Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

20
JAARVERSLAG 2015-2016 & JAARPLAN 2016-2017 28-06-16 Dit jaarplan, gecombineerd met het jaarverslag, blikt enerzijds terug op de gebeurtenissen bij en ondernomen activiteiten van de BKL in het bestuursjaar 2015-2016, dat loopt van juli 2015 tot juli 2016 en anderzijds beschrijft het de activiteiten van de BKL voor het komende jaar.

Transcript of Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

Page 1: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

JAARVERSLAG 2015-2016 & JAARPLAN 2016-2017

28-06-16

Dit jaarplan, gecombineerd met het jaarverslag, blikt enerzijds terug op de gebeurtenissen bij en ondernomen activiteiten van de BKL in het bestuursjaar 2015-2016, dat loopt van juli 2015 tot juli 2016 en anderzijds beschrijft het de activiteiten van de BKL voor het komende jaar.

Page 2: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017 Pagina 1

BEDRIJFSKRING LELYSTAD De Bedrijfskring Lelystad is de vereniging van ondernemingen die in Lelystad gevestigd en /of actief zijn. De BKL zet zich voortdurend zoveel mogelijk in om waarde aan het lidmaatschap toe te voegen door de BKL meer een belangengemeenschap te laten zijn. Concreet betekent het dat we ons vooral richten op business-to-business activiteiten.

De BKL kent drie hoofddoelstellingen, de 3 V’s:

• Vertegenwoordigen (belangenbehartiging) • Versterken (verstrekken van informatie en kennisdelen) • Verbinden (netwerken en stimuleren lokale business)

Op basis van deze doelstellingen en de basis waarop de BKL drijft, hebben we kernwaarden gedefinieerd:

• Elkaar helpen en het elkaar gunnen • Samen sta je sterk • Geven en nemen

Deze kernwaarden gelden als leidraad voor de activiteiten van de BKL, en zeker ook als leidraad in de omgang tussen leden. De BKL bestaat namelijk door de leden. Belangrijk hierbij is het woordje “door”. BKL verwacht van zijn leden een actieve betrokkenheid.

De Bedrijfskring Lelystad richt zich op drie taken: belangenbehartiging, kennisdeling en netwerken. De belangenbehartiging krijgt gestalte in het directe contact met overheden en de deelname aan het bestuur van o.a. VNO-NCW Flevoland. Voor wat betreft kennisdeling is gekozen voor enerzijds het organiseren van kennissessies en anderzijds aandacht voor de aansluiting onderwijs – bedrijfsleven.

Alle bijeenkomsten bieden altijd gelegenheid tot netwerken, maar bij BKL Meeting Points staat het netwerken centraal.

Ook dit jaar is onze directeur Irene Medema met veel leden in gesprek geweest om hun wensen ten aanzien van de BKL te vernemen en van gedachten te wisselen.

Page 3: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

Pagina 2 BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017

BESTUUR EN DIRECTIE

Bestuur en directie De samenstelling van het BKL bestuur is hiermee als volgt: Voorzitter Andries Greiner Secretaris Hans Blom (Okkerse & Schop) Penningmeester Edwin Visser (Meeuwsen Ten Hoopen) Bestuurslid Jack Schoone (JaLo Interim Solutions) Bestuurslid Marcel van Dongen (Sportbedrijf Lelystad) Bestuurslid Gert Klein (Fair Groep) Bestuurslid Dennis Grimbergen (Grimbergen Beheer) Bestuurslid Andre Opdam (River Communications) Bestuurslid Mariella Hermus (Hermus Vastgoed en Advies B.V.)

BKL Directie De directie van de BKL wordt gevoerd door Irene Medema (Dualhanded). Voor de administratieve en communicatieve ondersteuning maakt ze gebruik van verschillende BKL-lidbedrijven.

Page 4: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017 Pagina 3

BKL LEDEN

Ledenmutaties De BKL heeft op dit moment in totaal 370 leden.

Door faillissementen en fusies verliest de BKL leden, maar leden moeten soms ook uit kostenoverwegingen het lidmaatschap beëindigen. Waar mogelijk biedt de BKL de helpende hand bij bedrijven met bedrijfseconomische uitdagingen.

Persoonlijke acquisitie van bestuur en directie heeft ervoor gezorgd dat er nieuwe leden zijn geworven. Nog steeds melden zich geregeld nieuwe leden aan, omdat voor hen duidelijk is dat het lidmaatschap een unieke meerwaarde biedt.

Persoonlijke acquisitie voor en door leden is nog steeds de beste werkwijze. We worden daarin prima ondersteund door het ledenpanel. Het komend jaar gaat een ledenwerfcampagne van start. Het doel is door te groeien naar 400 leden.

Nieuwe leden Alle nieuwe leden worden uitgenodigd tijdens de eerstvolgende Meeting Point te pitchen. Hiervan wordt veel gebruik gemaakt. Zowel via Twitter, LinkedIn als via de nieuwsbrief wordt het nieuwe lidmaatschap aangekondigd en onder de aandacht gebracht. Het is erg van belang dat nieuwe leden zich meteen welkom binnen de club voelen en daarnaast zo snel mogelijk hun netwerk binnen de BKL opbouwen.

Naast deze persoonlijke pitch en de hiervoor genoemde communicatiemomenten worden alle nieuwe vermeld op de BKL website. De leden ontvangen een inlogcode waarmee ze een eigen bedrijfspagina kunnen aanmaken, voorzien van logo, gegevens contactpersoon en tekst om hun producten of diensten te omschrijven. Het doel is beter zaken met elkaar te kunnen doen en bedrijven van buiten Lelystad - die zich oriënteren via de website van de BKL - beter van dienst te kunnen zijn.

Bovendien ontvangen nieuwe leden een imposant welkomstpakket, gevuld met attenties en kortingsbonnen, beschikbaar gesteld door leden.

Page 5: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

Pagina 4 BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017

BKL ORGANISATIE

Financieel gezond Ons doel is om een kostendekkende organisatie te hebben waarbij fluctuaties in inkomsten opgevangen kunnen worden zonder de contributie substantieel te verhogen.

Alle inkoop wordt gedaan bij BKL-leden en uitgaven worden steeds onder de loep genomen. De vraag wordt altijd gesteld: is het nodig en wat levert het op? De kosten voor bestuur en directie zijn beperkt. Het bestuur ontvangt geen vergoeding en de directeur een minimale. Van haar wordt verwacht naast de BKL andere opdrachten te vervullen en hiermee de BKL niet als hoofdinkomen te beschouwen.

Communicatie De communicatie naar de leden is versterkt. Centraal staat het persoonlijk contact. De website is actueel en afgestemd op de uitstraling en functionaliteiten waaraan we behoefte hebben Ook de nieuwsbrief en andere communicatiemiddelen sluiten erop aan.

Social media Het afgelopen jaar zijn de social media sterk ingezet bij de BKL. Zowel de Linkedin groep van de Bedrijfskring als het Twitter account zijn goed gebruikt.

Interviews Het afgelopen jaar gaf de BKL-directeur een zevental interviews bij Omroep Flevoland, die als terugkerend thema “Bedrijfskringen’ koos. Diverse BKL leden zijn tijdens deze uitzending betrokken. Daarnaast was er ruimte voor actualiteiten uit het Lelystadse bedrijfsleven.

Nieuwsbrief Elke week komt de BKL nieuwsbrief uit. Deze wordt goed gelezen. Er is een aantal vaste items bijgekomen zoals “Nieuwe leden” en “Aanbiedingen van leden voor leden”.

Column Flevozine Irene heeft een column over de Bedrijfskring Lelystad geschreven. Dit keer ging het over de vraag: waarom zou je als ondernemer een lidmaatschap BKL willen. Andries en Irene zullen het komende jaar regelmatig een column leveren aan Flevozine.

Persberichten Het afgelopen jaar heeft Irene diverse persberichten opgesteld naar aanleiding van BKL-nieuws en -evenementen. Ook het komende jaar zal de pers bij de BKL betrokken worden.

Page 6: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017 Pagina 5

VERTEGENWOORDIGINGEN Vertegenwoordiging is een speerpunt van de BKL. Dit krijgt gestalte in het directe contact van het bestuur en directie van BKL met overheden, zowel formeel als informeel. Alsmede via de diverse andere commissies en groepen.

Vertegenwoordigingen vanuit de BKL De bestuursleden van de BKL hebben in 2015-2016 zitting gehad in:

1. De SBBF (de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Flevoland). De BKL is momenteel niet vertegenwoordigd in het SBBF-bestuur; er is een vacature. Vanuit Lelystad zijn 220 bedrijven bij de SBBF aangesloten.

2. Vakcollege Andries Greiner is voorzitter van de begeleidingsgroep van het Vakcollege, een nieuwe vorm van technisch beroepsonderwijs, dat bij Scholengemeenschap Arcus gestalte krijgt. De Vrienden van het Vakcollege ondersteunen deze nieuwe vorm van beroepsonderwijs met advies en allerhande hand- en spandiensten.

Van de groep maken zeven BKL-leden deel uit. Te weten: (Van links naar rechts): Bert Winters (Olde Rikkert), Andries Greiner (voorzitter), Luc van der Feer (Vander Feer), Francine Rosier (Rechtaan), Leen Schaap (Schaap Shipcare), Joop van Campen (Van Campen), Marco Buzeijn en Marco Stekelenbos (Verkaart).

3. Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Lelystad

Afgevaardigde is bestuurslid Jack Schoone.

4. City Marketing Voorzitter Andries Greiner heeft zitting in de Raad van Toezicht. Directeur Irene Medema heeft regelmatig contacten met de directeur. Tijdens deze overleggen wordt steeds gekeken naar de mogelijkheden om elkaar te versterken.

5. VNO-NCW Flevoland Alle Bedrijfskringen in Flevoland hebben een vertegenwoordiger in het VNO-NCW regiobestuur Flevoland. Vanuit de BKL is Andries Greiner onze vertegenwoordiger. Jack Schoone is zijn vervanger.

6. Professionals Overleg Flevoland (POF) Directeur Irene Medema participeert in het POF dat iedere twee maanden plaatsvindt op wisselende locaties. Naast de Flevolandse bedrijfskringen neemt ook VNO-NCW deel aan dit overleg.

Page 7: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

Pagina 6 BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017

7. Toeristisch platform CMLelystad Vanuit zijn functie als voorzitter van de BKL Commissie Toerisme & recreatie neemt bestuurslid Marcel van Dongen deel aan dit initiatief van CMLelystad.

8. Straatnamencommissie In de gemeentelijke straatnamencommissie heeft de heer Bob Witte namens de BKL zitting.

9. Lokale Educatieve Agenda Een van de werkgroepen die de lokale educatieve agenda van de gemeente helpen uitvoeren richt zich op de relatie onderwijs-arbeidsmarkt. Namens de BKL nemen Marcel Burger (Burger Support) en Yorick Lindeman (Hanzewerk) deel

10. Charter Floriade De BKL neemt samen met de vijf andere bedrijfskringen deel aan de chartergroep Floriade. Onze vertegenwoordiger is Ineke Masterbroek (OMFL). Zij heeft een zgn. Volggroep bestaande uit Sylvain Ligtenberg (Enodes), Jerry Hekken (Spaces4You) en Maarten IJssel (Syscon).

11. Vrienden van de Voedselbank Een aantal leden van de BKL heeft nagegaan hoe ze een bijdrage konden leveren aan de Voedselbank en vormden de stichting Vrienden van Voedselbank Lelystad. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door: Andrew Vosselman, Bob Jannink, Bert-Jan Bakker, Rhode de Heer en Irene Medema. Deze stichting richt zich op het werven van (geld)middelen voor Voedselbank Lelystad. Fenneke Koster heeft het bestuur om niet geadviseerd en begeleid met de oprichting van de stichting, Sanne van Ommen en Thirza Kluen van freshfocus hebben kosteloos de website ontwikkeld en Edwin Visser van MTH gaf de stichting advies op financieel vlak. In korte tijd is een bedrag van €10.000 bijeengebracht en overhandigd aan de voorzitter van de voedselbank tijdens ons BKL Meeting Point.

Vrienden van Voedselbank Lelystad

Page 8: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017 Pagina 7

PORTEFEUILLES EN COMMISSIES Om de belangenbehartiging en vertegenwoordiging optimaal vorm te kunnen geven hebben we verschillende portefeuilles en commissies met een verantwoordelijke vanuit het bestuur. Er zijn de volgende portefeuilles en commissies:

• Economie en ruimtelijke ordening • Airport in ontwikkeling • Toerisme en Vrijetijdsbesteding • Bedrijven en Omgeving • Bedrijven in de foodsector • BKL Trofee & Award

Portefeuille Economie en ruimtelijke ordening 1 DENNIS GRIMBERGEN

Jaarverslag 2015 – 2016 In 2015 is aangekondigd dat de BKL wil nagaan hoe we ook voor de ZZP’ers van betekenis kunnen zijn. Een Flevolandbreed onderzoek met 259 respondenten (bedrijven), waarvan 66 BKL leden, richtte zich op de vraag of ZZP’ers een bijdrage leveren aan de veerkracht van de economie en of het mogelijk is te komen tot een regionaal ZZP platform. Uit dit onderzoek is een aantal opvallende resultaten naar voren gekomen. Circa 89% van de respondenten is het (helemaal) eens met de stelling dat een ZZP’er een belangrijke bijdrage levert aan de veerkracht van de Nederlandse economie. Ongeveer 79% van de respondenten is het er (helemaal) mee eens dat een ZZP’er voldoet aan de nieuwe behoeftes met betrekking tot de veerkracht van de Nederlandse economie. Uit de enquête en interviews blijkt dat het merendeel van de deelnemers het eens is met de stelling dat ZZP’ers een belangrijke bijdrage leveren aan flexibiliteit. Voor de respondenten is de inzet van ZZP’ers vooral geënt op piekbelasting en op specifieke kennisgebieden. Juist het voordeel van de grote mate van flexibiliteit in relatie tot de verplichting spreekt de ondernemers aan. Sterk naar voren gekomen is het belang van de werkgever om het risico te spreiden. De respondenten zijn het vooral (helemaal) eens met de stellingen dat ZZP’ers wel de kennis hebben, maar niet de risico’s van ‘vast’ personeel (81%) en dat ZZP’ers wel de inzet hebben, maar de werkgever geen risico loopt in het geval van ziekte of verlof (80%). Verder is ruim tweederde (69%) van de respondenten het er (helemaal) mee eens dat ondernemers opdrachtgevers worden en veel flexibiliteit krijgen. Meer dan de helft van de respondenten (54%) is het (helemaal) oneens met de stelling “De flexibilisering van de arbeidsmarkt brengt de onderneming in de problemen”. Ruim een kwart (26%) geeft aan liever met ‘eigen’ personeel te werken bij de eigen onderneming, terwijl bijna eenderde (31%) het daar niet mee eens is, de overige 43% staat er neutraal in of heeft er geen mening over. Meer dan de helft van de respondenten (57%) is het (helemaal) oneens met de stelling “Ik werk nooit met ZZP’ers” en slechts 18% is het eens met deze stelling. Met een aantal ondernemers is gewerkt aan een digitaal platform dat naar verwachting deze zomer gereed zal zijn om in gebruik te nemen, later dan gepland wat te maken heeft met de opzet van gegevensbescherming. Tenslotte iets anders: de poging te komen tot een kerngroep internationalisering is helaas niet geslaagd. Er waren onvoldoende deelnemers te vinden voor wie een gezamenlijke agenda viel samen te stellen.

2016 - 2017

Aandachts- en actiepunt voor dit jaar is het vervolg op de ontwikkeling van het ZZP platform.

Belangrijk is de economische ontwikkeling die zal voortkomen uit de ontwikkelingen van Lelystad Airport en Flevokust. Speerpunt hierbij is het betrekken van de leden op vraag. Waar mogelijk zal de BKL optreden in de makel- en schakel functie die zij zichzelf ook dit jaar ten doel heeft gesteld. We willen

Page 9: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

Pagina 8 BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017

komen tot activiteiten waarbij wisselende groepen leden betrokken worden, afhankelijk van onderwerp en/of vraagstuk. (Zie voorts Commissie Airport in ontwikkeling). Slotopmerking: we zullen nagaan of de huidige indeling in commissies en portefeuilles nog effectief en efficiënt genoeg is en of er voldoende synergie uit gehaald wordt.

Portefeuille economie en ruimtelijke ordening 2 ANDRE OPDAM

2015 - 2016 Eind 2015 organiseerde de BKL een workshop als opmaat naar het aanbestedingstraject voor diensten aan de luchthaven Lelystad. Dit initiatief is uitgevoerd met Roelf Houwing van Smart Tender en in samenwerking met de commissie Airport in ontwikkeling. Dezelfde periode verscheen de publicatie: “Aanbesteding Lelystad Airport genereert werk voor lokale bedrijven”. Het kennis bevorderen van aanbestedingen en in samenwerking eraan meedoen, blijkt vruchten af te werpen (zie ook Commissie Airport in ontwikkeling). Het Waterschap Zuiderzeeland is voor zijn inkoop een samenwerking gestart met twee andere waterschappen. Het idee is om thema-ontbijten te organiseren, zodat waterschappen hun vragen aan de markt kunnen stellen en bedrijven hun dienstverlening, product of anderszins meerwaarde kunnen laten zien. Een mooie activiteit in het vooruitzicht voor 2016 - 2017.

2016 – 2017 Duurzaamheid: Sustainability en Renewability Het begrip duurzaamheid verenigt beide Engelse termen tot één woord in onze taal, hoewel er een behoorlijk verschil in betekenis is en de economische perspectieven ook anders zijn. Bij onze leden zijn er verschillende initiatieven, de samenleving vraagt erom en overheden maken stappen in hun beleid. De BKL is gevraagd na te gaan wat wij kunnen doen bij de uitvoering van de kadernota Duurzaamheid van de gemeente Lelystad. De gemeente en de Milieufederatie Flevoland wensen graag samen op te trekken met de leden van de BKL. Een uitstekende gedachte indien dit de concurrentiepositie versterkt en het een vliegwiel kan zijn voor werkgelegenheid of innovatie. Bij voorkeur zetten wij ons in voor concrete trajecten waarbij leden pragmatisch kunnen meedoen.

Zonnefonds Met Enodes werken we aan een BKL-initiatief om te investeren in een fonds voor zonne-energie, waarbij wij graag gebruikmaken van de 2 miljoen die de gemeente Lelystad heeft gereserveerd. Een voorstel wordt binnenkort gepubliceerd. Het wordt een succes als een collectief van leden bereid is in te stappen, zodat zij op termijn over gratis (zonne)energie kunnen beschikken. Een andere stap is het bijeenbrengen van leden met een duurzaamheidsagenda of opererend in de markten voor sustainability of renewability. Daarbij richten we ons graag op de kansen die er voor BKL leden gezamenlijk zijn. Een kennissessie/BKL Meeting Point met dit thema wordt dan ook stellig onderdeel van de agenda. Graag maken we hierbij gebruik van “ons” eigen toepassingscentrum en BKL-lid: Acrres.

Commissie Airport in Ontwikkeling JACK SCHOONE

Jaarverslag Het afgelopen jaar was voor de commissie zeer intensief. We maakten twee bewegingen: enerzijds volgden we met argusogen de aanbestedingsprocedures met betrekking tot de uitbreiding van de luchthaven, anderzijds probeerden we het lokale en regionale bedrijfsleven in de juiste stand te krijgen

Page 10: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017 Pagina 9

om op de luchthavenontwikkeling aangesloten te raken. Met dat laatste begonnen we al in oktober 2014 met de R2O (Runway to Opportunities)-bijeenkomst in de Catalinahangar. Die was het resultaat van een samenwerking tussen alle relevante ondernemersorganisaties in de wijde regio. In augustus 2015 was er een vervolg, Maintenance to Opportunities met opnieuw honderden deelnemers, in het Mechanisch Erfgoedcentrum in Dronten. Trekker was nu de Bedrijfskring Dronten, met krachtige ondersteuning vanuit Lelystad. Naast de luchthaven als thema was er een presentatie van de Floriade 2022. Op 7 oktober a.s. is de derde grote bijeenkomst: View to Opportunities, bij Pannenkoekenrestaurant Hans en Grietje in Zeewolde. De trekkers zijn nu vooral de Veluwse ondernemersorganisaties, samenwerkend onder de naam De Diamant van Nederland. De luchthaven is dan een van de thema’s. Daarnaast is er voor de BKL-leden een aanbestedingsworkshop geweest (zie portefeuille Andre Opdam). De Luchthaven is op dreef; de eigenaar Schiphol groep heeft met Dura Vermeer een mooi bedrijf gevonden om waar mogelijk met lokale ondernemers aan de slag te gaan. De eerste contacten zijn er al. Ook met de bedrijven voor perceel 2A (realisatie terminalgebouw) en 2B (integrale dienstverlening) zijn gesprekken gaande. Eerdaags hopen we daarover meer te vermelden. Voor onze werkgelegenheid is perceel 2B het meest interessant. Die betreft immers alle facilitaire zaken. De shortlist die is gemaakt is van de bedrijven die zich in de voorgaande fase meldden om betrokken te worden bij de uitvoering van de aanbesteding, is aan de verschillende partijen aangeboden. Overigens doet de BKL-commissie niet anders dan informeren: ondernemers moeten zelf initiatief nemen en het acquisitietraject ingaan. Ons is opgevallen dat enkelen verwachten dat wij dat doen. Dat is irreëel en ook feitelijk onmogelijk! Wat wij helemaal opmerkelijk vinden is de reactie van enkelen: gaat het door dan?!

Jaarplan 2016 - 2017 Natuurlijk zal het komend jaar in het teken staan van de realisatie van de verschillende percelen. De commissie houdt goed contact met de uitbestedende bedrijven en de luchthavendirectie. De leden worden geregeld via de nieuwsbrief geïnformeerd. In september zullen we weer een regionale bijeenkomst organiseren. Op het moment dat dit wordt geschreven is nog niet bekend hoe de BKL zal omgaan met de Luchthaventafel in nieuwe vorm. Tot dusver namen wij te midden van de overheidsvertegenwoordigers als enige vertegenwoordiger van het bedrijfsleven deel. Belangrijk is dat door alle betrokkenen wordt nagedacht over de luchthaven na de uitbreiding. Hoe kan Lelystad en haar bedrijfsleven kapitaliseren op deze aanwinst? Wat betekent het voor de verschillende sectoren? Welke cross overs zijn mogelijk? Feitelijk gaat het om een economisch programma, waaraan overheden en bedrijfsleven moeten bouwen. In het komend jaar zal dit onderwerp door de BKL op diverse plekken geagendeerd worden en in onze commissie besproken worden.

Page 11: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

Pagina 10 BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017

Lelystad Airport

Commissie Toerisme en Vrijetijdsbesteding MARCEL VAN DONGEN

Jaarverslag De Commissie Toerisme en Vrijetijdsbesteding heeft als belangrijkste taak strategische belangenbehartiging van haar aangesloten leden en bedrijven en houdt zich bezig met beleid betreffende toerisme, horeca, kunst& cultuur, natuur en recreatie& sport binnen Lelystad. Op basis van een eigen beleidsplan is de commissie, mede door de beperkte tijd van de voorzitter, dit jaar minder vaak fysiek bijeengeweest en is vooral via mail en telefoon ondersteuning van de leden geweest. Door nieuwe afspraken is de directeur van de OMFL toegevoegd als (mede) vertegenwoordiger van de BKL aan de projectgroep Floriade 2022 toegevoegd, waardoor wij rechtstreeks over de juiste informatie kunnen beschikken. Dat de verdere ontwikkeling van de Floriade nog volop in de aandacht staat, heeft de onlangs gehouden enquête onder de bedrijfskringen uit Flevoland bewezen. Opnieuw hebben we veel tijd besteed aan de onderlinge afstemming van de diverse stedelijke activiteiten. In de media zijn de de toerismeproducten (o.a. Oostvaardersplassen, Bataviawerf en Batavialand, Aviodrome, Bataviahaven, Nieuwland Erfgoed Museum en De Koploper als onderdeel van het Sportbedrijf Lelystad) goed en veelvuldig in beeld geweest en is de media- en bijhorende economische waarde duidelijk toegenomen. Citymarketing Lelystad is in toenemende mate een belangrijke coördinerende factor en op deze wijze komt Lelystad steeds meer in beeld als toeristische trekpleister.

Jaarplan 2016 - 2017 Na de najaarsvergadering zullen we in de commissie bespreken op welke wijze we 2016-2017 gaan invullen. We gaan naar een verschuiving van reguliere geplande bijeenkomsten naar een meer thematische aanpak, waarbij het ook mogelijk wordt voor niet-commissieleden om hiervoor in te tekenen. De besluitvorming over de Floriade zal zeker als thema worden geagendeerd. Ook zal er nog meer aandacht komen voor het jaarprogramma van alle partijen die evenementen in vrijetijdsdomein verzorgen, zodat zo veel mogelijk overlap wordt uitgesloten. De samenwerking met ECL (Evenementen Commissie Lelystad) zal hierbij verder worden uitgebouwd. Met een aantrekkende economie en een toenemende belangstelling voor het toeristisch product Lelystad is er nog genoeg werk voor ons.

Page 12: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017 Pagina 11

Portefeuille Bedrijven en Omgeving

GERT KLEIN

2015 – 2016 De BKL heeft een rol binnen Platform Noordersluis waarbij ik als vaste afvaardiging van de BKL ben opgenomen. Gezamenlijk met het bestuur behandel ik diverse onderwerpen, of het nu gaat om internetverbindingen of besparing op stroomkosten. Op dit moment zijn de thema’s schoon, heel en veilig actueel binnen het platform. De commissie open dag Noordersluis heeft het besluit genomen om de 3e editie van de open dag niet in 2015 plaats te laten vinden. Het ontbreken van de animo bij de bedrijven heeft daarbij de doorslag gegeven, maar is tevens de aanzet om nader binnen deze commissie na te denken of de huidige wijze/inzet van de open dag niet veranderd moet gaan worden. Vooral vanaf het einde van het jaar 2015 t/m heden heb ik een actieve bijdrage aan de commissie Airport, waarbij ik gezamenlijk met Jack veel op pad ben geweest naar de partijen die ingeschreven hebben op de diverse aanbestedingen. Ons voornamelijk doel is en blijft om onze leden goed te promoten bij deze partijen en zorg te dragen dat het werk “onze” kant op gaat komen.

Jaarplan 2016 - 2017 Vooruitkijkend naar de portefeuille bedrijven en omgeving is de hamvraag in welke vorm dit voor de toekomst zijn voortgang moet gaan vinden. Ik constateer dat diverse leden van de BKL mij in ieder geval weten te vinden en dat is prettig. De voorgenomen doelen worden echter niet altijd behaald. Kortom, tijd om pas op de plaats te maken en te gaan bepalen wat nu uiteindelijk wijsheid is met de portefeuille. Daarnaast zal ik de komende periode - mede gezien de tijdelijke afwezigheid van Jack Schoone - tijd besteden aan de commissie Airport. Daar liggen nu grote belangen voor onze leden en dat heeft wat hem betreft nu de absolute prioriteit. Binnenkort zal met voorzitter Andries Greiner worden gekeken naar de verdere invullingen en doelstelling van de portefeuille bedrijven en omgeving.

Groep Bedrijven in de foodsector MARIELLA HERMUS

Naar een idee van Arend Bouwer, directeur van Farm Dairy, zijn de Lelystadse foodbedrijven benaderd om na te gaan of we binnen de Bedrijfskring Lelystad een groep kunnen vormen, waarvan de leden elkaar ontmoeten om kennis en ervaring uit te wisselen en wellicht gemeenschappelijke belangen te benoemen en behartigen.

In eerste instantie dachten we aan een groep van vijf a zes deelnemende bedrijven en aan even zoveel bijeenkomsten/bedrijfsbezoeken. Het zijn er echter inmiddels vijftien. De groep is tweemaal bijeengekomen: bij bakkerij Prins en in het Innovdome (Marfo). Onderwerpen waren o.a. rol gemeente, relatie onderwijs en nieuwe ontwikkelingen bij de diverse bedrijven. De deelnemers zijn: Arend Bouwer (Farm Dairy), Steven Staal (Tanis Food), Harold Oldenbeuving (Marfo), Joost Prins (Brood en Banketbakkerij Prins), Breunis van Driesten (Intersnack), Bert Jan Bakker (Berrico), Ger van der Wal (Insect Europe BV), Ger van der Wal (Keurslager Klaver), Johan Tijink (KFC).

Mariella Hermus trad als contactpersoon/facilitator van de groep op.

Commissie BKL Trofee en Award HANS BLOM

De Commissie BKL Trofee kent, mede op basis van een raadgevende stem van de leden van de BKL, de BKL Trofee toe aan een ondernemer en nomineert een drietal ondernemingen voor de door de leden toe te kennen BKL Award. Daartoe is de commissie ook in 2015 weer een aantal keren bij elkaar gekomen.

De commissie bestaat thans uit Hans Blom (voorzitter), Arnoud Booij en Rinkje Tromp.

Page 13: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

Pagina 12 BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017

Geschillencommissie Ook dit jaar heeft de geschillencommissie geen conflicten voorgelegd gekregen. De leden zijn Theo Afman, Bart Jan Binnerts (Hak & Rein Vos) en Dirk van Oostveen (Rotaform).

Werkgroep Maakindustrie i.o. Deze werkgroep is in oprichting. Momenteel worden een aantal bedrijven benaderd om te kijken of er een groep gevormd kan worden en nog voor de zomer een eerste bijenkomst kan worden gepland.

Externe uitnodigingen Aan externe uitnodigingen tracht de BKL zo veel mogelijk gehoor te geven. Steeds kijken we wie er namens de BKL aanwezig kan zijn. Zo was BKL vertegenwoordigd tijdens het 10- jarig jubileum van Burger Support, Kerstculinair bij Albert Heijn Voorhof, 30 jaar Bataviawerf receptie.

Page 14: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017 Pagina 13

BKL

BKL staat voor business-to-business, waarbij het doel is dat leden meer zakelijk profijt van het lidmaatschap kunnen hebben. Deze focus leidt tot succesvolle bedrijfsbezoeken en Meeting Points met inhoud. Door vooral de focus te leggen op netwerken en elkaar (leren) kennen binnen zakelijk Lelystad, weet je wat iedere ondernemer doet en kun je zaken met elkaar doen en weten bedrijven elkaar te vinden.

BIJEENKOMSTEN VOOR LEDEN VAN DE BKL Het komende jaar staat een groot aantal activiteiten en evenementen op de planning.

BKL Meeting Point Sinds het BKL Meeting Point is geïntroduceerd ligt de nadruk meer op zakelijk netwerken, binding met elkaar en elkaar als ondernemer (leren) kennen.

Het BKL Meeting Point is maandelijks op de 3e donderdag van de maand en vindt plaats op wisselende locaties van BKL leden. Dit jaar was dit een combinatie van bedrijven en horeca. In een aantal gevallen organiseerden we voorafgaand aan Meeting Point een bedrijfsbezoek of een kennissessie. We bezochten Aan ut Water, Vuurwerkland, Apollo Hotel, Hanzeborg, Buitengewoon Lekker, Voedselbank , Lunchcafé van Het Goed, Syscon, Schurer Kamphuis.

Tijdens ieder Meeting Point worden enkele pitches gehouden. Nieuwe leden krijgen de kans zichzelf en hun bedrijf onder de aandacht te brengen bij de leden. Dat geldt ook voor degene die het eerste drankje aanbiedt en de gastheer krijgt eveneens de gelegenheid iets te vertellen over zijn horecagelegenheid of bedrijf.

De opkomst bij alle Meeting Points was hoog en er is veel nieuwe aanwas van bezoekers. Irene Medema, de bestuursleden, de leden van het panel leggen actief verbindingen tussen leden met mogelijk parallelle belangen.

Page 15: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

Pagina 14 BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017

Bedrijfsbezoeken

Regelmatig staat een bedrijfsbezoek op de BKL kalender, waarbij de gastheer naast het verzorgen van een presentatie over het bedrijf tevens de gelegenheid biedt tot een rondleiding en een gezellig drankje na afloop. De bedrijfsbezoeken worden zowel op initiatief van de BKL als op initiatief van de leden zelf georganiseerd.

Bedrijven die in het afgelopen jaar bezocht zijn: Vuurwerkland, Just Data, Life Your Dream, Kubus en SVOL. Voorts in combinatie met een kennissessie of Meeting Point ook Van Campen Industries, Schurer en Kamphuis, Syscon.

City Marketing kwartaalbijeenkomsten Als partner van City Marketing Lelystad nodigt de BKL ieder kwartaal zijn leden uit voor de City Marketing kwartaalbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten, die op wisselende locaties worden georganiseerd, bieden een terugblik op en inzage in de te organiseren activiteiten van CML. De bijeenkomsten zijn alle door de directeur en voorzitter bezocht en mede door een aantal bestuursleden.

Miljoenennota Op 22 september werd in samenwerking met de ABN AMRO Bank en Meeuwsen Ten Hoopen Lelystad onze traditionele Miljoenennotabijeenkomst georganiseerd. Het is onze gewoonte deze bijeenkomst helemaal in het perspectief van het ondernemersbelang te plaatsen: wat betekent de miljoenennota precies voor de individuele ondernemers, helpen die maatregelen ons, wat geven we de werkgeversvertegenwoordigers in Den Haag mee, etc.

Mr. Otto Brands - partner en fiscaal adviseur bij Meeuwsen Ten Hoopen Lelystad en voorzitter van het fiscaal vaktechnisch bureau voor alle vestigingen van de Meeuwsen Ten Hoopen organisatie – gaf zijn visie op de nota. Philip Bokeloh, economist bij ABN AMRO, was bereid gevonden als spreker op te treden en zijn visie op het financieel-economisch beleid te geven.

De Miljoenennota werd dit jaar georganiseerd in Flevomeer Bibliotheek. De bijeenkomst werd goed bezocht, was informatief en bood volop de ruimte voor vragen en discussie. Voorzitter Andries Greiner leidde de bijeenkomst.

Themabijeenkomsten (kennissessies) Om zaken te kunnen doen is het van belang duidelijkheid te geven over je dienst of product. Hiervoor faciliteren we workshops van leden die voor een geïnteresseerd publiek hun product of dienst willen presenteren. De insteek is altijd: kennis delen!

Voor het bevorderen van deze kennisuitwisseling wordt ook het komende jaar een aantal themabijeenkomsten georganiseerd. Leden kunnen input leveren om interessante andere onderwerpen op de agenda te zetten.

Dit jaar zijn er verschillende themabijeenkomsten, zowel op locatie als in het OCF, georganiseerd:

miniMaster

Op initiatief van de BKL is in samenwerking met de Rabobank een reeks miniMasters georganiseerd. Het gaat om acht colleges over de belangrijkste ondernemersthema’s. Het initiatief is een groot succes geworden. Maar liefst 31 merendeels jonge BKL-leden hebben eraan deelgenomen.

Page 16: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017 Pagina 15

Irene Medema, directeur BKL, en Rob Donker, directeur Rabobank Flevoland

Multicopy Begin december organiseerde Multicopy een kennissessie met als thema “Nieuwe klanten vinden en binden met communicatie”. Uitgelegd werd dat eigentijdse, geïntegreerde communicatie bereikbaarder en betaalbaarder is geworden. Het is niet langer voorbehouden aan bedrijven met miljoenenbudgetten, maar ook beschikbaar voor het MKB.

Bitsing

Op 3 november deelde Frans de Groot, grondlegger van de Bitsing-methode. zijn ervaring met BKL leden. Hij liet zien hoe je groei en rendement behaalt met behulp van zijn methode. We waren die middag te gast bij Van Campen Industries.

Financiën door Bob Bennema

Bob Bennema van Reflecton organiseerde een kennissessie over financiën voor ondernemers voor onze leden. Het was een heldere uitleg over de beginselen van balans en resultatenrekening lezen, inzicht in werkkapitaal, beoordeling van de financiële structuur, investeringsbesluiten, maandrapportage en de mogelijkheden voor advies en ondersteuning.

Just data en life Your dream

Tijdens het bedrijfsbezoek aan Justdata presenteerde Life Your dream zijn campagneplannen met het zeilschip waarmee ze aandacht willen geven aan chronisch zieken. “Van kracht naar kunnen, van kunnen naar doen!”

Justdata presenteerde diverse IT gerelateerde thema’s waaronder het zelf opzetten van een website, Voip bellen en Cloud functies.

Syscon Voorafgaand aan het BKL Meeting Point heeft Syscon een bedrijfspresentatie gehouden met als extra item ‘Data en veiligheid’.

Presentatie business plan centrum voor Health, Beauty en Joy Corrie Hop heeft haar businessplannen met een groep ondernemers gedeeld. Het was een interactieve sessie waar waardevolle input is gegeven voor het verder uitwerken van haar plan.

Page 17: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

Pagina 16 BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017

ACTIVITEITEN EN EVENEMENTEN VOOR LEDEN VAN DE BKL

BKL Kart Event Meteen na de zomer is het BKL kart event gehouden. Een mooie combinatie van gezelligheid, het elkaar beter leren kennen en presteren met elkaar. Door samen in een team te racen en de competitie aan te gaan leren leden elkaar op een andere manier kennen en weten leden met elkaar te ‘teamen’. Naast de wedstrijd is er meer dan genoeg gelegenheid om te netwerken en kennis te delen.

Platform Noordersluis Iedere tweede donderdag van de maand organiseert Platform Noordersluis een informele netwerkborrel met bespreking van een gericht aantal onderwerpen. Welkom zijn leden en niet-leden van het Platform. Locatie: Delifrance Noordersluis.

Ons bestuurslid Gert Klein is tevens lid van het bestuur van het Platform.

BKL Galafeest Ook dit jaar is het BKL Gala goed bezocht en positief ontvangen door de leden. Het BKL Gala staat in een grootse traditie, is het topevenement van het Lelystadse bedrijfsleven en mag zich nog steeds het grootste gala van Flevoland noemen. Veel dank gaat uit naar alle sponsoren. Ook verdient Peter Rijsenbrij Producties een groot compliment voor het welslagen van dit zo succesvolle evenement. Het officiële gedeelte in de Scarletzaal werd gepresenteerd door directeur Irene Medema. Voorzitter Andries Greiner was door ziekte verhinderd en werd vervangen door bestuurslid Hans Blom. Hij hield de nieuwjaarstoespraak en overhandigde de BKL Trofee aan het winnende bedrijf: Marfo. Aanhangwagenbedrijf Van de Burgwal won de ledenprijs: de BKL Award. Het volgende jaarlijkse BKL gala staat op 14 januari 2017 gepland. Het gala wordt net als alle voorgaande jaren stellig weer een onvergetelijk feest voor ondernemers.

BKL Gala

Page 18: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017 Pagina 17

Flevozakenfestival Bedrijfskring Lelystad was vertegenwoordigd tijdens het Flevo Zakenfestival op 23 en 24 september. Deze twee dagen is onze stand bemenst door Irene Medema samen met Andre Opdam (bestuur BKL) en Amber van Campen (ledenpanel). Er zijn leuke contacten gelegd, leden uit voortgekomen en de zichtbaarheid van BKL vergroot.

Flevopenningengala Ongeveer 500 Flevolandse ondernemers en bestuurders waren vrijdagavond 8 april getuige van dat Marfo uit Lelystad heeft gestreden voor de felbegeerde Flevopenning voor Toponderneming 2015. Daklapack won de Partcipatiepenning voor zijn personeelsbeleid, waarbij ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt goede kansen krijgen. Dit jaar was het Werkbedrijf in Lelystad het podium voor de Flevopenningen die werden uitgereikt door gedeputeerde Economie Jan-Nico Appelman van de provincie Flevoland. Namens de BKL waren voorzitter Andries Greiner en bestuurslid Edwin Visser aanwezig.

Ontbijt voor de Captains of Industry Ieder najaar wordt het Captains Ontbijt georganiseerd, bedoeld voor de directie van de grotere BKL lidbedrijven. Elk jaar willen wij graag ondernemer aan het woord hebben. Tijdens dit ontbijt, dat plaatsvond in de Agora, nam Tom Touber CEO van Volvo Ocean Race en tevens inwoner van Lelystad, ons mee in zijn visie op het neerzetten van een goed team en het betrekken van sponsors bij deze campagne.

Padeltoernooi Padel is de snelst groeiende sport in de wereld en nog vrij nieuw in Nederland. Samen met Buck Juch en LTVL hebben we het plan opgevat om speciaal voor BKL een toernooi te organiseren. Drie avonden werd fanatiek gespeeld en zijn er mooie contacten gelegd.

BKL Golf Event Dit jaar is door een projectteam, bestaande uit Joyce Oostweegel, Peter Moes, Lars Louman en Irene Medema, de BKL Golf Cup weer georganiseerd.

Op 16 juni vond deze plaats. Tijdens de BKL Golf Cup kunnen BKL leden (en hun eventuele introducé) die in het bezit zijn van een golfvaardigheidsbewijs (GVB) meedoen aan de Golf Cup. Leden die wel eens een balletje willen slaan, maar niet in het bezit zijn van een GVB, kunnen zich aanmelden voor de Golf Clinic.

Heerlijk een balletje slaan en netwerken. Enkele BKL-leden hebben mooie prijzen ter beschikking gesteld.

Vaste programma onderdelen Naast de bedrijfsbezoeken, netwerkbijeenkomsten en andere ‘vaste’ programmaonderdelen zijn de volgende activiteiten voortgezet:

1. Ledenpanel Het ledenpanel komt om de 6 a 8 weken bijeen en wordt voorgezeten door Irene Medema. Het ledenpanel bestaat op dit moment uit: Linda van Kemenade, Neeske Abrahamse, Christian Snoek en Peter Moes. Onderwerpen die aan de orde kwamen, zijn: ledenwerving en -binding met de BKL. Het ledenpanel dient als klantbordgroep voor de directeur. Aan het einde van het jaar zal (een deel) van de zittende leden het stokje overdragen aan andere BKL leden.

2. Beursvloer Verschillende BKL leden hebben deelgenomen aan de Beursvloer die Welzijn Lelystad organiseert, waarbij ondernemingen aan maatschappelijke doelen worden gekoppeld.

Page 19: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

Pagina 18 BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017

3. BKL Adviseurs Enkele ervaren ondernemers hebben zich beschikbaar gesteld om BKL-leden die worstelen met vraagstukken op het gebied van continuïteit, financiering, personeel, enz. een luisterend oor te bieden en zo mogelijk van advies te dienen. Via het bureau kunt u contact met een van hen leggen.

4. Kosteloos spreekuur Begin 2013 is gestart met het kosteloos spreekuur. Op dit “spreekuur” kunt u kosteloos uw vraag voorleggen aan een notaris, advocaat of accountant. Spreekuur staat tussen aanhalingstekens: u kunt via de directeur op elk moment een afspraak met een adviseur maken.

We hebben daarvoor de medewerking verkregen van Meeuwsen & Ten Hoopen (accountants), Okkerse & Schop (advocaten), Hak & Rein Vos (juridisch adviseurs en notarissen), Smart Tenders (aanbestedingen), Het Vergunningenhuis (advies), Burger Support (werving en selectie), Omnis Financieel Adviesgroep (financiële administratie), Bennema Consultancy (zwaar weer management), Klaassen, Moolenbeek & Partners (bedrijfskundig en bancair advies), Ja-Groep (ziekteverzuim), Manetti (IT advies).

Ledenpanel overdracht moment 2015-2016

Page 20: Jaarplan en jaarverslag 2015 - 2016

BKL Jaarplan en jaarverslag 2015-2016-2017 Pagina 19

OVERIGE INFORMATIE

Ondernemersplein In het stadhuis is – met een eigen ingang – het Ondernemersplein gevestigd. Ondernemers kunnen er terecht voor alle vragen met betrekking tot wet- en regelgeving. De BKL is een van de dragende partners. Het afgelopen jaar was Irene Medema als directeur BKL spreker tijdens een van de bijeenkomsten.

Lelypas De BKL steunt de introductie van de Lelypas, een loyaltykaart waarmee de klantentrouw van Lelystadse consumenten wordt beloond.

MKB Doorstart Ondernemers die tegen financiële problemen aanlopen, maar een in de kern gezond bedrijf hebben, kunnen door MKB Doorstart daadwerkelijk geholpen worden. De BKL verwijst door naar MKB Doorstart.