HORLINGS Nieuwsbrief nr. 3-2012

6

Click here to load reader

description

Hoe 'up to date' is uw BV?

Transcript of HORLINGS Nieuwsbrief nr. 3-2012

Page 1: HORLINGS Nieuwsbrief nr. 3-2012

Horlingsn i e u w s b R i e fn i e u w s b R i e f

indiTnuMMEr

■■ ■■Vanderedactie

■■ ■■Zorgplicht voor de ■ zzp’er gaat verder ■ dan u dacht

■■ ■■Zwaar weer voor pensioen in eigen beheer

■■ ■■De bv op maat

■■ ■■Pasopmethetaccepterenvaneenerfenis

■■ ■■Maak bezwaar tegen de aanslag erfbelasting

■■ ■■Tips/actualiteiten

Meer weten overbusinessbooster™ ‘Ondernemen met actuele

en betrouwbare cijfers’.Mail dan naar

[email protected]

Deze maand is de nieuwe BV wetgeving in werking getreden.

Minder verplichtingen als u een bv wilt oprichten en meer

vrijheid om de bv naar

eigen wensen in te

richten. Het behoort vanaf

1 oktober 2012 allemaal

tot de mogelijkheden. De

regels zijn eenvoudiger

en flexibeler en sluiten

beter aan bij de praktijk.

Daarnaast worden

schuldeisers beter

beschermd. Hoewel de

wet zelf geen fiscale

aangelegenheden regelt,

kunnen de fiscale

gevolgen groot zijn. Al

met al verstandig om uw BV weer eens door uw fiscalist en/of

notaris tegen het licht te laten houden.

Niet alleen op fiscaal en civiel rechtelijk gebied, maar zeker ook

op financieel gebied dient de actualiteit voorop te staan. In dit

kader heeft Horlings de ‘businessbooster’ ontwikkeld. Hiermee

heeft u actuele en betrouwbare financiële cijfers aangevuld met

betrouwbare managementinformatie. Met behulp van online-

rapportage is een snelle prognose van de financiële performance

mogelijk en kunt u tijdig vanuit de actualiteit bij- en aansturen.

Met de Business Booster levert Horlings actieve advisering en

periodieke managementrapportages voor een reguliere prijs!

2012nr.3-

Hoe‘uptodate’isuwbv?Van de redactie

nr

.3-2012

1

Page 2: HORLINGS Nieuwsbrief nr. 3-2012

Zorgplichtvoordezzp’ergaatverderdanudachtwerktuveelmetzzp’ers,danishetraadzaamdepolisvanuwaansprakelijkheidsverzekeringnogeensgoedtecheckenopdedekkingsgraad.onlangsbepaaldedeHogeraadnamelijkdateenondernemernetalsvoorwerknemerseenzorgplichtheeftvooringeschakeldezzp’ersdieschadelijdentijdensdeuitvoeringvanhunwerkzaamheden.Hetmoetdanwelgaanomwerkdatvaltbinnendekernactiviteitvanuwbedrijf.

veiligheidsmaatregelenwettelijkverplichtEen werkgever is wettelijk verplicht om de nodige veiligheids-maatregelen te nemen om zo te voorkomen dat zijn werknemers een bedrijfsongeval krijgen. De Hoge Raad heeft nu bepaald dat deze plicht ook geldt voor zzp’ers die worden ingehuurd om kernactiviteiten uit te voeren binnen een bedrijf. De Hoge Raad noemt dit ‘werkzaamheden die feitelijk tot de beroeps- of bedrijfsuitoefening van de opdrachtgever behoren’.

Waar moet u aan denken bij beroeps- of bedrijfsuitoefening? Stel u bent bouwondernemer, dan geldt de aansprakelijkheid wanneer u een freelance metselaar zou inhuren, maar niet voor een cateraar om de dagelijkse lunch te verzorgen van uw mensen. Het inhuren van een zelfstandig kok door een restaurant hoort weer wel tot het beroep of bedrijf van de opdrachtgever.

vergelijkbarepositieDe rechtszaak die diende voor de Hoge Raad werd aangespannen door een zelfstandig machinewerker die op de werkvloer van het bedrijf arbeidsongeschikt raakte door een bedrijfsongeval en zelf geen arbeidsongeschiktheidsverzekering had. Hij sprak zijn opdrachtgever vervolgens aan op vergoeding van de schade.

Hoeverreiktuwzorgplicht?De Hoge Raad heeft in deze zaak ook uitspraak gedaan over de reikwijdte van de zorgplicht voor de werkgever. De raad redeneert dat een zzp’er en een vaste werknemer in een vergelijkbare positie dezelfde bescherming moeten krijgen van de opdrachtgever. Voorwaarde is wel dat de zzp’er sterk afhankelijk is van de veiligheidsmaatregelen van degene voor wie hij de werkzaamheden verricht. De aansprakelijkheid hangt in dit geval dus sterk van de omstandigheden af. De zelfstandigen profiteren door de uitspraak ook van de gunstige bewijsregels die bij arbeidsongevallen gelden voor werknemers. Als een werknemer/zelfstandige kan aantonen dat hem tijdens het werk een ongeluk is overkomen, moet de werkgever aantonen dat hij niet is tekortgeschoten in zijn zorgplicht.<

voordelenpensioenineigenbeheerPensioen opbouwen in eigen beheer heeft zo zijn voordelen. Als dga houdt u alles zelf in de hand en heeft u, op wat fiscale spelregels na, behoorlijk wat vrijheden. De jaarlijkse reservering aan pensioen is een aftrekpost voor de vennootschapsbelasting en uw bv kan de pensioenreservering voorlopig gebruiken voor allerlei bedrijfsactiviteiten. Maar aan al die vrijheden kleven ook nadelen. Want hoe u het ook wendt of keert, op de pensioendatum moet uw bv wel in staat zijn om het pensioen uit te keren. En daar gaat het in deze economisch barre tijden nog weleens mis.

liquiditeitsnoodeengrootprobleemVeel dga’s hebben het pensioenkapitaal belegd, maar beleggingen leveren al een aantal jaren lang niet altijd een goed rendement meer op. Misschien heeft uw bv in het verleden wel een pand aangekocht in de hoop dit pand in de toekomst goed te verkopen. Maar de verkoopbaarheid van panden valt op dit moment behoorlijk tegen en ook de waarde van een pand is de laatste jaren aanzienlijk gedaald. Mogelijk heeft uw bv geld aan u in privé uitgeleend, bijvoorbeeld voor een hypotheek. Wanneer de pensioengerechtigde leeftijd in zicht komt en de bv niet beschikt over voldoende liquide middelen om het pensioen uit te keren, dan kan het zomaar zijn dat u de hypotheek moet aflossen om een pensioen te kunnen ontvangen. Vaak is er dan in privé niet voldoende vermogen aanwezig voor aflossing.

MogelijkeoplossingenZoals gezegd, moet er op de pensioendatum voldoende liquiditeit aanwezig zijn om het pensioen uit te keren. Het is geen optie om tegen die tijd genoegen te nemen met wat minder pensioen, want de fiscus komt onherroepelijk bij u aankloppen. In het slechtste geval stelt de fiscus zich op het standpunt dat er geheel of gedeeltelijk wordt afgezien van pensioen, met als gevolg dat de hele pensioenaanspraak dan in één keer progressief is belast, vermeerderd met revisierente.

In het Belastingplan 2013 is de mogelijkheid opgenomen om de pensioenuitkeringen vanuit eigen beheer toch te verlagen zonder dat dit tot een fiscale sanctie leidt. De voorwaarden moeten nog nader worden ingevuld. Duidelijk is al wel dat het dient te gaan om situaties waarin de onderdekking is ontstaan door reële beleggings– en ondernemingsverliezen.Om het niet zover te laten komen, kunt u mogelijk nu al maat-regelen nemen. Probeer beleggingen weer liquide te maken, overweeg de mogelijkheid van herverzekeren van het pensioen en stel een eventuele dividenduitkering uit de bv uit. Ook raden wij u aan om uw rekening-courant schuld en leningen aangegaan bij uw bv tijdig af te lossen. Een verrekening met de pensioenuitkeringen te zijner tijd kan namelijk in sommige gevallen ook tot fiscale sancties leiden. Wilt u meer weten over uw mogelijkheden, neem dan contact op met uw adviseur.<

Zwaarweervoorpensioenineigenbeheerpensioenfondsenhebbenhetmoeilijkendatbetekentdatdeelnemersmogelijkaanlopentegeneenkortingophetpensioen.gelukkigoverkomtudatnietmeteenpensioenineigenbeheer.Maarhoeveiligisuwpensioennogindezeeconomischzwaretijden?

nr

.3-2012

2

TiP!Zorg ervoor dat uw zzp‘ers goed op de hoogte zijn van uw veiligheidsvoorschriften en neem de naleving van deze voorschriften op in het contract. Dat werkt in uw voordeel wanneer een eventuele schadeclaim voor de rechter wordt uitgevochten.

Page 3: HORLINGS Nieuwsbrief nr. 3-2012

debvopmaatMinderverplichtingenalsueenbvwiltoprichtenenmeervrijheidomdebvnaareigenwenseninterichten.Hetbehoortvanaf1oktober2012allemaaltotdemogelijkheden.deregelszijneenvoudigerenflexibelerensluitenbeteraanbijdepraktijk.daarnaastwordenschuldeisersbeterbeschermd.Hoeweldewetzelfgeenfiscaleaangelegenhedenregelt,kunnendefiscalegevolgengrootzijn.

Het bestaande bv-recht is ingrijpend gewijzigd en ook bestaande bv’s krijgen te maken met het nieuwe recht. Bestaande vennoot-schappen hoeven de verplicht voorgeschreven wijzigingen pas in hun statuten op te nemen bij de eerstvolgende statutenwijziging, maar als u wilt profiteren van de nieuwe mogelijkheden kan een eerdere aanpassing van de statuten aantrekkelijk zijn.

EenvoudigereenbvoprichtenHet minimale startkapitaal van € 18.000 bij de oprichting van een bv is afgeschaft. Voortaan kunt u al met € 1 een bv oprichten. Bij inbreng in geld is geen bankverklaring meer nodig en ook de verplichte accountantsverklaring bij inbreng in natura (bij-voorbeeld inbreng van een onderneming) is komen te vervallen. De verplichting om bij inbreng in natura een beschrijving op te stellen van hetgeen wordt ingebracht, geldt nog steeds.

AktevanoprichtingenstatutenIn de akte van oprichting van de bv staat het bedrag van het geplaatste kapitaal en het volgestorte deel daarvan. Zijn er verschillende soorten aandelen, dan moet het geplaatste en gestorte kapitaal worden uitgesplitst per soort. Het geplaatste kapitaal hoeft niet volgestort te zijn. Volstorting mag worden uitgesteld. In de statuten is het niet langer verplicht om het maatschappelijk kapitaal op te nemen. Als in de statuten echter is bepaald dat er een maatschappelijk kapitaal is, dan moet het bedrag daarvan wel worden vermeld. Het aantal aandelen hoeft ook niet langer te worden vastgelegd. Wel moet in de statuten het nominale bedrag per aandeel worden aangegeven.

MeerinrichtingsvrijheidU heeft meer vrijheid bij de inrichting van uw bv. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om winstrechtloze of stemrechtloze aandelen uit te geven. Dit moet dan wel worden vastgelegd in de statuten. Rechten en plichten van aandeelhouders kunnen voor een groot gedeelte in de statuten worden opgenomen. Aparte aandeelhoudersovereenkomsten zijn niet altijd meer nodig. Maar let op: statuten zijn openbaar en een aandeelhoudersovereenkomst is dat niet.

Ook de mogelijkheden om in de statuten af te wijken van bepalingen in de wet zijn ruimer. Zo kan in de statuten bijvoorbeeld worden opgenomen dat een groep aandeelhouders zijn eigen bestuurder

benoemt en er is meer gelegenheid om besluiten te nemen buiten de algemene vergadering van aandeelhouders om.

AandachtvoorcrediteurenOm schuldeisers van de bv voldoende te beschermen, is de aan-sprakelijkheid van het bestuur en de aandeelhouders vergroot. De bv mag geen winst (dividend) uitkeren als blijkt dat zij haar opeisbare schulden daarna niet kan blijven betalen. Het bestuur moet goedkeuring verlenen aan een dividenduitkering. Om te bepalen of de continuïteit van de bv niet in gevaar komt na een dividenduitkering, moet het bestuur een uitkeringstoets uitvoeren. Als achteraf blijkt dat het bestuur ten onrechte haar goedkeuring heeft verleend, dan zijn de bestuurders aansprakelijk voor het tekort dat door de uitkering is ontstaan, vermeerderd met de wettelijke rente vanaf de dag van uitkering. Ook de aandeelhouder die wist, of behoorde te weten, dat de bv na de uitkering in moeilijkheden zou kunnen komen, kan aansprakelijk worden gesteld.

fiscalegevolgenDe civiele wijzigingen zullen doorwerken naar het belastingrecht. Hieronder enkele voorbeelden. De inkomstenbelasting kent een doorschuifregeling bij omzetting, fusie en splitsing. Met de nieuwe wetgeving is het mogelijk om in die situatie aandelen tegen schadeloosstelling te laten vervallen. Door een wijziging in de fiscale regels wordt nu bereikt dat die schadeloosstelling voor het van rechtswege vervallen van stem- of winstrechtloze aandelen die tot een aanmerkelijk belang behoren niet onder de doorschuifregeling valt. Over de schadeloosstelling zal dan ook belasting moeten worden betaald. In dat kader zijn tevens de regels aangepast inzake de fiscale eenheid in de vennootschapsbelasting m.b.t het behouden van recht op tenminste 95% van de winst, het vermogen en de zeggenschap in de dochter vennootschap.

Verder leidt de mogelijkheid van een flexibeler verdeling van stem- en winstrecht sneller tot een soortaanmerkelijkbelang in de inkomstenbelasting. Dit kan gevolgen hebben voor de toe- passelijkheid van de gebruikelijkloonregeling en de bedrijfs-opvolgingsregeling (‘BOF’) in de inkomstenbelasting en de schenk- en erfbelasting.

Terugbetalen van een tekort dat door een uitkering is ontstaan kan onder voorwaarden worden aangemerkt als negatief loon voor de bestuurder of als negatief regulier voordeel uit aanmerkelijk belang voor de ab-houder.<

nr

.3-2012

3

Letop!De uitkeringstoets geldt ook voor bestaande bv’s. Om de bestuurdersaansprakelijkheid te voorkomen of te beperken, is het belangrijk dat u zowel de uitkeringstoets als de goedkeuring door het bestuur goed documenteert. Uw adviseur kan u helpen met de onderbouwing van de uitkeringstoets.

Page 4: HORLINGS Nieuwsbrief nr. 3-2012

steedsmeer‘negatieve’erfenissenWanneer een erfenis meer schulden bevat dan bezittingen, draaien de erfgenamen op voor die schulden. Niet-afgeloste leningen zullen gewoon moeten worden afbetaald. Om dit soort vervelende situaties te voorkomen, kunt u als erfgenaam maatregelen nemen. U kunt daarbij denken aan het onder voorwaarden aanvaarden van de erfenis (beneficiair aanvaarden) of zelfs de erfenis verwerpen. Het aantal beneficiaire aanvaardingen is vorig jaar, mede door de aanhoudende crisis, met ruim 10% toegenomen.

Bij beneficiaire aanvaarding worden de schulden betaald uit de opbrengst van de erfenis. Maar als deze opbrengst niet groot genoeg is, vervallen de overgebleven schulden. De schulden ko-men dan verder niet voor rekening van de erfgenamen.

wattedoenbijeenerfenismetschulden?Er zijn twee mogelijkheden: u ziet af van de erfenis of u aanvaardt de erfenis beneficiair. Maar let op, u mag tussentijds niet als erfgenaam handelen. Zodra dat gebeurt, heeft u volgens de wet de erfenis geaccepteerd en bent u aansprakelijk voor alle schulden van de overledene. U gedraagt zich al als erfgenaam als u bijvoorbeeld:

■■ geld opneemt bij de bank of rekeningen betaalt van de overledene;■■ in de auto van de overledene rijdt; of■■ inboedel uit het huis van de overledene meeneemt.

Zowel voor het verwerpen van een erfenis als voor een beneficiaire aanvaarding moet er een verklaring worden afgelegd bij de rechtbank in het gebied waar de overledene het laatst heeft gewoond. Zorg ervoor dat uw kinderen ook meedoen aan de verwerping: de erfenis schuift namelijk door naar de volgende groep van erfgenamen.

ErfbelastingschuldNaast het risico op het erven van schulden, kan ook een liquiditeitsprobleem ontstaan wanneer sprake is van vermogen in de vorm van bijvoorbeeld een woning. In beginsel moet binnen acht maanden na het overlijden aangifte erfbelasting worden gedaan. Naar aanleiding van die aangifte wordt de aanslag erfbelasting opgelegd, waarvoor standaard één jaar rentedragend betalingsuitstel kan worden verkregen als de woning nog niet is verkocht. In geval van bijzondere omstandigheden kan die periode in overleg met de belastingontvanger worden verlengd. Daarbij is doorgaans wel zekerheidstelling in de vorm van een hypotheek op de woning vereist en zal de woning te koop moeten staan. Voorziet u problemen met de betaling van erfbelasting, dan loont het de moeite om daarover tijdig in overleg te treden.<

pasopmethetaccepterenvaneenerfeniswanneeriemandkomtteoverlijdenisdefinanciëleafwikkelingdoorgaansnietdeeersteprioriteit.Tochishetookdanverstandigomwaakzaamtezijn.Hetvermogenvanerflatersblijktsteedsvakerschuldentebevattenofzelfsnegatieftezijn.ookkaneenerfenisdoorbijvoorbeelddeerfbelastingtotliquiditeitsproblemenleiden.Hetisdaaromnietaltijdverstandigomeenerfeniszondermeerteaccepteren.

bedrijfsopvolgingsfaciliteitErft u ondernemingsvermogen, dan kunt u mogelijk gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet. U betaalt dan aanzienlijk minder of helemaal geen erfbelasting. Er geldt namelijk een volledige vrijstelling tot maximaal € 1.006.000 van de waarde van de onderneming.Is de onderneming meer waard, dan geldt een vrijstelling van 83% over het meerdere. Bent u na alle vrijstellingen toch erfbelasting verschuldigd, dan kunt u hiervoor uitstel van betaling aanvragen. Al met al voordelen

die u niet heeft als u privévermogen erft. U kunt niet zomaar gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling, want er gelden diverse voorwaarden. Zo moet u bijvoorbeeld de onderneming nog minimaal vijf jaar voortzetten (voortzettingsvereiste).

ongeoorloofdonderscheidtussenprivé-enondernemingsvermogenDe rechtbank Breda besliste onlangs dat de bedrijfsopvolgings regeling zorgt voor een ongeoorloofd onderscheid tussen privé-

wieeenondernemingerftenvoortzet,hoeftaanzienlijkmindererfbelastingtebetalendaniemanddieprivévermogenerft.ditkomtomdatbijhetervenvanondernemingsvermogenvaakgebruikkanwordengemaaktvandebedrijfsopvolgingsregelingindesuccessiewet.dezebedrijfsopvolgingsregelingstaatnuterdiscussiedooreenuitspraakvanderechtbankbreda.wantwaaromgeldtdezeerhogevrijstellingvandezefaciliteitalleenbijhetverkrijgenvanondernemingsvermogenenhoerechtvaardigisdit?deuitspraakkangunstiguitpakkenalsurecentelijkprivévermogenheeftgeërfdofditbinnenkortverwacht.Actieisdanwelgeboden.

Maakbezwaartegendeaanslagerfbelastingn

r.3-2012

4

LeTOP!Laat u niet verrassen door een onverwachte schuld. Een voorbeeld hiervan is een geërfd huis dat maar niet verkocht wordt. U wordt dan geconfronteerd met lopende kosten, zoals de hypotheekbetalingen en verzekeringspremies.

Page 5: HORLINGS Nieuwsbrief nr. 3-2012

■ subsidiErEgElingZonnEpAnElEnHoewel in het Lente-akkoord in eerste instantie was voorzien in een verlaging van de btw op zonnepanelen van 19% naar 6%, bleek al vrij snel dat een snelle invoering daarvan zou afstuiten op Europese regels. In plaats daarvan is per 2 juli 2012 een subsidieregeling in werking getreden. De regeling houdt in dat particulieren onder voorwaarden een subsidie tot 15% van de kosten krijgen, met een maximum van € 650. De subsidie kan worden aangevraagd via het eLoket van Agentschap NL.

■ ExTrAkrEdiETsTEunvoorbEdrijvEnOndernemers in het midden- en kleinbedrijf kunnen nog steeds maar moeilijk aan krediet komen. Daarom heeft het kabinet enkele garantieregelingen voor het bedrijfsleven uitgebreid. Bovendien zijn de garantieregelingen nu ook opengesteld voor meer vormen van kredietverlening.

Met garantieregelingen, zoals de Borgstellingsregeling MKB (BMKB) en de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) voor het grotere middenbedrijf, staat de overheid garant als de lening onverhoopt niet kan worden terugbetaald. Juist dat kan voor kredietverstrekkers de reden zijn om toch een lening toe te kennen. Het budget voor de Borgstellingsregeling MKB wordt verruimd en de regeling wordt ook opengesteld voor alternatieve financiers, zoals oud-ondernemers en vermogende beleggers. De Garantie Ondernemingsfinanciering wordt met een jaar verlengd, zodat ook in 2013 nog van deze regeling gebruik kan worden gemaakt.

Ook zakendoen met het buitenland is vanaf 1 juni dit jaar aantrekkelijker geworden. De exportkredietgarantieregeling uit 2009 is herzien en dat geeft ondernemers betere kansen om

orders uit het buitenland binnen te halen. Investeerders krijgen een volledige garantie van de Staat en banken krijgen zekerheid over de terugbetaling van de lening.

■ posiTiEvEdiscriMinATiE.MAgdAT?Stel u bent op zoek naar een nieuwe werknemer en uw voorkeur gaat, gezien de functie, uit naar een vrouw. Mag dit? Hier is sprake van positieve discriminatie en soms is dit inderdaad toegestaan, maar niet altijd. In enkele situaties mag u, bij gelijke geschiktheid, een voorkeur uitspreken voor een bepaalde groep sollicitanten, zoals vrouwen, allochtonen of chronisch zieken en gehandicapten.

Een voorkeur voor vrouwen mag alleen als het percentage vrou- wen in een bepaalde functie in uw bedrijf beduidend lager is dan het percentage mannen. Hetzelfde geldt voor etnische minderheden. Sollicitanten uit groepen waarvoor geen voorkeurs-beleid geldt, zoals mannen en autochtonen, mogen niet bij voorbaat uitgesloten worden als u nieuw personeel werft.

De Eerste Kamer heeft eind 2011 een wet aangenomen waardoor raden van bestuur en raden van commissarissen tegen 2016 voor ten minste 30 procent uit vrouwen moeten bestaan.

en ondernemingsvermogen. De wetgever heeft de faciliteit des-tijds in het leven geroepen om zo te voorkomen dat de continuïteit van een onderneming in gevaar komt door liquiditeitsproblemen omdat erf- of schenkbelasting moet worden betaald. Aanvankelijk gold een vrijstelling van 25% van het ondernemingsvermogen, maar de vrijstelling is in de loop der jaren alleen maar hoger geworden, zonder onderbouwing en zonder rechtvaardiging. Uit niets blijkt dat ondernemingen zonder de huidige bedrijfsopvolgingsregeling ook echt in liquiditeitsproblemen komen.De faciliteit mag ook worden toegepast als er helemaal geen problemen zijn. De be-gunstiging van ondernemingsvermogen gaat dan ook volgens de rechter veel verder dan redelijk is. MogelijkvergaandegevolgenDe uitspraak heeft inmiddels voor veel beroering gezorgd. De Belastingdienst heeft inmiddels hoger beroep ingesteld en ook in de Tweede Kamer zijn over deze zaak vragen gesteld. Naast de vraag of deze zal standhouden, roept de uitspraak veel onduidelijkheden op, zoals:

■■ Gelden er voor het privévermogen ook bepaalde voorwaarden? Mag dit bijvoorbeeld vijf jaar niet worden vervreemd? Bij het erven of bij schenking van ondernemingsvermogen geldt immers ook een voortzettings- vereiste van vijf jaar.■■ Geldt deze uitspraak ook voor de schenkbelasting?■■ Gaat de wetgever de wet aanpassen en wordt de vrijstelling voor ondernemingsvermogen aan banden gelegd? In dat geval zou de uitspraak mogelijk gunstige gevolgen hebben voor particulieren, maar niet voor ondernemers.

wattedoen?Gezien alle onduidelijkheden op dit moment en het grote financiële belang, is het verstandig om bezwaar te maken tegen een nog niet definitief opgelegde aanslag schenk- of erfbelasting of een aanslag die nog niet onherroepelijk vaststaat. Neem hiervoor contact met ons op. Door tijdig bezwaar te maken, onder verwijzing naar de uitspraak van de rechtbank, behoudt u in ieder geval uw rechten.<

Tips/AcTuAliTEiTEn

nr

.3-2012

5

LeTOP!Het budget voor 2012 is beperkt en er geldt ‘op = op’. De subsidieaanvragen worden op datum van binnenkomst behandeld. Het is dan ook belangrijk de subsidie tijdig aan te vragen en eventueel een ontbindingsclausule in de koopovereenkomst op te nemen.

Page 6: HORLINGS Nieuwsbrief nr. 3-2012

Horlings is lid van Nexia International, een wereldwijd netwerk van onafhankelijke accountants- en advieskantoren.

DisclaimerDe inhoud van deze publicatie is bedoeld als algemene informatie en vormt geen advies en is ook niet bedoeld om enig recht of enige verplichting te creëren. Raadpleeg voor het nemen van beslissingen altijd uw adviseur. Ondanks dat deze publicatie met uiterste zorg is samengesteld aanvaarden uitgever, redactie, auteurs, noch het accountants- en belastingadvieskantoor of Nexia Nederland BV waar deze auteurs werkzaam zijn enige aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden, drukfouten, onvolledigheden of gevolgen (door handelen of nalaten) daarvan.

Redactie : drs. Nikolajev Ligthart en mr. Alex Berkhout Redactiesecretariaat: Mona Smit, Postbus 53045, 1007 RA Amsterdam

HORLINGS streeft ernaar het verbruik van papier zoveel mogelijk te reduceren. Onze nieuwsbrief willen wij in de toekomst dan ook alleen digitaal uitgeven. Mocht u onze nieuwsbrief voortaan digitaal willen ontvangen dan kunt u een e-mail sturen naar [email protected] o.v.v. Nieuwsbrief.Mocht u naar aanleiding van de inhoud vragen hebben neemt u dan contact op met één van onze kantoren.

Horlings maakt deel uit van Nexia Nederland, een samenwerkingsverband vanonafhankelijke accountants- en advieskantoren met meerdere vestigingen verspreidover Nederland. Voor meer informatie: www.nexia.nl

AmsterdamJozef Israëlskade 46NL-1072 SB AmsterdamT +31 (0)20 570 02 00

Heemstede Bronsteeweg 10 NL-2101 AC Heemstede T +31 (0)23 516 06 20

■ ExporTplAnnEn?MAAkgEbruikvAndEinTErnATionAlisEringsvoucHEr

Wilt u als mkb-ondernemer graag zakendoen met het buitenland, maar heeft u weinig tot geen internationale ervaring, dan kunt u in aanmerking komen voor een internationaliseringsvoucher. Met deze voucher kunt u ondersteuning betalen voor bijvoorbeeld een marktonderzoek of een analyse van uw organisatie. Voor deze ondersteuning kunt u terecht bij de Kamer van Koophandel, Syntens en ondernemersorganisaties. De voucher dekt 100% van de ondersteuningskosten, met een maximum van € 2.400.

■ pEnsioEnkosTEnbijuiTdiEnsTTrEdingbEpErkT

Bij het uitdiensttreden van een werknemer kan waardeoverdracht van het pensioen leiden tot een bijbetaling voor de oude werk- gever. Door de lage rekenrente van dit moment kan deze bij-betaling oplopen tot enkele tienduizenden Euro’s. Op basis van de wet is waardeoverdracht een recht en moeten de werkgevers en pensioenuitvoerders daaraan meewerken. Met name voor kleine werkgevers komen dergelijke kosten bij waardeoverdracht, onverwachts en ongewenst. Daarom wordt een tijdelijke ont- heffing van de waardeoverdrachtplicht voor kleine werkgevers

geïntroduceerd. Hierin wordt voorgesteld om kleine werk-gevers tijdelijk te ontheffen van de plicht mee te werken aan waardeoverdracht, mits de aanvullende bijdrage (van de voor-malige of nieuwe werkgever) meer bedraagt dan € 15.000 en meer dan 10 procent van de overdrachtswaarde van het pensioen.Vooralsnog is de ontheffing van tijdelijke aard. Naar verwachting vervalt deze per 1 januari 2014. In de tussentijd zal gezocht wor-den naar een structurele oplossing voor het probleem van de hoge lasten bij waardeoverdracht. Indien u wilt weten of u gebruik kunt maken van de nieuwe maatregel dan kunt u contact opnemen met uw adviseur.

■ profiTEErvAnsubsidiEMogElijkHEdEnbijniEuw-ofvErbouw

Hebt u nieuw- of verbouwplannen, dan kunt u in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Dit voordeel komt tot stand door gebruik te maken van de verschillende fiscale faciliteiten: energie- investeringsaftrek (EIA), milieu-investeringsaftrek (MIA) en willekeurig afschrijven (Vamil). Afhankelijk van het duurzame karakter van uw bouwplannen kan het voordeel aanzienlijk oplopen, aarzel daarom niet om in een vroeg stadium uw bouwplannen te laten beoordelen op de verschillende mogelijkheden.<

horlings nl

6

nr

.3-2012

6