Helperbel Nr 3 2014

40
helperbel Wijkkrant van Helpman • Brouwerij Barbarossa • Stichting Doedertoe • Buitenlandse studenten in Helpman 3 2014

description

Helperbel: wijkmagazine voor de woongebieden Helpman, Coendersborg, Villabuurt, Klein Martijn en Rabenhauptterrein in Groningen

Transcript of Helperbel Nr 3 2014

Page 1: Helperbel Nr 3 2014

helperbelWijkkrant van Helpman

• BrouwerijBarbarossa• StichtingDoedertoe• BuitenlandsestudenteninHelpman

32014

Page 2: Helperbel Nr 3 2014

12

Maatkleding voor dames en heren. Ook uw adres voor kleding reparatie.

Wilt u zelf kleding maken, neem dan naailes van een

gediplomeerd kleermaakster.

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen tijdens lessen textiele

werkvorming eigen ontwerpen creëren en kleding maken.

ESTHER DE BOS 050-5266641 of 06 20762784

DE BOS KLEERMAAKSTER

Kijk voor de AANBIEDING van de WEEK op:

Bremenweg 10, 9723 TD Groningentel. 050 313 51 51, fax 050 318 88 47www.uwinstallateur.nl, [email protected]

Bremenweg 10, 9723 TD Groningentel. 050 313 51 51, fax 050 318 88 47www.uwinstallateur.nl, [email protected]

HOMEdeco

SCHILDERS- EN STOFFEERDERSBEDRIJF

FRANS DATEMAVerlengde Hereweg 48 - 549722 AE Groningen (Helpman)Tel.: 050-5252829, Fax -5267614

Wij zorgen voor kleurrijk vakwerk, OOK VOOR U. Stadjerspas

GORDIJNEN, ZONWERINGEN,KUNSTSCHILDERSARTIKELEN,REPRODUKTIES, INLIJSTEN

SCHILDERS- EN BEHANGWERKGLAS EN TAPIJTEN

Verl. Hereweg 34, Groningen-Zuid www.oudman.nl

Bij Oudman Schoenen staan de voeten van klanten centraal. Uw beide voeten worden gemeten in lengte en breedte! Daarna zoeken wij samen met u een passende schoen.Het grootste deel van het assortiment is geschikt voor eigen inlegzolen.

Wat je ook doet. Waarheen je ook gaat...

Dat loopt geweldig

MENNES REPARATIEBEDRIJF

reparatie en verkoop van:radio’s, tv’s, wasmachines,

koelkasten, drogers enz.

MENNES REPARATIEBEDRIJF050 - 577 79 19 / 06 - 508 529 63

Page 3: Helperbel Nr 3 2014

3Helperbel nr. 3, september 2014

1421 35

Inhoudsopgave

ColofonDeHelperbeliseenuitgavevanhetWijkcomitéHelpmaninGroningen.Hetbladverschijntvierkeerperjaarenwordthuis-aan-huisverspreidindewijkenHelpman,Coendersborg,Villabuurt,KleinMartijnenRabenhauptterrein.Oplage:5500.Redactie:SjoukjeKooistra,MarjanvandenBosch,RonaldvanderMeulen,HarmDraaijer,InaTimmer.Fotografie:RietjeBeeren,RoelofvanderWal.Eindredactie:RonaldvanderMeulen.Acquisitie advertenties:HermanMarsman.Ontwerp omslag:RietjeBeeren.Vormgeving: DouweOppewal.Druk: NetzoDrukGroningen.Redactieadres:[email protected].

De redactie behoudt zich het recht voor kopij niet te plaatsen of in te korten.

Nieuws van het wijkcomitéVandevoorzitter 6SitevanhetWijkcomitéactief 7

Nieuws van de gemeenteGeldligtopstraat 9Overwinterendevleermuizen 10

Kunst en architectuurStadswapenopdeNatteBrug 13

Wijk in beeldNieuweNOVOgebouw 4

Mensen in de wijkInternationalstudentHouseVanHoutenlaan 28

Andere tijdenKeizerBarbarossainHelpman 14Boersebouwsels,eigentijdsefuncties 35

Werken in de wijkLaatstegroentewinkelHelpmangestopt 21

Activiteiten in de wijkNOVOopentnieuwbouw 18Kunstmarkt 25

ServiceActiviteitenBibliotheek 27

Page 4: Helperbel Nr 3 2014

Foto: Roelof van der Wal

4

OnzefotograaflieprondinhetnieuwegebouwvanNOVOaan de Chopinlaan en schoot daar deze foto van debinnenplaats: veel ruimte en licht. En redacteur SjoukjeKooistrasprakmeteenvandeleidinggevendenvanNOVO;haarverhaaltreftuaanvanafpagina18.

Page 5: Helperbel Nr 3 2014

Helperbel nr. 3, september 2014

Wijk in beeld

5

Page 6: Helperbel Nr 3 2014

6

Van de voorzitterAanallesistemerkendatdeHelperbeldoorveelHelpenarengoedwordtgelezen.Vorigjaarwasdeaankondigingomalslidcontributietebetalenergonduidelijk.Nuditjaarweereenapartebijlagemeteenacceptgirokaartisopgenomen,isonsledentalweerheelsterkgestegen:meerdan500Helpenarenbetaaldendecontributie.Voorhetbestuurisdatergverheugend.Wijvoelenonsdaardoorgesteundinhetwerkenhetgeeftookweerruimtevooralleactiviteitendieweuitvoeren.Bovendienishetnaardegemeente-dieonssubsidieert-eenargumentdaterdraagvlakindewijkis.

WatmijopvaltisdatzodradeHelperbelweerisverschenen,iktelefoontjeskrijgvanmensenmeteenvraag,maarvaakookmeteencomplimentvoordeHelperbel.Delaatstekeerbenikzelferggetroffendoordemooiefoto’s.Wehebbeneengeweldigefotograaf.Hijisnetalsdeledenvanderedactieendebestuursledeneenvrijwilli-ger.DatgeldtookvoordemensendieiederjaarweerdeSterrebosconcertenorganise-ren.Daarkomenmensenuitdehelestadopafende(muzikale)sfeerisdaaraltijduitstekend.

HelaasmoetenweafscheidnemenvanonsbestuurslidDiederikMaat.Diederikisjuristensindsmaartj.l.meteeneigenadvocaten-kantoorbegonnen.DaarnaastishijsindskortvoorzittervandeCDA-afdelingGroningen.Vooronsiszijnvertrekeengemis;hijwasactiefalsvertegenwoordigerindekunstcommissieenbijdetotstandko-mingvanPad2wijken.Ookwashijalsjuristvanbelangbijonzecorrespondentiemet

DUO,deBelastingdienstendeSocialeDienst.MetdezeorganisatieshebbenwecontactgezochtvanwegedeaanhoudendeparkeerdrukindestratenvanHelpman.Steedsisgedachtdatdeparkeerdruknadetotstandkomingvandeparkeergaragesbijdiegebouwenzouafnemen.Datblijktgeenszinshetgeval.Wehebbenbovendienvernomendatdeparkeergaragesbijlangenanietvolzijn.Wezijnhierdusnognietklaarmee,ookalrealiserenweonsdatHelpmanvroegernietisgebouwdopdehoeveelheidauto’sdieerinmiddelsis.TochisextraparkeerdrukdoorwerknemersvanDUOc.s.voordebewonerseengrootprobleem.

RegelmatigheeftukunnenlezenoveronzeinzetindeStichtingLeefomgevingZuidelij-keRingweg.Helaaszonderveelresultaatalshetgaatomonzezienswijze.ThansisbegonnenmeteenjuridischeprocedurebijdeRaadvanState.Datkostveelgeld.HetverheugtmijtekunnenmeldendatveleninmiddelsoponsverzoekeenbijdragehebbengestortoprekeningnummerNL70INGB0005990547t.n.v.StichtingLeefomgevingZuidelijkeRingweg.Mochtudatooknogwillendoen,danheelgraag.

GerdaBosma

Page 7: Helperbel Nr 3 2014

Helperbel nr. 3, september 2014

Nieuws van het wijkcomité

7

Algemene LedenvergaderingOp29oktober2014om20.00uurvindtdejaarlijkseAlgemeneLedenvergaderingvanWijkcomitéHelpmanplaatsinhetSpeeltuingebouwGroenensteinlaan16.Dedonateursontvangeneenpersoonlijkeuitnodiging.

7

VoornieuwsoverjewijkenwijkcomitéHelpmanleesjenatuurlijkdeHelperbel:hetwijkmagazinevoorHelpman,Coendersborg,Villabuurt,KleinMartijnénRabenhauptter-reinindestadGroningen.VierperjaarkeervaltdeHelperbelbijjeindebus.Hebjedepapierenversienietontvangenofbenjediekwijt?Geennood!Viawww.wijkhelpman.nl-desiteoverenvooronzewijk-kunjededigitaleversievandeHelperbellezen,

bekijkenendoorbladeren.Opdezesitevindjeookactueelnieuws,eenwijkagenda,informatie,‘wijktwitter’,foto’s,filmpjes,degeschiedenisvandewijk,statistischegegevens,enz.Gagauweenskijkenopwww.wijkhelpman.nlofviatwitterop@helperbelHebjezelfnieuwsdatopenigemanierietsmetonswoongebiedtemakenheeft?Laathetonsweten:[email protected]

On & offline nieuws en informatie over ons woongebied:

VIA DE HELPERBEL & WWW.WIJKHELPMAN.NL

Page 8: Helperbel Nr 3 2014

*Slechts 1 kaart voor 10 workouts per persoon. Alleen nieuwe leden. Kan ingewisseld worden voor eerste bezoekerskorting. 10 workouts dienen voor 15 november voldaan te zijn. Geldig bij deelnemende locaties. © Curves.

Samen kunnen we

het verschil maken.

Koop in oktober een €10 kaart voor 10 workouts en maak het verschil

voor jezelf en andere vrouwen.

Je doet iets goeds voor je lichaam en draagt bij aan onderzoeken naar overbehandeling bij borstkanker. De gehele opbrengst wordt gedoneerd aan Stichting Pink Ribbon.

Curves biedt een fitnessprogramma speciaal ontwikkeld voor vrouwen waar je in slechts 30 minuten je hele lichaam traint.

Voor meer informatie:

De nR. 1 in vRouwenfitneSS weRelDwiJD

www.curves.nl

Samen kunnen we

het verschil maken.

Curves GroningenPC Hooftlaan 2b Groningen

050 525 00 67

www.curvesgroningen.nl

Page 9: Helperbel Nr 3 2014

9

Nieuws van de gemeente

Helperbel nr. 3, september 2014

Het geld lag op straat in Stad

Op dinsdag 27 mei lag het geld letterlijk op straat in Groningen. Toen trok het gemeentelijke energieloket ’Groningen woont SLIM’ de wijk in om het gemiddeld energiegebruik met stoepkrijt op straat aan te brengen. Zo kwam het energieverbruik nu ook fysiek in beeld. Met de check van ’Groningen woont SLIM’ kan iedere Groninger zijn of haar verbruik vergelijken met dat van de eigen buurt.

Aandebasisvandezeactieligtdeinnovatieve,onlineenergiecheck.Zeventigprocentvandehuishoudensheeftgeenideehoehooghetpersoonlijkverbruikis.Ennogeenszestigprocentvandehuishoudensweetniethoeveelzepermaandbetalen.Daaromwerkthetenergieloketaanoplossingenominwonerssnelinzichttegeveninhetenergieverbruik.Metdeactielaat‘GroningenwoontSLIM’ziendathettebesparengeldletterlijkenfiguurlijkopstraattevindenis.

MaatregelenMensendieschrikkenvanhunverbruikkunnenterechtbijhetdigitalegemeente-lijkeenergieloketvoorverderehulpbijenergiebesparing.Hierkrijgenzeuitlegoverdetenemenstappenendedaaropvolgen-demaatregelen.‘Groningenwoontslim’ishetenergieloketvandegemeenteGronin-genwaarinwordtsamengewerktmetdeverenigingSlimwonenmetenergie.Deenergiecheckstaatop:http://www.groningenwoontslim.nl/stap/energiebespa-ring/energieverbruik/

Vleermuizen overwinteren in Groningse commandobunker

DeoudecommandobunkerophetRaben-hauptterreininHelpmanwordtingerichttotwinterverblijfplaatsvoordevleermuis.DatdoetdegemeenteGroningeninsamenwerkingmetZoogdierverenigingNederland(VZZ),LandschapsbeheerGroningenenleerlingenvandeErasmus-school,eenschoolvoorvoortgezetspeciaalonderwijs.

WethouderMattiasGijsbertsenkwamwoensdag20augustusevenbijdejongerenvandeErasmusschoollangsdieindebunkeraanhetwerkwaren.Ookbuurtbe-wonerswarenaanwezig.HetRabenhaupt-terreininGroningen,tussendeHerewegen

Page 10: Helperbel Nr 3 2014

10

deThomsonstraat,tegenoverdeVanMesdagkliniek,vormtsamenmethetaangrenzendeSterrebosenderooms-ka-tholiekebegraafplaatseenhotspotvoorvleermuizen.Inhetgebiedkomennegensoortenvleermuizenvoor.Dezerijkdomaanvleermuizenmaaktdeplekvolgensdegemeentetoteenbijzondergebied,zekervooreenstedelijkeomgeving.

HoutwolcementplatenDegemeenteendezoogdierverenigingbereidenindebunkerallesvoorenbegelei-denhetprojectomdeoudecommando-bunkervleermuisvriendelijkinterichten.Landschapsbeheerbrengtzijnexpertiseinophetgebiedvanvleermuisvoorzieningen.EndeleerlingenvandeErasmusschoolbereidendebunkervoormetuitruimen.Daarnaastbrengenzezandenpuininenhangenhoutwolcementplatenopvoordevleermuizen.DeleerlingenzijntussendevijftienenachttienjaarenwerkenonderbegeleidingvanschoolenStadsbeheervandegemeenteopwoensdagenvrijdagindebunker.

Regels voor schenktijden sportverenigingen, buurthuizen en studentenverenigingen

DegemeenteGroningengaatdetijdenvastleggenwaaropsportverenigingen,buurthuizenenstudentenverenigingenalcoholmogenschenken.Dezeregelgeving

komtvoortuitdenieuweDrank-enHorecawet.

Sportverenigingenmogenalcoholschenkenvanaféénuurvooraanvangvandeactivitei-tentotuiterlijk24.00uur.Maarwanneerdeactiviteiteindigttussen22.00en24.00uur,maggeschonkenwordentottweeuurnaafloop.Buurtaccommodaties,speeltuinver-enigingenetceteramogenalcoholschen-kenvanaféénuurvooraanvangtotuiterlijktweeuurnaafloopvandeactiviteit.Studen-ten-enstudentensportverenigingenmogenalcoholschenkenvanaf12.00uur,gedu-rendedeopening.

APVGBurgemeesterenwethoudersstellendegemeenteraadvooromdezeschenktijdenvastteleggenindeAlgemenePlaatselijkeVerordeningGroningen2009.Zezijntotstandgekomennaoverlegmetdevereni-gingenenorganisatieszelf.

Bruiloften en partijenOokstellenB&Wderaadvoordatsportver-enigingen,buurthuizenenstudentenvereni-gingendrankmogenschenkentijdensbijeenkomsten‘vanpersoonlijkeaard’,zoalsbruiloftenenpartijen.Daarbijmoethetwelgaanommensengaandienauwbetrokkenzijnbijdeactiviteitenvandezevereniging.Bijbuurtaccommodatieszijndatomwonen-denofdedoelgroepvandeaccommodatie.

Page 11: Helperbel Nr 3 2014

11Helperbel nr. 3, september 2014

WellichtkrijgtGroningenerbinnenafzienbaretijdmeerlaadpalenvoorelektrischevoertuigenbij.Eenmarktpartijwilzulkelaadpalenindeopenbareruimtegaanplaatsen.Degemeenteheeftderegelgevingvoorhetplaatsenvanelektri-schelaadpalendaarvooraangepast.DestadGroningenteltmomenteelalmeerdanhonderdlaadpalen.ErzijnopenbarelaadpalenopdegemeentelijkeP+R-terrei-neneningemeentelijkeparkeergarages,maarooklaadpalenbijbedrijveneninstellingenophuneigenterrein

VerkoopcijfersDevraagnaarelektrischelaadpalenisechterveelgroterdanverwacht.Ditkomtvooreendeeldoordestormachtigeverkoopcijfersvanelektrischeauto’svanwegedefiscaleregelingdieertot31

decemberwas.Maarookmetdehuidigefiscaleregelingishetinteressantomeenelektrischeautoaanteschaffen.

Geen eigen terreinBurgemeesterenwethoudersverwachtendaterdekomendetijdnogmeerbehoefteaanlaadpalenzalontstaan.“Metnameingebiedenwaareigenarenengebruikersvanelektrischeauto’sgeengelegenheidhebbenomopeigenterreinteparkeren.”

VergunningenVoorhetplaatsenvaneenlaadpaalopgrondvandegemeenteiseenAPVG-ver-gunning,eenverkeersbesluiteneengebruikersovereenkomstnodig.Diekunnenmarktpartijenaanvragenbijdegemeente.Dekostenvooreenparkeerplaatsmeteenspeciaalbordvoorelektrischevoertuigen,wildegemeentebetalen.

Belangstelling voor plaatsen extra laadpalen voor elektrische auto’s in Stad

Page 12: Helperbel Nr 3 2014

Wij verkopen en gebruikenL’anza producten in onze kapsalon

TIP tandartsenImplantologieFriesestraatweg 1759743 AB GroningenTel. [email protected]

NIEUWE TANDARTSPRAKTIJK VOOR:

Alle tandheelkundige behandelingen en mondhygiëneTeam van 4 tandartsen met veel ervaring en expertiseop het gebied van:

Esthetische tandheelkundeImplantologieUitgebreide constructies (kronen, bruggen)

Ruime parkeergelegenheid op eigen terrein. Kijk voor meer informatie op onze website: www.tiptandartsen.nl

Coaching & Massage | Voetreflexologie & Aromatherapie

www.helperhart.nl | E: [email protected] | M: 06-14241109

Goeman Borgesiuslaan 479722 RC Groningen

Telefoon050 526 65 66 Lekker dicht in de buurt

en vertrouwd!

Yke Radema

* Cursussen in MFC de Wijert; ‘mandala’s tekenen’, ‘leven vanuit je bron’, ‘de kracht van zelfcompassie’, ‘intuïtief tekenen met verschillende materialen’. * Individuele begeleiding bij verlies en rouw. * Genezend tekenen, meditatief boetseren, spiritual healing en familie-opstellingen. * Kunstzinnige en spirituele psychosynthese, * Eventuele vergoeding mogelijk via zorgverzekering.

www.ykeradema.nl * 050 5264009

Page 13: Helperbel Nr 3 2014

Kunst en architectuur in Helpman

13Helperbel nr. 3, september 2014

Tekst:www.staatingroningen.nlBewerkingenfoto:RonaldvanderMeulen

Stadswapen op de Natte BrugHetkanhaastnietandersofubenterlangsgelopen,gefietstofgereden.Maarmetdeblikopdewegishetunietopgevallen:hetstadswapendatWillemValkin1921alseersteineenlangereeksvangemeentelijkesculptuuropdrachtenmaakte.Hetbestaatuittweeidentiekebronzenplaquettes,diegeplaatstzijnaandebeidezijdenvandeNatteBrugoverhetHelper-diep(Hereweg).Detweekoppigeadelaarvanhetstad-GroningerwapenisdoorValkzeergestileerdinlaagreliëfweergegeven.Devleugelswaaierenvanuithetmiddenvandebijnavierkante(69cmx59cm)plaquetteuit.LatermaakteValknogtweestadswapensdieminderstrakzijnvormge-geveneneerdergekenmerktwordendoorexpressiviteit.In1921kwamWillemValknaarGroningen,waarhij43jaarlanglesinbeeldhouwenzougevenopAcademieMinerva.Buitenzijnleeropdrachtmaaktehijtallozeportretten,naaktfigurenenbeeldenvoorgebouweninGroningen;vanwegeditlaatstgenoemde

kreeghijdeofficieuzetitelvanstadsbeeld-houwer.ValkwaseenrepresentantvandeAmsterdamseSchool;eenstijlwaarindebeeldhouwkunsteenintegraalonderdeelvormtvandearchitectuurvaneenbouw-werk.

UkentbeslistaleenpaarwerkenvanWillemValk.Zoalshetreliëf‘Behoudenisderkranken’aandegevelvanhetOudeRKZaandeVerlengdeHerewegdathiji.s.m.WimHavermaakte.OokdebustevanCarlvonRabenhauptbijhetgemeentehuisopdeGroteMarktisvanValk.EnineeneerdereHelperbel(#2-2012)besteeddenwealeensaandachtaanhetdoorValkontworpengrafmonumentvoorJ.A.H.SchaperopbegraafplaatsEsserveld.

Bron: www.staatingroningen.nl, een online kunst- en architectuurgids met informatie over talloze gebouwen, projecten en kunstwerken in de stad. ‘Staat in Groningen’ is een initiatief van Architectuurcentrum Platform GRAS en Centrum Beeldende Kunst.

Page 14: Helperbel Nr 3 2014

Tekstenfoto:HarmDraaijer

14

Wel eens Singelier, het sfeervolle speciaalbierencafé aan de Helper Brink, bezocht en het bord met de intrigerende naam Barbarossa gezien? Een naam van een vergeten biermerk? Inderdaad. Maar niet zo maar een merk: Barbarossa verwijst ook naar de grote brouwerij die tot in de jaren zestig in bedrijf was. In Helpman! Helpenaar Jacques Deen vertelt er over, want hij werkte tot in die jaren zestig voor de juridische opvolger van deze bierproducent.

Prominent aanwezigAfgelopenjarenisdegroeivanhetaantalkleinebrouwerijeninNederlandgeëxplo-deerd,wantsteedsmeermensenontdekkendespeciaalbieren.OokinGroningen.IndeMartinikerkwordtsinds2011zelfseendrukbezochtbierfestivalgeorganiseerd.HetaantalbrouwerijeninGroningenvaltnogwattegen.DatwasinMiddeleeuwenwelanders,toenteldeonzestadbijnameerbrouwerijendankerken.Bierconsumerenwastoenveiligerdanwaterdrinken.MaarookdaarnawerdernogbiergeproduceerdinGroningen,zoalsinHelpman.Daar

KEIZER BARBAROSSA IN HELPMAN

Via Oranjeboom naar Hertog Jan

Page 15: Helperbel Nr 3 2014

15Helperbel nr. 3, september 2014

Andere tijden

stondentotindejarentachtigdegebou-wenvanbrouwerijBarbarossa.InhartjeHelpmantussendeHelperKerkstraatendeEmmastraatwashetbedrijfmetbrouwerij,depotenkantoorprominentaanwezig.

Ondergistende bierenJacquesDeen:“Brouwerij‘Barbarossa’werdin1892opgerichtdoordeDuitsebrouw-meesterKurtJochenfuseerdein1906metbrouwerijKeizer&Co.Resultaat:KeizerBarbarossa!DebrouwerijactiviteitenwerdengeconcentreerdinHelpmanwaarondergistendebierenwerdengebrouwen–bierendielanghoudbaarzijn.BrouwerijKeizerBarbarossaproduceerdeindiejarennietalleenvoorstadenommeland,maarexporteerdeooknaarDuitsland,deVerenigdeStatenenhetMiddenOosten.”

Optimistisch uitbreidenNadeTweedeWereldoorlogleiddefelleconcurrentieopdebiermarktertoedatKeizerBarbarossain1961fuseerdemeteenaantalanderebrouwerijentotde‘VerenigdeNederlandseBrouwerijen‘dOranjeboom’.“Optimistischwerderzelfsgeïnvesteerdin

eenuitbreidingvandevestiginginHelpman.Diewerdinseptember1962feestelijkgeopenddoorhetontstekenvaneenmetoranjebolletjesversierdeboomdoordeburgemeestervanGroningen.Hetfeestduurdeechternietlang,wantin1965werdhetbrouwprocesgestoptinHelpmanendeproductieovergeheveldnaarOranjeboominRotterdam.”Devestigingwerdeendistribu-tiedepotvooralcoholischedrankenenfrisdrankenvanOranjeboomvoorNoord-Nederland.“Daarvanwasikdelaatstedriejaarbedrijfsleider”,verteltJacquesDeen.

Groningsch Bier- en WijngildeEnwatbleeferconcreetovervanBarba-rossa?“Hetpand,waarinhetkantoorgevestigdwas,staatnogsteedsaandeHelperKerkstraat.Enwatveelmensennietweten,isdatalszeHertogJanbierdrinkenzeeigenlijkOranjeboomendusooknogeenbeetjedegeestvanBarbarossabierproeven.”MaarinHelpmanwordtdebiercultuurnogsteedsgekoesterd.Nietalleeninspeciaalbierencafé‘Singelier’maarookdoorhetGroningschBier-enWijngilde,dattweewekelijkssamenkomtinhetORKZaandeEmmastraatomdedoordeledengemaaktebieren,ensomsookwijnen,teproevenendaarovervangedachtentewisselen.Proost!

Page 16: Helperbel Nr 3 2014

16

Bremenweg 10, 9723 TD Groningentel. 050 313 51 51, fax 050 318 88 47www.uwinstallateur.nl, [email protected]

Bremenweg 10, 9723 TD Groningentel. 050 313 51 51, fax 050 318 88 47www.uwinstallateur.nl, [email protected]

HOMEdeco

SCHILDERS- EN STOFFEERDERSBEDRIJF

FRANS DATEMAVerlengde Hereweg 48 - 549722 AE Groningen (Helpman)Tel.: 050-5252829, Fax -5267614

Wij zorgen voor kleurrijk vakwerk, OOK VOOR U. Stadjerspas

GORDIJNEN, ZONWERINGEN,KUNSTSCHILDERSARTIKELEN,REPRODUKTIES, INLIJSTEN

SCHILDERS- EN BEHANGWERKGLAS EN TAPIJTEN

Bremenweg 10, 9723 TD Groningentel. 050 313 51 51, fax 050 318 88 47www.uwinstallateur.nl, [email protected]

Bremenweg 10, 9723 TD Groningentel. 050 313 51 51, fax 050 318 88 47www.uwinstallateur.nl, [email protected]

HOMEdeco

SCHILDERS- EN STOFFEERDERSBEDRIJF

FRANS DATEMAVerlengde Hereweg 48 - 549722 AE Groningen (Helpman)Tel.: 050-5252829, Fax -5267614

Wij zorgen voor kleurrijk vakwerk, OOK VOOR U. Stadjerspas

GORDIJNEN, ZONWERINGEN,KUNSTSCHILDERSARTIKELEN,REPRODUKTIES, INLIJSTEN

SCHILDERS- EN BEHANGWERKGLAS EN TAPIJTEN

0594 - 50 35 [email protected]

Zetstra BouwbedrijfWesterdijk 15-19811 TB, Enumatil (GR)

Ruim 100 jaar ervaring en vakmanschapverbouw

onderhoudnieuwbouwrestauratie

kozijnenwoningbeveiliging

Bouwen, dat doen we al generaties lang. Het zit ons in de genen. Onze lange ervaring zorgt voor het waarborgen van kwaliteit.

Kijk op www.zetstra.nl voor informatie over onze diensten en gerealiseerde projecten.Of bel ons voor een vrijblijvende offerte.

Page 17: Helperbel Nr 3 2014

17Helperbel nr. 3, september 2014

Werken in de wijk

Somsgaaterwatmisindeontwikkelingvaneenkind:hetis(extreem)verlegen,durftnietvoorzichzelfoptekomen,wordtgepest,isfaalangstig.Hetismooiomtezienhoeeenkindmeteeneenvoudigetraininggrotestappenkanmakeninzijnofhaarontwikkeling.‘Komarop!’maaktkinderenweerweerbaar.

MarjoterHoeveheeftzichverdieptindezorgaankinderen.Zewerktsinds1992inhetbasisonderwijsenheeftlesgegevenindegroepen3totenmet8enisvanaf2005internbegeleider.Marjo:“Indeafgelopenjarenhebikontdektdatdesociaal-emotioneleontwik-kelingvankinderenmijaanhethartgaatendatdaarmijnpassieligt.Hierbijgaikuitvandekrachtinhetkind.Ikheblandelijkbekendetrainingengevolgdengeefdezetrainingenopdebasisscholenwaarikwerkzaamben.Momenteelwerkiknogsteedsopeenbasis-school.Hierdoorbenenblijfikopdehoogtevandelaatsteontwikkelingenopzowelsociaal-emotioneelalscognitiefgebied.”

BijKomarop!isruimtevoorkinderenvan4totenmet12jaardieeenzetjeindegoederichtingnodighebben.Ditkaneenzetjezijnophetgebiedvanleren,maarookophetgebiedvangedrag.Samenmetdekinderengaikopzoeknaarhunkracht.Ditkaningroeps-verbandofindividueel.

Informatie en aanmeldenOpdesitewww.komarop.nlleestumeeroverdediversemogelijkhedenendeaanmeldpro-cedure.IneenintakegesprekgaatusamenmetMarjoopzoeknaarwathetbestbijuwkindpast.Inoverlegiserveelmogelijk!

DeindividuelebegeleidingwordtgegevenaandeWagnersingelendegroepstrainingopeenlocatieindebuurt.Bellenkanook:(06)47002640.

Komarop!

Page 18: Helperbel Nr 3 2014

18

Tekst:SjoukjeDijkstraFoto:RoelofvanderWal

Ruim zes jaar geleden werd het plan opgevat voor de bouw, twee jaar geleden werd hiermee gestart en op 21 juni 2014 is het NOVO gebouw aan de Chopinlaan feestelijk geopend.Afke Bodewits, locatiemanager vertelt dat het al bestaande Centrum voor Dagbesteding in de nieuwbouw is opgenomen.

IndeprovinciesGroningenenDrenthezijn80NOVOlocaties.Kinderenenvolwassenen

meteenverstandelijkebeperkingkrijgenerverschillendevormenvanondersteuning,begeleidingenbehandeling.Hierbijishetuitgangspuntdatzijderegieoverhuneigenlevenvoeren,datpastbijdemogelijkheden,wensenenambitiesvandeindividuelecliënt.Cliëntenenhunvertegenwoordigersbeslissenmeeoverdejuistebegeleidingenbehandeling.

Zorg op maatNOVOheeftdeovertuigingdatzorgop

NIEUWBOUW NOVO: VROLIJK EN RUIM

Page 19: Helperbel Nr 3 2014

19Helperbel nr. 3, september 2014 19

Activiteiten in de wijk

maatalleengerealiseerdkanwordendoormedewerkersdiedichtbijdecliëntstaan.DaaromorganiseertNOVOondersteuning,begeleidingenbehandelingvanuitZorgpos-tendiemiddenindesamenlevingstaan.Zesluitenaanbijhetnetwerkvandecliëntenwerkensamenmetlokaleinstellingenenvrijwilligers.

IndelocatieaandeChopinlaanwonen32kinderenenvolwassenenindeleeftijdvan6tot70jaar.Hetontwikkelingsniveauisdat

vanjongepeutersmetmeervoudigebeperkingen.Specifiekvoordezelocatieisdatmeneeneigenslaapkamerheeft.Ookzijnervijfappartementenvooroudersmeteengehandicaptkind,waarbijondersteuningwordtgebodendoormedewerkers.Voorthuiswonendecliëntenenkindereniserdemogelijkheidomhiertelogeren.Hiervoorzijnachtplaatsenpernachtbeschikbaarenerwordtdoorveertiglogé‘sgebruikvangemaakt.Voorallebewonersenvoorcliëntenvanbuiteniseenzinvolledagbestedinggeorganiseerdendebewonershelpenmeebijdedagelijksewerkzaamheden.

Vrolijk en ruimHetinterieurvandezelocatievaltopdoordevrolijkekleurenenderuimeindelingvano.a.deruimtesvoordedagbesteding,deslaapkamersendegymzaal.Indebinnen-tuinkangespeeldwordenineenveiligeomgeving.

Veel vrijwilligersErwerkenvijftigpersoneelsledenenveelvrijwilligers.Elkevrijwilligerhoudtzichbezigmetééncliënt.Erkangewandeldengefietstwordenofmuziekgemaakt.Oferwordtmeteengroepjegekookt.Sommigevrijwilligerszijneendagdeelpermaandaanwezig,maarerzijnerookdievierdagenperweekaanwezigzijn.

NOVOheeftaltijdbehoefteaanvrijwilligersenlezersvandeHelperbeldiehiervoorinteressehebben,[email protected].

Page 20: Helperbel Nr 3 2014

20

Tekst:MarjanvandenBoschFoto’s:RoelofvanderWal

De groentezaak op het hoekje van de Van Iddekingeweg en de Van Imhoffstraat is na bijna zestig jaar gesloten. Tom en Gees Hoekstra van “Groentespecialist Tom Hoekstra” hebben op zaterdag 28 juni 2014 de winkeldeur definitief achter zich dicht gedaan. Tot hun spijt is het niet gelukt om iemand te vinden die hun groentespeciaalzaak wilde voortzetten.

Metdesluitingvaneenwinkeldieruim59jaarinHelpmanheeftgezeten,gaateenstukjetraditieverloren.Voldoendeaanlei-dingdusvooreenbezoekjeaanTomenGeesommeeroverdegeschiedenisvandegroentezaaktewetentekomen.Ennatuurlijkomtevragenhoehetnumetzeverdergaat.

Hoe het begonGeesverteltdatdegeschiedenisvandegroentewinkelvandefamilieHoekstrabegintinhetbuurtschapEssen.Daarhaddenhaargrootouders,opaenomaVanderWerf,aanhetbeginvandevorigeeeuweengroentekwekerij.Degroentendiedaarvanhetveldkwamen,werdenvooralaanklanteninHelpmanverkocht.DevaderendeoomvanGeesgingendaarvoormetpaardenwagenlangsdedeuren.IndeloopvandejarenvijftigstartteWoningbouwverenigingVolkhuisvesting(hethuidigeLefier)metdebouwvanwoon-enwinkelpandenaandeVanIddekingeweg.Hetwasdebedoelingdatopdebovenverdiepingenzouwordenge-woondendatopdebeganegrondwinkels

LAATSTE GROENTEWINKEL IN HELPMAN GESTOPT

Page 21: Helperbel Nr 3 2014

21Helperbel nr. 3, september 2014

Werken in de wijk

zoudenkomen.IndatkaderwerdvaderVanderWerfgevraagdofhijmisschienbelang-stellinghadvoorhetopenenvaneengroentewinkelinéénvandenieuwepanden.Ditallesleiddeertoedatin1955dedeurenvandegroentezaakaandeVanIddekingewegvoorheteerstopengingen.Geeswastoen7jaaroudengingmethaaroudersindewoningbovendewinkelwonen.

Hetisnubijnanietmeervoortestellen,maarin1955wareninHelpmanintotaalwelzesgroentezaken,drieaandewestzijdevandeVerlengdeHerewegendrieaandeoostzijde.GeesweetdaarovernogtevertellendatdegroentemannenhunvakantiesonderlingzóregeldendatindezomerperiodeaanelkekantvandeHereweginiedergevaltweezakenopenbleven.ToenGeesouderwerd,gingzehaaroudersindewinkelhelpen.ZoontmoettezeTom,diedestijdsopdeveilingaandePeizerwegwerkte.ToenvaderVanderWerfin1969directeurvandeinkooporganisatievoordegroentehandelwerd,namenTomenGeesdegroentewinkelover.Dezakengingenindeloopderjarenzogoeddatzeopeengegevenmomentdriezakenhaddenen10manpersoneel.DetweedezaakvanTomenGeeswasophetOverwinningsplein.DiezaakwerdgeopendnadatdebrugindeVanIddekingewegklaarwas.VoordietijdkonjealleenviadeParkwegnaarhetOverwin-ningspleinendatvondenzeteomslachtig.DezezaakhebbenTomenGees,medemetbehulpvanhuntweedochters,ruim24jaargerund.Daarnaasthebbenzeooknog10jaareengroentewinkelindeSteentilstraatgehad.

HoewelTomenGeesdewinkelalin1969vanvaderenmoederVanderWerfoverna-men,zullenveelklantenwetenwiemoederVanderWerfis.Zijisnahetoverlijdenvanhaarmanweerindezaakgaanmeewerken.Wegenshaarleeftijd-zeisinmiddels86jaar-beperktezezichdelaatstejarenvooraltotbezighedenachterdeschermen:destoofpeertjeswerdennogaltijddoorhaargemaakt.

Lange dagen …TomenGeeshebbenaltijdhardmoetenwerken,dezaakwasalleenopzondagenwoensdaggesloten.VooralindetijddatTomzelfnoginkopendeedopdeveilingaandePeizerweg,warenhetlangedagen.Maarookdaarna,toendeinkopenaandeVanIddekingewegwerdenafgeleverd,warenzealtijdomhalfachtindewinkelengingenzepasrondhalfzevenweernaarhuis.Tomgafdaarnaastooknoglesaandevakopleidingennamvakexamensaf.Gelukkighebbenzealtijdeengoedeboterhamkunnenverdie-nenenwasdatnietderedenomdezaaktesluiten.Alvindenzehetweljammerdatveelmensentegenwoordiguitgemakhungroenteenfruitvooralindesupermarktkopen.DaarmeemissenzevolgensTomtochiets.Nietvoornikswashunsloganjarenlang:“Voorvers,voorlichtingenvakmanschapTomHoekstra”.Geesvultdaarbijnogaandatzeeigenlijkookeensociaalaanspreekpuntindewijkwarenendatzeinaldiejarenmetklantenveelliefenleedhebbengedeeld.

TomenGeesstoppenermeeomdatzeallebeidepensioengerechtigdeleeftijdhebbenbereikt.Zezijndeafgelopentwee

Page 22: Helperbel Nr 3 2014

2222

Het Coendersnestkinderdagverblijf

Kinderdagverblijf Het CoendersnestVan Houtenlaan 33(hoek Sav. Lohmanlaan)9722 GR Groningen050-5271088www.hetcoendersnest.nlinfo@hetcoendersnest.nlfacebook.com/kinderdagverblijf.coendersnest

Page 23: Helperbel Nr 3 2014

23Helperbel nr. 3, september 2014

Werken in de wijk

jaaractiefopzoekgeweestnaareenovernemervoordegroentezaak.Datistothunspijtuiteindelijknietgelukt.“Wevindenhetjammerdaternugeengroente-zaakmeerisinHelpman,zelfsnietinheelGroningen-Zuid.DedichtstbijzijndegroentespecialistisnuBerendsaandeAnjerstraatinHaren.Daargaanwenuzelfheenvooronzegroenteenfruit.”Inhunoudepandzalzichbinnenkorteenkapsalonannexschoonheidsspecialistevestigen.Opdevraagofhetlevenalsgepensioneer-denheneenbeetjebevalt,blijftheteerstevenstil.Hetblijktnatweemaandennog

steedswelwennen.InverbandmetdegezondheidstoestandvanTomisheteenopluchtingdatzenietmeerelkedagvroegophoeventestaan.Endevrijetijd,diezedeafgelopenzomerdeelsinhunvakantiehuis-jeinDrenthehebbendoorgebracht,isookfijn.Maarerisookweleengevoelvanleegte.Geesverklaartdatalsvolgt:“Weheb-benaltijdmetveelpleziereenwinkelinHelpmangehadenwemissenonzeklanten.”

“We missen onze klanten”

Page 24: Helperbel Nr 3 2014

Pianoles Groningen-ZuidVoor jong en oudLesruimte met twee piano’sDiverse stijlenGediplomeerde en ervaren docent

06 4

2969

632

jj.ee

khof

@ho

me.

nl

Pedicurepraktijk

Anjo Perfors Medisch Pedicure Rijnstraat 22 9725 EV Groningen 050 5275554 / 06 41308606 Pedicure, manicure en voetmassage Met aantekening voor diabetici en reumapatiënten Behandeling in de praktijk of bij u thuis.

Carla van der BurgUi t vaa r t v e r z o r g i ng

Samen. Zorgvuldig. Passend.

www.carlavanderburg.nlTelefoon 050 318 66 36

Page 25: Helperbel Nr 3 2014

25

Activiteiten in de wijk

Helperbel nr. 3, september 2014

Foto’s:RoelofvanderWal

Zaterdag13septemberwasdeEmmastraatvoordederdekeerhetdecorvoorKunstmarktHelpman.Ruim1500personenbezochtendezemarktenhetgoedeweerwasdaarzekerdebetaan.Intotaaltoonden44beeldendkunstenaarsvanuitzeeruiteenlopendedisciplineshuncreaties.DeopvallendstedeelnemerwasPaulEngbertsdiebezigwaszijneigengrafsteenuittehouwen.

Page 26: Helperbel Nr 3 2014

Verl. Hereweg 34, Groningen-Zuid www.oudman.nl

Bij Oudman Schoenen staan de voeten van klanten centraal. Uw beide voeten worden gemeten in lengte en breedte! Daarna zoeken wij samen met u een passende schoen.

Het grootste deel van het assortiment is geschikt voor eigen inlegzolen.

Verlengde Hereweg 107 (Hoek van Royenlaan)

Tel. 050-526 16 90www.helpernest.nl

Openingstijden07.00 - 18.30 uur

Ouders scheiden, Kinderen niet.....

Begeleiding van kinderen en ouders tijdens en na een scheiding

De Omgang, GroningenTrudy van der Ley, mediator en KIES coach

Kochstraat 63/59728KD Groningentelefoon: 06-57713861

www.deomgang.nl , [email protected]

De Savornin Lohmanlaan 7 9722HB, Groningen

tel: 050-5274502 www.hairwise.nl

Openingstijden: di t/m vr 09:30 -18:00 u

zat 09:00 - 15:00 u

Dé kapsalon voor het hele gezin! Voor een deskundig advies of een spectaculaire nieuwe look bent u mét en zonder afspraak welkom!

KleermakerijEsther de BosVoor al uw maatkleding en kledingreparatie en ook naailes voor volwassenen, jongeren en kinderen, ieder in hun eigen leeftijdsgroep.

[email protected]

www.kleermakerijestherdebos.nl

Page 27: Helperbel Nr 3 2014

27Helperbel nr. 3, september 2014

Service

De Kinderboekenweek viert Feest! 1 t/m 12 oktoberDeKinderboekenweekvierthaar60steverjaardag.Endaaromishetmottoditjaar:Feest!DeBibliotheekheefteenfeestelijkprogrammasamengesteld:“Langzaljelezen”.

Openingsfeest (6+)Wo 1 oktober, 14.00-16.00 uur DeopeningvandeKinderboekenweekwordtfeestelijkgevierdmeteenSpeed-workshopknutseleneneenBiebfeestquiz.Natuurlijkiserranjaenveellekkerstesmikkelen!BibliotheekDeWijertGratis

Nog heel veel nachtjes slapen (6+)Ma 6 oktober, 16.00 uurFloortjewilgraagjarigzijn,hetliefstelkedag,maarzemoetnog100nachtjesslapen.Oef,watduurtdatlang!Zegaatalvastvlaggetjesknippen.BibliotheekDeWijertToegangskaartenà €1,-verkrijgbaarindeBibliotheek

Kinderboek ‘En Bal! (6+)Taart,slingers,make-over,catwalk,break-dance,goochelen,debrommerdichterenboekenfluisteraar,desuperspannendedigitaleverhalentafelennogvééééélmeergekkespelletjes.CentraleBibliotheekZa 4 oktober, 11.30-15.30 uurFeestkaartenà€1,-alleenverkrijgbaarindeCentraleBibliotheek

Nederland Leest… Een vlucht regenwulpen van Maarten ‘t Hart!1 t/m 30 november

Dehelemaandnovemberkanelkbiblio-theeklidgratishetboek‘Eenvluchtregen-wulpen’vanMaarten’thartindeBiblio-theekkomenophalen!Wachtniettelang,wantop=op.Noggeenlid?Pakdandezekans!Kijkvoorinformatieoverhetprogrammaoponzewebsite.www.nederlandleest.nl

Activiteiten van de Bibliotheek in oktober en november 2014

Page 28: Helperbel Nr 3 2014

28

Tekstenfoto:HarmDraaijer

Waar hoor je gelijktijdig Chinees, Engels, Duits en bijvoorbeeld Spaans? Op een internationale luchthaven. Zeker. In London. Correct. Maar ook in de kassarij bij AH aan het Helperplein? Ja, want de toename van het aantal buitenlandse studenten in Groningen heeft ook Helpman verder geïnternationaliseerd. De Helperbel sprak in de grote gemeenschapsruimte van het International Student House aan de Van Houtenlaan een aantal internationals.

Compacte wereldstadGroningennoemtzichaljareneencom-pactewereldstad.Bijzo’nstadhoortinternationalisering.Endieissteedsbetertebespeuren.TotinHelpman!Centrumvandeinternationaliseringalhier:hetvoorma-ligezusterhuisvanhetRoomsKatholiekeZiekenhuisaandeVanHoutenlaan.HetHousingOffice–eensamenwerkingsver-

bandvanDeHuismeesters,LefierenNijestee–brengtervoordeRijksUniversi-teitGroningenendeHanzeHogeschoolnuinternationalestudentenonder.Aanbeideinstitutenstuderencirca5.200studentenvanbuitenlandsekomaf.ZoalsTimothyCherryuitdeVerenigdeStaten.

Timothy CherryTimothyisnogmaareenpaardageninGroningen,maarvindthethiernual‘awesome’.“Lovelycity!IkbenhiergeweldigontvangeninhetStudentHouseenmijnkamerisoké!IkkonkiezentusseneenuniversiteitinAustraliëendieinGroningen.HetwasaltijdaleendroomomEuropatezien.”Timothydeed,nadathijeenpaarjaaralsreporterhadgewerkt,eersteenjaartjeinternationaalrechtinTallahassee,Floridaengaatdatnueensemesterhierdoen.

HELPMAN HOORT VREEMDE TALEN

International Student House aan de Van Houtenlaan

Page 29: Helperbel Nr 3 2014

29Helperbel nr. 3, september 2014

Mensen in de wijk

148 kamersVerdeeldoverzevenverdiepingenzijninditInternationalStudentHouse148kamersbeschikbaarvoorinternationalestudenten,daarnaastzijnernogtweevoorstudentbe-heerders.Debovenstetweeverdiepingenzijngereserveerdvoorpromovendi.Eenkamerheefteeneenpersoonsbed,eenkasteentafel,eenstoeleneenprullenbak.Hetmerendeelvandekamersheefteenwifiinternetverbinding.Elkeverdiepingheefttweegemeenschappelijkekeukens.Ooktelthetgebouweengemeenschapsruimte.

Angel YuIndegemeenschapsruimtevierenAngelYuenJennyZhangsamenmetandereneenafscheidsfeestje.ZekerennaeenjaartjeGroningenterugnaarChina.AngelYuuitHangZhoustudeerdeinChinaFinanceendeeddatafgelopenjaarookinGroningen.WatvindtzijvanhetInternationalStudentHouse?“Och,dekamerszijnaandekleinekant,maarhetishierveiligendekeukens,toilettenendoucheszijnrelatiefschoon.Maarhetbelangrijksteisdatjeineen

gebouwzoveelnationaliteitenontmoetvanjeeigenleeftijdwaarmeejekuntcommuni-ceren,inhetEngels.Voorechteintegratieindelokalesamenlevingisernaastdestudiegewoonwegteweinigtijd.”

Jenny ZhangJennyZhangdenkternetzoover.“IkhebhiereenjaarLinguisticsgestudeerd.InShenzendeedikdatooksamenmetEngels.MaartochvondikdeEngelstaligestudiehierwelzwaar.Hetwashardwerken.Maarikhebeenleuketijdgehad.HoewelikookwelMandarijnsprakmetlandgenotenhier,hebikmijnEngelstochverderontwikkeldenveelleukemensenlerenkennen.IkganueersteenbaanzoekeninChina,maarikkomzekerterugnaarNederland.”

Conclusie: debuitenlandsestudentenzijnzeertesprekenoverhunverblijfinGronin-geneninhetInternationalStudentHouse.IninternationaliserendHelpman!

Page 30: Helperbel Nr 3 2014

Heresingel 10, 9711 ES Groningen t 050 313 77 27 e [email protected] i www.sksg.nl

Uw kind in vertrouwde handen

SKSG biedt u de zekerheid van de beste zorg.

www.sksg.nl

SKSG biedt u de zekerheid Opvang nodig voor uw kind?

SKSG is de grootste kinderopvang-organisatie in het Noorden en verzorgt professionele opvang op maat voor kinderen van 0 tot 12 jaar. We bieden alle vormen van opvang direct bij u in de buurt. Veilig en verantwoord. Al meer dan 100 jaar.

Kijk op www.sksg.nl voor al onze locaties of bel direct voor een vrijblijvende afspraak: 050 317 13 90

Helperbel nr. 3, september 2014

Page 31: Helperbel Nr 3 2014

31Helperbel nr. 3, september 2014

Activiteiten in de wijkTekst:MarjanvandenBosch

Na ruim een jaar van voorbereidingen gaan binnenkort de activiteiten van Stichting Doedertoe beginnen. In het MFC De Stroming (het voormalige Talmahuis) aan de Merwedestraat gaat dan de werkplaats open waar oude spullen nieuw en mooi gemaakt kunnen worden. “Opmooien” of “pimpen” noemen ze dat bij Doedertoe.

OpeenkilleenregenachtigezomeravondfietsiknaardewerkplaatsaandeMerwe-destraat.DaarwordikontvangendoorMaritaReijtenbaghenHesterSchildkamp,tweebestuursledenvandeStichtingDoedertoe.Hunhartverwarmendeenthousiasmeeninspirerendeideeëndoenhetslechteweersnelvergeten.DoedertoeheeftweliswaaronderdakgevondenindeRivierenbuurt,maarde“roots”vandestichtingliggeninHelpman.Deoprichtersvandestichtingwonennamelijkvoorhetmerendeelinonzewijk.EenmooieaanleidingvooreeninterviewmetdeHelperbeldus.

Stichting Doedertoe start ‘opmooi-werkplaats’ voor buurtbewoners

Maritaverteltdathetideevaneenpimp-werkplaatsafkomstigisvaneenvriendin.Maritavonddatzo’ninspirerendegedachtedatzijbinnenhaarnetwerkopzoekisgegaannaarvrouwendiemethaarzo’nwerkplaatstotstandzoudenkunnenbrengen.Diegroepvrouwenwaseralvrijsnelengingactiefbrainstormenenonder-zoekdoennaardediversemogelijkheden.UiteindelijkleiddeditertoedatdeStichtingDoedertoeop28november2013officieelwerdopgericht.

WerkplaatsDoedertoeislangopzoekgeweestnaareengeschikteruimte.DieruimtehebbenzeuiteindelijkgevondeninhetgebouwvanMFC(multifunctioneelcentrum)DeStro-ming.HesterenMaritazijnheelblijmethunwerkplaatsenhebbendiemetdeanderevrijwilligersalmooiopgeknapt.Deinrichtingisnogniethelemaalklaar.Maritaweetmetwoordenengebarenaanschouwelijktemakenhoedewerkplaatserstraksuitzalzien:“Erkomteengrotewerktafel,eennaaimachineeneencomputerendeplankenzijnstraksgevuldmetallemaalglazenvazenenpottenmetmooiematerialen.Denkdanaankralen,pailetten,(sier)steentjes,linten,stoffen,papier,behang,servettenetcetera.Hetwordteigenlijkneteensoortsnoepwin-kelvoormaterialen!”Opmijnvraagwatzepreciesonder‘pimpen’verstaat,krijgikvanMaritahetvolgendeantwoord:“Ietswataleenlevenachterderugheeft,maarinpotentienogschoonheidheeft,weermooimaken.Hetkandangaanom

Page 32: Helperbel Nr 3 2014

Activiteiten in de wijk

32

tafeltjes,borden,dienbladen,kastjesetcetera”.DatpimpengaatbijDoedertoestraksonderdeskundigebegeleidingvanbestuursledenenanderecreatievevrijwilli-gers.Erzijnbovendienookalideeënomnaastpimpactiviteitenookanderework-shopstegaanorganiseren,daarvoorhebbenzichaldiversevrijwilligersgemeld.

Pimpen en verbinden DebedoelingvanDoedertoeisineersteinstantiedatdeoudespullendoorpimpenweermooiwordenendatmensendaarmeeblijnaarhuisgaan.DaarnaasthooptDoedertoeookverbindingtotstandtebrengentussenverschillendemensenuitdebuurt.Deideëleboodschapis,zoalsHesterhetuitdrukt:“Hetverspreidenvanblijheidenschoonheid,énmensenuitdebuurtsamenbrengen”.Hetbegripbuurtkanoverigensruimwordenopgevat;hetgaatvooralommensenuitdeRivierenbuurt,deHerewegbuurt,DeWijertenHelpman,maareventuelebelangstellendenuitanderedelenvandestadzijnookwelkom.Doedertoedraaitopvrijwilligers,maarheeftwelgeldnodigvoorhaaractiviteiten.Hetbenaderenvanallerleifondsenheeftgelukkigaltotdonatiesgeleidvano.a.hetRabofondsenhetMamaminifonds.Daarnaastzullenerstraksinkomstenbinnenkomenuitdeworkshops.Dieworkshopszijnnamelijknietgratis.Bijzonderdaarbijisechterdatdeelnemersdekeushebbenhoezedaarvoorwillenbetalen.Zekunnennamelijkbetalendoormiddelvanvrijwilligerswerkofmetgeld.Eenworkshopvandrieuurkost€10oféénuurvrijwilligerswerk.Datvrijwilligers-werk(‘eenklus’)houdtindatwerkzaamhe-denmoetenwordenverrichtvoorMFCDeStromingofvoorDoedertoezelf.Dedeelne-merskunnenzichvoordeklusvanhunkeuze

inschrijvenoplijstendieindewerkplaatskomentehangen.Ookhierziteengedachteachter,namelijkdatmensendoorhetleverenvaneentegenprestatierealiserenwatzevooreenanderkunnenbetekenen.

Start in september 2014DewerkplaatsvanDoedertoegaatindeloopvanseptemberopen.Depreciezedatumwordtopdewebsite(www.doedertoe.wordpress.com)bekend-gemaakt.Dewerkplaatszaleerstalleenopdevrijdagochtendgeopendzijn,maarMaritahooptdathetuiteindelijk5dagdelenperweekzullenworden.HetgesprekmetMaritaenHesterheeftmijervanovertuigddatmensenbijDoedertoenietalleenoudespullengaanpimpen,maareigenlijkookeenbeetjehunomgevingenzichzelf.Eenheletoepasselijkenaamdus,wantDoedertoedoetertoe!

OPROEP VOOR MATERIALENDoedertoekanvoorhaarpimpwerk-plaatsnogheelgoedallerleimaterialengebruiken.Mochtudusbijvoorbeeldkralen,pailetten,(sier)steentjes,stoffen,papierofandere(knutsel)spullenoverhebben,danzoumendaarbijDoedertoeheelergblijmeezijn.UkuntdancontactopnemenmetMaritaReijtenbaghviatelefoonnummer06–33610190.

Page 33: Helperbel Nr 3 2014

33Helperbel nr. 3, september 2014

Nieuws uit de wijk

Op25juniopendeforensischpsychiatrischcentrum(FPC)Dr.S.vanMesdagzijnderde-TransmuraleVoorziening.OokhetwijkcomitévanHelpmanwasdaarbijvertegenwoordigd.

Vanaf25juni2014isdeoudepoortaandeHerewegvooreenkleindeelvanFPCDr.S.vanMesdagweeringebruik.Begin2014werdhetoudevoorgebouwvandeMesdag,hetgebouwdatzichdirectachterdetoegangspoortaandeHerewegbevindt,verbouwdtoteenzogenaamdeTransmurale

IndeHelperbel#1(maartj.l.)schrevenwedatdepolitiemethetaanhoudenvantweeverdachtenondermeerdeinbrakeningarageboxeninHelpmanhadopgelost.Derechtbankheeftonlangsdetweemannen(19,25)uitAssenenZwiggelteveroordeeldtotachttienmaandencelstraf(waarvaneenhalfjaarvoorwaardelijk)wegenseenserieinbrakeningarageboxeninGroningenenHaren.Tegeneenvandemannenwastwaalfmaandengeëist,telaagindeogenvanderechtbank.Detweegingenberekenendtewerk,schrijvenderechtersinhetvonnis.Ze

Voorziening(TMV).Dezevoorzieningmaakthetmogelijkompatiëntenookindelaatstefasevanhunbehandeling(stap-voor-stapterugkerennaardesamenleving)optimaaltebegeleiden.DeopeningvandezederdeTMV-locatiesteltdeMesdaginstaatmeerpatiënten–eneenbrederedoelgroep–eenplaatstebiedenindielaatstebehandelfase.DeTMVisafgeslotenvanderestvandeMesdag.VooreenbezoekaandeMesdagmoetnogsteedsgebruiktgemaaktwordenvandeingangaandeHelperlinie.

Na bijna 40 jaar opent Corstiaan Bruinsma, lid van de raad van bestuur, de toegangspoort aan de Hereweg

Oude poort Mesdag aan Hereweg weer open!

Jaar cel inbrekers garageboxen Helpmangingenbewustoppadomgarageboxenopentebreken.Daarbijzoudenzeooktipshebbengekregenvanderden.Hetduowildetweewekengeledentijdensderechtszaakdoengelovendathetvooraltoevalwasdaterluxegoederenstondenopgeslageninboxendiezijopenbraken.Debuitbestondondermeeruittientallenautobanden,duurgereedschap,elektrischefietsen,scooters,nieuwewasma-chinesenvaatdrogers(nogindeverpakking)enopblaasbaarmeubilair.Aandeeigenaarvanditlaatstemoetenzebijna14.000euroschadevergoedingbetalen.

Page 34: Helperbel Nr 3 2014

34

Mennes Reparatiebedrijf

Mennes ReparatiebedrijfReparatie en Verkoop van:

Radio, Tv, Wasmachines,

Koelkasten, Drogers, enz.

050 577 79 19 / 06 508 52 963

Page 35: Helperbel Nr 3 2014

35Helperbel nr. 3, september 2014

Andere tijdenTekstenfoto’s:HarmDraaijer

Als je in Helpman woont, bof je. Waarom? Onder andere omdat je daar zowel in de stad als in een dorp woont. In Helpman woon je niet ver van de bruisende binnenstad, maar ook niet ver van weilanden. Na een paar minuten lopen of fietsen richting Haren sta je zo in het groen tussen het vee en gewassen. Er zijn nog veel bewoners die zeggen dat ze ‘naar het dorp gaan’ als ze naar het centrum van Helpman gaan om boodschappen te doen.

Naar het dorp‘Naarhetdorpgaan.’Vreemdisdatnatuur-lijkniet,wantnognieteenszoheellanggeledenwasHelpmaneendorp(engemeente),landelijkgelegentussenStadenHarenopdeHondsrug.In1915werdhetdorpingelijfddoordestad,werdenboerde-rijenvervangendoorwoonblokkenenveranderdehetagrarischegebiedineenstedelijkwoongebied.Maarnogsteedsbezitonswoongebieddorpsetrekjes.InhetcentrumvanHelpmanverwijstbijvoorbeeld

destraatnaamHelperBrinknaarhetgebiedwaarboerenaanderandvanhetdorpHelpmanhunveeverzameldenvoordatzedaarmeealskuddenaardeweidegrondengingen.Maarerzijnooknogconcreteoverblijfselenvandetoenmaligeagrarischegemeenschap:deboersebouwselsvanHelpman.Eenaantalboerderijen,eenmoleneneenschuur.Sommigezijnprominentaanwezig,anderezijnindeloopderdecenniaminofmeerverstopttussenofachtermodernebebouwing.

Het agrarische verleden van Helpman

BOERSE BOUWSELS, EIGENTIJDSE FUNCTIESGroensteinlaan

Achter Oudman Schoenen

Page 36: Helperbel Nr 3 2014

36

Andere tijden

Fier overeindWaartegenwoordigsteedsmeerboerde-rijenvoor‘hun’voortbestaanmoetenvrezendooruittredendeboerenenagrarischeschaalvergroting,blijvendemeesteHelperboerderijentegenwoordiginhunuiterlijkevormfierovereind.Defunctioneleinvullingveranderdewel.TweevandieboerderijenheefteenbeetjeHelpenaarnatuurlijkdirectophetnetvliesstaan:deCoendersborgendeboerderijaandeGroenesteinlaaninhetGroenesteinpark.DeCoendersborg-boerde-rijwerdvorigjaarnogvandeslopershamergered.EenaantalvermogendeGroningerswildenopdezelocatiehunoudedagdoorbrengeninrianteappartementen.Degemeentehadhetbestemmingsplanalgewijzigd,maareenaantalassertieveomwonendenvoorkwamsloop.NubegintDeCoendersborgnaeenasbestsaneringenandereaanpassingenaanzijnzoveelstejeugdalshorecabedrijf.

BoerderijvormDeboerderijaandeGroenesteinlaanisweerjeugdigopeenanderemanier.Dehuidigeboerderijiseenjonkie,wantdiewerdpasgebouwdna1937nadatdeoorspronkelijkehoeveinvlammenwasopgegaan.Sindseen

aantalmaandengebruiktDeBoomhuthetalskinderdagverblijf(ziedevorigeHelperbel:http://issuu.com/groningenhelpman/docs/helperbel_nr_2).AlweerietsminderinhetoogvallendisdeboerderijaandeHelperKerkstraat.Beschei-denstaatditvoormaligeagrarischebedrijfsgebouwtussendeaanpalendebouwselsvanrecenterdatum.Hetisingebruikalswoonhuis.EnhelemaalprilisdeboerderijdieschuilgaatachterWijnkoperijHenriBloemenRistorantePizzeriaContiniaandeVerlengdeHereweg.DezehoeveistoegankelijkviaeenoprijlaannaastOudmanSchoenenenwerdveertienjaargeledenonderarchitectuurvanbouwvalomgetoverdtoteenluxueuswoonparadijs.Daarbijbleefbijnageensteenopdeandere.Alleendevoorgevelbleefstaan,maardenieuwbouwisnogsteedsherkenbaaralsboerderijvorm.

Stadjers én dorpersAandeHelperMolenstraatstaat‘DeHelpermolen’;dezemolenheefttot1918opwindkrachtkorengepeld.Toendetoenmaligemolenaaroverstapteopelektriciteitwerdhetbovenstelafgebroken.Na1945wasdemolenafwisselendingebruikalswoningenbedrijfsruimte.Dezekorterond-gangdoordewijklaatziendatHelpmannogsteedsgenoegconcreteboersebouwselsbezitomonsHelpenarentebeschouwenalsdorpseStadjersenstadsedorpers.

Emmastraat

Helper Molenstraat

Page 37: Helperbel Nr 3 2014

Service

37Helperbel nr. 3, september 2014

VorigjaarwerddeMSCollectemetzo’n31collectanteninGroningengeorganiseerd.Ombijiederevoordeuraantebellen,zijnereigenlijkveelmeercollectantennodig.HetMSFondszoudaaromergblijzijnmetnieuwevrijwilligers.AanmeldenalscollectantkanbijhetNationaalMSFonds,[email protected],kleinofgroot,iswelkomopgiro5057ofindecollectebusnatuurlijk!

Kerstmarkt in speeltuin Helpman OostSpeeltuinverenigingHelpmanOostorganiseertopvrijdag12decembereenzeergevarieerdekerstmarkt:kerststalletjes,koren,hapjesendrankjes,knutselmogelijk-hedenvoordekindereneneenprachtigverlichtespeeltuin.Houdvoormeergedetailleerdeinformatiedewebsite,flyersenpostersindegaten;ookvoormogelijkhedenomeenkraamtehuren.

Digitale plakzuil voor GroningenVanaf1september2014kunneninwonersvandestadGroningenhuninformatieoveractiviteiten,voorstellingen,concertene.d.kwijtopdedigitaleplakzuilvanFlyposter.nl.Hetgaatomeenbewonersinitiatiefwaaraanvoorzoweldeorganisatorenalsdedeelnemersvanactiviteitengeenkostenzijnverbonden.Zelfflyersverspreidenisdusnietmeernodig,deactiviteitenflyerskunnenonlinewordengeplaatst.

Zievoormeerinformatie:www.flyposter.nl

Extra handen gezocht voor MS Collecte

Indeweekvan17totenmet22novemberisdecollecteweekvanhetNationaalMSFonds.MSiseenchronischeziekte,diehetzenuwstelselaantastenwaarvoorgeengeneesmiddelbestaat.Elkjaarkrijgen350mensendediagnoseMS,waaronderookveeljongeren.HetNationaalMSFondsisactiefophetgebiedvanvoorlichting,coachingenonderzoek.

Page 38: Helperbel Nr 3 2014
Page 39: Helperbel Nr 3 2014

39

24-uurs service apotheken 0900-115020Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld 3180011Alarmnummer 112Belbus 0900-1961Bezorgklachten Gezinsbode 5844901Centraal Meldpunt Zorg 3764200Dierenambulance 5791909Doktersdienst 0900-9229Geestelijke Gezondheidszorg 5223223Gemeentelijk informatiecentrum 3677000Hulpmiddelen Centrum 4098200Klachtenlijn stankoverlast 3180000Klantenservice Essent 0900-1550Maatschappelijke Juridische Dienstverlening 5269710Martini Ziekenhuis 5245245Meldpunt Misdaad Anoniem 0800-7000Meldpunt Overlast 5875885MFC De Wijert/Helpman 5275407Ombudsman gemeente 3186568Openbare Bibliotheek Zuid 5255055Politie (geen spoed) 0900-8844Rode Kruis 3224451Slachtofferhulp 0900-0101 SOS telefonische hulpdienst 5250000Speeltuin Helpman-Oost 5290189Stadsbeheer 3671000STIP De Wijert 5291713Storingsdienst gas en electra Essent 0880-3366112Storingsdienst Waterbedrijf Groningen0800-0202013Storingsdienst kabel 0800-0760Team Buurtzorg 06-13629960UMCG 3616161Verslavingszorg Noord-Nederland 5225222Weekenddienst tandartsen 5350370

Handige telefoonnummers

HetWijkcomitémaaktzichsterkvooreengoedleefklimaatinuwwijk.Weonderhandelenmetdegemeenteoveruwbelangen.Lidwordenisdaarombelangrijk,wanthoemeerleden,hoesterkerwestaan.Zohoudenweonsbezigmethetdrukkeverkeer,deparkeerproblemenmaarookmetspeelplekkenvoordejeugd.Opdehalfjaarlijkseledenvergaderingkuntuuwzegjedoen.Lidwordtuviadeacceptgirokaartinhetjuni-nummervandeHelperbel.Isuwbelangstellinggroterenwiltumeebesturen?Heelfijn!BelvoormeerinformatiemetdevoorzitterGerdaBosma.

Contactpersonen Wijkcomité HelpmanGerda Bosma 5260215Ronald Timmer 3120938Sjoukje Kooistra 5270546Herman Marsman 5251120Michel van den HeuvelLiesbeth FransenAda de Jager

Alsvrijwilligersbestuurstaanwijaltijdklaaromuwop-enaanmerkingenaantehorenenteproberenerietsmeetedoen.

Wijkcomite HelpmanPostbus60869702HBGroningeninfo@wijkhelpman.nlwww.wijkhelpman.nl

Service

Helperbel nr. 3, september 2014

Page 40: Helperbel Nr 3 2014

Tips,kopijenfoto’svoordevolgendeHelperbelkuntutot 8 november 2014sturennaar:[email protected]

Vooruitblik nummer 4:-DeachterkantvanHelpman-Singelier-Schietbanen

Kijkvoorhetlaatstenieuwsop:www.wijkhelpman.nl