Inspiratiebrochure 2011-2012

15
Samen met onze vrijwilligers en partners veranderen wij de wereld, beetje bij beetje. We verbinden mensen, inspireren tot actie en bedenken innovatieve oplossingen voor grote uitdagingen. Ga mee op reis in onze wereld en ontdek wat je zelf kunt doen! inspiratiebrochure 2011-2012 sociaal ondernemen in Afrika vrijwilligers- werk & stages eerlijk reizen www.be-more.nl

description

Samen met onze vrijwilligers en partners veranderen wij de wereld, beetje bij beetje.We verbinden mensen, inspireren tot actie en bedenken innovatieve oplossingenvoor grote uitdagingen. Ga mee op reis in onze wereld en ontdek wat je zelf kunt doen!

Transcript of Inspiratiebrochure 2011-2012

Page 1: Inspiratiebrochure 2011-2012

Samen met onze vrijwilligers en partners veranderen wij de wereld, beetje bij beetje. We verbinden mensen, inspireren tot actie en bedenken innovatieve oplossingen voor grote uitdagingen. Ga mee op reis in onze wereld en ontdek wat je zelf kunt doen!

inspiratiebrochure 2011-2012

sociaal ondernemen in Afrika

vrijwilligers-werk & stages

eerlijk reizen

www.be-more.nl

Page 2: Inspiratiebrochure 2011-2012

Voor

wie

is B

e M

ore?

\

Inhoudsopgave

04 Onze droom | Lees meer over hoe onze droom begon, uitkwam en hoe jij kunt helpen.

05 Verhaal | Hel op aarde: over een intense ontmoeting in Uganda

06 Hoe wij werken | Hoe werkt Be More in Afrika?

08 Onze bestemmingen | Meer over Ethiopië, Malawi, Uganda en Zuid-Afrika.

10 Vrijwilligerswerk | Wat kan je verwachten en wat zijn de voorwaarden?

12 Vrijwilligerswerk Ethiopië | Vanaf oktober 2011 kun je ook naar Ethiopië.

14 Vrijwilligerswerk Malawi | Lees meer over vrijwilligerswerk in Malawi.

16 Vrijwilligerswerk Uganda | Alles wat je moet weten als je aan de slag wilt in Uganda.

18 Vrijwilligerswerk Zuid-Afrika | Meer informatie over vrijwilliger worden in Zuid-Afrika.

20 Nog geen 18? | Lees meer over de expedities van Worldmapping.

22 Eerlijk Reizen | Alles over duurzame ontdekkingsreizen naar Afrika.

24 Sociaal ondernemen | Be More gelooft in het investeren in sociale initiatieven.

26 Verhalen | Indrukwekkende verhalen.

27 Meer informatie? | Kom naar een informatiedag, maak een afspraak of meld je aan!

Be More in België Woon je in België, dan ben je ook van harte welkom bij Be More! Steeds meer Belgen

komen voor vrijwilligerswerk, een eerlijke reis of een stage bij ons. “Geen andere organisatie in België is te vergelijken met Be More”, horen we regelmatig van onze Belgische vrijwilligers.

We organiseren bovendien regelmatig informatiedagen in Antwerpen en veel van de ervaren Belgische vrijwilligers en reizigers vertellen je graag over hun ervaringen.

Op www.be-more-belgie.be vind je alle informatie over onze organisatie, de projecten, vrijwilligerswerk, stages en reizen, Ook zie je daar waar en wanneer je ons kunt ontmoeten op informatiedagen. En wil je meer weten, neem dan gerust contact met ons op:

08

Be More inspiratiebrochure | 2

Zuid-Afrika

Uganda

Malawi

Ethiopië

27

22

06

Telefoon +32 (0) 38 - 083 882

Website www.be-more-belgie.be

Email [email protected]

444

10

Beste lezer,

Onze droom begon nadat we zelf als vrijwilliger in Afrika waren. We zagen met eigen ogen armoede en uitdagingen, maar werden ook verrast door de kansen en mogelijkheden die mensen daar creëren. Het deed veel met ons, en we realiseerden ons hoe vrijwilligerswerk mensen verbindt en hen inspireert om zelf aan de slag te gaan. Hoe het beweegt om zelf de wereld beetje bij beetje te veranderen. Deze inspiratiebrochure is een indruk van hoe die droom de afgelopen jaren werkelijkheid is geworden, in verhalen van onze mensen.

We nemen je graag mee in de wereld van Be More, waarin dagelijks tientallen vrijwilligers vanuit hier en in Afrika samen aan de slag gaan. Waar wordt gewerkt aan onderwijs, voorlichting, kinderopvang, zorg en bedrijvigheid – in de armste gebieden ter wereld.

Het is niet alleen een wereld van ellende, moeilijkheden en problemen. Elke dag worden we verrast door wat er allemaal wél kan, en hoe met weinig middelen grootse dingen worden bereikt. Het zijn de verhalen van onze vrijwilligers, onze partners, onze reizigers, onze stagiaires en ondernemers die ons blijven inspireren.

We hopen je met deze inspiratiebrochure een indruk te geven van die wereld en nodigen je uit samen met ons nieuwe verhalen te maken.

Hartelijke groet,

Michel GroenenstijnOprichter / algemeen directeur Be More

Be More & social mediaWord fan van Be More op Facebook op www.facebook.com/bemore.nl en ontvang het laatste nieuws en leuke aanbiedingen! Volg ons op Twitter via @bemore_nl voor dagelijkse inspiratie.

Een stevige brug bouwen tussen mensen van verschillende achtergronden,

culturen en continenten; hen te inspireren deze brug te bewandelen

en een blijvende band te creëren tussen beide kanten.

Onze missie

Be More inspiratiebrochure | 3

Deze brochure is met de grootst mogelijke

zorg samengesteld. Toch is het onmogelijk de

snelheid van het internet bij te houden.

Op www.be-more.nl vind je daarom altijd

de meest actuele informatie: van projecten

tot weblogs, van informatiedagen tot

beschikbaarheid.

Page 3: Inspiratiebrochure 2011-2012

Be More Informatiebrochure | 4

Dankzij de inzet van onze vrijwilligers en donateurs zijn tientallen projecten gerealiseerd. Van een centrum voor seksueel misbruikte kinderen tot verschillende basisscholen, van trainingsprogramma’s tot voedselprojecten met kippen en varkens.Op onze website vind je ze allemaal terug!

Met onze reizigers en ons Travel-programma hebben we tientallenkleine lokale ondernemers de kans gegeven zelf iets op te bouwen

Onz

e dr

oom

Onze droomZes jaar geleden begonnen we met een droom. Als vrijwilliger in Afrika zagen we met eigen ogen armoede, uitdagingen en hoe ongelijk de wereld verdeeld is. Maar we zagen vooral ook de mooie kant. We zagen mogelijkheden. Van mensen die in de moeilijkste omstandigheden vechten tegen hiv/aids, honger of uitbuiting. We luisterden naar elkaars verhalen, en maakten samen nieuwe.

In onze droom gingen mensen samen aan de slag en werkten ze zij aan zij aan een betere wereld. Om kinderen die geen thuis meer hebben toch een mooie jeugd te geven. Om zieken zorg en aandacht te geven. Om te werken aan een plek voor gehandicapten. Om onderwijs in afgelegen gemeenschappen een boost te geven.

Met al onze vrijwilligers, reizigers, stagiaires, lokale partners en vele anderen is onze droom waarheid geworden. Elke dag zetten zij zich in voor verandering, ervaren zij de mogelijkheden van samen iets mooiers creëren en maken daarmee nieuwe verhalen om anderen te inspireren. Verhalen waar onze ogen even van oplichten en waarvan ons hart een sprongetje maakt. Verhalen die de wereld veranderen.

Kijk verder in deze inspiratiebrochure hoe onze droom werkelijkheid is geworden, en hoe jij daar onderdeel van uit kunt maken!

Sinds ons bestaan gingen ruim 2.000 vrijwilligers en reizigers aan de slag bij onze projecten. Samen met hen ondersteunen we een kleine 30 organisaties in vier landen. Onze vrijwilligers, stagiaires en

reizigers geven hun reis gemiddeld het cijfer 9,2!

Be More is er voor professionals die toe zijn aan een onderbreking van hun carrière, voor studenten die even wat anders willen, voor mensen die financieel willen bijdragen, voor studenten en pas afgestudeerden die nog niet aan een baan beginnen, voor gepensioneerden die klaar zijn met werken, voor bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen... en voor jou?

Be the difference you want to see in the world

- Mahatma Ghandi

Be More Informatiebrochure | 5

Verhaal

YvetteDoor verschillende bezoeken aan projecten in de landen waar we werken, heeft Yvette ervaren dat de droom die ze jaren geleden had om samen met Michel te werken aan een betere wereld, is uitgekomen. En niet alleen voor henzelf. Dankzij de vrijwilligers en de financiële hulp die Be More kon bieden, is er ontzettend veel ontstaan, uitgebreid en verbeterd. Hoe veel mooie verhalen ze inmiddels ook voorbij heeft horen komen, ze blijft het bijzonder vinden om te zien hoe lokale projecten zich inzetten voor hun communities, samen met lokale en internationale vrijwilligers.

Hel op aarde

Dit is toch de hel op aarde?”, zegt O., die naast me loopt. Ik mompel wat onverstaanbaars en houd mijn blik strak op de grond gericht. Verdriet en woede voeren hun strijd in mijn hoofd, terwijl ikzelf hard mijn best doe m’n gezicht in de plooi te houden. De hel ja, dat kun je wel zeggen.

Uganda, Masaka, een klein dorpje op een half uur rijden. We komen net een hutje uitgelopen. Twaalf, vijftien vierkante meter? Er was zo weinig licht dat het moeilijk te schatten is. De vloer is van aangestampte aarde, een lappendeken van gaten en hobbels.

Met moeite overwin ik mijn weerstand, zet een stap over de drempel en trotseer de bedompte sfeer van het hutje. Het tafereel binnen grift zich langzaam in mijn geheugen; ik kan het nu, twee weken later, zonder moeite in detail voor ogen halen.

Rechts van de deur, een matras, een smerige deken, met daaronder iets dat op een mens lijkt. Links een vrouw, met op haar arm een klein kind gekleed in een shirt vol gaten en verder niets. Ze kijkt ons aan met een uitdrukkingsloos gezicht waar het gebrek aan wilskracht en energie van af straalt.

En even verderop de laatste aanwezige. Een onmogelijk oude vrouw. Ze ligt op een stapel doeken, maar richt zich op als we binnenkomen. De deken glijdt van haar af, en een gerimpelde borst valt bloot. Ik wil wegkijken, respect tonen, al lijkt het haar niet te deren. Maar haar gezicht maakt dit onmogelijk.

Niet een gerimpeld gezicht, nee, een gezicht van rimpels. Een tandeloze mond, haar lippen naar binnen gekeerd en continu in beweging. Ik weet niet of ze iets zegt, maar verstaan kan ik het toch niet. Bovendien, haar ogen vertellen verhaal genoeg. Diep in haar gezicht, bijna zwart, zo donker, staren ze me aan.

Het verschil in hoogte zij op de grond, ik rechtop versterken de indruk dat ze smeekt om iets. Maar wat? Een gesprek? Geld, of eten? Een nieuw begin, een einde? Ik weet het niet, of wil het niet weten. Ik buig m’n hoofd, schud zachtjes haar broze hand en draai me om.

Later volgt de discussie. Het hoopje mens, naast de deur, blijkt een jongen van veertien. Een maand geleden viel hij uit een boom en sindsdien ligt hij daar, half verlamd. Geld voor een dokter is er niet, vervoer naar de gratis kliniek ook niet. Een hoopje mens dat ons met tranen in zijn ogen aanstaart, niet in staat om te bewegen.

Kunnen we iets doen? Ja natuurlijk. Twintig euro en de eerste stap is er: Een diagnose, de wetenschap wat er is. Moeten we iets doen? Ja natuurlijk. Zoiets kan en mag je niet laten gebeuren. Maar doen we het zo wel goed?Mijn door regels, onderzoek en ervaring geinfecteerde brein werpt nog tegen dat het geen oplossing is. Dat er honderden, nee duizenden van dit soort hutjes zijn. Dat we beter de organisaties die hier helpen kunnen versterken.

Dus dat doen we. We praten met een lokale NGO en vertellen het verhaal. Ze kennen de situatie en willen graag helpen. Maandag kan ie naar de dokter, tot onze grote opluchting.

Michel Groenenstijn schreef dit verhaal tijdens zijn bezoek aan Uganda in 2010. Wil je meer lezen over wat Michel zoal bezighoudt? Hij schrijft regelmatig voor Vakblad Vice Versa en op zijn weblog www.doormijnogen.nl zijn meerdere bijzondere verhalen te vinden.

.

Page 4: Inspiratiebrochure 2011-2012

Be More inspiratiebrochure | 6

Hoe

wij

wer

ken

ProjectenDe vrijwilligersprogramma’s die Be More aanbiedt bij lokale projecten zijn eigendom van onze partners en staan onder verant- woordelijkheid van hen. Hoewel Be More vaak nauw betrokken is bij het opzetten van zo’n programma, vanuit de ervaring die we hebben, bepaalt de partnerorganisatie vanaf het begin hoe het programma eruit ziet: inhoud, financiering en praktische invulling worden lokaal geregeld.

Effecten & afhankelijkheidVoor alle programma’s die Be More aanbiedt geldt dat vrijwilligers een toegevoegde waarde zijn, nooit een essentieel onderdeel van de organisatie. Vrijwilligers ondersteunen, leveren kennis, tijd en energie en zorgen voor extra’s als persoonlijke aandacht, maar ze zijn nooit onmisbaar. Op deze manier wordt voorkomen dat een organisatie afhankelijk wordt van de hulp van internationale vrijwilligers.

Ook de effecten op kinderen, patiënten of anderen die van het werk van onze partners profiteren, bekijken we regelmatig samen met de lokale organisaties. Wanneer nodig sturen we bij.

The support from Be More has

been invaluable, they have never told us what to do, but have always been there to support, suggest and guide where necessary.

Eureka Olivier partner Bobbi Bear ‘‘

‘‘Waarom met Be More?

Omdat de ervaring zo intens is, is het belangrijk weg te gaan met een organisatie die bij jou past. We hebben de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen op een rij gezet, zodat je een goede keuze kan maken.

Heb je vertrouwen in de mensen achter de organisatie en kun je ervaren vrijwilligers spreken? Wat krijg je voor je geld? Bemiddeling, overnachtingen, transport en/of begeleiding ter plaatse? Wat is de rol van de lokale projecten en kun je echt iets bijdragen aan ontwikkeling? Is er nagedacht over veiligheid? Is alles geregeld zoals jij dat verwacht? Heb je een aanspreekpunt ter plaatse? Wat gebeurt er met het geld dat je betaalt en eventuele donaties? Wordt daar openheid in gegeven? Commercieel of goed doel? Komt het geld ten goede aan ontwikkelingslanden?

Hoe wij werken Be More werkt samen met kleinschalige organisaties in ontwikkelingslanden, die we financieel en met vrijwilligers ondersteunen. Daarnaast werken we samen met de lokale bevolking op het gebied van eerlijk toerisme en proberen we zo veel mogelijk mensen te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking.

Deze organisaties en individuen noemen we partners. Een goede samenwerking is de sleutel tot ons succes. Onze partners zijn actief op uiteenlopende terreinen, maar hebben gemeen dat ze zich inzetten voor mensen en kinderen die dit hard nodig hebben. Of het nu is omdat ze ziek zijn, hun ouders hebben verloren, niet zelf voor hun inkomen kunnen zorgen, omdat ze niet veilig zijn of omdat ze nergens anders terecht kunnen - onze partners werken voor hen.

Travel

Als je als vrijwilliger of stagiair in Afrika bent, wil je natuurlijk meer zien van het land. Daarom organiseert Be More samen met kleine lokale ondernemers trips in de weekenden. We noemen dit Travel. Met dit fair tourism-programma ondersteunen we lokale, eerlijke initiatieven, leiden we jonge tourguides op en maken we met onze vrijwilligers en stagiairs een nog groter verschil. In elk land bezoeken we de bijzondere plekken, met direct contact met de lokale bevolking en betaal je een eerlijke prijs – voor jou én voor hen.

Be More inspiratiebrochure | 7

Kosten vrijwilligerswerk

Waarom zou je betalen om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Je zet je toch al belangeloos in voor een project? Dit is een vraag die veel mensen terecht stellen voor ze als vrijwilliger aan de slag gaan, en die onze vrijwilligers in hun omgeving vaak horen.

De reden hiervoor is eenvoudig: de organisaties waarmee Be More samenwerkt hebben zelf niet de mogelijkheid om vrijwilligers te huisvesten, vervoeren of begeleiden. Hoe goed je hulp ook van pas komt, de kosten hiervoor dekken gaat niet. Daarnaast kost de voorbereiding en begeleiding vanuit Be More ook tijd en geld. Wij hebben geen structurele financiering, bijvoorbeeld van de overheid, en zijn dus voor ons bestaan afhankelijk van je bijdrage.

Wij vragen vrijwilligers daarom om hun eigen reis- en verblijfkosten te betalen. Wij proberen deze kosten zo laag mogelijk te houden, zodat het voor zoveel mogelijk mensen mogelijk is om aan de slag te gaan. Per project vind je op de kostenpagina op onze website een overzicht van de kosten, volledig gespecificeerd.

“Aan iedereen die twijfelt om vrijwilligerswerk te gaan doen wil ik zeggen: Boek het! Het is echt een fantastische en onvergetelijke ervaring! Be More, Webale Njo (Super bedankt!)”Jennifer - project Lwengo, Uganda

Stages

Wil jij je studietijd op een bijzondere manier invullen met een stage in een ontwikkelingsland? Ook dat kan via Be More. Steeds meer studenten van verschillende opleidingen (WO, HBO of MBO) vinden een stageplek bij ons.

Je kunt op bijna elk project terecht voor een meeloopstage. Je hebt dan de unieke gelegenheid ervaring op te doen met werken in een andere cultuur. Met sociale opleidingen kun je overal terecht en voor pedagogische opleidingen hebben we veel projecten met kinderen. Zoek je een onderzoekstage of heb je een specifieke opdracht? We hebben regelmatig vacatures op het gebied van sport of social media, maar ook voor bedrijfsopleidingen. Kijk op onze website voor actuele vacatures of laat ons weten wat voor stage je zoekt. We vinden het belangrijk dat je stagetijd onvergetelijk wordt en helpen je graag bij het zoeken van dé stageopdracht die past bij wat jij wil én wat je opleiding van je vraagt.

Overal waar je vrijwilliger leest in deze brochure, kun je ook stagiair lezen.

Met onze organisatie willen we iets in de . Dat betekent dat we daar bij nieuwe als eerste naar kijken: wat draagt dit nu bij aan het leven van in de landen waar we werken? We hebben geen winstdoelstelling, maar , en werken met met wie we die idealen .

veranderenwereld

delenidealen partners

mensenideeen..

Page 5: Inspiratiebrochure 2011-2012

Ethiopische BirrGematigd, zonnig klimaat met twee regenseizoenen (januari tot begin maart en juni tot midden september)Injera: een grote sponzige, zurige pannenkoek die gevuld kan worden met allerlei groenten, sauzen en/of vlees. En natuurlijk koffie: hier komt het ‘zwarte goud’ oorspronkelijk vandaan!Van tevoren aanvragen bij de Nederlandse ambassade in Brusselmet formulieren die wij je verstrekken. Reizigers kunnen aan de grens een visum aanschaffen.Amhaars. Engels wordt door velen redelijk gesproken.

Onz

e be

stem

min

gen

Be More inspiratiebrochure | 8

Via Be More kun je als vrijwilliger, stagiair of reiziger naar Ethiopië, Malawi, Uganda en Zuid-Afrika. Stuk voor stuk prachtige landen waarover je op deze pagina’s meer informatie leest.

Ethiopië in het kort

Munteenheid: Klimaat:

Eten & drinken:

Visum:

Taal:

Hoewel het één van de armste landen van Afrika is, en een groot deel van de bevolking er van minder dan $ 2 per dag moet rondkomen, is Malawi ook één van de mooiste bestemmingen ter wereld. Ongerepte natuur en rust, een bijzonder vriendelijke en hartelijke bevolking en nog nauwelijks toeristen. Malawi is niet voor niets “het warme hart van Afrika”.

Een kwart van het land wordt ingenomen door Lake Malawi, het langgerekte meer dat meteen opvalt wanneer je een kaart van Afrika bekijkt. Met haar witte stranden en exotische eilandjes is het een droombestemming voor toeristen, en een bron van inkomsten voor de dorpjes aan de oever van het meer.

Maar Malawi heeft meer: bergen waar je uitdagende hikes kunt doen, eindeloze velden met bananenbomen of koffieplanten, en drukke, typisch Afrikaanse steden waar mensen dicht op elkaar gepakt hun boodschappen doen op de markt.

Malawi

In Malawi kun je als vrijwilliger aan de slag bij verschillende community- projecten: werken in vaak afgelegen gemeenschappen aan thuiszorg, onderwijs, voorlichting, inkomsten genereren en andere programma’s gericht op armoedebestrijding. Het land leren kennen tijdens een Eerlijke Reis van twee of drie weken is een verademing door de combinatie van exotische natuur en mooie bevolking.

Malawi in het kort

Munteenheid: Klimaat:

Eten & drinken:

Visum:

Taal:

Kwacha, verdeeld in 100 tambalaAltijd zonnig; ‘winter’ is van mei tot juli, november is het warmst. Nsima (maispap) en ndiwo (tomaat-uiensaus) zijn typische lokale gerechten en als drankje kun je eens een sobo proberen. Gratis aan de grens, 30 dagen geldig (daarna te verlengen)Chichewa (één van de 16 talen). Engels wordt door velen gesproken, in ieder geval door projectleiders bij de projecten.

Ethiopië

Het is onmogelijk iets over Ethiopië te vertellen, zonder eerst te zeggen wat het land níet is. Wie Ethiopië bezoekt, valt van de ene verbazing in de andere. Want hoe scherp het beeld van hongersnood in een uitgestrektewoestijn ook op je netvlies is gebrand, Ethiopië is véél meer dan dat. En precies daarom overtreft het gegarandeerd je verwachtingen. Beloofd.

In plaats van een eindeloze, kale leegte, word je overweldigd door een uitgestrekt, verbazingwekkend vruchtbaar landschap in een aangenaam klimaat. Het zijn geen hulpeloze mensen die je opwachten, maar een vriendelijke, trotse bevolking die graag bereid is je wegwijs te maken.

Binnen een paar dagen vergeet je het oude beeld en bewonder je het land en de wonderschone mensen. Want dit is ook het land in Afrika dat nooit overheerst werd. Sterker nog, de Italianen werden resoluut verdreven, maar hun macchiato’s meesterlijk gekopieerd.

Toch is Ethiopië ook een van ’s werelds armste landen, met een grote, snelgroeiende en jonge bevolking. Hoewel het land zich lijkt te herstellen, is er nog een lange weg te gaan. Vrijwilligerswerk is uniek in Ethiopië

en staat bij de projecten nog in de kinderschoenen. Dit maakt de uitdaging extra groot om mee te helpen bij onze uiteenlopende projecten.

Het is bijna een cliché, maar Zuid-Afrika is toch vooral het land van contrasten. Tussen arm en rijk, tussen Westerse luxe en immense armoede. Aan de ene kant het meest ontwikkelde land van het hele continent. Aan de andere kant eindeloze krottenwijken waar talloze mensen leven in armoede, honger en met één van de hoogste hiv/aids besmettingscijfers ter wereld.

Het land laat de meeste mensen die het bezoeken nooit meer los. De fascinerende verschillen, de smeltkroes van mensen en culturen en de ongelofelijke schoonheid van haar natuur – het zijn ingrediënten die maken dat veel van onze vrijwilligers en reizigers keer op keer terug gaan.

Zuid-Afrika is waar Be More begon en waar we met sommige partners al jaren samenwerken. Vrijwilligers kunnen werken met straatkinderen, zich inzetten voor seksueel misbruikte kinderen, maar ook meedraaien in één van de vele townships in het land, meehelpen in een crisisopvang of in het onderwijs,

Een Eerlijke Reis biedt als geen enkele andere rondreis inzicht in het échte Zuid-Afrika. Van safari tot de achterbuurten van Durban, van hiken in een nationaal park tot eten in een township – Eerlijk Reizen Zuid-Afrika is net zo contrastrijk als het land zelf.

Zuid-Afrikaanse RandIn de zomer (februari) vaak warmer dan 30o C. In de winter (juli) temperaturen van 20–25o CBraai (BBQ), boerewors of Indiase curry, met een koude Castle of Savanna Dry!Gratis bij aankomst, 90 dagen geldig11 officiële, waaronder Engels, Zulu, Xhosa en Afrikaans

Munteenheid: Klimaat:

Eten & drinken:

Visum:

Taal:

Zuid-Afrika

Be More inspiratiebrochure | 9

Zuid-Afrika in het kort

‘De parel van Afrika’, zo wordt Uganda vaak genoemd. Het beste van alles dat Afrika heeft te bieden in één land. Een land-schap als een olieverfschilderij, de hoogste bergketen van het continent, de oorsprong van de Nijl en wildparken die nog niet door massatoerisme zijn ontdekt.

Het land kent een moeilijk verleden en heeft nog een lange weg te gaan naar herstel. Maar ondanks haar geschiedenis is Uganda stabieler en veiliger dan menig buurland. De inwoners zijn bijzonder vriendelijk en hartverwarmend gastvrij. Geef je over aan een omgeving met minder welvaart, leer genieten van een andere vorm van luxe en probeer maar eens niet verliefd te worden op dit prachtige land.

Het hart van Be More in Uganda is Masaka, een klein stadje in het zuidwesten van het land. Onze vrijwilligersprogramma’s zijn te vinden in de wijde omgeving van Masaka: community development, een kliniek, projecten die werken met kinderen en organisaties die zich richten op voorlichting.

Uganda in het kort

Munteenheid: Klimaat:

Eten & drinken:

Visum:

Taal:

Ugandese ShillingDoor de ligging op de evenaar, redelijk constant en zonnig (gemiddeld 22-27o C), warmst van december tot februariMatoke (bananenprak) en chapati’s (een soort pannenkoek). Een Rolex (‘rolled eggs’), een chapati met een gebakken omelet erin gerold, in combinatie met een lokaal biertje, is erg populair Bij aankomst in het land, € 40,- voor 30 tot 90 dagen (en te verlengen)Luganda en 44 andere talen, waaronder Engels

The world is a book and those

who don’t travel read only one page

- St. Augustine

,

Een Eerlijke Reis die Be More aanbiedt in Uganda wordt keer op keer als ‘ontzettend indrukwekkend’, ‘ongelofelijk mooi’ en ‘een unieke ervaring’ betiteld: zowel door volwassenen als kinderen die de reis met hun ouders maakten.

Uganda

Page 6: Inspiratiebrochure 2011-2012

Be More inspiratiebrochure | 10

“De begeleiding voor, tijdens en na het project is geweldig. Als je in Afrika bent is het fyn dat er iemand is die je,

als het nodig is, kan helpen.”- Helen van Zeijl

Vrijwilligerswerk is een hele belevenis. Voor veel mensen iets dat je maar één keer in je leven doet. Een mooie ervaring, bij een goed project, met de ondersteuning die je nodig hebt, is daarom van groot belang.Je hebt voor je je aanmeldt waarschijnlijk allerlei vragen. Dat begint al bij het kiezen van waar je heen gaat: steeds meer organisaties bieden vrijwilligerswerk aan, en de keus wordt er niet makkelijker op.Lees op deze pagina’s hoe Be More je op allerlei manieren helpt.

Weblog

Op je eigen weblog, die je van Be More krijgt, kun je je verhalen en foto’s delen met het thuisfront.

Tijdens je project

En dan kom je aan bij je project. Door wie word je opgehaald? Met wie heb je contact? Hoe zit het met veiligheid? Het zijn vragen die we vaak krijgen. Hoe wij dit geregeld hebben, lees je hieronder.

Be More Regio Coördinator In elke regio waar we werken, is een Regio Coördinator aanwezig. Hij of zij werkt voor Be More, spreekt vloeiend Engels en Nederlands en staat altijd tot je beschikking. Je Regio Coördinator komt regelmatig langs om te kijken hoe het gaat.

Hij of zij heeft ook contact met onze projecten en ondersteunt hen in hun werk. Zo weet je dat er altijd iemand is om op terug te vallen.

AankomstBij aankomst op het vliegveld, word je opgehaald door de Regio Coördinator.Hij of zij maakt je wegwijs in de eerste indrukken van het land tijdens een introductiebijeenkomst. Je krijgt een welkomstpakket met allerlei nuttige informatie, een lijst met telefoon-nummers en een lokale simkaart waardoor je direct bereikbaar bent voor het thuisfront en je medevrijwilligers.

Eerste dagenTijdens de eerste dagen krijg je een introductie bij je project en heb je gelegenheid om te wennen voor je echt aan de slag gaat. Je hoort meer over veiligheid, bij wie je terecht kunt, wat je project allemaal doet, enzovoort.

Begeleiding bij je projectElk project heeft een eigen, lokale vrijwilligerscoördinator, die je dagelijkse aanspreekpunt is en met wie je overlegt wat voor activiteiten gedaan kunnen worden. Je werkt als vrijwilliger intensief met hem of haar samen en leert zo veel over de lokale cultuur en je project.

Accommodatie & transportMet je groepje medevrijwilligers verblijf je in een eigen accommodatie. We kiezen hier bewust voor: zo heb je na een intensieve dag,

Voor je je aanmeldt

Je kunt bij Be More op allerlei manieren meer te weten komen over vrijwilligerswerk, voordat je je aanmeldt:1

3

Ik kon altijd terecht met vragen, die ook duidelijk werden beantwoord. Ook de gemoedelijke omgang heb

ik als zeer prettig ervaren. - Barbara van Essen

Vrijw

illig

ersw

erk

We organiseren regelmatig een informatiedag; hier vertellen we je meer over Be More en kun je met ervaren vrijwilligers praten. Kijk op de laatste pagina van deze brochure of op www.informatiedag.be-more.nl.Vragen? Bel of mail gerust! Liever langskomen voor een persoonlijk gesprek? Maak een afspraak, dan kijken we samen welk project het beste bij je past.We kunnen je in contact brengen met oud-vrijwilligers van een project. Zij kunnen je uit eerste hand vertellen wat ze hebben beleefd, en dat is wel zo leuk en interessant.

Leeftijdsgrenzen?

Vanaf 18 jaar kun je als vrijwilliger aan de slag. Er is geen leeftijds-grens om vrijwilligerswerk te doen! Ben je nog geen 18, kijk dan op pagina 20 en 21 wat jij kunt doen!

.

.

.

Weer terug

Er zijn maar weinig vrijwilligers voor wie hun reis stopt als ze thuis zijn. Bijna iedereen wil ‘iets’ blijven doen, voor zijn of haar project, voorBe More of voor goede doelen in het algemeen.

We nodigen alle vrijwilligers uit voor een Be More Bedanktdag zodat je na kunt praten met je medevrijwilligers over je avontuur. Je kunt Be More blijven helpen door op informatiedagen toekomstige vrijwilligers over je ervaring te vertellen of door het team in Nederland als vrijwilliger te ondersteunen. Daarnaast organiseren we regelmatig UZ, een gratis open-space event waar mensen die iets willen doen voor een betere wereld, bij elkaar komen. Kijk voor meer informatie op www.jijbent.uz.

Voor je vertrekt

Wij vinden het erg belangrijk dat je goed voorbereidweg gaat. Pas dan kun je je als vrijwilliger echt nuttig maken bij een project. We besteden er onder andere op de volgende manieren aandacht aan:

Reispakket & communityJe krijgt na aanmelding een uitgebreid reispakket: informatie over vaccinaties, tickets boeken, wat je meeneemt, je project, en nog veel meer! Een handig pakket ter voorbereiding! Daarnaast kun je op de Be More Community veel hulpmiddelen vinden om je voorbereiding extra leuk te maken, vragen stellen en allerlei tips vinden.

AmbassadeursWe hebben vele ervaren vrijwilligers die je enthousiast kunnen vertellen over hun ervaring. Ook heeft elk project een ambassadeur: iemand die beschikbaar is voor allerlei vragen over jouw project.

VoorbereidingsdagOngeveer drie maanden voor je vertrekt neem je deel aan een (verplichte) voorbereidingsdag. Hier ontmoet je je mede-vrijwilligers, gaan we in op wat je kan verwachten. Een leuke en nuttige dag!

Praktische zakenVeel van het uitzoekwerk voor bijvoorbeeld het regelen van je ticket en verzekering hebben wij al gedaan. We werken samen met betrouwbare partners, zodat je zeker weet dat een aantal nood-zakelijke dingen goed en snel geregeld is.

Wat verwachten we van jou?

Om met Be More als vrijwilliger op pad te gaan, verwachten we ook iets van jou. Daarom stellen we de volgende voorwaarden:

Verklaring Omtrent het Gedrag

Om de veiligheid van onze projecten en de mensen en kinderen waarmee ze werken zoveel mogelijk te garanderen, moeten al onze vrijwilligers een Verklaring Omtrent hetGedrag inleveren. Deze krijg je van je gemeente en geeft aan dat je (bijvoorbeeld) geen crimineel verleden hebt.

‘s avonds de kans even bij te komen en met elkaar bij te praten. Uiteraard is het vervoer van en naar het vliegveld, en het vervoer dat nodig is voor je project-werkzaamheden, allemaal geregeld. Bovendien is er regelmatig tijd om te internetten, te winkelen of te ontspannen.

VeiligheidBe More besteedt veel aandacht aan de veiligheid van vrijwilligers. Bij al onze projecten kan zonder problemen worden gewerkt. Toch zijn we voorbereid op plotselinge veranderingen in de veiligheids-situatie of een noodgeval. Veiligheid is onderdeel van de verplichte training voor vrijwilligers, en onze partners verstrekken hierover tijdens de introductie uitgebreid informatie. Daarnaast zijn we goed voorbereid op het uitzonderlijke geval dater iets gebeurt.

2

4

Ook na mijn vertrek ben ik op de hoogte gehouden over de dingen die gebeuren op het project. Erg leuk! - Diandra van Domburg

De oplossingen en tips die op de voorbereidingsdag werden gegeven, bleken heel nuttig te zijn en hebben me echt heel erg geholpen.

- Donica Lodder

Be More inspiratiebrochure | 11

Fondsenwerven

Wil je geld inzamelen voor je project om extra te helpen? Het is niet verplicht, maar we helpen je graag!

Je bent enthousiast en gemotiveerd om je in te zetten voor je projectJe bent minimaal 18 jaar oud (voor sommige projecten is er een hogere leeftijdsgrens)Je weet van aanpakkenJe bent flexibelJe wilt op een bijzondere manier in aanraking komen met een andere cultuurJe Verklaring Omtrent het Gedrag is positiefJe kunt jezelf verstaanbaar maken in het EngelsJe wilt serieus aan de slag als vrijwilligerEn... je hebt er zin in!

Een aantal projecten stelt aanvullende voorwaarden, bijvoorbeeld aan leeftijd en/of ervaring. Je leest deze bij de details van elk project op de website.

Be More kijkt nauwkeurig wie we uitzenden; we willen zeker weten dat je iets kan bijdragen en dat onze projecten iets aan je hebben. Als onderdeel van je aanmelding vragen we je een motivatiebrief in het Engels te schrijven. Afhankelijk van je aanmelding en/of het project waar je heen gaat, kan het zijn dat we je uitnodigen voor een persoonijk gesprek.

.

.

...

....

Page 7: Inspiratiebrochure 2011-2012

Vrijwilligerswerk in EthiopiëIn 2011 wilde Be More haar droom nog groter maken en naast Uganda, Malawi en Zuid-Afrika, ook samenwerken met kleinschalige projecten in Ethiopië. In het najaar van 2011 gingen de eerste vrijwilligers aan de slag bij verschillende lokale organisaties en de reacties waren overweldigend positief.

Als je als één van de eerste vrijwilligers naar Ethiopië gaat, zal je dat een verbazingwekkend mooie ervaring opleveren. Dit land heeft veel meer te bieden dan hongersnood en droogte. En precies daarom overtreft het gegarandeerd je verwachtingen.

Als vrijwilliger leer je de mooie, trotse mensen kennen. Je steunt hen, maar zij helpen jou ook graag op weg in hun prachtige land.

KostenProgramma’s in Ethiopië variëren in kosten

tussen ongeveer € 600 en € 675 voor vier weken. Opvolgende periodes van vier weken zijn goedkoper:

tussen € 350 en € 425 voor elke vier weken extra verblijf!

www.be-more.nl/ethiopie

AwasaBe More werkt in Awasa.

Onze projecten werken in gemeenschappen rondom

dit gezellige stadje op vijf uur rijden ten zuiden van de hoofdstad Addis Abeba. Het

nabijgelegen Lake Awasa speelt een belangrijke rol in het dageijkse leven van de vele bewoners van Awasa.

Vrijw

illig

ersw

erk

Ethi

opië

Be More inspiratiebrochure | 12

Alle projecten in Ethiopië, weblogs van vrijwilligers, de actuele informatie en beschikbaarheid vind je op:

“Kindness is the language which deaf can hear and blind can see.”Mark Twain - Assocation for Deaf and Blind Children ‘‘

‘‘

Ethiopië

Ethiopiëregio: Awassa

Enkele van onze projecten in Ethiopië

Travel in Ethiopië

In dit land met vele facetten is zoveel te ontdekken dat de weekenden te kort zijn. Je begint bij aankomst al met een toer door Addis Abeba, waarin je direct in contact komt met de stadse Ethiopiërs, de hectiek op de markt en de pracht van deze ontwikkelingsstad.

Een onderdompeling in de cultuur kun je in het eerste weekend verwachten, met Amhaarse les (de meest gesproken lokale taal), een echte Ethiopische koffieceremonie en kookles in de typisch Ethiopische pannenkoek injera, die ze hier gerust drie keer per dag serveren.

Iets anders dat je echt niet kunt missen wanneer je Ethiopië beter wilt leren kennen, is een bezoek aan de zuidelijke regio rond Arba Minch. Dit gebied staat bekend om de bijzondere volkeren die nog op heel traditionele wijze leven. Je leeft een weekend met hen mee en valt van de ene verbazing in de andere wanneer je echt contact met hen maakt.

De omgeving van Awasa biedt volop mogelijkheden om te genieten van het water. Aan Lake Awasa kun je heerlijk relaxen, maar ook nijlpaarden spotten. En wat denk je van een trip naar de hotsprings, waar je na een dompeling prachtige bergwandelingen kunt maken.

Meer over Travel vind je opwww.be-more.nl/travel

travel

Be More inspiratiebrochure | 13

Association for Deaf and Blind ChildrenAls één van de weinige organisaties in de regio, zet dit project zich in voor gehandicapten en hun directe omgeving. “Triple D: Don’t Dis Disability”, is hun lijfspreuk waarmee ze vele blinde en dove kinderen een zo normaal mogelijk leven laten leiden.

Worancha Deze kerk zorgt voor de armen en wezen in de omliggende gemeenschap, met een school waar honderden kinderen les krijgen, een tuin waar tientallen families groentes verbouwen en verschillende activiteiten om mensen te helpen een eigen inkomen te verdienen.

Al onze projecten in Ethiopiië vind je terug op www.be-more.nl/ethiopie

Marije Ze bereisde bijna alle continenten en maakte veel ontwikkelingsprojecten van dichtbij mee; als vrijwilliger, stagiair en reiziger. Haar droom om een tijd in een ontwikkelingsland te wonen en werken kwam uit toen ze voor Be More in Ethiopië aan de slag mocht. Door haar aanstekelijk enthousiasme voel je je gelijk thuis in Ethiopië.

Debbie Ze was één van de allereerste vrijwilligers die via Be More naar Afrika vertrok. Inmiddels is ze al jaren werkzaam voor onze organisatie. In augustus 2011 maakte ze samen met Marije een reis naar Ethiopie om onderzoek te doen naar een geschikte regio en potentiele projecten. Een uitdaging die zij als Teamleider Ethiopie natuurlijk niet kon afslaan!

Pioniers gezocht! Vind jij het leuk om te pionieren,

heb je ervaringen met ontwikkelingslanden en/of reizen en ben je f lexibel, dan is het een extra leuke uitdaging om in een nieuw

land aan de slag te gaan en de projecten in Ethiopie te

helpen te groeien.

In Ethiopie wordt veel gebruik gemaakt van de welbekende tuktuk. Ze heten hier bajaj’s. Voor een paar cent brengt de lokale chauffeur je graag van A naar B.

..

-

Page 8: Inspiratiebrochure 2011-2012

Enkele van onze projecten in Malawi

Vrijwilligerswerk in MalawiAls vrijwilliger in één van de armste landen van Afrika is er genoeg te doen. Of je nu wilt werken aan voorlichting over hiv en aids, programma’s op wilt zetten voor jongeren of kinderen les wilt geven, bij onze projecten in Malawi kun je van alles doen.

We werken hier vooral samen met communityprojecten: kleine organisaties die zich in hun eigen gemeenschap inzetten. Voor onderwijs, jongeren, kinderopvang, thuiszorg, voorlichting, landbouw, genereren van inkomsten en meer. Vaak werken ze met lokale vrijwilligers, die zich met hart en ziel inzetten. Als vrijwilliger werk je met hen samen en draag je zo je steentje bij aan je project.

Elkaar helpenPrachtig is te zien hoe mensen met bijna niets de mensen met helemaal niets helpen. Prachtig om dit goedlachse, vriendelijke,

immer behulpzame Malawinese volk te mogen ontmoeten en een

tijdje bij ze te wonen.

Lisenka Hubers - Chayof

KostenProgramma’s in Malawi

variëren in kosten tussen € 500 en € 600 voor vier

weken. Opvolgende periodes van vier weken zijn goed-

koper: tussen € 250 en € 350 voor elke vier weken extra!

www.be-more.nl/malawi

Vrijw

illig

ersw

erk

Mal

awi

Be More inspiratiebrochure | 14

YODEPDe afkorting YODEP staat voor Youth for Development and Productivity. Dit project richt zich voornamelijk op het ontwikkelen van jongeren, voorlichting geven over hiv/aids en het verzorgen van onderwijs om de kwaliteit van het leven in de community te verbeteren.

ChayofEen veelzijdig project dat dagopvang biedt voor de allerkleinsten, voor jongeren allerlei programma’s organiseert gericht op hun verdere ontwikkeling, en dat ouderen ondersteunt met het Home Based Care project.

Mawa OtisamalaEen breed project dat zich inzet om het leven in de community te verbeteren door onderwijs, de zorg voor zieken, ouderen en (gehandicapte) kinderen op zich te nemen, en projecten op te zetten waarmee jongeren zichzelf van een inkomen kunnen voorzien.

Alle projecten in Malawi, weblogs van vrijwilligers, de actuele informatie en beschikbaarheid vind je op:

Al onze projecten in Malawi vind je terug op www.be-more.nl/malawi

Kim Kim startte een aantal jaar geleden bij Be More als vrijwilliger in Nederland. Na twee keer in Uganda aan de slag te zijn geweest, mocht zij zich in maart 2011 als Teamleider Malawi en Zuid-Afrika bij het vaste team voegen. Haar passie voor Afrika zorgt er mede voor dat ze je met veel enthousiasme kan vertellen over vrijwilligerswerk en reizen in Malawi.

Travel in Malawi

In de zomer van 2011 startte Be More eennieuw sociaal initiatief in Malawi: Pakachere Creative Centre & Backpackers (lees er meer over op pagina 25). Deze fantastische plek waar locals en internationale gasten samenkomen, vormt de basis voor het Travel programma van Be More in Malawi. Je kunt hier bijvoorbeeld heerlijk ontspannen, genieten van het uitzicht over de stad Zomba en Malawinees leren koken.

Met Travel Malawi maak je in het weekend een hike op het Zomba Plateau, maar kun je ook een paar dagen in Cape Maclear aan Lake Malawi tot rust komen. Je slaapt daar in een backpackers aan het strand, met uitzicht over het heldere water. Vanuit hier worden verschillende communityprojecten ondersteund.

Of je gaat de uitdaging aan en beklimt de Mulanje Mountain, waar een lokale gids je naar de top op 2.000 meter leidt. En natuurlijk is een bezoek aan Malawi nietcompleet zonder wilde dieren: in Liwonde National Park sta je oog in oog met olifanten, neushoorns en nijlpaarden. Je slaapt in een eco-lodge in het park.

Meer over Travel vind je opwww.be-more.nl/travel

travel

ZombaThuisbasis van Be More in Malawi is Zomba, de oude hoofdstad van het land. Door haar geschiedenis is de stad bezaaid met mooie historische gebouwen, overheidsinstanties en een levendig studentenleven. Het vlakbij gelegen Zomba Plateau biedt je een prachtig uitzicht op de stad en de verre omtrek.

Be More inspiratiebrochure | 15

There is a very big change if we compare the beginning of this year and where it is now. We have seen YODEP moving ten steps ahead especially on core programme activity implementation. Many things have happened, as an organization we have learned more with the coming of the international volunteers, we are full time in the field, a thing which was not there at the beginning of this year. We have seen the work of YODEP being displayed on the weblog to tell the world community what we do. We have registered a very big difference since it started receiving volunteers from Be More.

Mark Mc Blessings Buda - YODEP

‘‘ ‘‘Malawi

regio: Zomba

Veel vrijwilligers raken verknocht aan het Bowa bordspel. Ben jij de volgende die een potje speelt met een local?

Tim Tîm kreeg het ‘Afrika-virus’ te pakken als stagiair voor Be More in Nederland, maar

helemaal toen hij zelf als vrijwilliger aan de slag ging in Uganda. Hij kreeg de kans om

een half jaar de Regio Coördinator in Uganda te ondersteunen en deed zo veel ervaring op

dat hij sinds juli 2011 zijn eigen regio leidt. Tim verwelkomt je graag in Zomba, Malawi.

To the world you may be one person, but to one person

you may be the world - St. Augustine

Page 9: Inspiratiebrochure 2011-2012

Vrijwilligerswerk in UgandaBijna elke vrijwilliger die naar Uganda gaat, wordt er verliefd. Op het land, op de mensen, op het leven daar. Al bij de eerste kilometers vanaf het vliegveld weet je het: dit is een bijzonder land. Een lappendeken van honderden kleuren groen, onderbroken door wegen van rood zand, waar mensen in kleurrijke kleding langslopen. Welkom in Uganda.

Als vrijwilliger maak je intensief kennis met het Ugandese leven en de gastvrijheid van de bevolking. Net als in Malawi werken we ook hier veel in communities. Afgelegen plekken, waar vaak geen electriciteit of stromend water is. Ver van de hoofdwegen af, verscholen tussen de bananenbomen liggen hier talloze dorpjes en gemeenschappen. Hier werken onze projecten aan voedsel-zekerheid, inkomstengenererende activiteiten, thuiszorg voor zieken en ouderen, onderwijs, voorlichting over hiv/aids, opvang voor straatkinderen en medische zorg.

Vrijw

illig

ersw

erk

Uga

nda

Jeroen Een paar maanden vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika, een pilotperiode in Uganda en Jeroen had zijn beslissing gemaakt: hij wilde naar Uganda verhuizen om daar aan de slag te gaan als Be More Regio Coördinator. Vanaf juni 2009 is Masaka de thuisstad van Jeroen en zorgt hij er voor dat menig vrijwilliger of reiziger Uganda niet meer zo snel uit zijn of haar gedachten krijgt.

Be More inspiratiebrochure | 16

DebbieHet werken bij Be More is na 5 jaar nog steeds een droombaan voor Debbie. Het kunnen combineren van haar grote passies - vormgeven, mensen inspireren en Afrika - is haar grootste drijfveer. Sinds september 2009 houdt ze zich onder andere bezig met het begeleiden en voorbereiden van vrijwilligers en reizigers die naar Uganda willen.

UgandaRegio:

Masaka

Masaka

Thuisbasis van Be More in Uganda is Masaka, een stadje op ongeveer drie uur rijden van de hoofdstad Kampala. Masaka ligt in het arme zuidwesten van het land en is omgeven door rurale gemeen-schappen en prachtige groene landschappen.

Met hart & ziel Mooi is om te merken dat de missie van Lwengo volledig aansluit bij

Be More; met hart en ziel zorgen voor de mensen in de gemeenschap. Belangrijk hierbij is de volledige betrokkenheid en inzet van de dorpsbewoners bij de

uitvoering hiervan, zodat het hun eigen missie wordt!

Juliette Mourits - Lwengo

Uganda of Oeganda?

Hoewel in het Nederlands vaak Oeganda wordt geschreven, kiezen wij voor het internationaal gebruikte Uganda. Zo schrijven mensen in het land het zelf immers ook.

Enkele van onze projecten in Uganda

travel

Pelido Deze organisatie vecht tegen armoede onder de bevolking van Kikenene met programma’s op het gebied van hiv/aids, outreach, sanitatie, landbouw en nog veel meer. Midden in de afgelegen communities rondom dit stadje, ga je met enthousiaste lokale vrijwilligers aan de slag.

FOHOMet de jeugd de jeugd helpen, dat doet Foundation of Hope (FOHO) op allerlei manieren in de omgeving van Nyendo, een voorstad van Masaka. Met praatgroepen over criminaliteit, hiv/aids en puberteit bijvoorbeeld. Ook help je met schoonmaak-acties in de sloppenwijken en ondersteun je de ouderen in de community.

RakaiDeze kliniek voor de bevolking rondom Kyotera biedt behandeling, opname, advies, vaccinatieprogramma’s, sanitatie en ondersteuning voor kwetsbare kinderen. Ook gaan ze regelmatig op ‘outreach’ om mensen te bereiken die niet of nauwelijks toegang hebben tot medische zorg.

Kosten

Programma’s in Uganda variëren in kosten tussen ongeveer € 600 en € 700 voor vier weken. Opvolgende periodes van vier weken zijn goedkoper: tussen € 350 en € 450 voor elke vier weken extra verblijf!

Be More inspiratiebrochure | 17

www.be-more.nl/ugandaAlle projecten in Uganda, weblogs van vrijwilligers, de actuele informatie en beschikbaarheid vind je op:

Vogels

In Uganda komen meer dan 1000 soorten vogels voor, waarvan meerdere uniek zijn in de wereld. De kraanvogel staat zelfs als symbool op de Ugandese vlag.

The volunteers from Be More have been so instrumental in all the activities. They have fully participated in all the activities. Volunteers have equipped us with knowledge and skills about different things. They have taught us how to work harder and to go an extra mile, we have learned that you don’t need to have a lot of material things to help those in need, we have learned that volunteers are also human beings that have their own strengths and weaknesses, we have improved our planning and organizational planning.

Anthony Jjuuko - Lwengo

‘‘‘‘

Travel in UgandaMet Travel in Uganda kom je in het aankomstweekend al meteen veel meer te weten over het land en haar geschiedenis. Maak kennis met de hectiek van een Afrikaanse hoofdstad en laat je door de lokale gids begeleiden naar alle bijzondere plekjes in Kampala. Een betere introductie in het land kun je je niet voorstellen.

In het weekend ga je naar het magisch mooie Lake Bunyonyi in het zuid-westen van het land. Hier kun je het meer en de tientallen eilanden in een uitgeholde boomstam ontdekken. Of je maakt een hike naar Murchison Falls, de indrukwekkende watervallen in het gelijknamige National Park. Naar wilde beesten hoef je hier niet zo ver te zoeken, het massale toerisme heeft dit park echter nog lang niet ontdekt. De olifanten, leeuwen, giraffen en nijlpaarden kun je vanuit een safaribus en vanaf het water van dichtbij zien.Bijzonder voor Travel Uganda zijn de workshops die je kunt doen. Volg een les Luganda waardoor je een introductie krijgt in de lokale taal en leer tijdens kooklessen de geheimen van de lokale keuken kennen. Een mooie manier om van de cultuur te proeven!Meer over Travel vind je op www.be-more.nl/travel

Page 10: Inspiratiebrochure 2011-2012

Vrijwilligerswerk in Zuid-AfrikaVrijwilligers die op weg gaan naar the Rainbow Nation leren een bijzonder land kennen. Een land van uitersten, tussen armoede en rijkdom, tussen schoonheid en ellende. Het is het meest ontwikkelde land van het continent, maar dit gaat aan veel mensen in Zuid-Afrika helemaal voorbij. Het is een fascinerend land, dat je pas na een tijd echt leert kennen.

In Zuid-Afrika zetten veel van onze projecten zich in voor kinderen. Bijvoorbeeld in de opvang van kinderen die door de aids-pandemie wees zijn geworden, voor seksueel misbruikte kinderen of (voormalig) straatjongeren. Je gaat met hen aan de slag in de townships of in kleine dorpjes rondom Durban, waar veel mensen in armoede leven. En vanaf 2012 kun je ook meewerken op een community project op het platteland of met jouw kennis startende ondernemers begeleiden in het waarmaken van hun droom.

travel

Travel in Zuid-Afrika

Natuurlijk is er tijdens de weekenden van je vrijwilligersperiode tijd om op safari te gaan en The Big Five (olifant, leeuw, buffel, luipaard en neushoorn) te zien. Ook krijg je de mogelijkheid om een paar dagen te wandelen in de wereldberoemde Drakensbergenof dit prachtige gebied per paard te ontdekken. Een weekend ontspannen in Kaapstad, waar een Cape Towner je zijn of haar stad laat zien, geeft je een goede indruk van deze veelzijdige stad.

Maar je kan ook voor één dag het leven van een Zulu-familie ervaren door met hen naar hun huis in een township te gaan. Of ga jij liever back to basic in de ruige natuur langs de Wild Coast op zoek naar prachtige schelpen, walvissen en dolfijnen? Zo veelzijdig als het land is, zijn ook de Travel mogelijkheden.

Meer over Travel en alle mogelijkheden die we je in Zuid-Afrika bieden, vind je op www.be-more.nl/travel

Kosten

Programma’s in Zuid-Afrika variëren in

kosten tussen ongeveer € 800 en € 1.000 voor

vier weken. Opvolgende periodes van vier weken

zijn nog goedkoper: tussen € 600 en € 800

voor elke vier weken extra verblijf!

www.be-more.nl/zuid-afrikaAlle projecten in Zuid-Afrika, weblogs van vrijwilligers, de actuele informatie en beschikbaarheid vind je op:

Vrijw

illig

ersw

erk

Zuid

-Afr

ika

Be More inspiratiebrochure | 18

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

regio: Durban

Een mooi besefDe kids geven je zoveel energie, met hun enorme levenslust en

positiviteit! Alles wat voor ons normaal is, ga je met andere ogen bekijken. Je gaat terug naar de dingen die echt belangrijk in het

leven zijn: liefde, gezondheid, warmte en respect. Christa Verhoek

Enkele van onze projecten in Zuid-Afrika

We are partners with Be More for several years now. Since then there happened a lot of good things: we moved intoa house that’s quite more sufficent for the health of our kids. Be More volunteers have given the Palm Tree kids a chance of a better education, healthcare, self confidence and therefor hope for a bright future!

Ros Visagie - Palm Tree‘‘

‘‘

Durban

In Zuid-Afrika werkt Be More in Durban aan de oostkust. Omdat het de eerste regio is waar Be More vanaf de oprichting in 2006 een aantal lokale projecten steunde, zal deze plaats altijd een speciaal plekje innemen. Durban is groen en heuvelachtig en de op twee na de grootste stad qua inwoners van Zuid-Afrika.

Bobbi BearEen project dat zich inzet voor seksueel misbruikte kinderen. De opvang van kinderen, het verwerken van het trauma met de speciaal ontwikkelde Bobbi Bear en het zorgen voor een nieuw veilig thuis. Een bijzonder en zeer intensief project in de buurt van Durban.

Let Us WorkEen uniek project dat jonge startende, lokale ondernemers begeleidt. Let Us Work wil de 40% werklozen in Zuid-Afrika een kans geven en biedt hun een programma om hun eigen bedrijfje te starten. Met hulp van vrijwilligers maken de starters hun droom waar en verdienen ze hun eigen inkomen.

Palm TreeEen opvanghuis in de buurt van Durban voor kinderen die geen thuis meer hebben. Hier krijgen ze liefde en aandacht, een dak boven hun hoofd, onderwijs en een goede voorbereiding op hun toekomst.

Loes Al lange tijd wilde Loes naar het buitenland verhuizen. Toen de vacature van Regio Coördinator vrijkwam, greep ze haar kans om via Be More naar Zuid-Afrika te gaan. Vanaf juni 2010 woont Loes in Durban en begeleidt ze de projecten, de vrijwilligers, stagiairesen reizigers die ‘haar’ regio bezoeken.

Be More inspiratiebrochure | 19

KimSinds Kim in maart 2011 bij Be More werkzaam is als Teamleider, zorgt ze er samen met Loes voor dat alle activiteiten in Zuid-Afrika goed verlopen. Kim vertelt je vol enthousiasme hoe het is om hier als vrijwilliger of stagiair aan de slag te gaan bij uiteenlopende projecten, maar ook bijvoorbeeld hoe je als gezin een reis maakt door the Rainbow Nation.

Al onze projecten in Zuid-Afrika vind je op www.be-more.nl/zuid-afrika

De bekendste Zuid-Afrikaan is natuurlijk Nelson Mandela. De alom gerespecteerde apartheidsstrijder werd na lange strijd en 27 jaar gevangenschap uiteindelijk de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Nog steeds is deze nobelprijswinnaar een groot voorbeeld voor velen binnen en buiten Zuid-Afrika.

Page 11: Inspiratiebrochure 2011-2012

Ben je nog geen 18, maar wil je wel weg?

Worldmapping neemt jongeren mee op expeditie naar Afrika. Deze uitdagende reizen zijn een combinatie van vrijwilligerswerk, cultuur en avontuurlijke activiteiten. Worldmappers organiseren een spelletjesmiddag voor weeskinderen, gaan op safari in een wildpark, overnachten bij een gastgezin in een hutje zonder elektriciteit en nog veel meer. Een Worldmapping expeditie is de meest leuke en leerzame investering in de toekomst van jezelf en anderen.

We gaan op bezoek bij kleine ontwikkelingsprojecten. Lokale organisaties die zich inzetten voor bijvoorbeeld weeskinderen, straatkinderen of gehandicapte kinderen. Die proberen leefomstandigheden in hun gemeenschap te verbeteren door aids-voorlichting of activiteiten om inkomen te genereren. Uit eerste hand horen we over hun moeilijkheden, maar we zien ook met eigen ogen hun veerkracht en passie. We zetten ons met z’n allen in, om een bijdrage te leveren aan hun inspirerende werk. Niet kijken, maar doen! Zo maken we een verschil.

a

Be More inspiratiebrochure | 20

Wor

ldm

appi

ng

www.worldmapping.nl

‘We hebben bijzondere mensen ontmoet en op een school meegelopen.

Worldmapping geeft je de kans meer uit je reis te halen. Er is een goede afwisseling tussen de activiteiten en je hebt

genoeg ruimte om je eigen invulling aan te geven. Een super goede ervaring dus!

Alice, deelneemster expeditie Zuid-Afrika

Een expeditie is een uitdagende reis naar een ontwikkelingsland speciaal voor jongeren van 14 t m 18 jaar Je kunt kiezen uit de bestemmingen Malawi Uganda en Zuid Afrika Per expeditie is er plek voor 15 20 deelnemers De reizen duren 2 3 weken en vinden elk jaar plaats in de zomervakantie

c

-

,.

.

..-

/,

Worldmapping+ 31 (0) 24 - 8200 347 | [email protected]

‘Het is een aanrader om mee op expeditie te gaan. Het gevoel wat je krijgt als je op de projecten bent, is

onbeschrijfelijk. Als je eenmaal terug bent, is het moeilijk om uit te leggen wat je allemaal hebt

meegemaakt en wat deze reis met je heeft gedaan. Je moet het gewoon zelf ervaren. Dus ik zou zeggen schrijf je in en ervaar alle onvergetelijke momenten in Afrika!’

Esmee, deelneemster expeditie Uganda,

Be More inspiratiebrochure | 21

Uitdagende jongerenexpedities naar ontwikkelingslanden

Wil je je grenzen verleggen en je wereld vergroten ?

Waarom op expeditie?

Een Worldmapping expeditie is meer dan een vakantie voor jongeren. Je leert over jezelf, de mensen om je heen en de rest van de wereld. Waarom zou je kiezen voor een expeditie met Worldmapping?

.

...

.

.

.

.

Kleine groepen met intensieve begeleiding voor, tijdens en na de reisGetrainde expeditieleiders met veel ervaringMaximale avonturen met minimale risico’sJarenlange ervaring en een uitgebreid veiligheids-beleidEen expeditie vergroot verantwoordelijkheids-gevoel en solidariteitDeelnemers versterken hun zelfvertrouwen en communicatieve vaardighedenWorldmapping is een leerzame ervaring en een prima aanvulling op een cvEen expeditie is een onvergetelijke reis en een investering voor de rest van je leven

Be More & Worldmapping

Worldmapping is ontstaan vanuit Be More, maar opgericht als sociale onderneming. We werken intensief samen aan onze gemeenschappelijke doelen. Tijdens de expedities worden projecten bezocht waar Be More mee samenwerkt en geld dat eventueel wordt ingezameld door jongeren, komt via Be More ten goede aan de lokale organisaties.

Jetske Haar vrijwilligerswerk bij verschillende projecten, zorgde er voor dat Jetske en Afrika onlosmakelijk met elkaar verbonden werden. Ze was nauw betrokken bij de oprichting van Be More en schreef later een boek over haar ervaringen die ze tijdens haar vele reizen opdeed (zie bladzijde 26). Uiteindelijk richtte ze - samen met Michel Groenenstijn, de oprichter van Be More - Worldmapping op waarmee ze jongeren hier kennis wil laten maken met jongeren in Afrika.

Als ouder...

Het is niet zomaar iets om je zoon of dochter mee te laten gaan op expeditie naar Afrika. Ook al is het een ‘onbetaalbare levenservaring’ en zet hij of zij zich in voor ‘een betere wereld’. Juist op jonge leeftijd is het belangrijk om jongeren een bredere horizon voor te spiegelen. Om ze in contact te brengen met leeftijdsgenoten die in andere omstandigheden dezelfde ontwikkeling doormaken.

Wil je als ouder in contact komen met andere ouders of meer informatie ontvangen? Bezoek dan met je zoon of dochter een informatiebijeenkomst van Worldmapping of neem contact met ons op.

Een worldmapping expeditie komt in aanmerking als Maatschappelijke stage of Europese en Internationale Orientatie Daarnaast organiseren we het hele jaar door samen met scholen reizen op maat

c

.

.

“Worldmapping is betrouwbaar. Informatie is goed en zorgvuldig. Kinderen zijn in goede

en veilige handen. Overal komt de betrokkenheid en motivatie van Wordmapping voor Afrika terug, dit

geeft je als ouder een heel goed gevoel. Ge, vader van een deelneemster expeditie Zuid-Afrika

,

Page 12: Inspiratiebrochure 2011-2012

De reis van je leven!

Eerlijk Reizen is Afrika ontdekken op een andere manier. Een land intens beleven door de ogen van de lokale bevolking. Laat je overweldigen door de Afrikaanse schoonheid!

Je bezoekt de hoogtepunten van onze landen in Afrika met een betrouwbare lokale gids die goed Engels spreekt en heel veel kan vertellen over zijn land en cultuur. Je droomt weg bij adembenemende watervallen en gaat op safari in de mooiste wildparken. Je brengt een nacht door in een community en maakt voor even deel uit van een familie waar je gastvrijheid in de puurste vorm ervaart. Je bouwt samen met de lokale projectleden een watertank voor schoner drinkwater of je helpt de projectleiders op een spelletjesdag. Zo ontdek je het land op een heel andere manier en kom je op plekken waar je als ‘gewone’ toerist nooit zou komen.

Jij betaalt een eerlijke prijs voor een onbeschrijflijke reis. En daardoor krijgt de lokale bevolking een goed inkomen en de kans te groeien om zo weer anderen te inspireren.

Eerlijk Reizen We bieden je een unieke vakantie: naar een ontwikkelingsland, intensief contact met de lokale bevolking, met veel aandacht voor hun verhaal. De mooiste plekken van Ethiopië, Malawi, Uganda en Zuid-Afrika zien, maar ook meekijken bij verschillende kleinschalige projecten. Elkaar leren kennen, ervaringen uitwisselen en zo meer over een andere manier van leven ontdekken.

eerlijk reizenmet Be More

Reis & prijs

Eerlijk Reizen kan al vanaf € 990 per persoon voor 2 weken. Je kunt een kant-en-klare reis uitzoeken of een reis met ons samenstellen. Het is exclusief ticket, dat we je graag helpen boeken. Vanaf 2 personen kun je vertrekken wanneer je maar wilt! En uiteraard zijn de prijzen eerlijk voor de reiziger én onze partners in Afrika.

OnvergetelijkWat een onuitwisbare indruk

heeft deze reis op ons gemaakt. De reis zat vol verrassingen, de ene dag was nog meer bijzonder

dan de andere; vooral de combinatie van het

vrijwilligerswerk en het ontdekken van het land

was uniek. Harry Hartemink

www.gerryenharryhartemink.be-more.nl

Be More inspiratiebrochure | 22

Ontmoet een van onze tourguidesSteven is een toegewijde jongeman die eens voor Uganda uitkwam in het

nationale voetbalteam. Deze passie kon hij niet voortzetten, maar opgegroeid in armoede en gewend hard voor zijn idealen te werken, kon hij een aantal jaar geleden wel zijn droom realiseren: met toeristen

werken. Sinds zijn samenwerking met Be More voor onder andere Eerlijk Reizen in Uganda, heeft zijn eigen reisbureau veel meer werk en kan Steven ook andere lokale gidsen begeleiden.

- -

Be More... met het hele gezin

Samen met je kinderen naar Afrika! In een veilige omgeving je vakantie een keer heel anders invullen? Ook dat kan via Eerlijk Reizen. Je kinderen hebben de tijd van hun leven bij het spotten van olifanten in het wild of het spelen met lokale kinderen. Heb je zelfs vier weken tijd? Dan is het doen van vrijwilligerswerk een unieke ervaring! Laat het ons weten als je met je gezin een steentje bij wilt dragen in Afrika.

Eerl

ijk re

izen

Ik ben wakker... Dit keer niet door de wekker zoals thuis, maar door het geluid van een spelend kind, het borrelen van water

voor mijn kopje thee en de drukte van het community-leven. Geen volgeplande agenda, maar genieten van de warmte en het leven van en met

elkaar. Leven zoals het ooit bedoeld was...

Waarom Eerlijk Reizen?

Eerlijk Reizen in...

.. EthiopiëDe variatie in Ethiopië is enorm, in landschap, in bevolking en in historische plaatsen. Wegdromen aan het meer van Awasa, de zuidelijke stammen ontmoeten, de adembenemende bergen intrekken,kennis maken met de vriendelijke mensen en hen meehelpen bij kleine projecten. Beleef het allemaal in dit land vol verrassingen!

... MalawiAcclimatiseren aan de witte stranden van Lake Malawi. Slapen tussen de Baobab-bomen in een park waar olifanten en nijlpaarden rondstruinen. Meehelpen bij communityprojecten en de nacht doorbrengen midden in een Malawiaanse gemeenschap is een unieke en pure beleving. Het zijn maar enkele dagen uit onze reizen naar het prachtige en ongerepte Malawi!

CO2-compensatie

Een Eerlijke Reis zou niet eerlijk zijn alswe niet ook dachten aan de effecten van het reizen zelf. Dat doen we niet alleen ter plaatse, maar ook bij het vliegen van en naar onze bestemmingen. De CO2-uitstoot van je vliegreis wordt daarom gecompenseerd. We vragen hiervoor een toeslag voor elke reis, waarmee we via Greenseat je vlucht compenseren.

... UgandaOver het paradijselijke Lake Bunyonyi peddelen in een uitgeholde boomstam of de Ugandese openheid ervaren tijdens een verblijf in de community. Een lokale gids die je wegwijs maakt in het bruisende Kampala, meehelpen een watertank te bouwen voor een lokaal gezin of zelf Afrikaans leren koken. Met een Eerlijke Reis verken je Uganda door de ogen van de mensen zelf!

... Zuid-AfrikaDe ‘Big Five’ spotten in een prachtig wildpark of in Durban rondgeleid worden door staffmembers van een project dat zich inzet voor straatkinderen. Met een lokale gids een hike in de adembenemende Drakensberg maken of een bezoek brengenaan projecten die tientallen kinderen opvangen en een dagje meedraaien in deze grote ‘families’. Allemaal hoogtepunten in de kleurenpracht van het indrukwekkende Zuid-Afrika!

Be More inspiratiebrochure | 23

....

..

.

Eerlijke prijs voor de lokale bevolking én jou als reizigerDe opbrengst komt ten goede aan de mensen die jij ontmoetJe komt op plekken waar je tijdens een ‘normale’ reis niet komtVertrekken wanneer je wilt, met je eigen gezelschap vanaf 2 personen of in een groep die door ons wordt samengesteldBegeleiding van lokale bevlogen experts in toerismeDeskundige, enthousiaste begeleiding van de Be More Regio Coördinator, die de projecten, het land en de mensen goed kentUnieke, duurzame en grensverleggende reiservaring

Ervaringen van reizigers

Ook onze reizigers krijgen een eigen weblog, welke je via onze website kunt vinden. Op onze informatiedagen ben je ook voor Eerlijk Reizen van harte welkom om in contact te komen met ervaren reizigers! Uiteraard zijn we ook per e-mail en telefoon bereikbaar: deze reis zal onvergetelijk worden en daar helpen we je graag bij!

www.eerlijkreizen.nl

Page 13: Inspiratiebrochure 2011-2012

Be More inspiratiebrochure | 24

Sociaal ondernemenSociaal ondernemen is ondernemen met als doel niet winst of geld verdienen, maar iets ten goede veranderen in de wereld. Bij Be More geloven we sterk in sociaal ondernemerschap: niet alleen in Nederland, maar ook in de landen waar we werken.

Samen met allerlei verschillende partners – ondernemers, projecten, organisaties, netwerken, investeerders en donateurs – werken we continu aan het bedenken en uitvoeren van vernieuwende initiatieven. Initiatieven die op een ondernemende manier iets veranderen aan de wereld. Die je verrassen en inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Op deze pagina’s lees je er meer over.

Crowdfunding Om in 2010 te starten in Malawi vroegen we 200 mensen een investering van € 100 te doen. Dit geld was nodig voor de eerste verkenning, vervoer en om de eerste maanden een nieuwe regio op te kunnen starten. Dankzij de hulp van al onze betrokkenen was het benodigde bedrag binnen enkele weken bij elkaar. In november 2011 hebben we de investeerders zoals we hadden beloofd de keuze gegeven hun inleg terug te ontvangen als alles goed ging in Malawi. Maar liefst 91% van de investeerders gaf Be More de kans het geld nogmaals in te zetten: nu voor de opzet van Ethiopië en andere mooie initiatieven. Voor ons een mooi voorbeeld van sociaal investeren.

Soci

aal o

nder

nem

en

UZSamen met 1%CLUB en Frivista

organiseren we sinds 2010regelmatig UZ: hét open-space

event om je in te zetten voor een betere wereld. In een creatieve

setting nodigen we organisaties, bedrijven, goede doelen, mensen met een idee en mensen die iets

willen doen uit en gaan we aan de slag. Rondom een vraag, een

uitdaging of een idee. Kijk voor meer informatie, de data en

lokaties, eens op www.jijbent.uz.

Creative MindsIn 2011 organiseerden we een reis met 9 creatieve geesten naar Uganda. Om daar op zoek te gaan naar vernieuwing, pioniers en bijzondere verhalen. Om te kijken wat we met onze kennis, ervaring en talenten konden brengen, en wat we vanuit Uganda mee terug konden nemen. Het werd een groot succes: in twee weken ontmoetten we talloze innovatieve ondernemers, lokale projecten en organisaties die in de frontlinie werken van sociaal-maatschappelijke vernieuwing. Meer weten? Kijk op www.creativemindsuganda.nl!

Social business is a cause-driven business. In a social business, the investors can gradually recoup the money invested, but cannot take any dividend beyond that point. Purpose of the investment is purely to achieve one or more social objectives through the operation of the company, no personal gain is desired by the investors.Muhammad Yunus - uitvinder van microkrediet - in zijn boek Creating a world without poverty social businesses and the future of capitalism‘‘

‘‘Wil je meer doen?

We kunnen altijd input gebruiken. Kennis, netwerk, sociale investeringen of donaties zijn zeer welkom om onze nieuwe initiatieven op te starten of verder te helpen.

Dus betrek anderen, inspireer ons of laat je inspireren! Neem contact met ons op. Wil je gelijk financieel steunen, dan kan dat op rekeningnummer 12.17.74.228 t.n.v. Be More te Nijmegen.

PakachereGemeenschappen in Malawi zitten boordevol talent. Anders dan in Europa heeft dat talent vaak minder kans zich te ontwikkelen. Armoede, onzekerheid over voedsel en grote uitdagingen maken het hier veel moeilijker om iets moois met je talent te doen.

Dat vinden we zonde. Met zoveel talent kunnen landen als Malawi grote stappen maken om hun uitdagingen aan te pakken. Daarom startten we in 2011 Pakachere: een creatief centrum waar lokaal talent elkaar kan ontmoeten. Waar gewerkt wordt aan ideeën. Waar we sociaal ondernemerschap helpen ontwikkelen. Waar trainingen en workshops worden gegeven. En waar mensen – uit Malawi en ver daarbuiten – elkaar kunnen inspireren, ondersteunen en versterken.

In Pakachere kan iedereen komen werken. Er is internet, koffie en thee en er zijn plekken om te overleggen, te brainstormen en in alle rust aan de slag te gaan. Enige regel is dat je open staat voor ontmoeten, voor het delen van wie je bent en wat je doet en bereid bent een ander te helpen.

Om het creatieve centrum te financieren zijn we op hetzelfde terrein een backpackers gestart. Deze lodge wordt lokaal gerund en biedt verschillende talentvolle jonge mensen een uitdagende baan.

We kopen onze producten lokaal in, waar mogelijk vanuit projecten in de omgeving. Je kan er slapen, relaxen, een hapje eten of wat drinken. De inkomsten uit deze lodge zorgen dat ons creatief centrum kan blijven bestaan.

Meer weten over dit bijzondere initiatief? Kijk op www.pakachere.com.

Lieve familie en vrienden,Wat ik hier meemaak is met geen pente beschrijven. Ik voel me zo welkom bijde mensen. De eerste ontmoeting met de vriendelijke en warme, bevolking ontroert me intens. En dan de kinderen! Als ik naar mijn project ga rennen ze me tegemoet, omhelzen mijn benen en pakken mijn handen.

Er is zoveel te doen! We bezoeken zieke en gehandicapte mensen die zo blij zijn met wat extra aandacht. We zorgen voor schoon drinkwater en samen bedenken we nieuwe mogelijkheden om zelf geld te verdienen. En als de kinderen thuiskomen uit school vangen we ze op. Het is zo leuk om te zien hoe we samen een echt verschil bijzonderaandacht

Caroline Caroline droomt al sinds haar jeugd van werken met Afrika. Ze gelooft in ontwikkeling door mensen te verbinden, nieuwe initiatieven met sociaal ondernemen of investeren in ontwikkelingslanden. En in Nederland geniet ze ervan met een enthousiaste club gedreven mensen te werken. Sinds maart 2011 werkt Caroline bij Be More als operationeel directeur.

,

Be More Informatiebrochure | 25

Be More is altijd op zoek naar nieuwe ideeen en innovatie. Pakachere is een mooi voorbeeld van zo’n experiment. De kruisbestuiving van een Westers concept in een Afrikaanse setting daagt ons uit en levert verrassende en

inspirerende resultaten op. Voor ons en onze lokale partners.

.. ,

Henk en Liesbeth de BoerNieuwe Wereldweg 1011075 MW Amsterdamthe Netherlands

Page 14: Inspiratiebrochure 2011-2012

‘Een erg meeslepend verhaal dat me meerdere keren ‘s nachts

heeft wakker gehouden omdat ik niet kon ophouden met

lezen. Zeker een aanrader, voor iedereen!’

Marthe

‘Een must voor iedere student of vrijwilliger die naar Afrika gaat!’

AfrikaNieuws

Boekentip:Helden van Zuid-Afrika

Jetske van der Schaar was nauw betrokken bij de start van Be More en richtte later de organisatie Worldmappingop (lees meer hierover op pagina 20 en 21). Jetske bezocht meerdere projecten in Afrika en ging er zelf aan de slag als vrijwilliger. Over haar ervaringen in Zuid-Afrikaschreef ze het indrukwekkende, ontroerende boek ‘Helden van Zuid-Afrika’. De opbrengst ervan komt ten goede aan het werk van Be More.

‘Iets van de wereld zien was mijn doel, maar ik wilde het niet alleen bij kijken houden. Ik had me voorbereid op het ergste. Maar binnen drie maanden stelde ik mijn wereld-beeld bij. Afrika is niet zielig en vrijwilligerswerk is leuk. Ik werd geconfronteerd met ellende, armoede, ziekte, cultuurverschillen en taalbarrières, maar dat was niet het moeilijkste. Ik had de mensen leren kennen en was van hen gaan houden. Het lukte me niet om hen bij het verlaten van dit continent de rug toe te keren.’

Meer lezen of het boek direct bestellen kan via de website

www.heldenvanzuidafrika.nl

Be More inspiratiebrochure | 26

Verh

alen

Piepklein en kapot

Michel Groenenstijn, mede-oprichter van Be More, ontmoette tijdens een werkbezoek een meisje dat gered werd door Bobbi Bear, een project dat zich inzet voor seksueel misbruikte kinderen. Hij was diep onder de indruk en schreef er het volgende verhaal over.

“Ik kijk naar haar, het meisje van 5 dat voor 21 euro en een geit te koop werd aangeboden. Haar vorige eigenaar was een oude man die haar jarenlang twee keer per dag misbruikte. Pas bij de derde transactie werd ze door Bobbi Bear opgepikt. En hoewel ik haar hand heb geschud, haar heb opgepakt en geknuffeld en het enorme litteken op haar hoofd heb gezien waar haar schedel met een ijzeren pijp is ingeslagen, dringt het verhaal geenszins tot me door. Ook als ik op de achtergrond hoor vertellen dat ze, toen ze hier kwam, niet eens kon lopen door de wonden, voel ik alleen een afstandelijk soort mededelijden. Hoe kun je zoiets in godsnaam bevatten?

Ik sta met dit piepkleine, kapotgemaakte wezentje op mijn arm, en het enige dat ik kan bedenken is waar ik die vijfduizend euro vandaan ga halen om hier de boel af te maken, om de fractie van 50 van zulke wezentjes die ze

hier elke maand opvangen te kunnen voortzetten. Wat een rotgevoel.

Elk moment van twijfel, frustratie en zouteloze woede over de zinloosheid van wat we doen, is de afgelopen weken teniet gedaan. Nu besef ik weer dat ik totaal geen keus heb, dat ik me op geen enkele manier kan voorstellen hier niets aan te doen. Is het niet het verhaal dat tot me doordringt, dan is het wel de wil om

door te gaan, om niet te zeuren en elk kind dat ik of iemand anders hier vast kan houden als een succes te zien.”

De ontvoerders van het slachtoffertje zijn inmiddels opgepakt en in afwachting van hun proces achter tralies gezet. Het kleine meisje realiseert zich dat de mensen van Bobbi Bear haar beschermen. Langzaam maar zeker heelt haar schedel, begint ze te eten en slaapt ze ‘s nachts weer - zonder nachtmerries. Voor de mensen van Bobbi Bear is het onbetaalbaar het meisje nu weer te zien lachen.”

Kijk voor meer verhalen en ervaringen van onze vrijwilligers en reizigers op

www.be-more.nl/ervaringenBe More inspiratiebrochure | 27

1

2

3

4

5

6

En nu?Je wilt als vrijwilliger of reiziger met Be More op pad – hoe nu verder?

Wil je als vrijwilliger aan de slag, meld je dan aan via www.be-more.nl/aanmelden. Wil je een Eerlijke Reis maken, ga dan naar www.eerlijkreizen.nl/reis-boeken.

Je krijgt zo snel mogelijk van ons de aanmeldformulieren per e-mail toegestuurd. Hierin vragen we naar je achtergrond, motivatie, ervaring en/of specifieke wensen.

Stuur je formulieren terug naar ons; afhankelijk van het project dat je kiest, als vrijwilliger of stagiair, kan het zijn dat we je uitnodigen voor een kennismakingsgesprek.Wil je een reis maken, dan nemen we zo snel mogelijk contact op om je wensen te bespreken.

Als alles in orde is, krijg je van ons een bevestiging. Hierbij vind je ook je reispakket en allerlei andere hulpmiddelen, zodat je voorbereid wordt op alles dat je moet weten en regelen voor je vertrekt.

Ongeveer drie maanden voor vertrek krijgen vrijwilligers en stagiairs van ons een (verplichte) voorbereidingsdag. Je maakt kennis met je mede-vrijwilligers of –stagiairs, leert over cultuurverschillen, verwachtingen, wat je wel en niet kan doen en nog veel meer.

… en dan ben je helemaal klaar voor vertrek!

Wanneer kan ik weg?

Het aanmeldtraject kan snel gaan. Toch is het voor jezelf prettig om de tijd te hebben en je ruim van te voren aan te melden. Maar mocht je echt heel binnenkort weg willen, dan kunnen we in het uiterste geval alles binnen een week of twee regelen!

Afspraak makenWil je liever een persoonlijk gesprek om te kijken welk land of project het best bij je past? Je kan altijd een afspraak maken met iemand van Be More.

WeblogsGeen folder of website kan op tegen de ervaringen van onze vrijwilligers of reizigers. Je kan onze projecten bijna van dag tot dag volgen door de weblogs die erover worden geschreven. Niet zeker van welk project je wil doen, of naar welk land je wilt? Lees de weblogsen je weet precies hoe het er aan toe gaat, hoe een dag eruit ziet en wat je allemaal kan verwachten. Je vindt de weblogs via onze Community of bij elk project op onze website.

Ontmoet Be More op een informatiedagRegelmatig organiseren wij informatie-dagen door het hele land en daarbuiten. Hier kun je ons ontmoeten, meer horen over wat wij doen, en praten met oud-vrijwilligers, -stagiaires en -reizigers.Informatiedagen zijn een goede manier om een goede indruk te vormen van wat je zou willen doen.

Kijk voor de data en geef je meteen op via www.informatiedag.be-more.nl!

Be More CommunityDe Be More Community is dé online ontmoetingsplek voor iedereen die bezig is met het werk van Be More en onze projecten. Is je aanmelding eenmaal bevestigd, dan is de Community de plek waar je je medereizigers ontmoet, informatie kunt vinden om je voor te bereiden en hulpmiddelen krijgt voor als je fondsen wilt werven.

Neem alvast eens een kijkje op www.community.be-more.nl!

Meer inform

atie

Telefoon +31 (0) 24 - 3604849

Telefoon +32 (0) 38 - 083882 (België)

Website www.be-more.nl

Email [email protected]

Facebookwww.facebook.com/bemore.nl

Twitter @bemore_nl

4

4444

If you don’t have a dream, you go nowhere

- Kof i Annan

‘,

Op onze website vind je altijd

het laatste nieuws, de nieuwste

projecten en initiatieven, de

vrijwilligers die nu aan de slag zijn,

reizigers die onderweg zijn en nog

veel meer.

www.be-more.nl

Page 15: Inspiratiebrochure 2011-2012

Gooi deze brochure niet weg, maar

geef ‘m door aan anderen!

Be More zet zich op allerlei manieren in

voor een betere wereld. Bijvoorbeeld door

zo veel mogelijk op FSC papier te

drukken, Fair Trade producten te kopen,

groene stroom te gebruiken en zo veel

mogelijk met het openbaar vervoer te reizen.

© 2011 Be More

www.be-more.nl

Postbus 1300, 6501 BH Nijmegen, Nederland | +31 (0) 24 360 48 49

+32 (0) 38 083 882 (België) | rek. 12.17.74.228 | @ bemore_nl | bemore.nl | [email protected]

be more

Colofon Tekst: Be MoreVormgeving: Be More - Debbie de MunnikFotografie: Be More, Folkert Rinkema, Mark Koenen, Mirjam Bleeker, Paul van der Klei & vele vrijwilligers

Bedankt!

We bedanken iedereen die belangeloos

zijn of haar prachtige foto’s en

indrukwekkende verhalen ter beschikking

stelde voor deze brochure. Bedankt voor

jullie inspiratie!