Jaarverslag De Hoop ggz 2010

13
Jaarverslag De Hoop ggz 2010

description

Jaarverslag De Hoop ggz 2010

Transcript of Jaarverslag De Hoop ggz 2010

Jaarverslag De Hoop ggz

2010

Jaarverslag De Hoop ggz 2010 3

Feest35 jaar De HoopIn 2010 was het feest: De Hoop ggz bestond 35 jaar! Dit heugelijke feit vierden we met allerlei activiteiten met als overkoepelend thema ‘Met oog op God en mens’. In 35 jaar veranderde het zorgaanbod van De Hoop ggz grondig. Begonnen als kleine verslavingszorginstelling in 1975, is De Hoop in de loop van de jaren fors uitgebreid. In 1999 startten we bijvoorbeeld met psychosociale zorg en in 2009 met kinder- en jeugdpsychiatrie. Deze uitbreidingen hebben niets gewijzigd aan ons principiële uitgangspunt, de Bijbelse opdracht zoals verwoord in Spreuken 24 vers 11: “Red degenen die ter dood gegrepen zijn, want zij wankelen ter doding, zo gij u onthoudt”. We kijken terug op een positief jaar waarin veel werk is verzet en we de zegen van God mochten zien op dit werk.

De jaarrekeningDe officiële jaarrekening 2010 kunt u vinden in ons jaardocument op www.jaarverslagenzorg.nl onder Archief Jaardocumenten.

Jaarverslag De Hoop ggz

2010

Jaarverslag De Hoop ggz 20104 Jaarverslag De Hoop ggz 2010 5

Raad van toezichtDhr. H.D. Ploeg voorzitter Dhr. R. Romijn vice-voorzitter/secretarisMw. mr. H.K. Korteweg-de Jager lidDhr. drs. D.A. van Steensel lidDhr. Jac. Hogeweg lidDhr. mr. ing. L.K. Hoogendoorn lidDhr. drs. C.H.N.M. Petit lid

Adviseur van de Raad van Toezicht was in 2010 de heer ir. Th.J. Malschaert.

Raad van BestuurDhr. T. Stortenbeker voorzitter Dhr. mr. C.L. van Dam lid

DirectieDhr. drs. V.J. van Petegem eerste geneeskundige Dhr. drs. D.W. van Twillert directeur volwassenenzorg Dhr. drs. R.J. Hondsmerk directeur kinder- en jeugdzorg Dhr. J.C. van den Boogaart directeur bedrijven Dhr. drs. P.G.F. Vel Tromp directeur financiën Dhr. H.J. Valk directeur communicatie en preventie

Per 1 oktober 2010 is de eerste geneeskundige (kinder- en jeugdpsychiater) uit dienst getreden. Hij is opgevolgd door psychiater K. Markus, die reeds in dienst was van De Hoop ggz.

Organisatie

Dag van Hoop Op de zonovergoten zaterdag 26 juni 2010 vond de feestelijke open dag van De Hoop plaats. Het thema was ‘Met oog op God en mens’. Tweeduizend mensen genoten deze dag van prachtige koor- en samenzang, getuigenissen van cliënten van De Hoop en een indringende toespraak van evangeliste Suzette Hattingh. Zij sprak over de kracht van gebed. ’s Avonds woonden tweeduizend bezoekers de worshipnight bij, waar de Amerikaanse gospelzanger Don Moen optrad.

Spreker Suzette Hattingh: “Christen zijn is meer dan alleen bidden, Bijbellezen en kerkgang. Natuurlijk zijn die dingen belangrijk. Maar christen zijn is ook actief je hand uitsteken naar de medemens. Veel mensen in onze maatschappij verkeren in diepe nood. Het is onze plicht hen te helpen.”

Cliënt Vincent: :

“De Hoop was mijn redding.

Anders was ik verder in de

problemen geraakt, zowel

psychisch als financieel.”

Jaarverslag De Hoop ggz 20106 Jaarverslag De Hoop ggz 2010 7

Dinie Stortenbeker: “Tot de dag van vandaag is het werk van De Hoop een geloofswerk. God voorziet, ook in tijden van recessie. Het afgelopen jaar heeft De Hoop maar liefst vijf centra kunnen bouwen. Als God een plan heeft, voert Hij deze ook uit. Wij hoeven alleen maar te gehoorzamen. God krijgt de eer, in alles.”

Missie en visie “Red degenen, die ter dood gegrepen zijn, want zij wankelen ter doding, zo gij u onthoudt”, Spreuken 24 vers 11 (Statenvertaling). Deze Bijbelse opdracht vormt door de jaren heen de grondslag voor alles wat er binnen De Hoop ggz gebeurt. De Hoop heeft een christelijke levensbeschouwelijke identiteit. Wij geloven dat elk mens kostbaar is in Gods ogen.

1975 – Een groep men-sen in Dordrecht weet zich geroepen om naar verslaafden om te zien. Ze slaan de handen ineen en richten De Hoop op.

2010 – De Hoop telt ruim 500 me-dewerkers en honderden vrijwil-ligers die willen werken volgens

de principes van Gods Woord.

1976 – Opening opvangcentrum voor verslaafden aan het Hofje de Hoop (achter de Spuiweg) te Dordrecht.

2010 – De Hoopt helpt volwasse-nen, jongeren en kinderen, bij ver-slaving, psychiatrische problemen

en psychosociale problemen.

1987 – Eerste werk-ervaringsproject.

2010 – De Hoop Re-integratie heeft regelmatig contact met

instanties als het UWV, het CWI en de Sociale Dienst en werkgevers en biedt een groot aantal werk-

ervaringsplaatsen aan, in allerlei vakgebieden.

1990 – Omdat er een grote behoefte is aan pastorale hulp voor kinderen, richtten een paar mensen de hulp-telefoonlijn Chris op.

2010 – Chris krijgt in 2010 ruim 5600 telefoontjes, 1267 mailtjes en voert 3400 chat-gesprekken

met kinderen en jongeren uit heel Nederland.

1991 – De Hoop erkend als Categoriaal Psychiatrisch Zieken-huis

2010 – De Hoop is lid van Geeste-lijke Gezondheidszorg Nederland

(GGZ-Nederland) en heeft het HKZ-kwaliteitskeurmerk.

1996 – Start bouw Dorp De Hoop

2010 – Dorp De Hoop in Dordrecht telt 23 gebouwen voor diverse vormen van behandeling, zorgondersteuning en allerlei activiteiten, zoals een sportzaal.

35 Jaar De Hoop – toen en nu

Jaarverslag De Hoop ggz 20108 Jaarverslag De Hoop ggz 2010 9

KwaliteitKwaliteit staat bij De Hoop ggz hoog in het vaandel. Sinds 2007 draagt De Hoop ggz het HKZ-kwaliteitskeurmerk. Ook Kinderdagverblijf Bambino en de ambulante GGZ-zorg van de divisie Kinder- en jeugdzorg hebben dit cer-tificaat gehaald. De afdeling Kwaliteit bewaakt en onderhoudt het kwaliteits-managementsysteem. Tevredenheid van cliënten is voor De Hoop heel belangrijk. Daarom publiceert

De Hoop de meest recente rapportage over de tevredenheid van cliënten op de website www.dehoop.org. Er wordt naar gestreefd de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden. Verder wil De Hoop zorgen voor een goede klach-tenprocedure, medezeggenschap en een duidelijke informatievoorziening aan en betrokkenheid van de cliënt bij zijn behandeling.

Governance-codeDe Hoop is lid van Geestelijke Gezond-heidszorg Nederland (GGZ-Nederland). GGZ-Nederland maakt op haar beurt deel uit van de Brancheorganisatie Zorg (BoZ). BoZ heeft in december 2005 de zorgbrede Governancecode vastgesteld. Als lid van GGZ-Nederland houdt De Hoop zich aan deze code.

Fair Trade

In juni 2010 sloot De Hoop zich aan bij een groep instellingen uit Dordrecht die voldoen aan het Fair Trade principe. Dit betekent dat ze op een eerlijke en duurzame manier werken en inkopen doen. De Hoop Bouw en Interieur gebruikt bijvoorbeeld hout dat op een verantwoorde manier is gekapt. Verder schenkt De Hoop koffie waarvoor de koffieboeren een eerlijke prijs krijgen en die milieuvriendelijk is verpakt.

Zanger Gerald Troost: “Ik draag De Hoop een warm hart toe, omdat ik heel veel mensen heb zien veranderen door het werk van deze organisatie.”

Jaarverslag De Hoop ggz 201010 Jaarverslag De Hoop ggz 2010 11

De verslavingszorg van De Hoop ggz is gericht op mensen met verschillende soorten verslavingen, zoals drugs, alcohol en gokken. De zorg aan verslaafden richt zich niet alleen op het afkicken, maar ook op het opnieuw leren leven, werken, wonen en eventueel opvoeden. Op de afdeling Ouder- en Partnerwerk kunnen partners, kinderen, ouders en andere familieleden van verslaafden terecht. Vaak hebben zij door de verslaving van hun familielid ook te kampen met allerlei ernstige problemen.

Hieronder volgt een aantal noemens-waardigheden vanuit de volwassenen-zorg in het verslagjaar 2010:

De Ark geopendOp 5 maart 2010 werd het gebouw de Ark geopend. In de Ark kunnen cliënten

het zogenaamde Challenge-programma volgen (gebaseerd op het 12 stappen of Minnesota model). Dit is een 24-uurs behandelprogramma van twintig weken, gevolgd door een programma van twaalf weken in deeltijd. Een ander gedeelte van het gebouw is bestemd voor woningen voor Begeleid Zelfstandig Wonen.

Psychiatrie VolwassenenIn 2010 ging een lang verwachte wens waarvoor gebeden is, in vervulling: de kliniek voor volwassen psychiatrie is geopend. De Hoop ggz bood al hulp aan

mensen met psychosociale problematiek op de maatschappelijke opvang de Jordaan. Er was steeds meer vraag naar hulp voor mensen met zwaardere, meer psychiatrische problemen. Zij hebben een langer en intensiever behandeltraject nodig. Daarom is het een gebedsverhoring dat De Hoop nu algemene psychiatrische hulp kan bieden. DubbeldiagnoseSteeds meer cliënten worstelen naast hun verslaving met psychiatrische klachten. Bij deze mensen spreken we over een dubbele diagnose. In Nederland was voor deze groep mensen nog geen hulp op christelijke basis, daarom lag het op ons pad hen hulp te gaan verlenen. In september opende De Hoop een dubbeldiagnose-kliniek.

De Hoop helpt! Volwassenzorg

Beschermd Wonen

In februari 2010 werd het project Beschermd Wonen uitgebreid van 11 naar 32 plaatsen. Beschermd Wonen is voornamelijk gericht op langdurige zorg. Mensen die blijvend woonbegeleiding nodig hebben kunnen er terecht, evenals mensen voor wie zelfstandig wonen na opname in een kliniek of na Begeleid Zelfstandig Wonen (nog) te hoog gegrepen is.

De Hoop ggz biedt hulp aan cliënten die kampen met een verslaving, met psychiatrische problemen of met psychosociale problemen, bijvoorbeeld op het vlak van identiteit en rouwverwerking. Er zijn verschillende vormen van behandeling: 24-uursopvang, ambulante zorg en deeltijdbehandeling.

Psychiatrisch verpleegkundige Lennard: “Ik verwacht veel van de nieuwe kliniek en weet zeker dat God ook voor mensen met dubbele problemen een Heelmeester wil zijn!”

12 Jaarverslag De Hoop ggz 2010 13 Jaarverslag De Hoop 2009

Nieuw bedrijvengebouw

De Hoop Houtbewerking draagt vanaf 10 april 2010 een nieuwe naam: De Hoop Bouw en Interieur. Vanwege uitbreiding van het werkgebied is voor deze naamswijziging gekozen. De naamswijziging gaat samen met de verhuizing van het bedrijf naar een pand aan de Sikkelstraat 5 in Dordrecht. De locatie op Dorp De Hoop werd te klein voor alle werkzaamheden. Het nieuwe pand is geopend door toenmalig minister van Justitie, mr. dr. Ernst Hirsch Ballin. In het pand kunnen de komende jaren nog meer nieuwe werkervaringsbedrijven gevestigd worden.

De Hoop helpt!Re-integratie en opleiding Het doel van De Hoop Re-integratie is om mensen te begeleiden bij het ontdekken, ontwikkelen en benutten van hun unieke talenten. Hierdoor kunnen ze succesvol (re)integreren in de maatschappij.

Het werk dat cliënten kunnen doen, is uitdagend en geeft goede perspectieven. De Hoop Re-integratie biedt een compleet traject aan waarin begeleiding, scholing en arbeidsbemiddeling geïntegreerd zijn. Er is een groot aanbod aan werkervaringsplaatsen in allerlei vakgebieden. Zo is het mogelijk om binnen De Hoop werkervaring op te doen bij de volgende bedrijven en afdelingen:

• Kinderdagverblijf Bambino • Grafisch Centrum De Hoop• Constructiewerkplaats De Hoop

Metaal• Cateringservice Breadline

• De Hoop Music & Books • Postorderbedrijf ‘De Hoop Shop’• De Hoop Bouw en Interieur• Civieltechnische Dienst• Afdeling Media• Afdeling Preventie• Afdeling Interne Dienst• Afdeling Centrale Keuken• Afdeling Financiële Administratie ParticipatiebanenIn samenwerking met de gemeente Dordrecht heeft De Hoop de mogelijkheid om cliënten een participatiebaan aan te bieden. Een participatiebaan is een tijdelijke baan, bedoeld om de afstand naar de reguliere arbeidsmarkt te verkleinen.

Bambino twintig jaar Kinderdagverblijf Bambino bestond in 2010 twintig jaar. Om dit te vieren werd er een feestweek georganiseerd van 25 tot en met 29 oktober. Voor de kinde-ren waren er allerlei leuke activiteiten, zoals beestjes maken van ballonnen. De nieuwste locatie van Bambino, in gebruik sinds 1 september 2010 aan de Spuiweg, hield in de feestweek open huis. Bambino opende de deuren in 1990 als dagopvang voor kinderen van ouders die bij De Hoop waren opgeno-men. Later werden ook andere kinderen opgevangen. Inmiddels heeft het kin-derdagverblijf vier locaties in Dordrecht.

Jan Rozendaal, bedrijfsleider van De Hoop Bouw en Interieur:“We merken in alles dat God voorziet en we blijven ons vertrouwen op Hem stellen!”

Robbert, werkzaam bij De Hoop Bouw en Interieur: “Ik gun alle cliënten van De Hoop de kans op een nieuwe toekomst, zoals ik die zelf ook heb gekregen!”

Jaarverslag De Hoop ggz 201014 Jaarverslag De Hoop ggz 2010 15

Twintig jaar Chris

In april 2010 bestond Chris twintig jaar. Samen met medewerkers, vrijwilligers en andere betrok-kenen is dit gevierd. Twintig jaar geleden begon Chris met een duidelijk uitgangspunt: “Een kind kunnen we het beste helpen als we hem kunnen bereiken met de liefde van de Here Jezus”. Daar hebben we ons door de jaren heen aan vastgehouden. In 2010 zijn er verschillende collectes gehouden voor Chris. Het geld dat dit opbracht, is ingezet om in 2011 het telefoonnummer van Chris gratis te maken.

De Hoop helpt! Zorg voor kinderen en jongerenDe Hoop zet zich in om genezing en herstel mogelijk te maken voor iedereen die in behandeling is. Dit geldt dus ook voor kinde-ren en jongeren.

Kajuit: kliniek voor jeugdige verslaafdenKliniek de Kajuit (24-uursopvang en klinische behandeling) is voor jeugdige verslaafden tussen de twaalf en drieëntwintig jaar.

Kiel: kliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrieKliniek de Kiel is voor kinderen tussen de vier en achttien jaar met psychiatrische en ernstige psychische problemen, zoals diverse vormen van autisme, eetstoornissen, emotionele stoornissen (zoals angsten) en stemmingsstoornissen (zoals depressie).

Ambulante kinder- en jeugdpsychiatrie Kinderen en tieners tot achttien jaar kunnen bij De Hoop terecht voor

gesprekken wanneer ze hulp nodig hebben bij problemen. Dit kunnen problemen zijn als ADHD, autisme, depressiviteit, angsten, eetproblemen, klachten als gevolg van pesten, rouw- en verliesverwerking en een negatief zelfbeeld.

ChrisChris is onderdeel van De Hoop ggz. Kinderen en tieners tot achttien jaar kunnen met hun vragen terecht bij Chris via de telefonische hulplijn, via de chat en via e-mail.

Met hun ouders meeNaast deze vormen van hulp kun-nen op de afdelingen verslavings-zorg voor volwassenen, ook kinde-ren mee opgenomen worden, als hun vader of moeder voor hulp bij De Hoop verblijft. Deze kinderen worden overdag opgevangen op Kinderdagverblijf Bambino.

Jaarverslag De Hoop ggz 201016 Jaarverslag De Hoop ggz 2010 17

InloophuisHet Inloophuis, aan de Spuiweg te Dordrecht, kreeg ook in dit jaar veel bezoekers. Iedere maandag, woensdag en vrijdag kon iedereen er terecht voor een kopje koffie, een gesprek of gewoon een moment van rust. Zo’n zeven vrijwilligers zijn aanwezig om de voornamelijk dak- of thuisloze bezoekers van dienst te zijn. Het Inloophuis wil graag uitbreiden, met bijvoorbeeld een wasgelegenheid. Om dit in de toekomst te verwezenlijken werd er op woensdag 29 december 2010 een sponsorloop gehouden. Ongeveer 25 deelnemers trotseerden weer en wind om geld in te zamelen. Met dank aan verschillende bedrijven werd het bedrag van €10.000,- binnengehaald!

Preventie

Vaak gaat een cliënt van De Hoop ggz mee op voorlichting om zijn verhaal te vertellen. Dat maakt altijd diepe indruk. In 2010 verzorgden de medewerkers samen met 55 vrijwilligers 912 voorlichtingen en spreekbeurten. Daarnaast richt het preventiewerk zich op ouders, docenten, tienerleiders, jongerenwerkers en beleidsmakers.

Cliënt Ramon:“Het Inloophuis is zo belangrijk.

Daar kunnen mensen terecht die door iedereen zijn uitgekotst.”

De afdeling Preventie verzorgt voorlichtingen op scholen, jeugdverenigingen, kerken en tienerclubs. Het doel is om tijdens de voorlichtingen jongeren NEE te leren zeggen in situaties waar zij duidelijke keuzes moeten maken. Het gaat om keuzes wat betreft drank en drugs, seksualiteit en relaties, internet, televisie, muziek en ga zo maar door.

No Apologies in Voorne-Putten

No Apologies is een interactief preven-tieproject dat jongeren van elf tot acht-tien jaar helpt kiezen voor een gezonde levensstijl. In 2010 vroegen de lokale overheden De Hoop om deze training op de basisscholen van Voorne-Putten te geven. De preventie-medewerkers bezochten ruim dertig scholen op dit eiland en kregen erg positieve reacties. In 2011 mogen zij bij deze scholen terugkomen.

Reactie van een jongere: “Nooit geweten dat alcohol zó slecht voor je is!”

Jaarverslag De Hoop ggz 201018 Jaarverslag De Hoop ggz 2010 19

10. Groningen

23. Zwolle

4. Beekbergen

6 . Dordrecht

18. Oud-Beijerland

15. Lunteren

14. Lichtenvoorde

1. Alphen

5. Den Helder

3. Amsterdam

7. Eindhoven

11. Heerlen

12. Houten

2. Apeldoorn

19. Rijssen

8. Enschede

22. Vlissingen 9. Goes21. Tholen

17. Middelharnis

20. Rotterdam

13. Katwijk

16. Maastricht

De Ommekeer, Maastricht Sta Op Zorg, Vlissingen

Locatie Oudendijk

Hebron op Curaçao Krusada op Bonaire

Dorp De Hoop

De Hoop internationaalVanuit veel landen kloppen verslavingszorg-instellingen bij De Hoop aan voor advies. We werken met een aantal organisaties samen, onder meer op de Filippijnen, in Suriname en in Indonesië. Het meest intensief is de betrok-kenheid van De Hoop bij Stichting Hebron op Curaçao, Stichting Krusada op Bonaire en de verslavingshulpverlening in Roemenië.

Concern De HoopDe hoofdvestiging van De Hoop ggz zit in Dordrecht. De Hoop heeft een landelijk werkgebied. Daarnaast werken we sinds 2007 als ‘Concern De Hoop’ nauw samen met organisaties door heel Nederland en in het buitenland.

Hier was De Hoop in 2010 in Nederland actief:

1. Alphen aan den Rijn, De Brug, verslavingszorg2. Apeldoorn, Stichting De Overbrugging, verslavingszorg3. Amsterdam, De Brug, verslavingszorg4. Beekbergen Horeb, verslavingszorg en psychosociale zorg5. Den Helder, Terwille, verslavingszorg6. Dordrecht:

Oudendijk: De Hoop ggz, psychosociale en psychiatrische zorg Spuiweg: De Hoop ggz, verslavingszorg en psychosociale zorg Dorp De Hoop: De Hoop ggz, Verslavingszorg, psychosociale en psychiatrische zorg

7. Eindhoven, Cjo-SELA, jeugdhulpverlening8. Enschede, Terwille, verslavingszorg9. Goes, Stay Clean, zelfhulpgroep verslavingszorg10. Groningen, Terwille, verslavingszorg11. Heerlen, Stay Clean, zelfhulpgroep verslavingszorg12. Houten, Polikliniek van De Hoop ggz, Chris, Centrum voor

Pastorale Counseling en preventiesteunpunt.13. Katwijk, De Brug, verslavingszorg14. Lichtenvoorde, Stay Clean, zelfhulpgroep verslavingszorg15. Lunteren, Rotonde Huis, psychosociale hulp voor jongeren16. Maastricht, Stichting De Ommekeer, verslavingszorg17. Middelharnis, Polikliniek van De Hoop ggz18. Oud-Beijerland, Stay Clean, zelfhulpgroep verslavingszorg19. Rijssen, Terwille, verslavingszorg20. Rotterdam, Refaja, verslavingszorg, psychosociale en

psychiatrische zorg21. Tholen, Centrum voor Pastorale Counseling, pastorale hulp22. Vlissingen, Sta Op Zorg, verslavingszorg en psychosociale zorg23. Regio Zwolle, Ruchama, vrouwenopvang

Jaarverslag De Hoop ggz 201020 Jaarverslag De Hoop ggz 2010 21

Choir of Hope Het Choir of Hope heeft dit jaar haar medewerking verleend aan kerkdiensten in heel het land, de Dag van Hoop, de verschillende lofprijsavonden en de Kerstpraise van De Hoop. Enthousiaste cliënten en medewerkers repeteerden samen en zongen tot eer van de Here God. Het Choir of Hope stond onder leiding van Daniël Davidis, de vaste dirigent van het koor. Daarnaast werd het koor begeleid door een band die ook bestond uit verschillende medewerkers en cliënten van De Hoop ggz.

De Hoop helpt!Toerusting

De afdeling Training & Toerusting verzorgt allerlei trainingen. Zo is er een uitgebreide introductiecursus voor nieuwe medewerkers. Ook voor andere (christelijke) hulpverleners, zendelingen, kerken en organisaties zijn er trainingen en cursussen.

Televisieprogramma’sNa de start in 2009 met drie afleveringen van de talkshow ‘Hoop Laat’, heeft De Hoop in 2010 meer televisieprogramma’s opgenomen. In mei en juni zond Family7 een tweede seizoen van ‘Hoop Laat’ uit. In dit programma kwamen diverse (oud-)cliënten en deskundigen aan het woord over thema’s als ‘alcohol’, ‘eenzaamheid’ en ‘vergeving en herstel’. Ook introduceerde De Hoop een nieuw tv-programma ‘Verhalen van Verandering’. Dit programma werd gepresenteerd door Feike ter

Velde en eind 2010 uitgezonden op Family7.

Basiscursus Evangelische VerslavingszorgOok in dit jaar organiseerde De Hoop ggz een Basiscursus Evangelische Verslavingszorg (BEV). Deze cursus is voor mensen zonder specifiek hulpverleningsdiploma maar die wel te maken hebben met verslaafden en hen vanuit een Bijbelse visie willen helpen. Deelnemers leren onder meer wat verslaving precies is, hoe ze met verslavingsgedrag om moeten gaan, wat een Bijbelse visie op verslaving is en wat hun eigen positie is als hulpverlener. Tijdens de cursus blijft het niet alleen bij theorie. Er wordt ook praktisch geoefend met bijvoorbeeld diverse therapieën en gesprekstechnieken.

Marloes, bezoeker van de lofprijsavonden: “ Ik vind het zo gaaf om met mensen van allerlei achtergronden samen God te aanbidden.”

Na 35 jaar is er binnen De Hoop ggz veel kennis vergaard en ervaring opgedaan. Met deze kennis wil De Hoop ggz graag anderen toerusten, onderwijzen en bemoedigen. De Hoop organiseert daarom activiteiten zoals themabijeenkomsten en lofprijsavonden. Ook publiceert De Hoop verschillende bladen en produceert het radio- en televisieprogramma’s.

Jaarverslag De Hoop ggz 201022 Jaarverslag De Hoop ggz 2010 23

Hart-voor-je-werk-prijsDe Hoop ggz won één van de Hart-voor-je-werk-prijzen ter waarde van 50.000 euro, uitgeloofd door het O&O fonds GGZ, voor de door De Hoop ggz ontwikkelde ‘Emotiewijzer’. De emotiewijzer helpt medewerkers en cliënten hun emoties constructief te uiten en oplossingen te vinden.

De mensenMedewerkersIn 2010 telde De Hoop ggz 524 mede-werkers. Het profiel en de daaruit voortvloeiende levensstijl van de medewerkers spelen een cruciale rol in de selectie van personeel.

CliëntenraadDe Hoop heeft een cliëntenraad, die de belangen van de cliënten behartigt en de Raad van Bestuur adviseert inzake beleidsbeslissingen. De raad telt maximaal tien leden; elk lid vertegenwoordigt een zorgafdeling van De Hoop. Daarnaast was in 2010 een cliëntenraad specifiek voor de kinder- en jeugdzorg (KJP) actief. In 2011 worden de cliëntenraden samengevoegd tot een algemene cliëntenraad. Minimaal één lid gaat de cliënten van de kinder- en jeugdzorg vertegenwoordigen.

OndernemingsraadHet personeel van De Hoop ggz wordt vertegenwoordigd door de ondernemingsraad, bestaande uit zeven personeelsleden. De ondernemingsraad wordt gevormd door medewerkers van zowel de zorggebonden als de niet-zorggebonden afdelingen van De Hoop.

StagiairsDe Hoop is voor (met name hbo-)studenten een aantrekkelijke stagegever. Stagiairs krijgen een vaste begeleider en begeleiding op de werkvloer van ervaren medewerkers. In 2010 werkten er 27 stagiairs bij De Hoop. Daarnaast dient De Hoop geregeld als leerschool voor hulpverleners uit binnen- en buitenland.

OmscholenMedewerkers van De Hoop ggz hebben de mogelijkheid zich te laten omscholen. Een medewerker krijgt dan een leer-arbeidsovereenkomst en volgt daarnaast bij voorkeur een duale opleiding, bijvoorbeeld de studie Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Voor deze opleiding werkt De Hoop samen met de Christelijke Hogeschool Ede. De kosten van de studie worden gedragen door De Hoop.

Dankdienst en concertenTer ere van het 35-jarig bestaan organiseerde De Hoop een aantal dankdiensten en concerten in Nederland. Het waren momenten waarop De Hoop samen met haar achterban God dankte voor 35 jaar De Hoop. De concerten en dankdiensten waren geschikt voor jong en oud en werden mede mogelijk gemaakt door onder andere Marcel & Lydia Zimmer, Gerald Troost en diverse koren. De afsluitende dankdienst van zaterdag 6 november in de Grote Kerk in Dordrecht werd bezocht door negenhonderd mensen. Family7 zond op 6 november een jubileumprogramma over De Hoop uit.

Vrijwilliger Netty: “Ik werd honderd procent afgekeurd voor mijn werk, maar bij God gaat niemand in de WAO. Ik bedacht dat ik nog prima kon telefoneren en computeren. Zo kwam ik acht jaar geleden bij Chris terecht.”

Provincialeweg 703329 KP DordrechtTelefoon: (078) 6 111 222E-mail: [email protected]: 38.38.38

ContactMeer informatie over De Hoop vindt u op www.dehoop.org.

De Hoop helpt!