Jaarprogramma 2017

4

Click here to load reader

Transcript of Jaarprogramma 2017

Page 1: Jaarprogramma 2017

Programma 2017'Lef om te leven . . .'

Vereniging Vrijzinnige Protestanten Assen

Page 2: Jaarprogramma 2017

Nieuwjaarsbijeenkomst

Zondag 8 januari 15.00 -17.00 uur in de zaal van de Jozefkerk. Op één van de eerste (zon)dagen van het nieuwe jaar willen we elkaar weer feestelijk ontmoeten. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee, een glaasje, een versterking van de inwendige mens. Maar vooral om elkaar een inspirerend 2017 te wensen, waarbij we vooruitkijken en 'lef' om te leven te genereren, zoals het jaarthema belooft.

Jaarvergadering

Woensdag 1 februari 20.00 – 22.00 uur. De Bron. Besturen is, evenals regeren, vooruitzien. Op deze jaarvergadering zullen weer allerlei behartigenswaardige dingen aan de orde komen, zoals o.a. afscheid nemen en installeren van oude en nieuwe bestuursleden, de stand van zaken rondom de financiën en natuurlijk de toekomstplannen voor de vereniging.

'Feest zonder appeltaart'

Donderdag 2 maart 14.30-16.30 uur. Odd Fellowhuis. Remonstrants predikant Albert Klok ging naar aanleiding van het boek van Klaas Hendrikse 'Geloven in een God die niet bestaat' opzoek naar de praktische vormgeving van deze stelling in kerkdiensten: hoe geef je hier dan vorm aan en welke (bijbel)teksten zijn nog bruikbaar?

Inspiratieochtend 'Zorg om het goed te doen'

Elma van 't Riet en Petra de Kruijff.Zondag 12 maart 10.30 -12.00 uur. Dgz. kerk. Ethische vragen doen zich op alle denkbarelevensmomenten voor. Vanuit hun ervaring als neuroloog en geestelijk verzorger in het WZA gaan de beide inleiders met ons in gesprek over begrippen als euthanasie, palliatieve zorg en wilsverklaringen. Hoe kun je ervoor zorgen dat dit ‘goed’ gebeurt. Er is deze ochtend voldoende gelegenheid om alle bij u levende vragen te stellen.

Page 3: Jaarprogramma 2017

'Anders kijken naar conflicten'

Donderdag 30 maart 20.00-22.00 uur. Odd Fellowhuis.Chiquita Welmerink (advocaat, trainer coach enmediator) stelt dat conflicten bij het leven horen, zowelin de familie, het werk, als op het sportveld. Maar ook, dat mensen het diep in hun hart goed willen hebben met elkaar en voor elkaar. Dit kan, hoe groot het conflict ook lijkt te zijn. Mensen zoeken altijd weer die verbinding.

Inspiratieochtend met ensemble 'Con Amore’

Zondag 7 mei 10.30 -12.00 uur. Dgz. kerk. Ze houden van muziek maken, het plezier spat er dan ook van af.Con Amore is een los-vast gelegenheidsensemble, bestaande uit twee (dwars)fluitisten, een zanger en een pianist. Soms breidt het gezelschap zich spontaan uit. Ze maken muziek, variërend van Renaissance tot het huidige tijdperk.

Optreden Stef Bos

Vrijdag 12 mei 20.00 uur. De Nieuwe Kolk.Hij behoeft eigenlijk geen introductie, deze zanger enliedjesschrijver. Hij reisde de hele wereld over, van deBalkan tot in Afrika. Zijn optreden in de Kolk heeft dan ook als thema 'Wereldwijd'. Een feest van verscheidenheid, waarin Bos op zoek gaat naar wat ons verbindt, maar ook de verschillen viert. Een optreden, waarbij een speciaal vrijzinnig programma past: meer informatie via Nieuwsbrief en website.

'Hotel Paljas'

Donderdag 5 oktober 19.45- 21.30 uur. Odd Fellowhuis.Dr. Heine Siebrand, verteller pur sang, put voor zijn verhalen uit verschillende bronnen. De wereld van het theater, van de roman,de filosofie. Al die bronnen, waaruit o.a. de godsdienst is voortgesproten. Hij neemt ons mee op zijn zoektocht naar vragenen antwoorden, die een mens wellicht zelf niet eens durft stellen, maar waar een wereld opengaat voor de luisteraar. Let op de gewijzigde aanvangstijd!

Page 4: Jaarprogramma 2017

Inspiratieochtend 'De vreemde vrijheid'

Zondag 29 oktober 10.30-12.00 uur. Dgz. kerk.Hoe ziet vrijzinnigheid er uit in de 21e eeuw? Filosoof en theoloog Laurens ten Kate (Universiteit voor Humanistiek in Utrecht) vraagt zich af, of vrijheid wel leidt tot rendement. Ze is geen zelfverwerkelijking en heeft weinig te maken met autonomie. Wie vrij is schept een wereld, maar wordt tegelijkertijd door die wereld geschapen: een confrontatie met het vreemde, in de wereld, in de mens, in ons zelf.

'Gemeenschap scheppen'

Donderdag 23 november 14.30-16.30 uur. Odd Fellowhuis.Annemieke van der Veen, theoloog en godsdienstpedagoge stelt dat we 'kerk zijn met elkaar'. We zijn niet allemaal losse individuen, maar vormen samen een gemeenschap. Hierover bestaan veel verschillende beelden: deze kunnen ons helpen om de gemeenschappen te scheppen en vorm te geven. In een collage van beelden laat de inleidster dit zien, ter verheldering en inspiratie van ons gevoel van samenzijn.

Kerstavonddienst

Zondag 24 december 20.00-21.30 uur. Dgz. kerk.Een feestelijk vieren aan de vooravond van Kerst, in de intimiteit van de kerk aan de Oranjestraat. Bij binnenkomst wordt de inwendige mens verwarmd met een glaasje glühwein, de dienst wordt geleid door Foekje Dijk, aan het orgel zit Tiny van Nimwegen en 't A-Koortje zal op haar eigen inspirerende wijze vorm geven aan het nog ongevormde van wat met Kerst gevierd wordt.

Meer informatie in Nieuwsbrief, Kerkblad en Website Informatie: 0592-343 119Website: www.vrijzinnig.nl/assenDoopsgezinde kerk: Oranjestraat 13 Odd Fellowhuis: H. de Ruiterstraat 2Jozefkerk: Kerkplein 1 Vlinderlogo = i.s.m. de Energiefabriek, 'Brandstof voor de ziel'