Huisartsopleiding Erasmus MC Jaarbericht 2015

20
Huisartsopleiding Jaarbericht 2015 Huisarts: specialist in veelzijdigheid! Luisteren naar aios: aiospanel stafdag

description

 

Transcript of Huisartsopleiding Erasmus MC Jaarbericht 2015

Huisartsopleiding

Jaarbericht 2015

Huisarts: specialist in veelzijdigheid!

Luisteren naar aios: aiospanel stafdag

Uitbreiding opleiding

We slaagden erin om 98 nieuwe aios een oplei-dingsplek te bieden, terwijl er 70 aios afstudeer-den. Gegeven de krapte in het aantal opleiders en huisartsdocenten was dit een uitdaging. Op het hoogtepunt (in september) leidden we 294 aios op. Sinds 2011 werken we met junior huis-artsdocenten, jonge ‘ervaringsdeskundigen’ die

net zijn afgestudeerd. Zij geven en ontwikkelen themaonderwijs en sinds 2015 is een van hen gestart met de begeleiding van aiosgroepen. Naast het aantrekken van nieuwe huisartsdo-centen, is het vinden van nieuwe huisartsoplei-ders de grote uitdaging. Door de inzet van onze ambassadeurs, het werken met bellijsten, stands op congressen, vacatures op websites en folder-materiaal, lukt het ons om het natuurlijke ver-loop van huisartsopleiders te compenseren. Door betrokken te zijn bij de nascholing van huis-artsen in West-Brabant slaagden we er in 2015 in om in één keer twaalf huisartsen warm te maken voor het opleiderschap. Met 265 beschik-bare huisartsopleiders zijn we er echter nog niet.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Het Erasmus MC hield een medewerkerstevre-denheidsonderzoek. De resultaten werden met de leidinggevenden van alle secties binnen de afdeling, de themadirecteur, de adviseur perso-neelszaken en een medewerker van het onder-zoeksbureau besproken. De medewerkers bij de huisartsopleiding zijn zeer gemotiveerd en, ver-geleken met de andere secties, tevredener over de jaargesprekken.

2

VoorwoordIn 2015 stelden we twee nieuwe plaatsvervan-gend hoofden aan (zie p. 12) We voerden eennieuw roostersysteem in (zie p. 10), een e-port-folio (zie p. 10) en evalueerden het nieuwe leergangensysteem voor opleiders (zie p. 15). Aanvullende cijfermatige informatie over 2015 kunt u vinden in het jaarverslag van de sectie huisartsopleiding op onze website www.erasmusmc.nl/huisartsgeneeskunde/.

Herman Bueving,Hoofd Huisartsopleiding Erasmus MC

Inleiding

Nog beter communiceren

De overeenkomst tussen patiënten en collega-zorgprofessionals? De huisarts moet optimaal met hen communiceren. Is hij of zij bovendien huisartsopleider, dan dient deze kunst ook te worden verstaan tijdens de contacten met aios. Met goede communicatie voorkom je misver-standen, doe je nieuwe inzichten op én draag je vloeiend kennis over.Communiceren is een cruciale competentie voor de huisartsopleiders van het Erasmus MC. Een jaar lang hebben zij wekelijks vier dagen een aios over de vloer. Ik ook. Je wijdt de aios in en werkt toe naar het moment waarop hij of zij een eigen spreekuur draait. ‘Zelfstandig’ is een actuele term. In de afgelopen jaren hebben aios met een bekwaamheidsverklaring op zak meer zelfstan-digheid gekregen op de huisartsenpost. Ik heb de indruk dat ze door hun opleider vaak nóg meer worden betrokken bij de praktijk.

Neem de Hoeksche waard, het gebied waar ik actief ben. Vier huisartsen en evenzoveel aios tref-fen elkaar sinds 2015 elke twee weken. We spre-ken onder meer over ervaringen en werkwijzen. De aios communiceren volop mee. Ze verzorgen

bijvoorbeeld een presentatie over een casus, want je leert het meest over een onderwerp door er anderen over te vertellen. Als toehoorders doen de aios vanzelfsprekend ook veel kennis op. Wat doe je als huisarts bijvoorbeeld wanneer een patiënt jou verwijt een diagnose te hebben gemist? Hoe herstel je de communicatie en relatie?

De huisartsopleiders van het Erasmus MC ont-moeten elkaar maandelijks in het Erasmus MC, waar ze sinds vorig jaar worden begeleid door groepsdocenten. We ervaren deze bijeenkomsten als nuttig, want - daar heb je het weer - in die set-ting kunnen huisartsen communiceren over prak-tijkervaringen, nieuwe kennis et cetera.

De opleidersvereniging ROER kent in 2016 een ambitie die óók met communicatie te maken heeft. We willen de huisartsopleiders nog beter op de hoogte brengen van veelbelovende initia-tieven binnen de Erasmus MC-huisartsopleiding. De inbreng van huisartsen kan de discussie over de opleiding verrijken en bijdragen aan een nóg hoger onderwijsniveau.

Marco Heijkoop, opleider en bestuurslid van opleidersvereniging ROER

33

De opleiding in de praktijk

444

Het onderwijs aan aios

LOVAH in 2015

De Landelijke Organisatie Van Aspirant Huisartsen (LOVAH) organiseert vele activi-teiten tijdens en na de terugkomdagen van de aios en is op diverse manieren betrokken bij verbetering van het onderwijs. Iedere aiosgroep heeft vertegenwoordigers die tijdens de LOVAH Netwerkborrels worden bijgepraat over wat er speelt binnen LOVAH Rotterdam en verbeter-punten inbrengen. In 2015 groeide het bestuur van vier naar zeven mensen.

LOVAH-CTO

In het tweemaandelijkse LOVAH-CTO-overleg bespreken we voor aios relevante ontwikkelin-gen op het instituut. In 2015 ging het regelmatig over de invulling van het curriculum en het invoeren van het rooster met blokken van ander-half uur

Evaluatie aiosdag

De door LOVAH-Rotterdam georganiseerde jaarlijkse aiosdag had als thema “On the edge of Medicine”. Na de plenaire lezingen over een

landelijk bekende letselschadezaak en de moge-lijkheden en problemen van internet in de arts-patiëntrelatie, kon er uit diverse workshops wor-den gekozen. De onderwerpen hadden gemeen dat je als aios kunt balanceren op het randje van goed of fout. Er was veel lof voor de inhoud en de locatie. Gemiddeld werd er niet lager dan een 7 gegeven aan de lezingen en workshops, vaak ging het richting een 8. De aiosdag werd voor het eerst in ons onderwijscentrum gehouden.

Aiospanel op de stafdag

Op de stafdag in december hebben elf aios als consumentenpanel hun ervaringen over de kwa-liteit van het onderwijs gedeeld met de docenten (zie voorpagina). Het was een leerzame bijeen-komst. Ook de aios waren enthousiast over deze directe uitwisseling met de staf.

Meekijken met MPO

Zowel de huisartsopleiding als LOVAH-Rotterdam vinden het belangrijk dat aios mee-denken over onderwijs dat in de ontwikkelfase zit. Daartoe heeft een onderwijscommissie van LOVAH een HA-webgroepje opgericht dat onder

HTB Normen, waarden en autonomie

Een van de junior huisartsdocenten heeft de GGZ-verdiepingsmodule over de beroepshouding her-zien. Deze module bestaat uit vier bijeenkomsten waarin de aios leert te reflecteren op zijn visie op geestelijke gezondheid en ziekte en de arts-patiëntrelatie in de GGZ. De module wordt beter geëvalueerd nu duidelijker is wat de doelen zijn van de module en er consequenter wordt toege-werkt naar de eindopdracht. Aios geven aan zich er bewuster van te zijn hoe hun eigen normen en waarden hun handelen beïnvloedt.

APC-toets

In tegenstelling tot de oude situatie waarbij één door de aios als ‘best practice’ geselecteerd con-sult voldoende was, moeten eerstejaars aios voor de selectieve eindtoets acht consultvideo’s aan-leveren, waarvan er maximaal vier beoordeeld worden. Dit gebeurt vanaf 2016 door gecertifi-ceerde opleiders (zie p. 16). De betreffende oplei-ders voeren in hun praktijk een toetsspreekuur in waarop aios langskomen. Door het jaar heen toetsen de docenten van het instituut de aios. We volgen daarmee het landelijke beleid van vaker feedback door meerdere beoordelaars.

55

andere kritisch kijkt naar de vraagstellingen en de beoogde verdieping van de herziene e-learning casus waarbij de aios leert klinisch redeneren (MPO). Met deze inbreng en door het werken met vaste MPO-docentenkoppels hebben we de MPO’s dit jaar verbeterd. De docenten brach-ten meer variatie in de casus door het toevoe-gen van andere patiëntfactoren.

Deeltijdwerken in de kliniek

Na uitgebreid overleg met de stageopleiders in de klinieken is het nu op de meeste SEH-stageplaatsen mogelijk om als aios in deeltijd te werken. Deze mogelijkheid was een lang gekoesterde wens van LOVAH-Rotterdam.

Daan Haverkamp, aios Rotterdam,Voorzitter LOVAH Rotterdam in 2015

66

Digitale opiniepeiling op de themadag ‘Nou moe’

GGZ-onderwijs

Samen met vier aiosgroepen die in 2015 de GGZ-module volgden, heeft de modulecoördinator GGZ kritisch gekeken naar de inhoud en volgorde van het terugkomdagonderwijs. Sommige program-ma’s zoals acute psychiatrie, psychofarmacologie en psychiatrie en recht, zijn nu eerder in het programma ingeroosterd. Andere programma’s, zoals suïcide, zijn in twee momenten opgedeeld en er zijn programma’s vervangen. Met de ver-betering van de NHG-standaarden ‘angst’ en ‘depressie’ volstaat het maken van een PIN, een e-learningfaciliteit van het NHG in combinatie met oefenen op de terugkomdag.

Video’s op de huisartsenpost

Omdat een consult op de post anders is dan in de praktijk, is er in het eerste opleidingsjaar ruimte gemaakt voor een onderwijsprogramma hierover. Aspecten als medisch handelen in spoedsituaties, de verschillen met overdag en samenwerken met andere disciplines worden belicht. De septemberaios van 2014 waren de eersten die met dit onderwijs kennis maakten. Zij kregen feedback op de op de post gemaakte videobanden, wat leerzaam bleek.

Eerste themadagen ‘Nou moe’

In 2015 introduceerden we een themadag Moeilijk Interpreteerbare Klachten (MIK). Een team van docenten, waaronder een junior huisartsdocent, ontwikkelde en gaf dit programma samen met expertdocenten, zoals een psychiater, en zorgde voor de aansluiting met ander onderwijs. Na lezingen over de zin en onzin van labdiagnostiek en communicatie met SOLK-patiënten, waren er interactieve workshops, waarin groepjes oefen-den met het patiëntenperspectief, het perspectief van de psychiater, ongerustheid en SCEGS. De the-madag is inmiddels tweemaal georganiseerd en biedt de door de aios gewenste verdieping.

77

88

Koppelavond eerstejaars aios

Landelijke selectie en plaatsing

Sinds september vindt de toewijzing van oplei-dingsplekken landelijk plaats en selecteren we aios voor de acht universiteiten. We doen dit om de opleidingsplekken beter te spreiden over het land. De nieuwe selectiemethode bevalt ons goed. Ruim driekwart van de aangenomen kan-didaten werd deze ronde op hun eerste voorkeur geplaatst.

Leerwerkplan voor stageopleiders

Het leerwerkplan voor het tweede opleidingsjaar is aangepast. Hierin beschrijft de stageopleider de vaste gang van zaken voor de nieuwe aios op zijn afdeling, zoals het inwerkplan en de dien-sten. De stageopleiders en docenten vinden het nieuwe leerwerkplan overzichtelijker. Op de workshop in november werden de stage-opleiders geschoold in het gebruik ervan (zie p. 17). De grote meerderheid van de stage-instellingen heeft nu een actueel leerwerkplan.

Koppeling praktijk en terugkomdag

Middels praktijkbezoeken trachten we de kwaliteit van het leerklimaat op de werkplek te bevorderen

en de relatie tussen de opleidingspraktijk en de huisartsopleiding te intensiveren. Het bestaat uit de observatie van een (video van een) leer-gesprek van een opleider-aioskoppel.In het tweede opleidingsjaar bezoeken de modu-lecoördinatoren de stageopleiders. Met deze bezoeken evalueren we de onderlinge samen-werking, wisselen de ontwikkelingen uit en beantwoorden praktische vragen. De CZ-module is een van de best beoordeelde onderdelen van de huisartsopleiding. Aios kij-ken uit naar de terugkomdag, vooral omdat het onderwijs goed aansluit bij de stage.

Regionaal overleg met HDS’sen

In vier regio-overleggen stemden we de oplei-ding van aios op de 21 huisartsenposten af.

9

Organisatie onderwijs aan aios

Zelfstandig kunnen werken door aios, het gebruik van de feedbackmodule en realisatie van onderwijsmogelijkheden op de post, zoals deelname aan kwaliteitsavonden en cursussen, waren belangrijke bespreekpunten. Er vindt steeds meer onderwijs op de huisartsenposten plaats, bijvoorbeeld casuïstiekavonden voor huisartsopleiders en aios, het meeluisteren met triageassistentes en scenariotraining met de ambulancedienst.

E-portfolio

Eerste- en tweedejaars aios hebben nu een elek-tronisch portfolio. Hierin staan alle toetsuit-slagen, verslagen van voortgangsgesprekken, voortgangsadviezen, ingevulde ComBeLs, leer-plannen en benodigde registraties. Daaraan hebben we op onze onderwijsbank lokale for-mulieren toegevoegd. Landelijk werken we toe naar een grotere gebruiksvriendelijkheid. Voor dit landelijke project hebben de werkgroep toetsing, Huisartsopleiding Nederland en de coördinator e-portfolio de functionaliteit van het systeem afgestemd.

Website rooster

Sinds september 2015 maken we voor de rooste-ring en zaalaanvraag gebruik van hetzelfde web-based planningssysteem dat de zaalbeheerder van het Erasmus MC gebruikt. Daardoor kunnen we gedetailleerder met hem communiceren over de zalenbehoefte. Door opname van de rooster-link in ‘de favorieten’ op de telefoon, beschikken aios, opleiders en (gast)docenten altijd over de laatste informatie.

10

11

Onderwijsbank

De onderwijsbank krijgt meer functionaliteiten en raakt beter gevuld. Deze databank bevat nu naast onderwijsmateriaal een inschrijffunctie voor het volgen van onderwijs, een inleverfunc-tie voor MPO’s en e-portfolio-documenten. Het gebruik verviervoudigde vanaf de start in 2014 naar 800 gebruikers per week in 2015.

Masterclass wetenschap

Een klein deel van de aios heeft de mogelijk-heid voor verdieping in een masterclass onder begeleiding van het hoofd van de afdeling Huisartsgeneeskunde. Zij zetten zich daar extra voor in. Dat leidde in maart 2016 tot twee arti-kelen in Huisarts en Wetenschap. Het ene betrof ‘suïcide onder adolescenten’, het andere ‘niet-westerse allochtonen met SOLK’.

Aiotho’s

Rotterdam is trots op het feit dat we inmiddels 16 gepromoveerde aios hebben afgeleverd en dat er 10 aiotho’s bezig zijn met hun promotie-traject. Het geven van onderwijs zien wij als een belangrijke academische taak voor aiotho’s,

naast patiëntenzorg en onderzoek. In hun tra-ject bieden wij hen daar drie maanden ruimte voor. Dit wordt ingevuld met onderwijs binnen de basisopleiding en wetenschappelijk onder-wijs bij de huisartsopleiding. Ook kan ervaring worden opgedaan bij een (na)scholingsinstantie voor huisartsen, poh’s en doktersassistenten of bij de Hogeschool Rotterdam (in de opleiding tot physician assistent of nurse practitioner). We hopen hen hiermee in hun verdere carrière te enthousiasmeren voor het onderwijs. Onze onderwijskundige begeleidt de aiotho’s.

1212

Veranderingen in de organisatie

Sinds 2013 werken we in het tweede opleidings-jaar met ‘modulecoördinatoren’, huisartsdo-centen die zowel een CZ-, GGZ- of kliniekgroep begeleiden, als de afstemming met de stage-instellingen binnen deze module doen. Daardoor zijn de lijnen kort en effectief. Ook voor de andere jaarcoördinatiefuncties zijn we in overleg met de staf tot een nieuwe constructie gekomen. Sinds september 2015 werken we met een huisarts als aioscoördinator en een huisarts als opleiderscoördinator, een onderwijscoördinator (onderwijscurriculum en kwaliteit) en een secretaris (bewaken voortgangsproces aios).

Ester Wesseling, huisarts, plaatsvervangend hoofd en aioscoördinator: “We zijn met de staf bezig met een cultuuromslag waarbij we meer in een continuüm denken. Wat willen we bin-nen de verschillende thema’s en Kenmerkende Beroeps Activiteiten (KBA’s) in het aioscurricu-lum aan bod laten komen om hen in drie jaar op te leiden tot capabele en toekomstbestendige huisartsen? Dat voelt veel logischer dan in opleidingsjaren denken. We willen aansluiten

bij nieuwe methoden van onderwijs, meer aan-dacht geven aan onderwijs in maatschappelijk handelen en management, en onze digitalise-ringsslag afronden waarbij aios en opleiders alle informatie op de onderwijsbank vinden. Daarnaast kijken we naar mogelijkheden om het onderwijs te individualiseren en aios en pas afgestudeerde huisartsen te betrekken bij onderwijsontwikkeling.”

Pieter van den Berg, huisarts, plaatsvervangend hoofd en opleiderscoördinator: ”We zijn trots op onze opleiders. Als ik kijk naar hoe ze zich elke keer aanpassen aan de veranderingen in de opleiding, zijn het flexibele, open en kritische duizendpoten. Daarmee zijn zij goede vertegen-woordigers voor ons veelzijdige vak. Parallel aan het aiosonderwijs willen we de opleiders verder professionaliseren, waaronder de didactische kant van het opleiderschap. Ook willen we hen meer betrekken bij het terugkomdagonderwijs aan aios. Daarnaast willen we graag onderzoek doen naar de wetenschappelijke onderbouwing van het onderwijs. Wat is een goede huisarts en wat is het effect van de opleiding? Daarmee kunnen we samen met de opleiders sturen op de inhoud van het curriculum.”

Leren van Ervaringen

Het Leren van Ervaringen (LvE) maakt al ruim vier decennia deel uit van de huisartsopleiding in Nederland. Toch was dit onderdeel nooit nader onderzocht. In Rotterdam voeren we sinds 2010 het eerste systematische onderzoek uit naar de praktijk van het LvE. We maken hierbij gebruik van de methode conversatieana-lyse. We hebben tachtig uur aan video-opnames van LvE sessies geanalyseerd om inzicht te krijgen in de manier waarop het LvE bijdraagt

aan de ontwikkeling van aios tot huisarts. Dit onderzoek leidde tot publicaties in tijdschriften en presentaties op congressen. In januari 2016 verscheen een publicatie in het internationale tijdschrift ‘Teaching and Learning in Medicine’. Hierin werd ingezoomd op de overgang van de casuspresentatie naar de casusdiscussie. Deze overgangen blijken rijke leermomenten in het LvE te zijn. Tegelijkertijd zijn deze overgangen complex voor de docent omdat die tussen ver-schillende rollen moet balanceren.

Toegekende subsidieaanvraag onderzoek van onderwijs

ZonMw kende ons subsidie toe voor onderzoek naar de effectiviteit van reflecteren bij klinisch redeneren. We onderzoeken in hoeverre reflecte-ren leidt tot betere diagnostische prestaties. Voor dit driejarige onderzoek dat in 2016 zal starten, is een promovendus aangetrokken. Het betreft een samenwerking tussen het Institute of Medical Education Research Rotterdam, de afdeling huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC en de afdeling psychologie van de EUR.

13

Onderzoek van onderwijs

1414

Opleiderstweedaagse

NIVEL-enquête onder (stage)opleiders

Huisartsopleiders en stageopleiders werden door het NIVEL geënquêteerd over hun rol in en ervaring met de huisartsopleiding. Onze (stage)-opleiders blijken tevreden. Onze huisartsopleiders zien aios vaker live aan het werk dan collega’s bij andere instituten. Verbeterpunten zitten onder andere in het benutten van de specifieke bekwaamheden van (stage)opleiders voor het terugkomdagonderwijs, het ondersteunen van huisartsopleiders bij het begeleiden van leer-plannen van aios en bij geïntensiveerde bege-leidingstrajecten en het aantal leergesprekken gedurende de SEH-stage.

Evaluatie onderwijs aan opleiders

In september 2014 voerden we leergangenonder-wijs in, deskundigheidsbevordering voor oplei-ders die aansluit bij hun ervaring in het opleiden. Vanaf dat moment namen de groepsdocenten de begeleiding van de workshops over van ‘workshopbegeleiders’. Bij dit parallelonderwijs wisselen opleiders hun ervaringen uit over het opleiden van hun aios. In 2015 evalueerden we het leergangensysteem en de workshops onder opleiders en docenten. De opleiders gaven het

leergangenonderwijs een 7,0, de docenten gaven het een 7,2. De opleiders juichen de ontwikkeling van het leergangensysteem toe, omdat het ruim-te geeft voor verdieping en verdere ontwikkeling van didactische vaardigheden en beter aansluit op zowel hun eigen leerbehoeften als het curri-culum van de aios. De opkomst viel tegen. De workshops werden over het algemeen posi-tief beoordeeld (zowel opleiders als docenten gaven een 7,5). Om de begeleiding van de docen-ten te verbeteren observeerden workshopcoa-ches de docenten en gaven hen feedback.

1515

Kwaliteit (stage)opleiders

Opleiderstweedaagse

Jaarlijks organiseren we opleidersdagen op locatie, waarbij ruim de helft van de opleiders twee dagen achtereen onderwijs volgt. In 2015 waren er ook negen stageopleiders uit de kliniek, CZ en GGZ. De onderwerpen op de opleiders-tweedaagse sloten aan bij de leergangen van de opleiders. De opleiders en stageopleiders waren zeer te spreken over het cursusaanbod, het avondprogramma en de goede sfeer. De tweedaagse verstevigt de onderlinge band tus-sen de (stage)opleiders en staf van de afdeling Huisartsopleiding.

Stand van zaken EBM-onderwijs

Het opleidingsinstituut ziet de huisartsopleiders ook op het vlak van Evidence Based Medicine (EBM) als rolmodel voor aios. Naast een onderwijs-programma met onderzoekers van de afdeling boden we beginnende opleiders een introductie-programma en ervaren opleiders het blended learning EBM programma, gebaseerd op de webbased cursus van het AMC. De vervolgcur-sus werd aan een kleinere enthousiaste groep opleiders gegeven. Vanaf 2016 starten we eerder in het leergangensysteem voor opleiders met EBM onderwijs, aangezien slechts 68% van de Rotterdamse eerstejaars aios vindt dat de compe-tentie Wetenschap en onderwijs voldoende in de opleidingspraktijk aan bod komt (bron NIVEL).

Gecertificeerde APC-toetsers

Twintig opleiders met affiniteit voor arts-patiëntcommunicatie volgden een scholing om gecertificeerd consulten van een eerstejaars aios te kunnen beoordelen (zie p. 5). Zij volgden drie sessies waarin ze consultvideo’s beoordeelden. Vervolgens vergeleken ze hun scores onderling, ijkten deze en zetten ze de puntjes op de i in het geven van goede feedback.

1616

Workshops voor stageopleiders in de GGZ en CZ

Driemaal organiseerden we een workshop voor stageopleiders in de GGZ en CZ. In januari wer-den de stageopleiders geschoold in alle ins en outs van de huisartsopleiding, van ComBeL tot CATS. Dit werd vooral ingegeven door aiosevalu-aties. In april ging het over (dreigende) agressie: hoe voer je een leergesprek met een aios nadat deze een geweldsincident met (de familie van) een patiënt heeft meegemaakt? In november werd het nieuwe leerwerkplan (zie p. 9) geïntro-duceerd. De workshops worden goed tot uitste-kend gewaardeerd. De stageopleiders vinden ze relevant, praktisch toepasbaar en ze waarderen de uitwisseling met elkaar en met de opleiding.

ROER-overleg

Tweemaal per jaar is er op bestuurlijk niveau overleg tussen het ROER-bestuur en de huisarts-opleiding waarin we strategische onderwerpen bespreken. Dit jaar bespraken we onder andere didactische toetsen voor opleiders en de KBA’s. Tweemaandelijks is er een overleg over de prak-tische uitvoering van beleid (het HAO-team).

Beeldje voor opleiders

Naast ons afstudeerbeeldje hebben we nu ook een beeldje dat we uitreiken aan opleiders die heel veel aios hebben opgeleid en afscheid nemen. Het HAO-team draagt de opleiders voor.

1717

1818

Scholing docenten op stafdag

1919

Scholing van docenten

Trainingen in Leren van Ervaringen

Om de resultaten van het onderzoek naar het Leren van Ervaringen te vertalen naar een training voor docenten, organiseerden we een aantal bijeenkomsten. We maakten gebruik van de Conversatie Analytische Rollenspel Methode (CARM), die werkt met video-opnames uit de onderwijspraktijk. We gebruikten deze methode om de structuur van casusbesprekingen te verhelderen en docenten een ‘landkaart’ van het LvE te geven. De volgende stap is om CARM toe te passen op het begeleiden van het LvE. Op deze manier ervaren docenten aan den lijve wat het effect is van verschillende docentinter-venties, en kunnen ze eigen interventies onder de loep nemen.

Staftweedaagse

Dit jaar werden de docenten geschoold in maat-schappelijk handelen in de huisartsopleiding. Na een discussie over hoe erg we verschillen in de zorg vonden en nadat we ons verdiepten in de economische evaluatie van zorg, werden we onderwezen over kostenbeheersing en de onderbouwing van keuzen van de minister. Een tweede thema betrof het verminderen van

gezondheidsachterstanden en het samen met andere partijen, zoals GGD en gemeente, vorm geven aan wijkgebonden preventie. Het laatste scholingsthema betrof ‘gezondheid als keuze en koopwaar’, over het verruimen van definities van afwijkingen en ziekten. De staftweedaagse werd geëvalueerd met een 8,4. De bijdragen van de sprekers en de mogelijkheden om de inhoud te vertalen naar het onderwijs, werden gewaardeerd.

Stafdagen

De vier stafdagen benutten we om in te gaan op onderwijsontwikkelingen en we kwamen terug op de in de staftweedaagse behandelde onderwerpen. Verder schoolden we ons in de onderwijsmethode ‘flipping the classroom’, verdiepten ons in onderwijskundig onderzoek en doelgericht communiceren, bespraken het meerjarenplan, en organiseerden een consu-mentenpanel voor aios (zie p. 4). In oktober huurden we een bus om met de hele staf en een aantal opleiders naar Groningen te gaan, waar we deelnamen aan de interstavendag.

Afdeling Huisartsgeneeskunde Erasmus MCPostbus 2040 3000 CA Rotterdamtel.: 010 703 0 004fax: 010 704 4 766e-mail: [email protected]/huisartsgeneeskunde

Samenstelling, tekst en foto’s: Thérèse BransTekst pagina 3: Gerben Stolk / PlumaTekstVormgeving: Jules van der Vuurst de VriesDruk: BGS Print & Media

Met de bus naar de interstavendag