Immersive Space 2013

56
Immersive Space Luna Nieuwenhuis C1H

description

Immersive Space Ontwerpdocument

Transcript of Immersive Space 2013

Page 1: Immersive Space 2013

Immersive Space

Luna NieuwenhuisC1H

Page 2: Immersive Space 2013

Drie spaces

In dit kunstwerk lijkt het alsof het meisje zo naar beneden kan val-len in het stuk weggeslagen grond, maar dit is bedrog. De schilder heeft het op zo’n manier geschilderd, dat wanneer je het vanaf een bepaalde hoek bekijkt je alles driedimensionaal ziet. Je oog sugge-reert dus diepte die er helemaal niet is. Dit vind ik heel erg knap gedaan en je hebt er heel erg veel verschillende varianten van. Je wordt als het ware meegesleept in een ruimte die er helemaal niet is.

Page 3: Immersive Space 2013

Dit is een kunstwerk uit de bekende kunststroming ´Op art´. Er wordt ruimte en diepte gesuggereerd die er helemaal niet is. Dit is gedaan door gebruik te maken van gebogen lijnen en de afstand tussen de lijnen steeds te veranderen. Je wordt als het ware hele-maal in het schilderij getrokken. Als je er lang naar blijft kijken lijkt alles te bewegen en op die manier word je dus meegesleept in dit kunstwerk.

Page 4: Immersive Space 2013

Drie spaces 3

In deze ruimte wordt je als toeschouwer als het ware ondergedom-peld in een grote hoeveelheid licht en beweging. Dit zorgt ervoor dat je wordt meegesleept, omdat je op een gegeven moment geen idee meer hebt waar je je bevindt. Overal om je heen zie je het-zelfde. Dit heeft een vervreemdend effect op je, waardoor je op een gegeven moment niet meer weet waar je bent.

Page 5: Immersive Space 2013

Samengesteld beeld

Mijn ruimte bestaat uit een kale zeebodem met daarin vissen, een haai en een schatkist met ernaast juwelen. Door de haai en de schatkist schuin te plaatsen heb ik geprobeerd diepte te suggereren, want anders blijft het geheel wel erg plat naar mijn idee. De op-dracht was om de objecten eens los te bekijken van de ruimte waar ze in staan. Dat heb ik gedaan en ik heb daarbij dus geprobeerd ruimte te maken door de objecten er schuin in te plaatsen.

Page 6: Immersive Space 2013

Ruimtevragen

Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? -Mijn huiskamer.

Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? -Een bank, een tafel, stoelen en mijn eigen speelgoed van toen.

Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? -Op de aarde.

Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? -Een at-tractie in een pretpark.

Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? -Als je in een ruim-te ook zelf nog eens de ruimte hebt is dat naar mijn idee erg prettig. Je moet bewegingsvrijheid hebben, maar ruimtes waar je bijvoorbeeld goed kan praten en waar weinig galm in zit zijn naar mijn idee ook prettig.

Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? -Als ruimtes be-nauwend zijn en je geen bewegingsvrijheid hebt of als de sfeer niet aangenaam is.

Waar is wordt dat gevoel door veroorzaakt? -Het benauwende kan bijvoorbeeld komen, doordat alles heel dicht op elkaar staat in een ruimte, waardoor je het gevoel hebt niet te kunnen bewegen. De sfeer heeft te maken met de inrichting van een ruimte, maar ook met de mensen die zich in die ruimte begeven.

Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstellig van maken? -Van de oceaanbo-dem bijvoorbeeld, omdat je daarvan ook veel beelden op tv te zien krijgt en je aan de hand daarvan een beeld gaat vormen over die ruimte.

Page 7: Immersive Space 2013

Mijn ruimtevragen

In welke ruimte zou je het nu makkelijk een paar weken uithou-den? -Een lekker warm land dat aan zee licht of een leuke stad zoals New York.

In welke ruimte zou je nooit willen komen? -Een duistere ruimte, of een ruimte waar je niemand om je heen hebt, zoals een eng verlaten bos.

Van welke enge ruimte heb je wel eens gedroomd? -Dat ik thuis was, maar er hing een hele enge sfeer, omdat alle ramen kapot wa-ren geslagen door een gewapende inbreker en de lichten deden het nauwelijks. Na een tijdje kwam ik hem ook nog eens tegen!

Hoe ziet jouw ideale ruimte eruit? -Een ruimte met warme kleuren en een grote ruimte waarin je ook veel vrijheid hebt om je te kunnen bewegen en waarin je je meteen thuis voelt als je er bent.

Welk object zou je het liefst bij je hebben in een ruimte? -Ik denk dat ik dan als eerste kies voor mijn telefoon, want daarmee kan je met iedereen in contact blijven voor als er verder niemand in je om-geving is.

Page 8: Immersive Space 2013

Mindmaps

Eén van mijn eerste onderwerpen was een warenhuis. Dit onder-werp had ik eigenlijk gekozen omdat ik zelf erg van winkelen houd en ik vind het leuk interieurs te tekenen. Mijn plan was wel, om het niet een standaard warenhuis te laten worden, maar een warenhuis met een verhaal erachter. Ook heb ik nog gedacht aan een overal in een warenhuis voor of na sluitingstijd om het spannend te ma-ken.

Page 9: Immersive Space 2013

Een café was het onderwerp dat mij als eerste in het hoofd schoot. Het leek me leuk een café te tekenen met daarin allemaal hele ver-schillende en gekke mensen en dat je een kijkje kon nemen in de levens van een paar personen. Mijn idee was er een eng, vervallen en donker café van te maken, zodat het geheel toch nog iets span-nends krijgt. Verder heb ik ook nagedacht over een overval of brand in het café, waardoor er paniek ontstaat onder de mensen.

Page 10: Immersive Space 2013

Ook een misdaad in bijvoorbeeld een oud en verlaten huis midden in een bos sprak me aan. Het leek me leuk om er een gekke draai aan te geven, door bijvoorbeeld de misdaad door de ogen van de dader te laten zien die nog ter plekke is en zijn gedachten erbij, maar het leek me ook leuk dat je zelf als kijker de detective bent en het dan door middel van aanwijzingen en sporen, moet zien op te lossen die je in en buiten het huis vindt.

Page 11: Immersive Space 2013

Na wat langer wikken en wegen kwam ik bij het onderwerp Safari uit. Het is een onderwerp dat niet voor de hand ligt, maar wel leuk is om wat mee te doen. Ik houd van dieren en avontuur en dus lijkt het me daarom ook leuk hier iets mee te gaan doen. De dieren zou ik dan op een vrij simpele manier tekenen, wat me ook leuk lijkt om te doen.

Page 12: Immersive Space 2013

ABC Safari

A frikaB omenC actusD roogteE venaarF lora/F aunaG iraffeH itteI nsectenJ eepK ameelL eeuwM oerasN atuurO lifantenP apegaaiQ -R imboeS truikenT ropischU ithoekV errekijkerW oestijnX -Y -Z on

Page 13: Immersive Space 2013

Research Safari

Na wat langer wikken en wegen kwam ik bij het onderwerp Safari uit. Het is een onderwerp dat niet voor de hand ligt, maar wel leuk is om wat mee te doen. Ik houd van dieren en avontuur en dus lijkt het me daarom ook leuk hier iets mee te gaan doen. Ik zou het on-derwerp óf op een hele simpele en stripachtige manier tekenen zo-als je ziet in mijn derde moodboard of juist heel realistisch houden en werken met foto’s zoals je ziet in de eerste twee moodboards.

Page 14: Immersive Space 2013
Page 15: Immersive Space 2013
Page 16: Immersive Space 2013
Page 17: Immersive Space 2013
Page 18: Immersive Space 2013

De defenitie van Safari

http://www.encyclo.nl/begrip/safari

Het woord safari wordt op deze site over het algemeen omschreven als een tocht of expeditie door een gebied waar wilde dieren leven. Ook zie je vaak het woord Afrika verschijnen, omdat er in Afrika de meeste mogelijkheden zijn om op Safari te gaan. Safari betekent let-terlijk: een lange reis. Er zijn veel mensen die op Safari gaan om mooie kiekjes te schieten en mooie films te maken, maar er zijn ook mensen die op jachtsafari gaan. Hierbij is de bedoeling dat ze zoveel mogelijk wilde dieren vangen en doden.

Dit bedoel ik niet met Safari

Als eerste heb je ook een beroemd drankje dat Safari heet. Dit drankje bevat de smaak van tropisch fruit en zegt een drankje te zijn met de smaak van het avontuur. Vandaar dat de naam Safari er ook erg goed bij past.

Page 19: Immersive Space 2013

Als tweede heb je ook een webbrowser genaamd Safari. Deze web-browser is ontwikkeld door Apple en is beschikbaar voor Mac OS X en iOS. Safari is ook ontwikkeld als standaardbrowser voor de Iphone. De browser is erg populair en staat op de vierde plek wat betreft het ge-bruik van browsers. De naam Safari past verder goed in het rijtje van de andere OS namen van Apple namelijk: Tiger, Snow leopard, Pan-ther etc.

Nieuws over Safari

Prins Harry met vriendin op Safarihttp://www.telegraaf.nl/prive/21324473/__Harry_met_vriendin_op_safari__.html

Word één met Kenia tijdens een Safarihttp://www.nu.nl/reizen/2589795/word-met-kenia-tijdens-safari.html

Olifanten gaan op Safari: in een lodgehttp://www.droomplekken.nl/nieuws/olifanten-gaan-op-safari-in-een-lodge.html

Nederlander op Safari vermoord in Tanzaniahttp://www.nu.nl/buitenland/2841861/nederlander-safari-ver-moord-in-tanzania.html

Gaga op Safarihttp://www.spitsnieuws.nl/archives/entertainment/2012/12/ga-ga-op-safari

Page 20: Immersive Space 2013

Series over Safari

Freek op Safarihttp://www.uitzendinggemist.nl/programmas/7537-freek-op-safari

Dit is een Nederlands programma over de bioloog Freek Vonk die je door de wildernis leidt en overlevingstips geeft. Freek Vonk is bioloog aan de Universiteit van Leiden en is op zoek naar het gif van heel veel verschillende beesten. Dit wil hij gaan onderzoeken en misschien wel gebruiken voor medicijnen. Het programma is een soort overle-vingsgids voor kinderen als ze verdwaald zouden raken in de wildernis. Er komen een hele hoop vragen aan bod zoals bijvoorbeeld hoe je ervoor kan zorgen dat apen je kamp leeg stelen en wat je moet doen als een olifant op je af komt.

Trailerhttp://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=B6X-V91l7dho

Page 21: Immersive Space 2013

Safarihttp://www.tv.com/shows/animal-planet-safari/

Safari is een documentaire op Animal Planet. Je krijgt hier prachti-ge beelden te zien van de flora en fauna, maar je ziet ook actie en avontuur. De documentaire speelt zich af in Zuid-Afrika waar veel wilde dieren leven. De serie volgt een team van professionele natuur-beschermers die aan het werk zijn in Afrika. Als ze dieren vinden in gevaarlijke gebieden dan halen ze die daar weg en brengen ze naar veiligere plekken. Ook proberen ze dieren op te sporen die niet veel voorkomen en die dan te onderzoeken. Een voorbeeld hiervan is bij-voorbeeld de gouden jakhals. Daarnaast hebben de natuurbeschermers wel eens een jonge giraffe beschermd die zijn familie was kwijtgeraakt. Dit doen ze bij veel dieren en bij diergroepen die met uitsterven wor-den bedreigd.

Trailerhttp://www.youtube.com/watch?v=PW5nCjaRAqE

Page 22: Immersive Space 2013

Safari vet schoolhttp://www.tv-corner.nl/2012/04/19/vanaf-3-mei-nieuw-bij-animal-pla-net-safari-vet-school/

Zestien diergeneeskunde studenten uit Engeland reizen af naar Afrika om praktijklessen te gaan volgen Ze leren dieren te behandelen die ze nog nooit van zo dichtbij hebben gezien. Ze leren in teams te wer-ken en om te gaan met onverwachte situaties. Dr. Will Fowlds is hun leraar en hij wil zijn leerlingen vooral leren met onverwachte situaties om te gaan. Zo gooit hij graag alles door de war. Hij kiest bijvoorbeeld express voor een ander dier als zijn leerlingen zijn ingesteld om bij-voorbeeld een leeuw te verdoven. Dierenarts Steve Leonard observeert de inspanningen van de leerlingen en hij is tegelijkertijd ook een men-tor voor ze. Hij wijst ze op de dingen die ze goed doen, maar ook op de dingen die er beter kunnen. Dit kan erg confronterend zijn, maar dit is nodig om te werken met zulke wilde dieren en in zo’n omgeving. Je moet hard zijn hier te kunnen werken.

Trailerhttp://www.youtube.com/watch?v=XBMRnLmd3hU

Page 23: Immersive Space 2013

Kleurenschema´s die mij aanspreken

Page 24: Immersive Space 2013

Ideeën na research Safari

Ik heb behoorlijk wat ideeën gehad. Eén daarvan was bijvoorbeeld om de rollen van de mensen en dieren om te draaien. De bedoeling was dat de dieren dan op Safari gingen om mensen te kijken en daar dan foto’s van te maken, zodat de mensen ook eens zouden kunnen voe-len hoe dat zou moeten zijn. Dit had in een Safaripark gekunt, maar om het helemaal om te draaien leek het me leuk de dieren in een Jeep te zetten in een hele drukke stad als New York. Ik heb hiervoor express niet gekozen, omdat ik het juist leuk vind om dieren te teke-nen en niet om mensen te tekenen en het trok mij ook meer aan om het verhaal vanuit de tourist te laten zien, omdat ik me er goed mee kan identificeren, want ik zou zelf graag ook eens een Safari maken.

Ook heb in nog het idee gehad een soort crime scene te beden-ken die zich dan zou afspelen op Safari. Bijvoorbeeld mensen die op jachtsafari zijn voor slachtanden. Die zouden dan achterna gezeten kunnen worden en zo zou er een verhaal kunnen ontstaan. Op dit idee kwam ik na het zoeken van de definitie safari, want ik kwam erachter dat je ook echt jachtsafari’s hebt en daar had ik zelf nog nooit eerder van gehoord. Ook kwam ik op dit idee door het zien van het nieuws dat er een Nederlander was vermoord op Tanzania.

Later heb ik ook nog het idee gehad Safari vanuit de invalshoek van de artsen te bekijken die daar komen om beesten te helpen en te genezen. Dit leek me een leuk idee, omdat je zo zelf interactief zou kunnen helpen de beesten weer gezond te maken o.i.d. Op dit idee kwam ik na het onderzoek naar de series die er worden uitgezonden op tv zoals Safari vet school en Safari op Animal Planet.

Definitieve keuze na research

De keuze die ik uiteindelijk heb gemaakt na een hoop dingen te heb-ben opgezocht is de invalshoek van de tourist. Ik zou zelf graag op Safari gaan en het lijkt me daarom toch het leukst het verhaal vanuit iemand te laten zien die deze reis al heeft gemaakt.

Page 25: Immersive Space 2013

Mindmap na definitieve keuze

Nadat ik de keuze heb gemaakt de invalshoek van de tourist te kiezen ben ik gaan kijken wat een doorsnee tourist allemaal meeneemt als hij of zij op Safari gaat en dat zijn vaak veel dezelfde dingen. Je gaat na-melijk niet voor niets op Safari als tourist. Je gaat er heen om dieren in het wild te zien, die je normaal nooit in zulke grote groepen in het wild zou kunnen tegenkomen. Daarom neemt iedereen wel een fotoca-mera mee of een videocamera om alles op de gevoelige plaat vast te leggen. Na der hand kunnen ze deze foto’s verzamelen in een foto-boek o.i.d. Ook zie je vaak dat de mensen veel schutkleuren dragen, omdat dit de wilde dieren niet snel afschrikt. Deze kleren zijn vaak ook lekker dun, omdat de temperaturen hoog kunnen oplopen. Verder word je natuurlijk begeleid door gidsen en krijg je de mogelijkheid in een Jeep alle beesten goed en van zo dicht mogelijk te bekijken. Ook heb-ben de mensen vaak een reisgids bij de hand, om zich nog meer te kunnen verdiepen in de natuur, het landschap en noem het maar op.

Page 26: Immersive Space 2013
Page 27: Immersive Space 2013
Page 28: Immersive Space 2013

SynopsisBeschrijving wereld in het algemeenIk ben van plan om een wereld weer te geven van de tourist die op Safari gaat in bijvoorbeeld Zuid-Afrika. Ik wil het gevoel van vakantie en avontuur overbrengen en een warm gevoel en dat doe ik door veel warme kleuren te gebruiken zoals je in mijn kleurenschema’s kan zien.

Wat is mijn visie hierop en wat wil ik overbrengen?Hetgene wat ik wil overbrengen is de avontuur van het op Safari gaan en dat het heel erg leuk is. Daarom laat ik het ook zien vanuit de ogen van een tourist, waardoor je zelf misschien ook zin krijgt eens op Safari te gaan. Je kijkt als het ware door de ogen van een ande-re tourist om een beetje een beeld te vormen over Safari. Verder wil ik de warmte uitstralen van op Safari gaan en dat doe ik door vooral warme kleuren te gebruiken zoals bruin, oranje en geel.

Beknopte beschrijving drie ruimtes

Ruimte 1: In de eerste ruimte ben ik van plan een fotoboek weer te geven, waarin je op de foto’s kan klikken en als het ware teruggaat naar de Safari van toen. De tourist kijkt als het ware terug naar een vakantie waarop hij of zij het heel leuk heeft gehad.

Ruimte 2: In de tweede ruimte laat ik een Jeep zien met één of meer-dere mensen erin die op Safari zijn. Ik weet nog niet of deze zal rijden of dat hij stil zal staan. Je kunt hier op één van de ramen klikken of iemand in de Jeep o.i.d. zodat je doorgaat naar de échte omgeving van de Safari.

Ruimte 3: In de derde ruimte sta je dus buiten en zie je allemaal wilde beesten. Je ziet een leeuw en een olifant, maar dit wel door de ver-rekijker heen, om het nog meer vanuit de ogen van de tourist te laten zien en hiermee probeer ik ook de mensen meer mee te slepen in het verhaal, omdat je het echt vanuit een persoon bekijkt.

Page 29: Immersive Space 2013

Beschrijving sfeerDe sfeer die ik wil overbrengen heb ik al een beetje behandeld. Dit is namelijk een warme en gezellige sfeer. En dat doe ik dus door het gebruik van warme kleuren en simpele, grappige tekeningen.

Beschrijving vormgevingDe vormgeving houd ik lekker simpel. Dit werkt naar mijn idee erg goed. Ik maak simpele tekeningen die niet realistisch hoeven te zijn. Verder maak ik veel gebruik van oranje en bruine tinten in combinatie met heldere kleuren zoals blauw en groen.

Voorbeelden van mogelijke acties die in die ruimtes zouden kunnen voorkomen

Ruimte 1: Je zou het boek kunnen openklappen zodat je de foto’s van de Safari in Zuid-Afrika te zien krijgt. Je hebt hier verder ook de mo-gelijkheid door te klikken op de foto(‘s), waardoor je terug gaat en de Safari van toen herbeleefd. Hieromheen zullen verder nog wat andere attributen staan zoals bijvoorbeeld een wijnglas dat kapot gaat.

Ruimte 2: In de tweede ruimte zit je in een Jeep en zie je dieren om je heen. Het is mogelijk om op de personen te klikken in de Jeep en ook om op de dieren te klikken die op de voorgrond te zien zijn. Hier-naast rijdt de Jeep ook nog dus daardoor krijgt het geheel ook wat meer leven ingeblazen. Je ziet dan ook een vogel o.i.d. langsvliegen.

Ruimte 3: In de laatste ruimte zie je een compleet landschap met daarin veel wilde dieren door een verrekijker heen. Je hebt de moge-lijkheid op de dieren te klikken en op andere dingen in de omgeving. Je kunt hier bijvoorbeeld op een olifant klikken die een klipoog gaat geven of op een wolk die voorbij komt razen.

Page 30: Immersive Space 2013

Foto-opdracht verrekijker

Foto 1

Aanzicht: Deze foto is van midden voor genomen en hier zie je het hele object in zijn geheel.Effecten: Deze foto heb ik met Photoshop alleen wat helderder ge-maakt en ik heb de contrasten wat vergroot, zodat de kleuren wat sterker tegen mekaar afsteken.Omgeving: Ik heb deze foto gewoon tegen een simpele witte muur gemaakt, zodat het object helemaal centraal staat en de volledige aan-dacht krijgt.

Page 31: Immersive Space 2013

Foto 2

Aanzicht: Hier heb ik voor een heel ander aanzicht gekozen. Namelijk schuin vanaf de bovenkant. Daarnaast heb ik ook nog met afsnijdingen gewerkt, om het geheel wat spannender te maken. De tafel werkt hier bijvoorbeeld ook als een soort kader.Effecten: Ook bij deze foto heb ik de helderheid en het contrast ver-anderd. Ook heb ik er een filter overheen heb geplaatst. Een warme filter, om iets meer de sfeer te geven van een warme omgeving. Omgeving: Ik heb gekozen voor een omgeving met planten op de achtergrond, om het Safari-idee wat meer naar voren te halen, in com-binatie met de filter die ik eroverheen heb gelegd.

Page 32: Immersive Space 2013

Foto 3

Aanzicht: Deze foto is in tegenstelling tot de vorige helemaal vanaf boven gemaakt en ik heb de dopjes van de verrekijker eraf gehaald. Ook hier heb ik een stuk afgesneden, omdat het toch spannender is dan wanneer hij er helemaal opstaat naar mijn idee.Effecten: Bij deze foto heb ik ook behoorlijk wat aangepast. De hel-derheid en contrasten heb ik aangepast en ik heb de levendigheid op 100% gezet, zodat alle kleuren goed uitkomen. Daarnaast heb ik er een bruine filter overheen gelegd, zodat de foto een wat duisterder sfeertje krijgt naar mijn idee dan op de vorige foto’s. Omgeving: De foto is tegen een tafel aangemaakt die buiten staat.

Page 33: Immersive Space 2013

Foto 4

Aanzicht: Deze foto is anders dan alle andere foto’s, want het object ligt nu op een tafel. Ook is de foto niet helemaal recht van voor geno-men, maar een heel klein stukje van boven.Effecten: Deze foto heb ik heel erg helder gemaakt en ik heb hier de verzadiging een stuk aangepast, waardoor bijna alle kleur uit de foto is verdwenen. Dit geeft een appart en simpel effect. Ikzelf vind dit er wel mooi uitzien, aangezien de kleuren allemaal mooi bij elkaar passen nu en dat straalt rust uit. Omgeving: Deze foto is gemaakt tegen de achtergrond van een witte tafel, wat voor veel rust zorgt bij deze foto.

Page 34: Immersive Space 2013

Foto 5

Aanzicht: De foto is niet helemaal van rechtvoor genomen, maar iets meer vanaf de bovenkant.Effecten: Over deze filter ligt ook een warm filter en ik heb de helder-heid, belichting en contrasten wat aangepast.Omgeving: Deze foto heb ik vanuit de huiskamer gemaakt en ik heb daarbij de verrekijker buiten op een tafeltje gezet. Ik heb express een stuk van de kozijnen meegenomen met het maken van de foto, want deze werken nu als een soort kader. Ook werken de lijnen op de ach-tergrond mee, want die liggen ook horizontaal, dus maken het geheel niet onrustig.

Page 35: Immersive Space 2013

Foto 6

Aanzicht: Deze foto is ook een beetje vanaf schuin-boven gemaakt en hier zie je ook meteen dat het hele object in beeld is en hij ligt schuin, wat ook zorgt voor meer beweging. Effecten: Deze foto heb ik helemaal in het donker gemaakt, maar heb een klein lampje erop laten schijnen toen ik de foto maakte. Dit geeft een heel ander beeld dan bij de andere foto’s. Je ziet hierdoor heel duidelijk de schaduwen en contouren van het voorwerp. Ook de don-kere sfeer geeft een wat onheilspellende indruk. Verder staat de verre-kijker nu als het ware in het licht en krijgt zo extra aandacht.Omgeving: De foto is gewoon tegen een wit bureau aan genomen.

Page 36: Immersive Space 2013

Vormgevingsopdracht

Vormgeving 1

Methode: De eerste methode die ik in mijn gedachte had was om foto’s uit te zoeken en deze te bewerken. Dit zie je ook goed terug in mijn eerste twee moodboards en mijn laatste. Dit zijn allemaal bewerk-te plaatjes die over één grote afbeelding zijn geplaatst. Het is daardoor heel erg realistisch en dat spreekt me wel aan. Software: De software die ik hiervoor heb gebruikt is Photoshop. De olifant heb ik uit een afbeelding gesneden en daarna bewerkt. Ik heb de contrasten een stuk duidelijker gemaakt en ik heb de afbeelding wat warmer gemaakt van kleur dat goed past bij het onderwerp Safari.

Page 37: Immersive Space 2013

Vormgeving 2

Methode: Deze methode ligt tussen realistisch en tussen een cartoon in. Het is een foto die zo is bewerkt in Illustrator dat hij is gaan lijken op een cartoonplaatje, wat niet zo is. En dat is iets wat ik wel grappig vind ik mee te spelen. een realistisch plaatje zo bewerken, dat hij niet realistisch meer lijkt, maar meer op een cartoon.Software: Hiervoor heb ik het programma Photoshop en Illustrator gebruikt. Eerst heb ik de olifant bewerkt in Photoshop en daarna heb ik hem in Illustrator overgetrokken. De olifant is eigenlijk wat geab-straheerd en daardoor lijkt het ook meer op een cartoon, terwijl het eigenlijk een bewerkte realistische foto is.

Page 38: Immersive Space 2013

Vormgeving 3

Methode: Hier heb ik ervoor gekozen eerst een tekening op papier te maken. Hiervan heb ik vervolgens een foto gemaakt en deze heb ik weer bewerkt op de laptop. Ik heb hem overgetrokken en daarna heb ik hem kleuren gegeven.Software: De software die ik hiervoor heb gebruikt is Gimp en Photo-shop. In Gimp heb ik de olifant overgetrokken en in Photoshop heb ik heb kleuren gegeven en heb ik de achtergrond transparant gemaakt.

Page 39: Immersive Space 2013

Vormgeving 4

Methode: Hier heb ik gekozen een bestaand plaatje van het internet te nemen en hier mijn eigen draai aan te geven. Ik heb hem op de laptop overgetrokken en heb er daarna mijn eigen draai aangegeven, zodat het toch iets van mezelf wordt.Software: Deze foto heb ik helemaal bewerkt in Photoshop. Ik heb een nieuwe laag aangemaakt en heb het plaatje overgetrokken. Daarna heb ik hem ingekleurd.

Page 40: Immersive Space 2013

Vormgeving 5

Methode: De methode die ik hier heb gebruikt is heel erg simpel. Ik heb namelijk gewoon op papier getekend en heb deze foto vervolgens een klein beetje bewerkt op de laptop. Software: Ik heb hier eigenlijk bijna niks voor gebruikt behalve Photo-shop om de helderheid en contrasten wat te veranderen. Voor de rest heb ik alleen maar getekend.

Page 41: Immersive Space 2013

Vormgeving 6

Methode: Hier heb ik de foto die ik in de eerste vormgeving heb ge-bruikt bewerkt en heb er zo geprobeerd een andere draai aan te ge-ven. Mijn bedoeling was de foto iets minder realistisch te maken en wat somberder te laten ogen.Software: Ik heb ook hier Photoshop gebruikt en heb gewerkt met de Duotoon. Die heb ik ingesteld op zwart en rood en ik heb daarbij wat aan de niveaus veranderd, waardoor je dit effect krijgt.

Page 42: Immersive Space 2013

VormgevingsopdrachtStoryboard Intro - Scène 3

Intro

Mijn intro houd ik vrij simpel. Je kijkt als tourist zijnde als het ware te-rug in een foto-album dat je hebt gemaakt na je Safari-trip. Door mid-del van erop te klikken ga je door naar de eerste scène waarin je het boek weer terug ziet komen.

Page 43: Immersive Space 2013

Scène 1

In mijn eerste scène is het foto-album opengeslagen en bekijk je het album door de ogen van de tourist die deze reis heeft gemaakt. De tourist kijkt onder het genot van een glaasje wijn zijn foto’s terug en denkt dan ook terug aan de reis waar toen zo van is genoten. Daarin wordt je als kijker ook als het ware meegesleurd. Verder staat er een oliebrander of kaars op tafel en zie je een vlieg zitten op de muur. Dit zijn de attributen in de eerste scène die ook klikbaar zijn. Hiernaast komen er ook nog één of meer attributen die er staan voor de sier maar verder geen functie hebben. Verder kun je door het klikken op de foto’s in het foto-album naar de volgende scènes gaan. Op deze manier heb ik ook geprobeerd de kijker echt mee te nemen in een ervaring die de tourist heeft gemaakt.

Page 44: Immersive Space 2013

Scène 2

Na het klikken op de linkerfoto in het foto-album kom je in scène 2 terrecht. Hier zie je jezelf als tourist (met de verrekijker), rijdend in een Jeep om bijzondere dieren en dergelijken te spotten. Verder zie je een chauffeur en een jongen die ook in de Jeep meereizen. Ook zie je op de voorgrond een slang en waarschijnlijk nog enkele andere dieren die klikbaar zijn en een vogel op de achtergrond. Door op het meisje met de verrekijker te klikken ga je verder naar de laatste scène, na-melijk scène 4. Nu zie je wat zij ziet door haar verrekijker heen. Hier-door wordt je als kijker nog extra betrokken bij de Safaritocht.

Page 45: Immersive Space 2013

Scène 3

Dit is de laatste scène waarin je een olifant ziet en waar ook nog een leeuw waarschijnlijk achter de boom vandaan komt. Verder zie je ook een andere Jeep op de achtergrond waarop je kunt klikken om terug te gaan naar de vorige scène. De dieren zijn klikbaar en de wolk ook.

Page 46: Immersive Space 2013

De acties per scène

Intro

Het intro is vrij simpel gehouden. Je ziet hier het fotoboek waarin je terugkijkt als tourist zijnde. Je klikt hierop en gaat meteen door naar scène 1.

Page 47: Immersive Space 2013

Scène 1

Hier zie je de acties van scène 1. Het wijnglas gaat kapot als je erop klikt en de vlieg gaat vliegen als je daarop klikt. Daarnaast gaat ook de kaars branden als je op de lucifers klikt en heb je nog 2 mogelijk-heden om te navigeren. Door op de foto’s in het fotoboek te klikken beleef je als het ware de Safari-reis nog een keer en ga je naar scène 2 of scène 3.

Page 48: Immersive Space 2013

Scène 2

In scène 2 kun je op de Jeep klikken waarna hij gaat rijden, maar niet het beeld uitgaat door de achtergrond juist te laten bewegen. Dit heb ik express gedaan zodat je ook makkelijk op de personen in de Jeep kan klikken. De chauffeur toetert als je op hem drukt en de jongen zwaait als je op hem klikt. Verder gaat de slang bewegen als je op hem klikt en de kameleon verandert van kleur. Verder komt er ook nog een vogel langsvliegen als je de Jeep start. Ook hier heb je natuurlijk 2 mogelijkheden om naar een andere scène te gaan. Namelijk het fo-toboek in het klein om terug te gaan naar de eerste scène en je kunt op het meisje met de verrekijker klikken om naar scène 4 te gaan. Je bekijkt nu door haar ogen wat zij ziet op Safari om zo nog meer in de wereld van de Safari te duiken.

Page 49: Immersive Space 2013

Scène 3

Als laastste heb je de scène die je ziet door de verrekijker van het meisje heen. Je kunt hier klikken op de wolk die vervolgens het beeld uit beweegt em op de leeuw en de olifant. De leeuw laat zijn bot uit zijn mond vallen en de olifant geeft een knipoog. Hier kun je navige-ren naar de eerste scène door op hetzelfde fotoboekje te klikken als in scène 2 en je kunt teruggaan naar scène 3 door op de kleine Jeep te klikken.

Page 50: Immersive Space 2013

Reflecties per opdrachtOpdracht 1

Bij de eerste opdracht was het de bedoeling een idee te vormen over wat immersive nou precies is. Ik kwam uit op 3 foto’s waarvan ik alle-drie al wel eens had gehoord. Op-art en streetart heb ik wel eens ge-had met kunstgeschiedenis en de laatste had ik al wel eens over ge-hoord. Omdat ik dit meteen in mijn hoofd had zitten heb ik deze foto’s meteen opgezocht, omdat je bij deze vormen van kunst even op het verkeerde been wordt gezet. De opdracht zelf vond ik niet erg relevant voor hetgene wat we erna hebben moeten doen, want wat wij moesten doen heeft niks te maken met mensen op het verkeerde been zetten of optische illusie, maar dat kan ook hebben gelegen aan mijn eigen interpretatie van het begrip immersive. Nu heb ik deze wat bijgesteld.

Opdracht 2

De tweede opdracht vond ik wel grappig bedacht opsich. Het was de bedoeling te kijken naar een lege ruimte en daar dan zelf voorwerpen in te plaatsen. Daarna moest je kijken wat die voorwerpen eigenlijk met de ruimte deden en andersom, watvoor sfeer het gaf. Ikzelf heb geprobeerd ruimte te creeëren door de voorwerpen er ook schuin in te plaatsen. Maar ook bij deze opdracht heb ik de mening dat ik er ver-der niet veel aan heb gehad met het verdere proces.

Opdracht 3

De derde opdracht waren de ruimtevragen. Deze vragen vond ik een beetje vaag en ook niet echt belangrijk voor de rest van het vak. Maar ik heb ze geprobeerd zo goed mogelijk in te vullen en dat is geloof ik wel gelukt.

Opdracht 4

Deze opdracht was het doen van research. Ik heb hierbij héél erg lang gezocht op het internet, omdat ik alleen nog maar het onderwerp Safa-

Page 51: Immersive Space 2013

ri had, maar verder nog niet echt een invalshoek. Ik ben door de re-search op onderwerpen gekomen zoals een crime op Safari en Safari door de ogen van artsen zoals je in veel programma’s ziet zoals op Animal Planet, maar uiteindelijk trok het idee Safari uit de ogen van de tourist me toch het meeste, omdat ik hier zelf gewoon het meeste mee heb, omdat ik zelf graag ook op Safari zou willen gaan. Verder heb ik wel erg veel gehad aan de foto’s en dergelijken die ik heb gezocht voor de research, want daar kon ik ook dingen van afleiden voor mijn uiteindelijke space. Verder heb ik altijd veel baat bij het maken van mindmaps en ik heb er daarom ook een hele hoop gemaakt. Ik kwam hierdoor steeds op nieuwe en originelere ideeën uit dan waar ik mee begon. Aan de ene kant fijn, maar aan de andere kant kon ik niet meer kiezen! De ABC vond ik verder wel best lastig. Bij veel letters kon ik veel bedenken, maar er waren er ook een heleboel waarbij het heel lang duurde voor ik eindelijk op een goed woord kwam. De op-dracht is verder wel handig, omdat je eens verder gaat denken dan je neus lang is en misschien wel op woorden komt waar je misschien anders niet zo snel op was gekomen. Mij heeft de opdracht opsich wel een beetje geholpen bij het kiezen van objecten in mijn omgeving.

Opdracht 5

De synopsis vond ik niet moeilijk om te schrijven, omdat ik na de re-search eigenlijk al wel helemaal helder had hoe mijn space eruit moest komen te zien. Verder heb ik er ook wel wat aan gehad, omdat ik zo werd gedwongen om na te denken over mijn ruimtes en zo ook bij bleef.

Opdracht 6

De foto-opdracht vond ik wel leuk om te doen! Ik had meteen de ver-rekijker in mijn hoofd en heb vooral geprobeerd verschillende sferen te creeëren door het werken met filters en contrasten. Mij trokken uitein-delijk de foto’s met de warme filters het meeste, omdat deze naar mijn idee ook het beste aansluiten bij hetgene wat ik wil uitstralen en bij mijn onderwerp.

Page 52: Immersive Space 2013

Opdracht 7

De vormgevingsopdracht vond ik ook leuk om te doen en ik ben er voor mezelf uitgekomen wat me het leukste leek om te doen in mijn space. Eerst wou ik met foto’s gaan werken, maar dit vond ik niet erg goed passen bij hetgene wat ik wil uitstralen. Mijn space moet niet te serieus genomen worden en dat wil ik bereiken door het te tekenen op een cartoonachtige simpele manier. Foto’s zijn wat dat betreft een beetje te serieus en te realistisch en dat is iets wat ik niet wil uitstra-len. De opdracht heeft mij dus goed geholpen in het maken van mijn beslissingen.

Opdracht 8

Het storyboard vond ik alleen maar leuk om te maken en deze had ik ook al vrij vroeg getekend. Ik heb mijn storyboard in zijn geheel weer-gegeven, maar ik heb ook al mijn acties nog eens getekend in in dit bestand gezet. Deze opdracht is heel erg belangrijk, omdat je anders niet veel hebt om je aan vast te houden als je begint aan je echte space. Ik vond het leuk om dit te tekenen en uit te denken en hierna werd het naar mijn idee ook alleen maar leuker.

Page 53: Immersive Space 2013

Reflectievragen Immersive SpaceIdeefase

1. Welke manieren werken voor jou het beste om op ideeën voor een productie te komen? – Mindmaps maken en erover praten met mensen zodat je op nieuwe ideeën wordt gebracht helpt voor mij erg goed.

2. Hoe ben je tot je uiteindelijke beslissing voor een onderwerp gekomen? Welke argumenten had je daarvoor? – Eerst wou ik wat spannends maken, maar vond dit niet erg origineel. Toen bedacht ik me dat ik het eigenlijk heel leuk vind om dieren te tekenen dus ging ik daarin verder denken. Wat heeft er nou met dieren te maken en waar vind je veel dieren? Al gauw kwam ik toen op het onderwerp Safari uit.

3. Wat was de visie op je onderwerp en waarom heb je deze geko-zen? – Ik zou zelf ook graag op Safari gaan dus mijn kijk erop is erg positief en daarom sprak het onderwerp mij ook meteen aan.

4. Wat zou je de volgende keer anders doen? – Ik moet eerder kno-pen doorhakken met het maken van besluiten, want ik blijf te lang na-denken waardoor ik in tijdnood kom uiteindelijk. Ik heb namelijk zoveel ideeën gehad, maar pas een paar weken voor het einde maakte ik een goede beslissing. Dit had ik eerder moeten doen.

5. Hoe zou je nu het begrip ‘immersiveness’ willen definiëren? – Als een ruimte waarin je de mogelijkheid hebt te navigeren en jezelf onder te laten dompelen in een wereld die iemand heeft gecreëerd.

Page 54: Immersive Space 2013

Vormgeving

1. Wat is voor jou het moeilijkste bij het vormgeven en hoe overwin je die moeilijkheden – Ik ben niet goed in het tekenen van poppetjes, maar het is me toch gelukt door op een hele simpele en cartoonachti-ge manier te tekenen.

2. Hoe heb je ‘immersiveness’ proberen te bereiken en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet) – Ik heb geprobeerd de mensen echt onder te dompelen in de wereld van Safari door alle beesten en mensen zo realistisch mogelijk weer te geven. Dit heb ik gedaan door ze ook echt te laten knipperen en bewegen.

3. Hoe heb je geprobeerd om je visie over te brengen in je movie en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet) – Ik probeerde over te brengen dat op Safari gaan heel leuk en avontuurlijk kan zijn. Zo zie je in mijn space bijvoorbeeld een grote slang, een leeuw en een olifant. Ik wou verder niet uitstralen dat dit hele gevaarlijke bees-ten zijn, dus daarom heb ik ze op een lieve en cartoonachtige manier getekend. Hiernaast wou ik ook warmte uitstralen en dat heb ik ge-daan door het gebruik van bijvoorbeeld bruin, oranje en geel. Ik denk dat dit wel goed gelukt is.

4. Hoe bereik je het effect dat een gebruiker niet het gevoel heeft in een applicatie-interface terecht te zijn gekomen, maar in een omge-ving. – Dat heb ik gedaan door de mensen en dieren echt tot leven te laten komen door ze te laten knipperen en te laten bewegen. Zo krijg je een minder statisch geheel en wordt het realistischer en kan iemand zich sneller identificeren met de wereld waarnaar hij zit te kijken.

5. Welke aspecten van je vormgeving zijn gelukt en welke niet? Hoe zouden de niet-gelukte aspecten kunnen worden verbeterd – De mensen zijn nog niet helemaal gelukt op de manier waarop ik ze wou tekenen, maar dat wist ik van tevoren, omdat ik daar niet goed in ben. Dus wat dat betreft is het nog goed gelukt voor mijn idee. En dit zou ik kunnen verbeteren door ermee te oefenen en het vaker te doen.

Page 55: Immersive Space 2013

6. Wat heb je bij de vormgeving gehad aan de research? Kun je dat aanwijzen? – Bij de vormgeving heb ik veel gehad aan de plaatjes die ik heb opgezocht in de research, want ik heb vaak echte plaatjes gebruikt en daar mijn eigen draai aangegeven.

7. Wat zou je de volgende keer anders doen? – De volgende keer zou ik eerder een knoop doorhakken, ook wat betreft vormgeving, want ik heb ook heel lang nage-dacht over het werken met foto’s. Als ik eerder een keuze had gemaakt had ik meer tijd gehad voor het uitein-delijke werk.

Movie

1. Kan de gebruiker zelf zien/ontdekken welke onderdelen van je ruimte interactief zijn? – Ja dat kan zelf ontdekt worden, want alle buttons en navigatiemogelijkheden zijn voorzien van een Mouse Over effect. Het object gaat dan bewegen of er komt iets vanaf waaraan je kunt zien dat het gaat om een object waarop je kunt klikken.

2. Is de navigatie naar de andere ruimtes duidelijk? – Naar mijn idee is deze wel duidelijk. In de eerste scène zie je een fotoboek met daar-in duidelijk de foto’s over de Safari-tocht die is gemaakt. In de tweede scène zie je dat fotoboek dat gaat bewegen weer in beeld, waarmee je terug kan naar de eerste scène net zoals in scène 3. Verder heb je in de tweede scène de mogelijkheid door te klikken naar de derde scène door op een tourist te klikken met een verrekijker die in een Jeep zit. En vanuit de vierde scène kun je op een Jeep klikken die weer terug verwijst naar de derde scène. Naar mijn idee is dit wel duidelijk.

3. Welke geluiden/muziek heb je gebruikt en had dit het bedoelde effect? – Ik kon niet alle geluiden naar mijn smaak vinden, maar ben over het algemeen toch wel tevreden met het resultaat van het geluid. Vooral met de muziek op de achtergrond in scène twee en scène 3. Deze muziek wekt echt een sfeertje en past heel goed bij het thema Safari. Verder heb ik alle buttons en navigatiemogelijkheden ook voor-zien van geluiden. Met deze geluiden ben ik ook wel tevreden, want meestal sluiten ze wel goed aan bij het object.

Page 56: Immersive Space 2013

4. Wat zou je de volgende keer anders doen? – De volgende keer zou ik meteen alles in mapjes zetten waardoor het nog overzichtelijker is en je niet alles op het einde hoeft te verslepen.

EINDE