012 zijn er 50 toetsingsaanvragen ingediend. Ter vergelijking 52 in 2011 en 58 in 2010. In 2012 zijn er 13 klachten ingediend bij de RCC, waarvan 5 (voorzitters) toewijzingen. Er was een klacht ingediend over de commercial Warsteiner (Art. 1) en Aperol (Art. 18), maar beide zijn afgewezen. Ook in 2012 heeft STIVA een onderzoek naar jongerenzenders laten uitvoeren. Opvallend was dat MTV geen jongerenzender meer is. Een jongerenzender is een zender die gemiddeld meer dan 25% minderjarigen bereikt.

33PW Jaarverslag 2012

Product en Dienst

Jaarlijks Symposium Reclamecode voor Alcoholhoudende drankenOp vrijdag 9 november 2012 vond in het Hermitage in Amsterdam het jaarlijkse STIVA Symposium over verantwoorde alcoholmarke-ting plaats. Op 1 januari 2012 is de nieuwe code in werking getreden met als belangrijkste wijziging het nieuwe artikel over digitale marketing en sociale media. Tijdens dit symposium werd er kritisch gekeken waar we nu als branche staan en welke uitdagingen we nog kunnen verwachten.

Tijdens het symposium werden de eerste resultaten van het onderzoek naar de naleving van het artikel over digitale marketing en sociale media gepresenteerd. Twee experts in het reclamerecht Richard van Schaik (DLA Piper) en Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak Advertising + IP advocaten) lichtten de recente juridische ontwikkelingen op het gebied van (alcohol)marketing toe. Japo Ouwerkerk, manager Public Policy, Government Affairs & Communications Pepisco, deelde zijn ervaringen over de foodsector.Ten slotte gaf Farid Tabarki, Trendwatcher of the Year 2012, een kijkje in de toekomst van (digitale) marketing. Meer dan 150 professionals uit de alcoholbranche hebben het symposium bezocht.

JongerenpanelSTIVA is op 1 mei 2010 gestart met een jongerenpanel. Dit jongerenpanel zal naast de huidige toetsingscommissie televisie-, bioscoop- en radiocommercials gaan beoordelen aan de hand van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken. Met als doel om meer inzicht te krijgen wat jongeren nu zelf van de reclame-uitingen vinden en nagaan of deze verschillen met de meningen van de huidige leden van de toetsingcommissie. De adviezen van het jongerenpanel zijn aanvullend op het advies van de leden van de toetsingcommissie. Dat wil zeggen dat de adviezen van de huidige commissie leidend blijven. De adviezen van het jongerenpanel en de commissieleden zullen geregistreerd worden, zodat de verschillen in de beoordelingen inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Opmerkelijke verschillen tussen de adviezen van commissieleden en het jongerenpanel zullen tijdens de bijeenkomsten met de leden van het jongerenpanel besproken worden en er zal om nadere uitleg gevraagd worden. Het functioneren van het jongerenpanel zal na een jaar uitgebreid worden geëvalueerd.

Relevante websites: www.stiva.nl; www.alcoholcode.nl;www.alcoholonderde16natuurlijkniet.nl;www.genietmaardrinkmetmate.nl;www.pratenoveralcohol.nl;www.alcoholinfo.nl - Informatie over alcohol en een alcoholvraagbaak. www.uwkindenalcohol.nl - Feiten over alcohol en jongeren, tips voor ouders en handvatten bij de alcoholopvoeding. www.watdrinkjij.nl - De drinktest voor jongeren.

Handhaving leeftijdsgrenzen Het productschap werkt nauw samen met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) om de verkoop van wijn aan personen die de wettelijke leeftijd nog niet hebben bereikt, te voorkomen.

“Nog geen 20”Vanaf maart 2009 hanteert de supermarktbranche een verscherpte legitimatie-eis met als doel geen alcohol en tabak te verkopen aan jongeren onder de 16. De invoering van deze maatregel is gepaard gegaan met een campagne via de media, op internet, op de winkelvloer en een TV commercial, training van caissières en winkelmaterialen met het “Nog geen 20”-beeldmerk zoals flyers, kas-sabalkjes en stickers. Dit beeldmerk is ook doorgevoerd in het advertentiebeleid.

De inspanningen van de branche beginnen hun vruchten af te werpen. De naleving verbetert aanzienlijk en er is een groeiend begrip

34PW Jaarverslag 2012

Product en Dienst

bij klanten en bij jongeren voor de vraag om legitimatie. Voor de invoering van de legitimatiemaatregel was de gemiddelde naleving 15%. In 2011 bleek uit onderzoek door Universiteit Twente de naleving naar 32% gestegen te zijn. Bij de interne controles die het CBL en de CBL-leden zelf regelmatig doen, gaat het gemiddelde nalevingscijfer inmiddels richting 40%. Supermarkten hebben de na-leving van de leeftijdgrens dus steeds beter onder controle. Zweden, het land met de strengste regelgeving scoort het hoogst met een nalevingspercentage van 55%. Een andere belangrijke constatering is dat het aantal jongeren onder de 16 jaar dat alcohol probeert te kopen in de supermarkt van 13% in 2001 is gedaald naar 2% in 2011.

Wat houdt de maatregel concreet in? ■ Aan jongeren tussen 16 en 20 jaar die alcohol of tabak kopen, wordt hun legitimatie gevraagd; ■ Als zij 16 jaar of ouder zijn, is er geen probleem; ■ Is de koper jonger dan 16 óf is de alcohol of tabak bedoeld voor iemand anders die nog geen 16 is, dan mag de caissière de

alcohol of tabak niet meegeven; ■ Wanneer een jongere onder de 20 zijn of haar legitimatie niet laat zien, mag de alcohol of tabak ook niet meegegeven wor-

den;■ Smoezen als “ik betaal er toch gewoon voor”, “mijn ouders vinden het goed”, of “het is een cadeautje voor mijn opa” worden

niet geaccepteerd!■ Wanneer de alcohol in een groep wordt gekocht, wordt iedere jongere uit de groep onder de 20 jaar gevraagd om zijn of

haar legitimatie te laten zien.

Consument kent én waardeert legitimatiemaatregel supermarkten Uit het rapport ConsumentenTrends 2011 blijkt dat 96% van de Nederlanders de legitimatiemaatregel “Nog geen 20” van de super-markten kent. 56% vindt dat de leeftijdscontrole bijdraagt aan het terugdringen van alcoholgebruik bij jongeren. Uit eerder onderzoek bleek dat vrijwel iedereen die de maatregel kent het een goed initiatief vindt (95%). Een kleine 2% kan zich er echter niet in vinden. Dat boodschappers de door supermarkten ingestelde legitimatiemaatregel voor de aankoop van alcohol en tabak positief waarderen, blijkt ook uit het feit dat zij graag zouden zien dat de horeca dit voorbeeld volgt. 90-95% van de bood-schappers vindt dat de maatregel voor jongeren tot 20 jaar ook hier zou moeten worden ingevoerd.

ToezichtOmdat per 1 januari 2013 het toezicht op de Drank- en Horecawet overgaat naar de gemeenten, heeft het CBL de Code verantwoor-de alcoholverkoop in de supermarkt opgesteld. Alle gemeenten in Nederland hebben deze Code ontvangen. De Code beschrijft op welke wijze supermarktorganisaties omgaan met de wettelijke eisen voor de verkoop van alcohol in de supermarkt.

Strafbaarstelling jongeren in nieuwe DHWVanaf 1 januari 2013 zijn jongeren onder de 16 die in de publieke ruimte alcohol bij zich hebben strafbaar. In december 2012 heeft het ministerie van VWS samen met het Productschap Wijn en het CBL een grootscheepse flyeractie opgezet om jongeren én hun ouders op deze nieuwe regels te attenderen. Met steun van het Productschap Wijn zijn er ca. 5 miljoen flyers verspreid waarop behalve de nieuwe regel ook het legitimatiebeleid in de supermarkt nog een keer onder de aandacht werd gebracht.

Maatschappelijke stage Alcoholpreventie Het naleven van de leeftijdsgrenzen door de supermarkten moet goed door de supermarkten opgepakt worden. Daarnaast moeten ook jongeren en hun ouders zich bewust worden van de gevaren van teveel en te vroeg alcohol drinken. Het CBL heeft daarom sa-men met het Trimbos-instituut gewerkt aan een maatschappelijke stage alcoholpreventie waarin jongeren leren over wat alcohol is, de effecten van het drinken ervan op de hersenen en alternatieven voor 16-minners. Deze kennis moeten de leerlingen door middel van het ontwikkelen van flyers, muurkranten en quizzen overbrengen op anderen.

35PW Jaarverslag 2012

Product en Dienst

Stuurgroep Alcohol Research (SAR) Het Productschap Wijn financiert samen met de bier- en gedistilleerdsector onderzoek door TNO Kwaliteit van Leven (TNO) naar de werking van alcohol op het menselijke lichaam. Het overleg met TNO hierover vindt plaats in de Stuurgroep Alcohol Research (SAR). Op basis van de wetenschappelijke artikelen - die mede door TNO zijn geschreven - heeft het productschap een begrijpelijke brochure over alcohol en gezondheid ontwikkeld die in 2012 is uitgegeven.De SAR heeft in 2007 besloten om voor de werkzaamheden op het gebied van voorlichting een scientific communicator aan te stellen. Deze functie wordt vervuld door Mathijssen & Schouten, een gespecialiseerd bureau. Mathijssen & Schouten verzamelt de resultaten van wetenschappelijk onderzoek en communiceert deze waar nodig. Het bureau is ook verantwoordelijk voor het onder-houd van de database. Deze database bevat 60.000 artikelen over alcohol en is voor een ieder toegankelijk via www.alcoholengezondheid.nl. Het budget voor voorlichting wordt aangewend voor de scientific communicator. De bijdrage aan de SAR wordt in 2013 afgebouwd.

Wijninformatiecentrum

Het Wijninformatiecentrum (WIC) is het voorlichtingsbureau van het Productschap Wijn. De hoofdtaken van het WIC zijn:

■ het verstrekken van informatie zowel mondeling als via internet;■ het ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal;■ het ontwikkelen, in stand houden en toegankelijk houden van de bibliotheek;■ het actueel houden van de website;■ het coördineren van en communiceren over de Nationale Wijnweek.

Zowel professionals als consumenten zijn er welkom met hun vragen over het product wijn en alle aanverwante zaken. Het WIC geeft brochures uit zoals het WIC Oogstboekje en ander praktisch informatiemateriaal over wijn. Het WIC beheert een uitgebreide biblio-theek met bekende standaardwerken en is geabonneerd op ongeveer 65 verschillende tijdschriften uit binnen- en buitenland. Veel informatie van het WIC is via de website www.wijn.nl te raadplegen. De bibliotheek is op afspraak te bezoeken.

WIC Oogstboekje 2012In het WIC Oogstboekje, uitgave 2012 zijn beoordelingen van oogstjaren en bewaaradviezen opgenomen van diverse wijnge-bieden/wijnlanden van de afgelopen jaren 2007-2011. Het boekje bevat oogstgegevens en bewaaradviezen van maar liefst 26 wijnlanden. Verder is in het WIC Oogstboekje een handig register opgenomen van een groot aantal Franse, Spaanse en Italiaanse herkomstbenamingen en een overzicht van de import van wijn in Nederland in 2011. Tot slot zijn in het WIC Oogstboekje 2012 de kwalificaties van diverse bewaarwijnen opgenomen van de oude klassieke jaargangen van 1990 tot en met 1959. Het WIC Oogst-boekje 2012 is in een oplage van 15.000 stuks uitgegeven.

Nationale WijnweekJaarlijks organiseert de Stichting Nationale Wijnweek de Nationale Wijnweek. Doel is het goede imago van wijn te bewaken, de culturele positie van wijn in de markt te versterken en de kennis over wijn bij de Nederlandse consument te verhogen. De stichting tracht dit te bereiken door de bijzondere eigenschappen van wijn in de eerste week van oktober extra in het zonnetje te zetten. Ook ondersteunt, coördineert en begeleidt de stichting de door anderen ontwikkelde activiteiten op het gebied van wijn, zoals opleidingen en proeverijen. De ondersteunende werkzaamheden worden verricht door het Wijninformatiecentrum. De Nationale Wijnweek 2012 is gehouden van maandag 1 oktober tot en met zondag 7 oktober.

36PW Jaarverslag 2012

Product en Dienst

Open Dag Nederlandse WijngaardenSamen met de Stichting Nationale Wijnweek/Wijninformatiecentrum hielden, op zaterdag 29 en zondag 30 september 2012, 62 wijngaarden open dag voor de geïnteresseerde wijnliefhebber. De Open Dag Nederlandse Wijngaarden genoot veel belangstelling van pers en consumenten.De wijnbouw heeft in Nederland een grote vlucht genomen. Tot in de jaren negentig van de vorige eeuw telde Nederland maar enkele tientallen commerciële wijngaarden. De introductie van nieuwe druivenrassen bracht de wijnbouw in Nederland in een stroom-versnelling. Met als resultaat dat ons land nu ongeveer 160 commerciële wijngaarden telt. De helft hiervan is een hectare of groter. Er zijn zelfs al wijngaarden van rond de tien hectare. De totale oppervlakte aan wijngaarden wordt geschat op circa 200 hectare. De wijngaarden zijn in vrijwel alle provincies te vinden. In Gelderland liggen de meeste, maar ook in Groningen, Friesland en op Texel is er wijnbouw.

“Brood en Wijn”Op donderdag 4 oktober 2012 is voor de 32e keer de bijeenkomst “Brood en Wijn” georganiseerd in de Ridderzaal in Den Haag. Tijdens “Brood en Wijn” ontmoeten vertegenwoordigers uit de politiek, de overheid en het bedrijfsleven uit de brood- en wijnsector elkaar.

“Brood en Wijn” stond dit jaar in het teken van Ondernemerschap, Innovatie en Duurzaamheid. Daan Potjer, directeur/mede-eige-naar Simon Meijssen / Bakken met Passie en Marcel Kerkmeester, algemeen directeur Groupe LFE BV gaven een lezing over hoe zij de tools Innovatie en Duurzaamheid inzetten in hun bedrijfsvoering. Daarnaast gaf demissionair Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu zijn visie op Ondernemerschap in relatie tot Innovatie en Duurzaamheid.Tevens reikte hij aan acht leden van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) het hernieuwde keurmerk KVNW Register Wijnhandelaar uit. De bijeenkomst werd afgesloten met een buffet met brood- en wijnproducten. Het Voorlichtingsbu-reau Brood verzorgde het broodbuffet en het Productschap Wijn bood de gasten de gelegenheid om duurzame wijnen uit de gehele wereld te proeven.

WijnpenningHet Productschap Wijn kan de Wijnpenning toekennen aan iemand die zich door zijn activiteiten verdienstelijk heeft gemaakt voor de wijnbranche. Kandidaten worden in principe niet door het productschap genomineerd maar worden voorgedragen door bijvoor-beeld hun werkgever of een relatie. In 2012 is de wijnpenning uitgereikt aan:

De heer Th.A.M. Meijer, oud-voorzitter Productschap Wijn, maart 2012;De heer A.H.A.M. Kat, Wijnkoperij Okhuysen, juni 2012;De heer W. Onderwater, Noordman Wijnimport, september 2012.

ICT

De website www.wijn.nl bevat informatie voor iedereen die zakelijk met wijn te maken heeft, maar ook particulieren kunnen hier terecht. Op de website is onder andere informatie te vinden over oogstjaren, 42.414 geïmporteerde wijnen met verkoopadres-sen van 678 importeurs, Nederlandse wijngaarden, wijncursussen in Nederland, ScriptiePrijs Wijn, georganiseerde nationale en internationale wijnevenementen, marktgegevens, nationale en EU-wetgeving, hygiënecodes, verordeningen en sociaaleconomische en milieuaangelegenheden.

37PW Jaarverslag 2012

Product en Dienst

De top-10 van de meest geraadpleegde onderwerpen op de website in 2012 was:

1. Databank Wijnimport2. Homepage3. Fotodatabank4. Cursusdatabank5. Forum Vacatures6. Wijn-spijs combinaties7. Persoonlijke pagina importeurs8. Zoekscherm9. Nieuws/agenda10. Wijn bewaren

De meest gebruikte zoekwoorden waarop de website werd gevonden waren:

■ Wijn■ Spijs■ Rode wijnen■ Productschap■ Wine■ Sulfiet■ Oenoloog■ Wijninfo

Databank wijnimport De Databank wijnimport is een van de meest geraadpleegde onderdelen op de website. De databank bevatte in 2012 gegevens van 42.414 geïmporteerde wijnen, met adressen van 678 importeurs. Bij het productschap geregistreerde wijnimporteurs beheren zelf de gegevens voor de databank op het extranet van de website.

Databank cursussen/opleidingenIn 2012 bevatte de Databank cursussen/opleidingen op de website gegevens van 358 verschillende cursussen in Nederland bij 127 verschillende opleidingsinstituten. Het grootste deel van de opgenomen gegevens betreft wijncursussen. Daarnaast zijn gegevens te raadplegen van cursussen van opleidingsinstituten op het gebied van inkoop/distributie/logistiek, managementopleidingen, veilig-heid en milieu. De opleidingsinstituten beheren eveneens zelf de gegevens van de databank op het extranet van de website.

Digitale opgaveMet ingang van januari 2011 kunnen wijnhandelaren de opgave van het aantal in de handel gebrachte hectoliters wijn digitaal in-dienen. Wijnhandelaren kunnen door middel van een gebruikersnaam en wachtwoord inloggen op www.wijn.nl. Zij krijgen dan toe-gang tot een speciaal voor hen ingerichte persoonlijke homepage. Hier kunnen zij direct opgave doen voor de betreffende periode.

Naast het indienen van de opgaven via www.wijn.nl is het ook mogelijk om op de persoonlijke homepage de opgavengeschiedenis te bekijken. Wijnhandelaren kunnen direct zien welke opgaven de afgelopen drie jaar zijn ingediend. Naast de opgavengeschiede-nis is tevens per jaar een overzicht voor de verpakkingenbelasting opgenomen.

38PW Jaarverslag 2012

Arbeid

39PW Jaarverslag 2012

Arbeid

Het Productschap Wijn voert projecten uit op het gebied van scholing en arbeidsomstandigheden. Het doel van deze projecten is om kennis en vaardigheden van werknemers in de wijnbranche te verhogen en de arbeidsomstandigheden te optimaliseren. De afdeling Arbeid van het HPA ondersteunt het Productschap Wijn bij de werkzaamheden op deze beleidsterreinen op verzoek van werkgevers-organisaties en vakbonden.

Verankering Arbeid

Het project “Verankering Arbeid” heeft als doel het stimuleren van de beleidsontwikkeling op het terrein van arbeid in de agrofood-sectoren. Verankering van de factor arbeid in de productschappen en het verder vergroten van de betrokkenheid van de vakbonden binnen de productschappen wordt hiermee gerealiseerd. Vakbondsbestuurders en beleidsadviseurs van de vakbonden werken hierbij nauw samen met de sociaal secretarissen van de productschappen. Zij richten zich op het realiseren van een breed bestuurlijk draag-vlak voor projecten, maar eveneens om te zorgen dat projecten aansluiten bij de “werkvloer” in de agrofoodsectoren. Hierbij is een aantal randvoorwaarden benoemd. Het uitgangspunt voor projecten is het sectorbelang. Samenwerken in projecten waar het kan, maar niet als dwingende voorwaarde. Tevens zal bij activiteiten en projecten specifieke aandacht worden besteed aan de betrokken-heid en inzet van de achterbannen van werknemers- en werkgeversorganisaties. In 2010 is, na evaluatie, besloten het project voor de periode van vier jaar te verlengen.

ArbocatalogusAls gevolg van de wijziging per 1 januari 2007 van de Arbeidsomstandighedenwet hebben werkgevers- en werknemersorganisaties groothandel in wijn en dranken een arbocatalogus opgesteld. Om werkgevers en werknemers te informeren over de arbocatalogus zijn in 2011 vijf korte instructiefilmpjes ontwikkeld. Deze filmpjes geven informatie over gezond en veilig werken en kunnen gebruikt worden door werkgevers bij het bespreekbaar maken van arbobeleid in de organisatie.In 2013 wordt de digitale RI&E opnieuw getoetst.

Levensfasebewust PersoneelsbeleidIn 2008 is het project Levensfasebewust personeelsbeleid van start gegaan. De IVA, een onderzoeksbureau verbonden aan de Universiteit van Tilburg, heeft van het Productschap Wijn de opdracht gekregen dit onderzoek uit te voeren. In het voorjaar van 2011 zijn twee instrumenten ontwikkeld die de branche hulp bieden bij het toepassen van Levensfasebewust personeelsbeleid. Deze instrumenten zijn een Quick Scan, om oplossingen te bieden voor mogelijke problemen en een kaart waarop de sterke en zwakke(re) kanten van de wijnbranche worden weergegeven. Beide producten zijn verschenen in een gedrukte versie en zijn aan de 300 grootste wijnimporteurs gezonden. Bovendien zijn zowel de Quick Scan als de kaart op de website van het Productschap Wijn te raadplegen.

Wijnonderwijs

FHKNOp het gebied van wijnonderwijs wordt nauw samengewerkt met de FHKN. Dit is een samenwerkingsverband tussen FNV. CNV en de Unie op het gebied van scholing en onderwijs.

40PW Jaarverslag 2012

Arbeid

Nationale WijndocentendagIn oktober 2012 is de Nationale Wijndocentendag niet georganiseerd in verband met de verhuizing van het productschap naar Zoetermeer. De Nationale Wijndocentendag wordt nu georganiseerd op 13 maart 2013.

Magister ViniVanaf 2009 is het Examen Magister Vini modulair opgezet en krijgen de kandidaten meer begeleiding. In 2009 zijn twaalf kandida-ten gestart met het begeleidingstraject van het Examen Magister Vini. Dit traject wordt verzorgd door De Wijnacademie en bestaat uit colleges en proeverijen. In januari 2010 is het examen voor Module I afgenomen en in september 2010 is Module II geëxamineerd. Vervolgens is in januari 2011 het examen voor Module III afgenomen en in september van dat jaar is de laatste module geëxami-neerd, module IV. Twee kandidaten hebben alle module-examens in een keer gehaald, te weten Udo Göebel en Ibert van der Waal. Zij hebben in 2011 ook hun scriptie afgerond en ingeleverd. De scripties zijn goedgekeurd en beide zijn geslaagd voor het Examen Magister Vini. Op 26 januari 2012 is tijdens een feestelijke bijeenkomst het diploma aan hen uitgereikt.

In september 2011 is een nieuwe groep van 13 kandidaten gestart met het voortraject. In februari 2012 heeft deze groep het eerste examen, Module I, gedaan. Tevens vond in februari 2012 het herexamen voor Module III plaats. In september 2012 heeft het exa-men voor Module II plaatsvonden, toen vond tevens het herexamen van module IV plaats.

CursusdatabankDe cursusdatabank, die in 2006 door het productschap is ontwikkeld, telde eind 2012 358 verschillende cursussen. Het grootste deel (85%) betreft wijncursussen. Het aantal wijncursussen, dat in Nederland wordt aangeboden, groeit nog steeds.

ScriptiePrijs WijnOp 22 oktober 2012 is tijdens de Perswijn Winterproeverij in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar voor de zevende keer de Scriptie-Prijs Wijn uitgereikt.Winnaar van de ScriptiePrijs Wijn 2012 was Brittany Ryan met haar scriptie: The Benefits of Social Media Use Among Wine Resel-lers – A quantative study on Dutch wine resellers’ use of social media as marketing tools. Brittany heeft deze scriptie geschreven als afsluiting van haar studie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus School of History, Culture and Communication. De prijs is uitgereikt door de voorzitter van het Productschap Wijn, mevrouw Renée Bergkamp.De jury was zeer te spreken over de keuze van het onderwerp - actueel en nuttig voor de wijnbranche. Actueel omdat veel onderne-mers zich bezighouden met de zin en onzin van sociale media voor hun bedrijf. Brittany geeft een helder overzicht van de nieuwe communicatiemogelijkheden en hun consequenties. Ze heeft onderzocht hoe en waarom sociale media door Nederlandse wijnverko-pers worden ingezet en beantwoordt ook de vraag waarom een deel van de wijnverkopers er geen gebruik van maakt. Haar onder-zoek toont aan dat goed gebruik van sociale media een positief effect op de resultaten heeft. In haar conclusie geeft Brittany tips aan gebruikers, niet-gebruikers en marketeers die tot een zinvolle toepassing van sociale media kunnen leiden.Brittany Ryan wint met de ScriptiePrijs Wijn 2012 een bedrag van 1500 euro en een wijnreis naar de Champagne.Het Productschap Wijn heeft in 2012 in totaal 8 scripties ontvangen.

De ScriptiePrijs Wijn is een initiatief van het Productschap Wijn. Met het instellen van een jaarlijks toe te kennen prijs voor de beste scriptie over het onderwerp wijn wil het productschap belangstelling van hoogopgeleiden wekken voor de wijnsector.

Stichting WijnExamens NederlandHet Productschap Wijn participeert samen met de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren en de Commissie Slijters van het Productschap Dranken in de Stichting Wijnexamens Nederland (SWEN). De SWEN stelt normen op voor wijnexamens in Ne-derland en ziet erop toe dat wijnexamens professioneel en objectief worden afgenomen. Het aantal deelnemers aan SWEN examens groeit jaarlijks.

41PW Jaarverslag 2012

Arbeid

Register Wijndocent Om het wijnonderwijs in Nederland naar een hoger niveau te tillen, is het noodzakelijk om eisen te stellen aan het beroep van wijndocent. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren en het Productschap Wijn hebben gezamenlijk het initiatief genomen om een kwalificatie “SWEN Register Wijndocent”te ontwikkelen. Wijndocenten die aan de gestelde eisen voldoen mogen de titel “SWEN Register Wijndocent” voeren. De gestelde eisen worden in een examen getoetst. Het examen is bedoeld voor wijndo-centen die lesgeven op niveau 1 en/of 2 van de SWEN. Voorafgaand aan het examen kunnen de kandidaten een voorbereidingstraject volgen. Het Productschap Wijn heeft vier opleidingsin-stituten benaderd om een voorbereidingstraject te ontwikkelen.

In oktober 2013 wordt het eerste examen afgenomen.

Het examen bestaat uit het verzorgen van een les op SWEN 1 of SWEN 2 niveau.

Het zwaartepunt bij de beoordeling van het Examen Register Wijndocent ligt op didactische vaardigheden.

42PW Jaarverslag 2012

Medebewind

43PW Jaarverslag 2012

Medebewind

Wijn en Europese Unie

De verordening voor het produceren van biologische wijn is in 2012 goedgekeurd en gepubliceerd in het publicatieblad van de Europese Unie L71 van 9 maart 2012. Het betreft Uitvoeringsverordening (EU) Nr. 203/2012 van de Commissie van 8 maart 2012.

Er bestond officieel tot nu toe alleen wijn van biologisch geteelde druiven. Met ingang van 1 augustus 2012 is het mogelijk om of-ficieel biologische wijn te maken en te etiketteren.

EU-wijnproductieVolgens de laatste prognose (september 2012) bedraagt de totale Europese wijnproductie in het seizoen 2012-2013 bijna 148 miljoen hectoliter.

Wijnproductie in de Europese Unie x 1000 hl

LAND Seizoen 2005-2006

Seizoen 2006-2007

Seizoen 2007-2008

Seizoen 2008-2009

Seizoen 2009-2010

Seizoen 2010-2011

Seizoen 2011-2012

Seizoen 2012-2013*

Spanje 40.466 43.679 42.070 41.909 38.402 39.600 40.370 35.000Griekenland 3.977 3.947 3.512 3.873 3.366 3.100 2.450 3.250Duitsland 9.256 8.995 10.363 9.991 9.228 7.200 8.875 8.903Portugal 7.254 7.532 6.049 5.620 5.872 6.976 5.925 5.857Italië 53.062 54.600 49.100 50.470 50.665 45.170 43.459 41.557Luxemburg 135 124 142 130 135 115 135 105Frankrijk 52.553 53.025 46.547 42.806 46.743 45.662 50.200 42.937Oostenrijk 2.264 2.256 2.628 2.994 2.352 1.760 2.800 2.000Hongarije 3.567 3.271 3.222 3.460 3.198 2.500 2.720 1.874Slovenië 886 832 857 752 754 879 1.118 596Cyprus 197 218 149 147 147 110 100 99Tsjechië 439 434 821 773 570 222 714 470Slowakije 302 325 357 431 343 130 269 324Malta 70 65 48 32 37 nb 14 nbBulgarije 1.821 1.900 1.796 1.606 1.246 1.426 1.100 923Roemenië 5.500 5.014 5.289 6.786 6.703 4.900 5.357 4.059Overige EU landen 25 27 95 19 27 30 37 10

Totaal 181.774 186.244 173.045 171.799 169.788 159.780 166.000 147.964

* = raming

Afgeven importcertificaten In 2012 zijn geen invoercertificaten voor wijn meer afgegeven. Het HPA gaf invoercertificaten af voor de import van wijn uit niet-EU-lidstaten, indien de in te voeren hoeveelheid 30 hectoliter of meer was. In 2008 zijn nog 4.174 certificaten afgegeven. Met ingang van 1 augustus 2008 is deze certificatenregeling voor de wijnsector afgeschaft, wat een aanzienlijke lastenverlichting voor de bran-che betekende.

44PW Jaarverslag 2012

Nederlandse wijngaarden

45PW Jaarverslag 2012

Nederlandse wijngaarden

Nederlandse wijnproductie

In 2012 waren bij het Productschap Wijn 93 wijnproducenten geregistreerd met een totaal areaal van 120 hectare. Volgens het Wijngaardeniersgilde telt ons land echter 160 professionele en semi-professionele wijngaarden met een totaal oppervlakte van 200 ha. Een aanzienlijk verschil ten opzichte van hetgeen bij het Productschap Wijn stond geregistreerd. Het voorgaande kan vooralsnog alleen maar verklaard worden doordat de bij het productschap geregistreerde wijngaarden de werkelijk professionele wijngaarden zijn. Een raming van de productie in 2012 komt uit op ruim 5.000 hl.

Nationale Wijnkeuring

Op donderdag 6 en vrijdag 7 september 2012 is in Dorpshuis De Twee Marken in Maarn de Nationale Wijnkeuring 2012 gehou-den. De wijnkeuring is georganiseerd door het Wijninstituut Nederland in samenwerking met het Wijngaardeniersgilde. De wijnen zijn beoordeeld volgens het internationale OIV-100 puntensysteem. Het Productschap Wijn heeft medewerking aan deze keuring verleend. De Nationale Wijnkeuring telde dit jaar 169 ingezonden wijnen waarvan 58 een medaille hebben gekregen.

Alle wijnen zijn door vinologen geproefd en voorafgaand aan deze keuring, zijn de wijnen eerst analytisch onderzocht in een laboratorium in Geisenheim. Alleen de wijnen die analytisch akkoord waren bevonden, mochten mee doen aan de organoleptische keuring.

Het Wijngaardeniersgilde heeft in samenwerking met het Wijninstituut Nederland op zondag 16 september 2012 in Kasteel Groene-veld in Baarn de winnaars van de Nationale Wijnkeuring bekend gemaakt. Er is één gouden medaille uitgereikt. Het goud ging naar Wijngoed Montferland in de Gelderse Achterhoek. Naast de gouden medaille werden ook vierentwintig zilveren en drieëndertig bronzen medailles uitgereikt.

46PW Jaarverslag 2012

Financiën

47PW Jaarverslag 2012

Financiën

In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de financiën van het Productschap Wijn. Er wordt aandacht besteed aan de balans per 31 de-cember 2012, de financiële resultaten over 2012, de heffingen, financiële relaties en andere relevante aspecten.

Schilthuiskorting

Bij brief van 2 november 2007 heeft de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren bij het Productschap Wijn het verzoek gedaan om over te gaan tot invoering van de Schilthuiskorting voor de aangesloten leden. Het bestuur heeft ingestemd met dit verzoek. De Schilthuiskorting biedt bedrijfslichamen de wettelijke mogelijkheid om leden van ondernemersorganisaties een tegemoetkoming te verlenen op hun contributie voor die organisaties. Deze tegemoetkoming, gegeven door middel van een aftrek van het heffingsbe-drag, is bedoeld om de organisatiegraad te stimuleren. De aftrek kan niet meer dan de helft van de heffing bedragen.De Schilthuiskorting wordt verleend over de algemene heffing en over de bestemmingsheffing. De Schilthuiskorting bedraagt maxi-maal 50% van de algemene heffing en bedraagt voor de bestemmingsheffing maximaal 10% over 2012. De totale korting bedraagt maximaal 70% van de contributie met een maximum van € 10.000 per onderneming.

Balans per 31 december 2012

Rekening 2012

Financiële vaste activaBelegde gelden 1.855.200

totaal financiële vaste activa 1.855.200

Vlottende activaVorderingen 697.500

Overlopende activa 900

Rekening Courant met HPA 1.068.800

totaal vlottende activa 1.767.200

Liquide middelenBankrekeningen -

totaal liquide middelen -

totaal activa 3.622.400

PassivaEigen vermogenAlgemene reserve (163.500)

Bestemmingsreserves 3.700.000

totaal eigen vermogen 3.536.500

Vlottende passivaNog te betalen bedragen 85.900

totaal vlottende passiva 85.900

totaal passiva 3.622.400

48PW Jaarverslag 2012

Financiën

Toelichting op de balans

Belegde gelden

Rekening2012

Ingelegde middelen per 31 december 1.855.200

Marktwaarde per ultimo jaar

(18.277,49 participaties x koers 105,5500) 1.868.682

Het beleggingsbeleid van de akkerbouwproductschappen is vastgelegd in de ‘Verordening HPA beleggingsbeleid Akkerbouwproduct-schappen 2004’ die op 10 juni 2004 door het bestuur van het Hoofdproductschap Akkerbouw is vastgesteld.De essentie van deze verordening is:■ Het HPA belegt voor en in naam van de akkerbouwproductschappen PA, PDV en PW, de daartoe in aanmerking komende vaste

en vlottende middelen, waartoe de onderscheiden productschappen het HPA hebben gemachtigd;■ Het HPA voert een zodanig beleggingsbeleid dat de beleggingen steeds voldoen aan de kwaliteitscriteria van de Wet finan-

ciering decentrale overheden (Wet Fido). Bij deze wet ligt de nadruk op het beheersen van financiële risico’s, alsmede op flexibiliteit en transparantie van het financieringsbeleid. De in reserve gehouden middelen dienen zo prudent mogelijk belegd te worden. Het is daarbij niet toegestaan overmatige financiële risico’s aan te gaan teneinde een zo hoog mogelijk rendement te genereren;

■ Een deel van de bij het PA, PDV en PW beschikbare middelen wordt gezamenlijk onder beheer van het HPA belegd.

Het beheer van de portefeuille was sinds 1992 opgedragen aan Robeco. De afgelopen jaren waren de beschikbare middelen be-legd in het Robeco FIDO (Plus) Fonds. Dit fonds echter is per 25 mei 2012 opgeheven, omdat er onvoldoende interesse was om deel te nemen in het fonds.

Door de ontwikkelingen in de PBO-sector en de onzekerheid over de toekomst liet de beleggingshorizon zich lastig bepalen. Er is voor gekozen om niet meer het gehele vermogen te beleggen; € 16,4 miljoen werd opnieuw belegd met een beleggingshorizon van 3 tot 5 jaar, € 6 miljoen wordt liquide gehouden in een (flexibel) deposito bij Robeco en ABN Amro.Na overleg met de dagelijkse besturen van PA, PDV en PW en goedkeuring door het Bestuur van het HPA werd het vermogen gedeel-telijk belegd bij BNG Vermogensbeheer (€ 8,2 miljoen) en gedeeltelijk bij Schretlen & Co (€ 8,2 miljoen). Gezien de onzekere toekomst moet te allen tijden de mogelijkheid bestaan om de beleggingen te onttrekken aan de beleggingsporte-feuille. Flexibiliteit en liquiditeit ten aanzien van de beleggingsportefeuille zijn daarom belangrijk.

BNG Vermogensbeheer werkt uitsluitend voor overheden en aan overheid gelieerde partijen. Er wordt per 20 juli 2012 deelgenomen aan “BNG FIDO Kapitaalmarktselect Absoluut Rendement tranche A”. De afgelopen vijf jaar behaalde dit fonds, volledig Fido-proof, een gemiddeld rendement van 2,5% per jaar. BNG belegt gespreid in obligaties met elk een hoofdsomgarantie op de einddatum. Er werd in 2012 een interim-uitkering ontvangen van 1,60%, de uitkering bedroeg € 169,01 per participatie.

Bij Schretlen & Co, evenals Robeco een 100% dochter van Rabobank, werd ingegaan op een voorstel, dat volledig voldoet aan de Fido-wetgeving. Er wordt uitsluitend belegd in vastrentende waarden. Er zijn voorwaarden gesteld aan de obligatieportefeuille met betrekking tot de kwaliteit van de debiteur, die minimaal een AA rating moet hebben bij Standard & Poor’s of Moody’s. Er wordt gestreefd naar een rendement van 2 tot 5%. Er werd in 2012 een performance gehaald van 1,82% (inclusief rekening- en obligatie-rente).

49PW Jaarverslag 2012

Financiën

Vorderingen

Rekening 2012

Debiteuren 395.400

Nog te factureren heffingen 303.900

Voorziening dubieuze debiteuren (1.800)

totaal vorderingen 697.500

Onder nog te factureren bedragen zijn de heffingen opgenomen die in 2013 worden gefactureerd, maar nog ten gunste dienen te komen van 2012. Jaarlijks wordt de voorziening debiteuren vastgesteld op basis van risicoanalyse. In 2012 is er een bedrag van € 1.100 afgeboekt als oninbaar en € 1.200 toegevoegd aan de voorziening. Overlopende activa

Rekening 2012

Nog te ontvangen rente (belegde gelden) -

Transitoria (overloop facturen) 900

totaal overlopende activa 900

Rekening Courant

Rekening 2012

Rekening Courant met HPA 1.068.800

totaal rekening courant 1.068.800

Het HPA fungeert als centrale bankier voor de sectorproductschappen. De liquide middelen van het HPA bestaan grotendeels uit reguliere bankrekeningen en deposito’s. Alle ontvangsten en betalingen ten behoeve van het PW hebben als gevolg dat de onder-linge rekening courant verhouding wijzigt tussen het PW en het HPA. Maandelijks wordt het rekening courant saldo bepaald, het HPA vergoedt hier rente over. Ultimo 2011 had het PW een vordering op het HPA van € 630.400. De mutatie geeft aan dat de vordering van PW op het HPA per balansdatum 31-12-2012 toeneemt met € 438.400 wat uiteindelijk resulteert in een vordering van het PW op het HPA van € 1.068.800.

50PW Jaarverslag 2012

Financiën

Algemene Reserve

Rekening 2012

Bestuur en algemeen, Bestuur, Commissies en werkgroepen:Stand per 1 januari (660.300)

Resultaat 496.800

totaal algemene reserve per 31 december (163.500)

Bestemmingsreserves

Rekening 2012

Product en dienst, Wijn en wijnbouw / kwaliteitStand per 1 januari 2.886.100

Resultaat 129.700

stand per 31 december 3.015.800

Product en dienst, MilieuStand per 1 januari 895.600

Resultaat (211.400)

stand per 31 december 684.200

totaal bestemmingsreserves per 31 december 3.700.000

Nog te betalen bedragen

Rekening 2012

Te restitueren heffingen -

Te restitueren rente inzake heffingen -

Reservering Draagvlakonderzoek -

Crediteuren 85.800

Transitoria (overloop facturen) 100

totaal nog te betalen bedragen 85.900

51PW Jaarverslag 2012

Financiën

Voorzieningen en niet in de balans opgenomen verplichtingen Gerechtelijke proceduresOp 30 november 2011 is uitspraak gedaan in de gerechtelijke procedures tegen het productschap. Deze uitspraak had betrekking op de periode januari 2006 – juli 2008. Niet kan worden uitgesloten dat appellanten over de periode daarna opnieuw procedures zullen voeren. Op het moment van opstellen van dit jaarverslag zijn er bezwaren ingediend.Na de bekendwording van de inhoud van het regeerakkoord is een start gemaakt met het inventariseren van de financiële verplich-tingen van de productschappen die ná 2013 doorlopen. Inmiddels is in hoofdlijnen geschetst over welke financiële verplichtingen het voor het HPA, PA, PDV en PW gaat en welke middelen hiervoor ter beschikking staan.De volgende verplichtingen zijn nader uitgewerkt:■ Sociaal Plan;■ Financiële relaties met andere organisaties (projecten, subsidies);■ Kosten afbouw- en vereffeningorganisatie.In de komende periode worden de verplichtingen en beschikbare middelen verder (gedetailleerd) uitgewerkt zodat de Besturen plan-nen kunnen ontwikkelen voor de financiering van de verplichtingen ná 2013.

52PW Jaarverslag 2012

Financiën

Rekening van baten en lasten

De rekening van baten en lasten van het Productschap Wijn voor het jaar 2012 is:

Totaal generaal

BatenAlgemene heffingen 1.159.300 Bestemmingsheffingen 1.150.800 Retributies - Diensten aan derden 77.900 Gemeenschappelijk secretariaat 147.900 Rente 116.200 Vergoeding opgedragen taken - Niet bestede subsidies - Overige baten 41.900

subtotaal baten 2.694.000

Interne overboekingen (aan) 1.101.700

totaal baten 3.795.700

LastenVoorzitters- / personeelskosten 512.200 Reis-, verblijf- en representatiekosten 26.400 Huisvestingskosten 47.100 Bureaukosten 52.600 Vergaderkosten 19.900 Subsidies/ingekochte diensten tbv de sector 895.200 a) Subsidies 293.900 b) Ingekochte diensten tbv de sector 601.300Ingekochte diensten tbv het schap 25.500 Gemeenschappelijk secretariaat 663.300 Overige lasten 36.700

subtotaal lasten 2.278.900

Interne overboekingen (van) 1.101.700

totaal lasten 3.380.600

Exploitatiesaldo (baten -/- lasten) 274.900

Stand van de reserveReserves 01/01 3.121.400

Bestemmingsfonds 01/01 -

Eigen vermogen 01/01 3.121.400

Reserve 31/12 3.536.500

Bestemmingsfonds 31/12 -

Eigen vermogen 31/12 3.536.500

53PW Jaarverslag 2012

Financiën

HeffingenHet bestuur staat twee heffingsinstrumenten ter beschikking om de activiteiten van het productschap te financieren. De kosten verbon-den aan de organisatie en aan het bestuur worden gefinancierd met behulp van een financieringsheffing. Voor bijzondere doelein-den (bijvoorbeeld onderzoek) zijn bestemmingsheffingen van toepassing; de baten komen terecht in speciaal daarvoor door het bestuur ingestelde fondsen. Het streven van het bestuur is gericht op een sluitende begroting, zij het dat in verband met de hoogte van de reserve daarbij enige ruimte tot flexibiliteit bestaat.

De baten zijn hoofdzakelijk afkomstig van de financieringsheffing die ingevolge de Verordening W Financieringsheffing Wijn jaar 2009 wordt opgelegd, de aanvullende financieringsheffing die ingevolge de Verordening W Aanvullende Financieringsheffing Wijn jaar 2011 wordt opgelegd en de bestemmingsheffing die ingevolge de Verordening W Bestemmingsheffing Wijn jaar 2009 wordt opgelegd. De heffingen zijn verschuldigd ter zake van de invoer dan wel de uitslag van wijn in de zin van de Wet op de accijns.

De heffing is verschuldigd voor het in de handel brengen van wijn, waarvoor accijns moet worden betaald. Vanaf 1 januari 2009 bedraagt de financieringsheffing € 0,30 en de bestemmingsheffing € 0,31 per hectoliter wijn. Vanaf 1 april 2002 is een aanvullende financieringsheffing ingesteld ter hoogte van € 0,53 per hectoliter. Het bestuur van het productschap heeft besloten de aanvullende al-gemene heffing, die was ingesteld ter aanvulling van de reserves, met ingang van 1 juli 2009 nog wel op te leggen, maar niet meer te innen. Indien een rechterlijke uitspraak het productschap oplegt tot terugbetaling van heffingsgelden over de voorgaande jaren, kan overwogen worden deze heffing alsnog te innen en tegelijk te verrekenen met het dan terug te betalen bedrag.Met ingang van 1 januari 2013 wordt de bestemmingsheffing van het Productschap Wijn verlaagd naar € 0,28 en wordt hiermee aangepast aan de werkelijke uitgaven. Het bedrag van de financieringsheffing blijft ongewijzigd, namelijk € 0,30 per hectoliter. Per 1 januari 2013 bedraagt de totale heffing € 0,58 per hectoliter.

In onderstaande tabel worden de heffingsinkomsten per heffingscategorie weergegeven:

Rekening 2012

Herziene begroting

2012

Begroting 2012

Rekening 2011

Algemene heffingenBestuur Algemeen 1.165.400 1.167.000 1.042.800 1.569.700 Bestuur Algemeen (Schilthuiskorting) (60.100) (77.100) (88.200) (85.500)subtotaal algemene heffingen 1.105.300 1.089.900 954.600 1.484.200 Arbo-voorlichting 54.000 58.200 59.700 50.800

totaal algemene heffingen 1.159.300 1.148.100 1.014.300 1.535.000

BestemmingsheffingenWijn en wijnbouw / kwaliteit (regulier) 213.900 50.000 491.600 656.600

Wijn en wijnbouw / kwaliteit (Schilthuiskorting) (94.400) (79.600) (58.800) (58.600)subtotaal Wijn en wijnbouw / kwaliteit 119.500 (29.600) 432.800 598.000 Wijnmarkt - 1.500 52.500 78.600 Alcohol en Maatschappij 420.200 472.900 346.000 342.800 Wijninformatiecentrum 189.600 225.600 91.400 166.200 Sociale aangelegenheden en Arbo-voorlichting 24.000 32.000 32.000 43.300 Scholing 397.500 404.700 254.200 235.700

totaal bestemmingsheffingen 1.150.800 1.107.100 1.208.900 1.464.600

totaal heffingen 2.310.100 2.255.200 2.223.200 2.999.600

54PW Jaarverslag 2012

Financiën

Overzicht eigen vermogen

Op grond van artikel 31 van de Verordening Financiën Bedrijfslichamen 1999 van de Sociaal Economische Raad (SER) worden reserves onderscheiden naar:

■ Algemene reserve De algemene reserve is de reserve van de hoofdfunctie Bestuur en algemeen;■ Bestemmingsreserves Bestemmingsreserves zijn de reserves (van de overige hoofdfuncties) met een bijzondere bestemming, bepaald door

het bestuur;■ Bestemmingsfondsen Bestemmingsfondsen zijn reserves met een bijzondere bestemming, waarbij een bestedingsbeperking is aangebracht

door derden.

Het eigen vermogen bestaat uit de som van de algemene reserve, de bestemmingsreserves en de bestemmingsfondsen. Op grond van artikel 32 van de Verordening Financiën Bedrijfslichamen 2011 hanteert de SER als norm dat de som van de algemene reserve en de bestemmingsreserves maximaal gelijk is aan het totaal van de lasten over het verslagjaar. Het eigen vermogen van het Productschap Wijn is als volgt opgebouwd:

Rekening 2012

Herziene begroting

2012

Begroting 2012

Rekening 2011

Algemene reserveBestuur Algemeen (163.500) (204.300) (1.049.900) (660.300)

totaal algemene reserve (163.500) (204.300) (1.049.900) (660.300)

Bestemmingsreserves

Wijn en wijnbouw / kwaliteit 3.015.800 2.847.000 3.250.800 2.886.100

Milieu 684.200 718.500 928.100 895.600

totaal bestemmingsreserves 3.700.000 3.565.500 4.178.900 3.781.700

totaal eigen vermogen 3.536.500 3.361.200 3.129.000 3.121.400

Vermogenstoets

Totale jaarlasten 2.278.900 2.404.100 2.340.700 3.021.600

Eigen vermogen ten opzichte van de jaarlasten 155,2% 139,8% 133,7% 103,3%

55PW Jaarverslag 2012

Financiën

Financiële relaties / subsidiëring

PBO toetsDe uitgaven aan financiële relaties vallen onder de directe verantwoordelijkheid van het productschap. Het gaat daarbij voornamelijk om onderzoeken, promotiecampagnes, voorlichtingscampagnes, handhaving van verordeningen en kennisoverdracht.

Het productschap gaat slechts een financiële relatie aan of zet deze voort wanneer aan de volgende criteria is voldaan:■ het doel van de financiële relatie is herleidbaar tot de taken en bevoegdheden van het productschap, zoals bedoeld in artikel

71 van de wet en in haar instellingsbesluit;■ het doel van de financiële relatie is niet of niet goed te bereiken door middel van financiering door privaatrechtelijke

organisaties;■ het productschap kan de activiteiten niet of niet goed zelf uitvoeren;■ de activiteiten komen in beginsel ten goede aan alle ondernemingen waarvoor het productschap is ingesteld, of die behoren tot

een branche of sector binnen de werkingssfeer en de daarbij betrokken personen;■ er is voorzien in een tijdige evaluatie van de doelmatigheid en doeltreffendheid van de uitbestede activiteiten.

In de intern opgestelde handreiking subsidiebeheer zijn deze criteria omgezet in te voeren beleid, procedures en uit te voeren beheersactiviteiten rondom de uit te besteden activiteiten. Bij vaststelling van projecten door het productschap of daar onder vallende commissies, zijn de bovenstaande criteria tevens de uitgangspunten geweest voor het Bestuur. De handreiking wordt door het secreta-riaat nageleefd en afwijkingen worden schriftelijk geautoriseerd door de secretaris of door daartoe gemachtigde medewerkers.

In het geval dat het productschap subsidies verstrekt of een financiële bijdrage verleent ten behoeve van bepaalde activiteiten, dient op grond van de Vfb 2011 en het Besluit Beleidsregels van de SER de betreffende financiële relatie te worden vermeld, waarbij onderscheid wordt gemaakt naar:■ benoemingsgerechtigde organisaties en instellingen waarin deze organisaties participeren (dragende organisaties);■ overige organisaties (niet-dragende organisaties).

Onderstaand wordt een overzicht verstrekt van de financiële relaties in 2012.

Financiële relaties met dragende organisaties

Hoofdfunctie / naam organisatie: Omschrijving activiteit / project / relatie Rekening 2012

Herziene begroting

2012

Centraal Bureau Levensmiddelenhandel - Voorlichtingscampagnes en scholing 168.700 77.000

Koninklijke Vereniging van Wijnhandelaren - Werkzaamheden regelgeving 63.900 -

CNV/FNV - Verankering Arbeid 24.000 32.000

totaal dragende organisaties 256.600 109.000

56PW Jaarverslag 2012

Financiën

Financiële relaties met niet-dragende organisaties (vanaf € 50.000)

Hoofdfunctie / naam organisatie: Omschrijving activiteit / project / relatie Rekening 2012

Herziene begroting

2012

PVAD - Voorlichting verantwoord alcoholgebruik 107.100 110.000

Stichting Verantwoord Alcoholgebruik - Voorlichting verantwoord alcoholgebruik 89.800 200.000

TNO Voeding - Wetenschappelijk onderzoek 59.700 73.000

FHKN - Voorlichting scholing 101.300 150.000

SWEN bureau - Voorlichting scholing - 53.000

totaal niet-dragende organisaties 357.900 586.000

Overige relevante aspecten

Bezoldiging voorzitterDe voorzitter van het Productschap Wijn is ook voorzitter van de productschappen Diervoeder, Akkerbouw en HPA. De bezoldiging van de voorzitter is geregeld in de Verordening HPA bezoldiging voorzitter 2012. Deze verordening is gebaseerd op de Verordening regels en richtlijnen vergoedingen bedrijfslichamen van de Sociaal-Economische Raad. Sinds 1 maart 2006 is de Wet Openbaar-making uit Publieke middelen gefinancierde Topinkomens (WOPT) van kracht. De wet regelt dat een instelling die overwegend uit publieke middelen is gefinancierd, jaarlijks het belastbaar jaarinkomen van functionarissen publiceert, indien dit belastbaar jaarloon uitstijgt boven een vastgesteld gemiddeld ministerssalaris (voor 2012 vastgesteld op € 194.000). Deze situatie doet zich bij de ak-kerbouwproductschappen niet voor.

Kosten voorzitterDe voorzitter van het HPA is tevens voorzitter van de productschappen Akkerbouw, Diervoeder en Wijn en de daaronder ressorte-rende (artikel 88a) commissies.

De kosten worden doorberekend op basis van de Verordening HPA Bezoldiging Voorzitter 2012 aan:

HPA Bestuur algemeen 25%

Productschap Akkerbouw 30%

Productschap Diervoeder 25%

Productschap Wijn 20%

totaal verdeling Voorzitter 100%

57PW Jaarverslag 2012

Financiën

De totale kosten van de voorzitter worden verantwoord in de jaarrekening en begroting HPA en zijn als volgt opgebouwd:

Rekening 2012

Herziene begroting

2012

Begroting 2012

Rekening 2011

VoorzitterSalariskosten 106.500 110.400 107.900 23.500

Vakantietoeslag 8.500 8.500 8.300 2.000

Eindejaarsuitkering 8.800 8.700 8.500 2.000

Sociale lasten 9.000 9.100 4.900 2.000

Pensioenlasten 20.100 20.700 29.500 4.200

subtotaal huidige voorzitter 152.900 157.400 159.100 33.700

Overige personeelskosten 7.400 15.300 10.400 500

totaal personeelskosten 160.300 172.700 169.500 34.200

Reis-, verblijf- en representatiekosten 43.500 47.000 45.000 7.500

Huisvesting 15.500 15.800 14.600 2.800

Bureaukosten 4.800 6.000 6.700 2.200

Ingekochte diensten tbv het schap - 2.500 5.000 -

totaal overige kosten 63.800 71.300 71.300 12.500

totaal kosten voorzitter 224.100 244.000 240.800 46.700

Voormalige Voorzitter

Salariskosten 52.300 52.300 52.400 139.100

Vakantietoeslag - - - 11.600

Eindejaarsuitkering - - - 5.700

Sociale lasten - - 1.800 4.700

Pensioenlasten 8.400 8.400 2.800 22.500

subtotaal voormalige voorzitter 60.700 60.700 57.000 183.600

Overige personeelskosten 9.600 800 4.800 3.000

totaal personeelskosten 70.300 61.500 61.800 186.600

Reis-, verblijf- en representatiekosten 300 300 3.200 69.400

Huisvesting - - - 14.600

Bureaukosten 1.200 1.700 - 7.100

Zaalhuur bijeenkomsten - - - 1.300

Ingekochte diensten tbv het schap - - - 64.900

totaal overige kosten 1.500 2.000 3.200 157.300

totaal kosten voorzitter 71.800 63.500 65.000 343.900

58PW Jaarverslag 2012

Bijlage

Vergoedingen bestuursledenDe leden van het bestuur ontvangen een vacatievergoeding en een reis- en verblijfkostenvergoeding voor hun deelname aan bestuurs-vergaderingen. Het bestuur heeft een verordening vastgesteld waarin vacatiegelden en overige vergoedingen, zoals reis- en verblijf-kosten zijn geregeld. Basis voor deze verordening is de Verordening regels en richtlijnen bedrijfslichamen van de Sociaal- Economi-sche Raad 2005 – 2006. De (plaatsvervangende) leden van het (dagelijks) bestuur en van een commissie - voor zover niet in dienst bij een der akkerbouwpro-ductschappen, noch bij de Centrale Overheid - ontvangen voor het bijwonen van vergadering per dagdeel waarin is vergaderd een vacatievergoeding van € 410. Naast het vacatiegeld wordt een vergoeding voor de reis- en verblijfkosten uitgekeerd. De vergoedin-gen bedragen: voor de reiskosten € 0,28 per kilometer en voor de verblijfkosten € 16.

Voor het overige ontvangen bestuursleden geen vergoeding.

VergaderkostenDe vergoeding aan bestuursleden voor het bijwonen van vergaderingen in 2012 bedraagt € 18.653 waarvan aan vacatiegelden € 15.990 en aan reis- en verblijfkosten € 2.663. Het dagelijks bestuur is in 2012 4 keer bijeengekomen en het bestuur 3 keer. De reis- en verblijfkosten en de vacatiegelden aan bestuurs- en commissieleden worden betaald op basis van de Verordening W Vacatie-geld en reis- en verblijfkosten 2011.

59PW Jaarverslag 2012

Bijlage 1

Bestuur

De 15 leden van het bestuur van het Productschap Wijn zijn aangewezen door organisaties van werkgevers en werknemers op het gebied van: ■ de be- en verwerking van wijn; ■ het agentuurbedrijf in wijnen; ■ de invoerhandel/groothandel in wijn;■ de binnenlandse handel in wijnen; ■ de detailhandel in wijnen.

In het verslagjaar is het bestuur van het Productschap Wijn driemaal bijeen geweest; op 21 maart, 23 mei en 24 oktober. Bij Konink-lijk Besluit van 17 november 2011 is tot voorzitter van het bestuur van het Productschap Wijn mevrouw R.M. Bergkamp benoemd voor de zittingsperiode 1 januari 2012 – 31 december 2013. Plaatsvervangende voorzitters waren de heren P.F.L. van Houtert en A.A.M. Steijaert. Secretaris van het bestuur was de heer mr J.N. Burghoorn.

Samenstelling van het bestuur van 1 januari 2012 t/m 31 december 2012

Mevrouw mr R.M. Bergkamp – voorzittermr J.N. Burghoorn – secretaris

Werkgevers

De be- en verwerking van wijn

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, Den Haag

P.F.L. van Houtert vacature

Het agentuur van wijnen

De Vereniging van Agenten, Commissionairs, Makelaars en Taxateurs in Wijn en Gedistilleerd, Den Haag

C. Konings F.W. Poot

De invoerhandel in wijnen, tevens groothandel

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, Den Haag

M.F.H. Donders mw. mr J.A. Snoeker

Th. Jansen D.R. Bosma

mr O.M.A.F.G. Kerstens J.A.J. Snelten

60PW Jaarverslag 2012

Bijlage

De groothandel in wijnen, voor zover niet tevens de invoerhandel

De Federatie van de Groothandel in Levensmiddelen, Leidschendam

E. Fischer M.J.B. Jansen

De detailhandel in wijnen

De SlijtersUnie, Eindhoven

R.P. Andes J.P.A. Hartman

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, Leidschendam

mr M.J. Roos M.J.B. Jansen

H.H. van der Geest M.J.B. Jansen

Werknemers

De be- en verwerking van wijn, het agentuurbedrijf van wijnen, de invoerhandel in wijnen tevens groothandel, de groothandel in wijnen en de detailhandel in wijnen:

FNV Bondgenoten, Utrecht

A.A.M. Steijaert

A.L. Moerman

CNV Dienstenbond, Hoofddorp

Vacature F.A.M. Monsma

De Unie, Culemborg

W.H. Segboer E. Staal

Dagelijks Bestuur

Het dagelijks bestuur van het Productschap Wijn bestond in 2012 uit de volgende leden:

P.F.L. van Houtert vacature

Th. Jansen R.P. Andes

mr M.J. Roos M.J.B. Jansen

A.A.M. Steijaert A.L. Moerman

W.H. Segboer A.L. Moerman

In het verslagjaar is het dagelijks bestuur viermaal bijeen geweest, op 7 maart, 23 mei, 19 september en 10 oktober.

61PW Jaarverslag 2012

Bijlage 2

Commissies

Leden Commissies en Stuurgroep van het Productschap Wijn1 januari 2012 – 31 december 2012

Commissie Marktonderzoek

dhr. mr M.J. Roos CBL

dhr. W.H. Segboer De Unie

vacature FNV Bondgenoten

dhr. E. Rozendaal KVNW

dhr. M.F.H. Donders KVNW

dhr. R. Andes SlijtersUnie

Commissie Milieu-aangelegenheden

dhr. mr M.J. Roos CBL

dhr. W.H. Segboer De Unie

dhr. A. L. Moerman FNV Bondgenoten

dhr. R. Andes SlijtersUnie

Commissie Sociaal Economische aangelegenhedendhr. J.J.M. van Well CBL

vacature CNV Dienstenbond

dhr. W.H. Segboer De Unie

dhr. A.A.M Steijaert FNV Bondgenoten

dhr. O.M.A.F.G. Kerstens KVNW

dhr. R. Andes SlijtersUnie

Stuurgroep WIC

dhr. E. Fischer FGL

dhr. W.H. Segboer De Unie

vacature FNV Bondgenoten

dhr. P. Moerdijk KVNW

dhr. R. Andes SlijtersUnie

Commissie Verantwoord Alcoholgebruik

mw. drs. H.J. Crielaard CBL

dhr. mr. M.J. Roos CBL

dhr. R.G. Boon FNV Bondgenoten

dhr. W.H. Segboer De Unie

vacature KVNW

dhr. P. Moerdijk KVNW

dhr. R. Andes SlijtersUnie

dhr. A.T.A.M. van Herpen SlijtersUnie

62PW Jaarverslag 2012

Bijlage 3

Secretariaat Productschap Wijn

mr Hans N. Burghoorn

secretaris

Paul R. Kooijman

Internationale zaken en milieuaangelegenheden

Jaap Oosterbroek BBA

Marktonderzoek en levensmiddelenwetgeving

drs. Loes E. van Kampen, vinoloog

Onderwijs en sociaal-economische aangelegenheden

Irene B. Paap

Office Manager

Fleur Wallace

PR & Communicatie / Secretariaat

63PW Jaarverslag 2012

Colofon

Productschap Wijn / WijninformatiecentrumI www.wijn.nl

Productschap WijnE [email protected]

WijninformatiecentrumE [email protected]

Productschap Wijn

BezoekadresLouis Braillelaan 802719 EK Zoetermeer

PostadresPostbus 9082700 AX ZoetermeerT 079 368 7015F 079 368 7016E [email protected] www.wijn.nl