Be More Inspiratiebrochure 2013

16
© 2013 Be More www.be-more.nl Postbus 1300, 6501 BH Nijmegen, Nederland +31 (0) 24 360 48 49 | +32 (0) 38 083 882 (België) | @ bemore_nl | bemore.nl | [email protected] be more Bedankt! We zijn heel blij met iedereen die belangeloos zijn of haar prachtige foto’s en indrukwekkende verhalen ter beschikking stelde voor deze brochure. Bedankt voor jullie inspiratie! Samen met onze vrijwilligers en partners veranderen wij de wereld, beetje bij beetje. We verbinden mensen, inspireren tot actie en bedenken innovatieve oplossingen voor grote uitdagingen. Ga mee op reis in onze wereld en ontdek wat je zelf kunt doen! inspiratiebrochure 2013 sociaal ondernemen in Afrika en Azië vrijwilligers- werk & stages eerlijk reizen www.be-more.nl Colofon Tekst: Be More Vormgeving: Be More - Debbie de Munnik Fotografie: Be More, Folkert Rinkema, Mark Koenen, Mirjam Bleeker, Paul van der Klei & vele vrijwilligers

description

Be More Inspiratiebrochure 2013

Transcript of Be More Inspiratiebrochure 2013

  • 2013 Be More

    www.be-more.nl

    Postbus 1300, 6501 BH Nijmegen, Nederland

    +31 (0) 24 360 48 49 | +32 (0) 38 083 882 (Belgi) | @ bemore_nl | bemore.nl | [email protected]

    be more

    Bedankt!

    We zijn heel blij met iedereen

    die

    belangeloos zijn of haar prach

    tige fotos

    en indrukwekkende verhalen te

    r

    beschikking stelde voor deze b

    rochure.

    Bedankt voor jullie inspiratie!

    Samen met onze vrijwilligers en partners veranderen wij de wereld, beetje bij beetje. We verbinden mensen, inspireren tot actie en bedenken innovatieve oplossingen voor grote uitdagingen. Ga mee op reis in onze wereld en ontdek wat je zelf kunt doen!

    inspiratiebrochure 2013

    sociaal ondernemen in Afrika en Azi

    vrijwilligers-werk & stages

    eerlijk reizen

    www.be-more.nl

    Colofon Tekst: Be More

    Vormgeving: Be More - Debbie de MunnikFotografie: Be More, Folkert Rinkema,

    Mark Koenen, Mirjam Bleeker, Paul van der Klei & vele vrijwilligers

  • Voor

    wie

    is B

    e M

    ore?

    \

    - Cambodja- Filipijnen- Malawi- Uganda- Zuid-Afrika

    aa

    aa

    a

    Afrika

    Azi

    Onze bestemmingen:

    Inhoudsopgave04 Onze droom | Lees meer over hoe onze droom begon, uitkwam en hoe jij kunt helpen.

    05 Ons team | Wie werken er bij Be More en bij wie kun je waarvoor terecht.

    06 Ervaringen | Lees hoe anderen hun vrijwilligerswerk of reis via Be More hebben ervaren.

    07 Organisatie kiezen | Wat is het verschil tussen organisaties en waar let je op bij je keuze.

    08 Hoe wij werken | Hoe werkt Be More in Afrika en Azi?

    10 Vrijwilligerswerk - wat bieden we? | Wat kun je van ons verwachten?

    12 Onze bestemmingen | Meer over de landen waar we werken in Afrika en Azi.

    14 Vrijwilligerswerk Cambodja | Alles over vrijwilligerswerk in Cambodja lees je hier.

    16 Vrijwilligerswerk Filipijnen | Lees meer over vrijwilligerswerk op het eiland Cebu.

    18 Vrijwilligerswerk Malawi | Ontdek meer over vrijwilligerswerk in het Afrikaanse Malawi.

    20 Vrijwilligerswerk Uganda | Alles wat je moet weten als je aan de slag wilt in Uganda.

    22 Vrijwilligerswerk Zuid-Afrika | Meer informatie over vrijwilliger worden in Zuid-Afrika.

    24 Eerlijk Reizen | Alles over duurzame ontdekkingsreizen naar Afrika en Azi.

    26 Sociaal ondernemen | Be More gelooft in het investeren in sociale initiatieven.

    28 Nog geen 18? | Lees meer over de expedities van Worldmapping voor jongeren.

    30 Verhalen | Indrukwekkende verhalen over onze projecten.

    31 Meer informatie? | Kom naar een inspiratiedag, maak een afspraak of meld je aan!

    Be More inspiratiebrochure | 2

    Beste lezer,

    Onlangs had ik een groep mensen bij elkaar gebracht die elkaar niet kenden. In plaats van ze zichzelf te laten voorstellen, besloot ik ze elk aan de groep voor te stellen. En wat ik ontdekte was dat iemand anders voorstellen veel leuker is dan over jezelf vertellen. Van nature zijn de meeste mensen bescheiden en voorzichtig, en zo stellen ze zich meestal ook voor.

    Maar als je een ander voorstelt, pak je precies de dingen die het leukst, mooist of meest bijzonder zijn aan die persoon. Je kan lekker opscheppen over waar iemand goed in is, wat ze hebben bereikt of hoe belangrijk ze voor je zijn. En dan is voorgesteld worden ineens ongelofelijk leuk.

    Op deze plek over Be More vertellen voelt een beetje als mezelf voorstellen. Veel leuker vind ik het om je te vertellen over ons team. Mijn collegas in Nederland, Afrika en Azi, maar vooral over de tientallen vrijwilligers die ons met van alles en nog wat helpen. En de vele mensen die sinds 2006 voor ons bij projecten aan de slag gingen.

    Want wat een bijzondere mensen zijn het. Ieder van hen heeft op zijn of haar eigen manier iets betekend. Door er altijd te zijn als het druk was. Door bij een project een geweldig idee te bedenken en uit te voeren. Door steeds maar weer enthousiast te vertellen over Be More en wat we doen. Of door er gewoon te zijn en met een klein beetje moeite een groot verschil te maken.

    Deze brochure gaat over mijn droom, maar ook over die van ons hele team. Een droom die de afgelopen jaren door onze projecten, vrijwilligers en collegas waarheid is geworden.

    Ik stel ze graag aan je voor. Ze scheppen niet graag op, maar ik kan je verzekeren dat het stuk voor stuk diamanten zijn.

    Veel leesplezier, en hopelijk tot snel als nieuwe reiziger!

    Michel GroenenstijnOprichter & algemeen directeur

    Een stevige brug bouwen tussen mensen van

    verschillende achtergronden, culturen en continenten;

    hen te inspireren deze brug te bewandelen en een

    blijvende band te creren tussen beide kanten.

    Onze missie

    Be More inspiratiebrochure | 3

    Deze brochure is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Toch is het onmogelijk de snelheid van het internet bij te houden. Op www.be-more.nl vind je daarom altijd de meest actuele informatie: van projecten tot weblogs, van informatiedagen tot beschikbaarheid.

    Be More in Belgi Woon je in Belgi, dan ben je ook van harte welkom bij Be More! Steeds meer Belgen komen

    voor vrijwilligerswerk, een Eerlijke Reis of een stage bij ons. Geen andere organisatie in Belgi is te vergelijken met Be More, horen we vaak van onze Belgische vrijwilligers.

    We organiseren bovendien regelmatig inspiratiedagen in Belgi en veel van de ervaren Belgische vrijwilligers en reizigers vertellen je graag over hun ervaringen.

    Op www.be-more-belgie.be vind je alle informatie over onze organisatie, de projecten, vrijwilligerswerk, stages en reizen, Ook zie je daar waar en wanneer je ons kunt ontmoeten op inspiratiedagen. En wil je meer weten, neem dan gerust contact met ons op:

    Telefoon +32 (0) 38 - 083 882 Website www.be-more-belgie.beEmail [email protected]

    444

    Onder de kraslaag vind je een tip waardoor jij nu meteen

    al iets kunt doen!

    Be More zet zich op allerlei manieren in

    voor een betere wereld. Bijvoorbeeld door

    zo veel mogelijk op FSC papier te

    drukken, Fair Trade producten te kopen,

    groene stroom te gebruiken en zo veel

    mogelijk met het openbaar vervoer te reizen.

    Gooi deze brochure niet weg, maar

    geef m door aan anderen!

    U

  • Be More Inspiratiebrochure | 4

    Dankzij de inzet van onze vrijwilligers en donateurs zijn tientallen projecten gerealiseerd. Van een centrum voor seksueel misbruikte kinderen tot verschillende basisscholen, van trainingsprogrammas en inkomsten genererende actitivieiten met ananassen, kippen en varkens. Op onze website vind je ze allemaal terug!

    Met onze reizigers en ons Eerlijk Reizen en Travel-programma hebben we tientallen kleine lokale ondernemers de kans gegeven zelf iets op te bouwen en uit te breiden.

    Onz

    e dr

    oom

    Onze droomIn de zomer van 2006 begonnen we met een droom. Als vrijwilliger in Afrika zagen we met eigen ogen armoede, uitdagingen en hoe ongelijk de wereld verdeeld is. Maar we zagen vooral ook de mooie kant. We zagen mogelijkheden. Van mensen die in de moeilijkste omstandigheden vechten tegen hiv/aids, honger of uitbuiting. We luisterden naar elkaars verhalen, en maakten samen nieuwe.

    In onze droom gingen mensen samen aan de slag en werkten ze zij aan zij aan een betere wereld. Om kinderen die geen thuis meer hebben toch een mooie jeugd te geven. Om zieken zorg en aandacht te geven. Om te werken aan een plek voor gehandicapten. Om onderwijs in afgelegen gemeenschappen een boost te geven.

    Met al onze vrijwilligers, reizigers, stagiaires, lokale partners en vele anderen is onze droom waarheid geworden. Elke dag zetten zij zich in voor verandering, ervaren zij de mogelijkheden van samen iets mooiers creren en maken daarmee nieuwe verhalen om anderen te inspireren. Niet alleen in Afrika, maar inmiddels ook in verschillende landen in Azi. Verhalen waar onze ogen even van oplichten en waarvan ons hart een sprongetje maakt. Verhalen die de wereld veranderen.

    Kijk verder in deze inspiratiebrochure hoe onze droom werkelijkheid is geworden, en hoe jij daar onderdeel van uit kunt maken!

    Sinds onze oprichting in 2006 gingen ruim 3.000 vrijwilligers en reizigers aan de slag bij onze projecten. Samen met hen ondersteunen we ruim 30 organisaties in vijf landen. Onze vrijwilligers, stagiaires en reizigers

    geven hun reis gemiddeld het cijfer 9,2!

    Be More is er voor professionals die toe zijn aan een onderbreking van hun carrire, voor studenten die even wat anders willen, voor mensen die financieel willen bijdragen, voor studenten en pas afgestudeerden die nog niet aan een baan beginnen, voor gepensioneerden die klaar zijn met werken, voor bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen... en voor jou?

    Be the difference you want to see in the world

    - Mahatma Ghandi

    Ons team

    Be More inspiratiebrochure | 5

    Kim - marketingKim is op allerlei manieren het gezicht van Be More: vrolijk, betrokken en met een hart van goud. Haar enthousiasme straalt altijd af op iedereen die een inspiratiedag bezoekt, een gesprek aanvraagt of spontaan bij ons binnenvalt. En als Brabander een altijd gezellige collega!

    Renee - aanspreekpunt reizigers Als Be More een auto was, dan was Rene zonder twijfel de motor. Met haar team Beleving drijft zij de hele organisatie voort. Zij zorgt met een team aan vrijwilligers dat elke mail en elk telefoontje wordt beantwoord, en dat iedereen die via Be More weg gaat voor zijn of haar avontuur kan rekenen op een echte steun en toeverlaat.

    Debbie - donaties, nieuwe producten & vormgeving

    Debbie was n van onze eerste vrijwilligers en is vanaf dag 1 een onmisbaar onderdeel van ons

    vaste team. Het meest bijzondere vind ik alle dingen die ze buiten haar gewone werk om doet

    en hoe ze altijd klaar staat voor iedereen. Debbie is voor mij het perfecte voorbeeld van

    de betrokkenheid die we zo belangrijk vinden.

    Michele - financiele administratieGeen eurocent waarvan we niet weten waar die vandaan komt, of waar die naartoe moet. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het lang niet altijd. Michle zorgt dat altijd alles klopt, al moet ze er avonden of weekenden voor doorwerken. Een collega die met recht een rots in de branding is.

    ,Femke - business development &management ondersteuning

    Femke werkt pas sinds mei 2012 bij ons, maar is nu al mijn steun en toeverlaat. Femke is

    enthousiast, gezellig en heel fijn om als collega om je heen te hebben. Ze is geweldig in het

    oppakken van nieuwe kansen en zorgt dat altijd alle puntjes op de i staan. Kortom, een

    waardevolle nieuwe aanwinst voor ons team!

    Ons team in het buitenlandOnze toppers die langere tijd voor Be More in Afrika en Azi verblijven. We stellen ze graag aan je voor op de paginas van hun eigen land.

    Jeroen Judith Renske Rianne Ruben Wilma

    Louis - ICT Zonder computersysteem geen organisatie tegenwoordig. Dat geldt al helemaal voor Be More, waar we heel zwaar leunen op ons informatiesysteem. Louis is onze techneut, die elke lettercode en elk tandwieltje van ons systeem als zijn broekzak kent.

    Be More runnen we met een heel team. Ik stel graag onze vaste collegas aan je voor! Vergeet daarbij niet dat ons werk niet zou bestaan zonder de tientallen vrijwilligers en stagiaires die zich inzetten

    op en rond ons kantoor in Nijmegen!

    - Michel

    ,

    Maartje - begeleiding reizigers Sommige vrijwilligers zijn zo goed dat we ze het liefst behouden. Zo iemand is Maartje: van vaste kantoor-vrijwilliger werd ze in januari 2013 onderdeel van het

    vaste team. Haar openheid en gedrevenheid maken haar de perfecte collega om mensen telefonisch te woord te

    staan en enthousiast te maken over wat we doen.

    ,

    , ..

  • Be More Inspiratiebrochure | 7

    Bij deze wil ik jullie nogmaals bedanken voor de geweldige unieke ervaring! Mijn man en ik zijn blij dat we via jullie organisatie in aanraking

    zijn gekomen met vrijwilligerswerk. Ik raad dan ook iedereen in onze familie en vriendenkring aan om een kijkje te nemen op julie website en ons fotoboek wordt nog regelmatig uit de kast

    gepakt. We hopen in de toekomst nog een keer vrijwilligerswerk te doen en dat zal dan vast en zeker via Be More gebeuren. Be More bedankt! Keep up the good work!

    - Joyce van de Ende, Yodep, Malawi

    Vertrouwen in de organisatie waarmee je gaat en de mensen erachter is erg belangrijk voor zon bijzondere reis.

    Is duidelijk wat er met je geld gebeurt?

    In ons werkveld is het heel normaal dat je precies laat zien wat er met het geld van vrijwilligers, donateurs en sponsors gebeurt. Vrijwilligers-werk gaat vaak over projecten in

    ontwikkelingslanden, en je mag dan ook verwachten dat hier openheid over bestaat.

    Wat krijg je voor je geld?Kijk goed wat de organisatie biedt

    voor je eigen bijdrage. Hoe zit het met voorbereiding en begeleiding, wordt dat gedekt door je eigen bijdrage? Is je verblijf, transport, etc. ook bij het bedrag inbegrepen of is het alleen bemiddeling en is de kans aanwezig dat je ter plekke voor onvoorziene kosten komt te staan?

    Klein of groot? Veel mensen twijfelen tussen een

    grotere organisatie, zoals Be More, of een kleine organisatie met bijvoorbeeld n specifiek project. Hoewel met deze laatste niets mis hoeft te zijn, is het wel belangrijk te kijken of zaken als voorbereiding, begeleiding, veiligheid, opvang en ondersteuning goed geregeld zijn.

    Kun je voormalig vrijwilligers spreken of ontmoeten?

    Niemand kan je een eerlijker beeld geven over een organisatie of project dan iemand die zelf als vrijwilliger weg geweest is. Kijk dus of je een voormalig vrijwilliger kan bellen, mailen of ontmoeten.

    Erva

    ring

    en

    Be More inspiratiebrochure | 6

    Organisatie kiezen

    Be More stichting & sociale ondernemingBe More is n stichting, n sociale onderneming. Alles wat met reizen, vrijwilligerswerk en Travel te maken heeft gebeurt in onze sociale onderneming. Dit is een financieel duurzame or-ganisatie, die zich ten doel stelt een zo groot mogelijke sociale impact te hebben door het verkopen van diensten of producten.

    Alles wat met donaties en projectfinanciering te maken heeft, wordt vanuit de stichting gedaan, die zich richt op fondsen-werving, projectdonaties en het opzetten van innovatieve producten rondom de doelstelling van de stichting. Donaties die je als vrijwilliger inzamelt voor je project, worden dus verzameld in de stichting en vanuit daar overgemaakt naar jouw eigen project. Zo weet je altijd precies wat er gebeurt met je geld.

    Be More is 100% non-profit. Geld dat over is in de sociale onderneming, gaat naar de stichting om zo besteed te worden aan onze doelstelling.

    Ik ben weggegaan met het gevoel dat ik iets heb kunnen betekenen. Financieel gezien natuurlijk, want ik heb met het sponsorgeld veel kunnen doen en kunnen betekenen voor de kinderen en het project. Maar

    ook op zoveel andere manieren, door structuur te bieden aan de daycare, door leuke dingen met de kinderen te doen (zoals het schaatsen), door de kinderen Engels en rekenen te leren, maar misschien wel het belangrijkste: ze te laten zien dat er mensen speciaal vanuit een land aan de andere kant van de wereld naar ze toe komen omdat zij belangrijk zijn, speciaal zijn, mooi zijn en het waard zijn om van te houden. Aan de andere kant heb ik er zelf

    ook erg veel van geleerd. Ik heb met name veel over mezelf geleerd, wat ik belangrijk vind, wat ik wil, waar

    Er wordt al heel veel goeds gedaan hier en ik ben onder de indruk van alle inzet en volharding van de lokale volunteers. Daar kunnen wij nog wat van leren. Ik ben blij dat ik deze mensen heb leren kennen!

    - Liesbeth Gerritsen, Chayof, Malawi

    Kijk voor meer ervaringen van onze vrijwilligers en reizigers op

    www.be-more.nl/ervaringen

    De sfeer die hier hangt is onbeschrijfelijk, ik ga

    het ook niet eens proberen. Afrika is

    Afrika en dat is met niets te vergelijken.

    Geen tekst of foto kan dat duidelijk maken, je moet het zelf beleven. - Koen Roddeman, FOHO,

    Uganda

    Ik begeef mij hier in kringen en situaties waarin ik normaal nooit verkeer. Het is heftig werk, maar de dames hier zijn tough ladies. Het is enorm interessant. - Kim van Dongen, Wentworth, Zuid-Afrika

    Ik heb een super tijd gehad bij Pelido. Ik kan niet wachten om weer te gaan!!

    - Signer Vonck, Pelido, Uganda

    Super trots was ik afgelopen week op mijn kids. Nadat ze een paar weken hadden geoefend met het invullen van werkwoorden in kleine verhaaltjes was het nu tijd om zelf - met wat hulp - een verhaaltje te schrijven over zichzelf. Het is zo knap wat ze na 1,5 jaar een uur Engelse les per dag al kunnen. - Sanne Quik, Pure! Dream Centre, Cambodja

    Wat zeggen anderen?Het is natuurlijk leuk, maar ook nuttig om

    ervaringen van anderen te horen. Zo krijg je

    een goede indruk van wat er zoal speelt bij

    een project en kun je inschatten of het ook iets

    voor jou is om met Be More het avontuur aan

    te gaan. Hier lees je al een aantal ervaringen.

    Kom ook eens naar een inspiratiedag om live

    met oud-vrijwilligers te kletsen!

    Gek genoeg zijn de kinderen heel erg open ove

    r hun

    problemen en praten ze er over alsof het niets is.

    Eindelijk

    iemand die hun verhaal wil aanhoren, niet probee

    rt te

    oordelen. De rest van de jongens ken ik alleen va

    n coole

    blikken, stiekem lachen, op het eind me opeens een

    hand

    geven, een knuffel. Af en toe een jongen, af en t

    oe een man.

    We gaan aankomende weken ook naar hun oude

    rs en

    interviews houden zodat we hun situatie beter ku

    nnen pijlen.

    - Jesse van den Broek, Bwalo Initiative, Malaw

    i

    ik voor sta. Ik ben zo dankbaar dat ik de kans heb gekregen om naar The Farm te gaan. Het is echt een beetje mijn tweede familie geworden.

    - Margot Panhuizen, The Farm, Zuid-Afrika

    Is de organisatie direct betrokken? De meeste organisaties werken met

    tussenpersonen, weinig zijn zelf ter plaatse. Is er directe betrokkenheid bij de partner-projecten? Kunnen de projecten daardoor echt bezig zijn met ontwikkeling in plaats van het begeleiden van vrijwilligers?

    Is er nagedacht over veiligheid?Werken en leven in een ontwikkelings-

    land is helaas niet altijd zonder risicos. Vraag een organisatie daarom wat er is geregeld voor het geval er iets misgaat. Zijn er noodnummers, is men voorbereid op een calamiteit, is duidelijk bij wie je dan terecht kan?

    Wie zitten er achter de organisatie?Kijk welke mensen er achter het

    initiatief zitten. Kun je de organisatie bellen of met iemand een afspraak maken?

    Wat is de rol van de lokale projecten?

    Vraag de organisatie hoe zij omgaan met de lokale projecten waarmee ze werken.

    Is er goed nagedacht over hun wensen en belangen? Kan de organisatie ter plaatse zelf

    beslissingen nemen en controle hebben over hun programma? Is gekeken of vrijwilligers wel echt bijdragen, en de

    organisatie niet gebruikt wordt om vrijwilligers weg te zetten?

    Hoe is de begeleiding geregeld? Verblijven in een andere cultuur en

    werken op een ontwikkelingsproject is lang niet altijd makkelijk, en het kan dus best zijn dat bepaalde dingen je zwaar vallen. Let daarom goed op of er voor dat soort gevallen goede begeleiding is, tijdens en eventueel ook achteraf. Hoe Be More werkt en wat we je bieden, lees je op de volgende paginas.

    Organisatie kiezen

    De laatste jaren zijn er

    steeds meer

    organisaties die je de

    mogelijkheid

    bieden als vrijwilliger

    aan de slag te

    gaan. Wat ze gemeen h

    ebben, is dat

    ze je mogelijkheden b

    ieden om een

    land en een cultuur op

    een unieke

    manier te leren kennen

    . Er zijn

    natuurlijk ook veel ver

    schillen. Hier

    vind je volgens ons be

    langrijke punten

    waar je je keuze op ku

    nt baseren.

  • Betalen voor vrijwilligerswerk

    Waarom zou je betalen om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Je zet je toch al belangeloos in voor een project? Dit is een vraag die veel mensen terecht stellen voor ze als vrijwilliger aan de slag gaan, en die onze vrijwilligers in hun omgeving vaak horen.

    De reden hiervoor is eenvoudig: de organisaties waarmee Be More samenwerkt hebben zelf niet de mogelijkheid om vrijwilligers te huisvesten, vervoeren of begeleiden. Hoe goed je hulp ook van pas komt, de kosten hiervoor dekken gaat niet. Daarnaast kost de voorbereiding en begeleiding vanuit Be More ook tijd en geld. Wij hebben geen structurele financiering, bijvoorbeeld van de overheid, en zijn dus voor ons bestaan afhankelijk van je bijdrage.

    Wij vragen vrijwilligers daarom om hun eigen reis- en verblijfkosten te betalen. Wij proberen deze kosten zo laag mogelijk te houden, zodat het voor zoveel mogelijk mensen mogelijk is om aan de slag te gaan. Per project vind je op de kostenpagina op onze website een overzicht van de kosten, volledig gespecificeerd.

    Aan iedereen die twijfelt om vrijwilligerswerk te gaan doen wil ik zeggen: Boek het! Het is echt een fantastische en onvergetelijke ervaring! Be More, Webale Njo (Super bedankt!)

    Jennifer - Lwengo, Uganda

    Met onze organisatie willen we iets in de . Dat betekent dat we daar bij nieuwe als eerste naar kijken: wat draagt dit nu bij aan het leven van in de landen waar we werken? We hebben geen winstdoelstelling, maar , en werken met met wie we die idealen .

    veranderenwereld

    delenidealen partners

    mensenideeen..

    Kosten vrijwilligerswerk

    Waarom zijn de prijzen van Be More zoveel lager dan die van andere, vergelijkbare organisaties? Dat komt door een aantal dingen:

    .

    .

    .

    Wij werken veel met vrijwilligers, ook in Nederland. Ons vaste team telt naast een aantal betaalde krachten ruim vijftig vrijwilligers die trainingen geven, inspiratiedagen organiseren, mails beantwoorden en ga zo maar door. We hebben geen groot marketingbudget; het overgrote deel van onze vrijwilligers vindt ons via iemand anders die Be More heeft aangeraden.We werken niet met tussenpersonen of organisaties in Afrika en Azi, maar direct met lokale ontwikkelings-projecten. Geen extra kosten dus, maar een directe lijn met een partnerproject waar jij aan de slag gaat!

    Be More inspiratiebrochure | 8

    Hoe

    wij

    wer

    ken

    ProjectenDe vrijwilligersprogrammas die Be More aanbiedt bij lokale projecten zijn eigendom van onze partners en staan onder verantwoordelijkheid van hen. Hoewel Be More vaak nauw betrokken is bij het opzetten van zon programma, vanuit de ervaring die we hebben, bepaalt de partner-organisatie vanaf het begin hoe het programma eruit ziet: inhoud, financiering en praktische invulling worden lokaal geregeld.

    Effecten & afhankelijkheidVoor alle programmas die Be More aanbiedt geldt dat vrijwilligers een toegevoegde waarde zijn, nooit een essentieel onderdeel van de organisatie. Vrijwilligers ondersteunen, leveren kennis, tijd en energie en zorgen voor extras zoals persoonlijke aandacht, maar ze zijn nooit onmisbaar. Op deze manier wordt voorkomen dat een organisatie afhankelijk wordt van de hulp van internationale vrijwilligers.

    Ook de effecten op kinderen, patinten of anderen die van het werk van onze partners profiteren, bekijken we regelmatig samen met de lokale organisaties. Wanneer nodig sturen we bij.

    The support from Be More has been

    so valuable, they have never told us what to do, but have always been there to support, suggest and guide where necessary.

    Eureka Olivier partner Bobbi Bear

    Hoe wij werken Be More werkt samen met kleinschalige organisaties in ontwikkelingslanden, die we financieel en met vrijwilligers ondersteunen. Daarnaast werken we samen met de lokale bevolking op het gebied van eerlijk toerisme en proberen we zo veel mogelijk mensen te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking.

    Deze organisaties en individuen noemen we partners. Een goede samenwerking is de sleutel tot ons succes. Onze partners zijn actief op uiteenlopende terreinen, maar hebben gemeen dat ze zich inzetten voor mensen en kinderen die dit hard nodig hebben. Of het nu is omdat ze ziek zijn, hun ouders hebben verloren, niet zelf voor hun inkomen kunnen zorgen, omdat ze niet veilig zijn of omdat ze nergens anders terecht kunnen - onze partners werken voor hn.

    Travel

    Als je als vrijwilliger of stagiair in Afrika of Azi bent, wil je natuurlijk meer zien van het land waar je verblijft. Daarom organiseert Be More samen met kleine lokale ondernemers trips in de weekenden. We noemen dit Travel. Met dit fair tourism-programma ondersteunen we lokale, eerlijke initiatieven, geven we jonge tourguides een kans en maken we met onze vrijwilligers en stagiairs een nog groter verschil. In elk land bezoeken we de bijzondere plekken, met direct contact met de lokale bevolking en betaal je een eerlijke prijs voor jou n voor hen.

    Door verschillende bezoeken aan projecten in de

    landen waar we werken, heb ik ervaren dat de

    droom die Michel en ik jaren geleden hadden om

    te werken aan een betere wereld, is uitgekomen. En

    niet alleen voor ons. Dankzij de vrijwilligers en de

    financile hulp die Be More biedt, is er al ontzettend

    veel ontstaan, uitgebreid en verbeterd. Hoeveel mooie

    verhalen ik inmiddels ook voorbij heb horen komen,

    ik blijf het bijzonder vinden om te zien hoe lokale

    projecten zich inzetten voor hun communities, samen

    met lokale en internationale vrijwilligers.

    Intussen maak ik geen deel meer uit van het vaste

    team, maar vind ik het prachtig om te zien dat

    onze droom zich uitbreidt en verspreidt.

    Yvette Haas, mede-oprichtster Be More

    Stages

    Wil jij je studietijd op een bijzondere manier invullen met een stage in een ontwikkelingsland? Ook dat kan via Be More! Je kunt op bijna elk project terecht voor een meeloopstage. Samen met jou kijken we, afhankelijk van je eisen en wensen voor je stage, bij welk project je aan de slag kunt. Overal waar je vrijwilliger leest in deze brochure, kun je ook stagiair lezen. Zo nu en dan hebben we ook specifieke vacatures gericht op een bepaalde studie die je vindt via www.be-more.nl/stage. We vinden het belangrijk dat je stagetijd onvergetelijk wordt en helpen je graag bij het zoeken van een geschikt project.

    Be More inspiratiebrochure | 9

  • Be More inspiratiebrochure | 10

    De begeleiding voor, tijdens en na het project is geweldig. Als je in Afrika bent is het fyn dat er iemand is die je,

    als het nodig is, kan helpen.- Helen van Zeijl

    Vrijwilligerswerk is een hele belevenis. Voor veel mensen iets dat je maar n keer in je leven doet. Een mooie ervaring, bij een goed project, met de ondersteuning die je nodig hebt, is daarom van groot belang.Je hebt voor je je aanmeldt waarschijnlijk allerlei vragen. Dat begint al bij het kiezen van waar je heen gaat: steeds meer organisaties bieden vrijwilligerswerk aan, en de keus wordt er niet makkelijker op.

    Lees op deze paginas hoe Be More je op allerlei manieren helpt.

    Weblog

    Op je eigen weblog, die je van Be More krijgt, kun je je verhalen en fotos delen met het thuisfront.

    Tijdens je project

    En dan kom je aan bij je project. Door wie word je opgehaald? Met wie heb je contact? Hoe zit het met veiligheid? Het zijn vragen die we vaak krijgen. Hoe wij dit geregeld hebben, lees je hieronder.

    Be More Regio Cordinator In elke regio waar we werken, is een Regio Cordinator aanwezig. Hij of zij werkt voor Be More, spreekt vloeiend Engels en Nederlands en staat altijd tot je beschikking. Je Regio Cordinator komt regelmatig langs om te kijken hoe het gaat.

    Hij of zij heeft ook contact met onze projecten en ondersteunt hen in hun werk. Zo weet je dat er altijd iemand is om op terug te vallen.

    AankomstBij aankomst op het vliegveld, word je opgehaald door de Regio Cordinator.Hij of zij maakt je wegwijs in de eerste indrukken van het land tijdens een introductiebijeenkomst. Je krijgt een welkomstpakket met allerlei nuttige informatie, een lijst met telefoon-nummers en een lokale simkaart waardoor je direct bereikbaar bent voor het thuisfront en je medevrijwilligers.

    Eerste dagenTijdens de eerste dagen krijg je een introductie bij je project en heb je degelegenheid om te wennen voor je echt aan de slag gaat. Je hoort meer over veiligheid, bij wie je terecht kunt, wat je project allemaal doet, enzovoort.

    Begeleiding bij je projectElk project heeft een eigen, lokale vrijwilligerscordinator, die je dagelijkse aanspreekpunt is en met wie je overlegt wat voor activiteiten gedaan kunnen worden. Je werkt als vrijwilliger intensief met hem of haar samen en leert zo veel over de lokale cultuur en je project.

    Accommodatie & transportMet je groepje medevrijwilligers verblijf je in een eigen accommodatie. We kiezen hier bewust voor: zo heb je na een intensieve

    Voor je je aanmeldt

    Je kunt bij Be More op allerlei manieren meer te weten komen over vrijwilligerswerk, voordat je je aanmeldt via de online aanmeldformulieren op onze website:1

    3

    Ik kon altijd terecht met vragen, die ook duidelijk werden beantwoord. Ook de gemoedelijke

    omgang heb ik als zeer prettig ervaren. - Barbara van Essen

    Vrijw

    illig

    ersw

    erk

    - wat

    bie

    den

    we?

    We organiseren regelmatig inspiratiedagen in Nederland en in Belgi; hier vertellen we je meer over Be More en kun je met ervaren vrijwilligers praten. Kijk op www.inspiratiedag.be-more.nl en meld je meteen aan!Vragen? Bel of mail gerust! Liever langskomen voor een persoonlijk gesprek? Maak een afspraak, dan kijken we samen naar de mogelijkheden. We brengen je graag in contact met oud-vrijwilligers. Zij kunnen je uit eerste hand vertellen wat ze hebben beleefd bij hun project(en), en dat is natuurlijk leuk en interessant.

    Leeftijdsgrenzen?

    Vanaf 18 jaar kun je als vrijwilliger aan de slag. Er is geen maximum leeftijd om vrijwilligerswerk te doen! Ben je nog geen 18, kijk dan op pagina 29 wat jij kunt doen!

    .

    .

    .

    Weer terug

    Er zijn maar weinig vrijwilligers voor wie hun reis stopt als ze thuis zijn. Bijna iedereen wil iets blijven doen, voor zijn of haar project, voor Be More of voor een betere wereld in het algemeen. Iets dat we natuurlijk alleen maar heel erg waarderen en motiveren!

    We nodigen alle vrijwilligers uit voor een Be More Bedanktdag, zodat je na kunt praten met je medevrijwilligers over je belevenissen. Daarnaast kun je Be More helpen door op inspiratiedagen en evenementen toekomstige vrijwilligers over jouw ervaring te vertellen of door het team in Nederland als vrijwilliger te ondersteunen. Zo zet je jouw ervaring weer in om anderen te inspireren en voor te bereiden op hun avontuur!

    Voor je vertrekt

    Wij vinden het erg belangrijk dat je goed voorbereidweg gaat. Pas dan kun je je als vrijwilliger echt nuttig maken bij een project. We besteden er onder andere op de volgende manieren aandacht aan:

    Reispakket & communityJe krijgt een uitgebreid reispakket: informatie over vaccinaties, tickets boeken, wat je meeneemt, je project, en nog veel meer! Daarnaast kun je op de Be More Community veel hulpmiddelen vinden om je voorbereiding extra leuk te maken, vragen stellen en allerlei tips vinden.

    AmbassadeursWe hebben veel ervaren vrijwilligers die je enthousiast kunnen vertellen over hun ervaring. Ook heeft elk project een ambassadeur: iemand die beschikbaar is voor allerlei vragen over jouw project.

    VoorbereidingsdagOngeveer drie maanden voor je vertrekt, neem je deel aan een (verplichte) voorbereidingsdag. Hier ontmoet je je mede-vrijwilligers en gaan we in op wat je kunt verwachten. Een leuke en nuttige dag!

    Praktische zakenVeel van het uitzoekwerk voor bijvoorbeeld het regelen van je ticket en verzekering hebben wij al gedaan. We werken samen met betrouwbare partners, zodat je zeker weet dat een aantal noodzakelijke dingen goed en snel geregeld zijn. Ook helpen we je met het aanvagen van je visum, wat voor sommige landen vooraf moet gebeuren.

    Wat verwachten we van jou?

    Om met Be More als vrijwilliger op pad te gaan, verwachten we ook iets van jou. Daarom stellen we de volgende voorwaarden:

    Verklaring Omtrent het Gedrag

    Om de veiligheid van onze projecten en de mensen en kinderen waarmee ze werken zoveel mogelijk te garanderen, moeten al onze vrijwilligers een Verklaring Omtrent het Gedrag inleveren. Deze regel je bij je gemeente en geeft aan dat je (bijvoorbeeld) geen crimineel verleden hebt.

    dag, s avonds de kans even bij te komen en met elkaar bij te praten. Uiteraard is het vervoer van en naar het vliegveld, en het vervoer dat nodig is voor je project-werkzaamheden, allemaal geregeld. Bovendien is er regelmatig tijd om te internetten, te winkelen of te ontspannen.

    VeiligheidBe More besteedt veel aandacht aan de veiligheid van vrijwilligers. Bij al onze projecten kan zonder problemen worden gewerkt. Toch zijn we voorbereid op plotselinge veranderingen in de veiligheids-situatie of in een noodgeval. Veiligheid is onderdeel van de verplichte training voor vrijwilligers, en onze Regio Cordinatoren en partners verstrekken hierover tijdens de introductie uitgebreid informatie. Daarnaast zijn we goed voorbereid op het uitzonderlijke geval dat er iets gebeurt.

    2

    4

    Ook na mijn vertrek ben ik op de hoogte gehouden over de dingen die gebeuren op het project. Erg leuk! - Diandra van Domburg

    De oplossingen en tips die op de voorbereidingsdag werden gegeven, bleken heel nuttig te zijn en hebben me echt heel erg geholpen.

    - Donica Lodder

    Be More inspiratiebrochure | 11

    Fondsen werven

    Wil je geld inzamelen voor je project om extra te helpen? Het is niet verplicht, maar we helpen je graag!

    Je bent enthousiast en gemotiveerd om je in te zetten voor je projectJe bent minimaal 18 jaar oud (voor sommige projecten is er een hogere leeftijdsgrens)Je weet van aanpakkenJe bent flexibelJe wilt op een bijzondere manier in aanraking komen met een andere cultuurJe Verklaring Omtrent het Gedrag is positiefJe kunt jezelf verstaanbaar maken in het Engels (voor sommige projecten is dit extra belangrijk)Je wilt serieus aan de slag als vrijwilligerEn... je hebt er zin in!

    Een aantal projecten stelt aanvullende voorwaarden, bijvoorbeeld aan leeftijd en/of ervaring. Je leest deze bij de details van elk project op de website.

    Be More kijkt nauwkeurig wie we uitzenden; we willen zeker weten dat je iets kan bijdragen en dat onze projecten iets aan je hebben. Als onderdeel van je aanmelding vragen we naar je motivatie en achtergrond. Afhankelijk van je aanmelding en/of het project waar je heen gaat, kan het zijn dat we je uitnodigen voor een persoonijk gesprek.

    .

    .

    ...

    ..

    ..

  • Zuid-Afrika

    Uganda

    Malawi

    Cambodja

    Filipijnen

    Azi

    Afrika

    Zuid-Afrika

    Uganda

    Malawi

    Cambodja

    Filipijnen

    Azi

    AfrikaBe More inspiratiebrochure | 12

    Zuid-AfrikaZuid-Afrika is een land van contrasten. Het land laat de meeste mensen die het bezoeken nooit meer los. De fascinerende verschillen, de smeltkroes van mensen en culturen en de ongelofelijke schoonheid van haar natuur het zijn ingredinten die maken dat veel van onze vrijwilligers en reizigers keer op keer terug gaan.

    Be More inspiratiebrochure | 13

    UgandaHet land kent een moeilijk verleden en heeft nog een lange weg te gaan naar herstel. Maar ondanks haar geschiedenis is Uganda stabieler en veiliger dan menig buurland. Geef je over aan een prachtige natuur en een hartverwarmende gastvrije bevolking. En probeer dan maar eens niet verliefd te worden op het land!

    Zuid-Afrikaanse Rand.

    11 officile talen, waaronder Engels, Zulu, Xhosa en Afrikaans (lijkt op het Nederlands!).

    In de zomer (februari) vaak warmer dan 30 oC. In de winter (juli) temperaturen van 2025 oC.

    Er wordt zeer regelmatig een braai georganiseerd in Zuid-Afrika (bij ons beter bekend als barbeque). Als drankje neem je een koude Castle of Savanna Dry.

    Gratis verkrijgbaar bij aankomst, deze is 90 dagen geldig.

    Ugandese Shilling.

    Luganda en 44 andere talen, waaronder Engels.

    Door de ligging op de evenaar, redelijk constant en zonnig (gemiddeld 22-27 oC), warmst van december tot februari.

    Een Rolex (rolled eggs), een chapati (soort pannenkoek met een gebakken omelet erin gerold), in combinatie met een lokaal biertje, is erg populair bij onze reizigers.

    Bij aankomst in het land koop je je visum voor 40. Deze is 30 of 90 dagen geldig (en te verlengen).

    Onze eerste bestemming was Zuid-Afrika, daar startte Be More6 jaar geleden met de regio Durban. Na een aantal uitbreidingen in Afrika, naar achtereenvolgens Uganda en Malawi, maakten we in 2012 de stap om ook in Azie aan de slag te gaan met kleinschalige partnerorganisaties. Sinds we Cambodja en de Filipijnen hebben toegevoegd aan ons lijstje van bestemmingen, kun je met Be More naar maar liefst 5 prachtige landen. Waar wil jij heen?

    Onz

    e be

    stem

    min

    gen

    CambodjaCambodja behoort tot een van de armste landen van de wereld. Een land met een gruwelijke geschiedenis, een lage gemiddelde leeftijd en veel jongeren die zijn opgegroeid in moeilijke omstandigheden. Maar er gebeurt ook heel veel moois: het land is zo rijk aan cultuur en natuur dat een bezoek meer dan de moeite waard is!

    Riel of dollars.

    Khmer. Daarnaast wordt Engels redelijk veel gesproken.

    Het hele jaar door is het ongeveer 30 oC. Tijdens het regenseizoen kunnen sommige gedeeltes van het land overstromen, hierdoor is het land zeer vruchtbaar.

    Net als in veel Aziatische landen is rijst een van de hoofdbestanddelen van veel maaltijden. Bij het eten wordt vaak thee gedronken.

    Een visum koop je aan de grens voor $20. Deze is 30 dagen geldig en te verlengen.

    ..

    MalawiHoewel het n van de armste landen van Afrika is, en een groot deel van de bevolking er van minder dan $ 2 per dag moet rondkomen, is Malawi ook n van de mooiste bestemmingen ter wereld. Ongerepte natuur en rust, een bijzonder vriendelijke en hartelijke bevolking en nog nauwelijks toeristen. Welcome to the warm heart of Africa.

    Kwacha, verdeeld in 100 tambala.

    Chichewa (n van de 16 talen). Engels wordt door velen gesproken, in ieder geval door projectleiders bij de projecten.

    Altijd warm en zonnig; winter is van mei tot juli, november is het warmst.

    Nsima (maispap) en ndiwo (tomaat-uiensaus) zijn typische lokale gerechten en als drankje kun je eens een sobo proberen.

    Een visum is gratis aan de grens te verkrijgen en is 30 dagen geldig (daarna te verlengen).

    Travel is the only thing you buy, that makes you richer.

    FilipijnenEen land dat bestaat uit zon 7100 eilandjes kun je niet in een zin beschrijven. Be More is werkzaam op het eiland Cebu, dat een enorme tegenstelling tussen arm en rijk kent, maar ook een prachtige natuur en cultuur. De ontzettend vriendelijke bevolking leert je graag hun omgeving kennen.

    Peso.

    Engels is een officile taal, maar daarnaast zijn er 172 inheemse talen en dialecten.

    Cebu heeft een tropisch klimaat. Het hele jaar is het overdag rond de 30 oC. De meeste regen valt in de maanden juni tot en met november.

    Er wordt veel (varkens)vlees gegeten. Tanduay rum is een lokale drank die veel wordt gedronken.

    Voor de Filipijnen heb je een visum nodig dat je vooraf bij de ambassade moet aanvragen. Dit visum is 21 dagen geldig en ter plaatse kun je dit verlengen. We helpen je graag bij het regelen hiervan.

  • Vrijwilligerswerk in CambodjaCambodja behoort tot n van de armste landen van de wereld. Een recente, zwarte geschiedenis door de Rode Khmer zorgde voor veel ellende en de wederopbouw is nog steeds in volle gang. Toch is Cambodja een prachtige bestemming die zowel voor reizigers als vrijwilligers ontzettend veel te bieden heeft.

    Een groot gedeelte van het land bestaat uit regenwoud en door de regelmatige overstromingen in delen van Cambodja, is het land zeer vruchtbaar. Toch is voldoende gezonde voeding voor veel inwoners niet van zelfsprekend, net zo als de basisbehoeften van goede scholing en een veilig thuis. Vanzelfsprekend zijn wel de moed en de positieve houding van de bevolking richting de toekomst. Be More werkt samen met lokale partners aan de verbetering van de situatie van met name kinderen. Je kunt aan de slag bij projecten die zich o.a. richten op educatie, voedselvoorzieningen, sport- en spelactiviteiten, voorlichting over gezondheid en hygine.

    Leer dit land echt kennen door er niet als backpacker door heen te trekken en vluchtig de hoogtepunten te bezichtigen, maar door samen met de locals aan de slag te gaan.

    Vrijw

    illig

    ersw

    erk

    Cam

    bodj

    a

    Be More inspiratiebrochure | 14

    Regio: Kampot

    Cambodja

    We can t help everyone, but everyone can help somebody

    - Ronald Reagan

    Feestdagen

    In Cambodja kent men vele feest-dagen. De bekenste is Khmer New Year dat officieel 3 dagen duurt, maar door veel mensen 2 weken lang gevierd wordt. Het valt meestal in april.

    Enkele van onze projecten in CambodjaChumkriel Language SchoolDit project biedt mensen in de Chumkriel community Engelse lessen, informatie over gezondheid, gratis toegang tot de bibliotheek en verschillende educatie-mogelijkheden (bijv. computerlessen). Door het stimuleren van sociale vaardigheden, lessen in Engelse taal en het verstrekken van steun en aanmoediging aan gezinnen, wil Chumkriel bijdragen aan een betere toekomst voor de community.

    Kep GardensKep Gardens zet zich in voor de opleiding en opvoeding van jongeren in een zeer ruraal gelegen gebied in de buurt van Kep (25 km buiten Kampot). Doordat studenten met lastige familieomstandigheden naar Kep Gardens kunnen, creert het project mogelijkheden voor deze jongeren om verdere opleiding te vinden. Ook is er een bibliotheek aanwezig, een computer en er wordt informatie verschaft over onder andere water safety, hygine en verkeersveiligheid.

    The Buddhist LibraryDeze organisatie werd in 2005 gestart om kinderen die naar school gaan in afgelegen gebieden in de provincie Kampot, van drinkwater te voorzien door de bouw van regentonnen. Inmiddels speelt de organisatie ook in op andere behoeften: het project verzorgt bijvoorbeeld Engelse lessen, naaicursussen, computerlessen en tandheelkundige zorg op tientallen scholen.

    Be More inspiratiebrochure | 15

    www.be-more.nl/cambodjaAlle projecten in Cambodja, weblogs van vrijwilligers, de actuele informatie en beschikbaarheid vind je op:

    Rianne - Regio Coordinator Cambodjadoor de ogen van Michel

    Rianne is pas kort onderdeel van ons team en heeft in die tijd al een nieuwe regio opgezet, verschillende partnerships gesloten en geheel zelfstandig van Kampot een echte Be More plek gemaakt. Rianne is een hele leuke, spontane collega die perfect in ons team past.

    Kampot

    In 2013 verhuisden we van Siem Reap naar onze nieuwe regio Kampot. In Cambodja werkt Be More in en rond het stadje Kampot, 5 uur ten zuiden van de hoofdstad Phnom Penh. Kampot is een leuk, wat slaperig stadje met mooie gebouwen die nog stammen uit de Franse tijd. Het ligt prachtig gelegen aan de voet van het Olifantsgebergte en aan de Tuk Chhou Rivier.

    Sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1953 is Cambodja vaak van naam veranderd. Het heette o.a. Kampuchea, naar een mythe over Kambu, de grondlegger van Cambodja. Deze naam riep echter te veel herinneringen op aan het wrede regime van de Rode Khmer en dus kreeg het land tijdens de verkiezingen in 1993 haar oude naam terug: Koninkrijk Cambodja.

    ,

    Kosten

    Programmas in Cambodja variren in kosten tussen ongeveer 690 en 840 voor vier weken. Opvolgende periodes van vier weken zijn goedkoper: tussen 420 en 530 voor elke vier weken extra verblijf!

    Travel in CambodjaOp het moment van drukken van deze brochure had Be More nog geen Travel programma in Cambodja. Dat betekent niet dat je je hoeft te vervelen: er is genoeg te beleven in de omgeving. Bij aankomst kun je de hoofdstad Phnom Penh verkennen, maar ook onze regio Kampot is de moeite waard om extra aandacht aan te schenken. Kampot zelf heeft een leuke markt waar je van alles kunt kopen of je kunt lekker luieren aan de boulevard van de Tuk Chhou Rivier. In de buurt vind je kalksteengrotten en voor de kust ligt een aantal mooie kleine eilandjes die leuk zijn om te bezoeken. Daarnaast ligt Kampot vlakbij de kust, dus een dagje vertoeven aan het strand in het weekend is goed mogelijk!

    Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van Be More Travel in Kampot doe je via www.be-more.nl/travel.

    Angkor Wat

    De tempel Angkor Wat wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Heb je wat meer tijd en wil je voor of na je vrijwilligerswerk gaan reizen, dan is een bezoekje aan deze hindoestische tempel vlakbij Siem Reap, zeker de moeite waard! ..

    Let op: je goed verstaanbaar kunnen maken in het Engels is bij projecten in Cambodja extra belangrijk, omdat je veel assisteert bij het lesgeven.

  • Regio: Cebu

    FilipijnenTravel op de Filipijnen

    Begin 2013 zijn we gestart op de Filipijnen. Omdat we ons in de eerste maanden eerst focussen op een goede samen-werking met onze partnerprojecten, komen de travelactiviteiten

    in de loop van 2013 op gang. Cebu en de Filipijnen hebben ongelooflijk veel moois te bieden, wat we graag samen met jou ontdekken, zodat we ook hier eerlijk toerisme kunnen gaan ondersteunen. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen doe je via www.be-more.nl/travel.

    Be More inspiratiebrochure | 16

    www.be-more.nl/filipijnenAlle projecten op de Filipijnen, weblogs van vrijwilligers, de actuele informatie en beschikbaarheid vind je op:

    Vrijwilligerswerk op de Filipijnen De Filipijnen is een nog relatief onontdekte bestemming, in

    tegenstelling tot andere landen in Zuid-Oost Azi. Het land kent een prachtige natuur en cultuur, maar de Filipijnen kent ook een enorme tegenstelling tussen arm en rijk. Een groot deel van de

    bevolking leeft dan ook onder de armoedegrens.

    Op het eiland Cebu is met name in de steden de armoede goed zichtbaar en leven veel families op straat. Naast die armoede heeft het eiland ongelooflijk veel moois te bieden waaronder

    witte stranden, prachtige duiklocaties, oude Spaanse dorpjes en een ontzettend vriendelijke bevolking.

    Onze partners in deze regio zetten zich in voor de allerarmsten. Zij bieden onderwijs en voorlichting, maar zetten zich ook in om

    de basisbehoeften van deze groep in de samenleving te verbeteren. Als vrijwilliger kun je hier aan de slag en een

    helpende hand bieden bij uiteenlopende activiteiten!

    Als je als vrijwilliger naar Cebu gaat, levert je dat een verbazingwekkend mooie ervaring op en ontdek je al snel dat het land veel meer te bieden heeft dan de paradijselijke stranden. En

    precies daarom overtreft het gegarandeerd je verwachtingen!

    Enkele van onze projecten op de Filipijnen

    Tijdens het drukken van deze brochure waren de definitieve projecten nog niet bekend. We willen je graag een indruk geven van de mogelijke projecten, maar verwijzen je voor de meest up to date informatie naar de website.

    Kapwa Ko, Mahal Ko FoundationDit project richt zich op gezondheidszorg en zet zich met name in voor kinderen met kanker.

    Cebu Youth CenterDeze organistie zet zich in voor de jeugd op Cebu. In het jongerencentrum worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals lesgeven, voorlichting en sportacitiveiten.

    Responsive Education for Autistic Children - Reach centerDit educatief centrum zet zich in voor kinderen met stoornissen als autisme die hier dagelijks les krijgen.

    Renske - Regio Coordinator Filipijnendoor de ogen van Michel

    Toen we Renske in maart 2012 in het diepe gooiden en vroegen een regio in Azi over te nemen,

    hadden we niet gedacht dat ze zo snel onmisbaar zou worden. Al na enkele maanden was ze een vast onderdeel van het team, nu pakt ze zonder twijfel de

    uitdaging op om een nieuwe regio op Cebu te starten en is ze niet meer weg te denken als collega.

    Kosten

    Programmas op de Filipijnen variren in kosten tussen 700 en 800 voor vier weken. Opeenvolgende periodes van vier weken zijn goedkoper: tussen 500 en 600 voor elke vier weken extra verblijf!

    You dont have to see the whole staircase, just take the first step.

    Dr. Martin Luther King

    Vrijw

    illig

    ersw

    erk

    Filip

    ijnen

    Deze busjes heten jeepneys en het straatbeeld van de steden op de Filipijnen wordt hiermee gevuld. Ze vormen een verrassend veilig en fijn vervoersmiddel voor zowel locals als vrijwilligers.

    ,

    Be More inspiratiebrochure | 17

    Cebu - Cebu City Op het eiland Cebu in de Filipijnen werken we in de regio Cebu City. De meeste mensen op het eiland zijn hier woonachtig. Het is een grote stad met veel winkels en restaurants, maar tegelijkertijd geeft dit een kijkje in het armoedige leven dat veel Filippinos leiden. Wat deze stad bijzonder maakt is dat het ontzettend veel te bieden heeft en de bevolking enorm vriendelijk is. Kortom, wij zijn ervan overtuigd dat deze regio een mooie en onvergetelijke ervaring gaat bieden aan velen.

    ..

    Let op: net als in Cambodja sta je regelmatig voor de klas of een groep mensen. Je goed verstaanbaar kunnen maken in het Engels is daarom extra belangrijk.

  • Enkele van onze projecten in Malawi

    Vrijwilligerswerk in MalawiMalawi is ongerept en heeft veel weg van het typische Afrika dat je je in je hoofd verbeeldt, ook al ben je er nog nooit geweest. Een kwart van het land wordt ingenomen door Lake Malawi, het langgerekte meer dat meteen opvalt wanneer je een kaart van Afrika bekijkt. Maar Malawi heeft meer: bergen waar je uitdagende hikes kunt doen, eindeloze velden met bananenbomen of koffieplanten, en drukke, typisch Afrikaanse steden waar mensen hun boodschappen doen op drukbezochte markten.

    Als vrijwilliger kun je aan de slag bij verschillende communityprojecten. Deze organisaties zetten zich op allerlei manieren in voor hun eigen gemeenschap. Vaak werken ze met lokale vrijwilligers, die zich met hart en ziel inzetten. Als vrijwilliger werk je met hen samen en draag je zo je steentje bij aan je project. Zo kun je bijvoorbeeld voorlichting over hiv en aids geven, helpen bij landbouw-activitei-ten, thuiszorg geven aan ouderen, inkomsten genererende programmas mee opzetten of lesgeven aan kinderen.

    Elkaar helpenPrachtig is te zien hoe mensen

    met bijna niets de mensen met helemaal niets helpen. Prachtig om dit goedlachse,

    vriendelijke, immer behulpzame Malawinese volk te mogen ontmoeten en een

    tijdje bij ze te wonen.

    Lisenka Hubers - Chayof

    KostenProgrammas in Malawi

    variren in kosten tussen 580 en 600 voor vier

    weken. Opvolgende periodes zijn goedkoper: van 310 tot 350 voor

    elke vier weken extra!

    www.be-more.nl/malawi

    Vrijw

    illig

    ersw

    erk

    Mal

    awi

    Be More inspiratiebrochure | 18

    YODEPDe afkorting YODEP staat voor Youth for Development and Productivity. Dit project richt zich voornamelijk op het ontwikkelen van jongeren, voorlichting geven over hiv/aids en het verzorgen van onderwijs om de kwaliteit van het leven in de community te verbeteren.

    Hope for LifeDit veelzijdige project zet zich vanuit hun eigen centrum elke dag in voor de omliggendegemeenschap. Door het organiseren van jeugdactiviteiten, groepstherapie, counseling en gratis HIV-testen bijvoorbeeld.

    Bwalo Initiative Ons nieuwste project biedt met een eigen centrum de straatjongeren van Zomba a homeaway from home, oftewel een veilige omgeving waar deze jongens en meiden zichsociaal kunnen ontwikkelen, ze begeleiding, onderdak en voedsel krijgen.

    Alle projecten in Malawi, weblogs van vrijwilligers, de actuele informatie en beschikbaarheid vind je op:

    Al onze projecten in Malawi vind je terug op www.be-more.nl/malawi

    Travel in Malawi

    In de zomer van 2011 startte Be More eennieuw sociaal initiatief in Malawi: Pakachere Creative Centre & Backpackers (lees er meer over op pagina 27). Deze fantastische plek waar locals en internationale gasten samenkomen, vormt de basis voor het Travel programma van Be More in Malawi. Je kunt hier bijvoorbeeld heerlijk ontspannen, genieten van het uitzicht over de stad Zomba en Malawinees leren koken.

    Met Travel Malawi maak je in het weekend een hike op het Zomba Plateau, maar kun je ook een paar dagen in Cape Maclear aan Lake Malawi tot rust komen. Je slaapt daar in een backpackers aan het strand, met uitzicht over het heldere water. Vanuit hier worden verschillende communityprojecten ondersteund.

    Of je gaat de uitdaging aan en beklimt de Mulanje Mountain, waar een lokale gids je naar de top op 2.000 meter leidt. En natuurlijk is een bezoek aan Malawi nietcompleet zonder wilde dieren: in Liwonde National Park sta je oog in oog met olifanten, neushoorns en nijlpaarden. Je slaapt in een eco-lodge in het park.

    Meer over Travel vind je opwww.be-more.nl/travel

    travel

    ZombaThuisbasis van Be More in Malawi is Zomba, de oude hoofdstad van het land. Door haar geschiedenis is de stad bezaaid met mooie historische gebouwen, overheidsinstanties en een levendig studenten-leven. Het vlakbij gelegen Zomba Plateau biedt je een prachtig uitzicht op de stad en de verre omtrek.

    Be More inspiratiebrochure | 19

    There is a very big change if we compare the beginning of this year and where it is now. We have seen YODEP moving ten steps ahead especially on core programme activity implementation. Many things have happened, as an organization we have learned more with the coming of the international volunteers, we are full time in the field, a thing which was not there at the beginning of this year. We have seen the work of YODEP being displayed on the weblog to tell the world community what we do. We have registered a very big difference since it started receiving volunteers from Be More.

    Mark Mc Blessings Buda - project YODEP

    Malawi

    regio: Zomba

    Veel vrijwilligers raken verknocht aan het Bawo bordspel. Ben jij de volgende die een potje speelt met een local?

    To the world you may be one person, but to one person

    you may be the world - St. Augustine

    Judith - Regio Coordinator Malawidoor de ogen van Michel

    Judith voelt voor mij als een stille kracht waarvan je steeds denkt, huh? is dat ook al gelukt?. Naast een

    drukke regio heeft ze ook de uitdaging op zich genomen om van ons initiatief Pakachere een nog

    groter succes te maken; iets dat stap voor stap, bijna ongemerkt, heel erg hard aan het lukken is!

    ..

    De community is warm en vriendelijk. Ze willen veel bereiken, maar weten vaak niet hoe. Wij

    proberen daar nu hands-on activiteiten voor vrijwilligers bij te zoeken, zodat hun ideeen kunnen

    worden uitgewerkt en uitgebreid. - Marlies Wierda, Mawa Otisamala

    ..

  • Vrijwilligerswerk in UgandaDe parel van Afrika, zo wordt Uganda vaak genoemd. Het beste van alles dat Afrika heeft te bieden in n land. Al bij de eerste kilometers vanaf het vliegveld weet je het: dit is een bijzonder land. Een lappendeken van honderden kleuren groen, onderbroken door wegen van rood zand, waar mensen in kleurrijke kleding langs lopen. Een bijzonder warm welkom in Uganda!

    Als vrijwilliger maak je intensief kennis met het Ugandese leven en de gastvrijheid van de bevolking. Net als in Malawi werken we ook hier veel in communities. Afgelegen plekken, waar vaak geen electriciteit of stromend water is. Ver van de hoofdwegen af, verscholen tussen de bananenbomen liggen hier talloze dorpjes en gemeenschappen. Hier werken onze projecten aan voedsel-zekerheid, inkomstengenererende activiteiten, thuiszorg voor zieken en ouderen, onderwijs, voorlichting over hiv/aids, opvang voor straatkinderen en medische zorg.

    Vrijw

    illig

    ersw

    erk

    Uga

    nda

    Be More inspiratiebrochure | 20

    MasakaDe thuisbasis van Be More in Uganda is Masaka, een stadje op ongeveer drie uur rijden van de hoofdstad Kampala. Masaka ligt in het arme zuidwesten van het land en is omgeven door rurale gemeenschappen en prachtige groene landschappen. Al vanaf juni 2009 kun je hier als vrijwilliger aan de slag!

    Met hart & ziel Mooi is om te merken dat de missie van Lwengo volledig aansluit bij

    Be More; met hart en ziel zorgen voor de mensen in de gemeenschap. Belangrijk hierbij is de volledige betrokkenheid en inzet van de dorpsbewoners bij de

    uitvoering hiervan, zodat het hun eigen missie wordt!

    Juliette Mourits - Lwengo

    Uganda of Oeganda?

    Hoewel in het Nederlands vaak Oeganda wordt geschreven, kiezen wij voor het internationaal gebruikte Uganda. Zo schrijven mensen in hetland het zelf immers ook.

    Enkele van onze projecten in Uganda

    travel

    Pelido Deze organisatie vecht tegen armoede onder de bevolking van Kikenene met programmas op het gebied van hiv/aids, outreach, sanitatie, landbouw en nog veel meer. Midden in de afgelegen communities rondom dit stadje, ga je met enthousiaste lokale vrijwilligers aan de slag.

    FOHOMet de jeugd de jeugd helpen, dat doet Foundation of Hope (FOHO) op allerlei manieren in de omgeving van Nyendo, een voorstad van Masaka. Met praatgroepen over criminaliteit, hiv/aids en puberteit bijvoorbeeld. Ook help je met schoonmaak-acties in de sloppenwijken en ondersteun je de ouderen in de community.

    RakaiDeze kliniek voor de bevolking rondom Kyotera biedt behandeling, opname, advies, vaccinatieprogrammas, sanitatie en ondersteuning voor kwetsbare kinderen. Ook gaan ze regelmatig op outreach om mensen te bereiken die niet of nauwelijks toegang hebben tot medische zorg.

    KostenProgrammas in Uganda variren in kosten 670 tot 870 voor vier weken (bij de duurdere projecten is meestal het eten inclusief, dit kun je op de website precies vinden). Opvolgende periodes van vier weken zijn goedkoper: tussen 420 en 620 voor elke vier weken extra verblijf!

    Be More inspiratiebrochure | 21

    www.be-more.nl/ugandaAlle projecten in Uganda, weblogs van vrijwilligers, de actuele informatie en beschikbaarheid vind je op:

    In Uganda komen meer dan 1000 soorten vogels voor, waarvanmeerdere uniek zijn in de wereld. De kraanvogel staat zelfs als symbool op de Ugandese vlag.

    The volunteers from Be More have been so instrumental in all our activities. Volunteers have equipped us with knowledge and skills about different things. They have taught us how to work harder and to go an extra mile, we have learned that you dont need to have a lot of material things to help those in need, we have learned that volunteers are also human beings that have their own strengths and weaknesses, we have improved our planning and organizational planning.

    Anthony Jjuuko - oprichter & projectleider Lwengo

    Travel in UgandaMet Travel in Uganda kom je in het aankomstweekend al meteen veel meer te weten over het land en haar geschiedenis. Maak kennis met de hectiek van een Afrikaanse hoofdstad en laat je door de lokale gids begeleiden naar alle bijzondere plekjes

    in Kampala. Een betere introductie in het land kun je je niet voorstellen.In het weekend ga je naar het magisch mooie Lake Bunyonyi in het zuid-westen van het land. Hier kun je het meer en de tientallen eilanden in een uitgeholde boomstam ontdekken. Of je maakt een hike naar Murchison Falls, de indrukwekkende watervallen in het gelijknamige National Park. Naar wilde beesten hoef je hier niet zo ver te zoeken,

    het massale toerisme heeft dit park echter nog lang niet ontdekt. De olifanten, leeuwen, giraffen en nijlpaarden kun je vanuit een safaribus en vanaf het water van dichtbij zien.Bijzonder voor Travel Uganda zijn de workshops die je kunt doen. Volg een les Luganda waardoor je een introductie krijgt in de lokale taal en leer tijdens kooklessen de geheimen van de lokale keuken kennen. Een mooie manier om van de cultuur te proeven!Meer over Travel vind je op www.be-more.nl/travel

    Ruben - Regio Coordinator Ugandadoor de ogen van Michel

    Met sommige mensen weet je van te voren niet hoe dingen uitpakken. Ruben was zo iemand: nog best jong, en toch al de uitdaging aangaan om naar Uganda te verhuizen. In korte tijd maakte hij alle verwachtingen meer dan waar, en had hij de drukste Be More regio van allemaal perfect onder controle.

    ..

    Jeroen - Begeleiding Regio Coordinatorendoor de ogen van Michel

    Jeroen is de spil in het wiel van alles dat in het buitenland gebeurt. Hij is een luisterend oor en ondersteuning voor al onze Regio Cordinatoren wereldwijd. Hij brengt een enorme schat aan ervaring mee, aangezien hij zelf jarenlang de regio Masaka heeft geleid. Hij regelt vanuit zijn thuis in Uganda alles voor onze partnerprojecten.

    ..

    UgandaRegio:

    Masaka

  • Vrijwilligerswerk in Zuid-AfrikaVrijwilligers die op weg gaan naar the Rainbow Nation leren een bijzonder land kennen. Een land van uitersten, tussen armoede en rijkdom, tussen schoonheid en ellende. Het is het meest ontwikkelde land van het continent, maar dit gaat aan veel mensen in Zuid-Afrika helemaal voorbij. Het is een fascinerende land, dat je pas na een tijd cht leert kennen.

    In Zuid-Afrika steunen we veel projecten die zich inzetten voor een specifieke doelgroep of doelstelling. Bijvoorbeeld opvang van kinderen die door de aids-pandemie wees zijn geworden of (voormalig) straatjongeren een kans op een betere toekomst bieden. Ook vind je er organisaties die zich inzetten voor de rechten van seksueel misbruikte kinderen of mishandelde vrouwen. Maar ook voor projecten gericht op lokaal ondernemerschap of het bieden van zorg aan mensen in hun laatste levensfase, kun je als Be More vrijwilliger terecht in Zuid-Afrika.

    travel

    Travel in Zuid-Afrika

    Natuurlijk is er tijdens de weekenden van je vrijwilligersperiode tijd om op safari te gaan en The Big Five (olifant, leeuw, buffel, luipaard en neushoorn) te zien. Ook krijg je de mogelijkheid om een paar dagen te wandelen in de wereldberoemde Drakensbergenof het prachtige Lesotho te paard te ontdekken. Een weekend ontspannen in Kaapstad, waar een Cape Towner je zijn of haar stad laat zien, geeft je een goede indruk van deze veelzijdige stad.

    Maar je kunt ook voor n dag het leven van een Zulu-familie ervaren door met hen naar hun huis in een township te gaan. Of ga jij liever back to basic in de ruige natuur langs de Wild Coast op zoek naar prachtige schelpen, walvissen en dolfijnen? Afrikaans leren koken of het (straat)leven van Durban onder leiding van een echte politieman beleven? Zo veelzijdig als het land is, zijn ook de Travel mogelijkheden.

    Meer over Travel en alle mogelijkheden die we je in Zuid-Afrika bieden, vind je op www.be-more.nl/travel

    Kosten

    Vrijwilligersprogrammas in Zuid-Afrika variren in kosten tussen ongeveer

    840 en 1.100 voor vier weken. Opvolgende periodes van vier weken

    zijn nog goedkoper: tussen 600 en 800

    voor elke vier weken extra verblijf! Wat hierbij allemaal inbegrepen is,

    lees je op onze website.

    www.be-more.nl/zuid-afrikaAlle projecten in Zuid-Afrika, weblogs van vrijwilligers, de actuele informatie en beschikbaarheid vind je op:

    Vrijw

    illig

    ersw

    erk

    Zuid

    -Afr

    ika

    Be More inspiratiebrochure | 22

    Zuid-Afrika

    Zuid-Afrika

    regio: Durban

    Een mooi besefDe kids geven je zoveel energie, met hun enorme levenslust en

    positiviteit! Alles wat voor ons normaal is, ga je met andere ogen bekijken. Je gaat terug naar de dingen die echt belangrijk in het

    leven zijn: liefde, gezondheid, warmte en respect. Christa Verhoek, Mother of Peace

    Enkele van onze projecten in Zuid-Afrika

    We are partners with Be More for several years now. Since then a lot of good things happened: we moved into a house thats quite more sufficent for the health of our kids. Be More volunteers have given the Palm Tree kids a chance of a better education, healthcare, self confidence and therefor hope for a bright future!

    Ros Visagie - oprichtster Palm Tree

    Durban

    In Zuid-Afrika werkt Be More in Durban aan de oostkust. Omdat het de eerste regio is waar Be More vanaf de oprichting in 2006 een aantal lokale projecten steunt, zal deze plaats altijd een speciaal plekje innemen. Durban is groen en heuvelachtig en de op twee na de grootste stad qua inwoners van Zuid-Afrika. Onze projecten bevinden zich in en rondom Durban.

    Bobbi BearEen project dat zich inzet voor seksueel misbruikte kinderen. De opvang van kinderen, het verwerken van het trauma met de speciaal ontwikkelde Bobbi Bear en het zorgen voor een nieuw veilig thuis. Een bijzonder en zeer intensief project in de buurt van Durban.

    Khanya HospiceEen uniek project dat zich via een home based care programma inzet voor terminaal zieke patinten, zowel volwassenen als kinderen. Khanya Hospice helpt deze mensen, die vaak in erbarmelijke omstandigheden leven door ze te wassen en hun huizen schoon te maken. Daarnaast voorzien ze in voedselhulp en nog belangrijker: ze geven de nodige liefde en aandacht.

    The FarmDeze organisatie zet zich in voor medewerkers van de suikerrietfabrieken rondom Durban. Door bijscholing na werktijd en een gezinsleven aan 30 kinderen uit de community te verzorgen, bieden ze mensen uit de omgeving een beter toekomstperspectief.

    Wilma - Regio Coordinator Zuid-Afrikadoor de ogen van Michel

    Stabiel, dat is het woord dat als eerste bij me opkomt als ik aan Wilma denk. Ze werkt in een van onze lastigste landen, maar weet elke hobbel in de weg altijd perfect te nemen, vaak nog voor we op kantoor doorhebben dat er iets aan de hand is. Hele fijne collega waar je echt op kan bouwen.

    Be More inspiratiebrochure | 23

    Al onze projecten in Zuid-Afrika vind je op www.be-more.nl/zuid-afrika

    De bekendste Zuid-Afrikaan is natuurlijk Nelson Mandela. De alom gerespecteerde anti-apartheidsstrijder werd na een lange strijd en 27 jaar gevangenschap uiteindelijk de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. De nobelprijswinnaar is een groot voorbeeld voor velen binnen en buiten het land. Apartheid is inmiddels afgeschaft, maar helaas is de invloed in Zuid-Afrika nog steeds merkbaar.

    ..

  • De reis van je leven!

    Eerlijk Reizen is een ontwikkelingsland ontdekken op een andere manier. Een land intens beleven door de ogen van de lokale bevolking. Laat je overweldigen door de schoonheid van onze Afrikaanse bestemmingen Malawi, Uganda of Zuid-Afrika, of laat je in Azi verrassen door de diversiteit van Cambodja!

    Je bezoekt de hoogtepunten van onze landen met een betrouwbare lokale gids die goed Engels spreekt en heel veel kan vertellen over zijn of haar land en cultuur. Je droomt weg bij adembenemende watervallen, brengt een bezoek aan de prachtige tempels in Cambodja en gaat op safari in de mooiste wildparken van Afrika. Je brengt een nacht door in de community en maakt even deel uit van een familie waar je gastvrijheid in de puurste vorm ervaart. Je bouwt samen met de lokale projectleden een watertank voor schoon drinkwater of je helpt op een spelletjesmiddag of voorlichtingsactiviteit. Zo ontdek je het land op een heel andere manier en kom je op plekken waar je als gewone toerist nooit komt. Jij betaalt een eerlijke prijs voor een onbeschrijflijke reis. Daardoor krijgt de lokale bevolking een goed inkomen, de kans te groeien en zo weer anderen te inspireren.

    -

    Ontmoet een van onze tourguidesSteven is een toegewijde jongeman die eens voor Uganda uitkwam in het

    nationale voetbalteam. Deze passie kon hij niet voortzetten, maar opgegroeid in armoede en gewend hard voor zijn idealen te werken, kon hij een aantal jaar geleden wel zijn droom realiseren: met toeristen werken. Sinds zijn samenwerking met Be More voor

    onder andere Eerlijk Reizen in Uganda, heeft zijn eigen reisbureau veel meer werk en kan Steven ook andere lokale gidsen begeleiden.

    -

    Eerlijk Reizen We bieden je een unieke vakantie: naar een ontwikkelingsland, intensief contact met de lokale bevolking, met veel aandacht voor hun verhaal. De mooiste plekken van Afrika en Azi zien, maar ook meehelpen bij verschillende kleinschalige projecten. Elkaar leren kennen, ervaringen uitwisselen en zo meer over een andere manier van leven ontdekken. Deze reis ga je cht nooit meer vergeten!

    eerlijk reizenmet Be More

    Reis & prijs

    Je kunt al een Eerlijke Reis van 9 dagen maken voor 650per persoon. De startdata vind je op onze website en je kunt direct boeken. Vanaf 5 personen gaan de reizen gegarandeerd door. De prijzen zijn exclusief ticket. Uiteraard zijn de prijzen eerlijk!

    Eerl

    ijk re

    izen

    Ik ben wakker... Dit keer niet door de wekker zoals thuis, maar door het geluid van een spelend kind, het borrelen van water

    voor mijn kopje thee en de drukte van het community-leven. Geen volgeplande agenda, maar genieten van de warmte en het leven van en met

    elkaar. Leven zoals het ooit bedoeld was...

    Waarom Eerlijk Reizen?

    Eerlijk Reizen in...

    ... CambodjaOverweldigend natuurschoon, de ongelooflijke veerkracht van de Khmer bevolking en de mystiek van prachtige tempels. Zo maar wat kenmerken die je de aangrijpende geschiedenis van het land bijna doen vergeten. Als reiziger loop je meerdere dagen mee bij projecten die zich naast voorlichting en onderwijs, ook voor schoon-watervoorzieningen en andere lokale basisbehoeften inzetten.

    ... MalawiAcclimatiseren aan de witte stranden van Lake Malawi. Slapen tussen de Baobab-bomen in een park waar olifanten en nijlpaarden rondstruinen. Meehelpen bij communityprojecten en de nacht doorbrengen midden in een Malawiaanse gemeenschap is een unieke en pure beleving. Het zijn maar enkele dagen uit onze reizen naar het prachtige en ongerepte Malawi!

    CO2-compensatie

    Een Eerlijke Reis is niet eerlijk alswe niet ook denken aan de effecten van het reizen zelf. Dat doen we niet alleen ter plaatse, maar ook bij het vliegen van en naar onze bestemmingen. De CO2-uitstoot van je vliegreis wordt daarom gecompenseerd. We vragen hiervoor een toeslag voor elke reis, waarmee we via Greenseat je vlucht compenseren.

    ... UgandaOver het paradijselijke Lake Bunyonyi peddelen in een uitgeholde boomstam of de Ugandese openheid ervaren tijdens een verblijf in de community. Een lokale gids die je wegwijs maakt in het bruisende Kampala, meehelpen een watertank te bouwen voor een lokaal gezin of zelf Afrikaans leren koken. Met een Eerlijke Reis verken je Uganda door de ogen van de mensen zelf!

    ... Zuid-AfrikaDe Big Five spotten in een prachtig wildpark of in Durban rondgeleid worden door stafleden van een project dat zich inzet voor straatkinderen. Met een lokale gids een hike in de adembenemende Drakensberg maken of een bezoek brengenaan projecten die tientallen kinderen opvangen en een dagje meedraaien in deze grote families. Allemaal hoogtepunten in de kleurenpracht van het indrukwekkende Zuid-Afrika!

    Be More inspiratiebrochure | 25

    ...

    ....

    Ervaringen van reizigers

    Ook onze reizigers krijgen een eigen weblog, welke je via onze website kunt vinden. Op onze inspiratiedagen ben je ook voor Eerlijk Reizen van harte welkom om in contact te komen met ervaren reizigers! Uiteraard zijn we ook per e-mail en telefoon bereikbaar: deze reis wordt onvergetelijk en daar helpen we je graag bij!

    www.eerlijkreizen.nl

    -

    Unieke, duurzame en grensverleggende reiservaring.Je komt op plekken waar je tijdens een 'normale' reis niet komt.Je gaat aan de slag bij onze partners om meer te leren over hun werk en de uitdagingen waar ze mee te maken hebben.De opbrengst komt ten goede aan de mensen die jij ontmoet.Eerlijke prijs voor de lokale bevolking n voor jou als reiziger.Persoonlijke begeleiding van lokale bevlogen experts in toerisme.Deskundige en enthousiaste begeleiding van de Be More Regio Cordinator, die de projecten, het land en de mensen goed kent.

    a Voor het boeken van tickets, raden we je aan om contact op te nemen met onze partner Uniglobe Perfect Travel. Zij helpen je snel en bieden een uitstekende service, waaardoor het zo geregeld is. Bovendien krijgen Be More reizigers korting!Alle reisschemas, vertrekdata, prijzen en praktische informatie vind je op:

    Samen met je kinderen naar Afrika of Azi? In een veilige omgeving je vakantie een keer heel anders invullen? Met een groep vrienden het avontuur opzoeken of je huwelijksreis boeken naar een bijzondere bestemming? Dat kan via Eerlijk Reizen! Sluit aan bij een standaard reis of neem contact met ons op voor een reis op maat.

    OnvergetelijkWat een onuitwisbare indruk heeft deze

    reis op ons gemaakt. De reis zat vol verrassingen, de ene dag was nog

    meer bijzonder dan de andere; vooral de combinatie van het vrijwilligerswerk en het ontdekken van het land was uniek.

    Harry Hartemink www.gerryenharryhartemink.be-more.nl

    Be More inspiratiebrochure | 24

  • Be More inspiratiebrochure | 26

    Sociaal ondernemenSociaal ondernemen is ondernemen met als doel niet winst of geld verdienen, maar iets ten goede veranderen in de wereld. Bij Be More geloven we sterk in sociaal ondernemerschap: niet alleen in Nederland, maar ook in de landen waar we werken.

    Samen met allerlei verschillende partners ondernemers, projecten, organisaties, netwerken, investeerders en donateurs werken we continu aan het bedenken en uitvoeren van vernieuwende initiatieven. Initiatieven die op een ondernemende manier iets veranderen aan de wereld. Die je verrassen en inspireren om zelf aan de slag te gaan.

    Op deze paginas lees je er meer over.

    Crowdfunding Om in 2010 te starten in Malawi vroegen we 200 mensen een investering van 100 te doen. Dit geld was nodig voor de eerste verkenning, vervoer en om de eerste maanden een nieuwe regio op te kunnen starten. Dankzij de hulp van al onze betrokkenen was het benodigde bedrag binnen enkele weken bij elkaar. In november 2011 hebben we de investeerders, zoals we hadden beloofd, de keuze gegeven hun inleg terug te ontvangen als alles goed ging in Malawi. Maar liefst 91% van de investeerders gaf Be More de kans het geld nogmaals in te zetten voor andere mooie initiatieven. Voor ons een mooi voorbeeld van sociaal investeren.

    Soci

    aal o

    nder

    nem

    en

    Talenten voor de Toekomst

    Samen met Timu Kota, ASN Bank en Morgen startten we de campagne

    Talenten voor de Toekomst. Jongeren konden hun eigen duurzame initiatief

    opgeven, die door een vakjury werden beoordeeld. De 10 winnaars mochten in april 2012 op ontmoetingsreis naar

    Uganda waar ze natuurlijk ook de Be More partnerprojecten bezochten om inspiratie op te doen en kennis te

    delen voor hun eigen plannen. Momenteel worden ze bijgestaan om hun duurzame toekomstideen voor

    de wereld te realiseren.

    Creative MindsIn 2011 organiseerden we een reis met 9 creatieve geesten naar Uganda. Om daar op zoek te gaan naar vernieuwing, pioniers en bijzondere verhalen. Om te kijken wat we met onze kennis, ervaring en talenten konden brengen, en wat we vanuit Uganda mee terug konden nemen. Het werd een groot succes: in twee weken ontmoetten we talloze innovatieve ondernemers, lokale projecten en organisaties die in de frontlinie werken van sociaal-maatschappelijke vernieuwing. Meer weten? Kijk op www.creativemindsuganda.nl!

    Social business is a cause-driven business. In a social business, the investors can gradually recoup the money invested, but cannot take any dividend beyond that point. Purpose of the investment is purely to achieve one or more social objectives through the operation of the company, no personal gain is desired by the investors.Muhammad Yunus - uitvinder van microkrediet - in zijn boek Creating a world without poverty social businesses and the future of capitalism

    Sociaal investeren betekent investeren in maatschappelijke groei. Het draait niet om de winst, maar om het verschil dat je maakt. Met verschillende (oud-)ondernemers en creatieve geesten bundelen we onze krachten rondom nieuwe concepten en ideen. Hun expertise, ervaring, netwerk en middelen helpen

    ons om samen snel iets nieuws op te zetten. Pakachere bijvoorbeeld, waar je hiernaast over kan lezen. Of ons

    Together-programma, om andere organisaties te ondersteunen met vrijwilligers (zie ook www. be-more. nl/together).

    Wil je meer doen?

    We kunnen altijd input gebruiken. Kennis, netwerk, sociale investeringen of donaties zijn zeer welkom om onze nieuwe initiatieven op te starten of verder te helpen.

    Dus betrek anderen, inspireer ons of laat je inspireren! Neem contact met ons op. Wil je gelijk financieel steunen, dan kan dat op rekeningnummer 12.17.74.228 t.n.v. Be More te Nijmegen.

    PakachereGemeenschappen in Malawi zitten boordevol talent. Anders dan in Europa heeft dat talent vaak minder kans zich te ontwikkelen. Armoede, onzekerheid over voedsel en grote uitdagingen maken het hier veel moeilijker om iets moois met je talent te doen.

    Dat vinden we zonde. Met zoveel talent kunnen landen als Malawi grote stappen maken om hun uitdagingen aan te pakken. Daarom startten we in 2011 Pakachere: een creatief centrum waar lokaal talent elkaar kan ontmoeten. Waar gewerkt wordt aan ideen. Waar we sociaal ondernemerschap helpen ontwikkelen. Waar trainingen en workshops worden gegeven. En waar mensen uit Malawi en ver daarbuiten elkaar kunnen inspireren, ondersteunen en versterken.

    In Pakachere kan iedereen komen werken. Er is internet, koffie en thee en er zijn plekken om te overleggen, te brainstormen en in alle rust aan de slag te gaan. Enige regel is dat je open staat voor ontmoeten, voor het delen van wie je bent en wat je doet en bereid bent een ander te helpen.

    Om het creatieve centrum te financieren zijn we op hetzelfde terrein een backpackers gestart. Deze lodge wordt lokaal gerund en biedt verschillende talentvolle jonge mensen een uitdagende baan.

    We kopen onze producten lokaal in, waar mogelijk vanuit projecten in de omgeving. Je kunt er slapen, relaxen, een hapje eten of wat drinken. De inkomsten uit deze lodge zorgen dat ons creatief centrum kan blijven bestaan en uitbreiden.

    Meer weten over dit bijzondere initiatief? Kijk op www.pakachere.com.

    Lieve familie en vrienden,Wat ik hier meemaak is met geen pente beschrijven. Ik voel me zo welkom bijde mensen. De eerste ontmoeting met de vriendelijke en warme, bevolking ontroert me intens. En dan de kinderen! Als ik naar mijn project ga rennen ze me tegemoet, omhelzen mijn benen en pakken mijn handen.

    Er is zoveel te doen! We bezoeken zieke en gehandicapte mensen die zo blij zijn met wat extra aandacht. We zorgen met de lokale vrijwilligers voor schoon drinkwater en samen bedenken we nieuwe mogelijkheden om zelf geld te verdienen. En als de kinderen thuiskomen uit school vangen we ze op. Het is zo leuk om te zien hoe we samen een echt verschil bijzonderaandacht

    ,Be More is altijd op zoek naar nieuwe ideeen en innovatie. Pakachere - zie foto hierboven - is een mooi voorbeeld van zon experiment. De kruisbestuiving van een Westers concept in een Afrikaanse setting daagt ons uit en levert

    verrassende en inspirerende resultaten op. Voor ons en onze lokale partners.

    ..

    ,

    Henk en Liesbeth de BoerNieuwe Wereldweg 1011075 MW Amsterdamthe Netherlands

    HierosNaast de bruggen die we met

    Be More en Worldmapping bouwen tussen hier en daar,

    willen we hier in Nederland ook mensen met elkaar verbinden.

    Daarom beginnen we in 2013 met het organiseren van 'missies' voor

    jongeren, om hen op een stoere en uitdagende manier te laten

    kennismaken met maatschappelijke organisaties. Door de straatkrant

    te verkopen samen met daklozen, te koken met asielzoekers of een

    kunstwerk te maken van zwerfafval krijgen jongeren de kans een week lang de held van hun eigen stad te

    zijn. Voor meer informatie, kijk op www.hieros.nl.

    Be More Professional

    Vanaf 2013 kun je als professional met ervaring in jouw vakgebied aan de slag en werken aan cases van sociaal ondernemers in ontwikkelingslanden. Een marketingplan schrijven, helpen

    met een logistiek probleem of een sociaal ondernemer coachen - enkele voorbeelden van mogelijke vacatures voor Be More Professional. Zodra we

    klaar zijn om de eerste matches te maken vind je hier meer over op onze

    website, dus houd het goed in de gaten!

    Nu al aan de slag als ondernemer? Kijk eens naar het project Let Us Work in

    Zuid-Afrika, een organisatie die startende, lokale ondernemers

    begeleidt.

    Be More Inspiratiebrochure | 27

  • Ben je nog geen 18, maar wil je wel weg?

    Regelmatig vertellen vrijwilligers van Be More: Ik heb een fantastische tijd gehad! Alleen... ik wilde dat ik het veel rder had gedaan! Want deze ervaring heeft me gevormd. Andersom horen we steeds vaker van jongeren onder de 18 dat ze iets voor de wereld willen doen, maar zij zijn altijd overal nog te jong voor. Een eye-opening ervaring in het buitenland is jist op deze leeftijd echter van onschatbare waarde. Want terwijl de wereld steeds kleiner wordt, groeit de invloed van internationale ontwikkelingen. De overheid, scholen en ouders vinden het dan ook belangrijk om leerlingen op te leiden tot betrokken wereldburgers.

    Daarom daagt Worldmapping jongeren van 14 t/m 18 jaar uit om hun grenzen te verleggen en hun wereld te vergroten. Ze krijgen de kans om deel te nemen aan leerzame expedities naar ontwikkelingslanden. Deze intensief begeleide groepsreizen draaien om vrijwilligerswerk bij ontwikkelingsprojecten, samenwerken met lokale leeftijdsgenoten en avontuurlijke activiteiten. Worldmappers organiseren bijvoorbeeld een spelletjesmiddag voor weeskinderen, gaan op safari in een wildpark, overnachten bij een gastgezin in een hutje zonder elektriciteit en nog veel meer. Kortom, de meest leuke en nuttige investering in de toekomst van zichzelf n anderen!

    a

    Be More inspiratiebrochure | 28

    Wor

    ldm

    appi

    ng

    www.worldmapping.nl

    Ik zal deze reis nooit vergeten, ik heb dingen meegemaakt en gezien die me altijd bij zullen blijven. Ik heb echt genoten van de gastvrijheid en hartelijkheid van de Malawianen.Dit heeft me de ogen geopend. Twee weken Malawi deed meer met

    me dan ik ooit voor mogelijk heb gehouden. zegt Roger, deelnemer expeditie Malawi

    Worldmapping+ 31 (0) 24 - 8200 347 | [email protected]

    Het is een aanrader om mee op expeditie te gaan. Het gevoel wat je krijgt als je op de projecten bent, is

    onbeschrijfelijk. Als je eenmaal terug bent, is het moeilijk om uit te leggen wat je allemaal hebt

    meegemaakt en wat deze reis met je heeft gedaan. Je moet het gewoon zelf ervaren. Dus ik zou zeggen schrijf je in en ervaar alle onvergetelijke momenten in Afrika!

    Esmee, deelneemster expeditie Uganda,

    Be More inspiratiebrochure | 29

    Uitdagende reizen voor jongeren naar Afrika en Azie

    Wil je je grenzen verleggen en je wereld vergroten

    Waarom op expeditie?

    Jules gaat in 2013 op expeditie naar Malawi: Ik zat eens te denken: Waar heb ik eigenlijk zoveel zin in? En toen ging ik een lijstje maken. Dit kwam er uit:.......

    Be More & Worldmapping

    Worldmapping is ontstaan vanuit Be More, maar opgericht als sociale onderneming. We werken intensief samen aan onze gemeenschappelijke doelen. Tijdens de expedities worden projecten bezocht waar Be More mee samenwerkt en geld dat eventueel wordt ingezameld door jongeren, komt via Be More ten goede aan de lokale organisaties.

    Michel Groenenstijn is onze algemeen directeur. Hij is altijd aan het dromen, over hoe het anders moet en beter kan. Bij Worldmapping en in de wereld. Zelf reisde hij in een paar maanden met een jeep van Nederland naar Zuid-Afrika.

    Een expeditie is...

    Worldmapping is betrouwbaar. Informatie is goed en zorgvuldig. Kinderen zijn in goede

    en veilige handen. Overal komt de betrokkenheid en motivatie van Wordmapping voor Afrika terug, dit

    geeft je als ouder een heel goed gevoel. Ge, vader van een deelneemster expeditie Zuid-Afrika

    ,

    Je kunt op expeditie naar Malawi Uganda Zuid Afrika of Cambodja in de zomer of tijdens andere schoolvakanties Alle periodes en beschikbaarheid vind je op www worldmapping nl

    c ,. .

    -,

    .

    ..

    Jetske van der schaar is onze operationeel directeur. Zij zet wensen om in werkelijkheid. Van Worldmapping en van onze reizigers. Zelf beklom ze Kilimanjaro en schreef ze een boek over vrijwilligerswerk met straatkinderen in Zuid-Afrika (zie pagina 30).

    Sof ie Poorthuis is onze spin in het web en jouw contact-persoon. Van het maken van sponsorbrieven, tot het boeken van de tickets, Sofie heeft antwoord op alle vragen en helpt je overal mee.

    ....

    .......

    een uitdagende reis van ongeveer 15 dagen naar Afrika of Azi speciaal voor 14 t/m 18 jarigen samen met ongeveer 20 andere jongeren en 4 begeleiders vrijwilligerswerk, samenwerken met de lokale bevolking en avontuurlijke activiteiten aan de slag bij 3 tot 4 kleinschalige ontwikkelingsprojecten anderen helpen die het minder goed getroffen hebben nieuwe vrienden maken je onderdompelen in een andere cultuur elke dag een unieke en onvergetelijke belevenis meer leren over jezelf, anderen en de wereld een onvergetelijke ervaring!

    Mensen ontmoeten die helemaal niets hebben, maar toch gelukkig zijn.Nieuwe avonturen beleven.Nieuwe dieren en een andere wereld zien.2 weken lang in een tent slapen.Langer dan 2 uur vliegen.Vrijwilligerswerk doen.Helpen. Niet met geld, maar met daden.

    Kortom: de hele ervaring. Want het gaat niet alleen om de expeditie zelf, maar ook de weg ernaartoe. Ik ben zo blij dat ik dit ga doen. Samen met een vriendin ben ik aan boord gestapt. Samen zijn wij ons aan het voorbereiden. Samen worden we vele levenslessen rijker. IK HEB ER ZON ZIN IN!

    Een expeditie komt in aanmerking als Maatschappelijk Stage of Europese Internationale Orientatie Daarnaast werken we veel samen met middelbare scholen bijvoorbeeeld door het organiseren van een reis op maat

    c.

    ...

    ,

  • Een erg meeslepend verhaal dat me meerdere keren s nachts

    heeft wakker gehouden omdat ik niet kon ophouden met

    lezen. Zeker een aanrader, voor iedereen!

    Marthe

    Een must voor iedere student of vrijwilliger die naar Afrika gaat!

    AfrikaNieuws

    Boekentip:Helden van Zuid-Afrika

    Jetske van der Schaar was nauw betrokken bij de start van Be More en richtte later de organisatie Worldmapping op (lees meer hierover op pagina 28 en 29). Jetske bezocht meerdere projecten in Afrika en ging er zelf aan de slag als vrijwilliger. Over haar ervaringen in Zuid-Afrika schreef ze het indrukwekkende, ontroerende boek Helden van Zuid-Afrika. De opbrengst ervan komt ten goede aan het werk van Be More.

    Iets van de wereld zien was mijn doel, maar ik wilde het niet alleen bij kijken houden. Ik had me voorbereid op het ergste. Maar binnen drie maanden stelde ik mijn wereldbeeld bij. Afrika is niet zielig en vrijwilligerswerk is leuk. Ik werd geconfronteerd met ellende, armoede, ziekte, cultuurverschillen en taalbarrires, maar dat was niet het moeilijkste. Ik had de mensen leren kennen en was van hen gaan houde