JAARGIDS 2014-2015

64
JAARGIDS 2014/2015 van de Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten

description

De jaargids 2014-2015 van de Prot. Gem. Warnsveld/Leesten.

Transcript of JAARGIDS 2014-2015

Page 1: JAARGIDS 2014-2015

JAARGIDS 2014/2015

van de Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten

Page 2: JAARGIDS 2014-2015

1

INHOUDSOPGAVE Blz.

Inhoudsopgave 1

Voorwoord 2

Visie 4

Kerkelijke vergaderingen 5

Predikanten, Colleges van de kerkenraad 6

Gemeentecentrum “De Eekschuur” 10

Werkgebied Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten - plattegrond werkgebied met de 3 wijken

Wijkindeling

- predikanten - pastorale en diakonale wijkindeling

11 12 13 13 13

In en om de Martinuskerk

16

Wat te doen bij ……

20

Kinderen en jongeren

23

Aanbod van activiteiten voor kinderen en jongeren

23

YMCA Zutphen/Warnsveld

27

Interkerkelijke activiteiten

29

Commissies & werkgroepen

33

Activiteiten, zoals Bezinning, Gesprek & Ontmoeting, Jeugdactiviteiten en Overige.

37

Activiteitenprogramma 2014/2015

38

Adressen

57

Samenstelling kerkenraad

59

Waar bij een adres geen plaatsnaam is vermeld : lees Warnsveld Waar bij een telefoonnummer geen kengetal is vermeld: lees 0575

Page 3: JAARGIDS 2014-2015

2

Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten

www.pknwarnsveld.nl

e-mail: [email protected]

Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten.

Secretariaat: mevr. G.J. Dangremond - Roosien

De Gaikhorst 179, 7231 NK Warnsveld, tel. 0575 - 526574 De in deze gids vermelde informatie vindt u ook op onze website.

Aan de leden van de Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten Als protestantse gemeente Warnsveld/Leesten willen we een plek zijn van spiri-tualiteit, bezinning op de vragen van leven en samenleven, en aandacht voor en ontmoeting van mensen. In de kerk tijdens de erediensten, in de Eekschuur tij-dens de daar georganiseerde activiteiten, tijdens huiskamergesprekken of zomaar ergens onderweg. Graag bieden wij u hierbij verschillende mogelijkheden aan om met elkaar in con-tact te komen: de jaargids voor het nieuwe seizoen. Een boekje, bedoeld als een naslagwerkje, waarin u tal van namen, adressen en telefoonnummers vindt van iedereen die op één of andere wijze binnen onze kerkgemeenschap actief is. En ook alle activiteiten die in onze gemeente plaats vinden staan, met een korte toe-lichting, in deze gids. De commissie Bezinning, Gesprek & Ontmoeting (BG&O) heeft ook voor dit jaar een programma vol variatie aan onderwerpen en activiteiten kunnen opstellen; we hopen u/jou dan ook vaak te ontmoeten tijdens een van de programma-onderdelen. Voor nieuwe gemeenteleden een speciaal welkom. Wij hopen dat u zich in onze kerkgemeenschap thuis zult gaan voelen. Deelnemen aan activiteiten kan een middel zijn om dat proces te vergemakkelijken. Wij hopen van harte u te ontmoe-ten. Ook zien wij elkaar graag tijdens de zondagse erediensten in onze prachtige oude Martinuskerk, waar voor jong en oud een plekje is, waarbij de oppasdienst, de kindernevendienst en de KIC (Kids In Church) een eigen plek creëren voor kin-deren en jongeren (deels bezinnend, creatief en/of sportief). In dit nieuwe seizoen mogen we aan de slag met een volledig predikantenteam. We zijn dankbaar dat we op 2 maart 2014 in een volle kerk de verbintenis van ds. Els Diepeveen (daarvoor werkzaam als ziekenhuispredikant te Hardenberg) als voorganger aan onze gemeente hebben kunnen vieren.

Page 4: JAARGIDS 2014-2015

3

Ook zijn we als gemeente dankbaar dat we in dit nieuwe seizoen zowel een nieu-we voorzitter als een nieuwe scriba mogen bevestigen in het ambt, evenals een aantal nieuwe diakenen, twee jeugdouderlingen en een ouderling-kerkrentmeester. De zoektocht naar ouderlingen blijft een punt van grote zorg. In de afgelopen tijd is hard gewerkt aan een nieuw beleidsplan voor onze gemeen-te. Zowel kerkenraad als een aantal groeperingen binnen onze gemeente hebben daaraan hun bijdragen geleverd. Op 12 februari 2014 heeft de kerkenraad het nieuwe beleidsplan vastgesteld. Als uitwerking van en aanvulling op het Beleids-plan is ook een werkplan vastgesteld. In dit werkplan zijn een viertal nieuwe activi-teiten opgenomen die we dit jaar willen realiseren. Ze hebben te maken met: - verbeteren van de aansluiting tussen onze kerk en de samenleving/onze woon-omgeving - onze kerk aansprekender maken voor de jeugd - verbeteren van de organisatie binnen onze kerk en deze meer af te stemmen op de beperkte menskracht - meer contacten en samenwerking zoeken met de Protestantse Gemeente Zut-phen Zowel het beleidsplan als het werkplan kunt u uitgebreid lezen op de website. Namens de kerkenraad wensen wij u en jou een actief en boeiend seizoen vol ontmoetingen toe, waarin deze gids u een leidraad zal kunnen bieden. Anneke de Hoop (waarnemend voorzitter)

Page 5: JAARGIDS 2014-2015

4

VISIE Hieronder treft u de visie aan van onze kerkgemeenschap op ons kerk zijn, zoals die is opgenomen in het Beleidsplan 2014 – 2018. De Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten maakt deel uit van de Protestant-se Kerk in Nederland. Zij is een geloofsgemeenschap van leerlingen van Jezus Messias, die – levend vanuit het Evangelie van Christus - , zich bezint op wat God van ons vraagt. Zij wil een inspirerende gemeenschap zijn waar mensen worden voortgedreven door Gods Geest en met respect met elkaar omgaan. Zij wil zoeken naar God en het geheim van het leven, in deze tijd en cultuur, en vertolkster zijn van het Evangelie, dat ondenkbaar is zonder de Joodse wortels ervan. Vanuit die visie willen wij als leden van deze geloofsgemeenschap:

Een open en gastvrije gemeente zijn die aansprekend en aanspreekbaar is voor mensen in verschillende levensfasen en omstandigheden, zowel bin-nen als buiten onze geloofsgemeenschap.

Zorg en aandacht besteden aan elkaar

Plekken en momenten aanbieden van bezinning en spiritualiteit, voor jong en oud en voor verschillende vormen van geloofsbeleving.

Aanbieden van gevarieerde ontmoetingsmomenten van mensen met elkaar en met God, in een sfeer waarin ruimte is voor luisteren naar elkaar en waarin nieuwe vormen worden ontwikkeld en beproefd.

Bevorderen, dat ook kinderen en jongeren zich thuis kunnen voelen in onze geloofsgemeenschap. Want wij willen een plek zijn voor alle generaties.

Het innemen van een herkenbare plek in ‘dorp en stad’, waar leden en niet-leden op verhaal kunnen komen.

Missionair gericht zijn: ons geloof in deze wereld uitdragen, zowel in woor-den als in daden. Wij zijn ons hierbij bewust van onze betrokkenheid bij, en verantwoordelijkheid ten aanzien van de maatschappij en ons inzetten voor het behoud van de schepping.

Het gesprek met moslims en joden bevorderen om ons zo ook als geloofs-gemeenschap in te zetten voor de houdbaarheid en kwaliteit van onze sa-menleving.

Aandacht en respect bevorderen voor de kwetsbare medemens. Wij denken hier in het bijzonder aan mensen die bijv. psychisch/chronisch ziek zijn, die te maken hebben met armoede, gediscrimineerd worden en hen zo mogelijk samen met anderen, met raad en daad terzijde staan, voor zover dit niet door de overheid wordt gedaan.

De diaconale roeping in de kerk en in de wereld vervullen door in de dienst van barmhartigheid en gerechtigheid te delen wat haar aan gaven geschon-ken is, te helpen waar geen helper is en te getuigen van God waar onrecht geschiedt.

Page 6: JAARGIDS 2014-2015

5

KERKELIJKE VERGADERINGEN

Kerkenraad De kerkenraad is te beschouwen als het beleidsbepalende algemene bestuur van de Protestantse Gemeente Warnsveld / Leesten. Alle ambtsdragers en predikanten van onze gemeente zijn lid van de kerken-raad. De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de gemeente berust bij de kerkenraad. De kerkenraad komt tenminste 6 keer per jaar bijeen. De kerkenraad is in het bijzonder verantwoordelijk voor de voortgang van alle kerkdiensten, de opbouw van de gemeente en haar dienst aan de wereld, het bevorderen van de gemeenschap der kerken, het onderhouden van de contac-ten met de classicale vergadering en verder alles wat van hem verwacht wordt naar de orde der kerk. Binnen de kerkenraad zijn de werkzaamheden verdeeld over: de Predikanten, het College van Predikanten en Ouderlingen, het College van Diakenen en het College van Kerkrentmeesters.

Moderamen Het Moderamen vormt het “dagelijks bestuur” van de kerkenraad en is samengesteld uit het Klein Modera-men, afgevaardigden van de predikanten, het College van Predikanten en Ouderlingen, het College van Dia-kenen en het College van Kerkrentmeesters. Het Moderamen komt één keer per maand bijeen. De taak van het Moderamen is: Het voorbereiden en samenroepen van de kerkenraads-

vergadering, coördinatie van werkzaamheden, advisering van de kerkenraad, afhandeling van ingekomen stukken, aanvragen van doop/belijdenis/huwelijk, verzorging van de afkondigingen, voortgangscontacten met werkgroepen en commissies en uitvoering van alle overige zaken binnen het door de kerkenraad vastgestelde beleid, zoals vastgelegd in het plaatselijke reglement.

Klein Moderamen Het Klein Moderamen wordt gevormd door de voorzitter en secretaris van de kerkenraad. De taak van het Klein Moderamen bestaat uit het voorbereiden en samenroepen van de Moderamenvergaderingen, afhandelen van spoedeisende zaken en het verzorgen van de interne en externe communicatie.

Page 7: JAARGIDS 2014-2015

6

Predikanten De predikanten van de Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten zijn:

ds. Els Diepeveen Veldesebosweg 2 7231 DW Warnsveld e-mail: [email protected] tel. 769124 (donderdag is haar vaste vrije dag en een wisselende dag per week)

ds. Anneke de Hoop Het Horseler 52 7232 GB Warnsveld tel. 470552 e-mail: [email protected] (woensdag is haar vaste vrije dag en een wisselende dag per week)

ds. Liesbeth Burger Torenlaan 5 7231 CA Warnsveld tel. 524468 e-mail: [email protected] (maandag is haar vaste vrije dag en een wisselende dag per week)

Page 8: JAARGIDS 2014-2015

7

Predikantenoverleg Regelmatig komen de predikanten bij elkaar voor ontmoeting, overleg en bezin-ning. Elk van de predikanten heeft een afgebakend takenpakket en werkgebied. De taakverdeling is als volgt: - ds. A. de Hoop diaconaat - ds. E.S. Burger ouderenwerk en BG&O (deels). - ds. E. Diepeveen jeugd- en jongerenwerk Daarnaast is ieder, in samenwerking met de wijkteams, pastoraal verantwoorde-lijk voor één van de wijken (zie wijkindeling). Voor een pastoraal gesprek of geestelijke begeleiding kunt u een beroep doen op één van de predikanten. Zij zijn graag bereid om naar u te luisteren en met u mee te denken tijdens één of meerdere gesprekken, bijvoorbeeld op momenten dat uw leven uit balans raakt en u behoefte hebt aan meeleven, een nieuwe doordenking, oog en oor van een ander, een vertrouwelijk gesprek. Het werkt het eenvoudigst als u dat zelf aan uw wijkpredikant laat weten, die dan een afspraak met u maakt. Mocht zij er niet zijn, dan is er altijd ten minste één van de anderen aanwezig als vervanger.

Pastorale Medewerkers Binnen onze gemeente hebben we enkele pastorale medewerkers. Het zijn ge-meenteleden die daartoe zijn bevestigd tijdens een kerkdienst en die een twee-jarige cursus pastorale vorming hebben gevolgd. Ze doen pastorale arbeid ter ondersteuning en vervanging van predikanten en ouderlingen, onder begelei-ding van hun wijkpredikant.

College van Predikanten en Ouderlingen Het College van Predikanten en Ouderlingen is verantwoordelijk voor de zorg en opbouw van de Gemeente. De leden van dit College, de ouderlingen en de predikanten, houden zoveel mo-gelijk contact met allen die bij de Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten zijn ingeschreven en organiseren daartoe in elk geval huiskamergesprekken. Zij komen één keer per maand bij elkaar. Ouderlingen participeren in de wijkteams.

College van Diakenen “Diaconie zal ons een zorg zijn” Het College van Diakenen heeft tot taak het behartigen van diaconale aangele-genheden in de ruimste zin van het woord. Het maakt de gemeente bewust van

Page 9: JAARGIDS 2014-2015

8

haar diaconale roeping in de wereld en betracht de dienst der barmhartigheid door hulp te verlenen aan allen die dat nodig hebben. In de diensten van Schrift en Tafel hebben de diakenen een bijzondere taak bij de viering van het Heilig Avondmaal. Een aantal diakenen maakt ook deel uit van andere overlegor-ganen en/of commissies. Het College van Diakenen beheert de aan zijn zorg toever-trouwde gelden en goederen van de Protestantse Gemeen-te W/L en legt daarover verantwoording af aan de kerken-raad. Hiertoe is een beleidswerkplan opgesteld en aan-vaard, dat als richtsnoer dient. Het College van Diakenen vergadert maandelijks.

Onze oudste Avondmaals- beker uit 1713 Legaten, schenkingen en giften worden toegerekend aan de door de gever aan-gegeven bestemming. Voorzitter: dhr. H. Knol, Meinsmasingel 24, 7207 CT Zutphen, tel. 573175 Secretariaat: mw. J. van der Meulen, H. Polaklaan 38, 7207 HN Zutphen, tel. 571691 e-mail: [email protected] Penningmeester: dhr. M. Wassink, Voigtstraat 6, 7231 CJ Warnsveld, tel. 522931

Bankrekening: BIC: FVLBNL22 IBAN:NL85FVLB0699947286 t.n.v.

Diaconie Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten.

College van Kerkrentmeesters Tot de taak van het College van Kerkrentmeesters behoort o.a. het zorgdragen voor de geldwerving om daarmee het werk binnen de Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten in al haar facetten mogelijk te maken. Ook beheert dit colle-ge de kerkelijke gebouwen en het vermogen van onze gemeente. Er wordt maandelijks vergaderd. Jaarlijks wordt, in overleg met het College van Diakenen, het collecterooster op-gesteld, de begroting en de jaarrekening van de Protestantse Gemeente W/L opgemaakt en ter goedkeuring aan de kerkenraad aangeboden. Voorzitter: dhr. M. van Alphen, ’t Spiker 22, 7231 JT Warnsveld tel. 574358 Secretaris: dhr. A.A. Dooijeweerd, Laan van de Highlanders 12, 7207 RH Zutphen, tel. 559619

Page 10: JAARGIDS 2014-2015

9

Administrateur: dhr. W.J.A. Smeerdijk, Vordensebinnenweg 16, 7231 BC Warnsveld, tel. 523552, e-mail: [email protected]

Bankrekening: BIC: RABONL2U

IBAN: NL41RABO0386708150 t.n.v. de Protestantse

Gemeente Warnsveld/Leesten

Collectebonnen Voor gebruik tijdens collectes i.p.v. contant geld zijn er collectebonnen te koop. Hierdoor hebt u een aantoonbaar bewijs voor uitgaven aan giften. Per kaart zijn er 20 bonnen: Blauw ( € 0,50 ) kost € 10,= per kaart Oranje ( € 1,00 ) kost € 20,= per kaart Geel ( € 2,00 ) kost € 40,= per kaart Het is ook mogelijk om collectebonnen per bank te betalen. Men maakt het betreffende bedrag over op bankrekening BIC: RABO2U ; IBAN : NL41RABO0386708150 met vermelding “collectebonnen” en aantal kaarten en kleur. De administrateur zorgt dan voor de aflevering/verzending na ontvangst van het geld.

Schenkingen Het College van Kerkrentmeesters wil u er graag attent op maken dat u de kerk nu en in de toekomst structureel kunt ondersteunen door middel van een notari-ele schenkingsovereenkomst of door de kerk op te nemen in uw testament. Als u meer informatie over beide onderwerpen wilt dan kunt u contact opnemen met dhr. H.J.W. Wesseldijk, Garsenshof 27, 7231 LA Warnsveld, tel. 524001, e-mail: [email protected]

Voor het verwerven van de noodzakelijke geldmiddelen zal in de maand januari 2015 door het College van Kerkrentmeesters de actie Kerkbalans worden ge-houden. Deze actie wordt door een landelijke campagne ondersteund. Voor informatie kunt u bellen met dhr. H.J.W.Wesseldijk, tel. 524001

Page 11: JAARGIDS 2014-2015

10

GEMEENTECENTRUM

“DE EEKSCHUUR” Bonendaal 2, 7231 GG Warnsveld tel. nr. 524739 e-mail: [email protected] Beheerders: - Ina Weener - Yvonne Schieven In het centrum vinden vooral activiteiten plaats van Bezinning, Gesprek en Ont-moeting (BG&O), catechese, college- en kerkenraadsvergaderingen enz. Het gebouw is ook beschikbaar voor andere bijeenkomsten.

EEKSCHUURMARKT (ROMMEL- EN RARITEITENMARKT)

Op zaterdag 4 oktober 2014 Bewaar uw spulletjes die u kwijt wilt nog even......., zoals snuisterijen, glaswerk, serviezen, overige huishou-delijke artikelen, kleding, boeken, spelletjes, puzzels, gereedschap, enz., enz. Wij kunnen deze goed ver-kopen op de Eekschuurmarkt! We kunnen geen grote meubels, stoelen, TV's en losse oude beeld-schermen aannemen. Wel complete computersystemen, mits deze goed functioneren, en dan ook met de soft-ware erbij. Artikelen die verkoopbaar zijn willen we graag aannemen op donderdag 2 en vrijdag 3 oktober 2014 van 15.00 uur tot 19.00 uur in de Eek-schuur. De opbrengst komt ten goede aan de exploitatie van de Eekschuur.

Page 12: JAARGIDS 2014-2015

11

Voor informatie kunt u bellen met Jan Emsbroek, tel. 574020

WERKGEBIED De grens van de “Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten”, is door de Clas-sicale Vergadering van Zutphen vastgesteld (zie plattegrond hiernaast). Het werkgebied omvat de postcodes: 7231 de oude dorpskern Warnsveld, Welgelegen en het buitengebied

Warken 7232 de wijken Scheperkamp en Overkamp 7207 Leesten en het buitengebied Leesten en Bronsbergen ten Zuiden van de N314 en N348. Volgens de regels van de kerkorde van de PKN wordt u, als u lid bent van één van de bij de PKN aangesloten geloofsgenootschappen, via de landelijke leden-administratie, automatisch ingeschreven bij de plaatselijke Protestantse Ge-meente binnen het werkgebied waar u woonachtig bent (zie bovenstaande post-codes). Woont u in het werkgebied van een andere Protestante Gemeente en wilt u lid worden van de Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten, dan kunt u uw lid-maatschap over laten schrijven, door uw wens schriftelijk kenbaar te maken aan onze ledenadministratie; wij zorgen voor de overschrijving. Omgekeerd is ook mogelijk. Ook dan dient u uw wens schriftelijk kenbaar te ma-ken aan onze ledenadministratie, die er voor zorgt dat u, met instemming van beide kerkenraden, wordt overgeschreven naar een andere gemeente.

Page 13: JAARGIDS 2014-2015

12

Werkgebied en Wijkindeling

Werkgebied van de Protestantse gemeente Warnsveld/Leesten

____ kerkelijke gemeentegrens …….. wijkgrenzen 12

Page 14: JAARGIDS 2014-2015

13

WIJKINDELING PREDIKANTEN

Wijk 1: (Noord) Omvat het gehele "oude" dorp Warnsveld (ten noorden van de Draaiomsdreef/ Scheperdreef) alsmede de leden die Warnsveld als “voorkeurge-meente” hebben aangegeven en buiten het werk-gebied van de Protestantse Gemeente Warns-veld/Leesten wonen. Wijkpredikant: ds. Liesbeth Burger, Torenlaan 5, tel. 524468

Ook in Warnsveld, Kerkplein 1

Wijk 2: (Midden) Omvat de wijken Welgelegen, Scheperkamp, Overkamp, Leesten-Oost (nieuw-bouw vanaf de Kerkhofweg) en de buurtschap Warken. Wijkpredikant: ds. Anneke de Hoop, Het Horseler 52, tel. 470552.

Wijk 3: (Zuid) Omvat de wijk Leesten-West (Ooyerhoek, Laaksche Veld, Laakse Tuin, en De Enk ) en de oude buurtschappen Leesten en Bronsbergen. Wijkpredikant: ds. Els Diepeveen, Veldesebosweg 2, tel. 769124

PASTORALE EN DIAKONALE WIJKINDELING. Ouderlingen, diakenen, pastorale medewerkers en leden van de kerkelijke con-tactgroep hebben elk een eigen taak in de gemeente. Om alles goed te laten functioneren is de gemeente in 3 pastorale wijken verdeeld. Iedere wijk is op-gedeeld in secties en per sectie is een team samengesteld bestaande uit een predikant, en zo mogelijk één of meer ouderlingen, diakenen, pastorale mede-werkers en een aantal contactpersonen van de kerkelijke contactgroep. Binnen elke wijk bekijken de sectieteams wat er gedaan moet worden. U kunt een be-roep op hen doen.

Wijk 1: (Noord) Sectie 1-A: Bonendaal/Abersonlaan/Veldesebosweg en wat ten noorden

daarvan ligt. Ouderling: mevr. G.T.A. Wonnink-Rutgers, Veldesebosweg 4a, tel. 522859 Past. Medew.: mevr. J.H. Harkema-Bargeman, De Nutteler 39, tel. 528277

Page 15: JAARGIDS 2014-2015

14

Sectie 1-B: Woonzorgcentrum Den Bouw en aanleunwoningen. Ouderling: mevr. G.T.A. Wonnink-Rutgers, Veldesebosweg 4a, tel. 522859 Past. Medew.: mevr. J.H. Harkema-Bargeman, De Nutteler 39, tel. 528277 Sectie 1-C: Breegraven en het gebied tussen Breegraven, Bonendaal en

Abersonlaan. Ouderling: mevr. A. Bink, Bonendaal 58, tel. 441603 Past. Medew.: mevr. B. Vrendenbarg-Jansen, Tuinstraat 10, tel. 523067 Sectie 1-D: Molenbult, 't Spiker, Scheurkamp en Bieshorstlaan. Coördinator: mevr. H. Harmsen-Bunschoten, Molenstraat 72, tel. 524700 Past. Medew.: mevr. B. Vrendenbarg-Jansen, Tuinstraat 10, tel. 523067 Sectie 1-V: Voorkeurleden die in Zutphen of elders buiten Warnsveld/Leesten wonen. Ouderling: mevr. H. de Bruin, Ruitershofje 4, Zutphen, tel. 469555

Wijk 2: (Midden) Sectie 2-A: Welgelegen. Ouderling: mevr. H. de Bruin, Ruitershofje 4, Zutphen. tel. 469555

Sectie 2-B: Scheperkamp. Sectie 2-C: Overkamp. Sectie 2-D: Leesten Oost (wijk in aanbouw vanaf de Kerkhofweg). Sectie 2-E: Buurtschap Warken. Er is een wijkteam bestaande uit ongeveer 10 mensen.

Wijk 3: (Zuid) Sectie 3-A: Ooijerhoek en het Laaks gebied. Sectie 3-B: Leesten West (De Enk). Sectie 3-C: Leesten West (De Eme, De Bosrand, De Waterkant enz.). Pastoraat: mevr. S. Visser, De Boomgaard 19, Zutphen, tel. 527379

Page 16: JAARGIDS 2014-2015

15

Sectie 3-D: De buurtschappen Bronsbergen en Leesten. Ouderling: dhr. J.W. Emsbroek, Lansinkweg 5, Zutphen, tel. 574020 Pastoraat: mevr. J. Wissels, Verl. Ooyerhoekseweg 13, Zutphen, tel. 525846 De indeling van diakenen over de verschillende wijken is op dit moment nog niet bekend. Dit zal in de loop van de tijd via het kerkblad en de website bekend worden gemaakt. Liturgische schikking Oogstdienst

Page 17: JAARGIDS 2014-2015

16

IN EN OM DE MARTINUSKERK

Adres: Kerkplein 1, 7231 AE Warnsveld. Cantor-organist: Wim Riefel, Bonendaal 32 tel. 529360

Kosterij De koster(ij) is te bereiken op: tel. nr. 06-23530083 e-mail [email protected] en bestaat uit de volgende leden: - mevr. B.J. de Ruiter-Huurnink, ’t Spiker 91,

Warnsveld (wnd. contactadres) - mevr. G.F. Harmsen-Leunk en/of

G. H. Harmsen Pr. Clauslaan 2, Vorden - dhr. J.B.W. Aartsen, Nieuweweg 13, Warnsveld

Kerkdiensten Naast en te midden van vele andere activiteiten vormen de kerkdiensten het hart van de gemeente. Elke zondag om 10.00 uur is er een kerkdienst. De kerkdiensten in de MARTINUSKERK zijn heel afwisselend dankzij de vaste voorgangers en enkele graag gehoorde gastpredikanten, die elk hun eigen stijl hebben. Een aantal kerkdiensten wordt voorbereid met gemeenteleden. We proberen de zondagen per maand een eigen kleur te geven: 1e zondag: doop, cantorij (behalve bij doop), koffie na de dienst. 2e zondag: dienst van Schrift en Tafel. De kinderen mogen altijd meedoen aan

het delen van brood en wijn; één keer per jaar is er een speciaal op kinderen gerichte dienst van Schrift en Tafel. 3e zondag: dan is de kerkdienst “an-ders dan anders”, met extra muziek, theaterelementen, bijdragen gericht op jongeren enz.

Page 18: JAARGIDS 2014-2015

17

4e zondag: een wat “stillere” dienst, zonder de bijzonderheden van de andere zondagen. 5e zondag: meditatieve viering. Tijdens twee van deze vieringen per jaar worden er bekende, traditionele liederen gezongen. Vooruitlopend op Pasen wordt de Paascyclus gevierd, met kerkdiensten op Wit-te Donderdag, Goede Vrijdag en in de Paasnacht. In de Kerstnacht worden er vier kerkdiensten gehouden en op de Kerstmorgen één, elk met een eigen kleur. Tijdens de Pinksterviering worden zo mogelijk nieuwe lidmaten bevestigd. Op elke 2e vrijdag van de maand is er om 16.00 uur een kerkdienst in het zorg- en wooncentrum Den Bouw, Abersonplein 9, waar bewoners en anderen wel-kom zijn.

Doopvieringen. In onze gemeente wordt er bij voorkeur gedoopt tij-dens speciale doopdiensten. Deze diensten worden met de doopouders voorbereid. De doopzondagen zijn over het algemeen de eerste zondag van de maand, om de andere maand. De data worden vermeld in het kerkblad. Het is tijdens doopvieringen alleen toegestaan om in de kerk foto’s te maken als daarover een afspraak is gemaakt met de dienstdoende predikant.

Bloemen Enkele gemeenteleden zorgen wekelijks voor bloemen tijdens de kerkdienst. Met Kerst, in de veertigdagentijd en met Pasen maken ze ook liturgische schik-

kingen en andere fraaie versieringen in de kerk. De bloemen worden na de dienst als groet van de gemeente bij een gemeentelid bezorgd. Indien be-kend is dat de betreffende familie hiertegen geen bezwaar heeft, wordt de naam van de geadres-seerde in de kerkdienst genoemd.

Page 19: JAARGIDS 2014-2015

18

Voorbeden Als u wilt dat iemand genoemd wordt bij de voorbeden, en u heeft aan die per-soon gevraagd of die dat goed vindt, dan kunt u dat tot en met vrijdagmiddag melden aan de dienstdoende predikant of, als er een gastvoorganger is, aan de scriba.

Kerkradio Zij die voor kortere of langere tijd aan huis gebonden zijn, kunnen via de kerkra-dio een directe verbinding krijgen met de diensten vanuit de Martinuskerk. In de toren van de kerk is een zender geplaatst. Wie dat wil kan thuis een ontvanger krijgen. De ontvanger kan meteen, zonder ingreep, in huis geplaatst worden. De gebruiker betaalt alleen de huur van € 4,-- per maand. De kerk heeft de investe-ring betaald. Wie van de kerkradio gebruik wil maken, kan contact opnemen met: de heer J. Rossel, Hofweg 21, tel. 572934. Wilt u de liturgie digitaal ontvangen dan kunt u dit aangeven bij één van de pre-dikanten.

Talentenbank Dit is een nieuw concept binnen onze gemeente. Het betreft een (digitaal) bestand waarin gemeenteleden staan vermeld die, gebruik makend van ieder zijn/haar ei-gen talent, op allerlei wijzen een bijdrage willen leveren aan het boeiende aanbod van activiteiten in en rondom de kerk. In het geval van een vacature of bij behoefte aan versterking binnen de kerkenraad, een commissie of bij een afgebakend pro-ject kan de talentenbank geraadpleegd worden. Hoewel u misschien persoonlijk bent of wordt gevraagd, wordt uw eigen initiatief ook heel erg gewaardeerd. U wordt daarom van harte uitgenodigd uw ideeën en/of talenten kenbaar te maken via [email protected] Beheerder van de talentenbank is Connie Flikkema, tel. 521494.

Kindernevendiensten Elke zondagmorgen, en zoveel mogelijk ook tijdens de vakanties, wordt er in de Eekschuur kindernevendienst gehouden voor kinderen van 4 t/m 12 jaar (basisschool de groepen 1 t/m 8). We houden in 2 of 3 groepen kinderneven-dienst: 1. de jongste groep in de leeftijd 4 t/m

6 jaar 2. basisschool groep 3, 4 en 5. De

kinderen van groep 3 van de basis school gaan in januari naar de mid- delste groep in de leeftijd van 6 t/m 9 jaar en

Page 20: JAARGIDS 2014-2015

19

3. de oudste groep kinderen in de leeftijd van 10 t/m 12 jaar, basisschoolgroep 6 t/m 8.

Tijdens de kindernevendienst zingen we liedjes, de kinderen luisteren naar een Bijbelverhaal en daarna is er nog tijd voor een verwerking in de vorm van een spelletje of iets knutselen. De kinderen worden wekelijks met een e-mail geïnformeerd over wat we in de kin-dernevendienst gaan doen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjolein Wiegman, tel.512054 of per e-mail: [email protected]

Martinuscantorij De Martinuscantorij o.l.v. de cantor-organist Wim Riefel verleent regelmatig haar medewerking aan de zondagse diensten en aan de Kerst- en Paasvieringen.

Ter voorbereiding repeteert de cantorij iedere woensdag van 19.00 uur tot 20.00 uur in de Eekschuur. Informatie en opgave bij: Wim Riefel, tel. 529360, e-mail: [email protected]

Oppas voor 0 – 4 jarigen Tijdens de kerkdiensten mo-gen de allerkleinsten, van 0

tot 4 jaar, spelen in De Eekschuur. Ze kunnen er kleuren, puzzelen, spelen met duplo, auto’s, poppen en er zijn heel veel boekjes waaruit (voor)gelezen kan worden. Per dienst zijn er minimaal twee mensen die ervoor zorgen dat de klein-tjes graag blijven komen. Voor nadere informatie, vragen of aanmelding om op te passen kunt u contact opnemen met Gerwin Wiegman, Kapperallee 181, 7203 DS Zutphen, tel. 512054.

Ringleiding Slechthorenden kunnen gebruik maken van de in de gehele kerk aanwezige ringleiding, indien hun hoorapparaat daarvoor is ingesteld.

Vervoer per auto Aanvragen hiervoor kunnen ingediend worden bij het secretariaat van de diaco-nie, tel. 571691 of per e-mail [email protected] In verband met het or-ganiseren van vervoer, een verzoek graag tijdig doen.

Page 21: JAARGIDS 2014-2015

20

WAT TE DOEN BIJ .......

Geboorte Wilt u hiervan kennis geven aan uw wijkpredikant, uw wijkouderling en aan de ledenadministratie! Namen van geboren kinderen worden vermeld in het eerstvolgende kerkblad en genoemd in de eerstvol-gende kerkdienst als de wijkpredikant op de hoogte wordt gesteld van de geboorte.

Huwelijk of zegen over een relatie. Ieder die een huwelijk of een samenlevingsrelatie op het ge-meentehuis heeft laten registreren en die daarover in de kerk een zegen wil vragen, kan contact opnemen met één van de predikanten. De kerkenraad heeft besloten dat ook partners van hetzelfde geslacht tijdens een daarvoor bedoelde kerk-dienst de zegen over hun relatie kunnen ontvangen. Een ker-kelijk huwelijk of de inzegening van een relatie, moet schrifte-

lijk via het secretariaat of per e-mail: [email protected] worden aan-gevraagd. Als de kerkdienst in de Martinuskerk gaat plaatsvinden, is het verstandig de kerk vroegtijdig te reserveren bij de koster van de kerk (tel. 06-23530083 of e-mail: [email protected]). Voor een kerkdienst als hier bedoeld maken de partners zelf, na overleg met de voorganger, de orde van dienst, waarin een aantal elementen opgenomen zijn die horen bij deze kerkgemeenschap.

Jubileum Wil iemand graag een jubileum vermeld hebben in het kerkblad dan kan men dit opgeven bij de wijkouderling of wijkpredikant.

Ziekte Voor een pastoraal gesprek of geestelijke begeleiding kunt u ook bij ziekte een beroep doen op uw wijkpredikant. Zieken zijn vaak te kort in het ziekenhuis om dit in het kerkblad, dat slechts één keer per maand verschijnt, te vermelden. Bij ernstige ziekte kan hiervan, mits u daar prijs op stelt, wel melding worden gemaakt in de eerstvolgende kerkdienst. Ook is het mogelijk dat in de kerkdienst voor zieken wordt gebeden. Neem hiervoor contact op met de wijkpredikant.

Page 22: JAARGIDS 2014-2015

21

Overlijden Ieder die gebruik wil maken van een dienst van de kerk rond een overlijden, kan contact opnemen met de eigen wijkpredikant. Mocht de eigen wijkpredikant niet beschikbaar zijn, dan neemt één van de andere wijkpredikan-ten van onze gemeente waar. In tijden van vacatures of vakanties kan het voor-komen dat wij een beroep moeten doen op een invallende predikant. De kaarsen van Eeuwigheidszondag

Het is mogelijk dat nabestaanden een beroep willen doen op een predikant die niet aan onze gemeente verbonden is. Houdt u er dan rekening mee dat hier extra kosten aan verbonden zijn, doordat u zelf het honorarium van die predi-kant dient te voldoen. Namen van overledenen worden, als de predikant op de hoogte wordt gesteld, vermeld in het eerstvolgende kerkblad; ook worden ze genoemd en herdacht in de eerstvolgende kerkdienst. Voor een uitvaartplechtigheid kan het kerkgebouw ook (zonder predikant en ambtsdragers) gehuurd worden. U dient dan contact op te nemen met de kos-ters van de kerk (tel. 06-23530083 of e-mail: [email protected]).

Verhuizing Niet met stille trom…… Als u gaat verhuizen uit onze gemeente laat u mis-schien wel heel wat achter. Wij vinden het zinvol als kerkgemeenschap afscheid te kunnen nemen. Zo mar-keren we het vertrek van gemeenteleden die op vele manieren geworteld waren in onze gemeente. Laat het uw wijkpredikant weten, en we zoeken naar een passend moment om zo’n belangrijke verandering vorm te geven. Wilt u verhuisberichten ook doorgeven aan de ledenadministratie?

Nieuwe gemeenteleden Al enkele jaren bestaat er in onze gemeente een Taakgroep Bezoek Nieuw-ingekomenen. Deze bezoekgroep bestaat uit 5 personen die maandelijks bij el-kaar komen. De ledenadministratie verstrekt eens per maand een overzicht van de namen en adressen van de nieuw-ingekomenen aan de bezoekgroep, die daarna een kennismakingsbezoek aflegt. Bij dat bezoek wordt, - indien er be-langstelling voor is – een jaargids en het laatste nummer van het kerkblad over-handigd.

Page 23: JAARGIDS 2014-2015

22

Aandachtspunten bij dat bezoek zijn:

wat heeft hen hier gebracht?

waar ligt hun interesse?

wat houdt hen bezig?

heeft men interesse in onze kerkelijke gemeente?

hoe was de kerkelijke betrokkenheid in de vorige woonplaats?

informatie geven over onze eigen gemeente

Van het bezoek worden enkele aantekeningen gemaakt. Het gaat daarbij om zaken die van belang zijn om door te geven zoals:

contact met predikant/ouderling wel of niet gewenst?

vermelding in het kerkblad ja of nee? De gegevens die door de bezoekgroep verzameld zijn worden – indien nodig – doorgegeven aan de desbetreffende predikant/ouderling. Tenslotte worden alle nieuw-ingekomenen van het voorafgaande jaar uitgeno-digd voor een maaltijd, die dit jaar zal plaatsvinden op zondagmiddag/avond

12 oktober 2014 in De Eekschuur. (zie ook het Activiteitenprogramma). Contactpersoon: Piet Kroneman, Het Boschloo 108 tel. 570504

Protocol “Seksueel misbruik in pastorale en gezagsrelaties”. Veel is erover verzwegen, en blijft er nog over verzwegen. Want eigenlijk willen we er liever niets over horen en niets van zien. We zijn geneigd te denken: “ach ’t zal hier wel niet (zoveel) voorkomen”. Maar de cijfers liegen er niet om, de media berichten ons er regelmatig van. De landelijke kerk heeft dit probleem opgepakt en een protocol opgesteld voor gemeenten die geconfronteerd worden met (seksueel) misbruik in pastorale en gezagsrelaties. Er is een meldpunt dat van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 te bereiken is onder nummer 035-6215555, e-mail: [email protected]. Hier wordt een eerste opvang geboden aan misbruikten en er wordt contact gelegd met een vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersonen bieden op hun beurt begelei-

Ledenadministratie De ledenadministratie van de Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten wordt gevoerd door: dhr R. Nijhuis, Ien Dalessingel 209, 7207 LD Zutphen, tel. 0575-520648, e-mail: [email protected]

Page 24: JAARGIDS 2014-2015

23

ding aan de slachtoffers, de partner of ouders en zo nodig ook bij het indienen van een klacht. Alle kerkenraadsleden en predikanten van onze gemeente zijn in het bezit van het protocol en zullen u, indien gewenst, behulpzaam trachten te zijn.

KINDEREN EN JONGEREN Kinderen en jongeren nemen een eigen plaats in onze kerkgemeenschap in. Daarom zijn er speciale activiteiten voor kinderen en jongeren die aansluiten bij hun interesse en belevingswereld. Zo kunnen de kinderen een band opbouwen met de kerk en de gemeente die daarbij hoort. Om de activiteiten te laten slagen hebben we de hulp van de ouders hard nodig. Ouders kunnen hun kinderen stimuleren en zelf het voorbeeld geven. Daarom ho-pen we dat u onderstaand stukje laat lezen aan uw kinderen en hen aanmoedigt mee te doen aan de activiteiten die bij hen passen. Voor jou als jongere is er veel te doen. Van nachtwake tot rommelkunst van KIC tot theaterweekend. Ook in de diensten is ruimte voor jouw bijdrage. Het wordt pas echt leuk als je anderen leert kennen en dan ook zeggen kunt wat je echt vindt, denkt en voelt. Dus: doe komend seizoen mee met een excursie, catechese, koor of andere activiteit. Er is van alles te doen, kijk bij het aanbod van BG&O in deze

gids en geef je op! Activiteiten voor jongeren zijn herkenbaar aan dit symbool. Heb je vragen of ideeën? Bel of mail de jeugdouderlingen.

AANBOD VAN ACTIVITEITEN VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderoppas en kindernevendienst Iedere zondag is er kinderoppas en kindernevendienst: zie de rubriek “In en om de Martinuskerk”.

Doopgedachtenisdienst in het najaar van 2015 ‘Beloofd is beloofd’ is ons verteld bij het water van de doop. Een belofte waar we opnieuw met een groep kinderen bij stil willen staan. Beloofd is beloofd; een be-lofte waar we als gemeente bij willen stil-staan en willen vieren dat kinderen zich gekend mogen weten in woord en litur-gie. Een moment voor kinderen om te ervaren ‘ik hoor erbij’, en voor ons als gemeente om de plek van kinderen in ons midden te markeren. De kinderen krijgen een uitnodiging voor deze dienst.

Page 25: JAARGIDS 2014-2015

24

De datum voor de Doopgedachtenisdienst volgt t.z.t. ook in het kerkblad. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjolein Wiegman, tel. 512054 of per e-mail: [email protected]

Overstapdienst Elk jaar markeren we voor het einde van het schooljaar de overstap van de kin-dernevendienst naar KIC (Kids in Church). De kinderen zijn dan ongeveer 12 jaar; de meesten van hen gaan daarna naar de middelbare school. Tot de zomervakan-tie blijven de kinderen natuurlijk welkom bij de kindernevendienst. Daarnaast kun-nen ze ook al een aantal keer meedoen met KIC. Ouders van deze overstappers kunnen hun kind opgeven bij Marjolein Wiegman, tel. 512054 of per e-mail: [email protected]

St. Maartens-lampionoptocht voor kinderen Sint Maarten is het feest van en voor iedereen. Daarom is ook iedereen welkom bij de jaarlijkse Sint Maartensoptocht.

We hebben onze kerk niet toevallig naar hem ge-noemd: St. Martinuskerk; daarom begint de op-tocht in de kerk, met het spel van Martinus en de bedelaar. Ook worden daar een paar liedjes over Sint Maarten aangeleerd. Daarna trekken we ach-ter de muziek aan door het dorp, naar Den Bouw. Daar zingen we nog een keer dat lied ! Dit jaar op dinsdag 11 november 2014, waar-schijnlijk om 19.00 uur. De exacte tijd volgt later in het kerkblad en in Contact.

Actie met Stoer!! Een paar keer per jaar organiseren we actiegerichte activiteiten voor de kinderen in de leeftijd 10 – 11 jaar. Een paar door de wol geverfde, enthousiaste jongens van de YMCA, Marcel Mensink en Mark Mieras, weten op onnavolgbare manier de kinderen te boeien en boysproof activiteiten op te zetten. Jongens (en trouwens ook meisjes) houden van lichamelijk bezig zijn en schuwen een (lichamelijke) uit-daging niet (zie verder activiteiten YMCA).

KIC: Kids In Church Dit is een groep jongeren (12 – 16 jaar) die om de week bij elkaar komt onder kerktijd. De exacte data staan in het kerkblad. We verzamelen (als je de kerk in-komt) links achterin en gaan kort na het begin van de dienst naar de Eekschuur. Net als afgelopen seizoen komen er diverse onderwerpen en activiteiten aan bod, altijd in overleg met de groep. Uitdagend, serieus, actief, en altijd erg gezellig.

Page 26: JAARGIDS 2014-2015

25

Daarnaast kun je mee doen aan verschillende evenementen. Zo organiseren wij o.a. ieder jaar ‘Gluren bij de buren’ waarbij we op bezoek gaan bij een andere ge-loofsgemeenschap in en om Zutphen; een speciale kerkdienst (KIC-viering); een speciaal Paasproject in samenwerking met de jongeren van 'Een Stap Verder' uit Zutphen én een spectaculair afsluitingsfeest genaamd: 'de seizoensuitsmijter'. Kortom er valt heel wat te beleven bij de KIC! Wil je meer informatie? Neem dan contact op met één van onderstaande contact-personen. Algemene informatie: [email protected] Contactpersonen: * Arjan Slot, tel. 573257 of [email protected] * Géke Jonkbloed, tel. 5254459 of [email protected] * Niek Ridderbos, tel. 846813 of [email protected] * Gert Fiat, tel. 06-52356532 of [email protected]

Hap-snap Voor kinderen van de laatste twee jaren van de basisschool. Eerst met elkaar eten en dan het gesprek en leren. Het is een leerzame en leuke cursus van 2 jaar. Je leert er basiskennis over Bijbel en geloof. Je komt te weten waar wat te vinden is in de Bijbel, wat de belangrijkste Bijbelverhalen zijn en wat geloven met je eigen leven te maken heeft. Dit seizoen be-

gint de Hap-snap op dinsdag 28 oktober 2014. (zie verdere informatie bij het programma van de diverse activiteiten)

Martin Players Dit is een jongerengroep die bijbelteksten en soms ook andere elementen in de viering op een creatieve manier voor het voetlicht brengt. Muziek, verbeelding, ac-tie. De Martin Players willen in de vieringen een eigenzinnig, modern accent in-brengen. Meedoen? Van harte welkom…….. We willen in het nieuwe seizoen ac-tief aan de slag. Doe je mee ?! We kunnen nieuwe inbreng goed gebruiken ! Contactpersoon: Anneke de Hoop, tel. 470552, e-mail: [email protected]

Hap-Snap april 2012: samen eten

Page 27: JAARGIDS 2014-2015

26

www.hanenpoten.nl De site van het jeugdwerk rond de Protestantse Gemeente in Warnsveld en Zut-phen. Abonneer je op de nieuwsbrief. Op de site kun je je inschrijven. Dan krijg je automatisch bericht als er nieuwe activiteiten voor jouw leeftijdsgroep op de websi-te zijn geplaatst. Zo blijf je goed op de hoogte en zie je de meest actuele foto’s.

Belijdenis Denk je erover om met Pinksteren belijdenis te gaan doen, of wil je met anderen in gesprek over je eigen leven en hoe geloven daarin een rol speelt, weet je dan uit-genodigd voor de jongerengespreksgroep “De Crux”. (Zie verderop in deze Jaar-gids). Voor meer informatie: neem contact op met ds. Anneke de Hoop, tel. 470552, e-mail: [email protected]

Openluchtdienst in de Schaapskooi 2014

Page 28: JAARGIDS 2014-2015

27

YMCA Zutphen-Warnsveld Algemeen secretariaat: Jeanet Peperkamp Telefoon: 0575-525488 Website: www.ymcazutphen.nl e-mail: [email protected]

Activiteiten van de YMCA:

KOREN:

YMCA Cicadakoor Leeftijd: 30 - 65 jaar Plaats: De Eekschuur, Bonendaal 2, Warnsveld. Tijd: woensdag van 20.00 - 22.00 uur Secretariaat: Elly Teunissen Telefoon: 431558 e-mail: [email protected]

CLUBS:

YMCA Kinderclub Leeftijd: 6 - 12 jaar Plaats: YMCA-gebouw, Emmerikseweg 230, Zutphen Tijd: donderdagmiddag van 15.30 - 17.00 uur Leidster: Jeanet Peperkamp en Marike Wijers, Telefoon: 523021 of 525488 e-mail: [email protected]

DIVERSEN:

WIE/WAT/WAAR IS STOER!! ? De visie van STOER!! is het aanbieden van activiteiten aan groepen jongeren, waarbij gestreefd wordt de jongeren te leren samenwerken, zelfwaardering en zelfbeeldverbetering mee te geven en natuurlijk veel fun te beleven! De activiteiten worden gehouden op het prachtige kampterrein in Harfsen, in het YMCA gebouw, of op locatie bij de betreffende groep zelf. Dit afhankelijk van de activiteit, de weersomstandigheden en de wens van de groep. Ben je voor jouw groep op zoek naar een spannende, uitdagende en leerzame activiteit, vol outdoor&zeskampen voor een dag(deel) of weekend neem dan con-

Page 29: JAARGIDS 2014-2015

28

tact met ons op. Naast ons werk organiseren wij graag een geweldige activiteit, die aansluit op het gewenste thema. Groetjes, Mark & Marcel. Contact: Marcel Mensink,

tel. 06-14544281 e-mail: [email protected]

YMCA zomerfestival Zutphen/Warnsveld De YMCA organiseert met 35 vrijwilligers op hun kampterrein in Harfsen een fan-tastische vierdaagse spelweek voor zo’n 225 kinderen. Het is in de laatste week van de schoolvakantie, voor kinderen uit groep 3 t/m 8 van de basisschool die wo-nen in de omgeving Zutphen-Warnsveld. Informatie bij mailadres: [email protected]

YMCA kampterrein Harfsen Dit terrein is gelegen aan de Deventerdijk te Harfsen. Reserveringen: Marjan Snijer e-mail/telefoon.: [email protected] of tel. nr. 06 660091

CJV – Verjaardagfonds Het CJV – Verjaardagsfonds heeft ten doel geld te verzamelen bij verjaardagen van begunstigers van het CJV, nu YMCA. Giro-/banknummer: 891173 (giro) of 37.67.69.998 (bank) Coördinator: Corrie Jellema, tel. 522455.

YMCA Themaweekenden Verschillende keren in het voor- en najaar worden er voor verschillende leeftijds-groepen, van plm 12 tot 17 jaar thema weekenden gehouden. Op onze website is meer informatie te vinden. Contactpersoon: Bram Janssens: e-mail; [email protected] telefoon: 06-17376200

Page 30: JAARGIDS 2014-2015

29

INTERKERKELIJKE ACTIVITEITEN

GGNet: Netwerk voor Geestelijke Gezondheidszorg in Oost-Gelderland,

Apeldoorn en Zutphen, Vordenseweg 12, 7230 GC Warnsveld. Contactpersoon: ds. Leonard van Wijk, geestelijk verzorger, (ambtelijk verbonden aan de Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten). tel. 088-9335936 e-mail: [email protected] Secretariaat Dienst Geestelijke Verzorging: mevr. Gerry Spekkink, tel.088-9333160 e-mail: [email protected]

Geestelijke Verzorging bij GGNet Opgenomen worden in een psychiatrisch centrum is een indringende ervaring, die veel kan oproepen bij mensen en hun familie: vragen, angst, onzekerheid, boos-heid, verdriet en wanhoop zelfs. De Dienst Geestelijke Verzorging (DGV) wil men-sen een plek bieden om op verhaal te komen, en om vrijuit over dit alles te kunnen praten. Om hen te begeleiden in levens- en geloofsvragen, om het samen uit te houden waar alles lijkt vast te lopen, maar ook samen te blijven zoeken naar kan-sen op een nieuwe levensweg. Dat doen we in thema-uren, levenbeschouwelijk groepswerk, individuele begeleidingsgesprekken en kerkdiensten. De DGV be-schikt op de hoofdlocatie Warnsveld in bungalow ’t Onderschoer over 3 ruime spreekkamers. Momenteel bestaat het team in Warnsveld uit deze geestelijk verzorgers:

- Jos van der Leur (protestants) - Leonard van Wijk (protestants) - Ferdi Keppels (humanistisch raads-

vrouw) - Gerry Spekkink (RK)

Zondagse vieringen Vredeskapel Elke zondag is er een oecumenische vie-ring om 10.30 uur in de Vredeskapel op

Page 31: JAARGIDS 2014-2015

30

het GGNet-terrein, waarbij iedereen van harte welkom is. De diensten worden in het kerkblad gepubliceerd en er is vanuit de Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten ambtelijke vertegenwoordiging in de Vredeskapel. Daarnaast is er een trouwe vrijwilligersgroep vanuit de kerk, die al jaren ondersteuning biedt bij het ophalen van bewoners naar de vieringen, en bij de stilte-uren op maandag in de kapel. Door de sluiting van een ouderen-afdeling is de groep vrijwilligers inmiddels wel kleiner geworden: mensen redden zichzelf steeds beter. Overigens worden in de Vredeskapel nu en dan kleine exposities gehouden met kunstwerken van bewoners.

.

‘t Onderschoer

Stiltecentrum

Stiltetuin

Stiltecentrum en Stiltetuin Bij ‘t Onderschoer is tevens een Stiltecentrum. De Vredeskapel is geopend op maandag van 13.00 tot 14.00 uur. Deze uren zijn bedoeld voor wie rust zoekt, een kaars wil aansteken of naar mu-

Page 32: JAARGIDS 2014-2015

31

ziek wil luisteren. Op de achtergrond zijn vrijwil-ligers aanwezig, voor wie even wil praten. Vogels; kunstwerk in het stiltecentrum

Het Stiltecentrum kan geopend worden als er ie-mand aanwezig is in ‘t Onderschoer. Kapel en Stil-tecentrum worden met elkaar verbonden door de prachtige Stiltetuin, die in de vorm van een labyrint

is aangelegd: een verbeelding van de soms kronkelige levensweg, die toch naar het midden leidt: de bron van waaruit je je weg (met nieuwe levensmoed) weer kunt vervolgen.

Contactlijn met de Kerk. Via bezoek aan een kerkenraadsvergadering en collegiaal contact met de predi-kanten, wordt de relatie tussen de Warnsveldse Kerk en de Dienst Geestelijke Verzorging onderhouden.

Ontwikkelingen Van 2014 tot 2020 zal het aantal bedden in Warnsveld, Winterswijk, Zutphen, Doetinchem en Apeldoorn verder worden afgebouwd met minimaal 30%. Want de ontwikkeling gaat steeds meer richting: mensen niet opnemen, maar thuis zorg bieden. “Beter worden doe je thuis”. Desalniettemin, op het hoofdterrein in Warnsveld is juni 2013 een schitterende nieuwbouwlocatie, de Meent, in gebruik genomen door 96 (langdurig verblijvende) patiënten. Dit als vervanging voor de verouderde gebouwen de Mate en de Weerd. De cliënten hebben op de Meent appartementen met relatief meer zelf-standigheid. De locatie Warnsveld zal in de toekomst gehandhaafd worden; de afbouw vindt vooral in Apeldoorn plaats.

Vrijwilliger worden? Als u interesse heeft om voor de Dienst Geestelijke Begeleiding vrijwilligerswerk te doen, bijvoorbeeld bij de stilte-uren in de Kapel en bij het ophalen van bewoners voor de kerkdiensten, dan kunt u contact opnemen met ds.Leonard van Wijk (zie boven), of met de vrijwilligerscoördinator van GGNet, John Sas, tel. 0575-580746. Laatstgenoemde kan u ook informatie geven over het ‘Maatjesproject’, waarbij u voor langere tijd vaste bezoeker wordt van één patiënt(e), om bv. leuke dingen te doen als samen naar de markt fietsen. Daarnaast heeft de DGV goede contacten met “Ruimte voor Anders Zijn”, een pro-jectgroep die vrijwilligers traint om mensen met langdurig psychische beperkingen thuis regelmatig te bezoeken en levensbeschouwelijke gesprekken met hen te voeren. Ook hier zijn altijd vrijwilligers nodig. Voor meer info: www.ruimtevooranderszijn.nl of coördinator Ruud van Velzen, tel. 0314-333187.

Page 33: JAARGIDS 2014-2015

32

Radio Kerkplein

Radio Kerkplein, de lokale kerkelijke omroep van Zutphen e.o. is elke zondag te beluisteren van 10.00 tot 13.00 uur op 93.1 Mhz van de kabel of 106.1 Mhz van de FM zender. Via de website van de Berkelstroom, www.B-FM.nl is het programma nog gedurende één week na de uitzending te horen; klik op “programma’s-op zondag-op Radio Kerkplein”. Namens 10 samenwerkende kerken in Zutphen, Warnsveld en Eefde wordt tot 12.00 uur een gevarieerd programma gebracht met o.m. kerkelijk nieuws, een kinderrubriek en muziek. Actuele en andere interessan-te onderwerpen uit Kerk en Samenleving worden verwoord of komen in gesprek-ken met gasten aan de orde. Na 12.00 uur is een kerkdienst van één van de aan-gesloten kerken te beluisteren. De programma's worden zo veel mogelijk in de kerkbladen aangekondigd. Voor meer informatie kunt u bellen met Janny Her-rebrugh, tel. 513675. Mailadres: [email protected]

Page 34: JAARGIDS 2014-2015

33

COMMISSIES / WERKGROEPEN (voor zover niet beschreven in de rubriek “In en om de Martinuskerk”)

Pastorale Commissies/Werkgroepen:

Bezinning, Gesprek en Ontmoeting (BG&O) De commissie tracht jaarlijks een zo breed mogelijk programma-aanbod te doen in het kader van de vorming en toerusting van de gemeente. Elders in deze gids treft u dat ook aan voor het seizoen 2014-2015. Contactadres: Alex Hoorn, tel. 470552 of e-mail: [email protected]

Kerkblad / Website / Jaargids Het blad “In en om de Martinuskerk” verschijnt 11 maal per jaar. Alle leden van de Protestantse Gemeente W/L ontvangen dit blad. Redactieraad: Ilja van der Brink, Taco Busse, Jan Danhof, Hilly Huizinga, Klaas

Jellema, en Martin Bielderman. Eindredactie Klaas Jellema, AMG Schmidtstraat 7, 7207 KT Zutphen Kerkblad: tel. 522455, e-mail: [email protected] Bezorging: dhr. R. Nijhuis, Ien Dalessingel 209, tel. 06 22285383 Website: Laurens Schneider, beheerder, e-mail: [email protected] Jaargids: Jan Danhof, e-mail: [email protected]

Liturgiecommissie De Liturgiecommissie heeft een adviserende en signalerende taak naar de ker-kenraad over de liturgische aspecten en over inrichting en gebruik van het kerk-gebouw. De commissie is samengesteld uit de predikanten, de cantor-organist, verte-genwoordigers van de kerkelijke colleges, de kindernevendienst, de cantorij, de kosterij, de bloemendienst en enkele gemeenteleden op persoonlijke titel. De commissie komt een 6-tal keren per jaar bijeen en bezint zich op een ver-antwoorde viering van onze erediensten, rekening houdende met de verschillen in geloofsbeleving binnen onze gemeente, maar wel in verbondenheid met de traditie van de kerk van alle eeuwen. Het streven blijft gericht op een verscheidenheid van vieringen waarbij jong en oud tot zijn recht kan komen. Als luisterpost signaleert de commissie wat er in de gemeente leeft, maar pro-beert ook nieuwe ontwikkelingen en initiatieven op het spoor te komen om die, waar mogelijk en gewenst, ten uitvoer te brengen. Voor dit seizoen zullen het vervaardigen van nieuwe antependia en de verder verkenning en invoering van het nieuwe liedboek onze bijzondere aandacht vra-gen. Voorlopig contactadres: mevr. L. Nelck-Brinkmann, ’t Spiker 38, 7231 JT Warnsveld,tel. 571075.

Page 35: JAARGIDS 2014-2015

34

Kerkelijke contactgroep In bijna alle straten is een contactpersoon, die probeert als "een goede buur" namens de gemeente attent en aanwezig te zijn. Contactadres: mevr. T.J.J. Feith-Reineman, Bieshorstlaan 6, tel. 525999.

Felicitatiegroeten Op verjaardagen van gemeenteleden wordt een felicitatiegroet aan het huis-adres bezorgd. De organisatie ervan is in handen van de kerkelijke contact-groep. Contactadres: mevr. H. Teunissen, Bevrijdingslaan 12, tel. 528322.

Activiteiten met Stendal (voormalig Oost-Duitsland) Samen met onze partnergemeente Stendal organiseren wij tal van grensover-

schrijdende activiteiten voor jong en oud. Daarbij denken wij aan: - Bezoek over en weer - Uitwisselingen - Musical (jongeren) - Verdiepingen - Themaweekenden - Persoonlijk contact In mei 2014 hebben wij een bezoek gebracht aan Stendal. Zo leren wij elkaars cultuur/kerken en gemeente kennen. Commissieleden zijn: Ds. Liesbeth Burger, Yvonne Schieven, Geke Jongbloed, Cees Glastra, Gert Fiat en Dirkje Wesselink.

SKM (Synagoge-Kerk-Moskee) Na de aanslagen van 11 sept. 2001 is in Zutphen/Warnsveld SKM opgericht. Doel is: elkaar als joden, christenen en moslims beter leren kennen en begrijpen. Er wordt 1 à 2 keer per jaar een gezamenlijke activiteit georganiseerd, waarin een thema vanuit de drie verschillende religies belicht wordt. De afgelopen jaren bij-voorbeeld: wat is heilig voor u en waarom? Ook de indrukwekkende theaterpro-ductie 'As I left my Fathers house' in de Burgerzaal kwam vanuit SKM. Daarin ver-telden vluchtelingen hoe veel steun hun religie in die situatie bood. Komend jaar is het thema: 'gastvrijheid - welkom heten en je welkom weten'. Contactpersoon voor Warnsveld is ds. Liesbeth Burger.

Zin in Zutphen De werkgroep “Zin in Zutphen” zoekt naar mogelijkheden om het gesprek tussen stad en kerk vorm te geven. Dat gesprek op het kerkplein gaat over onderwerpen die in de hele samenleving spelen.

Page 36: JAARGIDS 2014-2015

35

Het doel van deze gesprekken is elkaar over en weer helpen om een goede en weloverwogen standpunt in te nemen. De activiteiten zijn er dus op gericht bij te dragen aan de meningsvorming. Elk jaar organiseert de werkgroep een aantal activiteiten, zoals een lezing, een maaltijd en een filmmiddag. Om de twee jaar wordt er in de Sint Walburgiskerk een tentoonstelling georganiseerd. De activiteiten van Zin in Zutphen worden gedragen door de Rooms-katholieke Parochie te Zutphen, de Evangelisch Lutherse Gemeente te Zutphen, de Protes-tantse Gemeente te Warnsveld/Leesten en de Protestantse Gemeente te Zutphen. Contactadres voor PG Warnsveld/Leesten: ds. Liesbeth Burger.

Diaconale Commissies/Werkgroepen:

Kerkinactie De commissie wil de gemeente bewust maken van zending en werelddiakonaat-werk, door bijvoorbeeld collectes te houden, projecten uit te zoeken waarvoor geld nodig is, de verkoop van zendingskalenders en adventskaarsen, schrijfac-ties, publicatie in het kerkblad en voorbereiding van speciale themadiensten. Contactadres: dhr.B.Flikkema, Freulepark 8, 7207 KD Zutphen, tel. 521494. Bankrekeningnummer BIC: FVLBNL22 IBAN: NL85FVLB0699947286 t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten o.v.v. Kerkinactie.

Vakantieweken voor ouderen en mindervaliden De diaconie kan een rol spelen bij het verzorgen en/of bemiddelen van vakantieweken voor ouderen, minder-validen maar ook voor hen die om de één of andere reden behoefte hebben aan om even weg te zijn waarbij middelen onvoldoende aanwezig zijn of ontbreken. De diaconie heeft verschillende mogelijkheden om u hierbij te ondersteunen; neemt u hiervoor contact op met uw wijkdiaken of met het secretariaat van de diaconie.

SchuldHulpMaatje Het aantal mensen met schulden en financiële zorgen neemt nog steeds toe. De praktijk wijst uit dat het iedereen kan gebeuren door bv. ziekte, ontslag of echt-scheiding. Maar als je financieel niet tijdig en grondig ingrijpt, gaat het mis. En dáár gaat het vaak mis. Veel mensen vragen te laat om hulp en komen er op eigen kracht niet meer uit. Schuldhulpmaatje is een initiatief van de kerkelijke organisaties in Nederland en het platform voor Christelijke Schuldhulppreventie (PCS). Dit vrijwilligersproject is hun gezamenlijke antwoord op de toenemende schuldenproblematiek. De aanpak richt zich erop dat mensen leren hoe zij een financieel gezond leven kunnen leiden. Dus geen symptoombestrijding, maar structurele hulp die uit-

Page 37: JAARGIDS 2014-2015

36

komst biedt voor de lange termijn. De overheid heeft de rol van schuldhulpverlener, maar de kerken spelen een aanvullende rol. Ook in Warnsveld/Leesten en Zutphen hebben verschillende kerken hun krachten gebundeld, hetgeen geleid heeft tot de Stichting Schuld-HulpMaatje Zutphen. Een heel aantal vrijwilligers (maatjes) heeft de 3-daagse intensieve landelijke cursus Schulddienstverlening gevolgd en is nu aan de slag als SchuldHulpMaatje. Wilt u meer informatie over bestuursfuncties, opleiding tot SchuldHulpMaatje of zit u zelf in de problemen en zoekt u hulp, dan kunt u zich wenden tot de coördi-nator, de heer Gidie Ritzerveld via [email protected] of uw ei-gen diaconie.

Werkgroep Kerkarchief De Werkgroep Kerkarchief verzamelt, ordent en beschrijft alle archiefwaardige stukken van onze kerkgemeenschap. De stukken blijven hier eerst in bewaring en zijn in overleg te raadplegen. Eenmaal in de vijf jaar worden de stukken overge-dragen aan het Regionaal Archief in Zutphen, waarmee de kerk een overeen-komst heeft afgesloten.

Informatie- en contactadres: Michael Nelck, ’t Spiker 38, tel. 571075.

Page 38: JAARGIDS 2014-2015

37

ACTIVITEITEN, ZOALS BEZINNING, GESPREK & ONTMOETING

(BG&O), JEUGDACTIVITEITEN EN OVERIGE. Niet alleen op zondagmorgen biedt onze kerkgemeen-schap de mogelijkheid deel te nemen aan bezinning op de wezenlijke vragen van het bestaan. Ook door de week zijn er heel uiteenlopende vormen van

bezinning, die tegelijkertijd de gelegenheid geven om

anderen te ontmoeten en met hen in gesprek te raken. Christelijk geloof is geen statisch gegeven. In onze ver-anderende samenleving en cultuur vraagt het telkens om het zoeken naar nieuwe woorden en vormen, opdat het inspirerend en van betekenis kan blijven. De activiteiten die zijn georganiseerd door de Commissie BG&O zijn herkenbaar aan dit symbool. Er worden mogelijkheden aangereikt om samen met anderen te verkennen wat geloof voor je zou kunnen betekenen, of om je op de hoogte te stellen van wat anderen aan ervaringen of inzichten te melden hebben. Een gesprek of presentatie kan je misschien juist dat aanreiken, waar je al langer naar op zoek bent. Mocht het er nooit eerder van gekomen zijn, het is de moeite waard om het eens te proberen. Velen hebben in de afgelopen jaren met genoegen gebruik gemaakt van iets uit het gevarieerde aanbod. Alle bijeenkomsten zijn open voor iedereen, lid of geen lid van de kerkgemeen-schap. Het is ook onze eigen bijdrage aan ‘dorp en stad’. Voor sommige activiteiten wordt een bijdrage gevraagd; bij andere wordt een col-lecte gehouden om de continuering van het programma mogelijk te maken. De commissie BG&O ontvangt graag reacties op het aangebodene: p/a Alex Hoorn, tel. 470552 of e-mail: [email protected] Onze jeugd neemt een eigen plaats in onze kerkgemeenschap in. Daarom zijn er vele speciale activiteiten voor de jeugd van diverse leeftijden die aansluiten bij hun interesse en belevingswereld. Voor jou als jongere is er veel te doen; van nachtwake tot rommelkunst tot het jaarlijkse musicalweekend! Deze activiteiten zijn herkenbaar aan dit sym-bool. Muziek speelt in onze kerkgemeenschap een belangrijke rol. Daarom zijn er in dit activiteitenprogramma ook een aantal muzikale bijdragen opgenomen waarvan u met volle teugen kunt genieten! Ook kunt u zelf muzikaal meedoen, met bijvoor-beeld het Projectkoor.

Page 39: JAARGIDS 2014-2015

38

ALLE ACTIVITEITEN IN CHRONOLOGISCHE VOLGORDE:

1. Eekschuurmaaltijd

Laatste vrijdag van de maand m.i.v. 29 augustus 2014 Sinds mei 2014 zijn we gestart met de Eekschuurmaaltijd. Iedereen, ook kinderen, van harte welkom. Ontmoeting en samen eten staan centraal. Plaats: Eekschuur Tijd: 17.00-19.00 uur Kosten: € 5,- per volwassene, € 2,50 per kind Informatie en aanmelden: Henk van Veen, tel 525904, [email protected] of Hilda de Bruin, [email protected] Data: 29 aug., 26 sept., 31 okt., 28 nov. 2014. 30 jan., 27 febr., 27 mrt., 24 april, 29 mei, 26 juni 2015. Zie ook info kerkblad

2. Zondagochtend 7 september 2014

Ontmoeting gezinnen met kinderen Aan het begin van het schooljaar gaan we er met een aantal gezin-nen op uit. De exacte invulling is elk jaar weer een verrassing maar het doel blijft gelijk: het versterken van de onderlinge verbondenheid tussen kinderen van eenzelfde leeftijdscategorie tijdens een “pakkende” activiteit én de ontmoeting van ouders onderling. We gaan met elkaar op pad, drinken er-gens koffie/limonade en zullen gezamenlijk lunchen. Tijd: direct na de kerkdienst tot +/-14.30 uur Plaats: start bij de Martinuskerk Contactpersoon: Connie Flikkema, tel. 521494, [email protected]

3. Vanaf dinsdag 16 september 2014

Gespreksgroep : verbroken relaties Als een (langdurige) relatie verbroken wordt, is het soms moeilijk om de draad van het leven weer op te pakken. Er zijn heel wat praktische problemen maar ook kunnen de nodige emoties, vroeger of later, een rol spelen: boosheid of verdriet, een gevoel van mislukking, maar soms ook van opluchting. En dan zijn er nog de vragen over de rol van het geloof, de ge-meente en God. Deze gespreksgroep biedt de mogelijkheid om met elkaar in contact en ge-sprek te komen. Mogelijke thema’s : kennismaken – zelfbeeld en zelfvertrouwen – afscheid nemen – kinderen en familie – nieuwe hoop? Voor informatie en een oriënterend gesprek kunt u contact opnemen met ds. Els Diepeveen.

Page 40: JAARGIDS 2014-2015

39

Plaats: 16 september Eekschuur, daarna wellicht bij iemand thuis Data: in onderling overleg Opgave: ds. Els Diepeveen tel. 769124, of [email protected]

4. Woensdag 24 september 2014

Inspirerende wandeling Een wandeling voor liefhebbers. Samen op weg gaan, en dat is meer dan alleen wandelen. We starten in een kerk of kapel in de omgeving. We luisteren naar een gedicht of zingen met elkaar een lied. Daarna maken we een wandeling. Al lopend kun je samen genieten van wat je ziet. Je kunt met elkaar praten, elkaar deelgenoot maken van wat je bezig houdt. Je kunt ook gewoon mee-wandelen en in stilte genieten. De tocht is ongeveer 6 kilometer.

Plaats: bij de Eekschuur verzamelen Tijd: we vertrekken 18.00 uur, en zijn om ongeveer 21.00 uur terug. Opgeven bij: Henk van Veen, tel. 525904 of [email protected] of Ank van der Meulen, tel. 528050 of [email protected]

5. DOOPPROJECT: ‘Een verlangen naar meer…’ Op dit moment draaien er twee kringen rondom het vierjarig doopproject ‘Een verlangen naar meer…’. De eerste doopgroep heeft de vier jaar erop zitten en gaat samen verder als ontmoetingsgroep van jonge ouders. De tweede doopgroep heeft nog ruimte; mocht je zin hebben om mee te draai-en, van harte welkom! Samen met ouders, die in de afgelopen paar jaar een kind hebben ontvan-gen, wordt gepraat over de vragen die je bezighouden, worden ideeën uit-gewisseld en informatie opgedaan. Zeer kort samengevat ziet het er als volgt uit: ieder jaar vier groepsavonden. Op alle groepsavonden staan de brieven van een jonge moeder centraal, die ons meeneemt in haar eigen wereld van geloof, hoop en liefde, maar die ons tegelijkertijd wil confronteren met onze eigen weg van geloof, hoop en liefde. Het zijn brieven die ons dichter bij onszelf, dichter bij onze kinderen, dichter bij onze partner en bo-venal dichter bij de kern van het geloof willen brengen. Ook eigen wensen van ouders kunnen tot onderwerp van een thema-avond gemaakt worden. In doopgroep 2 is nog ruimte; mocht je zin hebben om mee te draaien, van harte welkom! Inlichtingen en aanmelding: ds. Anneke de Hoop, tel. 470552, [email protected]

Page 41: JAARGIDS 2014-2015

40

6. Vanaf maandag 29 september 2014

DE CRUX : GROEP JONGVOLWASSENEN 18 -35 jaar. Voor je het weet ben je alleen maar aan het werk of aan het stu-deren en heb je helemaal geen tijd om eens goed door te denken over be-paalde dingen in het leven. Daarom zal in dit nieuwe seizoen gestart worden met een kring rondom het boek ‘De Crux’. De auteurs Cees Dekker (nano-wetenschapper) en Reinier Sonneveld (theoloog) hebben schrijvers en kun-stenaars uitgenodigd om een antwoord te geven op de vraag: ‘Waar gaat het nu echt om in het geloof? Wat is voor jou de kern, los van alle buiten-kant? En wat is daar zo bijzonder en mooi aan? Kun je dat op een persoon-lijke manier verwoorden of verbeelden?’Het resultaat is een mooi boek met afwisselend heel persoonlijke verhalen, poëzie en beeldende kunst. Graag wil ik met een groepje geïnteresseerden in dit boek grasduinen om ons te laten prikkelen en inspireren. Iedereen tussen de 18 en 35 jaar is van harte welkom! Ook iedereen die zo nu en dan aanhaakt is welkom. Er be-staat de mogelijkheid voor een aantal vervolgavonden voor wie over nadenkt om belijdenis te doen Boek: De Crux, christenen over de kern van hun geloof. Cees Dekker & Rei-nier Sonneveld (redactie), uitgeverij: Buijten & Schipperheijn Motief - Am-sterdam Plaats: Eekschuur, daarna wellicht in een huiskamer Data: in onderling overleg, eerste avond maandag 29 september, 20.00-21.30 uur Informatie en opgave: ds. Anneke de Hoop, tel. 470552, [email protected]

7. Vanaf dinsdag 7 oktober 2014

Catechese voor 12 – 16 jaar Dit jaar is het thema: Vriendschap. We gaan praten over : vrienden, familie, het kiezen van een eigen weg, God als vriend, verbroken vriendschappen en relaties, samen en alleen: bij wie wil en mag je bij horen? Daarbij gebruiken we muziek, filmpjes, teksten, bijbelverhalen etc. Plaats: de Eekschuur Data: 7, 14 en 28 oktober, 4, 11 en 18 november. Tijd: 19.15 – 20.30 uur. Begeleiding: ds. Els Diepeveen, ds. Simon Sluis en Jantine Groenewold Informatie en aanmelden bij: ds. Els Diepeveen, tel. 769124, [email protected]

Page 42: JAARGIDS 2014-2015

41

8. Donderdagen 9 oktober, 13 november, 11 december 2014,

15 januari, 12 februari 2015

Opnieuw de Bijbel lezen: de Filippenzenbrief De Bijbel is het belangrijkste boek van de kerk. Dat zal iedereen beamen. Maar wie leest er nog regelmatig in? Het afgelopen seizoen heeft een groep de Bergrede bestudeerd. Dit seizoen een ander genre: een brief van Paulus aan de gemeente in Filippi. Een overzichtelijke brief, in 5 keer te behande-len. Opgewekt van toon, hoewel vanuit de gevangenis geschreven. Eén van de thema's van de brief is: hoe doe je dat, leven als christen, wanneer je zo in de minderheid bent als wij? We maken naast de grondtekst gebruik van verschillende vertalingen en vergelijken deze met elkaar om tot een beter begrip van de tekst te komen. De eigen vragen zijn leidraad bij het gesprek. Plaats: Eekschuur Tijd: 19.30 tot 21.00 uur Aanmelden: ds. Liesbeth Burger, tel.524468, [email protected]

9. Zondagavond 12 oktober 2014

Maaltijd voor nieuw ingekomenen Namens de kerkenraad worden alle mensen die zich het afgelopen jaar bij de PKN Warnsveld-Leesten (Martinuskerk) hebben ingeschreven, uitgeno-digd voor een maaltijd. Ook kinderen zijn van harte welkom!! De ervaringen van de afgelopen jaren zijn zeer positief en waren een goed opstapje om je thuis te gaan voelen in onze gemeente. Ontmoeting en kennismaking staan dus centraal; een van de predikanten en enkele ambtsdragers zijn aanwezig. U krijgt nog een schriftelijke uitnodiging maar noteer de datum vast in uw agenda. En mocht u de uitnodiging niet ontvangen hebben, meldt u zich dan gerust aan bij Henk of Mienta van Veen. Plaats: de Eekschuur Tijd: 17.00 - 19.30 uur Voor vragen: Henk en Mienta van Veen, tel 525904 of [email protected]

Page 43: JAARGIDS 2014-2015

42

10. Donderdag 16 oktober 2014

Brainstormavond voor het musicalweekend met het thema :

“De coole gast”. De eerste avond ter voorbereiding van het theaterweekend kijken we naar het verhaal dat er ligt, de taken die verdeeld moeten worden en de talenten in de gemeente die we daarvoor in kunnen zetten. Een vrolijke en inspire-rende avond waarin het weekend in de steigers wordt gezet ! Wanneer: Donderdag 16 oktober 2014 Tijd; 20.00 uur

Waar: bij Anne Petra van Es Abersonplein 8, tel. 528784

11. Woensdagochtenden 22 oktober, 26 november en 17 december 2014,

28 januari, 25 februari, 25 maart 2015

Joods leerhuis ‘Leren’ is een sleutelwoord in de joodse traditie. “Elk woord van de bijbel heeft 70 gezichten, 70 mogelijkheden om het uit te leggen, en alle 70 zijn goed”, zegt de joodse traditie. In die geest vroeg een Schriftgeleerde dan ook aan Jezus: “En hoe leest Ú?” In dit leerhuis willen we ons oefenen in deze joodse manier van denken. Of liever: joden willen vooral weten hoe God over ons denkt en vooral wat God van ons wil. Want de bijbel is geen boek over God, maar over de mens! Er worden met elkaar korte artikelen gelezen uit het boek 'Geliefd is de mens' en uit het blad Tenachon. Het leerhuis wordt gegeven door de predikanten Margreet Bergkotte en Liesbeth Burger, beiden leerling van Rabbijn Yehuda Aschkenasy. Plaats: Nutsgebouw Tijd: 10.00 tot 12.00 uur Aanmelden: ds. Liesbeth Burger, tel.524468, [email protected] Kosten: kopieerkosten materiaal

12. Dinsdagen 4 en 18 november 2014

ZAND EROVER? Rondom de uitvaart Een tweetal avonden over een taboe onderwerp. Bedoeld om eens stil te staan bij uw eigen uitvaart. Raar? Gek om over te praten? Als voorgangers maken wij nogal eens mee dat mensen niets vastgelegd hebben voor hun uitvaart. Ook hun nabestaanden, die in zo'n situatie een belangrijke stem hebben, weten soms niet wat de overledene gewild zou hebben. Het blijkt zinvol te zijn daar met elkaar over te praten en na te denken. Op de 1e avond praten we over symboliek en rituelen rondom begraven en

Page 44: JAARGIDS 2014-2015

43

cremeren. Wat zou u voor een geliefde uitkiezen? En wat voor uzelf? De 2e avond is er een plaatselijke uitvaartondernemer aanwezig, die vertelt over zijn/haar werk en over de mogelijkheden die er zijn. Er zullen zgn. ´scenaria´ aanwezig zijn, waarin u uw wensen kunt vastleggen. Plaats: Eekschuur Tijd: 20.00 tot 22.00 uur Aanmelden: ds. Liesbeth Burger, tel. 524468, [email protected]

13. Zondag 9 november 2014

DEINING - een muzikale voorstelling voor jong en oud rondom het

nieuwe liedboek Op zondag 9 november wordt er door de Evangelisch-Luhterse gemeente Zutphen en de prot. gemeente Zutphen en Warnsveld/Leesten een 3e bij-eenkomst rond het nieuwe liedboek georganiseerd. Dit keer een muzikaal theaterstuk; een hilarische scheepstocht langs diverse stromen en havens waar liederen worden opgehaald. De voorstelling laat de bezoekers kennis maken met verschillende liedculturen, windrichtingen, liederen en gedichten van het nieuwe liedboek. Dat gebeurt op speelse, creatieve en interactieve wijze; dus er wordt ook veel samen gezongen. De voorstelling duurt 5 kwar-tier en wordt gespeeld door: Andries Govaart, Johan Klein Nibbelink en Wim Ruessink. Wilt u alvast een kijkje nemen?: www.deining.nu Van harte welkom! Plaats: ‘De Wijngaard’ in Zutphen (Wilhelminalaan 3) Tijd: 19.00 uur Informatie: ds. Anneke de Hoop, tel. 470552 [email protected]

14. Maandag 10 november 2014

Productief Psalmen lezen, aan de hand van Psalm 103 We kunnen veel meer genieten van de Psalmen en hun boodschap beter begrijpen als we kijk hebben op de voornaamste kenmerken van deze po-ezie. Hoe werken vorm en inhoud op elkaar in? Aan de hand van de schoonheid van Psalm 103 bespreekt Jan Fokkelman hoe we verzen en strofen herkennen, wat de rol van sleutelwoorden is en hoe we zicht krijgen op structuur. Prikkelende vraag vooraf (voor thuis) over de witregels die de NBV toont: hoeveel ervan zullen we verleggen? Jan Fokkelman was hebraïcus aan de Leidse Universiteit, 1963-2001. Hij weet op boeiende wijze zijn kennis te delen. Vorig jaar heeft hij laten zien hoe prachtig het boek Job is geschreven. Dit jaar heeft u de kans samen met hem naar de Psalmen te kijken.

Page 45: JAARGIDS 2014-2015

44

Plaats: Eekschuur Tijd: 20.00 - 22.00 uur Aanmelden: Ank van der Meulen, tel 528050, [email protected] Kosten: vrijwillige bijdrage

15. Kerstengelproject De komende adventstijd gaan er kerstengelen rondzweven in Warnsveld en Leesten. En dat zijn geen kinderen in witte jurkjes met gazen vleugels, maar echte engelen. Die herken je niet zo snel, het kan iedereen zijn; vrouw of man, jong of oud, samen met kinderen, kleinkinderen of alleen. Kerstenge-len zijn anonieme geluks- en aandachtsbrengers die gedurende de ad-ventsweken stilletjes een glimlach toveren op het gezicht van de ontvangers. U krijgt allemaal de kans om gedurende vier weken te voelen hoe het is om een engel te zijn, hoe het voelt om een engel te hebben die naar je omziet. Begin november gaan we beginnen met het invullen van de 'diverse vacatu-res'. U kunt zelf de vleugels omgorden of iemand opgeven die wat extra aandacht kan gebruiken. Tegen die tijd krijgt u uitgebreide informatie via het kerkblad, de liturgie en het tijdschrift “ De Engelenpost”. Wie niet kan wachten met het uitspreiden van haar/zijn vleugels kan contact opnemen met Anne Petra van Es, [email protected]

16. Herfst 2014

Rouwgroep Afgelopen jaar werd de avond over 'verlies en rouwen' gemist. Rouwen na het verlies van een geliefd mens is hard werken. Maar het is mogelijk elkaar daarbij te helpen. Daarom ontstond het idee een rouwgroep op te starten. Met als voornaamste doel: het delen van ervaringen. Ieder rouwproces is uniek. Maar er zijn ook veel ervaringen die iedereen die een verlies lijdt heeft. Een rouwproces kent bepaalde fases die iedereen doormaakt in verschillende volgorde. Lotgenoten weten waarover het gaat en vinden niets raar. Er is vaak sprake van herkenning. Vandaar dat wij ook nadrukkelijk mensen uitnodigen, die al langer weduwnaar of weduwe zijn; misschien kan hun verhaal anderen helpen. De volgende onderwerpen zouden aan bod kunnen komen. Hoe verliep het afscheid? Hoe was/is het contact met familie en omgeving? Welke rol speelt de overledene nu in uw leven? God, geloof en kerk tijdens en na verlies. Het alleen zijn, hoe geef je daar vorm aan? Toekomst: wat is de betekenis van uw leven verder? Natuurlijk kunnen ook andere thema’s aan de orde komen.

Page 46: JAARGIDS 2014-2015

45

Te zijner tijd worden er ook gericht uitnodigingen verstuurd, maar opgeven kan nu al. In eerste instantie denken we aan een groep van weduwnaars. Maar bij voldoende belangstelling wordt ook een groep voor vrouwen opge-start. De groep(en) worden geleid door ds. Liesbeth Burger en een andere predikant. Plaats: nader te bepalen Data: in onderling overleg Informatie en aanmelden: ds. Liesbeth Burger, tel.524468, [email protected]

17. Donderdag 27 november 2014

KERK EN PARTICIPATIESAMENLEVING Participatie; dit woord horen we regelmatig en ook lezen we met enige re-gelmaat erover . Op de televisie in praatprogramma's en het nieuws, in de krant waar diverse mensen hun mening geven over het al of niet (moeten) participeren van burgers. Omdat de maatregelen van de nieuwe zorgwet al in 2015 ingaan, zijn burgerlijke gemeenten al volop bezig met de voorberei-ding, ook al zijn maatregelen en beschikbaar budget nog niet precies be-kend. Duidelijk is wel dat er meer gevraagd wordt van burgers als het gaat om verantwoordelijkheid nemen. Maar wat gaat er eigenlijk gebeuren in 2015 en daarna? Wat staat ons als kerken te wachten? De vraag kan gesteld worden- en dat gebeurt ook- of de kerk hierbij een taak heeft. Sommigen vinden uitgesproken van wel, anderen zeggen dat de kerk zo een soort van afvoerput wordt. Hoe dan ook, de kerk merkt in ieder geval iets van de veranderingen. Op deze avond willen we met elkaar van gedachten wisselen over de parti-cipatiegedachte. We hebben hiervoor drie mensen uitgenodigd die vanuit hun functie/beroep hun visie geven op het begrip participatiesamenleving. De drie mensen zijn: dominee Leonard van Wijk, geestelijk verzorger GGNet, dhr. André Oldenkamp, raadslid Christen Unie, en een medewerker van Buurtzorg. De opzet van de avond zal bestaan uit een korte algemene inleiding, waarna de drie sprekers aan het woord komen, om na een koffie-pauze met elkaar en de aanwezigen in gesprek te gaan. Iedereen die de veranderingen bezighoudt en interesse heeft in het onder-werp is van harte uitgenodigd om deze avond mee te praten en/of te luiste-ren. Plaats: Eekschuur Tijd: 20.00 - 22.00 uur Informatie: ds. Anneke de Hoop, tel 470552 of Alie Louissen, tel. 528578

Page 47: JAARGIDS 2014-2015

46

18. Maandagen 1, 8 en 15 december 2014

Meditaties adventstijd in de Martinuskerk Op drie maandagen in de adventsweken voor Kerst zijn er meditaties in de Martinuskerk die zich kenmerken door eenvoud en stilte. Na een korte intro-ductie wordt een bijbelgedeelte gelezen. Vervolgens is er een stilte. De tekst wordt nog een keer herhaald. Ter afsluiting is er een gebed of zegenbede. De meditaties zijn momenten van rust en bezinning in de adventstijd. De thema’s ‘Verlangen’ en ‘Verwachting’ zullen centraal staan. Ervaring met meditatie is niet nodig. Plaats: Martinuskerk Tijd: 19.00-19.30 uur Begeleiding: Jeanet Aartsen en Henri Knol Aanmelden: niet nodig.

19. Vanaf maandag 5 januari 2015

Gesprekken over actuele geloofsvragen In vier avonden praten we over hoe we kunnen geloven in deze tijd. We ge-loven anders dan onze ouders, voorouders. Maar hoe anders? Hoe kunnen we het verwoorden? Daarbij laten we ons de thema’s aanreiken door een spraakmakend boek. U wordt hierover geïnformeerd via het kerkblad. En als u zich opgeeft, wordt u op de hoogte gehouden. De avonden worden geleid door Wim Stolte, emeritus predikant van onze gemeente. Opgeven is wenselijk. Plaats: Eekschuur Tijd: 20:00 -22:00 uur Data: 5 en 19 januari en 2 en 16 februari 2015 Informatie: ds Wim Stolte, tel.527341, [email protected]

20. Donderdag 8 januari 2015

Workshop Mandala tekenen Een mandala is een tekening of schildering in een cirkel. De cirkel wordt ge-zien als het oersymbool van het heelal maar ook als éénheid omdat het geen begin of einde kent.

Na een korte inleiding volgt de workshop mandala tekenen. Materiaal is aanwezig. Met kleurpotlood gaat u zelf een man-dala tekenen. Bertha Ruesink maakt al jaren mandala’s en geeft hier les in. Zij begeleidt u in de opzet waarna u naar ei-gen idee de tekening verder uitwerkt en inkleurt. Ondanks hetzelfde basispatroon worden mandala’s altijd verschillend.

Leuk om te zien.

Page 48: JAARGIDS 2014-2015

47

Plaats: Eekschuur Tijd: 20.00 - 22.00 uur Leiding: Bertha Ruesink Kosten: € 5,- inclusief koffie/thee en materiaal Info: Swanet Riphagen, [email protected]

21. Projectkoor In het voorjaar van 2015 hopen we weer een projectkoor o.l.v. Laurens Schneider te starten voor een thema-viering. Neem begin 2015 gerust con-tact op met Laurens Schneider of ds. Anneke de Hoop voor meer informatie. Als er data bekend zijn, wordt dit via de bekende wegen openbaar gemaakt! Informatie en opgave: Laurens Schneider, [email protected] Anneke de Hoop, [email protected]

22. Donderdag 22 januari, 5 februari en 5 maart 2015:

AT THE MOVIES “Een valse noot zingen is onbelangrijk, maar zingen zonder passie is onver-geeflijk.” Deze uitspraak van Ludwig van Beethoven raakt aan het verbindende thema van deze serie ‘At the movies’. Het draait om muziek, specifieker nog om gezongen muziek, koormuziek. We kijken en luisteren op drie donderdagen naar een drietal films waarin mensen met hele eigen achtergronden en van-uit verschillende situaties met elkaar gaan zingen. Zingen met hart en ziel, met passie dus. Als mensen zich zo gepassioneerd gaan uiten en de mooi-ste klanken ontstaan, dan kan dat heel aanstekelijk werken voor anderen. Maar het kan ook een tegengestelde hartstocht oproepen; van verbittering en woede. Drie films die weten te raken en te ontroeren, die een glimlach te voorschijn toveren en de snaren van je ziel bespelen.

Donderdag 22 januari 2015

At the movies I: ‘OH HAPPY DAY’ Hannah is een verveelde huisvrouw in een rustig Deens plaatsje waar de idylle van weleer plaats heeft gemaakt voor kleinburgerlijkheid en racisme. Het kerkkoor waar ze zich bij aansluit, lijkt patent te hebben op de meest saaie en ongeïnspireerde uitvoeringen van kerkliederen. Wanneer Jackson, een zwarte leadzanger en predikant van een Amerikaans gospelkoor per toeval in het dorp terechtkomt, wordt hij overgehaald om met het koor te re-peteren en om hen te voorzien van een hoognodige dosis inspiratie.

Page 49: JAARGIDS 2014-2015

48

Plaats: Eekschuur Tijd: 20.00 uur - einde afhankelijk van filmlengte Informatie: Alex Hoorn, tel 470552, [email protected] Aanmelden niet nodig & gratis kijkgenot

23. Zondag 1 februari 2015

Bekende liederen zingen rond het kabinetorgel op een winterse zon-

dagmiddag Velen hebben wel een lievelingslied, dat misschien nog maar zelden wordt gezongen. Tijdens deze middag kan dat wel, staand rond het kabinetorgel, dat je wellicht ook nog terugbrengt naar oude familietradities. Ieder is van harte welkom in de kerk, om samen te zingen. Je kunt zelf aangeven welke liederen er worden gezongen, uit het Liedboek, de Hervormde bundel, de bundel van Johannes de Heer, of nog andere. Wil je wel je liedwensen een week van tevoren doorgeven aan Wim Riefel? tel. 529360 of [email protected] Dan kan hij een programma opstellen, en (zo nodig) kopieën maken. Plaats: Martinuskerk Tijd: 15.30-16.30 uur

24. Donderdag 5 februari 2015

At the movies II: ‘AS IT IS IN HEAVEN’ Dirigent Daniel Daréus toert om de wereld met zijn wereldberoemde mu-ziekstukken en staat dag na dag op het podium. Tot hij een hartaanval krijgt en hij het doktersadvies krijgt zeer rustig aan te doen. Hij keert terug naar zijn geboortedorp en neemt een andere naam aan om zijn aanwezigheid geheim te houden. In die tijd van bezinning moet hij onder ogen zien dat zijn carrière slechts een vlucht was uit zijn ongelukkige jeugdjaren. En dat terwijl hij juist weer woont tussen dezelfde mensen van toen. Hij merkt dat zijn passie voor muziek hem en de andere leden van het koor helpt bij het over-winnen van hun angsten. Plaats: Eekschuur Tijd: 20.00 uur - einde afhankelijk van filmlengte Informatie: Alex Hoorn, tel 470552, [email protected] Aanmelden niet nodig & gratis kijkgenot

Page 50: JAARGIDS 2014-2015

49

25. Dinsdag 17 februari 2015

Theater van de liefde Zondag 14 februari is het Valentijnsdag. In de weken ervoor worden we op-geroepen door allerhande reclame om toch vooral iets bijzonders te geven aan diegene van wie we houden, in ieder geval iets met een rood of roze hart. Maar wat is liefde? Theatergroep De Wilde Kastanje speelt Enigma Variaties door Eric- Emanu-el Schmitt (1960). Twee mannen proberen het mysterie van hun liefde op te lossen: ”we praten met elkaar over onze liefde, tegen wie zeg je, ik hou van je? Van wie houd je als je van iemand houdt? Dat zullen wij nooit weten”. Plaats: Eekschuur Tijd: 20.00 uur Inlichtingen: Kiek Bierman- van der Does, tel. 476506 Kosten: € 5,- inclusief koffie/thee

26. Vanaf woensdag 18 februari 2015

Geloven na de basisschool Wat willen en kunnen we onze kinderen aanbieden? En hoe zit het met onze eigen (geloofs)bagage en betrokkenheid? Welke lastige vragen stellen kin-deren en jongeren ons? Een gespreksgroep voor ouders die ervaringen wil-len uitwisselen, die enerzijds zoeken naar goede tips en anderzijds naar verdieping. Plaats: Eekschuur Data: na 18 februari in onderling overleg Info & opgave: ds. Els Diepeveen, tel. 769124, [email protected]

27. Zondag 1 maart 2015 Bach/Böhm concert door Wim Riefel op clave-

cimbel en orgel met medewerking van Caecilia de Leeuw (blokfluit) en

Theo Meurs (orgel) In het geliefde traditionele Martinus Open Kerk concert zal mu-ziek van Johann Sebastiaan Bach en diens leermeester G. Böhm centraal staan. Clavecinist/organist Wim Riefel zal o.a. op zijn Giusti clavecimbel (kopie uit 1695) het Präludium, Fuga en Postludium in g moll en de Suite in F Dur van Böhm spelen. Op het historische Barok getinte kabinet orgel van Blank/van Rossum (1985-2010) speelt organist Wim Riefel de grote partita "Ach, was soll ich Sünder machen" en kan men de vele klankkleuren van dit instrument bewonderen. Caecilia de Leeuw is een bekend Barok blokfluit specialiste .

Page 51: JAARGIDS 2014-2015

50

Zij zal eveneens Bach spelen en samen met het kabinetorgel zal de Trio Sonate in C Dur uitgevoerd worden. Traditiegetrouw zal er natuurlijk ook weer muziek voor twee orgels gespeeld worden. Het historische Naber orgel uit 1836 zal bespeeld worden door Theo Meurs. Doordat het kabinetorgel verplaatst kan worden en de stem-ming van beide orgels precies gelijk is ontstaat een optimale klankversmel-ting die voor Nederlandse begrippen uniek genoemd mag worden! Plaats: Martinuskerk Warnsveld Tijd : 20.00 uur Kosten: € 7,50 en kinderen gratis

28. Donderdag 5 maart 2015

At the movies III: ‘LES CHORISTES’ Het is 1948. In het jongensinternaat Fond-de-l’Etang (‘bodem van de vijver’) wordt Clément Mathieu benoemd tot surveillant. Het internaat wordt gerund door Rachin, een man die houdt van orde en tucht. Om de leerlingen onder de duim te houden, hanteert hij strenge maatregelen onder het motto ‘actie = reactie’: iedere ongewenste actie van de leerlingen kan rekenen op een onevenredige, soms bijna onmenselijke reactie van de schoolleiding. Mathieu is hierdoor geschokt. Hij is ervan overtuigd dat de arme jongens op andere manieren op het rechte spoor te houden zijn. Op een enkele uitzon-dering na zijn het geen slechte jongens. Het zijn bijna allemaal weesjes of in elk geval kinderen die thuis geen veilig en zorgzaam leven hadden. Mathieu ziet voor deze knaapjes nog hoop. Hij weet hun vertrouwen te winnen. Daarnaast besluit hij de jongens te betrekken bij zijn grote passie, de mu-ziek. Mathieu deelt zijn klas in als een jongenskoor en gaat met ze aan de slag. Rachin ziet hier geen heil in, maar hij houdt Mathieu ook niet tegen. Na een aarzelende start krijgt Mathieu de jongens inderdaad aan het zingen. Hij slaagt er in tot ze door te dringen en ze iets te geven waar ze enthousiast over kunnen zijn en vol overgave aan kunnen meedoen.

Plaats: Eekschuur Tijd: 20.00 uur - einde afhankelijk van filmlengte Informatie: Alex Hoorn, tel 470552, [email protected] Aanmelden niet nodig & gratis kijkgenot

Page 52: JAARGIDS 2014-2015

51

29. Dinsdagen 17, 24 en 31 maart 2015 :

Meditaties 40dagentijd in de Martinuskerk Op drie dinsdagen voor Pasen zijn er meditaties in de Martinuskerk die zich kenmerken door eenvoud en stilte. Na een korte introductie wordt een bij-belgedeelte gelezen. Vervolgens is er een stilte. De tekst wordt nog een keer herhaald. Ter afsluiting is er een gebed of zegenbede. De meditaties zijn momenten van rust en bezinning in de veertigdagentijd. Het thema 'Open je handen' zal centraal staan. Ervaring met meditatie is niet nodig. Plaats: Martinuskerk Tijd: 19.30-20.00 uur Begeleiding: Jeanet Aartsen en Henri Knol Aanmelden: niet nodig.

30. Donderdag 26 en vrijdag 27 maart 2015 "Dat vergeet je nooit" Het is dit jaar 70 jaar geleden dat op 28 maart 1945 om 23.00 uur een neer-stortende V1 op Warnsveld een ramp veroorzaakte, waarbij 13 mensen omkwamen en 20 huizen werden verwoest. De herdenking hiervan vindt plaats op vrijdag 27 maart. Datum: Vrijdag 27 maart Plaats: Gedenkteken Molenbult Tijd: 10.45 uur Aansluitend is er gelegenheid om elkaar in de Eekschuur te ontmoeten en ervaringen te delen. Geïnteresseerden attenderen wij graag op een door het comité "70 jaar be-vrijding Warnsveld" georganiseerde bijeenkomst met verkorte lezing over de V1 door dhr. H. Koopman uit Diepenveen met aansluitend gelegenheid na te praten over deze ramp.

Datum: Donderdag 26 maart Plaats: 't Warnshuus Tijd: 20.00 uur Informatie: Henk Mulder, tel. 520962, [email protected]

Page 53: JAARGIDS 2014-2015

52

31. Zaterdag 4 – zondag 5 april 2015

Wandelwake Omdat de Paasnacht nu eenmaal anders is dan alle andere nachten, lopen we met een groep jongeren van kerk naar kerk in de omgeving van Zutphen en Warnsveld. Onderweg zijn er rustmomenten met muziek, creativiteit, gebed, stilte en verhalen rondom een thema. We vertrekken in het donker en zien het ’s morgens weer licht worden! De wake wordt afgesloten met een gezamenlijk Paasontbijt. Voor wie? Jongeren vanaf 12 jaar. Plaats: regio Zutphen/Warnsveld Tijd : 22.00 uur (zaterdag) - 08.00 uur (zondag) Informatie en aanmelden : Corien Ruijsink, tel. 849111 [email protected]

32. Zondag 12 april 2015

Stadswandeling over het Joodse leven in Deventer Deze wandeltocht van anderhalf uur onder leiding van een gids voert langs oude Joodse plekken in Deventer zoals synagoges, woonhuizen en winkels. Zoals de woningen van David Cohen, de familie Adelaar en van Etty Hil-lesum. Verder worden winkelpanden en pakhuizen aangedaan, zoals dat van Spanier, Goedkoope Sam met zijn mooi gerestaureerde muurschilde-ring en de Sajetbaal aan het Klooster. Er wordt ook stilgestaan bij de plaats en de rol van de Palestinapioniers die eerst vanaf de Brink en later vanuit hun pand aan de Papenstraat opereer-den. Anekdotes, geschiedenissen en andere verhalen maken dat de wande-laar besef krijgt hoe het Joodse leven voor de Tweede Wereldoorlog in De-venter eruit zag. Na deze wandeling kunt u eventueel een bezoek brengen aan het Etty Hil-lesum Centrum. Zie www.ettyhillesumcentrum.nl

Plaats: Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3, Deventer Tijd: 13.00-14.30 uur Kosten: € 4,00 per persoon Aanmelden: Swanet Riphagen, [email protected]

Page 54: JAARGIDS 2014-2015

53

33. Zondag 12 en 19 april 2015

Theaterweekendkoor Ook dit jaar is er weer een gelegenheidskoor voor het Theaterweekend van 24 – 26 april 2015 o.l.v. de immer enthousiaste Rinie Verwijs. Het koor repeteert in de kerk of de Eekschuur op zondag 12 en 19 april van ongeveer 11.15 uur (na de dienst) tot 14.00 uur. We zingen mooie popsongs dit jaar ! De bladmuziek wordt gemaild. Aanmelden graag bij Esther Teunissen vóór 1 maart 2015 [email protected]

34. Woensdag 22 april 2015

Inspirerende wandeling Een wandeling voor liefhebbers. Samen op weg gaan, en dat is meer dan al-leen wandelen. We starten in een kerk of kapel in de omgeving. We luiste-ren naar een gedicht of zingen met elkaar een lied. Daarna maken we een wandeling. Al lopend kun je samen genieten van wat je ziet. Je kunt met elkaar praten, elkaar deelgenoot maken van wat je bezig houdt. Je kunt ook gewoon mee-wandelen en in stilte genieten. De tocht is ongeveer 6 kilometer. Plaats: bij de Eekschuur verzamelen Tijd: 18 uur vertrek, ca. 21 uur terug Opgeven bij: Henk van Veen, tel. 525904, [email protected]

of Ank van der Meulen, tel. 528050, [email protected]

35. 24, 25 en 26 april 2015

Theaterweekend: ‘De Coole gast’

De jongeren die eerder meededen weten hoe het gaat: een weekend lang heel veel lol, oefenen, zingen of techniek. Dan op zondag schitteren op het podium of achter de schermen en in de weken daarna nagenieten. Het applaus, de complimenten en de lol klinken nog lange tijd na. Ben je tussen de 11 en 16 jaar? Doe mee met het theaterweekend en hou vrijdagavond 24, zaterdag 25 en zondagochtend 26 april vrij in je agenda!

Page 55: JAARGIDS 2014-2015

54

We spelen ‘de Coole Gast’ en het is weer een feest van muziek, zang, dans, film en spel.

Aanmelden kan tot 1 maart 2015 bij Esther Teunissen [email protected] Een paar weken van te voren krijg je een weekendprogramma en andere info in je mailbox.

36. Zondag 3 mei 2015

REIKHALZEN NAAR HET LEVEN Yentl Flavour en het dagboek van Etty Hillesum Aan de vooravond van de jaarlijkse herdenking van 4 en 5 mei is er in de Martinuskerk een ‘muzikale voordracht’ rondom het boeiende en aangrij-pende leven van de Joodse dagboekschrijfster Etty Hillesum (1914-1943). Etty schrijft haar dagboeken gedurende de bezettingsjaren in Amsterdam Zuid. Hoewel de oorlog een steeds dwingender plaats inneemt, getuigen haar dagboeken van haar enorme levenskunst. Ze zoekt naar liefde, naar verbinding met zichzelf en anderen, naar God. De fragmenten uit het dagboek van Etty Hillesum worden afgewisseld met prachtige (met name Jiddische) liederen en muziek van het trio Yentl Fla-vour. Yentl Flavour bestaat uit Allert van der Heijden (gitarist), Cornelie Wannee (violiste) en Anna Maria Roos (zangeres). Van harte welkom! Plaats: Martinuskerk Tijd: 19.30 uur Informatie: ds. Anneke de Hoop, tel. 470552, [email protected]

37. Zondagmiddag 14 juni 2015

Open Orgel-inloopmiddag Martinuskerk De Martinuskerk bezit twee fraaie pijporgels, het historische Naberorgel uit 1836, dat nog geheel origineel is en het kabinetorgel van Blank/Van Ros-sum uit 1980/2007, dat in een ambachtelijke 18e-eeuwse stijl gebouwd is. Ieder die de toetsen van deze orgels ‘beroeren’ wil is welkom. Beginners, gevorderden, kinderen en volwassenen mogen de beide orgels bespelen. Natuurlijk kan er ook geluisterd worden. Neem je eigen muziek mee of speel de eenvoudige muziek die klaar ligt. De orgels mogen ook he-lemaal van binnen bekeken worden. De fascinerende mechanische werking van ‘de koning(in) van de muziekinstrumenten’ is voor velen onbekend.

Page 56: JAARGIDS 2014-2015

55

Elk heel uur zal Wim Riefel een korte demonstratie/uitleg geven en om 17.00 uur is er als afsluiting een mini-concertje.

Plaats: Martinuskerk Tijd 14.00 - 17.00 uur Info: tel 529360 of [email protected] Aanmelden niet nodig.

38. Zondag 30 augustus 2015

Gezinsontmoetingsdag Aan het begin van het schooljaar gaan we met een aantal gezinnen op stap. De exacte invulling is elk jaar weer een verrassing maar het doel blijft gelijk: enerzijds het versterken van de onderlinge verbondenheid tussen kinderen van dezelfde leeftijdscategorie tijdens een “pakkende” activiteit en anderzijds het realiseren van een informele ontmoetingsmogelijkheid voor de ouders onderling. We gaan met elkaar op pad, drinken ergens koffie/limonade en gaan gezamenlijk lunchen. Plaats: start bij de Martinuskerk Tijd: direct na de kerkdienst tot +/-14.30 uur Contact: [email protected]

Page 57: JAARGIDS 2014-2015

56

Glas-in-loodraam achter in de Martinuskerk

Page 58: JAARGIDS 2014-2015

57

ADRESSEN

Archief dhr. M. Nelck ’t Spiker 38 7231JT 571075

Bezinning, Gesprek en Ontmoeting dhr. A. Hoorn Het Horseler 52 7232GB 470552

Bloemendienst mw. G Pelgrum Bieshorstlaan 69 B 7231EH 572485

Cantor-organist dhr. W. Riefel Bonendaal 32 7231GH 529360

Diaconie dhr. M. Wassink (penn.m) Voigtstraat 6 7231CJ 522931 mw. J. v.d. Meulen

(secr) H. Polaklaan 38 (Z) 7207HN 571691

Eekschuurmarkt dhr. J. Emsbroek Lansinkweg 5 (Z) 7207DG 574020

Felicitatiegroet mw. H. Teunissen Bevrijdingslaan 12 7231HD 528322

Gemeentecentrum “De Eekschuur” mw. H.B. Weener Lochemseweg 2 7231PD 521125 Tel. nr. Eekschuur: 524739

Jaargids dhr. J.M Danhof Het Ham 4 7232GM 575640

Kerkbalans dhr. H.J.W. Wesseldijk Garsenshof 27 7231LA 524001

Kerkelijk bureau dhr. W.J.A Smeerdijk (adm) Vordensebinnenweg

16 7231BC 523552

Kerkblad dhr. K. Jellema (red.) AMG Schmidtstraat

7 (Z) 7207KT 522455

dhr R. Nijhuis(bez.) Ien Dalessingel 209 06- 22285383

Kerkelijke Contactgroep mw. T.J.J Feith-Reineman Bieshorstlaan 6 7231EJ 525999

KerkinActie dhr. B. Flikkema Freulepark 8 (Z) 7207 KD 521494

Kerkradio dhr. J. Rossel Hofweg 21 7231BG 572934

Kerkrentmeesters dhr. A.A. Dooijeweerd

(secr) Laan v.d. High-landers 12 (Z)

7207RH 559619

Page 59: JAARGIDS 2014-2015

58

KIC (Kids In Church) dhr. A. Slot I.Dalessingel119 (Z) 7207LC 573257

Kindernevendienst mw. M. Wiegman Kapperallee 181 (Z) 7203DS 512054

Kosters Martinuskerk mw. B.J. De Ruiter

wnd. contactper- soon

’t Spiker 91 7231JN 06- 23530083

Ledenadministratie dhr. R. Nijhuis I.Dalessingel 209 (Z) 7207LD 520648

Liturgiecommissie mw. L. Nelck-

Brinkmann ’t Spiker 38 7231 JT 571075

Martinus Cantorij dhr. W. Riefel Bonendaal 32 7231 GH 529360

Oppas (0-4 jaar) dhr. G. Wiegman Kapperallee 181 (Z) 7203 DS 512054

Predikanten ds. E.S. Burger Torenlaan 5 7231 CA 524468 ds. E. Diepeveen Veldesebosweg 2 7231DW 769124 ds. A. de Hoop Het Horseler 52 7232 GB 470552

Radio Kerkplein mw. J. Herrebrugh Rembrandstraat 21

(Z) 7204 BW 513675

Secretariaat Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten mw. G. Dangremond-

Roosien De Gaikhorst 179 7231 NK 526574

Stendalgroep mw. D. Wesselink Bieshorstlaan 58 B 7231 JK 523582

Talentenbank mw. C. Flikkema Freulepark 8 (Z) 7207 KD 521494

YMCA Zutphen/Warnsveld mw. J. Peperkamp De Moesmate 294

(Z) 7206 AW 525488

Website: www.pknwarnsveld.nl dhr. L. Schneider R. Steinerlaan 87(Z) 7207PV 06-23212287 Adres zonder plaatsnaam is: Warnsveld. (Z) is : Zutphen.

Page 60: JAARGIDS 2014-2015

59

SAMENSTELLING KERKENRAAD

V.l. Achternaam Adres/Email Postc. Tel.

Voorzitter dhr. B. De Vries De Bosrand 4 (Z)

[email protected] 7202MG 570865

Secretaris mw.

vr. G. Dangremond-

Roosien De Gaikhorst 179 [email protected]

7231NK 526574

Predikanten ds. E.S. Burger Torenlaan 5

[email protected] 7231CA 524468

ds. E. Diepeveen Veldesebosweg 2 7231DW 769124 [email protected] ds. A.J. De Hoop Het Horseler 52

[email protected] 7232GB 470552

Ouderlingen mw. A. Bink Bonendaal 58

[email protected] 7231GH 441603

mw. H. De Bruin Ruitershofje 4 (Z) [email protected]

7201BW 469555

dhr. J.W. Emsbroek Lansinkweg 5, (Z) [email protected]

7207DG 574020

mw. N. Heuvelink Frits Juliushof 2 7207PD 530909 (jeugdouderl.) [email protected] mw. C. Ruijsink Ien Dalessingel 138 (Z) 7207LP 849111 (jeugdouderl.) [email protected] dhr. H. Van Veen

(voorz.) H. Polaklaan 23 (Z) [email protected]

7207HS 525904

mw. G.T.A. Wonnink- Rutgers

Veldesebosweg 4A [email protected]

7231DW

522859

Kerkrentmeesters

dhr. M. Van Alphen (voorz.)

’t Spiker 22 [email protected]

7231JT 574358

dhr. A.A. Dooijeweerd (secr.)

Laan v.d. Highlanders 12 (Z) [email protected]

7207RH 559619

dhr. J.C. Harkema Lage Lochemseweg 19 7231PK 471094 [email protected] dhr. H.J.W Wesseldijk

(penn.m.) Garsenshof 27 [email protected]

7231LA 524001

Page 61: JAARGIDS 2014-2015

60

Vrltr. Achternaam Adres/Email Postc. Tel.

Diakenen dhr. A.J. Blankestijn Laakse Tuin 33 (Z)

[email protected] 7207 NP 06-

2222554384 dhr. T. Busse Kremerskamp 22 7231 GT 779274 [email protected] mevr.

M M. Busse-

Achterstraat Kremerskamp 22 [email protected]

7231 GT 779274

mw. H. Hummel Schoolplein 6 [email protected]

7231GN 529653

dhr. H.B. Knol (voorz.)

Meinsmasingel 24 (Z) [email protected]

7207 CT 573175

mevr. A. Louissen Het Spangoor 37 7232 HB 528578 (sociaal diaken) [email protected] mevr. W. Regelink-

Eskes Warkenseweg 11 [email protected]

7231 PT 551380

mevr. I. Stegeman- Scheele

Lammerhof 95 [email protected]

7232 AT 522439

dhr. M. Wassink (penn.m.)

Voigtstraat 6 [email protected]

7231CJ 522931

Secretariaat Diaconie mevr.

hr. J. van der

Meulen- Snellink

[email protected] 571691

De secretaris van de diaconie maakt geen deel uit van de Kerkenraad. De secretaris van de diaconie is taakdrager.

Adres zonder plaatsnaam is: Warnsveld. (Z) achter adres is : Zutphen.

Page 62: JAARGIDS 2014-2015

61

Aantekeningen:

Uitgave: Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten verschijnt 1 x per jaar

Oplage: 1260 exemplaren

Eindredactie: Jan Danhof

Lay out: Aart Zevenbergen

Druk: MultiCopy Arnhem

Page 63: JAARGIDS 2014-2015

62

Boek over de geschiedenis van de Warnsveldse Martinuskerk

Verkoop adressen Gemeentecentrum De Eekschuur, Bonendaal 2 te Warnsveld Dhr. J. C. Klompenhouwer, Het Weekenstroo 4 te Warnsveld, tel. 521569 Boekhandel Boek & Co, Winkelcentrum Dreiumme, Warnsveld Verkoopprijs: € 10,-

Page 64: JAARGIDS 2014-2015

63

Interieur Martinuskerk richting het Koor

Interieur Martinuskerk richting het orgel