Informatiemagazine september-oktober-november 2014

24
Driemaandelijks tijdschrift - Jaargang 13 NUMMER 52 p. 22 informatiemagazine september 2014 ‘Vrienden van de bib’ lanceren zichzelf met tal van activiteiten

description

Het gemeentelijk informatiemagazine voor de maanden september-oktober-november 2014.

Transcript of Informatiemagazine september-oktober-november 2014

Page 1: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

Driemaandelijks tijdschrift - Jaargang 13

NUMMER 52

p. 22

informatiemagazine september 2014

‘Vrienden van de bib’ lanceren zichzelf met tal van activiteiten

Page 2: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

inhoudI N F O R M A T I E M A G A Z I N E S E P T E M B E R 2 0 1 4 | n r 5 2

Een bouwgrond met 20% korting? Grijp je kansIn nauwe samenspraak met het gemeentebestuur en verschillende privé-eigenaars ontwikkelt IOK plannen voor een sociale verkaveling in het verlengde van de Berkvenstraat en de Haakstraat in Achterbos. In totaal komen er volgens de plannen 83 woongelegenheden, waarbij voor 39 sociale kavels de prijzen voor de grond gemiddeld 20% lager liggen dan de marktprijs.

Met een tablet op ontdekking door het Jakob SmitsmuseumWaar vroeger kinderen aan de hand van een doe-boekje het Jakob Smitsmuseum bezochten, ontdekken ze nu met een tablet al spelenderwijs het leven en het werk van Jakob Smits.

RUP Centrum bepaalt visie ontwikkeling centrumgebied Met het RUP Centrum overstijgen we de invalshoek van een individuele bouwaanvraag en starten wevanuit een overkoepelend verhaal ‘in het belang van ’t algemeen’ voor de komende decennia.

‘Vrienden van de bib’ lanceren zichzelf met tal van activiteitenOnze bib mag sinds kort rekenen op de ondersteuning en het enthousiasme van de ‘Vrienden van de bib’. Deze groep georganiseerde vrijwilligers wil met activiteiten extra leven in de bib blazen.

3 Nieuw reservatiesysteem voor- en naschoolse kinderopvang

8 Onze geschiedenis online beschikbaar dankzij Kempense Krantenbank

10 Een dokter van wacht nodig tijdens het weekend of op feestdagen?

12 Nieuwe samenwerkingsinitiatieven tussen privéondernemers en het OCMW

14 Kampt je huurwoning met ernstige gebreken?

15 Gemeentebestuur pakt sluikstorters aan

18 Europese School zoekt gastgezinnen voor leerlingen

20 Molse atleten gaan voor goud in Special Olympics

24 Terugblik

4 16

6 22

Informatiemagazine uitgegeven door gemeentebestuur Mol> Verantwoordelijke uitgever: Hans Schoofs, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol> Info en vragen: communicatiedienst, 014 33 07 11, [email protected]

WWW.GEMEENTEMOL.BE

Fotografie: o.a. Hans Cools, Roger Verdonck

Page 3: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

Stapsgewijze invoering nieuw reservatiesysteem voor- en naschoolse kinderopvang

Meer info: buitenschoolse kinderopvang, 014 33 05 30, [email protected]

✓ Opvang van 1 september tot 1 oktober

We vragen alle ouders om zo gericht mogelijk de plaatsen te reserveren én te annuleren. Kinderen die niet op de lijst staan zullen we nog wél opvangen. De ouders krijgen in dat geval een rode kaart om hen te verwittigen dat dit in de toekomst niet langer kan. We werken nog niet met de jokers en de annuleringsbijdragen.

3

Jokers en annuleringsbijdragen?Beide elementen maken deel uit van het nieuwe reglement voor het reservatiesysteem. Alle informatie vind je op www.gemeentemol.be/inschrijvingenbko.

Heb je nog geen gebruikersnaam en paswoord? Contacteer dan zo snel mogelijk de dienst buitenschoolse kinderopvang om alles in orde te maken.

De invoering van het nieuwe reservatiesysteem gebeurt stapsgewijs zodat alle ouders de kans krijgen te wennen aan de nieuwe regels en afspraken.

✓ Opvang van 1 oktober tot 31 december

We vangen alleen nog de kinderen op die zijn ingeschreven. Ook de kinderen op de wachtlijsten vangen we ’s ochtends op of nemen we na schooltijd mee aan de schoolpoort. Ouders moeten dus het systeem gebruiken.

Kinderen die niet zijn ingeschreven, worden niet opgevangen. Het systeem van de jokers en de annuleringsbijdragen treedt ook in deze fase nog niet in werking.

✓ Vanaf 1 januari 2015

De volledige reglementering wordt toegepast. Alleen kinderen die een vrije plaats gereser-veerd hebben, vangen we op.

Jokers worden afgetrokken wanneer je een gereserveerde plaats ongebruikt laat zonder annulering. Verder rekenen we vanaf dan de voorziene annuleringsbijdragen aan.

Het nieuwe online reservatiesysteem voor de voor- en naschoolse kinderopvang trad in werking op maandag 1 september. Ouders konden voor de eerste schoolweek inschrijven vanaf eind juni. De invoering verloopt de komende maanden gefaseerd, zodat iedereen de kans krijgt om aan het systeem te wennen.

Page 4: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

4 informatiemagazine september 2014

IOK ontwikkelt in opdracht van gemeentebestuur verkaveling met sociale bouwgronden

Een bouwgrond met20% korting? Grijp je kans

In nauwe samenspraak met het gemeentebestuur en verschillende privé-eigenaars ontwikkelt IOK plannen voor een sociale verkaveling in het verlengde van de Berkvenstraat en de Haaksstraat in Achterbos. In totaal komen er volgens de plannen 83 woongelegenheden, waarbij voor 39 sociale kavels de prijzen voor de grond gemiddeld 20% lager liggen dan de marktprijs. Om een sociale kavel aan te kopen, geldt een voorrangsregeling voor inwoners van onze gemeente én gezinnen met kinderen. Vooraleer de verkaveling effectief gerealiseerd kan worden, moeten de nodige vergunningen verleend worden.

Betaalbaar wonen staat hoog op de agenda van het gemeentebestuur. Grond aankopen en een eigen woning bouwen, is door de dure grondprijzen niet voor iedereen weggelegd. Om deze verkaveling te realiseren, bundelt het gemeentebestuur de krachten met verschillende privé-eigenaars. IOK coördineert het volledige project.

Verschillende soorten woningenWe spreken hier niet over een verkaveling met allemaal dezelfde type woningen. De gronden worden verkocht, waarna de nieuwe eigenaar er zijn eigen woning mag realiseren binnen de stedenbouwkundige voorschriften die voor de verschillende percelen gelden. Zo worden er tien loten gecreëerd voor gegroepeerde woningen (twee blokken van 5 woningen), 54 loten voor halfopen bebouwing en één lot voor een vrijstaande woning.

Daarnaast komt er nog één of meerdere gebouwen met in totaal twaalf sociale woningen. Dit deel van het project wordt gerealiseerd door de Molse Bouwmaatschappij. Verder omvat de verkaveling ook nog een bouwproject van zes woningen, te realiseren door een private projectontwikkelaar. De verkaveling telt een drietal groenzones, waarbij op één centraal gelegen groenzone van 2 200 m² een ingerichte speelzone wordt voorzien.

20% kortingVan de in totaal 83 woningen worden 39 individuele percelen door IOK aangeboden tegen een lagere kostprijs. Gemiddeld ligt deze prijs tot 20 procent lager dan wat je op de markt zou betalen. De definitieve prijzen worden vastgelegd wanneer alle kosten voor het realiseren van de verkaveling bekend zijn. In ruil voor deze lagere prijs heb je als koper wel de verplichting om binnen de vier jaar een woning te bouwen én er tien jaar te blijven wonen. Deze verplichting geldt uiteraard alleen voor de sociale kavels en niet voor de kavels die eventuele privé-eigenaars verkopen.

Nog geen vergunningenInmiddels zijn de procedures voor het aanvragen van de verkavelingsvergunning gestart. Hiervoor volgt nog een openbaar onderzoek. Tijdens dit onderzoek krijgt iedereen de kans om een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen tegen de plannen. De toewijzing van de sociale kavels gebeurt via loting. Iedereen die in aanmerking komt, kan zich inschrijven. De volgorde van inschrijving speelt geen rol. Ook je inkomen is daarvoor niet bepalend. Wel moet je uiteraard over de nodige financiële middelen beschikken of een lening krijgen van de bank om je project te realiseren. Pas wanneer alle vergunningen rond zijn, kan je inschrijven om kans te maken op een kavel.

Page 5: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

5

Wie kan een sociale kavel kopen?

✓ Je moet je tijdig inschrijven. Verdere informatie over deze data volgt nog. De volgorde van inschrijving speelt geen rol.

✓ Je moet minimum 18 jaar oud zijn.

Hoe verlopen de toewijzingen? De toewijzingen verlopen via loting. Wel gelden er voorrangsregels. Alle kandidaten worden afhankelijk van hun persoonlijke situatie in een ‘categorie’ ingedeeld.

1. Inwoners die al vijf jaar in Mol wonen of van de laatste tien jaar vijf jaar in Mol gewoond hebben

1. Mensen met een handicap: voorrang voor twee kavels 2. Gezinnen zonder eigendom A. Gezinnen met kinderen in dalend aantal. Per aantal kinderen wordt

één categorie gevormd. Er wordt het eerst geloot uit de categorie met de meeste kinderen.

B. Gezinnen zonder kinderen.

3. Gezinnen met eigendom A. Gezinnen met kinderen in dalend aantal. Per aantal kinderen wordt

één categorie gevormd. Er wordt het eerst geloot uit de categorie met de meeste kinderen.

B. Gezinnen zonder kinderen.

2. Mensen die niet in Mol wonen of van de laatste tien jaar geen vijf jaar in Mol gewoond hebben.

1. Mensen met een handicap: voorrang voor twee kavels 2. Gezinnen zonder eigendom A. Gezinnen met kinderen in dalend aantal. Per aantal kinderen wordt

één categorie gevormd. Er wordt het eerst geloot uit de categorie met de meeste kinderen.

B. Gezinnen zonder kinderen.

3. Gezinnen met eigendom A. Gezinnen met kinderen in dalend aantal. Per aantal kinderen wordt

één categorie gevormd. Er wordt het eerst geloot uit de categorie met de meeste kinderen.

B. Gezinnen zonder kinderen.

Gezinnen met eigendom verplichten zichzelf om hun bestaande eigendom of woning binnen de vijf jaar van de hand doen. Daarnaast moet je als eigenaar jonger zijn dan 35 jaar en mag je maximum 8 jaar een eigendom hebben.

Als je wilt kopen, moet je persoonlijk aanwezig zijn tijdens de loting zodat je meteen de gewenste kavel kan uitkiezen en een aankoopbelofte kunt ondertekenen. Wanneer er meer kandidaten zijn dan kavels, worden er enkele reservekandidaten verloot.

Interesse? Je kan nog niet definitief inschrijven als kandidaat. Wel kan je bij IOK je interesse bekendmaken. Je krijgt dan van IOK een mail wanneer de inschrijvingen effectief starten.

Meer info: IOK, 014 56 27 67, [email protected]

Page 6: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

informatiemagazine september 20146

We spelen het spel per twee. Elk duo krijgt een tablet. Eerst mogen we een eigen figuurtje ontwerpen dat ons door het spel zal leiden. Tof hé!

Met een tablet op ontdekking door het Jakob Smitsmuseum

Vierde leerjaar Klim-Op: “Het was keiplezant!”Kinderen worden tegenwoordig met één vinger aan de tablet geboren. Het Jakob Smitsmuseum zag hierin een mooie kans en lanceert daarom op 1 oktober een gloednieuw digitaal ontdekkingsspel. Waar vroeger kinderen aan de hand van een doe-boekje het museum bezochten, ontdekken ze nu met een tablet al spelenderwijs het leven en het werk van Jakob Smits. Het vierde leerjaar van de gemeentelijke basisschool Klim-Op uit Ginderbuiten mocht het spel alvast een keertje uittesten. Aan het einde was iedereen het erover eens: “Het was keiplezant!”

Gewapend met een tablet trekken we daarna op speurtocht door het museum. Telkens gaan we op zoek naar een detail in een schilderij. Eenmaal het juiste schilderij gevonden, scannen we het met onze tablet en krijgen we een opdracht.

Aan het schilderij van Kobe, de zoon van Jakob Smits, slaan we aan het puzzelen. We draaien de puzzelstukjes in de juiste richting door erop te tikken en bekomen zo het volledige schilderij.

Nu is het even goed opletten. We vergelijken een schilderij met dat van op onze tablet en vinden zo de vier fouten.

Page 7: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

7

Vierde leerjaar Klim-Op: “Het was keiplezant!”

PraktischVanaf 1 oktober is het spel klaar om gespeeld te worden.

Wie: Kinderen van 9 tot en met 11 jaar, individueel, per twee of in groepWanneer: Tijdens openingsuren Jakob Smitsmuseum, voor groepen ook mogelijk na afspraakKostprijs: Huur tablet 1 euro, toegang museum gratis voor kinderen jonger dan 12 jaarReserveren: Groepen moeten vooraf reserveren. Er zijn zestien tablets beschikbaar.Spelregels: Je mag niet lopen in het museum of de kunstwerken aanraken.

Touchscreens voor volwassenenVolwassenen zijn dan wel niet met een tablet in de hand geboren, toch vormen digitale toepassingen ook voor hen een uitstekende manier om kennis te maken met het verhaal rond Smits en de collectie van het Jakob Smitsmuseum. Vanaf 1 oktober vind je in het museum twee touchscreens met daarop heel wat info over het leven en werk van Jakob Smits en de Molse school.

Nieuwe websiteEind september lanceert het Jakob Smitsmuseum een nieuwe website met een frisse moderne look. Neem zeker eens een kijkje via www.jakobsmits.be.

Het museum wil een plan!Het Jakob Smitsmuseum werkt momenteel aan een nieuw beleidsplan voor de volgende jaren. Tegelijkertijd wil het

museum ook een langetermijnvisie ontwikkelen. Waar willen we naartoe met het Jakob Smitsmuseum? Welke rol kan en moet het museum vervullen op maatschappelijk gebied? Waar willen we staan in 2025? Door middel van een aantal bevragingen proberen we hier zicht op te krijgen.

Meer info: Jakob Smitsmuseum, Sluis 155a, 014 31 74 35, [email protected], www.jakobsmits.be

De ene opdracht is al wat moeilijker dan de andere: we lossen meerkeuzevragen op, zoeken details in schilderijen, kleuren een schilderij in, … Hebben we de opdracht goed volbracht, dan geeft de tablet een groen vinkje. Geeft de tablet een rood kruis, dan proberen we het opnieuw.

We eindigen het spel aan een touchscreen waar we een eigen ‘Jakob Smits’-schilderij mogen ontwerpen. Achteraf kunnen we ons kunstwerk thuis bekijken op de website van het museum. Echt cool!

Page 8: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

8 informatiemagazine september 2014

De geschiedenis van onze regio online beschikbaar dankzij Kempense Krantenbank

“Met een paar muisklikken 134 jaar terug in de tijd”Het nieuws uit onze gemeente anno 1880 ligt vanaf december voor iedereen binnen handbereik. Krantenartikels uit regionale weekbladen katapulteren je terug in de tijd. Alle regionale pers uit Mol en omstreken vanaf de jaren 1880 tot aan het begin van WOII raadpleeg je na de lancering eind november gratis op www.kempensekranten.be. “We zijn enorm blij dat dit stukje lokale geschiedenis vereeuwigd is”, glundert Luc De Boulle, vaste klant bij het archief van Mol. De Krantenbank is een initiatief van de erfgoedcel k.ERF.

Tot in de jaren ’30 waren regionale weekbladen de belangrijkste informatiebron voor de doorsnee burger. De bladen hadden dan ook een enorme invloed op de publieke opinie in de streek. Radio en televisie waren er nog niet en grote landelijke dagbladen werden enkel door rijke mensen gekocht. Het liberale en relatief neutrale ‘Annoncenblad van Moll’ en de Katholieke ‘Gazet van Moll’ concurreerden hevig om de aandacht van onze inwoners.

Het Annoncenblad van Moll en omliggende dorpenVanaf 1878 verscheen in onze gemeente het ‘Annoncenblad van Moll’. Norbert Havermans was de drukker en uitgever. Het weekblad beantwoordde aan de noden van de volksmens. Dat bewijst de succesvolle oplage van 1 500 exemplaren per week. Het blad bracht landelijk nieuws over misdaden, verkopingen en annonces, prijzen,… uit onze gemeente en omstreken. Daarnaast was er een massa lokaal nieuws. De uitgever schreef zelf artikels over plaatselijke gebeurtenissen. Hij nam ook moorden en sensatieartikels over uit de nationale pers. Politieke stellingen bleven achterwege.

Gazet van MollPastoor Cuypers begreep dat de weekbladpers de publieke opinie voor een groot deel begon te vormen. Samen met baron Karel de Broqueville en dokter Dijckmans stichtte hij in 1884 het katholieke weekblad ‘Gazet van Moll’. De Gazet volgde de stappen van de Broqueville op de voet en liet het niet na om een katholieke stempel te drukken op het nieuws. De krant hanteerde de stelling ‘Liever de pen kapot dan medeburgers kwetsen’ maar gebruikte in praktijk een scherpe politieke pen.

Ook de ‘Gazet van Moll’ was succesvol met zo’n 1 150 kopers per editie. De Gazet had verschillende uitgevers maar werd uiteindelijk gedrukt door de familie Van Beckhoven in de Graaf de Broquevillestraat.

Drukkerij Havermans – later Eysermans-Swerts. Norbert Havermans en zijn zoon Jules staan beiden links van de deur.

Hoofding van ‘Het Annoncenblad’ uit 1880.

Page 9: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

www.gemeentemol.be 9

Een weekblad van toen…• Kosttein18890,5 centiemen. • Bestonduitvier pagina’s.• Bevatte veel praktische informatie zoals prijzen van boter, eieren, vee, trein- enspoorroosters, oproepen voor legerdiensten, programmatie van filmzalen, data vankermissenenfeesten,…

• Bracht weken na elkaar dezelfde aankondigingenvoormarkten,feesten,processies,…• Bevatteveeladvertentiesvoorlokalehandelszaken.• Gafelkeweekeenstukjeuiteenvervolgverhaal.• Bestondvoornamelijkuittekst methiereendaareenkleinetekeningofillustratie.

Raadpleeg de kranten gratis van bij je thuisOp zoek naar de geschiedenis van je vereniging? Benieuwd naar informatie over je familie en voorouders? Vanaf december is deze informatie met www.kempensekranten.be van bij je thuis binnen handbereik. Verdere informatie over de precieze lanceerdatum volgt nog. Dankzij deze databank wordt oude kranten inkijken kinderspel. Het enige wat je nodig hebt is een computer en een internetverbinding. Je vindt er weekbladen vanaf 1880 tot 1945 terug. Voor de meer recente bladen kan je terecht in documentatiecentra en archieven.

“Mol mag terecht trots zijn op dit stukje digitale geschiedenis”

“In onze gemeente kan je al langer oude kranten bekijken op het archief. Dat je dit binnenkort van thuis uit kan én dat je er alle Kempense weekbladen kan raadplegen, maakt het nog interessanter!” vindt Luc De Boulle. “Ik zoek regelmatig iets op. Ik ontdekte er leuke weetjes over mijn familie. Mijn overgrootvader ving bijvoorbeeld ooit een otter aan de watermolen. Toen ik dit aan mijn vader vertelde, volgde er een heel verhaal. Het opgezette dier had blijkbaar jaren op de schouw van

mijn overgrootouders gestaan”, grinnikt Luc. Naast familieweetjes ontdek je ook hoe het er sociaal aan toe ging. “Zo vind je tijdens WO I veel berichten over diefstallen. Je leidt eruit af dat de mensen echt honger leden. De diefstallen worden tot in detail omschreven wat grappige verhaaltjes oplevert”, vertelt hij.

Doe mee en win!Surf na de lancering naar www.kempensekranten.be, beantwoord deze vraag en maak kans op een cadeaubon van 20 euro!De wedstrijd loopt tot een maand na de lancering.

In de jaren ’30 vond de beroemde Bennett-luchtballonrace plaats. Een groot spektakel in die tijd. De kranten berichtten er uitgebreid over. Welke ploeg stortte neer op Mols grondgebied? Wat veroorzaakte de crash?

Schiftingsvraag: hoeveel lezers zullen deze vraag juist beantwoorden?

Stuur je antwoord naar [email protected].

Meer info: dienst erfgoed, 014 33 09 70, [email protected]

Knipsels uit de Gazet van Moll geven een idee van het soort nieuws dat het weekblad bracht anno 1884.

Luc De Boulle, vaste klant bij het gemeentelijk archief: “De artikels uit de oude kranten geven je een mooi beeld van het leven van toen.”

Page 10: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

informatiemagazine september 201410

Bel de huisartsenwachtpost op 014 22 22 00Een dokter van wacht nodig tijdens het weekend of op feestdagen?

Begin juni opende op de Molseweg 204 in Geel een huisartsenwachtpost. Heb je tijdens het weekend of op een feestdag een dokter van wacht nodig? Bel dan voortaan 014 22 22 00 en maak zo een afspraak. De dokter van wacht verzorgt je dan in de wachtpost op het afgesproken tijdstip.

De huisartsenwachtdienst op weekends en feestdagen wordt gemeenschappelijk georganiseerd voor de hele Zuiderkempen. Hieronder vallen de gemeenten Mol, Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Kasterlee, Laakdal, Lille/Poederlee, Meerhout, Olen, Pulle/Pulderbos, Vorselaar en Westerlo.

Voor een afspraak met de dokter van wacht bellen patiënten naar 014 22 22 00. De patiënt wordt doorverwezen, afhankelijk van zijn woonplaats, naar één van de drie wachtposten in Geel, Herentals of Westerlo. Voor inwoners van Mol is dit de wachtpost van Geel.

Eén van de artsen die dienst doet in de wachtpost van Geel is dokter Ives Delespaul.

Waarom een wachtpost?Ives Delespaul: “Door de vergrijzing van de artsenpopulatie en de dalende instroom en vroegtijdige uitstroom van jonge huisartsen, daalt het aantal artsen die deelnemen aan de wachtdienst. Hierdoor neemt het aantal wachten per arts per jaar toe. Wachtposten moeten in de toekomst de continuïteit en de kwaliteit blijven garanderen.”

Waar dient de wachtpost voor?Ives Delespaul: “In de wachtpost behandelen we problemen die niet kunnen wachten tot na het weekend én niet levensbedreigend zijn. Bijvoorbeeld kleine wondjes die moeten genaaid worden, een allergische reactie of een kind met hoge koorts. Ook wie plots ziek wordt en niet kan gaan werken, helpen we in de wachtpost graag verder.”

Waar dient de wachtpost niet voor?Ives Delespaul: “De wachtpost dient niet voor zaken die tot na het weekend kunnen uitgesteld worden of al weken bezig zijn. Ook voor het verlengen van chronische medicatie of het aanvragen van sportattesten kom je niet naar de wachtpost. Het is zeker niet de

bedoeling dat je naar de wachtpost komt omdat je door de week geen tijd hebt om naar je huisarts te gaan.”

Wat zijn de voordelen van een wachtpost?Ives Delespaul: “Een belangrijk voordeel is de vaste locatie. Mensen hoeven niet meer te zoeken naar de dokter van wacht en waar zijn praktijk ligt. De wachtpost is bovendien goed uitgerust en heel herkenbaar, ook voor wie niet uit de buurt komt zoals toeristen.

Verder kost een raadpleging in de wachtpost heel wat minder aan de gemeenschap dan bij de spoeddienst in het ziekenhuis, want nog al te vaak gaan mensen naar de spoeddienst met banale zaken die er niet thuishoren. Dit bemoeilijkt de werking van de spoed en brengt de snelle dienstverlening in het gedrang. De spoeddienst is er in de eerste plaats voor acute levensbedreigende problemen en ongelukken met ernstige letsels.”

Een raadpleging in de wachtpost is goedkoper voor de gemeenschap dan bij de spoeddienst.

De huisbezoeken gebeuren met een herkenbare wagen.

De huisartsenwachtpost ligt op de weg van Mol naar Geel, aan het begin van de ring van Mol.

Page 11: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

www.gemeentemol.be 11

Bel de huisartsenwachtpost op 014 22 22 00

Meer info: [email protected], www.wachtpostzuiderkempen.be

In de praktijk

1. Heb je tijdens het weekend of op een feestdag een medisch probleem dat onmogelijk kan wachten tot na het weekend of de feestdag?Dan is de wachtpost bereikbaar:• vrijdag vanaf 19 uur tot maandag 8 uur• op feestdagen vanaf 19 uur de avond voor de feestdag tot 8 uur de

ochtend na de feestdag

2. Bel naar 014 22 22 00.Kom niet spontaan naar de wachtpost, maar bel altijd eerst voor een afspraak. Zo voorkom je lange wachttijden. Ook als je twijfelt over de hoogdringendheid, bel je best naar dit nummer. Wanneer nodig krijg je een dokter aan de lijn die luistert naar jouw medische klachten. Hij adviseert je om langs te komen of nog te wachten.

3. Je krijgt een afspraak in de wachtpost.De telefonische onthaalmedewerker vertelt je op welk uur je verwacht wordt. Ben je te ziek, hoogbejaard of heb je een beperking, dan is een huisbezoek altijd mogelijk. De arts komt dan samen met een chauffeur in een herkenbare wagen ter plaatse.

4. Wat neem je zeker mee naar de huisartsenwachtpost?• Identiteitskaart• SIS-kaart• Kleefbriefje van de mutualiteit• Eventueel lijst van de geneesmiddelen die je gewoonlijk inneemt

5. Je komt op het afgesproken tijdstip naar de wachtpost.De aanwezige arts onderzoekt je en stelt een diagnose. Indien nodig krijg je een voorschrift mee voor de apotheek en/of verwijst hij je door naar een ziekenhuis voor verder onderzoek. Je kiest zelf welk ziekenhuis dit wordt.

6. Je betaalt de geleverde prestatie, liefst via bancontact.De wachtpost werkt met het derde betalersysteem. Dit betekent dat je enkel het remgeld betaalt. Voor een gewone raadpleging is dit 6 euro, wie een Omnio-statuut heeft, betaalt 1,5 euro. Een huisbezoek overdag kost 19 euro (5 euro Omnio-statuut), ’s nachts betaal je 29 euro (7 euro Omnio-statuut).

7. Je huisarts ontvangt een elektronisch verslag van de raadpleging.Op deze manier blijft jouw globaal medisch dossier volledig. Jouw huisarts is op de hoogte van jouw medische ontwikkelingen en zet, wanneer nodig, de behandeling verder.

Wat op weekdagen na 19 uur?Bel je huisarts. Zijn antwoordapparaat verwijst je door naar de arts van wacht. Of bel tussen 19 uur ’s avonds en 8 uur ’s morgens rechtstreeks de wachtdienst van de huisartsenpraktijk: • Inwoners Mol overige gehuchten bellen: 014 31 39 00• Inwoners Wezel en Rauw bellen: 011 40 31 84

Vanaf oktober zal de huisarts van wacht ook in de week ’s nachts bereikbaar zijn op het nieuwe nummer 014 22 22 00.

Tip! Nummers voorprogrammerenProgrammeer vooraf de twee telefoonnummers (wachtdienst weekend en wachtdienst door de week) in je gsm of telefoon. Altijd handig als je ze eens dringend nodig hebt.

Huisartsenwachtpost GeelMolseweg 4 2440 GeelTel. 014 22 22 00

De parking en de ingang zijn gelegen achteraan het gebouw. Je rijdt de parking op via de poort aan de kant van Mol en verlaat deze via de poort aan de kant van Geel. Er is een toegang voorzien voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. De toegang aan de voorkant is bestemd voor de hulpdiensten.

Parking en ingang zijn gelegen achteraan het gebouw.

Page 12: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

informatiemagazine september 20141212

“Ik doe dit voor mijn kinderen” Nieuwe samenwerkingsinitiatieven tussen privéondernemers en het OCMW

’s Morgens vier kinderen klaarmaken, naar school brengen en dan zelf van Mol naar Geel met de auto. Daar twee jobs combineren – halftijds in de poetsploeg en halftijds in de keukenploeg. En ’s avonds weer terug, kinderen ophalen, eten koken, huiswerk maken, kinderen slapen leggen, huishouden doen, administratie en gaan slapen. Elke werkdag werkt de alleenstaande Agnes hard voor haar toekomst en dat van haar gezin.

Agnes werkt als ‘werknemer artikel 60§7’ in een privébedrijf. Artikel 60§7 is een statuut dat je krijgt als je recht hebt op een leefloon of steun gelijk aan het leefloon en een leertraject volgt. In dit statuut krijg je de kans om te werken in een tijdelijk contract. Op deze manier doe je werkervaring op en vergroot je je kans op de arbeidsmarkt en open je terug rechten op sociale zekerheid.

Agnes is een alleenstaande moeder met vier kinderen van 4, 8, 14 en 16 jaar. Zij had al een parttime contract bij het woonzorgcentrum Armonea nv Home Laarsveld in Geel. Maar dit was niet voldoende om voor haar vier kinderen te zorgen en in regel te zijn met de sociale zekerheid zoals werkloosheidsuitkering, ziekte-uitkering, … Haar werkgever zocht mee naar een oplossing, maar kon haar geen voltijds contract bieden omdat daar geen budget voor was. Agnes besprak dit probleem met haar activeringsbegeleider op het OCMW. Deze nam contact op met de directeur van Home Laarsveld en

besprak de mogelijkheden van een bijkomend contract via artikel 60§7.

Het duurde enkele maanden om de nodige afspraken en contracten te maken en dan kon Agnes eindelijk starten. Ze had al een halftijds contract bij de poetsploeg vanuit het woonzorgcentrum zelf, nu kreeg ze bijkomend een halftijds contract via het OCMW bij de keukenploeg. Op deze manier is ze voltijds aan het werk. In het extra contract helpt ze in de keuken met boterhammen maken voor de bewoners, groenten snijden voor de soep, maar ook het bedelen van het eten bij de bewoners, … De keuze voor de keuken was

Agnes Vanderbiesen: “Ik ben heel blij met deze kans.”een goede match. In de keukenploeg was er nood aan een extra medewerker en Agnes heeft een opleiding grootkeuken gehad. Ondertussen ontdekte Agnes dat het werken in een keuken haar echt ligt.

Agnes ervaart de tewerkstelling als positief: “Alles verloopt vlot, ik heb fijne collega’s en een goede ondersteuning van de werkvloerbegeleider. Ik hou van mijn werk en ik geraak ondertussen ook weer in orde met mijn papieren. ”Inmiddels zijn de eerste drie maanden van haar contract voorbij en kreeg ze een verlenging.

Dit heb ik altijd al willen doen.

Onze werknemers zijn belangrijk voor ons.

Page 13: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

www.gemeentemol.be 13

Robert Zoons is directeur van woonzorgcentrum Armonea nv Home Laarsveld in Geel. Voor hem staan zijn bewoners en werknemers centraal. Daarom stond hij er onmiddellijk voor open om Agnes tewerk te stellen als artikel 60§7. Hij stelde het concept voor bij de directie van de groep Armonea nv, waarvan Home Laarsveld een onderdeel is. Vandaag is hij heel tevreden met de keuze om Agnes deze kans te geven.

“Het voordeel voor ons is dat we een extra werkkracht tewerkstellen zonder de volledige loonkost te betalen. Ook helpen we dankzij dit systeem Agnes om weer in orde te komen met haar sociale zekerheid en kan ze bij ons blijven werken. Anders had ze een andere job moeten zoeken om voltijds aan de slag te gaan en waren we haar kwijt geweest.”

Op de vraag of hij in de toekomst nog gebruik wil maken van dit systeem, antwoordt hij: “Absoluut, het systeem op zich heeft mij overtuigd. Iedereen verdient een kans om ons tijdens een kennismakingsgesprek te overtuigen. Agnes heeft haar kans met beide handen gegrepen.”

Robert Zoons: “Positief verhaal is verdienste van Agnes.”

Meer info: OCMW, dienst activering, 014 33 15 52 of [email protected]

Geef jij ook iemand een kans?Elke privéonderneming kan een artikel 60§7 in dienst nemen. Tot vandaag stelde de dienst activering vooral keukenpersoneel, logistiek medewerkers en administratieve krachten tewerk bij KMO’s.

Het voordeel voor je bedrijf is dat je voor een voltijdse medewerker slechts een forfaitair bedrag van 1 250 euro betaalt per maand. Hiermee is het volledige loon gedekt. Ook kan je opleidings- en omkaderingspremies ontvangen tot 250 euro per maand gedurende twaalf maanden voor een voltijdse medewerker.

Het voordeel voor de werkzoekende is dat deze ervaringen op doet en zo meer kansen krijgt op de arbeidsmarkt. Ook opent deze tewerkstelling terug rechten in de sociale zekerheid.

Er bestaat ook een kortdurend traject werkplekleren waarmee je werknemers artikel 60§7 gratis tewerkstelt. Dit zijn leerervaringen (stages) van maximaal één maand waarbij de werknemers proeven van een job in de privésector. Werkplekleren verkleint zo de overgang van het contract artikel 60§7 naar een reguliere tewerkstelling.

Interesse? Voor meer info neem contact op met de dienst activering op het telefoonnummer: 014 33 15 52 of via [email protected].

“Dankzij artikel 60§7 kan Agnes fulltime bij ons werken.”

Page 14: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

informatiemagazine september 201414

Wat bij een verklaring van onbewoonbaarheid of ongeschiktheid?Na het onderzoek van de woning stelt de controleur een advies op en bezorgt dat aan de burgemeester. Als het advies ‘ongeschikt of onbewoonbaar’ luidt, nodigt de burgemeester de huurder en verhuurder uit op een gesprek. Op dit gesprek kunnen bijvoorbeeld afspraken gemaakt worden om de gebreken op te lossen. De burgemeester geeft de nodige tijd om de werken uit te voeren.

Wanneer de gebreken niet tijdig kunnen opgelost worden, neemt uiteindelijk de burgemeester een beslissing. Deze procedure neemt meerdere maanden in beslag.

✓ HeffingAls de woning ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard wordt, komt ze terecht op de inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen. Deze inventaris wordt beheerd door Wonen Vlaanderen. De woningen die op de inventaris ongeschikt/onbewoonbaar en/of verwaarloosd voorkomen worden na één jaar met een jaarlijkse heffing belast, te betalen door de eigenaar.

✓ Verhuring is strafbaarIndien een huurwoning die dient als hoofdverblijfplaats ongeschikt, onbewoonbaar of overbewoond wordt verklaard, vervalt het conformiteitsattest. De verhuring van de woning wordt vanaf dat ogenblik strafbaar gesteld ongeacht de ouderdom van de woning.

✓ Geen voorrang sociale huurwoningIndien de burgemeester de woning onbewoonbaar of overbewoond verklaart, moet de bewoning worden stopgezet binnen een vooropgestelde termijn. De bewoners moeten vervolgens zelf op zoek gaan naar een nieuwe verblijfplaats. Wanneer dit niet lukt, zal in samenwerking met het OCMW worden gezocht naar een tijdelijke noodoplossing. Dit kan een doorgangswoning zijn, een noodwoning,…. Het onbewoonbaar verklaren van de woning geeft geen voorrang voor een sociale huurwoning.

Kampt je huurwoning met ernstige gebreken?

Meer info: dienst ruimtelijke ordening, 014 33 08 30, [email protected]

Hoe een aanvraag indienen? Het aanvraagdossier bevat een duidelijke omschrijving van de gebreken en moet gestaafd zijn met foto’s. Vergeet niet dat je als belanghebbende – dit kan een huurder, een buur, …. zijn - eerst en vooral verplicht bent eventuele gebreken aan de woning te melden aan de eigenaar. Doe dit met een aangetekende brief. Zo heb je een bewijs dat je het gebrek tijdig gemeld hebt. Pas wanneer de eigenaar geen gevolg geeft aan de vraag om te herstellen, zal het dossier overgemaakt worden aan Wonen Vlaanderen.

Voldoet jouw huurwoning niet aan de minimale kwaliteitsnormen? Dan kan je bij onze dienst ruimtelijke ordening een aanvraag indienen om ze ongeschikt of onbewoonbaar te laten verklaren. Als het gemeentebestuur jouw verzoek terecht vindt, dan spreekt ze Wonen Vlaanderen aan. Een controleur onderzoekt je woning vervolgens op eventuele gebreken. In tegenstelling tot wat sommige huurders denken geeft een onbewoonbaarheidsverklaring geen voorrang voor een sociale woning.

Hoe verloopt een controle?De controleur van Wonen Vlaanderen maakt na het onderzoek van de woning een technisch verslag op. De gebreken aan een woning worden opgedeeld in twee categorieën: zware en lichte gebreken.

Eén zwaar gebrek is al voldoende om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren. Voorbeelden van zware gebreken zijn ernstige risico’s op elektrocutie, brand, ontploffingsgevaar en CO-vergiftiging,....

Lichte gebreken spelen mee in de eindbeoordeling, maar zijn op zich niet voldoende om een woning ongeschikt te verklaren. Dat kan pas wanneer ze samen met andere gebreken voorkomen. Voorbeelden van lichte gebreken zijn beperkte vochtschade, verweerde ramen en deuren, onvoldoende verluchting en beschadigingen aan pleisterwerk,....

Page 15: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

15

Hou jij mee een oogje in het zeil?Gemeentebestuur pakt sluikstorten snel aan

Je afval dumpen in de natuur in plaats van het naar het containerpark te brengen of mee te geven met de vaste ophaalrondes. Enkele asociale boosdoeners verknallen de mooiste plekjes in onze gemeente. Wanneer een sluikstorter geïdentificeerd of betrapt wordt, wacht een gepeperde rekening. Om de pakkans zo hoog mogelijk te maken, roepen we je op mee een oogje in het zeil te houden.

Om mensen bewust te maken van de problematiek van het sluikstorten en te wijzen op risicovolle locaties, plaatsen we binnenkort overal een informatiebord waar onlangs een sluikstort werd opgeruimd. Dit bord blijft één maand staan.

Bijna dagelijks meldingenBij onze milieudienst lopen bijna dagelijks meldingen binnen van sluikstorten. Aan elke melding geven we zo snel mogelijk gevolg. Zo blijft de overlast voor de buurtbewoners tot een minimum beperkt. Want waar afval ligt, wordt afval bijgestort.

Waarom toch?Naast de vele vuilniszakken met restafval die onze medewerkers opruimen, vinden we vaak ook afgedankte elektrische toestellen zoals koelkasten, microgolfovens, diepvriezers,… Onbegrijpelijk want deze fracties zijn gratis af te leveren in de twee containerparken in onze gemeente. Sluikstorters gebruiken dikwijls het excuus dat afval duur is. Dat klopt, vooral voor de gemeentekas. De totale kosten voor de afvalophaling en -verwerking liggen veel hoger dan wat je als burger effectief betaalt. Zelfs na de recente tariefverhogingen blijft Mol één van de goedkoopste afvalgemeentes van de regio.

✓ Zie je iemand sluikstorten? Bel dan meteen de politie via 014 33 37 00. Probeer de nummerplaat te onthouden.

✓ Stel je een sluikstort vast, maar de dader is al verdwenen? Meld het aan het gemeentebestuur. Wij ruimen alles zo snel mogelijk op. Gebruik voor je melding het online formulier op www.gemeentemol.be. Je kan ook bellen naar 014 33 07 11.

Wat riskeren daders?

Mogelijks krijgen ze een dubbele factuur. Enerzijds een GAS-boete, op basis van een proces-verbaal opgemaakt door de politie. Anderzijds rekent het gemeentebestuur de kosten voor het opruimen aan. Bij dit laatste kan de kostprijs oplopen tot 620 euro.

Snel opruimenOm je de ernst te laten zien van het probleem, plaatsen we binnenkort werfborden op de plaatsen waar onze medewerkers een sluikstort opruimden. Enerzijds om buurtbewoners en passanten te vragen een extra oogje in het zeil te houden. Anderzijds om potentiële overtreders af te schrikken door op het bord de maximum geldboete te vermelden die ze bij betrapping moeten betalen.

Verschil met zwerfvuilEr is een wezenlijk verschil tussen zwerfvuil en sluikstorten. Bij zwerfvuil gaat het om (snoep)papiertjes, lege flesjes, brikjes,… die je in de bermen vindt. Ook zeer storend, vooral te wijten aan gemakzucht. Bij een sluikstort dumpen daders bewust afval op een afgelegen plaats. Dit getuigt van een respectloosheid tegenover de overgrote meerderheid mede-inwoners die wel correct hun afval wegbrengen naar één van de containerparken.

Page 16: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

informatiemagazine september 201416

“Plan moet individuele bouwaanvragen overstijgen” RUP Centrum bepaalt visie ontwikkeling centrumgebied

Al vijf jaar werkt het gemeentebestuur achter de schermen aan een toekomstplan voor het Centrum op vlak van ruimtelijke planning, het zogeheten ‘RUP Centrum’. Ontwerpbureau Omgeving, gespecialiseerd in deze materie, staat in voor de inhoudelijke begeleiding. Ruimtelijk planner Guy Vloebergh - niet afkomstig van Mol - leerde de afgelopen jaren het Centrum door en door kennen. Hij ziet de zwakke punten, maar weet ook waar de toekomstkansen liggen.

In de jaren ’80 kleurde de overheid voor heel het land het gewestplan in. Het gewestplan kent evenwel weinig nuances: ofwel is een perceel rood en dus bouwzone, ofwel is het dat niet. Uiteraard werd het overgrote deel van het Centrum toen ingekleurd als bouwzone. Naast het gewestplan kregen de gemeentebesturen de mogelijkheid om de stedenbouwkundige regels in bepaalde gebieden te verfijnen in meer gedetailleerde bestemmingsplannen.

Guy Vloebergh: “Sommige steden en gemeenten maakten van deze mogelijkheid gebruik om heel gedetailleerd te bepalen hoe hoog er in elke straat mag gebouwd worden, welke functies er ergens wél of niet mogen komen en wat de maximale bouwdieptes per verdieping zijn. Een groot deel van de lokale besturen deed dit evenwel nog niet. Dit betekent dat je dan elke bouwaanvraag individueel moet beoordelen. Hierdoor mis je de kans om een stedenbouwkundige visie in een centrumgebied te brengen. Bovendien weten projectontwikkelaars en private bouwheren in deze situatie niet aan welke regels ze zich moeten houden. Elke bouwaanvraag dient met andere woorden afzonderlijk inhoudelijk beoordeeld te worden. Een vergund bouwproject dat stedenbouwkundig, qua inplanting en vormgeving niet zo geslaagd is, wordt dan gebruikt als argument om een volgend te motiveren. Het verheugt me dan ook dat het gemeentebestuur heeft ingezien dat een visie op de ruimtelijke ontwikkeling voor het Centrum een grote meerwaarde betekent.”

Voor de opdracht kende je Mol niet. Je hebt dus een onbevangen blik op het Centrum? Hoe evalueer jij als ruimtelijk planner het centrumgebied van onze gemeente? Guy Vloebergh: “Wanneer je door het Centrum wandelt, zie je het ontbreken van deze overkoepelende richtlijnen. Ik heb het dan over schaalbreuken tussen oud en nieuw, wachtgevels die vermoedelijk nooit zullen worden afgewerkt, vage grenzen tussen privé en openbaar, vreemde in- en uitsprongen, gebouwen in één straat met erg verschillende hoogtes en laagtes, garagebatterijen die ongelukkig zijn ingeplant en het straatbeeld ontsieren,… Dit alles geeft soms een chaotische indruk. Dat is zeker geen verwijt, want het gewestplan ondersteunt de gemeentebesturen op geen enkele manier in het beoordelen van projecten. Het gewestplan verplicht besturen als het ware om een aanvraag bijna uitsluitend op individueel perceelsniveau te bekijken. Wanneer een projectontwikkelaar van het gemeentebestuur zijn vergunning niet krijgt, stapt hij gewoon naar de hogere overheid die deze dan vaak wel toekent. Met het RUP Centrum overstijgen we deze individuele invalshoeken en starten we vanuit een overkoepelend verhaal ‘in het belang van ’t algemeen’ voor de komende decennia.”

Wat is er positief aan het Centrum?Guy Vloebergh: “Mol mag fier zijn op de aanwezige dynamiek in het Centrum. Middelbare scholen, het administratief

“De relatie tussen het Centrum en deze prachtige wandel- en fietsweg is veel te zwak. Buiten enkele kleine doorsteken is er niets dat beide elementen mooi met elkaar verbindt.”

Guy Vloebergh: “Het verheugt me dat het gemeentebestuur inziet dat een visie op de ruimtelijke ontwikkeling voor het Centrum een grote meerwaarde betekent.”

Page 17: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

www.gemeentemol.be 17

“Plan moet individuele bouwaanvragen overstijgen” Wat denk jij van het RUP Centrum? Het RUP Centrum heeft, eens goedgekeurd, ingrijpende gevolgen voor alle perceeleigenaars in het centrumgebied. Het plan legt onder andere nauwkeurig vast hoe hoog er in een bepaalde straat mag worden gebouwd.

Vooraleer het plan definitief wordt goedgekeurd, wordt er een openbaar onderzoek georganiseerd. Dat geeft iedereen de kans om de plannen in te kijken en al dan niet een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen. Nadien volgen nog mogelijke aanpassingen.

Voor of tijdens het openbaar onderzoek organiseren we nog een informatieavond waarop de plannen zullen worden gepresenteerd.

Verdere berichtgeving over de timing volgt via de gebruikelijke communicatiekanalen.

Milieueffectenrapport?De overheidsdienst MER moet beslissen of het al dan niet noodzakelijk is een milieueffectenrapport (MER) op te maken. Omdat deze dienst oordeelt dat er geen aanzienlijke milieugevolgen zullen zijn, is de opmaak van een MER niet nodig. De screeningsnota met daarin mogelijke milieueffecten en de beslissing van de dienst MER vind je terug op www.mervlaanderen.be via de dossierdatabank (dossiernummer SCRPL 14034).

centrum, het ziekenhuis, het station, handelszaken, … in vele gemeenten zijn deze centrale voorzieningen naar de rand verdrongen. In Mol zit alles nog in het Centrum. Dat is een enorm pluspunt voor de aantrekkingskracht om in het Centrum te wonen. Mol heeft ook een heel afgebakend centrumgebied. Het Centrum zit als het ware opgespannen tussen de spoorweg in het noorden en de Nete in het zuiden. Deze fysieke barrières met daartussen de centrale as Markt – Graaf de Broquevillestraat – Laar – Rozenberg brengen uiteraard mobiliteitsuitdagingen met zich mee, maar geven vooral een eigen cachet aan het Centrum. Persoonlijk vind ik dat je dit drukke verkeer tijdens de spits moet relativeren. Een centrumgebied dient niet om snel door te rijden. Trager rijden is soms vervelend, maar het is wel veilig voor fietsers en voetgangers.”

Waar liggen de opportuniteiten voor de toekomst? Guy Vloebergh: “Wie een attractief Centrum wilt dat - naast alle andere functies - aantrekkelijk is om te wonen, moet zorgen voor een kwaliteitsvolle invulling van de openbare ruimte. Ik zie op dat vlak nog heel wat mogelijkheden. Daarbij kijk ik vooral naar de nabijgelegen groene as van de Nete. De relatie tussen het Centrum en deze prachtige wandel- en fietsweg is veel te zwak. Buiten enkele kleine doorsteken is er niets dat beide

elementen mooi met elkaar verbindt. Er moeten openingen komen met groene fiets- en wandelverbindingen, zodat je heen en weer wordt gezogen. Het groen van de Nete moet indringen in het Centrum. Het is dan ook heel belangrijk om de stedenbouwkundige ontwikkeling rond de Nete goed te bewaken en hier de juiste keuzes te maken. Verder hebben we nog een aantal projectgebieden aangeduid die, mits een goede invulling met een mix van wonen, handel en openbare ruimte, een meerwaarde kunnen geven aan het Centrum. Ik denk daarbij in de eerste plaats aan het volledige gebied van Parking De Schans en het onbebouwde perceel naast Hotel Corbie. Deze laatste site biedt mogelijkheden om met een kwalitatief woonproject het groene karakter van de Adolf Reydamslaan en de Jakob Smitslaan te verbinden met de Statiestraat en de Guido Gezellestraat. Eigenaars en gemeentebestuur werken voor de invulling van deze sites best inhoudelijk nauw samen zodat er voor alle partijen een win-winsituatie kan worden gezocht. Het RUP Centrum biedt deze kansen. Tenslotte wenst de gemeente ook handel en horeca in het Centrum te clusteren, zowel ter verbetering van de uitstraling van het handelscentrum als van de leefbaarheid van het Centrum als aantrekkelijk woonmilieu.”

Meer info: ruimtelijke planning, 014 33 08 34, [email protected]

Het Centrum geeft soms een chaotische indruk. Dat is geen verwijt, want het gewestplan helpt op geen enkele manier in het beoordelen van projecten.

Page 18: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

informatiemagazine september 201418

Als gastgezin voor leerlingen van de Europese School Mol bied je een tweede thuis, soms ver van huis

In 2003 werd Riet De Wilde door de Europese School gevraagd om gastgezin te zijn. Ze moest er niet lang over nadenken. De eerste gastleerling, een Waalse jongen, werd in huis genomen. Twee jaar later kwam Maxi, een Deense Duitser, die ze kende van haar toenmalige job als studiemeester op de school en die vroeg of hij bij hen mocht ‘wonen’. Dat kon ze niet weigeren. Het begin van een mooie, nog steeds bestaande, vriendschap.

De Europese School Mol werd in onze gemeente in 1960 opgericht voor kinderen van Europese ambtenaren. Sindsdien kunnen alle kinderen tussen 3 en 18 jaar uit Europa of daarbuiten een toelatingsaanvraag indienen voor deze school. De Europese school in Mol biedt kleuter-, lager- en middelbaar onderwijs in vier taalsecties (Nederlands, Frans, Duits en Engels). De school onderwijst vandaag zo’n 800 kinderen uit meer dan 50 landen. Voor leerlingen die ver van de school wonen, bestaat de mogelijkheid om in een gastgezin te verblijven. Het gastgezin biedt een tweede thuis, soms ver van huis. De school is elk jaar opnieuw op zoek naar mensen die een leerling in hun gezin willen opnemen.

Riet, lerares op de Europese school, vertelt hoe zij ertoe kwam om gastgezin te worden:Riet: “In 2003 had ik het hele schooljaar als eerste ‘gast’ de 12-jarige Quentin in huis. Ik werkte toen als studiemeester op de school en tijdens de week was ik helemaal alleen in ons grote huis. Mijn man werkte in Duitsland en onze kinderen studeerden nog. Zij waren er alleen in het weekend. Toen de school de vraag stelde of ik een leerling in huis wou nemen, heb ik er wel even over moeten nadenken. Ik

“Als het klikt, heb je er een zoon of dochter bij”

heb er later geen moment spijt van gehad dat ik toen ja heb gezegd. Zo had ik altijd iemand om me heen. Later kwam Maxi. Hij heeft vanaf het derde middelbaar tot aan zijn eindexamen altijd van ‘s maandags tot vrijdags bij ons gewoond. Ook zijn broer Florian is bij ons geweest, zij het iets korter: van zijn vijftiende, of zestiende misschien wel, tot zijn achttiende. Met Maxi spreken we nog drie à vier keer per jaar af om bijvoorbeeld te gaan shoppen. Florian is wel een Facebookvriend en stuurt al eens een kaartje met verjaardagen ofzo, maar daar houdt het contact op”, vertelt Riet.

Afspraken maken is belangrijkRiet: “Op een gegeven moment had ik drie jongens in huis. Het was een leuke tijd, weliswaar met ups en downs, maar dat neem je erbij. Alle ‘gasten’ heb ik altijd als gezinsleden beschouwd. Zo deden velen mee met alles wat ik deed: de hond uitlaten, boodschappen doen, een fietstochtje maken, ijsje eten, soms samen lekker koken, soms samen huiswerk maken…. Ze mochten bij mij thuis komen lunchen of hun lunch meenemen en ’s avonds hadden we altijd samen warm eten. En daarna keken we samen naar TV. We hadden niet echt huisregels, maar een aantal basisafspraken maak je

De Europese School Mol

Riet De Wilde, lerares Europese School Mol en doorwinterd gastgezin.

Page 19: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

www.gemeentemol.be 19

Heb jij interesse om gastgezin te zijn?

Riet geeft nog graag wat praktische informatie.

- Stabiele gezinssituatie, eigen kinderen zijn geen vereiste.- Eigen kamer/plek voor je gastkind gedurende het schooljaar.- Onvoorziene kosten worden in samenspraak met de ouders

terugbetaald (bijvoorbeeld dokters- of tandartsbezoek).- Maak vooraf goede afspraken met de ouders, ook wat een

dagvergoeding betreft.- Wees bereid om tijd te investeren om bijvoorbeeld toetsen te

overhoren, schoolagenda na te kijken, zorgen dat ze op tijd op school geraken, … maar ook voor leuke dingen ’s avonds zoals een avondactiviteit bij een plaatselijke vereniging.

- Het is niet echt belangrijk dat je de taal van je gast spreekt, maar het communiceert wel vlotter.

Meer info: Europese School Mol, 014 56 31 11, Europawijk 100, [email protected], www.esmol.be

toch best vooraf. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken om samen met het gezin te eten, mee de tafel af te ruimen, dat ze hun kamer zelf moeten opruimen,…. Maak ook vooraf concrete afspraken met de ouders. Het is goed om te weten wat zij belangrijk vinden in de opvoeding van hun kind. Bij eventuele problemen moet je hen direct kunnen contacteren om eventueel samen tot een oplossing te komen.”

Eigen plekjeRiet: “Ik vind het belangrijk dat je als gastgezin een eigen kamer voorziet voor de leerling. Je gast verblijft tenslotte een heel schooljaar of langer bij jou. Hij of zij heeft nood aan persoonlijke ruimte, letterlijk en figuurlijk. Iedereen heeft wel eens een plekje nodig om tot zichzelf te komen. Een bureau of studeertafel met goede verlichting, een goed bed en een kleerkast is een minimum vind ik. De leerling moet de kamer ook een beetje gezellig kunnen maken. Bij mij had iedereen een eigen kamer en de twee gastkinderen hadden ook een eigen douche en toilet “, vertelt Riet nog.

Volledige verantwoordelijkheidRiet: “Wat ik zeker nog wil meegeven, is dat je er rekening mee moet houden dat je het hele schooljaar van maandag tot vrijdag, en ook in het weekend als de ouders in het buitenland wonen, verantwoordelijk bent voor iemand anders’ kind. Als bijvoorbeeld je gastkind niet per bus of fiets op school geraakt, is het de bedoeling dat jij je gast brengt. Is het kind ziek, dan moet jij er uiteraard mee naar de dokter. Als je gast eens ergens naartoe wil, moet je ook bereid zijn om hem of haar te halen en te brengen.

Eigenlijk moet je je ‘gast’ als een eigen kind beschouwen. Het is de bedoeling dat je hen na schooltijd in een aangename, huiselijke sfeer opvangt. Dat je hun taal niet spreekt, is minder belangrijk. De leerlingen spreken al snel een mondje Vlaams mee als er enkel Vlaams wordt gesproken in het gezin.”

Riet: “Als het klikt, heb je er een zoon of dochter bij.”

Maxi, één van de eerste ‘gasten’ bij Riet.

Page 20: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

informatiemagazine september 201420

Molse atleten gaan voor goud!Fier om gastheer te zijn van de Special Olympics

Mol maakt zich op voor de Special Olympics. 2 000 atleten uit 58 Europese en Euraziatische landen nemen hieraan deel, onder hen ook twee Mollenaars. De voorbije maanden trainden zij alsof hun leven ervan af hing. Hun doel: de gouden medaille veroveren. Als gemeentebestuur roepen we alle inwoners op om de atleten de aandacht te geven die ze verdienen. Trek met vrienden en familie naar een van de wedstrijden en supporter onze helden naar de eindmeet!

De Special Olympics Zomerspelen worden om de vier jaar telkens in een andere Europese stad georganiseerd. Voor deze spelen, ook de ‘Games of the Heart’ genoemd, werd Antwerpen geselecteerd als gastlocatie. Van 9 tot 20 september verblijft de hele delegatie in het Olympisch dorp Sunparks Kempense Meren. De wedstrijden worden gespeeld op verschillende locaties waaronder sportcentrum Den Uyt. Een unieke kans voor onze inwoners om er zowel de atletiek- als gymnastiekwedstrijden bij te wonen.

Deelnemer Lotte De Wever: “Als we winnen, mogen we misschien naar Brazilië!”Sinds Lotte vier jaar geleden op school een folder kreeg van basketbalclub BBC Geel, is basketbal voor haar een echte passie. “Ik doe het héél graag! Ik heb geen andere hobby, al vind ik met de hond wandelen ook wel leuk. Op school is mijn favoriete vak LO. Ik ben in prima conditie, want na de match ben ik nooit moe. Ooit zou ik zo goed willen zijn als Roel Moons of Jean-Marc Mwema van de Antwerp Giants. Zij nodigen onze club vaak uit op hun wedstrijden, echt tof vind ik dat! Ik ben heel blij dat ik naar de Special Olympics mag gaan, ik had het echt niet verwacht. Onze ploeg doet het heel goed, vorig jaar wonnen we nog zilver. Ondertussen hebben we al enkele trainingsstages achter de rug waar we ons voorbereiden op de Spelen. Daar ontmoette ik heel veel nieuwe vrienden. In september trek ik voor veertien dagen naar het Olympisch dorp in Sunparks Kempense Meren. Daar gaan we lekker verwend worden: we krijgen er onder andere een vijfbeurtenkaart voor massages. Ik hoop dat veel supporters ons tijdens de wedstrijden komen aanmoedigen en voor een leuke sfeer zorgen. Of ik zenuwachtig ben? Totaal niet! Als we winnen, mogen we misschien wel naar Brazilië!”.

Deelnemer Boudewijn Vanderydt: “Ik ga voor de gouden medaille, niet voor de zilveren!”Boudewijn is al acht jaar aangesloten bij tafeltennisclub TTC Geel. Zijn grote voorbeeld is Jean-Michel Saive. “Die wil ik nadoen! Ik heb alvast een goede opslag die een beetje draait en daardoor moeilijk te pakken is. Normaal train ik één keer per week, maar voor de Special Olympics mocht ik op stage in Tongerlo en wil ik meer trainen. Ik doe ook regelmatig mee aan wedstrijden, dan is Willy mijn vaste coach. Dat doe ik graag! Welke ploeg krijg je voor je? Tegen wie moet je uitkomen? Als ik voor de wedstrijd al die tafels zie staan, gaat mijn hart sneller slaan. Maar Willy weet me te kalmeren. Onze club komt regelmatig met medailles naar huis. Ik ben blij dat ik naar de Special Olympics mag. We gaan er mensen ontmoeten uit andere landen en we krijgen een mooie sportoutfit. We spelen onze wedstrijden in Antwerpen. Een bus mét motorbegeleiding brengt ons heen en terug van Sunparks naar Antwerp Expo, da’s plezant! Ik hoop dat Lotte ook goed haar best zal doen, zodat we winnen en de burgemeester fier kan zijn op de atleten van Mol. Ik ga voor de gouden medaille, niet voor de zilveren!”

Page 21: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

21

Molse atleten gaan voor goud!Vrijwilliger Matthias Hooyberghs: “Fantastisch om hieraan mee te werken!”Matthias studeerde sportmanagement in Brugge. “Vorig jaar studeerde ik af, sindsdien zoek ik werk. Ondertussen besteed ik mijn tijd zinvol door ervaring op te doen. Daarom engageerde ik mij als vrijwilliger voor de Special Olympics. Eén van mijn eerste opdrachten was vlaggetjes verkopen tijdens de Antwerp 10 Miles. Ondertussen ben ik ook verantwoordelijk voor de e-mailaccounts van de families afkomstig uit 58 Europese en Euraziatische landen. Ik verzamel hun registratieformulieren, paspoorten en hotelboekingen. Daarnaast sta ik in voor de praktische organisatie van de Torch Run waarbij de olympische vlam gedurende vijf dagen 450 kilometer aflegt en halt houdt in twintig steden. Een uniek moment voor onze gemeente, want op 10 september komt dé enige echte olympische vlam uit Olympia ook naar Mol. Op 29 mei vond er aan sporthal Den Uyt al een testevenement plaats van de Spelen. Daar begeleidde ik atleten van en naar hun sportwedstrijd. De atleten zijn je zo dankbaar en geven je zoveel vriendschap. Hun passie voor de sport, maar ook hun blijheid na de wedstrijd – ook al eindigden ze laatst – waren mooi om te zien. Momenteel is het enorm druk, maar we worden goed begeleid. De organisatoren weten duidelijk waar ze mee bezig zijn. Ik vind het fantastisch om aan dit project mee te werken en hoop dat de atleten de aandacht krijgen die ze verdienen!”

Overzicht wedstrijdenWil jij de atleten de aandacht geven die ze verdienen? Trommel vrienden en familie op om te supporteren tijdens de wedstrijden. Je hoeft hiervoor niet naar Antwerpen. Ook aan sportcentrum Den Uyt kan je tal van binnen- en buitenlandse atleten aanmoedigen. We geven je graag een overzicht van de wedstrijden:

Gymnastiek• Zondag 14 september: van 11 tot 13 uur training mannen, van 14 tot 16 uur training dames• Maandag 15 september: van 10 tot 17 uur mannen• Dinsdag 16 september: van 10 tot 17 uur dames• Woensdag 17 september: van 10 tot 17 uur mixed training mannen en dames• Donderdag 18 en vrijdag 19 september: van 10 tot 15.30 uur finales mannen (3 toestellen per dag)

en dames (2 toestellen per dag). Aansluitend uitreiking van de medailles• Vrijdag 19 september: van 10 tot 15.30 uur finales mannen (3 toestellen per dag)

en dames (2 toestellen per dag), met aansluitend uitreiking van de medailles

Atletiek• Zondag 14 september: van 10.30 tot 17.05 uur:

kwalificatiewedstrijden wandelen, lopen, verspringen, softbal en hoogspringen• Maandag 15 september: van 10.30 tot 16.55 uur:

kwalificatiewedstrijden wandelen, lopen, kogelstoten en verspringen• Dinsdag 16 september: van 10.30 tot 16.20 uur:

kwalificatiewedstrijden wandelen, lopen, estafette, verspringen en speerwerpen• Woensdag 17 september: van 10.30 tot 17.05 uur:

finales wandelen, lopen, verspringen, softbal en hoogspringen• Donderdag 18 september: van 10.30 tot 16.55 uur:

finales wandelen, lopen, kogelstoten en verspringen• Vrijdag 19 september: van 10.30 tot 16.20 uur:

finales wandelen, lopen, estafette, verspringen en speerwerpen

Meer info: sportdienst, 014 33 05 10/15, [email protected], www.so2014.com

Page 22: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

22 informatiemagazine september 2014

“Wie van boeken houdt, houdt ook van de bib”

‘Vrienden van de bib’ lanceren zichzelf met tal van activiteiten

Onze bib mag sinds kort rekenen op de ondersteuning en het enthousiasme van de ‘Vrienden van de bib’. Deze groep georganiseerde vrijwilligers wil extra leven in de bib blazen. “Een bib moet bruisen”, zo verwoorden Johny Geerinckx en Anke Van Eeckeren hun engagement. “Samen met de mensen van de bib doen we er alles aan om bezoekers zich hier thuis te laten voelen. We willen hen verrassen en inspireren. Er moet hier een gezellige ambiance hangen.”

De liefde voor boeken van Johny Geerinckx is in de Kempen bekend. Vier jaar lang presenteerde deze ex-journalist het boekenprogramma Bladwijzer op RTV. Verder is hij nog steeds gastheer van Overlezen in de Turnhoutse Warande. Ook Anke Van Eeckeren is een vertrouwd gezicht in de bib. Wekelijks komt ze met haar kinderen Tristan en Aïla langs om nieuwe dingen te ontdekken.

“Ik hou van boeken en deel mijn liefde als ‘boekenzot’ graag met anderen”, zo vertelt Johny. “Wie van boeken houdt, houdt automatisch ook van de bib. Een zakdoek groot, maar je vindt hier alles over het leven.

Noem het, en de bib heeft er wel een boek over. Dvd’s en e-books zijn mooie afgeleide vormen. Uiteindelijk draait het allemaal om verhalen. Ik geloof trouwens sterk in het voortbestaan van het papieren boek. Minstens de komende vijftig jaar zullen we ons nog altijd rustig neerzetten met onze oude vertrouwde papieren metgezel.”

Naast de boeken waardeert Anke vooral de sfeer in de bib. “Je kan hier binnenwandelen, gratis enkele kranten en magazines doorbladeren, een koffietje drinken en vervolgens gewoon je dag verderzetten. Het is hier altijd een komen en gaan van mensen.”

Bruisen en levenToch ontbrak er nog iets in de bib. Johny: “Een bib moet naast een degelijke basiswerking vooral bruisen en leven. Op dat vlak heeft onze bib nog heel wat groeipotentieel. Waar het beweegt, komt extra volk. En dat is precies wat wij als boekenliefhebbers willen.”

Deze vaststelling vormde meteen de aanleiding voor het oprichten van de ‘Vrienden van de bib’. Anke: “We bestaan momenteel uit een tiental vrijwilligers die eerst en vooral graag in de bibliotheek komen. Verder engageren we

Page 23: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

23

ons om de bib door allerlei laagdrempelige activiteiten te laten leven. We zijn geen elitaire leesclub, wél enthousiaste vrijwilligers die vinden dat iedereen zich hier welkom moet voelen, jong en oud.”

Boeken kaftenDe ‘Vrienden van de bib’ onderscheiden zich volledig van de traditionele vrijwilligers die we van andere bibliotheken kennen. Johny: “Meestal mogen deze vrijwilligers een handje toesteken bij het kaften van de boeken of het terugzetten van de boeken in de rekken. Het verhaal dat we hier opstarten, is uniek. Samen met de medewerkers van de bibliotheek zetten wij allerlei activiteiten op touw, zorgen we voor een passende aankleding, organiseren we voorleesmomenten,… Iedereen die ons kan helpen om de bib te laten groeien en bloeien, is welkom.”

Meerwaarde bewijzenMet een mooi programma voor het najaar, schieten de vrienden meteen stevig uit de startblokken. “We zijn blij dat het gemeen-tebestuur ons deze kans geeft. Ondanks de stevig gevulde activiteitenkalender, vertrekken we met een eerder bescheiden budget. Met de juiste, prikkelende activiteiten zullen we bewijzen dat onze vrijwillige inzet een meer-waarde betekent voor de bib. Hopelijk groeit ons verhaal, niet alleen in centen maar ook in vrijwilligers. Als ‘Vrienden van de bib’ willen we als trotse ambassadeurs de troeven van de bib uitdragen. We willen iedereen laten zien dat deze bibliotheek als laagdrempelig, open huis belangrijk is voor alle inwoners van Mol. Zonder dit dynamisme verschrompelt een bibliotheek onherroepelijk tot een saaie boekerij. Dat is als boekenliefhebbers het laatste wat we willen.”

Denkers en doeners“Iedereen is welkom!”, benadrukt Anke. “We zoeken mensen met allerlei talenten en interesses. Kan je heel mooi een themastand aankleden? Fantastisch! Wil je helpen met het klaarzetten van de stoelen of het verkopen van inkomtickets voor een bepaalde activiteit? Ook goed! Zou je graag van a tot z een activiteit organiseren? Kom langs en presenteer je voorstel! We hebben nood aan denkers en doeners. We zijn een los samenwerkingsverband. Je moet dus geen officieel lid worden om bij het clubje te horen. Kom gewoon langs en je mag meedoen.”

Meer info: bibliotheek, 014 33 07 64, [email protected]

Zin om mee te doen? Draag jij onze bibliotheek een warm hart toe? Zin om ook vriend te worden van de bib? Dat kan! Het enige wat je moet doen, is langskomen op donderdag 18 september om 20 uur in de leeszaal van de bib (eerste verdieping). Schuif gewoon aan, je bent tot niets verplicht. Je werkt mee aan de activiteiten die jou interesseren.

De vrienden heten je welkom… … op één van de volgende activiteiten dit najaar.

SEPTEMBER ✓ Zaterdag 6 september: 10.30 - 10.45 uur: Voorlezen 4- en 5-jarigen,

11 - 11.20 uur: Voorlezen 6- en 7-jarigen✓ Woensdag 10 september om 20 uur: Misdaadauteurs Luc Deflo & Aloka Liefrink,

inkom 2 euro, inclusief moorddrankje

OKTOBER ✓ Zaterdag 4 oktober: 10.30 - 10.45 uur: Voorlezen 4- en 5-jarigen,

11 - 11.20 uur: Voorlezen 6- en 7-jarigen✓ Zaterdag 11 oktober: Verwendag met pianomarathon en

boekenverkoop in de bib ✓ Maandag 13 oktober: 11 - 12 uur en 19 - 20 uur:

rondleiding achter de schermen van de bib✓ Maandag 20 oktober om 20 uur: Diane De Keyser

NOVEMBER✓ Zaterdag 8 november: 10.30 - 10.45 uur: Voorlezen 4- en 5-jarigen,

11 - 11.20 uur: Voorlezen 6- en 7-jarigen✓ Woensdag 19 november: 20 uur: Streekproducten, de nieuwe hype?

(met onder andere pensenkoning Jef Janssens) ✓ Dinsdag 25 november: 20 uur: Majo de Saedeleer (Stichting Lezen)

over voorlezen✓ 24 – 27 november: 18.30 uur: Elke dag leest een bekende

Mollenaar een verhaal voor

DECEMBER✓ Zaterdag 6 december: 10.30 - 10.45 uur: Voorlezen 4- en 5-jarigen,

11 - 11.20 uur: Voorlezen 6- en 7-jarigen ✓ Zaterdag 6 december: 10.30 – 11.30 uur: Sinterklaas in de bib ✓ Woensdag 10 december om 20 uur: Ruben Van Gucht (VRT-sportjournalist)

Page 24: Informatiemagazine september-oktober-november 2014

www.gemeentemol.beVerantwoordelijke uitgever: Hans Schoofs, schepen van informatie en public relations, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol

Terugblik...

10 juli, enkele minuten na 16.30 uur, veranderde het uitzicht van Mol voorgoed. In aanwezigheid van meer dan 4 000 toeschouwers gingen de twee schouwen en de koeltoren van de voormalige elektriciteitscentrale in Donk tegen de grond.

Ondanks het mindere weer tijdens het weekend slaagden de handelaars van het Centrum er in om de vakantie schitterend te laten beginnen. Het was, zeker de eerste dagen wanneer de zon van de partij was, over de koppen lopen tijdens de braderij.

Klimmers van de gespecialiseerde firma Clock-o-matic verwijderden op 30 juli de vier grote uurwerken op de toren van de Sint-Pieter en Pauwelkerk. Eenmaal de uurwerken weer helemaal hersteld zijn, heb je geen excuus meer om te laat te komen.

Op 2 en 3 augustus gonsde het langs de oevers van de Nete in het Centrum van de creativiteit. Artiesten van allerlei pluimage namen er deel aan de 15de editie van de kunsthappening Mon Mol Martre. Met meer dan 170 deelnemers vestigden we een nieuw record aan deelnemende kunstenaars.

Een passend afscheid

Nooit meer te laat komen in Mol

Een geslaagd begin van de vakantie

Kunst is weer ‘in’