Gembussum cobus nr 3, jrg 22, 2014

12
CoBUS HET PERSONEELSMAGAZINE VOOR EN DOOR DE GEMEENTE BUSSUM Verder in deze editie: 6-7 3 8-9 Voorwoord 2 - Veranderingen na de verkiezingen 4-5 - Cartoon 9 Waar word jij enthousiast van? 10-11 - Column 12 - Colofon 12 Vijf tips van.... Succes verhalen Bussum Vitaal! Hoe kijken jullie tegen de fusie aan? JAARGANG 22 3 FEBRUARI 2014 Waar word jij enthousiast van? 10-11 “Ik word heel enthousiast als professionals vanuit hun functie denken in plaats vanuit (alleen) hun organisatie.”

description

Magazine, P&O, Communicatie, Organisatie, gemeente Bussum

Transcript of Gembussum cobus nr 3, jrg 22, 2014

Page 1: Gembussum cobus nr 3, jrg 22, 2014

CoBUShet perSoneelSmagazine voor en door de gemeente BUSSUm

verder in deze editie:

6-73 8-9

Voorwoord 2 - Veranderingen na de verkiezingen 4-5 - Cartoon 9 Waar word jij enthousiast van? 10-11 - Column 12 - Colofon 12

Vijf tips van....Succes verhalen Bussum Vitaal!Hoe kijken jullie tegen de fusie aan?

jaargang 22

3FeBrUari 2014

Waar word jij enthousiast van? 10-11“ik word heel enthousiast als professionals vanuit hun functie denken in plaats vanuit (alleen) hun organisatie.”

Page 2: Gembussum cobus nr 3, jrg 22, 2014

De gemeentelijke organisatie Bussum heeft een eigen specifieke cultuur (gedragingen, normen en waarden van organisatie-leden). Die cultuur is een onzichtbare sturende kracht. Deze kracht zet medewerkers aan tot een bepaalde manier van werken en omgaan met elkaar. Het geeft een organisatie en haar medewerkers een eigen karakter. Verandering van de organi-satiecultuur betekent daarom verandering van het wezen van de organisatie.

We proberen met de CoBUS het komend jaar de veranderingen te volgen en te verhalen. Voor 2014 hebben we met het oog op de fusie twee nieuwe rubrieken ingevoerd, namelijk als eer-ste: ‘Hoe kijken jullie tegen de fusie aan?’ Voor deze rubriek worden collega’s uit Naarden en/of Muiden geïnterviewd over een specifiek onderwerp of een afdeling. In deze CoBUS heeft Mirjam Bakker gesproken met Ian Rigters, coördinator publieks-zaken te Naarden. De andere nieuwe rubriek spreekt voor zich. ‘Waar word jij enthousiast van in je werk?’ In dit nummer Lies van der Schee als procesregisseur over haar bevlogenheid met de betrokken samenwerkende partijen van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Verder in deze CoBUS: een aantal succesverhalen in het kader van Bussum Vitaal. Alexander Smelt en Ingrid van Dijk geven vijf tips voor de verkiezingen van de OR op 25, 26 en 27 maart. En in deze CoBUS een interview met raadsgriffier Lars Wieringa over de mogelijke gemeentelijke veranderingen na de landelijke gemeenteraadsverkiezingen. Bussum is volop in beweging! De cartoon gaat over het nieuwe rookbeleid 2014 en De Vinger tenslotte is deze keer wel heel geestig over de Vlootschouw.

We zullen zien waar onze vloot al dan niet met wie, hoe en al dan niet met geliefde aanbeland. Eén ding is zeker: schipper ahoy! We veranderen van koers……en karakter?!

voorwoord

Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

De redactie van de CoBUS behoudt het recht ingezonden stukken te wijzigen en/of in te korten.

Door: Mirjam Bakker

Burgerzaken Bussum neemt een kijkje in de keuken van bur­gerzaken naarden. in naarden valt de afdeling burgerzaken onder publiekszaken. de mede­werkers zijn allround en zijn ook opgeleid om de basis informatie op het gebied van vergunningen, bouwaanvragen en dergelijke te beant woorden. er werken acht mensen waarvan twee fulltime. de openingstijden zijn nu net als in Bussum. er is in naar­den niet echt sprake van balie­medewerkers zoals in Bussum. in Bussum zijn er vier vas­te baliemedewerkers en vijf medewerkers in de backoffice. negen mensen dus, waarvan vier fulltime.

Ik vraag Ian Rigters (coördinator publiekszaken) hoe hij tegen de fusie aankijkt. Hij wijst mij op de tekst van een tegeltje dat hangt in de kluis van hun afdeling: “Het mooie van Bussum is de bus naar Naarden”. Ze hebben er destijds zelfs een liedje van gemaakt: http://youtu.be/qzTWiGErw0k

Page 3: Gembussum cobus nr 3, jrg 22, 2014

en waar zie jij ons samen straks gehuisvest?“Geen idee waar, maar gezien de beschikbare ruimte in de drie gemeentehuizen zal het niet gaan passen op één locatie”, lacht Ian. “Misschien dat we de backoffice bij elkaar kunnen vegen in het ene gebouw en de frontoffice in het andere. En een dependance op locatie Muiden in verband met de afstand. Een mooi nieuw gemeente­huis zit er waarschijnlijk niet in gezien de bezuinigingsopdracht”.

ten naar één gemeente moesten. Daarbij is mij duidelijk geworden dat elkaar betrekken en bijvoorbeeld in de vorm van projectgroepen, samen optrekken essentieel is voor een goed eindresultaat”. “Het gevoel dat ‘de andere gemeente’ haar wil oplegt moet geen ruimte krijgen”.

3ian rigters

optimale dienstverlening“Mijn insteek is altijd positief en ik zie het als een uitdaging. Het biedt kan-sen. Je kunt je manier van werken weer eens in een nieuw daglicht zien. En zaken opnieuw opbouwen om dichter bij het ideale plaatje te komen”. Denk je dat er knelpunten zijn waar we straks tegenaan lopen? “Knelpunten zie ik meer als even-tuele discussiepunten. Elkaar de ruimte geven om argumenten kenbaar te maken. De verschillende werkwijzen naast elkaar leggen en zorgen dat je op één lijn komt”. Qua cultuur zien wij niet veel verschil tussen burgerzaken Naarden en burgerzaken Bussum. Wij hebben hetzelfde doel voor ogen. Optimale dienstverlening!

misschien nog andere beren op de weg?“Wij zijn gewend om een publieks-balie te zijn en hoe gaan we dat straks doen? Hoe allround kunnen we blijven? Er leeft hier sterk de drang om verder te gaan en vooral niet stil te staan. Ik hoop dat de fusie een vooruitgang zal betekenen en ons niet dwingt om stil te moeten staan”.

Wat is volgens jou een voorwaar­de om tot een goed samengaan te komen?“Zoveel mogelijk iedereen erbij betrekken. Ik heb eerder een fusie meegemaakt bij ‘De Utrechtse Heu-velrug’ waarbij we van vijf gemeen-

Ian Rigters

Start van de samenwerking

Voor dit artikel hadden wij ook graag een kijkje in de keuken van Muiden willen nemen. Maar helaas heeft burgerza-ken Muiden te kampen met een zware onderbezetting waardoor onze afspraak geen doorgang kon vinden.

hoe kijken jUllie tegen de FUSie aan?

Page 4: Gembussum cobus nr 3, jrg 22, 2014

Door: Sandrijn Sas

Bussum is in beweging. en wij ambtenaren bewegen mee. verkiezingen, collegeonder­handelingen en een naderende fusie, nu nog per 1­1­2016. tijd voor de CoBUSredactie om de raadsgriffier te vragen naar de laatste stand van zaken en zijn ‘vooruitblik’.

Lars: “Op woensdag 19 maart kiezen de Bussumse inwoners 23 nieuwe raadsleden. De organisatie is nu druk bezig met de verkiezingen en alles wat daarbij komt kijken. De verkiezingen zelf worden prima

georganiseerd door de afdeling Bur-gerzaken maar je kan ook denken aan de verkiezingscampagne. Natuurlijk voeren de partijen zelf campagne. De gemeente probeert de aandacht op de verkiezingen te vestigen om zo de opkomst te verhogen. Zo organiseren we een verkiezingsdebat op 10 maart en wordt er veel bericht over de verkiezingen, ondermeer via de Gemeente pagina. Nieuw is dat er in Bussum acht partijen meedoen aan de verkiezingen; de VVD (nu 9 zetels), de PvdA (nu 4), GroenLinks (nu 3), CDA (nu 3), D66 (nu 2), BussumsBloei (nu 1), ChristenUnie (nu 1) en de Gooise Ouderen Partij

(nieuw). BussumsBloei gaat overi-gens de verkiezingen in onder een nieuwe naam; Hart voor Bussum.

Wat wordt de uitslag, denk je? Waag je je aan een voorspelling?Lars: “Met maar liefst acht partijen verwacht ik dat er nogal wat rest-zetels zijn te verdelen. De vorige keer haalde de VVD zelfs twee rest-zetels, het voordeel dat een grote partij heeft. Ook de PvdA kon net een zetel meer bemachtigen dan GroenLinks en CDA. En de Christen­Unie haalde net één zetel en bleef in de raad. D66 zat niet ver af van een derde zetel maar die ging uit-eindelijk ook naar de VVD. Lijstver-

veranderingen na de verkiezingen

Op woensdag 19 maart zijn er weer verkiezingen

Page 5: Gembussum cobus nr 3, jrg 22, 2014

bindingen zijn ook nog van belang. Dan worden eerst aan de totale gecombineerde lijst (de lijstverbin-ding) de zetels verdeeld en daarna pas onderling. Dat kan gunstig uit-pakken maar ook ongunstig. In 2006 verloor GroenLinks door een lijstver-binding de vijfde zetel aan D66. Het kan dus om kleine verschillen gaan en dat vind ik het mooie aan demo-cratie. Iedere stem KAN tellen.”

en daarna college onderhande­lingen?“Grofweg zijn er twee mogelijk-heden. Of alle partijen kunnen gezamenlijk de gesprekken starten om een raadsprogramma op te stellen. Dat is een programma op hoofdlijnen dat door zoveel mogelijk partijen wordt gesteund. Dat gebeur-de in 2002 en 2006. Of de grootste partij na de verkiezingen nodigt één of meer partijen uit om de coalitie-onderhandelingen te starten. Dat leidde in 2010 tot de huidige coalitie van VVD, PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie. Het is niet te voorspel-len wat het nu wordt; eerst maar de

5veranderingen na de verkiezingen

verkiezingen. Ik zal als raadsgriffier de onderhandelingen begeleiden dus ik merk het snel genoeg. Ik denk op 20 maart.”

Wanneer is er een nieuw college?“Ik verwacht in de tweede helft van april. Tot dat moment blijft het huidige college demissionair aan. En de stabiele factor is natuurlijk onze burgemeester.”

en welk effect hebben de verkie­zingen op de fusie?“Ik denk weinig. Omgekeerd geldt hetzelfde. De fusie maar ook de decentralisaties op het gebied van het sociale domein en de bezuini-gingen zijn zó belangrijk dat het niet kan wachten. De overleggen gaan gewoon verder. De nieuwe raad zal vrij snel belangrijke besluiten gaan nemen. Als de verhoudingen in de raad drastisch wijzigen kan dat gevolgen hebben. Maar ik durf hier in de CoBUS wel de stelling aan dat de partijen die nu voor de fusie zijn straks ook nog een meerderheid in de nieuwe raad zullen hebben.

Page 6: Gembussum cobus nr 3, jrg 22, 2014

vind de geur van rook smerig. Ik ben van plan niet meer te beginnen na de marathon!”

vaker eten en tafeltennis24 mensen deden drie maanden lang mee aan het programma Voeding en Beweging. Onder begeleiding van een voedingscoach van Ergo Optima gingen ze aan de slag met een persoonlijk actieplan. Ernst Tukker, werkmakelaar bij Sociale Zaken deed mee om een paar kilo kwijt te raken en zich wat fitter te voelen. “Ik heb geleerd dat als je wilt afvallen je niet minder moet eten, maar juist vaker gezonde porties. Voor een man geldt dat je maar liefst acht maaltijden per dag mag nuttigen. Voordat ik kinderen had, sportte

was een weekendroker en ik ben per 1 januari 2014 gestopt met roken om mij voor te bereiden op de marathon van Rotterdam op 13 april. Ik heb mij opgegeven voor de cursus omdat ik wat tips en trucs nodig had. Ik heb geleerd dat lek-ker gezellig met een collega één sigaret roken niet bestaat. Ik kreeg argumenten om te stoppen met roken die wetenschappelijk waren onderbouwd. In drie maanden ben je hersteld van het roken. Na drie jaar kan een longarts niet meer zien dat je hebt gerookt. In één dag werd de psychologie van het roken duide-lijk. De tabaksindustrie promoot het roken en een verslaafde pakt alles aan om niet te stoppen. Ik ook, ik gunde het mijzelf om nog tot 1 januari te roken. Ik voel mij nu veel fitter en

Cursussen Bussum vitaal

Door: Suzanne de Groot

de cursussen Bussum vitaal in 2013 zijn goed bezocht en beoordeeld. hieronder kun je een aantal succesverhalen lezen.

de psychologie van het rokenOp 26 september 2013 hebben 32 mensen meegedaan aan de cursus Stoppen met roken. In deze cursus leer je hoe je zonder gewichtstoe-name, trucjes of hulpmiddelen kunt stoppen. Alle raadsels rondom het roken zijn ontrafeld. De resultaten: 17 mensen zijn gestopt, zeven weer begonnen, van acht is het onbekend. David de Jong, beleidsmedewerker Economische Zaken bij de afdeling Ruimte is één van de stoppers. “Ik

David de Jong is dankzij de cursus gestopt met roken

Je kan je eigen energie opladen

Page 7: Gembussum cobus nr 3, jrg 22, 2014

7

ik zeker drie keer per week. Ik deed aan hardlopen, fitness, voetbal en tennis. Sinds de komst van mijn eerste kind twee jaar geleden schiet het sporten er helaas vaak bij in. Gelukkig heb ik in Loek Gorter een buddy gevonden met wie ik één à twee keer in de week ga tafeltennissen. Over afvallen wil ik het nog niet hebben. Dit zal op den duur pas resultaat hebben. Naast dat dit natuurlijk hartstikke leuk is om te doen, moet ik eerlijk zeggen dat ik me ook een stukje fitter voel. Tevens heb ik ook het hardlopen weer opgepakt. Ik kan het iedereen aanraden!”

Yoga tussen de bedrijven door!Aan de bedrijfsyoga hebben acht weken lang elke week 24 enthou-siaste medewerkers meegedaan en uit de enquête blijkt dat er een duidelijke behoefte is aan een

permanente voortzetting hiervan.Sandra van Kordelaar, Juridisch medewerker Afdeling Vergunningen & Handhaving, heeft elke week een halfuurtje yoga gedaan om lekker te ontspannen en nieuwe energie op te doen: “Na acht lessen yoga ben ik er wel achter dat yoga veel meer is dan dat. De les begint met een paar minuten mediteren. Daarna volgen de verschillende oefeningen elkaar in een rap tempo op. Alle spieren worden gebruikt. Hoe vaker je de lessen volgt, hoe makkelijker de oefeningen gaan. Hopelijk komt er na deze lessen een vervolg. Door de combinatie van ontspan-ning en oefeningen doen, voel je je na de yoga-les heel prettig. Het voelt als een goede balans tussen je lichaam en je brein. De lessen geven je energie, je zelfvertrouwen groeit en het is makkelijker om je goed te concentreren. Allemaal zaken die een positieve boost geven aan je dag. Dat is iets wat je werk uiteindelijk ook ten goede komt!”

Ernst Tukker en Loek Gorter spelen één à twee keer in de week een potje tafeltennis

Bedrijfsyoga geeft een positieve boost aan je dag, dit komt uiteindelijk ook je werk ten goede! v.l.n.r.: Ingrid van Dijk en Sandra van Kordelaar

Page 8: Gembussum cobus nr 3, jrg 22, 2014

3.

vijf tips voor de verkiezingen van de or de vijF tipS

2. 1.

Door: Ingrid van Dijk en Alexan-der Smelt

op dinsdag 25 maart, woens­dag 26 maart en donderdag 27 maart 2014 worden er verkie­zingen van de ondernemings­raad gehouden. je kunt dan stemmen in de ontmoetings­ruimte van het gemeentehuis tussen 10.00­12.00 uur en op de huizerweg tussen 09.30­10.00 uur. hierbij alvast vijf tips:

Stel je verkiesbaarVoel je je betrokken bij onze orga-nisatie en wil je graag meedenken? Wij doen deze oproep namens de OR. Deze oproep wordt volledig on-dersteund vanuit het MT en de

gemeentesecretaris. Het is de bedoeling dat de nieuwe OR een zo goed mogelijke afspiegeling vormt van de organisatie. Iedere werknemer die dat wil en daarvoor in aanmerking komt (zoals het in het huidige OR regelement staat, is dit bijvoorbeeld als je minimaal één jaar in dienst bent) kan zichzelf kandidaat stellen. Dit kan tot uiterlijk 1 maart 2014. Opgeven kan bij Anita van der Kolk. De werkgever (dus ook het afdelingshoofd) is verplicht jou daarvoor de faciliteiten te geven indien je een plek in de Ondernemingsraad krijgt. Als je belangstelling hebt of als jij je kandidaat wilt stellen: doe dat of zoek eerst contact met de huidige OR­leden.

ga stemmen op maar liefst negen personenTot de vorige verkiezingen werd gewerkt met een lijstenstelsel, net zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen of de Tweede Kamerverkiezingen. Bij de komende Ondernemingsraadverkiezingen werken we met een personen-stelsel. Hoe gaat dat in zijn werk? In het personenstelsel kies je niet voor een lijst, maar voor individuele kandidaten. Iedere kiesgerechtigde werk­nemer mag zoveel stemmen uitbrengen als er zetels zijn: je stelt dan als het ware je eigen OR samen. In Bussum zijn er negen zetels. Bij dit stelsel is

het belangrijk dat de kiezer de kandidaten kent waar hij op wil stemmen.

denk niet te snel: deelnemen in de or, dat is niets voor mij.

Je hoeft echt geen duizendpoot of vergader-tijger te zijn om je verkiesbaar te stellen. Wil je je kandidaat stellen, dan is het fijn als je: gericht bent op samenwerking, open en eerlijk bent, positief en kritisch bent en organisatie-breed kunt denken. Daarnaast is het fijn als je ook over één of meer van de volgende competenties beschikt:- Beschikken over onderhandelings-

vaardigheden - Open staan voor nieuwe ontwikke-

lingen- Bereid zijn om te leren van en met

elkaar- Kunnen omgaan met teleurstellingen

Page 9: Gembussum cobus nr 3, jrg 22, 2014

4.

9

Cartoon

5.

- Tactisch en diplomatiek zijn- Beschikken over een (uitgebreid) netwerk­ In staat zijn meerdere petten te dragen (werk <­> OR)- Beschikken over juridische kennis­ Beschikken over financiële kennis- ‘Out of the box’ kunnen denkenJe begrijpt dat als ieder wat meeneemt, je een complete OR hebt.

Fasten your seatbelts!Dat het de komende jaren een turbulente periode wordt, is zo langzamer-hand wel duidelijk. Het al binnen twee jaar volledig samengaan van onze

gemeente met Naarden en Muiden betekent een enorme klus aan voor-bereidingen. Tijdrovend en soms onzeker makend. Echter, voor diegenen die dat zo willen zien (hopelijk velen) is het natuurlijk een echte uitdaging, die volop kansen biedt! Plan van aanpak, uitdenken nieuwe organisatiestructuur, sociaal plan, bijzondere ondernemingsraad: als OR­lid zie je het allemaal langs-komen. En je mag er nog wat van vinden ook (‘Graag zelfs’ zou onze bestuurder zeggen). Dus als het ooit een interessante tijd is om als OR­lid te mogen mee kijken, te adviseren en verbeterpunten aan te dragen, dan is het wel nu…

voorbereiden en een goede taak­verdeling makenDeze tip is voor de nieuwe OR­leden: verdiep je direct in het begin van je OR­periode een paar uurtjes in ons Reglement en de samenvatting van de Wet op de Ondernemingsraden (de WOR). Deze zijn de basis van alles. Verdeel verder onderling wie welke onderwerpen voorbereidt. Dan heb je meer tijd om zorgvuldig een advies- of instemmingsverzoek te kunnen behandelen.

toegiftLaat het ‘op­enig­moment­wat­heikeler-onderwerp’ gedurende die maanden als vast agendapunt terugkomen. Op die manier dwing je je als OR om de vinger aan de pols te houden.

Page 10: Gembussum cobus nr 3, jrg 22, 2014

lies van der Schee

Door: Judit van der Velden

lies van der Schee werkt bij de afdeling Samenlevingszaken en is procesregisseur bij het Centrum voor jeugd en gezin (Cjg). haar rol als proces­regisseur is bevorderen dat partijen die betrokken zijn bij een gezin zo goed mogelijk samenwerken. dat wil zeggen dat er samen gewerkt wordt aan (de totstandkoming van) één plan voor het gezin. ze doet dit werk sinds januari 2010.

energie en out of the boxEen gecompliceerde klus lijkt me….ik vraag haar waar zij energie van krijgt in haar werk. Lies vertelt: “Ik word heel enthou-siast als professionals vanuit hun functie denken in plaats vanuit (alleen) hun organisatie. Als bijvoor-beeld maatschappelijk werk per case kijkt naar wat nodig is en niet naar wat vanuit de organisatie geleverd mag worden. Dus werken vanuit de insteek: hoeveel gesprekken zijn hier nodig, in plaats vanuit de gedachte: ik mag vanuit mijn instel-

Lies van der Schee in overleg met diverse organisaties

ling maar drie gesprekken leveren.In multidisciplinaire overleggen ervaren we hoe goed het werkt als het de betrokkenen lukt om ‘out of the box’ te denken op het moment

“Het werkt goed als de betrokkenen

‘out-of-the-box’ denken.”

Waar Word jij enthoUSiaSt van in je Werk?

Page 11: Gembussum cobus nr 3, jrg 22, 2014

versterken, maatwerk bieden) dan krijgt iedereen daar energie van.

BewegingDe uitvoering van het plan kan soms lastig zijn. Op het moment dat de uitvoering de regels of de grenzen van de organisatie raakt, moeten de uitvoerders de discussie aan gaan binnen hun organisatie. Maar ik merk dat er steeds meer beweging komt bij de organisaties op dit vlak. Dat is ook nodig, want als je vraag-gericht wil werken dan moet je het aanbodgericht werken juist loslaten.

Het kan ook wel eens gebeuren dat we met alle partijen betrokken bij een gezin om tafel zitten en tot de conclusie komen dat twee van de partijen niks toevoegen. Dat kan gezegd worden als je met elkaar het belang van het gezin voorop stelt.

aanjagen en bewakenMijn functie als procesregisseur is bedoeld als aanjaagfunctie. Het idee was destijds dat de instellingen de één­gezin­één­plan­gedachte zelf zouden overnemen, maar dat gaat niet zo vanzelfsprekend als gedacht. Met name nu, ten tijde van bezuini-gingen, zie je dat instellingen toch weer meer intern gericht worden en is het goed dat er iemand van de gemeente - die gezien wordt als neutrale partij - het integrale proces bewaakt.

Wat is nodig en betaalbaar?De rol van de gemeente gaat in de toekomst, met de komst van de jeugdzorg naar de gemeente, wel veranderen. Mijn onafhankelijke positie komt misschien straks onder druk te staan want we worden dan de partij aan tafel die de portemon-nee in handen heeft. Het is goed om dan als gemeente te blijven uitstra-len dat je daar met zijn allen zit om het zo goed mogelijk te regelen voor de burger/het gezin. Dat je daar allemaal zit met dezelfde opdracht, namelijk om dat te doen wat nodig is en het tegelijk betaalbaar te houden.”

11

Lies van der Schee In overleg

dat een burger aan tafel zit met een bepaald (vaak redelijk complex) probleem. Er is dan sprake van een gezamenlijke analyse waarbij de burger actief betrokken is en vertelt hoe hij/zij de oplossing voor zich ziet, waar hij/zij mee geholpen wil worden. Dat kan heel verrassend en verhelderend zijn omdat het soms een heel ander probleem is dan wij als professionals hadden bedacht. Er wordt gezamenlijk een plan op-gesteld waar de burger zich ook aan conformeert. Als dat lukt (één plan maken, elkaar multidisciplinair

Page 12: Gembussum cobus nr 3, jrg 22, 2014

ColofonCoBUS Is een uitgave van de gemeen-

te Bussum, bestemd voor bestuur, ambtenaren en gepensioneerden van de gemeente Bussum. CoBUS verschijnt zeven maal per jaar.

redaCtie: Mirjam Bakker, Mariska de Koning, Suzanne de Groot, William van der Veen, Gijs Barendregt, Lars Wieringa, Jaap Boomsma, Judit van der Velden, Marjolein Stomp en Sandrijn Sas (hoofdredactie).

aan dit nUmmer Werkten verder mee: Ian Rigters (Naarden), Ingrid van Dijk, Alexander Smelt, David de Jong, Ernst Tukker, Loek Gorter, Sandra Kordelaar, Lies van der Schee en De Vinger.

vormgeving en dtp: GrafiMedia Groep, Almere

BeeldBeWerking: Gijs Barendregt

illUStratieS: Cartoon: Geert Gratema

Cover:Foto: Lies van der Schee Door: Sandrijn Sas

Door: De Vinger

Het zijn turbulente tijden voor de medewerkers van de gemeente Bussum. Ook De Vinger kan hier niet onder uit. Het ene nieuwtje is nog maar amper bekend, of een nieuwe roddel komt al weer aan waaien door de wandelgangen.

vlootschouw - Op het moment van schrijven staan we aan de vooravond van een heuse Bussumer vloot-schouw. En dat als de enige van de drie fusiegemeenten zonder fatsoenlijke haven. De admiraal van Bussum heeft hiervoor de kapiteins en bemanning van alle gemeentelijke schepen uitgenodigd.ruimteschip - Dat schip heeft momenteel geen kapitein. Wel drie stoere stuurmannen. Nu het roer vast in handen is, zoekt de admiraal naar een nieuwe kapitein voor dit vlaggenschip van Bussum.Schip vol goud - Hoe het er voor staat met de vloten van Muiden en Naarden is bij De Vinger niet bekend. Wel is hem het gerucht ter ore gekomen dat de vloot van Muiden zonder goud is komen te zitten. Er schijnt echter al

Bussumer schepen

een listig plan te zijn gesmeed om een schip vol goud binnen te halen uit het Westen. Of dit genoeg zal zijn om alle schulden af te lossen is echter nog de vraag (zal de toekomst uitwijzen).piratenschip - Om het vlotenfestijn compleet te maken schijnt er ook een heus piratenschip te zijn vol collega’s met plannen tot muiterij. Dit als reactie op de vele collega’s die maar blijven vasthouden aan de ouderwetse manieren van werken. In een gesprek met de kapitein der piraten heeft ondergetekende vernomen dat er nog collega’s zijn die vele jaren terug in de tijd leven. Social media zijn hen onbekend en tussen 9 en 5 zijn ze slaaf van hun email inbox. Hierbij sturen ze ook nog eens een vracht e-mails met vele cc-tjes rond om anderen bezig te houden. topconditie - De manschappen van de diverse schepen, al dan niet met kapitein, willen natuurlijk in topconditie aan de start verschijnen. Om dit te bewerkstelligen zijn er al sportevenementen als een veldloop en een fietstoertocht georganiseerd. Suffe activiteiten als gestrekt op een matje liggen worden ingeruild voor echte sporten als kickboksen en mixed martial arts.nicotine ­ Een beetje schipper steekt natuurlijk regelmatig een sigaretje of een sigaar op, maar hier zit een pijnpuntje. Er zijn lieden geweest die de admiraal hebben overgehaald om aan boord een rookverbod in te stellen. De echte zeebonken zijn nu genoodzaakt er met een luchtschip op uit te trekken om hun nicotinepeil aan te vullen. loveboat ­ Een schip dat steeds meer bestaansrecht krijgt is de love-boat. Op dit schip niets dan stelletjes bestaande uit collega’s werkzaam bij gemeente Bussum. En voor wie het nog niet heeft meegekregen: sinds enkele maanden is er een kersvers ambtenarenstelletje in ons midden. Conclusie - We zullen zien waar onze vloot al dan niet met wie, hoe en al dan niet met geliefde aanbeland. Eén ding is zeker: schipper ahoy!