FTN jaarbericht 2015

20
Jaarbericht 2015-2016 De Maatschappelijke Betekenis van Moderne, Professionele Textielservice! Jaarbericht 2014 1

Transcript of FTN jaarbericht 2015

Page 1: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015-2016De Maatschappelijke Betekenis van Moderne, Professionele Textielservice!

Jaarbericht 2014

1

Page 2: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015

2

Inhoudsopgave“De maatschappelijke betekenis van moderne, professionele textielservice!” 3Voorwoord Michel Heerkens

Textielservice 2015 4o Professionele dienstverlening van niveau!

Marktontwikkeling en trends 5o Groei en trends 2015, versnelling van de markttransitie in textielverzorging!o Mass customisation: gat tussen maatwerk en standaard word steeds kleiner

Innovatie in de praktijk! 8o Routekaart o Robotiseringo Informatiseringo Productiviteit en veiligheid op de werkvloer verhogeno Veiligheid innoveert meeo Werknemersveiligheid voorop Milieu en Techniek, 80% energiebesparen in 2030 12o Global Compacto Europese normeringo Green Dealso Global Compacto Zonnecollectoren in de textielservice industrieo Innovatieve energie-monitoringo Distributie met elektrische bedrijfswagenso Energie Prestatie Keuring o MJA3o Energie Zuinig Producereno Innovatie en oplossingen in de praktijk (INOP)o Agenda 2016

Certex: een dynamisch schema voor een dynamische wereld 14o Unieke positie o Het groeiende belang van “KMS”o Hulpmiddel bij innovatieo Werk in uitvoeringo Normontwikkelingo Normontwikkelingo Toepassingsgebiedeno Dynamiek

FTN activiteitenplan 2016 17

FTN ledenlijst 2015-2016 19

© FTN 2015, Niets uit deze uitgave mag overgenomen worden zonder schriftelijke toestemming van het bestuur.

Page 3: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015

3

Voorwoord

“De maatschappelijke betekenis van moderne, professionele textielservice!”

Vorig jaar tijdens het NST nam Michel Heerkens het voorzitterschap van FTN over van Marc Nieuwland. Nu is het een jaar later en blikt Michel terug, maar ook vooruit.

Iedere dag werken we als branche hard om het schone te bereiken. Schoon op het gebied van textiel, maar ook in de manier waarop we onze mensen aansturen, zaken doen, de lay-out en logistiek in de organisatie. Daarnaast in het streven naar een gezond rendement, verbeteringen op het gebied van milieu en energieverbruik en innovatie van onze diensten.

Communicatie van groot belangVorig jaar gaf ik al aan dat mijn aandacht extra uitgaat naar een betere onderlinge bekendheid van de FTN-leden. Mijn doelstelling is een persoonlijke ‘touch’ aan mijn voorzitterschap toe te voegen. FTN wil meerwaarde creëren voor de leden en aansluiting vinden op diens behoeften. Zo zal steeds worden nagestreefd om een positief imago van de branche te bevorderen en het verder uitbouwen van een multimedia communicatiebeleid. Het secretariaat doet er alles aan om ervoor te zorgen dat FTN leeft en zich ontwikkelt door met leden in contact te staan.

Trots op de brancheAls je kijkt naar onze sector, dan mogen we op de eerste plaats trots zijn op de professionaliteit binnen onze branche. Dat kan eigenlijk niet vaak genoeg gezegd worden. Nederlandse bedrijven zijn vaak een voorbeeld voor collega-bedrijven uit die grote rest van de wereld. En ik denk dat het een taak is van FTN om daar, meer dan in het verleden, over te vertellen. Zowel intern binnen de branche, maar zeker ook buiten de branche moet bekend zijn hoe professioneel en innovatief onze sector is. Daar moet onze maatschappelijke positie bekend zijn die we innemen door het brede scala aan diensten voor vrijwel alle delen van de samenleving.

De focus naar buiten!Voor de externe communicatie zal FTN zich vooral gaan richten op innovatie, duurzaamheid, Certex, dienstverlening en maatschappelijke betekenis van de branche voor andere sectoren. FTN investeert in onderzoek, stuurt innovaties aan en heeft een eigen vooruitstrevend en vooroplopend kwaliteitssysteem. Het zou een schone zaak zijn als dat de komende twee jaar gaat lukken.

Page 4: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015

4

Textielservice 2015

“Professionele dienstverlening van niveau!”

Moderne, professionele textielservice levert een wezenlijke bijdrage aan tal van branches. De dienstverlening van de bij de Federatie Textielbeheer Nederland aangesloten bedrijven omvat onder meer onderstaande activiteiten:

- Reiniging en verhuur van textiel en kleding ten behoeve van de intra- en extramurale gezondheidszorg- Verhuur / lease van textiel en persoonsgebonden bedrijfskleding op maat, waaronder corporate imagekleding- Services plus producten naar behoefte, beschikbaar in de juiste hoeveelheden, op het juiste moment, op de juiste plaats- Compleet advies over inzet van materialen en syste- men, mede gebaseerd op wet- en regelgeving- Reiniging, onderhoud en reparatie voor gezondheidszorg en industrie- Periodieke aanvulling en voorraadbeheersing voor gezondheidszorg en industrie- Verhuur / sterilisatie van kleding en afdeksystemen voor operatiekamers- Verhuur / sterilisatie van medische instrumenten- Medische sets- Milieuvriendelijke concepten- Representatieve linnenverstrekking voor een gastvrije ontvangst in de horeca- Hygiëneservice voor sanitaire ruimten - Persoonlijke beschermingsmiddelen- Schoonloopmattensystemen- Distributiesystemen op maat- Management informatiesystemen- Aftersales service- Professionele decontaminatie van kleding in gecertificeerde cleanrooms.

Page 5: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015

5

Nederland herstelt, langzaam maar zeker. De economie heeft in de afgelopen jaren een paar stevige deuken opgelopen, maar inmiddels kunnen we weer vooruit en omhoog kijken. De marktomstandigheden blijven echter ontzettend uitdagend. Dat zien we direct terug in de textielverzorgingsbranche. De trend is duidelijk zichtbaar: schaalvergroting en concurrentie druk. Voor kleine bedrijven vergt dit nog meer aanpassingen om hun concurrentie positie te behouden c.q. te versterken. Voor veel ondernemingen zit er echter maar één ding op en dat is samen verder gaan. Het aantal fusies en overnames is in de afgelopen jaren toegenomen en dat leidt tot een afname van het FTN-ledental van dertig procent over de afgelopen acht jaar. Met andere woorden: er zijn minder bedrijven, maar de bedrijven die overblijven zijn wel groter.

ConsolidatieWe zien dus een sterke consolidatie in de markt. Schaalgrootte lijkt noodzakelijk om andere ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden. Een van die ontwikkelingen is de prijsdruk die, ondanks het voorzichtige herstel, onverminderd hoog blijft. Juist door deze prijsdruk is de concurrentiestrijd heviger dan ooit. Bedrijven halen alles uit de kast om toegevoegde waarde te leveren aan hun klanten, maar uiteindelijk geeft de prijs vaak de definitieve doorslag. Het aantal ondernemingen is in de afgelopen twintig jaar flink gedaald. Voor de statistieken: telde de branche twee decennia geleden nog 850 ondernemingen, anno 2015 zijn dat er nog vijfhonderd. Veel kleine bedrijven komen in de onmogelijke spagaat tussen de eisen van de klant en tegelijkertijd sterk dalende prijzen. Om aan hogere kwaliteitseisen te kunnen voldoen tegen lagere tarieven, is volume noodzakelijk. Het is een trend die we in de komende jaren versterkt zullen zien.

Maatwerk & Mass customisationEr wordt veel over gezegd en geschreven: hoe zorgen we er als branche nu voor dat we klanten behouden en zelfs nieuwe klanten winnen? Het antwoord op die vraag is, zoals altijd, niet eenvoudig. We leven in een technologisch tijdperk. Door nieuwe technologische ontwikkelingen zijn bedrijven in staat om toegevoegde waarde te creëren. Die toegevoegde waarde zit in maatwerk.

Mass customisation is op dit moment het toverwoord in de branche. Echt maatwerk is onbetaalbaar, maar de moderne klant wil wel het gevoel hebben dat hij of zij op maat wordt bediend. Moderne technologieën maken dat mogelijk. Klanten willen gepersonaliseerd textiel en persoonlijke service. Denk aan de catalogus op een website waarbij de klant haar eigen specificaties kan doorvoeren op gebied van huisstijlkleuren, maar ook maten. Maar deze roep om persoonlijke service gaat veel verder en ‘raakt’ ook de textielverzorging. Met technologie zoals RFID en bestelapps kunnen textielverzorgers hun services vergaand personaliseren en ontstaan nieuwe marktkansen met beduidend minder concurrentie druk.

SpecialiserenEen bestelapp zoals MyOrder of RFID-tags zijn ontwikkelingen in de breedte. Maar er is meer nodig. Professionele textielverzorgers zullen ook verticaal moeten kijken, binnen de branches waarin zij werken. De huidige marktomstandigheden roepen misschien wel meer dan ooit om specialisatie in de marktsegmenten. Een aantal bedrijven specialiseren zich in de gezondheidszorg. Een dergelijke specialisatie vergt een diepe kennis van die branche. Om te beginnen is de impact van overheidsbeleid nergens zo zichtbaar als in de gezondheidszorg. Dat beleid is in eerste instantie gericht op het terugdringen van zorgkosten. Anderzijds zien we een toenemende druk op de zorgvraag. Dat betekent dat textielverzorgers met oplossingen moeten komen om aan die vraag te kunnen voldoen, maar wel tegen zeer scherpe tarieven. Zodra die tarieven te hoog worden, ontstaat er voor textiel direct uitval van vraag en

Marktontwikkeling en trends

“Groei en trends 2015: versnelling van de markttransitie in textielverzorging!”

Page 6: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015

6

verschuiving van aanbod naar ‘thuiswas’. Terugdringen van kosten betekent een sterke integratie binnen de leveringsketen, de supply chain. Kosten worden niet alleen bepaald door de kernactiviteit – reinigen, herstel, afwerking- maar zeker ook door het service niveau en de daaraan verbonden logistieke kosten, het bundelen van de logistieke processen.

Tweede faseWe schreven vorig jaar in het jaarbericht dat 2015 het transitiejaar zou worden. Er is al een duidelijke verschuiving zichtbaar in verschoningsfrequentie en omloopsnelheid van platgoed. ,,De logistieke dienstverlening en regiefunctie zal meer uitdagingen kennen door versnippering van het zorgaanbod.” De transitie is echter nog lang niet afgerond. Of misschien is het beter om te zeggen dat de transitie de tweede fase zal ingaan. Geldt dat alleen voor de zorg? Nee. We zien het eigenlijk in alle sectoren als direct effect van individualisering en steeds toenemende eisen van klanten. In alle branches, industrie, handel en horeca, zien we marges onder druk staan en moet er sterk op kosten worden gestuurd. De textielservicebranche moet steeds efficiënter opereren.

IntegratieJuist in dat licht zijn en blijven innovaties van levensbelang; innovaties die toegevoegde waarde opleveren voor klanten. Te denken valt aan zaken als Wash&Load en projecten als de Greendeal, innovatie ontwikkeling in de praktijk en de samenwerkingsovereenkomsten in MJA verband. Het bieden van een totaal oplossing biedt meer kansen. Vooral de eigenschappen en

functionaliteiten van textiel zijn hierbij een belangrijk vertrekpunt. Textiel krijgt steeds meer functies. Dat ging tot voor kort vooral om ‘appliances’, functies die los van het textiel aan bijvoorbeeld kleding wordt toegevoegd en dus ook separaat konden worden gereinigd. Op dit moment zijn er vergaande ontwikkelingen op het gebied van geïntegreerde functies binnen de garens en weefsels. Denk daarbij aan antimicrobieel, vocht- en vuilafstotende eigenschappen. De textielverzorging zal in deze innovaties een sterke rol krijgen: niet alleen moet apparatuur geschikt zijn om dergelijke functies te behandelen in reiniging, maar processen moeten worden afgestemd op het efficiënt weer geschikt maken voor hergebruik.

DistributieIn de komende jaren zal de textielverzorging meer en meer integreren binnen de volledige waardeketen: van de productie van het textiel tot het onderhoud en de distributie. Om met dat laatste te beginnen: distributie zal steeds fijnmaziger worden. Daarnaast hebben textielverzorgers een maatschappelijke verantwoordelijkheid om deze distributie op een zoveel mogelijk energieneutrale wijze te realiseren. Op dit moment worden diverse studies uitgevoerd in bijvoorbeeld distributieconcepten met inzet van pick-up points en elektrisch aangedreven voertuigen, waarbij textiel op stuksniveau kan worden gevolgd van deur tot deur. Met hulp van nieuwe ICT- en monitoringsystemen moet dit in de nabije toekomst allemaal mogelijk zijn. Dit levert niet alleen toegevoegde waarde op voor klanten, maar zal ook helpen in de verdere realisering van het ontwikkelen en exploreren van nieuwe markten.

2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Gezondheidszorg 529 541 560 574 575 555 555 555 505

Handel en Industrie 508 492 455 458 477 485 475 485 460

Horeca en Recreatie 178 169 156 151 153 155 170 175 180

Totaal 1215 1202 1171 1183 1205 1195 1200 1215 1145

Markt Marktomvang Marktaandeel in %

Gezondheidszorg € 505 mln 44 %

Handel en Industrie € 460 mln 40 %

Horeca en Recreatie € 180 mln 16 %

Totale marktomvang € 1145 mln 100 %

(n.b.: marktomvang bij volledige uitbesteding in alle segmenten. Marktaandeel; door bedrijven gerealiseerde omzet.)

Marktomvang en -segmenten Textielverzorging 2014

Omzetontwikkeling textielverzorgingsdiensten 2007-2014 (in mln €) & prognose 2015

Page 7: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015

7

Stiekem wil iedere man een maatpak en ieder hotel haar eigen linnenlijn. Ook dat kleine hotel met slechts tien kamers. Probleem: kleine, gepersonaliseerde aantallen zijn duur. Maatwerk heeft nu eenmaal een prijskaartje. Dat verschil wordt echter snel kleiner, dankzij mass customisation. Zo kunnen textielbeheerders straks nog meer toegevoegde waarde leveren.

Onderscheidend vermogenOverhemd nodig? Dan heb je de keuze: je kunt naar een winkel gaan en daar een hemd kopen of je doet dat via het internet. Hemden te kust en te keur, in beide gevallen. Maar: het is allemaal wel massaproductie, zelfs als het om duurdere, exclusieve merken gaat. Natuurlijk kan je een maatoverhemd kopen, maar dan heb je het direct over een andere prijsklasse. Nee, een ‘gewoon’ hemd is prima, maar dan wel met een persoonlijke ‘touch’. Dan zal de gemiddelde man snel ontdekken dat dit lastig is.

InktjettechnologieHiervoor moet de gebruiker aan het productieproces gekoppeld worden. Dit is mogelijk als de productielijnen digitaal aangestuurd worden. In de eerste plaats gaat het dan over de inktjettechnologie die al breed wordt ingezet: met die technologie bouwt men al een enorme vrijheid in voor de eindklant. Het massaproduct kan vervolgens aangepast worden aan de specifieke wensen en smaak van die eindgebruiker.Het gaat niet meer alleen over designs en kleuren, maar ook over het aanbrengen van extra functies in de finishing van textiel. Een sportshirt kan men al antibacteriële functies meegeven. Dan moet men dus het snij- en printproces aan elkaar koppelen. Met die nieuwe technieken is dat allemaal mogelijk.

Bredere doelgroepUiteraard valt textielfabricage buiten het werkgebied van de textielbeheerders, maar de ontwikkelingen zijn absoluut bijzonder interessant voor de branche. Uiteindelijk kunnen de textielbeheerders straks artikelen aanbieden die nog beter aansluiten op de wensen van hun klanten. Dat kan omdat er door mass customisation kleinere series gemaakt kunnen worden. Een kleinere

klant die op zoek is naar een textiellijn met een speciale uitstraling of functies, kan nu bediend worden zonder dat de kosten voor dat textiel meteen over de kop gaan.

Denk aan een klein hotel dat nu toch linnen kan bestellen met het eigen logo of in de eigen kleurstelling. Tienduizend stuks met een logo is geen probleem, tien wel. Met deze technologieën wordt het prijskaartje een stuk interessanter. Met bodyscanning kan men kleding op maat laten maken. Textielbeheerders kunnen textiel op maat gaan aanbieden. Het zal niet direct een verbreding van de markt zijn, maar wel een extra toegevoegde waarde!

Kiezen en variërenEindgebruikers krijgen dan het product dat ze willen. Nog steeds geen echt ‘maatwerk’. Het verschil is het feit dat er gewerkt wordt met een lijst van componenten. Sommige van die componenten kunnen worden aangepast, maar het blijft fabrieksmatige productie. Anders gezegd: je kunt niet alles kiezen. Men kan variëren en personaliseren. Het wordt minder standaard. Uiteindelijk heeft het allemaal te maken met de kostprijs. Afwijken van de standaard was altijd duur. Met de nieuwe technieken wordt het gat tussen kostprijzen voor maatwerk en standaard kleiner. De Universiteit van Maastricht geeft in een onderzoek aan dat de keuze niet te groot dient te zijn, zeker niet in prijs. Het standaardproduct moet niet te geavanceerd zijn, zodat de consument altijd het gevoel heeft dat het product een upgrade krijgt.

Marktontwikkeling en trends

“Mass customisation: Gat tussen maat-werk en standaard wordt steeds kleiner”

Page 8: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015

8

Over het belang van innovatie is al jaren weinig discussie meer. Innovatie zorgt voor vernieuwing en is een belangrijk middel voor bedrijven om zich te onderscheiden van concurrenten. Daarom wordt innovatie ook wel gezien als de motor voor toekomstige bedrijvigheid en werkgelegenheid. Toch is innovatief vermogen niet langer de enige troef in de concurrentiestrijd. Het is tegenwoordig ook cruciaal een leidende positie in te nemen op het gebied van duurzaamheid. Deze twee aspecten worden steeds meer gecombineerd om moderne textielservice naar individueel maatwerk te kunnen aanbieden.

RoutekaartOp basis van een gedegen marktstudie, workshops met deelnemers uit de gehele keten en inzet van vele deskundigen en experts, zijn enkele jaren geleden marktprofielen 2030 opgezet. Het streven is het opzetten van samenwerkingsverbanden om de ‘App Store Textielservice 2030 met een 80% energiebesparing’ ook daadwerkelijk tot stand te brengen.

Het optimaliseren van interne processen zal altijd een belangrijk aandachtsgebied blijven om het service- en kwaliteitsniveau te verhogen, ook al is de sector professionele textielservice volgens TNO al tot 3x duurzamer dan thuiswassen.

Het innovatieprogramma omvat een scala aan thema’s en aandachtsgebieden; van nieuwe textielmaterialen en behandeltechnieken tot en met ICT/logistieke services. De marktontwikkelingen binnen de sectoren gezondheidszorg, industrie en horeca geven ons een idee van de wereld in 2030. De wensen van de horecagast, de patiënt, de arbeider en personeel van de toekomstige wereld zijn gekoppeld aan de organisaties waar zij werkzaam zijn en vervolgens gespecificeerd en geconcretiseerd in businesscases.

De hotelkamer en het restaurant van de toekomst bieden een scala aan concrete klantenvragen, van een flexibele menukaart geïntegreerd in bijvoorbeeld het tafellinnen om de serveerster te ontlasten tot een hotelkamer met een thematisch textielpakket afgestemd op de gast of

het seizoen. De speerpunten vanuit alle businesscases zijn door experts samengevoegd in een samenhangend overzicht van collectieve projecten en maatregelen voor 2030 om zo een innovatieprogramma te formuleren dat resulteert in een breed gedragen toekomstagenda voor het bieden van “Totaal Oplossingen” in textielservice.

RobotiseringRobotisering is vandaag de dag een trend. Films gaan over een wereld gedomineerd door robots. Door de vele variëteit binnen robotisering heeft iedereen er zijn gedachtes over. Velen denken dat het een vooruitgang is en dat veel processen en taken overgenomen kunnen worden. Uiteraard zijn er ook veel pessimisten die bang zijn voor o.a. verlies aan werkgelegenheid.

Dhr. M. Bouman (econoom RTL-Z en journalist Financieel Dagblad) spreekt deze laatste groep echter tegen. In het verleden is al vaak gebleken dat de komst van machines het werk van de mens overnam. Zo nam de stoommachine bijvoorbeeld het werk van vele mensen over in de textielindustrie. De mens is er echter altijd in geslaagd om ander werk te vinden, nieuwe markten te creëren, nieuwe producten te ontwerpen en nieuwe werkwijzen te vinden. De bestaande machines worden vervolgens onvervangbaar in de moderne samenleving. Dit is een cirkel die al eeuwenlang standhoudt en ook stand zal blijven houden, aldus dhr. M. Bouman.

“Innovatie in de praktijk”

Page 9: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015

9

Een goed voorbeeld van robotisering is de Zorgrobot. De Zorgrobot won dit jaar de zorginnovatie start-up award. De robot ontlast zorgverleners en biedt betere en snellere persoonlijke zorg of hulp. Hij biedt afleiding en vermaak voor mensen die in een sleur of routine zitten en laat ouderen op een ontspannen manier bewegen. De ‘humanoïde’ robot wordt ingezet in zorgcentra voor bejaarden, ziekenhuizen en scholen met autistische kinderen.

InformatiseringDe textielservicebranche wordt steeds moderner. Informatisering, monitoring en track&tracing zijn daarbij onderwerpen waar veel aandacht aan wordt besteed. Hiervan zijn al diverse voorbeelden op de markt beschikbaar.

Proces monitoringDoor processen in het bedrijf te monitoren, wordt het mogelijk om de prestatie inzichtelijk en meetbaar te maken. Zodra deze inzichtelijker en meetbaar zijn, is het mogelijk om prestatie indicatoren, zogenoemde KPI’s, te implementeren en na te streven. Dit is een veelvoorkomende methode om de processen zo goed mogelijk te optimaliseren. Daarnaast wordt inzichtelijk op welke manier processen gestuurd kunnen worden.

Tracking & tracing Het proces begint vanaf de binnenkomst van het wasgoed en eindigt pas bij de uitgifte. Verschillende systemen op de markt bieden de mogelijkheid om een overzicht te krijgen waar het wasgoed zich bevindt in de wasserij. Het systeem verzamelt bij binnenkomst alle detailgegevens van de batches en kan het op die manier nauwkeurig volgen. Vooral bij persoonsgebonden goed of bedrijfskleding is dit van belang. Door middel van een barcode of RFID-tag krijgt men inzicht in de historie, aantal wascycli en vermissingen.

Verbruik Enkele systemen zijn meer gericht op het energie- en waterverbruik. Qua energieverbruik kan er worden gekeken naar de hoeveelheid energie die zonnepanelen bijvoorbeeld opleveren en hoeveel daarvan verbruikt wordt. Van het water worden door het systeem samples afgenomen en het water wordt geanalyseerd op temperatuur, Redox, ph en geleidbaarheid. Alle analyses worden vergeleken met de gestelde eisen en afwijkingen worden gemeld door middel van een e-mail of telefoonbericht.

Productiviteit Productiviteit is een belangrijke indicator binnen de wasserijen. Proces monitoring maakt het mogelijk om deze zeer nauwkeurig te meten. De meeste systemen bieden de mogelijkheid om een rapport te genereren met daarin de totale productietijd, het productievolume, de manuren en de berekeningen van de productiviteit. Zo kan dus een nauwkeurige analyse gemaakt worden van de prestaties van zowel de werknemers als de machines. Op basis van deze analyses worden vaak procesverbeteringen doorgevoerd en KPI’s opgesteld. Hierdoor wordt steeds naar optimalisatie van het systeem gestreefd.

Systeem monitoring Systeem monitoring biedt vele mogelijkheden. Het geeft gedetailleerde informatie over alle bewerkingen tijdens de levenscyclus, registreert de in- en uitgaande artikelen, plant routes om de logistiek te optimaliseren, houdt de voorraad in de gaten, enzovoort. Waar proces monitoring meer gericht is op verbruik, productiviteit en kwaliteit, is systeem monitoring meer gericht op logistiek, voorraad en planning. Het is echter van belang om deze systemen goed op elkaar af te stemmen, zodat het mogelijk is om processen efficiënter te sturen en te optimaliseren. Door gebruik te maken van beide systemen, bespaart men op kosten en op tijd en kan er energiezuiniger, productiever en efficiënter gewerkt worden.

Productiviteit en veiligheid op de werkvloer verhogenDe afgelopen tientallen jaren hebben er veel De machines op de werkvloer van een wasserij worden

Page 10: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015

10

steeds complexer en geavanceerder. De machines varieren van wasmachines, wasbuizen, mangels, drogers, transportbanden en nog veel meer. De toename in mechanica, electronica en geavanceerde procesbesturing resulteert in steeds meer bewegende delen en electronische circuits. De beveiligingssystemen worden dan ook steeds uitgebreider om de veiligheid van de werknemers op de werkvloer te kunnen garanderen.

Veiligheid innoveert meeIn de afgelopen jaren zijn machines door een enorme evolutie gegaan. Mechanisch, electronische en op het gebied van data uitwisseling. De machines hebben meer bewegende delen en worden door slimmer procesbesturing aangestuurd. Hierdoor kunnen de machines in een wasserij autonoom opereren. Deze innovaties resulteren ook in strengere eisen die worden gesteld aan het controlesysteem. De mate van veiligheid dient mee te evolueren en innoveren om de veiligheid te kunnen garanderen. De autonoom opererende machines moeten kunnen ingrijpen en reageren op het moment van een calamiteit. Als er een deur of een poort openstaat dan dient de machine automatisch te stoppen. Hoe ingewikkelder de machine is, hoe meer veiligheidscomponenten worden ingebouwd om de juiste inzet van de machine ‘Performance level’ te garanderen.

Werknemersveiligheid vooropVoor de werknemer is de werkomgeving een belangrijk aspect. Een veilige en comfortabele werkplek bevordert de productiviteit. Hierdoor gaat machineveiligheid vaak zelf verder dan huidige wet- en regelgeving. Vergelijk het met de auto-industrie, waar autofabrikanten gordels en airbags hadden ontwikkeld ver voordat het verplicht werd. De textielservice branche zal de huidige wet-

en regelgeving als minimale standaard aannemen en doormiddel van veilige werkmethodieken bijdragen aan de veiligheid en duurzaamheid van de sector. Via het samenstellen van een branchespecifieke arbo catalogus geeft de branche invulling aan de vereisten voor een veilige werkomgeving. Daarnaast worden de risicos binnen een bedrijf in kaart gebracht doormiddel van een branche RI&E. Door het aanbieden van de cursus machine veiligheid wordt bovendien het kennis niveau van de branche naar een hoger plan getild om samen met de andere activiteiten veiligheid en gezondheid van de werknemers te borgen.

Page 11: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015

11

Europese normeringIn dit artikel blikken we terug én vooruit op dat wat zich op het terrein van Milieu & Techniek heeft afgespeeld en wat zich af gaat spelen. Daarbij lijkt het misschien dat er weinig beweging waarneembaar is. De schijn bedriegt. Sommige projecten kennen een langere doorlooptijd om van een eerste uitwerking te komen tot resultaten. Een voorbeeld daarvan zijn de projecten die in het kader van de Green Deals worden uitgewerkt.

Green DealsFTN is diverse Green Deals aangegaan om projecten tot uitvoering te kunnen brengen. Projecten die voortvloeien uit de Routekaart Textielservice 2030. Green Deals zijn bedoeld om partijen te helpen bij die uitvoering. Door partijen te faciliteren, maar ook door belemmeringen weg te nemen in bijvoorbeeld wet- en regelgeving. De optelsom van de Green Deal projecten van FTN, die veelal door het Technologisch Kenniscentrum Textielverzorging uitgevoerd worden, moet leiden tot een verbetering van energie-efficiency met 35%. In dit kader is in overleg met de leden uitwerking gegeven aan een drietal projecten.

Global CompactHet Global Compact programma van de Verenigde Naties werd 15 jaar geleden door 46 bedrijven gestart en is inmiddels het grootste initiatief op het gebied van duurzaam ondernemen. Kenmerkend is dat deelname van de 8.500 bedrijven uit 88 landen vrijwillig is. Inspanningen zijn gericht op het duurzamer en socialer maken van de wereld door tien universele principes toe te passen op het gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en corruptiebestrijding; de zogenaamde UN Global Compact’s Ten Principles. FTN en haar leden steunen het UN Global Compact programma sinds december 2011. Binnen de scope van de 10 principes zijn en worden op sectorniveau allerlei projecten uitgevoerd die gericht zijn op het verbeteren van arbeidsomstandigheden en de ontwikkeling van duurzame producten en diensten.

In het kader van het Arbo-beleid ontwikkelde FTN samen met sociale partners allerlei protocollen en hulpmiddelen om ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid terug te

dringen. Het protocol “Gezond en veilig werken” schrijft zaken voor als speciale matten voor staand werken, werkschoenen met verende zolen, vouwtafels met juiste hoogte, containers met grote wielen en verende bodem. FTN beheert de goedgekeurde Arbocatalogus waarin risico’s beschreven worden alsmede de maatregelen om deze te beheersen en elimineren. Hiertoe beschikt de sector over de webbased applicatie “Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)”, een praktisch instrument dat aansluit op de Arbo-catalogus, en dat bedrijven helpt om arbeidsrisico’s te identificeren en een plan van aanpak te ontwikkelen. Daarnaast onderhandelt FTN namens de sector met sociale partners over de CAO. De sector is betrokken bij het training- en opleidingsprogramma van het Training Centrum Textielverzorging. Dit programma biedt mensen ruimte voor persoonlijke ontwikkeling verruiming van vakkennis. Dit stimuleert de veiligheid op de werkvloer.

Op het gebied van milieu en duurzaamheid ontwikkelt FTN doorlopend projecten voor op korte termijn én lange termijn. Projecten gericht verbetering van de duurzaamheid en energie-efficiency. Korte termijn projecten hebben veelal een focus op procesefficiency en worden mede uitgevoerd in de context van de MeerJaren Afspraak energie-efficiency. MJA wordt verderop toegelicht.

“Milieu en Techniek,80% Energiebesparen in 2030”

Page 12: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015

12

Veel lange termijn projecten worden onder de vlag Green Deal uitgevoerd die een uitwerking zijn van de researchagenda van de Routekaart Textielservice 2030. Voorbeelden hiervan worden onderstaand beschreven.

Zonnecollectoren in de textielservice industrieDe toepassing van deze techniek zou tot een substantiële verduurzaming van 15 procent van het energiegebruik kunnen leiden. Binnen het project is onderzocht of met de huidige ‘state of the art’ de techniek economisch haalbaar ingevoerd kan worden en zo ja, welke belemmeringen vanuit overheidswege er zijn om tot toepassingen in de praktijk te komen. Deelnemende locaties zijn bezocht waarbij een quick-scan werd uitgevoerd om de toepassingsmogelijkheden van zonne-energie in beeld te brengen. Centraal stond de vraag op welke wijze het warme water afkomstig uit de zonnecollectoren zinvol toegepast zou kunnen worden in het proces. Met als conclusie dat er geen standaardoplossing is. Terugverdientijden van mogelijke oplossingen liggen, afhankelijk van de aanwezige infrastructuur, tussen de 10 en 12 jaar. Door RVO Nederland en TKT is vastgesteld dat er voor bestaande gebouwen maar beperkte subsidiemogelijkheden zijn via de Energie-Investerings Aftrek (EIA).

Innovatieve energie-monitoringMeten is weten. Door de beschikbaarheid en toepassing van innovatieve meetinstrumenten, met bijbehorende randapparatuur en software, kan het energieverbruik per (deel-)proces en machine beter gevolgd en bijgestuurd worden. Het project onderzocht de technische mogelijkheden van diverse commercieel beschikbare systemen om op basis hiervan te komen tot een handboek monitoring dat beschikbaar is. Daaruit voortvloeiend zijn pilot projecten gedefinieerd die er toe moeten leiden dat bij deelnemende locaties onderzocht wordt of en op welke wijze monitoringstechnieken

rendabel kunnen worden toegepast. Daartoe zullen ook tools ontwikkeld worden om energieverbruiken door te rekenen. Per locatie worden pilotprojecten uitgewerkt.

Distributie met elektrische bedrijfswagensWasserijen zijn doorgegroeid naar textielservicebedrijven omdat de logistiek een wezenlijk onderdeel van de dienstverlening is geworden. Dagelijks rijden er veel bestel- en vrachtwagens door Nederland om textiel op te halen en af te leveren, veelal ook in stedelijke gebieden. Dit project richt zich op de mogelijkheden om deze distributie (deels) met elektrische voertuigen uit te voeren om zo het hoofd te bieden aan diverse problemen én te komen tot een vermindering van de CO2-uitstoot. Doelstelling van het project is om binnen drie jaar een aantal concrete toepassingen te demonstreren die gebruik maken van elektrische bedrijfswagens. In samenwerking met pilotbedrijven worden mogelijkheden onderzocht en uitgewerkt. Onderzocht worden de mogelijkheden van het inzetten van elektrisch aangedreven bestelbus. Een ander deel van het onderzoek betreft de mogelijkheden en effecten van het uitbesteden van de zogenaamde “last mile”, waarbij vanuit regionale distributiecentra goederen bij afnemers/gebruikers binnen stadsgrenzen afgeleverd worden met bijvoorbeeld elektrisch aangedreven voertuigen. Hiervoor zijn, samen met FTN-leden, drie pilotprojecten opgezet.

Energie Prestatie Keuring De voorbereidingen van dit project zijn in 2014 gestart met het voorbereiden van een projectaanvraag. Eind 2014 werd deze aanvraag goedgekeurd en kon FTN starten met de uitwerking van het project waarvoor ook een Green Deal werd gesloten. De Energie Prestatie Keuring is genoemd in het Energieakkoord als middel om meer energie-efficiency verbetering te bereiken door bedrijven te stimuleren aan de verplichtingen van de Wet milieubeheer te voldoen. Daarin is bepaald dat bedrijven alle energiebesparende maatregelen moeten nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Tegelijkertijd moet de EPK bewerkstelligen dat toezichthouders ontlast worden door de check op naleving van de verplichting bij private partijen te beleggen. De door FTN gekozen aanpak gaat uit van een laagdrempelig instapniveau. Het uitvoeren van de EPK leidt tot een erkend certificaat dat voor toezichthouder voldoende bewijs moet zijn dat voldaan wordt aan wettelijke verplichtingen. FTN heeft daarbij gesteld dat de keuze in toe te passen maatregelen, op basis van specifieke omstandigheden en bedrijfsprocessen, vrij

Page 13: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015

13

moet zijn. Door RVO Nederland zijn de voorstellen positief ontvangen. In de tweede helft van 2015 worden alle pilotprojecten geëvalueerd en wordt een rapport, c.q. advies aan de Borgingscommissie van het Energieakkoord overhandigd waarin geconcludeerd wordt dat EPK een goed instrument is om bij te dragen aan de overheidsinstellingen op het gebied van energie-efficiency verbetering.

MJA3Natuurlijk zijn MJA-deelnemers in de afgelopen periode bezig geweest met de uitvoering van hun plannen (EEP) en dus de invoering van energiebesparende maatregelen. En de rapportage over het jaar 2014. Onlangs is de Resultatenbrochure Meerjaren Afspraken gepubliceerd. Waarin melding wordt gemaakt van het gegeven dat de sector wederom goed gepresteerd heeft. Over de periode 2014 ten opzichte van 2005 werd 24,6% verbetering gerealiseerd binnen processen. Met een gemiddelde van 2,8% per jaar wordt de doelstelling van MJA (gemiddeld 2% per jaar) ruimschoots overtroffen. De aandacht voor inzet van duurzame energie maar ook voor ketenefficiency maatregelen neemt flink toe.

Samenwerkingsovereenkomst Textielservice 2014 - 2015Deze overeenkomst tussen RVO Nederland en FTN is uniek. Deze overeenkomst borgt de uitvoering van projecten die onder meer in het kader van MJA3 worden ontwikkeld. Waaronder de FTN Energieprijs die tijdens het NST 2014 onder veel belangstelling werd uitgereikt aan Lavans. Ook dit jaar zal tijdens het NST deze prijs worden uitgereikt aan één van de vijf genomineerden. In het kader van de overeenkomst zijn de projecten Energie Zuinig Produceren en INOP uitgevoerd.

Energie Zuinig ProducerenDit project, waarbij alle MJA-deelnemers bezocht worden door TKT, ondersteunt bedrijven bij het implementeren

van resultaten van diverse projecten. Voor 41 locaties werd een bedrijfsspecifiek adviesrapport opgesteld. Natuurlijk is verdere energiebesparing een belangrijk doel en naar verwachting wordt zo’n 7% gehaald. Daarnaast is het project zinvol geweest om de bedrijven nog bewuster te maken van de besparingsmogelijkheden en wat projectresultaten effectief kunnen betekenen.

Innovatie en oplossingen in de praktijk (INOP)Dit project, aangeduid met INOP, richt zich op de ontwikkeling van pilot projecten met eindgebruikers in de sectoren Gezondheidszorg, Horeca, Industrie. Centraal daarin staat het toepassen en in de praktijk toetsen van innovaties en ontwikkelingen in textiel en kleding. Tijdens het NST 2014 werd een eerste presentatie van toepassingen gegeven. In 2015 is verdere uitwerking aan dit project gegeven. Geïnventariseerd is welke (markt-)ontwikkelingen binnen de genoemde sectoren spelen en welke innovaties en technieken beschikbaar zijn. 3D scannen, vuilwerend textiel en textielidentificatie zijn enkele van deze technieken die door textielservicebedrijven omarmd kunnen worden om hun toegevoegde waarde binnen de keten maar vooral voor de eindgebruiker te vergroten.

Agenda 2016Natuurlijk dendert de projectentrein ook in 2016 voort. Opnieuw werd een Samenwerkingsovereenkomst met RVO Nederland gesloten waarbinnen de projecten INOP II, LCA Benchmarking Textielservice Ecotool, Energieneutraal wassen, Verbetering energie-efficiency voldrogers en de Energieprijs uitgewerkt worden. MJA3 krijgt opnieuw aandacht en de Energie Prestatie Keuring wordt verder uitgewerkt. Een ander belangrijk project is het begeleiden van MJA-deelnemers bij het opstellen van hun nieuwe plannen (EEP) voor de periode 2017 - 2020. Dit worden memorabele plannen omdat het de laatste periode van het convenant omvat. Dit convenant loopt per 2020 af!

Page 14: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015

14

Het Certex kwaliteitsschema heeft een lange geschiedenis die nog verder teruggaat dan bijvoorbeeld ISO 9001. De textielverzorgingsbranche ontwikkelde namelijk in de jaren 60 van de vorige eeuw een kwaliteitsborgingssysteem. Dit systeem was gebaseerd op het systeem van de Vereniging Kwaliteitsgarantie Ziekenhuizen en borgde met name de hygiënische kwaliteit van het textiel. In 1987 was de eerste officiële ISO 9001 norm een feit. Reden voor de branche om het bestaande kwaliteitssysteem op de leest van deze internationale standaard te schoeien. Met als resultaat dat de branche een officieel geaccrediteerd kwaliteitsmanagementsysteem heeft dat voldoet aan ISO 9001.

Unieke positie In de loop van de jaren heeft Certex een unieke positie verworven, met name binnen de gezondheidszorg. Niet verwonderlijk natuurlijk gelet op de oorsprong van het systeem. Door voortdurend overleg met deskundigen binnen de gezondheidszorg is het schema dusdanig ingericht dat het aansluit bij de dagelijkse praktijk. En een optimale borging biedt voor de kwaliteit van het in te zetten textiel. Het College van Deskundigen Certex, waarvan vertegenwoordigers van marktsectoren lid zijn, ziet toe op de inhoud van Certex en de aansluiting hiervan op marktontwikkelingen.

Certex kenmerkt zich door, in aanvulling op ISO 9001, specifieke eisen en richtlijnen die volledig toegespitst zijn op de industriële wasserij en de marktsectoren. Er worden microbiologische criteria gesteld waaraan niet alleen processen moeten voldoen maar ook het eindproduct. Dit wordt volgens een voorgeschreven controlesystematiek gemonitord. Een belangrijk onderdeel van Certex is EN14065 oftewel de RABC-norm. RABC staat voor Risk Analysis Biocontamination Control en is als systeem de tegenhanger van de binnen de voedselbereidende industrie gehanteerde HACCP-aanpak. Een systematische aanpak brengt alle kritische factoren, die de kwaliteit van het textiel beïnvloeden, in beeld. Middels controles en maatregelen worden risico’s beheersbaar gemaakt.

Door jarenlange investeringen wordt Certex als benchmark gezien voor kwaliteitsmanagement inzake textiel voor de gezondheidszorg. De richtlijn “Linnengoed Ziekenhuizen” van de Werkgroep Infectie Preventie is gebaseerd op de Certex-eisen en –richtlijnen.

Het groeiende belang van “KMS”In de komende jaren zal het belang van Certex, net als die van alle kwaliteitsmanagementsystemen, alleen maar toenemen. Allerlei maatschappelijke ontwikkelingen dragen hieraan bij. Onze wereld lijkt door ICT-toepassingen als het Internet en social media veel kleiner geworden te zijn. Contact leggen met mensen die over de hele wereld verspreid zijn, is géén probleem. Wereldwijd zakendoen evenmin. Deze ontwikkelingen kennen naast voordelen ook nadelen. Het is veel moeilijker het om het kwaliteitsniveau van producenten te beoordelen. Of om vast te stellen aan welke wetten, regelgeving, richtlijnen en standaarden voldaan moet worden. Die in aantallen zullen toenemen nu we met allerlei nieuwe ontwikkelingen te maken krijgen die nieuwe gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Bijvoorbeeld de resistentie van bacteriën of het ontstaan van nieuwe ziekten en de verspreiding daarvan met als voorbeeld MERS. Bescherming van consumenten, patiënten en werknemers krijgt meer en meer aandacht. De behoefte aan producten en diensten met een gegarandeerd kwaliteitsniveau zal toenemen. Een garantie die middels een - erkend - certificaat aangetoond wordt.

Hulpmiddel bij innovatieDe wereld is volop in beweging en dit straalt ook af op

“Certex: een dynamisch schema voor een dynamische wereld”

Certificaat kwaliteitsmanagementsysteem Cert

ific

aat

kw

alit

eits

man

agem

ents

yste

em

KwaliteitshandboekTextielverzorging

Kwal

itei

tsha

ndbo

ek T

exti

elve

rzor

ging

Klapper certex onder FTN.indd 1 03-11-2008 10:25:15

80209_FTN-CERTEX_PDF_VENDRIG IJSSELSTEIN BV

Page 15: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015

15

de sector. Processen worden verbeterd. Nieuwe vormen van dienstverlening vergroten de toegevoegde waarde van textielservice. Een kwaliteitsmanagementsysteem helpt bedrijven met innovatie. Innovatie is een nieuw idee, meer effectief hulpmiddel of proces dat leidt tot toepassing van betere oplossingen om te voldoen aan eisen en behoeften. Innovatie is een proces, net als certificatie. Kwaliteitsmanagement controleert en monitort voortdurend processen en producten. En volgt steeds de eisen en wensen van klanten zodat hieraan continu voldaan wordt. Certificatie draagt bij aan innovatie en het voortdurend optimaliseren van bedrijfsprocessen.

Werk in uitvoeringHet belang van kwaliteitsmanagementsystemen zal verder toenemen. Consumenten en bedrijven willen zekerheid over het kwaliteitsniveau en met name de veiligheid van producten en diensten. Een certificaat getuigt hiervan. Certex zal om deze reden volop in de belangstelling blijven staan. Een groeiende belangstelling omdat, als eerder beschreven, allerlei ontwikkelingen nieuwe gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Om deze reden wordt voortdurend gewerkt aan verbetering van het Certex-schema. ISO 9001:2015 is geïntroduceerd met een nieuwe High Level Structure zodat diverse kwaliteitsmanagementsystemen makkelijker te integreren zijn. Er is minder focus op normatieve principes en documentatie. De nadruk verschuift naar een procesgerichte benadering maar vooral ook het denken vanuit risicomanagement. Daarin staat de Plan-Do-Check-Act-cyclus centraal om te komen tot een analyse van de risico’s en kansen op basis van verkregen inzichten in de context van de organisatie. De verwachtingen en behoeften van belanghebbenden en daarmee samenhangende kansen en bedreigingen moeten worden geanalyseerd. Bepaald moet worden hoe deze binnen het managementsysteem worden behandeld. Een specialist heeft het Certex kwaliteitshandboek in concept bewerkt zodat het voldoet aan de eisen die ISO 9001:2015 stelt.

NormontwikkelingCertex gaat uit van conformiteit met geldende standaarden/normen. Zoals bijvoorbeeld NEN 750 voor textiel (“platgoed”) in de gezondheidszorg met eisen/specificaties die aansluiten bij “the state of the art” van onze processen. Deze norm is op verzoek van FTN door NEN gereactiveerd zodat deze binnen Nederland de Europese tegenhanger TS 14237. FTN heeft het

voortouw genomen in de actualisatie van NEN 750 om er voor te zorgen dat specificaties aansluiten op actuele ontwikkelingen binnen “textiel”.

Een andere belangrijke ontwikkeling betreft de revisie van EN14065, de RABC-norm, en een verplicht onderdeel van Certex. Bij relevante eisen verwijst het handboek naar EN 14065. FTN is actief betrokken bij de inhoudelijke ontwikkeling van EN 14065. Ook het Certex handboek zal aangepast moeten worden aan de hand van de nieuwe EN 14065 die naar verwachting in 2016 geintroduceerd wordt.

ToepassingsgebiedenCertex was, gegeven de oorsprong, vooral op gezondheidszorg en hygiene georienteerd. Borging van hygiene zal altijd een speerpunt blijven van Certex. Maar de scope van Certex wordt verbreed door eisen en richtlijnen te ontwikkelen en toe te voegen die toegespitst zijn op textiel dat bijvoorbeeld binnen het segment industrie ingezet wordt. De diversiteit van deze toepassingen is groot. Niet alleen hygiene is van belang binnen de food-sector maar ook eigenschappen als reflectie, anti-statisch en dergelijke zijn binnen de industrie van groot belang. Het Certex-schema wordt hiermee uitgebreid zodat gebruikers voor wie deze toepassingen van belang zijn, een duidelijk referentiekader krijgen bij het kwaliteitsniveau en de borging die Certex biedt.

DynamiekOnze wereld is steeds dynamischer geworden. Ontwikkelingen volgen elkaar snel op. De toekomst komt steeds sneller dichtbij. Dachten we bij toekomst eerst aan een tijdsbestek van meer dan 10 jaar, nu is die termijn verkort tot 5 jaar. Omdat een kwaliteitsmanagementsysteem moet borgen dat producten en diensten aansluiten op eisen en wensen van klanten en gebruikers, zal ook Certex voortdurend in ontwikkeling blijven. Zodat klanten en gebruikers er op kunnen blijven vertrouwen dat de kwaliteit absoluut geborgd is!

Page 16: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015

16

Het Activiteitenplan 2015 - 2016 vindt zijn oorsprong in de strategische beleidskeuzes verwoord in het FTN Strategisch Beleidsplan 2011 – 2015. Het FTN bestuur heeft er daarbij voor gekozen een aantal speerpunten te benoemen die zichtbaar en herkenbaar voor de leden meerwaarde opleveren.

Over 2015 is een breed scala aan projecten en activiteiten uitgevoerd volgens het Activiteitenplan 2014-2015 dat in december 2014 is gepresenteerd aan leden. Over het algemeen is het bestuur erin geslaagd vrijwel alle geplande activiteiten ook daadwerkelijk te realiseren. Het Activiteitenplan 2015-2016 blikt vooruit op de gestelde doelen voor 2016. Waar liggen de aandachtspunten, welke projecten en activiteiten staan gepland voor 2016 en waar wil FTN dit jaar extra de nadruk op leggen? Wat worden de speerpunten per platform, welke onderwerpen verdienen extra aandacht en wat willen we aan het eind van het jaar bereikt hebben?

Algemeen• Focus nadrukkelijk ook op belangenbehartiging;• Meer aandacht voor keten- en (inter-)nationale

samenwerking;• Heldere, duidelijke praktijkgerichte communicatie;• Meer reactiesnelheid en besluitvaardigheid;• Betere aansluiting behoeften leden;• Het activiteitenprogramma moet voor alle leden

van belang zijn;• Activiteiten zijn in principe voor alle leden

toegankelijk.

FTN Platform Organisatie & Arbeid In 2015/2016 wordt binnen Organisatie & Arbeid met name veel aandacht besteed aan de volgende projecten: • CAOTextielverzorging o Onderhandelingen nieuwe CAO Textielverzorging 2015 - o Modernisering CAO Textielverzorging • BedrijfstakPensioenfondsTextielverzorging o Invulling pensioenregeling o Inrichting uitvoerend pensioenfonds• Opleidingenontwikkeling o Actualisatie opleidingsmateriaal

o Invoeren van nieuw educatief concept met drie leerniveaus • Belangenbehartiging o Periodiek overleg overheden o Deelname MKB-NL overleg o Samenwerking met (inter-)nationale organisaties• FTNCodeTextielverzorging o Opzet van een marktgedragscode voor bij FTN aangesloten ondernemingen o Gedragscode FTN bijeenkomsten.

FTN Platform Milieu & Techniek

Innovatie en KetensamenwerkingInnovaties en ontwikkelingen krijgen betekenis door het toepassen daarvan. Het moet toegevoegde waarde bieden voor zowel de eindgebruikers als de industrie zelf. Hierdoor is het van belang klanten en eindgebruiker meer te betrekken bij ontwikkelingen. Ketensamenwerking van materiaal tot eindgebruikers is hierbij de insteek.

• Toegepaste innovatie: de mogelijkheden schetsen voor de industrie wat de toegevoegde waarde van innovatie kan zijn. Samenwerking en meerwaarde creëren door innovatietrajecten met de industrie, eindgebruikers, leveranciers, kennisinstituten en universiteiten wordt steeds belangrijker. Met name de ontwikkelingen om de middellange termijn stimuleren en sturen voor het vergroten van de toegevoegd waarde van textielservice.

• Materiaal ontwikkeling: in ketensamenwerking wordt materiaal ontwikkeling steeds belangrijker. Nieuwe materialen kunnen een toegevoegde waarde bieden voor de textielverzorgende industrie, de klanten en de eindgebruikers. In deze keten zal dus meer samenwerking gezocht moeten worden om vernieuwing tot stand te brengen.

• Behandelmethodiek: verandering van textielmaterialen maar ook de druk op milieuaspecten en energie zorgen voor nieuwe ontwikkelingen in behandelmethodieken. Detergenten, oplosmiddelen en machines vernieuwen.

• Logistiek & Dienstverlening: bij het bieden van totaalservice en vernieuwende dienstverlening is logistiek, supply chain en ICT een belangrijk

“FTN activiteitenplan 2015-2016”

Page 17: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015

17

onderwerp. Dit gebied wordt verder ontwikkeld. Samenwerking met experts voor het opbouwen van kennis en expertise is een belangrijke focus.

Kwaliteit, Hygiëne en Energie efficiencyKennis op het gebied van kwaliteit, hygiëne en energie efficiency is een belangrijke pijler. Dit betekent dat er op dit vlak de komende jaren concrete projecten worden uitgevoerd om de ontwikkelingen en kennis in voldoende mate bij te houden. Deze projecten kenmerken zich door technisch en economisch toepasbare resultaten. Daarnaast worden er tools ontwikkeld ter ondersteuning van de bedrijven om gefundeerde afwegingen te maken op het gebied van energie efficiency. Voorbeelden zijn de Ecotool, en Energie monitoring tools. Daarnaast is de ondersteuning van bedrijven die daar behoefte aan hebben op individuele basis om gezamenlijk de hoge kwaliteit, hygiëne en duurzaamheid in de branche te borgen. Het inzichtelijk maken van de inspanningen en resultaten middels certificering en communicatie uitingen is een middel om het externe profiel van de branche duidelijk te profileren. Ondersteuning op deze onderwerpen middels gericht advies, audits en samenwerking met overheden en bevoegde gezagen vraagt om specifieke aandacht.

FTN Platform Wet & RegelgevingNadere invulling geven aan de doelstellingen van het Platform krijgt in 2016 nadrukkelijk aandacht. Deze doelstellingen zijn: • Beschermen, bevorderen en stimuleren van

toepassing en gebruik van geweven en voor hergebruik geschikt textiel;

• Volgen van de totstandkoming van regelgeving op nationaal en internationaal niveau;

• Intensief informeren van leden over ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving;

• Behartigen van de belangen van de re-usable textiel keten.

Andere speerpunten voor 2016 zijn:• Certex: o Herziening kwaliteitshandboek in verband met:

• ISO9001-2015; • De werkingssfeer van Certex en nieuwe

toepassingsgebieden o Ontwikkeling eisen/richtlijnen voor specifieke toepassingen o Ontwikkeling Certex Internationaal

Page 18: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015

18

• EN13795 (OK-textiel): het actief deelnemen normontwikkeling ten behoeve van de belangen van re-uasbles

• NEN750 (Textiel gezondheidszorg): het inhoudelijk herzien van deze norm en de technische specificaties

• EN 14065 (RABC): verdere activiteiten inzake de ontwikkeling van deze norm afhankelijk van het verdere vervolg hiervan na de internationale stemronde in oktober 2015

• PGS 31: actief volgen en beïnvloeden van de ontwikkeling van deze richtlijn

• Normeringsmatrix: van deze matrix wordt in het tweede kwartaal 2016 een geactualiseerde versie gepubliceerd.

Communicatie

FTN wil meerwaarde creëren voor de leden en aansluiting vinden op diens behoeften. Zo zal steeds worden nagestreefd om een positief imago van de branche te bevorderen en het verder uitbouwen van een multimedia communicatiebeleid. Communicatie staat bij FTN altijd hoog in het vaandel. FTN zal hier dus veel focus op leggen en de communicatie proberen te optimaliseren. Daarnaast zal FTN zich ook concentreren op het realiseren van een directe en goede interne communicatiestructuur.

Interne vs externe communicatieInterne communicatie blijft een belangrijke basis. FTN heeft net als iedere andere organisatie de opgave om aan haar relaties de toegevoegde waarde van een

professionele branche organisatie te demonstreren. In een snel veranderende markt met een concentrerend aanbod is dat een voortdurend aandachtspunt. Intensieve, persoonlijke communicatie met een adequate dienstverlening draagt bij aan een verbeterde samenwerking met een duidelijke meerwaarde voor de aangesloten bedrijven en zorgt tegelijkertijd voor een meer optimale profilering van de branche naar externe doelgroepen.

De externe communicatie is het geheel van alle communicatieprocessen dat een bedrijf naar buiten brengt. Bij FTN verloopt de communicatiestroom meestal via de leden (externe communicatie). Daarom is het noodzakelijk dat alle interne communicatie naar de leden is gericht op het nastreven van het gewenste imago over de branche. Voor FTN is het namelijk van belang om een positief imago te creëren over de branche, voor de leden. Hier staat dus niet FTN centraal, maar de leden en de textielservicebranche. Hiervoor zijn wel enkele externe communicatiemiddelen die door FTN direct ingezet worden, bijvoorbeeld de nieuwe portal van TextielBeheer, de CERTEX-website, Social media en de FTN-website. De kernthema’s die terug dienen te keren in de communicatie zijn:1. Moderne textielservice; individueel maatwerk én

een totaaloplossing2. Kwalitatieve dienstverlening; o.a. meer intensieve

promotie en PR Certex3. Maatschappelijke betekenis van de branche voor

andere sectoren4. Innovatie; vooruitstrevend en voortdurend onderzoek

naar nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen 5. Duurzaamheid; o.a. milieuscores6. MVO (o.a. Global Compact).

Page 19: FTN jaarbericht 2015

Jaarbericht 2015

19

FTN ledenlijst 2015

Bedrijfsnaam PlaatsALSCO The Netherlands TILBURG

Barth Slijkhuis B.V. LAAG SOEREN

Berendsen B.V. ARNHEM

Bierbaum-Proenen GmbH & Co. KG KEULEN

Blycolin Group International B.V. ZALTBOMMEL

Blycolin Laundry Bunschoten B.V. ZALTBOMMEL

C.W.S. Nederland B.V. DEN BOSCH

Christeyns B.V. NIEUW VENNEP

CleanLease KOUDEKERK A/D RIJN

Ecolab B.V. NIEUWEGEIN

Edelweiss Textielverzorging B.V. DEN HAAG

Eper stoom & wasserij B.V. EPE

Giezeman Fzn. Gordijnen Service B.V. RIJSWIJK

Hebo van Dijk B.V. RIETHOVEN

Initial B.V. VOORBURG

Jensen Benelux B.V. NIEUWEGEIN

Kreussler & Co. GmbH NIEUW VENNEP

Krom Textielverzorging B.V. GORREDIJK

Lamme Groep B.V. NEDERHORST DEN BERG

Landuwasco B.V. VLAARDINGEN

Lautratex B.V. ZOETERMEER

Lavans B.V. HELMOND

Mengelers Textielreiniging B.V. KERKRADE

MEWA Textielservice B.V. AMERSFOORT

Modeluxe Linnen Service B.V. DEN HAAG

Moderna Textielservice B.V. HARDENBERG

Newasco Neerlandia B.V. RIJEN

Newasco Textielreiniging De Hoop B.V. AMERSFOORT

Newasco Van Houten B.V. HEEMSTEDE

Rentex Awé Stein B.V. ELSLOO

Rentex Floron B.V. BOLSWARD

REO Holding Nederland B.V. h.o.n.

De Gordijnenwasserij REEUWIJK

Snel - Smeerdijk B.V. HILVERSUM

Synergy Health Textielservice B.V. SCHIEDAM

Textielreiniging De Baronie B.V. ETTEN-LEUR

Textielreiniging de Beek B.V. HEERDE

Textielreiniging Het Springendal B.V. OUD-OOTMARSUM

Textielverzorging Schraven Tegelen B.V. VENLO-TEGELEN

UniTech Services B.V. COEVORDEN

Van Dijk Holland B.V. VALKENSWAARD

Vega Systems B.V. OSS

Vendrig-IJsselstein B.V. IJSSELSTEIN

Wasserij ´t Heycop BREUKELEN

Wasserij Clean & White VLAARDINGEN

Wasserij De Blinde B.V. HEERENVEEN

Wasserij De Plassen VINKEVEEN

Wasserij De Waslijn B.V. MAASSLUIS

Wasserij Dingjan LEIDEN

Wasserij Elburg B.V. ELBURG

Wasserij Engelbertink OLDENZAAL

Wasserij Gaverland ALPHEN A/D RIJN

Wasserij Gerard Best B.V. NEDERHORST DEN BERG

Wasserij Hagels B.V. ENSCHEDE

Wasserij Jardon B.V. VAALS

Wasserij Juliana B.V. OOSTERHOUT NB

Wasserij Klein B.V. KOLHAM

Wasserij Meerzicht Nieuw Leven KATWIJK AAN ZEE

Wasserij Smeele B.V. MAASSLUIS

Wasserij Steensel B.V. STEENSEL

Wevotex B.V. ENSCHEDE

Page 20: FTN jaarbericht 2015

Postbus 104060 GA OphemertTel.: 0344 - 65 04 37Fax: 0344 - 65 26 65

E-mail: [email protected]

154506